O le suka aupito sili e sui ai le maʻisuka

Sweeteners o mea suamalie na amata ona gaosia lelei i le amataga o le 20 seneturi. Feeseeseaiga e uiga i le afaina ma faamanuiaga o ia mea o loo faaauau pea e tagata tomai faapitoa. O mea suamalie o aso nei e toetoe lava a le afaina, e mafai ona faʻaaoga e toetoe o tagata uma e le mafai ona faʻaaoga le suka.

O lenei avanoa e faʻatagaina ai i latou e taʻitaʻia se olaga sologa lelei. E ui lava i itu lelei uma, pe a faʻaaogaina le talafeagai, o mea suamalie e mafai ona faʻaleagaina le tulaga o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Eseese o mea suamalie

O le mea sili ona aoga o mea suamalie o le, pe a faʻaaogaina, e masani lava e le suia le glucose concentration. Faʻafetai i lenei, o se tagata e maua i le maʻisuka e le mafai ona popole i le hyperglycemia.

Afai e te faʻatumu atoa le suka i le tasi o nei ituaiga o suamalie, e le mafai ona e popole e uiga i le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto. Sweeteners o le a auai pea i faiga faʻavaomalo, ae latou te le faʻagesegese. I le taimi nei, o mea suamalie ua vaevaeina i ni vaega se lua: caloric ma non-caloric.

  • Namu suamalie faalenatura - fuafasi, xylitol, sorbitol. Na maua i latou e ala i le vevelaina o nisi laau totino, ma mulimuli ane latou te leiloa o latou lava tofo. A e faʻaaogaina ia mea suamalie faalenatura, o le a maua se tino tele o le malosi i totonu o lou tino. Ia manatua e mafai ona e faʻaaogaina sea suamalie e le silia le 4 kalama i le aso. Mo tagata oe, faʻaopoopoga i le maʻisuka, o loʻo mafatia i le tele o meaʻai, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi aʻo leʻi faʻaaogaina ia mea.
  • Faʻaaogaina o suka suka - saccharin ma aspartame. O le malosi na maua i le faagasologa o le pala o nei mea e le o gauai i totonu o le tino. O nei suālaʻau e faʻaalia i foliga vaaia. O lo latou suamalie, e sili atu le maualuga nai lo le kulukose masani, o le tele lava o lenei mea e lava e faamalieina ai ou manaʻoga. O ia mea suamalie e lelei mo tagata e maua i le maʻisuka. O la latou kalori o loʻo leai se mea.

Talia suamalie

Sugar sui mo le maʻisuka o le natura masani - o se meafaitino e maua mai i mea masani. O le tele o taimi, o le sorbitol, xylitol, fructose ma le stevioside e faʻaaoga mai lenei vaega o mea suamalie. E tatau ona manatuaina o suamalie o le natura moni e maua ai se aoga taua. Ona o le i ai o kalori, o mea suamalie faalenatura ei ai sona aafiaga i le kulukose toto. Ae ui i lea, o le suka i lenei mataupu e sili atu ona lemu, ma le tatau lelei, ma e le mafai ona mafua ai le hyperglycemia. O mea suamalie masani ia e fautuaina mo le faʻaaogaina i le maʻisuka.


O le suamalie o le natura masani mo le tele o vaega e itiiti le suamalie, ma o le masani masani o lo latou taumafaina e tusa ma le 50 kalama. Mo lenei mafuaʻaga, afai e le mafai ona e tuʻuina atoa lau laʻau, e mafai ona latou sui se vaega o le suka. Afai e te sili atu i le faasologa masani o aso uma, e mafai ona e afaina ai, tiga, manava, oso i le kulukose toto. Faʻaaogaina ia mea e tatau ona matua faʻamaonia.

E mafai ona faʻaaogā mea suamalie faalenatura mo le kuka. E le pei o suauu vailaau, ao faagasolo le togafitiga o vevela latou te le aveesea le tiga ma e le faʻaleagaina le tofo o le ipu. E mafai ona e mauaina na mea i toetoe lava o faleoloa. Matou te fautuaina malosi e te talanoa ma lau fomaʻi e uiga i sea suiga.

Artificial Sweeteners

Faʻauu suamalie - o se vaega o mea suamalie, lea e maua mai i le gaosi.

Latou te le maua ni calories, o le mea lea, pe a faʻaaogaina, aua le suia soʻo se gaioiga i totonu.

O ia mea e sili atu ona suamalie nai lo le suka masani, o lea o le fua o le suauu na faʻaaoga e faigofie lava ona faʻaitiitia.

E masani ona maua ni mea suamalie i le pepa. O le tasi laupepa laitiiti e mafai ona suia se sipuni o le suka masani. Ia manatua e leai se sili atu i le 30 kalama o se vailaʻau faapena e mafai ona faʻapalaina ile aso. O meaʻai suamalie e matua faʻasaina le faʻaaogaina e le maʻitaga ma le lactating o fafine, faapea foi ma tagata gasegase o le phenylketonuria. O le sili ona lauiloa i nei mea suamalie o:

  • Aspartame, Cyclomat - mea e le aʻafia ai le maualuga o le kulukose. E 200 taimi e sili atu ona suamalie nai lo le suka masani. E mafai ona e faʻaopopoina na o ipu ua saunia, talu mai le taimi e faʻafeiloaʻi ai i ipu vevela, latou te amata ona latou le fiafia.
  • Saccharin o se mea e le o le caloric suauu. E 700 taimi sili atu ona suamalie nai lo le suka, ae e le mafai foi ona faaopoopo i mea vevela i le taimi o kuka.
  • Sucralose o se gaosi gaosi e leai ni calories. Ona o lenei mea, e le suia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O suʻesuʻega tetele na faʻamaonia o lenei mea o se tasi lea o mea sili ona saogalemu o loʻo i ai nei.

Nofoaga saogalemu

O le toʻatele o tagata e talitonu o sugar uma e suitulaga i le maʻisuka e mafua ai sina mea itiiti, ae faʻaleagaina ai le tino. Ae ui i lea, ua leva ona maua e saienitisi le faaiuga e le mafai e le stevia ma le sucralose ona tau atu i le atinaega o soo se itu. Latou te saogalemu uma, aua nei suia soʻo se gaioiga i le tino pe a uma le taumafa.

Sucralose o se mea manogi fou ma aupito sili ona lata mai lea e aofia ai sina vaega o calories. E le mafai ona faʻaosoina ai ni suiga i genes, e leai sona aʻafiaga. E le gata i lea, o lona faʻaogaina e le mafai ona mafua ai le tupu aʻe o maʻi oona. Faatasi ai ma le lelei o le sucralose, e mafai ona maitauina e le afaina ai le fua faatatau ole metabolic.

Stevia o se suamalie masani, lea e maua mai lau o le mutia meli.

Ua faʻamalosia e le au faʻaumioga o aso nei o latou gasegase uma e fesuiaʻi i stevia ma sucralose. Latou te suitulaga atoatoa i le suka, i le tofo latou te maualuga atu i ai. E faitau miliona tagata i le salafa o le lalolagi ua leva ona suia i le suka e faaitiitia ai le leaga o aafiaga io latou tino. Taumafai e aua nei faʻaleagaina na oloa, ina ia aua le faʻaosoosoina le atinaʻeina o se faʻafitauli o le maʻi.

Faʻaiʻuga

O suka taitasi e sui i le maʻisuka ei ai se fualaau saogalemu, lea o le a le faatagaina ai le atinaʻeina o soʻo se itu. Afai e tele mea e te faʻaaogaina, e te ono alu i le tulaga lamatia o le mauaina o uiga le lelei o le le faapalepale. E masani lava, o faʻaaliga o le faʻaaoga tele o mea suamalie e faʻaitiitia i foliga vaaia o le manava o le manava, manava manava, afaina. I se mea e seasea tupu, o faʻamaoniga o le inupia e mafai ona atiaʻe: taʻavale, vomiting, fiva. O lenei tulaga e le manaʻomia ai togafitiga faapitoa, o faʻaaliga o le le faapalepale e pasi tasi lava pe a mavae ni nai aso.

Ia manatua o suamalie suamalie e sili atu ona aʻafiaga nai lo mea masani. Ma le isi, o le toʻatele oi latou, pe a faʻaaogaina le talafeagai, e mafai ona aumaia toxins i le tino. Sa finau pea saienitisi pe mafai e le aspartame ona mafua ai le kanesa. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o se mea e sui ai le maʻisuka e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli i le vaega o le gynecological ma e oʻo lava i le tulaga faʻanatinati.

O mea suamalie faalenatura e sili atu ona saogalemu. Ae ui i lea, e mafai ona faigofie ona tupu le atinaʻeina o le le lava o le tagata poʻo le faʻamaʻi. Ua faʻamaonia mai o le sorbitol mo le maʻisuka e matua le fautuaina. E afaina ai le tulaga o le toto, e mafai ona faateleina le fua faatatau o le atinaʻe o neuropathy. Manatua pe a faʻaaoga lelei, o ia mea suamalie e saogalemu, e le o ni auala e taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o aʻafiaga ogaoga ogaoga.

Contraindications

E ui i le saogalemu o mea suamalie, ae le mafai e tagata uma ona faʻaaogaina. O na tapulaʻa e faʻaaoga i na o mea suamalie. E matua faʻasaina le faʻaaogaina mo fafine maʻitaga ma ao tausia susu. E faʻasaina foi i tamaiti ma tamaiti. Pe a faʻaumatia, e mafai ona tupu se aafiaga tauatogene. O le a oʻo atu ai i le soliga o le atinaʻe ma le tuputupu ae, e mafai ona mafua ai faʻafitauli.

Aisea e sili atu ai le suamalie masani

E lua mafuaaga e tuʻu ai le suka:

  • soifua maloloina
  • naunau e aveesea le mamafa.

Ae, mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina, oi latou e mafatia i le maʻisuka teena. O le toʻatele e le mananao e 'ai le suka, fefefe e maua nisi pauna.

O le malosi malosi o le suamalie e masani lava ona tuʻuina i luga o le tele o le mamafa ma o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka. O le taumafa tele o laʻau suamalie e oʻo atu ai i isi faʻamaʻi - cardiovascular, atinaʻe o caries, tulaga le lelei o le paʻu ma totoga mucous.

A maeʻa le faʻamauaina o meaai suamalie, ona amata lea ona faateleina le fiaʻai, lea e oʻo atu i le taimi e oʻo atu ai i le mamafa o meaʻai.

E mafai ona foia le faafitauli e ala i le lafoaia o suka mama, e faʻaaoga ai mea mo mea leaga. O suamalie suamalie e mafai ona faʻanatura ma faʻaogaina. Na amata ona faʻaaogaina muamua mea suamalie i le taimi o le Taua Muamua a le Lalolagi, pe a le lava mea faasao o suka mo manaoga o le faitau aofaʻi. I aso nei, ua sili ona lauiloa le oloa ona o le le lava o le tau o le malosi.

O vailaʻau nei o loʻo aofia i totonu o le lisi o suātini gaosi sui:

O nei mea e maualalo le tau o le malosi, e taua foi o se mea e le o ni meaʻai. E i ai so latou aafiaga le lelei i le metabolism o gaʻo i totonu o le tino.

Ituaiga o mea suamalie

O le mea manogi e afaina ai se tagata maloloina? O sui lata mai talu ai nei mo le suka masani sa tumu i faasalalauga e uiga i lo latou le afaina ma le lelei o le aafiaga i luga o le ata. E ui o le tele o isi auala i le suka na muai fuafuaina mo le mamafa o tagata e maua i le maʻisuka, i aso nei o i latou uma e mulimuli i le fuainumera o falemaʻi i ituaiga uma o suka suka.

O le suamalie o se isi mea e sui ai le suka, e masani ona faʻaaogaina e faaopoopo ai le suamalie i ipu, lea e mafai ona faʻaaoga e faʻaaoga ai vailaʻau poʻo vailaʻau faʻasolosi.

Ma afai e manino mea uma i mea masani - e seasea lava ona tupu ni masalosaloga ma e sili atu ona le masani ai tagata uma, ona maua mai ai lea o mea suamalie e fai ai ni fesili.

O le mea lea, e lua vaega autu o mea suamalie e mafai ona iloatino - o le natura ma le faʻaogaina, o le muamua o le meli masani, o le molasses, le fructose, faapea foi le xylitol, sorbitol ma le stevia.

O meaʻai suamalie e faʻatau atu e le o ni meaʻai, mea taumafa. E tele naua mea suamalie, o nisi o nei mea ua faʻasaina i le tele o atunuu o le lalolagi ona o le ogaoga o aʻafiaga - mo se faʻataʻitaʻiga, o le acetate.

Ae ui i lea, o nisi mea suamalie e mafai ona avea ma se olataga moni mo tagata e maua i le maʻisuka, o lona uiga o la latou gaosiga o loo aoga pea i le asō. O mea sili ona lauiloa o le suka suka gaosia, o le aspartame, saccharin, sucralose, cyclamate. O le a talanoaina i lenei tusiga.

O mea uma e maua ai le suka e vaevaeina i ni vaega autu se lua: synthetic ma organic.

Laʻau po o le natura suamalie:

  • sorbitol
  • xylitol
  • fructose
  • stevia.

O le mea sili latou te maua, o le tino o le tino, tuʻuina atu le suamalie i ipu, suia le suka ma sili atu i le suamalie. O le mea e le lelei ai, e aofia ai foi calories, o lona uiga o le leiloa o le mamafa pe a faʻaaogaina o le a le manuia.

O suamalie suamalie e aofia ai:

  • cyclamate
  • aspartame
  • sucracite
  • acesulfame potassium.

Latou te suamalie meaʻai, e mafai ona latou suia le suka i le lauti poʻo le kofe pe aei luga o se meaai. O nisi oi latou e leai ni calorie ihi, e faigofie ona faʻaoga. A uma mea uma, e gaosia i latou i foliga o ni tamai papaa, e suia uma ai le sipuniti o suka.

E mafai foi ona e faatauina mai suamalie ma suamalie i foliga o se vai. I totonu o pisinisi, o mea suamalie e sau i totonu o ni koneteina palasitika, ia e suia ai le 6-12 kilokalama o le suka mama.

O le suamalie e faʻaaogaina e tagata e le gata i faʻamatalaga o le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma fomaʻi o vailaʻau, faʻapea foʻi ma tagata e mananaʻo e aveesea le mamafa. Ae o le a le suka e sili ona lelei? I lenei tusiga, o le a amata ona ou talanoa e uiga i nei oloa taumafa, o le ae aoao e uiga i le faavasegaga, meatotino ma talosaga, i le mea o mulimuli mai o le a ou faaauau pea ma mafaufau i mea moni na faatau atu i faleoloa ma falemaʻi, o lea ou te fautuaina oe ia teu i le talafou o le blog ina ia e le misia lenei mea.

E le o se mea faalilolilo o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka ua fautuaina ina ia faʻaitiitia ai le gasegase o meaʻai gaʻo, e aofia ai suka suka, honey, jam ma isi suamalie. O nei meaai e faʻavae i luga o vailaʻau faʻamalosi e pei o kullukose ma fructose.

O mea suamalie faalenatura e aofia ai:

  1. thaumatin (2000.0-3000.0)
  2. Neohesperidin (1500.0)
  3. stevioside (200.0-300.0) (o le stevia o se mea masani e sui ai le suka)
  4. erythritol
  5. maltitol poo maltitol (0.9)
  6. xylitol (1,2)
  7. sorbitol (0.6)
  8. mannitol (0.4)
  9. isomalt

I aʻu tala fou o le a ou talanoa e uiga i oloa taitasi i auiliiliga. O lea ou te na o le tala mai vaega o le natura o loʻo latou gaosia.

O le Thaumatin e maua mai se fualaau Aferika - katemfe, neogesperidin - mai i le moli mumu, stevioside - mai se laau, poo se togalaau e taʻua o le stevia, erythritol e maua mai i le tali o le enzymatic faatasi ai ma le fesoasoani a le fefete mai sana.

Maltitol e maua mai le suka o le malt, sorbitol mai le kulimi o le sana, xylitol mai otaota faʻatoʻaga ma fafie, ma le mannitol i le hydrogenation (hydrogenation) o le fructose. O le isomalt o le isomer o le suka, lea e faʻapipiʻiina foi.

Ae e tatau ona ou lapatai atu ia te oe, e le o mea uma e suia ai le suka e fetaui ma manaoga na ou taʻua i luga. O meaola e lima mulimuli e le talafeagai, aua o loʻo i ai a latou kalo ma o loʻo faʻaititia pea le toto suka.

Ina ia iloilo le suamalie o se mea manogi faapitoa, ia faʻaaoga se faʻataʻitaʻiga ma le sucrose, o lona uiga, faatasi ai ma le suka faigofie, ma le sogasoga ua avea o se iunite. Faʻalogo lelei! I faʻamau i luga atu o le tau o loʻo faʻaalia, e fia taimi e sili atu ona suamalie nai lo suka poʻo lenei oloa.

O suamalie suamalie e aofia ai:

  1. sucralose (600.0)
  2. saccharin (500.0)
  3. aspartame (200.0)
  4. cyclamate (30.0)
  5. acesulfame k (200.0)

Seʻio tatou vaʻai i mea e le masani ai. O le sucralose e faia mai le suka masani, ae o le chlorination. O le taunuuga o le chlorocarbon - o se mea e le o iai i le siosiomaga masani. O chlorocarbons o vailaau faʻasaina.

E maua mai le siaki mai le toluene, ma e faia i mea pāpā. O le aspartame suamalie o se mea e sili ona leaga e maua mai e ala i le tuufaatasia o ni mea amino se lua.

Cyclamate e faia mai le cyclohexylamine ma le sulfur triphosphate, faʻasaina i le tele o atunuu atiaʻe. Acesulfame e maua mai i se gaioiga faʻaalia i le va o faʻamatalaga o le acetoacetic acid ma le aminosulfonic acid.

Ia mafaufau nei, pe mafai ea ona avea ma mea e leai se aoga? E aoga le faʻaaluina o tupe ma le soifua maloloina i luga o se mea mautinoa o oloa leaga, pe afai ei ai mea sili ona saogalemu?

O suālaʻau e iai sina mea e maualalo le kalori ma galue i le fua o le kulukose i totonu o le toto. O mea na faʻaaogaina i le maʻisuka i le tino e sili atu lemu nai lo le suka masani, ma o la latou faʻaaoga lelei e le faʻaosofia ai le faateleina o le kulūkose.

O le ituaiga lona lua o le suka o loʻo faʻapipiʻiina e se auala faʻaogaina. Fofoina o le faafitauli o le sui o le kulukose, e tatau ona e iloa:

  • meaʻai masani lauiloa - saccharin, cyclamate, aspartame,
  • o le mea e maua ai caloric o mea e foliga mai e leai,
  • faigofie faʻapipiʻiina e le tino, aua le aafia le kulūkose i le toto.

O nei mea uma o loʻo tautala e uiga i aoga o suālaʻau mo le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1. Manatua: o suamalie suamalie e sefulu taimi sili atu ona suamalie nai lo le suka masani.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli, faʻafuaseʻi ona faʻaumatia le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences na faamanuiaina

Tuua Lau Faamatalaga