Fuaina o suka i se glucometer - pe faapefea ona aloese mai mea sese

Ole taimi masani o le fuaina o le suka i le fale ua manatu ole tasi o tulaga e sili ona taua mo le puleaina ole kulukose. Ole taimi faifai pea o le kulukose toto e filifilia taitoatasi ma e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka (maʻi suka) ma le malosi o le maʻi.

Ina ia faia se suʻesuʻega auiliili mo le suka i le fale, e faʻaaoga ai se glucometer.

Glucometers o masini e fua ai fua o le kulukose. O lenei masini e faʻataga ai oe ona vave fua le maualuga ole kulukose o le toto. Ina ia faia se suʻega o le toto i le fale, e faʻaaogaina le toto fou capillary.

I le faʻaaoga tatau o le suʻega, o le fuaina o fale o le suka i le toto ma le glucometer o loʻo faʻaalia i se maualuga maualuga o le faʻamaoni, peitaʻi, e le mafai ona manatu le glucometer e tutusa lelei ma suʻesuʻega faʻalesiosiomaga suʻesuʻe.

E mafua mai i le mea moni o le meafaigaluega e aofia ai le tele o mea sese mai le sefulu i le luasefulu pasene. Pe a faʻamatalaina le auiliiliga, e tatau foi i se tasi ona gauai atu i le mea moni o taunuuga e maua ai le glucometer e mafai ona sefulu i le sefululima pasene le maualuga nai lo mea na maua i totonu o le fale suesue. O lenei eseesega e mafua mai i le mea moni o nisi masini e iloiloina le plasma ae le o le toto toto.

Ina ia pulea le fua saʻo o le suka o le toto, e tatau ona suʻesuʻeina pea e le endocrinologist.

E tatau ona maitauina e faapea, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le fua faʻatatau o le suka o le toto i se glucometer e mafai ai e oe ona sili atu le faʻaeteeteina le maualuga o le kulukose, faʻamaonia le taimi e manaʻomia ai taumafa ma togafitiga o togafitiga (togafitiga o le togafiti e tatau ona faia e se endocrinologist), ma faaitiitia le ono aafia i tulaga o le hyperglycemic and hypoglycemic.

Le mataupu faavae o le faʻaogaina o le masini

E tusa ai ma le taʻiala o le gaioiga, ua vaevaeina glucometers i photometric ma elekene.

O glucomet Photometric o loʻo i ai se maualuga maualuga o mea sese ma ua manatu ua le toe i ai. O glucometers elemene e faʻaalia i se tulaga maualalo, ae peitaʻi, pe a faʻatau, e tolu suʻega suʻega e tatau ona faia.

Ina ia pulea le lelei o le glucometer ma lona saʻo, o loʻo faʻaaogaina fofo faʻafofo faʻapitoa ma se kulūkose tumau. Le maualuga o le mea sese pe a faʻaaoga masini eletene e le tatau ona silia ma le sefulu pasene.

Tulafono mo le fuaina o le suka i le fale

Aʻo leʻi fuaina le suka o le toto, e tatau ona iloilo le soifua maloloina o le suʻega. Ina ia faia lenei mea, ia mautinoa o:

  • pe a uma ona sui, o vaega uma o le faʻaaliga e mafai ona vaaia,
  • o le masini ua i ai le taimi sao ma le aso o fua (faʻafeiloaʻiga o aso nei e mafai ona faʻasaoina faʻamaumauga i luga o le auʻiliʻiliga, faʻatagaina oe e siaki taunuuga o togafitiga i faʻalavelave),
  • o le masini ei ai le faʻasologa saʻo (mmol / l),
  • o le fodiga i luga o le fasi siaki tutusa e tutusa ma le fodula i luga o le mata.

E tatau foi ona manatua i le mafaufau o le tele o kaluvao e naʻo le galue ma vaega o faʻataʻitaʻiga ua fuafuaina faapitoa mo lenei faʻataʻitaʻiga o le glucometer. A faʻaaogā faʻataʻitaʻiga o isi masini, e le mafai e le glucometer ona galue pe faaali atu iʻuga maualuga faʻamaoni.

Glucometers e le mafai ona faʻaaogaina i potu malulu, pe vave loa ona aumai le masini mai le auala (i le taumalulu, tuai o le autumn). I lenei tulaga, e tatau ona e faʻatali seia maeʻa le masini i le vevela vevela.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, aua nei fufuluina ou lima i solo susu, visepisi, ma isi. E tatau ona mulumulu lima i le fasimoli ma faʻamago atoa.

E tatau ona togafitia le nofoaga o pupuʻu ma le ethanol.

O afea ma pe faʻapefea ona fua saʻo le suka o le toto i se glucometer i le aso

O le tele o taimi e te manaʻomia ai le fuaina o le suka toto e faalagolago i le ogaoga o le maʻi. I le avea ai ma tulafono, e fautuaina le tagata maʻi e siaki le kulūkose:

  • i luga o se manava gaogao i le taeao
  • 2 itula i le maeʻa o le aoauli ma le afiafi.

O tagata maʻi i le tulaga maualuga o le atiaʻe o le hypoglycemia i le aoauli e manaʻomia le fuaina o le suka i le lua i le tolu i le taeao.

E tusa ai ma faʻamatalaga, e ono mafai ona faʻaalia le tagata maʻi e faia se faʻatalanoaga muamua pe a maeʻa se taumafataga, muamua ma pe a uma le gaioiga faaletino, inisalini, aʻo le i momoe, ma isi.

E le gata i lea, o le suʻega toto i le fale e tatau ona faia i le taimi lava e amata ai le faʻamaoniga o suiga o le kulukose.

Fuaina o le suka i glucometers: faʻasaga taʻitasi i lea laasaga

A uma le siakiina o le soifua maloloina o le masini ma saunia le sitepu fasia, ia tuu se fasi siaki i totonu o le masini ma ia mautinoa o le fodiga i luga o le fasi pepa e fetaui ma le fodula i luga o le mata (o nisi masini e fuafuaina ai le fodiga).

  1. Ina ia faʻavavevave le faʻaogaina o le microcirculation, e fautuaina e punou ma faʻafefe o ou tamatamailima i taimi e tele poʻo masini massage (aʻo le i faia le ava).
    O le tamatamailima e tatau ona suia i taimi uma.
  2. A maeʻa lenei mea, e tatau ona togiina se tamatamailima i se vavae (o ni mea e faʻaaogaina, faʻapea foʻi ma fasi, e le talia la latou faʻaaogaina).
    A oʻo mai le toto, faʻapipiʻi le fasi siaki. O se mataua o le toto e manaʻomia mo le suʻesuʻega, e le manaʻomia le susu uma o le toto i le toto.
  3. Afai e saʻo le faʻatinoina o le toto, e lafo e le masini se faailo leo. Ma, a maeʻa le lima i le valu sekone (faʻalagolago i le masini), o le taunuuga e aliali i luga o le lau.

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o mea sese i suiga o le suka i le fale, e tatau ona suʻesuʻeina faatonuga mai le kamupanī aʻo leʻi faʻaaogaina le masini.

Toa maualuga - faailoga ma faailoga

O faʻafitauli o le hyperglycemia e mafai ona faʻaalia e foliga mai o le galala malosi, tumau le mago o le mucous membranes, faʻateleina le urination (aemaise lava i le po), faʻateleina le vaivai, moe, le faʻalavelave, faʻaitiitia le faʻaaliga, paʻu o le mamafa, siama o le paʻu, faʻaleagaina o siama, ma isi.

O le faateleina o le kulukose e mafai ona o faatasi ma le tachycardia, fiainu, o foliga mai o se manogi o le acetone, o le vevela, nausea, o le faifai pea, o le faamalolo, ma isi.

O aʻafiaga o le faʻaitiitia o le toto suka e aofia ai le atuatuvale, le mautonu o le tino, fiaai, faʻalavelave faʻalavelave, faʻalavelave, amioga faʻamalosi, le lava le onosai, leai se faʻamaopoopoina o gaioiga, gasegase, , vomiting, naua, foliga mai o tamaiti ua vaʻaia ma le le lava o latou tali i le malamalama, faʻavaivaia, foliga vaaia o faʻafitauli o le neurology, ma isi.

Lisi o tulaga faataatitia mo le fuaina o le suka toto ma se glucometer

O faʻataʻitaʻiga o le suka e faʻalagolago i le matua o le maʻi. E leai se eseesega o alii i le kulūkose.

Laulau mo le fuaina o le toto toto i le matua (mo tagata soifua maloloina):

O fua o le suka suka mo le maʻisuka atonu e ese mai tulaga faatauaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, e fuafua i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le endocrinologist e fuaina le maualuga o le maualuga o le suka mo tagata maʻi taitasi.

O lona uiga, mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka (maʻi maʻisuka) o se faailo lelei i luga o se manava gaogao atonu o se laʻititi i lalo o le fitu i le valu mol / l ma isi.

E faʻapefea ona siakiina le suka i le fale e aunoa ma se glucometer

O masini e fuafua ai le maualuga o le suka e aunoa ma le toto sampling (e mafua mai i le toto ma le pulupulu o le tagata maʻi) o loʻo faʻaauau pea ona atiaʻe. O lenei tekinolosi ua manatu o se mea lelei tele, ae i le taimi nei o le saʻo o ia ituaiga masini e le faatagaina ai le suiina o suʻega i suʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega a le falemaʻi.

Afai e manaʻomia, mo le fuaina o faailo o le kulukose, e mafai ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga o le Glucotest ®.

E le pei o glucometers, o fasi pepa Glukotest ® e faʻaaogaina e fuafua ai le fualaau oona.

O lenei metotia e faʻavae i luga o le mea moni o le kulukose e aliali mai i le urine pe a oʻo ina maualuga lona maualuga i le toto e sili atu ma le 8 mmol / l.

I lenei tulaga, o lenei suʻega e itiiti le maaleale nai lo le glucometer, ae e mafai ai ona vave fuafua le maualuga o le kulukose toto.

O faʻataʻitaʻiga e faia i le palasitikiti. Tali i le isi itu o le taʻavale. O lenei vaega o le fasipepa e pau i totonu o le uila. O le taimi mulimuli ane e tatau ona iloiloina ai iuga o loʻo faʻaalia i totonu o faatonuga mo fasi pepa (masani lava le tasi le minute).

A maeʻa lena, o le lanu o le faailoga e faʻatusatusa i le fua o le afifi. Faʻalagolago i le paolo o le faʻaʻailoga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua fuafuaina.

O le mea sa masani ona taʻua o le toto suka o le kulukose. E tatau i le tino o le tagata ona galue lelei - toetoe lava o potu uma e manaʻomia se aofaiga o le kulukose, ae o le tele o ia mea e faʻaaogaina e le fatu ma maso maso.

Le lava o le kulukose e mafai ona oʻo atu ai i le mafaufau faʻaletonu, oso vave, e aʻafia ai le faiʻai. O tagata e leai se glucose i le tino e mafai ona mafatia mai le atuatuvale ma le maumau le malosi. Ae o le sili atu o lenei tuufaatasiga e mafai ona fai mai le matua le lelei i le soifua manuia o se tagata, ma mafua ai foi se maʻi ogaoga.

Suauu toto o se aganuʻu le fuaina i moa lita. I le gasologa o le aso, o se tagata soifua maloloina e mafai ona i ai se kulukose i le va o le 3.6 mmol / L ma le 6.9 mmol / L. Atonu ei ai ni mea sese laiti mai masani masani ma uiga o le tino.

O le sili atu i lenei masani e mafai ona aafia ai le soifua manuia o se tagata. Faailoga o le mamafa tele, vaivai, faʻapouliuli i mata. I tagata e maualuga le kulukose leai se malamalama e mafai ona tupu , i nisi tulaga e faaiʻu i se coma.

O le tino o tagata taʻitasi e mafai ona faʻatonutonu le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e maualuga le maualuga, ona oʻo lea o le faailo i le pancreas, lea e maua ai le inisalini hormone. A le lava le kulukose i le tino, o le pancreas e maua ai se isi hormone - glucagon.


Mo mafuaaga eseese, e tupu ai se faaletonu i le tino, ma o le inisalini e faamutaina le gaosia e le pancreas i le aofaiga manaomia, pe o le a amata ona tali ese mai sela i lenei hormone ese. O le mea lea, o le toto toto e le faʻaitiitia ma e tumau i se maualuga maualuga. Lenei o le maʻi e taʻua o le maʻisuka.

I le faaopoopo atu i le kulukose maualuga, ei ai isi maʻi o le maʻisuka :

  • tausisia o le manava,
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faʻamaʻi maʻi umi
  • masani ona faʻasalaina le fia inu
  • vavao
  • lima fula
  • numera
  • vaivai
  • tingling on the skin
  • faʻanoanoa vaaia.

E mafai ona e fuaina lou suka i le fale. faʻaaogaina o se glucometer. Faʻaaogaina le masini e faigofie tele. Mo faʻataʻitaʻiga taʻitasi o le mita o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. E tatau ona tuu i totonu o le mita le avega o le suʻega ma se laʻititi o le toto e faʻaaoga i ai. I totonu o le tolusefulu sekone, o le numera o le a faʻaalia i le mata o le mita, e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i totonu o lou tino.

E sili atu le faigofie ona tuʻi se tamatamailima i se vavae, lea o loʻo aofia i le pusa mo le mita. O laina taitasi e lafoai.

Aʻo leʻi amata ona e fua, e tatau ona fufulu fufulu ou lima ma fufulu mama i se solo.

Mo le siakiina o suiga i le suka i le aso atoa, e tatau ona e fuaina fa fa. Siaki le suka mo le taimi muamua i le taimi lava e ala ai i luga o se manava leai. O le taimi lona lua lua itula pe a uma le 'aiga o le taeao, o le taimi lona tolu lua itula i le maeʻa o le aoauli ma le taimi mulimuli i le lua itula pe a uma le' aiga o le afiafi.

Gaʻo anapogi

O le suka o le anapogi e taua o le masani o le suka i le tino o se tagata matua soifua maloloina. le tuaoi i le va o le 3.6 ma le 5.8 mmol / L.

E i ai i tamaiti le eseesega o tuaoi. Afai e te fuaina le suka i luga o se manava gaogao i se tamaitiiti e laʻititi ifo i le 12 tausaga le matutua, o lona uiga o le masani mai le 5 i le 10 mmol / l. Mo tamaiti e sili atu ma le 12 tausaga le matutua, o le masani e tutusa ma se tagata matua.

O le maualuga o le suka o le toto o se tagata matua, fuaina i luga o se manava gaogao ma e tutusa ma le 5.9 mmol / l, o le tapulaa aupito maualuga ma mafai ona tauamiotonuina e uiga o le tino po o le olaga. Afai o le tau e sili atu i le faailoga o le 7.0 - o se taimi lenei e feutagai ai ma se fomaʻi ma faia se suʻega.

2 itula talu ona 'ai

O le aofaʻi o le suka i totonu o le toto i le lua itula pe a uma se taumafataga e mafai ona i ai i se isi tulaga, e fuafua i le mea tonu na e 'ai. Faʻatagaina masani i lenei tulaga e le tatau ona sili atu i le 8.1 mmol / l ma e le tatau ona maualalo ifo nai lo le 3.9 mmol / l.

A maeʻa ona 'ai, o le tele o calories e ulu atu i le tino o le tagata. Faʻalagolago i la latou fuainumera, o le kulūkose e maualuga.

Suga vave i le maeʻa ona 'ai

Afai vave pe a uma se taumafataga, o le mita e faʻaalia le iuga i le va o le 3.9 i le 6.2 mmol / l, ona avea lea ma faailoga o se tagata soifua maloloina lelei.

Faailoga o le kullucometer pe a uma ona 'ai mai le 8 i le 11 mmol / L o se faailoga o prediabetes. Ma afai o le faʻamaoniga e sili atu i le 11 mmol / l, o le mea tonu lea e tatau ai ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega. E le manaʻomia ona maua oe i le maʻisuka - e mafai ona iai se faʻamaʻi maualuga o le kulūkose o loʻo aʻafia ai ma le malosi o le tino poʻo lagona.

O le aso ao lumanaʻi le suʻega, taumafai e aua neʻi 'ai se falaoamata ma suamalie, aua e inu ava. Taumafai e fai le 'aiga o le afiafi ao leʻi oʻo i le 18.00 ma a leai se mea e' ai. O le auiliiliga e faia i luga o se manava le aoga.

Laʻau maualalo i totonu o le toto e mafai foi ona avea ma faailoga o se gasegase tuga. Faatasi ai ma nei faʻamaʻi o lou thyroid disease, Addison's disease, cirrhosis of the liver, faʻalavelave vaivai ma le faʻalavelaveina o le faʻaogaina o meaʻai.

O le ulaula, ava, vevesi ogaoga, tagofia o vailaʻau, aemaise o fualaau o le fananau mai o fanau, e mafai ona aʻafia ai lou faitau toto.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi ogaoga ogaoga o le endocrin system, o loʻo faʻaalia i le le lelei o le pancreas. E le lava le insulin i le tino. O se taunuuga o lenei mea, o le kulukose e faʻapupula i le toto o le tagata, lea e le mafai e le tino ona faʻagasolo. Le pulea o le toto suka ma puipuia ai faʻalavelave faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le faʻalavelaveina o le tino o le endocrine, e fautuaina le maʻisuka e faʻataʻitaʻi e faʻaaoga se glucometer. O le a le ituaiga masini lenei, ma pe faʻapefea ona faʻaaoga, o le a matou faʻamatala atili.

Aisea e taua ai le fuaina o le suka toto i le maʻisuka?

E fautuaina le pulea o le kulukose mo maʻi uma. O lenei mea e mafai ai ona taofiofia le faamai e ala i le mataituina o aafiaga o fualaau faasaina i luga o le suka, fuafua le aafiaga o le gaioiga faaletino i faailo o le kulukose, ave vailaau tatau i le taimi e faamautu ai le tulaga, ma iloa isi itu e aafia ai le tino o le maʻisuka. I le faigofie, o le fuaina o le suka toto e fesoasoani e puipuia ituaiga uma o faʻafitauli o lenei faʻamaʻi.

O a fua o le suka toto?

Mo tagata maʻi taitoatasi, e mafai e le fomaʻi ona fuafua le fua ole kulukose e faʻavae i luga o faʻamatalaga o le ogaoga o le maʻi, maʻi, faʻalavelave ma le soifua maloloina lautele.

Tulaga masani o le suka o le:

  • i luga o se manava gaogao - mai le 3.9 i le 5.5 mmol,
  • 2 itula talu ona 'ai - mai le 3.9 i le 8.1 mmol,
  • i soo se taimi o le aso - mai le 3.9 i le 6.9 mmol.

Ua faateleina le suka:

  • i luga o se manava gaogao - e sili atu i le 6.1 mmol i le lita o le toto,
  • lua itula talu ona 'ai - e silia ma le 11.1 mmol,
  • i soo se taimi o le aso - e sili atu i le 11.1 mmol.

E faapefea ona galue le mita?

I aso nei, e mafai ona fuaina le suka i le fale e faʻaaoga ai se masini faaeletonika e taʻua o le glucometer. O le faatulagaga masani e aofia ai, i le mea moni, o le masini ma le faʻaaliga lava ia, masini mo le taina o le paʻu ma le siakiina o fasi pepa.

O le polokalame mo le galulue faatasi ma le mita e taʻu mai ai le fuafuaga lenei:

  1. Aʻo leʻi suʻeina, fufuluina ou lima i le fasimoli ma le vai.
  2. Suʻe le masini faaeletonika ma faʻaofi le fasi siaki i totonu o le pu faapitoa.
  3. Faʻaaogaina se tu, tuʻi le pito o lou tamatamailima.
  4. Faaaoga se mataua o le toto i le vaega o le suʻega.
  5. A maeʻa ni nai sekone, iloilo le taunuʻuga e aliali i le faʻaaliga.

Matou te gauai atu i le mea moni e faapea o le gaosi oloa e faʻapipiʻi faʻamatalaga auiliili i mita taʻitasi. O le mea lea, o le suʻega e le faigata pe mo se tamaitiiti e mafai ona faitau.

Fautuaga mo le fuaina o le suka toto ma se glucometer

Ma a oʻo ina tofotofoina i le fale e leai ni faafitauli, matou te fautuaina oe e mulimuli i ni tulafono faigofie:

  • O vaega o paʻu e fai ai le puncture e tatau ona suia i taimi uma ina ia le tupu ai le ita i luga o le paʻu. E mafai ona e feauauai ma taʻi tamatamai lima e tolu i luga o lima taʻitasi, sei vagana ai le faasino igoa ma le lima matua. O nisi faʻataʻitaʻiga o glucometers e faʻataga ai oe e suʻe toto mo le auʻiliʻili mai le lima, tauau, ma le ogavae.
  • Aua le togi lou tamatamailima e maua atili ai le toto. O faʻafitauli o le gaioiga e mafai ona aʻafia ai le sao atoatoa o iuga.
  • Ina ia maua vave le toto mai lou tamatamailima, e fautuaina e fufuluina ou lima i le vai mafana aʻo leʻi suʻeina oe. O lenei mea e faʻaleleia ai le toto.
  • Afai e te togi se tamai aluga o le tamatamailima ae le o le ogatotonu, ae laitiiti mai le itu, o le faagasologa o le a itiiti ifo le tiga.
  • E tatau ona ave ni fasi faʻataʻitaʻiga ma lima susu.
  • Faaaoga le mita taʻitasi e aloese mai faʻamaʻi.

O le saʻo o iuga e mafai ona aʻafia i le le fuaina o le numera i luga o le afifiina i fasi pepa faʻataʻitaʻi ma le tuʻufaʻatasia. E le gata i lea, o le a le saʻo ia faailoilo pe a susu le 'upega tafaʻi tamatamailima. Aʻo malulu, o suiga o le fuaina o le suka toto e masani lava ona sui.

O le taimi sili e fai ai le auiliiliga o le taeao po po o le afiafi. O lona uiga, o le aveina o le toto mai le tamatamailima e fautuaina i luga o se manava gaogao po o le taimi e momoe ai. I le maʻisuka ituaiga 1, o se suʻesuʻega e manaʻomia i aso uma. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻaaoga fua o le suka i le tolu taimi i le vaiaso pe a faʻaaogaina fualaau faasaina ma mulimuli i se taumafataga maloloina. Ina ia puipuia le maʻisuka, o ia suʻega e faia i lea taimi i lea masina.

Ma o se isi pito sili ona taua: o maʻi gasegase ma le tumau, togafitiga, atuatuvale ma le atuatuvale e mafai ona aafia ai le saʻo atoatoa o taunuuga. O le mea lea, afai o maualuga le suka, o le a sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i lenei mea.

Fai mai fuainumera: e toʻatele tagata e feagai ma le maʻisuka (pe tusa ma le 420 miliona). Ina ia le faʻaleagaina le faʻamaʻi, e tatau i siama ona mulimuli i fautuaga a le endocrinologist, tausisi i se taumafataga faapitoa ma mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto. Mo le mauaina o faʻamaumauga maumaututu, e tatau ona e iloa pe faapefea ona saʻo le fuaina o le suka i le glucometer. A uma, o le alu i le falemaʻi i aso uma e le lelei, ma i ai se ituaiga masini i le fale, e mafai ona e maua ni faʻamatalaga taua i na o ni nai minute. E faʻapefea ona aloese mai mea sese i taimi o suʻega, ma o le a le faʻataʻitaʻiga o le mita e faʻatau?

E taua le iloa! O se mea fou na fautuaina e endocrinologists mo Faʻaauau le Mataituina o Maʻisuka! E na o aso uma e tatau ai.

Tulafono mo le sauniuniga ma le fuaina o le suka i se glucometer

Ua fautua mai tagata popoto e faapea o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka latou te faʻaaogaina mita mita o le kulukose o le toto e pulea lelei ai le tulaga. O le fomaʻi o loʻo taitaia le faʻamaʻi e faʻamatala auʻiliʻili pe faapefea ona fua le suka i se glucometer. E leai se mea faigata i le faʻatinoga. Mo lona faʻatinoga, o le ae manaʻomia le masini lava ia ma se fasimea faapitoa.

Mo togafitiga e manaʻomia ona e saunia:

O gasegase ma le tafe o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai

O le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le toeitiiti 80% o tafaoga uma ma toesega. 7 mai le 10 tagata e maliliu ona o le pisa o fatu o le fatu po o le faiʻai. E toetoe lava o mataupu uma, o le mafuaʻaga mo lenei faʻamoemoe matautia e tutusa lava - maualuga le toto suka.

E mafai ma e tatau ona tuʻituʻi le suka, pe leai se mea. Ae e le fofoina ai le faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani e tau ai le suʻesuʻega, ae le o le mafuaaga o le maʻi.

Na pau lava le vailaʻau e fautuaina aloaia mo le maʻisuka ma faʻaaoga e endocrinologists i la latou galuega o le Ji Dao Diabetes Adhesive.

Le aoga o fualaau faasaina, fuafua e tusa ai ma le auala masani (o le numera o tagata gasegase na toe malosi i le numera o tagata gasegase i le vaega o le 100 tagata na togafitia togafitiga) o:

  • Tulaga masani o le suka - 95%
  • Faʻaitiitia o vein thrombosis - 70%
  • Faʻamamaina o se fatu fatu malosi - 90%
  • Aveesea o le toto maualuga - 92%
  • Faamalosia o le aso, faaleleia o le moe i le po - 97%

O Ji Dao e gaosia oloa e le o se pisinisi faapisinisi ma e faatupeina e le setete. O le mea lea, o nei tagata nofomau uma e maua le avanoa e maua ai le vailaau i le 50% le tau.

  • fufuluina ou lima i le vai mafanafana, faaleleia atili le toto,
  • filifili se nofoaga e tui ai mo le faʻaaogaina o le biomaterial. Ina ia aloese mai le tiga o le tiga, e toso e le tamatamailima ia mea,
  • fufulu le nofoaga o loʻo i ai i le lumanaʻi ma se laumei sipuni ua gase i le ava malosi.

O le fuaina o le suka toto o le a le matua afaina ma tiga pe afai e te le paʻu i le ogatotonu o tamatamailima, ae o sina mea mai le itu.

Taua! Aʻo leʻi faʻaofiina le suʻega i totonu o le masini, ia mautinoa o le numera i luga o le uluai afifiina e talitutusa ma le numera i luga o le faʻaaliga.

E fuaina le suka e tusa ai ma lenei mataupu faavae:

  1. O le suʻega faʻasalalau ua faʻaofiina i totonu o le masini, ma o loʻo aofia ai le aofia ai. O le mea moni e faapea o le mita ua feliuaʻi o le a faʻaalia ai le ata o se mataua o le toto o loʻo faʻaalia i le faʻaaliga.
  2. Filifili le fua faʻatatau o fua (pe a fai o loʻo i le ata ua filifilia).
  3. O se masini ma se siʻiisi e lolomiina i le tamatamailima ma le faamau lea e faʻamalosia ai o loʻo lolomiina. A e kiliki, o le a manino lava ua faia se pupuʻu.
  4. O le taunuuga o le paʻu o le toto ua soloina i se paʻu o le cotton. Ona faapipii lea o le mea ma sina pupuʻu, ina ia faʻaalia se isi toto toto.
  5. Faʻaoʻo le limatusi ina ia paʻi atu i le masini faʻaaoga. A maeʻa ona aʻafia le biomaterial i le fasimea, o le a faʻapipiʻiina le faʻataʻitaʻiga, ma o le a amata ona iloiloina e le masini le tuufaatasiga o le toto.

Afai e saʻo le faʻataʻitaʻiga, o le a faʻaalia le faʻaaliga i luga o le faʻaaliga o le masini, lea o le a otometi lava ona manatua e le mita. A maeʻa le faʻatinoga, o le suʻega ma le siʻigata e ave i fafo ma lafoaʻi. O le masini e liliu ese ai.

O a ni mea sese e mafai ona faia

Ina ia faia se fua saʻo o le suka, e tatau ona e aloese mai mea masani e masani ona faia e tagata gasegase ona o lo latou valea:

  1. E le mafai ona tui le paʻu i le tasi nofoaga, talu ai o le ita o le a tupu. E sili atu i isi tamatamailima ma lima. E masani lava aua le paʻi i le tamaʻi lima ma le limamatua.
  2. E le tatau ona tui le tamatamailima loloto, o le loloto o le manua, o le umi o le a malolo.
  3. Mo le lelei atili o le toto, e te le manaʻomia le tuiina o lou tamatamailima, talu ai o le mamafa e fesoasoani e faʻafefiloi ai le toto ma le mea oona, lea e aʻafia ai le afaina o le iuga.
  4. Aua le faatagaina le lubrication o se mataua fou o le toto, a leai o le a le gauai i le vaega o le suʻega.
  5. Aʻo le i faia le faʻagasologa, o loʻo faʻafefeteina lima, ona fufulu lea i le vai mafanafana. A maeʻa maeʻaeʻa ma se solo mama. O nei gaioiga o le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o le toto ma fesoasoani i le faiga o fua.
  6. Afai ei ai nisi maʻisuka e nonofo i totonu o le aiga, ona tatau lea i tagata uma ona i ai se glucometer ina ia aloese mai faʻamaʻi. O le faʻatagaina o se tasi e faʻaaogaina se masini patino e matua faʻasaina.
  7. O le afifiina o afifi e tatau ona tapunia lelei.E le tatau ona tuʻuina atu i se isi atigipusa, talu ai o le uluai afifiina o loʻo i ai se faʻapipiʻi faapitoa lea e puipuia ai i latou mai le susu. Afai e muta le aso e muta ai, ona lafoai lea o fasi pepa. E le mafai ona faʻaaogaina, ma e mafai ona faʻaalia se sese le iʻuga.

O taunuuga o suʻega e aʻafia i:

  • eseese tulafono i luga o le masini ma masini i fasi,
  • susu i luga ole laasaga o le suʻega poʻo le nofoaga faʻasoesa,
  • malosi malosi o le paʻu e faʻasaʻo le pa'ū talafeagai o le toto,
  • palapala eleelea
  • inu ava malosi
  • ulaula
  • masini masini
  • sampling samoa muamua mo le suʻega,
  • ave ni fualaau faapitoa
  • catarrhal poʻo faʻamaʻi pipisi i taimi o fua.

O afea e sili ona lelei e fua ai le suka i se glucometer

O le faailoga muamua o le maʻisuka faʻafeiloaʻi, o le faʻanoanoa ma le fia inu. E inu se tagata i le vai, ae i totonu o le oral vevela ua malogo. E le gata i lea, o le po ia uunaiina le avea o se tasi e fai ma masani, o vaivaiga e le mafaamatalaina, o le faateleina o le manao, pe, i se isi tulaga, e faaitiitia ai. Ae o na faailoga e mafai ona faʻaalia ai isi maʻi, o le mea lea, e faʻavae i nisi faitioga a le tagata maʻi, e le mafai ona faia le siama.

Ina ia iloa le mafuaʻaga moni o le maʻi, o le tagata maʻi e tuʻu uma suega talafeagai. Afai e maualuga le suka o le toto, o le endocrinologist o le a toe faia togafitiga. O le a ia taʻu atu i le maʻi pe faapefea ona amio i lenei mataupu, ma po oa vailaau e ave. I le taimi lava e tasi, o le a tatau i se tagata ona fuaina pea fua o le suka ina ia mafai ai ona mataʻituina lelei lo latou manuia.

Golaketi e faʻatau mo suʻega fale. I le maʻisuka o le muamua (insulin-dependent) type, e manaomia ona fuaina e le tagata maʻi le kulukose i aso uma (aemaise i lo latou talavou). E fautuaina e iloilo le tuufaatasiga o le toto aʻo le i ai se taumafataga autu, alu i le moega, ma le taimi foi e uma ai ona 'ai.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o tagata gasegase e mulimuli i se taumafataga ma faʻaaoga vailaʻau oona e fuaina i le lua i le tolu taimi i le vaiaso, ae i taimi eseese. O le suʻeina o le toto e faia foi pe a suia le olaga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻamalositino malosi, i femalagaaiga, i togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

Taua! E tatau i le fomaʻi ona taʻu i le maʻi pe faʻafia ona manaʻomia fua toto.

Afai o le tagata maʻi e faʻalagolago i le inisalini, ona tatau lea ona tofotofoina ia le itiiti ifo ma le faatolu i le aso, aʻo lei faia le taumafataga taitasi. O fafine maʻitaga o loʻo mafatia i le ituaiga muamua o le maʻisuka e manaʻomia le tele o le puleaina (silia ma le fitu taimi i le aso).

Afai o le togafitiga e aofia ai mea taumafa paleni ma ave pepa pepa, e fautuaina e fua le maualuga o le kulukose i le vaiaso i le aso atoa. O le a le taimi ma le tele e fai, o le tala lea a le fomai. E masani lava e fa taimi e faia ai suʻesuʻega ao leʻi faia le taumafataga autu.

I fuataga faaopoopo, ua fuaina le suka i le:

  • lagona le le mautonu, pe a faafuasei ona pagatia le tulaga o le maʻi mo mafuaaga e le mailoa,
  • faateleina le vevela o le tino
  • faʻavavevaveina o maʻi o se foliga masani, lea e masani ona o faatasi ma se "maʻi mama" ma o nisi taimi latou te lagona ai,
  • muamua ma pe a maeʻa le malosi faaletino.

E le gata i lea, o fua faatatau taimi e faatonuina e faasaʻo ai togafitiga, mo se faataitaiga, suega i po, poʻo suega i le taeao.

Le faʻamaonia o faʻamalosolo o le kulukose i auala ole fale e le suitulaga i suʻega falesuesue. E tasi i le masina e tatau ona e alu i le falemaʻi e foaʻi toto. E le gata i lea, o le tolu i le ono masina e tatau ai ona iloilo.

Gaoioiga masani

Mo le sailia o faailo o le kulukose, e tatau ona fai fua e tusa ai ma faatonuga ma faʻatusatusa taunuuga i faʻamaumauga o le laulau:

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i le aso 4 Aperila (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

Afai na faia fua i luga o se manava gaogao, ma o faʻamaumauga na sili atu na sili atu nai lo le faʻatagaina masani, o lona uiga e taua tele le oʻo mai o le endocrinologist.

O fea mita e sili atu ona sao

Ina ia fuaina le kulūkose ma mataʻituina lana faatinoga, o le maʻisuka e faʻaaoga se masini eletise faapitoa - o se glucometer. E i ai ni vaega laiti ma se faʻaaliga e faʻapipiʻi ai paʻu. O le mita e faigofie ona natia i totonu o lau taga, ato, ato, o lea e mafai ai ona e tauaveina i taimi uma, e tusa lava pe o oe i luga o se malaga umi, i le galuega, alu, ma isi.

Ina ia filifilia le sili ona fetaui lelei o le mita, lea o le a mafai ai ona e fuaina faʻamaoniga o le suka i le sao e mafai ai, e tatau ona e iloa poʻo a vaega e iloilo ai le masini:

  • saʻo ole iuga
  • faigofie o le faʻaaogaina (aofia ai tagata e faʻaitiitia le gaioiga o mea faitino ma faʻaleagaina tomai lelei afi),
  • o le tau o le masini ma mea e sui ai,
  • o le maua o mea e manaʻomia ai se vaitaimi faʻatau,
  • o le i ai po o le leai o se mea e faʻaaogaina mo le aveina ma le teuina o le masini, faʻapea foi ma le tikeri o lona faigofie,
  • o le i ai o faitioga ma le le lelei o iloiloga e uiga i le masini (pe faʻafia ona paʻu i lalo, o iai se faʻataʻitaʻiga),
  • ola o fata o mea faataitai ma tulaga e teu ai,
  • le mafai ona faamaumauina faamaumauga maua, o le aofaiga o le manatua,
  • tuatusi, faʻamatalaga leo poʻo faʻamalamalama, le mafai gafatia e faʻafeiloaʻi faʻamaumauga i se komepiuta,
  • fuainumera o le sailia o faamatalaga. O nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ona fuafua le taunuʻuga i le naʻo le lima sekone. O le umi o le suʻega faataitai e tusa ma le minute.

Faafetai i mafaufauga o loʻo maua, e mafai e le tagata gasegase ona faʻataʻitaʻi lana faatinoga i le malosi. O faʻamaumauga uma e faʻamaumau ma le aso ma le taimi o le suʻega. E mafai foʻi e le masini ona logoina le tagata gasegase e faʻamaeʻa le suʻega ma se faʻaaliga faʻalogo. Ma afai ei ai sau USB cable, e mafai ona faʻafeiloaʻi le faʻamatalaga i se komepiuta ma lolomiina mo se fomaʻi.

O mea uma e faʻatau atu e vaevaeina e tusa ai ma le taʻiala o le faʻatinoga.

E na o le tolu ituaiga glucometers:

  1. Photometric . O tekonolosi o ia ituaiga masini ua manatu ua le toe i ai, talu ai o le mataupu faavae oa latou faatinoga e faavae i le iloiloga o suiga i le vaega o le suʻega lea e tupu pe a tali atu le kulukose i le suʻeina o fua ninii. O foliga o lenei ituaiga o glucometer e aofia ai se mea e faʻaogaina ai le faʻaogaina o mea e manaʻomia ai se uiga faʻaeteete. O ia ituaiga masini e tele pe a faatusatusa i isi ituaiga.
  2. Romanovskie . O lenei ituaiga masini na atiae talu ai nei ma e lei maua saoloto. O le faʻaaogaina sili o na kulupu o le fuaina lea o le toto e aunoa ma le faia o le biomaterial. E le tatau i se tagata ona faamanualia ona tamatamai lima. Lava le paʻu paʻu. O le masini o le a iloiloina le tulaga o le toto e le paʻu.
  3. Faiga eletise . O le mamanu o nei masini e faia e tusa ai ma tekinolosi faʻavaomalo, e mafai ai ona tuʻuina atu saʻoga saʻo i le suʻega. O nei mita kulukose o le toto ua iloa le aofaiga o le taimi nei e tupu mai i le tali o le pa'ū toto ma se fomaʻi faapitoa o loʻo i totonu o le suʻega.

Taua! A e faʻatau se masini e fua ai le kulūkose i totonu o le toto, e tatau ona e faitauina faʻasalaga i le taimi muamua. Afai o nisi fesili e le o manino i le tagata faʻatau, e mafai ona faʻatalanoa ma le faʻatau.

O le kulupu o le auala e faigofie tele, aoga, ma faʻaogaina mo le maʻisuka. Ae e le tatau ona tatou faʻagaloina o faʻamaumauga e maua i le fale e mafai ona fesuiaʻi ma taunuʻuga o fale suʻesuʻe.I totonu o se falemai, o le suka o le suka e fuaina i le vaega plasma. O le mita o le kulukose o le toto e fuaina ai le tele o le gaʻoina o mea i le toto atoa, e le o vaevaeina i ni vaega. E le gata i lea, o le tele lava e faalagolago i le saʻo o le faʻatinoga.

Endocrinologists malosi e fautuaina ia sili atu le siakiina o faailoga o le kulukose i le tele ina ia aloese mai le atinaʻeina o faigata ogaoga o le maʻisuka. O le fea ituaiga o faʻataʻitaʻiga e filifilia e faalagolago ile maʻi. E tatau ona manatuaina o le tele o isi galuega tauave o le masini e aofia ai, o le maualuga atu lea o lona tau. Faʻafefea ona faʻaaogaina, taʻu i le tagata tomai faapitoa ma faʻamatalaga. O le mea autu e le o le misia fua ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina.

O le mataituina lelei o le suka o le toto o se vaega taua lea o le puleaina o le maʻisuka. Ole fua masani o fua ole kulukose fesoasoani e filifili ai le sao o le inisalini ma vailaʻau oona, ma fuafua ai le aoga o togafitiga togafitiga.

Fuaina o le suka pe a uma ona 'ai e taua tele mo tagata maʻisuka, talu ai o le taimi nei o le aʻafiaga o le totoina o le hyperglycemia, o le oso malosi i le kulukose i le tino, e maualuga tele. Afai e le taofia se osofaʻiga o le hyperglycem i se taimi talafeagai, e mafai ona oʻo atu i ni ogaoga o taunuuga, e aofia ai le maʻi suka.

Ae o le suʻega saʻo o le toto pe'ā uma ona 'ai e tatau ona faia i le taimi e oʻo ai le maualuga o le kulukose i lona maualuga maualuga. O le mea lea, o maʻisuka uma lava e tatau ona iloa le umi o le taumafa e fua ai le suka toto ina ia mafai ai ona maua le faitauga o le kulukose maualuga.

Aisea e fua ai le suka toto

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le siakiina o lou kulukose toto e taua. Faatasi ai ma lenei faamai, e manaomia e le tagata maʻi ona faia se suʻega o le suʻega tutoatasi ao le i momoe ma vave ona maeʻa, ma o nisi taimi i le po, aʻo lei ai ma ina ua uma ona 'ai, e pei foi o muamua ma pe a maeʻa le malosi faaletino ma lagona.

O le mea lea, i le maʻisuka ituaiga 1, o le aofaiga atoa o fua o le suka suka e mafai ona faʻaalu 8 taimi i le aso. I le taimi lava e tasi, e tatau ona matua faʻaeteete lelei lenei taualumaga i tulaga o malulu poʻo faʻamaʻi pipisi, suiga i meaʻai ma suiga i le gaioiga faaletino.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le suʻega masani o le kulukose o le toto o loʻo taua foi o se vaega taua o togafitiga. O lenei mea e sili ona moni mo na gasegase ua uma ona faʻasaina togafitiga insulin. E le gata i lea, e sili ona taua mo na tagata gasegase le fuaina o le kulukose pe a uma ona 'ai ma aʻo lei alu i le moega.

Ae afai o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e pule e teena injections o inisalini ma fesuiaiga i fualaʻau o le suka, meaai paleni ma aʻoga faaletino, ona lava lea mo ia le siakiina o lona suka toto i le tele o taimi i le vaiaso.

Aisea e fua ai le suka toto:

  1. Faailoa le aoga o togafitiga ma fuafua le tikeri ole taui ole maʻisuka,
  2. Fuafua pe o le a le aafiaga o le meaai filifilia ma taaloga i luga o le toto kulukose,
  3. Iloilo po o le a nisi mea e mafai ona aafia ai le maualuga o le suka, e aofia ai faʻamaʻi eseese ma tulaga faigata,
  4. Faailoa po o fea vailaʻau e ono aʻafia ai lou maualuga o le suka,
  5. Ia fuafua lelei le atinaʻeina o le hyper- poo le hypoglycemia ma ave uma fua talafeagai e faʻafaigofie ai le toto suka.

O tagata uma e maua i le maʻisuka e le tatau ona galo le manaomia ona fua le suka o le toto.

Faʻasaʻa lenei faʻavae mai lea taimi i lea taimi, o le faʻafitauli o le gasegase e iai ni faʻalavelave matuia e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o fatu ma fatuga o fatugao, faʻalavelave mataʻutia, foliga mai o maʻi le faʻamalolo i luga o vae, ma iu ai ina tosoina vae.

O afea e fua ai le toto toto

O le mataupu faavae o le glucometer e pei ona taua i lalo: o le maʻi e tuʻuina atu se siaki faʻapitoa i totonu o le masini, ona tuʻu ai lea i se vaega itiiti o lona lava toto. A maeʻa lena, o numera e fetaui ma le kulukose i le tino o le maʻi e aliali i luga o le lau o le mita.

I le taimi muamua, o mea uma lava e foliga faigofie, ae o le faʻatinoina o lenei faiga e aofia ai le tausisia o nisi o tulafono, ua fuafua e faʻaleleia le lelei o le auʻiliʻiliga ma faʻaitiitia soʻo se mea sese.

Faʻafefea ona faʻaaoga se glucometer e fua ai le suka o le toto:

  1. Fufulu lima i le fasimoli ma le vai ona fufulu lelei lea i se mama mama. E leai se mea e tatau ona fuaina ai le suka pe afai o susu lima o le tagata maʻi,
  2. Faʻaofi se fasimea faʻapitoa i le mita. E tatau ona fetaui mo lenei mamanu ma ia i ai se olaga masani,
  3. Faʻaaogāina o se masini faʻapitoa - se pulou e faʻapipiʻiina i se tamai nila, tui le paʻu i luga o le mea e tasi o tamatamailima,
  4. A o le isi lima, faʻapipiʻi lemu le tamatamailima seia oʻo ina oʻo mai sina pa'ū toto i luga o le paʻu,
  5. Aumai ma le faʻaeteete le fasi siaki i le manua ua manua ma faʻatali seʻia oʻo ina gauai le toto o le tagata maʻi,
  6. Faatali 5-10 sekone pe a faʻapipiʻi e le masini le faʻamaumauga ma faʻaalia le auiliiliga,
  7. Afai e maualuga le maualuga o le suka, ona tatau lea ona e faʻalauiloaina le 2 vaega ole inisalini puupuu ile tino.

E taua le faamamafa atu o le tele o glucometers i aso nei e fuaina le suka e le o toto toto, ae i lona plasma. O le mea lea, o le taunuuga na maua atonu e laʻititi maualuga atu nai lo le mea na maua i le taimi o suʻesuʻega suʻesuʻega.

Faʻafefea ona sauniuni mo le faʻatinoga

Ae e te leʻi fuaina le suka toto ma se glucometer, e tatau ona e:

  • fufuluina ma faʻamago ou lima lelei, e fautuaina e faʻaaogā vai mafanafana e faʻaleleia ai le toto,
  • e filifili le nofoaga o le meafaitino e aloese mai foliga o faʻamaufaʻailoga ma le ita, e mafai ona e tuʻi ou tamatamailima (ogatotonu, mama ma tamatamailima lima),
  • fufulu le sitepu pupuʻu ma le totigi paʻu i le 70% ava malosi.

Ina ia le maua le tiga i le puncture, e tatau ona faia i le ogatotonu o le tamatamailima, ae o sina vaega i le itu.

Aʻo leʻi faʻaofiina se fasi siaki i totonu o le mita, e tatau ona e mautinoa o le numera i luga o le pusa e fetaui ma le numera i le mata o le mita.

Taualumaga

Aʻo lei oʻo i le puncture, e tatau ona tapunia le tamatamailima mo le 20 sekone (solo le sitepu pupuʻu ao lei aveina le mea e aafia ai le taunuuga o le auiliiliga).

I le lumanaʻi, e tatau ona e faia le algorithm nei:

  1. Faʻaofi le suʻega i totonu o le mita suka o le toto ma faʻatali e toe faʻaali. O se faailoga o se ata ma se mataua o le toto e tatau ona i luga o le lau o le mita.
  2. Filifili se fua faʻatatau o fua (faʻaaoga i soo se taimi o le aso, taimi muamua pe a maeʻa foʻi taumafataga, faʻataʻitaʻiina ma se faʻafoega o le puleaina, e le o maua lenei galuega i luga o ata uma o masini).
  3. Faasolo i luga le pito o le masini poloka i le tamatamailima ma taomi le faamau e faagaoioia le masini. O le kiliki o le a faʻaalia ai ua maea le punch. Afai e tatau ona toso mai le toto mai isi vaega o le tino, o le tapuni o le masini poloka e suia i se pulou faʻapitoa na faʻaaogaina mo le taualumaga AST. E tatau ona tosoina le uila seia oʻo ina kiliki. Afai e tatau ai, ave mea mai le vae pito i lalo, ogavae, lima poʻo le lima, aloese mai nofoaga ma veins vaaia. O lenei mea o le a aloese mai le gasegase ogaoga
  4. O le mataua muamua o le toto e tatau ona aveʻesea i le laumei o le cotton, ona togi malie lea o le nofoaga o le puncture ina ia maua ai se isi mataua.E tatau ona faia ma le faʻaeteete le faʻatinoga, aloese mai le faʻaaogaina o le faʻataʻitaʻiga (tatau ona i ai le 5% i le toto).
  5. E tatau ona faia se mataʻu toto ina ia paʻi atu i le masini sampling o le siaki. A maeʻa ona faʻaaogaina, ma faʻamalama atoa le faamalama, e amata ona fuafua le masini i le kulūkose.

Afai e saʻo mea uma, o le suʻega o le suʻega e aliali i luga o le mata o le masini, lea e mafai ona otometi lava ona ulufale i le mita. O loʻo i ai foi se polokalama faʻapitoa e mafai ai ona e tusia faʻamatalaga mai le mafaufau o le mita i totonu o se laulau ma le mafai ona matamata i luga o se komepiuta patino.

A maeʻa ona aveeseina, e lafoai le fasi siaki ma le uila. O le masini e tape le otometi, e masani lava i totonu o le 3 minute.

Aua nei e lolomiina le nofoaga o le poloka i le suega ma faapipii se mataua o le toto. Afai e leai se mea e faʻaaogaina i totonu o le 3 po o le 5 minute (faʻalagolago i le masini), o le mita o le a otometi lava ona tape. Ina ia toe mafai, e tatau ona e toso ese le fasi pepa ma toe faʻaofi.

I le faʻaopoopoga i faʻamaumauga i le mafaufau o le masini, e fautuaina e tausia se tusi faʻataʻitaʻi e le gata ina faaopoopo ai le maualuga o le suka i le toto, ae faʻapea foʻi le fua o vailaau faʻatauina, o le setete o le soifua maloloina ma le gaioiga faaletino.

Afai e le tumu le faamalama o le pule i le toto, e le tatau ona e taumafai e faaopoopo i ai. E tatau ona e lafoai le fasipepa faʻaaoga ma sui i se mea fou.

Taʻiala faʻatonutonu

Mataʻituina o le suka toto e tāua tele i le togafitiga o le maʻisuka. O suʻesuʻega uumi e faaalia ai o le tausisia o le maualuga o le kulukose o le toto e lata i mea masani e mafai ona faʻaititia le ono aʻafiaga o faʻafitauli e 60%. O le fuaina o le suka i le fale e mafai ai e le tagata maʻi ma le fomaʻi ona togafitia togafitiga togafitiga ma fetuunai mo le sili atu ona lelei le puleaina o le maʻisuka.

I se tagata soifua maloloina, o le toto kulukose toto o loʻo iai i le va o le 3.2 i le 5.5 mmol / L. I maʻi e maua i le maʻisuka, ua toetoe lava a le mafai ona ausia ia faailoga o le falemaʻi. I lenei tulaga, o le masani e oo atu i le 7.2 mmol / L.

I tagata gasegase e maualuga le kulūkose maualuga, faʻaititia le kulūkose i lalo ifo o le 10 mmol / L o se mea lelei lelei. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le suka o le toto o se maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona itiiti ifo ma le 14 mmol / L.

E fia taimi e te manaʻomia e fua ai le suka i se glucometer

E talafeagai le fuaina o le kulukose mo le ituaiga I o le maʻisuka ao le i ai, 2 itula pe a uma ona 'ai, aʻo lei moe, ma le 3 i le taeao (i le lamatiaga o le hypoglycemia popo).

I le ituaiga II o le maʻisuka, e mafai ona fuaina le suka i le glucometer e faalua i le aso. E faʻatinoina foʻi fuataga pe a leaga le soifua manuia o le maʻi.

I tulaga ogaoga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le kulukose e tatau ona fuaina i le fitu taimi i le aso, e aofia ai le po.

I le faʻaopoopoga i faʻamaumauga i le mafaufau o le masini, e fautuaina e tausia se tusi faʻataʻitaʻi e le gata ina faaopoopo ai le maualuga o le suka i le toto, ae faʻapea foʻi le fua o vailaau faʻatauina, o le setete o le soifua maloloina ma le gaioiga faaletino. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona faʻatautaia ma iloa mea e faʻaosofia ai le faateleina o le kulūkose ina ia mafai ona toe tusia se polokalame o togafitiga ma faia e aunoa ma ni vailaʻau faaopoopo.

Toto toto mai isi vaega o le tino (AST)

O le toto mo le fuaina o suka i le fale e mafai ona ave e le gata mai tamatamai lima, ae mai isi vaega o le tino (AST). O le taunuuga o le a tutusa ma le suʻega o mea na maua mai se tamatamai lima. I lenei itu o loʻo i ai se numera tele o namu, o lea o le punch e matua tiga lava. I isi vaega o le tino, o le namu pito i tua e leʻo fufusi, ma o le tiga e leʻo faʻaalia.

O le faamalositino, popolega, o le faʻaaogaina o nisi o meaʻai ma fualaau oona ei ai sona aafiaga i le gaosiga o suka. O le toto i totonu o capillaries o loʻo i tamatamailima e tali vave atu i nei suiga. O le mea lea, a uma ona 'ai, taʻalo i taʻaloga poʻo le tagofia o vailaʻau, e tatau ona e faʻaaoga mea e fua ai le suka mai lou tamatamailima.

O le toto mo le auʻiliʻili mai isi vaega o le tino e mafai ona faʻaaoga i mataupu nei:

  • se vaitaimi o le itiiti ifo i le 2 itula ao lei faia /
  • se vaitaimi o le itiiti ifo i le 2 itula i le maea ai o faʻatinoga faʻaletino,
  • se vaitaimi o le itiiti ifo i le 2 itula i le maea ai o le tuiina o le inisalini.

Mataʻituina o le suka toto e tāua tele i le togafitiga o le maʻisuka. O suʻesuʻega uumi e faaalia ai o le tausisia o le maualuga o le kulukose o le toto e lata i mea masani e mafai ona faʻaititia le ono aʻafiaga o faʻafitauli e 60%.

O faʻamaoniga i le toto sampling mai isi vaega o le tino:

  • suesuega o le hypoglycemia
  • suiga masani i kulūkose,
  • le ogatusa o taunuuga pe a ave le toto mai isi vaega o le tino i le manuia moni.

Sauniuniga saogalemu

Ina ia faʻaitiitia le faʻafitauli o faʻamaʻi ma aloese mai faʻalavelave, e tatau ai:

  1. Talofia le faʻaaogaina o laupepa masani po o masini faʻasolo. Lancet e tatau ona suia ao leʻi faia taualumaga taʻitasi, aua o se tasi taimi e faʻaaoga ai mea.
  2. Aloese mai le maua o le kulimi po o le kulimi kulimi, palapala, po o otaota i totonu o le masini pupuʻu poʻo le laumei.
  3. Ave le mataua muamua o le toto, aua e mafai ona aofia ai le mea faʻapipiʻi, lea e aafia ai le iuga.

Afai e le faia le sampling samoa mai le tamatamailima, e tatau ona filifilia se vaega eseese i taimi taʻitasi, e pei o faʻailoga faifaipea i le nofoaga e tasi e mafai ona mafua ai faʻamaufaʻailoga ma tiga.

Afai o le mita o le suka o le toto e faʻaalia ai se sese le iʻuga pe afai o loʻo iai se faaletonu i le tino, faʻafesoʻotaʻi lau sui o le tautua i le lotoifale.

Fuaina o le suka toto o se vaega taua o lau polokalame o le maʻisuka. Faafetai i lenei faiga faigofie, e mafai ona e puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli ma aloese mai le faʻaleagaina.

Vitio mai YouTube i le autu o le tusiga:

O le siakiina o le kulūkose e taua mo tagata e maua i le maʻisuka. E fautuaina le suāuʻu mo le puipuia o le maʻisuka. Numera mai le 3.9 i le 6.9 mmol / L e manatu o mea masani, e le gata i lea, latou te faalagolago i nisi o tulaga, ona o le suiga o le tagata. E mafai ona fuaina kulūkose i totonu o le falemaʻi pe a fai o faʻataʻitaʻiga faapitoa e faia. Le fuafuaina o le aofaʻi o le vailaʻau i le fale o le a faʻatagaina ai se masini faapitoa - o se glucometer. Ina ia mafai ai ona faʻaalia iuga i ni nai mea sese, e tatau ona mulimulitaʻi tulafono o taualumaga.

Faiga faʻavae mo togafitiga

O le solia o le gaʻo gaʻo e mafai ona lamatia ai le soifua maloloina o tagata, o le mea lea, mo le puipuiga, e tatau ona e asiasi i le falemaʻi e siaki ai le suka suka. I falemaʻi faʻapitoa e fesoasoani ile fesoasoani ile suʻega, latou te tuʻuina atu se faʻamatalaga auiliili o le setete o le tino. Auala mo le fuafuaina o suka e aofia ai suʻega nei:

  • Suesuega ole toto. E masani lava o le auala mo le fuafuaina o le glycemia i le maʻisuka, faia mo le faʻamoemoe o le suʻega ma mo le puipuiga. O mea mo le asiasiga e ave mai se tamailima po o se vein.
  • Siaki mo le faapalepale. E fesoasoani foi i le fuaina o le kulukose.
  • Faʻamatalaga o le hemoglobin. Faʻatagaina oe e fua le maualuga o le glycemia, lea na faamaumauina i le vaitaimi e oʻo atu i le 3 masina.

I totonu ole suʻesuʻega suʻesuʻega, o loʻo faia foi se suʻesuʻega faʻamaonia e fua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e faʻavae i luga o le mataupu faavae lava e pei o le suʻega mo le faʻapalepale kulukose. O se faʻamatalaga manino e itiiti se taimi, e faʻaopopo, e mafai ona e fua i le fale.

Toe foʻi i le laulau o mea

E faapefea ona fua le suka i le fale?

I le fale, e mafai ona e faʻaogaina le fua faʻatatau mo le fuaina - o se glucometer, se peni, se suauu, se seti o fasi siaki.

Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka, e tatau ona e fuaina le index glycemia i aso taitasi ma le faamaninoga e faapea o le ituaiga 1 o loo faailoa mai e pulea ai le toto suka i le aso atoa. E sili le faʻaaogaina o se masini eletise faapitoa - o se glucometer. Faatasi ai, siakiina o le toto mo le suka e mafai ona toetoe lava a leai se tiga. Meafaigaluega faʻapipiʻi:

  • vaega faʻaeletoroni ma faʻaali
  • peni tui (lancet),
  • seti o fasi siaki.

Toe foʻi i le laulau o mea

O le a le taimi sili e fua ai?

E tatau ona faʻamaopoopo ma le fomaʻi le fuainumera o suʻega toto mo le kulukose.

O le taimi tatau mo le taualumaga e sili ona malie i ai ma le fomaʻi. Ina ia puipuia predabetes poo le maʻisuka, o le suka e siaki tasi i le masina. E leai ni tulafono tuusaʻo ma le maʻisuka ituaiga 2. Afai e te inuina fualaau o le maʻisuka ma mulimuli i se taumafataga, ole leai lea ole puleaina o le suka pe a uma ona 'ai poʻo le taimi e momoe ai. Lava 2 taimi i le aso. I le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona siaki le suka i le aso e tusa ma le 7 taimi, e aofia ai:

  • i le taeao, pe a uma ona ala i luga ma ao lei faia le taumafataga muamua,
  • ao lei faia se taumafataga po o se meaʻai,
  • i ni nai itula talu ona 'ai,
  • ao lei alu i le moega
  • i le taimi lava e lagona ai o loʻo i ai se manaʻoga, talu ai ona o le faateleina o le suka e mafua ai ona lagona le le lelei,
  • aua o le puipuia o le hypoglycemia i le aoauli e masani ona fuaina i le ogatotonu o le po.

Fai mai fuainumera: e toʻatele tagata e feagai ma le maʻisuka (pe tusa ma le 420 miliona). Ina ia le faʻaleagaina le faʻamaʻi, e tatau i siama ona mulimuli i fautuaga a le endocrinologist, tausisi i se taumafataga faapitoa ma mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto. Mo le mauaina o faʻamaumauga maumaututu, e tatau ona e iloa pe faapefea ona saʻo le fuaina o le suka i le glucometer. A uma, o le alu i le falemaʻi i aso uma e le lelei, ma i ai se ituaiga masini i le fale, e mafai ona e maua ni faʻamatalaga taua i na o ni nai minute. E faʻapefea ona aloese mai mea sese i taimi o suʻega, ma o le a le faʻataʻitaʻiga o le mita e faʻatau?

E taua le iloa! O se mea fou na fautuaina e endocrinologists mo Faʻaauau le Mataituina o Maʻisuka! E na o aso uma e tatau ai.

Aisea e siaki ai lou suka toto mo le maʻisuka?

O le siakiina e le tagata lava ia o le kulukose toto e maua ai faʻamatalaga aoga mo le pulea lelei o le maʻisuka. O lenei masani masani e mafai ona fesoasoani:

  • Iloilo le lelei o oe lava e totogi ai lou maʻisuka.
  • Malamalama pe faapefea ona aafia lou toto toto i le taumafa ma faamalositino.
  • Faailoa isi mea e aʻafia ai suiga o le toto, e pei o maʻi poʻo le atuatuvale.
  • Vaavaai le aafiaga o nisi fualaau faasaina i le suka o le toto.
  • Fuafua le maualuga ma maualalo le suka o le toto ma fai ni fua e toe aumai ai i le masani.

I se isi faaupuga, o le fuaina o le suka toto i le maʻisuka o se faʻasalaga ma faʻasalalau i aso taʻitasi o le taua sili ona taua, o le sini o le tausia o le suka i totonu o le tau fautuaina, ia mautinoa lelei le taui o le maʻisuka e puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le a le taimi e tatau ona siakiina ai lou suka toto?

O lau fomaʻi o le a fautuaina oe pe faʻafia ona e siakiina lou suka suka. E masani lava, o le taimi o fuataga e faalagolago ile ituaiga o maʻisuka ma lau fuafuaga togafitiga.

  • I le maʻisuka ituaiga 1. E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina le fuaina o lou suka toto i le 4 i le 8 taimi i le aso pe afai o loʻo e maua le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga 1). E tatau ona e fua i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi 'ai, aʻo lei amataina, pe a maeʻa aʻoaʻoga, aʻo le i momoe, ma o nisi taimi i le po. Atonu foi e te manaʻomia ni suʻesuʻega faʻapitoa pe afai oe maʻi, sui lau masani i aso taʻitasi, pe amata foʻi ona e suʻe se vailaau fou.
  • I le maʻisuka ituaiga 2. Afai e te inuina le insulin i le maʻisuka ituaiga 2, e mafai e lau fomaʻi ona fautuaina le fuaina o le toto toto 2-3 taimi i le aso, e fuafua i le ituaiga ma le aofaiga o le insulin. I le avea ai ma tulafono, e fautuaina le siakiina o le tagata lava ia ao le i faia taumafataga, ma o nisi taimi ao le i momoe. Afai e te pulea le faʻafeiloaʻi o lou maʻisuka ituaiga 2 mai le insulin e teu ai meaai ma faamalositino, atonu e le manaʻomia ona siaki lau suka i aso uma i le lumanaʻi.

Lisi o faʻamatalaga o le maualuga, maualuga ma maualalo le suka o le toto

E mafai e lau fomaʻi ona seti le tau o le kulukose o le toto e faʻavae i luga o nisi tulaga, e pei o:

  • Tese ma le mamafa o le maʻisuka
  • Tausaga
  • Le taua o le maʻi o le maʻisuka
  • Le i ai o le maitaga
  • Le i ai o le maʻisuka faafitauli
  • Tulaga lautele ma le i ai o isi faamaʻi

Faʻasalaga mo le maualuga masani, maualuga, ma maualalo le toto:

Glucose measurement algorithm

Ina ia mafai ona faatuatuaina le mita, e taua le mulimuli i tulafono faigofie.

  1. Saunia o le masini mo le taualumaga. Siaki le tui i totonu o le pupu, faatulaga le tulaga manaomia o le pupu i luga o le fua: mo fasi paʻu 2-3, mo le tama tane 3-4. Faʻapena se penitala i fasi pepa, tioata, peni, tusi o le maʻisuka, pe afai e te faamaumauina iuga ile pepa. Afai e manaʻomia e le masini le faʻapipiʻiina o se afifi fou, siaki le faʻailoga ma se pusa faapitoa. Tausia lelei le malamalama. Lima i le amataga muamua e le tatau ona fufuluina.
  2. Soifua Maloloina Fufuluina ou lima i le fasimoli ma le vai mafanafana. O lenei mea o le a faʻaititia ai le tele o le toto ma o le a sili atu ona faigofie le maua o le toto capillary. Fufuluina o ou lima ma, e le gata i lea, o le nutimomoia o ou tamatamailima i le ava malosi e na o le malae lava e mafai ona faia i le fanua, ia mautinoa o le toe toesea o ona masima e itiiti lava le faalavelaveina o le auiliiliga. Ina ia tumau i le mama i le fale, e sili atu le faʻamamaina o lou tamatamai lima i se lauulu lauulu poʻo se auala masani.
  3. Sauniuniga. Aʻo leʻi oʻo i le puncture, e tatau ona e tuʻuina se fasi siaki i le mita. O le fagu ma sasa e tatau ona tapunia ma se rhinestone. E fesuisuiaʻi le masini. A maeʻa ona iloa le fasipepa, ona aliali mai lea o se mataua i luga o le lau, ma faʻamaonia le saunia o le masini mo le auʻiliʻili o le biomaterial.
  4. Faʻailoga pasese. Siaki le maualuga o le tamatamailima (masani ona faʻaaoga le tamatamailima o le lima tauagavale). Afai o le loloto o le pupuʻu i luga o le 'au o loʻo faʻatulagaina lelei, o le a faʻaitiitia le tiga nai lo le siʻosiʻomaga i le taimi o le suʻega ile falemaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona faʻaaogaina se uila fou poʻo le maeʻa ona faʻamaʻi.
  5. Massage masima. A maeʻa le afaina, o le mea autu e le o le popole, talu ai ona o lagona faalelagona e afaina ai le iuga. O le ae oʻo uma lava i le taimi, o lea aua le faanatinati e uu lou tamatamaʻilima - nai lo le toto capillary, e mafai ona e maua ni gaʻo ma gasegase. Massage se tamaʻi tamatamai lima mai le pito i lalo i le apa fao - o le a faateleina ai lona toto.
  6. Sauniuniga o le biomaterial. E sili atu le aveese o le muaʻi mataua e aliali mai i se paʻu lima: o le taunuuga mai i isi mea o le a sili atu ona faʻatuatuaina. Faʻasala i fafo le tasi mataua ma faapipii i le suʻega (pe aumai i le pito o le laupepa - i ni ata fou e maua e le masini ia lava).
  7. Iloiloina o le iuga. A oʻo i le masini e faʻaogaina le biomaterial, o le a lelei le faailo, pe afai e le lava le toto, o le natura o le faailo o le a eseese, faʻalavelave. I lenei tulaga, e tatau ona e toe faia le faiga e faʻaaoga ai se laina fou. O le itulaglass symbol o loʻo faʻaalia i luga o le mata i lenei taimi. Faatali 4-8 sekone seia oʻo ina faʻaalia le faʻaaliga i le mg / dl poʻo le m / mol / l.
  8. Talosaga mataʻituina. Afai e le fesoʻotaʻi le masini i se komepiuta, aua e te faʻamoemoe i le mafaufau; ia tusia faʻamatalaga i le tusi o le maʻisuka. I le faaopoopo atu i faailoilo o le mita, e masani ona latou faailoa mai le aso, taimi ma mea e mafai ona aafia ai le taunuuga (oloa, fualaau faasaina, popolega, lelei o le moe, gaoioiga faaletino).
  9. Tulaga o le teuina. E masani lava, a maeʻa le aveeseina o le vaega o le suʻega, e tape le masini aunoa. Gagau mea uma i se tulaga faapitoa. E tatau ona teuina ia fasi i totonu o se siaki kulupu tapuni.O le mita e le tatau ona tu i le susulu o le la pe lata ane i se masini faʻavevela, e le manaʻomia foi se pusaaisa. Taofi le masini i se mea malulu i le vevela vevela, ese mai le gauai o tamaiti.

O le soifua manuia ma e oʻo lava i le ola o le maʻisuka e faʻatatau i le saʻo o faitauga, o lea ia suʻesuʻe lelei ai fautuaga.

Afai ei ai ni au fesili, e mafai ona e faʻaalia lau ata i le endocrinologist, o le a ia fautuaina.

Faʻailoga talafeagai ma foliga o le suʻeina o fale

O le toto sampling mo se glucometer e mafai ona faia e le gata mai tamatamailima, lea, i le ala, e tatau ona suia, faapea foi ma le nofoaga o poloka. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai manuʻa. Afai o le lima, thivae, poʻo isi vaega o le tino o loʻo faʻaaoga i le tele o faʻataʻitaʻiga mo lenei faʻamoemoe, o le sauniuniga algorithm e tumau pea. O le mea moni, o le toto totoʻa i isi eria e maualalo ifo. O le taimi o le taimi e fesuisuiai foi: o le sugar postprandial (pe a uma le 'ai) e fuaina pe a uma le 2 itula, ae a maeʻa le 2 itula ma le 20 minute.

O le iloiloga a le tagata lava ia o le toto e naʻo le fesoasoani a se glucometer ua faamaonia ma suʻe suʻega talafeagai mo lenei ituaiga masini ma se olaga masani. O le tele o taimi, e fuaina le suka i le fale (i luga o se manava gaogao, i le taeao) ma le tolopo, 2 itula pe a uma le taumafataga. I le taimi lava e uma ai se taumafataga, o siaki e siakiina e iloilo ai le tali a le tino i nisi o meaai ina ia mafai ai ona tuufaatasia se laulau taʻitasi o tali a le tino i se ituaiga meaai. O suʻesuʻega tutusa e tatau ona faʻatasi ma le endocrinologist.

O taunuuga o le auʻiliʻiliga e tele lava ina faalagolago i le ituaiga mita ma le lelei o fasi siaki, o lea o le filifiliga o le masini e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma tiute uma.

O afea e fua ai le suka o le toto ma se glucometer

O le taimi ma le taimi o le taualumaga e faalagolago i le tele o mea: o le ituaiga o maʻisuka, o uiga o fualaau oona o loʻo ave, ma togafitiga togafitiga. I le maʻisuka ituaiga 1, o fuataga e faia ao le i faia taumafataga taitasi e fuafua ai le metotia. I le maʻisuka ituaiga 2, e le talafeagai pe afai o le tagata maʻi e totogi le suka ma fualaau oona. Faatasi ai ma togafitiga tuufaatasi e tutusa ma le inisalini poʻo le faʻataunuʻu atoa o le inisalini, o fuataga e tele lava ina faia, e faʻatatau i le ituaiga insulin.

Mo maʻi o le maʻisuka ituaiga 2, faʻaopoopoga i fuataga masani i le tele o taimi i le vaiaso (faatasi ai ma auala tautala e totogi ai le glycemia), fautuaina e taitaia aso e gaosia ai le suka 5-6 taimi i le aso: i le taeao, i luga o se manava gaogao, pe a uma le 'aiga o le taeao, ma mulimuli ane ao lei amataina ma pe a maeʻa taʻitasi taumafataga ma toe foi i le po, ma i nisi tulaga i le 3 i le taeao.

Ole suʻesuʻega auiliili lea o le a fesoasoani i le fetuunaʻi o togafitiga, aemaise lava ma le le atoatoa o le totogi o le maʻisuka.

O le lelei i lenei mataupu o loʻo i ai le maʻisuka o loʻo faʻaaogaina masini mo le faʻaauau pea o le puleaina o le glycemic, ae mo le toatele o matou tagata faʻaletupe o na tupe meataalo o se mea taugata.

Mo faamoemoega puipuia, e mafai ona e siaki lau suka i le masina. Afai o loʻo faʻalavelave le tagata faʻaaoga (tausaga, matua, mamafa, maʻi faʻatasi, faʻalavelave mamafa, prediabetes), e tatau ona e puleaina au faʻamatalaga faʻapitoa i taimi uma e mafai ai.

I se mataupu faapitoa, o lenei mataupu e tatau ona malilie i ai le endocrinologist.

Faailoga o le Glucometer: tulaga masani, laulau

I le faʻaaogaina o se glucometer patino, e mafai ona e mataituina le tali a le tino i meaʻai ma vailaau, pulea le fua talafeagai o le faaletino ma faalelagona, ma lelei le pulea o lau talaaga faʻapitoa.

O le suka suka mo se maʻisuka ma se tagata soifua maloloina o le a eseese. I le tulaga mulimuli, o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ua atiaeina e faigofie ona tuʻuina atu i le laulau.

Mo le maʻisuka, o le endocrinologist e fuafua ai tapulaʻa o le masani i tulaga nei:

  • Vaega o le atinaʻe o le faʻamaʻi,
  • Faʻaipoipoga faʻatasi
  • Tausaga o maʻi
  • Le tulaga masani o le maʻi.

E maua i le peteriabetes le faateleina o le glucometer i le 6, 1 mmol / L i luga o se manava gaogao ma mai le 11.1 mmol / L i le maeʻa ai o le uta o le carbohydrate. Tusa lava pe o le a le taimi o le taumafataga, e tatau foi ona i ai lenei faailo i le maualuga o le 11.1 mmol / L.

Afai na e faʻaaogaina se masini se tasi mo le tele o tausaga, e aoga le iloiloga o lona saʻo pe a pasia suega ile falemaʻi. Ina ia faia lenei mea, i le taimi lava e maeʻa ai le suʻega, e tatau ona e toe fua i lau masini. Afai o le suka o le suka suka pa'ū ifo i le 4.2 mmol / L, o le mea sese i le mita e le sili atu nai lo le 0.8 mmol / L i itu uma. Afai o loʻo faʻatulagaina i luga tulaga maualuga, o le vaeluaga e mafai ona oʻo i le 10 ma le 20%.

O fea mita e sili atu

I le faaopoopo atu i le iloiloina o iloiloga a le aufaʻatau i fonotaga faʻavae, e aoga le feutagai ma lau fomaʻi. Mo tagata gasegase e maua i ituaiga uma o le maʻisuka, o le setete e faʻaaogaina le aoga mo vailaau, glucometers, band test, ma le endocrinologist e tatau ona iloa po o le a le faʻataʻitaʻiga i lau eria.

O a tatou masini sili ona lauiloa - faʻatasi ai ma le mataupu faʻale-elekene o le faʻaaogaina

Afai o loʻo e faʻatau le masini mo le aiga mo le taimi muamua, mafaufau i ni faʻaaliga:

  1. Faʻaaogaina. Siaki le avanoa ma le tau o suʻega faʻasolosolo ma tuʻuina atu i lau 'upega o falemaʻi. E tatau ona ogatasi ma le faʻataʻitaʻiga filifilia. E masani lava o le tau o mea taumafa e sili atu i le tau o le mita, e taua le mafaufau.
  2. Faʻatagaga faatagaina. Faitau faʻamatalaga mai le kamupanī: o le a se mea sese e mafai e le masini, pe na te iloiloina faapitoa le maualuga o le kulukose i le plasma poʻo ituaiga uma o suga toto. Afai e mafai ona e siaki le mea sese i oe lava - o le mea lelei lea. A maeʻa faʻatonuga sosoo e tolu, e tatau ona eseese ia taunuuga e le silia ma le 5-10%.
  3. Faʻaaliga Mo tagata matutua ma tagata e le lelei le vaai, o le lapoa lapoa ma numera e taua tele. Ia, afai o le faʻaaliga o loʻo i ai se faʻasalalauga, se lisi a le gagana Lusia.
  4. Encoding. Iloilo foliga vaaia o le fesuiaiga, mo tagata faatau o le matua, o masini ua i ai le telefoni feaveai e sili atu ona talafeagai, lea e le manaomia ai le faasaʻoga pe a uma ona faatau mai ia fou fou o fasi siaki.
  5. Le tele o biomaterial. O le tele o le toto e manaomia e le masini mo se tasi auiliiliga e mafai ona maua mai i le 0.6 i le 2 μl. Afai o loʻo e faʻatauina se mita o le kulukose toto mo se tamaititi, filifili se faʻataʻitaʻiga e itiiti mea manaʻomia.
  6. Laina metric. O taunuʻuga o le faʻaaliga e mafai ona faʻaalia i mg / dl poʻo mmol / l. I le pito i tua o Soviet, o le filifiliga mulimuli e faʻaaogaina, e faʻaliliu ai tulaga taua, e mafai ona e faʻaaoga le fua: 1 mol / l = 18 mg / dl. I le matua, o ia fuafuaina e le o taimi uma e faigofie ai.
  7. Le tele o manatua. Pe a faʻatulagaina i luga o le eletise iuga, o mea taua e tatau ona iai le numera o le manatua (mai le 30 i le 1500 o fuataga mulimuli) ma le polokalame mo le fuafuaina o le aofaʻi aofaʻi mo le afa masina poʻo le masina.
  8. Isi faʻaopoopoga. O nisi faʻataʻitaʻiga e fesoʻotaʻi ma se komepiuta poʻo isi gaioiga, talisapaia le manaʻomia mo ia mea lelei.
  9. Meafaigaluega multifunctional. Mo gasegase maualuga, o tagata e le lelei le lipid metabolism ma le maʻisuka, o masini ma gaioiga tuufaatasi o le a faigofie. O ia ituaiga masini e tele mea e fuafuaina e le gata o le suka, ae o le mamafa foi, cholesterol. O le tau o nei oloa fou e talafeagai.

Muamua lava, e tatau ona maitauina o le a sili atu le saʻo le taʻua o le "kulūkose toto", talu ai o le manatu o le "suka" e aofia ai se vaega atoa o vailaʻau, ma ua fuafuaina i le toto glucose . Ae ui i lea, o le faaupuga "toto sugar level" ua matua aʻafia lava ina ia faʻaaoga uma i le gagana tautala ma tusi faafomaʻi.

Afai, pe a manaʻomia (faʻaititia le mamafa o le tino poʻo lagona, leai se kulūkose mai le gastrointestinal tract), e faʻavaivaia glycogen ma o le kulukose e ulufale i totonu o le toto.

O le mea lea, o le ate o se nofoaga o le kulukose i totonu o le tino, ma o ona maʻi ogaoga, e mafai foi ona faʻalavelaveina le maualuga o le suka i le toto.

E tatau ona maitauina o le tafe o le kulukose mai le pulou capillary i totonu o le masini o se faiga faigata tele, lea e mafai ona faʻalavelaveina i nisi faʻamaʻi. O le isi lea mafuaʻaga mo suiga faʻaleagaina i le suka o le toto.

O le tuʻuina atu o le kulukose mai le mea o loʻo i totonu o le ate (glycogenolysis), o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le tino (gluconeogenesis) ma lona avega i sela e pulea e se tino fou o le tulafono o le neuroendocrine, lea e aofia tonu ai le tino o le hypothalamic-pituitary (o le nofoaga tutotonu o tulafono faatonutonu o le neuroendocrine). O togafitiga o nei totoga e mafua ai ona soli le maualuga o le suka.

E faʻapefea ona faʻatulafonoina le faapaleʻaina o le suka?

O le insulin e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose e siama o le tino, ma faʻamalosia ai le faʻaogaina o le glycogen mai i le ate - o le faʻaititialalo o le toto suka.

O le tui autu o le inisalini o le isi hormonone pancreatic - glucagon. Faatasi ai ma se faaitiitia o le toto toto, o lona faateleina le pulelasi ua tupu. Glucagon faʻaleleia le gau o le glycogen i le ate, ma fesoasoani i le faʻasaʻoina o le kulukose mai le mea o loʻo i ai. O le hormone o le medullala adrenal, adrenaline, e tutusa lona aafiaga.

Hormones e faaosofia ai le gluconeogenesis - o le fausia o le kulukose i totonu o le tino mai mea faigofie - e fesoasoani foi i le faateleina o le kulukose o le toto. I le faaopoopo atu i le glucagon, o hormones o le faiʻai (adrenaline, norepinephrine) ma le cortex (glucocorticoids) o gland slander e iai lenei aafiaga.

O le popole popole faʻafefe, faʻamalosia e faʻafitauli e manaʻomia ai le faʻaleleia o le malosi, faʻalauteleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma faʻaitiitia ai le suauu palasi. O le mea lea, i le leva o le po ma i le vaveao, pe a oʻo ina sili atu le malosi o le faʻaogaina o le faʻaoga o le nervous muscle, o le toto kulukose o le pito maualalo.

O a suʻega e faia e fuafua ai le suka o le toto?

Ole suʻega o le glucose toleniga e aofia ai le maʻi e 75 kalama o le glucose ua soloia i le 250-300 ml o le vai i totonu, ma a maeʻa le lua itula ua fuafuaina le maualuga o le suka.

E mafai ona maua faʻamaumauga sili ona saʻo e ala i le tuʻufaʻatasia o suʻega e lua: a maeʻa aso e tolu o le masani masani i le taeao i luga o se manava gaogao, e fuafuaina le maualuga o le suka i le taeao, ma a maeʻa le lima minute, ona fai lea o le kulukose e toe fuaina lenei faʻaaliga pe a uma le lua itula.

I nisi tulaga (maʻi o le maʻisuka, faʻavaivaia le glucose toleni), o le siakiina pea o le maualuga o le toto toto e tatau ona tatau ai ina ia le misia ai suiga ogaoga o le natura e mafua mai i se lamatiaga i le ola ma le soifua maloloina.

E mafai ona ou fuaina loʻu suka i le fale?

E mafai ona fuaina le suka i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se masini faʻapitoa i le fale talavai - o se glucometer.

O le glucometer masani o se masini ma se seti o laneto ua leai se aoga mo le mauaina o toto ma vaega faapitoa o suʻega. I tulaga faʻamaʻaʻaina, o le lancet punctua le paʻu i le pito o le tamatamailima, o le pa'ū ifo o le toto ua tuʻuina atu i le laasaga, lea e mulimuli ane tuu i le masini e fuafua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.

E i ai glucometers e faʻafeiloaʻi ai le toto capillary e maua mai isi nofoaga (tauau, forearm, base of the thumb, thivae). Ae e tatau ona manatuaina o le toto totoga i tamatamailima e sili atu le maualuga, o le mea lea, e faʻaaoga ai le aganuʻu masani, e mafai ona e mauaina saʻo saʻo e uiga i maualuga o le suka i se taimi atofaina i le taimi. E mafai ona taua tele lenei mea, talu ai o lenei faailo i nisi tulaga e vave ona suia (faʻafitauli faaletino poʻo faʻalagona, taumafa, atiina ae se maʻi faʻamaʻi).

E faapefea ona fua saʻo le suka o le toto i le fale?

A fuaina le suka o le toto i le fale, e tatau ona e mulimulitaia nisi o tulafono lautele:
1. Aʻo leʻi ave le toto, fufulu ou lima i le vai mafanafana. E tatau ona faia lenei mea e le gata ia mautinoa le mama, ae ia faʻaleleia atili ai le toto. A le o lea, o le puno luga o le tamailima e tatau ona faia loloto, ma o le a sili atu ona faigata le ave o le toto mo le auiliiliga.
2. E tatau ona faʻamago lelei le nofoaga o le puncture, a leai o le toto na maua e tatau ona faʻafefe i le vai, ma o le a faʻaseseina taunuuga o le auiliiliga.
3. Mo le faʻaaogaina o toto e faʻaaoga ai le pito i totonu o puipui o tamatamailima e tolu o lima uma (o le tamatamailima ma le alofilima e masani ona le ootia, pei o tagata faigaluega).

4. Ina ia mafai e le togafiti ona aumai sina tiga pe a mafai ai, e sili atu ona lelei le faia o se pupu i le ogatotonu o le aluga, ae laitiiti i le itu. E le tatau ona lapoa le loloto o le loloto (2-3 mm mo se tagata matua - sili ona lelei).
5. Faatasi ai ma le fuaina masani o le maualuga o le suka o le toto, o le nofoaga o le toto sampling e tatau ona suia i taimi uma, a leai o le a mumu ma / poʻo le malepe o le paʻu, ina ia le mafai ona ave le toto mo le auiliiliga mai le nofoaga masani i le lumanaʻi.
6. O le mataua muamua o le toto na maua pe a uma ona le faʻaogaina le pupuʻu - e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete i se paʻu susu.
7. Aua e te tosoina lou tamatamailima, a le o le toto o le a fefiloi ma le sua o le tino, ma o le taunuuga o le a le lava.
8. E tatau ona aveese se mataua o le toto seʻia oʻo ina faʻamamaina, talu mai le pa'ū o le paʻu o loʻo faʻamamaina e le solomuli i totonu o le suʻega.

O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto?

I tulaga le mautonu, o le maualuga o le toto suka e toe fuaina i le lua itula pe a uma le utaina o le kulukose (o le glucose tolerance test). O le faailoga masani i lea ituaiga suʻesuʻega e oʻo atu i le 7.7 mmol / L, o faʻamaumauga i le lautele o le 7.8 - 11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le solia o le faapaleni kullukose. I le maʻisuka, o le maualuga o le suka i le lua itula pe a maeʻa le utaina o le kulukose e oʻo i le 11.2 mmol / l ma le maualuga.

O le a le maualuga masani o le suka o le toto i se tamaititi?

O le mea lea, i tamaiti laiti, o le maualuga o le kulukose anapogi e masani lava 2.78 - 4.4 mmol / l, i tamaiti aʻoga - 3.3 - 5.0 mmol / l, i tamaiti aoga - 3.3 - 5.5 mmol / l.

Afai o le anapogi o le toto maualuga o le suka e silia ma le 6.1 mmol / l, ona tatou talanoa lea i le hyperglycemia (o le faateleina o le suka o le toto). O faʻamanuiaga i lalo ifo o le 2.5 mmol / L e faʻaalia ai le hypoglycemia (faʻaitiitia toto toto).

I le tulaga pe afai o le maualuga o le suka i le 5.5 - 6.1 mmol / l, o le a tuʻuina atu se suʻega o le faʻapalepale glucose ole gutu. O le faapalepale o le kulukose i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le toto i le lua itula pe a maeʻa laʻititi le ave o le kulukose.

Afai o le anapogi o le tamaititi o le maualuga o le toto toto e sili atu i le 5.5 mmol / L, ma lua itula pe a maeʻa le utaina o le glucose e oʻo atu i le 7.7 mmol / L pe sili atu foi, ona latou talanoa lea i le maʻisuka.

E faapefea ona sui le suka i le taimi o maitaga?

I nisi tulaga, o le malosi o le insulin o le tino e sili atu i le malosi o le pancreas e maua ai le insulin. I lenei tulaga, o le gasegase o le maʻisuka faʻapitoa, poʻo le maʻi suka, e atiina ae. I le tele o tulaga, a maeʻa le fananau mai o fafine ma fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, o le toto toto uma e toe foʻi i le masani. Ae peitai, o le lapataiga e tatau ona faʻaaogaina i le lumanaʻi, talu ai e tusa ma le 50% o fafine na maua i le maʻisuka ituaiga e faʻalauteleina le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o le 15 tausaga talu ona maitaga.

I le maʻisuka faʻamama, e pei o se tulafono, e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le hyperglycemia. Ae peitai, o lenei tulaga e lamatia ai le atinaʻeina o le tamaititi, talu ai ona o le leai o se togafitiga, o le maualuga o le kulukose i le toto o le tina i le 30% o mataupu e mafua ai togafitiga o tama.

O le maʻisuka masani e masani ona atiaʻe i le ogatotonu o le maʻitaga (i le va o le 4 ma le 8 masina), ma o fafine o loʻo lamatiaga e tatau ona matua gauai i le maualuga o le suka i lenei taimi faapitoa.

O le vaega aʻafia e aofia ai tamaitai e maualuga le mamafa o le tino, faʻaleagaina le agavaʻa (o le maʻisuka o le maʻitaga poʻo le lua i totonu o le aiga vave), o loʻo mamafa i le talatala obstetric (tamaʻi lapoa poʻo pepe i taimi o maitaga muamua), faʻapea foi ma masini masalomia tele i le taimi nei.

O le maʻisuka o le maʻisuka ua maua i le faateleina o le anapogi o le suka toto i le 6.1 mmol / L ma le maualuga, pe a lua itula pe a maeʻa le uta o le kulukose i le 7.8 mmol / L ma sili atu.

O afea le suka maualuga?

O le faateleina o le tino i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tupu pe a uma ona 'ai, ae maise lava o le gaʻoloʻo gaʻo, ma le malosi o le tino ma le mafaufau.

O le faʻateleina o le faʻaopopoina o lenei faailo o se uiga o tulaga faʻaleagaina e pei ole:

  • ogaoga tiga o le tiga
  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • gasegase o le myocardial,
  • osofaiga ogaoga a angina pectoris.
Faʻaitiitia le faʻapalepale o le kulukose i totonu o mafuaʻaga e mafua mai i gaioiga i luga o le manava ma duodenum, e mafua ai le faʻavaveina o le kulukose mai le inumaga i totonu o le toto.
I le afaina o le faiʻai ma le faʻaleagaina o le hypothalamus (o loʻo i ai le faʻaititia o le gafatia o gaʻo e faʻaaoga ai le kulukose).
Faʻaleagaina le ate (faʻaitiitia le faʻasolosolo o le glycogen mai le kulukose).

O le faʻalauteleina o le maualuga o le suka o le toto, e oʻo atu ai i foliga vaaia o le glucosuria (excretion of glucose in the urine) e taʻua o le maʻisuka malosi (maʻi maʻisuka).

Ona o le mea na tupu, o le maʻisuka muamua ma le lua o le maʻisuka ua iloga. O le maʻisuka o le maʻisuka ua taʻua o le lua maʻisuka eseese (ituaiga 1 ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 2), e iai aʻafiaga i totonu o le atinaʻe, aʻo mafuaʻaga o le maʻisuka maualuga o ni faʻamaʻi pipisi e mafua ai ni faʻalavelave ogaoga o le gaʻo gaʻo.

Muamua lava, o nei maʻi ogaoga o le tino o le tino e mafua ai le le atoatoa o le inisalini (kanesa o le pancreatic, ogaoga o le pancreatitis, faʻaleagaina o le okeni i le cystic fibrosis, aveeseina o le pancreas, ma isi).

O le maʻisuka lona lua ua amata foi ona maua i faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻateleina faasela o hormones contra-hormonal - glucagon (mummone-active tumor - glucagon), hormone tuputupu aʻe, hormonone-hormones (thyrotoxicosis), adrenaline (o le tumutumu o le gaʻo) afu oona (Itsenko-Cushing's syndrome).

O le tele o taimi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le kulukose, e oʻo atu i le atinaʻeina o le maʻisuka, mafua mai i le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, e pei o le:

  • glucocorticoids,
  • thiezide diuretics,
  • nisi o vailaau e tetee atu ma le mafaufau i fualaau faasaina,
  • estrogen-aofia ai vailaʻau faʻasaina (e aofia ai faʻamaʻi pepe),
E tusa ai ma le numera o WHO, o le maʻisuka o le maʻisuka (fafine maitaga) ua faʻamaonia o se tasi o vaega o le nosologia. E le faʻaaoga i ituaiga muamua poʻo le lua o le maʻisuka.

O le a le metotia mo le faateleina o le suka toto i le ituaiga o maʻisuka?

O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e leʻi malamalama atoatoa. O le maʻisuka ituaiga o loʻo taʻua o se faʻamaʻi ma se faʻasologa o togafitiga, ae o le aʻafiaga o le faʻavae o le tino e leai se totogi.

I le tele o tulaga, o loʻo iai se fesoʻotaʻiga ma faʻamaʻi vailaʻau faʻamaʻi lea na mafua ai le faagasologa o le autoimmu (o le mea pito i luga o le taumalulu-taumalulu), ae peitai, o se vaega taua o le ituaiga o maʻi o le maʻisuka o le faʻasalaga, o lona uiga, o le mafuaʻaga o maʻi e le o iloa.

E foliga mai, o le mafuaʻaga autu o le maʻi o se gasegase o le tino, lea e maua i lalo o ni tulaga faapitoa (faʻamaʻi vailaʻau, faʻaleagaina faaletino poʻo le mafaufau). Tusa o le maʻisuka o loʻo galue aʻe i le laʻititi poʻo le talavou, e masani lava i le matua (e oo i le 40 tausaga).

O le gafatia o gaioiga o le pancreas e matua telē, ma faailoga ituaiga ou o le maʻisuka ua naʻo le taimi e sili atu i le 80% o suauu e gaosia ai le inisalini e faʻaumatia.Ae peitai, pe a oʻo mai se tapulaa taua o faʻasalaga totogi, o le a tupu vave le maʻi.

O le mea moni o le inisalini e tatau mo le faʻaaogaina o le kulukose e siama o le ate, muso ma le tino o le tino. O le mea lea, ona o lona le lava, i le tasi itu, o le maualuga o le maualuga o le suka, talu ai e le ulu le glucose i se vaega o le tino, i le isi itu, o le ate, ma le muscle ma le tino o le tino, iloa ai le fiaai malosi.

O le fiaai malosi o suauu e mafua ai le faiga o glycogenolysis (o le vaevaeina o glycogen ma le gaosia o le kulukose) ma le gluconeogenesis (o le fausia o le kulukose mai mea faigofie), o se taunuuga, o le maualuga o le suka i le toto e maualuga tele.

O le tulaga e faigata i le mea moni e faapea o le faateleina o le gluconeogenesis e tupu i le malepelepe o gaʻo ma puluvaʻa e talafeagai mo le faʻasologa o le kulukose. O le mea e leaga ai o oloa o mea matautia ia, o le mea lea, e ese mai i le gaosiga o le hyperglycemia, o le mea masani o le tino o le tino e tupu. O le mea lea, faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tulaga lamatia matautia (coma) i le vaiaso muamua o le atinaʻeina o le maʻi.

Ona o le televave o le atinaʻega o faʻamaʻi i le taimi o le insulin, ituaiga o le maʻisuka ua taʻua o le maʻisuka maʻi. I aso nei, pe a iai le togafitiga o le inisalini (togafitiga o le inisalini), o le ituaiga maʻi lea e taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (IDDM).

O le galalaina o le malosi o le muscle ma le tino o le tino e fuafua ai foliga vaaia o tagata gasegase: o se tulafono, o tagata laiti ia o le tino o le asthenic.

E tusa ma le 1-2% o faʻafitauli uma o faʻamaʻi, ae ui i lea, o le televave o le atinaʻe, o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faapea foi ma le matutua o le tele o tagata gasegase (o le 10-13 tausaga le maualuga), e tosina atu i ai fomaʻi ma tagata lautele.

Laasaga i lea laasaga taʻitasi

Ina ia mafai ona faʻatuatuaina le fua o le suka, e tatau ona mataʻituina le faasologa mulimuli o gaoioiga:

  1. Saunia le masini mo le galuega, saunia mea uma e tatau ona faʻaaogaina - o se laupepa ma le tele (i le mea tonu lava) suʻega o suʻega. Faamaonia le aoga o fasi pepa. Toe faʻafoʻi, ia mautinoa o loʻo mitaina le mita i le vaega o loʻo iai nei. Afai ei ai se toilalo e tupu, ona toe fai lea o le faʻasologa o faʻasologa ma se pu faapitoa. Ave ese le tusi ma le peni. Aua nei fufulu muamua ou lima, ona faia lea o sauniuniga!
  2. "I le avea ai ma se fomai tipitipi ao lei faia le taotoga," ia lelei lelei le vai inu i ou lima. A maeʻa lena, e taua le mulumulu lelei o ou lima mai le fasimoli i lalo o le vai inu mafanafana. Aua nei fufulu ou lima i lalo o le malulu poʻo le vevela! O le faʻaaogaina o le vai mafanafana o le a faʻaleleia atili ai le tafe toto i le maualuga e maua ai le tafe talafeagai o le toto capillary.
  3. Aua le uʻu ou lima i le ava po o le ava malosi-e aofia ai vai (cologne). O faʻavae mai le ava malosi ma / poʻo suauu ma gaʻo taua o le a matuā faʻasese ai le auʻiliʻiliga.
  4. E taua tele - pe a fufulu ou lima, e tatau ona e faʻamago lelei. E fautuaina e aua le solo, faʻapitoa, ia faʻagogo le paʻu i se auala masani.
  5. Faʻaalu lou taimi i le faʻamaʻi! Faʻaofi le suʻega i totonu o le masini ma faʻatali mo le savali faʻamaufaʻailoga i le mata o le mita.
  6. Aʻo leʻi tuiina le laʻau, ia mautinoa o le paʻu i le nofoaga o le puncture e mamago. Aua e te fefe i le tiga - o ona po nei mo le tipiina o le paʻu o loʻo i ai se manua mataʻutia, ma o lo latou tui e toetoe lava a le mafai ona ese mai le namu. Aua le faʻaogaina le puncture i ni nai taimi e aunoa ma se faʻamaonia faapitoa!
  7. A maeʻa le faʻalavelave, aua e te faanatinati e faʻatumu loa le fasi pepa! Fai ni masini lamolemole (tulei) gaioiga i le itu mai le itu i le nofoaga o le puncture. Aua e te tuleia le tamatamailima - o le malosi malosi e tau atu i le pa mo le auiliiliina o le "gaʻo ma le ola" nai lo plasma capillary. Ma aua e te fefe e "leiloa" le pa'ū muamua o le toto - faʻaaoga le lua faʻamanuiaga mo le faʻamalositino e faʻatupulaʻia ai le sao o le fua o fua.
  8. Aveese le mataua muamua i le ogato mago, paʻu, poʻo le vevela, ie e leai ni meaʻai.
  9. Faʻasaʻu le lua mataua, faʻatumu le suʻega ma tuʻu i le masini.
  10. Aua le faalagolago i le polokalama o le manatuaina o le masini ma ia faamaumauina le iuga i se tusi faapitoa lea e te tusia ai i lalo: o le numera numera o le suka, le aso ma le taimi o le fua, o meaʻai na 'aina, o vailaau na maua, o le a le ituaiga inisalini na tuiina ma o le a le tele. O se faʻamatalaga o le maualuga o faʻafitauli faaletino ma le mafaufau-mafatiaga na mafatia i le taimi o le aso o le a le sili atu.
  11. Ave ese ma aveese le mita i se nofoaga e le mafai ona maua e tamaiti ma puipuia mai le la. Faʻasinoa ma le faʻaeteete le fagu i fasi pepa faʻataʻitaʻi, aua nei teuina i totonu o le pusaaisa - o fasipepa, e tusa lava pe maeʻa tapuni, e manaʻomia le vevela vevela ma le ea malulu. Ia manatua e mafai ona faalagolago le olaga i le saʻo ole faitau ole glucose plasma.

O le manaʻoga e ave se glucometer i le taimi o se asiasiga i se endocrinologist o le a matua le maasiasi ma masani - o le a tali atu le fomaʻi i taimi uma ma le malamalama ma faʻaalia ai mea sese.

Lapataiga

Afai o nisi mafuaaga ua filifili ai e ave le toto e le mai le tamatamailima, ae mai le lima po o le lima, ona avea ai lea o tulafono mo le sauniuni o le paʻu mo se punoto o le a tumau lava. Ae ui i lea, i lenei tulaga, mo fua saʻo o le suka, o le taimi o le taimi e uma ai e tatau ona faateleina i le 20 minute - mai le 2 itula i le 2 itula 20 minute.

I le fale, o le toto sampling e tatau ona faia i luga o se manava gaogao pe 2 itula pe a uma se taumafataga, i luga o se glucometer ua faamaonia, ma naʻo le faʻaogaina o suʻega talafeagai. Fuaina o le suka i le taimi lava e uma ai le 'ai, e na o le faʻaputuina o se laulau o faʻamatalaga glycemic individually i meaʻai faapitoa. E talafeagai mo le maʻisuka e faia ia ituaiga suʻega i le maliliega ma le fomaʻi.

Mo le maʻisuka, o faailoga e maua i le fuaina o kulukose i le plasma toto e taua tele, o le mea lea, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i le filifilia o meafaigaluega ma suʻe suʻega. O pusa laititi, o se mita tuai ma le "pepelo" e mafai ona matua faʻasese ai taunuuga ma mafua ai le maliu o le maʻi.

Auala e filifili ai se glucometer

Mo fautuaga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist aoga o le a fesoasoani ia te oe e filifili le ata saʻo. Mo le maʻisuka, e maua ai penefiti a le malo mo masini lava latou ma suʻega faʻataʻitaʻiga, o lea e masani ai ona iloa e le fomaʻi le ituaiga o mea e maua i totonu o falemaʻi lata ane.

I aso nei, o le sili ona lauiloa o faʻataʻitaʻiga elekene. Afai e faatauina le masini mo le faʻaaogaina o le fale mo faamoemoega puipuia ma mo le taimi muamua, ona muamua manaʻomia lea ona e malamalama i faʻaaliga nei:

  • Iloilo le i ai o pepa faʻataʻitaʻiga ma a latou tau. Saili pe i ai se aso maeʻa pe a uma ona tatala le afifi. Ia mautinoa o loʻo avanoa pea mo le ata filifilia - o le masini ma suʻega e tatau ona tutusa ma le ituaiga.
  • Ia faʻafesoʻotaʻi ma le faʻamaoniga o le saʻo ma le gaioiga faatagaina a le kamupanī o le maualuga o faʻamatalaga o le suʻeina o le suka suka. E aofia ai le taua tele ia mautinoa o le masini e le tali atu i "suga uma" i le toto, ae na o le iloiloga o le i ai o le kulukose i le plasma.
  • Filifili le tele o le lapoa o lauulu ma le tele o numera i luga o le faʻaaliga, le manaʻomia mo le faʻamalamalamaina, faʻapea foʻi ma le i ai o le lisi autu Rusia.
  • Saili pe o le a le masini faʻapipiʻiina mo se vaega fou o fasi pepa. Mo tagata matutua e sili atu le filifilia o se kopi otometi o le fesuiaiga.
  • Manatua le laʻititi o le plasma volume o le a manaʻomia e faʻamaeʻa ai suʻesuʻega - o fuainumera sili ona taatele o le 0.6 i le 2 μl. Afai o le a faʻaaoga le masini mo suʻega a tamaiti, filifili le masini i le tau maualalo.
  • E taua tele - i le a le iunite metotia o le iuga ua faaalia? I totonu o atunuu CIS, mol / l e taliaina, i le vaega o totoe - mg / dl.O le mea lea, ia faaliliu iunite, ia manatua 1 mol / L = 18 mg / dl. Mo tagata matutua, o ia fuafuaga o faafitauli.
  • O le aofaiga fuafuaina ole manatua (filifiliga mai le 30 i le 1500 fuataga) ma o se polokalama e manaʻomia e faʻatusatusa ai le aofaʻi o iuga mo le vaiaso, 2 vaiaso, masina.
  • Filifili le manaʻomia mo galuega faʻaopoopo, e aʻafia ai le gafatia e fesiitai faʻamatalaga i se komepiuta.

O se tasi o masini sili ona lelei e faaaoga i le fale, e tusa ai ma le fua faatatau "taugata", o le aso nei ua manatu o le "Contour TS" Iapani - e le manaomia le fesuiaiga, e faigofie ona faʻaaogaina, o le olaga ola o le suʻega e le faalagolago i le tatalaina o le pusa 0.6 μl o le toto.

Mo tagata le tauaso ma le vaai, o le Clever Chek TD-4227A, lea e mafai ona "tautala" ma faitau iuga i le Rusia, o le a avea ma masini lelei.

E taua le mulimuli i faʻatau - o le fesuiaiga o suiga fou mo nei ona po nei o loʻo faʻatinoina i taimi uma i falemaʻi!

O tagata gasegase e faʻamalosia e siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose i totonu oo latou toto. O i latou oe faia lenei aso ma e tele taimi i le aso latou te faʻaaoga mita mita o le kulukose toto. Latou te tuʻuina atu le iuga ma e manaʻomia e le tagata gasegase ona mafai ona suʻeina tutoatasi ia faʻamatalaga.

E taua le malamalama pe a maʻi le tagata maʻi i le maʻisuka ile fua o le suka i le glucometer, o le masani, o le laulau o le a talanoaina i lalo, e ono ese mai le masani a se tagata e leai ni faʻafitauli i le suka o le toto.

E le gata o se tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia le fuaina o le suka. Ona o fuainumera le faʻamafanafanaina o le aʻafiaga o lenei faʻamaʻi, e tusa lava pe fautuaina se tagata soifua maloloina ia siaki taimi.

E lua auala e faia ai lenei mea:

  1. Fua o le suka toto e aunoa ma se glucometer e faia e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue. E mafai ona faia i totonu o se faʻalapotopotoga a le malo - o se falemaʻi, falemaʻi, poʻo se falemaʻi faʻapitoa tumaʻi. O faʻamatalaga suʻesuʻega e sili ona saʻo, ae o lenei metotia e le talafeagai mo i latou e tatau ona iloa le taunuʻuga i le tele o taimi i le aso.
  2. Fua o le suka i le toto i se glucometer o le auala sili atu ona lautele mo tagata o latou ola e faalagolago i le suka o le toto. I lenei tulaga, e taua tele le filifilia o se kenelelei lelei lea o le a fetaui lelei i le telē, tulaga o fua ma le i ai o galuega faaopoopo e taua mo se tagata faapitoa.

I le taimi nei, ona o le tele o ituaiga oloa, e matua faigata lava le taʻuina o le glucometer aupito sili. O faʻataʻitaʻiga taʻitasi e iloga i foliga o auʻiliʻiliga ma atinaʻe. E mafai ona matou faʻapea atu ma le saogalemu, o le faʻataʻitaʻiga sili mo se tagata o le a avea ma le 100% o faʻatino galuega na faʻatonu e le tagata faʻaaogaina.

Taua: o le a aoga le iloa e tatau i le falemaʻi ona tuʻuina atu se glucometa e leai se totogi mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le a se isi mea e mafai ona faʻaaogaina


I le faaopoopo atu i fua o fua o le toto, o nei masini e mafai ona faia mea nei:

  • fatufatu talaaga ma faʻasaʻo faamatalaga e uiga i nisi tagata,
  • o loʻo i ai se glucometer mo le fuaina o le cholesterol ma le suka, e aoga mo tagata e manaʻomia le mataʻituina o fua uma,
  • le malosi e fuaina ai le maualuga o le uric acid i totonu o le toto,
  • nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ona fuaina ai le toto o le tagata,
  • ata e mafai ona eseese i le tele ma le tau, mo nisi tagata atonu o se mea taua lea pe a filifilia se masini,
  • I le taimi nei, o loʻo i ai masini e galue e aunoa ma le faʻaaogaina o suʻega; o isi faiga o le faʻafesoʻotaʻiina o le masini ma le auiliiliga o meafaitino ua faʻaaogaina.

O le mea pito sili ona taua o le tagata e faʻatau mai lenei masini e manaʻomia, pe faʻapefea ona faʻaaoga ma tausia saʻo le glucometa. O nei meafaigaluega gaosi e faia ai se galuega taua - e faʻaalia i le tagata maʻi pe'ā tatau ona faʻaaoga ni auala e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka.

O le mea lea, o le mita e tatau ona saʻo ma faagaioia.Mo faʻataʻitaʻiga taʻitasi, o faʻamatalaga o loʻo faʻamatalaina ai auala faapitoa mo le faʻamamaina ma siakiina.

Lagolagoina o fua i se glucometer

Aʻo leʻi siakiina le suka i le toto ma se glucometer fou ma faʻatuatuaina atoatoa le iuga, e aoga le siakiina o le masini:

  1. Faʻatasi ma le fuataga e faʻaaoga ai le masini, fai se auʻiliʻiliga i le fale suesue ma faʻatusatusa taunuuga.
  2. Faia ni fua se tolu i se laina, e le tatau ona sili atu faʻamaumauga i luga o le faʻatagaina o le 10%.
  3. Suʻe le masini e faʻaaoga ai se suʻega suʻega poʻo se suʻega.

O nei auala faʻamaonia o le a fesoasoani ai i tagata mamaʻi e masani ona fefefe i se tagata e faʻaaogaina le glucometer - pe o le glucometer atonu e le faʻaalia saʻo le suka. Afai ei ai se masalosaloga e le o faʻatuatuaina ia faʻamaumauga, e tatau ona e suʻeina e suʻe le masini.

E taua foi le manatuaina o ituaiga eseese e lua auala eseese e suesue ai le mataupu:

  • suega o le plasma toto,
  • suʻesuʻega o le toto lava ia.

O le uluai iloiloga auala e sili atu ona saʻo. O le eseesega i le va o faailoga numera o auala eseese suʻesuʻega o le a matauina.

Laulau Nu. 3. Le eseesega i faailoilo pe a fua le kulukose i le toto capillary ma le plasma toto:

E faʻavae i luga o metotia eseese o le suʻeina o meaola faʻapitoa, o faʻamatalaga mo meafaigaluega taitasi o le a tuʻuina atu ai faʻamatalaga e faʻaogaina ai metotia e faʻatusatusa ai le maualuga o le suka. O le laulau foi o le a tuuina atu mo le fuaina o le toto toto ma se glucometer e faaliliu ai mea tau eletise i tulaga faatauaina.

Pe a faaliliuina le fuainumera o maua i le auiliiliga o le plasma, e tatau ona e malamalama o loo aofia ai le 10-12% sili atu le suka nai lo le toto toto, ma o suʻesuʻega suesue e faaaoga ai na o le toto. Ina ia mafai ona faaliliuina ma le lima ia faʻamaumauga plasma i fuainumera mamā, e tatau ona e faʻateleina le tau maua mai ile 1.12.

Taua: pe a faʻaliliuina ia tulaga faatauaina, sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se laulau na fuafua mo se faʻataʻitaʻiga faapitoa o le masini.


A faʻaaogaina se glucometer, o le fua saʻo e taua tele, o le auala sili ona faigofie e mautinoa ai o le mulimuli i tulafono o le suʻeina, siaki le masini ma faia faʻataʻitaʻiga saʻo saʻo. Afai ei ai ni masalosaloga e uiga i le sao o le faʻaogaina o le mita ma o le tulaga e sili atu ona leaga, e tatau ona e suʻeina le masini ma asiasi i lau fomaʻi.

I le tau faasaga i le maʻisuka, e tele mea e faalagolago i taumafaiga a le tagata maʻi, ana meaai ma fautuaga na tuʻuina mai e se fomaʻi.

O le puleaina o le suka i le toto o se vaega taua o togafitiga o le maʻisuka. I lenei tusiga, o le ae iloa pe ae manaʻomia le fuaina o le kulūkose toto, pe faʻapefea ona faʻaaoga se glucometer (o se masini feaveaʻi e fuafua ai le suka o le toto), ma sili atu.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e tatau ona e fuaina pea lau suka e faʻafefe ai faʻafitauli masani o le maʻisuka. E mafai ona e fuaina lau suka o le toto i le fale ma se mita glucose feaveaʻi e faʻaalia ai taunuuga mai se pa'ū itiiti o le toto.

Faʻasalaina iuga

Iloiloina o faailoilo, e tatau ona manatuaina o le plasma dextrose e aofia ai 10-11% sili atu. Ua fautuaina e le fale suesue le faateleina o le molimau i le 0.89 po o le vaevaeina i le 1.12.

Afai e fai mai le fomaʻi e tusa ai ma iuga o le plasma, faʻalautele pe vaeluaina e le talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le masini na faʻaalia 5.04, o lona uiga o le suka toto o le 4.5 i luga o se manava gaogao ma le sili atu i le 8.96 2 itula i le maea ai o se taumafataga, o lona uiga, i le toto capillary - 8.0.

O le sao o le masini e mafai ona siakiina i fale suesue faapitoa, e masani ona latou manatu mamafa pe manatu faatauvaa i le faatinoga.

Laulau. Toto toto i le matua.

TausagaI luga o se manava gaogaoA maeʻa ona 'ai
A mavae le 1 itula, mmol / lA mavae le 2 itula, mmol / l
2 aso - 4 masina 3 vaiaso2,8–4,4e le sili atu nai lo le 4.63,0–4,4
1-5 tausaga3,3–5e le maualuga atu nai lo le 5.53,5–6,0
5-11 tausaga3,3–5,5
12-14 tausaga3,3–5,63,9–7,8
14-60 tausaga4,1–5,9
60-90 tausaga4,6–6,4
90 tausaga ma luga atu4,2–6,7
I fafine maʻitaga3,3–5,3e le maualuga atu nai lo le 7.7e le maualuga atu nai lo le 6.6

O mea masani e sili ona taatele

Mo le taunuʻuga ina ia faʻatuatuaina, e taua le faʻaoga lelei o le mita.O mea sese e mafua mai i tagata e faʻaaogaina ma faʻasologa faafomaʻi.

Muamua e aofia ai le le tagofiaina lelei o fasi suʻega poʻo le masini lava ia, mea sese i le sauniuni.

O le mea lea e sili ona masani ai le faʻaaogaina o le tagata. Le maualuga o le suka e le faʻatuatuaina.

O se micro-masini e faigofie ona teuina. Afai e solia le faʻaaogaina o masini-kemikolo o le suʻega, o le a taʻitaʻia atu ai i faitauga le saʻo.

Aua le tuua ni fasi siaki i totonu o se fagu malupuipuia, o aafiaga o le malamalama ma le susu e afaina ai taunuuga. E le mafai foi ona faʻaaoga pe a maeʻa le aso e uma ai, o le tali o le a eseese.

O le mafuaaga masani o se sese sese o le faʻaaoga sese lea o le mita kulukose. E le mafai ona tausia le mita e aunoa ma se mataupu. A aunoa ma se puipuiga, o le pefu ma le eletise e maua ai fesootaiga ma tioata. O le a faʻaalia ai le sese.

Faʻaaoga i le vevela o le tau e tatau ona i lau ato. I totonu o taga o le faateleina o le susu. O sēs secretions e aofia ai vailaau faʻasaina; faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ma i latou e oʻo atu ai i le faʻamaʻiina.

E le mafai ona sili atu i le masini. I le taumalulu ma le tau malulu, e fautuaina e tuʻu i totonu o se faʻavaa, faʻapipiʻi faʻapipiʻi i le ie mama. O le vevela o le masini e le tatau ona faatagaina e pau i lalo o le 4 tikeri Celsius.

E taua lou saunia mo lau suʻega o le kulukose toto. A leai, e te maua se faʻalavelave leaga.

Mo togafitiga lelei o le maʻisuka i le fale, e fautuaina e tagata atamamai DiaLife . O se meafaigaluega tulaga ese lenei:

  • Faʻamaʻosaʻo le kulukose toto
  • Faʻatonuina le galuega o le pancreatic function
  • Aveese le faʻanoanoa, faʻasaʻo le faʻavaʻaina o vai
  • Faʻaleleia le vaʻai
  • E talafeagai mo tagata matutua ma tamaiti.
  • E leai se faʻailoga
Ua maua uma e le au gaosiga laisene uma ma tusi faamaonia lelei i Rusia ma atunuu lata ane.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻatau i le 'upega tafaʻilagi aloaia

O mea sese autu o sauniuniga le talafeagai:

  • palapala eleelea
  • faʻamalosi tamatamailima
  • afu, susu, po o le malulu lima
  • Faʻasalaga le saʻo le seti o le siakiina o le siaki.

E tatau ona fufuluina lima aʻo leʻi faʻaaogaina, pe a fai o loʻo iai ni vailaʻau i le kulukose poʻo isi vailaʻau, o le a le saʻo le tali. Ona e manaʻomia lea e mafanafana i soʻo se auala. Ona fufulu lea o lou tamatamailima.

E tatau ona e saʻo le seti o le suʻega. E tatau ona suia le fesuiaiga pe a suia i se vaega fou.

Faʻailoga tau fomaʻi

O nei mea sese e aofia ai tulaga faʻamaʻi e aafia ai le faagasologa o le fuaina o le suka suka.

  • suiga o le hematoconi
  • suiga i le vailaʻau vailaʻau o le toto,
  • le taliaina.

O nei mea e aʻafia ai faailoilo, e mafai ona latou faʻasese le fua o fua.

O le tele o le fua o le suka i le aso e faalagolago i uiga patino o togafitiga, o le ogaoga ole maʻi o le endocrine ma le iai o faʻafitauli.

I le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona siaki le suka i le tele o taimi i le aso. I isi tulaga, e oo atu i le 5 taimi i le aso.

E masani ona talia taimi taimi e sili ona lelei i le fuaina o le glucose concentration.

I le taeao, o tagata uma lava e maua i le maʻi o le endocrine e tatau ona fua le maualuga o le suka. Ia mautinoa e fai se suʻega pe a iai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le hypoglycemia i le aoauli.

I le taeao e le mafai ona e inuina pe 'ai, pulumu ou nifo seia e faʻaaoga le mita.

O le suʻega e faia aʻo leʻi 'aʻai ma lua itula i le maeʻa o le aoauli. Pe a ma le 14-15 itula.

O le taumafataga o le maualuga maualuga lea o kalori ma le gaʻo. Ina ia malamalama i le lelei o le kulūkose e gaosia ma faʻaleleia, e tatau ona e faia se suʻega 2 itula pe a uma ona 'ai.

I le taimi nei, e tatau ona toe foʻi le sugar sugar i lona tulaga muamua, o lona uiga, o faʻamatalaga na i ai aʻo leʻi faia le taumafataga o loʻo faʻaalia.

O le taumafataga mulimuli e le sili atu i le 6 i le afiafi, ma o le taunuuga e faʻatuatuaina. O le mea lea, o le suʻega e faia i le 8-9 i le afiafi.

O fua o le po e le faia i taimi uma. Faaaoga le mita e tatau ona lamatia i le po hypoglycemia.

E tusa o le 2-4 i le taeao latou te faia le suʻega.

O le faʻatauina o se mita masima toto e mafai ai ona faigofie le ola mo le maʻisuka. Leai se mea e te alu ai i le falemai i le vaiaso, e tu i se laina umi e suʻe le kulūkose.

Ae peitaʻi, pe a asiasi i se fale talavai, e sola ese mata mai ituaiga masini. E le afaina pe afai e taugofie pe taugofie, o le mea autu o le mulimuli i nisi tulafono pe a filifilia se mita saʻo.

  • O le tau sili ona taugata i le mita o le suʻega lea. E tatau ona faʻaaoga soo. Muamua lava, latou te taulai atu i mea taumafa. O nisi taimi e sili atu le taugata nai lo le glucometer. O faʻataʻitaʻiga ma taʻavale e tatau ona talafeagai mo le faʻataʻitaʻiga filifilia.
  • E tatau ona faʻatau e tagata e le lelei le faʻaaogaina o se masini ma se tele vevela ma numera.
  • Ia, pe afai ei ai se mea e fausiaina. O le masini o le a sili atu ona tau, ae e mafai ona e faʻatusatusa ia faʻamaufaʻailoga muamua, ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli.
  • E sili atu ona faigofie le faʻaogaina o komepiuta i le fodulaina aunoa. Leai se mea e sui ai le tulafono ina ua maeʻa le faatauina o se pusa fou o fasi siaki.
  • Afai e matitiva le faʻaaliga, faʻatau se masini i galuega faʻalogo. A maeʻa fua, e latou te leoina le fua fua.
  • E taua tele le faʻavasegaina. O nisi masini e fuaina i le toto toto, o isi i le plasma. O le fea e talafeagai mo se tagata maʻi faapitoa e tatau ona fesiligia e le fomaʻi, ae le o le fomaʻi.

E tatau i le mita ona i ai se pepa faʻamaonia mai le gaosi oloa ma tusi faamaonia. O lea ituaiga masini atonu o le a umi atu le umi.

E le afaina po o fea meafaigaluega e fuaina, o le mea autu o se mea e faʻatuatuaina.


Afai ei ai sau fesili pe manaʻo e faʻasoa ou manatu, poto masani - tusi se faʻamatalaga i lalo.

Afai e te faʻaaogaina le tulaga, e mafai ona e faimalaga i lenei taimi, o se taunuuga o le maualuga o le glycemia o le a faateleina pea.

Afai e te le faaitiitia le maualuga o le suka i totonu o le toto, e mafai ona atiae, e aofia ai le gastrointestinal tract, ma isi pathoces.

O le a le metotia mo le faateleina o le suka i le maʻisuka ituaiga II?

O lenei faʻamaʻi e faasino atu i faʻamaʻi faʻapitoa i se faʻasologa faʻapitoa o le faʻapitoa, o le faʻatinoga o lea mea e faʻateleina e le tele o mea:

  • popole
  • meaai paleni le talafeagai (meaai vave, o le faʻaaogaina o le tele o vai manogi manaia),
  • ava malosi
    nisi o maʻi faʻamaʻi (toto maualuga, atherosclerosis).
O le maʻi e amataina pe a atoa le 40 o ona tausaga, ma i le matua, o le aʻafiaga o faʻamaʻi.

I le ituaiga II o le maʻisuka, o le maualuga o le inisalini e tumau pea, ae o le maualuga o le kulukose i le toto ua faateleina, talu ai e le ulu le glucose i siama ona o le faaitiitia o le tali i le masini i le hormone.

O le maʻi e amata lemu, talu ai ona o le togafitiga e tauia mo se taimi umi e ala i le faateleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. Ae ui i lea, i le lumanaʻi, o le faʻaauau pea o le aʻafiaga o siama faʻapitoa i le inisalini e faʻaitiitia, ma ua faʻaititia le gafatia o gaioiga o le tino.

O suauu pancreatic e le mafai ona toe gaosia le inisalini i le aofaiga talafeagai mo lenei tulaga. E le gata i lea, ona o le faateleina o le avega i sela e maua mai ai le hormone, o suiga o le degenerative e tupu, ma le hyperinsulinemia e masani lava ona suia e le faaitiitia o le maualuga o le homone i totonu o le toto.

O le vave maua o le maʻisuka fesoasoani e puipuia ai le inisalini e natia ai siama mai le faaleagaina. O le mea lea, e tatau i tagata o loʻo aʻafia ona suʻeina le suʻega ole glucose o le faʻapalepale.

O le mea moni e mafua ona o le tauia o taui, anapogi o le maualuga o le toto suka tumau mo se taimi umi, ae ua i ai i lenei taimi ua faʻaitiitia le faapaleni o le glucose, ma o le OGTT e mafai ona iloa.

Faamanuiaga o le vave auala mo le fuafuaina o le suka o le toto

O se metotia faʻaalia poʻo le fuaina o le suka i le toto e faʻaaoga ai se glucometer o se auala faigofie lava lea e tele ona lelei.

E mafai ona faʻatalanoaina i le fale, i luga o le auala ma i soʻo se isi lava nofoaga, e aunoa ma le nonoa oe lava.

O le suʻesuʻega e faigofie lava, ma o fua uma e faʻatino e le masini lava ia. E le gata i lea, o le mita e leai ni tapulaa i le taimi o le faʻaaogaina, o lea e mafai ai e le maʻisuka ona faʻaaogaina e pei ona tatau ai.

Le mautonu o le vave totoina o le kulukose

Faatasi ai ma le le lelei o le faʻaaogaina o se glucometer o le manaʻoga lea e faia soo se paʻu paʻu ina ia maua ai se vaega o le toto.

E taua le mafaufau i le taimi e mafai ai e le masini ona fua fua i mea sese. O le mea lea, ina ia maua se taunuʻuga saʻo, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le fale suesue.

Auala e faʻaaoga ai le mita: o le fuataga algorithm i le fale

O le algorithm mo le faʻaaogaina o le masini e faigofie lava:

  1. mama o outou lima . Afai e te fuaina le alu, faʻaaoga le ava malosi. I le fale, na o le fufuluina i fasimoli o le a lava. Ia mautinoa e faʻatali seʻia maeʻa le ava mai luga o le paʻu, aua e mafai ona faʻasese le fua o fua. E tatau foi ona e mautinoa o ou lima e mafanafana ma e le o le aisa,
  2. saunia mea uma e te manaʻomia. Glucometer, fasi siaki, peni-syringe mo le punhole, tioata, ma isi mea talafeagai. E tatau lea mea ina ia e le faanatinati faataamilo i le potu e suʻe ai mea e manaʻomia,
  3. faia se pupu . O le loloto o le tui o le syringe e tatau foi ona faatulaga muamua. O se tamatamailima e masani ona faaaoga e toso ai le toto. Ae afai ua uma ona e faia ni avanoa i lenei vaega, o le pito i tua o lou lima poʻo lou talipupuni e mafai foi ona sau,
  4. samoa samoa . O le mataua muamua o le toto ua soloina i le sipuni o le cotton, ma o le lona lua o loʻo faʻaaogaina i se fasi siaki ua tuʻu i le masini faʻapipiʻi,
  5. iloilo le iuga . O le saoasaoa o le mauaina o le iuga e faalagolago ile ituaiga o mita. Ae e masani lava ona faia ni nai sekone.

A maeʻa ona maua le taunuʻuga, ona tuʻuina atu lea o le ata i le tusi o le maʻisuka, ma faʻaumatia le masini (sei vagana ua faʻamaonia le tapeina o le masini).

E fia taimi i le aso e te manaʻomia e fua ai le suka suka?

E masani lava, o le maʻisuka siaki le maualuga o le glycemia i le tele o taimi i le aso: aʻo le i ai taumafa, faapea foi ma ni nai itula i le maea ai o le taumafataga autu, aʻo le i momoe ma le 3 i le taeao.

E mafai foi ona fua le maualuga o le glycemia i le itula pe a uma ona 'ai ma i soo se taimi pe a manaʻomia.

O le tele o fuataga o le a faʻalagolago i uiga patino o le tino ma le mamafa o le maʻi.

E faʻapefea ona faʻaaoga pusi faʻamau?

O vaega o suʻega e tatau ona teuina i lalo o tuutuuga ua faʻamaonia i totonu o faatonuga. E le mafai ona tatala pusa seia oʻo i le taimi o suʻesuʻega.

E le gata i lea, aua le faʻaaogaina fasi pepa pe a uma le aso e uma ai. E ui i le mea moni o le tele o le maʻisuka latou te fai mai e mafai ona faʻaaogaina testers mo se isi masina pe a maeʻa le latou faʻaaoga, e sili atu le le faia lenei mea.

I lenei tulaga, o le avanoa o le mauaina o se taunuuga e le mafuatiaina e maualuga. Mo fuataga, o le fasi siaki ua tuʻuina i totonu o se pu faapitoa i le vaega pito i lalo o le mita i luma tonu lava o fua.

Iloiloina o le meafaigaluega mo le saʻo

O tagata taʻitasi taʻitasi e fai mai o ana masini ia e faʻamaonia e le maualuga atoatoa. O le mea moni, e masani lava ona foliga tutusa le faafeagai.

O le ala sili ona faatuatuaina e faʻamaonia ai le saʻo o le faʻatusatusa lea o le fuainumera i numera na maua mai i le suʻega o suʻesuʻega.

Ina ia faia lenei mea, ave le masini ma oe i le falemaʻi ma ave au lava fuataga e faʻaaoga ai le mita i le taimi lava e maeʻa ai le samples i le potu suʻesuʻe. A maeʻa ona faia lenei mea i ni nai taimi, e mafai ona e faia se manatu faʻamautinoa e uiga i le sao atoatoa o le masini.

E le gata i lea, o le igoa o se kamupanī e mafai ona avea ma se faʻamaonia lelei o le faʻatinoga tonu o le masini: o le tele o le "leo malie", o le sili atu lea o le faʻatau se masini faʻatuatuaina.

Vaaiga Aoao i mita lauiloa ma a latou faatonuga mo le faaaogaina

O loʻo i ai le maʻisuka e faʻaaoga e fua ai le tele o taimi nai lo isi. E mafai ona e maua se aotelega puupuu o ata sili ona lauiloa i lalo.

O le gaosiga o le masini o le Kamupani Igilisi o le Igilisi. O le tau o le faʻalavelave e tusa ma le 1400 rubles. e ese mai i le faʻatusatusaga tele ma le faigofie o le pulega (na o le 2 pi).

O le taunuuga e faʻaalia i ni numera tele. O le masini e faaopoopoina i le galuega a le mana-off ma le manatua e oo atu i le 180 fua lata mai.

Glucoconeium sigma

O le masini lea a le tagata gaosimea Iapani o Arkray. O le mita e laʻititi i le tele, o lea e mafai ona faʻaaogaina i soo se tulaga. O le avanoa le mafaagaloina o Sigma Glucocardum e mafai foi ona mafaufauina o le i ai o se lau tele ma le avanoa mo se taimi umi o le teuina o fasi pepa pe a uma ona tatala.

Ae ui i lea, o le masini e le o iai se faʻaaliga faʻalogo, lea e le tele ni tagata maʻi e le fiafia i ai. O le tau o le mita e tusa ma le 1300 rubles.

O le masini e gaosia e Axel ma A LLP, o loʻo i Kazakhstan. E faʻaaogaina le masini ma faʻamaumauga faʻamaonia AT AT. O le taunuuga e aliali i luga o le lau mo le 5 sekone. O le masini e faaopoopoina i se manatua e mafai ona faʻaogaina 300 fuataga. O le tau o le AT Care device e mai le 1000 i le 1200 rubles.

O le mita lenei o le kulukose toto. E faʻatusatusa, faigofie ona faʻaogaina (puleaina e le 1) ma faʻamaopoopoina e se laupepa lapoa lea e aliali mai ai le fuataga i totonu o le 9 sekone. O le tau e tusa ma le 1200 rubles.

Elera Faʻamatalaga faigofie

O le kamupanī o le mita Faʻamaumauina Faʻamaumauina o le kamupani Saina Elera. O le masini e faaopoopoina i se faaaliga tele, o se pule e pule ai ma se galuega e tapunia aunoa ma le maeʻa ona maeʻa fua. O le taunuuga e aliali i luga o le lau mo le 5 sekone. E mafai ona faʻatau sau glucometer mo le tusa ma le 1100 rupu.

O maʻi suka e tatau ona mataʻituina a latou kulukose o le toto i aso uma. I le fale, o lenei faʻatinoga e faia i le faʻaaogaina o se masini faapitoa - o se glucometer. Ae peitai, afai o le taimi muamua lea e te faia ai lenei suʻega, o le a tulaʻi mai ni faʻafitauli. O le a tatou iloiloina pe faʻapefea ona saʻo le fuaina o le toto suka i se glucometer.

Faʻavasegaina

O le tele o mita o le kulukose toto e manaʻomia ai oe e faʻavasega le masini aʻo leʻi faia se fua. Aua e te faatalale i lenei faiga. A leai, o faʻamaumauga e maua e le saʻo. O le tagata gasegase o le ai ai se ata le mautonu o le gasegase o le faamaʻi. Faʻatulagaga e fai ai ni nai minute. O faʻamatalaga o lona faʻatinoga o loʻo faʻamatalaina i faatonuga mo le masini.

Fua tolu i le aso

E tatau ona fuaina le suka i le toto aʻo leʻi 'aʻai, pe a uma le' ai, ma ao lei momoe. Afai e tatau ona faia le auiliiliga i luga o se manava gaogao, ona talia loa lea o le meaai mulimuli mo le 14-15 itula aʻo leʻi faia le taotoga. Mo le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina e faia ni fua i le tele o taimi i le vaiaso. Ae o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka (ituaiga 1) e tatau ona pulea le glycemia i le tele o taimi i le aso. Ae ui i lea, e le tatau i se tasi ona galo le mea moni e faapea, o le tagofia o vailaʻau ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona aafia ai faʻamaumauga na maua.

Mataʻituina o Galuega

Afai o le le mautonu e matauina i faitauga o le masini, e tatau ona faia se suʻesuʻega lona lua. O le le lava o le toto mai le sitepu puncture ma faʻasalaga le talafeagai e ono aʻafia ai taunuuga. Ina ia faʻaumatia le mafuaaga muamua, e fautuaina le fufuluina o lima i le vai vevela aʻo leʻi suʻeina. O le tamatamailima pe'ā uma le puʻupuʻu e tatau ona faʻafefeteina. Aua nei faʻapalapala le toto.

Aso faʻauma o mea taumafa

Aʻo leʻi faʻaaogā faʻataʻitaʻiga, ia mautinoa ia mautinoa o loʻo ola i latou ma tuʻuina i tulaga lelei: i se nofoaga malulu puipuia mai le malamalama ma le susu. Aua le paʻi atu ia i latou i lima susu.Aʻo leʻi suʻeina, ia mautinoa o le numera i luga o le masini masini e fetaui ma numera i luga o le afifiina o fasi siaki.

Auala e fua ai

O i latou e ave se glucometer mo le taimi muamua e tatau ona suʻesuʻe ma le faaeteete ia faatonuga ina ia latou iloa ai pe faapefea ona fua saʻo le suka o le toto. O le faʻatinoga mo masini uma e toetoe lava tutusa.

  1. Saunia ou lima mo auiliiliga. Fufuluina i se fasimoli i le vai mafanafana. Fufulu mama. Saunia se fasi siaki. Faʻaofi i totonu o le masini seia maeʻa. Ina ia faʻagaoioia le mita, kiliki i le ala amata. O nisi faʻataʻitaʻiga e otometi lava ona faʻaalia pe a uma ona tuʻuina atu se fasi siaki.
  2. Tui le tamatamailima. Ina ia alofia le faamanualia o le vaega o le paʻu lea e ave ai le toto, sui ou tamatamailima i taimi taitasi. Mo le aoina o meaola meaola, o le ogatotonu, numera o igoa ma mama o loʻo i lima taʻitasi e talafeagai. O nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ai e oe ona ave le toto mai le tauau. Afai e afaina le gaioiga, aua nei paʻu i le ogatotonu o le aluga, ae i le itu.
  3. Ave ese le mataua muamua ma le sipuni, ma faʻaaoga le lona lua i le laasaga sauniuni. Faʻalagolago i le faʻataʻitaʻiga, atonu e 5 i le 60 sekone e maua ai le iuga. O faʻamaumauga o suʻega o le a teu i le mafaufau o le mita. Ae ui i lea, ua fautuaina e kopi le fuainumera o maua i se api tala otooto o le pulea e le tagata o ia lava. Aua nei galo e mafaufau i le saʻo o le masini. E tatau ona faʻamaonia tulaga faʻatulagaina i faʻasoaga faʻasoa.
  4. A maeʻa le fua, aveese le fasimea faʻaaogaina ma faʻaaoga. Afai e le i ai se mita a le meter function, fai lea mea e ala i le kilikiina o se ki.

Aua le faʻaogaina le sili atu i le tasi le taimi.

Suauu toto

O le sini o le maʻisuka e le na o le fuaina o le suka toto, ae ia mautinoa o le taunuuga e masani. E tatau ona manatuaina o le masani o faʻamatalaga mo tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia ma e faalagolago i le tele o mea: tausaga, soifua maloloina lautele, maitaga, eseese iniseti ma faʻamaʻi.

I le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona matua ese mai faʻamatalaga na tuʻuina mai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o latou suka i le taeao i luga o se manava gaogao e masani lava mai i le 6 i le 8.3 mmol / L, ma a maeʻa ona 'ai, e mafai ona oso le faailo i le 12 mmol / L ma le maualuga.

Le faʻaitiitia o le kulukose

Ina ia faʻaitiitia faʻamaoniga maualuga, e tatau ona e tausisi i tulafono nei.

  • Mulimuli i se taumafa malosi. Faʻesea falai, ulaula, salima ma meaʻai vevela mai le taumafataga. Faaitiitia le aofaiga ole falaoamata ma suamalie. Faʻatasi ai fualaʻau, cereals, meaʻai ma le gaʻo susu i le lisi.
  • Faatino le faamalositino.
  • Asiasia le endocrinologist i taimi uma ma faʻalogo i ana fautuaga.
  • I nisi tulaga, e ono manaʻomia ni inisiua insulin. O le fualaau o le fualaau faasaina e faalagolago i le mamafa, tausaga ma le mamafa o le maʻi.

Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) le faʻataʻitaʻiga ina ua uma le 40 tausaga ile 3 tausaga. Afai o iai oe i le tulaga lamatia (mamafa, fai aiga e maua i le maʻisuka), ona taʻitasi tausaga. O lenei mea e faʻataga ai oe e aua nei amataina le maʻi ma e le taitai atu i faʻafitauli.

O le taʻiala o le faʻaogaina ma ituaiga o glucometers

O le uilamu o se masini feaveaʻi lea e mafai ona e fuaina ai le suka i le fale. Faʻavae i luga o faʻamatalaga o le masini, e faia faaiuga e uiga i le soifua maloloina o le maʻi. O tagata atamamai faʻaonaponei uma o loʻo faʻamalamalamaina i luga o le saʻo, faʻasologa o faʻamaumauga vave ma faigofie ona faʻaaogaina.

I le avea ai o se tulafono, e faʻatusatusa ia glucometers. Afai e manaʻomia, e mafai ona latou tauaveina ma oe ma fua i soo se taimi. E masani lava, o le pusa faʻatasi ai ma le masini e aofia ai se seti o laneto e leai se aoga, fasi siaki ma se peni pipili. E tatau ona faʻatino faʻasoasili taʻitasi e ala i le faʻaaogaina o suʻega fou.

Faʻalagolago i le metotia o faʻataʻitaʻiga, latou te iloa ai:

  • Photometric mita. O fua e faia e ala i le valiina o le pito i lalo o le suʻega i se lanu patino.O taunuuga e fuafua i le malosi ma le leo o le palapala. O lenei metotia ua manatu ua le toe i ai, o ia glucometers e toetoe lava a le maua i luga o le faʻatau.
  • Telefoni eletise. O mita o le glucose o aso nei e galue i luga o le faavae o le auala eletise, lea o suiga autu o le fua o suiga i le malosiaga o loʻo i ai nei. O le galuega galue ole fasi siaki ole togafitiga ole togafitiga faʻapitoa. O le taimi lava e oʻo ai i le pa'ū ifo o le toto, e tupu ai se mea faʻaalia. Ina ia faitau iʻuga o le faʻatinoga, e tuʻuina atu e le masini elemene o loʻo iai i le taimi nei, ma, i luga o le faʻamaumauga o faʻamaumauga, maua ai se taunuʻuga maeʻa.

Glucometer - o se masini talafeagai mo maʻisuka uma. O fua masani e fesoasoani ia te oe e siaki ai lou suka toto ma aloese mai faʻafitauli o le maʻisuka. Ae ui i lea, e taua le manatuaina o le siakiina e le tagata lava ia e le mafai ona suitulaga i suʻesuʻega a le fale. O le mea lea, ia mautinoa e fai se auʻiliʻiliga i se fomaʻi i se tasi taimi i le masina ma fetuunai le togafitiga ma lau fomaʻi.

O se mea e fua ai le suka toto ua taʻua o le glucometer. E tele faʻataʻitaʻiga o lenei masini e ese i faʻamatalaga faʻapitoa ma isi galuega tauave. O le saʻo o faailoga e faalagolago i le saʻo o le masini, o le mea lea, filifilia, e tatau ona taulaʻi i le lelei, uiga o le faʻaoga, faʻapea foʻi ma suʻega a fomaʻi ma tagata gasegase.

Fua o le suka o le toto o se suʻesuʻega taua lea e faʻaalia ai le ala o le maʻisuka ma le tulaga lautele o le maʻi. Ae ina ia mafai ai ona saʻo le taunuʻuga o le suʻesuʻega, i le faʻaopopo i le faʻaaogaina o le glucometer saʻo, e tatau i le tagata maʻi ona mulimulitai i le tele o tulafono faigofie pe a aoina le toto ma suʻeina.

Gaoioiga algorithm

O le faia o se faasologa o gaioiga, e mafai ona e mautinoa o le sao o le auiliiliga. Fua o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona faʻatinoina i se siosiomaga filemu, talu ai o faʻalogona faʻalagona e mafai ona aʻafia ai le faʻamaoni o le iuga.

O se faʻataʻitaʻiga algorithm o taga e manaʻomia ona e faia mo le fua saʻo:

  1. Fufulu lima i le fasimoli i lalo o le vai tafe.
  2. Fufulu i latou i se solo, ae le o le paʻu o le paʻu tele.
  3. Togafitiga le nofoaga e tuiina ai le ava malosi poo se isi visepisi (e le manaomia lenei laasaga, pe a fai o le iniseti e faia ma se nila e faʻaaogaina poo se peni tasi).
  4. Lave laitiiti ma lou lima e faʻaleleia le toto toto.
  5. I se faaopoopoga, faʻagogo le paʻu i le nofoaga o le lumanaʻi i le lumanaʻi ma se ie e leai se ila poʻo se fulufulu mamoe.
  6. Fai se afaina i le vaega o le tamatamailima, ave le mataua muamua o le toto ma se paʻu mago gau pe gau.
  7. Tuu se mataua o le toto i luga o le suʻega siaki ma tuʻu i totonu ole glucometer (i nisi masini, aʻo lei faʻaaogaina le toto, e tatau ona faʻapipiʻi le afifi i le masini).
  8. Faʻasalaʻi le ki mo le suʻeina poʻo le faʻatali mo le taunuʻuga e faʻaalia i luga o le mata pe a fai o le taʻavale faʻamalosi o le masini.
  9. Faamaumau le tau i se api talaaga faapitoa.
  10. Taulima le inisiua i soʻo se visepisi ma, pe a uma le faʻamamago, fufulu ou lima i le fasimoli.

E taua tele le leai o se vai poʻo se isi vai inu tamatamailima aʻo leʻi suʻega. E mafai ona latou faʻaitiitia le toto ma faʻafefe le iuga. E tutusa foi le faaaogaina i soʻo se kulimi vali lelei, lotions ma tonics.

O afea e sili ai le fuaina o le suka ma le faʻafia ona tatau ona fai?

O le fuainumera saʻo o fua talafeagai i aso taʻitasi i le maʻi e mafai ona taʻu naʻo le fomaʻi tausi. O lenei mea e aʻafia ai i le tele o mea, lea e mafai ai e se tasi ona tuʻueseese le poto masani o le faʻamaʻi, le mamafa o lona ala, ituaiga o gasegase ma le i ai o faʻamaʻi pipisi. Afai, i le faaopoopo atu i vailaau o le maʻisuka, o le tagata maʻi e faʻaaogaina fualaau o isi vaega, e manaʻomia ona ia faʻatalanoa se endocrinologist e uiga io latou aafiaga i le suka o le toto.I lenei tulaga, o nisi taimi e talafeagai ai le faia o ni suiga faapitoa i le taimi o le suʻesuʻega (faʻataʻitaʻiga, fua o le kulukose aʻo leʻi tago i le laumei poʻo le maeʻa foi o se taimi e tasi pe a inu le tagata).

E le mafai ona e togi ma suʻi le tamatamailima e faaleleia ai le tafe o toto, na o le fufuluina o ou lima i le vai mafanafana aʻo leʻi suʻeina

O afea e lelei ai le fuaina o le suka? I le averesi, o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka lelei, o le ua uma ona maua ni vailaʻau ma o loʻo i luga o se meaʻai, e na o le 2-4 fua o suka i le aso e manaʻomia. O tagata maʻi i le tulaga o le filifilia o togafitiga e tatau ona faia soo lenei mea, ina ia mafai ai e le fomaʻi ona suʻe le tali a le tino i vailaau ma meaʻai.

O le sili ona auiliiliina le pule o le suka i le toto e aofia ai fua nei:

  • Anapogi pe a uma le moe, aʻo lei faia se gaioiga faaletino.
  • E tusa ma le 30 minute talu ona ala i luga, ao leʻi oʻo i le taeao.
  • 2 itula i le maea ai o taumafataga taitasi.
  • 5 itula i le maea ai o le tuiina o tui inisalini pupuu.
  • A maeʻa gaoioiga faʻavaomalo (falemaʻi falemaʻi, fale).
  • Ae leʻi alu i le moega.

O tagata gasegase, e tusa lava po o le a le ogaoga o le maʻi o le maʻisuka, e tatau ona manatua ni tulaga pe a talafeagai e fuaina le suka o le toto. E faʻapefea ona fuafua e tatau ona faia vave le fua? O faʻataʻitaʻiga mataʻutia e aofia ai le mafaufau-lagona faʻaletonu, faʻafitauli o le soifua maloloina, fiaai tele, afu malulu, fenumiai o mafaufauga, lagona o le loto, le iloa, ma isi.


Aʻo faʻalauiloaina meaʻai fou ma ipu i se meaʻai masani, o le mataʻituina ma se glucometer e manaʻomia ona fai soo

E mafai ona faia e aunoa ma ni mea faʻapitoa?

E le mafai ona fuafuaina le maualuga o le suka o le toto e aunoa ma se glucometer, ae o loʻo i ai ni faʻamaoniga e mafai ona faʻaalia e le faʻaalia e maualuga. E aofia ai:

  • fia inu ma tumau le pala
  • paʻu o le paʻu i luga o le tino,
  • faateleina le fia aai e ui lava i taumafa taumafa,
  • e masani ona faia (e oo lava i le po),
  • vevela paʻu
  • gaogao i maso o le tamai povi
  • vaivai ma vaivaiga, faateleina le vaivai,
  • ita ma le le fiafia,
  • faafitauli faʻaaliga.

Ae o nei faailoga e le o ni mea patino. E mafai ona latou faʻaalia isi faʻamaʻi ma faʻalavelave i le tino, o lea e le mafai ona e faʻalagolago ia i latou. I le fale, e sili atu ma sili atu le faigofie ona faʻaaogaina se masini feaveaʻi e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma fasi siaki faʻapitoa mo ia.

O le naunautaiga o le kulukose i totonu o le toto o le a leai se aoga pe afai e leai ni tulaga faatulagaina masani lea e masani ai ona faatusatusa le taunuuga. Mo le toto mai le tamatamailima, o se masani masani e 3.3 - 5.5 mmol / L (mo vevela - 3.5-6.1 mmol / L). A maeʻa ona 'ai, o lenei faailoga e faʻapupula ma mafai ona oʻo atu i le 7.8 mmol / L. I totonu o ni nai itula i se tagata soifua maloloina, o lenei tau e toe foi i le masani.

O le taua tele o le suka, lea e mafai ona taʻitaʻia ma maliu, e ese mo tagata taitoatasi. O le tele o le maʻisuka e mafai ona maua ai le gaʻo hyperglycemic i le 15-17 mmol / L, ma le hypoglycemic coma i le kulukose i lalo ole 2 mmol / L. Ae i le taimi lava e tasi, o loʻo i ai tagata gasegase o loʻo talia lelei ia tulaga taua ma le toʻa, o lea e leai se faailoga o le "tulaga matautia" o le kulukose i totonu o le toto.

O le maualuga o le maualuga o le suka mo le maʻisuka atonu e eseese, e faalagolago i ituaiga o faamaʻi, o uiga o le tino ma togafitiga ua filifilia, o le i ai o faafitauli, tausaga, ma isi. E taua mo le tagata gasegase ona taumafai e taofi le suka i le maualuga lea na fuafuaina faatasi ma le fomaʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻasolosolo ma saʻo le fuaina o lenei faailo, faʻapea foʻi ma le mulimuli i se meaʻai ma togafitiga.

O faʻamatalaga taitasi o le suka o le toto (o lona taunuuga) e tatau ona faamaumauina i se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa.O se api lea e le gata ina tusia ai e le tagata maʻi ia tulaga na mauaina, ae o nisi foi faamatalaga taua:

  • aso ma le taimi o le auiliiliga,
  • o le a le umi o le taimi talu mai le taumafataga mulimuli,
  • le tuufaatasiga o le taumafataga,
  • o le aofaiga o le inisalini e tuiina poo le fualaau faʻasaina ua ave (e tatau foi ona e taʻuina mai le ituaiga inisalini na tuiina iinei),
  • pe o le tagata gasegase na faia i soo se faʻamalositino i luma o lenei,
  • soʻo se faʻamatalaga faaopoopo (popolega, suiga i le masani masani o le soifua maloloina).


O le tausia o se tusi faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona faʻatulaga lelei le faigamalo o le aso ma sili atu ona mataituina lau soifua maloloina

E faapefea ona siaki le mita mo le soifua maloloina lelei?

O se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua manatu e saʻo pe afai e eseese lona tau mai le taunuuga na maua mai i masini suesue e le sili atu i le 20%. Atonu ei ai le tele o filifiliga mo le faʻamautuina o le mita suka. Latou te faʻalagolago i le faʻataʻitaʻiga faapitoa o le mita ma e mafai ona ese tele mo masini o kamupani eseese. Ae o loʻo i ai ni auala lautele e le faʻapitoa e mafai ona faʻaaoga e malamalama ai i le moni o faitauga o le masini.

Muamua, e mafai ona faia ni fuataga tutusa i luga o le masini tutusa ma se eseesega o le 5-10 minute. O le taunuuga e tatau ona tutusa (± 20%). Lona lua, e mafai ona e faʻatusatusa taunuuga na maua mai i le fale suesue ma i latou na maua i le masini mo le faʻaaogaina patino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e folasia le toto i luga o se manava gaogao i totonu o se fale suesue ma ave se glucometer ma oe. A uma ona pasia le suʻega, e tatau ona e toe fuaina le masini feaveaʻi ma faamaumauina le taua, ma a maeʻa ona maua iuga mai le fale suesue, faʻatusatusa nei faʻamaumauga. O le pito o le mea sese e tutusa ma le auala muamua - 20%. Afai e sili atu ona maualuga, o lona uiga atonu o le masini e le o galue lelei, e sili atu le ave i se nofoaga autu mo le faʻamaonia ma le faʻafitauli.


Ole mita e tatau ona siakiina i taimi taʻitasi ma siaki mo le saʻo, talu ai o faʻamaonia mea sese e mafai ona oʻo atu ai iʻuga ogaoga mo le soifua maloloina o le tagata maʻi

Ituaiga o glucometers

E i ai ni ituaiga o glucometers:

  • glucometers photochimium - fua le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto e tusa ai ma le suiga o le lanu o le tagata toto. O le toto mai le tamatamailima e fefiloi ma mea faapitoa e faʻaaogaina i le suʻega. O le glucose o le toto e ulu atu i se vailaʻau faʻasolosolo ma le reagent, o le fuamini e faʻaali le lanumoana, ae o le malosi o le lanu e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose. O le masini fuafuaina o le masini e iloilo ai le suiga i le sone o le suʻega ma faʻaalia le iuga i fuainumera numera i luga o le faʻaaliga. O le metotia o le vailaʻau faʻapitoa e tosina ma ua manatu ua le toe i ai,
  • eletise eletise - faʻamaumauga o le kulūkose i totonu o le toto e ala i le fuaina o le tele o le eletise na faʻaalia i le taimi o le tali. Glucose e fegalegaleai ma le vaega o tali o le suʻega, lea o loʻo i ai le faʻafefiloi o reagenegogogo, e mafua ai se eletise eletise, o le tau o loʻo suʻesuʻeina e le masini fua o le masini. O faʻaaliga o loʻo faʻaalia i luga o le laupepa e avea o se faailo o le faʻatonu o le kulukose. E sili atu le sao o masini eletise elekene nai lo mea e gaosia i le gataifale e aofia ai le toluga tupulaga o glucometers.

I le laasaga o le atinaʻe ma le faʻatinoga, o loʻo i ai le tele o ituaiga o kesi - o meaola e ola i luga o le eleele plasma resonance, ma glucomet spectrometric e fuaina ai le suka toto e ala i le suʻesuʻeina o le paʻu o le lima o le tagata maʻi. O ia ituaiga meafaigaluega e mafai ai ona iloa le kulūkose e aunoa ma le toto sampling faʻaaogaina le laser.

Glucometer masini

O se kulu e masani ona i ai e aofia ai elemene nei:

  • lau tauʻai
  • mea e taʻi ai tamatamailima - mea faʻapipiʻi-atomatalia (lancet),
  • se eletise faaeletoroni ua saunia ma se faaaliga tioata tioata,
  • tulaga tulaga ese o fasi siaki.

Ina ia faamaumauina taunuuga o le fuaina o le toto toto, e mafai ona e faia se laulau faapitoa poʻo le faʻaaogaina o ni faʻataʻitaʻiga e fai ma faʻatulagaga o le pulea o oe.

Glucometers e mafai ona eseese i le telē, saoasaoa, mafaufauga ma faʻataʻitaʻiga, tau. O mita o le glucose o aso nei e faʻatusatusa, sao, e maualuga le saoasaoa i le mauaina o iuga, e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, e faʻaaogaina na mea e te manaomia naʻo sina vaega itiiti o capillary, o lona uiga, toto na ave mai se tamailima.

Faataʻitaʻiga faʻaonapo nei e mafai ona faʻaauupegaina i isi galuega faʻapitoa:

  • manatua
  • computerization of results,
  • le mafai ona faʻafeiloaʻi taunuuga fou,
  • Vaevae faʻamaumauga
  • fuaina o le tau aofaʻi o le suka toto mo se vaitaimi faapitoa,
  • pulea o tino o le ketone i le toto,
  • autocoding test strips,
  • leo galue.

Soʻo se mea e faʻaaogaina ai fua o le toto i auala eseese ma tuʻuina atu iʻuga eseese. Mo masini taʻitasi, e faʻaogaina ai le faʻavasega (fetuunaiga) i le faʻaaogaina o se kulūkose maualuga. A maeʻa le faʻavasegaga, o vaega taitasi o fasipepa e maua ai se numera mamanu numera, lea e ulufale i le mita. E tatau ona faʻapipiʻi le masini e tusa ai ma le suʻega. I nisi faʻataʻitaʻiga o masini, e manaʻomia le tusia faʻataʻitaʻiina o le numera mo vaega fou o suʻega, i isi glucometers ua ulufale saʻo le code.

Ina ia faatusatusa taunuuga o masini eseese mo le fuaina o le suka toto, e tatau ona e iloa le taua moni o le kulukose i totonu o le toto, lea e na o le suʻega suʻesuʻe e mafai ona fuafuaina. O le auala sili e siakiina ai le sao o le mita o le kulukose o le toto, o le faʻatusatusa lea o taunuʻuga na maua i luga o se masini taʻitasi ma faʻataʻitaʻiga i fale suʻesuʻe i asiasiga taʻitasi i le fomaʻi.

Metotia mo le fuaina o le suka toto

O le filifiliga o le taimi mo le fuaina o le suka i le toto ma le glucometer ma le taimi o le auiliiliga e filifilia e le fomaʻi e faʻavae i luga o faʻamatalaga taʻitasi. I ituaiga o le maʻisuka e le o le inisalini, o le toto toto e masani lava ona faaluaina i le aso.

O le fua o le suka i le toto i tagata matutua e mai le 3.3-5.5 mmol / L. O le maualuga o le suka o le toto i le 7.8-11.0 e masani lava mo togafitiga; o le faateleina o le maualuga o le glucose o le sili atu ma le 11 mmol / l e faailoa ai le maʻisuka.

Ole tele ole taimi o le pulea lelei o ituaiga o maʻisuka-faʻalagolago ile inisalini e fa taimi i le aso. O le tele o taimi e fuaina ai le suka i le toto, o le tele o faʻamatalaga e uiga i le aoga o togafitiga o fualaau faasaina ma mea e aʻafia ai le paʻu i le maualuga ole kulukose o le toto. Afai o le glycemia e le maluelue, e fautuaina e le au atamamai o tagata gasegase e ave le inisalini e suʻeina le suka i le taeao ma ao le i momoe, muamua ma pe a maeʻa taumafa, aʻo le i taʻalo taʻaloga, faʻapea foi i tulaga e le masani ai: aʻo leʻi faia ni gaioiga e manaʻomia ai le maualuga o le gauai, ma faʻamaʻi faʻamaʻi, setete o le soifua maloloina, i tulaga faigata, ma suiga i le masani masani o le olaga, maʻitaga.

Faʻamatalaga algorithm:

  • fufulu lima i le fasimoli ma le vai mafanafana ma faʻagogo i se solo mama. E le aoga le togafitiga o ou lima i fofo vailaau faʻamaʻi pipisi, vai inu vai poo vai susu, i lenei tulaga ei ai le maualuga maualuga o le maua o se mea sese,
  • mafanafana ou tamatamailima i le vevela o le vevela, faʻalelei lou lima e faʻaleleia ai le toto,
  • faʻapipiʻi se nila selesa i totonu o le taulaʻi,
  • ave le fasi siaki mai le fagu faʻamau,
  • faatulaga le siaki i le sola o le mita,
  • liliu le meter, ao i luga o le faʻaaliga pe a uma le siakiina o le coding ma le maeʻa o le aso o le suʻega, o le savali e faʻaalia e uiga i le sauniuni mo le galuega,
  • filifili le loloto o le loloto o le papa, mafaufau i lagona o tagata taitoatasi ma le paʻu o le paʻu,
  • faia se pupuʻu i luga o le paʻu o le pito i fafo o le tamailima ma se peni togi. Mo le totoina o toto, ua fautuaina e faʻaaoga nofoaga eseese o pupu,
  • tuu sina pa'ū toto i le vaega o le faʻaaogaina o le fasimea,
  • faʻaaoga se sipuni o le cotton ua faʻafefeteina i se vaiinu vaifofo i le nofoaga o poloka,
  • aveese le siaki o le suʻega mai le masini.

I le maua o le toto manaʻomia, o le masini e faʻaalia se savali i luga o le lau ma amata ai le siama. O faʻataʻitaʻiga o le a saunia i le 5-50 sekone.

Mo se auiliiliga anoa o faailoga o le kulukose toto, ua fautuaina e faia le suega o le paipa, lea e fuaina ai le maualuga o le suka i luma ma le maeʻa o se mea na tupu poo se gaoioiga.

Mea sese i le fuaina o le toto suka i se glucometer:

  • le faʻaogaina o fasi siaki faʻataʻitaʻiina mo se isi faʻataʻitaʻiga o le mita,
  • le le tausisia le puleaina o le vevela i le taimi o le toto sampling (vaʻaiga maualalo ma le maualuga i le potu, lima malulu),
  • palapala eleelea po o fasi pepa,
  • papaʻu papaʻu, tele poʻo sina toto laitiiti mo auiliiliga,
  • alu i totonu o le toto o se fofo mo le faʻapalapala, vai,
  • faaleagaina po o le faaleagaina i le mita,
  • leai se siakiina o le sao atoatoa o le masini, seti le saʻo seti code of test tests,
  • le lelei le teuina o fasi siaki (o le fagu e matua tapunia, teuina o le vevela maualuga ma le maualalo, teuina umi nai lo le aso e muta ai).

Faʻamaumauga ma auʻiliʻiliga o taunuʻuga o suʻega

O le siakiina o fua o le fuaina o le suka i le fale e matua taua lava, e mafai ai ona e tali atu i le taimi i suiga i le tino, iloilo pe faapefea ona aafia le kalama o le kulukose i le meaʻai, filifili le gaioiga sili ona lelei, ma fetuunai le fua o le insulin.

E tatau ona manatua o le masani o le suka toto i tagata matutua e mai le 3.3-5.5 mmol / L. O le maualuga o le suka o le toto i le 7.8-11.0 e masani lava mo togafitiga; o le faateleina o le maualuga o le glucose o le sili atu ma le 11 mmol / l e faailoa ai le maʻisuka. Ua fautua mai tagata faapitoa o le maʻisuka e teu le suka i le lautele o le 5.5-6.0 mmol / L. E le gata i lea, o le tulaga lautele o le tino o le endocrine, o le i ai o faʻamaʻi laiti, o le matua ma le itupa o le tagata maʻi ua amanaia.

Ina ia faamaumauina taunuuga o le fuaina o le toto toto, e mafai ona e faia se laulau faapitoa poʻo le faʻaaogaina o ni faʻataʻitaʻiga e fai ma faʻatulagaga o le pulea o oe. Faataitaiga faʻaonaponei o glucometers e iai le tomai e faʻafesoʻotaʻi ai i se komepiuta ma le gaioiga o le otometi ma le gaosia o fua o fua. O faʻaaogaina komepiuta e mafai ona faʻavasega auiliiliga o fua, faʻaalia ata o faʻataʻitaʻiga mo se vaitaimi patino i le faiga o siata poʻo kalafi.

Mo masini taʻitasi, e faʻaogaina le faʻaogaina e faʻaaoga ai se fofo o le kulukose. A maeʻa le faʻavasegaga, o vaega taitasi o fasipepa e maua ai se numera mamanu numera, lea e ulufale i le mita.

O le faʻamaumauga a le tagata lava ia e aofia ai faʻamatalaga i le taimi o le fuaina o le suka toto, siama o le inisalini ma isi vailaʻau faʻasolosolo, maualuga o le toto toto, mamafa o le tino, faʻatinoina o le tino, faʻamatalaga e uiga i meaʻai, lagona faʻalagona.

Mo se auiliiliga anoa o faailoga o le kulukose toto, ua fautuaina e faia le suega o le paipa, lea e fuaina ai le maualuga o le suka i luma ma le maeʻa o se mea na tupu poʻo se gaoioiga. O le mea lea, o le fuaina o le toto suka muamua ma pe a maeʻa se taumafataga o le a fesoasoani ia te oe e malamalama ai pe faapefea ona filifilia saʻo meaai po o meaai a le tagata lava ia. O le faʻatusatusaga o faʻamatalaga na faia i le afiafi ma le taeao o le a faʻaalia ai suiga i le kulūkose i le tino ao moe.

Vitio mai YouTube i le autu o le tusiga:

O le siakiina o le kulūkose e taua mo tagata e maua i le maʻisuka. E fautuaina le suāuʻu mo le puipuia o le maʻisuka. Numera mai le 3.9 i le 6.9 mmol / L e manatu o mea masani, e le gata i lea, latou te faalagolago i nisi o tulaga, ona o le suiga o le tagata. E mafai ona fuaina kulūkose i totonu o le falemaʻi pe a fai o faʻataʻitaʻiga faapitoa e faia.Le fuafuaina o le aofaʻi o le vailaʻau i le fale o le a faʻatagaina ai se masini faapitoa - o se glucometer. Ina ia mafai ai ona faʻaalia iuga i ni nai mea sese, e tatau ona mulimulitaʻi tulafono o taualumaga.

O a faailoga o le toto maualuga?

O le maualuga o le toto sugar e taʻitaʻia ai foliga o le kulukose i le urine (glucosuria). Ina ia aveese le glucose, e tatau i fatuga ona faʻaaoga atili le vai e fai ai le urine. O se taunuuga, o le maualuga o le urini e faateleina, ma faatasi ai ma le tele o le urination. Mai iinei na sau ai le igoa tuai mo le maʻisuka-maʻisuka.

O le Polyuria e masani lava ona taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le suavai, lea e faʻaalia ile maʻi.

O sosoʻo faʻatulagaina e le lava le kulūkose, o lona uiga o le maʻi e lagona pea le fiaai, ma faʻafefe atili ai meaai (polyphagy). Ae ui i lea, o le le lava o le insulin, e le toe maua mai e tagata mamaʻi, talu ai e le lava le kulukose e maua ai le tino.

I le faaopoopo atu i le vaega lona tolu e na o le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e faʻaalia i le tele o faʻamatalaga (uiga mo le tele o faʻamaʻi) faʻamaoniga:

  • vaivai, faaitiitia le faatinoga, moe,
  • tiga o le ulu, faʻaleagaina, faʻalavelave faʻafefe, vevela,
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes,
  • se susulu pupula o alafau ma le auvae, foliga vaaia o lanu samasama i luga o foliga, ma lanu samasama lanu samasama i luga o laumata (faailoga o le le fiafia i le lipid metabolism disorders),
  • tiga i vae (masani ona malolo pe o le po), gaogao o le po i le manava o le tamai povi, afaina o vae, paresthesia (tingling, lagona oso),
  • taoto, vomia, tiga i le itu i tua,
  • faʻalauteleina le ono gasegase i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi e faigata ona togafitia ma avea ma foliga masani (fatugaʻo ma fatu urinary, paʻu, ma mucosa tautala e faapitoa ona afaina).

Faʻafitauli matuia o le toto maualuga

1. Aute (tupu pe a maualuga le maualuga o le suka).
2. Late (uiga mo se umi umi o le maʻisuka).

O se faʻalavelave faʻalavelave o le toto maualuga o le toto o le atinaʻeina o se coma, o le liona lea o le tino o le tino, faʻaalia i se faʻalavelave faʻaleagaina o le atuatuvalega, e oʻo i le leai o se malamalama ma le faʻaumatia o le faʻaleleia o le aoga.

O faʻafitauli matuia o le maualuga o le suka o le toto e faapitoa lava le uiga o le ituaiga o maʻi o le maʻisuka, lea e masani ona faʻaalia e ia lava i ni faʻalavelave ogaoga latalata i tulaga faʻapitoa o le tino. Ae ui i lea, o le coma e aʻafia ai isi ituaiga o maʻisuka, ae maise lava pe a faʻapipiʻiina le tele o mea e mafua ai le atinaʻeina o se faʻateleina o lenei faʻaʻailoga.

O le tele o taimi e masani ai ona mafua ai le atinaʻega o faʻafitauli matuia i le maʻisuka o:

  • maʻi faʻamaʻi pipisi
  • isi mea ogaoga ogaoga mo le tino (mumu, salu, manuʻa, gaioiga, ma isi),
  • faʻateleina o faʻamaʻi faʻamaʻi tumau,
  • mea sese i togafitiga ma tulafono (faaseeina le puleaina o inisalini poo fualaau faasaina e sao ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, faaletonu o meaai, ava malosi, faateleina le gaioiga faaletino),
  • ave togafitiga faʻapitoa (glucocorticoids, diuretics, estrogines, ma isi).
O ituaiga uma o siama ma le maualuga o le toto toto e tupu malie, ae o loo faamatalaina i se tulaga maualuga o le olaga faitino. O le mea lea, e taua tele le iloa o faailoga muamua o la latou faʻaaliga ina ia mafai ona sailia se fesoasoani i le taimi.

O le taatele masani o faʻasalalauga mo le atinaʻeina o le coma ma le maualuga o le suka o le toto:
1. O se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le urine e oʻo atu i le 3-4, ma i nisi tulaga - e oʻo atu i le 8-10 lita i le aso.
2. Tumau mago, fia inu, ma saofaga i le taumafaina o se aofaiga tele o le vai.
3. O le vaivai, vaivaiga, maʻi tigaina.

Afai, faatasi ai ma le foliga mai o faailoga muamua o le faateleina o le suka toto, o fuataga talafeagai e lei uma ona ave, ona oʻo lea i le lumanaʻi o le a tupu aʻe ai faailoga o le neurological i le lumanaʻi.

Muamua, o le valea o le mafaufau e tupu, e faʻaalia i le maoaʻeina o le tali. Ona tupu ai lea o se vale, pe a oʻo mai i lea taimi i lea taimi, o le a pa'ū le maʻi i le moe e latalata i le le malamalama. Ae ui i lea, e mafai lava ona toesea mai se setete ma le fesoasoani o mea e le masani ai (tweaking, luluina o tauau, ma isi). Ma le mea mulimuli, i le leai o se togafitiga, o le tino ma le oti e tupu lava.

O ituaiga eseese o siama faatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto ei ai a latou lava atinae atinae, ma, o lea la, o faailoga iloga faapitoa.

O le mea lea, o le atinaʻeina o le ketoacidotic coma e faʻavae i le malepe o puipuiga ma lipids mafua mai i le hyperglycemia ma le fausiaina o le tele o tino o le ketone. O le mea lea, i le falemaʻi o lenei faʻalavelave, o faʻamatalaga patino o le inisua ma tino o le ketone ua faʻaalia.

Muamua lava, o le manogi o le acetone mai le gutu, lea e pei o se tulafono, e tusa lava pe leʻi oʻo i le atinaʻeina o se coma, ua lagona i se mamao mai le maʻi. I le lumanaʻi, e foliga mai o loʻo manava le manava o Kussmaul - loloto, seasea ma pisapisao.

O vailaau muamua o le ketoacidotic coma e aofia ai le faaletonu o le gastrointestinal tract e mafua mai i le masani ona oona e tino o le ketone - nausua, vomiting, tiga i le itu pito i luga (o nisi taimi na taʻua ai e mafua ai le masalosalo o le "gaʻo tiga").

O le faiga o le atinaʻeina o le hyperosmola coma e matua ese lava. O le maualuga o le kulukose o le toto e mafua ai le toto toto. O se taunuuga, e tusa ai ma tulafono o le faʻamalamalamaga, o le vai mai le faʻaopoopoga ma le intracellular e sosoʻo atu i le toto. O le mea lea, o le faʻamaʻavaina o le 'extracellular medium ma sosoʻo o loʻo ola. O le mea lea, faatasi ai ma le hyperosmola coma o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻamalolo (paʻu mago ma tino mucous), ma e leai ni faʻailoga o le inupia.

O le tele lava o taimi, o lenei faʻalavelave e tupu mai i le faʻamalaloina o le tino (mu, toto maualuga o le toto, pancreatitis, vomiting and / or diarrhea, diuretics).

O le lactacidic coma o se mea e sili ona seasea ona tupu, o le atinaʻeina o lea mea e fesootaʻi ma le faaputuga o le lactic acid. E atiina ae, e fai ma tulafono, i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu mai i le hypoxia ogaoga (le lava o le okesene). O le tele o taimi o le manava ma le fatu o le fatu, anemia. O le ava malosi ma le faʻateleina o le tino i le matua e ono faʻaosoina ai le atinaʻeina o se lactacidotic coma.

O se taufaʻailoga masani o le lactacidic coma o le tiga i maso o le tamai povi. O nisi taimi ei ai le gaogao ma le fulufulu, ae leai ni isi uiga o le oona o uiga o le ketoacetotic coma, e leai ni faailo o le faʻamalolo.

Faʻaiʻuga o le toto maualuga

Afai e le iloa e le tagata maʻi, poʻo le le lava o lana amio, e tatau ona valaʻau togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. A o faʻatali le taunuu mai o se fomaʻi, e tatau ona e taumafai e tauanau se tagata maʻi i amioga le talafeagai e ave le sua sua suamalie. O amioga a tagata i se setete o le hypoglycemia e masani ona faʻamalosi ma le mautinoa, o lea e tatau ai ona faʻaalia le maualuga o le onosaʻi.

E faapefea ona faʻaititia le toto suka?

I le tele o tulaga o le maʻisuka maualuga, o le mafuaʻaga o maʻi e mafai ona faʻaaogaina:
1. Faaleaogaina o fualaau faasaina e mafua ai le faateleina o le suka o le toto,
2. Aveesea o se paʻu e maua ai hormonal hormonal hormones (glucagon, pheochromocytoma),
3. Togafitiga o thyrotoxicosis, etc.

I mataupu e le mafai ona faʻaaogaina le mafuaʻaga o le faateleina o le suka i le toto, faʻapea foʻi ma le maʻisuka ituaiga numera I ma le II, o togafitiga faʻasalaga ua faʻamaonia. E mafai ona inisalini poo vailaʻau e maualalo ai le suka o le toto. Faʻasolosolo i le maʻisuka maualuga, e mafai ona maua se faʻaititia o lenei faailoilo, e fai ma tulafono, faatasi ai ma le fesoasoani o le togafitiga o meaʻai.

O togafitiga e filifilia faʻapitoa (e le gata i le ituaiga o maʻisuka, ae o le tulaga masani o se tagata maʻi faapitoa e amanaia), ma e faia i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi faifaipea.

O mataupu faavae lautele mo togafitiga o ituaiga uma o le maʻisuka o:

  • siaki faifaipea o le suka toto
  • faʻatinoga o fautuaga uma mo le faʻaauau pea togafitiga totogi,
  • matua tausisia o meaai, galue ma malolo,
  • le taliaina o le ava ma ulaula.
I le tulaga o le maʻi suka (ketoacidotic, hyperosmolar poʻo lacticidal), e manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i soo se laasaga o lona atinaʻe.

O afea e maualalo ai le suka o le toto?

O le mafuaaga taatele o le hypoglycemia i ia tulaga o:

  • o le maualuga o fualaau faasaina, poʻo a latou pulega le saʻo (faʻaaogaina ile iniseti o le inisalini nai lo le gaogao), Uluai faailoga o le toto maualalo maualalo:
    • soona inu tele
    • fiaaai
    • gatete
    • paʻu
    • Paresthesia o le paʻu i laugutu,
    • taʻavale
    • leai se popolega.
    Faailoga faaiu o le toto maualalo maualalo:
    • faigata faʻalauteleina, faigata fesoʻotaʻiga, faʻalavelave,
    • tiga o le tino, vaivaiga, moe,
    • faʻanoanoa vaaia
    • solia o le talafeagai o le malamalamaga o le siosiomaga, faʻaleagaina ile avanoa.
    A oʻo mai faailoga muamua o se faʻaitiitia o le suka suka, e mafai e le tagata maʻi ona fesoasoani ia te ia lava. I le tulaga o le atinaʻeina o faailoga tuai, e mafai ona na o le faʻamoemoe mo le fesoasoani a isi. Mulimuli ane, i le le lava o togafitiga, o loʻo faʻaleleia ai se coma hypoglycemic.

    Aisea e leaga ai le suka toto?

    E le gata i lea, o le hypoglycemia ogaoga e afaina ai le fatugalemu o le tino, ma faʻalavelave ai le tulaga o le maʻi ile lalolagi lata ane, o lea ua le atoatoa ai lana amio. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, e le gata mo le tagata maʻi ma mo isi (faʻalavelave tau taavale, manua o le aiga, ma isi).

    Aʻo leʻi faʻaogaina, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

I aso nei, e mafai ona fuaina le suka o le toto i le fale ma se glucometer, o se masini faigofie lea e faʻatau atu i soo se falemaʻi. Iloiloina e faʻaaoga ai le mita o le kulukose toto toto e le sili atu ma le 5 minute, ma o le faʻapitoa sampling procedure lava ia e leai se tiga pe a mafai.

Ae ui i lea, e tatau i tagata uma e umia glucometers ona nofouta o le fua o le suka i le fale e tatau ona faia i lalo o tulafono autu, o le a talanoaina i lalo. E naʻo le tulaga lenei o le a avea le faʻamoemoega o suʻega e faʻatuatuaina pe'ā mafai.

Auala e saunia ai mo le fuaina o le suka toto

Aʻo leʻi fuaina le suka o le toto, e tatau ona e faia sauniuniga nei:

  • pe a fuaina i le taeao i luga o se manava gaogao, o le meaai mulimuli e tatau ona le silia i le 6 i le afiafi i le aso na muamua atu,
  • Aua le 'ai, inu vai, poʻo le fufulu o ou nifo i le taimi lava lea aʻo leʻi totoina le toto.

E i ai le tele o mea e mafai ona aʻafia ai le saʻo o se fua o le suka suka. O lenei:

  • toesea o le numera i luga o le faʻaaliga o le mita ma le numera i le laasaga o le suʻega,
  • palapala eleelea
  • tui le tamatamailima e toso ai se mataua tele o le toto,
  • susu tamatamaʻi.

E faʻafia ona faʻaaoga le toto suka

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o fuataga e tatau ona faia i aso uma i le tele o taimi i le aso (e pei o se tulafono, aʻo leʻi faia meaai taitasi ma i le taimi e moe ai, mai lea taimi i lea taimi e tatau ona e pulea le suka ma pe a uma ona 'ai).

Mo tagata matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, pe a mulimuli i se taumafataga, e mafai ona fuaina le suka i le tele o taimi i le vaiaso, ma e tatau ona faia fua i taimi eseese o le aso.

Faʻalagolago i lou tulaga, o le faʻafitauli o le maʻi, e mafai e le fomaʻi ona tuʻuina atu isi fautuaga ile taimi ma le taimi ole fua o le suka. E tatau ona matua tausisia tulafono a le fomaʻi, e tusa lava pe o ese mai i luga o fautuaga.

Mo le puipuia o le maʻisuka, ua lava lea e fua ai le suka toto i le masina, i le taeao i luga o se manava gaogao.

O le tele o tagata e mafatia i le maʻisuka e fiafia i le fesili i le auala e fua lelei ai le suka o le toto. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea soʻo se tagata maʻi e iloa e iai sona "suka" e tatau ona siakiina e le aunoa le kulukose toto. A leai, e mafai ona ia atiaʻe le hypo- poo le hyperglycemia. E le gata i lea, o le soliga o lenei tulafono e mafai ona oʻo atu ai i isi aʻafiaga e aʻafia ai le soifua maloloina.

Mo le fua o le fuataga e tatau ona faʻatino saʻo, e tatau ona e iloa po o le fea le masini e sili ona lelei mo se tagata faapitoa.

E taua le maitauina o aso nei o loʻo i ai le tele o masini e ese mai le tasi i le isi i galuega faaopoopo, ma e talafeagai foi mo ituaiga ituaiga o maʻisuka. E taua tele le amanaia o nei eseesega uma, aua o le fua o le suka i le fale e faia e aunoa ma le vaavaaiga faapitoa, o le mea lea, o le faigofie ma sili atu ona talafeagai le mita, o le sili atu foi lea ona faigofie le gasegase e fua le suka.

E tatau foi ona maitauina ei ai se laulau faapitoa e faʻamaonia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose mo vaega taʻitasi o gasegase, e faʻatatau i le matua ma le itupa o le tagata.

O le a le glucometer?

O le mita e faʻaaoga e fuafua ai le suka i le fale. O se masini laitiiti lea e tele lava ina alu i luga o maa. O loʻo i ai se faʻamatalaga e tuʻuina atu ai faʻamatalaga e uiga i taunuʻuga o le suʻesuʻega. E tatau ona faʻateʻaina le tele o masini faʻaonapo nei e mafai ona fuaina e le gata o kulukose, ae faʻapea foi le tele o isi faʻailoga.

I luga o le pito i luma o le masini o loʻo i ai pona e pulea ai le masini. E i ai nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ona manatuaina taunuuga o suʻesuʻega talu ai nei, ina ia mafai ai e se tagata ona faʻatalanoaina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i le taimi o lipoti.

Faʻatumu i se glucometer, peni, lancet ua faʻatau, ma o le tamatamailima o loʻo punitia (matua faʻamaonia). E tatau ona maitauina e mafai ona faʻaaoga pea lenei puʻupuʻu, o le mea lea e tatau ona teuina i na o tulaga faʻamaonia.

Ae e ese mai i le masini lava ia, o le a manaʻomia foi e le tagata gase ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. E faʻaaogaina se mea faʻapitoa i luga o lenei mea taumafa, lea e faʻaalia ai le taunuuga o le suʻesuʻega. O nei faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻatau eseese i soʻo se fale talavai pe faʻatau mai i le mita. Ae, ioe, i le lumanaʻi o le ae toe faʻatau, aua e faʻaaluina e fuafua i le masani o le auiliiliga.

E tele gasegase e mafaufau pe mafai ona faʻatau mai se ituaiga masini poʻo ni sapalai mo ia lava.

E tatau ona maitauina e mafai ona mafai, o le mea autu o le iloa lea o mea o loo i ai ma o le a le eseesega i le va oi latou.

Eseesega o mita suka

O le maualuga o le suka i le toto e fuafua i le malosi o le afaina o le laina ua taua. O lenei suʻesuʻega e faʻatinoina e se masini faʻapitoa faʻapitoa, lea, i le auala, iloiloga o le faailoilo, ma a maeʻa ona faʻaalia i luga o le mata i numera numera. O le mea lea, o le fuaina o le suka o le toto e faia i le faʻaaogaina o le glucometer photometric.

Ae o le glucometer elemene, lea e sili atu ona taua i aso nei, e ese lava lona galue.E tupu lenei mea i se auala pe a ulufale atu le toto i totonu o le laupepa, ona o se taunuuga o vailaau, o nisi eletise eletise o le vaivai vaivai e tupu, ma o mea ia e faʻaaoga e le masini. E tatau ona maitauina o lenei ituaiga masini e mafai ai e oe ona fua saʻo atili. O nei augatupulaga e tolu tausaga, ma o mea tonu ia e masani ona fautuaina e tagata tomai faapitoa.

Peitai e le taofia ai e saienitisi iina, ma o loʻo atinaʻeina tekonolosi fou e fuatia le suka o le toto i le vave ma sili atu le lelei pe a mafai ai. O mea nei ua taʻua o mea osofaia, latou te le manaʻomia le taufaʻatau lima. E moni, latou te le o maua.

E pei ona taʻua i luga, o loʻo i ai se laulau faapitoa e aofia ai faʻamatalaga lea e manatu ai glucose e sili ona lelei mo se vaega patino o tagata gasegase. O faʻamaumauga oi ai o loʻo faʻaalia i le mmol / L.

Suauu toto e masani lava ona fuaina i luga o se manava gaogao. O le mea lea, a maeʻa le valu po o le sefulu itula pe a uma le taumafataga mulimuli, e tatau ona i ai le fuainumera mai le 3.9 i le 5.5. Ae, afai e te faia le faʻatonuga i totonu o le lua itula talu ona 'ai, o le taunuuga e mafai ona faateleina i le 8.1.

E tatau ona fai atu o le tagata maʻi e maualuga lona maualuga o le kulukose pe a oʻo mai le iuga i luga o se manava gaogao e 6.1, ma i totonu o le lua itula i le maeʻa o se taumafataga - 11.1. Ia, o le hypoglycemia e maua pe a fuaina le suka o le toto, faʻaalia o le kulukose e lalo ifo i le 3.9.

O le mea moni, o fuainumera nei o fuainumera, ma e le tatau i se tasi ona galo le mea moni e faapea, mo tagata taitoatasi faapitoa, o le a mafai ona ese le tele o taunuuga.

O le mea lea, ao leʻi faʻanoanoa ma fai mai o loʻo i ai i le tagata ni soliga solia, e tatau ona e faʻatalanoa se tagata e finau.

E faʻapefea ona faia le suʻega?

A fai le suʻeina o le suʻega toto mo le suka e tatau ona faia i le tausisia o nisi o manaʻoga ma tulafono.

Aʻo leʻi fuafuaina le suka o le toto, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O nei tulafono e pei ona taua i lalo:

  1. E tatau ona e saunia lelei le masini lava ia ma mea uma e gaosia.
  2. Ia mautinoa ia fufuluina ou lima ma solo i se solo mama.
  3. Faatasi ai ma le lima o le a ave ai le toto, e tatau ona e lulu lelei, ona i ai lea o le toto toto i totonu o vae.
  4. E sosoo ai, e manaʻomia lou faʻaofiina o le suʻega i totonu o le masini, pe a faʻapipiʻi saʻo, o le a aliali mai se kiliki, ona maeʻa ai lea o le masini.
  5. Afai o le faʻataʻitaʻiga o le masini e aʻafia ai le faʻaofiina o se laulau faʻasologa, o le mita o le a naʻo le uma lava ona ulu atu i ai se tagata.
  6. Ona ia tauaveina lea o se puʻupuʻu tamatamai lima e faʻaaoga ai se peni faapitoa.
  7. O le toto na faʻamalolo ona o se taunuuga o lenei gaioiga e oʻo atu i luga o le ipu,
  8. Ma a maeʻa le sefululima, i le sili atu ma le fasefulu sekone, o le taunuuga o le suʻesuʻega e aliali mai, o le taimi lea e faia ai le filifiliga e fuafua i le ituaiga mita.

Ina ia maua atili faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e manatua o le puncture e naʻo le tolu tamatamailima e faia, e taua i luga ae na o le faasinoupu ma le lima matua. E faʻasaina foi le tigā tele i luga o le tamatamailima, o le faʻaogaina o lima e mafai ona aʻafia ai le aoga o le auʻiliʻiliga.

Ae pe a sili ona lelei le faia o se suʻesuʻega, e taua mo tagata maʻisuka ona faia i se tulaga e masani ai. Afai e mafai, ona tatau loa lea ona fai lenei faiga ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai, faʻapea foi ma le taimi lava e uma ai le ala ma pe a maeʻa taumafataga taitasi.

Ae, afai o tatou talanoa e uiga i tagata gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, ona mafai lea ona latou faia na o se siama na o le tele o taimi i le vaiaso, ae ia le itiiti ifo ile tasi i le masina.

O nisi taimi o tagata maʻi e fefefe, latou te fai mai, fuatia pe fuaina le suka i le aso e tasi ma o taimi uma e maualuga tele le taunuuga, pe vice versa, maualalo. E le tatau ona vave atuatuvale i se tulaga faapea, e sili atu le sailia o fautuaga faaopoopo mai se endocrinologist.

O le mafuaʻaga e ono aʻafia i le soliga o le suʻesuʻega poʻo le faʻaleagaina o le masini lava ia.

O le fea mita e filifili?

E pei ona taʻua i luga, o se masini mo le fuaina o le suka toto i le fale, e filifilia taitoatasi e faalagolago i uiga o se tagata maʻi faapitoa.

E taua le mafaufau tonu po o ai o le a taitaia lenei suʻesuʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o tatou talanoa e uiga i tagata matutua, ona sili atu lea mo i latou le aveina o se masini photometric po o se masini eletise, ae mautinoa e aunoa ma le coding, e sili atu le faigofie ma televave le fuaina o le suka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ai e oe ona iloilo le iuga pe a maeʻa le lima, sili atu i le fitu sekone pe a uma le amataga o le taualumaga. I lenei tulaga, o mea mo suʻesuʻega e mafai ona maua mai soʻo se isi nofoaga.

Masalo o faʻamaʻi sili ona faigata mo se tagata o soo se matua o le maʻisuka. O le faʻaleagaina o le tulaga e atiina ae ona o se mea e le lelei i le gaioiga o le pancreas, o le tino e maua ai le le lava o le insulin, pe o lona gaosiga e maeʻa atoa. O se taunuuga, o le tele o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le tino o le tagata, e le o faʻasagaina lelei ma e le mafai ona aveeseina.

Afai e faʻamaonia le siama, e tatau i le tagata gasegase ona fuafua lelei le toto suka. Endocrinologists e fautuaina o latou tagata gasegase e faatau ni masini feaveaʻi mo le suʻesuʻeina i le fale - glucometers. Faafetai i le masini, e mafai e le tagata gasegase ona taofiofia lona maʻi ma puipuia ni faʻalavelave faigata, faʻafitauli o le soifua maloloina.

O le glucometer o le a fesoasoani e mataʻituina aafiaga o fualaau oona, faʻaaogaina le tikeri o le gaioiga faaletino, siaki le maualuga o le kulukose, ma afai e tatau ai, ia faia ni fua e faʻafaigofie ai le glycemia. O le masini e fesoasoani foi i le tutoatasi ia iloa na tulaga le lelei e aafia ai le setete o le tino.

Mo tagata taitoatasi, o le toto o le suka o le a eseese, e fuafuaina taitoatasi. Ae ui i lea, o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga masani mo tagata soifua maloloina e faʻaalia ai le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli tau le soifua maloloina.

Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le a fuafua e le fomaʻi tulafono masani e tusa ai ma tuutuuga nei:

  • ogaoga o togafitiga
  • le matua o le tagata
  • o le i ai o le maitaga
  • le iai o faʻafitauli, isi faʻamaʻi,
  • tulaga masani o le tino.

O le kulūkose masani e tatau ona maua mai i le 3.8 i le 5.5 mmol / L (i luga o se manava gaogao), pe a uma ona 'ai, o le suʻega ole toto e tatau ona faʻaalia ai numera mai le 3.8 i le 6.9 mmol / L.

E maualuga le maualuga o le suka, pe afai ole tino ole tino e mafua mai i le sili atu i le 6.1 mmol / L, pe a uma ona 'ai - mai le 11.1 mmol / L, tusa lava poo le a le meaʻai - sili atu i le 11.1 mmol / L. E mafai ona e maua nisi faʻamatalaga e uiga i lenei mea ma le auala e fua saʻo ai le suka toto e ala i le matamata i vitio tali tutusa i le Initaneti.

O le mataupu faavae o le glucometer, o mea patino o le suʻesuʻega

O le mita e mafai ona i ai ituaiga uma o galuega fesoasoani:

  • fausia-in memory
  • leo faailo
  • USB cable

Faʻafetai i le fale-mafaufau, o le tagata gasegase e mafai ona vaʻai i fua muamua o le suka, o iuga i lenei mataupu e faʻaalia i le taimi ma le aso tonu o le auiliiliga. E mafai foi e le masini ona lapatai le maʻisuka ma se faailo leo e uiga i se siitaga po o se faaitiitia tele o le kulukose.

Faʻafetai i le USB USB, e mafai ona e faʻafesuiaʻi faʻamatalaga mai le masini i le komepiuta mo se kopi mulimuli ane. O lenei faʻamatalaga o le a sili ona fesoasoani i le fomaʻi e siaki ai faʻalavelave o le faʻamaʻi, faʻamaonia fualaau poʻo le fetuunai le fua o fualaau oona e faʻaaogaina.

O nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ona fuaina ai le suka o le toto ma le toto, ma mo le maʻisuka maualalo le vaʻaia, ua atiaʻe faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻaalia le iuga ma le maualuga o le suka.

O le maʻisuka e mafai ona filifili mo ia lava se glucometer, lea e mafai foi ona faʻaaogaina e fai ma masini e fuafua ai le tele o triglycerides ma le cholesterol i le toto:

  1. le sili atu ona aoga ma faigofie galuega i le masini,
  2. o le sili atu ona taugata tau.

Ae peitaʻi, afai o se tagata maʻi e maua ai le gasegase metabolism faafitauli e le manaʻomia na faʻaleleia, e mafai ona faigofie ona ia faatauina mai le glucometer aupito maualuga i se tau taugofie.

O le mea taua e tatau ona ia iloa pe faapefea ona saʻo le fuaina o le toto suka ma fai sao.

E faʻapefea ona maua le masini saʻo?

E sili lava pe afai, aʻo leʻi faʻatau se glucometer, e maua e le tagata faʻatau le avanoa e siaki ai lana galuega, ia mautinoa o le taunuʻuga e saʻo, aua o loʻo i ai pea se nofoaga itiiti. Mo nei faʻamoemoega, e tatau ona faʻatino faʻataʻitaʻiga se tolu taimi i le faasologa, ma o taunuuga na maua i le taimi o le suʻesuʻega e tatau ona tutusa pe eseese foi ile 5 pe 10% maualuga. Afai e te maua ni faʻamatalaga sese mai se faʻatauga, e sili atu ona lelei le taofi.

Tuua Lau Faamatalaga