Laulau e maua ai le toto o le insulin (ile tausaga)

O se mea ola malosi o meaola o mea e gata mai i totonu o le tino (i totonu), a le o lea, o le insulin, o se tasi lea o pule sili o metabolic process in the body. O lona faʻateleina poʻo le faʻaitiitia o le faʻamaonia o loʻo faʻaalia ai mea le atoatoa i le endocrine system. O laʻititi le maualuga o le alualu i luga e faʻalagolago i tausaga o le tagata. E le gata i lea, o le masani o le inisalini i le toto o tamaitai e suia i le vaitaimi o le soifua maloloina. O lenei mea e manaʻomia ai le tele o le gauai mai le fomaʻi, aua e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga - o se ituaiga faʻapitoa o le faʻamaʻi e aʻafia ai le le iloa o le hormonal i le taimi o le maitaga.

E uiga i le inisalini

O le pancreas e nafa ma le gaosiga o le inisalini - o se okeni tulaga ese e faia ai le exocrine (exocrine) ma le intrasecretory (endocrine).

O le autu autu o le hormone o le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻofale ma le taimi e tuʻuina atu ai le kulukose, e avea o se punaoa malosi, i totonu o sela ma tisipesa o le tino.

Ina ia mautinoa le taua, o le inisalini e aʻafia i faiga nei:

  • Glycogen gaosiga (e fesoasoani le inisalini e faʻamaopoopo ma faʻamautinoa le faʻapitoa o le kulukose mo le toe faʻaleleia o sela ma le malosi, i le tulaga e le lava),
  • i le taofia o le vaevaeina o amino acids i suga faigofie,
  • tulafono faatonutonu o le maualuga o ketones (tino acetone) i totonu o le toto (o le hormone e pulea le numera o ketones, puipuia ai i latou mai le faaputuputu),
  • mamanu o le protein (faʻaosofia a latou gaosiga, ma puipuia ai le faʻavae),
  • le faʻavaeina o le RNA (ribonucleic acid), lea e faʻamaonia ai ma tuʻuina atu faʻamatalaga tuʻufaʻatasia.

A aunoa ma le inisalini, e le mafai e le tino ona galue atoatoa. O le kulukose mai meaʻai e faʻapipiʻiina i le toto, ma e le maua e le sela le tele o le malosi. O loʻo i ai le maʻisuka malosi o le ituaiga muamua, pe a le o le insulin-e faalagolago. Mo le soifuaga masani o se tagata, e manaʻomia ona toe faʻafouina le tino i le inisalini faafomaʻi. I le tulaga pe a faia le inisalini i le atoatoa, ae ona o le solia o le carbon metabolism, o tino e le mafai ona gauai i ai, o le atinaʻe o le insulin resistance - type 2 diabetes mitusitus.

Laasaga o le maualuga

Glucose e faʻamalosia i meaai. O lona aofaiga e faalagolago i oloa ua faʻaumatia. O lapisi e maua ai le maualuga o sugars faigofie (glucose, fructose, lactose, ma isi) e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma o le pancreas e tatau ona faʻapipiʻi atili le inisalini. O le mea lea, o le maualuga o le insulin i le toto e tupu pe a uma ona 'ai. O faʻamaunauga o auiliiliga e mafai ona maua i luga o se manava gaogao.

Mo suʻesuʻega, o loʻo faʻaaoga toto toto. Aʻo leʻi suʻeina, e tatau ona ausia tulaga nei:

  • aua nei inuina ava malosi mo le 3 aso,
  • aua le taumafaina mo le 10-12 itula,
  • afai e mafai, ia teena vailaʻau i aso e lua.

I le taeao ao leʻi suʻeina, na o vai mama e faatagaina.

Faailoga i fafine

Faʻatasi ai ma le tele o tau o le malosi, e faʻaaoga e le tino le tele o le kulukose. Ma o le suka e le faʻapipiʻi i le toto, ae o loʻo ave e pei ona faʻatonuina, o le pancreas ua faʻamalosia e faateleina le gaosiga o le inisalini. I tamaitai, o le gaosiga o le inisalini e faʻalagolago foi i le tulaga o le hormonal i se vaitaimi o le olaga.

Telefoni Faatagata Valu Amio

Tamaʻitaʻi tamaTamaitai matutuaTausaga 60+Vaʻaiga faʻapitoa
mai le 3 i le 20 mkU / mlmai le 3 i le 25 mcU / mlmai le 6 i le 35 mkU / mlmai le 6 i le 27 mkU / ml

O se vavaeesega mai le masani e faatagaina i teineiti i le vaitaimi o le talavou. Ina ia fuafuaina le fua faatatau o le gaosiga ma le maualuga o le hormone, o le suʻeina o le toto ua faʻataʻitaʻiina ma se avega i le kulukosese toleniga (suega o le faapaleni kullucose). O le totoina o le toto muamua e faia i luga o se manava gaogao, ona tatau ai lea i le tagata maʻi ona inu se vaifofo o le vai i le kulukose. A mavae le lua itula, ona toe fai lea o le auʻiliʻiliga. A maeʻa le utaina o le kulukose, o suiga nei i lalo o le inisalini o le masani lea:

  • mo tamaitai matutua - 13-15 mkU / ml,
  • i le vaitaimi o le piriota mai le 16 i le 17 mcU / ml.

O lenei ituaiga auʻiliʻiliga ua faʻamatalaina mo mafuaaga faʻalesoifua maloloina mo le maʻisuka (ituaiga 1 poʻo le 2), maʻisuka faʻamaʻi, ma isi faʻamaʻi. O suʻega e mafai ona faia e le gata i le toto, ae faʻapea foi i le tautala.

Faailoga o faʻamaoniga le mautonu

Faailoga o le maualuga ma le maualalo ole insulin e aofia ai:

  • polydipsia (lagona tumau o le fia inu),
  • pollacuria (faanatinati masani e tuu le vevela),
  • malogo ma le faʻamalosi o le paʻu, fuga i luga o le epidermis,
  • polyphagy (fiaʻai tele),
  • vevela vegetovascular.

O uiga taua o tamaitai o:

  • le mafai ona gafatia le maua o se tamaititi (infertility),
  • sili atu le afu (hyperhidrosis),
  • o foliga vaaia o le matua o loo i luga o foliga.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaalia i totonu o le moapo. E le tatau ona le amanaʻia le faʻaleagaina, e fesoʻotaʻi faʻatasi ma uiga o le misa. O le faʻafitauli o le inisalini e mafai ona faʻaalia ai maʻi ogaoga.

Mafuaaga mo le vavaeeseina

O le le ogatusa ma le masani i le auiliiliga o taunuuga e mafai ona mafua mai i ni mafuaaga autu se lua: o le olaga o se tamaitai ma le i ai o faamai. O le vaega muamua e aofia ai le faʻalavelave (faʻafitauli faifai pea o le neuropsychological), gaioiga faʻavalea, amio le lelei (aemaise lava le tele o le maelega mo meaʻai ma meainu suamalie), faʻamauaina o le ava, o le soifua maloloina o le ola e tetee i le masani o le taumafa masani, faaaoga sese o vailaʻau oona.

O nei mafuaʻaga e mafai ona faʻaaogaina e ala i le faʻasaʻoina o amioga a tagata taitoatasi ma tulaga ola. I lalo o tulaga lelei, o tulaga o inisalini e faʻamaonia. I le tulaga pe afai o le vavae ese mai faailoga o le inisalini masani i totonu o se fafine e afua mai i togafitiga faʻaleagaina i totonu o le tino, o loʻo faʻatulagaina nisi faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega.

Tulaga maualuga

O le tasi le faateleina o le inisalini e le o se faailoga o le maʻi. Ae peitaʻi, peitaʻi, o loʻo tumau pea ona maualuga le maualuga o fua faʻatusatusa i se taimi patino, e mafai ona faʻaalia ai le i ai o patho nei:

  • o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi),
  • faʻalauteleina le faʻateleina o le cortisol (hormone o le gaʻo faʻaleagaina), a faʻapea o le Itsenko-Cushing syndrome,
  • tele faʻavae i luga aʻe o ovaries i foliga o cysts (ovarycy ovary),
  • tumutumu o le tino,
  • benign neoplasm (insulinoma) poʻo le kanesa o le pancreatic,
  • le lelei o le gaioiga o le pituitary adendega (acromegaly),
  • musika o le dystroph,
  • chronic pancreatitis (tele taimi, i se tulaga ogaoga pe sili atu),
  • oona tele o le III ma IV tikeri.

Tulaga maualalo

O le le atoatoa o insulin e maua mai i le hyperglycemia (o le faateleina o le kulukose o le toto), i le tele o tulaga, o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. O lenei togafiti o le tino o le endocrine e le faʻatagaina ia faʻamaeʻaina. O le faʻamaʻi, e aunoa ma le inisalini togafitiga, o le maʻi o loʻo lamatia.

Laititi o le inisalini e mafai ona faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi pipisi:

  • vailaʻau (faʻamaʻi, HIV, herpes, chickenpox, hepatitis A, B, C, E),
  • siama (salmonellosis, dysentery, tuberculosis),
  • fungal (candidiasis, cryptococcosis ma isi mycoses),
  • parasitic (giardiasis, trichomoniasis, toxoplasmosis, ma isi),
  • helminthic (ascariasis, enterobiasis, toxocariasis, ma isi).

O le faaitiitia o le inisalini e mafua ai le faaitiitia o le gaosiga o hormones e le pituitary poo le hypothalamus (hypopituitarism). Po o le a lava le mafuaʻaga o le vavaeese mai le masani, e tatau loa loa ona e amata faʻaaogaina. Ole taimi masani ole togafitiga ole a fesoasoani e aloese ai mai faigata ogaoga. Afai e le togafitia, o le maʻisuka e mafai ona faia se tagata le atoatoa le malosi mai se tagata i se taimi puupuu. O aʻafiaga matautia o le faʻamaʻi e mafai ona maua ai le maʻisuka, gangrene o pito i lalo, oti.

Gaʻo Inisalini Inisalini

O le inisalini e afaina ai uma metabolic processes, ae o lona aoga autu o le faatonutonuina o le gaosiga o gaʻo, le tausiga o le kulukose i totonu o toto. Faʻafetai i le inisalini, o le kulukose mai le toto e toe faʻafoʻi atu i maso ma isi masini, pe a faʻaaogaina, tuʻuina atu le malosi o le tino, pe teuina i foliga o le glycogen.

I le tele o tulaga, o le faateleina o le inisalini i tagata matutua o se faailoga lea o maʻi le tumau i le gaosiga o le gaʻo. O le amataga lea o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo se vavave i ai. Ona o le le lava o le gaioiga faaletino, o se taumafataga maualuga-kapiti, o le leai o vitamini ma fiber, ma le mamafa o le mamafa, o le inosia o le insulin e amata ona tupu - o se faaitiitia o le lagona o le tino i le insulin. O tatou maso e le manaʻomia le tele o le malosi pe a latou maua, ma amata ona faaputuputu le kulūkose i totonu o vaa. Afai e faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate ma faʻalauteleina le gaioiga i lenei laasaga, e mafai ona aloese mai le maʻisuka.

O le faateleina o le inisalini o se taumafaiga a le tino e foia ai le faʻamalosia o le insulin. O loʻo mataituina i le tulaga o prediabet ma i le amataga o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, i lenei taimi, o le kulukose e tumau pea pe leai foi se mea e sili atu. I le gasologa o tausaga, ua vaivai le pancreas i se faiga faʻafuaseʻi, ua faʻaitiitia le inisalini, ona pau ai lea i lalo o le masani. I le taimi nei, o le tagata maʻi ua i ai le suga maualuga, e toe faʻafoʻi mai i latou i fua masani, togafitiga o vailaau faʻamaʻi po o se taumafa lelei.

O le mataua o le insulin i tamaiti ma tupulaga talavou e masani lava o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. E afua mai i le faʻafanoga o sela o le pancreatic e maua mai ai lenei hormone. O lenei soliga e le fesootaʻi ma le ala o le ola, o le mafuaʻaga o le le lava o le insulin i lenei ituaiga o suka sukaga o le faʻaaogaina lea o le maʻisuka. O le taimi lava e pa'ū ifo ai le inisalini i lalo ifo o le masani, e manaʻomia e le tagata maʻi le togafiti e sui ai - le tuiina o le inisalini.

Laititi o insulin

I totonu o fale suʻesuʻe, o le inisalini e matua ese lava. E mafua lenei mea i auala eseese mo lona faʻatinoina, e faʻaaoga ai le faʻafoʻi o meaola eseese. I totonu o fale suesue e faʻaogaina le auala faʻa-alamiko, o tagata matutua, 2.7-10.4 μU / ml e masani lava ona masani ai. Tulaga e manaʻomia: o le suʻesuʻega na faia i luga o se manava gaogao, o le mamafa o le maʻi o se mea masani poʻo se mea e sili atu ona maualuga (e oʻo i le BMI 30).

I luga o le mauaina o iuga o le auiliiliga, o tulaga faatauaina masani mo se fale suesue faapitoa o loo tuuina atu i le koluma o le laulau "Taiala faatauaina". O suʻega faʻapitoa e sili ona faia i le nofoaga e tasi poʻo le itiiti ifo i le auala tutusa.

E le mafai ona faʻamoemoeina le fuainumera o auiliiliga mai falemaʻi eseese pe afai ua faateleina pe faʻaitiitia lou inisalini.

Tulaga masani mo alii

I tane, o le tui o le insulin e sili atu ona mausali nai lo tamaitai. O faʻataʻitaʻiga faʻalagolago i le mamafa ma le matua:

  1. O le maualuga o le mamafa, o le tele foi lea o le tino e manaʻomia le inisalini. E le gata i lea, o le sili atu o mea lelei o le tino e mafua ai le faaitiitia o le numera o tagata na maua mai le insulin, ma o le mafuaaga lea ua faaitiitia ai le lagona lelei i le hormone.
  2. O le malosi o le inisalini o le tino e tupu aʻe i le matua. O le tautua o le gaʻo gaʻo e manaʻomia ai le tele o insulin, o le toto toto e laʻititi maualuga nai lo le talavou.

Faʻaaoga masani masani mo tamaʻitaʻi o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Igoa o le OnosaʻiNorm, μU / ml
minmax
Tupulaga talavou, mamafa masani2,710,4
Talavou laʻitiiti, afaina2,724,9
I alii matutua636

Tulaga masani mo le tamaʻitaʻi

I fafine, o le maualuga o le inisalini e faʻalagolago i le matua ma le mamafa. O isi mea taua mo le faateleina o le inisalini e osofaʻia i le taimi o le maitaga, faʻalautele le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalosi.

Igoa o le OnosaʻiLe masani o le insulin i le toto o se fafine, μU / ml
minmax
Faʻasologa masani o tamaitai talavou mamafa2,710,4
1 le tolu masina o le maitaga2,710,4
2-3 masina627
O le mamafa o tamaitai talavou2,724,9
Tamaitai mai le 60 tausaga636

I vaiaso muamua o le maitaga, o le manaʻomia mo le inisalini e faʻaititia, o lona faʻasaʻoina i totonu ole toto e mafai ona faʻaitiitia. Amata mai le 2 masina, i le taimi lava e tasi ma le tuputupu ae o isi hormones, o le faʻasologa o le inisalini e tatau foi ona faateleina. Afai o le pancreas e aʻafia i le galuega, o le suka e tumau pea. Afai o le gaosiga o le inisalini i voluma tetele e le mafai, o le a fausiaina e le fafine le maʻisuka maʻisuka. I le 3rd masina, o le insulin resistance e tupu i le 50%, gaosiga o le inisalini - e tusa ma le 3 taimi. I le taimi lava e uma ai le fanau mai, o le manaoga mo le inisalini e paʻu lemu, o lona gaosiga e faʻaitiitia, maʻisuka ile maʻisuka ua mou atu.

Tulaga masani mo tamaiti

O galuega i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. E ui i lo latou maualalo o le mamafa, latou te manaʻomia le tele o le malosi. O tamaiti aoga laiti e manaʻomia le 2600 kcal i le aso, lea e tutusa lelei ma le manaʻoga o tagata matutua. O le mea lea, o le masani o le insulin i le tamaitiiti o le tagata matua: 2.7-10.4. I talavou, o le faʻamalosia o le inisalini e sili atu ona maualuga ona o le maualuga o le hormonal, o le tele o inisalini e gaosia. O tulaga masani o le inisalini i totonu o le toto i le tupulaga talavou e aofia ai le 2.7-25 μU / ml.

Afai e iai le mamafa masani o le tamaititi ma e le o iai ni faʻamaoniga o le hypoglycemia, o le siʻitia laʻititi o le inisalini i luga aʻe o faʻamaumauga e le o se mafuaaga e popole ai. O le mea e ono tupu, e mafua mai i le faagasologa o le tuputupu aʻe ma le matua.

Le aʻafiaga o le inisalini i luga o metabolism

O le inisalini o le hormone e faʻaaogaina le kulukose i totonu o sela, e maua ai le tino ma le malosi e faʻamalolo i le taimi o lona tamoe-i totonu o sela. E le gata i lea, e maua ai le amino acids (aemaise lava valine ma leucine), potassium, magnesium ma le phosphate ions i masini.

O le inisalini ei ai le gafatia e faʻagaoioia ai le enzymes autu lea e aafia i le faʻaaogaina o le kulukose i le faʻaogaina o le glycolysis ma le glycogen formation, faʻagesegeseina le faʻavaeina o le kulukose i totonu o le ate. Faafetai i na aafiaga, o le toto o le kulukose o mea na faoa mai meaai ua faaitiitia.

Mo le tino, o le inisalini o le ogamonia anabolic autu, aua e faʻaleleia ai le faʻamalosia o le protein ma faʻalavelave ai lona malepelepe. O le aafiaga o le inisalini i le gaosiga o gasegase e le maua i le tulaga o le faateleina o le tuufaatasiga o gaʻo gaʻo, liua o le kulukose i le triglycerides i le ate, ma le faaitiitia o le lipid i totonu o le toto.

I tagata soifua maloloina, o le inisalini e natia mai i le pancreas i fafo atu o mea taumafa - puleaina o le basal, ma faaosofia ai le tali i le kulukose e ulu atu i le toto. I le taimi lava e tasi, o lona anotusi i totonu o le toto e mai le 3 i le 25 mcED / ml. Ina ia saʻo le fuafuaina o le maualuga o le inisalini, o sea suʻesuʻega e naʻo luga o se manava leʻo.

O se vaega o le tino o le tino o se suiga i le insulinine ao faagasolo fesuiaiga o meaola. O le mea lea, o le masani o le inisalini i le toto o fafine i le maitaga e mai i le 6 i le 28 mcED / ml.

O le faʻaaogaina o le inisalini mai le masani i fafine i totonu o le toto e mafai ona tupu i le taimi o le matua ma pe a fai ni fualaau faʻamalosi fanau.

Ina ia le aofia ai mafuaʻaga o faitauga sese, e tatau ona e saunia mo se suʻesuʻega i luga o le toto o le insulin. Ina ia faia lenei mea, matau tulaga nei:

  1. Mo se aso, tuʻu le ava malosi, meaʻai gaʻo, gaioiga faaletino.
  2. 8-10 itula ao lei faia le suesuega e le mafai ona e 'ai, inu kofe, lauti poo le sua.
  3. I le aso o le auiliiliga, e mafai ona e inuina vai manino.
  4. Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e ulaula mo le 2-3 itula.

O faʻavae mai le masani o le inisalini i fafine o loʻo fananau mai e le o fesoʻotai ma le vaitau o le faʻataʻitaʻiga, ina ia mafai ai ona e faia le auʻiliʻiliga i soʻo se aso.

Faateleina le inisalini i totonu o le toto

O le faateleina o le inisalini i totonu o le toto ei ai sona aafiaga le lelei i le tulaga o le gaʻo gaʻo ma le cardiovascular system.E mafua ona o le maualuga o le maualuga o lenei hormone poloka lipase, o le enzyme lea e paʻu ai i lalo i le tino, o le mea lea, o le faateleina o le masima.

I le faʻaopoopoga, o le tino e faʻalauteleina ai le faʻavaeina o ni lipine lipid fou, lea e oʻo atu ai i le tele o cholesterol e ulufale atu i le toto ma lona teuina i puipui o toto toto. O le lafoaia ma le vavalalata o le lumena o laʻau ma nai tamai capillaries e faʻaalia i le faʻaitiitia o le tafe toto i totonu o masini. O ia suiga o uiga ia o le atherosclerosis.

O mafuaʻaga mo le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona fesootaʻi ma le gasegase masani, o le le atoatoa o le tino i le maʻisuka, malosi, ma le aʻafiaga o hormones o le endocrin system.

Afai e maualuga le inisalini, ona tupu ai lea i luga o le tino ia tulaga faʻaleagaina:

  1. O le lamatiaga o le fatu, faʻapupula le stroke.
  2. O le tuputupu ae o le Tumo e faaosofia.
  3. Vaʻaia le vaʻai.
  4. E i ai le faʻaputuina o le gaʻo i totonu o le tino, i tafatafa o totoga o totonu.
  5. Ua tulai le toto toto.
  6. O loʻo faʻalauteleina le fomaʻi ma le bronchitis.
  7. Le atoatoa, leai se fanau.

O mafuaʻaga e taʻitaʻia ai le faʻamalosia o le inisalini i le toto e mafai ona fesoʻotai ma le mauaina o le tui i le toto. O ia ituaiga gaioiga e taʻua o le faʻamalosia o le inisalini ma e faʻaalia i le leai o se tali atu i le insulin. O le faʻamalositili o insulin e faʻapupulaina e foia ai le hyperglycemia.

Falemaʻi o le Falemaʻi X o se tuufaatasiga o le teteʻeina o le glucose faʻalagolago i le insulin, o le lapisi, le malosi o le kulukose, le dyslipidemia, le maʻisuka ituaiga 2.

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona tupu i le taimi o le gaosiga o le inisalini le atoatoa, o le faʻaitiitia o le numera o le atigipusa, i le maualuga o le felaʻuaiga o le kulukose i totonu o le masini, faapea foʻi ma le faʻaleagaina o le inisalini.

O le 'aloʻese e mafai ona mafua ai le malosi o le inisalini i taimi uma nai lo isi mafuaaga.

E faapefea ona faʻaititia le maualuga o le inisalini?

Ina ia aua nei mafua ai le faaosofia o le tuiina o le inisalini, e fautuaina e tatau ona faaitiitia le taumafa autu i le 2-3 taimi i le aso, e tatau ona faia ni meaai mama ma oloa e maualalo le faasinoupu o le inisalini. E tasi i le vaiaso e manaʻomia lou faʻaalu o aso anapogi poʻo le anapogi.

O le teenaina o taimi ole taumafa e mafua ai le faaaogaina o gaʻo e avea o se punaoa malosi, lea e le manaʻomia ai le faamatuu atu o le inisalini. O ia ituaiga puipuiga e mafai ona faia i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi faifaipea, e pei o tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e mafai ona tupu ni faʻafitauli.

O le tapulaa i le taumafa o mea taumafa ei ai le maualuga o le inisalini o le faasinoupu e aoga mo na o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le maualuga o le insulin (i le taimi o le anapogi anapogi). Mo le tele o oloa gaosi, sa i ai se tulaga fetaui o fuainumera glycemic ma inisalini, sei vagana ai susu ma meaʻai susu.

O nei oloa e mafai ona faateleina ai le maualuga o le insulin:

  • Faʻafiafiaga, sipuni.
  • Suauu kuka.
  • Meaʻai falaoa.
  • Peina le suka, faʻi.
  • Legumes.
  • Yogot, susu, aisa kulimi.
  • Fualaau suamalie.

I lenei itu, o tagata gasegase uma e iai le malosi o le inisalini maualuga, ma aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 2, e le fautuaina e faʻaopoopoina meaʻai susu faatasi ai ma le gaʻo ma e le faʻaumatia i le aoauli.

Mo meaai a le protein, o le mea aupito sili ona lelei o se tuufaatasiga lea o gaʻo e le mafafitiina poo le fiber: moa (iʻa) ma le salatisi o loʻo i ai le suauu manogi, ma o cereals e mafai ona 'aina faʻatasi ma nati poo avocados, fatu lili, paukini, sunflower.

E le gata i lea, o se tulaga talafeagai o le gaioiga faaletino e taua tele i le faateleina o le lagona o le tino i le gaioiga o le inisalini, ma e masani ona maitauina le masani ai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

O le vitio i lenei tusiga o le a talanoa auiliili e uiga i le fua o le insulin i totonu o le toto.

Ituaiga o auiliiliga

Ina ia iloa mea o inisalini i totonu o vaa, e tatau ona e pasia le auiliiliga o le "Inisalactive insulin." Faʻaaliga mo le faʻamoemoe o le auiliiliga:

  1. Silasila i se tumutumu e aofia ai ni peta peta pancreatic. I lenei tulaga, o le inisalini e ono sefulu ona maualuga nai lo le masani.
  2. Iloiloga o le aoga o togafitiga taotoga o na tino.
  3. Faailoaina o mafuaʻaga o le hypoglycemia.
  4. Iloiloina o galuega i le maʻisuka ituaiga 2. I tulaga masalosalo, o le auiliiliga e foia ai le mataupu o le faatonuina o injections o le inisalini po o fualaau faasaina lea e faaleleia atili ai le tuufaatasiga o le ia lava hormone.
  5. I le maʻisuka ma le maʻisuka vaivai, e mafai ona faʻatulaga se suʻesuʻega e iloilo ai le faʻamalosia o le inisalini. I lenei tulaga, e tuʻuina atu i le taimi lava e tasi i le kulukose toto (HOMA-IR).

I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, e leʻo faʻaaogaina se suʻega o le inisalini toto, talu ai e le mafai ona vaʻaia le inisalini o le inisalini mai masini suesue i fafo. Ina ia iloilo galuega a le pancreas, o le suʻesuʻega "C-peptide in the blood" e faʻaaogaina.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

Tatala insulin

O le tele o taimi, o le maualuga o le insulin e faʻamoemoeina i luga o se manava gaogao. Tulafono mo le sauniuni mo auiliiliga:

  1. 8-14 itula vave i luma ole foai toto. O le fua o le inisalini pe a uma ona 'ai e sili atu le maualuga (e oo atu i le 173), o le mea lea, o le le mafai ona tausisia lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le matuia o le iuga, ma o lea i se faʻamaoniga le saʻo.
  2. Afai e mafai, o le faalēaogāina o fualaau faasaina ma meaʻai mo le 24 itula.
  3. Le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le ava i le afiafi o le ulaina o se itula aʻo lei aoina le toto.
  4. Faaleaogaina o aoaoga ma isi gaoioiga faaletino i le aso ao lumanai le auiliiliga.
  5. Aloese mai popolega o le mafaufau-lagona i le afiafi ma le taeao ao leʻi faia le suʻesuʻega.

Faʻamalosia le inisalini

O lenei auʻiliʻili e faʻaaogaina e seasea lava pe afai e tatau ona iloa le tali a le pancreas i se suiga i le suka o le toto. E masani lava e faia i le taimi lava e tasi ma se suʻega toleniga o le kulukose. I le Laasaga 1, fuaina le kulukose anapogi ma le inisalini. Ona "uta" lea o le pancreas ma le kulukose (masani lava o le vaifofo e tuuina atu e inu). O se tali masani i lea avega o le faateleina o le kulukose o le toto ma, faatasi ai ma sina tolopoina, o se faateleina o le inisalini, ona o le faagesegese tele o faailoga uma e lua. A maeʻa le 2 itula, o le kulukose e tatau ona oʻo i le 11.1, inisalini - e oo atu i le 79. Ia mautinoa e maua tulaga taua mo le inisalini i lau lomiga o iuga, atonu e eseese.

O aʻafiaga le lelei o le faateleina o le inisalini

Afai e maualuga le inisalini, o faʻafitauli e aofia uma ai tino:

  1. O le tulafono faatonutonu o le kulukose e avea ma mea faʻapitoa: i le taimi muamua e maualuga tele lona maualuga, ae a maeʻa ona tuʻuina atu le inisalini e faʻaitiitia ai le tele. E lagona e se tagata le malie o le hypoglycemia: popole, fiaai, manao mo le suamalie. O le gaosiga o le carbohydrate e faʻateleina ai, o le maʻi e tasi le laasaga vavalalata i le maʻisuka.
  2. O le inisalini maualuga e faʻateleina ai le fausiaina o gaʻo, e puipuia ai le malepelepe. O loʻo maua pea e le tagata le mamafa.
  3. Faatasi ai ma le tuputupu ae o le gaʻo o le tino, e tupu ai foi lipids toto. O le tino o le tino o loʻo i totonu o le manava o le manava e sili ona matautia: faʻamaʻi mai i totonu o le toto e sili atu ona malosi.
  4. I le ate, o le faʻasolosolo o le cholesterol e faʻalauteleina ai, o le aʻafiaga o le atherosclerosis e faʻapupula.
  5. O le inisalini e mafua ai ona aʻafia ai aʻafiaga o le toto, lea e faʻatasi ma le atherosclerosis e mafua ai le thrombosis.
  6. O le faʻateleina o le inisalini e faʻalauteleina ai le leo o le faʻalavelave faʻalavelave, faʻasaga ai toto toto, e mafua ai le faateleina o le toto.

Faʻafefea ona faʻasaʻo le inisalini

O le tuputupu aʻe o le insulin o se vaega o le faʻalavelave lavelave o faʻafitauli o le tino. Suiga i le metabolism ua faʻapupulaina, o se tagata o loʻo i totonu o se liʻo mataʻutia: mamafa - atinaʻe tuputupu aʻe - manaʻo tele - o le fausiaina o gaʻo fou. E mafai ona vaeluaina na o suiga tetele i se auala o le olaga.

Muamua lava, o le carbohydrate-faʻatapulaʻa taumafa ua faʻamatalaina. O suʻavave vave uma e pau i lalo o le faʻasaina faasao, talu ai o mea ia e mafua ai le maualuga o le inisalini. O le tele o vailaʻau faʻamalosi i totonu o le lisi e gata i le 20-40% o le aofaiga atoa o meaʻai. Ina ia puipuia le atherosclerosis, o meaola manu e aveesea mai le meaʻai.

Ina ia toe faʻafoʻi le muscle glucose, e tatau ona e faʻatuputeleina le avega i luga ia i latou. Soo se ituaiga o gaoioiga e aoga. E aoga le toleniga cardio mo se taimi faatapulaa: o le a avea le absorption o le suka ma le 2 aso, o lea ua tuu ai i totonu o le aoaoga tulaga 3 taimi i le vaiaso. O le aʻoaʻoga malosi e faʻaleleia le tuputupu aʻe o muscle - o le tagata autu o le kulukose. O se filifiliga lelei mo le faʻasolosolo i le maʻisuka o le fesuiaiga o ituaiga uma o avega.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Tuua Lau Faamatalaga