Glycemic load and nutritional secrets in the diabetes

glycemic index of rice

E leai se auala e fai ai e aunoa ma fuainumera i lenei mataupu. O le averesi o le maʻisuka ituaiga 2 o le 6% o le aofaʻi o le lalolagi. I totonu o Amerika, o se tasi o atunuu sili ona mafiafia i le lalolagi, o le ata e tutusa lelei lava - 8%, i Rusia - mai le 2 i le 4% (pe sili atu foi.) Ae paga lea, e leai ni suʻesuʻega saʻo e uiga i le aafia o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata Rusia).

O le glycemic load o loʻo taʻu mai ai le aofaʻi o gaʻo i le oloa

O meaai ma se avega glycemic o le itiiti ifo ma le 10 o le sili lea i totonu o gaʻo vailaʻau i tulaga o aʻafiaga i le kulukose o le toto ma le gaosiga o le inisalini. O oloa e iai le aoga GN o le 10-20 i luga o se fuataga e iai le faʻaaogaina lelei o le toto suka. O meaai ma tulaga maualuga i luga aʻe o le 20 e mafua ai le oso malosi i le kulukose o le toto ma le maualuga o le inisalini. Mo lenei mafuaʻaga, ua fautuaina e faʻaaoga meaʻai ma le maualuga o le mamafa o le avega ma le faʻaeteete tele.

E iloa lelei o le faʻaaogaina masani o taumafa i le maualuga o le mamafa o le avega e afaina i le mamafa.

O le i ai o le manava o le iniseti (totonu) ma le maualuga o le mamafa o meaai (le tele o meaʻai o carbohydrates) e fesoasoani i le atinaʻeina o le inisalini.

I le taimi lava e tasi, o le felauaiga o le sili atu kulukose mai le toto i siama ua faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i lona faʻaopoopoga ma le fesuiaiga i le gaʻo. Fat (aemaise lava le manava), i le itu, e mafua ai gaioiga o meaola e mafua mai i le le atoatoa o le tino, ma o se taunuuga, o le lagona o le tino o le tino i le inisalini e faaitiitia ai. I le faagasologa o sea ituaiga o gaioiga i se lio matautia, o le maʻisuka ituaiga 2 e atiae.

O faʻamalosi faʻamaina (e pei o le paʻepaʻe paepae) e leai se fiva, lea e ono faʻaitiitia ai le malepelepe, ma mafua ai ona maualuga le kulukose o le toto ma le inisalini nai lo o latou tagata e le togafitia.

O se maliega lelei i le va o le maʻisuka ituaiga 2 ma le tele o le palani paepae ua maeʻa talu ai nei na faavaeina i se tolu-iloiloga o suʻesuʻega e 4 - lua i le va o Asia ma le lua i atunuu i sisifo. I Asia, pe a fai o le araisa paepae o le faavae lea o meaai paleni, i lona averesi o le a faʻaaogaina i le 3-4 vaega i le aso, aʻo i totonu o atunuu i Sisifo e 1-2 vaega i le vaiaso.

I le faatusatusaina o le numera o tagata e maua i le maʻisuka i vaega e sili ona maualalo ma sili atu ona mafai ona gaosia le araisa paepae, na faaalia ai e saienitisi o le lamatiaga o le faatupuina o faamaʻi i le atunuu o Asia e faateleina i le 55%, ma i latou o nonofo i atunuu i Sisifo - e 12%. O le mea lautele, na maua ai o le fausiaina o le araisa paepae i aso taitasi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻeina o le faamaʻi e 11%.
O lenei suʻesuʻega e toe faamanatu mai ai foi ia i tatou o gaʻo elepeti faamamaina e le naʻo "calories gaogao", ae o meaai leaga e faaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi.

E le masalomia, e le gata i Rusia ma i Sisifo, ae e le 'aina le araisa paepae pei o Asia i Saute.

Ae i le isi itu, tatou te mafaufau i isi oloa ma se maualuga maualuga o le mamafa o le uta: pateta, pasta, falaoa paʻepaʻe, pies ma roll rolls. O ia meaai e fafagaina i aso uma e le itiiti ifo le leaga.

O le tulaga o loʻo mulimuli mai e matauina i Amerika. I aso nei, o tagata Amerika e taumafaina le tusa ma le 430 kalori sili atu i le aso nai lo le tausaga 1970. I le silia ma le 40-tausaga tausaga, o le taumafaina o cereal i Amerika ua faateleina i le 45% (sili ona faamamaina, o mea inu gaʻo). E le o se mea e ofo ai ona o le numera o tagata mamaʻi maua i le maʻisuka e faalua i le atunuʻu i luga o le vaitaimi lava e tasi! O faʻamatalaga mo le lumanaʻi e le faʻamalosi i mea uma. Ua valoia e faapea i le 2050 o le a aafia le maʻisuka ituaiga 2 i le sili atu faalua.

patipati glycemic potato

Ae mo tagata uma e sili ona fiafia i ai pateta, e tatau ona tatou toe taʻutino atu e tusa lava pe i ai ni uiga lelei lelei, faʻaalu i taimi uma ma i se aofaiga tele, e mafai foi ona afaina ai le ola maloloina.

Ma o le manatu iinei e le o se mea tele i le auala o le sauniuniga (masupusu, tunu pe loloto-fried), ae i le maualuga maualuga o le mamafa o pati pateta. O le upusii mai le polofesa o le Iunivesite o Harvard, Walter Willlet o loo taua i lalo e uiga i pateta, o le oloa aupito sili ona lelei mo le ola, e maua ai ei tatou se mafuaaga e mafaufau loloto ai io tatou uiga i le "areto lua".

".. O le patato o se oloa lea e sili ona aoga ma taua mo taimi faigata o le fiaaai. O oʻu tuaa e mafai ona ola i le atuatuvale Amerika tele na o faafetai i pateta.

Ae i se sosaiete faʻaonaponei, i se tulaga tele e taʻitaʻia ai se olaga ola pea, ona o le maualuga o lona mamafa, o le pateta ua le toe aoga. O suʻesuʻega ua faaalia ai o le tele o pateta e aʻafia ai le maʻisuka.

O gaʻo kulūkose e pipiʻi i le glucose e sili atu le vave nai lo le suka masani. Sugar e na o le afa glucose, ao le pateta e 100% le kulukose. O le faʻamanuiaga mai le mauaina o calorie tele kulukose e mafai ona tupu mo na o se tino malosi malosi faaletino ma se tino vaivai. A leai, naʻo le afaina ... "

O le ae fiafia e faitau le mea lenei:

Alcohol ma susu inu mo le maʻisuka

Teu mo le maʻisuka: e mafai pe le mafai?

Lelei o Fua o le Maʻisuka mo le Taofiofi o le Suga Suauu

9 fautuaga mo le faatauina mai o oloa o le maʻisuka

Faʻamanuiaga o mea taumafa a le vaomatua po o auala e 11 e avea ai ma tagata fai meaʻai

Auala e Faʻamaʻi ai le Maʻisuka - Lisi Faatalanoaga i le Lisi o le Lisi a Chicago

O le a le mamafa o avega o oloa

Glycemic load (GI) o le auala pito sili lea ona aoga e faʻaaoga ai le Glycemic Index (GI) pe ae i ai i se meaai. E faigofie lava ona fuafua e ala i le faʻateleina o le faasinomaga o le faasinomaga (i le pasene) e le aofaʻi o gaʻo faʻamalosi i totonu o se tasi o tautua. Glycemic load gives a relative relative o le malosi o se vaega o le oloa e mafai ona faateleina ai le suka toto.

GN = GI / 100 × Fuātini gaʻo mama

O vailaʻau gaʻo mama e tutusa le aofaʻi o mea inu i totonu o le oloa e faʻaitiitia ai filo taumafa.

I le avea ai o se tulafono, o le tele o tagata atamamai o mea taumafa e talitonu o se avega glycemic i lalo ifo o le 10 e "maualalo" ma o se avega glycemic i luga atu o le 20 o le "maualuga". Talu ai o le mamafa o le avega e fesoʻotai ma le aʻafiaga o meaai i luga o le toto, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e masani ona fautuaina mo le puleaina o le toto (mo le maʻisuka) ma le mamafa o le mamafa (mo tagata e maualuga ma mamafa).

Manatua. E mafai ona e maua nisi faʻamatalaga auʻiliʻili i luga o le faʻamaufaʻailoga ma le glycemic load on this page - Glycemic index: o se vaaiga ese i le pulea o le suka suka.

Tapulaʻa i le faʻaaogaina o le avega mamafa

Ina ia fuafua le avega glycemic, e tatau ona e suʻeina muamua le faʻamatalaga glycemic (GI) o meaʻai, lea e naʻo le suʻega a le tagata e fuafuaina. O suʻega GI o se suʻesuʻega taugofie ma sili ona umi. Ina ia faia lenei mea, o mataupu (tagata) e manaʻomia, ma o nei nei suʻega e na o se numera faatapulaa o nofoaga suʻesuʻe. O le mea lea, o faʻamatalaga GI e avanoa mo sina pasene laʻitiiti o meaai tatou te 'ai.

O le suʻesuʻega a le GI aupito sili ona maualuga o loʻo faʻatautaia i Ausetalia, o le tele o oloa o loʻo suʻeina nei o Ausetalia. O lenei mea e faʻagata ai le faʻaaogaina o faʻamaumauga, ona o nisi o oloa na faʻataʻitaʻiina e leai ni foliga tutusa i isi vaega o le lalolagi.

O le mea sili ona leaga, o mea e gaosiga mea taumafa e fatuina ai meaʻai fou nai lo le sueina o le GI e mafai ona faia. O tausaga taʻitasi, o le fiasefulu afe o mea fou na faʻapipiʻiina ua faʻaalia i luga o fata o meaai, ae na o nai selau oloa o loʻo suʻeina mo GM. Ona o lenei mea, e le masalomia o le a tatou oʻo atu i le taimi i le taimi o le a faʻaalia ai le faʻamatalaga faʻapitoa mo oloa uma.

I le faaopoopo atu i nei tapulaa, e leai se auala aloaia mo le fuafuaina lelei o le GI o ipu eseese, vagana ai le suʻeina o aafiaga o se mea faapitoa i luga o tagata i tulaga suʻesuʻe. O le taunuuga o lenei mea, o se tagata faila poʻo le kuka i le fale e leai se auala aoga e fuafua ai le faʻasalalauga faʻapitoa poʻo le mamafa o se avega o soʻo se mea na latou faia.

E manino lava, e manaʻomia se metotia mo le faʻatusatusaina o le avega glycemic pe afai e le o iloa le faasino igoa.

Faʻateleina le avega glycemic i fua faʻatatau

E ala i le faia o iloiloga eseese o faʻamatalaga oi ai nei i luga o le fuainumera o meaai, Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamatalaga na mafai ona fatuina se faiga faʻa-matematika e fuaina ai le mamafa glycemic e ala i le faʻatusatusaina o le maualuga o meaʻai faʻapitoa i meaʻai. O lenei faiga e leʻi fuafuaina e suia atoatoa ai le faʻaaogaina o le mamafa o avega mamafa, ae e maua ai se faʻatusatusaga tatau pe a le o iloa le faasino igoa o meaai.

O loʻo i lalo se kalafi e faʻaalia ai se faʻatusatusaga o fuainumera moni ma fuainumera o mea faʻapitoa mo le sili atu ma le 200 mea masani e maua ai carbohydrate.

Le talanoaga

I le kalafi o loʻo i luga, o lanu moana taʻitasi e fai ma sui o se avega maʻaleʻale fua mo se oloa maoti. O le laina uliuli o le faatusa lea o le avega glycemic fuafuaina (GH) fuafuaina i le faʻaaogaina o le numera mathematics Data mathematics. Mo lenei suʻesuʻega, na maua mai ai faʻamatalaga faʻamaonia mai le laulau faʻavaomalo o faʻamaumauga faʻapitoa ma faʻamaoniga faʻapitoa o avega: 2002 mo na oloa e sili atu ona faʻatuatuaina e faʻatusatusa i faʻamaumauga oi ai nei i le Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamatalaga. Mo meaai taitasi o loʻo suʻesuʻeina i lenei suʻesuʻega, o le 100 g auaunaga na faʻaaogaina i le Data nutrition. O le GN uiga mo meaai i lenei suʻesuʻega e 20.8, ma o le taunuuga o le OHH na i ai se sese sese o le 5.5.

Faamanuiaga ole Igoa

O se meaai e masani ai e aofia ai le tele o meaai e le i fuafuaina ai le faasino igoa. Faʻaaogaina ole OGN (ile Igilisi Tala faʻatatau Glycemic Load pe faapuupuuina eGL) e iloilo ai le tele o uta o nei meaʻai, e te mauaina se ata sili atu ona lelei o meaʻai e te 'ai. O lenei mea e mafai ai ona aloese mai taunuuga lē lelei o lona faʻaaogaina ona o le le lava o faʻamatalaga talafeagai e uiga i le GBV.

Glycemic Load Assessment Nutrition Data

O fua faʻatatau o glycemic e faʻaalia i luga o le Nutrition Data (ND) itulau ma ia i ai se faatulagaga e tutusa ma le faʻataʻitaʻiga i le taumatau (afai e te le malamalama i le auala e faʻaaoga ai le ND, vaai i le faataitaiga iinei):

Talu ai o le uta glycemic e faʻatatau i le tele o le tautua, o le ae iloa ai se suiga i le tau Tala faʻatatau Glycemic Load (OGN) pe afai e te suia le tele o le tautua (Ssese le tele) i le pito i luga o le itulau.

O le a le mea e fautuaina ai tagata alolofa i le patipati?

E fautuaina e le au atamamai le faʻaaogaina o le tulaga tutusa e tatau ai e fesoʻotaʻi ma isi mea e fiafia i ai "faafitauli". Ina ia "saogalemu" ma "aoga," e le tatau ona i ai le pateta i aso uma i luga o la matou laulau, e tatau ona faatapulaa vaega ma o lona nofoaga e tatau ona fuafuaina i le palealii o meaʻai meaai, ae le o le vaega o fualaau faisua.

E le gata o le maʻisuka, ae ...

O le matautia o le taumafaina o meaai ma se avega mamafa maualuga e sili atu nai lo le maʻisuka. Na maua ai o ia meaʻai e faʻapupulaina ai le lamatiaga o isi faʻamaʻi, aemaise lava nisi o meaola ma le fatu ma faʻamaʻi pipisi.

Ole maualuga o le inisalini i totonu o le toto, mafua ona o le tele o le taumafaina o meaai ma le maualuga o le mamafa ole glycemic, e mafai ona faateleina le maualuga ole triglyceride i le toto, faaitiitia le maualuga o le "pai" cholesterol, ma faaoso ai foi le tuputupu aʻe o sela o le kanesa.

O se suʻesuʻega talu ai nei i Korea na iloa ai o le fausiaina o le araisa paepae i aso taʻitasi o le a faateleina le lamatiaga o le atiaʻe o le kanesa o le susu i fafine e 19%.

O suʻesuʻega tutusa na faia i le Iunaite Setete i totonu o tamaitai o loʻo faʻaaogaina le tele o vailaʻau faʻamalosi paʻu paepae, na faʻaalia ai le tele o aʻafiaga o le toe foʻi mai o le kanesa.

O tagata e maua i le maʻisuka e 30% le maualuga o le lamatia o le atiaʻe o le kanesa o le kolo, 20% o le kanesa o le susu ma 82% o le kanesa o le pancreatic e faʻatusatusa ia i latou e leai se maʻisuka. E manatu e faapea i nei tulaga, o le kanesa e sili atu ona tele taimi e mafua ona o le faaauau pea o le togafitiga o le inisalini.

Carbohydrate metabolism

E le mafai ona tupu le metabolism o protein, gaʻo ma gaʻo pe a leai le auai o le hormone e maua mai i le pancreas - insulin. O loʻo faʻamaloloina e le tino i le taimi tonu pe a iai le faateleina o le kulukose o loʻo i totonu o le toto.

A maeʻa ona 'ai mea taumafa e maua ai meaʻai i le gaʻo, ona o le vaeluaina, o le oso i luga o le maualuga o le suka. I le tali, o le inisalini e amata ona gaosia, lea e avea o se ki mo le uluina o le kulukose i totonu o sela o le tino e maua ai le malosi.

O lenei masini maaleale e mafai ona le lelei - o le inisalini e mafai ona afaina (e pei o le maʻisuka) ma aua le tatalaina le auala i le kulukose i totonu o le masini poo le kulukose-e faʻaumatia ai mea e le manaʻomia se tele. O le iʻuga, o le toto maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o le pancreas e maua ai se faailo e maua ai le tele o inisalini ma galue mo le ofuina, ma o le tele o mea gaʻo o loʻo teuina i totonu o le tino i le ituaiga o gaʻo - o se faʻasao faʻapolopolo i le tulaga o le le lava o meaʻai.

Ina ia puipuia le aʻafiaga o le tino na mafua mai i le glucose, e taua le mataʻituina o lona maualuga.

Glycemic Index ma le Talaaga

O le GI o se tau aoga e fuafua ai le aafiaga o le gaʻo i luga o le digestibility o meaai, faapea foi ma se suiga i le kulūkose. O le maualuga maualuga o le faailo o le 100. O se faʻataʻitaʻiga mamafa o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le umi o le liua o meaʻai i le kulukose ma faʻapogai ai le faateleina o le toto suka.

O oloa taʻitasi e iai sana lava GI, o loʻo atagia i le laulau:

Fualaau faisua, fua
Faʻamaumauga o igoaMea
10-15Tomato, eggplant, ituaiga uma o pulo
20-22Radish ma zucchini
30-35Oranges, kāloti, ituaiga eseese o apu
E tusa ma le 40O vine uma vine, tangerines
50-55Kiwi, Mango, Papaya
65-75Faʻi vine, uka, pateta, faʻi, melon
E tusa o le 146Aso
Fua ma meaʻai o le falala
15-45Oatmeal, falaoa e leai ni fefete, falala falala, kuka i luga o le vai
50-60Dumplings, pita falaoa, riki paʻu, pasta, falaoa susu falala, millet kuka i luga o le vai
61-70Puki, falaoa (uliuli), millet, kuka i le susu, paluga suamalie (pies, croissants), tilotilo
71-80Fuga (rye), donuts, ato, fusi, semolina kuka i luga o le vai, susu oatemeal
81-90Aʻai, granola, falaoa (paʻepaʻe), araisa paepae
E tusa ma le 100Fried pies, baguette, falaoamata araisa, semolina (susu), oloa gaosiga, glucose mama

O oloa e iai se faasinoupu ile insulin e lata i le 100 e le tatau ona faʻaumatia i le sili atu i le 10 g mo le 1 le taimi. O le glucose index e 100, o lea o isi oloa uma e faʻatusatusa i ai. O le faʻamaufaʻailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le siloti e sili atu le maualuga nai lo le tau, o lea e tatau ona faʻaaogaina lenei oloa ma le faʻaeteete.

O le talaaga faʻapitoa e manaʻomia le mataituina o le suka i le aso atoa. O le kulukose maualuga e fuafuaina e ala i le faia o le faʻaaogaina o le toto i luga o se manava gaogao, ona faʻapipiʻi lea i le kulukose. O le tele o le gasegamia i le tele o tulaga e taua i tamaitai i le taimi o le maitaga, faʻapea foi ma le maʻisuka e faalagolago i le insulin.

O le talaaga faʻamaonia e mafai ai e oe ona atagia mataupu faavae o se taumafataga maloloina, faʻamaonia o meaai e maua i le maualuga maualuga o le glucose e tutusa lelei ma le suka mama.

O le le masani ai o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e mafai ona faaosofia ai le siama, foliga vaaia o isi paʻu ma le atinaʻe o le maʻisuka. Ae ui i lea, e le tatau ona e faalagolago atoa i le faasino igoa i mea uma, talu ai e le o mea uma e maua ai le taua tele o lenei tulaga tutusa e aafia ai le tino. E le gata i lea, o le faasinomaga e aafia i le auala e saunia ai le oloa.

Le manatu o le mamafa o le avega

Ina ia mafai ona vaʻai le aafiaga o se oloa faapitoa i luga o le maualuga o le glycemia, ma le umi o lona nofo ai i se maualuga maualuga, e tatau ona e iloa e uiga i sea faailo e pei o le GN.

E tusa ai ma le faʻatulagaga o loʻo i luga, o se iloiloga faʻatusatusa o le GN o oloa eseese ma tutusa mea taua, mo se faʻataʻitaʻiga, o se sulu ma se silo, e mafai ona faʻatino:

  1. GI donut e 76, o le aofaʻi o carbohydrates e 38.8. GN o le a tutusa ma le 29.5 g (76 * 38.8 / 100).
  2. GI o le tilo = 75, ma o le aofaʻi o carbohydrates e 6.8. I le faʻatusatusaina o le GN, e maua ai le 6.6 g (75 * 6.8 / 100).

O se taunuuga o le faʻatusatusaga, e mafai ona tatou faʻapea atu ma le saogalemu, o le faʻaaogaina o le siloti i le aofaʻiga e tasi e pei o donuts o le a taʻitaʻia atu ai i le siʻitia o le glycemia. O le mea lea, o le faʻaaogaina o oloa maualalo i le GI, ae maualuga i le gaʻo, ma le faʻamoemoe o le leiloa o le mamafa o le a matua leai lava se aoga. E manaʻomia e se tagata ona 'ai faʻatasi ma sina GI laitiiti, faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma ia mataituina le avega glycemic.

O vaega taitasi o le ipu e tatau ona mafaufauina i luga o le fua o le GN laʻasaga:

  • GN i le 10 e manatu o le tapulaʻa maualalo,
  • GN mai le 11 i le 19 e faatatau ile tulaga faʻalelei,
  • GN maualuga atu i le 20 o se faʻateleina o tau.

I le gasologa o le aso, e le tatau i se tagata ona faʻaumatia le sili atu ma le 100 iunite i le faʻavae GB GB.

Glycemic load table of some products (per 100 g o oloa)

Le fegalegaleaiga a le GM ma le GN

O le sootaga i le va o nei faʻataʻitaʻiga e lua o le latou faalagolago lea i nisi vaega i luga o mea inu. O le suiga o le taua o le oloa e fuafua i luga o manipulations e faia i meaai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycemic index of carrots mata e 35, ma a uma le kuka o le a oʻo i luga i le 85. O lenei mea e faʻaalia ai o le faasinoupu o kapeti kukala e sili atu le maualuga nai lo le fualaʻau fua tutusa. E le gata i lea, o le tele o le fasi pepa e aafia ai le telē o GN ma GI.

O le tau aoga o le faasinomaga e faalagolago i le tele o le kulukose i meaʻai. I le tele o tulaga, o le tele o fuainumera e matauina i totonu o vailaau gaosi vave, lea pe a uma ona faʻafefiloi i sina taimi puupuu, ona liua i le kulukose ma avea ma vaega o le gaʻo o le tino.

  1. Faʻasolo i lalo - e oʻo i le 55.
  2. Fuataga - mai le 55 i le 69.
  3. Se maualuga faʻamaufaʻailogaina o lona tau e sili atu i le 70.

E taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka e faitau e le gata GI, ae GH e faʻafaigofie le glycemia. O lenei mea e mafai ai e oe ona fuafua meatotino o ipu e ala i le maualuga o mea inu gaʻo, faʻapea foʻi ma le iloa o le aofai o meaʻai.

Aua nei galo o le metotia o le gaosia o le oloa i le gasologa o kuka e suia ai ona faʻaiʻuga ma e masani ona faʻateleina le faatinoga. O le mafuaʻaga lea e taua ai le 'aiina o mea taumafa. Afai e le mafai ona fai e aunoa ma le gaosiga, ona sili lea i le kukaina o meaai. O le tele o fualaau 'aina ma fualaʻau' oloʻo aofia ai le tele o fiber ma vitamini i totonu o latou pelesi, o lea e sili ai le faʻaogaina e aunoa ma le faamama muamua.

O le ā e aafia ai le GI:

  1. Aofaʻi o fibero lo oi totonu o le oloa. O le maualuga atu o lona tau, o le umi o le taumafa ma le mea e sili atu nai lo GI. E sili atu ona lelei faʻamalosi faʻamalosi faʻamalosi i le taimi lava e tasi faatasi ai ma fualaau faisua fou.
  2. Matua Matutua. O le fua o le fualaau aina po o le pi, o le sili atu o le sugar ma o le maualuga o le GI.
  3. Lafoaʻi togafitiga. O se aafiaga talitutusa i luga o le oloa faateleina lona GI. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le umi e kuka ai le cereal, o le tele foi lea o le faʻalauiloaina o le inisalini.
  4. Gaʻo gaʻo. Latou te faʻagesegese ai le taumafaina o meaʻai, o le mea lea, e otometi ai ona faʻaititia le GI. E tatau ona tuʻuina atu i le gaʻo fualaʻau.
  5. Gaʻo oloa. O oloa uma e tutusa ma le tofo, ia maualalo le faasinomaga o le ipu.
  6. Suamalie. O lona auai i ipu e faateleina ai le GI.
  7. Suga. E aʻafia ai le faʻalauteleina o le glycemia, faasolosolo, ma le GI.

Mea taumafa, lea e faʻavae i luga o faʻamaumauga o faʻamaumauga, ua fuafuaina mo tagata e maua i le maʻisuka, faapea foi ma i latou e tatau ona mataʻituina a latou glycemia mo mafuaaga eseese. O lenei ituaiga o meaʻai e le o se mea e masani ai, e pei ona faia e tagata tausi meaʻai e le gata ina faʻaitiitia le mamafa, ae ia maua ai foi le taui mo le maʻi.

Vitio i luga o le taua ma le mafutaga o faʻamatalaga paleni:

GBV ma le maʻisuka

O meaai ma maualuga GI ma le GN e malosi tele i le toto.

O le faateleina o le glucose e taʻitaʻia ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini, lea e manaʻomia ai le maualalo o meaʻai ma faitau fua o GN.

O le maʻisuka e le o le inisalini e manaʻomia le suʻesuʻeina o uiga faaopoopo o oloa (calories, carbohydrates, GI).

O tagata ei ai le ituaiga 1 faʻamaʻi e tatau ona faʻaaogaina i taimi uma ia hormones, o lea e tatau ai ona latou mafaufau i le taimi o le faʻaaogaina o le kulukose o loʻo i totonu o oloa patino taitasi.

E taua tele mo tagata gasegase ia iloa le saoasaoa o le gaioiga o le inisalini, o aʻafiaga e aʻafia ai lona gafatia ina ia 'ai saʻo.

O se faʻamaoniga e pei o le maʻisuka ua faia i luga o le faʻavae o se suʻega faapitoa - o le glycemic curve, o lona tulaga masani mo laasaga taʻitasi o le suʻesuʻega ei ai lona taua.

O le auiliiliga e iloa ai le anapogi i le kulukose ma le tele o taimi pe a maeʻa faamalositino. Glycemia e tatau ona toe foi i le masani i totonu o le lua itula o le faia o se vaifofo faapitoa. Soʻo se eseesega mai tulaga masani e faʻaalia ai le amataina o le maʻisuka.

O a mea e tatau ona e iloa pe a leiloloa le mamafa?

O tagata e taumafai e aveesea le mamafa e masani ona lafoai a latou meaai e sili ona fiafia i ai, ae maise lava le suamalie. O le pa'ū o le mamafa o se popolega muamua lea mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka. Tusa lava pe o le a le mafuaʻaga e te manaʻo ai e aveese le mamafa o le mamafa o le tino, e taua i tagata uma ona iloa pe aisea ua faateleina ai le glycemia, o le a le masani mo lenei faailo ma le auala e faʻaleleia ai.

O fautuaga autu mo le faʻaitiitia o le mamafa:

  1. Faʻaaoga oloa o loʻo i ai se maualuga maualuga faʻasologa o igoa ao le i faia le gaioiga faʻaletino, ina ia oʻo mai le malosi, ma atiaʻe le inisalini. A le o lea, o le mea e oʻo mai ai ua liua i le gaʻo o le tino.
  2. Na o oloa e maualalo le GN ma le glycemic index e tatau ona sili atu. O lenei mea o le a mafai ai ona e faʻatupulaia le malosi i le tino, puipuia ai aʻafia i le inisalini, faʻateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma aloese ai foʻi mai le gaʻo.

E tatau ona malamalama o le mamafa o le avega o se mea taua e mafaufau i ai pe a saunia se taumafataga, ae o lenei faailo e le tatau ona avea ma mea e ave i ai le faamuamua. I le faaopoopo atu i ai, o na mea e pei o le kalori, faapea foi ma le tele o gaʻo, vitamini, salts, minerals ma acids amino e tatau ona amanaia.

E naʻo se faʻafelagolagomaʻi faʻaletausaga e faʻatulagaina ai a oe lava mea taumafa e aoga ma e mafai ona tau atu i taunuuga e manaʻomia.

Tuua Lau Faamatalaga