Endoscopic retrograde pancreatocholangiography: o le a lea?

Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP) o se tasi lea o auala sili ona lata mai ma aoga o togafitiga faafomaʻi, lea e mafai ai e oe ona faia se faʻamaonia saʻo ma faʻamaonia togafiti togafitiga faʻamalositino lelei ma taualumaga mo le maʻi. I lalo o le a tatou mafaufau ai i uiga autu o lenei auala o faʻataʻitaʻiga, o faʻamatalaga mo lona faʻatinoga ma isi faʻafitauli o feagai ma fomaʻi ma tagata gasegase.

O le a le mea ma o le a le mataupu faavae o le gaioiga?

ERCP o se metotia faʻataʻitaʻiga faʻapitoa lea e faʻaaogaina mo faʻamaʻi pipisi o le talo ma le pancreas. E aofia ai le faʻaaogaina o le X-ray ma faʻamatalaga faʻasologa, o se tuufaatasiga lea e mafai ai ona e faʻamaonia lelei le tulaga oi ai nei o totoga suʻeina. O lenei auala suʻesuʻe na muamua faʻaaogaina i le 1968. I le taimi nei, i le amanaia o le atinaʻeina o vailaʻau, ua matua faʻaleleia. ERCP e mafai ai e oe ona suʻesuʻeina ma le faʻatuatuaina maualuga, iloa le ata o le maʻi ma faʻaaoga togafitiga faʻafomaʻi.

Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy o loʻo faʻatinoina e ala i le faʻalauiloaina o se faʻamaʻi i totonu o le duodenum, lea e faʻapipiʻi ai i le gutu o le papilla leodenal lapopoʻa, o se suʻega ma se auala faʻapitoa mo le tuʻuina atu o le eseesega o le auala e faʻataʻitaʻiina i le laina o le endoscope. A maeʻa ona ulu atu lenei mea i totonu o le tino e ala atu i le auala, o le tagata tomai faapitoa e ave ata o le vaega suʻesuʻeina e faʻaaoga ai mea-ray. Faʻavae i luga o ata na mauaina, ua maua ai se faʻamaʻi faapitoa. O le taitaia o le ERCP e mafai ona vaevaeina i vaega nei:

  1. Iloilo le duodenum ma le papilla duodenal
  2. Tuʻuina atu o papilla ma le faʻaofiina o le vaʻaiga faʻasaga mo mulimuli x-ray,
  3. Faʻasuina o vaega o le suʻesuʻega,
  4. X-ray ataata,
  5. O le aveeseina o le eseesega o fesoʻotaʻiga mai le ala,
  6. Puipuia o faʻafitauli e le manaʻomia.

Mo le faia o se ERCP, e manaʻomia se masini faʻapipiʻi o mea e manaʻomia - o lenei faʻasalalauga e mafai ai e le suʻega o totoga totonu i le sili ona talafeagai. O le suʻega, lea e pasia i le pito i tua, o loʻo i ai se cannula faʻapitoa e faia i se mea manogi, lea e fesuisuiai i se isi itu mo le faʻatumu atoatoa o le vaʻaia ma se mea e faʻaoga ai le leitio. I le avea ai o se tulafono, o le endoscopic retrograde cholangiopanomygraphy o loʻo faia i totonu o se potu X-ray i totonu o se falemaʻi.

Vaega o sauniuniga mo le faʻatinoga

E pei ona tatou taʻua i luga, e mafai ona faia se ERCP i se falemai. Aʻo le i faia se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona faia se tui puipui, lea e fesoasoani ai i le maʻi ma le popole. Talu ai ona o le faʻalavelave e faigata tele ma o nisi taimi e tiga, o se tui e avea o se mea manaʻomia e sauniuni ai mo le ERCP. I nisi o tulaga, o le faʻaofiina o mea faʻasao e le gata i le aso o le faʻatinoga, ae faʻapea foi i le afiafi, pe a fai ua i ai se faʻalavelave faʻafefe o le maʻi.

Aʻo le i faia le faʻatonuga, e le tatau i le tagata gasegase ona 'ai meaai ma inu vai - ERCP e faia i luga o se manava gaogao. O le afa itula ao le i amataina le faiga o le retrograde cholangiopancreatory, ua faʻaaogaina i le intramuscular solutions o atropine sulfate, platifillin poʻo metacin faatasi ai ma fofo o diphenhydramine ma promedol. O lenei mea o le a fesoasoani i le ausia o le maualuga o le taofiofia o le duodenum ma faʻatagaina ai le faiga o le ERCP e leʻi faʻaaogaina. Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, o sauniuniga o morphine ma morphine e faʻapitoa e le fautuaina e avea o se faʻataʻitaʻiga, talu ai e mafai ona latou faʻaititia se sao o le Oddi sphincter. Afai, e ui i le folasia o fofo o loʻo i luga, o loʻo tumau pea le faʻamalositino o le intestinal, o le taimi muamua aʻo le retrograde cholangiopancreatographs, ua fautuaina e faʻaaogaina fualaau faasaina e taofiofia ai le tautua afi. O le mea e sili ona taatele o latou o le kopa ma le benzohexonium.

O faʻamatalaga autu mo le faʻatinoga

ERCP o se faʻalavelave faigata faʻafefe, faʻamaonia tonu e tusa ai ma faʻamaoniga. I le avea ai o se tulafono, o faailoga autu e faailoa ai le manaʻomia mo se ituaiga o siama o le i ai o le tiga o le manava e mafua mai i le vaivai o le pulelaa ala ona o maa, tino, ma isi faʻavae. I lenei tulaga, o faʻamaoniga e tatau ona matua faʻamaoniaina ina ia aloese mai mea sese i le suʻesuʻega ma togafitiga mulimuli ane.

Afai tatou te faʻatalanoaina lenei auiliiliga, o mafuaaga sili ona taatele mo le faʻatautaia o le ERCP o ituaiga nei o faʻamaʻi:

  • O le mafuaʻaga e mafua ai le faia o le faʻamalosi (vavalalata) o le mulilua masani, faʻamaʻi o le papilla duodenal poʻo le choledocholithiasis. O le mea mulimuli, e iloa ai o ia lava o se faʻalavelave pe a mavae le faʻamaʻi o le gallstone, pe a pipii maʻa i totonu o le alalaupapa autu ma faʻalavelaveina ai o latou ala. O le tiga i ia faʻamaʻi e maua i le saʻo ma le mafai ona tuʻuina atu i le itu taumatau, lumbar, scapular ma le vaega faʻapitoa.
  • O le lamatiaga o le kanesa o le pancreas. O le mea moni, o le i ai o se maʻi mumusu ua faʻamautuina e faʻaaoga ai le televise poʻo le faʻatautaia o faʻasalalauga, ae o nisi taimi atonu e le lava le faʻamalamalamaina o ia metotia faʻamaʻi. Faʻapitoa mo na tulaga, e mafai ona faʻaaoga le ERCP e fai ma suʻega suʻesuʻe.
  • Faʻailoga pancreatitis faʻatasi ma faʻavavega taimi.
  • Le i ai o le pancreatic fistula ma le faʻaaliaina o metotia mo a latou togafitiga sili ona lelei.
  • Faailoaina o faʻamatalaga mo togafitiga faʻasoifua maloloina.

I se tasi auala poʻo le isi, aʻo leʻi faia lenei faʻatinoga, e tatau ona e siaki ma le totoa le iai o ni faʻamaoniga talafeagai. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e filifilia muamua le tagata maʻi i se falemaʻi ma maua ai le puleaina o lona tulaga.

O le tele o faʻatauiga ma faʻafitauli

Talu ai ona o le auala ERCP e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le faʻasalaga osofaʻiga, o loʻo i ai le tele o tapulaa ma uiga o lona faʻaaogaina. I lenei tulaga, o le autu o le fausiaina e mafai ona iloiloina soo se tulaga o le tino lea e le faatagaina ai le faʻamaonia.

E le gata i lea, afai o le tagata maʻi e le gauai atu i fualaau o loʻo faʻaofiina i le tino i le taimi o le sauniuniga ma le amio a le ERCP, o le a le mafai ona maua le suʻesuʻega i lenei auala.

O se tasi o faʻamaʻiloga o se pancreatite tino poʻo se faʻasalaga o le pancreatite o le gaʻo.

Afai o faʻamaʻi ua taʻua i luga e mafai ona mafua mai i le faʻamalosia o le faʻasaʻoina, o tulaga nei o le tino e faʻamalosia ai nisi o tapulaa, ae aua nei faalēaogāina le avanoa e maua ai se faʻamaoniga:

  1. Toto
  2. O faamai o le tino cardiovascular,
  3. Maʻisuka ma inisalini
  4. Taliaina o anticoagulants (o mea taatele e aofia ai aspirin).

I tulaga mulimuli e lua, o fomaʻi e fautuaina le fetuutuunai o le fualaau o le vailaʻau poʻo le suiina i vailaau vailaau faapena e le faʻalavelave ai i le ERCP.

O le mea lautele, o le ERCP e le aʻafia i suʻesuʻega faafomaʻi e ono lamatia ai le soifua maloloina, ae ui i lea, o faʻafitauli o ituaiga eseese e mafai ona tupu pe a maeʻa. O faʻafitauli sili ona taatele o faʻamaʻi o le tui, togavao, ma le toto.

Ae ui i lea, o fomaʻi tomai faʻapitoa e finau e ono faaitiitia le ono tulai mai o faafitauli pe a fai e ave faʻataʻitaʻiga. Muamua lava, pe a maeʻa le faʻamautinoaga, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaalu le tele o itula i le falemaʻi i lalo o le vaavaaiga manino a fomaʻi. O lagona le lelei i le larynx pe a maeʻa le tuʻuina o le suʻega e mafai ona faaitiitia e ala ile taoto. O le maʻi o le maʻi e tatau ona mausali mo le 24 itula i le maeʻa ai o le siama. Afai o faʻamaoniga e pei o le maasiasi, tale, lese ma vomiting, o tiga ogaoga i totonu o le manava ma le fatafata o loʻo matauina, o lona uiga e faanatinati le logoina o le fomaʻi e uiga ia i latou. O le i ai o ia faailoga, e pei o se tulafono, o loʻo faailoa ai mea sese na faia i le taimi o le suʻesuʻega.

O le mea lea, o le tomai ma le atamai o amioga a le ERCP o le a mafai ai e oe ona maua faʻamatalaga mautinoa e uiga i le tino o le tino maʻi e le afaina ai le soifua maloloina ma isi aʻafiaga e le manaʻomia.

ERCP (endoscopic retrograde pancreatocholangiography)

ERCP o se suʻesuʻega endoscopic X-ray o organs o le pancreatobiliary zone (duodenum, papilla duodenal, bile ducts, le pancreatic duct).

O le autu o le metotia o se suʻesuʻega vaaia o le lumenia o le duodenum, papilla duodenal, pe a talafeagai ai, i le faia o ni fuamoa o le mucous membrane (biopsy) mo suʻesuʻega suʻesuʻe, ma maua ata x-ata o le fausaga o le pancreatobiliary duct system. E maua lenei mea i le faailoaina atu o se esophagoodenodenoscope i totonu o le duodenum, e ala i le auala galue lea ua tuu atu ai se taifau i le lumen o le bile ma / poo le pancreatic ducts e ala i le papilla duodenal, ma faatumuina ai i le X-ray eseese mea, sosoo ai ma le radio-ray radiography. O se faʻaoga soosoo faʻatasi ma le leitio suʻesuʻe. O le Esophagastroduodenoscopy o se masini faʻapitoa, o se fausaga faigofie, matagofie, umi ma se fiber optic fiber optic poo se vitio vitio, lea e mafai ai e oe ona faʻafeiloaʻi le ata mai totonu o lou tino i le mataʻitu.

O meafaigaluega faʻapitoa e faia i luga o le auala galue o le esophagogastroduodenoscope (cannula mo le folasia o vaifofo, puʻu, ato mo le suʻeina o maa, papillotomy knives mo le tufatufaina o masini ma mea e le mautonu, ma isi).

O faʻamatalaga e uiga i le setete o lou soifua maloloina, e maua mai i le fesoasoani a le esophagogastroduodenoscopy, e tulaga ese ma o le a mafai, i le faia o se suʻesuʻega saʻo, e filifili ai se togafitiga talafeagai.

O se esophagogastroduodenoscopy o loʻo faia i totonu o le esophagus, o le manava ma le duodenum, toe fai a latou talo. O se suʻesuʻega leai se aoga, ae e mafai ona e aʻafia ma e ono oʻo i ai le faʻafitauli.

Faʻalagolago i togafitiga faʻapitoa, eseese faʻalavelave poʻo a latou faʻapotopotoga i luga o totoga o le pancreatobiliary zone:

  • ERPHG (retrograde cholangiopancreatography) - o le faʻaofiina o le X-ray faʻaeseesega i totonu o le auala ma le faʻasalalauga,
  • EPT (papillosphincterotomy endoscopic) - faʻasalalauga o papilla duodenal ma latalata vavalalata,
  • EPD (Endoscopic papillosphincterodilation) - faʻalauteleina o papilla duodenal ma latalata vavalalata,
  • LITHOTRIPSY MA LITHOEXTRACTION - faʻaleagaga ma le faʻaaogaina o maa mai le 'au,
  • Lapataiga ma talitane o le gasegase - o le faʻaofiina o faʻamalosi faapitoa (siama, prostheses) e faʻamautinoa ai le lava o le suālaʻau ma / poʻo le pancreatic juice i totonu o le lumen o le duodenum.

O lenei ituaiga o faʻasalalauga faʻatasi ma le suʻega X-ray na faʻataunuuina mo le tele o tausaga, ua lava le suʻesuʻeina o le metotia ma metotia, ua maua e fomaʻi le poto masani i galuega manuia, ae ui i lea, i se numera tele o mataupu, e mafai ona faʻataunuʻuina ni faʻasalalauga pe faʻalavelave. E tele mea e faʻalagolago i le faʻatulagaga faʻaanatura o au okeni, o le i ai o diverticula, faʻamaʻi muamua, vavalalata, suiga i totoga o loʻo lata ane, lagona faʻalauteleina o le puipui o le intestinal, ma le maualuga o ou tiga ma faʻalogona lagona. O nisi taimi o nei suiga e ono le mafai ona faʻamalosia mo le faia o se faʻamatalaga faʻamataʻu ma e mafai ona iloa na o le taimi lava e fai ai. O se faʻalavelave o lenei faʻafitauli (faʻaalia i le laulau o loʻo i lalo) o se faʻavavega o pancreatitis. A aunoa ma le toilalo, matou te faia ni gaioiga e faʻamoemoe i le puipuia o faʻafitauli. E i ai a matou mea uma (poto masani, tomai, malamalama, meafaigaluega, vailaʻau, se vaega vavalalata o fomai tipitipi ma fomai tipitipi) e faasaʻo ma faaitiitia iuga o faʻalavelave.

X-ray endoscopic sophisticated research methodology o se ituaiga o faʻamaʻi ma faʻamaonia ituaiga togafitiga mo le tele o faʻamaʻi o le pancreatobiliary zone, lea e aloese mai le taotoga o le abdominal. O le mea lea, o le aʻafiaga o faʻalavelave i lenei auala e sili atu le maualalo, ma o le faapalepale onosai e faigofie atu i le vave faʻafouina.

Auala ERCP

A maeʻa ona tuʻuina se masini faʻapitoa i totonu o le faai, faʻapitoa ona pasi atu e le fomaʻi i le isophagus, manava ma duodenum. O le masini e tatau ona oʻo atu i le nofoaga o loʻo fesoʻotaʻi faʻatasi ai le pulelele ma le pancreatic lect. I lenei nofoaga, ua fausia ai se amupoule o le papilla duodenal lapopoʻa, ma i lona gutu o loo i ai se lumenia o le duodenum.

A maeʻa le masini i le amataga o lenei okeni, o le gastroenterologist e faʻaogaina nei togafiti:

  • O se vailaau faʻapitoa faapitoa e faʻaaogaina i totonu o le paʻu ma le talo.
  • Meafaigaluega X-ray e mafai ai e oe ona maua se ata o le faiga o le auala.
  • Afai e maua maʻa i le nofoaga e matamata ai, o le a faʻaaogaina loa se faʻamatalaga mulimuli, ona o le a toe faʻaleleia le faʻalapotopotoga ma faʻaleagaina faʻavae.

Toe faʻaleleia taimi

A maeʻa le ERCP, e tatau i le tagata maʻi ona i ai i le falemaʻi i le falemaʻi mo le vaitaimi na faʻamatalaina e le fomaʻi. O lenei faaiuga ua faia i luga o le faavae o le tulaga lautele o le tino o le tagata maʻi ma iuga na maua mai i le maeʻa ai o le suʻega. I le avea ai o se tulafono, o le tulaga e tatau ona tumau i le aso. O faʻalavelave vaivai e fesoasoani e faʻaumatia ai le faʻafitauli i le faʻaʻa.

Faailoga ma le faʻailoga

O lenei suʻesuʻega e faʻatino i le tulaga o faʻamatalaga nei:

  • afaina tele o le papacreatic ducts,
  • chronic pancreatitis
  • faʻataʻavalevaʻa
  • masalomia o le paʻu i le pancreas poʻo le gall vladder or gallstone disease,
  • vavalalata o pito o le vevela,
  • faʻamaoniga o faʻamatalaga mo le papillosphincterotomy endoscopic.

Contraindications

O le taualumaga e solia mo ia faʻamaʻi:

  • gasegase tino
  • maʻi o le pancreatic
  • fuga o le papilla laposo lapopoʻa,
  • ogaoga o pateni,
  • sepatitis viral matautia,
  • uila faigata e ala i le toto.

I nisi tulaga maʻi, e talia le metotia, ae e le manaʻomia:

  • maʻitaga
  • faamai o le cardiovascular system,
  • aveina o le anticoagulants
  • maʻisuka malosi.

Faʻaiʻuga

Fai mai tagata popoto o se ituaiga o siama e matua saogalemu lava. Ae ui i lea, i se tulaga e seasea tupu, e mafai ona tulai mai faʻafitauli nei:

  • gaioiga o le intestinal
  • totoga
  • tui faʻamaʻi.

O nisi o faʻamaoniga e taʻu mai ai na faia mea sese i le taimi o le faʻatinoga. Faatasi ai ma nei faafitauli e mafai ona faailoaina:

  • taʻavale
  • tagi
  • vili
  • tiga i totonu o le pusa po o le manava.

Mirizzy's syndrome

Meafaigaluega faʻapitoa. O le auala ERPC e faʻalavelave, e aofia ai se suʻesuʻega endoscopic o vaega pito i lalo o le esophagus, stomach, duodenum ma le BSC ma le suʻega X-ray o le pancreatic ducts ma le biliary tract.

Le faia o le ERCP faʻamatalaga e ese mai i isi e ala i le itu i fafo o filifiliga ma le i ai o se auala failaina ua saunia mo le sii aʻe, faatasi ai ma le auai o nei manipulations e faia i luga o le pepe duodenal.

Gastroduodenoscopes o loʻo gaosia e le tele o kamupani mai fafo. O loʻo i ai nei 5 faʻataʻitaʻiga o lenei masini. O la latou eseesega faʻavae sili ona taua, lea e fuafua ai le tele o le talosaga, o le maualuga o le laina telefoni (mai le 2.2 i le 5.5 mm).

O le laina telefoni ole laititi e mafai ona e faia ai: 1) le tui o le limatuli duodenal ma se pusi mo le toe tolopoina o le tui o le siʻosiʻomaga, 2) faʻasalaga faʻamalosi o le au duodenal, 3) aveeseina o siaki i le hepatico-choledochus, ato o Dormia, 4) vai faʻavaivai i paipa e le sili atu i le 2 mm le lautele.

O le tele o le faʻaaogaina o masini e iai le telefoni meafaigaluega (3.2-3.7 mm) e sili atu ona taua, aua, faʻaopoopoga i luga ole manipulation, e mafai ona faʻaogaina nei masini e faʻaumatia ai maʻa i totonu o le pulelelele atoa ma le faʻaaogaina mulimuli o vaega. O nei faʻataʻitaʻiga ua faʻamoemoe foi mo le faʻamalosi, pito i lalo ma le tele o alavai alavai.

O faʻasalalauga faʻatasi ma se meafaigaluega e iai le diamita o le 4.2 i le 5.5 mm e le tele naua.

  • O le faʻaaogaina o nei ata o masini mo le ERPC poʻo le EPST ua faʻafefeteina e le malosi faʻagata o le gastroduodenoscope ma le vavalalata tele i le va o le laina ole laina ma le tele o le catheter ma le diathermosond ua faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe.
  • I le taimi lava e tasi, o faʻasalaga o lenei mamanu e taua tele mo le faʻaumatia o le aofaiga o le lautele. I se faaopoopoga, ua fuafuaina se alalaupapa telefoni mo le faʻaaogaina o vaitafe o le pito sili ona telē, le susulu ma le faʻamaʻiina o vaega o vailaau o le gaioio o le alatele.
  • E faavae i luga o nei masini, na mamanuina ai le pepe pepe, na muai fuafuaina mo le filifilia o le choledochoscopy, ma talu ai nei na faaaoga mo le faaleagaina o le fuafuaina e faaaoga ai tekinolosi laser.
  • I le faaopoopo atu i faʻamatalaga, o isi meafaifaʻatasiga e manaʻomia lautele mo le faia o faʻasalalauga X-ray endoscopic, lea e lautele o loʻo faʻatusalia i faʻamatalaga o Olympas, Pentax, Cook, ma Fujinon.

E le mafai ona faʻamalamalamaina nei auiliiliga taitasi ona o le tele oa latou mamanu eseese, o lea o le a tatou ola ai i itu e sili ona taua o le taua aoga.

Faʻatasi catheters fuafuaina mo le ERPC, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu: 1) faʻatasi ma se faʻasalalauga faʻalanifiumi poʻo le fulafula, 2) faʻatasi ma se faʻamau faʻasolo, 3) faʻatasi ma se taʻavale.

Tusa lava pe o le a le foliga o le gataʻaga mataʻutia, i totonu o vaega taʻitasi o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga lelei o le ray-ray, lea e faʻafaigofie ai le puleaina o le x-ray i luga o le agai i luma o latou alualu i luma ma mafai ai ona faʻatalanoaina ma vavalalata le faʻaogaina o le "manaʻo".

O le galuega lava lea e tasi e faia e ni taʻavale fetuʻutuʻese o loʻo pasia i totonu o le kesi, faʻapea foʻi ma le faʻavaeina o le pito i luga. O le mea lea, o le pusi o loʻo tuʻuina atu i le vaega muamua e le talafeagai mo suʻesuʻega filifilia.

Faʻapipiʻi faʻapipiʻi, e tatau ona vaevaeina i ni vaega se tolu: 1) o le papillotome e pei o le sipuni, lea o le "togi" o le vaega galue o le meafaigaluega, lea e taʻavale i le pito i luga o le vaega vaʻavaʻa o le vinyl sheath, lea e tatau ona toso pe a faʻasese le BSS, 2) le Soma papillotus ", Lea e tutusa ai le laina o uamea, ae ia faia le taotoga e tatau ona faalauteleina mai le lumen o le pusi, faia o se sitaili leoleo, 3) se pulupilupo o le nila, lea e avea ai le uamea o se vaega galue manoa eskaya exiting i se mamao ma faʻafetauina mai le tatalaina o le faaiuga o le catheter. O papillotomas o mamanu muamua e lua ua i ai se eseesega o foliga o le gata, e eseese i tulaga ma metotia o le toe faatulagaina o le vaega, o le umi e mai le 15 i le 35 mm. O le faʻaogaina o foliga o le kesi, o loʻo i luga aʻe o le vaega o le diathermosond, e faʻamalosia ai le filifilia pe a faʻaofiina i totonu o le vaega pito i tua o le pule masani, ao le papillotomas e aunoa ma lenei mea ua faamoemoe e faatino le "muaʻi vavae" i lalo o tuutuuga pe a le manuia taumafaiga e folasia le meafaigaluega. E manaʻomia se suʻelaʻau faʻapipiʻi o le nila e tatala ai le lumenisi o le BSS ampule mai le duodenum, ona faʻasolosolo ese lava lea o le faʻasalaga faʻasalaga mai le lua o loʻo taʻua i luga ma taʻua o papillotomy non-cannulation.

Fausaga Tuʻu ato, ua fuafuaina e aveese mai le fuaina mai le lumenisi o le hepaticoholedoch, e eseese lava e pei o meafaigaluega o loo tuuina atu i luga. Muamua lava, e eseese i latou i le numera o uaea uʻamea e fai ai le vaega galue o le meafaigaluega, o latou taʻiala, foliga o le ato, o mea na faia ai, ma le pito i fafo.

O le tele o lālā o le ato, o le laʻititi lea o le lautele o le maʻa e mafai ona puʻeina i lona lumenia ma tuʻu ifo i le duodenum. E mafai ona maua le tali lava e tasi pe a puʻeina laʻititi laʻititi ma sili atu le taua o fuataga e ala ile galue i se meafaigaluega e pei o se piston, o lona uiga.

e le maua ni maa i totonu o le ato. O le numera laitiiti o laina uʻamea e fai ai le vaega galue o le meafaigaluega, o le telē e mafai e le maa ona fetaui i totonu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se ato e aofia ai laina e 3, o se fua faʻatatau e tusa ma le 2 cm le lautele e mafai ona puʻeina, ae ui i lea, taumafai e faʻamautu se fuainumera ma le diamita o le itiiti ifo i le 1 cm i totonu e masani ona le manuia.

O le faʻatonuga o laina uʻamea o loʻo i ai le ato e fuafua lelei ai lona gafatia.

O le mea lea, o ato o loʻo i ai se faʻasalaga le saʻo o laina, faʻaopopo i le faʻaliliuga o le faʻaaogaina o meafaigaluega uma pe a tapunia, i le taimi o le vaeluaga poʻo le faʻasalaga atoa, e mafai ona faʻafetaui laʻititi i le pito umi, lea e fesoasoani i le meafaigaluega e pasia i luga aʻe o le fuainumera pe a faʻafefea ona pito le puipui pito i totonu o le pule autu. O lenei aʻafiaga e faʻaaogaina ina ia maua ai avanoa o le helpatchus faʻapitoa vavalalata. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o se ato o lenei mamanu e sili atu ona lelei pe a faʻatusatusa ia maa o le pito i luga o le paleni faʻatusatusa i isi ma se laina i le itu i luga o laina.

E 3 ituaiga autu o le Dormia ato, na fuafua e aveese le fuataga mai le vaeluaina o le biliary: spherical, polygonal ma parachute. O foliga o le ato e mafai ona fuafuaina pe a maeʻa ona tatalaina, lea e mafai ai ona e maua se manatu e uiga i le gafatia o le meafaigaluega.

E tatau ona maitauina, e ui lava i le taua o le mamanu o mea faifaaili, faʻamatalaga faʻamataʻu ma le leitio e taua tele mo le manuia o le filifiliga o le choledocholithiasis.

  • E le gata i lea, e le na o le pathogenesis, lapopoa, tele, foliga, nofoaga o le aofaʻi i le talo, ae o mea faʻaanatura foi e sili ona taua mo le taunuʻuga.
  • O nisi faʻamatalaga e uiga i le matafaioi a nei vaega taʻitasi o le a talanoaina i lalo, ma i lenei vaega matou te nonofo ai i uiga o masini mo le faʻaogaina o le faʻaogaina o fuataga.
  • Fausaga fausaga lithotriptors ei ai ni eseesega taua tele, o nisi o ia mea e faalagolago i le kamupanī, aʻo isi o loʻo faʻamalamalamaina e le aoga faʻamalosia.
  • O masini e sili ona mamana ei ai le uʻamea uʻamea, o lona pito i fafo e mai i le 2.2 i le 3 mm, lea e puleaina ai le filifiliga o le endoscope. I le taimi nei, e lua ituaiga faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻaaogaina mo meafaifaʻailoga o le toʻitiʻiti, ae mo le faʻailoga o le 3 mm, e naʻo le TJF mai Olimpus e mafai ona faʻaaogaina.
  • Faatasi ai ma se mana tutusa, o meafaigaluega o se toʻalaiti laʻititi e sili atu ona faigofie, ae o le gafatia o le ato o masini o le vaega lona lua e sili atu ona taua.
  • Mo le faʻaleagaina o masini i totonu o le talo, ua faʻatulagaina ai ni togafiti se lua: o se tasi oi latou o se paʻu ma o le mea lea ua i ai se malosi e sili atu ona leaga nai lo le isi, na faia i le foliga o se paʻu

Manatua pe a faʻaaoga le auʻau o le ituaiga muamua, o le vaega galue o le masini, sei vagana ai le faʻamalosi, e faia suiga e le mafai ona suia pe a uma ona faʻaaogaina ma e le mafai ona toe faʻaleleia. I se isi tulaga, toe faʻaaogaina le mea faigaluega, e ui lava i le taua tele o le faʻaaogaina o le ato.

Catheters ua fuafua e faatino alavai alavai ese i le itu i fafo, lea e mai i le 2 i le 2.8 mm, faapea foi ma le foliga o le muta mataga.

O le fusi o foliga o le gataʻaga, ma le vaega lena o le duodenum, e fesoasoani i le faʻalagolagoina o le faʻaleleia o alavai i le lumen o le hepatic choledochus.

E mafai ona e maua se manatu e uiga i le foliga o le peʻa vaivai pe a maeʻa ona aveese se taʻavale metotia.

O le saʻo o le suʻesuʻega, faʻapea foʻi ma taunuuga o le x-ray faʻasalalauga, e faalagolago lava i le faʻaaogaina Faʻamatalaga o le X-ray i le taimi lava lea e tasi, o manaoga mo lea tulaga e le o se mea patino.

O ona vaega taua o se tagata liliu mai eletise (EOP), o le gafatia e faia se suʻesuʻega faʻavaomalo, ave ata, e aofia ai le faʻamoemoeina, faʻapea foi ma le puipuia o le tagata maʻi ma le aufaigaluega mai le faʻasalalauina o meaola.

I le taimi nei, o le tele o masini ray-ray e faʻafetaui nei manaʻoga.

O le faʻatinoina o suʻega faʻataʻitaʻiga ma faʻamalositiga x-ray e tatau ona faʻataʻatia lelei, ona o le mafai ona foia galuega taua nei:

  • 1) faʻavaeina o se potu faʻapitoa na faʻapipiʻiina i mea e faʻaoga ai le x-ray,
  • 2) tuʻuina atu le tuʻufaʻatasiga talafeagai o meafaigaluega,
  • 3) le maua o le aufaigaluega tatau - se faʻasologa o le X-ray endoscopist, se tagata faʻalogo ma se tausi maʻi,
  • 4) aʻo leʻi amataina le galuega, e tatau i le fomaʻi ona aʻoga i se nofoaga tutotonu faapitoa.

Saunia o tagata gasegase mo le REV. Pe a saunia tagata gasegase mo le REV, e tatau ona amanaia o le teteʻa i le taimi o le faʻataʻitaʻiga (ERCP) ma le taotoga endoscopic (EPST) e le gata ina le talafeagai, ae aʻafia foi i le atinaʻe poʻo le faʻalavelave o le faʻalavelave faʻafitauli e pei o le cholangitis ma le pancreatitis.

O lenei mamanu o loʻo faʻamatalaina i le mea moni e faapea, i le tele o mataupu, o le X-ray faʻasalalauga o loʻo faia ina ia faʻaaogaina le maualuga o le gasegase o le biliary i le taimi nei pe faʻaumatia lana mafuaaga i mataupu pe a faʻaalia e le gaʻo faʻamalosi.

E manino lava, o le faʻaofiina o le eseesega o le auala i totonu o le militiary, e tusa lava pe itiiti ifo, o le a faʻaleagaina ai le maualuga pe afai e le faia ni fuafuaga e foia ai.

O le mea lea, o le sauniuniga a tagata gasegase, aemaise lava le faʻamuamuaina, e tatau ona faʻatinoina ma le faʻamoemoe o le faia o le ERCP ma le EPST, ae ia manatu foi e mafai ona faʻaaogaina le lithotripsy mechanical ma le alavai vaʻaia.

O le saunia o tagata gasegase mo le REV e matua faigofie lava ma e aofia ai le tatalaina o vaega pito i luga o le gastrointestinal tract mai mea o loʻo i totonu aʻo faia suʻesuʻega faʻanatinati, po o, lea e sili atu ona taatele, i le teenaina o meaai i le taeao i le aso o le suʻesuʻega, o lona uiga. i luga o se manava leai.

O le faʻamuamua e aofia ai le faʻamaonia o vailaʻau e maua ai le aʻafiaga o aʻafiaga, ma, i se faaopoopoga, e mafua ai le faʻatapulaʻaina o taimi o peristalsis o le duodenum. O le mea mulimuli e sili ona taua mo le faʻasalaga faʻasalaga o le pepe duodenal.

E tusa ai ma a tatou faʻamatalaga, o ganglio-blockers (benzohexonium, pentamine) e fesoasoani i le ausiaina o se aafiaga sili atu - 0.5-1 ml 10-15 minute ao leʻi oʻo i le suʻesuʻega endoscopic. O le faʻaaogaina o nei vailaau faʻasaina mo le 19 tausaga e lei oʻo mai faatasi ma ni faʻafitauli faʻapitoa, e aofia ai le paʻu tele o le toto.

I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e pei o le pascopan ma le metacin e maua ai se tulaga le tumau ma faʻalauiloa pe a ausia paresis o le duodenum.

I le falemaʻi o le falemaʻi, mataupu o se tulaga ogaoga o tagata gasegase, e le gata i tulaga faʻapitoa o le auala autu, ae faʻapea foi faʻamaʻi faʻamaʻi, aemaise lava le cardiovascular system, e le masani ai.

I lalo o nei tuutuuga, o le sauniuniga ma le faʻatinoga o REV e le eseese mai mea na faia muamua, o lona uiga. aofia ai fualaau faasaina e fesoasoani e faʻavasega ai totoga taua ma faiga.

Faʻalagolago i le tulaga patino, o nei vailaʻau e mafai ona faʻaaoga muamua, i le taimi ma le maea ai o le gaioiga, e pei ona fuafuaina e le tagata suʻesuʻe i totonu o le suʻesuʻega.

O le manaʻomia mo le faʻamaʻi lautele mo le REV e seasea lava ma, e tusa ai ma a tatou faʻamatalaga, naʻo tagata e iai faʻafitauli ogaoga o le mafaufau. O le faʻaaogaina o lenei metotia i le taimi o taotoga i luga o totoga o le manava o le manava, e tusa lava pe mafai, o lo matou manatu, e le manaʻomia ona o le leai o se avanoa e maua ai se faʻataʻitaʻiga saʻo-ray ray.

I le faʻamaeʻaina o lenei vaega, matou te maitauina i le sauniuniga o tagata gasegase mo le REV e leai se manaʻoga mo le faʻaaogaina o fualaau.

Retrograde cholangiopancreatorygraphy (RCHP)

Retrograde cholangiopancreatorygraphy (RCHP) O se metotia e tuʻufaʻatasia ai le siakiina faʻatasi ma se suʻesuʻega faʻafesoʻotaʻi tutusa. O lenei metotia e faʻaaogaina mo le masalomia o le choledocholithiasis, e fuafua ai le natura o jaundice faʻalavelave ma suʻesuʻe le anatomy o le ao aʻo leʻi faia taotoga.

Talu ai ona o le RCHP o se faʻalavelave osofaʻia, o faʻamaoniga mo le tatau ona matua finau. O le Retrograde cholangiopanousography na muamua faia i le 1968. I le taimi nei, o ituaiga eseese o le RCP togafitiga e faia i le tele o falemaʻi.

Peitai, e pei ona uma ona taua, e le tatau ona finauina le molimau, talu ai o le faatinoina o lenei fofo e mafai ona fesootai ma le atinaʻega o faigata matuia ma e oo lava i le oti (o le pasene o faafitauli e eseese mai le 4.0% i le 4.95% i le vaega papillosphincterotomy endoscopic ( PST) e oʻo atu i le 9.8%).

Ole tele ole auala ua tuʻuina atu e faʻaititia ai le faʻalavelave o faʻafitauli, e pei ole pancreatitis, pe a uma le RCP.

O le mea moni, o mea nei o mea faʻapitoa faʻapitoa: aloese mai le faʻateleina o le cannulation o le pancreatic conduct ma poʻo le leai foi o se eseesega, ia faʻaaogaina se vaeluaga faʻatasi ma se vaʻaia o le seleseleina pe a faia le PST, pe a taitaia le PST amata, e le mai le gutu o le BDS ma le falemaʻi.

Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP) o se metotia faʻapitoa mo le suʻesuʻeina o le alalele duct ma le pancreatic duct e faʻaaoga ai mea aupito lata mai o taunuʻuga o endoscopic ma x-ray.

O lenei metotia e mafai ai ona e iloa ituaiga faʻamaʻi eseese o le pancreas (faʻaleagaina poʻo le faʻamafanafana le mumu, tumo, uila), faʻapea foi ma suiga i le alalele ma le gall vladder (stones, narrowing of the ducts, tumors).

O lenei suʻesuʻega e ese mai i isi metotia o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e ala i le maualuga o faʻamatalaga faʻamatalaga ma le faʻamaoni, faʻapea foi le mafai ona faia se tele o faʻasologa o togafitiga. E faia le ERCP i na o le falemaʻi. Aʻo leʻi faia se suʻesuʻega, e faia pea se tui tui.

A maeʻa le faʻaleagaina o le gutu ma le pharynx, o se masini faapitoa faapitoa (duodenofibroscope) e pasi atu i le gutu, o le esophagus ma le manava i totonu o le duodenum i le mea e tuʻufaʻatasia ai le pule o le talo ma le pancreatic (le papilla duodenal), o lona gutu e tatala i le lumen o le duodenum . I le faʻaaogaina o se pusa faapitoa e pasi atu i le alalaʻau o le endoscope, o le gutu o le papilla e tui i le mea e faʻaogaina ai le leitio i totonu o le talo ma le papacreatic duct. Ona, faʻaaogaina lea o meafaigaluega X-ray, o le tagata poto faapitoa e maua se ata o le faiga o le tino. Afai o soʻo se togafitiga, vavalalata o le gaioiga poʻo maʻa e iloa ai, o le a faʻatautaia le faʻamalositino i totonu, lea e faʻamoemoe i le faʻaaogaina o le faʻalavelave ma le masani masani o le talo. I lea itu, e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa e faia e ala i le laina o le endoscope, o se faʻavae e faia i le pito i fafo o le auala e aveese ai maʻa.

Endoscopic retrograde cholangiopanomygraphy o se tasi lea o metotia faʻaonaponei sili ona taua mo le faʻamaonia o faʻamaʻi o le pancreatobiliary zone.

Endoscopic retrograde cholangiopancreatory i Novorossiysk

Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (RCHP) o se tasi o metotia o faʻataʻitaʻiga, i Isaraelu e masani ona faʻaaogaina e faʻamaonia ai faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

I le faʻatulagaga o le RCHP, e mafai ona iloa faʻalavelave faʻaletonu (vaʻaia ma le atoatoa) o le talo ma le pancreatic ducts, o le i ai o maa, o le tino ma isi tulaga faʻaleaga. I le Meir Medical Centre, o RCP e le gata mo le faʻamalositino, ae faʻapea foi mo faamoemoega tau togafitiga.

I le taimi o le faʻatinoga, e mafai ona e toe faʻafoʻisia le tulaga o le ala, mo se faʻataʻitaʻiga, e suʻe ai maʻa poʻo le totoina o se mea e lagolago ai.

Faailoga mo le cholangiopancreatorygraphy

  • Jaundice poʻo le tiga faʻamaʻaloga masani o le leʻoloa le iloa
  • Masini masalomia o gallstones po o le talo
  • Faʻamaʻi o le ate, pancreas, vaʻaia biliary
  • O le faʻalavelave poʻo le mumū o le talone na faʻavaeina ona o se taunuuga o cholelithiasis
  • Pancreatitis
  • Laʻau po o le faʻamaʻi
  • Manometry - mamafa o fua i le gallbladder duct ma i le masani ole talo

Sauniuniga mo le faʻataʻitaʻiga o le retrograde cholangiopanomygraphy

Afai e iai sau HRCG, faʻamolemole mulimuli i fautuaga o loʻo i lalo:

  • O le taumafataga mulimuli e faatagaina i le 8 itula aʻo leʻi faia le taʻaloga. A maeʻa lenei, aloese mai le 'ai ma, pe a mafai, mai le inu. Afai ua faatonuina oe i vailaau mo le maualuga o le toto maualuga poo isi maʻi cardiovascular i se tulaga masani, e le sili atu ma le tolu itula i luma o le RCP, e mafai ona e ave le vailaau tatau ma inu i sina vai. A maeʻa, o le inu ava malosi e faʻasaina faasaina.
  • O le faʻaaogaina o fualaau e faʻaitiitia ai le toto toto (coumadin, synthroma) e tatau ona taofi i le vaiaso ao lumanaʻi le aso o le RCP. O le aveina o aspirin e mafai ona faʻaauau e aunoa ma se faʻagata. Talanoaina lenei mataupu ma lau tausi soifua maloloina.
  • O le faʻatinoga e tuʻufaʻatasia ma le faʻaogaina o mea faʻasao, e faʻapogai ai le gasologa o le malamalama. O le mea lea, e fautuaina e taunuu i le falemaʻi falemaʻi ma se tagata malaga ae le o le aveina o se taavale i lena aso.
  • O maʻi e maua le inisalini e le tatau ona faia se tui masani i le taeao. E tatau ona aumai faʻatasi ma oe le tui o le insulin.
  • Sau i le faiga i ofu lelei ma leai ni mea teuteu.
  • Aʻo lei faia le faʻatinoga, e tatau ona lafoai le vevela, aveese nifofo ma mata tioata.

RCHP taualumaga

ECHO faʻapitoa i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faʻatekinisi ma le faʻaaogaina o meafaigaluega faʻaonaponei - felafolafoaiga faʻafefeteina faʻalelei e aofia ai filo filo.

O le faʻasalalauga ua faʻapipiʻiina ma se ataata vitio laʻititi e tuʻuina atu ata faʻataʻitaʻi maualuga i se matapiuta faʻapipiʻi i le potu togafitiga.

E le gata i lea, faatasi ai ma le fesoasoani a se faʻamaoniga, e mafai ona faʻafeiloaʻi meafaigaluega faapitoa i totonu o le vaega o meaʻai o le tagata gasegase e faʻaogaina ai manipisi talafeagai.

O le umi o le taualumaga e mai i le 30 i le 60 minute. A maeʻa, e manaʻomia e le tagata maʻi le vaavaaia o fomaʻi mo le 1-2 itula. Afai o le togafitiga faafomaʻi na faia i le taimi o le RCHP, e mafai ona talosagaina le tagata maʻi e nofo i le falemai seia oʻo i le taeao e sosoo ai.

Ina ia faafaigofie le faasologa o le faaiuga i le oral vevela ma le pharynx, e faʻaaogaina ai le faʻaofo faʻaleagaina. Aʻo leʻi amataina le faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻaaogaina faʻavavevave ma faʻataunuʻu i le tagata maʻi. I se tulaga aoao, o le taualumaga e le afaina ma eo mai faatasi ma sina le mautonu. Ole laititi o le endoscope e laʻititi ma e le sili atu i le tele o le falaoa e aina e se tagata i meaai.

O le fomaʻi na te pasi atu ma le faaeteete le faʻamaʻiina i le vevela ma le manava, suʻesuʻeina o latou pito i totonu, ma oʻo atu i le duodenum, lea e tatala ai le pule masani o le talo ma le pancreatic lect.

E itiiti le ea e tui i totonu o le puʻu duodenal, ma o le a faʻafeiloaia se sui soʻotaga i totonu o le gallbladder ma le pancreas. Ona faia lea o se faasologa o x-ave. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, e mafai ona suia le tulaga o le maʻi: liliu ia i lona itu poʻo lona manava.

E talafeagai lenei mea mo le faʻaaliaina o fausaga faʻavae i le taimi o le leitio.

E ala mai i le auala i le pito i lalo, e mafai ona e tusia ni mea faʻapitoa laiti e fai ai se biopsy - ave se faʻataʻitaʻiga mai se nofoaga masalomia mo le auiliiliga. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, i nisi tulaga, e mafai ona e aveeseina le maa e puipuia ai le tafe o le talo, pe faʻapipiʻi foi se pulu.

O se peni o se mea uamea poʻo se palasitika. E lagolagoina pa puipui o le alalele lect or pancreatic duct, e puipuia ai lona faʻalavelave (faʻalavelave).

O se tasi o faʻamaoniga mo le faʻamalosi o le i ai o se pulu e poloka ai le lumen o le uaea poʻo le vaega o le uʻu o le Vater - le nofoaga e ulufale ai le au i le duodenum.

A maea le faʻamalositino, ona aveese lea ma le faaeteete le pito i lalo.

Toe faʻaleleia taimi

Pe a ma le itula talu le RCP, e mafai ona e amata inu. I le aso muamua e fautuaina ai e faʻaaoga naʻo vai ma le susu-e pei o meaai.

Faʻafesoʻotaʻi le potu faʻapitoa o le falemaʻi pe afai e te maua se tasi o faʻamaoniga nei:

  • Luga maualuga i luga aʻe o le 38 tikeri
  • Paʻu o le tino
  • Voming ma foliga o le toto
  • Lavea totoga, feololo uliuli

Ligation o vein varicose o le esophagus

O se metotia faaiu mo togafitiga ma le puipuia o le toto mai le veins o le esophagus ma le manava.

A maeʻa le gastroscope ma se pulu faapitoa, e amata le ligation endoscopic i le vaega o le suiga o le esophagocard, i luga ae o le laina dentate. O mama o loʻo tuʻuina i se vili, ma lafoai pe a uma ona toso le nuanua filifilia i totonu o le paʻu pe tusa ma le afa o le maualuga.

Mo le vasega (faʻalagolago i le mamafa o veins varicose) tuʻuina atu 6-10 liga.

I le avea ai o se tulafono, o le ligation e faia e uaea latex. O le matafaioi o le mama e mafai ona faia e le launiu i luga o le nailono o le 11 ma le 13 mm, e tutusa ma le tele o le tapuni faalava.

E tasi le vaiaso talu ona maeʻa le faʻatinoga, e fai se faʻataʻitaʻiga e faʻataʻitaʻi ai taunuʻuga o le taotoga.

I le tulaga o le toe faʻasolosolo o le toto, e tatau ona toe faʻafeiloaʻi le liʻo.

Faʻaiʻuina o le liʻo o veins esophage

I le taimi nei, o loʻo i ai le maualuga o le numera o faʻamaʻi o le ate, aemaise lava o le faʻaleagaina o le ate i le faʻamaʻi pipisi o le fiva samasama ma le faʻaleagaina o le ava malosi ma fualaau faasaina, lea e oʻo atu i le taimi e oʻo atu ai i le atinaʻe o le ate o le ate.

O se tasi o faafitauli taatele ma sili ona faigata o le hepatitis masani ma le cirrhosis o le fausia lea o veins varicose o le esophagus ma le manava, ona o le le mafai ona tafe le toto i le ate, lea o le 50% o mataupu e o faatasi ma le toto tele. Olaga faaletino, e aunoa ma se fesoasoani faafuasei, ma le mea muamua o le faamaligi toto o le 30-40%, ma le tafe mai o le 70%.

O le fibrogastroscopy e tatau ona faia mo tagata gasegase uma o loʻo i ai le cirrhosis o le ate o aʻafiaga eseese, faʻapea foʻi ma gasegase e maua i le gasegase o le hepatitis masani, ona E masani lava o le atinaʻeina o veins varicose e oʻo lava i luma o le atinaʻeina o le gasegase o le hepatitis tumau.

O loʻo i ai se numera tele o taotoga faʻapitoa faʻapitoa e faʻatatau i le faʻaitiitia o veins varicose, lea e le lelei le taliaina e tagata gasegase o le toilalo, e faʻaleagaina ma o loʻo faʻatasi ma le maualuga o le oti.

O le mea lea, o le faʻasalaga ua avea nei ma vaega autu i le siamaina ma le togafitiga o veins varicose o le esophagus ma le manava. O le tele o taimi, o le liʻo faʻamaʻi o veins vaevaeina o le esophagus ua faia.

Faʻaiʻuina o le liʻo o veins esophage

Faʻaiʻuina o le liʻo o veins vaevaeina o le esophagus e aofia ai le faʻafefeteina o ni paʻu eseese ma le fesoasoani o mama mama. O le gastroscope masani ma le pito i luga o le vaaiga ua faʻaofiina i le vaega pito i lalo o le esophagus ma ua faia se suʻega faaopoopo i lalo o lana pule. Ona aveeseina lea o le gastroscope ma ua faʻapipiʻiina le masini pipisi i lona pito.

A maeʻa lena, ona toe faʻaaogaina lea o le gastroscope i totonu o le distal esophagus, ua faʻaalia mai le vein varicose ma ua faʻamoemoeina i totonu o le lumenia o le masini pipisi. Ona, oomiina lea o le uaea ua faapipii i ai, ua tuu i luga o se vein se mama e sui. O le faagasologa e toe faia seia oʻo ina faʻaaogaina veins uma.

I latou taʻitasi e tuʻuina mai le 1 i le 3 mama.

O le pipisi o le vevela o veins vaevaeina o le esophagus e maua ai le tele o faʻafitauli nai lo le sclerotherapy, e ui lava o nisi vasega e manaʻomia e sui ai veins varicose. O le faʻateleina o le faʻalavelave o le dysphagia tumau, o le atinaʻeina o siama o loʻo faʻamatalaina foi.

O se isi suʻesuʻega e mafai ona mafua ai le afaina o le esophagus. I nofoaga o mama mama, e mafai ona amataina mulimuli ane le maʻi. O nisi taimi e paʻu ese ai pine, ma mafua ai le tafe toto.

O le mea lea, matou te fautuaina le faʻasiga o veins vaevaeina o le esophagus i na o fale faʻapitoa faʻapitoa.

Ligation o ni vailaʻau veinose vevela e faʻaaoga ai mama e faʻaaogaina i taotoga faʻafuaseʻi e taofi ai le toto mai le uaua o veins varicose o le esophagus. Ae ui i lea, o le faia o le taotoga i tulaga o le gasegase faifai pea e sili atu ona faigata, ma le maualuga o le radicalism e le ausia.

O le mea lea, matou te fautuaina o tagata uma e maua i le ate ma le gasegase o le hepatitis tumau o le gastroscopy i taimi talafeagai, pe afai e tatau ai, ia faia le tui ma puipuia le tafe toto.

Endoscopic retrograde pancreatocholangiography ma le papillosphincterotomy mo le faʻamalosi faʻamalosi

Bregel A. I. (o le ulu o le matagaluega o finauga, polofesa o le matagaluega o taotoga faʻamalosi),
Andreev V.V. (endoscopist), Yevtushenko V.V. (endoscopist), Borkhonova O. R. (leitiologist) MAUZ Hospital Clinical Hospital No. 1 o Irkutsk,
Irkutsk State Medical University

Endoscopic retrograde pancreatocholangiography (ERCP) o le auala aupito sili ona faatuatuaina mo le suʻesuʻeina o le mafuaaga o le jaundice, ma le papillosphincterotomy (EPST) o le sili sili ona lelei le osofaia o le talo i le duodenum (duodenum). O le suʻesuʻega e masani lava ona faʻatinoina e tusa ai ma faʻamaoniga faʻafuaseʻi i le 1-3 muamua aso o le nofo o tagata gasegase ile falemaʻi.

O taunuʻuga o le ERCP ma le EPST mo le 5 tausaga i le 312 tagata maʻi na suʻeina.

I le 240 tagata gasegase, na faia ai se suʻesuʻega o tala faʻasolopito, ma i totonu o le 72 - naʻo faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faʻamaonia. Suesuega sa faia i mataupu faigata mo le suʻesuʻeina o le maʻi ma, pe afai e manaʻomia, le faʻatinoina o le EPST. Afai o iai faailoga i le 265 tagata gasegase, na faia le EPST. E 86 tagata (27.56%), 226 fafine (72.44%).

O tagata gasegase sa tufatufa atu i le matua e pei o nei: 14 (4.49%) o gasegase e laiti ifo i le 30 tausaga, 6 (1.92%) e 31-40 tausaga le matutua, 24 (7.69%) tagata maʻi 41-50 tausaga, 58 (18.59%) maʻi - 51-60 tausaga, 76 (24.36%) maʻi - 61-70 tausaga, 89 (28.53%) maʻi - 71-80 tausaga ma le 45 (14.42%) maʻi silia ma le 80 tausaga.

I le 3 tausaga ua tuanaʻi, o le tele o tagata matutua ma maʻi pipisi ua siitia mai le 62.67% i le 68.13%.

I le toatele o tagata mamaʻi, o le mamafa o le tulaga na tupu tele i le i ai o le tele o gasegase faʻamaʻi: toto maualuga (75), faʻamaʻi fatu fatu (73), faaletonu o le fatu tumau (4), infarction myocardial (4), ulutala duodenal (4), maʻisuka (3) ) ma isi.

O le suesuega o le ultrasound (ultrasound) o le biliary tract na faaalia ai le talo i le 16.67% o tagata gasegase, e leʻi faamaonia le choledocholithiasis i le 60.83% o tagata gasegase, ma o le auai po o le leai o se siaki i le choledochus e le mafai ona faalagolago i luga o le suesuega o ultrasound i le 22.20% o tagata gasegase. I le tele o tagata gasegase i le ultrasound, na faʻalauteleina ai le taʻale masani masani i suiga eseese.

O suʻesuʻega faʻatusatusaina (CT) sa faia i le 13 (5.42%) tagata gasegase.

I le 5 oi latou, na maua ai le CT i le pancreatitis faataumaoi, i le 3-choledocholithiasis, ma i le 2 gasegase isi suiga i le vaega o le hepatopancreatoduodenal.

  • O le lapoa o le alo lapoa duodenal (BDS) masani e le sili atu i le 5 mm. Tatou te iloa le tele o ituaiga o foliga o le gutu o le BDS. I le tele o tagata mamaʻi (266) po o le 85.26% o le taamilosaga, i le 33 (10.58%) gasegase na gasegase le gutu, i le 5 (1.60%) o tagata gasegase, ma i le 3 (0.96%) - pepa faʻatumu, ma le 4 (1.28%) na i ai se foliga ese.
  • O le localization o le BDS pu sa maua i le 39 (12.50%) maʻi. I totonu o le 15 (4.81%) oi latou, o le tatala o le limamatua na tu i totonu o le parakalapillary diverticulum o le duodenum ma i le (769%) tagata gasegase i le pito i tua o le mataupu.
  • I le 19 (5.56%) gasegase, o le suʻesuʻega e faʻamapulaʻa i se faʻasalalauga. I le 2 oi latou, o le BDS na i ai i le faʻafefe, i le 4 - lata ane i le faʻasalalauga, ma i le 13 tagata gasegase na i ai isi mafuaaga mo le naʻo se faʻasalalauga.
  • I le isi 30 tagata maʻi, e le mafai ona mafai ona faʻaaogaina ni paʻu, e masani lava ona i ai se nofoaga o le BDS.
  • A maeʻa ona tuʻuina le pusa kesi i totonu o le pu o le BDS, o le suʻega o le 1-2 ml o le vaʻaia o le suavai o le 50% faʻatonuga (verographin, urographin, ma isi) sa faʻatinoina. A oʻo i le iʻuga o le pusi kesi i totonu o le tino, ua faʻamaonia e le ata o le suʻesuʻega o le choledochus i luga o le mata, na faʻateleina i le itu o le ate.

O le loloto o le faaofiina o le kesi i totonu o le alalele na matua fesuiaʻi ma e amata mai i le 1 i le 12 cm, e fuafua i le natura o le togafitiga o le tino, o sootaga masani o le auala, duodenum, BDS ma isi mea.

O le talo ma le gall vladder was contrasted with the administration of 20-30 ml o le 50% o le eseesega o le suavai ma le vaaia o le tufatufaina atu o le talo i luga o le mata. A maeʻa ona faʻatumu le masini ma le gallbladder ma se sui faʻatusatusa, e 1 i le 3 x-ray na ave.

Ina ua maeʻa le leitio, sa mulumulu le alavai i le 0.5% o le vaivili. E tusa ai ma faʻamatalaga mo faailoilo o cholangitis, na faʻaaogaina le lumanala ma se vailaʻau faʻasa.

O le suʻesuʻega ina ua maeʻa le faʻataʻitaʻiga o le pancreatocholangiography i luga o le faʻavae o faailoga faʻamaonia o le faʻamaʻi, o le taunuuga o le faʻamalamalamaina o le BDS ma le alualu i luma o le pusi i luga o le alalele, o le natura o le salalau o le eseesega i luga o le luga o le mata mata ma tusa ai ma le x-ray data.

E tusa ai ma le ERPC, o le maualuga o le puleleale masani i le 32 (10.92%) o maʻi e itiiti ifo i le 6 mm, i le 73 (24.91%) maʻi mai le 7 i le 10 mm, i le 100 (34.13%) maʻi na 11-15 mm, 68 (23.21%) tagata maʻi na maua i le 16-20 mm, ma le 20 (6.83%) o tagata gasegase e silia ma le 20 mm.

E tusa ai ma taunuʻuga o le ERCP, o mafuaʻaga nei o le jaundice na maua.

O le tele o taimi - i le 193 (61.86%) o maʻa na maua i le mulilua masani, i le 46 (14.74%) o gasegase - microcholecholithiasis, i le 5 (1.60%) maʻi - tumutumu o le pale, i le 3 (0.96%) - BDS adenoma, i le 2 (0.64%) gasegase na maua ai le poloka o le iniseti, ma i le 1 (0.32%) na maʻi ai se maʻi pipisi. I le 50 (16.03%) gasegase i le ERPC, o le mafuaaga o le jaundice e le i faavaeina, poo le natura masini o le jaundice na le aofia ai.

Endoscopic papillosphincterotomy (EPST) na faia uma e ala i le cannulation ma le non-cannulation i le 265 (77.49%) maʻi. O le umi o le faʻataunuʻu papillotomy e tusa ma le 10 mm i le 126 (47.55%) maʻi, 11-15 mm i le 114 (43.02%) maʻi, ma le 16-20 mm i le 25 (9.43%) maʻi (Fig. 1 )

I le maea ai o le EPST, i le taimi o suʻesuʻega endoscopic, na aveesea mai le talo i le 133 tagata mamaʻi (Fig.2), ma i le 110 tagata gasegase, e leai ni maʻa na maua i totonu o le ala.

I le 69 tagata mamaʻi, e leʻi aveeseina maʻa mai le pule masani.

O mafuaʻaga na le mafai ai ona aveese maʻa mai le taʻavale masani i le taimi o le faʻasalaga o le lapoa tele o le fuataga (54), le malosi o le faʻapipiʻi o maʻa i le talo (13), ma isi mafuaaga (2).

Faʻaiʻuga ina ua uma ona matauina le ERCP i le 36 (15.00%) maʻi.

O le gasegase mai i le papillotomy incision na tupu i le 23 (9.58%) gasegase, i le 22 tagata gasegase sa taofi i le taimi o le duodenoscopy, i le 2 na toe faʻaauau ina ua maeʻa le suʻesuʻega. Faʻatasi ai ma le toe toso i le toto ile tasi tagata maʻi, na faʻamaunuuina le hemostasis endoscopic, ma 1 le maʻi na faʻatautaia.

Aano pancreatiti na atiae i le 5 (2.08%) gasegase, na tupu mai i le 6 (2.50%) maʻi, o le gaʻo o le duodenum i le 1 (0.42%) ma le papillitis i le 1 (0.42%) o le maʻi.

Mulimuli ane, 104 (43.33%) gasegase sa faagaoioia. Na ia faia se cholecystectomy, lea na tuufaatasia i tagata gasegase ma le choledochotomy, aveeseina o fuainumera mai le pule masani o le talo, le faaeeina o le choledochoduodenostomy ma le tele o auala mo le suavai o le talo. I le 9 tagata gasegase, na tuʻuina atu ai se microcholecystostomy ma e 2 tagata gasegase na faʻaaogaina mo le tino pancreatite.

O le mea lea, o lo tatou poto masani ma le retrograde pancreatocholangiography ma le papillosphincterotomy e faamaonia ai a latou upega tafaogalagi ma le aoga gafatia. ERCP ma le ultrasound mo le choledocholithiasis i le tele o mataupu e mafai ai ona e faia le mafuaaga o le jaundice, lapopoa, numera o maa ma le lautele o le choledochus.

O faʻamatalaga faʻamatalaga o le ERPC mo le choledocholithiasis e maualuga atu nai lo le ultrasound.

I le auai o le calcula i le choledochus, e tatau i le ERPC ona faamutaina le EPST i le aveeseina mai o maa mai le talo.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona maitau le ono tulai mai o ni faafitauli matuia i le taimi o ERCP ma HEPP. O le faʻatinoga o nei suʻesuʻega e mafai ona faʻaaogaina i masini faʻaonaponei faʻaonapo nei;

Faaiuga O lo tatou poto masani i le siama o siama ma togafitiga o maʻi gasegase gasegase gasegase e faamaonia ai lo latou maualuga tele. Fomaʻi tipitipi faafomaʻi faʻatasi ai ma togafitiga faʻaleagafesa masani na mafai ona faatagaina i le 98.3% o tagata gasegase ma togafitiga faʻapitoa i le 95.5% o tagata gasegase.

Tuua Lau Faamatalaga