O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka

O le maʻi o le endocrine o le pancreas o se tasi lea o nai mea na suʻesuʻeina lelei, ae i le taimi lava e tasi o le tele o taufaasese taufaaleaga e fesoʻotaʻi ma lea.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

E mafai faapefea ona ou faʻalagolago lelei mai faʻamaoniga muamua o loʻo atiaʻe le maʻisuka? O le a le eseesega i le va o faʻamaʻi o se maʻi teteʻe i fafine, tane ma tamaiti? E i ai ni metotia puipuia ma meafaigaluega e fesoasoani ai e puipui mai faʻamaʻi faʻamaʻi faʻaleagaga?

Mafuli o le maʻisuka

O totoga taʻitasi e tulaga ese, ma o faʻamaʻi o le maʻi e tasi e mafai ona faʻaalia i latou lava i suiga eseese. E mafai foi ona amata se maʻi matautia o le maʻisuka. I ia tulaga, poʻo le taimi e talafeagai ai e faʻamaonia ai le siama, faʻamalamalama le ituaiga o faʻamaʻi, o le tele o suʻega faʻapitoa o le toto ma le urine e faia.

Ina ia maua se faʻamaʻi pipisi, e mafai ona e faʻaaoga:

  • Glucose toleni test
  • o le totogia o le hemoglobin glycated,
  • mauaina o se pepeti C,
  • faʻapipiʻi le i ai o le suka, acetone i le faʻavave.

I totonu o se falemaʻi ma se suʻesuʻega auiliili e fomaʻi, e faʻamautu ai e le endocrinologists se faʻamaoniga saʻo i tulaga eseese (masani poʻo le faʻasalaga o le maʻisuka). O nisi taimi e maua ai suʻesuʻega lelei, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻalagolago e naʻo le atiina ae o faʻafitauli o le maʻisuka (vasal atherosclerosis, faʻaitiitia le faʻaaliga, gutu o le toto).

Mo le togafitia o maʻi o le maʻisuka, e tatau ai:

  • faʻaopoopoga faʻaopoopoga o vailaʻau o le hypoglycemic (papa, inisalini injections),
  • gaioiga faaletino,
  • Faʻaaloalo i meaʻai e faʻaaoga i le gaʻo ma gaʻo meaʻai.

O le le lava o le puleaina o le inisalini e le pancreas e mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism (protein, gaʻo, carbohydrate). Ole fesuiaiga ole toe suia i le tino: o nisi e faatelevave, o isi e lemu. O se taunuuga, o loʻo i ai le le atoatoa o faiga, lea e matua faigata lava ona faʻafoʻisia. O le mea lea, o le faateleina o le gau o gaʻo e mafua ai le foliga mai o tino o le ketone i le urine. Talu ai ona o le faʻaitiitia o le siosiomaga alkaline o le toto, o le tele o gaʻo eletise e ulu atu i le ate.

I le maʻisuka, o le faateleina o le gaosiga o le cholesterol e tupu. Faʻaopoopoga o le protein, i le faatusatusa, ua faaitiitia. Le faʻafitauli i faʻamaʻi pipisi e faʻaititia. O le taua tele o le suavai e oʻo atu ai i le matelaina. Faʻatasi ma urine, siama elemene ma masima (potassium, chlorides, nitrogen, calcium, phosphorus, magnesium) e aveesea mai ai. O le mafuaʻaga lea e taua ai le faʻaalia o faʻalavelave faʻaleagaina i totonu o le okeni i le vave e mafai ai.

Faailoga o le maʻi suka

I le fesoʻotaʻiga ma le faʻaitiitia o le faʻamaʻi o maʻi i faʻamaʻi o ituaiga uma e lua, o le maualuga o le faasinoupuina o igoa, tuberculosis, faamai pipisi o le urinary tract, ma fatuga (pyelonephritis) e mafai ona atiaʻe.

O faitioga autu autu a tagata gasegase e faapea:

  • faʻaleagaina le vai faʻasaina (fiainu, masi mucous membranes, faʻateleina vave),
  • se suiga matuia i le mamafa (faʻaitiitia le mamafa i le ituaiga 1 o faʻamaʻi ma faaopoopo i le 2),
  • faʻaleagaina o le tulaga lautele (faʻaitiitia le tomai e galue ma manatua, vaivaiga),
  • o le foliga mai o le vevela, o le fausiaina o le paʻu pustular inflammation,
  • manino faʻalavelave popole (faʻalavelave moe, faʻaleagaina),
  • le tupuga o le tiga (maʻi tigaina, i le itu o le fatu, maso o le tamai povi).

I faʻafitauli o le gasegase ole tino, e leʻo faʻaalia eseesega, ae i le tuufaatasiga, o se maʻi maʻisuka atoa e tupu.

O fafine maʻitaga e tatau ona latou gauai faapitoa i uiga o le maʻisuka i le amataga o le maʻi. E tusa ai ma fuainumera, e oʻo atu i le 2% o maitaga uma e tupu i le faʻaoloaina o le kulukose. Na faʻamautuina o le malosi o faʻamaʻi e taʻutaʻu atu i le taimi faʻatulagaina, o le maualuga o le lamatiaga o lona atinaʻe i se fafine pe a uma ona fanau.

Mo le atinaʻeina o le intrauterine o se tamaititi e maualuga lona glucose) o le tina, ei ai le maualuga o le lamatiaga o le soifua maloloina faaletino, faaletonu o le tino, ma le alualu i luma o le maʻisuka 5-10 tausaga talu ona fanau mai. I le tele o tulaga, o faʻamaoniga o le maualuga o le glycemia o le fafine na fanau mai e masani lava.

Faailoga a tagata taʻitoʻatasi o faʻafitauli o le tino

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le urinary, reproductive, nervous, digestive systems. O le mea lea, e masani ona iloagofie le solo i le po, pe a malolo se tagata.

O mea e momoe ai le moe e mafai ona faʻaalia i le le mautonu i le po ma le moe i le ao. Faʻailoa e tamaitai se faʻaitiitia o le faʻamalosi (taʻavale), alii - malosi. E maua mai faʻamaʻi faʻamaʻi o fao ma tino. O nisi tagata gasegase e mafai ona latou matauina o pa'ū o le mimiti e tuʻu ai ni mea papaʻe i luga o le lino uliuli.

O tagata gasegase e faitio i le tele o le malosi o le fia ai: i le amataina o le faamai, ua faateleina, faatasi ai ma faʻaaliga o le ketoacidosis (o le i ai o tino o le ketone, acetone i le urine), e faaitiitia ai i le atoaga o meaʻai. Mo talavou o loʻo i ai se faʻafitauli vaivai, e mafai ona natia i le tua o le setete o le anorexia ni faʻafitauli o le tino.

O le taimi o le faamai i taimi o le vevela o le vevela ma le maualuga o le suamalie, matagi faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le faateleina o le numera o siama (rubella, mumps).

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona taʻua o le ituaiga aiga o le maʻi. Ona o le mea moni e amataina i se mea e sili atu ona mamafa pe faaitiitia ai le gaosia o le hormone o le pancreas, o siama o le tino e mafai ona puipuia (le lelei le mafai) i le inisalini. E le pei o le muamua, i le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o suga i totonu o le manava e masani lava. O lona suiga mai le toto i siama eseese o le tino ua vaivai.

Ua iloa e saienitisi e faapea i le taimi o le amataga o le uluai laasaga o le maʻisuka, o le gaioioiga o gaioiga o le beta o le okeni endocrin ua uma ona faaitiitia e sili atu i le afa, lea na mafua ai le faateleina o le maualuga o le maʻisuka. Po o le a lava pe o le a leai ni faailoga muamua o le maʻisuka, o le a amata ona amata ona tupu ni faʻafitauli faʻapitoa.

O faailoga muamua o le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i mafaufauga ma togafitiga talafeagai. O se faamai o le ituaiga lona lua, ina ua pasia le tulaga o le taufaasese, e mafai ona alu i totonu o se fale masani masani. O tagata gafatia e le mafai ona i ai ni fesili e uiga i togafitiga o inisalini, faʻafitauli lapopoʻa, tosoina o vae.

O le puipuia o le maʻisuka o le lelei lea o mea taumafa, puipuiga o le faaumiumi o lagona le mautonu ma aafiaga afaina. E moni lava lenei mea mo tagata o loʻo aʻafia i le tasi poʻo le lua o matua mamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga