Faailoga o le maʻisuka: o le a le mea e tatau ona vaʻai i ai ina ia aua nei pauu i totonu o se maʻi

Ona o le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai, ia siaki pea le maualuga o le suka toto, ave vailaau i le taimi ma le popolega, e peiseai o le maʻi e le maua ai le taua, tauaso po o le vavaeina o vae. Ae o le maʻisuka, e mafai ona e ola malosi. O le mea autu e le o le misia o le amataina o le maʻi.

I le sili atu i le 25 tausaga, o le numera o tagata matutua o loʻo maua i le maʻisuka ua faʻavaivaia. E sili atu ma le 400 miliona (!) Tisuka i le lalolagi. O Rusia o loʻo i le pito i luga o atunuu e sefulu ma le numera tele o tagata gasegase. O le numera o tagata matutua o loʻo maua i le maʻisuka ua faʻatupulaʻia faʻafa i le lalolagi i le 35 tausaga.

O le a le maʻisuka ma faʻapefea ona tupu

O le maʻisuka o se faʻamaʻi tumau lea e fesootaʻi ma le faʻafitauli o le tino, e taʻua o le inisalini. Ole inisalini o se hormone e afaina ai le metabolism ole gaʻo ma pe faʻafefea ona aʻafia le kulukose mai meaʻai. O le taʻitaʻia lea, e aunoa ma le glucose e le ulu atu i sela o le tino. O lona uiga, o le a le fafagaina i latou, ae o le a tumau pea i le toto, faʻalavelaveina le gaioiga o le tino ma gaʻo.

  1. Tusa i le maʻisuka, o le insulin e faalagolago. E atiae pe a le faia le inisalini i totonu o le tino. E le lava le hormone, o lea e tatau ai ona e ulufale i fafo mai fafo. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona iloa i tamaiti ma talavou, ma e leai se tasi e mafai ona mautinoa mautinoa po o le a le mafuaʻaga o le maʻi.
  2. O le maʻisuka ituaiga II, e le o le insulin e faalagolago. I lenei tulaga, e maua ai le inisalini, ae le mafai e le tino ona faʻaaogaina. O le masani lea o le maʻisuka, lea e tele lava ina faalagolago i le olaga.
  3. Gesational diabetes. E foliga mai i fafine maʻitaga.

Faailoga o le maʻisuka

O faʻaʻailoga o le maʻisuka e laʻititi laʻititi e faʻalagolago i lona ituaiga. Faʻasalaga lautele:

  1. O le fia inu, e sili atu ma le tolu lita o le vai e onā i le aso.
  2. E masani ona e manaʻo e faʻaaoga le faletaele, aemaise i le po.
  3. O loʻo faʻatupulaia le manaʻoga, ae o le mamafa e paʻu (i le amataga).
  4. Tue le paʻu.
  5. O manuʻa lemu lemu.
  6. O le vaivai e lagona i taimi uma, o mea e manatuaina.
  7. O tamatamai lima e paʻu.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, e manogi le acetone mai le gutu, e paʻu ese le paʻu. O le maʻisuka e mafai ona sili atu lona malosi, faatasi ai ma le vevela ma le vomia, ma oʻo lava ina aumaia i se mafutaga, aemaise lava pe a leai se tasi e matauina vave faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti ma tamaiti: etiopathogenesis, falemai, togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona le maitauina seia oo atu i isi faigata: faafitauli i le gafatia, mafaufau le lelei, faamaʻi fatu, fatu fatu.

O ai e mafai ona maua le maʻisuka

E le mafai ona malamalama o le a atiina ae e le tagata le maʻisuka ituaiga 1 seia oʻo ina faʻalavelaveina le gasegase o le carbohydrate i totonu o le tino ma o faʻamaoniga muamua o le maʻi e aliali mai: vaivai, vaivai, afu, suiga i suʻega.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona afaina ai tagata e sili atu le mamafa ma maualalo le 10 mea moni e uiga i le maʻisuka, o lea e mafai ai ona e faia se inisiua faasaga i ai: mataʻituina meaʻai ma faamalositino.

Faʻatupulaia le tulaga lamatia o le atiaeina o soo se ituaiga o maʻisuka:

  1. Vaʻaiga faʻasologa. Afai e maʻi le aiga, ona maualuga atu lea o avanoa e maua ai le maʻisuka.
  2. Pancreatic maʻi. O loʻo iai le inisalini, ma afai e le o lelei le okeni, ona iai lea o faafitauli i le hormone.
  3. Endocrine polokalama faʻamaʻi. O le maʻi suka o se faʻafitauli o le hormonal. Afai ei ai se faʻamuamua i ia faʻamaʻi, ona i ai lea o se lamatiaga o le maʻisuka.
  4. Vailaʻau faʻamaʻi. Chickenpox, rubella, mumps, ma le fomaʻi e ono mafua ona o le maʻisuka.

Faʻafefea ona siaki ma puipuia oe lava

Mo faailoga masalosalo, e tatau ona e alu i le endocrinologist ma pasia suega manaʻomia. Ole toto anapogi mai le tamatamailima (mo le suka), suega o le urine mo le kullukose, suega o le faapaleni kullukose, fuafua le maualuga o le inisalini, C-peptide ma le hemoglobin glycated i le toto (o suega e tolu mulimuli e maua mai se vein). O nei suega e lava lea e iloa ai faailoga o le maʻisuka ma ia malamalama i le ituaiga o faʻamaʻi o le maʻi.

Afai e leai ni faʻamaoniga manino o le maʻisuka, ae o loʻo e lamatia, foaʻi toto mo suka i tausaga uma. E manaʻomia e tagata soifua maloloina lenei suʻega i le tolu tausaga.

Ina ia aua le sologa lelei oe lava i se vaega lamatia, e te manaomia se mea laitiiti:

  1. Faʻaaofiofia le mamafa o le soifua maloloina.
  2. Faʻalositino pe a ma le afa itula i le aso.
  3. Taumafai ai le suka ma gaʻo tumu.
  4. Aua le ulaula.

Tuua Lau Faamatalaga