Ituaiga o hormones pancreatic ma a latou matafaioi i le tino o le tagata

O le pancreas o se vaega tāua o le faʻaogaina o le tino. O le autu o le tuʻuina atu o enzymes, e aunoa ma se mea e le mafai ai ona suʻeina atoatoa ia protein, gaʻo ma gaʻo. Ae o le faʻamalolo o le sua o le pani e le faʻapulaʻaina i lana gaioiga. Faʻapitoa o le gland o tamaʻi ia o Langerhans, o loʻo faia ai se galuega endocrine, faʻasaʻo le inisalini, glucagon, somatostatin, polypeptide pancreatic, gastrin ma le vevelin. O hormones pancreatic e aafia i ituaiga uma o metabolism, o le solia o la latou gaosiga e oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

Ole vaega mulimuli o le pancreas

O suauu pancreatic e faʻapipiʻi ai mea e gaosia i le hormone-gaioiga e taua o le inlocytes. O loʻo tuʻuina i le uʻamea e tautau - o motu o Langerhans. O le aofaiga atoa o tamaʻitaʻi e na o le 2% o le mamafa o le okeni. I le fausaga, e tele ituaiga o inisiua: alpha, beta, delta, PP ma epsilon. O ituaiga taitasi o le siaki e mafai ona fausia ma faʻamaloloina se ituaiga o hormone faapitoa.

O a hormones e maua e le pancreas?

O le lisi o hormones pancreatic e lautele. O nisi o loʻo faʻamatala auʻiliʻilia, aʻo le tele o meatotino a isi e leʻi lava le suʻesuʻeina. Muamua o le inisalini, e manatu o le homone sili ona suʻesuʻeina. O sui o meaola faʻasolosolo meaola, suʻesuʻeina le lava, e aofia ai le polypeptide pancreatic.

O sela faapitoa (peta beta) o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas o loʻo faʻapipiʻiina ai le hormone peptide ua taʻua o le inisalini. O le ituaiga o gaioiga o le inisalini e lautele, ae o lona faamoemoega autu o le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i le plasma toto. O le aʻafiaga i le gaosiga o le gataifale e mafua ona o le malosi o le inisalini:

  • faafaigofie le tafe o le kulukose i totonu o le suauu e ala i le faateleina o le gafatia o paʻu,
  • faʻaosofia le maua o le kulukose i sela,
  • faʻaauau le faʻavaeina o le glycogen i le ate ma le musele, lea o le tino autu o le teuina o kulukose,
  • taofiofia le faagasologa o le glycogenolysis - o le vaevaeina o le glycogen i le kulukose,
  • faʻalavelave gluconeogenesis - le faʻasologa o le kulukose mai proteins ma gaʻo.

Ae le gata o le metabolism o le carbohydrate o se vaega o le faaaogaina o le hormone. O le inisalini e mafai ona aʻafia ai le polotini ma le gaʻo gaʻo e ala i:

  • faaosofia o le faʻasalaga o triglycerides ma gaʻo gaʻo,
  • faafaigofie le tafe o le kulukose i totonu o adipocytes (gaʻo gaʻo),
  • faʻafouina o le lipogenesis - le faʻasologa o gaʻo mai le kulukose,
  • le puipuia o le lipolysis - malepelepe o gaʻo,
  • faʻalavelaveina o le faʻaaogaina o polotini,
  • faʻateleina le faʻaogaina o siama faʻamau mo le amino acids,
  • faaosofiaina o le synthesis protein.

O le inisalini e maua ai le tino ma gafatia malosi. O lona aʻafiaga aʻafiaga e mafua ai le faateleina o le faʻaogaina o le porotini ma le lipids i totonu o le masini ma fuafua ai le matafaioi i le tulafono faatonutonu o le tupu aʻe ma le atinaʻeina. E le gata i lea, o le inisalini e aafia ai le metabolism vai-masima: e faafaigofie ai le inumaga o le potassium i le ate ma maso, ma fesoasoani e taofi vai i totonu o le tino.

O le autu autu mo le fausiaina ma le manava o le inisalini o se faateleina i le maualuga o le kulukose. Hormones e mafua ai foi le faateleina o le inisalini:

  • cholecystokinin,
  • glucagon,
  • glucose-faalagolago i le insulinotropic polypeptide,
  • estrogens
  • corticotropin.

O le faʻatoʻilaloina o sela o le peta e mafua ai ona le lava pe leai foi se inisalini - ituaiga 1 o le maʻisuka e atiaʻe. I le faʻaopoopoga i le genetic predisposition, faʻamaʻi viral, faʻalavelave popolega, ma mea sese o meaʻai e taua i le faʻaalia o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi. Faʻaaloalo insulin (immunity tissues i le hormone) ituaiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le peptide na gaosia e alalaupapa o le alpha o le pancreatic islets e taʻua o le kaluka. O lona aafiaga i le tino o le tagata o le faafeagai lea o le inisalini ma e aofia ai le faateleina o le toto toto. O le galuega autu o le faatumauina lea o le maualuga o le glucose plasma i le va o taumafataga, faia e:

  • le vaevaeina o le glycogen i le ate i le kulukose,
  • suauu o le kulukose mai proteins ma gaʻo,
  • le faʻamaina o faiga o le faʻamaʻiina o le kulukose,
  • faaosofia o le pala,
  • o le faʻavaeina o tino o le ketone mai mea gaʻo i totonu o le ate.

Glucagon faʻalauteleina le faʻamausaliina o le muso o le fatu e aunoa ma le aʻafia ai o lona malosi. O le taunuuga o se faʻaopoopoga o le mamafa, malosi ma le fatu. I tulaga faʻalavelave ma taimi o le faʻamalositino, o le glucagon e faʻamalosia ai le gasegase o le musika e maua ai le malosi ma faʻaleleia le totoina ona o le faʻaleleia o le fatu.

Glucagon e faʻaolaina le faʻasaʻoina o le inisalini. I le tulaga o le le lava o le inisalini, o le kulupu o le glucagon e faʻapupula i taimi uma.

Somatostatin

O le peptide hormone somatostatin e maua mai i vavala delta o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo i ai i foliga o ni faiga e lua o loʻo galue malosi. E taofia ai le tuufaatasia o le tele o hormones, neurotransmitters and peptides.

Honeone, peptide, enzyme o loʻo faʻaititia lona faʻasologa

Vaʻaia o le Pituitary Gland

Gastrin, secretin, pepsin, cholecystokinin, serotonin

Inisalini, glucagon, pepatide o le intestinal vasoactive, polypeptide pancreatic, bicarbonates

Inisalini e pei o le tuputupu ae Faʻasologa 1

O le somatostatin, i se faaopoopoga, faʻagesegese ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le iniseti, faʻaititia ai le pule faakomepiuta o le vailaʻau o le chlorhydrate, motilusini gaogao ma le elekene o talo. O le faʻasologa o le somatostatin e faʻatupulaia i le maualuga o le kulukose, amino acids ma gaʻo gaʻo i totonu o le toto.

Gastrin o se peptide hormone, faʻaopoopoga i le pancreas, e gaosia e sulu o le mucosa gastric. O le fuainumera o amino acids e aofia ai i lona tuufaatasiga, e tele ituaiga o gastrin e iloga: gastrin-14, gastrin-17, gastrin-34. O le pancreas e sili ona faalilolilo le mulimuli. Gastrin o loʻo aʻafia i le gastric phase o le faʻalaumalieina ma fatuina ai tuutuuga mo le faasologa ole inumaga ile mulimuli ile:

  • faateleina le pulelaa o le elekene hydrochloric,
  • faaosofia o le gaosia o se enzyme proteolytic - pepsin,
  • faʻafouina o le faʻasaʻolotoina o bicarbonates ma siaki e ala i le ogatotonu o le manava,
  • faateleina le motauli o le manava ma le fatu,
  • faaosofiaina o le pule faalilolilo o le oona, o hormones pancreatic ma enzymes,
  • faateleina le toto ma faʻafouina le toe faʻafoʻisia o le mucosa gastric.

E faʻamalosia le gaosiga o le gastrin, lea e aʻafia i le faʻaogaina o le gaʻo i le taimi o taumafa, protein paluga o meaʻai, ava malosi, kofe, se peptide e faʻamalolo ai le gastrin e faʻamalo e ala i nerve faagasologa i le puipui o le manava. O le maualuga o le gastrin e faʻapupulaina i le syndrome o Sollinger-Ellison (o le tumutumu o le gataifale o le pancreas), faʻamalosi, faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory.

O le maualuga o le gastrin e faʻamoemoe i le eseesega o siama o le maʻi o le peptic ma le addison-Birmer. O lenei faamai ua taua foi o le anemia matautia. Faatasi ai ma ia, o le hematopoiesis ma faailoga o le anemia e mafua mai i le le lava o le ua, lea e sili atu ona masani ai, ae ona o le le lava o le vitamini B12 ma le gaʻo.

Ghrelin e maua mai i pancreatic epsilon sela ma sela faapitoa o le mucosa gastric. O le hormone e mafua ai le fiaai. E fegalegaleai ma nofoaga tutotonu o le faiʻai, faʻamalosia ai le faʻamalositino o le neuropeptide Y, lea e nafa ma le faaosofia o le manaʻo. O le faʻateleina o le tarrelin aʻo leʻi faʻalauteleina meaai, ma a maeʻa - faʻaititia. O galuega a le faʻailoga e eseese:

  • faʻaosofia le pulefaʻatasia o le hormone tuputupu aʻe - hormone tuputupu aʻe,
  • faaleleia le salivation ma saunia le faiga o meaʻai mo le 'ai,
  • faateleina le maliliega o le manava,
  • e faatonutonu ai le galuega faalilolilo a le pancreas,
  • faateleina le maualuga o le kulukose, lipids ma le cholesterol i totonu o le toto,
  • faʻafoe le mamafa o le tino
  • faʻateleina le lagona lelei i mea manogi.

Ghrelin faʻamaopoopo manaoga ole malosi o le tino ma auai i le faʻatonutonuina o le setete o le psyche: o le atuatuvale ma le atuatuvale tulaga e faateleina ai le manaʻo. E le gata i lea, ei ai sona aafiaga i le manatuaina, tomai e aʻoaʻo ai, moe ma faʻavevesi auala. E maualuga le maualuga o le Ghrelin i le matelaina, o le mamafa o le mamafa, meaʻai maualalo o le kalori ma le faʻaitiitia o le kulukose toto. Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, ituaiga 2 maʻisuka, o le faʻaitiitia i le maualuga o le ma'relin ua lauiloa.

Pancreatic Polypeptide

O le polypeptide Pancreatic o se oloa o le tuufaatasiga o pusa pancreatic PP. E aʻafia ai le pule o le faiga o mea taumafa. O le gaioiga o le polypeptide pancreatic i le gaʻoina o mea nei:

  • faʻalavelaveina le gaioiga o le exocrine pancreatic,
  • faaitiitia le gaosiga o enzymes pancreatic,
  • vaivai le gallbladder motility
  • inhibits gluconeogenesis i le ate,
  • faʻaleleia le faʻalauteleina o le mucous membrane o le tootoo laiti.

O le faʻamalositino o le polypeptide pancreatic e fesoasoani i meaʻai o le protein-meaʻai, anapogi, faʻamalositino, se paʻu mataʻutia i le suka o le toto. O le somatostatin ma le glucose o loʻo faʻatonuina e faʻaitiitia ai le aofaiga o le polypeptide ua faʻatuina.

O le gaioiga masani o le tino e manaʻomia ai le faʻamaopoopoina o galuega a gaʻo uma o le endocrin. O le gasegase ma mauaina faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le elemene o hormones pancreatic. O le malamalama i la latou matafaioi i le faiga o le tulafono faatonutonu ole neurohumoral e fesoasoani e fofo manuia ai galuega faʻamaʻi ma togafitiga.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

Peptide Vaso-Intensive

I le faʻaopoopoga i sela o le pancreatic, o le hormone vavalo (VIP) e gaosia i le mucous membrane o le tootoo laiti ma le faiʻai (faiʻai ma le vaeluaga). O ni vailaʻau eseese mai le vaega faalilolilo. E itiiti le VIP i le toto, e toetoe lava a le suia lona tulaga. O le hormone e pulea ai galuega faʻafefeteina ma aafia ai i latou:

  • faaleleia le toto i totonu o le puipui o le intestinal,
  • poloka le gaosiga o le eletise chlorhydrate e ala i siaki parietal,
  • faʻaauau le faʻasaʻolotoina o le pepsinogen e le tele o sela gastric,
  • faateleina le faʻaopoopoga o enzymes pancreatic,
  • faʻaosofia ai pule faʻanatura,
  • faʻalavelaveina le faʻaleleia o le suamalie i le lumenia o le tootoo laiti,
  • e i ai sona aafiaga malolo i luga o maso o le sphincter pito i lalo ifo, e mafua ai le faʻavaeina o le esophagitis reflux,
  • faʻavaveina le faʻavaeina o hormones autu o le pancreas - inisalini, glucagon, somatostatin.

Lipocaine, kallikrein, vagotini

Lipocaine e faʻavasegaina le lipid metabolism i totonu o le ate, e taofia ai le foliga mai o le vevela susu i totonu. O le faiga o lana gaioiga e faʻavae i luga o le faʻafouina o le metabolism phospholipid ma le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo, faʻaleleia le aafiaga o isi lipotropic composite - methionine, choline.

Kallikrein o loʻo faʻapipiʻiina i siama pancreatic, ae o le liuaina o lenei enzyme i se tulaga malosi e tupu i le lumen o le duodenum. A maeʻa lena mea, e amata ona ia faʻaaogaina lona aʻafiaga ola:

  • e mafua ai le maualuga o le toto maualuga,
  • hypoglycemic.

Vagotonin e aʻafia ai le hematopoiesis, ma tumau i le tulaga masani o le glycemia.

Centropnein ma gastrin

Centropnein - o se mea faigaluega lelei e faʻafefe ai le hypoxia:

  • e mafai ona fesoasoani i le faatelevaveina o le tuufaatasiga o le oxyhemoglobin (o se tuufaatasiga o le okesene ma le hemoglobin),
  • faalauteleina le lapoa o le bronchi,
  • osofia le ogatotonu o le manava.

Gastrin, e faaopoopo atu i le pancreas, e mafai ona lilo i sela o le mucosa gastric. O se tasi o taua taua e sili ona taua mo le faʻaaogaina o le faʻapalapala. E mafai ona ia:

  • faateleina le pule faitalia o le vai gaositi,
  • faʻaauau le gaosiga o le pepsin (o le enzyme lea e faʻapalapala ai palatini),
  • ia atiae se aofaiga tele ma faateleina le pule faakomepiuta o isi mea -ona-gaioiolosi (somatostatin, secretin).

Le Taua o Galuega Lelei

Sui o le RAS Professor E.S. Severin na suʻesuʻe suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻe, suʻesuʻega o meaola ma mea faʻapitoa o gaioiga e tutupu i totoga i lalo o le malosi o le tele o vailaʻau oona. Na mafai ona ia faʻavaeina le natura ma faaigoa ni hormones e lua o le fomaʻi (adrenaline ma norepinephrine) e fesootaʻi ma le gaʻo gaʻo. Na faaalia ai e mafai ona latou auai i le faagasologa o le lipolysis, mafua ai le hyperglycemia.

E faaopoopo atu i le pancreas, o hormones e maua mai e isi okeni. O lo latou manaʻoga mo se tino o le tagata e faʻatusatusa i meaʻai ma le okesene ona e faʻaalia i:

  • i luga o le tuputupu ae ma le faafouina o sela ma masini,
  • fesuiaiga o le malosi ma le metabolism,
  • tulafono faatonutonu o le glycemia, micro ma macrocells.

O le sili atu poo le le lava o soʻo se mea oona e mafua ai se togafitiga lea e masani ona faigata ona vaʻai ma sili atu ona faigata ona togafitia. O hormones pancreatic e faia se vaega autu i le gaioiga a le tino, talu ai latou te pulea toetoe lava o totoga taua.

Suesuega suʻesuʻega o le pancreas

Le faʻamalamalamaina o togafitiga o le pancreas, toto, urine ma feces o loʻo suesueina:

  • suega masani a falemai,
  • toto ma suamalie
  • suʻesuʻeina o meaola oona mo le faʻamoemoe o le amylase - o se enzyme lea e talepeina ai gaʻo.

Afai e talafeagai, fuafua:

  • faailoga o galuega o le ate (bilirubin, transaminases, aofaiga atoa o le protein ma ona vaega), alkaline phosphatase,
  • cholesterol level
  • stool elastase
  • pe a masalomia se tino, o se kanesa o le kanesa.

O se faʻamatalaga auiliili atili o le suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina pe a uma ona mauaina le tali o suʻega galue i le natia o le suka i totonu o le toto, faʻamatalaga o le hormone.

E le gata i lea, o le suʻeina o le toto e mafai ona faʻatulagaina, lea ua maua ai ni tali mai tagata tomai faapitoa. O se suʻesuʻega o le suʻeina o le toto mo le le faapalepale i oloa mai se meaai i aso taitasi, lea i le tele o tulaga o le mafuaaga o le maʻisuka, toto maualuga, ma togafitiga o meaʻai.

O le tele o nei suʻesuʻega e mafai ai ona e suʻesuʻeina ma faʻamaonia se togafitiga atoatoa.

Faamai e mafua mai i galuega le lelei

O le solia o le galuega o le endocrine o le pancreas e avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi tuga, e aofia ai mea faʻapitoa.

Faʻataunuʻu o le gland e fesootaʻi ma le gaosiga o le inisalini, o se suʻesuʻega o le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka (o le ituaiga muamua), o le glucosuria, o le vailaʻau e tupu. O se faʻamaʻi tuga lea e manaʻomia i le tele o faʻafitauli o le faʻaaogaina o le inisalini ma isi vailaʻau i le olaga atoa. E tatau ona faʻafoeina pea se suʻega toto mo le suka ma faʻapitoa ona faʻatino tapenaga o inisalini. O aso nei e afua mai i meaola (ona o le tutusa o le metotia faʻasolosolo, o le inisalini o puaa o loʻo gaosia i le gaosiga o le tino - sili atu le faʻaogaina o lona tino), o loʻo faʻaaogaina foi le inisalini. E tuiina faʻafuaseʻi, e faʻaaoga e le tagata maʻi se tui faapitoa o le inisalini, lea e faigofie ai ona togafitia le fualaau. E mafai e tagata gasegase ona maua vailaau e leai se totogi e pei ona faʻamaonia mai e le endocrinologist. O le a mafai foi ona ia fesoasoani e fuafua le fualaau mo mea sese i le taumafataga ma taʻu mai pe fia le tele o insulin i totonu o mataupu taʻitasi, aʻoaʻo ia te ia e faʻaaoga se laulau faapitoa e faʻaalia ai fua talafeagai o le fualaau faasaina.

Faʻatasi ai ma le gasegase o le pancreatic:

  • leai se suka toto
  • afaina o eseesega tikeri.

I se fafine, o le mafuaʻaga o le faʻafitauli o le hormonal e fesootaʻi ma le faʻaaoga umi o faʻamaʻi.

Afai ei ai le toilalo i le faʻatonutonuga o le kulupuka i totonu o le tino, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le tino leaga.

Faʻatasi ai ma le leai o se mea faʻapitoa, o le tamaititi e faʻapupulaina lona tino. O le atinaʻeina o le gigantism e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le gaosia o le hormone (tuputupu aʻe o le homone) ao laʻititi. I nei tulaga, o le tagata matua e aliali mai - o le tupu tele o vaega mulimuli o le tino: lima, vae, taliga, isu.

O le maualuga o le VIP i totonu o le tino e mafua ai togafitiga digestive: faʻamaʻi maʻi faalilolilo e aliali mai, e aʻafia ma le faʻaaogaina o le vai i totonu ole inumaga laiti.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o vipoma - e pei o le tumutumu o meafaigaluega a tamaʻitaʻi o Langerhans e mafai ona taʻua - o le faʻamalosia o le VIP e faʻalauteleina, o loʻo faʻalauteleina ai le syndrome Werner-Morrison. O le ata o le falemaʻi e foliga mai o se gasegase ogaoga o le inumaga:

  • suauu vai masani
  • o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le paluka,
  • achlorhydria.

O le tele o le vai ma eletise e leiloloa, e vave faʻavaveina le tino, afaina ai le tino, afaina ai le tino. I le sili atu ma le 50% o mataupu, o vipomas ei ai se faʻafitauli leaga ma se faʻataʻitaʻiga le lelei. O togafitiga e na o se taotoga. I le Faʻatulagaga Faʻavaomalo o faʻamaʻi ICD-10, o vipomas o loʻo aofia i le vaega o endocrinology (e 16.8).

I totonu o se tamaloa, o le maualuga o le VIP ua fuafuaina i le taimi o le fausiaina. O iniseti faʻamalosi o VIPs o nisi taimi e faʻaaogaina mo le faaleagaina o le erectile o le natura o le neurology, diabetic and psychogenic nature.

Le maualuga o le gastrin e taʻitaʻia ai le mea moni e amata ona afaina le manava, ma tupu ai le maʻi o le duodenum ma le manava.

O sina eseesega i le tuufaatasia o mea oona o le pancreas e mafai ona faʻafefe ai le gaioiga a le tino atoa. O le mea lea, e tatau ona manatua le lua o galuega a le okeni, taʻitaʻia se olaga soifua maloloina, lafoaʻi amioga leaga ma faʻasaoina le sili atu i le tele e mafai ai.

Faatulagaga o le tino


O le pancreas o le tino sili ona taua e fesootaʻi i le digestive system, i se faaopoopoga, o le pito sili ona telē i totonu o le tino o le tagata.

O lona tino lanu piniki ma le sinasina ua iloga i se faʻalautelega faʻalanumi ma o loʻo i tua o le manava, faʻapea foi i tafatafa tonu ma le duodenum 12. I le tagata matua, o le umi o le gland e 13-21 cm, ma le lautele e mafai ona maua mai i le 3 i le 9 cm. I tulaga o le mamafa, e eseese foi, o lona uiga e ese le masini mai le 65 i le 80 g.

Pe a faatusatusa i isi totoga o le tino, o le pancreas e iloga i uiga patino o lona fausaga, o lea e iai:

E le gata i lea, o lona tulaga faʻavae e tele lava foliga tutusa ma le fausaga alveolar-tubular, lea e iai:

  • O neura.
  • Vaa.
  • Nerve nodules (ganglia).
  • Lamellar formations.
  • Vaevaega fiafia e iai se fausaga faigata.

E le gata i lea, aua o le pancreas o loʻo mafai ona faʻafefiloi faʻamalosi, ma le gafatia e gaosia ai homone.

Galuega autu

O le uʻamea ua vaevaeina i ni vaega se lua, e taʻitasi latou taʻitoʻatasi e faʻatino lana galuega faʻatulagaina:

Exocrine - o se faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai vaʻavaʻavaʻai e ulufale i le duodenum. E toetoe lava o le vaega atoa o le gland (96%) o loʻo iai, ma o lana galuega autu o le gaosia o le suamalie (juice), lea e aofia uma ai enzymes talafeagai, e aunoa ma se mea e le mafai ai ona eli mai meaʻai, mo se faʻataʻitaʻiga:

E tusa ai ma le vaega o le endocrine, e aofia ai tamaʻitaʻi pancreatic, lea e taʻua o "motu o Langerhans." E ese le eseese o laulaau o le Endocrine mai isi siama o le tino o le tagata io latou uiga faasaienisi ma le natura.

I nei motu, o le vaevaega o hormonia pito sili ona taua, o loʻo faia, e aunoa ma se mea e toetoe lava a le mafai ona faia le suiga o le olaga nei:

Ae peitai, e le o tulaga uma lava nei o le pancreas endocrine. O ona sela e maua ai hormoni nei, e le taua tele mo le tino atoa:

O 'auʻau autū o le vaʻalele (insulinocytes) e eseese ituaiga, e faʻatatau i luga o ia granulini, e fai ma faʻataʻitaʻiga:

  • Ola sela - e nafa ma le faʻaogaina o le glucagon.
  • Vailaau Beta e maua ai le inisalini.
  • Sela Delta - maua mai le somatostatin.
  • Vailaʻau PP - synthesize polypeptide pancreatic.

E taua foi le taua o le homone taua e pei o le c-peptide, lea e matua aafia i le metabolism o gaʻo, faapea foi ma le avea o se vaega o le mole mole insulin.

O le pancreas e faia ni galuega masani:

  1. Gaosiga o le suavai suamalie.
  2. Faʻasaoina o meaʻai mai.
  3. Faatonutonuina o le kulukose i totonu o le vai toto ma le fesoasoani a le insulin ma le glucagon.

O lea la, o a hormones e maua mai e le pancreas, ma e faapefea ona aafia le manuia o le tino ona o lo latou i ai? E tatau ona fai mai o hormones uma o le pancreatic e na o le pau lava le mea e fuafuaina e galue ai. O le tulaga lautele o le soifua maloloina o le tagata o le a faʻalagolago i le lelei o le faʻatinoina.

O hormonia sili ona taua o le gland ma a latou galuega

E aofia i polypeptides ma o le hormonone sili ona taua ma le na o le ituaiga o lona ituaiga e ono faʻaitiitia ai le kulukose toto. E maua e le pancreas le horulone insulin mai le proinsulin e ala i le faʻaaogaina o le c-peptide.

O lona fausaga e aofia ai paipa e lua o le amino e fesootai i alalaupapa kemisi. O le inisalini e matauina i le toetoe lava o meaola uma, na maua i meaola laiti e pei o le amoeba. E le gata i lea, ua maua e saienitisi o le inisalini i lapiti ma puaa ei ai le malosi tutusa ma mea o loo i ai i le tino o le tagata.

E pei ona taua i luga, o le galuega autu o le inisalini o le pulea lea o le kulukose i totonu o le toto e ala i le auala o le vaeluaina ma mulimuli ane ona ulu atu i totonu o masini ma totoga o se tagata. O le fesili, o le a le tele o insulin e faia e le pancreas? E tatau ona fai mai e tusa ma le 2 miligrams o le inisalini e gaosia i le aso. O lona masani masani i le toto toto o le 6-24 mcU / ml.

O le insulin e fesoasoani i le muso o le tino ma gaʻo eletise e faʻaaogaina le kulūkose i le taimi ma liliu i totonu o le kalukago i se taimi tatau, lea e fausia ai i le ate ma maso. I le taimi o le leai o le kulukose, lea e masani lava i le maualuga o le tino, e faʻaaogaina le glycogen mo manaʻoga o le tino.

O le inisalini e puipuia ai le foliga mai o le kulukose i totonu o le ate, ma puipuia ai foi le atinaʻeina o faʻafitauli faʻaleagaina e pei o le glyconeogenesis ma le glycogenolysis. O le insulin sulmone e faʻaitiitia le ono gaʻo ma le faʻavaeina o tino o le ketone.

O lenei hormone foi o se polypeptide, ma o lona fausaga e aofia ai se tasi filifili o mea amino. E tusa ai ma ona tiute tauave, o loʻo matuā feteʻenaʻi lava ma latou na faia e le inisalini.

O le sini o le glucagon o le fesoasoani lea i le tino e paʻu i lalo lipids i suauʻu gaʻo. O lana galuega lona lua o le faateleina lea o le i ai o le kulukose i totonu o le toto, lea e faia i le ate. O le maualuga o le kulukose o le 30-120 pg / ml.

Glucagon ma le inisalini e pulea ma faatumauina se suauu toto tumau, ma puipuia ai le tino o le tagata mai lona tele naua. Glucagon e faʻaleleia atili le toto totoʻa, faʻasaʻo le maualuga o le cholesterol, faʻateleina le gafatia o le ate i le toe faaleleia o oe. E le gata i lea, e faʻateleina ai le tosoina o le sodium mai le tino, ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faaletonu e le manaʻomia e pei o le fula o le tino.

O le le saʻo le tulafono faatonutonu o lenei hormone e mafua ai le tupuga o se maʻi e le masani ai, e pei o le glucagonoma.

Afai o le leai o se tulaga


O hormones pancreatic o elemene taua ia o le talaaga atoa o le hormonal, o lea o le itiiti ifo o le suiga o latou tulaga, i le laʻititi ma le lautele, e mafai ona mafua ai le fatuina o maʻi matuia.

O le mea lea, o le tele o hormones pancreatic e mafai ona faʻaosooso ai:

  • Hyperglycemia ma le tele o le inisalini.
  • Vailaʻau pancreatic faʻateleina le glucagon.

E mafai ona iloa le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli i le gaosia o hormones pancreatic pe a maeʻa ona matauina e se tagata poto faapitoa ma faʻatagaina vave le suʻeina o le toto ma le urine. O lenei togafitiga e leai ni faʻamatalaga patino, ae taumafai e siaki le aofaiga atoa o ia ituaiga o gaioiga o lou tino e pei ona masani ai:

  1. Paʻu gutu ma le galala malosi.
  2. Uiga masani.
  3. Faateleina le manava po o se lagona faifaipea o le fiaaai.
  4. Suiga i mea faitino vaaia.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le matafaioi o hormones pancreatic mo le faʻatinoina lelei o le tino o le tagata e matua tatau lava, ma i le tulaga o soʻo se faʻalavelave i la latou faʻasologa, e amata ona tupu faʻamaʻi tuga, e aofia ai le maʻisuka (maʻi suka).

Faaiuga

I aso nei o loʻo i ai le faʻamaoniga malosi e faapea, o hormones uma e gaosia e le pancreas e matua taua lava mo le manuia atoa o le tino o le tagata. O le mea lea, latou te manaʻomia le puleaina, talu ai o le itiiti o le solia o le latou aofaiga ma le faʻasinomaga e faʻaalia i faʻamaʻi eseese.

Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e tausisi i se soifua maloloina lelei ma lelei meaʻai.

  • Le faʻaaogaina o se pili mo le monastery mo togafitiga o pancreatitis

O le a e maofa pe vave vave ona tupu le maʻi. Faʻaeteete i le pancreas! E sili atu ma le 10,000 tagata ua matauina se tulaga lelei o le alualu i luma i lo latou soifua maloloina e ala i le inu i le taeao ...

O le a le mea e sili ona lelei o le pancreas ma foliga o ona togafitiga

Faʻamafaʻi e fomaʻi e le o ituaiga uma o aʻoga e afaina ai le tagata maʻi, ae e tatau ona togafitia, e oʻo lava ia i latou e le faʻalavelave uma lava. E le gata i lea, o le i ai o pseudo-cysts o se pomu taimi

Faailoga ma faʻapogai o faʻamaʻi pipisi o siama ma faʻamaʻi mai le tino

Afai e te le liliu atu i se fomaʻi i le taimi ma amata togafitiga, e mafai ona taʻitaʻia ai le pancreatitis, allergies, afaina o vaʻa toto, gaioiga o le gaioiga o isi tino ma le tigaina o le tino

O le a le mea o le panato o le steamosis ma o le a le matautia?

O tagata tomai faapitoa ua autasi io latou manatu, o le steatosis o se maʻi i le olaga atoa, o lea o le faamoemoe o le toe faʻafouina o le gland e le mafai. O le mea lea, o togafitiga e faʻatatau i le faʻatuaiina o se isi togafitiga faʻaleaga

Mafuaʻaga o le faʻavaeina o polyps i le pancreas ma auala mo a latou togafitiga

Faʻatasi ma le siakiina o togafitiga faafomaʻi ma togafitiga vave i taimi muamua, o nei tuputupu aʻe e matua faʻamalolo uma lava, e aunoa ma ni faʻafitauli ma faʻaauau pea ona tutupu.

Faʻavae ma galuega tauave

O le pancreas o se meaola oona, o lea e tatau ai ona iloa lona fausaga ma ana galuega. O le ulu o le laufanua pito sili ona lautele, o loʻo siʻosiʻoina e fusi o le duodenum 12. O le tino o le pancreas o loʻo i tua o le pa, caudal, foliga pito i lalo. O le siʻusiʻu ua faʻafefeteina e faʻatatau saʻo i le itu tauagavale. O le umi o le okeni e mai le 16 i le 23 cm.

O le pancreas gland e faia ai galuega e 2 mo le tino:

  1. O fafo atu fafo (exocrine) - e nafa ma le faʻamalolo o le suamalie. O lenei vaega e faia i le tuufaatasia o sela i teineiti o Langerhans, lea e faʻamalolo ai mea taua o hormonal.
  2. Lotoifale (endocrine) faamoemoega - e faʻaalia i le gaioiga o hormones e manaʻomia mo le tino, auai i le atinaʻe o gaʻo, carbohydrates, proteins.

O se mea taua o le pancreas e maua ai hormones. O hormones pancreatic e nafa ma le tuufaatasia, faʻatamaoaigaina, ma le felauaiga o le suka i totonu o okeni.

Faʻaalia o hormones pancreatic

O hormones pancreatic ua manatu o se vaega o le tino. O le mea lea, e taua le iloa po o le a le hormones o le pancreas e maua, o latou fausaga, aafiaga i luga o masini ma okeni.

O le hormone pancreatic, insulin, e sili ona auai i mea uma. O lana gaioiga taua e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulūkose i le toto, o le tali e maua mai i le faʻagaoioia o le faʻaogaina o le suka, faʻaogaina e maso ma fusi. E le gata i lea, o le hormone pancreatic e faʻafoeina ai le metabolism o gaʻo ma gaʻo.

O loʻo faʻatinoina le inisalini:

  • le synthesis o lipocaine. O ia e nafa ma le poloka ma le liua o le hepatocytes,
  • faʻafouina o le fesuiaiga o mea inu gaʻo i le gaʻo, pe a maeʻa ona tuʻuina.
  • fetuunaiga o le maualuga o monosaccharides i le toto,
  • toe faʻafouina le kulukose i le gaʻo ma tausia lona faʻasao i totonu o fusi,
  • faateleina le gaosiga o tetracyclines.

Afai e le mafai e le pancreas ona foia se tele o tuufaatasiga, o se faaletonu e tupu i luga o le tala o le hormonal background. Faatasi ai ma le maualalo o le gaosiga o le maualuga o le insulin, o se faagasologa e le mafai ona suia. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le insulin e mafua ai le maʻisuka. Faatasi ai ma le faamaʻi, o le faasinusili o le suka e maualuga atu i luga aʻe o le 10 mmol / L, lea e tau atu i lona manava i le urini, maua ai ni molimula vai, lea e masani ona gaogao, faamalolo.

I le tulaga o le tele o le gaosiga o le inisalini, faʻaititia le kullucagon, o le suka e faʻaititia, o le adrenaline e tulaʻi.
O le faʻatinoga o le faʻatinoga o loʻo faia i vaega nei:

  1. O le inisalini e fesoasoani e taofia le faʻasaʻoina o le suka mai i luga o le ate.
  2. Faʻateleina le fua o le faʻaaogaina o le kulukose i sela.
  3. E faʻamalosia ai le galuega o enzymes e lagolagoina le glycolysis, o le faʻamaʻiina lea o molikula suka ma le faʻaaogaina o le 2 molekiso o le pyruvic acid mai ai.
  4. Faʻaauau le faʻaleleia o le telefoni feaveaʻi.
  5. E faʻaleleia ai punaoa o le glucose e pei o le glycogen, lea e teuina i totonu o maso o maso ma le ate ma le auai o le enzyme glucose-6-phosphate.
  6. O le gaioiga o le inisalini e taofia ai le faʻaleagaina o le glucagon, lea ei ai le aafiaga leaga o le inisalini.

O le vaega autu o le faʻaaogaina o le kulukosegono o sela o le eletise motu o motu o le pancreas. I lenei tulaga, o le faʻavaeina o le kalukago i se voluma tetele e aliali mai i isi vaega o le manava ma le fatu.

Glucagon o se fili o le inisalini e ala ile gaioiga.

Glucagon e faʻateleina le faʻamalosia o le glycogenolysis, o le taofi o le glycogen synthase i le ate, ma o le mea lea na faʻamalolo ai glycogen-1-phosphate glycogen, lea e liua i le 6 phosphate. Ma, i lalo o le aafiaga o lenei glucose-6-fostatatase, ua maua ai le kulukose free, lea ei ai le malosi e sola ese ai mai le cell i totonu o le toto.

O le mea lea, o le hormone e fesoasoani i le faateleina o le kulukose o se taunuuga o le faaosofiaina o le tuufaatasiga e le ate, puipuia le ate mai le maualalo o le suka, ma e fesoasoani foi i le maualuga o le suka e manaomia mo le gaioiga masani o le tino. Glucagon fesoasoani e faateleina le tafe toto i fatugaʻo, maualalo le cholesterol, faʻamalosia le gaosia o le manaʻomia o le inisalini. Faʻafetai i le hormone, o lipids o mea faʻapipiʻi e faʻaumatia foi.

Polypeptide

O lona fusifusia e na o totonu lava o le meaola toto. E le faʻaalia le faʻaogaina o le polypeptide i luga o faʻafitauli faʻapitoa. Pe a faʻatulafonoina le polypeptide e le galuega a le tino, o le a amata ona taofi le gaioiga o le pancreas, faʻamalosia le gaosia o le sua i totonu o le manava.

I le tulaga o le solia o le fausaga o le tino ona o mafuaaga eseese, o sea mea faalilolilo i le aofaiga tatau o le a le faatinoina.

Gastrin e faaosofia ai le gaosiga o le hydrogen chloride, faateleina ai le gaosiga o le enzyme o le sua suamalie i tafatafa autu o le okeni, gaosia ma faateleina le gaoioiga o bicorbates i le sila i totonu o le mucosa gastric, ma o le taunuuga lea e maua mai ai le membrane puipuia o le okeni mai aafiaga le lelei o le pepsin ma le hydrochloric acid.

O le hormone faʻagesegese le faʻagasologa o le tuʻuina atu o le manava. O lenei mea e maua ai le umi o le aafiaga o le pepsin ma le vailaʻau i luga o le siama e manaʻomia mo le 'aiina o meaai. Ma e mafai foi ona ia pulea le faiga mo le fesuiaiga o mea inu gaʻo, o le mea lea, faateleina ai le gaosiga o peptide ma isi hormones.

Isi mea gaosi

O isi hormones pancreatic ua maua.

  1. Lipocaine - e mafai ona faaosofia ai le fausiaina o gaʻo ma le faʻamaʻiina o mea aliphatic monobasic carboxylic acids, e puipuia ai le ate mai steamosis.
  2. Centropnein - faʻafiafia le afaina o le manava o le pito i tua o le faiʻai, e fesoasoani e faʻafilemuina maso o le bronchia.
  3. Vagotonin - faʻapupula le gaioiga o le nalu vavao, faʻaleleia ana gaioiga i luga o okeni.

O a fualaau o hormones pancreatic

E taua le taua o vailaau inisalini, lea e maua mai e kamupani fomaʻi eseese. O vailaau pancreatic ua iloagofie e ala i faʻailoga.

E mafua mai i fualaau faasaina:

  • vailaau masani - Vailaʻau, Monotard MC, insulin GPP tape,
  • suauu - Homofan, Humulin.

E ala i le saoasaoa o osofaiga, le umi o le aafiaga:

  • vave ma vave le aoga, o fualaau oona e faaalia ai le afa itula i le maea ai o le pulega, o le gaioiga o le vailaʻau e tusa ma le 8 itula - Faʻavavevave le vave, Faʻaaogaina,
  • le vaitau o le aafiaga, e tupu i le 2 itula talu ona faʻaaogaina, o le aʻafiaga o le vailaau faʻasaina i se aso - tape a Humulin, Monotard MC
  • le umi o le taimi o le inisalini ma se faʻapuupuuga puupuu, o le amataga o le gaioiga ina ua maeʻa le afa itula - Actrafan HM.

Hormones o le autu i le faatonutonuina o taualumaga o le gaioiga o le tino, o lea e taua ai le iloa o le fausaga o le okeni, o loʻo i ai hormones pancreatic ma a latou galuega.

A oʻo mai maʻi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o meaʻai, o le a faatonuina e le fomaʻi fualaau mo togafitiga. O tali a le fomaʻi mo pancreatitis o le a fesoasoani ia malamalama i le mafuaʻaga o le maʻi ma le auala e fofo ai.

Tuua Lau Faamatalaga