Suauu toto e masani ile 3 itula talu ona 'ai i se tagata maloloina

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka e faigata ona taulai atu i faailoga o le falemaʻi, talu ai e leai se tasi oi latou e le masani ona o lenei maʻi. O le mea lea, o le maʻoti autu o suʻesuʻega o le toto maualuga.

O le metotia suʻesuʻega masani (togafitiga o suʻesuʻega) mo le maʻisuka o se suʻega toto mo le suka, lea e fautuaina i luga o se manava gaogao.

O le tele o le maʻisuka e le mafai ona faʻaalia ni faʻalavelave i le uluaʻi taimi o le faʻamaʻi pe a ave le toto aʻo leʻi ai, ae a uma ona 'ai, e iloa le hyperglycemia. O le mea lea, e tatau ona e iloa le masani o le suka o le toto 2 ma le 3 itula talu ona 'ai i se tagata soifua maloloina ina ia mafai ai ona iloa le maʻisuka i le taimi.

O le a le mea e aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto?

O le tino e tumau le maualuga o le kulukose i totonu o le toto faatasi ai ma le fesoasoani o le tulafono faatonutonu o le hormonal. O lona tumau e taua tele mo le gaioiga o totoga uma, ae o le faiʻai e sili ona faʻaeteete i fesuiaiga i le glycemia. O lana galuega e faʻalagolago atoa lava i meaʻai ma gaʻo, aua o ona sela e faʻaaogaina ai le malosi e faʻaleleia ai le kulukose.

O le masani mo se tagata pe a maua le suka i le maualuga o le 3.3 i le 5.5 mmol / L. O sina pa'ū laʻititi i le maualuga o le sukū e faʻaalia i vaivaiga lautele, ae afai e te faʻaititia le glucose i le 2.2 mmol / l, ona oʻo lea i le soliga o le mafaufau, faʻamavaega, faʻavevesiina o loʻo tupu ma se ola maloloina o le hypoglycemic e mafai ona tupu.

O le faateleina o le kulukose e masani lava e le taitai atu ai i le matuitui matautia, ao faasolosolo malie le faasolosolo o faailoga. Afai e sili atu le maualuga o le suka toto i le 11 mmol / l, ona amata loa lea ona maua le kulūkose i le urine, ma faʻagasolo i luma le faʻavaveina o le tino. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, e tusa ai ma tulafono o le osososis, o le maualuga maualuga o le suka e tosoina ai le vai mai masini.

E tuʻuina atu lenei mea i le faʻalauteleina o le galala, faʻalauteleina le volumine o mimi, masi mucous membranes, ma le paʻu. I le maualuga maualuga o le hyperglycemia, leu, tiga o le manava o le tino, malosi vaivai, le manogi o le acetone i luga o le ea, lea e mafai ona atiina ae i se maʻi suka, foliga mai.

O le kulūkose e tumau ona o le paleni i le va o lona ulu atu i totonu o le tino ma le faʻaaogāina ole tino. Glucose e mafai ona ulu atu i le toto i le tele o auala:

  1. Glucose i meaai - vine, honey, bananas, aso.
  2. Mai meaai e maua ai le galactose (susu), fructose (honey, fruits), talu ai o le kulukose o loʻo faia mai ia i latou.
  3. Mai faleoloa o le ate glycogen, lea e malepe i le kulukose pe a faʻaitiitia le suka o le toto.
  4. Mai mea gaʻo faʻamalosi i meaʻai - suauu, lea e malepe i le glucose.
  5. Mai amino acids, gaʻo ma le lactate, o le kulukose o loʻo faia i le ate.

O le faʻaitiitia o le kulukose e tupu pe a uma ona tuʻuina atu le inisalini mai le pancreas. O lenei homononi e fesoasoani i le kulukose mole molemoa e maua i totonu o le masini lea e faʻaaogaina e gaosia ai le malosi. O le faiʻai e sili ona maua le kulukose (12%), i le nofoaga lona lua o le inumaga ma maso.

O le vaega o le kulukose e le o manaʻomia nei e le tino o loʻo teuina i le ate i le glycogen. Glycogen faʻasao i tagata matutua e mafai ona oʻo i le 200 g. Faʻavave vave ona faʻaaogaina ma le faʻavave ona faʻaaogaina gaʻo, ole faateleina o le kulukose toto e le tupu.

Afai o mea taumafa e tele mea e mafai ona maua i le gaosiga o gaʻo, pe a faʻatupulaʻia le kulūkose ma mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini.

O le hyperperklycemia e tupu pe'ā uma ona 'ai e taua o le paleni o meaʻai poʻo le tolopoina. E oʻo i le maualuga i totonu o le itula, ona faasolosolo malie lea o le faʻaitiitia ma i le lua poʻo le tolu itula i lalo o le aafiaga o le inisalini, o le glucose o loʻo toe foi atu i faʻamaumauga na muamua ao leʻi 'ai.

O le suka o le toto e masani lava, pe a maeʻa le itula e tasi pe a maeʻa le taumafataga o lona maualuga e tusa o le 8.85 -9.05, a maeʻa le 2 itula e tatau ona itiiti ifo le faʻaaliga i le 6.7 mmol / l.

O le gaioiga o le inisalini e mafua ai ona faʻaitiitia le suka o le toto, ma o ia ituaiga hormones e mafua ai se faʻaopoopoga:

  • Mai meaola o tamaʻi o le pancreas (olatini alpha),
  • Laʻau faʻapitoa - adrenaline ma glucocorticoids.
  • O le thyroid gland o le triiodothyronine ma le thyroxine.
  • Toto o le tuputupu ae o le pituitary gland.

O le taunuuga o hormones o se tulaga tumau o le kulukose i le tulaga masani o tulaga faatauaina.

Tuua Lau Faamatalaga