Mafuaaga, masini o le atinaʻe ma faailoga o le faʻamalosia o le inisalini

O le inisalini e faʻaleleia le tuʻufaʻatasiga o gaʻo gaʻo mai le kulukose i le hepato- ma le lipocytes. I lalo o lana faatosinaga, o le gaioiola o le acetyl-CoA o loʻo faʻaaogaina i le mulimuli ane mulimuli ane o le Malonyl-CoA, lea e faalauteleina ai le mole mole ole FFA, o le sini o le hormone o le enzyme Acetyl-CoA-carboxylase (acetyl-CoA CO2 ligase).

O le inisalini e faafesootai aafiaga o hormones lipolytic uma (adrenaline, glucagon, STH, glucocorticoils), ma faia ai foi le sili atu o le isocitrate ma ashi-ketoglutarate - activators o acetyl-CoA-carboxylase.

E iloa lelei o le gasegase oona e ave mai le ate i le tino o le tino o le lipoproteins (VLDL) e natia e le ate. O le insulin e faʻaleleia ai le gaioiga o le lipoprotein lipase, lea e tauaveina le VLDL faʻamaonia ma le fesuiaiga o gaʻo mama i totonu o adipocytes.

O le inisalini e faatelevave le felauaiga o le kulukose i totonu o le adipocytes ma faʻalavelave ai le enzyme lipolytic autu o siama o le tino o le lipase - lipase-dependent lipase.

I lalo o le gaioiga o le inisalini, o le faʻafouina o le glycolysis e maua ai le lipogenesis plastics (alpha-glycerophosphate), ma le faʻafouina o le auala o le pentose - malosi (e ala i le tuʻuina atu o le NADPH2). 4,2000

Faʻafouina insulin

O le faʻamalosia o inisalini o se tali i le gasegase i inisalini oona poʻo le manava. I lenei tulaga, o le faʻamaʻi puipuia e mafai ona faʻaalia o ia lava i se tasi o aʻafiaga o le inisalini, poʻo nisi.

O le inisalini o se pepidone hormone e maua mai i peta beta o tamaʻi pancreatic o Langerhans. E i ai sona aafiaga tele i metabolic process in almost all body tissues. O le autu o le inisalini o le faʻaaogaina o le kulukose e ala i siama - o le hormone activates key glycolysis enzymes, faʻapupulaina le mafai ona gafatia o le kulukose i siama kulupu, e faʻamalosia ai le fausia o glycogen mai le kulukose i maso ma le ate, ma faʻaleleia ai le tuʻufaʻatasia o palatini ma gaʻo. O le masini e faaosofia ai le faʻatuina o le inisalini o le faʻateleina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o le fausiaina ma le manava o le inisalini e faaosofia e le taumafa taumafa (e le gata o le carbohydrate). O le faʻamaʻaloina o le hormone mai le toto e faia i le ate ma gaʻo. O le faʻasalaina o le gaioiga o le inisalini i luga o le tino (o le lē lava o le inisalini) o le ki i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O fualaau oona e faatonuina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le kulukose e fusi lautele ma faʻalauteleina ai le lagona o gaʻo i le inisalini.

I atunuu faʻapisinisi, o le faʻamalosia o le insulin e faamauina i le 10-20% o le faitau aofaʻi. I tausaga talu ai nei, o se faʻaopoopoga o le numera o inisalini faʻasaʻo faʻamaʻi i tamaiti ma tupulaga talavou ua matauina.

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona tupu na o ia lava pe o le iʻuga o se faʻamaʻi. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻamalosia o le inisalini e faamaumauina i le 10-25% o tagata e leai ni faʻafitauli o le gasegase ma gasegase, i le 60% o tagata gasegase e maualuga le maualuga (ma le toto maualuga 160/95 mm Hg Ata ma luga), i le 60% o mataupu o hyperuricemia, i le 85% o tagata e maua i le hyperlipidemia, i le 84% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma le 65% o tagata e le atoatoa le kulukose.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le faiga o le atinaʻeina o le insulin resistance e le o malamalama lelei i ai. O lona mafuaʻaga autu o le vaʻaia o le solia o le tulafono. E le o faʻamautuina tonu ia faʻafitauli o le gasegase e mafua ai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina, e ui lava i le mea moni o loʻo i ai se vailaau faʻamalosi manino i le atinaʻeina o le inisalini.

O le tulai mai o le inisalini o le puipuiga o le inisalini e mafua ona o le solia o lona malosi e taofia ai le gaosia o le kulukose i le ate ma / poo le faaosofia ai le ave o le kulūkose e ala i lipine lautele. Talu ai ona o se vaega tele o le kulukose o loʻo faʻaaogaina e musele, ua fautuaina ai o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le inisalini faʻamalosia e mafai ona faʻaaogaina le kulūkose e le musika, lea e faaosofia e insulin.

I le atinaʻeina o le inisalini i le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o mea faʻapitoa ma maua mai e tuʻufaʻatasia. I le masaga monozygotic ma le maʻisuka ituaiga 2, e maua ai le malosi o le insulin i le faatusatusa i masaga e le o mafatia mai le maʻisuka. O le vaega na mauaina o le inisalini o le faʻaalia o ia lava i le taimi o le faʻaalia o le maʻi.

O tulafono faatonutonu le lelei o le lipid metabolism ma le faʻamalosia o le inisalini e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le ate (o le agamalū ma le ogaoga) faʻatasi ai ma se aʻafiaga mulimuli ane o le gasegase o le ate poʻo le ate.

O mafuaaga mo le tulai mai o le inisalini lona lua i le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai se tulaga o le hyperglycemia faaumiumi, lea e mafua ai ona faaitiitia le aafiaga o le insulin (o le insulin resistance).

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le inisalini lona lua e mafua ona o le le lelei o le puleaina o le maʻisuka, aʻo faaleleia le tau mo le metabolism o le gaʻo, o le malosi o le inisalini e faateleina ai le alualu i luma. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o le faʻamalosia e mafai ona toe fesuiaʻiina ma faʻamaʻoina i le toto hemoglobin glycosylated toto.

O aʻafiaga faʻafitauli mo le atinaʻeina o le insulin e aofia ai:

  • genis predisposition
  • sili atu le mamafa o le tino (pe a sili atu le mamafa o le mamafa o le tino i le 35-40%, o le lagona o le tino i le inisalini e faaitiitia e tusa ma le 40%),
  • ogaoga maualuga
  • faʻamaʻi pipisi
  • afaina o le tino
  • maʻitaga o maitaga
  • manuʻa ma taotoga,
  • leai se gaioiga faaletino
  • leaga masani
  • ave fualaau fualaau
  • leaga meaai paleni (muamua le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi)
  • le lava le moe i le po
  • taimi masani faigata
  • matua
  • o le faʻatasi ma nisi ituaiga faʻalapotopotoga (Hisipani, Aferika Amerika, Native Americans).

Faiga o le maʻi

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona muamua ma le lua.

O togafitiga o le inisalini o le inisalini e aunoa ma le faʻasaʻoina o le mamafa e le aoga.

I le amataga, ua vaevaeina i pepa nei:

  • physiological - e mafai ona tupu i le pala, i le taimi o le maitaga, i le taimi o le moe i le po, ma le tele o gaʻo mai meaʻai,
  • gasegase - ua maitauina i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, faʻataʻotoga o le maʻisukacidosis o le ituaiga 1, diabetic ketoacidosis, oona, hyperuricemia, le lelei o meaʻai, faʻamauaina o le ava,
  • endocrine - siakiina ma le hypothyroidism, thyrotoxicosis, pheochromocytoma, maʻi a Itenko-Cushing, acromegaly,
  • e le o le endocrine - e tupu i le cirrhosis o le ate, faʻalavelave faʻavaivai faifai pea, faʻamaʻi faʻamaʻi, fatu o le fatu, cachexia o le kanesa, vailaʻau o le myotonic, manua, taotoga, mumu, vavae.

Faailoga o le Resulin Resistance

E leai ni faʻamaoniga faapitoa o le faʻamalosia o le insulin.

E masani ona i ai le maualuga o le toto maualuga - ua faʻamautu e maualuga le maualuga o le toto, o le sili atu foi lea o le malosi o le inisalini. E le gata i lea, i tagata gasegase o le inisalini, e masani ona faateleina le manava, o le ituaiga o mea oona o loʻo i ai, e mafai ona faʻateleina le faʻaaogaina o le kesi.

O isi faailoilo o le faʻamalosia o le inisalini e aofia ai le faigata ona faʻalauteleina, iloa lelei, faʻaitiitia le taua, vaivai, moe i le ao (aemaise lava pe a uma ona 'ai), lagona le fiafia.

Faʻailoga

Ina ia suʻesuʻeina le faʻamalosia o le inisalini, o se aofaʻiga o faitioga ma le emenesis (e aofia ai talafaasolopito o aiga), o se suʻesuʻega faʻamoemoe, o le suʻesuʻeina suʻesuʻega o suʻesuʻega o inisalini.

I le aoina o se siama, e taulai atu le mafaufau i le i ai o le maʻisuka, toto maualuga, maʻi maʻi cardiovascular i aiga vavalalata, ma i latou e gafa ma le maʻisuka aʻo maʻitaga.

O se vaega taua i le togafitiga e faia e ala i le faasaʻoina o ituaiga olaga, autu o meaai ma gaoioiga faaletino.

O le suʻesuʻeina o suʻesuʻega ole masini insulin, e aofia ai le suʻega o le toto ma le urine, se suʻega o le toto, ma le suʻesuʻeina o le maualuga o le inisalini ma le C-peptide i le toto.

E tusa ai ma tuʻutuʻuga faʻamaonia mo le faʻamalosia o le inisalini na faʻaaogaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, e mafai ona iai lona auai i se tagata maʻi e tusa ai ma taiala nei:

  • ituaiga o le iniseti,
  • maualuga le toto triglycerides (luga aʻe o le 1.7 mmol / l),
  • faaitiitia le maualuga o le lipoproteins maualuga (lalo ifo o le 1.0 mmol / l i alii ma le 1.28 mmol / l i tamaitai),
  • le faʻavaivaia o le kulukosesese poʻo le faateleina o le anapogi o le glucose (o le anapogi glucose e maualuga atu nai lo le 6.7 mmol / l, glucose maualuga lua itula i le maea ai o le suʻega ole toleniga o le glucose 7.8-11.1 mmol / l),
  • excretion of albumin i le urine (microalbuminuria i luga aʻe o le 20 mg / min).

Ina ia iloa le lamatiaga o le faʻamalosia o le inisalini ma faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular, ua fuafuaina ai se numera o le tino:

  • itiiti ifo i le 18.5 kg / m 2 - le lava le mamafa o le tino, maualalo le lamatia,
  • 18.5-24.9 kg / m 2 - mamafa masani o le tino, lamatiaga masani,
  • 25.0-29.9 kg / m 2 - mamafa tele, faʻalavelave tele,
  • 30.0-34.9 kg / m 2 - o le lapisi o le 1 tikeri, maualuga le lamatiaga,
  • 35.0-39.9 kg / m 2 - lapisi 2 tikeri, maualuga le lamatiaga,
  • 40 kg / m 2 - ova e 3 tikeri, maualuga maualuga le lamatiaga.

Faʻafitauli togafitiga o insulin

O vailaʻau mo le faʻamalosia o le inisalini o le faia lea o vailaʻau o le hypoglycemic oral. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ua faʻamaonia mai fualaau faʻamaina e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le kulukose e fusi lautele ma faateleina ai le lagona o le tino i le inisalini, lea e oʻo atu ai i taui o le gaʻo gaʻo i totonu o na tagata. Ina ia aloese mai le gaioiga o le ate i le taimi o togafitiga faʻamalositino, ia mataʻituina le faʻamalosia o faʻamaʻi pipisi i le toto toto o tagata gasegase e fautuaina ia le itiiti ifo i le tasi i le tolu masina.

I atunuu faʻapisinisi, o le faʻamalosia o le insulin e faamauina i le 10-20% o le faitau aofaʻi.

I le tulaga o le maualuga o le toto, o le togafitiga o le antihypertensive ua faatonuina. I le maualuga o le cholesterol maualuga i le toto, o loʻo taʻuina mai ai fualaau o le lipid-lowering.

E tatau ona manatua i le mafaufau o togafitiga fualaau faʻasaina o le inisalini e aunoa ma le faasaʻoina o le mamafa o le mamafa o le tino e le aoga. O se vaega taua i le togafitiga e faia e ala i le faasaʻoina o ituaiga olaga, autu o meaai ma gaoioiga faaletino. E le gata i lea, e tatau ona faʻatuina se tulafono i aso uma ina ia mautinoa ai le malolo atoa.

O le gaioiga o togafitiga faʻapitoa e mafai ai e oe ona faʻalogo o maso, faʻapea foʻi ma le faateleina o maso maso ma faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e aunoa ma se faʻateleina o le inisalini. O tagata maʻi faʻamaʻi ile inisalini e fautuaina e faʻamalosi tino togafitiga mo le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso.

Faʻaititia le aofaʻi o mea faʻapipiʻi ma tino gaʻo tino e mafai ona faia taotoga. O le liposuction o le gaosiga e mafai ona avea ma laser, vai-jet, radiofrequency, ultrasound, e faia i lalo o faʻamaʻi lautele ma mafai ai ona e faʻateʻa ese le 5-6 lita o le gaʻo i le tasi o taualumaga. O le liposuction e le o se vaʻaia e itiiti ifo le faʻalavelave, e mafai ona faia i lalo o le faʻaleagaina o le tino ma e puupuu le taimi e toe faʻaleleia ai. O ituaiga autu o le liposuction e le o se taotoga o le cryolipolysis, le cavitation ultrasonic, faapea foi le liposuction tui.

I le tele o meaʻai, o le tuʻuina atu o togafitiga faʻatasi ma togafitiga faʻataʻavalevale e mafai ona mafaufauina.

Taumafa mo le faʻamalosia o le inisalini

O se mea e manaʻomia muamua mo le aoga o togafitiga o le inisalini o meaʻai. O le meaai e tatau ona avea ma polotini-fualaʻau, e tatau ona fai ma sui o gaʻo meaʻai i fuainumera maualalo.

O le faʻamalosia o insulin e faamaumauina i le 10-25% o tagata e leai ni faʻalavelave faʻaleagaina ma le gaʻo.

O fualaʻau maualalalo ma meaai fiber-tamaoaiga, meaʻai suamalie, iʻa o iʻa ma iʻa, meaʻai susu ma susu susu, meaʻai buckwheat, ma meaʻai e maua i omega-3 oona, potassium, calcium, ma magnesium ua fautuaina.

Faʻatapulaaina fualaau faisua e maualuga i le palu (pateta, sana, paluka), e aofia ai falaoa paʻepaʻe ma paluga, sukaisa, pasta, susu uma o susu, pata, suka ma pusa, suamalie suamalie suamalie, ava malosi, ma mea falai ma meaʻai .

Mo tagata gasegase e maua ai le inisalini, o loʻo fautuaina le taumafa i le Mediterranean, lea o le suauʻu olive o le punavai autu o lipids o meaʻai. Fualaau faisua ma fualaau suamalie e leai ni meaʻai, vine mamago mūmū (i le leai o faʻamaʻi o le cardiovascular system ma isi faʻasalaga), o oloa gaosi (yogurt masani, cheese) e mafai ona aofia i totonu o le taumafataga. O fualaau aina suamalie, nati, fatu, olive atonu e le sili atu ma le faatasi i le aso. E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o aano mumu, moa, gaʻo manu, fuamoa, masima.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona mafua ai le atherosclerosis e ala i le solia o le fibrinolysis. E le gata i lea, o lona uiga, e le o le maʻi suka, ituaiga 2 o le maʻisuka, maʻi fatu cardiovascular, pathologies o le paʻu (acikinhosis black, acrochordon), syndrome ovary polycystics, hyperandrogenism, faʻalavelave tuputupu aʻe (faʻalauteleina o foliga vaaia, faʻavavevave le alualu i luma) e mafai ona atiaʻe. O tulafono faatonutonu le lelei o le lipid metabolism ma le faʻamalosia o le inisalini e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le ate (o le agamalū ma le ogaoga) faʻatasi ai ma se aʻafiaga mulimuli ane o le gasegase o le ate poʻo le ate.

O loʻo i ai se vailaau manino o le kenera i le atinaʻeina o le inisalini.

Faʻamatalaga talafeagai ma togafitiga talafeagai, o le faʻasolosolo e lelei.

Puipuiga

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le inisalini, ua fautuaina:

  • faasaʻo le mamafa,
  • lelei meaai paleni
  • auala masani ma le malolo,
  • lava gaioiga faaletino
  • aloese mai tulaga faigata
  • tuuese o masaniga leaga,
  • togafitiga vave o faʻamaʻi e ono mafua ai le atinaʻeina o le inisalini,
  • Talosaga talafeagai mo fesoasoani faafomai ma auiliiliga o le inisalini tetee i mataupu o masalomia o le solia o le gaosiga o le gaʻo,
  • Aloese mai le le pulea lelei o fualaau oona.

Symptomatology

O le suʻesuʻega o lenei faiga faʻaleaga, e faigata tele, talu ai mo se taimi umi e mafai ona faʻataunuʻu atoa. I le faʻaopoopoga, o faʻamatalaga o falemaʻi o loʻo i ai nei e foliga mai e le o se mea patino, o le mea lea, o le tele o tagata gasegase latou te le sailia ni togafitiga faafomaʻi taimi, ma le maua o le soifua maloloina i le vaivai ma le matua.

Ae ui i lea, o sea soliga i le gaioiga o le tino o le a tuʻuina atu i ai faʻamaumauga nei:

  • susu, e ui lava i le fia inu ma le faʻaaogaina o se aofaiga tele o le vai,
  • filifilia o mea taumafa - i le tele o tulaga, i totonu o nei tagata gasegase e fiafia i ai, e "tosina" i meaai suamalie,
  • tiga o le ulu ona o le leai o se mafuaaga, o nisi taimi o le valea,
  • vaivai, e tusa lava pe ua maeʻa se malologa umi,
  • afaina, malosi, lea e mafua ona o le le lava o le kulukose i totonu o le faiʻai,
  • fatu palpitations
  • faʻaauau taimi e le mafua mai i se taumafataga
  • faateleina le afu, aemaise i le po,
  • i totonu o tamaitai - faʻaletonu mataga,
  • afaina o le manava - faaputuputu o gaʻo i luga o le tauau o le tauau ma i totonu o le manava,
  • mumu mumu i luga o le fatafata ma le ua, lea e mafai ona o faatasi ma le vevela. E le o iai ni faʻamatalaga faʻamatalaga faʻamaʻi.

I le faʻaopoopoga i le ata o le faʻaogalagi, o le i ai o se ituaiga o faailoga o le a faʻaalia foi e ala i le vavae ese mai le masani o faʻataʻitaʻiga ile LHC:

  • o le faʻaititia o le "lelei" cholesterol ua faaitiitia,
  • o le aofaiga o triglyceride e sili atu nai lo le 1.7 mmol / l,
  • o le aofaiga o le "leaga" cholesterol e maualuga atu nai lo le masani i le 3.0 mmol / l,
  • o le foliga mai o le polotini i le urine,
  • o le tele o le anapogi o le toto glucose e sili atu i le masani ile 5.6-6.1 mmol / l.

Afai o iai lau ata o loʻo i luga, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi. O le tagata lava ia, i lenei tulaga, e le gata ina le talafeagai, ae e matua lamatia ai foi le ola.

Tuua Lau Faamatalaga