Taumafa mo le maualuga

O le taumafataga mo le maualuga o le toto maualuga e taua tele i le togafitiga o le maʻi. O se auala talafeagai i meaʻai e fesoasoani e faʻaitiitia ai le toto ma faʻaleleia atili le soifua maloloina o tagata gasegase.

O le maualuga o le mamafa i le toetoe lava o mataupu uma e tuʻufaʻatasia ma le tasi poʻo le sili atu foi o faʻamaʻi nei:

  • atherosclerosis
  • siama fatu fatu
  • afaina
  • maʻisuka malosi
  • gasegase gasegase
  • arrhythmia,
  • ua le atoatoa le aoga.

I le maualuga o le maualuga 1, o togafitiga fualaau e masani ona le faia. I le tele o tulaga, o se taumafataga tatau, faʻasologaina o tulafono masani i aso taʻitasi ma faʻagasologa faʻavaomalo masani e mafai ona faʻamautuina le maualuga o le toto maualuga ma puipuia le alualu i luma o le maʻi.

I le 2 ma le 3 tikeri o le maualuga o le toto maualuga, o se taimi umi (e masani lava ona tumau i le olaga atoa) e manaʻomia togafitiga faʻapitoa, e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi, togafitiga toga, togafitiga o le physiotherapeutic, ma meaʻai. O lenei auala e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi i tagata mamaʻi - o le faʻafuaseʻi o le faateleina o le toto maualuga, lea e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o le myocardial, o le stroke stroke, o le taofiofia o le toto ma isi faʻafitauli.

O le taumafataga mo maʻi gasegase e le o se taimi le tumau, ae avea ma auala o le ola, talu ai e masani lava ona i ai se lamatiaga o le faateleina o le mamafa.

Tulafono Lautele

Toto toto o le tagata e faʻalagolago i le tele o mea, ma o le faʻaogaina o le tino o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia i se numera tele o mataupu e mafai ai ona faʻamalosia le aʻafiaga o mea leaga e mafua ai le faateleina o le toto. Ae ui i lea, faatasi ai ma se faaumiumi ma faalauiloaina, o le gafatia o le gaioiga o le cardiovascular system ua le manuia, lea e tau atu i le atinaeina o le maualuga o le toto maualuga - o le faateleina faifaipea o le faateleina o le toto. O nei mea e aʻafia ai:

  • leai se faamalositino
  • leaga leaga (ava malosi / ulaula tapaa),
  • meaʻai paleni
  • mamafa tele
  • aoga, ona o le atuatuvale / faaletonu o le tino i le ogatotonu o le tino (i le faʻalavelave alofa-faʻalogo),
  • afaina o aafiaga eseese o le siosiomaga / vailaau eletise,
  • solia o le fua faatatau / gaosia o meaola o meaola ma meaola e aofia ai le totoina o le toto (fomaʻi, vasopressin, inisalini, prostacyclin, thromboxane, tioata matagi), e nafa ma le faʻamamafa / faʻalauteleina o le leo o musele malie o toto toto,
  • suiga i le tulafono faatonutonu o le paleni o vai / sodium ions i faamaʻi fatu fatu.

O le lamatiaga o le maualuga o le toto maualuga, o le tele lava o tulaga e leʻo faʻaalia i le falemaʻi mo se taimi umi, lea e mafua ai le atinaʻeina o maʻi fatu fatu (coronary heart disease)siama fatu fatu), maualuga o le augavale tauagavale o le fatu, faiʻai taʻavale, o le arthhythmias, le toilalo o le fatu (faaletonu tumau o le fatu), le malosi o le tino ma isi gaioiga i totonu. Ole togafitiga o le faamai e tele lava ina fuafuaina e le tulaga o le maualuga, ae i soo se tulaga, o le togafitiga e tatau ona atoatoa, atoatoa ma faaauau.

Faatasi ai ma togafitiga fualaau faasaina, meaʻai tatau ile maualuga toto maualuga o le mea sili lea ona taua i le faʻamautuina o le mamafa ma faʻaitiitia i le matua o le matua. O le faavae o le soifua maloloina o meaʻai i le toto maualuga o se vailaʻau faʻapitoa Laulau numera 10 e tusa ai ma Pevzner. I le avea ai o se tulafono, o le taumafataga mo le maualuga o le maualuga i le tulaga muamua (1 tikeri) e faavae i luga Numera numera 15 ma le faʻasaina o masima. I le maualuga o le 2 tikeri poʻo le 3 tikeri ma le faʻalavelave faʻaleagaina o le cardiovascular system, ua fautuaina Numera numera 10 A. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga / maualuga o le mamafa (3/2 tikeri), e agai atu i le talaaga atherosclerosis meaai paleni e faavae ile fomaʻi Laulau Nu. 10 C.

O le numera numera 10 mo le toto maualuga e maua ai le fua faatatau o le faʻaaogaina o mea taumafa autu i totonu o le tino ma le faʻavaeina o aiaiga mo le faʻamautuina o le toto.

O faʻavae autu o le laasaga masani o togafitiga o:

  • Initaneti atoatoa o le vaega o le protein (85-90 g o palatini), 80 g o le gaʻo ma le 350/400 g o carbohydrates ma le fua o le taumafa o le 2400-2500 kcal / aso mo tagata mamaʻi e mamafa le mamafa o le tino. At afaina ma toto maualuga o le tau o le taumafataga e faʻaititia i le 25-30% i le 1900-2100 kcal / aso ona o le faʻaitiitia o gaʻo i le 70 g ma le gaʻo paluga i le 250-300 g, mafuaʻaga ona o le le faʻaaogaina o suauʻu kapailaina mama mai le taumafataga, aemaise lava suka ma mea faʻafiafia / suamalie e faʻavaeina , faʻapea foʻi ma falaoamata ma meaʻai o le cereal. I mataupu pe a mafua ona o le faateleina o le kalori o meaai e silia ma le 20 pasene pe sili atu foi o le tulaga o le physiological, ua faatonuina le togafitiga o le leiloa o le mamafa. Taumafa mo maʻi mamaʻi №8 e tusa ai ma Pevzner, ae i ai se tapulaa taua i le taumafa o masima. O le aʻafiaga o le paʻu o le paʻu o tagata mamaʻi ma le maualuga ma le maualuga maualuga e le o masalosalo, ma e oʻo lava i se faʻamaoniga faʻalagolago i le va o le mamafa o le mamafa i le gaʻo ma le faʻaitiitia o le toto, e masani lava i le fua faatatau o le 1 mmHg. st / / 1 kg.
  • Faatapulaaina o masima i le 2.5-5 g / aso. Aʻo kuka, e le faʻaogaina le masima, ma e na o ipu ua saunia. O le taumafa masani ole sodium taumafa i Rusia e tusa ma le 160 mmol / aso, e tusa ma le 12 g sodium chloride. Ua faʻamaonia o le faʻaitiitia o lenei tau i lalo o le 7.5 g / aso e mafua ai le faʻaitiitia o le taua o le toto. Ina ia faia lenei mea, ua lava le vavaeeseina mai le taumafa manino o oloa gaosi, aemaise oloa gastronomic (meaʻai ua gaosi, paluga, vasa, ulaula tapaa, sisi, pulu). O i latou e feagai ma faigata ogaoga ona o le leai o masima e fautuaina e sui masima sodium masima ma le potassium / magnesium chlorides. O tagata taʻitoʻatasi e iai le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona faʻaaoga le masini togafiti ma le faʻaitiitia o le sodium content o le 65%, ma i mataupu sili ona ogaoga, masima ma le 35% sodium content.
  • Tulaga maualuga vitamini A, E, Ma, vaega B ma minerale - salts o le potassium (e oo atu i le 4-5 g), calcium, magnesium (e oʻo atu i le 0.8-1.0 g), manganese (e oo i le 30 mg), chromium (e oo i le 0.3 mg), coenzyme Q (e oo i le 200 mg) Vitamin C (e oo i le 500 mg) filifili (e oo i le 1 g). E taua tele le pulea o le maualuga o le potassium i le taumafataga. O loʻo i ai faʻamaoniga faʻalagolago e faapea, o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o ions o le konisini e taua tele mo le faʻaitiitia o le mamafa, talu ai ona o le potassium e iai sona puipuiga i luga o le maualuga. O le mea lea, o le meaai e tatau ona aofia ai fualaau aina ma fualaau faisua (paluga tao, currants, lingonberries, faʻi, kāloti, kapisi, radishes, garlic, zucchini, tamato, paukini, beets, kukama, pi, oranges, watermelons, sea kale, melons), fualaau mamago (vine, apricots mago, pama, fig), nati (pine pine, almonds, peanesi), lea e mauʻoa i le potassium.
  • E taua tele le taofia o le magnesium i le taumafataga, lea ei ai le faʻalauiloaina o le gaselase i luga o le toto maualuga. O le masesium e maua i le tele o le araisa, faʻi, avocados, seaweed, oatmeal, bran, nuts, yogurt, pi, ma pauna. O le taumafa o tagata gasegase e tatau ona faʻamalosia i le kononium, lea e aofia ai le tufatufa o le intracellular / extracellular fluid lea e puleaina ai le toto toto. I fuainumera tele, o le calcium o loʻo maua i meaʻai susu, nati, ponaivi iʻa. O se fomaʻi faʻamaonia ma le faʻasolosolo i luga o le maualuga folate (Vitamin B) faʻaaoga i le aso 350-400 mg. E faʻamaopoopoina le galuega o le endothelial vascular e ala i le faʻaititia o tulaga homocysteine ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga. Tomato, legumes, leafy vegetables, asparagus, cereal products, Brussels totogo, fualaau aina suamalie i le folate.
  • O le faʻaogaina o le malosi o le faʻamalosi e faʻaaogaina foi i se vailaʻau o le vaitamini carnitine, lea e latalata i le fausaga ile amino acids. O loʻo i totonu o le ate, vela, beef, kulimi, kirimulu muʻamuʻu, kusi cheese.
  • O le lamatiaga o le maualuga o le toto maualuga e fesoʻotaʻi ma le le lava o le chromium ma le seleni i le meaʻai. Seleniuma e aofia ai meaʻai e pei o le sami, ate, pepe, turuki, moa, povi, povi ma vela vevela. O le mafuaʻaga o le chromium o le sana / fuālaʻau manogi, cereals (falala, sana, pela tile, millet), nati, fualaau mama, fualaau faisua, sisi. O le mea lea, o le faʻaaogaina o meaai faapitoa e maualalo ai le toto, e mafai ona e tausia se maualuga o le maualuga o le toto maualuga i tagata mamaʻi, aemaise lava i se faʻamaʻi o le maualuga o le toto maualuga. I se faaopoopoga, o oloa e maualalo ai le toto, e le pei o vailaau, e galue malie.
  • Tapulaʻa o gaʻo tumu i le taumafataga ma faʻamautinoaina se mea e lava o oloa e aofia ai le PUFA (polyunsaturated fatty acids) o loʻo faʻamaopoopoina mai ai. prostaglandinso loʻo i ai se malosi faʻamalosia ma e mafai ona faʻaleleia galuega o le mitiumiomu, o le maualuga o le toto. Ina ia faia lenei mea, o le meaai e tatau ona aofia ai le suauʻu iʻa, vailaʻau / rapese / olive olive (ia le itiiti ifo ma le 30 g / aso), iʻa o le sami suamalie (talofa, pusa, togafiti, sardines), nati ma fatu.
  • O le vaega sili ona taua o le taumafa o tagata e faigofie ona / mafatia i le maualuga o le toto maualuga o le tuuina atu lea o le tino i le aofai tatau o le ola mama, ona o lona le lava i le tino, o le lumenia o le vaa ua solo, lea e o faatasi ma le faateleina o le toto. O le ao ole aso e leai se totogi e tatau ona 1.2-1.5 lita. Ae ui i lea, faatasi ai ma le GB le tuufaatasia ma le faaletonu o le fatu, o le tele o le suavai saoloto o le a faaitiitia i le 0.8-1.0 l / aso. E faʻasaina le faʻaaogaina o meainu suamalie ma le sodium mineral vai, tea malosi ma le kofe uliuli.
  • O se meaai e maua i le maualuga o le toto maualuga e faatapulaaina ai le faaaogaina o le ava malosi: mo tamaitai, o le tutusa e oo atu i le 20 g, mo tane, e oo atu i le 40 g o le alcohol alcohol. E i ai eseesega o manatu i luga o le puipuiga o aafiaga laiti o le ava malosi e fesootaʻi ma faʻamaʻi fatu cardiovascular. E le masalomia, o fua taua o le ava malosi o le mafuaʻaga lea o le atinaʻeina o le maualuga ma le ava malosi ua solia i le maualuga o le toto maualuga, aemaise lava mo maʻi o le ate ma le toto le mama i le tino o le hepatic / vena cava i le vevela telefoni (hypertension). Ae ui i lea, e leai se faʻamaoniga o aoga o le tuʻuina atu o le ava malosi. E mafai ona matou taʻua le feteenaiga Falani, pe a maualalo le maualuga o le tino o le tino mai maʻi cardiovascular, e aofia ai le GB ma le taumafaina tutusa o manu o manu i Europa Tutotonu ma Europa i Matu, ae e masani lava ona faʻaaogaina fua o vailaau mūmū.
  • Faʻasologa faʻasalaga (4-5-taimi) e aunoa ma le inu.

Afai o le maualuga o le toto maualuga e tupu i tua atherosclerosisua faatonuina meaai Laulau Nu. 10 C. O le taumafataga o le Hypocholesterol mo tagata mamaʻi e maua i le toto maualuga e maua ai se faʻaititia o le taumafa o meaola manu, e le aofia ai mea taumafa cholesterol ma faʻamalosi faʻamaʻi faigofie. I le taimi lava e tasi, o le faateleina o le taumafa o meaʻai e aofia ai filo masani, faʻatoʻa gaʻo faʻasusu (gaʻo fualaʻau) ma le fua o puipuiga o fualaau faiva e faʻatatau i manu. O le taumafataga mo le maualuga o totoga e aofia ai le faateleina o le mea e aofia ai vitamini C ma Vaega B, elemene elemene, lipotropic substances /linoleic acid.

Mea ua faatagaina

O le taumafa mo le toto maualuga e aofia ai le aofia i totonu o le taumafataga:

  • Wheat / rye, fatu atoa ma faatasi ai ma le faaopoopo o fala falala. E faʻatagaina e 'ai le paluga faʻatoʻa fale ma isi masi mama ma masi.
  • Vailaau vela ma fualaau faisua ma kuka lelei, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o togalaau vao e aunoa ma le faʻavelaina.
  • Meaʻai laititi-gaʻo o meaʻai mumu i pepa / kuka tao. Ma le aano o moa, lapiti. Meat mo soʻo se ituaiga o kuka e tatau ona muaʻi kuka, faʻafefiloi le susu, ma kuka i se vaega fou o le vai.
  • Seafood / iʻa iʻa ma iʻa taumafa.
  • O fualaau fou fou (pateta, kāpeti, kāloti, beets, zucini, paukini, eggplant) poʻo i le ituaiga o suauu kuka. Mai i meaʻai - fualaʻau, vailaʻau faʻatau e faʻaaogaina i le suauʻu manogi.
  • Sour-milk products with low fat content and low-fat cheese cheese, cream cream (na o ipu).
  • Laʻau moa suamalie-e oʻo atu i le 3 fasi vaega i le vaiaso, saula ma susu tamato i luga o se fua o fualaau aina poʻo le faaopoopoina o kirimi kirimoni.
  • Cereals (karite, millet, buckwheat) ma le pasta i le ituaiga cereals, pusa ma fualaau faisua / kisisi.
  • Lauti / fualaʻau manogi mo le kukaina ma le saunia o taumafataga.
  • Fua / vine i soo se ituaiga, faapea foi i le compotes, jelini ma le peeli.
  • O meainu - mea inu inu (kofe supa), soupuni o le rosehip, vaivai lauti ma susu, fualaau fai sua / sua.

O le a le mea e 'ai mo le maualuga?

O le tele o fualaau faisua e tatau ona i ai i le taumafa a se tagata o loʻo mafatia mai le toto maualuga. Latou te fesoasoani e toe faʻafoʻi pe faʻamautu tulaga masani o le cholesterol i le toto, ma faʻagesegese ai foʻi le faagasologa o lona faʻafefe i totonu o vaʻa toto. O fualaau faisua e fesoasoani i le tino e faʻatumu vave, faʻagaloina le fiaai mo se taimi umi, ma faateleina le faʻamalosi o le tagata.

Faʻateleina le tele o kapisi, beets ma kāloti - e tamaoaiga i le tele o fiber ma fusi uʻu. Aua foi nei galo e uiga i gaosi, e sili ona pogisa. O le a le sili atu le lelei mai ia i latou, tusa lava pe tele se numera oi latou.

Faʻaaofia iʻaʻai i au meaʻai: iʻa, kapisi, crustaceans. A fai le kuka, tuʻu le masima ma isi mea manogi e faʻaitaina ai puipui o le manava.

Mai aano o manufasi, tuʻufaʻatasiga i ituaiga meaʻai-maualalo-moa po o le paluga. Ia mautinoa o meaʻai e te 'aina e aofia ai:

  • Ascorbic acid. E faʻaolaina ai le faʻaitiitia o le cholesterol, faʻamalositili ai faiga faʻalelei.
  • Riboflavin. E talafeagai mo le faʻapipiʻiina o le ATP (protein e manaʻomia mo le ate) ma le suāsusu.
  • Niacin. E faʻatagaina ai le faateleina o le totoga o le toto, e faʻaitiitia ai toto toto, e mafua ai le faateleina o le toto.
  • Pyridoxine. Fesoasoani e aveese le cholesterol ma isi mea leaga mai le tino.
  • Bioflavonoids. Latou te faʻateleina puipui o toto toto, lea e puipuia ai le faʻafefe o le cholesterol.

Ia mautinoa foi o au meaʻai e aofia ai minerale:

  • Magnesium. E fesoasoani i le faʻaitiitia o le maso maso, ma faʻalavelaveina ai gaioiga i le cereberal cortex. Mulimuli ane, o le faʻaitiitia o le toto maualuga ua faʻaitiitia foi. O le masesium o loo maua i vine, pi, soya, pi, rye, apricots mago ma peʻa lanumeamata.
  • Potassium. I le le lava o le toto, e faʻaleleia ai le feteʻenaʻi o le myocardium. O le potassium o loo maua i fualaau, fualaau, koko ma pipi laiti.
  • Iodine. O loʻo i ai se malosi malosi e faʻafefe ai. Iodine e maua i le gaogao, sami, musele ma isi mea gataifale.

O le a le mea e tatau ona lafoai?

O le masima o le mea e tumau ai le vai i totonu o le tino o le tagata, ma o se taunuuga o le maualuga o le toto. Ona o le faateleina o le tele o le felafolafoai o le toto, ua tulai ai le toto toto. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e mataʻituina le tele o masima e te faʻaaogaina.

I le averesi, e 'ai se tagata e tusa ma le 10-15 kalama o lenei "paʻepaʻe paʻepaʻe", ma e le sili atu le masani i le 4. Faʻaliliu le faʻafeiloaʻi, pe a foliga mai e leai se aoga ia te oe, faaopoopo le pasesa, sua o le tipolo poo le soya soya i le ipu. O le a latou faia se mea manaia o meaai, ae latou te le afaina ai lou tino.

E le gata i lea, i le taimi o togafitiga, taumafai e lafoai atoa le ava malosi.Latou te mafua ai le spasm ma le faʻaitiitia o le maualuga o le toto toto, lea e matua faateleina ai le avega i luga o le fatu. O aʻafiaga lava ia e mafua ona o le tele o le taumafaina o le malosi o le teas ma le kofe.

Taumafai e faʻaititia le aofaʻi o meaʻai ma gaʻo manu: o suauʻu, sausage, oloa gaʻo meaʻai. Ia mautinoa o le 40% o gaʻo uma e faʻapalaina o aʻafiaga ia. E tatau ona fuga na o le sunflower po o le suauu olive, ae leai se mea i le puaa.

Taumafai e faʻatapulaʻa le aofaʻi o suti i lau meaʻai. E matua aoga lava le lafoaia o keke ma kulimi ma keke keke. Puleaina lou faʻaaogaina o suka, o se gaʻo faigofie faʻaleagofieina digestible lea e faʻateleina le maua o le mamafa.

Calories manaomia

O se meaai e maua i le toto maualuga e tatau ona faʻatapulaʻa calories i aso taʻitasi. O lenei meataitasi e tatau ona faʻamaonia mo i latou o loʻo mamafa tele - oi latou e sili atu ma le 25 o latou tino.

Afai ei ai lau faʻataʻitaʻiga i luga aʻe o le masani, faʻaititia lou meaʻai i aso taitasi e ala i le tipi i luga o meaʻai e aofia ai gaʻo manu po o gaʻo maualuga. Aua neʻi galo o le ausia o ni faʻamanuiaga lelei e te manaʻomia e auai ai i aʻoga faaletino.

Faʻamaumauga o le tino 25-30300-500 calories e tatau ona toesea mai manaoga o aso taitasi.
Faʻamaumauga o Masina 30-35500-700 calories e tatau ona toesea mai manaoga o aso taitasi.
Totoga o Fua o le Body 35-40700-800 calories e tatau ona toesea mai manaoga o aso taitasi.
Faʻamaumauga o le tino 40 ma lugaMai manaoga o aso taʻitasi, e tatau ona aveʻese le calories e 1000.

Faʻasalaga e Faʻasagaʻi

Faatasi ai ma fomaʻi, e leai se uiga lautele e uiga i le matelaina e faatatau i le togafitia o le maualuga. I le faagasologa o le teenaina o meaai, o le le lava o meaʻai ma elemene e tupu.

O nei mea uma e mafua ai le vevela, leai se malosi ma osofaiga o vaivaiga. E le gata i lea, o isi pauna, lea e faʻaosofia le foliga mai o le maualuga o le toto maualuga, amata ona alu ese ona o le leiloa o le maso ma le vai talafeagai.

I le faagasologa o le matelaina, o le tino o le tagata e maua ai mea faapitoa - konesona, lea e faʻalavelave ai le gaioiga o fatugaʻo. O le mafuaʻaga lea e le tatau ai ona e faia se laasaga taua, na o le mea muamua lava e tatau ona e iloa le mea o loʻo fai e lau fomaʻi.

Tulafono Faʻatau Meaʻai mo le Maualuga

O se tasi o mafuaʻaga autū e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maualuga o le gaʻo ma le le lelei o taumafa.

O le mamafa o le mamafa ma meaai maualuga-kalori e faʻaleagaina ai le gaioiga o le cardiovascular system, lea e oʻo atu ai i le faʻasalaina o toto i vaʻa, faʻalavelave maualuga ma isi faʻafitauli faigata.

O meaʻai talafeagai mo le maualuga o le toto maualuga e faavae i luga o le tele o mataupu faavae. Ole fuainumera manaʻomia o calories e faʻaaogaina e faʻatulagaina e le fomaʻi e faavae ile mamafa, maualuga ole gaioiga, faʻamaʻi faʻamaʻi. O le masani masani o le kilokalo i aso taitasi e tusa ma le 2500. E taua le aua nei fafaga, ae le o le fia lagona le fiaai. O le lisi mo le toto maualuga ua faia ina ia i ai se aso e maua ai e se tagata le aofaiga o le porotini - 100 g, le aofaiga o le gaʻo ma le 400 g o meaʻai. E le gata i lea, ua faʻamaonia mai se fualaʻau faʻapitoa i le potassium ma le magnesium.

Latou te 'ai 5-6 taimi i le ao. O aso uma lava, o le meaai mulimuli e tatau ona lua i le tolu itula aʻo lei moe. I le taumafa i se paleni paleni, e naʻo meaai mama e saogalemu mo le tino ma vave ona gauai. O ipu uma e fufulu, vevela pe palu. O fuamoa e mafai ona faʻataunuʻuina i sina vaega itiiti o le yogurt poʻo le fuamoa (olive).

Mea afaina

Pe a faʻapipiʻi se lisi mo le toto maualuga, o oloa e afaina i lenei maʻi e le aofia ai. O oloa ia e le aofia ai:

  • Miliki ma meaʻai susu e maua ai mea masani gaʻo,
  • Meaʻai ma iʻa,
  • Tuʻu,
  • Meat ma moa moa,
  • Pastries, sweets, jams,
  • Meaʻai anapogi
  • Pickles ma piko,
  • Meaʻai manogi
  • Faʻamafa i meaʻai
  • Sukalati
  • Leisi
  • Potato
  • Ava malosi, malosi lauti,
  • Mea inu gaosi
  • Mea e faʻaaogaina Semi-maeʻa.

Mea e faʻaaoga ma le faʻaeteete

Faatasi ai ma le maualuga ma le gaʻo, e le o oloa uma e aoga. O le pata e taua tele mo le gaosiga masani. Ae mo siama, ma le maualuga o le toto maualuga ma faʻamaʻi vascular, e mafai ona faʻaumatia e le sili atu i le 2 sipuni i le aso. E masani lava mo le kukaina o lea mea e suia i fualaau faisua. Soo se togi o le suauu manogi e maualuga foi le kalori, ae e i ai ni aʻafiaga itiiti mo toto toto.

O le taumafataga mo le maualuga o le toto maualuga e le mafai ona sili atu nai lo le sipuniti o masima i aso taitasi.

O fualaau faʻamalosi masani e masani lava ona faʻaaogaina meaai o loʻo i ai le masima: semolina, iʻa o le vaitafe, fuālaʻau fou, ma fuamoa. O le tele o le masima e taofia ai le faʻaumatia o le vai mai le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻateleina o le mamafa ma le fatu fatu.

Meli ma mea faʻasao fale e mafai ona 'aina i ni vaega laiti, e pei o pasta, puʻamuʻu, siama faʻasalalau ma susulu.

Mea aoga

Mo tagata ua maua i le maualuga, o se lisi tele lava o meaʻai ua faamaonia ua tuufaatasia. Ae e tatau ona manatuaina i le maualuga o le maualuga 3 ma le muamua maualuga, o meaʻai faatagaina ua eseese. O le mea lea, e tatau ona e siakiina lau fomaʻi mea e te mafaia ma e le mafai ona 'ai.

O oloa aoga mo le toto maualuga o meaʻai e maualalo le gaʻo, popo, lapisi o lapiti. O meaʻai talafeagai mo le toto maualuga e le mafai e aunoa ma fualaau faisua. O le faʻaaogaina o kāloti, kapisi, beets e taʻitaʻia ai i se faʻaitiitia malie ma faʻaitiitia le natura o le toto. O fualaau faisua e tele e maua i fiber, potassium ma magnesium. Carrot ma le suka e sili ona aoga i le taeao.

Sweets e mafai ona suia i fualaau mama: palu, apricots mago, vine. Latou te mauʻoa foi i le potassium, lea e maualalo ai le toto. O meaʻai o le sami ma iʻa e lelei tele mo o latou iodine, seleni, calcium, phosphorus ma fatty acids.

O le meaai e tatau ona aofia ai le tele o pata: karite, karisi, buckwheat, oatmeal. O gaosiga o le kuka e lelei tele i le vai poʻo le susu susu. O meainu, tuʻu atu le fiafia ile teas ma le hibiscus, lea e faʻaititia ai le mamafa. E tele otaota e maua ai aʻafiaga mamafa:

  • Fua fatu
  • Fualaau o le Hawthorn
  • Chokeberry,
  • White blanletoe
  • Calendula
  • Periwinkle
  • Mint
  • Fatu laʻau
  • Saito vao
  • Tina,
  • Fugalaau lanu
  • Melissa
  • Valerian
  • Birch lau
  • Pine pine pine
  • Yarrow.

Vali ma aniani ma faʻaaoga foi i le mamafa o meaʻai. Na o le 3-4 cloves i aso taitasi o le a fesoasoani e toe faʻafoisia le soifua maloloina. I fuainumera tetele, o le garlic e mafai ona afaina. O aoga o persim, apples, apricots ma oranges mo le maualuga maualuga e le mafai ona faʻafitia. O nei fua e mauoa i vitamini C, lea e talafeagai mo le galasticity ma le malosi o puipui o toto toto.

O mea manogi, e aoga tele. E faʻamaligiina ai le toto, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le natura o le mamafa. Afai e te faʻaaogaina le mumu i le toto maualuga i taimi uma, ona faʻaitiitia foi lea o le maualuga o le suka i le toto. Ae e le mafai ona faaopoopo i meaai mo le maʻisuka ile 1 tikeri.

Amerika Dash Diet

O se faasee po o se meaʻai mo mea e gasegase maualuga e fautuaina e le tele o cardiologists ma tagata fai meaʻai. O se tasi o mea sili ona lelei mo le mamafa o le mamafa ma le maualuga o le toto maualuga, ua faatagaina i le maʻisuka ma le maʻi fatu fatu.

O le taumafataga e aofia ai le faʻaaogaina o se fuainumera tele o fualaau faisua ma fualaau 'aina, susu ma susu susu, meaʻai. E le sili atu nai lo le sipuniti i le aso le faatagaina o le masima, ua uma ona mafaufau i le aofaiga o loʻo i totonu o oloa.

O le mataupu autu o le teenaina o meaʻai gaʻo.

E tusa ma le 180 g aano o manu e tatau ona 'aina i le aso. E le sili atu i le 2 taimi i le vaiaso ona faʻatagaina ai le susu. O meaʻai e sui i fatu, fatu ma fualaau mamago. Mo ipu taitasi, o ona lava tautua ua fautuaina:

  • Suauu laisa pe legumes - e le silia le 1/2 ipu,
  • O se tasi o fasi keke mamago a taeao ananafi,
  • O se ipu susu o oloa susu,
  • O se ipu fualaau faisua po o fua,
  • Se sipuni o le suauʻu fuālaʻau.

Faʻaititia le numera o kalori i le 2000, o lenei taumafataga e faʻaaogaina mo le gau o le mamafa. Isi faʻapitoa - o le leai o ni faʻamaʻi ma se aofaiga o meaʻai e lava:

  • 25-40 g gaʻo,
  • 20-35 g o fiva laau,
  • aofaiga faatagaina o polotini, potassium ma le calcium.

Talu ai e leai se tapulaa i oloa (na o le aofaiga e tapulaʻa), e mafai e se tagata ona faʻapipiʻi le lisi o ia lava e ala ile filifilia o se lisi o oloa mo le vaiaso.

Faʻavae i luga o le faʻaitiitia o calories, masima ma le vai. O le ata 10 o le taumafa e mafai ai ona faʻafefiloi ipu kuka, kuka pe tao taofi. O le maualuga o le aofai o calories i le aso e 2500, lea e vaevaeina i 5-6 faʻamanatuga.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le meaʻai mo le toto maualuga, faʻapea foʻi ma se siama o maʻi fatu ma cardiosclerosis. O se tasi o filifiliga mo le lisi o aso taʻitasi:

  • Muamua o le taeao: falaleti karite po o le oatmeal, sina siʻusiʻi sina, salu o le rose,
  • 2 le taeao o le taeao: se ipu o yogurt, kefir poo fualaau suamalie,
  • Taumafa: o le paluga poo le susu, moa po o paluga tipisi ma salati fualaʻau,
  • Snack: kefir, o se fasi falaoa kuka, lua fualaau aina laiti,
  • Taumafa: aʻai, tao tao pe sogi, fualaau faisua, tiʻeli.

Rice taumafa

E na o laisi enaena e fautuaina mo lenei taumafataga. E eseese i fatu atoa ma fiva e faʻamamā ai le tino. O le taumafataga ua fuafuaina mo le vaiaso, ma e mafai ona 'aina le araisa i soʻo se aofaiga ma fualaau faisua fou. E le mafai ona e 'ai na o saito, e pei foi o tiogo ma fualaʻau kuka. E mafai foi ona e 'aina fualaau ma vine, vagana ai oranisi ma faʻi. I le taimi o le taumafataga, inu vine, teasisi fou poʻo le vai 60 minute muamua pe a uma ona 'ai.

Brown laisisi e pei o lenei: i totonu o se ipu vela - 2 ipu vai. A uma le kuka, ona faʻaitiitia ai lea o le afi, e ufiufi le pani i le tapuni ma tauagavale mo le 60 minute.

Taʻaloga:

  • Se ipu tioata ma le lemon
  • O ni nai panikeke.
  • Se fasi falaoa i le aso ananafi
  • Se ipu o meaʻai fualaʻau
  • Fafaga iʻa ma fualaau faisua
  • Buckwheat porridge
  • Fualaau saito
  • Laʻau tipolo poʻo le sua.

O nai fualaau laiti (peaches, tangerines, apu).

O tulafono faavae o le taumafa mo le toto maualuga

I le atinaʻeina o se taumafataga mo tagata mamaʻi e maualuga le maualuga o le toto, e tatau i tagata fai meaʻai ona amanaʻia tausaga o le maʻi, o lona malosi, o le mafuaʻaga o le faateleina o le toto, o le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli, faʻamaʻi faʻamaʻi.

Ae ui i lea, o loʻo i ai nisi tulafono lautele e tatau ona mafaufau i ai pe a faʻapipiʻi le soifua maloloina o tagata mamaʻi e maualuga le maualuga:

  1. Faatapulaaina o le masima. O le masima (sodium chloride) o le punavai autu lea o konatela, lea e fesoasoani i le faatumauina o le suavai i totonu o le tino, le atinaʻeina o le edema ma le faateleina o le toto. E manaomia e le tagata matua 3-4 g o le sodium chloride i aso taitasi, lea e na o meaʻai e maua, o le mea lea e le tatau ona faaopoopoina meaai i le meaai. Afai ole taumafa e leai se masima e faigata ona faʻafeiloaʻi e le tagata maʻi, ona faaleleia lea o le tofo o ipu, e mafai ona e faʻaaogā lautini faʻafefe (basil, pasesa, pi, coriander), sua o le lemon, saumati.
  2. Faʻasalaga mai le taumafa o le ava malosi, faʻapea foi meaʻai ma meainu e aofia ai caffeine (malosi lauti, kofe, koko, sukalati). Caffeine ma le ava malosi e mafua ai le vaʻaia o le toto toto, lea e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o le vailaau lautele ma le maualuga o le toto.
  3. Faatapulaʻa meaʻai manu. O le taumafa o tagata o loʻo mafatia i le maualuga o le toto maualuga e tatau ona faʻaititia le mea o loʻo iai i meaola manu (ghee ma le pata, sola, palu, susu), o le punavai autu o le cholesterol. E manaomia le fufuluina o ipu, kuka, masini ma tao tao. Afai e manaʻomia (mo se faʻataʻitaʻiga, mo le fugafulu salalau) faʻaaoga le kulimi fuālaʻau malulu. O lenei taumafataga o le hypelulesterol e fesoasoani e faʻaleleia le metabolism lipid, faʻagesegese ai le alualu i luma o le atherosclerosis.
  4. Tapulaʻa ole gaʻo vailaʻau faigofie faigofie. O le tele o meaʻai oona, aemaise lava o le mama (sugar, honey, sweets, pastries) e fesoasoani i le mamafa, lea e mafua ai le faateleina o le toto. O le mea lea, afai o se tagata maʻi e iai le malosi e maua ai le mamafa pe o loʻo pagatia mai le meaʻai, o le maʻisuka, e mafai e se tagata tausi meaʻai ona fautuaina se meaʻai taumafa a Atkins (e tele naua mea e teteʻe ai, o le mea lea, e le tatau ona e filifili e tausia).
  5. Lava le tele o fiva. I le taumafa o tagata gasegase i le maualuga, fualaau faisua ma le pailani e tatau ona aofia i aso uma. O nei oloa e mauʻoa i le fiber, lea e faʻafefe ai le vai i le gastrointestinal tract, faʻavaeina ai se lagona o le maofa, faʻapea foi ma le faʻaleleia o le motumotu. E tāua foʻi le faʻaitiitia o le fiber e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o gaʻo mai le manaʻoga, ma faʻavaivaia ai le maualuga o le cholesterol i le toto.
  6. O le aofia ai i le lisi o meaai e maua i le potassium ma le magnesium. O nei elemene taua e talafeagai mo le masaniga o le faiga o le cardiovascular system, heart contractions. E maua i le tele o iʻa ma iʻa, beets, kāloti, apricots mago, kapisi, falala.
  7. Taumafa masani i vaega laiti. Ina ia puipuia le ono mafai ona faateleina le toto toto, o tagata maʻi e maualuga le maualuga e fautuaina e ai i le 5-6 taimi i le aso, ma inu se ipu malamalama o le yogurt masani poo le kefir i le po. E tatau ona manatuaina o le maualuga o le toto, o tagata gasegase e faʻaseseina i soʻo se taumafa taumafa tasi (protein, araisa) poʻo le anapogi.

Caffeine ma le ava malosi e mafua ai le vaʻaia o le toto toto, lea e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o le vailaau lautele ma le maualuga o le toto.

O le tele lava o taimi, e tofia tagata i le numera o le numera 10 (numera o le numera 10 e tusa ai ma le Pevzner) mo tagata e maualuga le maualuga, lea e amanaʻia uma mataupu faavae o loʻo i luga o le faʻavaeina o le soifua maloloina mo mea faʻaleagaina.

Toto mo le vaiaso meaai ma le maualuga maualuga 2 tikeri

O se faʻataʻitaʻiga mo le vaiaso o loʻo mulimuli mai.

  • 'aiga o le taeao - oatmeal i le susu ma fualaau mamago, o se ipu faʻafefe o le rosehip,
  • o le lona lua o le taeao o se apu lanumeamata,
  • 'aiga o le aoauli - meaʻai fualaʻau, meaʻai aano o manu, compote,
  • aoauli i le aoauli - kusi falaoamata ma kapuni pati,
  • 'aiga o le afiafi - fufuluina fualaau faisua ma se fasi iʻa fagota, se ipu tioata,
  • i le po - o se ipu malamalama o le kefir.

  • 'aiga o le taeao - falaoisi kulimi, tipolo,
  • o le lona lua o le taeao o se moli,
  • 'aiga o le aoauli - aʻai iʻa, toso popo,
  • aoauli tea - fualaau suamalie,
  • 'aiga o le afiafi - salati fuamoa, faʻalapu vaʻa,
  • i le po - o se ipu malamalama o le kefir.

  • 'aiga o le taeao - falaoʻo buckwheat e aunoa ma le pata ma susu, kissel,
  • 'aiga o le aoauli - o se ipu malamalama o le yogurt masani ma le falaoa,
  • 'aiga o le aoauli - o se salati o fualaau faisua fou, taliga,
  • aoauli aoauli - o se apu lanumeamata,
  • 'aiga o le afiafi - fualaau fai fua, sua o fua,
  • i le po - o se ipu malamalama o le kefir.

  • 'aiga o le taeao - se ipu faʻatafe, falaoa, tao tao,
  • 'aiga o le aoauli - o se luutaga o vine po o vine fou,
  • 'aiga o le aoauli - meaʻai a le gaʻo, pulu falala,
  • aoauli aoauli - kusi falaoa,
  • 'aiga afiafi - salati fuamoa, pilaf ma moa,
  • i le po - o se ipu malamalama o le kefir.

  • taeao - susu susu falala e aunoa ma le suauʻu, faʻafefeteina o le rosehip,
  • 'aiga o le aoauli - fuamoa o fualaau suamalie' aina i yogurt,
  • 'aiga o le aoauli - meaʻai suamalie ma aano o manufasi, fasi fualaau faisua,
  • aoauli o le aoauli - o se faʻi po o se apu,
  • 'aiga o le afiafi - iʻa faʻasaina ma fualaau faisua, faʻamalosi,
  • i le po - o se ipu malamalama o le kefir.

  • 'aiga o le taeao - susu i fualaau mamago, tea vaivai,
  • 'aiga o le aoauli - fualaʻau,
  • taumafataga o le aoauli - meaʻai ole tagata fai meaʻai, gaʻo meaʻai vavalalata,
  • aoauli aoauli - fuamoa fua,
  • 'aiga o le afiafi --- kukaina le kāpeti e aunoa ma le suāuʻu, iʻa faʻamalolo,
  • i le po - o se ipu malamalama o le kefir.

  • 'aiga o le taeao - oatmeal i le susu ma fualaau mamago, o se ipu faʻafefe o le rosehip,
  • 'aiga o le aoauli - selu lili,
  • 'aiga o le aoauli - salati fuamoa fou, pipi vine,
  • aoauli o le aoauli - o le lima o apricots ua mamago po o pulu,
  • 'aiga o le afiafi - vela vela, salu fuamoa,
  • i le po - o se ipu malamalama o le kefir.

I le gasologa o le aso, ua faʻatagaina e le sili atu nai lo le 200-250 g falaoa, ma e fautuaina e tuʻuina atu i ai ituaiga faapitoa o falaoa (fatu atoa, le masima, diabetic, bran).

O le tele o taimi, o tagata ua maualuga le maualuga o loʻo faʻamatalaina le numera o le meaai a Pevzner 10, lea e faʻaaogaina ai mataupu uma o le soifua maloloina mo mea faʻaleagaina o loʻo taʻua i luga.

Faʻasagaga o togafitiga faʻapitoa o le maualuga o le toto maualuga, o le tulaga o tagata gasegase e masani lava ona faʻamautu vave. Ae ui i lea, o le faamavaega tutoatasi o le tagofia o vailaau ua faatonuina e se fomaʻi, o le solia o le taumafataga, leai se faamalositino e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto, o lona uiga, o le atiina ae o se faafitauli ogaoga.

Taumafa mo le maualuga o le toto maualuga ma le mamafa o le mamafa

Ua leva ona taʻua i luga o le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona matauina i tagata mamaʻi e mamafa tele. E lauiloa o kilokalama uma o le mamafa o le mamafa o le tino e fesoasoani i le faateleina o le toto maualuga i le 1-3 mm RT. Art. I le taimi lava e tasi, o le faʻamautuina o le mamafa e fesoasoani i le faʻamautuina o le toto.

Faatasi ai ma se tuufaatasiga o le maualuga o le maualuga ma le mamafa, e fautuaina e le au tausisoifua se taumafa DASH. E le afaina ai soʻo se tapulaa taua o mea taumafa ma o le mea lea e faigofie lava ona talia e tagata gasegase. Mai le taumafa e le o aofia ai:

  • ava malosi
  • kofe
  • Fale faʻafiafia
  • pata tao,
  • suamalie suamalie
  • oloa faʻapipiʻi
  • ulaula meaʻai
  • gaʻo gaʻo.

Taimi i aso uma e aofia ai:

E tele taimi i le vaiaso, e mafai ona e aofia ai le uʻu, tao i totonu o le ogaumu poʻo le fufulu ipu (sili pe a leai se suauu) i luga o le lisi. O le auauna atu i le mamafa e le tatau ona sili atu i le 100-110 g.

E pei ona faʻaalia i le faʻatinoga, o le DASH taumafa e matua aoga lava i le maualuga o le toto. Faatasi ai ma lona mataituina, o le televave ma le malosi o osofaiga o le ulu o le ulu ua matua faaitiitia i tagata mamaʻi.

O lea la, o a tagata gasegase o loʻo mulimuli i le taumafa DASH? Faataʻitaʻiga mo le aso:

  • taumafataga o le taeao - susu falaoamata oatmeal ma apricots ua mamago ma laʻau,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau suamalie
  • 'aiga o le aoauli - o se salati o fualaau faisua fou, suauu iʻa, pulou moa vavave, se fasi keke falaoa, compote,
  • aoauli aoauli - fuamoa fua,
  • 'aiga o le afiafi - felafolafoaʻi manu ma fualaau faisua, tao i totonu o se lima poʻo tunu i se fai kuka taofi e aunoa ma le suauu,
  • i le po - vailaau masani e aunoa ma ni mea faaopoopo.

O kilokalama uma o le mamafa o le mamafa o le tino e fesoasoani i le faateleina o le toto maualuga e 1-3 mm RT. Art. I le taimi lava e tasi, o le faʻamautuina o le mamafa e fesoasoani i le faʻamautuina o le toto.

O tagata mamaʻi e iai le maualuga o meaʻai e faʻatau ai meaʻai ma se faʻatapulaʻaina kalori. E tele a latou igoa, mo se faʻataʻitaʻiga, "Meaʻai 800 calories", "O le taumafataga mo aso e 5" ma isi. Ona o le maualalo o le kalori, o ia ituaiga meaʻai e mafai ai ona e leiloa le tele kilokalama o le mamafa i le 3-7 aso, ae e le mafai ona e taʻua i latou o le physiological. E aʻafia le tino ona o le le paleni, e mafua mai i le maualuga o le toto maualuga o le tagata ma le fua o le tino. O le mea lea, a maeʻa ia meaʻai, galo le kilokalama e vave vave ona toe foʻi, ma e masani lava ona sili atu le mamafa nai lo le taimi o le taumafataga.

O le taumafataga mo gasegase maualuga e le tatau ona matuia tele aua e le o se taimi le tumau, ae avea ma auala o le olaga, talu ai e masani lava ona i ai se lamatiaga o le faateleina o le mamafa.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

Vaega o taumafa

O le toto o le toto e mafua ona o ni mea eseese. I le tele o tulaga, o le faʻaaogaina o tulafono faatonutonu e mafai ai ona faʻamalosia le aʻafiaga o le faʻaosofia o mea e mafua ai ona oso i luga o faailo. Ae i le umi o le faʻaaliga, o se toilalo e tupu, ma o se taunuuga o le faʻaauau pea o le faʻateleina o le faʻalauteleina o tafaoga faʻatapulaʻa.

O le maualuga o le maualuga o le maʻi maualuga. O le maʻi e tupu ona o le mamafa o le mamafa, le malosi o le tino, meaai le paleni, le paleni o le paleni-masima, ma isi mea masani. O le mafuaʻaga o le maʻi o le maʻisuka - o se togafiti e mafua ai ona faʻaitiitia le toto o le toto. E tele taimi e faigata ai le ata i le maualuga o le cholesterol i le toto.

O le mafuaaga lena, e faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, e tatau ona suia e le maʻisuka a latou meaʻai. A le o lena, o faʻafitauli matuia e faʻalauteleina e mafai ona oʻo atu i le le atoatoa poʻo le oti.

O le taumafa mo le toto maualuga o loʻo i ai sini nei:

  • Tulaga masani o le toto toto,
  • Faaleleia atili o le gaioiga o le tino,
  • Le faʻamalosiina o metabolic processes,
  • Tulaga masani o le mamafa o le tino,
  • Puipuiga o suiga ole atherosclerotic.

I le taimi lava e tasi, o mea taumafa e aʻafia ai le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tatau ona tuʻuina atu ai le manaʻoga physiological mo meaʻai paleni e tatau ai mo le gaioiga masani o totoga ma mamanu uma. Aemaise lava, vitamini, minerale, mea amino acids, meaola oona, gaʻo, proteins, carbohydrates, ma isi.

O le taumafataga mo le toto maualuga e maualalo-carb ma maualalo-kalori. O lenei taunuʻuga e maua i le faʻatapulaaina o le faʻaaogaina o lipids ma gaʻo. O mea e maua i aso uma o vailaʻau mo gasegase maualuga:

  1. 80-90 kalama o le polotini, lea e 50% o loʻo vaevaeina i vaega o meaola manu.
  2. 70-80 km o le gaʻo, o lona tolu o le fualaau aina.
  3. 300-300 g kalama o gaʻo, o lona 50 g e faatatau i mea faigofie.

O le kalori o meaʻai uma e 'ai i le aso e le silia ma le 2400 kilokalo. Afai e maua e le tagata maʻi le gaʻo, ona faʻaititia lea o le kalori i le 300-400. I le laasaga muamua o le toto maualuga, e tatau i tagata maʻi ona mulimuli i se taumafataga Nu 15, o lona uiga o se tapulaa o le masima. Faatasi ai ma le GB 2 ma le 3 vaega, e fautuaina le 10A taumafa.

Pe a faaopoopo i le maualuga o le maualuga o le atherosclerosis i le talafaasolopito, ona latou usitai lea i le 10C taumafa e tusa ai ma Pevzner.

Tulaga lautele o meaʻai mo le toto maualuga

I faʻamaʻi o le fatu ma toto toto, o le taumafa i luga o le toto e taulai i le: faʻaititia ma faʻaitiitia le toto toto, taofia le faʻalavelaveina o faʻalavelave faʻafuaseʻi - faʻamaʻi, faʻaleagaina o le myocardial, ma isi. O meaʻai faafomai e aofia ai le tapulaa o le masima i le taumafataga. E oo i le lima kalama e faatagaina i le aso. Latou te le faʻaaogaina uma lava mo le kukaina - latou te faʻaopoopo ni kuka ua uma ona saunia.

E faʻamaonia pe afai e faʻaititia le aofaʻi o le masima i luga o le laulau, o le mea lea e saofaga i le faʻaititia o le toto. E tatau foi ona vavae ese mai mea taumafa taumafa o loʻo i ai le masima. O nei mea e aofia ai pipi, marinades, ulaula, sisi, saisi. Afai e faigata ona teena le masima, ona mafai lea ona e faʻaaogaina se vailaʻau. O le taimi nei e mafai ona e faatauina le masima ma le faʻaititia o le sodium concentration o le 30-65%. Afai o le maualuga o le tikeri muamua, ona tatau ai lea ona ave le 65% masima, i le vaega lua ma le tolu - 35%.

O le lisi e tatau ona aofia ai le aofaiga talafeagai o vitamini - retinol, tocopherrol, acid ascorbic ma minerale - potassium, calcium, magnesium, ma isi. E taua tele le puleaina o le maualuga o le potassium i le toto. Ua faapea mai saienitisi o le lava o le paluga o meaʻai e maua ai le maualalo o le toto maualuga i soo se matua. O oloa e maua i le potassium e aofia ai vine, cheese cheese, apricots mago, oranges, paluga susu.

Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le toto, e tatau ona usitai i ia ituaiga mataupu faavae o meaai paleni:

  • O le masnesium o loʻo i ai le meatotino o le faʻaitiitia o le mamafa, o lea e tatau ai i tagata gasegase faʻamaʻi ona aofia ai oloa faʻamaoaigaina ma mea faʻapitoa i le lisi. Latou te 'ai kalepa kalepa, laʻau, nati, avocados,
  • O le aʻafiaga o le aʻafiaga e maua mai e le vaega o le carnitine. E maua i totonu o meaʻai susu ma susu,
  • O le televave o le maualuga o le toto maualuga e fesootaʻi ma le le lava o mea e pei ole chromium ma selenium. E maua i totonu o moa ma goose meat, sunflower ma suauu saito,
  • Mo le leiloa o le mamafa, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo manu. Ae, talu ai o loʻo manaʻomia pea e le tino ni vai, e tatau ona e 'ai ni iʻa iʻa, fatu, inu pusa iʻa,
  • Faʻaaloalo i le pulega o le inu. Faʻasaga i tua o le le lava o le toto, o loʻo vaʻavaʻai ai le vavalalata o vaʻa toto, lea e mafua ai le oso i le toto. O se aso e tatau ona e inu ai le 1,500 ml o le vai mama, e le aofia ai le lauti, vai, fualaau suamalie, ma isi. Afai oi ai i tagata mamaʻi gasegase se talaʻaga o le toilalo o le fatu, ona faʻaitiitia lea o le vai i le 800-1000 ml.

Faʻatasi ma le maʻisuka ma le toto maualuga, e le fautuaina e inu pia. O le maualuga maualuga o loʻo faatagaina e 20 ml mo fafine ma le 40 ml o le ava malosi mo le malosi o feusuaiga. E i ai le tele o manatu feteʻenaʻi e uiga i le matautia ma le lelei o le ava malosi. Fai mai fomaʻi o le itiiti o le aogā o le tino, ae o isi e ese mai le taumafa.

O le taumafa o le hypocholesterol mo hypertensives o loʻo aiaia ai le faʻasaina o meaola manu, o le faʻaaogaina o meaai faʻamalosia i le cholesterol ma mea inu gaʻo.

I totonu o le lisi o mea e manaʻomia e teu ai meaai e aofia ai le tele o fila, faʻatoʻa gaʻo faʻasaina ma faʻamalosi mea.

Mea faasaina

E mafai ona e faʻaititia le mamafa e le gata i fualaau faasaina, ae faʻapea foi ma meaai talafeagai. O faʻamaʻi pipisi e le tatau ona 'ai i paluga fou e faʻavae i luga o le falaoamata o le saito ma le keke, o le laʻau o le fefete ma le paluga pasese. E faʻasaina le 'aina o gaʻo suamalie ma aano o manu, iʻa, ma leki.

O puaa gaʻo, ponaivi ma kusi (fale), ulaula, meaʻai ma gaʻo manu, gaʻo, ate, sausage, sausage, meaʻai faʻatasi ma aano o manu, iʻa, fualaau faisua ua matua faasaina. E le mafai ona e mumu le caviar, iʻa salima, puʻamuʻu, susu ma susu meaʻai susu ma se pasene maualuga o le gaʻo.

O maʻi suka e maualuga le maualuga e tatau ona lafoai ituaiga uma o suti. E mafai ona suia le suāuʻu i se suauu masani. Mai mea inu e le mafai ona e kofe, soda, malosi malosi / lanu meamata, sua suamalie suamalie.

O se meaai e maua i le maualuga o le toto maualuga e faasaina ai le faaaogaina o meaai nei:

  1. Pickles, sauerkraut.
  2. Puni, vine.
  3. Lisi, lanu uliuli / mumu.
  4. Mayonnaise, ketchup, e aofia ai fale-faia.

E le gata i lea, o mea taumafa vave e aveeseina mai le lisi - pateta, hamburgers, oloa e leʻi maeʻa.

E faʻamalosia foʻi le maʻisuka ia amanaʻia le faʻasologa o fuainumera o meaai, cholesterol, aua o loʻo lamatia i latou i le hypercholesterolemia.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai?

E faigata tele ona manatuaina mea e mafai e le maʻisuka ona 'ai ma le maualuga maualuga ma mea e le mafai, o le mea lea ua fautuaina ai e lolomi le lisi o mea faasaina ma faatagaina ma tautau i se mea e iloagofie ai. O le mea moni, atonu e foliga mai o le meaai GB e matua faʻamaoni, ae o le mea moni e leai.

O meaai paleni paleni e aʻafia ai le faʻaaogaina o meaʻai leaga e aʻafia ai le toto ma le tino atoa. Ioe, latou te fiafia, ae leai se aoga mai ia i latou, naʻo le afaina. Afai e te faʻaoga saʻo lau meaʻai, e mafai ona e fatuina se lisi sili ona lelei ma fesuisuiai, lea e aofia ai faʻamaʻaloga mai oloa gaosi.

Ua faʻatagaina mea taumafa i le maualuga o le maualuga o le maualuga, vitamini ma minerale. Latou te faʻatumu le fasi meaʻai, faʻanoanoa le fiaai, saofagā i le paʻu mamafa, lea e taua mo le maʻisuka ituaiga II.

O meaai nei e faatagaina:

  • O mea e gaosi mai le falaoa mai le falaoamata o le vasega muamua / lua, ae i le foliga malogo,
  • Ola ma le lala o le saito (o se punavai o le vaitamini B, fesoasoani e aveese le tele o cholesterol mai le tino),
  • Meaʻai maualalo-gaʻo - susu o susu, toso, povi,
  • Meaʻai maualalo-gaʻo (carp, pike),
  • Seafood o se punavai o iodine - squid, shrimp, ma isi,
  • Mea gaosi susu ma gaʻo susu (naʻo le gaʻo maualalo pe maualalo le gaʻo),
  • Fuamoa moa (e oʻo i le 4 i le vaiaso),
  • Greens - pasili, opu, basil, letus,
  • Zucchini, uka, Ierusalema atisikoke,
  • Tasi le mama
  • Sogi ma olive suauu,
  • Chicory inu
  • Fualaau suamalie ma vine (puna o pectin),
  • Citric acid, leaf bay.

O oloa ua faʻamatalaina e aofia ai le tele o le calcium ma le magnesium. Latou te manaʻomia e faʻamautu ai le toto. E tatau ona e aloese mai le inu o suka. O faʻamaʻi pipisi e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o stevia poʻo mea suamalie suamalie.

Pe a faʻapipiʻi le lisi, o isi faʻamaʻi faʻamaʻi e tatau ona mafaufau i ai, aemaise lava i tagata matutua, ina ia le faʻaosofia ai faʻafitauli.

Filifili Avanoa Lelei

O le mea e tatau ai, o le meaai e tatau ona atiaʻe e se tagata tausi soifua maloloina. E taua le amanaʻiaina e le gata o le i ai o le maualuga o le toto, ae o isi foi faʻamaʻi - maʻisuka, hypercholesterolemia, maʻi suka. Ia maitau foi le gaioiga afi, o le i ai / le toesea o le mamafa, tausaga ma isi mea.

O fautuaga a fomaʻi ua fautuaina vave ona fatuina se lisi mo le vaiaso. O lenei mea e mafai ai e oe ona 'ai e le gata i le lelei, ae fesuisuiai foi. Mo le sauniuniga o le taumafataga, e tatau ona e faʻaogaina laulau e tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i oloa faʻatagaina.

I le faaopoopo atu i taumafa tolu e tolu - o le taeao, le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, e manaʻomia le tele o taumafataga i le aoauli - faʻafefeteina le lagona o le fiaaai, lea e faʻaitiitia ai le mafai ona inu.

Faʻamatalaga filifiliga mo le aso:

  1. O le filifiliga muamua. Mo le taumafataga o le taeao, o se fasi fasi fusi uamea, vine ua faʻafefiloi ma le suauʻu olive ma se tīla vaivai e faʻavaivaia ma le faaopoopoina o susu. E pei o se meaʻai, apu o le apu, yogurt fale, salamata fuamoa. Mo le taumafataga o le aoauli, sau ma fualaau faisua, buckwheat ma pateni patty, mafanafana e faavae i fualaau mama. Mo le 'aiga o le afiafi, iʻa kuka pe tao tao, faʻamafaisa araisa, salati fualaʻau. Afiafi o le aoauli i le afiafi - tao tao. O lenei meaai suamalie e fautuaina mo le maʻisuka, aua o apu e faʻaitiitia ai le toto glucose.
  2. O le filifiliga lona lua. Mo le taumafataga o le taeao, fai sina meaʻai ma le pata, tasi moa moa, fufulu mago ma le lauti. Mo le taumafataga o le aoauli, suauu gaosi, sua o le tomato ma se fasi falaoa. Mo le taumafataga o le aoauli, soupelu gaʻo ma le kirimigi suamalie, araisa ma meaʻai gaʻo, paluga faʻasalamu e leai ni meaʻai. Mo le 'aiga o le afiafi, falaoamata ma le pike cutlets, tea / compote. O le 'aiga o le afiafi lona lua o le faʻafefete poʻo fua e le o faʻanoanoa.

Faatasi ai ma le auala sao, e mafai ona e 'ai le soifua maloloina, lelei ma eseese. E tele oloa e mafai ona faʻatagaina mo le faʻaaogaina o le maʻisuka ma le toto maualuga.

Meaʻai Meaʻai

Ina ia saunia le ipu muamua - o soupisi ma le faʻaoʻo, o le ae manaomia pateta, falaoamata, 2 fuamoa moa, pata, susu gaʻo susu, pasesa, pi, pateta, kāloti. Muamua, sauni le kuka, ona faaopoopo lea o pateta. Fufulu le pata i totonu o le apa, faʻaopopo i ai se moa mata, susu. E faalavelave. Ona liligi lea i totonu o le falaoamata ina ia maua ai le tele o le feusuaʻi. O le mea e maua ai le masini e aoina mai i le sipuni susu ma auina atu i se faʻafefe kuka. Aʻo leʻi tautua, faʻaopopo ni fatu fou i le ipu.

Ina ia saunia lapisi moa, o le ae manaʻomia le susu o le susu, pepa, sipisi, nai laulaau o le kālati, se fasi fasi falaoa falaoa ma le 1 moa moa. Fufulu le susu i ni fasi meaʻai - i se mea e fai ai meaʻai manu poʻo se mea e faʻaleleia. Faaopopo le falaoa i totonu, sasa i totonu o le fuamoa, pasi le lauloni ma aniani i totonu o le lomitusi. Faʻaiʻu le meaʻai moa mo le 5-7 minute. Ona fai lea o ni patties laiti.

Metotia o le sauniuniga: pe a vevela pe tao i totonu o le ogaumu. I le mataupu mulimuli, o pepa pepa o loʻo tuʻuina i luga o se pepa tao tao, ma tuʻuina atu cutlets. E le gata i lea, e mafai ona e faia ni saumati e fai i le falemaʻi. Ua auina atu Tomatoes i vai inu, vevela, teuteuina lelei ma faʻapipiʻi i luga o le vevela ma se vaega itiiti o le suauʻu fualaʻau. O vai tipi na faamamaina ao le i auauna atu.

Fualaau o le Dessert mo le toto maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • Lago apu ma le kuka. O le ai ai ni nai apu o soo se ituaiga. Fufuluina. Vavae ese ma le faaeteete le "pulou": o fea o le siʻu. Faʻaaoga se sipuni, aveese se tamai pulupulu, fatu. Faʻafefiuʻi le gaʻo susu-gaʻo, ia suitulaga le suka i se isi ipu. Faʻamama lelei. Faʻaopopo se sipuni o le kirimi kulimi ma se lima o soʻo se fualaau mamago, pei o apricots ma mea mama. Faatumu ia apu faatasi ai ma mea e maua mai ai, ia tapunia muamua le "pusa" ma tuu i totonu ole ogaumu seia oo ina vaivai,
  • Carrot Pudding.Ina ia saunia le meaʻai o le a e manaʻomia ni kāloti, araisa, moa moa, pata, falaoa falaoa, uʻamea tao ma susu kulimi. Muamua, o le suka e kukaina seia oʻo i le afa-kuka. I luga o se mea e seleseleina (lelei), 'olo le kāloti, fufulu i luga o se afi seʻia oʻo i le susu, faʻaopoopo le suka. Toto le masini e mafua ai i totonu o se masini toto. A uma ona sasa i totonu o se fuamoa, faʻafefiloi le paʻu, falaoa ma le pata omea. Pipi mo le 40 minute. A o le i ai, sasaa le yogurt.

O meaʻai faʻasoifua maloloina ma le maualuga o le toto maualuga e tatau ona avea ma se auala e ola ai. E fesoasoani i le faʻamautuina o le mamafa i le tulaga saʻo, lea e puipuia ai faʻafitauli. E pei ona faʻaalia, o le taumafa e aofia ai meaai masani, o lea e le taugata.

E faʻafefea ona 'ai le maualuga o le toto o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga