Laititi o le insulin lisi - laulau

O le inisalini o se hormone e faʻamaloloina e siama pancreatic. O lana galuega autū o le faʻatonutonuina o le gaosiga o le gaʻo ma le "punitia" o le kulūkose tuputupu aʻe.

O le faiga o le galuega e pei ona taua i lalo: e amata ona 'ai se tagata, pe tusa ma le 5 minute na maua ai le inisalini, na te faapaleni le suka, faʻaleleia pe a uma ona' ai.

Afai e le lelei le lelei o le pancreas ma o le hormone e le faʻamalosi lelei, o le maʻisuka e atiina ae.

O le vaivai o le glucose toleniga e le manaʻomia togafitiga, i isi tulaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma lena. O nisi vailaʻau e faʻamaʻi faʻatasi i le aso, aʻo isi i taimi uma aʻo leʻi 'ai.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa ou faʻatalanoa i ai iina e aunoa ma se telefoni ma tali uma fesili, taʻu mai le auala e togafitia ai le maʻisuka.

2 vaiaso talu ona uma le togafitiga, o le tina matua na suia ai lona uiga. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

A faʻaaogaina le inisalini vave

O le inisalini pupuu e amata ona galue i le 30-40 minute pe a uma le gaʻoina. I le maea ai o lenei taimi, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai. E le taliaina le taʻeina o meaai.

O le umi o le togafitiga e oʻo atu i le 5 itula, e tusa ma le tele o le taimi e manaʻomia mo le tino e faʻatau ai meaai. O le gaioiga o le hormone sili atu le sili atu i le taimi o le faateleina o le suka pe a uma ona 'ai. Ina ia faapaleni le aofaiga o le inisalini ma le kulukose, pe a uma le 2.5 itula, e fautuaina se meaai mama mo le maʻisuka.

O le inisalini anapogi e masani lava ona faʻamatalaina i tagata gasegase o loʻo i ai le malosi o le kulukose pe a uma ona 'ai. Pe a faʻaaogaina, e tatau ona amanaʻiaina nisi o togafiti:

  • o le tele o le mamafa e tatau ona tutusa uma
  • o le fualaau o le fualaau faasaina ua fuafua e amanaia le tele o meaʻai na 'aina ina ia maua ai le leai o le homone i le tino maʻi,
  • afai e leʻo faʻalauiloaina le tele o fualaau faasaina, o le hyperglycemia e tupu,
  • lapopoʻa tele o le a faʻaosofia ai le hypoglycemia.

O le hypo- ma le hyperglycemia e matua lamatia lava mo se tagata gasegase i le maʻisuka, aua e mafai ona latou faatupuina ni faigata ogaoga.

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 oeo loʻo i luga o le taumafataga i lalo ifo o le kalapu e fautuaina e faʻaaoga le inisalini vave. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le carbohydrate, o le vaega o proteins pe a maeʻa le liua ua liua i le kulukose. O se faiga umi le umi, ma o le gaioiga o le inisalini lata mai e vave amata vave.

Ae peitai, soʻo se maʻisuka ua fautuaina e ave se fualaau o le hormone ultrafast i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. Afai a maeʻa ona 'ai le suka i luga o se tulaga sili ona taua, o le a fesoasoani tele se hormoni i se mea e gata ai.

E faʻapefea ona fuafua le faʻasolosolo vave o le inisalini ma le umi o le gaioiga

Ona o le mea moni e faapea o tagata maʻi taitasi e iai lona lava gasegase i fualaau faasaina, o le aofaʻi o vailaau ma le taimi faatalitali ao le i taumafa e tatau ona fuafuaina taitoatasi mo tagata maʻi taitasi.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Ole fua muamua e tatau ona sasaina i le 45 minute aʻo lei faia se taumafataga. Ona faʻaaoga lea o se glucometer i le 5 minute e faʻamaumau ai suiga i le suka. I le taimi e faaitiitia ai le kulukose i le 0.3 mmol / L, e mafai ona e faia se taumafataga.

O se fua saʻo o le umi o le fualaau faasaina o le ki lea i le togafitiga lelei mo le maʻisuka.

Inisalini faʻasaina ma ona foliga

O le gaioiga o le inisalini lata mai e tupu vave lava. O lona eseesega tele lea: o le tagata maʻi e le tatau ona faʻatali mo le taimi faʻatulagaina mo vailaʻau e iai sona aʻafiaga. O loʻo faʻamatalaina mo tagata mamaʻi e le fesoasoani i le anapogi ile inisalini.

O le hormone ultra-fast was synthesized ina ia mafai ai e le maʻisuka ona faʻavave i meaʻai gaʻo mai lea taimi i lea taimi, aemaise lava laʻau suamalie. Ae peitai, i le mea moni, e le o lea.

Soʻo se mea e faigofie ona maua mai i le gaʻo e maua ai le suka, o le a sili atu ona vave gaʻo le suka nai lo le gaosiga o le inisalini.

O le mafuaʻaga lea o le maualalo o le gaosiga o taumafa o le maatulimanu o le tausiga o le maʻisuka. Faʻafeiloaʻi i meaʻai faʻasolosolo, o le tagata maʻi e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia le ono ono iai ni faʻafitauli matuia.

Ole inisalini faʻasaina o se homone tagata ma faʻaleleia le fausaga. E mafai ona faʻaaogaina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foʻi ma fafine maʻitaga.

Le lelei ma le le lelei

E pei lava o soʻo se vailaʻau, o le inisalini puupuu e iai ona malosi ma vaivaiga.

  • o lenei ituaiga inisalini e faʻaitiitia ai le toto i se tulaga masani e aunoa ma le faʻasaina o le hypoglycemia,
  • Stable aafiaga i luga o le suka
  • e faigofie lava ona fuafua le tele ma le tuufaatasiga o le vaega e mafai ona 'ai, pe a uma le taimi atofaina pe a uma le tui,
  • o le faʻaaogaina o lenei ituaiga o hormone e faʻaleleia atili ai le tagofiaina o meaai, faʻatasi ai ma le aiaiga e faapea o le tagata maʻi e mulimulitai i mea taumafa faatonuina.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

  • Manaʻo e faʻatali 30 i le 40 minute aʻo leʻi 'ai. I nisi tulaga, e matua faigata lava. Mo se faataitaiga, i luga o le auala, i se aso faamanatu.
  • O le togafitiga faʻafuaseʻi e le tupu vave, o lona uiga o lea vailaʻau e le talafeagai mo le vave maua mai o le hyperglycemia.
  • Talu ai ona o le inisalini na e sili atu ona faaumiumi lona aafiaga, e manaʻomia le manava faaopoopo mo le 2.5-3 itula pe a uma le tui e faʻamautu le maualuga o le suka.

I togafitiga faafomaʻi, o loʻo i ai le maʻisuka ma le vave maua mai o le manava.

O nei gasegase e tatau ona tui i le insulin vave 1.5 itula aʻo leʻi 'ai. I le tele o tulaga, o lenei mea e matua le talafeagai lava. I lenei tulaga, na o le pau lava le auala e faʻaaogaina ai le hormone o le ultrafast action.

I soo se tulaga, e naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamaonia lenei mea poʻo lena vailaʻau. O le suiga mai le tasi vailaau i le isi e tatau foi ona faia i lalo ole vaavaaiga faafomai.

Suafa Fualaau

I le taimi nei, o le filifiliga o sauniuniga vave ile inisalini e lautele. O le tele o taimi, o le tau e faʻatatau i le kamupanī.

Laulau: "Iniseti vave galue"

Igoa o fualaau faasainaFaiga faʻapolopoloAtunuu na afua mai
"Biosulin P"10 ml ampoule tioata poo 3 ml cartridgeInitia
Apidra3 ml keke tioataSiamani
Gensulin R10 ml ampoule tioata poo 3 ml cartridgePolani
Novorapid Penfill3 ml keke tioataTenimaka
Rosinsulin R5 ml le faguRusia
Humalog3 ml keke tioataFarani

O le Humalog o se faʻatusa o le inisalini o le tagata. Le vai e leai se lanu e maua i le 3 milliliter tioata tioata. O le auala e talia ai le pulega o se mea faʻapitoa ma e le afaina. O le umi o le gaoioiga e oʻo ile 5 itula. E faʻalagolago i le vailaau ua filifilia ma le gasegase o le tino, le vevela o le tino o le maʻi, ma le nofoaga o inisiua.

Afai o le folasaga o loʻo i lalo o le paʻu, ona maualuga lea o le maualuga o le hormone i totonu o le toto i le afa itula - itula.

E mafai ona faia le Humalog ao leʻi oʻo i taumafataga, faʻapea foʻi ma le taimi lava e uma ai. O le faʻaaogaina o le puleaina e faia i luga o le tauau, manava, papa poʻo le ogavae.

O le gaioiga malosi o le fualaau faasaina Novorapid Penfill o le insulin aspart. O le tutusa lenei o le hormone tagata. O se vai e aunoa ma se lanu, e aunoa ma le pala. O lenei vailaʻau e faʻatagaina mo tamaiti e sili atu ile lua tausaga. O le mea masani, o le manaomia i aso taitasi mo le inisalini e mai le 0.5 i le 1 UNITS, e fuafua i le mamafa o le maʻisuka.

"Apidra" o se vailaau Siamani, o lona malosi o le inisalini glulisin. O le isi lea faʻalogona o le hormone tagata. Talu ai o suʻesuʻega o le aʻafiaga o lenei vailaau faʻasaina e leʻi faʻatautaia i luga o fafine maʻitaga, o lona faʻaaogaina mo se vaega o tagata gasegase e le manaʻomia. O le mea lava lea e tasi mo tamaitai lapatai.

Rosinsulin R o se fomaʻi Rusia. O le mea o loʻo galue malosi o le inisalini o le tagata. E fautuaina e le kamupanī le pulega i se taimi e leʻi umi ae leʻi 'ai poʻo le 1.5-2 itula pe a maeʻa. Aʻo leʻi faʻaogaina, e tatau ona suʻesuʻe ma le totoʻa le vai mo le iai o le vavave, pala. I lenei tulaga, e le mafai ona faʻaoga le hormone.

O le aʻafiaga autu o tapenaga o le inisalini vave o le hypoglycemia. O lona foliga malu e le manaʻomia ai le faʻamautuina o fualaau oona ma togafitiga faafomaʻi. Afai o le suka maualalo ua pasi i se tikeri talafeagai pe taua, e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi. I le faaopoopo atu i le hypoglycemia, e mafai ona maua e tagata maʻi lipodystrophy, pruritus, ma urticaria.

Nicotine, COCs, hormones thyroid, antidepressants ma isi vailaʻau faʻavaivaia aafiaga o le insulin i le suka. I lenei tulaga, e tatau ona e fetuunai le fua o le homone. Afai o vailaʻau e ave e gasegase i aso uma, e tatau ona ia logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea.

E pei o vailaau uma, o sauniuniga o le inisalini vave e maua ai a latou faʻailoga. E aofia ai:

  • nisi o faamaʻi fatu, aemaise lava o se faaletonu,
  • lapisi lapoa
  • gasegase gasegase
  • hepatitis.

I le i ai o ia faʻamaʻi, o le togafitiga o togafitiga e filifilia taitoatasi.

Lapataiga vave ole sauniuniga ile inisalini e faʻasinoina i le maʻisuka o se togafitiga. Ina ia ausia le pito sili ona maualuga o togafitiga, mausali i le tuuina atu, o le usitai i meaai e talafeagai. O le suia o le aofaiga o le hormone e faʻatonutonuina, suia le tasi ma le isi e mafai ona na o maliega ma le fomaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga