O fea e sau ai le toto mo le kulukose (mai se tamailima po o se vein)?

O se suʻega o le suka toto e faia ai se mea taua e suʻesuʻe ai. E mafai ai e oe ona fuafua le tikeri ma le natura o le atinaʻeina o le maʻisuka, e iloa ai maʻi o le endocrine polokalama. O le biomaterial e ave i auala e lua: mai tamatamailima ma vein. O le a le eseesega i le va o metotia ma o le a le masani masani o le suka o le toto mai se vein ma mai se tamailima.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

I nisi tulaga, o le faateleina o le suka o le toto o se tali masani lea o le tino. E tupu lenei mea pe a manua, faatasi ai ma le malosi o le faʻalagona, maitaga, faʻamalosi malosi faaletino. O le Hyperglycemia e tumau i ia tulaga mo sina taimi puupuu. O le faʻaleagaina o le natura o loʻo faʻaalia mai i le faʻalauteleina o le faʻaopoopoga o faailo. O le mafuaʻaga o lenei mea o le maʻi o le endocrine, lea eo mai faatasi ma faʻafitauli o le tino.

O le isi mafuaaga e mafua ai le maʻi o le ate. I le tulaga o le afaina o le okeni, o le kulukose e teuina i le tulaga o le glycogen. O se tasi o mafuaaga taatele o le fafagaina. Aʻo faʻaaogaina le tele o suka, o le pancreas e leai se taimi e faʻasolo ai. O se taunuuga, e faʻapupulaina i le toto ma taʻitaʻia ai i le atinaʻe o le maʻisuka.

O aʻafiaga matuia e afaina ai foi le tulaga o le tino. O le mausali o le faʻamalosi o le mafaufau e faʻaolaina ai le matala. O le mea mulimuli e faʻamaonia ai le tele o homone e manaʻomia mo le fetuunaiga o le tino. I le taimi lava e tasi, e maualuga le maualuga o le suka.

O faʻamaʻi pipisi eseese e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le hyperglycemia. E tele taimi e tupu ai lenei mea i le gaioiga o le tino i totonu o masini. O isi mea e ono aʻafia ai e le faʻamavaeina: ogaoga ma le tumau le mumū poʻo le neoplasms i le pancreas, faʻaleagaina o le myocardial, o le stroke, faʻamalosi o hormones ma caffeine containing drugs.

Faailoga o le Hyperglycemia

Faailoga, pe a tatau ona suʻe se suʻega toto mo le suka mai se vela poʻo le tamatamailima:

  • susu ma le galala
  • vaivaiga ma le vaivai,
  • manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • o se faateleina o le faateleina o le fia ai ma se fiaai le faamalieina,
  • malogo ma le suamalie o le epidermis,
  • toilalo o le fatu, le manava le mautonu,
  • faʻaauau faifaipea ma faʻateleina le faʻaaogaina o le urine.

Afai e maua na uiga, e taua tele le faʻatalanoa o se endocrinologist i se taimi vave e mafai ai.

Sauniuniga

Ina ia mafai ona faʻamaonia suʻega toto, e tatau ona mulimulitaia nisi tulafono sauniuniga. Lua aso ao lei faia le suʻesuʻega suʻesuʻe, taofi le inu o vailaʻau, ulaula, inu ava malosi ma fualaau. E le gata i lea, faʻaitiitia le tino aʻo leʻi ave le toto. E fautuaina e vavae ese lagona atuatuvale.

O le taumafataga e afaina ai foi le toto mo le suka. 2 aso ao le i alu i le fale suesue, le aofia ai meaʻai vevela, gaʻo ma gaʻo mai le lisi. I le afiafi o le suʻesuʻega, e le manaʻomia le faʻaaogaina o oloa ma mea inu.

E faia le faʻatinoga i luga o se manava gaogao. E fautuaina e teena le meaʻai i le 12 itula ao le i aveina le vailaʻau. E le gata i lea, aua le faʻaaogaina ni meaʻai ma fufulu ou nifo i le paʻu, lea e aofia ai le suka. Faʻafesoʻotaʻi le gums, e mafai ona ulu i le toto.

Suʻe toto ma le totoʻa

O le suʻeina o le toto mo le suka e ave i le falemai, pe a maeʻa le taʻitaʻiga mai le fomaʻi. O le suʻesuʻega o le maʻisuka e mafai foi ona faia i faletusi tutoatasi.

I tagata matutua, o le aoina o meaola o meaola e faia mai le tamatamailima poʻo le vein. I se tamaititi - e masani mai le tamatamailima. I tamaiti e oo atu i le tausaga, e ave le toto mai le toevae poʻo mulivae. O le eseesega i le va o metotia o loʻo taoto i lo latou saʻo. O le faʻaaogaina o le toto sulu e maua ai sina faʻamatalaga nai lo le toto vevela. E mafua ona o lenei mea.

O le toto toto na aveesea mai le vevela vevela mo le auʻiliʻili o le suka o le toto. O loʻo faʻaalia i le maualuga o le mama. Ae ui i lea, e le o teuina atoa mo le umi. O le mea lea, o le plasma e faʻaaoga mo suʻesuʻega.

Fua faʻatatau

O le masani o le suka o le toto e fautuaina ai pito i luga ma lalo, e le tutusa i tamaiti ma tagata matutua. I tulaga o tamaitai ma alii e leai ni eseesega.

Tulaga masani e tusa ai ma le matutua o tagata gasegase
TausagaO fua o le kulukose toto (mmol / L)
Tagata matutua mai le 60 tausaga4,6–6,4
Alii ma tamaitai mai le 14 i le 59 tausaga4,1–5,9
Tamaiti ei lalo o le 14 tausaga2,8–5,6
Tamaiti i lalo o le 1 le tausaga3,3–5,6

O tina faʻamoemoe o se vaega o tagata gasegase e manaʻomia le suʻega masani. O le taimi muamua e tuʻuina atu ai le suʻi suʻeina i le 8-12 vaiaso o le gaioiga, pe a lesitala. O le taimi lona lua - i le tolu masina mulimuli o le maitaga.

O le masani o le mea lea o le kulukose i le toto vevela (mai le vein) e oʻo atu i le 7.0 mmol / L ma e oo atu i le 6.0 mmol / L i le capillary (mai le tamailima). Afai e faasolosolo malie le faʻalauiloa, o le a faʻaalia ai se ituaiga o le maʻisuka. O le fomaʻi o le a siakiina a latou suiga i le faʻaogaina.

O le suʻesuʻega e le gata na iloiloina ai le aofaʻi o suka i totonu o le toto, ae faʻapea foi le gafatia o le tino e faʻaaogaina le vailaʻau. E mafai lenei mea ona o se suʻega faʻapitoa. O fua o le kulukose e fuaina pe a uma meaai ma le aso atoa.

Tulaga masani e tusa ai ma le taimi o le aso
Aso umaO le masani o le suka o le toto (mmol / l)
Taeao i luga o se manava gaogao3,9–5,8
E tasi le itula talu ona 'aiE oo i le 8.9
Aʻo leʻi faia le aoauli3,9–6,1
Aʻo leʻi faia le taumafataga3,9–6,1
I le po 2: 00-4: 003.9 ma sili atu

Faʻasalaina iuga

Afai o le glucose indicator e eseese i le va o le 5.6-6.0 mmol / l, ua fautuaina e le fomaʻi se setete. Afai e sili atu nei tapulaʻa, o loʻo maua maʻi matutua o tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi matutua i le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega lona lua. E fautuaina foi le suʻeina o le toto mo le hemoglobin glyc.

O nisi taimi e fai mai fomaʻi e suʻe suʻega faʻamaʻi ma le kulukose. O loʻo faʻatinoina e pei ona faamatalaina i lalo.

  • I le avea ai o se faʻamuamua, o le anapogi ua ave le toto.
  • Ona faʻamatuʻu lea o le 75 g o le kulukose i le 200 ml o le vai. Ua tuʻuina atu le vai i le tagata maʻi e inu ai. Afai o le suʻega e pasia se tamaititi i lalo o le 14 tausaga le matua, e filifilia le fua ile 1.75 g o le vailaʻau i le 1 kg o le mamafa o le tino.
  • A maeʻa le 30 minute, 1 le itula, 2 itula, faʻaaogaina toto samples e ave mai se vein.

O taunuuga o se suʻega toto mo le suka o loʻo faʻaaogaina e le endocrinologist. O le kulūkose muamua aʻo leʻi aveina le siva e tatau ona tuʻu i lalo pe o gatasi ma le masani. Afai e faʻavaivaia le faapalese kullucose, o suʻega faʻataʻitaʻi e faʻaalia ai le 10.0 mmol / L i le toto vevela ma le 11.1 mmol / L i le plasma (toto mai le tamailima). A maeʻa le 2 itula, e tumau pea faʻamaumauga i luga o le masani. O lenei mea e iloa ai o le faʻaaogaina o kulukose e tumau i le plasma ma le toto.

O meaai talafeagai e fesoasoani e puipuia ai aʻafiaga leaga o le suka i luga o le tino. Faʻatapulaʻa meaʻai gaʻo-mauoa i au mea taumafa. Aloese mai meainu suamalie ma pusa. Faʻaaoga suʻe suʻe toto mai se vein i taimi uma, e pei o le taunuuga o le a sili atu ona saʻo nai lo le tamatamailima. Saunia oe lava mo suʻesuʻega. E na o le tulaga lenei o le ae maua ai le sili ona talafeagai.

O le kulūkose o le toto

Ua faamaonia e saienitisi o le kulukose o se tuufaatasiga o meaola e mafai ona gaosia e le ate. Ae e masani lava ona ulu atu i le tino ma meaai. A maeʻa ona faʻaaogaina oloa, ona amata loa lea o le faʻaaogaina o vaega laiti. Polysaccharides (poʻo vailaʻau faʻamalosi) e faʻamavae i totonu o monosaccharides - glucose, lea e tosoina e le intestine ma tuʻuina atu le malosi i le fatu, ivi, faiʻai, maso.

O le tino o le tagata o loʻo iai pea le malosi faʻapitoa ona o gaioiga intracellular. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, ua gaosia ai le glycogen. A maeʻa ona faʻaagaga, e mafai ona tupu pe a maeʻa le aso o le anapogi poʻo le faʻalavelave mamafa, o le kulukose o loʻo faʻapipiʻiina mai le lactic acid, glycerol, amino acids.

A e manaʻomia le suʻega

E fautuaina le samples mo le suka pe a:

  • puipuiga o togafitiga faafomaʻi,
  • afaina
  • o le i ai o faʻamaʻi o le ate, pituitary, thyroid gland,
  • masalomia le auai o le hyperglycemia. I le taimi lava e tasi, o faitioga a le tagata e faitio i le masani ai, o le galala i taimi uma, mafaufau le lelei, faʻalautele le vaivai, faʻaleagaina le puipuiga,
  • masalomia hypoglycemia. O tagata ua afaina ua faateleina le fiaai, sili atu le suamalie, vaivai, vaivaiga,
  • siakiina masani o le tulaga o le maʻisuka,
  • maʻitaga e le aofia ai le maʻisuka faʻamaʻi,
  • pancreatitis
  • sepsis.

Latou te ave le toto mo le suka ma le cholesterol e oʻo lava mai tagata soifua maloloina, ae le na o latou e maua i le maʻisuka. E taua le pulea o le tuufaatasiga o le toto ma le le atoatoa o le tino, o le i ai o le mamafa o le mamafa, vaisu i masani leaga, toto maualuga.

O se suʻega toto mai se vein ma mai se tamatamailima - o le a le eseesega?

O le fesili o le suʻega toto mo le suka e sili atu ona sao, mai se tamatamailima pe mai se vela, e mafai ona taliina i le ioe. O faʻamaumauga na maua e ala i le suʻesuʻeina o le biomaterial e maua mai le fesoʻotaʻiga capillary e itiiti le sao mo nisi o mafuaaga. O le mea moni, o le uiga lelei e mafai ona aʻafia i le tele o mea, e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, malulu o lima, faʻaaogaina o faʻamalologa ma le faʻamaʻiina o fualaau faasaina.

O le toto toto, e aunoa ma le aafia i le tuufaatasiga o metabolites, e taʻu mai ai le saʻo ma sili atu le sao o le kulukosese mo le tino atoa.

O le masani ile biomaterial e ave mai le moega vevela e tatau ona fesuiaʻi i le vavae 4.6-6.1, ma i le plasma e maua mai i le telefoni mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l.

O se suʻega mo le faʻatonuga o le glucose e mafai ona faʻatinoina i le fale suesue o soʻo se fomaʻi, pe a uma ona maua se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega mai le fomaʻi, atonu e avea o se endocrinologist, fomaʻi poʻo se fomaʻi maʻi.

O fea e maua ai le sampling toto mo le suka?

O le toto sampling e faia mai le tamatamailima. O lenei suʻega e fesoasoani i le sailia o le faʻasalaga o le faʻamalosiina o mea i totonu o le toto ulu. O le ituaiga masani lenei o auiliiliga. I totonu o fale suesue a tagata matutua, o le toto e toso mai i le lima mama. I pepe faatoa fananau mai, e aoina mai le biomaterial mai le lapoa tele.

O le faʻavasegaina faʻatalanoaga faʻapenei:

  • o le tamatamailima ua faʻamalosi malosi e faʻaleleia ai le toto i totonu o le eria mai le mea o le a faia ai le toto sampling,
  • ona faʻamamaina ai lea o le paʻu i le sipuni o le sipuni ua tuʻuina i totonu o se visepisi (ava malosi) ma faʻamago i se ie mago,
  • tui le paʻu i se mea faʻapitoa,
  • solo le mataua muamua o le toto
  • mauaina o le aofaiga tonu o le biomaterial,
  • o le sipuni o le cotton ma se antiseptic e faʻaaoga i le manua,
  • ave le toto i totonu o le fale suesue ma tuʻuina atu taunuuga i le aso e sosoo ai talu ona tuʻuina atu.

O le toto sampling mo le suka e mafai foi ona faia mai se vein. O lenei suʻega e taʻua o le meaola. Faafetai i ai, faatasi ai ma le suka, e mafai ona e fuafua le maualuga o enzymes, bilirubin ma isi toto toto, e tatau ona pulea uma i le maʻisuka ma isi maʻi. Mo le pulea o fua o le suka i le fale, e faʻaogaina ai glucometers - masini feaveaʻi faʻapitoa. O maʻi suka e tatau ona faʻaaogaina i aso uma.

O le auiliiliga e faia e pei ona taua i lalo:

  • liliu le masini, fetuunai, manino e tusa ai ma faatonuga,
  • lima ua mulumuluina ma togafitia i se visepisi,
  • faatasi ai ma se uila e ulufale atu i le glucometer, latou te tuia le paʻu,
  • solo le mataua muamua o le toto
  • o le toto saʻo o le toto e faʻaaoga i le laasaga o le suʻega,
  • pe a mavae sina taimi, o le taunuuga o le tali atu o vailaʻau kemisi na tali atu i le toto o le autu o loʻo faʻaalia i luga o le lau.

O faʻamaumauga o loʻo teuina i le mafaufau o le masini poʻo se api, lea e tatau ona faʻaauau ona tausia i le tulaga o le maʻisuka. E leʻo faʻamaoni moni ia tau, talu ai o le masini e tuʻuina atu se mea sese e mafua mai i lona mamanu. Ae o le foai atu o le toto mo le suka ma le pulea o lona faatinoga e taua tele mo maʻisuka uma.

O le toto sampling sampling, faapea foi ma le suega o le glucometer, e toetoe lava leai se tiga. E masani lava, pe a uma ona pasia le suʻega, e vave lava ona taofia le gasegase o le manua, ma le lagona le mautonu e lagona pe a faʻaaogaina le mamafa i le nofoaga tiga. O faʻamalologa leaga uma e mou atu i le aso pe a uma le pupu.

Le eseesega i le va o le toto mai le tamatamailima ma le vein

Afai e te faʻatusatusa le toto vevela i le toto toto, o lona uiga o numera o le a laʻititi ese. I le toto vevela, o tulaga taua e 10% le maualuga, lea e manatu e masani i tamaiti uma ma tagata matutua. O se tasi o metotia faʻamalosi masani e faʻaaogaina o le faʻapalepale kulukose.

E tatau ona faʻatino le togafitiga i:

  • vaivai le kulukose i totonu o aiga
  • mamafa, lea e masani ona matauina i le maʻisuka,
  • o le i ai o le faʻasalaga o le tagata lava ia ma le pepe,
  • maualuga toto maualuga ma cholesterol,
  • ogaoga faʻamaʻi masani
  • faʻamaʻi o le faʻalavelave faʻaleagaina o le genesis faʻavavau.

O faʻataʻitaʻiga o le faʻapalepale e aofia ai le samasamaina o le biomaterial mai se vein. Sauniuniga mo le faʻatinoga e leai se eseesega mai se suʻesuʻega masani. A maeʻa le toto muamua, ona inu lea e le tagata maʻi se vaifofo suamalie e aofia ai le kulukose. A maeʻa le itula, ona maeʻa lea o le lua itula, e tatau ona toe tofotofoina oe. O faʻamaumauga na maua e mafai ai ona tatou fuafuaina le sugar sugar, faʻapea foʻi ma suiga i le maeʻa ai o se taimi i le maeʻa ai o se mea manaia.

Pe a faʻamaonia se suʻega toto mo le suka

O le maualuga o le kulukose i le toto e fesoasoani e iloilo ai le tulaga lautele o le soifua maloloina o le tagata, o le mea lea o le fomai e toetoe lava o soo se mataupu e faatonuina ai lenei suesuega. Ioe, o le mafuaaga autu o le foai toto o se masalosaloga o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

Afai e faitio le tagata maʻi i mea nei, ona tatau loa lea ona faia se suʻega ole suʻesuʻega i se taimi vave e mafai ai:

Mataʻituina o kulūkose e aoga mo tagata uma, ae o loʻo i ai vasega o tagata e sili ona manaʻomia. O tagata o loʻo mafatia i maʻi nei e pau i totonu o nei vaega:

  • pancreatitis
  • afaina
  • sepsis
  • maʻitaga
  • le mautonu o le gland gland and thyroid gland.

O le suʻeina o le toto mo le suka o se fuataga puipuia lelei, lea o loʻo aofia ai i le polokalame o suʻega suʻesuʻe.

Suʻega o totoga tamatamai lima

O le samasama toto samasama o se tasi lea o metotia sili ona lauiloa. I le taimi o lenei auʻiliʻiliga, o faʻamatalaga i le kulūkose o loʻo i totonu o le toto ulu.

O le lima lima lima e masani ona faʻaaoga e ave ai mea. O le suʻega o le fale suʻesuʻe na te faʻasalaina sina mea laitiiti, togafitia i se visepisi, ona aveese lea o mea e sili atu ma se ie mago po o le uʻamea.

O le paʻu tamatamailima ua tu i meafaigaluega faapitoa: o se uila po o se mea faʻapitoa. E tusa ai ma tulafono, e tatau ona tapunia muamua mataua muamua o le toto. A maeʻa lenei mea, ona aoina lea o le mea mamafa e ala i le kalave i le faʻaaogaina o faiga faapitoa mo le aoina o mea toto.

I le faaiuga o le faʻatinoga, o le solosolo poʻo se fasi fulufulu mamoe ma se vaifofo faʻaaogaina e faʻaaogaina i le nofoaga o le puncture.

Faaaogaina o le Glucometer

Mo le fuaina o le suka toto, e faʻaaoga ai masini faʻapitoa - kesi. Iloilo le maualuga o le kulukose e faʻaaoga faʻafuaseʻi ma faigofie. E masani ona faʻaaoga e le maʻisuka glucometers i le fale pe ave faʻatasi.

Aʻo le i faia le faʻatulagaga, e tatau ona e saunia le masini mo le galuega. Mo lenei mea, e faʻaaoga e le tagata maʻi ni fasi siaki faʻapitoa e tuʻuina i le masini.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

A maeʻa lena, e fufulu mama e se tagata ona lima ma togafitia i latou i se vaifofo faʻafofo. Ua faia se pupuʻu, o uluaʻi pa'ū ua solo ma ua faʻaaogaina se vaega itiiti o le biomaterial i le laasaga o le suʻega. E masani lava, o le iuga e aliali i luga o le lau o le mita i se mataupu o sekone. O faʻamaumauga e mafai ona tuʻuina i le masini masini pe tusitusia i se api faapitoa.

Glucose toleni test

Mo se suʻesuʻega sili atu ona ogaoga ma saʻo, o tagata faʻapitoa e faʻaaoga se suʻega o le faapaleni kullukose.E masani lava ona faia e fuafua ai le maʻisuka ma le setete.

O le autu o lenei metotia e pei ona taʻua i lalo:

  • O le suka o le toto o le tagata maʻi e fuaina i le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga,
  • I totonu o le 5-10 minute talu ona tuʻuina atu le meafaitino, e tatau i le tagata maʻi ona ulu i le kulukose. E mafai ona faia lenei mea i ni auala se lua: tautala faʻamalosi ma faʻamalosi. Afai e faʻaaoga le metotia muamua, ona ofoina atu lea o le maʻi e inu ai le kulukose. Afai o le mataupu o se tamaitiiti, o le 75 kalama o le kulūkose ua faʻamaʻapeina i totonu o le vai mafanafana. Afai o se tagata matua, ona fuaina lea o le fua o le suka e fuafua i le mamafa o le tino (1.75 grams i le kilokalama o le mamafa) ma ua faʻamamaina foi i le vai,
  • A maeʻa lena, o le suʻega faufautua e fuaina i le afa itula e maua mai ai se sikuea faʻatusatusa mo le faʻapalepale kulukose.

O taunuʻuga e faʻamatalaina na o le fomaʻi, e faalagolago i le talaʻaga o le maʻi.

E taua le manatua o le sauniuniga mo le suʻega toleniga o le kulukose e matua tutusa lava ma le masani masani o toto. O le mea lea, e taua le tausisia o fautuaga uma a se fomaʻi, ma le vaʻaia mo ni nai aso mea uma e mafua ai i se taunuuga le saʻo.

Mafuaaga mo le vavae ese mai le masani

O fua masani o le suka o le toto e eseese ma le matua:

  • e oʻo atu ile 1 masina - 2.6-4.4 mmol / l,
  • e oʻo i le 14 tausaga - 3.2-5.6 mmol / l,
  • mai le 14 i le 60 tausaga - 3.2-5.6 mmol / l,
  • mai le 60 tausaga - 4.4-6.6 mmol / l.

Afai o le suʻega o le toleniga o le glucose na faia, ona oʻo lea o le maualuga o le faʻamaoniga o le 7.8 mmol / L. O faʻamanuiaga sili atu nai lo lenei ua manatu o se faailoga o tulaga faʻaleagaina.

O le maualuga o le suka o le suka i le toto atonu e sili atu i le masani pe sili atu foi, lea e faailoa ai le i ai o nisi faʻamaʻi.

O le faateleina o le kulukose o le toto ua taua o le hyperglycemia ma e aliali mai i le i ai o mea leaga nei:

  • maʻisuka malosi
  • 'ai meaʻai
  • popole
  • pancreatitis
  • maʻi ate
  • faʻamaʻi fatu.

Mo le fesoasoani i ia tulaga, i le tele o tulaga, o le faʻaofiina o le inisalini, faapea foi ma le togafitiga o le maʻi maualalo, ua lava.

Afai e feagai le tagata maʻi ma le toto maualalo maualalo, o lenei tulaga e taʻua o le hypoglycemia ma e tupu i mataupu nei:

  • faʻamaʻi
  • leaga meaai paleni,
  • ava malosi
  • faaletonu o le tino
  • sepsis
  • vaivai o le tino,
  • maʻa faʻaleagaina.

O le hypoglycemia e tupu i tagata taʻalo, e pei o le malosi malosi faaletino, o le suka e faʻaaogaina mai o latou lava toto e faateleina. A taʻalo i taʻaloga, e taua le suia o le taumafataga, faʻateleina le aofaʻi o le kalori, ma le toʻatele e leai.

O le hyper- ma le hypoglycemia o ni tulaga matautia mo le tino o le tagata lea e manaʻomia ai le mafaufau o se tagata tomai faapitoa. E naʻo se fomaʻi e faia ni faʻamatalaga e uiga i mafuaʻaga o ia togafitiga e ala i le suʻeina o le soifua maloloina o le maʻi ma suʻesuʻe uma ona faʻamaʻi tumau.

E faʻafia ona fai se suʻega suka

Talu ai o le toto foaʻi mo le suka o loʻo aofia ai i le polokalame o suʻesuʻega o falemaʻi, o le suʻesuʻega e faia i tausaga uma e tolu.

Afai o se tagata o se vaega aʻafia (silia ma le 45 tausaga le matua, leai se ola, gaʻo), ona tatau loa lea ona faia le faʻatalanoaga e sili atu ona tele - faʻa-tasi i le tausaga.

O le suʻeina o le toto ua faʻataʻitaʻiina mo le faʻaalia o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le le lelei o le soifua maloloina. Ma gasegase e maua i le maʻisuka tatau ona fua le maualuga o le suka e oʻo atu i le 3 taimi i le aso.

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se tagata o se faʻaaoga aoga, o le pulea lea o le a fesoasoani i le faʻamaʻiina o faʻamaʻi matautia i le taimi ma amata togafitia i latou.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Glucose o le plalasma i tamaiti ma fafine maʻitaga, o loʻo matutua

E le gata o gaioiga faaletino ma tulaga faʻalavelave e iai se aafiaga taua i le kulukose. O le matua o se tagata, o lana itupa, ma le tulaga faapitoa o le tino o le tino, lea atonu, mo se faataitaiga, maitaga, e mafai ona aʻafia ai.

O le faʻasalaga o meaʻai i totonu o le maʻitaga maʻitaga e masani lava ona sili atu le maualuga nai lo le tulaga masani, lea e fesootaʻi ma le faʻamalosia o se uta tele i le tino, e manaʻomia ai le faʻateleina o metabolic processes.

I fafine maʻitaga, o le suʻesuʻeina o le carbohydrate e faʻatatau ile lua faalua mo le taimi atoa o le gaioiga. O fua muamua e faia i le vaitaimi mai le 8 i le 12 vaiaso, ma le fua lona lua e faia mo le 30 vaiaso o le gaioiga.

O suʻesuʻega ua faʻamautuina o le mea masani masani mo se tina i le lumanaʻi o gaʻo i le plasma o le:

  • 9-6 mmol / l mo le biomaterial mai le upega tafaʻi,
  • 7 mmol / l i le auiliiliga o toto vevela.

Afai ei ai ni mea e le masani ai, o le a faia se suʻega e faʻaaoga ai se suʻega o le faapaleni kullukose. I nisi tulaga, o se fructosamine suʻega poʻo se suʻega e mafai ona faʻaaogaina le aofaʻi o le hemoglobin glycated.

O faʻamaumauga masani i alii ma tamaitai e le o fanauina se tamaititi e tutusa, ae i tamaiti, o le masani e faalagolago i le matua o le tamaitiiti ma o le:

  1. Tausaga i le tausaga - 2.8-4.4 mmol / l.
  2. Mai le tausaga i le 5 tausaga - 3.3-5.0.
  3. I le matua ua sili atu i le 5 tausaga, i totonu o se tamaititi, o faʻamaumauga e fetaui ma se tagata matua ma le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / L.

O suiga i le aofai o le kulukose e mafai ona matauina i le soifuaga o se tagata. O le matua o se tagata, o le malosi sili atu o pito maualalo ma pito i luga ua siitia i luga.

E faʻatatau i le matua o le mataupu, o le aofaiga o le kulukose i le tino ua manatu e masani pe a suʻesuʻeina le biomaterial mai le faʻapipiʻi o le capillary:

  • tamaiti e oʻo ile tasi tausaga - 2.8 mmol / l,
  • tamaiti ei lalo o le 14 tausaga - 2.8-5.6 mmol / l,
  • alii ma tamaitai i le va o le 14 i le 59 tausaga - 4.1-5.9 mmol / l
  • tagata matutua mai le 60 tausaga - 4.6-6.5 mmol / l.

O le aofai o le kulukose i le tino e suia i le aso atoa:

  1. I le taeao i luga o se manava gaogao, o le masani e 3.9-5.8 mmol / l.
  2. E tasi le itula talu ona 'ai - e oo atu i le 8.9 mmol / L.
  3. Aʻo leʻi faia le aoauli - mai le 3.9 i le 6.1.
  4. Aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, o le maualuga e 3.9-6.1.
  5. I le po i le va o le 2 ma le 4 itula - e fesuiaʻi i le maualuga o le 3.9 mmol / l.

Mo le tino o le tagata, o le faʻalauteleina ma le faʻaitiitia o le faʻaititia o le maualuga o le gaʻo, o se tulaga lamatia.

O taunuuga o se suiga tele o le maualuga mai le masani

I le tino male ma le fafine, o le maualuga o le gaʻo mai le gaʻo vevela ma le fesoʻotaʻiga siliva e mafai ona fesuisuiai, e fai si laʻititi.

O le tele o tagata e iloa le matautia o le maualuga o le kulukose. Ae o le tau maualalo e le o tuuina atu i ai le tausiga. Le leai o se kulukose e mafai ona sili atu le matautia nai lo le sili atu o le kulukose.

O le pau i lalo ifo o le faatagaga e mafai ona faaosofia ai se filifili atoa o suiga i le tino. Ina ia mafai ona pulea nei faamaumauga o le physiological e tatau ona suʻesuʻeina e le aunoa. O lenei mea e sili ona moni mo tagata o loʻo i ai se tulaga masani o tulaga o le hypoglycemic.

I vailaau faʻasoifua maloloina, o tulaga taua taua o le gaʻo gaʻo ma o latou taunuuga e iloga:

  1. Faʻaitiitia o le itiiti ifo i le 3.5 - faʻapupulaina le sosolo, faʻafefe o le fatu e faʻaatele ona fai, e lagona e le maʻi le fiaai ma le vevela.
  2. Faʻaitiitiga mai le 2.8 i le 2 - o le tagata maʻi e i ai se faʻafitauli i amioga ma mafaufauga.
  3. Pe a pa'ū i le 2-1.7, faʻalavelave ogaoga i le gaioiga o le fatugalemu o le tino, foliga mai o le vaivai ma le le mautonu e iloa, i nisi tulaga e le mafai e le tagata maʻi ona tuʻuina atu lona lava igoa.
  4. I le tulaga o se faʻaitiitiga i le 1, o le tagata maʻi e atiaʻe faʻasalaga ma faʻalavelave ua tusia i le faiʻai i le atigipusa. O le faʻalavelave faʻafuasei i lenei tulaga e taʻitaʻia ai oe.
  5. Afai e itiiti ifo i le 1 - faiga e le mafai ona suia i totonu o le faiʻai, e maliu se tagata.

O le faateleina o le suka e le itiiti ifo le lamatia nai lo le faʻaitiitia. Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulukose:

  • e lagona le vaivai o le maʻi, vaivai i le tino atoa ma le tiga o le ulu,
  • o le paʻu o le mamafa o le tagata e iloa, e ui lava i le lelei o lona manaʻo,
  • e masani ona aliali mai le uumi
  • o le fausiaina o pustules i luga o le tino e faigata ona faʻamalolo e faʻamaumau
  • o loʻo mafai ona faʻaitiitia le mafai gafatia o le polokalame faʻafesoʻotaʻi,
  • o loʻo i ai se lagona o le suamalie i totonu o le pitonuʻu,
  • i totonu o tagata ogatotonu, o le faaletonu o le le atoatoa ua faamauina,
  • ua mataʻituina vaaiga vaaia.

E tatau ona manatua o le faʻateleina o mea o loʻo i totonu o le tino atonu o se taunuuga o togafitiga fualaau faʻamalosi e faʻaaoga ai le kulimi nicotinic, diuretics, corticosteroids ma le Indomethacin.

Afai a uma ona ave le toto mai se tamatamailima poʻo se vein, o le vavae ese mai tulaga masani masani o loʻo faʻamaumauina i le tasi itu poʻo le isi, ona tatau loa lea ona e talanoa i se endocrinologist mo fautuaga. A maeʻa le suʻega ma le mauaina o iuga o le auʻiliʻiliga, e fuafua e le fomaʻi mafuaʻaga talafeagai o le suiga, ma afai e tatau ai, ia faʻamaonia se taimi talafeagai ma le talafeagai o togafitiga fualaau faʻatau e faʻamoemoe e toe faʻafoʻi le paleni o le tino maʻi.

Faailoga o le faateleina o le kulukose

O le tele o taimi, pe afai o le suka i totonu o le tino ua solia, o uiga masani o le hyperglycemia e tupu.

O uiga o le maualuga o le maualuga o le suka e faʻalagolago i le tulaga o le atinaʻe o le maʻi ile tino.

E i ai le tele o ituaiga o faʻamaoniga e mafai ai e se tagata ona fuafua tutoatasi le ono mafai ona i ai le maualuga o le suka i le tino.

Muamua lava, o faailoga e tatau ona mataala ai le tagata o mea nei:

  1. Le i ai o se lagona faifaipea o le fia inu ma le susu.
  2. O se faʻaopoopoga taua o le fia ai po o le faʻaalia o se lagona le mafaamatalaina o le fiaʻai.
  3. O foliga vaaia o le faifai pea o le urination ma le faateleina o le numera o le mimilo.
  4. O foliga mai o se lagona o le mago ma le mama i luga o le paʻu.
  5. O le vaivai ma vaivaiga i le tino atoa.

Afai e iloa nei faailoga, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist mo fautuaga. A maeʻa le suʻega, ole a faatonu e le fomaʻi le tagata gasegase e foai atu le toto mo le auiliiliga o le suka i totonu.

Faʻalagolago i le ituaiga o suʻega suʻesuʻe, o le toto o le a aveesea mai se tamatamailima poʻo se vein.

Tuua Lau Faamatalaga