Le fua o le hemoglobin glyc i le maʻisuka

O le hemoglobin glycated o se faailoga lea na fuafuaina e le metotia o meaola. E faʻaalia ai le suka i totonu o le tolu masina talu ai. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona suʻe le ata o le falemaʻi ma le maʻisuka e aunoa ma ni faʻafitauli faapitoa. Ua fuaina le pasene. O le sili atu o le suka toto, o le tele o le hemoglobin o le a faʻamalieina.

E faʻaaogaina HbA1C suʻesuʻega mo tamaiti ma tagata matutua. E mafai ai ona e iloa le maʻisuka, mataʻituina le aoga o togafitiga.

Tulaga masani ma faailoga mo le maʻisuka

Seʻia oʻo i le 2009, o le faamaumauga o faʻamaumauga na faʻamatalaina o se pasene. O le fua o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose i tagata soifua maloloina e tusa ma le 3.4-16%. O nei faailoilo e leai se itupa ma ni taʻaloga matutua. O toto mumu totoga e fesootaʻi ma le kulukose mo le 120 aso. O le mea lea, o le suʻega e mafai ai e oe ona suʻe tonu le fuainumera. O le fua faatatau i luga aʻe o le 6.5% e masani lava i tagata e maua i le maʻisuka. Afai oi le tulaga e 6 i le 6.5%, ua fai mai fomaʻi o loʻo iai se faʻafitauli tele e atiae ai le maʻi.

I aso nei, i totonu o fale suesue, o le faʻamatalaga o le hemoglobin glycini ua fuafuaina i le mmoles mole mole o le hemoglobin atoa. Ona o lenei mea, e mafai ona e maua ni faailoilo eseese. Ina ia liua vaega fou i le pasene, ia faʻaaoga le faʻavae faapitoa: hba1s (%) = hba1s (mmol / mol): 10.929 +2.15. I tagata soifua maloloina, e oʻo atu i le 42 mmol / mol e masani lava.

Tulaga masani mo le maʻisuka

I maʻi e maua ile maʻisuka umi, o le maualuga hb1c e itiiti ifo ile 59 mmol / mol. Afai tatou te talanoa e uiga i le pasene, ona maua ai lea o le maʻisuka, o le faailoga o le 6.5% o le autu lea. I le taimi o togafitiga, latou te mataʻituina e le tulaʻi mai le faailoilo. A leai, e mafai ona tupu ni faʻafitauli.

Maʻeu faʻamoemoe o le gasegase:

  • ituaiga 1 maʻisuka - 6.5%,
  • ituaiga 2 maʻisuka - 6.5% - 7%,
  • ao maitaga - 6%.

O faʻasologa o faʻamaoniga o loʻo faʻaalia ai o le tagata maʻi o loʻo faʻaaogaina sese togafitiga poʻo o loʻo i ai togafiti faʻamalosi i totonu o le tino e fesoʻotaʻi vavalalata ma le gaosiolosi gaʻo. Afai e maualuga le maualuga o le hemoglobin glyc, o isi suʻega o le toto ua faʻatulagaina e iloa ai le suka i luma ma le maeʻa ona 'ai.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai le maʻi maʻi cardiovascular ua fautuaina e nonofo i totonu o le 48 mmol / mol. E mafai ona maua lenei mea pe afai e te tausisi i se meaʻai.

Afai tatou te faʻamaʻo le maualuga o le faʻamatalaga ua faʻamatalaina i le glukose, e foliga mai o le hb11c 59 mmol / mol, o le averesi o le kulukosesese e 9.4 mmol / L. Afai o le hemoglobin e sili atu ma le 60, o loʻo taʻu mai ai se vailaau i faʻafitauli.

O le taulaiga faapitoa e totogi i faʻamaumauga i fafine maʻitaga. O la latou masani e 6.5, o tapulaa faatagaina e oʻo atu i ai 7. Afai e sili atu le maualuga o tulaga maualuga, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka i fafine maʻitaga. I le taimi lava e tasi, e talafeagai mo tamaitai i le tulaga le faia o se auiliiliga i le 1-3 masina. I aso mulimuli ane ona o le faaletonu o le hormonal, o le ata saʻo e le mafai ona fausiaina.

Suesue vaega

O se tasi o tulaga taua o le suesueina o le hemoglobin glycosylated o le le lava lea o sauniuniga ma le avanoa e faia se auiliiliga i soo se taimi talafeagai. O auala faʻapitoa e mafai ai ona maua se ata faʻamaoni e tusa lava po o le a le vailaʻau, meaʻai poʻo le atuatuvale.

Pau le fautuaga o le teena lea o le taeao i le aso o le suʻesuʻega. E masani ona saunia iʻuga ile 1-2 aso. Afai o le tagata gasegase na maua se tui toto pe ua leva ona maua i le toto, o faaletonu i faʻamaoniga e mafai. Mo nei mafuaʻaga, ua tolopo le suʻesuʻega mo ni nai aso.

I le faaiuga, matou te maitauina: o le tele o fuainumera e faʻaalia ai e le gata o ituaiga ituaiga o maʻisuka, ae o faʻamaʻi foi o le toto o le suka, le faʻaaogaina o le maʻisuka, poʻo le tulaga o faʻalavelave i le mafaufau.

Tuua Lau Faamatalaga