E mafai ona 'ai fualaʻau ma le maʻisuka ituaiga 2

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

A oʻo mai se maʻi i le faateia, e tele fesili e tulaʻi mai pe tatau ona ai le 'ai mo le maʻisuka - o se tasi oi latou. I le masani ai, o lenei faʻasologa o le metabolism o le carbohydrate e le tupu vave lava ma e aunoa ma ni mafuaaga faʻaletio. E lua ituaiga o maʻisuka e fesoʻotai ma le faʻaaogaina o le kulūkose.

Ae i soo se tulaga lava, e manaʻomia e tagata maʻi se taumafataga faapitoa ma le faʻamautinoa lelei o le kalori o mea e gaosia.

Faiga Faʻapitoa

O a mea e manaʻomia mo tagata maʻi taʻitasi, e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka:

  • O le faʻaleagaina o le faagasologa lea e le mafai ai e le tagata ona faʻaaogaina le kullukose ma faʻaaogaina lelei i le malosi e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2. I lenei tulaga, o fatu o le a avea o se meafaigaluega e sili ona taua e faatumu ai le le atoatoa o vitamini ma mea e le masani ai ona maua ile tino o le maʻisuka.
  • O le ituaiga muamua o le maʻisuka e sili atu le faigata ona taui ona o le natura o le maʻi ma mea e masani ona tupu i tupulaga talavou ma tamaiti. Mo le siakiina o le tulaga, e tatau ona e fuafuaina mea inu gaʻo ma faʻamaonia le maualuga o le glycemia ma inisalini injections. O le 'ai o nati e tatau foi ona faia i le faʻatusatusaga o gaʻo, ae o loʻo i ai ni ituaiga o fualaʻau, o le tele o ia mea e le manaʻomia ai nisi tui.

E tele suʻesuʻega na faia i luga o le tuufaatasiga o fatu, lea na faʻavaeina ai le latou laasaga i aso taitasi o le 60 kalama.

Ona o le mea o loʻo i totonu o le fiva i totonu ia i latou, o le kulūkose e alu malie i le toto, lea e faʻaaoga ai le oso i luga o le glycemia.

Pe a faʻaaogaina le tao poʻo isi mea e maua mai ai ni fatu i foliga o sina mea faʻaopopo, o le fua o le inisalini e tusa ai ma nei mea e le mafai ona fetuunai.

E te le fefe e sili atu i le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma calorie fautuaina, e mafai ona e faʻaaoga i le taumafa o tagata maʻisuka:

Walnuts

Sa amata ona faʻaaogaina Walnuts i meaai talu mai le faapotopotoina o se tagata anamua, ma i se taimi mulimuli ane na latou matauina le aoga aoga o le tamaititi i le soifua maloloina. Na talitonuina o le tutusa o le fesoasoani a le paini i le faiʻai e faaopoopo ai tomai faʻapitoa. O le tulaga lenei, ona o loʻo tumu moni i amino acids ma microelements taua.

O le suka o le maʻisuka e aoga i le manganese ma le zinc, lea e faʻaititia ai le maualuga o le suka e aunoa ma ni masini e faʻamalu ai le hypoglycemic.

E mafai ona e suia le meaai masani ma sandwiches i sina luʻu o nati, lea o le a fatuina ai se lagona umi o le atoatoa e aunoa ma se taumafa maualuga o kalori. O le maʻisuka e masani ona filifilia ni vaʻa faʻapipiʻi e pei o ni aʻafiaga taulaʻi, ma e mafai ona faʻaaogaina ni lapisi e avea o se mea puipuia puipuia mo latou thrombosis ma microtrauma.

Peanesi o se aiga tuusao o lekiu, ae le o nati.

Ae o le lavelave o ona aoga aoga e taua mo le maʻisuka:

O suʻesuʻega faʻapitoa o almonds ua faʻatuina ai lona tulaga uiga ese o le faʻalauteleina o le lagona o le inisalini na maua i le enzyme tutusa.

I le taimi lava e tasi, o le tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona suia e ala i le faʻaaogaina o almonds i aso taitasi ona o lona faʻaleleia o lona aafiaga i luga o le pancreas ma lona leai o se galuega failautusi.

O almonds paʻu mo le faʻaaogaina e le maʻisuka e mafai ona vaʻaia. E faʻapea foi i le faʻatau atu, o le manogi suamalie ma le suamalie almond.

Pine nut

O pine pine e masani ona faʻamago, lea e faʻaitiitia ai a latou meatotino taua mo se tagata maua i le maʻisuka.

E mafai ona e faʻamaonia saʻo le auai o ona elemene i ituaiga uma o le metabolism, lea e faʻaaogaina pine pine i le tulaga saʻo e fetaui ma le itupa ma le matua ole maʻi.

O le lima o pine pine o le a fesoasoani e foia le avega o suti poo le falaoamata, e le gata i le maʻisuka, ae faapena foi i luga o meaʻai.

E ui o le maʻisuka ua manuia le tauia mo aso nei, e masani lava ona solia e tagata gase a latou meaai.

O a ni fatu e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2: alalaupapa, arasi, piini, hani?

  • E uiga i aoga o nusipepa lautele
  • E mafai e ni paʻu palapala ona maua i le maʻisuka?
    • O le a le taugata o laulani paina?
  • Pine pine mo le maʻisuka, o le a se mea e tatau ona e iloa?
  • Mata e lelei le alo o le maʻisuka?
  • O faʻamanuiaga o paʻu
  • E faʻafefea ona aʻafia ai le soifua maloloina o le maʻisuka?
  • Isi ituaiga (pistachios, almonds)

O le taliaina o nati mo le maʻisuka e tatau ona talanoaina eseese. O le mea moni, e tele ituaiga o meaʻai o loʻo tuʻuina mai: o nei pepa, pala, cashews, pistachios ma le tele o isi. Talu ai ona o lenei eseesega, ua fautuaina malosi ai le maʻisuka ia matua faʻaeteete i le faʻaaogaina o le tasi ituaiga poʻo le isi. O le mataʻituina i le faagasologa o le filifilia ma le faʻaaogaina o se ituaiga faapitoa o le a faʻaitiitia ai le atinaʻeina o faʻalavelave, ma, i se isi itu, o le a faʻaleleia le tulaga lautele.

E uiga i aoga o nusipepa lautele

O fualaau e tulaga ese ona o latou o se punavai o gaʻo vailaau saogalemu, faapea foi ma minerale ma vailaʻau. E matua fautuaina lava soʻo se ituaiga:

  • o loʻo i ai se vaega taua o mea eletise,
  • o le oloa e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le maualuga o kulukose plasma,
  • o fatu e tatau ona i ai i le taumafataga ona o le i ai o fiva filo (aoga mo galuega o meaʻai), gaʻo susu gaʻo ma vailaʻau D,
  • o le koniteko faʻatasi e faʻapitoa i se foliga faigofie digestible e tatau ona i ai se faʻapitoa faapitoa,
  • macro- ma microelements.

O le faasinomaga o le fuainumera o le tele o ituaiga eseese e maualalo pe tutusa i le averesi, lea e mafai ai foi ona faatagaina soo se igoa.

E ui lava i lea, e tatau i le maʻisuka ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa i le taimi muamua e uiga i le ituaiga o kulimi e mafai ona faʻaumatia. Aemaise lava, e aoga le faʻaaogaina o paʻu, arasi, aloa, peanesi ma isi mea uma.

E mafai e ni paʻu palapala ona maua i le maʻisuka?

O le lelei o le oloa na tuʻuina atu e tatau ona mafaufauina o le i ai o le manganese ma le sima. O nei vaega e mafai ona faʻaititia le ratio o le suka o le toto, lea, e moni, e taua tele mo le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, o tagata o loʻo mulimuli mai, e gauai atu i le leai o se aofaiga taua o mea inu gaʻo ma, i se isi itu, o le i ai o ia vaega e mafai ona taulimaina le oona o le ate.

E le gata i lea, e tatau ona manatuaina o le kulino ma le maʻisuka e mafai ai ona faʻateʻa le faʻaleagaina o le setete o le vateatea. Aemaise lava, e fesoʻotaʻi ma le mafai ona toe faʻaleleia ma faatumauina se tikeri sili ona lelei o le gaioiga lautele. E fautuaina le 'ai o palaluts ona o le i ai o antioxidants, lea e faʻaitiitia ai le le talafeagai o taunuuga o togafitiga.

Mo le maʻisuka, o lenei oloa e aoga foi ona o lona uiga o se fuainumera maualalo maualalo (na o le 15). E tatau ona totogi faapitoa le faʻatagaina o le faʻaaogāina o vaega, faʻataʻitaʻiga, vaega, lea e le aoga tele i le tau faasaga i le maʻisuka. I le tautalagia o lenei mea, o tagata tomai faapitoa e taulai faapitoa atu i le suauu:

  • ua tumu i vaega o minerale ma vitamini,
  • o loʻo i ai ni tannini, o suauu ma iodine oona,
  • o le oloa e fesoasoani i le atoaga o le faʻamalolo o le tino, ma o lea e mafai ona faʻaaogaina e le maʻisuka i aso uma,
  • e le tatau ona manatu i ai le le mafai ona faʻaaogaina vaega autu ma tali mai.

O le a le taugata o laulani paina?

E le mafai ona faʻaaogaina lau o le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, i foliga o teuteuga e talafeagai mo le faʻaaogaina i aso taitasi. Ae peitai, ina ia maua ai auiliiliga o ia togafitiga, e sili ona lelei le muai feutagai ma se fomaʻi poo le endocrinologist. Walnuts e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e pei o le 1, o loʻo faʻamaonia e nisi faʻasagaga, mo se faʻataʻitaʻiga, le faʻatagaina i iodine, magnesium ma isi vaega autu. O le mea lea, e ui lava i faʻamanuiaga uma ma le maualalo o faʻasologa o igoa, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le lapataiga.

Pine pine mo le maʻisuka, o le a se mea e tatau ona e iloa?

O fualaau aina, lea e mitamita ai foi i mea eseese, e le maualalo ifo i le palapala: mai le calcium ma le potassium i le phosphorus, magnesium ma vitamini B, C ma nisi. Afai e te 'ai i lea taimi i lea taimi ia fatu, e leai se masalosalo i le faʻamalosiina o le tulaga o le puipuia, faʻasaʻoina le metabolism. E le gata i lea, o le taumafaina oi latou e aoga ona o le leai o le cholesterol ma le i ai o polotini. O lenei mea e faʻamatalaina ai le faʻamautinoaina e le gata i le tulaga o le puipuia, ae faʻapea foi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ate.

O le faʻaaogaina o pine pine e mafai ona faia i aso uma, ae faʻavae i se aofaiga patino. O loʻo matou talanoa e uiga i le 100 kernels, e tusa ma le 20-25 gr. O le mea moni, o le faʻaaogaina e le mafai ona faʻatagaina - o lenei oloa faʻapitoa ua i ai le faʻamaoniga, mo se faʻataʻitaʻiga, o se allergy i le calcium ma isi vaega. O le mafuaʻaga lena, e ui lava i le maualalo o le faʻasologa o igoa, aʻo leʻi filifili i le faʻaaogaina o palasi, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi uma le tagata fai meaʻai ma le diabetistist.

Mata e lelei le alo o le maʻisuka?

O le lelei o lenei ituaiga, lea e aʻafia i le ituaiga o nati, e tatau ona manatu o le maualalo o le i ai o gaʻo ma le maualuga - gaʻo fualaʻau, o se punavai o le malosi. I le itu lea, o le faʻaaogaina o palatini i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ai ona vave lava, e le aofia ai le faʻaaogaina o se aofaiga tele o meaai. E le gata i lea, o loʻo talanoa e uiga i mea aoga o ulu, e faʻalogo tagata tomai faapitoa i:

  • aveeseina vaega leaga mai le tino ma faʻamalosia le tulaga o le puipuia o le tino, lea e taua mo le suka maualuga, ae le gata mo le togafitiga o le lona lua, ae o le ituaiga muamua o le maʻisuka,
  • o le i ai o ni gaʻo gaʻo e maua ai se aafiaga lelei i luga o galuega faʻafefete, metabolism,
  • faaleleia atili o le tino, lea e taua foi le faʻaitiitia o faʻafitauli o le maʻisuka,
  • faatagaina le faaaogaina i le aso e le silia le 50 gr. oloa.

O le mea lea, o le oloa na tuʻuina atu, e faʻaalia i se fuainumera maualalo maualalo, e mafai ona faʻaaogaina e le maʻisuka. Aʻo leʻi amataina le faʻaaogaina o le faʻaaoga, e fautuaina oe ia faamasani oe lava ia i le faʻailogaina, lea o le a fesoasoani i ai le tagata fai meaʻai poo le diabetologist ia malamalama.

Laʻau aisa

I le kukaina, o launiu (hazel) e masani ona faʻaaogaina e pei o ni pipi, walnuts. Na aumaia o ia "i le malamalama" i Roma Anamua, ma talu mai lena taimi ua le galo le tagata e uiga i se mea manaia. I totonu o le maʻisuka, e faʻaaogaina ai launiu mo meaʻai ona o la latou 'oa tele. E iai:

  • Gaʻo maloloina (e oʻo atu i le 71%)
  • Amino acids (20 mea)
  • Puipuia
  • Mono, le malie
  • O nisi o gaʻo
  • Ascorbic acid
  • B vitamini
  • Vitamini A, E
  • Carotenoids
  • Mea e masani ona galue malosi
  • Phytosterols
  • O le tele o minerale (sili atu le uʻamea nai lo aano o manu ma fualaau faisua)

O le kalori ihi o le oloa e maualuga (700 kcal), lea e sili atu ona maloloina nai lo falaoa poʻo mea gaosi susu, lea e le tatau ona galo e uiga i le maʻisuka.

O aoga ma aʻafiaga o nei fatu mo le maʻisuka ua lauiloa foi e saienitisi. O lenei mea taugofie ma taugata tele e aoga ona 'ai ma le maʻisuka i le faʻamautuina. E pei o walnuts ma isi ituaiga o nati, o almonds e maua ai le maualuga o kalori - e tusa ma le 700 kcal. O le mea lea, o tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai e manaʻomia ona faʻaumatiaina e sili atu i le 10 - 15 vaega i le aso. O tagata e leai se mamafa o faafitauli e mafai ona 'ai e oo i le 40 g.

E tatau ona e 'aina almonds suamalie mo le maʻisuka ituaiga 2. E mafai foi ona 'aina' almonds paʻu, ae e le tele ni mea aoga ma e le o se mea lelei, o le mea lea e le lauiloa.

Sweet e maua ai amino acids, e fesoasoani e aveese le cholesterol maualalo maualalo mai le tino ma fufulu puipui o vaʻa toto. Ona o nei foliga vaaia, o loʻo taofia faʻafuaseʻi ai le atinaʻe o le atherosclerosis, o uiga o le maʻisuka.

O aoga o pine pine

O pine faʻamau ma le maʻisuka ituaiga 2 e taua i le soifua maloloina o le maʻi. O i latou o le afa e aofia ai le polotini, lea e sili atu ona uuina e le tino nai lo le porotini e maua mai i aano o moa.

O nei fatu e aofia ai le 19 amino acids, o le tele o vitamini ma minerale. O ia mea uma e faʻamoemoe lelei i le galuega a le tino.

O le aina o le pine o le sili atu i le afa itula ao lei faia le taumafataga autu. E mafai ona faamatalaina manino lenei mea - o lenei oloa e faʻateleina ai le gaosiga o le horleone cholecystokinin, lea e auina atu ai manaʻoga i le faiʻai e uiga i le nofo filemu o le tino.

E fesuiaʻi ai le aʻafiaga o le saturation i ni vaega laiti o meaai.

E sili atu ona lelei le 'aina o kuki ao leʻi oʻo i le taeao, talu ai o lenei meaai e maualuga i kalori. Ma o le gaioiga faaletino a se tagata e pau i le afa muamua o le aso. E le talafeagai le tuʻufaʻatasia o le faʻaaogaina o nati ma meaʻai protein (aano o manufasi, iʻa) ina ia aloese ai mai le faʻafefe o le puipuiga.

O pusa namu e aofia ai mea aoga aoga:

  1. 19 amino acids
  2. Vitamin A
  3. Vitamin E
  4. uʻamea
  5. calcium
  6. molybdenum
  7. Manganese
  8. palu
  9. lecithin
  10. fumela

E maitauina o pine paʻu i le maʻisuka e aʻafia pe tusa ma le 100%. O lo latou faʻaaogaina i aso uma i le faʻaleleiina e mafai ona faʻamamaina ai le tino ma le tele o vitamini ma minerale.

Muamua lava, o nusipepa o se oloa e maua i le maualuga o le malosi o le malosi, e oʻo lava i le sili ona itiiti o ia mea e faigofie ona saturates. E le gata i lea, o fua o le suka e maua ai le toto cholesterol toto, faaleleia ai le tulaga o le cardiovascular system.

O fua o le maʻisuka e sili ona aoga ona o latou maualalo le faʻasologa o le faasinomaga. O le tuufaatasiga o lenei oloa e aofia ai le tele o meaola gaʻo, e faʻamautinoa le puipuia o le atherosclerosis, le atoatoa o le matelaina.

E le gata i lea, o nei gasegase o le maʻisuka, faʻaleleia atili le tulaga o le popole ma le mafaufau-lagona. O latou gafatia e faʻaleleia le setete o le cardiovascular system e sili ona aoga mo tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2, talu ai e masani ona faʻatasi ma le maualuga o le toto maualuga, le atherosclerosis, ma le toilalo o le fatu.

Faʻasoʻatoa le maʻisuka

Gynnecologists fautuaina fafine fananau mai e faʻafesuiaʻi le lisi i le tele e mafai ai. Faatasi ai ma oloa, elemene eseese, vitamini, meaola, lea e talafeagai mo le atoatoa o le pepe, e tatau ona sau i le tino. O tina i le lumanaʻi e manaʻomia le 'ai o launiu, aua e faʻafeiloaʻi uma lava elemene manaʻomia. E le mafai ona sili atu le faʻamanuiaina o aoga o palatini.

Afai ua faʻaalia e se fafine le maʻisuka maʻi o se taunuuga o le suʻega, o le a tatau ona toe iloiloina le meaai i aso taitasi. Muamua lava, e manaʻomia lou aveeseina o vailaʻau faʻataʻitaʻi mai meaai - sugar, bread, pateta, cereals, desserts. O le faʻamavaeina atoa o eletise mai le lisi e filifili. Lava e ai sina mea laitiiti.

E taua le puleaina i totonu o le tasi taumafataga e le silia le 1 le falaoa e alu i totonu o le tino. Afai e ausia lenei tulaga, o le a mafai ona faaitiitia le tulaga o le hyperglycemia. I le faaopoopo atu i le faatapulaaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, e manaʻomia e le fafine ona mataʻituina le kalori o meaʻai. O le mea moni, faatasi ai ma le mamafa o le mamafa, o le faagasologa o le glucose o loʻo faʻaleagaina.

O fafine maʻitaga e tatau ona aloese mai mea taumafa e tele naua mea e mafai ona maua. I le taimi lava e tasi, o le a le tatau ona e tuʻuina atu nati. E taua tele le siakiina o lou suka suka i taimi uma.Afai e le faʻasolosolo, e fautuaina e fomaʻi inisalini.

Aisea e lelei tele ai le hazelnut mo le maʻisuka?

O aloa (o lona masani masani o le hazelnut) e masani ona maua i le CIS muamua ma le Metitirani. E maise lava i le manaʻoga i pisinisi faʻapitoa, latou te faʻaaoga foi mo le gaosia o suauu. Ma e na o le nutimomoia lenei e matua manaia ma tumu i fualaau.

O fatu o loʻo aofia ai elemene taua mo le tino e pei o le phosphorus, calcium, potassium ma vitamini o le vaega B. Ma e le o le lisi atoa lenei o mea aoga e gaosia e le oloa.

E tele ni mea taua e mafai ona maua e le ulu o le Hazelnuts e iai ni aafiaga lelei i le tino o tagata e maua i le maʻisuka:

  1. O le kulimi e maualuga i calories. 100 g o na ituaiga e tusa ma le 700 kilokaloka - o nei faailoilo e tasi ma le afa taimi sili atu nai lo le kalori mea o le sukalati, ma valu taimi e sili atu nai lo le susu.
  2. O le mea pito sili ona taua o alotini i le siama o le maʻisuka o lona tulaga ofoofogia. O nei mea uma e talafeagai mo se tagata e maua i le maʻisuka, ao latou fesoasoani e puipuia le tino mai le tupu mai o gasegase eseese, faʻagesegese le tuputupu ae o le cholesterol i totonu o le toto. O le mafuaʻaga lena e sili ona fautuaina e le au fomaʻi ma le au fai meaʻai i meaʻai i totonu o le maʻisuka.
  3. E le gata i lea, o le oloa e aofia ai le suka (e mafai ona faʻamalosia atoatoa le tino ma maso), calcium (o lenei elemene e faʻamalosia ai ponaivi ma nifo), zinc (faʻaosoina le gaosia o hormones sex) ma le uʻamea (o se elemene e le mafai ona suia mo le toto).

Ma o le a le tapulaʻa o le 'ai o laʻau mo le maʻisuka?

Afai e te tausisi i se tulaga masani (e le sili atu i le 50 g i le aso atoa), o le a na o se aoga aoga i le tino o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. Ae o le faʻaleagaina o lea ituaiga o kulimi atonu e gata i le ulu tiga. Ona o le maualuga o mea o loʻo i totonu o alofilima, o le toto o vaʻa ulu e tupu, aemaise i luma o le ulu.

E le o fautuaina foi le faʻaaogaina o launiu mo le maʻisuka i le tuai po o le amataga o le aso, talu ai o lenei oloa e le faigofie, ma o le a matua faigata lava mo le tino ona taulimaina. O le mafuaʻaga lea, faʻaaoga le elemene e tatau ona i ai ile va o le 11 i le 6 i le afiafi.

Matou te maua ma teu lelei fale

O meaai e le mama e tatau ona faatauina i totonu o faleoloa, ae e tatau ona e suʻesuʻeina ma le totoa le afifiina ma siaki le fale. O se oloa ua uma ona afifiina i totonu o se pusa manino ma ua i ai se ola ola pe a ma le tasi le tausaga e tatau ona lafoai. O le gaioioiga o avega o le ultraviolet tuusaʻo e i ai se aafiaga leaga i luga o se peni taua. Ma e tusa ai ma le taimi, e mafai e hazelnut ona taofiofi ona mea aoga uma e le silia ma le ono masina. Ma afai tatou te talanoa e uiga i alofilima i le i ai o le maʻisuka, o lona uiga e le mafai ona laveaʻi le uiga o le oloa.

E tatau ona teuina ni meaʻai i totonu o se pusa i totonu o se mea malulu ma pouliuli.

  • Paʻu mo le maʻisuka: e mafai ona 'ai se fualaau aina ma ona fatu?

Soʻo se faʻamaʻi e faʻamaonia ai meaʻai ma ola. O lenei fuaitau e sili atu ona talafeagai nai lo se isi lava taimi.

Tangerines mo le maʻisuka: matou te saunia deco deco o 'ie ma' aina le fualaau aina

E mafai ona ou 'ai meaai mo le maʻisuka? O le a le tele o loʻo fautuaina e faʻaaogaina lenei mea.

Taumafa mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka: matou te faia togafitiga togafitiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga e matua faigata lava ona togafitia.

Fautuaga mo le maʻisuka

  1. E mafai ona e aʻafia laʻau mo le maʻisuka, ae aunoa ma le faʻaaogaina,
  2. E le tatau ona e 'ai fualaʻau, aua o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le oona,
  3. Aua nei galo o manu e iai le ola ola. A maeʻa le ono masina o le teuina, o le a amata ona leiloloa ana meatotino,
  4. Faʻamama le kulimi ao lei faʻaogaina.
  5. E tatau ona e faʻatau ni launiu i fale teu malu, o foliga mai o le kulimi e le tatau ona mafua ai masalosaloga.


Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e mafai ona e faʻafeiloaia ma le saogalemu ia ulu i lau lisi o aso taʻitasi. E le mafai ona 'aʻai i le taimi o ni meaʻai. Afai e te le 'ai, o le a na o le pau lava le mea e mafai ai ona lelei ma fetaui lelei i totonu o se taumafataga maloloina. E toetoe lava leai se faʻailoga.

Tuua Lau Faamatalaga