Suʻega o le maʻisaga o le maʻitaga: pe faapefea ona ave?

E iloa e fafine uma a oʻo i le maitaga, mo le faʻamautu atoatoa o lona tulaga ma le soifua maloloina o le pepe, e tatau ona faia ni suʻega eseese.

O se suʻesuʻega o le suka o le toto e le mafai ona manatu o se tuusaunoaga. O le mea sili lea ona taua le mataituina o maitaga. Ina ia faia lenei mea, ua fautuaina e le au atamamai le suʻesuʻeina o le mimiti po o le toto mo le suka.

Afai o le suega o le kulukose i le taimi o le maitaga ua faʻaalia ai se eseesega tele mai le masani, e tatau ona e iloa le mafuaʻaga e tutupu ai faʻalavelave faapena i le tino o le lumanai.

A maeʻa lena, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina fualaau, faʻafetai i le mea o le a mafai ona vave aumaia le faailo i le masani. E tusa ai ma iuga, e mafai ona e filifilia le mea sili ona lelei.

Taua o le sauniuni aʻo leʻi ofoina atu le toto mo le kulukose

Ina ia maua se faʻatuatuaga mautinoa, e manaʻomia e le fafine ona sauni mo le faʻatinoga.

Fai mai tagata popoto e tatau ona faia se auiliiliga i luga o se manava gaogao (pe a ma le 8 itula i le maea ai o le meaai mulimuli).

O le taimi sili ona talafeagai mo se suʻega toto o le taeao. Aʻo le i faia le faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e inuina nisi o meaʻai e le o faʻasusuina pe o le vai manino. E le tatau foi ona faia se iloiloga pe a uma togafitiga togafitiga (x-ray, massage poo le physiotherapy). O le iʻuga i lenei mataupu e mafai foʻi ona faʻasese.

Afai e faʻaaogaina e se fafine fualaau oona i le taimi o le suʻega, e tatau foi ona lipoti atu i le fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, o le suʻega toto mo le suka i fafine maʻitaga o loʻo faʻatinoina 2 taimi - mo se vaitau e 8 i le 12 vaiaso. O le vaitaimi lenei o le tele o fafine ua lesitalaina.

Afai e masani le faailoilo, toe faia le iloiloga i le 30 vaiaso. I le va o nei suʻesuʻega, e tatau i se fafine ona faia se suʻesuʻega e fuafua ai le faʻamoemoe o le kulukose.

Afai o le faailo e maualuga tele, e tatau ona toe iloilo le auʻiliʻiliga. O le mea moni e faapea, o se siʻitia e mafai ona puupuu.

O fomaʻi e taulai faapitoa atu i tagata gasegase e lamatia.

E foliga mai, o le maualuga o le suka o le a faateleina i tagata gasegase e pau i lalo o nei tulaga:

  • fafine e silia i le 25 tausaga
  • gasegase e sili atu i le 25 le sili atu o lona tino,
  • aiga vavalalata o le maʻi na mafatia i le maʻisuka.

E faʻapefea ona foaʻiina le toto mo le suka aʻo maʻitaga?

Tagata faʻapitoa e mafai ona maua mai meaola mai se tamailima poʻo se vein.

A maeʻa le toto sampling i le vai, e tatau ona e faʻamavae le kulukose ma inu. A maeʻa le 2 itula, ona faia loa lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua. I le vaitau lenei, o le suka e matua gaogaoina e le tino.

E masani lava, e le tatau ona i ai se faailoga o le kulukose i totonu o faʻataʻitaʻiga.. Faailoga o loʻo i totonu o tapulaa talafeagai. A maeʻa ona faʻamalosi le faʻamaʻi o le kulūkose o se fafine maʻitaga e maualuga, e auina atu e le fomaʻi le maʻi mo le toe iloiloga.

O le maʻisuka natia i se maitaga maʻitaga e mafai ona iloa e ala i le faʻaaogaina o suʻega maʻoti. E faʻataʻitaʻiina pe afai ua maua le suka i le toto. I le faagasologa o le foai toto, e filifilia e le fomaʻi le auiliiliga o le ituaiga sili ona talafeagai.

O a mea e le mafai ona e 'ai ma inu inu?

E puipuia lelei i latou lava mai le atinaʻeina o le maʻisuka pe afai o le maʻitaga, e fautuaina e fomaʻi ia togafitia faapitoa e tamaitai lo latou ola maloloina.

O fafine maʻitaga e tatau ona mulimulitai i fautuaga faapitoa:

  • aua le inuina mea suamalie suamalie, fualaau suamalie masani,
  • faatapulaa le faaaogaina o araisa, buckwheat, pateta, pasta,
  • Aua le 'ai meaʻai e gaosi vave (sugar, sweets, mixiser, palu pateta).

Faʻaitiitiga o gaoioiga faaletino

E ui i le mea moni o le faateleina o le gaioiga faaletino mo fafine maʻitaga ua faʻasalaina, e fautuaina e maua ai le maʻisuka e tumau pea le lelei o le gaioiga.

O le faʻamalositino i aso taʻitasi e faʻaitiitia ai le maualuga o kulukose plasma.

O le mea lea, o le manaʻomia mo le inisalini e faaitiitia foi. E ui i lea, e taua le manatua o suiga vave i le gaioiga faaletino e mafai ona oʻo atu ai i le faʻasalaga o le faʻamaʻi.

Afai e le fautuaina e le fomai le moe, e tatau i le tagata maʻi ona taumafai e faatumauina le gaioiga masani.

Vaʻaia o Vailaʻau

E pei ona taʻua i luga, o le taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona faʻasese ona o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e se fafine.

O le tofiga pe, i se isi itu, o le soloia o se vailaau faasaina e ono mafai ona o faatasi ma se suiga taua i totonu ole potu suesue.

O le mea lea, ao leʻi faia le suʻega, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi e uiga i le faʻaaogaina o fualaau faasaina (ia le itiiti ifo mo le umi o le suʻega).

O le a se isi mea e mafai ona aʻafia ai iuga?

O le faateleina o le suka i le toto e masani ona faailoa ai le i ai o le maʻisuka i totonu o se fafine. Ae ui i lea, o le tagata poto faapitoa na te faia lenei suʻesuʻega pe a uma ona faia ni suʻesuʻega faaopoopo.

O mafuaaga mo le faateleina o le suka i le toto e mafai foi ona:

  • epilepsy
  • le mautonu i le pancreas,
  • toilalo (faʻalagona poʻo faaletino),
  • faʻamaʻi o le pituitary gland, slander gland, faʻapea foʻi ma le vavalaʻau.

E ui i le mea moni o fafine maʻitaga foaʻi toto mo le suka i le fale suesue, e mafai ona e siakiina lenei mea e iloa ai oe, i le fale. Ina ia faia lenei mea, ua lava le faʻaaogaina o se glucometer faapitoa.

O se masini feaveaʻi e fuaina le maualuga o le suka i le toto o loʻo i le tuʻuina atu o maʻisuka uma.

Ae ui i lea, o lenei metotia o fua e masani ona faʻaalia ai le faaletonu (faailoilo sese). O le mea lea, ina ia mafai ai ona maua ni taunuuga maumaututu, e tatau ona faia lenei faiga i le fale suesue.

Vitio faʻatalanoa

E tusa pe faʻapefea ona faia se suʻega masani i le taimi o le maitaga, i le vitio:

Afai o le taimi o le maitaga o le a 'ai le fafine i le lelei ma le siakiina pea lona ola maloloina, i lenei tulaga, e le gata ia te ia le tausiga, ae e uiga foi i le pepe e leʻi fanau mai.

Faatasi ai ma se auala talafeagai, o le a fanau le pepe i le soifua maloloina, malosi. Mo nei mafuaʻaga, e taua tele le mataʻituina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻapea foi ma le mataituina o se paleni taumafa, faia le suʻesuʻega tatau i se taimi talafeagai.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tesaʻi maʻisuka: aisea e lamatia ai?

Aʻo faagasolo le taimi o le gaioiga, o le faʻaitiitia o le tino o le tino i le insulin e faʻaitiitia. E mafua ona o le maualuga o le maualuga o hormones i le toto. E le gata i lea, i le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia foi le kulukose e le fetus ma le placenta. I lalo o le faatosinaga o nei tulaga, o le pancreas e faʻaleleia ai le gaosiga o le inisalini. Afai e le mafai ona ia taulimaina lenei galuega, o le maʻisuka maʻitaga e aliali mai.

O le mafuaʻaga autu o lona tupuga o se mea na tupuga mai, ma o mea taua e mafua ai:

  • mamafa, oona,
  • maualuga maualuga le suka
  • silia ma le 30 tausaga
  • eseese faʻalavelave i le galuega o le cardiovascular system,
  • toxicosis
  • faʻanoanoa e mafua mai i maitaga ua tuanai poʻo le fanau mai o se pepe ma le mamafa e sili atu i le 4 kilokalama,
  • faʻanoanoa
  • loto faʻalogo ma le faʻalavelave faʻaleagaina i tamaiti o iai,
  • o le maʻisuka faʻapitoa ua uma ona maua i taimi o maʻitaga muamua.

O tamaitai e le matauina faailoga iloga i le taimi o le atinaʻeina o le faamai, ma o le mea lea o se auiliiliga o le faapalepale o le kulukose i le taimi o le maitaga ua na o le pau lea o le auala e iloa ai se soliga i se taimi talafeagai.

O le maʻisuka faʻamamaina ei ai sona aʻafiaga i le atinaʻeina o le intrauterine o le tamaititi. Afai o le maʻi na aliali mai i le uluaʻi masina, o le aʻafiaga o le faʻanoanoa poʻo le fausiaina o malformations o le mafaufau ma le fatu i totonu o le tamaititi ua faateleina tele. O le tulai mai o se soliga i se aso mulimuli ane e taʻitaʻia ai, e pei o se tulafono, i le mamafa i le taimi na fanau mai ai ma le manava o le maʻisuka. O se faʻalavelave lea e mafua ai le le lelei o gaʻo ma le paʻu, o le tele o gaʻo gaʻo, o le faʻaitiitia o le manava o le toto, ma le maualuga o le viscosity o le toto, ma le maualuga o le suka i totonu.

O le taimi na iloa ai faʻamaʻi, faatasi ai ma faatonuga uma a le fomaʻi, e faʻaitiitia le ono mafai ona maua se pepe ma maʻi faʻapitoa e tusa ma le 2%, o le mafuaaga lea e tatau ai i fafine uma ona suʻeina se kulūkose i le taimi o le maʻitaga.

O afea e tofia ai?

E maua e tagata i le lamatia se faʻamatalaga mo suʻesuʻega pe a lesitala mo se falemaʻi faʻalavelave, pe a muamua ona latou o atu i le fomaʻi. E tatau ona latou ofoina atu le toto e aunoa ma le suia o meaai masani ma le malosi o le gaioiga faaletino. Afai o le maualuga o le toto o le suka e faateleina, o le kulukose ma se avega e faʻateleina ona faʻatulagaina - o se auʻiliʻiliga i le taimi o le maitaga lea e maua ai le auiliiliga faʻamatalaga.

O tamaitai e le o lamatiaga e tofotofoina i le tusa o le 24-28 vaiaso. E faatagaina i le taimi o le maitaga e suʻe se suega o le kulukose (faʻafefea e le fomaʻi).

Sauniuniga

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona tausisia tulafono nei:

E tusa ai ma le auala e suʻe ai le kulūkose i le taimi o le maitaga, e tatau i le fomaʻi ona logoina auiliiliga, ia amanaʻia le soifua maloloina o le maʻi.

Contraindications

E oʻo atu i le 32 vaiaso, o le suʻesuʻega e leai se lamatiaga i le tamaititi po o le tina faʻamoemoe. A maeʻa lenei vaitau, e le tofiaina, aua e ono aʻafia ai le atinaʻe o le tamaititi.

I le taimi o le maʻitaga, e leʻo faia se suʻesuʻega o le kulukose pe afai o loʻo i ai faʻamaʻiloga nei:

  • faʻamaonia le faʻamaʻi,
  • afai e manaʻomia e le fafine ona matauina le moe,
  • togafitiga o le gastrointestinal tract, aemaise lava i le taimi muamua na faagaoioia,
  • faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻaleagaina i se foliga tele.

I le i ai o faʻamaoni faʻamaonia, o le toto e tuʻuina atu i tua o le masani masani a le aso ma meaʻai, aiga - pe a uma ona toe faʻaleleia.

E faapefea ona faʻatino?

O suʻesuʻega mo le kulukose i le taimi o le maitaga e faia i nisi o tulaga:

  1. O le tagata maʻi e maua le toto mai se vein ma faia se suesuega o le biomaterial. Afai e maualuga le maualuga o le suka i totonu, i le taimi lenei ua maeʻa le gaioiga, ma ua maua le fafine i le maʻisuka ituaiga.
  2. Afai o le faailo o loʻo i totonu o tapulaa masani, e faʻaauau le suʻesuʻega. I le laasaga lona lua, ua valaʻauina le fafine e inu 250 ml o vai mafanafana lea e faʻamavae ai le kulūkose i le 25 g. E tatau ona faia i totonu o le 5 minute, ona malolo ai lea mo le itula.
  3. Ona faia ai lea o le lona lua o le toto sampling, pe a uma le 60 minute - o le isi.

O le mea lea, o le tagata gasegase e pasia le biomaterial i se maualuga e 3 taimi. O laʻasaga taʻitasi mulimuli ane ua faalēaogāina pe afai, e tusa ai ma iuga o le taimi muamua, o le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi e iloa.

O le a le uiga o faʻamatalaga na mauaina?

I le taimi o le maʻitaga, o le fua faatatau o le suʻesuʻega o le kulukose e pei ona taʻua i lalo:

  1. Afai e ofoina atu le toto i luga o se manava gaogao, o le maualuga o le suka i totonu e tatau ona 5.1-7 mmol / L. O se laʻititi laʻasaga i lalo e leʻo se faailoga faʻalavelave.
  2. A maeʻa vaega uma e lua o le avega, o le kulūkose e tumau pea i totonu o tapulaa masani ma e le sili atu i le 7 mmol / L.

O se faailoga na sili atu i le 10 mmol / L i le maea ai o le laasaga muamua ma le 8.5 mmol / L i le maea ai o le lona lua o loʻo faʻamaonia ai le iai o se faʻamaʻi.

Gesational diabetes sa iloa: o le a le isi?

E taua le malamalama pe afai o le suega o le kulukose i le taimi o le maitaga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o se maʻi, o le a faigata ona ala i le manaʻomia o le siakiina i aso uma o le toto ma le meaʻai. O le togafitiga o fualaau oona i le vaitau o le fanauina o se tamaititi ua solia, o le mea lea, e tatau ai ona fetuutuunai le kulūkose i le taimi nei e faʻaaoga ai le tino faaletino ma suia ai le masani masani. Seʻi vagana lava o nei fuataga ua faʻaalia ai le le atoatoa, ua faatonuina e le fomaʻi le puleaina o le inisalini.

I le avea o se vaega o se meaʻai, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. Taumafa i aso uma i le taimi e tasi, aua nei faatagaina ni malologa umi i le va o taumafataga.
  2. Aua le 'ai le gaʻo, falai, ulaula, suamalie, mea suamalie.
  3. O oloa autu i le taumafa e tatau ona iai: cereals, fualaau faisua, fualaau aina, falaoa, pasta, meaʻai aano, iʻa.
  4. I le faagasologa o le kukaina, ia faʻaaoga se vaega itiiti o le suauʻu manogi.
  5. Aua nei galo e uiga i le vai. O aso uma e tatau ona e inu e tusa ma le 1.5 lita o vai mama e aunoa ma le kesi.

I le faaiuga

I le maitaga, o suʻega o le kulukose o se tasi lea o suʻesuʻega sili ona taua. I le taimi o le fanauina o le tamaititi, ua faʻalavelaveina faiga faʻavae. O se taunuuga o lenei mea, e le mafai e le pancreas ona taulimaina manaoga faateleina o le tino mo le kulukose ma maua ai le insulin. I lenei tulaga, o le maʻisuka faʻamaʻi e maua. O lenei soliga e afaina tele ai le atinaʻe o le tamaititi, ae o lona suʻesuʻega taimi e faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua ai maʻi faʻapitoa i le tamaititi. E tusa ai ma le auala e fai ai se suʻega o le kulukose i le taimi o le maitaga, e tatau ona e suʻe mai lau fomaʻi, sauniuni aua e le faigata, ae o le faʻamaoni o taunuuga e faʻatatau tonu i ai.

O le matafaioi o le kulukose i le gaioiga

Glucose vaega e ulu mai i totonu oo tatou tino mai fualaau 'aina po o fualaau faisua, mea faʻafiafia, suka, honey ma le masini. O le tino e maua ai le insulin hormone e maua ai se paleni glucose. A faʻaitiitia pe faʻaopopoina, ua maua ai se maʻi faʻaleagaina, e pei o le maʻisuka, lea e feteenai ma le talaaga o le le tumau o le hormonone o le insulin.

A 'ai e se tagata se mea suamalie, o le kulūkose i totonu o le toto e vave tulaʻi, lea e maua ai se faailo mo le gaosiga o le inisalini. E talafeagai lenei mea mo sulu e faʻaaogaina ai le malosi ma elemene talafeagai e maua mai a latou meaai taumafa, pe a maeʻa le faʻaitiitia o le kulūkose. Afai e tele le suka e ulu i totonu o le tino, ona mafai lea e le inisalini ona fai faleoloa glucose mo le lumanaʻi.

Faʻasalaga, o metabolic process against the background of hormonal deficiency can slow down, and the changes in the insulin level, which is dangerous for the development of diabetic gestosis, lea e mafua mai i le atinaʻeina o le tele o maʻi faaletonu i le fetus. O se suʻesuʻega taimi talafeagai e fesoasoani e fuafua ai le tulaga o le tino o le tina, ma afai e tatau ai, faasaʻo le kulūkose.

O faʻamai o le kulukose i le taimi o le gaioiga e taua tele, talu ai ona o lona le atoatoa e mafai ona faʻaleagaina ai maʻi faʻapitoa ma e afaina tele ai le soifua maloloina o le tamaititi. O le mea lea, o le suega o le kulukose i le taimi o le maitaga e tatau ona faʻatonu e fomaʻi.

Faʻamatalaga faaopoopo mo le siama

Mo le fuafuaina o le suka, o le biomaterial e maua mai se vein poʻo le tamatamailima. Afai e faʻateleina le kulukose, ona tatau lea ona toe suʻesuʻe le toto mo le suka ma se avega (GTT test), pe a faʻaogaina le biomaterial pe a uma ona faʻaaogaina mea gaʻo. O lea ituaiga suʻega e fesoasoani e fuafua ai le maualuga o le aʻafia o le maʻisuka.

O se faʻamatalaga talitutusa e pei ona faatonuina mo fafine maʻitaga:

  1. O le i ai o se gasegase i le amataga o le maʻisuka, pe a oʻo mai soʻo se tasi o le aiga toto o se fafine maʻitaga na afaina i lenei maʻi,
  2. O le mamafa tele, ma e le afaina, o le tagata gasegase e matua afaina mai le fanau mai, pe na maua talu ai nei le mamafa o le mamafa,
  3. E le gata i le maitaga muamua, e le gata i lea, o le faateleina o le suka na maua muamua na iloa, ma faatasi ai ma le taimi muamua, na fananau pepe,
  4. Afai ei ai se talafaasolopito o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  5. Tuuina atu o le sili atu i le 35,
  6. O le i ai o ni faʻalavelave pipisi o le vailaʻau o manu.

O le suʻeina o le toto mo le suka ma se avega i le taimi o le maitaga e fesoasoani e aloese mai mea faʻalavelave faʻafuaseʻi ma saofagā i le manuia o le faʻaleleia o le natura. Ina ia fuafuaina mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi le fale suesue, o le a latou faia ai se auʻiliʻiliga, poʻo le faʻaaogaina o se glucometer ile.

E pei ona tatau ai

O le toto mo le gaʻo suka e foaʻiina i le taeao, i luga o se manava gaogao, mai se tamailima po o se vein. I le taimi o le maʻitaga, o le kulūkose masani e faʻalagolago i le nofoaga o le mauaina o le siakiina o le siama. Pe a ave mai se vein, 4-6.3 mmol / L o le a masani, ma a maua le toto mai le tamatamailima, o le suʻi suʻe ma le kulukose i le taimi o le maitaga e tatau ona faʻaalia ai le 3.3-5.8 mmol / L..

I lalo o le avega, o le maʻitaga masani e tatau ona tusa ma le 7.8 mmol / L. E masani lava o le suamalie suamalie e galue e pei o se avega, ma mafaufau i le mamafa o le tagata ua maua. Afai e faia le sampling samoa e aunoa ma se faʻasalaga i taumafataga, ona tatau loa lea o le kulūkose e tatau ona le itiiti ifo i le 11.1 mmol / L. I vaitaimi o le muamua ma le lona tolu o tau, e manatu lelei e masani lava pe a fai o le suʻega o le toto mo le kulukose o le a maua mai ai le faʻamanuiaga i luga atu o le masani pe a ma le 0.2 iunite. I lalo o le avega, o le aoga masani o le maualuga o le suka i le itiiti ifo i le 8.6 mmol / L ua faatagaina. Ae ia mautinoa e te vaʻaia, pasi se suʻega toto mo le suka i totonu o falesuesue eseese, e mafai ona e mauaina ni taunuuga eseese.

O le taua tele o le faʻasesega o le suʻega e mafai ona maua ai mea e pei o le tulaga lautele o le tagata maʻi ma le mafaufau-lagona lagona. O le mea lea, faʻatasi ai ma se faʻasalaga e tasi o tulaga masani masani, aua e te fefe. E tatau ona e faia se suʻega toto mo le suka i le maʻitaga, pe a maʻi le tagata maʻi.

Suʻu le suʻu

O le faʻaitiitia o le kulūkose e taua tele pe a le lava le suka e tuʻuina atu i fausaga faʻalapotopotoga, ae o le pancreas o loʻo maua pea le tele o inisalini. Ua taʻua e fomaʻi lenei tulaga o le hypoglycemia. E mafua ona o le paʻu tele i le kulukose toto. E i ai foi se eseesega tutusa mo mafuaaga eseese. Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le kulukose o le toto i se fafine maʻitaga, ona mafai lea ona tupu i lalo ole aʻafiaga o ni mea e pei ole:

  • Taumamafa i meaai maualalo-calorie ma i ni vaega laiti. I se tulaga faapena, e le lava le malosi o le tino, e vave ona faʻaumatia, o le mea lea o le paʻu faʻafuaseʻi i le kulukose. E tatau ona fetuutuunai le taumafa ma meaʻai, lea o le a fesoasoani e faʻaumatia vave ai le hypoglycemia ona o le le paleni.
  • Vaʻaiga tele i le va o taumafataga, lea e fai ai se vaega itiiti o meaai. I ia tulaga, o le tagata gasegase e faʻaalu le malosi faʻaoleo mo ni nai itula, o lona uiga e iloa e le tino se faaletonu o le kulukose i le isi taumafataga e sosoo ai.
  • Taaloga Taaloga. I le faagasologa o aʻoaʻoga, o le tino e faʻaalu vave le malosi. O se faʻafitauli talitutusa e masani lava ona feagai ma fafine maʻitaga oeo loʻo faʻapitoa i taaloga ma o le a le taofia a latou galuega. O ia maʻi ua fautuaina e ave le acid ascorbic ma le kulukose.
  • Faʻaaogaina o meainu po o le ava malosi. O nei oloa e aofia ai le tele o suka, o lea pe a uma le taumafa i totonu o le toto o loʻo i ai se oso oso, ona pa'ū lea o le suka.
  • Le faʻaaogaina o mea suamalie ma meaai maualuga. Faʻatoagaina o oloa inisalini e tupu, e mafua ai le faʻavaveina o le suka. O le mea lea, o le kulūkose e faʻaitiitia le vave, lea e lagona e le tagata maʻi le vaivai ma le le mautonu, o le momoe ma le naunau mo le suamalie.

Afai o le suʻega o le toto mo le kulukose i le taimi o le maitaga e maua ai le maualalo o taunuʻuga, o lona uiga e ono afaina tele ai le faʻaleleia o tama. Faʻatasi ai ma le leai o se kulukose, e le maua foi e le fale fetal le meaʻai talafeagai, o se taunuuga, e mafai ona fanau vave mai le pepe, ma le mama, endocrine pathologies poʻo le vaivai o le tino. O le mea lea, ua fautuaina tamaitai ua maitaga e 'ai meaʻai gaʻo-mauoa e maualalo GI. O ia ituaiga ipu o le a gasegase mo se taimi uumi, o le mea lea, o le kulukose o le a alu malie le tino i le tino.

Gucose ua faateleina

I le faaopoopoga i le faaitiitia, o se auiliiliga mo le kulimi latent e mafai foi ona faailoa ai le i ai o le maualuga o le kulukose. O le mafuaaga autu mo lenei suiga o le le lava o le inisalini. O lenei mea o le hormonal e maua mai i le fausaga o le pancreas ma ei ai sona sao taua i le gaoioiga masani masani. O le inisalini e taʻalo i le avea ma taʻitaʻitama mo le kulukose i le fausaga o le tino.

Afai e tau le toto mo le kulukose i le taimi o le maitaga, ona tuʻuina lea, o le mea moni, o le vaega autu o le kulukose e maua mai i meaʻai, e vave ona aʻafia e ala i fatugaʻo, e leai se taimi e faʻafefe ai, lea e oʻo atu ai i le fiaai malosi mo le tino. A maeʻa le 20-vaiaso o le maitaga, ona amata lea e le tino o le tino ona maua ni mea e sili atu ona taua i le hormonal, o le gaioiga o le inisalini o loʻo poloka i le natura.

Ina ia mafai ona faʻasalalau le kulūkose i mea mulimuli mai o le faʻataʻitaʻiga, o le tele o inisalini e amata ona gaosia e le pancreas-iron structures. I tamaitai soifua maloloina, o lona maualuga e mafai ona sili atu i tulaga masani masani, tolu pe a faatusatusa i tagata e le o maʻitaga. Ae o nisi taimi e le lava le tele o punaoa e faʻafetaia ai le tele o meafaigaluega, e mafua ai ona atiaʻe se faaletonu o le inisalini. O se tulaga talitutusa talitutusa i fafine maʻitaga ua taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi.

Afai o le maualuga o le sukū e sili atu le maualuga nai lo le masani ile tolu masina muamua, ona faʻaosoosoina ai lea o mea leaga. O le mafuaʻaga e mafua mai i le mea moni o le placenta e leai se taimi e faʻaleleia atoatoa ai, o le mea lea, e le o feagai ma galuega ua tofia. O le lamatiaga o le maualuga maualuga o le suka e fesootaʻi ma le ono lamatiaga o mea le talafeagai i le atinaʻeina o le fetus, e mafua ai le le lelei o totoga pe a uma le pepe.

Faʻasaga i tua o le maualuga o le suka i fafine maʻitaga, e masani lava ona fananau pepe i ni faʻafitauli o le neurology, faʻafitauli o le loto ma le mafaufau, po o le popo o le hypoglycemia.

Faʻafefea ona pasia se auiliiliga

O suʻega o le maʻitaga, pei o le suka, e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O le toto e vevela pe mai le tamatamailima. Afai e tatau ai, o suʻega suʻeina e mafai ona faʻatulagaina mo le fuafuaina o le kulukose. Afai e tatau ona faia se suʻesuʻega ma se avega, ona muamua lea ile suʻega e suʻe ai le toto. Afai e maua le maualuga o le kulukose, e maua ai le maʻisuka maʻisuka.

Afai ole masani, o le suʻega ole toleni ole kulukose o loʻo ulufale i totonu o se laasaga fou - o meainu inu vai glucose syrup. Ma, a uma le tasi, lua ma le tolu itula e ave ai le toto. Ina ia faia se suʻesuʻega faapena, ina ia mafai ai ona maua ni faʻamatalaga sili ona moni, e fautuaina ina ia saunia lelei mo suʻega.

Aotelega o Suesuega

Afai, o se taunuuga o le suʻega, o le vavaeese mai faailoga masani na maua, ona toe faia lea o le suʻesuʻega, pe a mavae ni nai aso. Afai o se suʻesuʻega faifai pea e faʻamaonia ai le i ai o le kulupu o le kullusese i totonu o le maʻitaga maʻitaga, ona tuʻuina atu lea o le tagata gasegase mo faʻasalaga endocrinological. O le a tuʻuina atu e le fomaʻi fautuaga talafeagai, atonu e faia ni tofiga. Ina ia aloese mai le maʻisuka faʻasalaga, e fautuaina le tagata maʻi e mulimulitai i ai. Afai ua maeʻa ona maua le maʻisuka o le maʻisuka, o lona uiga o le polokalama tatau taumafa paleni o meaʻai, o le tino lava gaioiga ma le fuafuaina o le kulūkose e faʻataʻitaʻiina ina ia aloese ai mai faʻafitauli o le maitaga.

Tisuka maʻi

O le maʻisuka o le maʻisuka (GDM) o se faʻalavelave lea e atiina ae i le taimi o le gaioiga ma masani ona tupu i le lona lua ma le tolu piliona. O le mea lea e sili ona masani ai le afaina o le endocrine lea e tupu i le averesi i tamaitai uma 10. E ui i le ausia o vailaau, 80% o tagata mamaʻi ma le GDM e faʻalauteleina faʻafitauli o le maitaga ma faʻamaʻi i pepe faatoa fananau mai. Ina ia puipuia ma togafitia lenei faʻamaʻi i le amataga o lona atinaʻe, o le suʻega o le toleniga o le glucose e faia i tamaitai uma ua maitaga.

O le maʻisuka maualuga e ese mai le maʻisuka masani i le ata e faapea mo le taimi muamua i totonu o le toto, o le faateleina o le kulūkose e tupu tonu i le taimi o le gaioiga.

Suʻega o le kulupu o le maʻitaga o fafine uma

O taunuuga o le GDM mo le tina:

  • tupe mama
  • polyhydramnios
  • cardiovascular pathology,
  • ogaoga maualuga
  • chronic pianlonephritis,
  • lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka pe a uma ona tuʻuina,
  • faʻalavelave faʻapitoa e manaʻomia ai se vaega o nei mea.

O taunuʻuga o le GDM mo le tamaititi e leʻi fanau mai:

  • hypoxia
  • mamafa sili atu i lo le 4 kilokalama i le taimi e momoli atu ai,
  • pepe na fananau mai ona o le faʻanatinati faʻanatinatiina,
  • faateleina le lamatiaga o le maliu o le fetal,
  • le mama o le mama
  • hypoglycemia ma hypocalcemia pe a uma ona fanau mai,
  • lapataiga faʻaleaga.

Faʻamatalaga talafeagai ma le usitaia o fautuaga a se fomaʻi taimi, e mafai ona faʻaitiitia le faʻafitauli o faʻafitauli mo tamaʻitaʻi ma tamaiti. Ua manino le mafuaʻaga ua mafua ai ona faʻataʻitaʻiina ia fafine uma ua maitaga e aunoa ma se faʻasalaga.

Ituaiga o Suesuega

E masani lava, o le GDM e faʻasolosolo ma e leai se maualuga o le kulukose o le toto. O le mea lea, o se suʻega masani o le toto e iloa ai e le aoga. I le Russian Federation ma isi atunuu o loʻo masani ona maua ai le faʻamaʻi, o loʻo faia se suʻesuʻega e lua vaʻaia - o se suʻesuʻega o le toto o le kulukose toto ma le auʻiliʻili o le faʻapalepale kulukose.

O le taimi muamua o le siakiina o le a faia i le taimi lava e uma ai ona faamauina le tamaitai mo le maitaga. E mafai ona faia i ni auala se tolu:

  1. Glucose anapogi i le toto vevesi. E masani ona faia i se suʻesuʻega o meaola oona, lea o se vaega foi o tulaga faʻamaonia.
  2. Fuafuaina o le aofaiga o hemoglobin glycosylated HbA1C. O lenei suʻega e le o aʻafia i tulaga faʻamalosia o inisiua faafomai, ae afai e manaʻo ai, e mafai e se fafine ona faia e ia lava.
  3. Fuaina o le kulukose o le toto i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai. E le aofia ai foi i totonu ole tulaga ole inisiua maloloina.

I le faʻaaogaina o suʻega mulimuli e lua, e mafai ona e faʻamautuina ai le siama o le maʻisuka faatoa maua, ae afai o latou taunuuga e masani pe masalosalo, o le a le faʻamavaeina ai le suʻesuʻeina o le GDM. E tatau ona e pasia se iloiloga e pei o se suega o le anapogi i le glucose, ma e tusa ai ma ona taunuuga, o le a faamasino e le fomai le i ai o le GDM.

O le vaega lona lua o le auʻiliʻiliga o le faapalepale o le kulukose mo se vaitau e 22-28 vaiaso. O nisi taimi e faia ai se suʻesuʻega i le 32 vaiaso. O le taimi sili ona lelei i le va o le 22 ma le 26 vaiaso o le maitaga. O le auʻiliʻiliga o loʻo faʻatulagaina mo fafine uma ua maitaga, ma e oʻo lava ia i latou e le i maua muamua i le maʻisuka.

O se suʻega o le glucose i le maʻitaga o loʻo faia i le fale suesue; o le suega o le glucometer e talia mo le siakiina o se GDS ua uma ona maua.

Glucose toleni test

O le tele lava o taimi, o le suʻega e faʻatulaga i le 22-26 vaiaso, e masani lava ona faia i totonu o se falemaʻi pepe po o le falemaʻi, pe afai ei ai sana lava fale suesue. O le suʻega o le faʻaosoosoga o se auala saogalemu e iloilo ai faʻafitauli o gasegase o le carbohydrate ao maitaga. O le taʻitaʻi fomaʻi-obstetrician-gynecologist e mafai ona iloiloina le taunuʻuga, ae i le tulaga o le maʻisuka muamua, e fautuaina le tagata maʻi e faʻatalanoa se endocrinologist.

  • faʻamautuina muamua faʻamatalaga o le maʻisuka,
  • togafitiga o le mea o loʻo i ai meaʻai ma le faʻaaogaina o le kulukose.

E tatau ona tolopo le suʻega i ia mataupu:

  • toxicosis ma le vomiting,
  • maʻi pipisi
  • moe malolo.

E tatau i le faatosaga poʻo le fomaʻi ona logoina pe faapefea ona suʻe lenei suʻega suʻesuʻe. E mafai e le fafine ona fesili e uiga i le faʻamoemoe o le suʻega. E tatau i le aufaigaluega faafomaʻi ona tuʻuina atu faʻamatalaga atoatoa pe aisea na faʻamaonia ai. Ona faʻatagaina lea o le aso e tatau ona sau ai le fafine maʻitaga mo suʻesuʻega.

O le sauniuniga mo le suʻega e tutusa lelei ma le sauniuniga aʻo leʻi faʻatalanoaina le anapogi vevela toto. E le gata i lea, pe a mafai, e tatau ona tolopo le vailaʻau seia oʻo i le faaiuga o le suʻesuʻega. O le suʻega e faia i le taeao ma e le itiiti ifo ma le lua itula. Latou te masani ona fai atu ia te oe e ave se fagu inu vai e aunoa ma le kesi, e mafai ona e ave se lemoni.

Mo le tolu aso ao lei faia le suʻega, e tatau i se fafine ona mulimuli i le masani masani, ma i le taimi lava e tasi e tatau ona faʻaumatia le 150 g o kopa i le aso. O le vaega mulimuli o meaai (8-14 itula ao lei faia le suʻega) e tatau ona aofia ai le itiiti ifo ma le 30 g o le suka.

Tulaga o suega o le faapalepale o le glucose:

  1. E masani lava ona faia le suʻega i le taeao. O se tausisoifua e faia se pupuʻu o se vein talafeagai ma toso toto i luga o se manava gaogao. A uma lena, o le a vave ona faia se suega o le kulukose. I faʻamanuiaga maualuga, o le suʻega e taofi.
  2. Afai e masani le maualuga o le suka, ona oʻo lea i totonu o le 5 minute e tatau ona inu e le tagata maʻi se vaifofo o le kulukose paʻu. E tatau i tagata fomaʻi ona logoina pe faapefea ona fausiaina.
  3. I totonu o se ipu ma le 75 g o le kulūkose susu, e tatau ona e faaopoopo le 250-300 ml o sina vai mafanafana ma faʻafefiloi seia maeʻa atoa. O sina vaega itiiti o le sua o le tipolo e faatagaina mo le faapalepale sili atu.

O le lona lua ma le lona tolu, o le toto sampling suamalie ua faia i le 1 ma le 2 itula talu ona amata le glucose administration. Afai o le faʻaiʻuga lona lua e taʻu mai ai le maʻisuka, e leʻo faia le suʻega lona tolu.

I soo se laasaga o le suʻesuʻega, faʻatasi ai ma se faʻafitauli o le soifua manuia, e tatau i le fafine ona logoina le tausi maʻi e uiga i lenei mea. Masalo o le faamutaina o le suʻega.

Le fua o le kulukose i le taimi o le gaioiga

I le taimi o le maitaga, o tulaga falesuesue e ese mai masani, ma o le kulukose e leai se faʻalavelave.

  • anapogi glucose i toto toto - itiiti ifo i le 5, 1 mmol / l,
  • hemoglobin glycosylated - itiiti ifo i le 6, 5%,
  • glucose, e tusa lava po o le a le meaʻai i le aso - itiiti ifo i le 11, 1 mmol / l.

Mo suega o le faapalepale o le glucose:

  • i luga o se manava gaogao - e oʻo i le 5, 1 mmol / l,
  • pe a uma le 1 i le - 10 mmol / l,
  • ina ua mavae le 2 itula - e oo i le 8.5 mmol / l.

Afai o le masani e sili atu pe o loʻo i luga o le tapulaa pito i luga, ona faʻaalia ai lea o le maualuga o le maʻisuka i le tagata gasegase - o se faʻaaliga poʻo se faiga faʻaoga. I ia tulaga, e manaʻomia faʻasalaga faʻanatinati o se fomaʻi-fomaʻi suʻesuʻe.

E i ai se isi mea e fai i le suʻega o le toleniga o le kulukose?

E le mafai e le hemoglobin Glycosylated ona avea ma faitioga mo le siamaina o le GDM, o ona tulaga taua i le taimi o le gaioiga atonu e le tauamiotonuina ma e le o atagia ai le ata moni o le maualuga o le toto suka pe a uma ona 'ai. O le mea lea, o loʻo i ai nei isi avanoa e avanoa mo iloiloga i totonu o se fale suʻesuʻe masani.

O suʻega o le kulūkose o se vaega taua o se suʻega masani a se fafine aʻo lei fanau mai. E manaʻomia mo faʻamatalaga talafeagai o le maʻisuka ma le maʻisuka, lea e lamatia mo lo latou aʻafiaga i le tino o se fafine maʻitaga ma se tamaititi.

Le matafaioi o le kulukose i le maitaga

Sugar (taatele) poʻo le kulukose o le puna sili lea ona malosi o mea inu gaʻo mo le tino.

O elemene nei e nafa ma le malosi o le gaosiga o le tino atoa. Afai latou te le lava, o le faafitauli le sili ona taua o le soifua maloloina o le a avea ma le moe po o le vaivai pea. O le a aʻafia ai le vaivai o le mafaufau i le lotolotoi o le faateleina o le atuatuvale.

O lona uiga, o lenei elemene e tatau ona i totonu o le toto totoʻa i se aofaiga tele lava, talu ai e matua tatau lava.

I le taimi e fananau mai ai, e manaʻomia le faʻaalu o le tele o taumafaiga, ona o nisi tina e manaʻo e tausia o latou olaga muamua. Ma o lenei mea e le aʻafia ai le mea moni o le tele o au e alu e fafaga le pepe.

O faafitauli ogaoga e le amata ona o le glucose, ae ona o le le lava o se hormone thyroid e taua o le inisalini, lea e nafa ma lona gaosiga saʻo i le malosi.

O mea e totoe o vailaʻau e faʻaaogaina, ae o le tele i le urini atonu e taʻu mai ai le tulaga muamua o le maʻisuka, poʻo faafitauli i le tino.

I soo se tulaga, e tatau ona faia se numera o suʻega faaopoopo e mautinoa ai lou ola maloloina.

E faʻapēfea ona tuʻuina atu suʻesuʻega aʻo maʻitaga

O loʻo i ai ni faʻatonuga talafeagai e tatau. O tamaitai i le tulaga e itiiti le faʻaaloalo e mautinoa ai le soifua maloloina lelei e aunoa ma se taotoga.

E tatau ona pasia se suʻega lautele o le toto, pe'ā manaʻomia, faʻaopoopo i le meaola oona. E tutusa lava le mea e fai mo fua o otaota.

Afai, o le mea na tupu, ua maua ai le tele o vavaega mai le masani, ona toe faia lea o suʻesuʻega ma ua na o le maeʻa ona mautinoa o le mea moni o loʻo iai le togafitiga ma le toe faʻaleleia o taimi amata.

E manaʻomia lenei mea e faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le masini eleʻele, aua e mafai ona mafua ai:

  1. Faia o se caesarenia ona o le telē o le fetus. I lenei tulaga, o le ai ai se manaʻoga mo le faʻaauauina o le ultrasound e maitau suiga i le mamafa.
  2. Hyperglycemia (maualuga le kulukose) e mafua ai faʻalavelave faʻalavelave ma faʻafitauli tau mafaufau.
  3. I nisi tulaga, atonu o le a le maua e le tamaititi le inisalini, ona le mafai lea ona gaosia le suka i lona tino le lelei, lea e ono oo atu ai i le oti.

Glucose

O loʻo i ai se laulau o le masani o le kulukose i le urine aʻo maʻitaga, ae o lenei faʻamatalaga e mafai ona faʻaalia manino atili:

  1. Ole aofaiga ole suka e itiiti ifo ile 1.6 mol i le lita. Le masani masani.
  2. Faailoilo e mai le 1.7 i le 2.7 mol i le lita. Ae peitai, o le gauaʻi faatagaina, e ui i lea, ua matua faateleina le gauai o fomaʻi.
  3. E sili atu nai lo le 2.8 mol i le lita o loʻo faʻaalia ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina lea e manaʻomia ona vave faʻaumatia.

Laititi ifo le maualuga o le suka

I le tele o tulaga, o se faailo lelei lea, ae afai e leai se suka, e tatau ona faia se suʻesuʻega atoa o suesuega o le toto.

I le maualalo o numera, o loʻo i ai se avanoa o le leai o ni gaʻo.

O lenei mea o le a iu i:

  • anapogi tele
  • moe
  • maualuga le toto maualuga
  • masani ona tiga
  • faafitauli nutimomoia.

Suʻega faʻataʻitaʻiga

Talu ai e sui suiga i le aso, ma o nisi taimi o lenei vaitaimi e sili atu ona puupuu, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻamaonia le saʻo. O le mea lea, faatasi ai ma masalosaloga, o faiga e le vave faia, ae naʻo le maeʻa ai o se suʻega, e aofia ai:

  • suesuega lautele o le toto
  • biochemistry
  • glucose siama suʻega
  • faʻataʻitaʻiga
  • i nisi tulaga, o le ultrasound scan ua faia.

O le puipuia ma le togafitiga o suka i le fausua i le taimi o le maitaga e tatau ona vave, aoga ma faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga