Iʻa ma cholesterol

Mea taumafa e taua tele, ma o iʻa e tatau ona tatau pe a mate, o lea e tatau ai ona e iloa po o fea iʻa e lelei mo le maualuga o le cholesterol.

Cholesterol o se gaʻo o gaʻo o loʻo i totonu o le tino. I totonu o tagata, o nei lipids e gaosia i le ate ma o se tasi o vaega autū mo le masani ai o le tino. I se tagata soifua maloloina, o le toto cholesterol levels e mafai ona maua mai le 3.6 mol / L i le 5 mmol / L. Afai o faʻamaoniga e sili atu i le laasaga faatagaina, ona mafai loa lea ona atiaʻe le atherosclerotic faʻamaʻi.

Atherosclerosis o le vavalalata ma le fesuisuiai o maʻa, o lenei maʻi ua manatu o le laasaga muamua lea i le faʻaleagaina o le myocardial ma le stroke. O le mea lea, e taua tele le mataituina o le maualuga o le cholesterol i le toto. I le maualuga o le cholesterol, e fautuaina ai e fomai le toe iloiloina ma, pe a tatau ai, suia le meaʻai. E le manaʻomia (poʻo le vaʻaia atoa) mo tagata ei ai le atherosclerosis e 'ai ai meaʻai e maua ai gaʻo manu, ma o le vaega autu o le meaai e tatau ona avea ma meaai faʻatoʻa gaosi omega-3, 6, ma 9. O latou sili ona tamaoaiga o le iʻa.

O le a le lelei o le iʻa ma pe fia le cholesterol oi ai

E mafai ona tatou faʻapea atu, o soʻo se iʻa e aoga, aua o se punavai o elemene taua, gaʻo ma pulu. O tagata maʻi e maua i le atherosclerosis e faʻatagaina e faʻaaogaina lenei oloa na o le mafaufau i auala o sauniuniga. E masani ona talitonu o le sili ona aoga o ituaiga o iʻa o le gataifale, ae o le vai fou, o le tele o ia mea e maualalo le gaʻo, e aofia ai foi le tele o meaʻai.

  1. Vitamini - A, E, B12 - o vaega talafeagai ia mo soʻo se totoga. O elemene aoga o le phosphorus, iodine, uʻamea, magnesium, potassium, zinc ma isi e aʻafia ai le faiga o le metabolic i totonu o le tino ma tuusao i luga o le tino o le tino.
  2. O le protéini o se punavai o mea faufale mo sela o tino.
  3. O Omega-3, Omega-6 o ni gaʻo gaʻo e le faʻamamaina e mafai ona faʻamamaina le lapisi lautele o pamu gaʻo ua leva ona tuʻuina i luga o puipui o toto toto, faapea foi ma le cholesterol maualalo.

O iʻa foi e aofia ai le cholesterol, o lona aofaiga e faalagolago i lona gaʻo gaʻo. E i ai laʻau e maualalo le gaʻo (2% gaʻo), ma e maualalo le gaʻo (mai le 2% i le 8%). I le maualuga o togi, e 8% pe sili atu foi.

O le mea faʻafefete, o le suāuʻu iʻa e aoga tele mo le tuʻuina atu o le cholesterol i le toto, i nei aso ua faʻatuina mai i foliga o capsules, lea e faigofie tele ona ave. E masani ona faʻaititia le cholesterol i le 5-10% ona o le faʻaauau o le faʻaaogaina ile 2 vaiaso. O nei meaola faʻapitoa e lelei mo i latou e le fiafia e 'ai iʻa.

Mea aoga o iʻa

O iʻa uma e maloloina. O lenei faʻamatalaga ua masani ia i tatou talu mai le laʻititi. O le nofoaga masani e le masani ai ma le olaola o mea ola e le gata ina lelei ai ipu, ae taua foi mo le tino. O iʻa sili ona aoga, o le gataifale faʻaleaganuʻu, ae faʻapea foi i latou o loʻo nonofo i vai fou o le suavai, e tele a latou amino aoga ma elemene taua i la latou tuufaatasiga, ae o loʻo faasino i ituaiga o meaʻai maualalo.

O mea aoga o loʻo maua i iʻa e aofia ai:

O le mea lea, o iʻa o se mea maloloina ma taua tele mo soʻo se meaai. O le fufuluina mai o le tino e tumu ai le tino ma le atoatoa o le digestible protein, faatonutonu ai le gaioiga o le thyroid gland ma isi totoga o le gaioiga i totonu, e afaina ai le tino o le tino, faaleleia o lagona, manatua ma le moe, faamautu le metabolism. I tagata gasegase e maualuga le cholesterol, o ipu e mafai ona faʻaitiitia ai aʻafiaga atherogenic "leaga" o lipids i totonu o le toto ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli cardiovascular ma cerebrovascular o le atherosclerosis.

E fia le cholesterol i iʻa?

E ese le iʻa. Afai e te filifilia le fomaʻi o le fusi o ituaiga sili ona lauiloa, e te maua le ata lea:

  • vai - 51-85%,
  • protein -14-22%,
  • gaʻo - 0.2-33%,
  • minerale ma vailaau oona - 1.5-6%.

O le mea e malie ai, o le gaʻo o ituaiga vai ma le gataifale e matua ese lava i le tuufaatasiga: afai ei ai muamua se foliga vailaʻau e pei o le moa, o le mea mulimuli o loʻo i ai se tulaga faʻapitoa o meaola o le lipids.

Cholesterol levels i iʻa e mafai ona fesuisuiaʻi. O le mea e leaga ai, e leai lava ni ituaiga e ese mai ai: o iʻa uma ei ai se vaega patino o gaʻo manu, o le tele o le cholesterol.

E pei ona mafai ona vaʻaia mai le laulau, o loʻo i ai le tele o ituaiga o iʻa i le cholesterol i eseesega eseese. Ole aofaiga o le cholesterol e tatau ona 'aina e se tagata ei ai le atherosclerosis e le tatau ona sili atu i le 250-300 mg / aso.

O fea iʻa e lelei mo tagata e maualuga le cholesterol?

O le mea e malie ai, e ui lava i le maualuga o le cholesterol, o le tele o ituaiga o iʻa e mafai ona faʻaaogāina e tagata gasegase e matauina mo le atherosclerosis ma ona faʻafitauli faigata. O mea uma e faatatau i aoga gaʻo gaʻo: e mafai ona faʻaititia le maualuga o le cholesterol faʻatoʻa maua i le ate ma faʻasaʻo le gaʻo gaʻo i le lautele.

E faʻapitoa ona e ono foliga mai, o le iʻa e sili ona aoga mo tagata e maualuga le cholesterol o ni ituaiga o lemoni gaʻo (omoni, salmon, chum salmon). O aso nei, o le tino ma le taʻavale e mafai ona faʻatau i soʻo se supermarket, ma o ipu mai iʻa mumu e le na o le soifua maloloina, ae e matua lelei lava. E fautuaina e faʻatau iʻa mai tagata faʻatuatuaina: e le o manu uma e oʻo mai i fata o fola o fefaʻatauaʻiga ei ai le fou fou. O le mea sili ona aoga mo le tino o salmon pupula po o le sau. 100 kalama o le sui o meaʻai a le tuna e maua ai le aso mo omega-3, o lona uiga e malosi le tauina o pusa cholesterol.

E faaopoopo atu i iʻa mūmū mūmū, o taʻitaʻi o loʻo i totonu o le GIC e le faʻamamaina, o tuna, o lapisi, figota, vao, sardinella ma sardine. E sili atu ona aoga le faʻaaogaina i pepa e kuka ma tao, ae tusa lava pe i ai i le meaʻai meaai, o nei ituaiga e mafai ona maualalo ai le cholesterol ma fesoasoani ai e maua le soifua maloloina.

Ma o le tele o ituaiga iʻa e sili ona taugofie, e aoga mo le atherosclerosis o le masani lea e masani ai. E le manaʻomia le faʻaogaina o le vevela mo togafitiga "togafitiga" ma le maualuga o le cholesterol maualuga: e sili pe afai e fou pe uaisa. I le auala, o le vao o le a sili atu ona lelei pe a e taoina i se fasi keke o lemoni ma laau.

O ituaiga iʻa e maualalo le gaʻo e tatau foi ona i ai le tausiga faapitoa. Cod, halibut poʻo pollock o se mea taumafa e maualalo le gaʻo ma e faʻatagaina mo gasegase e maua i le atherosclerosis. E mafai foi ona maualalo ifo le toto cholesterol toto.

E tusa ai ma fautuaga a fomaʻi, mo tagata mamaʻi ma le maualuga o le cholesterol, e lava le faaopoopo 150-200 g o iʻa 2-3 taimi i le vaiaso ia latou meaʻai.

Atherosclerosis iʻa

Ina ia lelei le iʻa, e tatau ona kuka lelei. E le manaomia le 'ai o iʻa i le maualuga o le cholesterol maualuga:

  • falai i le pata po o le suauu manogi. Frying faʻamamatia le tele o meaʻai i le oloa,
  • tuanaʻi ua le lava le vevela. O iʻa e mafai ona avea ma puna o le tele o parasite e le o vaaia e mata o le tagata. O le mea lea, e le fautuaina e 'ai le iʻa (mo se faʻataʻitaʻiga, i sushi, rolls) o le amataga e leʻi iloa,
  • salima - masima sili atu e mafai ona mafua ai le faatumauina o le vai ma le faateleina o le faasalalauina o le toto. O le a faateleina ai le avega i luga o le loto,
  • ulaula, aua e le gata na i ai masima e sili atu, ae o manuʻa foi. O le ulaula ulaula ua manatu e sili atu le leaga nai lo iʻa vevela.

Auala e kuka ai iʻa, lea e taofi ai le maualuga o meatotino aoga, o loʻo kuka, uila, tao tao. O le tofo o le ipu i lenei tulaga e faalagolago i le filifiliga sao o iʻa. Mulimuli i nei taʻiala:

  • E sili atu le filifilia o se iʻa laitiiti. O lapisi lapopoʻa e mafai ona matua ma iai se tele o mea leaga.
  • O le manogi o iʻa fou e manifinifi, maʻoti, vai. Afai o le tino e manava tele pe le fiafia, o le mea e ono foliga mai e le mautonu.
  • O le isi faailoga o le fou o le elasticity o le pulupulu. Faʻatau le faʻatau peʻa a uma ona e taʻalo ma lou tamatamailima o le siaki luga o le tino maliu e tumau mo sina taimi.
  • Le lanu o le pipi e mafai ona ese: mai le grayish i le uila mumu.

O tulafono o le teuina mo iʻa e mafai ai ona e tuua mo le 2-3 aso i le pusaaisa poʻo le malolo mo le tele o masina i le pusaaisa.

Salmon Steamed

Le saunia o le ipu e te manaʻomia:

  • salu (pei o le 0.5 kilokalama),
  • lemoni - 1,
  • kirimigi 15% (e le o le gaʻo) - ia tofo,
  • o se faʻafefiloi o 'au Italia (basil, organo) - ia tofo,
  • masima, pepa - ia tofo.


Fuʻa mama, fufulu i totonu o vai tafe, faʻamago ma se ie mama. Grate i le masima, pepa ma laau, liligi le sili atu i le afa o le sua o le lemoni ma tuu e faʻafefe mo le 30-40 minute. Tuu le meaʻai i totonu o se pesini o se fafie faʻamaʻavale (poʻo ni multicookers faʻatasi ai ma le galuega o le "uila"), gaʻo ma le kirimi kiripulu. Tuu se fagu fagota i luga o se ipu o le sua vai, vaʻa mo le 40-60 minute. Ua saunia se meaʻai fiafia.

Toa e tao le vao

E toʻatele e masani ona 'ai na o le vevela vao. Ae o le a sili atu ona aoga le taoina o lenei iʻa masima: o le a tumau ai le maualuga o uiga aoga ma o le a le afaina ai le tele o masima i le fatu ma toto. E le gata i lea, o le gaosi vao ua matua suamalie lava.

  • toto fou-frozen - 3 pcs.,
  • lemoni - 1,
  • fuālaʻau fuālaʻau - e faʻapipiʻi le pepa,
  • masima, pepa, siva - ia tofo.

Kuki le vao mo le taoina, faamama mea lilo ma fufulu le tino i lalo o le vai inu. E mafai ona tuʻu le ulu ma le siʻu, ae mafai ona vavae. Grate togafiti i le masima ma le pepa, faʻapitoa e faʻavasegaina i le eleele coriander, paprika, turmeric, fualaʻau matago ma laume. Tuu le iʻa i luga o se pepa tao, kuka i le suauu manogi ma fufuluina i le sua o le tipolo.

Tuu le tao tao i le ogaumu ma tao le vevela mo le 30-40 minute i le vevela o le 200 tikeri. E fesuiaʻi se iʻa manogi ma le manogi ma se paluʻu fagu. Auauna e teuteuina i le lemon. Soʻo se salati fou fualaʻau poʻo le tao pateta e talafeagai mo le teuteuina.

O nai upu e uiga i le suauu

I ni nai tausaga talu ai, o le suāuʻu manu atonu o se tasi lea o manatuaga sili ona le lelei o le tamaitiiti. O le aso o tamaiti aoga a le Soviet na amata i se sipuni o mea aoga ma se manogi manaia ma se manogi le lelei.

I aso nei, o lenei taumafa faʻatauga ua faʻatau atu i ni ituaiga capsules, lea e matua faigofie lava ona ave. O le mea lea, o le gaioiga mo i latou e le fiafia i iʻa o le a masani ona faʻaaogaina le suauʻu iʻa - o se punavai tuʻufaʻatasia o aoga aoga gaʻo gaʻo polyunsaturated.

O le faʻaaogaina o aso e lua o fualaau faasaina i totonu o le 14 aso muamua o le a fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol e 5-10% mai le uluai. E le gata i lea, o le fualaau faasaina "faamama" ipu mai totonu, toe faaleleia ai le tafe toto ma mafai ai ona e faaititia sina toto toto. Fomai fautuaina le aveina o le suauʻu iʻa i tagata uma e silia i le 50 e puipuia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma ona lamatiaga matautia - osofaia o le fatu ma le taʻavale.

O le mea lea, o iʻa o se oloa soifua maloloina lelei mo tagata e maualuga le cholesterol. O le faʻasesega o au mea taumafa i iʻa, e mafai ona e toe aumaia ia suʻega masani, aveese faʻamaʻi maʻi ma faʻalauteleina le ola.

Fafaga iʻa ma le maualuga o le cholesterol

Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e 'ai iʻa, talu ai o loʻo i ai le tele o vaega e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le lipid. O le:

  • Squirrels. O penefiti i oloa o iʻa o se tasi lea o mea sili ona faigofie ona maua. E le gata i lea, e tusa ai ma le aofaʻi e le sili atu i latou i meaʻai a manu. I le sami, o le tino e maua ai le tele o mea amino, e aofia ai mea taua.
  • Vitamini A ma E, Vaega B. O nei vailaʻau e fesoasoani i le faʻaaogaina o le metabolism, faʻaalia ai le tetee i le atherosclerotic (aemaise lava le vitamini E e mafua mai i le aʻafiaga) ma e mafai ona maualalo ai le cholesterol.
  • Elemene ma o latou sootaga. Maofa, apamemea, ferrum, potassium, calcium, fluorine, magnesium, zinc - ma o nei mea uma e le o ni ions uma e mafai ona tatou faʻapotopoto faatasi ma oloa o iʻa. O nei elemene uma e aofia ai i le fiaselau ma le faitau afe o tali i totonu o fusi ma okeni. Magnesium ma le Potassium taua mo le lelei o le galueaina o le loto. O le i ai o iʻa i le taumafataga e le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamaʻi o le myocardial i tagata gasegase o le cholesterol e toetoe 20%.
  • Faʻu suauu. O lona tuufaatasiga o loʻo i ai gaʻo gaʻo - Omega-3 ma le 6, lea e faʻaalia ai le antiatherogenic. O nei eletise o loʻo faʻasalalau i totonu o toto toto ma faʻamamaina le musela mai le lipid deposit and cholesterol plaques.

O le a le ituaiga iʻa e sili ona lelei e 'ai ma le maualuga o le cholesterol?

Ituaiga aoga ma leaga

Le iʻa sili ona aoga ma saogalemu mo le cholesterol - samani. O latou e sili ona aoga i le tau faasaga i le lipid metabolism disorders. O loʻo i ai se maualuga o meaʻai o omega-3 gaʻo, lea e faʻaosofia ai se faʻaitiitia i le faʻatonuga o le cholesterol leaga i le tino.. I le faaopoopo atu i le samasoni, o mea taua e pei o le gagana o le sami, togafiti, malati, ae saʻo ona kuka e tusa ai ma se fua patino, o le a talafeagai. O le vevela suamalie, lea tatou te sili ona masani ai, e le oi ai se vaega talafeagai o meaʻai.

Faʻasologa mai Salmon

O ituaiga iʻa mumu e maua ai le tele o gaʻo susu, aemaise lava, Omega-3, lea e iai le tetee-atherosclerotic - e mafua ai le faʻaumatia o atherosclerotic plate i totonu o puipui tetele. O le mea lea, e mafai ona fautuaina i latou e maua i le maualuga o le cholesterol. 100 g iʻa o nei meaola o le gataifale e aofia ai manaoga o Omega -3 mo tagata.

Fautuaina mo le faʻaaoga iʻa o lo o mulimuli mai:

Vaʻa iʻa

E tusa ai ma le faʻaogaina o le FA (gaʻo gaʻo), microelements ma macroelements, ituaiga o vaitafe itiiti ifo i le gataifale. O le tuufaatasiga o gaʻo o meaola fou - o ona vaega ma le fausaga o vailaʻau e talitutusa lava ma manu i manufelelei, ae i le eseesega o le gataifale o le faʻavaeina o meaola o le lipids e tulaga ese. O le mea lea, iʻa o vaitafe ma le maualuga o le cholesterol faatagainatusa lava pe o le a le mea e sili ona manino e le tatau ona faʻamoemoeina togafitiga faʻapitoa.

Paʻu ulaula, mimiti ma mago

O nei ituaiga o iʻa e maualuga le cholesterol e le fautuaina e faʻaaoga. O le iʻa ulavaʻa e aofia ai le tele o vailaʻau oona - e ese mai i le mea moni latou te leʻi fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol leaga, e mafai ona avea ma tulaga lamatia mo le atinaʻe o le oncology - latou te fesoasoani i le fausiaina o sela.

I le ogo magogogo iʻa, tele le masima, lea e aʻafia ai le masima vai masima o le tino, e mafai ona faʻaosoina ai le faateleina o le pcc (lapisi o le tafe toto). O lo latou faaputuputu i le tino e avea ma faavae mo le alualu i luma o le maualuga o le toto.

Auala e kuka ai iʻa

Mo le saʻo sauniuniga o le taumafataga, faʻamago faʻamatalaga e uiga i le iʻa e aoga mo le le atoatoa o le lipid e le lava. E tatau ona e iloa le kukaina lelei. O auala talafeagai e kuka ai le: uila, tao ma kuka. Mulimuli i fautuaga nei:

  • Filifili ma le faʻaeteete se iʻa fou - o loʻo faʻaalia i se manogi faapitoa, manogi manaia. E le tatau ona faʻavalevalea pe le lelei - i lenei faʻataʻitaʻiga, o le iʻa, atonu o loʻo iai, o loʻo i ai se maota matagofie ma e le talafeagai mo le taumafa.
  • O le isi faitioga tāua mo iʻa fou e mamao ese. A maeʻa, ona tatau loa lea ona toe foʻi le pulupulu i lona foliga, ma leai se mea e iloa ai se tamailima.
  • Tuuina atu le fiafia i iʻa o laititi pe laʻititi. O tagata taʻitasi e aofia ai le numera sili atu o mea e le manaʻomia ma elemene.
  • O le pulupulu e mafai ona i ai se lanu eseese e faʻalagolago i le eseese - mai se lanu enaena i le mumu.

E mafai ona tuʻuina le iʻa fou i totonu o le pusaaisa mo le lua i le tolu aso, poʻo le faʻamalo i totonu o le pusaaisa mo le tele o masina.Pe a kuka, e masani lava ona tatau ona faia se gaioiga talafeagai, talu ai o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga i oloa o iʻa e leʻo faʻaalia i le vaʻai a le tagata - o le sami o le puna (tasi o le autu) o helminths matautia.

E le aoga le gauai atu i le falai ipu, talu ai o lenei ituaiga sauniuniga e faaleagaina ai le tele o vitamini maloloina ma elemene i iʻa. O le lelei lenei o kuka, tao tao ma gaʻo i luga o foliga. O loʻo i lalo se faasologa o fua o iʻa mo le togafitiga o le hypocholesterol.

Salmon Steamed

Mo lenei ipu, matou te manaomia le selu fillet (steak, pe tusa ma le 500 kalama), lemoni e tasi, ia tofo - sina manogi kulimi suamalie, masima, pepa, paluga o laau. E tatau ona fufuluina le solo, mago i se laei masani. Ona fufulu lea i itu uma e lua i le taimi o sauniuniga - masima, pepa, ma isi mea, faʻafefiloi le sua o lemoni i luga ma tuʻu ese mo le taʻavale mo le afa itula. I le faaiuga o le taimi o le pi, ia salalau atu le salu ma le kulimi kirimulu ma tuʻu le uila mo le 50-60 minute. Ua faia!

Toa e tao le vao

E ui lava o le mea moni o le toʻatele oi tatou e faʻafesoʻotaʻi lenei vailaʻau i na o le vevela suamalie, o loʻo i ai lava se isi auala e faʻaaoga ai. Aemaise lava, o le a aoga tele le taoina. Mo le mea lenei tatou te manaʻomia mea nei: o le faʻamaʻiina o le vao - 3-4 vaega, e faalagolago i le tele ma le vaega, tasi lemoni, fuālaʻau manogi ma mea manogi e tofo ai (masima, pepa, ma isi). Matou te fufulu le tino o le tino maliu mo le taoina, fufulu ile vai malulu, e mafai ona vavae le ulu ma le siʻu. Grate togafiti i ni vaitau kuka. Matou te tufatufaina i luga o se pepa tao, lea matou te lubini muamua i le suauu, ma sasaa le sua o le lemoni luga. Le isi, tuʻu mea uma i totonu o le umu ma tao mo le afa itula i le vevela i le 180 tikeri. O lapisi o le laumei e sili lava e pei o se falaoa.

Faatasi ai ma isi mea, ou te fia fai atu ni nai upu e uiga i le taumafaina o le suauʻu ma faafitauli i le cholesterol. O le suāuʻu manu o se mea gaioiolosi gaioiolosi; o loʻo avanoa mo le faʻatau i le pepa faʻapena. O loʻo aofia ai le numera o elemene ma elemene e aoga ma talafeagai mo le tino, aemaise lava, se numera tele o FAs (unsaturated FAs (Omega-3.6). Afai e te aveina ni kapaila se lua o le suāuʻu i aso uma, o le a faʻaitiitia le maualuga o le LDL ma le cholesterol pe a ma le 5-10% mai le uluai kopi. O lenei mea moni o le "fufulu" puipui puipui, ma toe amataina le toto ma fesoasoani e faʻaitiitia le toto. Fai mai tagata popoto e sili atu le inu o le suāuʻu iʻa mo tagata matutua (silia ma le 50), mo le puipuia o le atherosclerosis ma ona aʻafiaga faʻapitoa i totonu o le fatu maso ma vaʻa toto.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o iʻa o se vaega talafeagai ma talafeagai mo tagata mamaʻi e maualuga le cholesterol. E tamaoaiga i le macro- ma microelements, o palatini e lelei ona gaosia, gaʻo gaʻo.

O le faʻaopopoina o iʻa i le gataifale i lau lisi autu, e le gata ina mafai ona e faʻamalolo i mea lelei, ae faʻaleleia atili ai lou soifua maloloina, faʻafeiloaia le tulaga o le cholesterol ma faʻaleleia lou ola. Tuuina atu mea e sili ona lelei o ituaiga nei: salmon, togafiti, samasoni, meli, tuna, sardine ma le sami. Faʻaaogā le kuka poʻo le pipi. E tatau ona lafoai le ulaula, mimiti po o le magogo iʻa. Ma, ioe, iloa le fua.

Fautuaina ituaiga iʻa e tele ma le tele o le cholesterol i le toto

Ina ia faʻamaopoopoina le cholesterol, e tatau ona e tausisi i se meaai faapitoa, e tatau ona aofia ai iʻa. Faʻatasi ai ma fatu, fualaau faisua, fualaau suamalie, e tatau ona 'ai le 100 g (sili ona lelei) iʻa 2 taimi i le vaiaso. E mafai ona suia meaʻai ma o se oloa gafatia.

E taua tele o iʻa ma le maualuga o le cholesterol e tatau ona i ai ituaiga o gaʻo, aua e tele a latou meaola. E masani ona ulufale atu i le tino, latou te fesoasoani i le fausia o le "pai" cholesterol i le ate ma faamama ai toto.

O iʻaʻai e aofia ai salmon, tuna, togafiti, cod, trout, tarbut, sardine, salmon, flounder ma isi. O i latou uma o se faleteuoloa o mea aoga aoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vevela e mauʻoa i proteins, vitamini B12, B6, D, fuamoa, zinc ma fatty acids. O le togavao e faigofie lava ona maua i luga o fale teu oloa, aua e maua i luga o se fale gaosi oloa. Ona o le tumu o le gaʻo, ua vave ona pala, ma o le mea lea ua faatauina atu i fualaau aina, ulaula ma salima. Ae o tagata e maua i le atherosclerosis e tatau ona 'aina le totoina fou fou e aunoa ma le faaopoopo o gaʻo i ipu.

O le isi iʻa maloloina e maua mai i le gaʻo. E aofia ai foi le omega-3, o le seleni, o le tele o vitamini B12, vitamin D, magnesium, phosphorus ma niacin. E maitauina i vaitau eseese e ono fesuisuiai le gaogao o le gaʻo, i le taumafanafana e sili ona itiiti, ma i le taumalulu atili. E masani ona faʻatau le ulaula, ae sili atu le lelei ona 'ai.

I totonu o meaola o le gataifale, cod, poʻo le cod ate ma le caviar, e tamaoaiga i mea aoga. O tagata e maua i le atherosclerosis e mafai ona 'aina le caviar kuka, ae ulaula ulavale ona o le malosi e aʻafia ai le toto.

E tāua tele le kukaina o iʻa. E sili atu ona lelei le kukaina i auala nei:

  • tao tao
  • vaʻa
  • togi
  • kuka i luga o se afi.

Afai e te uʻu i totonu o le suauʻu, ona mafai loa lea ona e faʻaaoga uma meaʻai.

E masani ona mafaufau tagata alolofa i le ulaula pe a mafai ona 'ai le iʻa pe a fai ei ai le maualuga o le cholesterol i le toto. E fautuaina e fomaʻi le tuʻuina atu o mea taumafa ulaula, ao latou tauaveina se avega faaopoopo i le ate. O le taumafaina o se aofaiga taua o ia meaai o le a le aoga e tusa lava pe o se tagata maloloina, ae maise lava pe afai e te tuufaatasia i le ava malosi po o meaai falai.

O le mea lea, o iʻa ma le maualuga o le lipids e le gata ina mafai, ae e tatau foi ona 'ai, aua o ona vaega aoga o le a fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le toto ma faʻaleleia le soifua maloloina. E tatau lava ona e faʻaalia se lagona tutusa, taumafaina pea e le aunoa ma fai se tali.

Faaaogaina o iʻa

E tusa ai ma le maota, o le iʻa ua vaevaeina i le sami / sami. E ala i le tofo, o le aano o le meaola muamua e sili atu ona taua, e ui o le tuufaatasiga o le lona lua e sili atu ona paleni. O le iʻa iʻa ma le maualuga o le cholesterol e manaʻomia e aofia i le lisi.

  • Puipuia 7-23%. O le protein e le sili atu i le meaʻai. Latou te lelei le paleni i le tuufaatasiga. E iai faʻamaʻi amino e faafaigofie ai le 'aveʻeseina o meaʻai: albumin, myoglobin, methionine.
  • Manua 2-34%. E faʻavae i luga o omega-3 aano o gaʻo susu, lea e faigofie ona ufiufi. E na o le pau lea o le mea e le o gaosia e le tino, ae e taua tele mo le masani ai o le galue i le cardiovascular system, metabolism.
  • Vitamini, macro- ma microelements. O aano o manu e sili atu nai lo le mamoe, vela poʻo le lafumanu. E taua tele le vitamini A, E, K, D, lea e faigata ona maua mai isi oloa.

O iʻa o se meaʻai fua. O le aano o manu e faigofie ona paʻu, ma o le kalori mea e faalagolago i le ituaiga, metotia o sauniuniga. O le mea lea, i lalo ifo o le cholesterol, e fautuaina ai ipu e fai i le kuka, fuʻu pe tao i totonu o ogaumu.

Soo se iʻa e aofia ai le cholesterol, o lona aofaiga e faʻatatau tonu lava i le gaʻo gaʻo:

  • Paʻu (e le o le gaʻo) e oo atu i le 2% - vaʻa suamalie, pike, cod, pollock, pike perch, hake, sulu lanumoana, taʻavale, carp. E leai se cholesterol i iʻa, o lona aofaiga e 20-40 mg i le 100 g. Meaʻai e maualalo le gaʻo e sili atu ona talafeagai mo se meaʻai e mulimuli mai i le pancreatitis, faʻafitauli faʻaogalua.
  • Fua faʻatatau o le gaʻo i le 2-8% - vaʻa vai, togafiti, tuna, faʻailoga o le sami. O le aofai o le cholesterol e laiti - 45-88 mg i le 100 g. O vailaʻau vaʻai-fualaʻau e lelei, talafeagai mo le taumafa a tagata taʻalo.
  • Vailaʻau 8-15% - iʻa, lanu piniki, fuʻa, lemoni, figota. Cholesterol 90-200 mg i le 100 g.
  • E sili atu le gaʻo le sili atu i le 15% - samasoni, togafiti, faʻamaʻavale, eleelea, uila, moli. Cholesterol 150-400 mg i le 100 g O vailaau mumu aemaise lava o iʻa oona e maualuga tele i le kalori (200-350 kcal mo le 100 g), o lea e fautuaina ai e faʻaaogaina ia sili atu nai lo le faalua / vaiaso. O aso uma e mafai ona e 'aina ai meaʻai e maualalo ifo i totonu o le suāuʻu iʻa.

Mo faafitauli i le lipid metabolism, atherosclerosis, ua fautuaina e faaaoga iʻa iʻa 3-4 taimi / vaiaso.

Soifua maloloina ma le afaina

O le a le ituaiga iʻa e mafai ona ou 'ai ma le maualuga o le cholesterol? Atonu e foliga mai e le lelei, ae sili ona aoga o gaʻo / aemaise lava ituaiga o gaʻo omega-3, Omega-6. Latou te faʻaititia le aofaiga o le cholesterol na gaosia e le ate. O lenei mea e totogi mo le faʻaaogaina o cholesterol tele. E le gata i lea, o mea gaioiolosi o aano o manu e faʻamaopoopoina le metabolism, faʻamalosia ai vaʻa toto, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma le maʻi fatu.

Faʻatasi ai ma le dyslipidemia, salmon, salmon, tuna, popo, figota, vao, togafiti e sili ona aoga. 100 g o nei aano o manufasi o loo i ai le masani o omega-3 / omega-6 i aso taitasi, lea e fesoasoani i le taulimaina lelei o ni atherosclerotic plaques.

O le a le ituaiga iʻa e le mafai ona 'ai ma le maualuga o le cholesterol? Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, faʻafitauli vascular, e le mafai ona e faʻaaoga:

  • Aʻau i le faʻafefete poʻo falai i fualaau faisua poo le pata. Frying e faʻaumatia uma elemene aoga. I lalo o le aafiaga o le maualuga o le vevela, o le suauu e faia ai carcinogens. Latou te faateleina le viscosity o le toto, faʻaitiitia le galasticity o toto toto, saofaga i le atinaʻe o le atherosclerosis. Cholesterol i iʻa e faateleina foi i se vaega.
  • Laʻau vao. O le faateleina o le sodium e mafua ai le faatumauina o le vai. O lenei mea e faʻatupulaʻia ai le mamafa, mafua ai le fulafula, faʻaleagaina le toto, faia ai tulaga lelei mo le faʻavaeina o paʻu.
  • Susue le Sushi. Le le lava le togafitiga o le iʻa e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi.
  • Fafaimama, vele, kuka. O ia ituaiga o iʻa o loʻo i ai le tele o cholesterol, e leai ni gaʻo eletise polyunsaturated. O mea manogi, mea e faʻaleleia ai le vevela, masima e faʻaleleia ai le leaga o aafiaga i le metabolism, toto toto.

O faʻamanuiaga o le gaʻo o iʻa

I le maualuga o le cholesterol maualuga, o le lisi autu e tatau ona aofia ai le fiber, fualaau aina ma fualaau faisua, faapea foi ma polotini, vitamini vitamini B ma polysaturated fatty acids (PUFAs), lea e aofia ai le Omega-3.6 ma le 9. A resource for obtaining O nei mea aoga aoga e mafai ona gaʻo, gataifale po o vai inu.

E matua aoga lava iʻa uma. Ioe, o le gataifale, i se tulaga sili atu, ma le vaitafe, i se tulaga maualalo. O lona ituaiga nofoaga masani lea. Faʻaaoga soo e fesoasoani i:

  • faaleleia atili o le tuufaatasiga o le tino hematopoietic i le tino,
  • o le puipuia o le kanesa, ona o se "antisumor" sui o lona tino,
  • toefuataiga o le okeni o le faaaliga vaaia,
  • faatoaagaina o faagasologa o faamalologa o le paʻu,
  • faiga e tetee ai le ita
  • faiʻai faia
  • faateleina i punaoa taua.

Meaʻai i totonu o iʻa

O le protéini o se fale mo mea ola tino, ae le o gaosia. O le mafuaaga lena e tatau ai ona faʻaaogaina i meaai saʻo. O le maualuga o meaʻai o le polotini (protein), e sili atu nai lo le aano o manufasi, faʻasolosolo vave, masini kalori taliaina, fai ai le iʻa le oloa sili ona aoga.

O le suauu o iʻa o se oloa soifua maloloina na foaiina mai e le gataifale mai le laʻititi. O se metotia faʻaleleia o le puipuia o le maualuga o le cholesterol maualuga, o le cholesterol, atherosclerosis, fatu ma vascular diseases. Le aoga aoga i le galuega a le faiai, faʻaleleia ai le mafaufau, manatua. O vaega o le suauu e faʻaosofia ai le faateleina o le gaosiga o palatini faigata i le ate - lipoproteins.

B vitamins - maua se aoga aoga i le faiga o le hematopoietics, faaitiitia le mea e maualalo i lipoproteins i le toto (LDL) (cholesterol, lea e lauiloa o le "leaga"), i le taimi lava e tasi e maualuga le lipoproteins maualuga (ua lauiloa "lelei").

O le vaʻaia (P), iodine (I) fluorine (F), calcium (Ca), uʻamea (Fe), magnesium (Mg), potassium (K) - o mea uma nei o micro ma macro e faʻasaʻo ai le metabolism. Latou te avea o le enisini o le tele o gaioiga, e aʻafia ai le tele o faiga galue a le tino. E tele taimi e fagotaina i le vaiaso e taofia ai le tulai mai o le cholesterol ma, o le taunuuga, o le atinaʻeina o se faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular. Puipuia mai le fomaʻi o fomaʻi o le fatu fatu. Ma pe a aofia ai le iodine i le tuufaatasiga, pe a ulu atu i le tino, e mafai ona ia faatonutonuina le vevela.

Vitamini "E" ma le "A", e talafeagai foi mo le gaioiga masani o totoga i totonu. Vitamini "E" fesoasoani e faʻaʻumiʻumi le umi, toe faʻafouina le tino i le telefoni feaveaʻi. Vitamini "A" e faʻamautuina le metabolism.

E talitonuina o iʻa fou i totonu o lona fausaga ma le vailaʻau kemikolo e pei o manufeʻa, ae o le iʻa iʻa e tulaga ese ma e le toe faia i le natura. Peitai, sa maua e saienitisi ia elemene faapena i le suauʻu ua gaosia. O le mea lea, mo i latou e le faʻatagaina oloa o iʻa, e mafai ona e ave se sipuniti o suauʻu i le aso, faʻapea foi le vaitau ma salakeke ma faʻaopopo i isi meaʻai. O le a maua e tamaitai se mea fou fou.

E fia le cholesterol i iʻa?

Soo se iʻa, i le tasi tikeri po o le isi, o loʻo aofia ai le tele o lenei mea faʻapitoa, ae o le a fesoʻotaʻi atu i le "lelei" ituaiga cholesterol, lea e le afaina ai le soifua maloloina, ae auai i ana faiga faʻavae.

LisiO le tuufaatasiga o le Mg / cholesterol mo le 100 g.

Laumei (Scomber)365
Stellate sturgeon (Acipenser stellatus)312
Laʻau (Sepiida)374
Carp / Pheasant (Cyprinus carpio)271
Eel (Anguilla anguilla)187
Shrimp (Caridea)157
Pollock (Theragra chalcogramma)111
Totoga (Clupea)99
Taaloga63
Sami (gagana Europa / Solea)61
Pink Salmon (Oncorhynchus gorbuscha)59
Pike (Esox lucius)51
Horse elekerele (Carangidae)43
Ata o Atalani (Gadus morhua)31

O nai upu e uiga i iʻa eseese. E mafai ona e 'ai i le' aisa masi, o le a avea ma meaʻai i luga o le laulau fiafia. Ae o le kapeti, i se isi itu, e tatau ona kukaina mo se taimi umi, talu ai o le tele o opisthorchs e faaleagaina ai le ate ma le manava "ola" i totonu. O iʻa, ua taʻua Stavrida, e le oi ai - o le igoa faapisinisi o le ituaiga.

Cholesterol e maua mai i meaʻai, faʻatasi ai ma le agavaʻa, e le afaina, e le afaina ai le tino. Afai e kuka le iʻa i auala faʻasalaga, o lona uiga o le a le maua ai ni faʻamanuiaga, ae naʻo le afaina.

O le a le ituaiga iʻa e lelei mo le maualuga o le cholesterol

O i latou o loʻo feagai ma le faʻafitauli o se maualuga maualuga o le cholesterol, peitaʻi o le mea leaga o lenei mea, o le a sili ona aoga mo iʻa oona. O ituaiga Salmon e leai se pasene maualuga o cholesterol i le tuufaatasiga e mafai ona faatonutonuina le tuufaatasiga o le tuufaatasiga. O nei mea e aofia ai samasoni, salmon, trout ma chum salmon. O le caviar mumu o le a aoga, e oo lava i se sanuisi ma le pata. O le mea moni, tuʻuina atu o le suāuʻu e faʻaopoopoina faʻapitoa na gaosia.

O lenei ituaiga o iʻa ei ai le maualuga o le maualuga lipoproteins maualuga (cholesterol lelei). E mafai ona e filifilia ituaiga nei:

  • tuna (Thunnini),
  • fomaʻi / galu,
  • togafiti / togafiti o le Baltic (Clupea harengus membras),
  • sardine (Sardine).

Afai o le cholesterol ua uma ona aafia ai le soifua maloloina o le tagata, mo se faataitaiga, ma le atherosclerosis, e tatau ona e filifilia ni ituaiga meaʻai e tele: e pei o le cod po o le pollock.

E faʻafefea ona filifili le iʻa saʻo

E le fautuaina le togafitia o meaʻaiʻai e fesoasoani i lou tino ia avea ma ola maloloina, e ui o nisi fomaʻi e fai mai o le iʻa na mafai ona iai le tele o mea aoga e pei o iʻa e tunu i se isi lava auala. Peitai, e ui i lea, o ipu e faia i le fale o le a taofia ai le tele o mea aoga.

E tatau ona alofia ituaiga eseese o le ulaula pe afai e le o se fale ulaula a le tagata lava ia, aua e na o le ulaula ma mea masini.

E tatau ona e faʻatau iʻa i totonu o faleoloa faʻatuatuaina. E le tatau ona i ai se manogi manogi, e fetaui ma lanu ma mea faitino. Mo se faataitaiga, o le mumu mumu, o le aiga o lemoni, e le mafai ona gaogao, piniki, po o moli moli.

E leai se mea malie, e maua le iʻa i le taumafanafana pe a malosi le gaoioi. I le taumalulu, o le aofaʻi o le gaʻo e faʻapupula.E tatau foi ona manatuaina o le palapala o le mea e nofo ai lenei mea, o le sili atu ona oona. O iʻa e gaosia uma metal mamafa ma mea leaga mai vaituloto ma vaitafe. O le tele o taimi, o iʻa o loʻo nonofo lata ane i vaʻa na tuʻuina atu ai le uʻamea faʻaaogaina, faʻamalo o otaota, lafoese mea na misi, ma faaleagaina e le sili atu le leaga nai lo le vaitafe.

E matautia le faʻatau iʻa i luga o le auala, mai tagata faifaiva i le lotoifale, aemaise lava pe a iai ni gaioiga. E masani ona maliu. Faigafaiva ma faatoaga e le o fausia ai se maota lelei. O vai i totonu o faatanoa e masani lava ona leaga, palapala, tumu i mea eseese ma mea leaga. O le tele o taimi, latou te tatalaina i se auala e le faʻatagaina, e le siaki e le tautua, lea e sili ona matautia mo tagata faatau. I le tulaga pe a maua sea iʻa, e tatau ona faia i le maeʻa maeʻaeʻa, sili ona lelei i mea uma e ala i le kuka.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le filifilia lea o se iʻa, e mafai ona fuafua e tusa ai ma le mamafa ma le mamafa, faʻatusatusa i se tagata matua.

Contraindications

O iʻa e solia i tamaiti e oʻo atu i le tausaga, ma a maeʻa le tausaga, e tatau i se tasi ona manatua le i ai o ponaivi i totonu o tagata taitoatasi. E le fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata o loʻo i ai se faʻalavelave lavelave i le polotini. E le itiiti ifo le lamatiaga o le i ai o parasite, opisthorchids i iʻa, tele le laʻau ma vaitafe. Mo le vaega o totoe, e faigata ona fai ni tagi i luga o le iʻa lava ia, o tuusaunoaga o le a avea ma auala e kukaina ai. Carcinogens ma isi mea leaga e faʻapipiʻi i meaai tuʻufaʻatasia mo se taimi umi teu ai, ulaula ma le iʻa e le mafai foi ona faia e aunoa ma ni vailaʻau faʻasaina.

E tatau ona maitauina e le fautuaina e fomaʻi tagata i le maualuga o le cholesterol e faʻaaoga ai soupeti. E mafai ona e 'ai na o le taliga i le pusi lua. E faia e tusa ai ma lenei algorithm: tuu le iʻa i totonu o se fagu loloto i le vai, aumai i se vevela, tuʻu ai mo le 10 minute, ona faʻafefe lea o le iʻa, toe faʻaleleia le vai ma faʻaauau pea le kuka.

Auala e faʻaaoga ai le maualuga o le cholesterol

O metotia faʻaogaina e tatau ona faigofie pei ona mafaia: e ala i le kuka / kuka, i totonu o le ogaumu, i totonu o se fafie faʻatau. E manaʻomia e taoto i luga o se uaea e faʻafefe ai le tele o palapeti gaʻo. O le falaiina o iʻa, aemaise lava i totonu o le suauʻu, e matua faʻasaina - o se auala mautinoa lea e maua ai cholesterol lamatia i le tino. Mai taimi, e lelei tele le filifilia o mea e fesoasoani ai i se tagata ia ola maloloina: citon, leaf bay, cinnamon, oregano. O le masima ma le maualuga o le cholesterol e faʻaaogaina i fua faʻatatau.

Laʻu iʻa

O iʻa, samasami po o le samasoni aiga, ma ivi, ae leai se ulu, e talafeagai mo le ipu.

  • b / g iʻa
  • faga laʻau
  • sisi lemoni
  • musika
  • kaloti kuka
  • lua punetini o kulimi kulimi,
  • meaʻai.

Fufuluina oloa, fufulu iʻa, tipi i ni fasi pepa, e tao ai fasi 'apa 2-2.5 cm. Talu mai le sisi mo tagata e maualuga le cholesterol maualuga o le a sili atu ona vaivai, e tatau ona e filifili kāloti. Otioti pulo i totonu o apa, faʻaopopo i kāloti, faʻafefiloi ma kulimi suamalie. Muamua tuʻu le iʻa i se pepa tao ma tao i le 180 tikeri mo le 15 minute. Ona tuu lea i luga o fasi pepa taitasi se faga faisua, se fasi keke o lemoni ma kāloti ma pulou. Auina le isi 20 minute. Tuu le pepa uamea i le pito i lalo ina ia le mu le faatumuina. A uma le kuka, fufuluina i le dill ma alu e faʻapipiʻi mo le 15 minute i totonu o le oven ona tape.

Manulele 5 minute

E lima minute, e moni o se faʻamatalaga faafaatusa, e fagota umi le iʻa, e tusa lava pe vave. O lenei ipu e mafai ona 'ai i ni vaega laiti ma e le silia ma le tasi i le lua masina. E lelei le laulau fiafia.

  • ufiufi meaʻai b / g,
  • faga laʻau
  • pepa (uliuli),
  • vine
  • masima (ia tofo, ae o le iʻa e siʻi suamalie),
  • lemoni, afa
  • garlic, 5 cloves.

Tipi le iʻa i le afa fasi keke, fufulu, tuu i totonu o se taga palasitika. Pipi ma masima, lulu lelei mea uma. Tasi le lemoni, faaopoopo le kope o le kele, lulu malie. Tuu le ato i luga o le pito i luga, tuu laulaʻau ma fagaʻai i le va o fasi iʻa. Ufiufi le ato i se mea. Alu mo le 30 minute.

Ava mai le tagata kuka

Mo lenei ipu, o le pulupulu o le sami, tautalaga fomaʻi po o le salmon e sili ona filifilia.

  • afifi
  • iʻa:
  • masima, pepa,
  • faga laʻau
  • se aofaiga tele o aniani,
  • kāloti
  • zucchini.

Faʻasinoa ia fusi ma faʻapipiʻi pepa, pepa, masima, faʻaopopo lau laʻau. Otioti aniani i totonu o mama, ufiufi i latou i aano uma. Oti le zucini ma kāloti i ni mama manifinifi i luga. Faʻapipiʻu le pepa ma tuʻu i totonu o le ogaumu. Pipi mo le itiiti ifo i le 30 minute. E le gata i lea, e mafai ona saunia lenei ipu i totonu o le ogaumu poʻo luga o le fafie. O nisi tagata e fiafia e kuka kuka, ma o se iʻa atoa.

O se tasi o mea leaga o le telapia ma le pangasius. O nei ituaiga o meaola oona e ola i totonu o vai o le vaipanoa, o nisi taimi e vaeluaina. E masani ona taʻua i latou o "otaota", ao latou 'ai mea uma latou te vaʻaia i le pito i lalo o le vaitafe, i le taimi lava lea, ua faʻaumatia i latou i le telefoni. E ui lava i le mea moni e faapea, o counters are full of such species, e le o fautuaina e 'ai e fomaʻi.

E faʻafefea ona aveese e le iʻa le tele o le cholesterol

O le tele o ituaiga o sui o le eletise o se punavai sili o meaola eletise. O i latou e mafai ona faʻafoeina le gaosiga o le cholesterol lelei, lea e nafa ma le gaosiga o le palatini, mo le gaosia o hormones, mo le galuega o le ate ma isi totoga. E fesoasoani foi i le gaosia o le vaitamini D.

E ala i le faʻaaogaina o le sami (vaitafe i se tulaga maualalo), o le puipui o toto toto ua faʻamalosia, faʻamamaina ma faʻaosoina le toto, ua toe faʻaleleia le tino. O le mea lea, o le cholesterol leaga e le faaputuputu i luga o puipui o toto, okeni, e aofia ai le faiʻai, maua ni meaʻai i se taimi talafeagai, ua tumu i le okesene.

Ae pe a fafaga iʻa, e taua tele le gauai atu i le fou o filifiliga, auala kuka, a leai, o le a le toe aoga.

Fautuaga - o lenei faʻamatalaga aoga e faʻasalalau mai le tasi tagata i le isi, pe taliaina o se mea e tasi mo tagata uma.

  • Afai ei ai ni masalosaloga pe a faʻatau iʻa, e tatau ona e sola i le vai ma le lemoni mo ni nai itula, lea e manaʻomia ona suia i ni nai taimi. E le faʻaaoga lenei i iʻa pala, o lona auala e mautinoa lava i le lapisi. O loʻo matou talanoa e uiga i masalosaloga e uiga i le maota.
  • Aua le tunu iʻa, aemaise o le vao, e aunoa ma le faamamaina. Muamua, o le a oona, ma lona lua, e ono aofia ai anufe.
  • O iʻa e faatatau i mea taumafa, e oo lava i mea e sili ona manava, e sili ona lelei ai aano o manu.
  • O fanau e taumafaina iʻa e le lelei, e mafai ona faaseseina: faʻafefiloi iʻa ma fafaga aano o manu ma togafitia i meaʻai, lea, mo le tele o vaega, e fiafia tamaiti.

O le gaosiga masani o le cholesterol e nafa ma le libido, faʻapea foi le gaioiga o feusuaiga. E mafua ona o le tuufaatasiga o le tuufaatasiga o le eletise e gafa ma le gaosia o hormones.

Laʻau faʻamaisa fou fou ile lava suasusu

  • 2-3 'aʻano fou tiogo,
  • 1 lapisi tele,
  • se paluga o pepa.

Taʻu le iʻa, tipi i ni fasi lapopoa, tuʻu i totonu o se fagu loloto, tuu le sipuni i le mama, luga ma le pepa. Liligi sina vai laitiiti. Leai se mea e tatau ona faaopoopo ai le suauu.

Ona tapuni loa lea o le tapuni, faʻapipiʻi i le vevela maualuga, aumai i se vevela. Ona tatau lea ona faaitiitia le afi i le afa, tuu i fafo mo le 15-20 minute. E mafai ona e malamalama o le ipu ua saunia e ala i le suka. E tatau ona mama, maualalo. I le taimi o le kukaina, o vaega o le vao e le manaʻomia ona toe faʻaaogaina.

Fagogo i le maketila ma pateta

Mo le 1 kilokalama pateta o le ae manaʻomia:

  • 2-3 tino oti o meaola,
  • 2 aniani alalaʻau,
  • 100 g kulimi kulimi
  • pepa e tofo.

Taʻu le iʻa, tipi le fusi, tipi i ni vaega laiti. 'Otiʻoti le sipuni i totonu o mama, faʻafefiloi ma fasi iʻa, tuʻu mo le 10 minute.

Ona faaopoopo ai lea o le kulimi kulimi, tao i totonu o le ogaumu mo le 50-60 minute.

Aʻa i lalo o se peleue fulufulu

Mo lenei ipu, hake, pollock, ma flounder ua talafeagai.

  • 1 kg o fuga iʻa,
  • 3 kāloti,
  • 2 aniani,
  • 100 g sisi malo
  • 200 g kulimi suamalie
  • se laulaau lanumeamata.

Ufiufi le pepa tao tao, ma tuʻu le fusi. I le pito i luga, faataatia le aniani, kokoloti, kulimi kuka. Maunu ma le kirimigi oona, tuu i le ogaumu mo le 1 itula. Fafasi le otaota maeʻa i laʻau, galue vave.

Gagana Eleni

  • 1 kg o soo se iʻa,
  • 300 g tamato
  • 300 g pepa
  • 2 cloves o le kalama,
  • 100 g sisi malo
  • 200 g kulimi suamalie.

Faʻamuʻu le ipu falaoa i le suauʻu olive, faʻapipiʻi le fusi i fasi pepa.

Filifili vavave se laei mo iʻa. Ina ia faia lenei mea, ia fufuluina fualaau faisua, faʻafefiloi ma sisi, kulimi kulimi, sasaa le fusi. Pipi i le ogaumu mo le 30-40 minute. Auauna atu ma fualaau faisua fou.

Mulimuli ane, o se fua vitio.

O suʻesuʻega faasaienisi e faamaonia ai o le faifai pea o le fagota mo le 2-3 masina e mafua ai ona paʻu i le maualuga o le lipoproteins leaga e 20%, o se siitaga e 5%.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Faʻavae ma cholesterol

Vaitafe o le Vaitafe ma le gataifale e aofia ai le tele o vitamini ma minerale, e pei o:

  • fulukalama ma iodine,
  • calcium, seleni ma le sima,
  • Omega-3 ma Omega-6 (aemaise lava i le pusa, o le salmon, kele),
  • vitamini A, E, B, D, ma nisi ituaiga - C.

O iʻa e sili ona suamalie o loʻo avea ma punavai autu o le Omega-3, lea e aofia ai i le faʻaogaina o le "saʻo" cholesterol. Faʻafetai i lenei gafatia o aano o manu, faʻamalosia le puipui puipui, toto toto, faʻaleleia le toto i totoga, ma faʻaleleia le tulaga o faʻalapotopotoga uma.

Ae o ituaiga eseese ma ituaiga o oloa o iʻa e aofia ai le tele o fua o le gaʻo maloloina, o lea o loʻo i ai le tulaga tuʻufaʻatasia:

  • ituaiga eseese - mai le 15% (eel, halibut, whitefish),
  • gaʻo iʻa - e oo atu i le 15%,
  • aofaʻi gaʻo gaʻo - 8-15% (bream, carp),
  • vasega maualalo maualalo-e oʻo atu i le 2% (cod).

O le mea e mataʻina ai, o le maualalo o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le iʻa e matauina pe a uma ona faʻaleleia, o lona uiga, i le taumafanafana. O le maualuga (25% o le mamafa o le tino) mo gaʻo o loʻo oʻo ia Tesema. I le averesi, o iʻa o loʻo iai 6.5 g o Omega-3 mo 200 g iʻa uma.

O le Cholesterol o loʻo i ai i aano o manu, ae o lona aofaiga, faʻapea foʻi le maualuga o le gaʻo, e fesuisuiaʻi:

  • iʻa eseese (e pei o le eleelea, selu) e aofia ai le 300-360 mg o le "sao" cholesterol vaega,
  • carp, notothenia - 210-270 mg,
  • polu, togafiti - 97-110 mg,
  • popo - 56 mg
  • sea ​​language, pike - 50 mg ia taʻitasi,
  • solofanua solofanua, cod - 30-40 mg.

Mea taua o iʻa e faʻaitiitia ai le cholesterol

O le tamaoaiga o le tuufaatasiga e fuafua ai le lautele o aafiaga aoga o iʻa i luga o le tino. Faatasi ai ma le masani ona faʻaaogaina lelei o iʻa, ua i ai le maualuga maualalo o le gafatia o le maualuga o le cholesterol leaga, ae o le faateleina o mea o iai i le Omega-3, lea e mafai ai:

  • faamalolosia vaʻa fatu
  • faateleina le faʻatinoga ma le lelei o le faiʻai,
  • ia faaleleia le tulaga o le tino, faasaoina le malosi ma le autalavou,
  • faaleleia le tuufaatasiga ma le maualuga o le toto,
  • Faʻasaʻoina le lipid metabolism,
  • e maua ai le puipuia o le tele o faʻamaʻi tuga, e pei o le angina pectoris, maʻi suka, tafe, fatu fatuga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vevela, togafiti ma a latou ituaiga e faʻamalosia ai le puipuiga, faʻaleleia le vaaia o le tino, le tulaga o le paʻu, fao, lauulu. O iʻa laʻau e le o ni faʻapogai taua o le vitamini D, ae ua faʻamalosia i le vitamini B12. O le gaʻo susu gaʻo ma le behabut (1-2% gaʻo) e iai le tele o polotini o loʻo fausia (16-18%).

O iʻa o se mea taumafa e aofia ai elemene taua e manaʻomia mo le soifua maloloina o le tino atoa.

O aoga o le iʻa:

  • siakiina o le tino (e ui lava i le gaʻo, e i ai nai kalori),
  • faʻaleleia atili o le gastrointestinal tract i faʻalavelave faʻapitoa (ona o le faigofie o digestibility),
  • puipuiga o maʻi o le thyroid (ona o le i ai o le iodine i le tuufaatasiga),
  • o le tuʻuina atu o se aʻafiaga o aʻafiaga (ona o le i ai o vitamini B, E, mea e le faʻamamaina),
  • aafiaga e tetee ai-inflammatory (ona o iodine),
  • puipuia o maʻi fatu ma vascular (lea e aʻafia ai le potassium, vitamini B, B1, D)
  • faateleina le tino vaaia, lea e maua ai vitamini A, B2,
  • tuʻuina atu o le cholesterol i le toto toto, lea o Omega-6 ma le 9, vitamini B3 ma le B12 e taliina),
  • faamautuina o le tulaga faalelagona, tausiga o le tino o le tino (iodine, calcium, iron, magnesium, vitamini B, Omega-3),
  • faʻaopoopoga ma faʻaleleia le lelei o le olaga.

E leai se aoga o iʻa i le vaitafe nai lo iʻa, ae e tatau ona sili atu i latou i meaʻai. O le maualuga maualalo o tomai e tusa ai ma le cholesterol ua maua i le pike perch, pike, bream, burbot.

O le fea e mafai ona ou 'ai?

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol i totonu o le tino, o lona uiga, ina ia faatonutonuina, e tatau ona e faaaogaina fua o le iʻa, susu-vai. Tomai faʻapitoa e aofia ai salmon, tuna, popo, togafiti, sardines, ma galala i le meaʻai. Mo se faataitaiga, 85 g o le salmon e aofia ai le 1 g o le EPA ma le DHA. Nai lo o le salmon, e mafai ona e 'ai i le paʻepaʻe (fuga, trout) i se aofaiga e oo atu i le 150 g.

Ae o tagata e maualuga le cholesterol e tatau ona 'ai lelei iʻa. Mo lenei mea, e tatau ona tao tao falaoa, faga i totonu o lona lava suavai i luga o se afi mumu (grill) poʻo le uila. E faasaina le faʻaaogaina o suauu fuālaʻau mo le sauniuniga o soʻo se iʻa. E matua afaina ai le fusi o iʻa i le suauʻu suauu. O lenei faiga kuka e faʻaaoga uma ai mea taua ma faʻasaʻo ai cholesterol leaga.

Taua: o iʻa ulaula e aofia ai meaola, o lea, e le tatau ona aofia ai i le lisi. Laʻau le saogalemu, iʻa masini pe aisa.

E ui lava i le le mafaatusalia o aoga o le sami mo le tino ma le maualuga o le cholesterol, ae maise lava mo le faiga o le faatonutonuina o le maualuga o le cholesterol, e mafai ona afaina ai iʻa. O lenei lamatiaga e mafua ona o le malosi o le iʻa e faʻafefe ai vailaʻau oona, toxins ma isi mea leaga mai le vai lea e aau ai. O le mea lea, o le iʻa na maua mai le vaʻa eleelea e ono aofia ai ni sima o mamafa mamafa. O le faateleina o le naunau e faaputuputu masima o cadmium, chromium, lead, arsenic, faapea foi elemene eletise, e pei o le isotope strontium-90, ua maua i le salmon ma le tuna.

Le aoga tele le iʻa tuai, ona o le faaputuputuina o vailaʻau oona i totonu o le olaga atoa. O a latou aofaiga telē "faʻafefete" mea aoga elemene ma la latou aofaiga, o le a le maualuga o le tau o le iʻa.

I le faaopoopo atu i le lelei o le suavai, o fale teu oloa pe a uma le fagota e aafia ai meatotino o iʻa. A mavae vaitafe, vaituloto, sami, iʻa e ulu atu i le "faatoaga faifaatoaga", lea e teuina i totonu o faatanoa faapitoa. Ina ia maua e ia le mamafa o le mamafa, e fafagaina o ia i le fafagaina o mea faʻapitoa. O nisi taimi e matelaina ao lei fasia, o lea e itiiti ifo le caviar i ai. E masani lava i luga o ia faatoaga o loʻo salalau se faʻamaʻi pipisi. Ma o le afaina mai le mai mama e tele:

  • strontium-90, cadmium ma isi masini mamafa e mafua ai le le lelei o fatugaʻo, selu, ma fafine - ovaries,
  • mea leaga e faʻaosofia ai le faʻailoaina o tamaʻitaʻi i tamaʻitaʻi,
  • afaina ai iʻa e mafai ona mafua ai le kanesa
  • o se maʻi tuai tuai na faʻaleagaina le tuufaatasiga o le toto, faʻavevesiina faiga faʻavae, faʻafeusuai le le atoatoa,
  • siama afaina ua mafua ai le oona ma le afaina i totonu o le mea oona (aemaise lava pe a faʻaaogaina se oloa ua faʻatauina).

O nisi tulaga lamatia o iʻa leaga mo fafine maʻitaga. O le aʻafiaga leaga e aʻafia ai le tamaʻitaʻi, ae faʻapea foi le pepe o loʻo atiaʻe i totonu o lona manava, faʻaosofia le le atoatoa o le tino ma faaletonu o le mafaufau.

Cholesterol i totonu o iʻa e maua i ni eseesega eseese. Po o le a lava lona faʻatonuina, e le mafai ona teena iʻa aano, aua e oʻo lava i le mea sili ona laitiiti e mafai ona satuʻu le tino i le omega-3 talafeagai, lea e toe faʻafoisia ai le faʻatinoina o mea uma ma okeni o le tino o le tagata. O le mea lea o le a tatou taumafai ai e tali pe o le a le ituaiga iʻa e mafai ona e 'ai ma le maualuga o le cholesterol.

Laʻau iʻa

O le tuufaatasiga o le iʻa e aofia ai elemene o loʻo faʻamautuina le tafe toto

O le tele o vitamini ma minerale e faʻapitoa i iʻa ma iʻa:

  • fulukalama ma iodine,
  • calcium, seleni ma le sima,
  • Omega-3s ma omega-6s,
  • vitamini A, E, B, D, ma nisi ituaiga - C.

I le fatuina o le "ola maloloina" cholesterol, o Omega-3 e aofia ai, lea e maua i le tele o iʻa i iʻa. Faafetai i lenei vaega, o le puipui o toto toto e sili atu le malosi, o le toto e suia ai lona tulaga - o le suavai, ma o le setete o tino ma mamanu e masani ona faatulagaina.

O ituaiga eseese o iʻa e aofia ai le tele o fua o le gaʻo maloloina:

  • e sili atu i le 15% - matua suamalie (sardines, anchovies, vao),
  • e oʻo atu i le 15% - suauʻu (fuga, saury, mackerel, el),
  • 8-15% - avefeʻau (chum, solofanua solofanua, togafiti),
  • e oo atu i le 2% - e leai ni mea (pike, bream, perch).

O le faʻateleina o le cholesterol i iʻa o manu:

  • e oo atu i le 50 mg - maketi o solofanua ma le cod,
  • 50 mg taʻitasi - ituaiga o laʻau o pike,
  • 56 mg - iʻa,
  • 97-110 mg - polisi ma le vao,
  • 210-270 mg - carp ma le notothenia,
  • isi iʻa - 300-360 mg o le "saʻo" cholesterol.

Vaega taua

Ona o le tele o lona fatu, o soʻo se iʻa ua manatu e aoga. Ae ui i lea, talu ai ona o loʻo i ai faʻamaʻi amino ma microelements, o le gataifale ua manatu e sili ona "lelei".

Elemene aoga i le tuufaatasiga o aano o manu:

  1. Puipuia O fuga iʻa o se mea taumafa e faigofie ona digestible. Pe a faatusatusa i le paluga, o le a fausiaina le iʻa i totonu o le lua itula, lea e fa 4 taimi vave nai lo aano o manu.
  2. Faʻu suauu. Ole gaioiga atherogenic ole gaʻo gaʻo ua mafai ai ona e faʻapipiʻi atili lipoproteins i le ate. E maua mai i lalo ifo o le cholesterol ma faʻateʻa ese ai le tino o le tele o tupe teu. Mo le puipuia ma le puipuiga o faʻamaʻi mai, o le mea tatau lea ona 'ai iʻa i aso uma.
  3. Micro ma elemene elemene. O le fillet e aofia ai phosphorus, calcium, iron, magnesium, potassium, copper, zinc, manganese, sulfur, sodium, selenium. I nisi o ituaiga o iʻa o le gataifale - iodine, fuluinu ma le suka. O nei vaega uma e saofagā i le atinaʻeina o metabolic processes. O le potassium ma le magnesium e i ai se aafiaga lelei i le cardiovascular system. Ina ia taofia le osofaʻi o le fatu ma faʻaitiitia le lamatiaga o lona tupu e 20%, e oʻo lava i le cholesterol lofituina, e mafai ona e 'ai se iʻa pe tusa o le tasi i le vaiaso.
  4. Vitamin A. Mea e gaosi ai le suamalie e afaina ai totoga o le vaʻaia ma aafia ai i faiga faʻavae uma.
  5. Vitamin E. Faateleina le leo o le tino atoa, e avea o se antioxidant. O se elemene taua e maualalo ai le maualuga o le cholesterol i le toto. I tagata gasegase i le atherosclerosis, o le vaitamini E e faʻaitiitia vaega ninii atherosene o le lipids, ma puipuia ai le tupu mai o maʻi fatu cardiovascular.
  6. Vitamin B12. I tagata gasegase ma le atherosclerosis, o le elemene e faʻaitiitia ai vaega ole atherogenic o lipids, ma puipuia ai le tupu mai o maʻi fatu cardiovascular.

O se faafitauli faʻaonapo nei i vailaau faʻasaina o le faateleina lea o le numera o tagata mamaʻi e maualuga le cholesterol i le toto. O le tino o le tagata lava ia e maua mai ai se gaʻo-pei o le cholesterol. E le mafai e le tino ona galue e aunoa ma le cholesterol e aʻafia i le tuʻuina atu o hormones sex, vitamin D.

O le vaevaeina o le cholesterol i le leaga (lipoproteins le maualalo) ma le lelei (maualuga lipoproteins) o loʻo taʻu mai ai le manaʻoga e taulimaina mea leaga, e oʻo atu ai i le fatu ma oso. O le cholesterol lelei - o se vaega o siama siaki, o se faʻamautinoaga o le soifua maloloina lelei o le ponaivi ma le popole, faʻapalaina. Fai mai fomaʻi o le mea pito sili ona taua i le faagasologa o le tausisia o le fua o le cholesterol normative o le faʻavaeina lea o taumafataga masani.

Le aoga o iʻa e faʻaitiitia ai cholesterol leaga

I le tautalagia o amio tatau lelei, e manaʻomia ai e tagata tausi meaʻai le lisi o meaʻai e tatau ona fai. O vaega o le fusi iʻa e fuafua ai le tofo ma le aoga. O iʻa mai le gataifale ma vai fou e aofia ai vailaʻau, amino acids, ma microelements e manaʻomia mo le toe faʻaleleia atoatoa:

  • O le taumafataga ma le vave gasegase e maua mai ai se porotini e le maualalo i le tau o le protein o manu. Amino acids e faia le vaega o mea fau fale mo le masini feaveaʻi o le tino o le tagata.
  • O le suauu gaʻo o loʻo faʻaalia e le anti-atherogenic meatotino. Omega-3 ma omega-6 oona gaʻo fesoasoani i le faʻasalalau o lipoproteins 'aoga' i le ate. Lipoproteins, faʻavavevave solo e ala i le faʻamalositino, "mama" puipui i totonu o toto toto mai tupe teu faʻaputu. O lenei faʻamalosiga e faʻaititia ai le lamatiaga o le maualuga o le cholesterol ma le faʻamalosia o mea e uiga i le atherosclerotic.
  • O iʻa e aofia ai micro ma elemene elemene: phosphorus, calcium, iron, magnesium, potassium, copper, zinc, sulfur, sodium, selenium. O iʻa o le gataifale e tumu i iodine, fuluʻi ma le suka. O nei elemene o se vaega o enzymes lea e avea o ni mea e faʻaaoga mo metabolic processes i le tino. O le magnesium ma le potassium e maua ai se aafiaga lelei i luga o le tulaga o le fatu maso ma vaʻa toto. O le faʻaaogaina faʻaogaina o meaola mūmū ma elemene ma oloa o iʻa e aveesea ai le ono osofaʻi o le fatu i se tagata e maualuga le cholesterol.
  • O vailaʻau faʻasaina o le A ma le E i ai le anti-atherosclerotic lelei ma maua ai se aafiaga i le faʻaitiitia o le cholesterol.
  • Vitamin B12 ei ai sona aoga aoga i le faagasologa o le hematopoiesis.

Vaʻa iʻa i luga i le maualuga maualuga o le lipoproteins

O sikoa i le maualuga o le HDL o le tuna, pusa, figota, vao, sardella ma sardine. E fautuaina e tagata e taumafa taumafa mea taumafa ma tao tao. E i ai le manatu e mafai e le iʻa faʻafefe o ituaiga o loʻo taʻua i luga ona fesoasoani e tuʻuitiitia le cholesterol, ae le o fomaʻi uma e malilie faatasi ma lenei.

Taugofie le tau

O le togafiti, lauiloa i Rusia, ua aloaia e sili atu le manuia i tagata e maualuga le cholesterol. Mo lenei faamoemoe, e tasi le tulaga e manaʻomia - taumafa lelei. O le a leai se aoga mai le togafiti. O le kukaina poo le tao tao o le a avea ma se mea e fiafia i ai, ma se mea faʻasolosolo.

Vaega o le kuka lelei

O le sauniuniga talafeagai o se iʻa iʻa e manatu i ai o se taimi taua mo le faʻasaoina maualuga o le aoga mo togafitiga faʻapitoa ma togafitiga. E tolu metotia e maua ai se aoga aoga i le cholesterol e kuka ai, salu, ma tao.

Ae ao le i kuka, e tatau ona e filifilia le iʻa e tusa ai ma fautuaga a tagata tomai faapitoa:

  • O le faatauina o iʻa e sili atu nai lo le au faʻatau igoa ma se igoa lelei,
  • sili atu le filifilia o se iʻa e le tele, ona o le lapoa tele o se iʻa e iloa ai tausaga, o se tagata matua ua faʻaputuina mea leaga,
  • e tatau ona e aofia ai lou lagona manogi: i iʻa fou, o le manogi e faapitoa i le vai, ae le o le ita, pe a manava le iʻa ma le le fiafia, o loʻo taʻu mai ai se fou,
  • e mafai ona e tuʻiina le tino maliu i lou tamatamailima, pe a fai o le tamatamailima e tumau mo sina taimi, o lona uiga o se mea e le mautonu, talu ai e leai se elasticity o aano o manu,
  • o le lanu o le tino maliu e eseese mai le grayish i le mumu.

E tusa ai ma manaʻoga mo le teuina o iʻa, e mafai ona teuina i totonu o le pusaaisa mo 2-3 aso, i le pusaaisa mo le tele o masina.

Ava gaʻo ma cholesterol

O le suāuʻu iʻa, e pei o se vailaau faʻamalosi i le tino, e manatu o se mea e ese ai i latou e le 'ai iʻa. O le suāuu o se faleteuoloa o aoga aoga gaʻo. O le aveina o capsules e lua i aso uma e fesoasoani ai i lalo ifo o le maualuga o le cholesterol, faamama ai vaʻa toto, ma faʻasaʻo le toto toto. Ua fautuaina e polofesa o le soifua maloloina le suʻeina o suāuu mo soʻo se tasi e silia i le 50 tausaga e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, fatuga o le fatu, ma le taʻavale.

Afai e te mulimuli i tulafono faigofie mo le suiina o le meaai, ia aofia ai meaʻai e sili ona lelei saunia i au mea taumafa, e mafai ona e maualalo le maualuga o le cholesterol. Aua le faalagolago atoa i fualaau faasaina. O le toatele o le a mafai ona aloese mai faamaʻi e mafua mai i le lipoproteins maualalo, e aofia ai iʻa o le gataifale po o le sami fou. O le tuʻuina atu o le tino o le tagata i se masini e faigofie ona digestible, e maua ai le malosi o meaʻai e maua ai le faʻaogaina o le tino o le endocrine, faʻamalosia ai le lagona o lagona, le gafatia o le mafaufau ma le manatua, ma le faʻamautuina o metabolic process. I tagata gasegase e sili atu i le cholesterol, o ipu iʻa e faʻaitiitia ai le ono mafai ona oʻo i faʻafitauli o le fatu.

Tuua Lau Faamatalaga