O le maʻi suka: o le a le mea matautia, mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le a le maʻisuka? O le faʻavae o le faʻamaʻi o le solia lea o le metabolism o gaʻo ma le vai. O le iʻuga, o loʻo faʻaititia le galuega o le pancreatic. O lenei tino e nafa ma le gaosia o le hormone e taʻua o le inisalini.

E toʻatele e fiafia i le inisalini? I le uma, o ia o loʻo faʻaaogaina e togafitia le maʻisuka.

O le inisalini o le hormone e aʻafia i le gaosia o le suka. I lona toesea, e le mafaia e le tino ona gaosia le suka i le kulukose. O le iʻuga, o le maualuga o le suka o le toto e tulaʻi mai. Ua tele naua i le tele o meaʻai.

I le tutusa ma lenei faiga, o loʻo i ai le solia o le suavai. E le mafai e kulupu ona taofi vai. O le iʻuga, o lona sili atu e faʻateleina e fatugaʻo.

Afai ei ai se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o lona uiga o le tino lea e aafia ai le tino i se maʻi pei o le maʻisuka.

Tali atu ile inisalini i le suka o le toto

O le a le inisalini ma o le a le mamanu o ana fegalegaleaiga ma le suka? I le tino o le tagata, o peta-protein o le pancreas e nafa ma le gaosia o le hormone. O le inisalini e saunia ai siama i le aofaiga tonu o le suka.

O le a le ituaiga o gaioiga e matauina i totonu o le tino ma le maualuga o le suka? I lenei tulaga, e le lava le inisalini i totonu o le tino, ae maualuga le maualuga o le suka, ae o sel e mafua ona o le le lava o le glucose.

O lea la, o le maʻisuka. O le a le gagana faigofie? O le faʻavae o le faʻamaʻi o se soliga o faiga faʻasolosolo i le tino. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻatoʻilaloina ma mauaina.

Ona o le leai o le inisalini, o le paʻu e afaina i tamai pustules, o le tulaga o le gums ma le nifo, o le atherosclerotic plate, angina pectoris, o le faateleina o le mamafa, gaioiga o le fatu ma le faanoanoa, ua le mautonu le vaaiga o le tino.

Etiology o le maʻi

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka, o le a le mea e mafua ai? O le pathogenesis o lenei faʻamaʻi e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi. E lua ituaiga autu e iloga, o loʻo i ai feeseeseaiga tele. E ui lava i le faʻasalalauga faʻaonaponei o lea vavaeʻesega e faʻapitoa, o le ituaiga o faʻamaʻi e taua tele i le filifiliga o togafitiga. O le mea lea, e fautuaina e mafaufau lelei uiga o ituaiga taitasi ma faʻamaonia a latou uiga autu.

I soʻo se tulaga, o le maʻisuka, o mafuaʻaga o loʻo i totonu o le soliga o le gaʻofale gaʻo ma le faʻaauau pea ona maua i le kulukose toto, o se maʻi ogaoga. O le maualuga o le suka i le toto e taʻua o le hyperglycemia.

Ole inisalini o le hormone e le fesoʻotaʻi ma le tino. O ia o le na te faʻaititia le mea o le kulukose i totonu o le tino e ala i le taitaia i siama uma o le tino. Glucose o se mea malosi malosi lea e fesoasoani e faatumauina le ola o le tino.

Afai e gau le tino, ona le auai lea o le kulukose i le gaosiga masani o le metabolic ma ua aoina i le toto. O mafuaʻaga ia e mafua ai le maʻisuka.

E tatau ona maitauina e le o faʻateleina uma i le suka toto o le maʻisuka moni. O le faamaʻi e mafua ona o le uluai solia o le gaioiga o le inisalini.

O a aiaiga mo le hyperglycemia?

E mafai ona tulai mai le hyperperglycemia i tulaga nei:

  • Pheochromocytoma. O se maʻi oona i le gland, o loʻo fesoasoani i le gaosiga o hormones e faʻatau i le inisalini.
  • Glucagonoma ma le somatostatinoma - o le faʻateleina o sela e faʻapipiʻi ai tagata tauva o le inisalini.
  • Faʻateleina galuega faʻatonu.
  • Faateleina le galuega o le thyroid (hyperthyroidism).
  • Cirrhosis o le ate.
  • Faʻasalaga o le faapalepale i gaʻo (o le faʻaitiitia o le inu o le tino pe a uma ona 'ai faʻatasi ma le masani masani anapogi).
  • Pasia o le hyperglycemia.

O le mafai o le faʻamavaeina o ia tulaga ona o le mea moni e faapea, o le hyperglycemia e mafua mai lona lua. E galue o ia o se faailoga. O le mea lea, o le faʻamavaeina o le faʻamaʻi faʻamaʻi, e mafai ona ausia le faʻamautuina o le maualuga o kulukose o le toto.

Afai o le solia o le solia o le tulafono i totonu o le tino mo se taimi umi, o le mea lea e mafua ai ona iloa se maʻi e pei o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tupu mai i le talaaga o faiga faʻapitoa i le tino.

Faailoga o le maʻi

O le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le faateleina o le faʻalauteleina o uiga sili ona taua. O le maʻisuka e seasea ona talatalanoa i le saoasaoa o le uila, e amataina malie.

O le amataga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  • matagogo
  • o le fia inu pea e le mafai ona faamalieina
  • faateleina le urination,
  • paʻu faafuasei mamafa po o le gaʻo,
  • suamalie ma vego paʻu
  • le faʻavaeina o tamai pustules i luga o le paʻu,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • vaivaiga maso
  • vaivai,
  • faʻateleina le sosolo.

E masani lava, o nei faasea o le logo muamua lea o le amataga o le maʻisuka. Afai e maua na ituaiga o faailoga, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se endocrinologist.

A o faʻalavelave le faʻafitauli o le maʻi, e mafai ona tupu tulaga e afaina tele ai le gaioiga o totoga i totonu. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e oʻo lava i le soliga o le malamalama ma le oona tele ma le tele o le toilalo o le tino e mafai ona matauina.

Faʻaiʻuga e faʻaosofia ai le faʻamaʻi

O le a le maʻisuka? O mafuaaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e eseese.

O mafuaʻaga taua o le maʻisuka e pei ona taua i lalo:

  • Faʻasalaga masani. I le taimi lava e tasi, o isi faʻailoga ua faalēaogāina.
  • Taumafa mamafa.
  • O le tele o togafitiga faʻapitoa i le tino e fesoasoani i le faʻaleagaina o peta proteins. O se taunuuga, o le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino ua faʻalavelaveina.
  • O le tumutumu o le pancreas, pancreatitis, maʻi le faʻaleagaina o gutu o le endocrine e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻi.
  • O faʻamaʻi pipisi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina le tino e le rubella, moa moa, hepatitis ma e oʻo lava i le taatele. O nei faʻamaʻi e mafai ona avea o se faʻapogai mo le atiina ae o le faʻamaʻi, aemaise lava i tagata o loʻo aʻafia.
  • Le popole popole. O le tosina o le lagona e afaina ai le tulaga o le pancreas.

E iai se mea e matua tupu

E iai se sao o le matua i le atiina ae o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka? O le mea faʻafefe, o le tali e lelei. Ua iloa e saienitisi o tausaga uma e 10, o le lamatiaga o le tino i se maʻi e lua lua. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona mauaina e oo lava i pepe.

Aisea e lua ituaiga o faʻamaʻi

O lenei eseesega e taua tele, talu ai i se tasi o ituaiga poʻo seisi ituaiga togafitiga eseese ua filifilia.

O le umi o le maʻi suka maua, o le itiiti ifo o le vaʻaia o le vaevaega i lalo. Faʻatasi ma se faʻagasologa faaumiumi, o le togafitiga lava e tasi o le a faia e tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le maʻi.

Ituaiga 1 maʻisuka

O nei meaola e mafua ai le le lava o le inisalini. O le tele o taimi, o tagata ei lalo ifo o le 40 tausaga ma se tino o le tino e mafai ona aʻafia i lenei ituaiga faʻamaʻi. O le maʻi o le maʻisuka e ogaoga. Ina ia taofia le maʻi, e manaʻomia le inisalini. O le mafuaʻaga o le tino e maua ai faʻamaʻi e faʻaleagaina ai sela o le pancreatic.

I le i ai o le maʻisuka ituaiga 1, o se fofo atoatoa e le mafai, e ui lava e seasea lava o iai ni mataupu o le toe faʻafoʻisia atoatoa o galuega o le pancreatic. Ae o lenei tulaga e mafai ona ausia e ala i le aofia ai o se taumafa masani ma le faʻaaogaina o meaai masani.

Le tausia o le tino i le faʻaaogaina o se mea faʻapipipasi o le insulin, lea e faʻatautaia i le intramuscularly. Talu ai o le inisalini e faigofie ona faʻaumatia i totonu o le gastrointestinal tract, o le faʻaaogaina i ni pepa e le aoga. O le hormone e faʻatautaia i meaai. I lenei tulaga, e taua le tausisi i se meaʻai. O oloa e maua ai le suka ma gaʻo faʻateʻa e matua vavae ese mai le taumafataga.

Ituaiga 2 maʻisuka

Aisea e tulai mai ai lenei maʻisuka? O mafuaʻaga o le mea e tupu e le o le leai o le inisalini. O le tele lava o taimi, o se maʻi e afaina ai tagata pe a mavae le 40 tausaga o loʻo i ai se uiga e sili atu le mamafa. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o loʻo taoto i le leai o se lagona o sela i le inisalini ona o le faateleina o mea o loʻo iai i meaʻai i le tino.

O le puleaina o le insulin e le talafeagai i tagata maʻi uma. E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili le togafitiga saʻo ma e tatau ai, pe a manaʻomia, fuafua le fua o le hormone i aso taitasi.

Muamua, o nei tagata gasegase e valaʻaulia e toe iloilo a latou meaʻai ma tausisi i se meaʻai. E taua tele le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. E fautuaina e faasolosolo malie le mamafa o le mamafa (3 kilogilama i le masina). O le mamafa e tatau ona mataʻituina i le olaga atoa, e le faʻatagaina ia faʻaopoopoina.

Afai e le fesoasoani le taumafataga, o vailaʻau faʻapitoa e faʻatulagaina e faʻaititia ai le maualuga o le suka, ma naʻo se tulaga ogaoga e mafai ona faʻaaogaina ile inisalini.

O a faʻalavelave faʻaleagaina e faʻaalia i totonu o le tino ma le faateleina o le inisalini

O le maualuga o le suka o le toto ma le umi o le faʻamaʻi lava ia, o le sili atu ona ogaoga o ona faʻaaliga. O aʻafiaga o le maʻisuka e mafai ona ogaoga.

O faʻalavelave faʻaleagaina nei ua faʻaalia e faʻasaʻo le glucose i le tino:

  • Glucose ua suia i le gaʻo, lea e oʻo atu ai i le manua.
  • Ole faʻaaogaina o masini puipuia o le membrane, e mafua ai le solia o le faʻatinoina o faiga uma i le tino o le tagata.
  • Ua amata ona faʻaaogaina le auala ole tuʻuina atu o le sorbitol glucose. O le gaioiga e faʻapogai ai foliga o mea oona e tuufaatasia e faaleagaina ai namu namu. O le faavae o le neuropathy o le maʻisuka.
  • Ua afaina ai iʻa laiti ma tetele, lea e mafua mai i le faateleina o le toto o le cholesterol i le taimi o le glycosylation o protein. O se taunuuga, o lenei faagasologa e mafua ai le maʻisuka microangiopathy o totoga o le tino ma mata, faapea foi ma le angiopathy o pito i lalo.

E tusa ai ma mea ua taua muamua, e mafai ona taʻua o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e fesoasoani i le toilalo o totoga o le tino ma se laumua muamua o se tasi tino.

Faailoga o le maʻisuka faigata

  • mataga mataga mataga,
  • migraines ma isi faaletonu o le tino,
  • tiga i totonu o le loto,
  • faateleina le ate
  • tiga ma le le mautonu i pito i lalo,
  • faaitiitia le paʻu o le paʻu i vae,
  • ogaoga maualuga
  • le manogi o le acetone mai le maʻi,
  • leai se mafaufau.

O foliga vaaia o mea iloga o le maʻisuka e tatau ona avea ma se faailo o le faʻailoga. O nei faʻaaliga o loʻo faʻaalia ai se atinaʻe loloto o le faʻamaʻi ma ona le lava le faasaʻo e ala i vailaʻau.

Maʻi faʻamaʻi

O le maʻi lava ia e le o se mea e lamatia ai le ola o le tagata. O le sili atu ona matautia o ona faafitauli. E tatau ona maitauina nisi o na mea. O nei aʻafiaga o le maʻisuka e taatele.

O le tulaga aupito sili ona ogaoga o le leiloa o le mafaufau poʻo se maualuga maualuga o le faʻasaina o le maʻi. O le tagata maʻi e tatau ona vave togafitia i le falemai.

O le masani masani o le maʻisuka o le ketoacidotic. E afua mai i le faaputuputuina o mea oona i gaioiga gasegase lea ei ai le aafiaga leaga i luga o siama nerve. O le faailoga autu o le coma o le manogi o le acetone pe a manava. O le mafaufau i lenei setete ua pogisa, o le tagata maʻi e ufiufi i le afu pala. I lenei tulaga, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le suka i le suka o le toto, lea e mafai ona mafua mai i le maualuga o le inisalini. O isi ituaiga o siama e matua le lava lava.

O le vaivai e mafai ona i ai i le lotoifale ma lautele. O lenei faailoga o se faailo lea o le gaioiga o le tino. Afai o le edema e faʻailoaina i le mea tutusa, ma e salalau i luga o le tasi vae poʻo le vae, ona avea lea o lenei faiga o se faʻamaoniga o le microbetiopathy o le maʻisuka o pito i lalo e mafua mai i le neuropathy.

O le malosi o le tino ma le diastolic o se faailoga foi lea o le matuia o le maʻisuka. E mafai ona mafaufau i se tulaga i auala e lua. I le mataupu muamua, o le a tosina atu i se faailoga o le mamafa o le mamafa. O le siitaga o loʻo faʻaalia ai se faagasologa alualu i luma o le nephropathy o le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei faʻalavelave, e tuʻuina atu e gaʻo fatuga mea e faʻateleina ai le toto.

I le isi itu, o le mamafa o le mamafa o vaa ma pito i lalo e masani lava ona matauina. O le faagasologa ua fuafuaina i le taimi o le dopplerography. E faʻaalia ai le i ai o le angiopathy o pito pito i lalo.

O le tiga i vae o se faailoga o le atinaʻeina o le angio-poʻo le neuropathy o le maʻisuka. O le microangiopathy e faʻaalia i le tiga i le taimi o le malosi faaletino ma le savali.

O foliga vaaia o tiga i le po e faʻaalia ai le i ai o le neuropathy o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga e faʻailoaina i le numera ma le faʻaitiitia o le lagona. O nisi tagata gasegase ei ai se lagona mu i le lotoifale i nisi vaega o le vae po o le vae.

O maʻi faʻamaʻi o le isi laasaga o le angio-ma le neuropathy o le maʻisuka pe a uma le tiga. O le faʻaalia o manua ma ituaiga eseese o le maʻisuka vae eseese. Mo mataupu taʻitasi, e tuʻuina atu metotia taʻitoʻatasi. I se tulaga faigata, e tatau ona amanaia ia pito sili ona itiiti, talu ai e faʻalagolago i le puipuia o le lala o le maʻi.

Neuropathic ulcers e mafua mai i le faʻaitiitia o le lagona o vae i le talaaga o le neuropathy ma le le atoatoa o vae. I mea taua o le feeseeseaiga i vaega o le ovi o loʻo i ai i le ponaivi o fatu ua faia e le o lagona e tagata gasegase. O Hematomas e tulai mai i lalo ia i latou, lea e faaputuputu ai pikia i le lumanaʻi. O le vae e amata ona faʻalavelave tele se tagata pe a fulafula ma foliga mai o se ulupo.

Gangrene e masani ona mafua mai i le maʻi o le maʻisuka. I lenei tulaga, e aafia ai vaa iti ma tetele. E masani lava o le faagasologa o loʻo faʻavae i le vaega o le tasi vae. Afai e faʻafefe le toto, e oʻo mai le tiga maʻila i le vae, ona tupu ai lea o le mumu. I le gasologa o taimi, o le paʻu e maua ai se uila, e malulu ma fulafula, ona ufitia lea i le paʻu ma mea lilo ma le paʻu uliuli.

O ia suiga e le mafai ona faʻamaonia. I lenei tulaga, ua faailoaina le toesea. O lona tulaga sili ona lelei o le itumalo susulu.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli

O le puipuia o faʻafitauli e faʻavae i luga o le vave iloa o le maʻi ma lona togafitiga talafeagai. E tatau i le fomaʻi ona fuafua le togafitiga saʻo, ma e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitai i faatonuga.

O pito i lalo o le maʻisuka e manaʻomia le tausiga lelei i aso uma. Afai e maua se mea leaga, faʻafesoʻotai loa se fomai tipitipi.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

Ae paga lea, e le mafai i taimi uma ona puipuia le atinaʻeina o le faʻamaʻi. I le uma, e masani lava o le faʻaosoina o genetics ma faʻamaʻi e aʻafia ai tagata uma.

I se auala eseʻese, o le tulaga o loʻo suʻesuʻeina i le i ai o le maʻisuka ituaiga 2. E masani ona fesootaʻi ma le olaga sese.

I lenei tulaga, o auala nei e mafai ona mafua mai i le puipuiga:

  • faʻasologa o le mamafa
  • le taofiofia o le toto
  • maualalo le gaʻo, maualalo meaʻai taumafa
  • gaioiga faʻaletino lelei.

Faaiuga

O lea la, o le a le maʻisuka? O le faamaʻi o le solia lea o le tino o le glucose uptake mechanism.

E leai se faʻamaʻi atoatoa. O le tuusaunoaga o le maʻisuka ituaiga 2. Ina ia taofi, o le tele o taumafa e faʻaaogaina faʻatasi ma le faʻatinoina faaletino. E tatau ona manatuaina o le aʻafiaga o le toe foʻi mai o le faʻamaʻi le solia o le tulafono e matua maualuga lava.

Faʻavasegaina o le Etiological ma faailoga

O le maualuga o le kulukose i le maʻisuka e mafua ona o le vaivai o le absorption ona o le le lava o le insulin. Afai o lenei gaioiga e mafua ona o se faaletonu i le proinsulin synthesis ona o le faʻafanoga o sela o le pancreatic, o le maʻi ua vaevaeina o le maʻisuka ituaiga 1. E masani ona maua i tagata ei lalo o le 25 tausaga.. E faʻaalia e ia lava ia faʻamaoniga nei:

  • matuai galala ma fiaai tele,
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • e masani lava ona faanatinati
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • vevela paʻu.

I tagata taʻitoʻatasi ma le faʻapipiʻiina o mea e sili atu ona lelei, o le tele naua o mea e maua mai i le hormonone e tupu mai, ae o le tali i le gaosiga o le inisalini e faʻavaivaia, ma o se "leai se aiga" e tupu. O lenei ituaiga o le maʻi e taʻua o le maʻisuka ituaiga 2. E sili atu ona lamatia ai tagata matutua. E le gata i lea, o ona uiga e matua le manino lava e ono le iloa e se tagata lona maʻi. Peitai, e tatau ona e gauai atu i uiga nei:

  • vaivai
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • mafaufau le mafaufau
  • tiga pe a savali
  • gasegase masani i tamaitai.

O le afa o tagata gasegase i le amataga o faailoga e leai se mea. Ae o le faʻafuaseʻi o le fatu o le fatu, stroke, maʻi fatugaʻo, poʻo le leiloa o le vaʻaia e mafai ona tupu. I le sefulu tausaga, o le numera o tagata e maua i le maʻisuka e faʻaluaina, o lea e tatau ai ona e vaʻai i se fomaʻi i uluai faʻaaliga.

Faʻailoga faʻafitauli

Muamua lava, o le maʻisuka e lamatia ma faʻalavelave e mafai ona tupu i ni nai aso poʻo ni itula pe atiae i luga o masina ma tausaga. I le tulaga muamua, o loʻo faʻamatalaina e pei o se mea laititi, i le lona lua - tuai. O i latou uma lava o le taunuuga o le faʻaauau pea ona maua i le toto kulukose ma le faʻafitauli o le tino i totonu o masini ua le toe mafai ona gaʻo le monosaccharide.

Tulaga le mautonu

Talu ai e le faʻaaogaina e le suka le kulūkose i le maʻisuka, o le faateleina o le catabolism o gaʻo ma protein e tupu. O oloa o lo latou gaosiga ole gasegase e maua i totonu o le toto, ona o lenei ketoacidosis ua atiae, lea e faalavelaveina ai galuega taua a le tino.

O le maualuga o le toto ma se saccharide e tau atu ai i le faateleina o lona mamafa, e mafua ai ona leiloa le tele o vai ma eletise i le gaioiga. Ona o lenei mea, e tele gaioiga ma fusivaʻi e mafatia, nephropathy, neuropathy, ophthalmopathy, micro-ma macroangiopathy, ma e oʻo lava i se maʻi suka. E aʻafia foi le faʻaleleia, e mafai ona feagai tagata ma faʻaletonu, fafine e leai se tamaʻitaʻi.

O le faamamaina o le kulūkose toto i fualaau e mafai ona maua ai le suka i le 3.3 mmol / L pe itiiti. I lenei tulaga, e tupu se tulaga lamatia-hypoglycemia, lea e mafai ona faatoilaloina e ala i le inu o se vai suka, taumafa ai meaʻai gaʻo-gaʻo, faʻaaogaina o le kullucagon sauniuniga i totonu o le maso poʻo totonu o se vein ma se vaifofo 40% kulukose. I le mataupu mulimuli, o le tuiina o siama o loʻo manaʻomia atili e aloese ai mai maso o le musele.

Ona o le maʻisuka, o le lactic acid e fausiaina i totonu o le toto, ma o le paleni e fesuiaʻi i le itu alofilima. E le gata i le le atoatoa o nisi o okeni ma le le lelei o le maua o le okesene i masini, o le a maua ai le kulimi i totonu o masini, e faʻalavelave le microcirculation. O le taunuʻuga o le siama lactic acid. O le tagata gasegase e leai sona manava, e le mafai ona manava le masani, o lona mamafa e pa'ū, e faigata le uumi. O lenei tulaga i le 70% o mataupu e maeʻa i le oti, e tatau ona vave faia vave. O le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se vai inu o le 2% soda solution ma ua faʻanatinatiina falemai.

Ona o le maʻisuka, ua faʻaitiitia le puipuiga o le tino, ma o le tagata gasegase na te faatagaina faʻamaʻi pipisi e sili atu ona leaga, e masani lava ona i ai le tuberculosis pulmonary.

Maʻi faʻamaʻi

Tuʻu ese o se mea e pei o le coma, mafua ona o le le lava o le inisalini. O se taunuuga o ni tulaga ogaoga se lua:

  • ketoacidosis e mafua mai i le faateleina o le eletise ma le le lava o le faʻaaogaina o tino o le ketone na gaosia e le ate i le tali atu i le matelaina o fatu o le insulin e faalagolago i le tino e le mafai ona faʻaaogaina le kulukose,
  • lactic acidosis, faʻapupulaina ona o le faaputuputuina o oloa gaosia i lalo ole oxidized.

Coma e le tupu vave. O le aso na muamua atu ia te ia, o le tagata maʻi e amata ona maua le malaisei, matagogo, fia inu, leai se manaʻo. I lenei tulaga, e tatau ona vave amata togafitiga, sei vagana ua leʻi pauu le maʻisuka ma ua leiloa le mafaufau.

Afai o loʻo tupu pea lenei mea, e manaʻomia vave ona valaʻau i se taʻavale, ma tuʻu le tagata maʻi ina ia le faigata lona manava. Tofia Tagata Fomai Faapitoa latou te iloa ai se maʻi o le maʻisuka e faʻaalia ai uiga taua:

  • malogo, mafanafana i paʻu o paʻu
  • le manogi o apu po o le acetone mai le gutu,
  • vaivai pulus
  • faaitiitia le mamafa
  • moli mata.

O le tagata gasegase o le a tuʻuina atu se vaifofo o le kulukose ma le ave i le potu maʻi tigaina. O se coma e mafai ona umi se taimi. O nisi tagata e faʻaaluina tausaga i le tele o tausaga, ae aua lava nei alu.

Faʻaiʻuga o le maʻi

O le maʻisuka ituaiga 2 e matautia i le retinopathy. O le igoa lea mo le toe faʻaleagaina, faʻatasi ai ma le afaina, edema, ma le fausia o vaʻa fou. Afai o le togafitiga faʻaleagaina e aʻafia ai le tupe, o le retina o le a finau. Ole mafuaʻaga autu lea o le gau o le vaʻai i tagata matutua ma matutua maʻisuka.

O faʻasalaga o le gasegase o le gasegase, o le faateleina o lo latou vaivai, o le tuusaʻo o le thrombosis ma le atherosclerosis e oʻo ai i le angiopathy. Ole faʻamaʻi o le maʻisuka e mafua ai le le atoatoa o faʻafitauli ile gaʻo. O lenei mea e taufaamatau ai le polyneuropathy i le tulaga o le le maua o le tiga ma le vevela o le vevela, e mafua ai ona afaina le maʻi.

O le faʻaleagaina o le gaʻololo o gaʻo ma gaʻo i totonu o masini e aafia ai totoga nei:

  • fatuga: albumine e faʻasolosolo i le urine, faatupuina le proteinuria, ona faʻasolo ai lea o le faaletonu,
  • mata: faʻafuaseʻi matagi mata tioata, ma faʻalavelave faʻasolo vave.

I le faʻaopopo atu i le gasegase o le gasegase, e le saʻo le faia o le microcirculation, o le necrosis o le ischemic o loʻo faʻaalia e le arthropathy faʻatasi ai ma tiga faʻatasi ma le faʻagata faʻagata. O suiga faʻaanatura ma galuega e mafai ona tupu i le vae. Faʻagasologa o le faʻaogaina o le tino, ulia ma le osteoarticular faʻasalaga e faʻaopoopoina i le maʻi o le maʻi suka, lea e manaʻomia ile vaeluaina. O le maʻisuka e matautia foi ona e afaina ai le soifua maloloina o le mafaufau. Ona o lea tulaga, e masani ona mataʻituina suiga o lagona, atuatuvalega, faaletonu o le atuatuvale, maua ai le encephalopathy.

E le gata i lea, e ese mai i le maʻi o le maʻisuka, lea e faaleagaina ai le tino ma suia ai le tuufaatasiga o le toto, e ono mafai ona tupu faʻamaʻi faʻamaʻi. O le fiasefulu o le le lava o le masani o le kulukose o loʻo atagia mai i le setete o vaa. Ua vaapiapi o latou lumen, ma ua paʻu le pala i meaʻai. E leai se iniseti ma meaai paleni, e aʻafia ai lenei talaaga, stroke, fatu fatuga, fatu fatu e mafai ona atiaʻe. O le le lava o le toto i le paʻu e oʻo atu ai i le faʻaalia o maʻi pipili, lea e mafai mulimuli ane avea ma punavai o faʻamaʻi pipisi. I lalo o le suiga i suiga taua, o le tino o le tino e iloa ai o ia o se vaivaiga faifai pea i vae ma tiga tumau.

Togafitiga metotia

O le maʻisuka o ni taunuuga matautia, o lea e tatau ai ona e amata togafitiga i le taimi. O le tele o le urine, o le ai ai o meaʻai, o le mamafa o le mamafa e tatau ona taufaamatau ma e tatau ona avea ma se taimi e fuafua ai le maualuga o le monosaccharide i le toto ma faia se suega o le faapalepale glucose. Afai o maualuga o le kulukose ma le glycohemoglobin e maualuga, o le suka o loo i ai i le urine, ma ei ai foi le acetone iina, o le maʻisuka ua maua.

I le avea ai o se vaega o le togafitiga, ua faʻamavaeina ai faʻamaʻi o le faʻamaʻi, o le pulea o le tino, ua faia fua e puipuia ai faʻafitauli ma o le sini o le mautinoa lea o se tulaga lelei o le olaga. O le tagata maʻi e manaʻomia ona inuina vailaʻau, pipii i se meaʻai faapitoa, faʻamalositino faaletino ma faʻamalositino tumau le pulea e le tagata lava ia.

Inisalini togafitiga ma togafitiga o le hypoglycemic

I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o faʻafitauli o le gasegase o le gaʻo e faʻamalieina e le inisalini togafitiga, lea e faʻamalosi ai se tagata e aʻafia hormones i aso uma. O le togafitiga togafitiga e filifilia e le fomaʻi pe a maeʻa le mataʻituina o le tino ma le pulea o le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto. O le averesi o le avega o le 0.5-1 iunite i le kilokalama i le aso.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o lenei fuataga e le o taimi uma e manaomia ai, o le tele o fualaau oona e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le inu o le kulukose ma faʻalauteleina le lagona o le inisalini (metmorphine, rosiglitazone), faʻapea foʻi fualaau e faʻaleleia ai le pulelasi o le hormone (vildagliptin, glibenclamide). O enzymes o le inisetila lea e talepeina ai gaʻo meaʻai i le kulukose o loʻo taofiofia e le acarbose, ma o le gaʻo gaʻo e faʻapitoaina e le vaeluaina.

Oti

O le atoaga o le taui mo le carbohydrate metabolism e le mafai e aunoa ma le 'ai. E le gata i lea, o nisi taimi e lava mo togafitiga ma e mafai ona e faia e aunoa ma fualaau i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2. O se fua le saʻo e matautia i le ituaiga muamua, aua o le mea lea e mafai ona oʻo atu ai i se paʻu ma se mea leaga.

I le faʻatulagaga o meaʻai talafeagai mo se faʻamaʻi, o meaʻai faʻamalolilo māmā e le mafai ona faʻaaogaina mai le taumafataga. O le aofaʻi o gaʻo vailaʻau faʻalavelave o loʻo ulufale i totonu o le tino e matua pulea lava. E fuaina i vaega o falaoa (1XE = 10-12 g o gaʻo peʻa = 20-25 g o falaoa). A o lei faʻaaogaina se oloa, e siakiina e le maʻisuka le numera o iunite falaoa i se laulau faapitoa e faʻaaoga ai se laulau faapitoa. Mo se aso e mafai ona ia faʻaaoga mai le 12 i le 25 XE, ae i le tasi meaai e tatau ona sili atu nai lo le 7. O le ava malosi ua solia.

O meaʻai uma e 'ai i aso taitasi e tatau ona tusia i se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa. O lenei mea e faʻatautaia ai le faʻatusatusaga ma faʻatagaina ai i le tulaga o le faʻaleagaina e vave maua ai le fua saʻo o le insulin faaopoopo poʻo se vailaʻau o le hypoglycemic.

Taʻaloga Metabolic

I le faʻaaogaina o metotia le lelei, e le mafai ona faʻamalolo le maʻi. Ae o le taotoga ma se maualuga maualuga o le tulaga e mafai ona laveaʻi se tagata mai le maʻisuka ituaiga 2. O le taotoga e aofia ai le gasegase o le gaogao ma le gataifale, lea e faia ai se tamai vai i le pito i luga o le manava, e aofia ai le 30 kupita senetimita o meaai malosi. Meaʻai e sili atu i le manava ma le jejunum.

O le taunuuga o le faʻalavelave, o le mamafa o le tino e faʻaitiitia, e le pasi meaʻai i le duodenum, ae ua auina atu i le ileum, o le mucosa lea e faalilolilo ai se peptide ona o le faʻafesoʻotaʻi ma meaai, lea e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini ma le tupu aʻe o selatini pancreatic. I le 80-98% o mataupu, e taʻitaʻia ai i le toe faʻaleleia.

Taofiaga

Puipuiga o faʻalavelave, o le mea sili lea e lamatia ai i le maʻisuka, e aofia ai le siakiina faifai pea o le toto ma lona faʻasalaga i vailaʻau pe'ā tatau ai, faʻapea foʻi le lipid-lowering therapy. O le vaega mulimuli e aofia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e pulea ai le maualalo o le triglycerides ma le lipoproteins maualalo, lea e faʻaitiitia ai le alualu i luma o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻaleagaina le retina ma neura. Afai ei ai se tulaga lamatia maualuga o faafitauli i le macrovascular, o nei sooupu e faʻapipiʻiina ma le faʻamaoni.

O le maualuga o le soifuaga mo tagata gasegase e mafai ona naʻo le tulaga o le mataʻituina pea o faailoga, togafitiga, gaioiga vave ma le faʻaleagaina ma faʻafitauli. O le mafuaaga lea e taua tele ai le iloa o faʻamaʻi o le maʻisuka i le taimi ma mulimuli ai i fautuaga uma a le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga