Togafitiga o manuʻa e le faʻamalolo ai vae i le maʻisuka

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faaeteete ia aua nei faaleagaina le paʻu, aemaise lava io latou vae. E mafua lenei mea ona o le le lelei o le faʻamaʻi manu, o se vaega taua o lenei faʻamaʻi.

O manua tuga o se mea matautia tele i le maʻi suka: o le togafitiga e umi ma faigata ona togafitia.

E mafua lenei mea i le mea moni o le faʻamaʻiina o le maʻisuka ua faʻaitiitia, ma e le mafai e le tino ona teenaina le faʻaogaina o le maʻi ma faʻamamago ai le paʻu. I le taimi muamua, o le manua e amata ona faʻamalolo, ona toe oso ai lea, o le faʻamaʻi e oʻo i ai, ma amata ai ona fesuiaʻi.

O le faagasologa o le toe faʻaleleia e puipuia mai i le fulafula o vae, e masani ona maua i lenei maʻi. E le gata i lea, o se manuʻa e tu i isi mea e mafai ona faʻamautu, ae o vae e matua faigata lava ona fai.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e mafua mai i le faʻalauteleina o le maualuga o le suka i le toto, lea e aʻafia ai le tulaga o le tino atoa, ma le tulaga o le vaʻaia o vaʻa laiti, e mafua ai le faateleina o lo latou mafai ona faʻaumatiaina.

O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le toto (aemaise lava i pito pito i lalo) ma le faʻaalia o faʻafitauli i le tuʻuina atu o meaʻai i paʻu paʻu.

O nei auala e mafua ai le faʻaalia o manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi. Afai e te le amataina togafitiga taimi, e mafai ona liua manua i luga o vae i le foci o le afaina tele.

O manuʻa faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le galanrene ma le faʻamavaeina mulimuli ane, faʻapea foʻi ma faʻafitauli e pei o le osteomyelitis ma le phlegmon.

E afua ai le faʻaleagaina o faʻamavae, lea e mafua ai ona solia le lagona o le paʻu, aemaise ile vae. O aʻa e gata ai mo galuega faʻapitoa o le paʻu e mate foi, ma o le taunuuga lea e magumago ma faʻamalolo ai le tino. E masani lava ona malepe le paʻu, e maua ai faʻamaʻi pipisi i se auala faigofie i totonu o le tino e ala i vaʻa.

E mafai e se tagata ona faʻamaʻaʻaina lona vae i se tulaga faʻafuaseʻi ma e le faʻaalia foi e aunoa ma se togafitiga talafeagai o le manua (mo se faʻataʻitaʻiga, soloina o se sana poʻo le faamanualia o ia lava aʻo savali e leai ni seevae). O le mafuaʻaga mo lenei mea o le solia lea o le lagona tiga e mafua mai i le faaleagaina o faʻamavae.

E foliga mai o le maʻisuka e le o maitauina faafitauli i ona lava vae, aua e le lagona le le mautonu ona o lagona le lelei, e le iloa le manua ona o le faaitiitia o le vaʻaia ma e le mafai ona suʻesuʻeina ona o le gaʻo, lea e taatele i lenei maʻi.

Afai e le faʻamalolo le manuʻa i ni nai aso, e mafai ona liua i se ulutala. Mo le maʻisuka, o le maʻisuka foot syndrome o se uiga lelei, o lona uiga, o manua o le vaevaeina o vae.

O a mea e togafitia?

O tagata uma e mafatia i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le tulaga o lona paʻu ma faʻatalanoa se fomaʻi pe a iai ni faaletonu, ona e matua faigata lava ona togafitia se manuʻa pipisi.

O le faʻamalolo vave o le paʻu e fesoasoani i meaʻai lelei, o loʻo i ai se aofaiga o vitamini.

Fomaʻi fautuaina e faapea, i le taimi o togafitiga o manuʻa aofia ai mea nei i meaai i aso taitasi: iʻa, aano o manu, ate, nati, fuamoa, oatmeal, faapea fualaau aina ma fualaau faisua.

Soo se manuʻa i le maʻisuka e tatau ona togafitia i se visepisi.

Afai o le maʻi e maua i le fiva, o le manua ua afaina, fulafula ma toe faapaleina, o le manua ua felelei ma e le faamaloloina, o mea manogi ma vailaau e tatau ona faaopoopo i togafitiga, lea i le taimi lava e tasi e maua ai le susu mai manuʻa (Levomekol, Levosin ma isi).

O se vaega o vailaau faʻamaʻi ma vitamini e masani lava ona faʻamatalaina (vaega B ma le C). Le faʻaleleia o le paʻu o le paʻu i le taimi o faʻamalolo, mea e faʻaaoga ai le methyluracil ma le solcoseryl, faʻapea foʻi ma suauu faʻapitoa (Trofodermin).

Mo le feteʻenaʻi ma le epithelization (overgrowth) o le manua, e tatau ona faia ni tulaga lelei. E manaʻomia le faamamaina o meaola ninii, tino oti ma tino mai fafo. O le hydrogen peroxide ma iodophors e mafai ona na o le faʻamaloloina.

O le auala sili e mama ai o le fufuluina o manuʻa i se vaifofo faigofie. O le faʻaaogaina o baths i le lotoifale ma le vevesi o le vai i totonu ia i latou e mafai ona fautuaina mo nisi tagata gasegase e maua i le maʻi suka i vae.

Aʻo le auala e maua ai i luga, e le maua ai faʻamoemoega e faʻamoemoeina, o le aveeseina o le necrosis e ala i le faʻailoga e mafai ona na o le pau lea o le auala mo le fufuluina o manua faʻamalolo.

Togafitiga ma togafiti a tagata

Pe a togafitia manuʻa i se maʻi o le maʻisuka, o le a fesoasoani togafitiga faʻaleaganuʻu.

Lea o celandine. E sili atu ona lelei le faʻaaogaina o mea fou, ae o mea mamago e talafeagai foi, naʻo le mea muamua e tatau ona fufulu. O laʻau e manaʻomia ona fusi i se manua poʻo se maila.

O aʻa o le paʻu ma le celandine. E tatau ona e faia se paluga o aʻa nutimomoia o celandine (20 kalama), burdock (30 kalama) ma le suauu sulu (100 milliliters). Palu mo le 15 minute i luga o le vevela vevela ma le vevela. Faʻasalaga manua e le faʻamalolo lelei mo le vaiaso 2-3 taimi i le aso.

Fuga o le kukama. O le kulupa o le suamalie o loʻo i ai se aʻafiaga malosi o le antimicrobial. E tatau ona latou lūlūina manua manu, ma ia faia foi ni faʻamaumauga mo le tele o itula. A faʻamamāina le manuʻa i le sua o le suka, e tatau ona e faʻaaoga auala na faatonuina e lau fomaʻi.

Puipuiga

I le avea ai ma le prophylaxis ma le togafitiga o neuropathy ma le ita o le maʻisuka, o vailaʻau faʻamaʻi, e pei o le kulukose, e masani ona ave. O le faʻamoemoe o lo latou faʻaaogaina o le puipuia lea o le faaleagaina o le toto, faʻaleleia ma faaleleia le tulaga o neura.

Ina ia alofia le faʻaalia o manua ma maʻi mama e le faʻamalolo, e tatau ona e mulimuli i tulafono:

  • Aua e te savali e leai ni seevae ma siaki ma le faaeteete seevae i luma o seevae.
  • Iloilo ou vae i aso uma e iloa ai ni manuʻa.
  • Fufulu lafu i aso uma e faʻaaoga ai mea e le faʻamamaina ai le paʻu.
  • Taofi le ulaula, aua o le nicotine e afaina ai le toto, ma o lenei mea e aʻafia ai le faagasologa o le toe faʻafouina o le tino ma le faʻamaloloina o manua manu.
  • Mātauina le saogalemu o lapataiga pe a faʻaaoga se afi mu, radiator poʻo se mea faʻavevela ina ia e le mu ai oe lava.
  • I le tau malulu, e taua tele le mafanafana o ou seevae ma tumau i luga o le auala mo le silia ma le 20 minute.
  • I le taumafanafana, aua le faʻaaogaina seevae ma le osooso i le va o tamatamai vae.
  • Fufulu ni paipa o seevae, sui i latou.
  • Aua e te aveeseina kulimi, paʻu ma fatu mai luga o le paʻu oe lava.
  • Faaaoga na o seevae mafanafana ma lino e le faʻapipiʻiina ai le paʻu i ni nonoa-paʻu ma fusi uʻamea.

E le tatau ona taʻele pe taʻele mo se taimi umi, talu ai i lalo o le aafiaga o le vai e gaogao ma paʻu ai le paʻu, lea e faʻateleina ai le lamatiaga o le manuʻa.

E le tatau ona e faʻaaoga Vaseline ma soʻo se oloa e faʻavae i luga o suāuu oona e faʻamaluluina ai le paʻu, aua e le o aʻafia e le paʻu.

Afai e vevela le paʻu, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi o le a faʻamaonia fualaau faʻasaina e aunoa ma peta-blockers e faʻalavelaveina ai le fiafia o le paʻu.

Soo se mea lava, e oʻo lava i manua laiti i luga o le paʻu e tatau ona togafitia. O le fofo sili ona lelei o le faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi faapitoa o le a suʻesuʻeina ma le faʻamaonia le tulaga ma ofoina atu togafitiga talafeagai.

Faʻamatalaga ma iloiloga

Na fai mai le fomai tipitipi, atonu o le a vavaeeseina lona tamatamailima, ma na matou filifili e tau le tamatamailima i le mulimuli, na o le faasaoina. Ma o lenei, 6.5 masina mulimuli ane, na faamaloloina ai le ma tama. nai lo matou togafitia o ia. Muamua, na matou togafitia le manuʻa i le solution a Dikasan, ona sasaa ai lea o le vailaau o le Ceftriaxone i luga o le manua lava ia. Na pau le mea na fesoasoani

Na lelei, e lei fiu. Taumafai e aua le faʻamaʻavae ou vae - ia e mautinoa e faʻatau sau seevae faapitoa tina, faʻataʻitaʻi!

Aso 5: E le faʻamaloloina le toe o le tino E le lelei le faaleagaina. Na fautuaina e le fomai Baneocin, ae e le fesoasoani. Tau mai ia te au le mea e fai. Ma o nei mea uma ona o le maʻisuka. Atonu o le a tusia e se tasi se fautuaga.

O Baneocin o se vailaau lelei, ae e le mafai ona afaina ai le faamalologa. Na e suʻeina le suāuʻu Eplan?

Leai, e leʻi taumafai.

E iai ni manua i luga o ona tamatamaivae e le lelei mo le masina, o le a se mea e mafai ona e fautuaina, e popole tele e uiga i le tiga, sa ia faia se taotoga i sooga i luga o lona vae ae o nisi mafuaaga e le malolo ai le suka, o lona suka e oʻo i le 13. Ou te aioi atu ia te oe e fesoasoani ia te au e tuuina atu fautuaga

Ae faapefea le togafitiga Berberex? E foliga mai o loʻo faia e tagata Amerika. Sa viia au e ana uo, atonu na tofotofoina e se tasi?

Olga, o fea na e faʻatau ai le vailaʻau o Dikasan? Ou te fesili i falemaʻi ma e leai se tasi na te iloa le mea.

Sa ou faaaogaina Sulfargin mo se tamaititi mai abrasions. Mea lelei ma se manogi manaia. E fesoasoani vave vave. E mafai ona e faʻaaogaina mo mumu, sa i ai laʻu mataupu.

Ou te aioi atu ia te oe fesoasoani, talu mai Oketopa 2014 o le manua i luga o le tino, latalata i tamatamailima o le vae taumatau, e le faamaloloina. Ona faagaoioi lea o ia, ona sosoo ai lea ma le 2 masina na toesea ai le vae lapoa o le vae e tasi. Sa ia faaaluina le ono masina i le falemai. O le suʻesuʻega muamua na faʻamautuina: ituaiga o maʻisuka ituaiga 2, faʻamaʻi, diabetic microangiopathy 3 tbsp. Ma le neuropathy 4. Vaʻaia le vaiaso i le fomaʻi, i laei o fale ma le faila ma le tyrosur (muamua livomokol)

E i ai se faaletonu o loʻu tina ma lona vaevaevaevae mo le afa tausaga, matou te leʻi alu i le fomaʻi, manatu o le a alu ese ma ina ua sau o ia i le fomai tipitipi sa ia fai mai e tatau ona fufuluina i le palukala ma auina atu o ia i se cardiologist, o la matou faigamalaga iloa le fesoasoani

Dekasan (o Iukureini, faatasi ma i matou e ono le maua i falemaʻi) - i Rusia - 41 rubles.
TALANOAGA
Miramistin - 267 rubles.
Okomistin - 162 rubles.
Chlorhexidine - 14 ru.
Hexicon - 44 rubles.

Lelei lelei O le maʻisuka o loʻu tama mo le 19 tausaga, na faʻamaʻaʻaina lona vae i le tausaga talu ai, e le faʻamalolo le manua, e le mafai ona vaʻai le endocrinologists ia te ia, e maualuga lona suka, faamolemole fesoasoani?

Dima, faʻamalo o le kulimiide ​​o le suauu. Ma le inisalini i luga o le manua.

Talofa, ua maʻi loʻu tina mo le 15 tausaga e tusa ai ma le ituaiga lona lua o le inisalini, e faalagolago i le vae, e le mafai ona togafitia le tamatamailima, e le mafai ona taoto i le falemai e ui lava o le suka e 20, o fomaʻi e muamua fesoasoani e togafitia le tamatamaʻilima fesoasoani ma le tele o fautuaga

Sa ou afaina i luga o loʻu tapuvae, ou te le o faamalolo muamua, e ui ou te lei maʻi, ae o le taimi nei ua tiga i le tele. Ou te le iloa le mea e togafitia. Ituaiga o le maʻisuka 2 suka i le 23

Taumafa suauu paʻu. E fautuaina mo le vave faʻamalolo o manuʻa i le maʻisuka. Faitau e uiga i gaʻoga i luga ole Initaneti. Sa ou faatauina i le aso mo loʻu toalua (ituaiga 2 o le maʻisuka) i luga o le fautuaga a se fomaʻi lelei, na manua loʻu toalua i lona vae i le atunuu i nai aso talu ai, o le a tatou togafitia. Le manuia i tagata uma, ia manuia.

I le umi o le faʻamaloloina o manua, ou te fautuaina malosi le chymopsin, aemaise lava i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka, e fesoasoani tele, e pei foi o manua o le fatu, Stelanin Peg oil, ma le mama e na o Stelanin, o le auala fou lea e togafitiga ai, , Ou te manaʻo moni lava e fesoasoani i nei tagata gasegase. Maimau pe ana vave faʻafouina!

Mafuaaga o manuaga le lelei i le maʻisuka

Faʻasolo ai le maʻisuka, uaua ma toto toto. O le faʻalogona o le paʻu ua faʻaitiitia pe leai foi. O mea taumafa o masini mumu ma a latou sapalai ma le okesene e faigata ona o le faʻaitiitia o le vaʻaia o toto toto.

O nei mea uma e oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina. O le tele o taimi, o vae o loʻo aʻafia, ma manuʻa faʻamalolo umi e atiaʻe i luga. E tele mafuaʻaga mo le umi o faʻamaʻi faʻamaʻi i luga o le vae ma le maʻisuka:

  • Faʻaleagaina le paʻu o vaee le o lagona ona o le neuropathy (faʻaleagaina o le namu) ma e ono le iloa mo sina taimi (tele itula poʻo aso). I lenei tulaga, o le siama e pipii atu i totonu o le manua ma faʻaalia atili ai i totonu i le leai o se fesoasoani talafeagai ma togafitiga,
  • Faʻaofuina o le le toʻa, o seevae le talafeagai. I lenei tulaga, e tulai mai le au faipule. O aso uma e ofuina ia seevae e afaina ai vae, e fesoasoani i le sili atu o le le paleni o meaai,
  • Faʻitiʻitia le puipuiga o le tino. E le mafai ona faʻamalosia le atinaʻe o le maʻisuka, o lona uiga e le mafai e le tino ona faʻataʻi faʻamaʻi pipisi na aʻafia ai le manua,
  • Faʻamasinoga Matua. Afai e le mulimulitaʻia tulafono o le tapupsis ma antiseptics, o le pupuʻu o le paʻu ma se nila e faʻamalolo i luga ma e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • Laasaga o vae (umi, savali, tu i luga),
  • Laititi le pedicure (tulaga le mama, paʻu o le paʻu),
  • Iniseti e afaina ai ma afaina.

Le togafitiga autu mo manuʻa o le pulusuka

Togafitiga o tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona atoatoa. O le suʻesuʻeina o loʻo faia e nisi fomaʻi: o se fomai tipitipi ma se endocrinologist. Faʻasalaga togafitiga mo le maʻisuka e aofia ai gaoioiga nei:

  • Asiasiga ma le fuafuaina o le loloto o le faʻaleagaina o masini mumu. Fua o le kulukose toto
  • Afai o le kulukose toto ua matua faateleina, ona faʻataʻitaʻiina lea o le faʻamaʻi. O le endocrinologist na te toe faamatalaina le tulaga o le inisalini,
  • Taʻaloga Tupulaga Peraimeri e faia i le 1 le taimi talu ona togafitia le maʻi. O le manuʻa faʻamamaʻa e fufuluina i vailaʻau faʻapitoa mai mea e aofia ai purulenti. Afai e tatau ai, o le faʻasalaga o mea e le o se mea faʻapitoa e faia,
  • Faʻailogaina o le faʻailoga 2 i le 4 taimi i le aso, lea e aofia ai le fufuluina o le manua i faʻamaʻi pipisi, faʻamagoina o lona luga ma faʻaaogaina mea faʻamalolo faʻamalolo, anti-inflammatory ma manuʻa,
  • Anesisia O manogi ma faʻasolosolo ua faʻatulagaina, mo tiga ogaoga, sauniuniga papalama ma fofo faʻafitauli. I tulaga ogaoga, faaaoga fualaau faasaina,
  • Faamalosia o puipuiga (immunostimulants ma immunomodulators).

E mafai ona togafitia manuʻa mataga i luga o se nofoaga i fafo. Faʻasalaga ma le loloto o le faʻaleagaina o masini mumu, o togafitiga e faia ile falemaʻi. I tulaga ogaoga, e faia le taotoga (mo se faʻataʻitaʻiga, tosoina o tamatamai vae poʻo le vae atoa, ma isi mea).

Faamaloloina o manua vae

O se manua e le faʻamalolo ai vae i le maʻisuka e faʻaalia mulimulitai i faailo faʻaleaga:

  • Mumu o le paʻu i le manua, Ata o se manua e le faʻamalolo i le maʻisuka
  • Fufulu suamalie meaʻai,
  • O le hyperthermia i le lotoifale ma lautele (fiva)
  • Paga tiga
  • Matagaluega o serous poo purulent exudate,
  • Faʻalavelave lautele
  • O le manua e le mafai ona vaʻaia lelei. O le manua o le tino e susulu umi nai lo le vaiaso.

O le togafitiga o manuʻa le faʻamalolo i le maʻi suka e tatau ona mataituina e se fomaʻi. O le a ia faia se suʻega, iloilo le tulaga ma filifili le manaʻomia ile falemaʻi ile falemaʻi. Afai o le manua i luga o le vae e le malolo lelei, ona fai lea o le mea nei:

  • Fufulu le manua ma le tauʻa o ona pito o vailaʻau e le o iai le ava malosi (Hydrogen peroxyide, Miramistin, Chlorhexidine ma isi),
  • Ina ia faʻamamaʻa le manuʻa mai masini purulenti ma necrotic,
  • Faʻaaoga vailaʻau antibacterial i le tulaga o suauu, laulau ma fofo mo le tausiga o matua,
  • Faʻaaogā faʻamaʻi faʻamaʻi manuʻa pe a faʻapala le mea leaga.

O le umi ole togafitiga mo manuʻa le faʻamalolo i luga ole vae o tagata taʻitasi ma e mai le 30 ma le 60 aso.

Neuropathic faigata

Neuropathy o le solia lea o le lagona o le tino ona o le maliu o namu. I maʻi, o lenei tulaga e masani lava ona tupu. Faʻamatalaga o le faʻavae o le:

  • O le maualuga o le kulukose o le toto
  • Tigā toto maualuga
  • O le i ai o masani leaga,
  • Le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi lea e faʻavaivaia atili ai le tino puipuia.

O manuʻa e tupu i se talaaga o le neuropathy o loʻo faʻaalia e:

  • Paʻu paʻu
  • Uluaʻi maʻi i le eria afaina,
  • Ua afaina vae o meavae
  • O le loloto o le manua e oʻo atu i le tino ma ponaivi maso,
  • Le tele o tiga ogaoga ona o le faaitiitia o le lagona.

Ole tele o togafitiga e faalagolago i le mamafa o le faaleagaina ole tino:

  • Mo paʻu papaʻu ma maʻi mama e aunoa ma le suppuration, faʻaaogaina le suauu camphor i togafitiga. E faʻaaoga i le manua i lalo o se fusi.
  • I le loloto ma / poʻo le suppirating o manua e aʻafia ai le talaaga o le neuropathy, o le antibacterial and anti-inflammatory therapy e faia.
  • I tulaga ogaoga, e gaosia ai le gangrene, lea e manaʻomia ai le faʻalavelave faʻapipiʻi faʻafuaseʻi. I lenei tulaga, e manaʻomia le toesea o le vae. Afai e le faia togafitiga, o le gangrene o le a salalau maualuga atu le vae. O le iʻuga, e manaʻomia le toesea maualuga.

Vaega o le maʻisuka vae

I le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina le tulaga o vae ma pito i lalo i le lautele. Faailoga muamua o le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka vaevaega: faʻalavelave o le paʻu o vae, susunuina ma tingling. Leʻo manino uiga o le maʻisuka vae:

  • Lui ulcerative o le vae, lea e mafai ona nofofua pe toʻatasi. Latou te le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • Faʻaopopoina o le manua,
  • Faiga i totonu o le paʻu o le itulagi o taʻavale,
  • Tue le paʻu
  • Lafoaʻiga o foliga o le vae, e pei o le vavau o tamatamaʻilima, o foliga mai o le papa,
  • O faʻamaʻi masani faʻaleagaina o vae,
  • Faʻasalaga o pepa fao,
  • Suia i totonu o papatusi fao (o latou vao, curvature), lo latou tuputupu aʻe i ni masini mūmū.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le a vaivai le tino vaivai, e aʻafia ai le gangrene. O togafitiga e faia i vailaau faʻamaʻi o ituaiga eseese, anti-inflammatory and anti-anti-agents.

E le o se mea e fiafia ai. I tulaga ogaoga, o le vavaeina o le lima o loʻo faia i tulaga eseese. O le mafuaaga lena e le aoga ai le tolopoina o se apili i se fomai tipitipi.

Auala e togafitia ai manuʻa i le maʻisuka

O auala mo le faʻamaʻi manuʻa i le maʻisuka malosi ei ai sona aʻafiaga taua:

  • Faʻaitiitia o le mumū,
  • Totoina o le manua,
  • Faʻaitiitia o faʻamaʻi pipisi,
  • Faʻavaveina o metabolic process in the zone damage,
  • Faʻafouina
  • Faaleaogaina o le tiga.

Ouga mo le faʻamaʻi manuʻa i le maʻisuka:

Igoa o fualaau faasainaFaamalologa meatotinoMetotia o le talosaga
Oona LevomekolFaʻaaoga faʻamaonia, faʻamalofia o le mumu, faʻaleleia atili o gaioiga faʻafouina i mea ua faaleagainaO le kulimi e faʻaaogaina i taimi o suppuration. E tumau pea lana faʻamalosiga e tusa lava pe i ai le pisa.

O le suauu e faʻaaogaina i maʻi pipili ma manuʻa e oʻo i le 2 taimi i le aso i lalo o se fusi.

Visinavsky o suauuPaʻu le faʻapalapalaina, faʻamalolo vaveAʻo leʻi faʻaaogaina le suāuʻu, e tatau ona faʻamamaina le manua i vailaau faʻamaʻi. O le suauʻu e tuʻuina i lalo ole fusi mo le 9 - 10 itula. A maeʻa lena, e sui le fusi.
Solcoseryl OintmentFaʻafouina o mea ua faaleagaina, faʻaleleia faiga faʻavae i le vaega o manuʻaO le suauʻu e faʻaaoga i se manua faʻamamaina.
Ikontol o suauuFaʻaauau le faʻamalosi i le manua, faʻamalo le afaina o le tino, faʻaitiitia le tiga, faʻafouina, faʻaleleia faiga faʻavaʻa.E masani ona faʻaaogaina le suauu i le aso i luga o le manua i lalo o se fusi.
Baneocin Ointment ma le MalosiagaFaʻaleagaina o siama faʻamaʻi.O le kulimi ma le paʻu o loʻo faʻaaogaina i le gaioiga galue o le suppuration. O le vailaʻau e faʻaaogaina tuusaʻo i le manua 2 i le 4 taimi i le aso.

Ina ia faʻaleleia le faʻamaloloina, e manaʻomia e le tagata maʻi ona mataʻituina le taumafataga ma ave le vailaʻau faʻamalosi e faʻamatalaina e le fomaʻi.

Le faʻaaogaina o vailaʻau masani

O vailaʻau faʻapitoa, faʻapitoa foi ma aganuʻu, e ofoina atu ni togafitiga eseese mo togafitiga o manua e le faʻamalolo i le maʻisuka.Ae ui i lea, o ia togafitiga togafitiga e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete ma e na o le faʻapitoa i togafitiga autu o vailaʻau.

Togafitiga o manua e le faʻamalolo i luga o vae ma faʻasologa faʻatoʻaga:

  • Celandine. O lenei mea totino o loʻo i ai se aʻafiaga faʻapitoa. I le togafitiga o manua e le faʻamalolo, o le sua o le suka poʻo le mutia vao ua faʻaaogaina. E tatau ona faʻaaogā le suka Celandine i le manua. O le faʻatinoga e faia i le tele o taimi i le aso. Mai se laau mamago, e mafai ona e saunia se mea teuteu e faʻaaoga e togafitia ai manuʻa.
  • Fugalaau paʻu fou. E tatau ona fufuluina lelei ma nutimomoia i se setete. O le mea e tupu ai le faʻafefiloi e faʻaaogaina i le manua, muamua tuʻuina i gau gau pe fusi. E mafai ona e faʻaaogaina lenei mea faigaluega e oʻo atu i le 3 taimi i le aso.
  • Faʻaitiitia uiga e mafai ona maua le mumu i le fesoasoani a yogurt. E manaʻomia e ia ona faʻafefiloi se fusi faʻamalosi ma fai ni meaʻai. E mafai ona e faʻaaoga le yogurt e oʻo i le 4 taimi i le aso.
  • Lotiona faʻatasi ai ma se decoction o calendula o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le afaina ma maʻi.

O vailaʻau faʻasaina e mafai foʻi ona faʻaititia le kulukose toto. O fatu laʻau e faʻaaogaina e avea ma meaʻai ma fualaʻau e mafai ona fafaguina i le vai inu. E fesuiaʻi lau lauti, lea e mafai ona onā ile 2 taimi i le aso.

Meaʻai talafeagai

I le maʻisuka malosi, e tatau ona matua pulea lelei mea taumafa. O mea taumafa talafeagai o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le kulukose o le toto ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. O mataupu faavae o meaʻai lelei mo le maʻisuka:

  • 6 aʻai i le aso, o le vaeluaina e le tatau ona sili atu i le 3 itula. O vaega e tatau ona laʻititi. E leai se meaʻai,
  • O mea taumafa e tatau ona paleni, o lona uiga, o le aofaiga o protein, gaʻo ma gaʻo gaʻo e fetaui lelei ma manaoga o le tino,
  • Mulimuli i le inu o meaʻai. Inuina vai inu mama i le aso atoa
  • Aloese mai le taumafaina tele o masima ma suka ma suamalie (e sili atu le lafoai atoa),
  • E tatau ona faitauina "Laʻu falaoa" i oloa uma e 'aina. O le laulau ma le faʻatusatusaga o "vaega o meaʻai" e tuʻuina atu ai i le tagata aoga endocrinologist,
  • Teʻena gaʻo gaʻo, falai ma maualuga-kalori.

Faʻaleleia o le paʻu mo tamaiti e maua i le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i tamaiti, o le paʻu e le lava le vai. E mamago ma e le mafai ona faʻaogaina i mea faʻaletonu. Tausia le paʻu o le tausisia o tulafono nei:

  • Fainu le tele o vai. E tatau i le tamaititi ona inu vai mama, ae le o suamalie ma suamalie,
  • Aso uma e oo atu i le 3 taimi i le aso, aemaise lava pe a uma ona faʻaaogaina vai e faʻaaoga ai le faʻamamaina o kulimi pepe. E tatau ona faʻatamaoaigaina i vitamini A, E, kulupu B. Talu ai e malamalama tamaiti i mea manogi manogi ma vailaʻau, o le kulimi e tatau ona le taua, paʻepaʻe,
  • Aʻo faʻaalia le la, e tatau ona faʻaoga le laumata (sprays and creams),
  • Vaʻaia ma le faʻaeteete le paʻu o le pepe mo soʻo se manua ma le faʻasalaga. E tatau ona taulai totoa i vaega pito i lalo,
  • Mo le faʻaaogaina o le vai, hypoallergenic ma le faʻamamaina o le suavai,
  • Fai togafitiga faʻalesoifua maloloina, fufuluina ou vae i le maeʻa ma faʻapipiʻi ma le faaeteete fao pepe.

Le faʻaaogaina o penisillin mo togafitiga

Penicillin o se vailaʻau faʻasaina e masani ona tele. E malosi tele i le tele o siama faʻamaʻi. O manuʻa i lenei tulaga e masani ona faamaloloina ma faʻamalolo mo se taimi umi. O le mea lea, o le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi e faʻaalia. Aʻo leʻi amataina togafitiga faʻamaʻi faʻamalositino, e tatau ona ave se fusi mai le manua i luga o le microflora ma faʻalogo i vailaau faʻamaʻi.

Penicillin i le foliga o se paʻu e mafai ona faʻaaogaina i luga o le manua pe a faʻasaʻoloto le pulusal exudate. Penisillin ua faʻafefiloi ma antibiotic sulfonamide ma sausau faʻatasi ma i latou i le manua. Afai o le manua e fou ma mamā, ona mafai lea ona faʻaaoga le Penicillin e fai ma tui. O le mea lea, o lenei meafaigaluega e mafai ona e faia ai ni meaʻai.

O le a le umi e faʻamalolo ai le laceration i le vae?

Faʻasalaga ma le loloto o manua i tagata mamaʻi na faʻamalolo mo maʻi mo se taimi umi lava. I nisi tulaga, togafitiga e 3 masina pe sili atu. O le umi o le faamalologa e faalagolago i mea nei.:

  • Le matua o le maʻi. I tamaiti ma tupulaga talavou, o le toe faʻafouina o le paʻu e sili atu le vave nai lo le matua,
  • Suauu toto. Afai e le siaki e le tagata maʻi le maualuga o le kulukose, ona maualuga ai lea o le lamatiaga o le maualuga. O le maualuga o lenei faailo, o le faʻagesegese o le manua o faʻamalolo. E atiae ai tulaga lelei mo le ola ma le toe gaosia o le microflora pathogenic,
  • O le setete o le polokalama a le tagata maʻi. E tatau i se tagata ona mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, ona talu ai ona o le maʻisuka, o le puipuiga a le tino o loʻo i lalo o le tele o popolega. Afai ei ai ni malulu ma isi faʻamaʻi pipisi, ona faʻavaivaia ai lea o le tino puipuia.

Le taimi e vaʻai ai i se fomaʻi

E tatau ona maitauina e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi pe ai ai se fesili e uiga i togafitiga o manua. E tusa lava pe mamā le manua, ae o faʻamaoniga o le mumū e tumau pea mo se taimi umi, ona aoga ai lea ona talanoa i se fomai tipitipi.

Sili atu le popole nai lo le togafitia o se manua faigata mulimuli ane. E manaʻomia le fesoasoani a le fomaʻi i mataupu nei:

  • Faʻaleaga loloto i pito pito i lalo. O manua tuga e sili ona matautia. E masani lava ona faʻaalia e se tamai atigipusa ma se uumi umi. I totonu o se manua, faʻaleagaina ole microbes ma sugi ma vave faʻaleleia atili,
  • Se manuʻa tele
  • Umi taimi e le faʻamalolo ai. O se manua e le faʻamalolo ai e iai se lamatiaga faapitoa, mai le mea na amata ai ona tu ese mai le purulent exudate,
  • Laceration
  • Tulusulu o mea vaivai,
  • Soo se manuʻa pe afai e le iloa e se tagata le auala e tago ai.

O faʻafitauli faigata

Afai e le faʻamalolo le manuʻa mo se taimi uumi, o le togafitiga le talafeagai e faia, pe ua le toe i ai, ona O faʻafitauli nei e mafai ona tupu:

  • Purulent necrotic suiga mea vaivai. I lenei tulaga, o le vaega o le necrosis e faateleina, o le manuʻa ua loloto, o le pusini o loʻo natia. I lenei tulaga, e manaʻomia le faʻailoga o mea faʻaleagaina,
  • Gangrene - O se faʻalavelave ogaoga o manua e le faʻamalolo. O le gasegase maualuga o masini mumu e oo i ponaivi. I le gangrene, o le toto totoʻa ua vaivai, lea e sili atu ona faʻalavelaveina ai le togafitiga. I lenei tulaga, faia togafitiga, i mataupu ogaoga, ua toesea le vae,
  • Sepsis - faʻamaʻi toto. O le faʻamaʻi o le maʻi na faʻavaivaia, ma e le mafai e le tino ona faʻafesoʻotaʻi le siama. O le mea lea, e amata ona salalau ma le tafe toto i le tino atoa. O lenei mea e mafua ai le tele o faʻamaʻi pipisi o totoga o le tino, o le tele o aʻafiaga o okeni. E tele taimi e i ai se taunuuga leaga.

Taofiaga

Aloese mai se manua e le faʻamalolo matauina o tulafono faigofie puipuiga:

  • Filifili seevae saʻo. E tatau ona i ai i le tele, e le itiiti ifo ma leai. O mea e faʻaaogaina ai seevae e tatau ona faʻamaluluina, e le tatau ona sosoʻo fagu,
  • Faʻaliliu masani leaga (ulaula, inu pia), talu ai e sili atu ona faʻalavelave le tafe toto ile pito i lalo,
  • Vaʻaia vae i aso uma mo le faʻaleagaina,
  • Faʻaaogā vai susu,
  • Ia faʻamalolo i aso uma ma mulumulu lelei ou vae,
  • Lafoaʻia o le gaioiga o le peritomeina,
  • Lalaga ni totini na faia mai fausaga masani,
  • Aua e te savali e leai ni seevae
  • Faʻaaoga vailaʻau faʻamaʻi e le inu ava e togafitia ai manua,
  • I le tulaga o ni manuaga eseese, ia togafitia ma faʻatalanoa se fomaʻi mo fautuaga,
  • Aua le faʻamago le paʻu,
  • Faʻaaogā le sunscreen pe a fafo i se aso vevela,
  • Aua le tumau i le vai mo se taimi uumi, ona o le paʻu o le paʻu e itiiti le faʻasao i manuʻa.

Victor Sistemov - tagata tomai i 1Travmpunkt

Faʻasalaga togafitiga mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e afaina tele ai le setete o le tino atoa, ma feagai ai ma le tele o faʻafitauli, e pei o le gastroparesis, o le maʻisuka, o le maʻisuka ma le tele o isi mea le lelei.

O se aʻafiaga le lelei o lenei maʻi o loʻo i luga foi o le paʻu. O le paʻu o tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka ua oʻo ina vevela ma malulu, e mafai ona i ai i luga ni vavae. O le paʻu o vae ma lima e sili ona aʻafia.

E oʻo lava i le manua aupito sili ona maʻi i le maʻisuka e faʻamalolo mo se taimi umi lava, e mafai ona feteʻenaʻi, mafua ai le tele o faʻalavelave ma le le mautonu.

Afai e le faʻamalolo e se tagata manua i ona vae mo se taimi umi, o lona uiga o se mafuaaga taua lenei mo le alu i le fomaʻi. O manua e le faʻamalolo ai o se tasi o faʻamaoniga autu o le maʻisuka.

Paʻu o le paʻu ua faʻaalia i maʻi nei:

    o le faʻasolosolo - o le sili atu o le tele o sana ma gaʻo i vae, faʻamaʻi manuʻa, maʻi o le gaʻo e mafua mai i le le talafeagai o togafitiga o manuʻa pipisi, malie o le paʻu ma fao i tagata e maua i le maʻisuka e faʻalua faaluaina i tagata soifua maloloina. O gasegase faʻasolosolo e tupu mai o se taunuuga o le maliu o le cell, i tulaga e aafia ai tamai vaa i luga o vae. Le mafuaʻaga mo lenei mea le lelei le toto.

Togafitiga o le maʻisuka i le maʻisuka ei ai ni vaega:

    fafo atu, o le paʻu e laiti, e laiti, e le mou ese le uluaʻi, e manaʻomia togafitiga faʻapitoa pe a fai e le o faʻataunuʻuina ni fua talafeagai, e mafai ona atiaʻe le ulutala o gaʻo i le gangrene. O manuʻa i le maʻisuka e faʻamalolo umi, faasolosolo, ma le togafitia o manua i le maʻisuka malosi o le a ese si ese nai lo tagata soifua maloloina.

Mafuaaga o faʻafitauli paʻu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka

Ona o le faateleina o le suka o le toto, o le toto ua mamafa, o loʻo i ai faigata i le felauaiga o meaʻai i totoga ma gaʻo.

O lenei mea moni o le mafuaʻaga lea o le faʻamalolo umi o manua. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le a liua le manua i se tiga.

O le isi mafuaaga ogaoga e tau atu ai i faafitauli ma faʻamaʻi faʻamaʻi o le neuropathy o le maʻisuka. O lenei faʻalavelave e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o le paʻu. Mo lenei mafuaʻaga, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka atonu e le o lagona pe lauiloa o le manua ua manua i soo se nofoaga.

O le maʻi o le diabetic e faʻaalia i le faaleagaina o vaʻa toto ma capillaries, ona o le leaga o le atrophy o le muscle o loʻo tupu. E feliuliuaʻi vae ma liliu le lanumoana. Ma o lenei mafuaʻaga e faʻalavelave ai i togafitiga masani o manuʻa ma microtraumas.

O a fua e fai pe a iloa se manua

O se manua e maua i le tino, muamua lava, e tatau ona togafitia i se visepisi. Ua faia lenei mea ina ia aloese ai mai lona faasili. Furacilin poʻo le gasegase e masani ona fesoasoani tele i lenei mataupu.

E matua faʻasaina le maʻisuka e faʻaaoga ai iodine, lanumeamata lanu meamata, hydrogen peroxyide e togafitia ai le nofoaga ua afaina. O fualaau nei e mafai ona faaleagaina ai le paʻu ma faʻaleagaina le tulaga.

I le taimi e tatau ai, e leai ni faʻafitauli e tatau ona tulai mai. Afai o le paʻu o loʻo afaina ai le manua o le a mūmū, faʻaleleia le fula, ona togafitia lea o se suāuʻu antibacterial. O sea manua o le a faʻaalia i le fomaʻi ina ia mafai ai ona puipuia ni faʻalavelave matuia.

I le laasaga o le faʻamaʻi manuʻa, o le kulimi e iai le gaʻo e faʻaaogaina e fafaga ai le paʻu. I le taimi lava e tasi, o le ae manaomia le ave o se faʻalavelave o vitamini ina ia faʻamalosi ai le tino ma ana galuega puipui.

Togafitiga o manua i tagata mamaʻi ma le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona faia togafitiga faʻamaʻi tele. O manuʻa e tatau ona faʻamaʻi. Mo le faʻatinoga, faaaoga:

    vailaʻau faʻamaʻi, faʻamaunuʻu antibacterial, tampons ina ia susu le manuʻa, kulimi paʻu oona, viseptics, fulufulu fulufulu mafiafia.

Afai o se manua e aliali i luga o le vae, e tatau ona faaitiitia le avega i luga o le vae. E taua le faʻamautinoa o le palapala e le mafai ona ulu atu i manua ua maeʻa. Afai ole laʻititi e laʻititi, e mafai ona e taulimaina togafitiga oe lava ia.

Mo le togafitiga o manuʻa, o le a manaʻomia ai fesoasoani faʻapitoa. O togafitiga mo le maʻisuka o loʻo faia e faʻaaoga ai mea nei vailaau togafitiga ma metotia:

    antibacterial therapy, o se faʻalavelave o vitamini B, C, E, o se meaai e maua ai le maualuga o le palatini, togafitiga o togafitiga, togafitiga o togafitiga, auala o le physiotherapeutics: laser, magnetic field, ultrasound, faateleina le puipuiga.

Togafitiga o manuʻa neuropathic

Neuropathy e taʻitaʻia ai le necrosis o le nerve tissuʻu, lea e mafua ai le leai o se lagona. O le tagata maʻi e le lagona le mauaina o microtraumas, o lea la, na te misia se taimi lelei mo a latou togafitiga.

O le maʻi suka e masani ona faʻatasi ma se maʻi e pei o le neuropathy. Ina ia faʻaitiitia lona aafiaga leaga, e tatau ona e:

    O le toto maualuga e mafai ona toe faʻafoʻiina ai le maualuga o le suka, siakiina le toto, ona o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona faaleagaina ai toto, ulaina ulaula mo le maʻisuka, aua e faʻavaivaia ai le tino, faʻaleagaina ai le toto o le toto ma faʻaitiitia ai le toe faʻafouina o galuega.

Faʻaleagaina o le vae i le neuropathy e tupu i nofoaga ia, pe a savali, e sili ona aliali mai i le atuatuvale. O ia ituaiga o siama o ni taʻaloga e ono faigofie ona ulu atu ai le siama. I le faagasologa o le faʻalavelave, o le loloto o le palapala, e mafai ona latou aʻafia manoa ma evi.

O le faʻaleleia o le vae o le a manaomia e togafitia le tulaga ogaoga o le maʻi. I le vave amataina o togafitiga, e mafai ona aloese mai le taotoga i le 80% o mataupu.

O maʻi laiti e mafua ona o le neuropathy e mafai ona togafitia i le suauu camphor. O le vailaau faʻataʻitaʻi e faʻaaoga i le nofoaga ua afaina, pe a maeʻa ona fusi lenei nofoaga.

Maʻisuka vae

O le maʻisuka vae o se faʻalavelave o maʻi o loʻo le togafitia, lea o loʻo i ai le faʻaleagaina o toto toto ma, o le iʻuga, o manua tuga o le paʻu. O manua o le tino o le maʻisuka e loloto, e matua faigata lava ona togafitia i le fale. O le mea lea, e masani ona e sailia le fesoasoani mai se fomai tipitipi.

Mo togafitiga ina ia sili atu le aoga, o le maʻi O nisi tulafono e ao ona matauina:

    faaitiitia le avega i luga o le vae, fai seevae seevae, faʻasaʻo le kulūkose maualuga, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate, ave vailaʻau faʻasaina.

Afai ei ai se maʻi pei o se maʻi suka, e le tatau ona tolopo le togafitiga. O le togafitiga e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi, o togafitiga e tatau ona i lalo o lana pule malosi. A leai, o loʻo i ai se avanoa sili ona maualuga o le maua o se maʻi ogaoga e pei o le gangrene o se faʻalavelave.

Faʻailoga Faʻamālōlōga Faʻailoga

Afai o le manua poʻo le vaʻaia e le faʻamalolo mo se taimi umi lava - o se taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. I mataupu pe afai e le tatau ona faia ni taimi talafeagai, o loʻo i ai se faʻafitauli o faʻafitauli. Ua aʻafia ipu o loʻo maua i le maʻisuka, ua faʻavaivaia le faʻafitauli puipuia. O nei mea ma isi mea e aʻafia ai le togafitiga.

O manuʻa o le natura lea e mafai ona avea ma mafuaaga o faʻafitauli:

    tipi, punctures, mumu, sana.

Afai ei ai nei microtraumas, e tatau ona e gaoioi vave ma talanoa i se endocrinologist.

E faʻapefea ona ou togafitia manua i le maʻisuka?

E faʻapefea ona togafitia manuʻa i le maʻisuka? O lenei fesili e popole tele, talu ai latou te faʻamaloloina lelei lenei maʻi. O le sili atu ona taufaamataʻu o ni maʻi lavelave o le paʻu. O le faʻamalologa o faʻamaʻi pipisi e faigata ma umi. O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli, o le puipuiga o le maʻisuka maʻi e le mafai ona taulimaina lana galuega.

Manua i luga o vae poʻo tapuvae e manatu e sili ona matautia. I nisi tulaga, e tatau i fomaʻi ona suʻeina i se fua faʻasalalau, e pei o le vavaeina o le tasi poʻo le lua o lālā pito i lalo.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e tupu ona o le faaletonu o le inisalini i le tino. O lenei hormone e pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e taofi e le pancreas le gaosia o le inisalini, e maualuga le maualuga o le maualuga o le suka o le toto.

Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o le solia o le gaosiga o le carbohydrate e tupu. O le maʻisuka lenei e faʻavasegaina o le insulin-faalagolago, poʻo le maʻisuka ituaiga I. Afai o le pancreas e maua ai le inisalini, ae o le tino e le tali lelei i ai, o lona uiga o le tagata ua atiae le maʻisuka ituaiga II, poo le maʻisuka e le o le insulin.

Tusa o le maʻisuka e manaomia le faʻaauau o le inisalini. E faʻatautaia i le taimi e tasi e pei o le 'ai. O le inisalini i totonu o laulau e iai lenei ituaiga o maʻisuka e leai sona aoga, talu ai ua faʻaumatia i totonu o le vaega o meaʻai. O le mea lea, o le tagata gasegase na te faia se iniseti, mulimuli ane e tatau ona e 'ai vave.

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga, e tatau ona e mulimulitaʻi i se meaai malosi ma le faʻamavaega atoa o laʻau suamalie, meaai gaʻo ma falai. O le maʻisuka o le ituaiga II o le a tupuga lelei, aua o le inisalini o iai i totonu o le tino ma o lona vaega o loʻo faʻaaogaina lona gaioiga o le puleaina o le suka o le toto.

O faʻamaoniga e le faʻaalia i latou i se auala faʻalauiloa, e masani lava o lenei ituaiga o maʻisuka e maua i se avanoa, i le taimi o le suesuega ona o isi faitioga. E le o taimi uma e manaʻomia ai pepa insulin.

Muamua, o le tagata maʻi e faʻamaonia se meaʻai e faʻaitiitia ai le mamafa ma faʻaitiitia le maualuga o meaʻai i le tino. Afai e le lava, ona filifili lea e le fomaʻi poo le a le fualaau o le inisalini e tatau ona faia i lenei tulaga.

Aisea e afaina ai le maʻi suka?

Ona o le faateleina o le suka, ua mamafa le toto ma ua le mafai ona laveaiina le okesene ma meaʻai e pei ona fuafuaina. O se taunuuga, o gaʻo uma ma tisipesa e mafatia. Faatasi ai ma lenei faʻamaʻi, faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina, o loʻo aʻafia ai le totoga. O vaʻa laiti e leai se mea e mafai ai. O nei mea uma e taʻitaʻia ai faʻafitauli pipisi.

O nei mea leaga e afaina ai le faʻamaʻi manuʻa. Laititi e afaina tele. Faʻasagaga o le le lelei o le toto, o le tulafono o le popole e faʻalavelaveina. O le tagata maʻi atonu e le oʻo i le tele o le tiga i se tipi poʻo isi gau. O faʻafitauli masani masani o le maʻisuka o:

    maʻisuka neuropathy, maʻi o le maʻisuka, gangrene.

O le neuropathy o le maʻisuka e mafua ona o le faʻaleagaina o gataʻaga. Talu ai ona o lenei mea, o le paʻu e leiloa lona gafatia ma le lagona lelei. Ona o le vevela paʻu, manuʻa poʻo le seleseleina o se mea umi mo le taimi umi. O le paʻu i luga o vae e momotu, tatala le auala mo ni faʻamaʻi eseese.

E tusa lava pe o le a gasegase le sana ma seevae le lelei, e ono afaina se manua, lea e manaʻomia ona togafitia mo se vaitaimi. E mafai e se tagata ona maitauina se faafitauli pe afai o le tulaga o le manua ua maeʻa ona o le leai o se lagona.

O le maʻi o le maʻi suka o se liona o vaʻa toto, e masani lava o capillaries. I totonu o puipui o toto toto, o le ipu-vascular process is disturbed. O lenei maʻi mafuaʻaga e mafua ai le maʻisuka vae tiga ao savali. O le atrophy muscular e atiina ae, o le paʻu e maua ai foliga vaaia mataga.

Ona o le le lelei o le toto, ua tumau pea le malulu o vae, ma o manuʻa na mafua ai e le mafai ona faʻamalolo. I le aluga o taimi, ua afaina ai sooga ma le cartilage. Gangrene e mafai ona tupu ona o:

    manua, mumu, sulu, afaina o le tino, fao fao, masini.

O aʻafiaga e tuʻuina mai ma ni tiga ogaoga ma i se tulaga maualuga ua manaʻomia ai le faʻamavaeina o vae. O le mea lea, ua fautuaina le maʻisuka e vave togafitia soʻo se mea e le faʻaoga, e puipuia ai le faʻalauteleina o faʻamaʻi pipisi.

Suʻega o le Maʻisuka

O togafitiga mo le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻanatinati ma le saʻo. Afai e aliali mai le afaina itiiti, e tatau ona e faʻaaogaina loa i se visepisi.

Afai o le tagata maʻi e maualuga le vevela, ma o le fulafula poʻo le mumu ua faia i luga o le manua, ona manaʻomia lea o isi fuataga. Pe a oʻo mai le pisa, e faʻamaonia mai ai mea faʻamaʻi ma vitamini. E taua le faʻaaogaina o meafaigaluega e fesoasoani e faʻamago ai le manua.

Ina ia togafiti manuʻa, o le a e manaʻomia:

    vailaʻau faʻamaʻi, vailaʻau faʻamaʻi, vailaʻau mo le fufulueseina o manua, antiseptic agents (furatsilin, potassium pati, miramistin, dioxidine 1%), fulufulu fulufulu mafiafia.

A maeʻa le manua, e mafai ona faʻaaoga kulimi faʻamalolo faʻamalolo. O manua tuga e masani ona togafitiina e ala i le taotoga. Ae o sea ituaiga taualumaga e mafai ona aafia ai le toe faʻamaʻi ma le pipisi.

Afai ua faaleagaina le vae, e tatau ona faʻaitiitia le uta i luga. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamafiesea ai le faʻafefe ma taofia ai le gaogao o le efuefu ma le palapala i lalo. I le faaopoopo atu i vailaau, o le togafitiga o manuʻa i le maʻisuka e mafai ona faia i isi auala.

O a laʻau e faʻaaoga mo le maʻisuka?

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona togafitia i laau. Celandine e galue lelei. Afai e mafai, ia aoina i le taimi o fugālaʻau ma faʻagogo. O otaota vevela o otaota e tatau ona liligi i vai inu ma tuʻu ai. I totonu o se mea faʻafefe malie, faʻaititia le limasefulu maʻi ma taofi mo le 20 minute. O le taele o le taele e tatau ona faia 3-4 taimi i le aso. Togafitiga e tatau ona tumau pe a ma le 14 aso.

O le aʻafiaga o le inflammatory o le chamomile, calendula. Faʻafefiloi gaʻau ile tutusa tutusa ma vaelua. A faʻamalulu le susu, faʻamamaʻu lala o loʻo aʻafia. I le faʻaopoopoga i laʻau, e mafai ona faʻaaogaina totogifuapauina e maua ai le maualuga o le suka ma faʻaleleia ai le toto.

O le faʻaaogaina lua o laʻau o le a matua faʻaleleia ai le tulaga o le maʻisuka ma fesoasoani i le faʻamālōlōina o faʻamaʻi poʻo le mai. Toto toto maualalo:

    fualaau faila, togafusi i luga o le fanua, St. John's wort, fatu lili, fugalaau linden, fusi, motherwort.

O le faʻamautuina o le suka toto o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o manua. Laʻau e fesoasoani i le faʻaleleia o le toto e aofia ai le hawthorn, le polu lanumoana, lauti o lauti, laumei, ma laʻau faila.

E faʻapefea ona puipuia le faʻaalia o manuʻa?

Manua e le faʻamalolo ai manuʻa e le gata na mafua ai le le toʻa i le tagata maʻi i le maʻisuka, ae mafai foi ona lamatia. O le mea lea, fai mai fomaʻi o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e matauina le saogalemu. Aua nei fai ni seevae mausali. Aua e te savali e leai ni seevae, ae maise lava i le talafatai. O le faʻapipiʻiina o fuga papa e le fautuaina.

O maʻi suka e tatau ona suʻeina lima i aso uma. O nai tuʻimomomoʻo laiti, e tatau ona togafitiga ia abrasions. Aua le umi le taele. O le faʻalauteleina o le faʻafefe i le vai e oʻo atu ai i le fulafula o le paʻu ma le faʻaleagaina.

O maʻi suka e tatau ona lafoai masani leaga. E ui lava o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le tele o faafitauli, ae mafai e le tagata maʻi ona faigofie le faʻamalositino o le maʻi ile amio sao.

Le fualaau mo le faʻamaʻi manuʻa i le maʻisuka

Faatasi ai ma le faʻafitauli o le faʻamaʻi manuʻa i le maʻisuka, e toʻatele ua faʻalogo, e masani lava faʻamalolo faʻamalolo mo se taimi umi, sili atu, mafua ai se faʻalavelave tele. Ma o tagata uma ua faʻalogo e uiga i le masani ona faia o maʻi pipisi lea e mafai ona taʻitaʻia ai le toesea.

O le faʻamaloloina o manuʻa i le maʻisuka ua mafua ona o le solia o le toto, lea e faʻaitiitia ai meaʻai o le tino ma faʻaitiitia ai le faagasologa o lo latou toe faʻafouina. O lenei lomiga e faapitoa lava le ogaoga ma manuaga i pito pito i lalo.

O le taimi nei, o lenei faafitauli ua foia e saienitisi Isaraelu oe na faia se fualaau mo le faamalolo tino faamalolo mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O lenei fualaau faasaina e faavae i luga o nanoparticles, ua fuafuaina e togafitia ai manuʻa, oti, maʻi le tumau.

O lea ua manumalo le fualaau faasaina i suʻega a manu. I faʻataʻitaʻiga ma mice ma le maʻisuka, o lenei fualaau faasaina na maua ai taunuuga sili ona lelei - toe faʻaleleia o le tino, ma o lea na faʻamalolo ai le faʻamalologa, e tupu lua i le tolu taimi vave nai lo le togafitiga i lenei fualaau faasaina.

I le lumanaʻi lata mai, o le vailaau oona o le a faia togafitiga faʻapitoa ma faʻatoʻa ulufale atu i le maketi.

Mafuaaga o Manuʻa o le Maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e mafua mai i le faʻalauteleina o le maualuga o le suka i le toto, lea e aʻafia ai le tulaga o le tino atoa, ma le tulaga o le vaʻaia o vaʻa laiti, e mafua ai le faateleina o lo latou mafai ona faʻaumatiaina.

O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le toto (aemaise lava i pito pito i lalo) ma le faʻaalia o faʻafitauli i le tuʻuina atu o meaʻai i paʻu paʻu. O le maʻi suka e mafua ai le maʻi pipisi i le 3% o mataupu. O gasegase o le maʻisuka e mafua ona o le faaleagaina o le moega pito i tua, ma atonu foi o le taunuuga o le faaleagaina o le maʻisuka - polyneuropathy.

E masani ona faʻaalia le faaleagaina o fao ma le paʻu o vae. I le maʻisuka, o sana (corn) i luga o le kulimi e masani ona fai, o le faʻaleagaina lea e oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi suka.

O latou tulaga ese o le le ogatasi o faʻalauiloa i le lotoifale (e mafai e le mai ona oʻo atu i le tele ma loloto) o le ogaoga o le tiga o le tiga (ona o le faʻateleina o le polyneuropathy o le maʻisuka, atonu e le o iai).

Afai e le faʻamalolo le manuʻa i ni nai aso, e mafai ona liua i se ulutala. Mo le maʻisuka, o le maʻisuka foot syndrome o se uiga lelei, o lona uiga, o manua o le vaevaeina o vae.

Taʻi togafitiga o le maʻisuka

O le maʻisuka vae o le siama poʻo le suppuration o masini mūmū o vae ma tamatamailima e faasaga i le talaaga o liʻa vascular ma le popole e fesootaʻi ma le maʻisuka. O le maʻisuka e afua ai le faaleagaina o gaʻo ma gaʻo vaʻaia. I le faaopoopo atu, e le o le talaaga o le maʻisuka, o le atinaʻeina o le taofiofia o le atherosclerosis e tele lava ina faatelevaveina.

Faatasi ai ma le tele o le i ai o le suka i totonu o le toto, o le maʻisuka e amata ona tupu tele, e leai se vai i totonu o le tino. O le paʻu e amata ona faʻamalūina, lea e sili atu le vevela ma pala.

O loʻo faʻalavelaveina foʻi lauulu mataʻutia ma le mataʻutia. Ona i ai lea o se lagona mu, vaʻa e taʻitaʻia ai i faʻamaʻi pipisi. O le savali i vavave e le faʻalelei ai le maʻi, aemaise i luga o le mulivae.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona ofuina ni seevae mafanafana ma vaivai e puipuia ai sana ma sana. Faatasi ai ma le sana ua gaosia, e faasaina ona tipi ma fufulu i totonu o le vai vevela, ma faapena foi ona faaaoga se patch. E sili ona lelei le faʻaaogaina o suauʻu manogi vaivai i le urea 3 taimi i le aso. O le oloa e tatau ona faʻaaogaina i se mama mama.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli faʻavaivaia, i le maʻisuka, e matua faʻateleina le galo pe a maua e le pathogen mycosis. I tagata soifua maloloina, o se faʻamaʻi pipisi e sili atu ona taatele nai lo i latou e maua i le maʻisuka. Pe a pa'ū le pau i luga o le fao, o lona lanu e amata ona sui, o fao e mafiafia ma exfoliate.

I le taimi o le ofuina o seevae, ona o le mafiafia o le ipu, atonu o le a foliga mai o se mailei o le gaʻo ona o le faaopoopoina o le mamafa i luga o le tamailima. Mo le puipuia o faʻalavelave, e tatau i le tagata maʻi ona maua se faʻaitiitiga masani ile vaega ole afaina ua afaina. O le fao fao e tatau ona togafitigaina i se mea faʻapipiʻi poʻo se faila.

Oʻi faʻasolosolo faʻasolosolo o loʻo aʻafia i manuʻa e leʻi faʻamalolo i le taimi. Afai e tupu se ulupua, o le tagata maʻi e maua se togafitiga i le ofisa o le maʻi suka. Togafitiga e aofia ai le togafitia o manuʻa e le o iai ni vailaʻau faʻasaina, e le gata i le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi ma vailaau faʻaonapo nei.

I le maʻisuka, o le sili ona matuia o le TAS (maʻi o le maʻisuka vae), lea e mafai ona oʻo atu ai i le tosoina o le limasini. A aʻafia se tagata maʻi i aʻa, e le lagona e se tagata le tiga. E mafai e ia ona susunuina o ia lava, laa i luga o se mea mataga, ufi lona vae, ae o le a ia le lagonaina.

Ole manuʻa e le tatau ona togafitia i iodine, hydrogen peroxide poʻo le salicylic acid, aua e lamatia ai le paʻu o tagata e maua i le maʻisuka.Afai e matua vevela lava le paʻu, e tatau ona e faʻaaoga vailaau vaʻaia e aunoa ma ni peta-blockers e faʻalavelaveina ai le fiafia o le paʻu.

Soo se mea lava, e oʻo lava i manua laiti i luga o le paʻu e tatau ona togafitia. Afai o le maʻi e maua i le fiva, o le manua ua afaina, fulafula ma toe faapaleina, o le manua ua felelei ma e le faamaloloina, o mea manogi ma vailaau e tatau ona faaopoopo i togafitiga, lea i le taimi lava e tasi e maua ai le susu mai manuʻa (Levomekol, Levosin ma isi).

Mo le feteʻenaʻi ma le epithelization (overgrowth) o le manua, e tatau ona faia ni tulaga lelei. E manaʻomia le faamamaina o meaola ninii, tino oti ma tino mai fafo. O le hydrogen peroxide ma iodophors e mafai ona na o le faʻamaloloina. O le auala sili e mama ai o le fufuluina o manuʻa i se vaifofo faigofie.

O le faʻaaogaina o baths i le lotoifale ma le vevesi o le vai i totonu ia i latou e mafai ona fautuaina mo nisi tagata gasegase e maua i le maʻi suka i vae.

Maʻi faʻamaʻi pipisi

O le faʻamalolo vave o le paʻu e fesoasoani i meaʻai lelei, o loʻo i ai se aofaiga o vitamini. E fautuaina e tatau ona aofia ai meaʻai i aso taitasi i le togafitiga o manua: iʻa, aano o manu, ate, nati, fuamoa, oatmeal, faapea fualaau aina ma fualaau faisua.

I le faaopoopo atu i togafitiga o fualaau faasaina, o togafitiga o manuʻa e aoga i togafitiga faa-aganuu:

Lafoaʻi togafitiga mo le maʻisuka faʻamalosi i le la. O le fua e lelei tele ma e faʻaaogaina i aso nei. I le ogatotonu o se fugalaau susulu, e tatau ona e suʻesuʻeina ma le faaeteete ona aʻa. E sili atu le faia o lenei mea pe a uma timuga. Ma o le a tele atu lauulu e faʻalautele mai aʻa.

Uu le fagu ma alu mo le 40 minute e faʻasolo. Ina ia togafitia manuʻa i le maʻisuka, e tatau ona onā lenei fua i le tele o le aofaʻi o le aso nai lo le vai, ti, compote, ma isi. O le aso e sosoo ai, ia saunia se fuga fou. O le la e le oona, ae talu ai e maualalo ai le toto suka, e tatau ona faia se suʻesuʻega i vaiaso uma.

Ua mavae le masina o le a avea ma taunuuga. O le a amata ona faʻamalolo manuʻa ona o le a faʻaitiitia le maua o le suka. Faatasi ai ma le tele o suka e te manaʻomia ia e onosaʻi. Atonu e manaʻomia lou togafitiga mo le ono masina. O i latou o le a inuina se afu o le sunflower i lo latou talavou e tatau ona toe faia togafitiga i le matua.

Fuga o le kukama. Faʻatasi ma manua o le puluga, o le kukumba juice e fesoasoani. E i ai ni mea e maua ai antimicrobial. Faatasi ai ma le fesoasoani a le sua oona, e faʻamaluina ai se maʻi poʻo se pupuʻu, ona tatau loa lea ona togafitia le vaega o loʻo aʻafia i fualaau faasaina na faatonuina e le fomaʻi.

Lea o celandine. E mafai ona faʻaaoga le Celandine i se manua poʻo se manua - laʻau ma 'ie, ona fusi lea o le vae.

O aʻa o le paʻu ma le celandine. Mo manuʻa le faʻamalolo e faia ai se teuteuga o aʻa o celandine ma le burdock. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e togiina le 30 g o le paluga, 20 g o le celandine, faaopoopo le 100 ml o le suauʻu sulu. E tatau ona faʻapalapala le paluga ile vevela vevela mo le 15 minute, faʻafefe. O manua e tatau ona lūlūina 3 taimi i le aso mo le vaiaso.

Le faʻamalolo ma le maʻisuka

E tusa ai ma le WHO, o le numera o tagata gasegase o le maʻisuka e 3-5% o le faitau aofaʻi o le lalolagi, ma o lona lua uma o se tagata maʻi gasegase i le taotoga. O lea la, o tagata gasegase e maua mai i le 6 i le 20% i soʻo se falemaʻi i le Iunaite Setete.

O le tele o faalavelave i le gaosiga o le gaʻo i totonu o le 80% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka ma le faʻalauiloaina o le localization i pito pito i lalo ma le fausiaina o maʻi faʻamalolo ma le faʻalautele.

A maeʻa le mauaina o le inisalini, o le taunuuga o togafitiga o maʻi tumaʻi i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na faʻaleleia atili. Ae ui i lea, o le maualuga o faʻalavelave faʻamaʻi pipisi i lenei vaega o tagata gasegase e mai le 6 i le 40%.

E talitonuina o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o loʻo i ai se soliga o le faʻamalolo o le maʻi, e ui lava e oʻo mai i le taimi nei e leʻo maeʻa ona suʻesuʻeina uma foliga o le maʻisuka e mafua ai lenei tulaga.

O le leai o se manino e mafua mai ona o le eseesega o auala i suʻesuʻega e aafia ai le faʻamatalaina o taunuuga ma faigata ai ona faʻatusatusa faʻamaumauga.

Ole numera o tusitala e faatapulaaina i suʻesuʻega o faʻamaʻi faʻamaʻi i gasegase e na o le tasi le ituaiga o maʻisuka, ao isi e tuʻufaʻatasia i suʻesuʻega o tagata gasegase i le ituaiga I ma le maʻisuka ituaiga II (le lava o le inisalini, faʻamalosi ile inisalini).

Iloiloga o taunuuga o suesuega e faigata i le faaaogaina o vailaau eseese mo togafitiga o le maʻisuka (insulin, oral hypoglycemic drugs, diet).

O aʻafiaga o aʻafiaga e le o taimi uma e amanaʻia - matua, gasegase o gasegase, maʻi faʻamaʻi, ma isi. O isi metotia e faʻaaogaina e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e aʻafia ai le saʻo ole iuga.

O le maʻisuka ituaiga ou te atiina ae i se talavou, e faʻaalia i le televave o le atinaʻe ma e fesoʻotaʻi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini. O le faʻamaʻi e faʻavae i autoimmune, viral ma isi mea. I le maʻisuka, e mafai ona gaosia ai tui o le inisalini e maua i vailaʻau.

I lenei tulaga, o le inisalini e maualalo ifo nai lo le tulaga manaomia, ma o le taunuuga o le gasegase o le glucose ua faaleagaina ma hyperglycemia ua atiina ae. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga I, e sili atu le lapoa o sela nai lo le numera masani o le inisalini na talia, o se mea e totogi ai, ae le lava le puipuia o le hyperglycemia.

O se taunuuga o le hyperglycemia, glucosuria, polyuria, kososis, faamalolo ma le paʻu o le mamafa - o le tulaga masani o le suka suka. Tagata maʻi e iai le ituaiga o maʻisuka e manaʻomia le insulin.

O le maʻisuka ituaiga II e masani lava ona maua i mataupu ogaoga ma e faʻaalia i se faʻagesegese lemu, e masani lava ina ua uma le 40 tausaga. E le o iloa le mafuaaga autu o le atinaʻeina o le maʻi, peitai, o lenei ituaiga o maʻisuka, o le atinaʻeina o le inisalini ma le faʻaleleia o le gaʻo ua mataituina.

O sosoʻo faʻatulagaina ua faʻaititia ai le numera o faʻamaʻi resitara ma se fua faatatau maualalo maualalo. I tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II, o le faaitiitia o le tali pancreatic pe a maeʻa le utaina o le kulukose. O le mea lea, e leai se tali ile insulin talafeagai e tatau ona faʻatonutonuina le avega o le kulukose.

O le faʻaaogaina o meaai ma gaoioiga e faʻaalia ai le paʻu o le mamafa e mafai ona faʻatupulaʻia ai le lagona o le insulin. O le faʻaaogaina o vailaʻau o le hypoglycemic oral (OGA) i le 80-90% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II e mafai ona lelei, ma e le manaʻomia i taimi uma le puleaina o insulin.

O le Hyperglycemia ma le glucosuria e le o ni faailoga o le maʻisuka. E mafai ona avea ma faailoga i le tali atu i se tulaga faigata. I le amataga o le 1892, na faailoa ai e E. Smith ma T. Durham nei gasegase i le faavasegaina o le maʻisuka. I le taimi nei, o nei gasegase ua faateleina le masani.

O le tele o tagata taʻi maʻi e faʻapupulaina le glucose o le le faapalepale e aʻafia e le gasegase ma le faʻalavelave faʻapitoa. I lalo o le atuatuvale (faʻaleagaga, faʻamaʻi, taotoga) i le tino e faʻaleleia le maualuga o hormones o le "popole" - adrenaline, glucagon, cortisol ma le homone tuputupu aʻe.

O nei hormones e faʻafeagai ma aʻafiaga o le inisalini, e fesoasoani e faʻaleleia le maualuga ole kulukose o le toto. O se taunuuga, e manaomia e le tagata maʻi le tele o insulin. I lenei tulaga, o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II, i le tulaga masani e naʻo luga o se meaai poo le mauaina o le OGA, e manaʻomia mo sina taimi le faʻaofiina o le inisalini malosi e faasaʻo ai le hyperglycemia.

O ia tulaga e mafai ona fesoasoani i le uluai siakiina o le maʻisuka i nisi o gasegase i le taimi o le taimi muamua.

O faʻafitauli faʻapitoa i tagata maʻi ma ituaiga uma o le maʻisuka e aofia ai faʻamaʻi pipisi ma neuropathic. O faafitauli i le Macrovascular e fesoʻotaʻi ma le faʻavaveina o le atinae o le atherosclerosis ma se faʻaopoopoga o le faʻaleagaina o vaituloto, gasegase o le myocardial, ma le cerebrovascular disorders.

I le tele o tausaga ua mavae, o le togafitiga fuafuaina mo tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua faʻaauau pea ona faʻalauteleina, ma o lea la, o le tulaga maualuga o le faʻalavelave faʻalavelave e faʻatusatusa i ai i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka. O le laasaga muamua i lenei itu o le faʻaofiina lea o se taumafataga muamua, pe a oʻo i le 1914 F.M. Sa amata ona faanatinati Allen i le matelaina.

O le maualuga fautuaina o le gaʻo i le gaʻo aʻo leʻi faia le taotoga na fetaui lelei ma le maualuga na mou atu ai le glucosuria o le maʻi. O lenei metotia o le sauniuni o tagata gasegase i le taimi muamua e vave ona maua le lauiloa.

O le mauaina o le inisalini i le 1922 na suia ai le togafitiga o le maʻisuka ma faʻalauteleina ai togafitiga faʻapitoa mo tagata mamaʻi, e aofia ai i latou e le mafai ona pulea le faamaʻi i na o meaai. O lomiga o le isi 10 tausaga na sosoo ai o loʻo faʻaalia ai le vave faʻalauiloa o togafitiga insulin.

I le 1940, J.A. Green et al. lipoti i le 324 tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le togafitiga na mafua ai ona tutusa ma i latou e le o mafatia i lenei maʻi. E tatau ona maitauina i le taimi lena, e leʻi faʻaaogaina ai vailaau faʻasaina ma toe faʻaleleia galuega faʻavavelaina e faʻaleleia ai le tafe toto i pito i lalo.

Ae ui i lea, e ui lava i mea taua na ausia, o tagata gasegase maua i le maʻisuka ma i nisi taimi e iai le maualuga o faʻafitauli o manuʻa. P.J.E. Cruse ma R. Foord, o le auiliiliina o taunuuga o togafitiga o tagata e 23649, na iloa ai o le maʻisuka, o le lamatiaga o le faatupuina o faafitauli pipisi pe a maea le "mama" o gaoioiga e 5 taimi sili atu nai lo tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka.

E talitonuina o tagata gasegase ma le togafitiga lelei ma le hyperglycemia e lelei ona faʻasaʻo e tutusa lava le lamatiaga o le atiina ae o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le manua o ni tagata masani.

O suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o le faʻamalolo o le faʻamalolo i le maʻisuka i le tele o mataupu e faia i luga o se faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka e maua mai i fale faʻailoa e faaaoga ai le alloxan poʻo le streptozotocin.

Aʻo suʻesuʻeina le faʻamaloloina o manuʻa i manu suʻesuʻe (mice, hamsters, rats) ma le maʻisuka ituaiga I, o le faʻaitiitia o le numera o leucycytes polymorphonuclear (PNL), o le faateleina o le edema, o le faʻaitiitia o le fibroblasts, faʻasologa o le collagen, malosi o le manua, ma le faʻaitiitia o le fausiaina o le gaosiga o mea.

I manu na togafitia i le inisalini, o mea uma e sili atu ona lelei. E le gata i lea, pe a faatonuina le inisalini i le 8 itula muamua ina ua maeʻa le talosaga a le manua, faʻamaloloina le faʻamaʻi (o le numera o PMN, fibroblasts ma le faʻapipiʻiina o le paʻu i totonu o le manua) e oʻo lava i lalo ole tulaga o le faʻamautuina o le kulūkose toto i meaola.

I le taimi lava e tasi, pe a suʻesuʻe le malosi o manua 8 vaiaso talu ona manua, na maua ai o le toe faʻaleleia o le faʻalauteleina o le tino i meaola e maua i le hyperglycemia e manaʻomia le latalata i le maualuga o le kulukose o le toto.

S. Rosenthal et al., A. Prakash et al. na lipotia mai se faaititia o le malosi o le manua i le inisalini-manu vaivai. W.H. Goodson ma T.K. Na maua e Hunt se faʻaitiitia i totonu o le paʻu i totonu o manuʻa o manuʻa maua i le maʻisuka, lea na faʻapipiʻi ai vailaʻau faapitoa.

W.H. Goodson ma T.K. Ua faʻaalia e Hunt e faapea o manu e maua i le maʻisuka, pule o le insulin e sili atu ona taua i le amataga o le faʻamaʻi manuʻa. Afai o le inisalini na faia i le taimi lava e uma ai ona faʻaaogaina le manuʻa, o le aofaiga o le mea e gaosia ai manuʻa na manuʻa i manua i manu e toetoe lava a masani, e tusa lava pe na faʻamaʻi le inisalini mai le 11 i le 21 aso.

I le isi itu, afai na faatonuina le inisalini i le 10 aso talu ona faʻaaogaina le manua, o le a le maua ai se faʻalauteleina o le tele o mea e teu ai. Le amataga o le faamalologa, lea e taua tele ai le puleaina o le inisalini, o se vaitaimi o le tali le lelei.

O le iloa o maʻi i lenei laasaga i meaola e maua i le maʻisuka e fetaui lelei ma faʻamatalaga faʻamaonia i luga o le gaioiota gaioioti i tagata mamai e maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o loʻo i ai le faʻaititia o le kemisi, le phagocytosis ma le fasiotiga o le intracellular.

O le mea lea, o le faʻamaloloina o manuʻa faʻamaʻi i tagata mamaʻi ma le maʻisuka e mafai ona fesootaʻi ma se faaletonu i le fomaʻi tali. O le mea moni o le le lava o le inisalini e sili atu lona aafiaga i le vaega o le mumū ma itiiti ifo ai le aʻafiaga o le faʻalauteleina o le collagen ua faʻamaonia e le iʻuga o suʻesuʻega i aganuʻu o le tino.

O le inisalini e faʻaolaina ai le RNA faʻasologa ma le non-collagen synthesis protein i le fibroblast i totonu o meaola o meaola, e afaina ai le liʻoina o le paʻu ma le DNA. D.B. Villie ma M.L. Malosiaga na faaalia ai o le tuufaatasiga o le collagen e fibroblast i le aganuu e tutusa lelei ma le i ai o le kulukose i totonu o le mea e fai ma mea e fai ma le inisalini e le afaina ai lenei faagasologa.

O le faʻalauteleina o le collagen ua faateleina i le faateleina o le maualuga o le kulukose mai le 1 i le 7%. O loʻo i ai lipoti faʻapitoa o le faʻamalosi faʻamaʻi manuʻa faʻatasi ai ma le insulin. Ae ui i lea, o le leai o se faʻaaliga i le inisalini i le faʻalauteleina o le paʻu e tasi e mafua ai le masalosalo i taunuʻuga o nei suʻesuʻega.

O le mea lea, o le le lava o le inisalini, o le soliga o le faʻamalolo o le faʻamalolo i manu. O le inisalini e fesoasoani e toe faʻafoʻi le faʻamalologa o le faʻamaʻi, ae na o le taimi lava e faʻamaonia ao le i amataina le vaega o le maʻi.

I pepe o le 6-8 vaiaso o le matua ma le maʻisuka matutua ma le gaʻo, na maua foi le solia o le faʻamaʻi manu. Aemaise lava, e leʻi maua ai le paʻu. E le gata i lea, o le puleaina o le inisalini i se fua talafeagai mo le faasaʻoina o le hyperglycemia e leʻi faaleleia ai le faagasologa o le faʻamaʻi manuʻa.

O nei faʻamatalaga e taua tele mo le atinaʻeina o metotia mo le fetaui lelei o togafitiga o tagata gasegase i le taimi o faʻasologa. E le tatau ona e naʻo le pulea o le hyperglycemia, ae ia e iloa foi pe o le maʻi o loʻo i ai le le lava o le inisalini poʻo le faʻamalosia o le inisalini.

O lipoti o le faateleina o le tulaga o tagata mamai o le maʻisuka e atiaʻe ai faʻamaʻi ua amataina suʻesuʻega i suʻesuʻega o faʻamaʻi faʻamaʻi i lenei togafitiga.

O le vaega muamua o le faʻamalologa o le faʻamalolo (inflammatory) e faʻaalia i vailaʻau ma faʻalaulele, lea e fesoasoani e faʻasalaga le nofoaga o manua ma puipuia le manua mai siama siama. Mo le masani masani o lenei laasaga, e tatau ona talafeagai ia platelets, PNLs ma monocytes.

O le vaega lona lua o le faʻamaloloina o manu (regenerative) e faʻaalia i le tuputupu ae o capillaries fou, gaʻo epithelial ma le faʻapipiʻiina o fibrils. I lenei laasaga, o le faateleina o le fibroblasts e manaʻomia mo le faʻalauteleina o le tino.

Talu ai o PNL o loʻo tuʻuina atu le laina muamua o le puipuiga mai faʻamaʻi pipisi, na fautuaina ai o le faateleina o le faʻateleina o faʻamaʻi pipisi i tagata mamai e maua i le maʻisuka e aʻafia ai ma faaletonu i le faagaoioiga o PNLs.

O suʻesuʻega faʻapitoa o PNLs na suʻesuʻeina, e aofia ai le faʻafeiloaʻi i le gasegase vascular, chemotaxis, phagocytosis, ma le faʻamaʻi pipisi o siama.

I le suʻesuʻeina o le vaega muamua o le faʻamalologa o manuʻa, e lua auala autu e mafai ona maua. I se tasi oi latou, o le galuega a le PNL e vavae ese mai tagata gasegase ma gasegase o le kulupu e pulea e suʻesuʻeina i vitoma.

PNPs na tuʻuina i lalo o tulaga eseese - i fomaʻi faʻamalosi (mo le suʻesuʻeina o paletini), faʻamalosi ma vailaʻau eseese (mo le suʻesuʻeina o chemotaxis) ma capillaries ma filo nylon (mo le suʻesuʻeina o le faʻasaga).

E ui i se numera tele o suʻesuʻega e uiga i le galuega a le PNL, o le toʻatele oi latou e tuuto atu i le phagocytosis ma le fasiotia o le intracellular.

O le tele lava o taimi, o tusitala ia latou galuega e faʻapipiʻi tagata gasegase i le ituaiga I ma le maʻisuka II. O taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega e iloa ai o le hyperglycemia o loʻo i ai le solia o le mafai gafatia o le PNLs e faʻataunuʻuina ai le gagocytosis ma le fasiotia o le intracellular.

I le taimi lava e tasi, na maua ai e mafai ona faʻamalosia le faʻaoga o le vailaʻau ma le microbicidal i le faʻamaʻoina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a faʻaaogaina le inisalini, ma le faʻaaogaina o le OGA.

E mafai ona maua le faaletonu o le faʻaaogaina o le inisinia o le macroergic, o le faʻaleagaina o le siama o le siama, ma faʻaitiitia le faʻasologa o le leithithia, e manaʻomia mo le faʻafouina o le membrane i le taimi o le phagocytosis, o le faavae mo le le mautonu o le galuega a le PNLs.

E itiiti ni suʻesuʻega na taulaʻi atu i le faʻalogoina o PNLs ma chemotaxis, o tali e muamua atu i le phagocytosis. O se taunuuga o le manuʻa, ao faagasolo le vaega o le mumū, o lelaʻe paʻepaʻe e pipii atu i le vasothelum vascular. J.D. Bagdade et al. na faʻaalia ai se faʻalavelave le maua o le faʻalogoina o le PNL, lea na faʻamutaina ma se faʻaititia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O lenei aafiaga na maua uma i tagata na maua le inisalini (ituaiga I le maʻisuka) ma i gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II oe na mauaina le tolazamide (OGA). O se faaletonu i le siama o le PNL i tagata mamai e maua i le maʻisuka ona o le le lava o nisi o mea e maua ai le telefoni feaveaʻi ma le ogaoga ua lipotia.

Faʻaauau i le inisalini ma le glucose in vitro ma i totonu o le faʻaleleia o le kemisi o le PNL, e ui i lea, o nei aafiaga e le ogatasi. D.M. Molenaar et al. Suesueina siama i tagata gasegase ma le ituaiga o maʻisuka ma o latou aiga maloloina ma maua ai le solia o le kemisi i le mulimuli, lea e taʻu mai ai le i ai o se gasegase o le gasegase i le PNL i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma o latou aiga.

R.H. Drachman et al. maua le faateleina i le vivo lagona e pipiʻi le 25 pneumococcus i kulumu ma le maʻisuka faasxan. In vitro, na maua ai e tusitala se faaitiitia i le gaoioiga o le phagocytosis o le pneumococci ma leuukocytes mai le mai suka o le maʻisuka pe a faatusatusa i manu ola maloloina.

I le taimi lava e tasi, na faʻaalia ai o le leocycytes o manu faataitai na faʻaaoga masani e pei o masani pe a tuʻuina i totonu o le tino o rato ola maloloina. Ina ua faaopoopo le kulukose i le masani masani, ma o le taunuuga lea na faateleina ai le osmolarity, na toe i ai foi se faaitiitia i le gasocytic activity a leukocytes na maua mai i rata faataitai ma maloloina.

O aʻafiaga o aʻafiaga e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi maʻi i tagata mamai e aofia ai le matua, gaʻo, vailaʻau vascular, ma le neuropathy. O loʻo i ai le tele o tusitusiga i luga o faʻamaʻi pipisi o vaʻa o pito i lalo ifo o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

E ui lava e le o manino le faiga o le faʻavavevave o le atiaʻe o le atherosclerosis i le maʻisuka, ae o le atinaʻeina o le hypoxia ma le mativa e fesoʻotaʻi ma vascular pathologies i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o se faʻafitauli sili atu ma e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi.

O togafitiga o le microvascular (tamai vaʻa) e matauina i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le mafiafia o le paʻu pito i lalo o capillaries, lea e oʻo atu ai i le faateleina o lo latou gafatia.

O le faʻaleagaina o le maʻi o le microcirculation e fesoasoani i le solia o le faʻamaʻi faʻamaʻi e ala i le faʻaitiitia o le femalagaaiga o leukocytes, le tuʻuina atu o meaʻai ma le okesene. S. Goldenberg et al. o loʻo faʻamatalaina le faʻateleina o le endothelial ma le siakiina o faʻatapulaʻa i totonu o le 92% o tagata suʻesuʻe na maua i le maʻisuka.

Na latou maua foi le tele o meaola o le gasegase pito i lalo o tagata gasegase e maua mai i le maʻisuka pe a faatusatusa i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka, ma fautuaina e faapea o lenei uiga e fesoʻotaʻi ma suiga faʻapitoa ua faamatalaina. O tupe teu i arterioles e tutusa ma tupe teu i totonu o fatugaʻo o tagata gasegase maua i le maʻisuka.

I le taimi lava e tasi, na maua ai i le matua, o le paʻu pito i lalo o capillaries e faʻamafanafanaina i tagata soifua maloloina. E le gata i lea, o le mafiafia o le membrane pito i lalo i le capillaries e le o matauina i tagata uma e maua i le maʻisuka. O lea, na maua na o le 30% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka.

O lona uiga, e lei faamaninoina atoatoa pe o le angiopathy o le maʻisuka o le mafuaʻaga poo le afaina o le solia o le faamaʻi manuʻa.

O suʻesuʻega ua faaalia ai o le microvasculature i le maʻisuka e mafai ona aoga lelei. O se faʻaopoopoga o le permeability vascular o le 131I ma le 51C ED EDTA na faʻaalia pe a fuaina le faʻafefeteina o ulu i luga o lima o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O le vavalalata i totonu o vaa o le 133X na tui i totonu o le musele o le pito i luma o le vae pito i lalo na maualuga atu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E tutusa foi taunuuga na mauaina i suesuega e faaaoga ai le 131I ma faailogaina albumin.

E manatu o le faateleina o le mafai ona gafatia e mafai ona avea ma mafuaʻaga autu ona o le mafiafia o le paʻu o lalo ifo o capillaries, lea atonu o se taunuuga o le faateleina o le ultrafiltration plasma.

I le suʻesuʻeina o le faʻafefeteina o le paʻu i totonu o le manua manu pe a uma le tui o le 133Xe i pito i tua ma pito i tua o paʻu o le paʻu muamua ma pe a uma ona tosoina i lalo ifo o tulivae, o le faateleina o le faʻamalolo pe a uma le taotoga na maua i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka. E ui lava o le maualuga o le faʻamalolo i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na maualalo ifo i lalo, ae sa matauina foi i totonu le faateleina o le faʻamalolo.

G. Rayman et al. faʻaaoga le leo o le Doppler e suʻesuʻe ai le microcirculation i luga o le pito i luga o le paʻu pe a uma ona manua i tagata gasegase ma le maʻisuka ituaiga I e le i ai ni gasegase maualuga o le toto, ma i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka.

O le maualuga o le faateleina o le tafe o le toto e tele lava lona sao i le umi o le maʻisuka. Ae ui i lea, i tagata gasegase e leai se fesuiaiga i le va o le kulukose toto ma le tafe toto i le paʻu. E manatu o le faaitiitia o le tino i le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le gaosiga o le aufaasālalau vavalalata.

W.H. Goodson ma T.K. Na maua e Hunt e faapea, o le faateleina o le permeability capillary e fesootaʻi ma le microangiopathy o se tali atu i le tino i le amataga o le vaega o le faʻamalolo o le faʻamaʻi manuʻa.

Talu ai ona o le mafiafia o le paʻu o le lalolalo o capillali e fesootaʻi ma le umi o le maʻisuka, o lenei faaletonu e le mafai ona iloa i capilani fou o manua o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le aʻafiaga e mafai ona ausia e tusa lava pe i ai ni faʻamaoniga o ni gasegase vascular o le retina, lea e masani ona faʻaalia ai le i ai o ni manua tutusa. Ae ui i lea, o le i ai o suiga o le talafaasolopito i totonu o le vaa e le mafai ona fesuiaiga ma faaletonu o galuega, ma e mafai ona faasaʻo le le atoatoa o le galue e ala i le faaopoopoina o le inisalini.

O isi suʻesuʻega e manaʻomia e faʻamautu ai le taua o togafitiga o le microvascular i le faagasologa o faʻamaʻi faʻamaʻi ma ia iloa le matafaioi o vailaʻau faʻamalosi i le faʻamalosiina o faʻamaʻi manuʻa i le maʻisuka.

O lenei mea e aofia ai i se uiga le faʻaeteete i le faʻalavelave ma faʻamaʻi pipisi pe a le o faʻaalia pea. O le iʻuga, o se faʻaopoopoga o faʻaleagaga o loʻo iai ma e masani lava ona faʻavaeina le uluaʻi ulugalii i luga o le vae.

I le fesoʻotaʻiga ma faʻafitauli o le faʻamalologa o manuʻa, o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka ua i ai se faʻaopoopoga o le faʻaosoina o le faʻaleleia o le faagasologa o le tino, e masani lava ona maualalo.

O le tele o tusitala e faailoa mai le tele o taimi ole fatu-negative ma anaerobic siama mai le purulent foci i nei maʻi. I le tele o tulaga, o loʻo faʻalogoina ai faʻasalalauga o meaola laiti ma gaioiga le lelei, ae ui i lea, o aganuu mama o staphylococci poʻo streptococcus e toetoe lava a le maua.

O le mea lea, o faʻafitauli faʻapitoa ole gasegase, neuropathy, faʻalavelave atherosclerotic o vaʻa tetele, angiopathy o vaʻa laiti, ma le faʻalauteleina o lagona i faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le faʻaleagaina o le faʻamaʻi maʻi i tagata mamai.

Ae ui i lea, o le togafitiga talafeagai o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻamalamalamaina o uiga patino o lona tulaga i se tagata maʻi faapitoa ma le faasaʻoina o le hyperglycemia e mafai ona faʻamalosia ai le faagasologa o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻalavelave faʻamaʻi o maʻi i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

Uu manogi mo faʻamaʻi manuʻa i le maʻisuka

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona mulimulitaʻi i le puipuiga sili ona faʻamalosi ina ia le faʻaleagaina ai le amio saʻo o le paʻu, aemaise lava i pito i lalo, talu mai le malosi o le faʻamaloloina o manuʻa i luga o vae e ese le ese mai le faʻamalolo o manuʻa i isi vaega o le tino.

O le mativa o le faʻaleagaina o nofoaga o se tasi lea o faailoga iloga o le maʻisuka. O le tino puipuia o tagata maʻi ma lenei faʻamaʻi e matua vaivai lava, ma o le mafuaaga lea e le mafai ai e le tino ona tetee atu i le le lelei o le tino ma le paʻu mamago.

O le matautia matautia o manuaga, e mafua ai le siama, o se taunuuga o le faagasologa o le suppuration amata. Le filo o vae, lea e masani ona i ai i le maʻisuka, e afaina ai foi le faagasologa o le faamalologa.

Mafuaaga o le amio lelei o paʻu ma faʻamaloloina manuʻa i le maʻisuka

O le autu o le maʻisuka o le toto maualuga. O le mafuaaga lea e mafua ai le solia o faiga uma o le tino o le tagata, e aofia ai le vailaʻau. Faatasi ai ma lenei aafiaga, o vaa laiti e matua faateleina le mafai ona gafatia, ma o lenei mea e oo atu ai i lo latou faatafunaga.

O lenei gaioiga e aʻafia ai le faʻaitiitia o le toto ma le vaivaiga i totonu o siama o le paʻu. O nei faaletonu e mafai ona iloa o mafuaʻaga autu o le solia o le saʻo o le paʻu ma se taimi umi o le faʻamaʻi manu. Afai e le o faia ni laʻasaga i le taimi, o le tulaga e ono faigata ona o le ogaoga o le mumu o le tino, ma o nisi taimi e gata i le maʻi o mea ola (gangrene) ma le tipi.

E le maua e tagata maʻi lo latou lagona lelei i le paʻu, ae maise lava pito i lalo. O le mea lea, o le maʻisuka e mafai ona faamanualia se vae e aunoa ma le lagona tiga. Ma o faʻamaʻavale namu oti e faʻafefe ai le mago o le paʻu ma le faʻamaloloina o manuʻa.

Afai e le togafitia le vaega manua i se taimi talafeagai, e mafai ona tupu mai siama e ala mai i vavae na mafua ona o le paʻu vevela. O le mamafa ma le leaga o le mata, o soa o le maʻisuka, e le o taimi uma e mafai ai ona e mafaufau lelei i le saʻo o le paʻu o pito i lalo.

I lenei tulaga, o se manuʻa laitiiti e mafai ona tupu aʻe i se ulutala purulenti. O le mea lea, e taua tele le faia o se suʻega i aso taitasi, ma, i sina mea itiiti lava, ia faia le togafitiga talafeagai o le vaega manua.

O a fofo e fesoasoani i togafitiga

Faʻamataʻu laititi o paʻu o le paʻu, o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi, aua o le togafitiga e umi se taimi e masani ai ma faʻalavelave faʻalavelave. E taua tele mo le maʻisuka le tausia lelei o fualaau oona, lea e fesoasoani i le vave faʻamalolo o manua.

Latou te faamamaina faailoga o le mumū ma toso ese le susu. O se vailaau sili ona lelei mo se fomaʻi togafitiga o le a avea ma suauu "Levosin" poʻo "Levomekol." O togafitiga e tatau ona aofia ai le taumafaina o vitamini (e sili atu vaega C ma B). Ina ia faʻaleleia meaʻai o paʻu manuʻa, o le maʻisuka e manaʻomia ona i ai ni suauu i totonu o le falelima o vailaau fale (Solcoseryl, Methyluracil, ma Trofodermin).

E le manaʻomia le faʻaaogaina o oloa e aofia ai suauu minerale (mo se faʻataʻitaʻiga, selu o le suauu), talu ai e le o aʻafia le paʻu. Ina ia faʻamamaʻa le manuʻa mai siama ma le faʻaleagaina, ia faʻaaoga saline masani.

Afai o tupe o loʻo lisiina e le aumaia ai le mea e manaʻomia, ma e le faʻamalolo le manua mo se vaitaimi umi, ona tatau ai lea ona faʻapitoa le taotoga. E aveese e le fomaʻi le tino oti ona o le faʻailoga. I tulaga ogaoga - ua na o le pau lenei o le ala e faʻamalolo ai manua.

Tomai faʻavae

Matou te iloa uma lava uiga taua o vailaau faafomai o togafitiga masani. I le tele o tulaga, o fualaʻau lauiloa lea e aʻafia ai le vaitaimi o faʻamaʻi faʻamaʻi i le maʻisuka. O fua o loʻo mulimuli mai o le a aoga mo lenei vaega o tagata. Faʻalelei lelei le manua o siama fuamato kukumba.

E mafai foi ona faʻaaogaina i le tulaga o le faʻaaogaina. Afai e togafitia le nofoaga manua, e tatau ona e faʻaaogaina le suāuʻu faafomaʻi ua faʻamatalaina e lau fomaʻi aoga. O lau lanu Celandin e iai sona aʻafiaga o le antimicrobial. E tatau ona e faʻapipiʻi le laau i le vaega mumū o le paʻu.

E mafai ona e faʻapipiʻi laʻau ma se fusi maʻi. O suauu manogi, lea e aofia ai le paluga (30 g), leland celandine (20 g), suauu sulu (100 ml), e fesoasoani foi e vave faʻafouina le saʻo o le paʻu.

E tatau ona faʻapalapala le paluga ile vevela vevela mo le 15 minute. Faatasi ai ma se fofo fofo, togafiti le manua 2-3 taimi i le aso.

Faamaloloina o faʻamaʻi pipisi i maʻi e maua i le maʻisuka

O le tele o le faʻaopoopoga, o le taimi ma le fua faatatau o le toe faʻaleleia o faʻasalaga faʻasalaga ma faʻamaʻi pipisi sa suʻesuʻeina i le 310 tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O faʻalavelave faʻapitoa na faia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le fuafuaina mo togafitiga o taotoga - faʻamaʻi o tino o le tino, gase o thyrotoxic, gangrene maʻisuka, ma isi.

Ua uma ona matou maitauina e tusa ai ma le EJoslin, o le matua o le matua o ia ituaiga o gasegase ua fuafuaina e le tausaga faakalena ma tausaga o le maʻisuka. O le mea lea, o la latou gaioiga faʻatonuina e sili atu lona maualuga nai lo tagata o tausaga matua.

A o le i ulufale atu i le falemaʻi, e 43% o tagata gasegase e masani ona tui i le inisalini pe latou te faʻaaogaina fualaau suka. 28.4% o tagata gasegase na togafitia i vaitaimi ma e 1.8% e leʻi togafitia. Mo le taimi muamua, o le maʻisuka na maua i le 26.2% o tagata gasegase.

O le maʻisuka maualalo na maua i le 27.7% o tagata mamaʻi, faʻaititia i le 52.3% ma ogaoga i le 20%. I le setete o le muamua poʻo le coma, e 6% o tagata gasegase na tuʻuina atu, lea e manaʻomia ai le faʻaaogaina vave o le togafitiga o le inisalini ma le faʻamalosia o togafitiga.

I le aso o le taliaina, i tagata gasegase e gasegase i le maʻisuka, o le toto glucose na amata mai i le 9.9 i le 35 mmol / L, ma i le vailaau, mai le 55.5 i le 388.5 mmol / L.

Ua matou suʻesuʻeina le aafiaga o le togafitiga o le insulin i le togafitiga o manuʻa o gasegase e togafitia i totonu o le matou falemaʻi ma i falemaʻi o falemaʻi ma itumalo. Eseesega taua na maua i taunuuga o faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi i faʻamaʻi o vaega e lua.

I le taimi lava e tasi, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o loʻo faʻaaogaina i tulaga o falemaʻi a le itumalo poʻo le aai, o le suppuration o manua na tutusa lava i fuafuaga tau taotoga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi.

I le maitauina o le maualuga o le maualuga o le manua o manua i tagata mamaʻi e maua i le maʻi suka ma le maʻi mumunia o loʻo faʻaaoga i totonu o la matou falemai (13.3%), aemaise lava i falemai (62.5%), e tatau ona faamamafaina e tusa ai ma tusitusiga, gasegase ma ono aafia i gasegase o gasegase e tutusa ma faamai pipisi, ae aunoa ma le maʻisuka, i le tele o tausaga na amata mai le 1.8 i le 2.1%, ma mai le 2.5 i le 4.1%.

O se auiliiliga o le taimi o le faamalologa o faʻamaʻi pipisi o le postoperative na faʻaalia ai o le faʻamavaeina o pulupulu o le pito i lalo na faʻamalolo mo le taimi umi (e oʻo atu i le 70 aso) ona o le vavalalata i le va o paʻu o le paʻu pe a uma ona faʻaaogaina ni manua ma manuʻa pe a uma ona faʻapupula le phlegmon.

Mo se taimi uumi (35-50 aso), manua o le pulupulu na fatuina pe a uma ona faʻaalia le tele o sooga, appendectomy (i le afendicitis matautia), faʻasalaga saʻo, ma isi faamaloloina.

Afai tatou te faʻatusatusa le umi o le faʻamālōlōina o manuʻa o le purulenti i tagata ma tamaiti e maua i le maʻisuka sa togafitia i falemaʻi faʻasalalau ma faʻamaʻi faʻaalia, ona oʻo lea i taimi ole 2-3 tausaga le umi (mai le 80 i le 180 aso) nai lo auala na togafitia i matou falemaʻi.

O le numera o siama i le 1 g o manuʻa na tupu mai i le 103-104 i le 10s-106, o lona uiga. ausia se tulaga ogaoga, lea na lamatia ai le atinaʻeina o sepsis.

O le tulaʻi mai ma le atinaʻeina o microflora faʻasaʻo faʻamaʻi, e pei ona lauiloa, e fesoʻotaʻi ma le le pulea ma masani ona faʻaaogaina. O le mea lea, o le "faʻataʻitaʻiga" faʻamatalaga o vailaau faʻamaʻi mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona alofia.

E tatau ona amanaʻia le mea moni e faapea, o nei vailaau, faatasi ai ma le faaumiumi o le faaaogaina, ei ai le vailaau vasotoxic i le faʻamalosi, faʻaitiitia le faʻagasologa o le togafitiga.

E pei ona faia i le suʻega, o le faagasologa o le faagasologa o le toe faʻafouina o faʻamaʻi pipisi na faʻagesegese ai le acidosis oona, lea na maua i tagata mamaʻi i le aso 1 - 2 i le maea ai o le taotoga.

O le aʻafiaga leaga o le acidosis i le faʻamaʻiina o manu ua faʻamaonia e le gata i taunuuga oa tatou suʻesuʻega, ae faʻapea foi i tusi.O lea, V.A. Alekseenko et al., Suesueina o le pH o se manuʻa o le purulenti, na maua ai le sili atu o le acidosis (pH 5.6 ± 0.2) o le faʻamaʻi faʻamaʻi, o le umi foʻi lea na faia ai le faʻamalologa. R. Regshe et al. Na faaalia e faapea o le ketona tino umi (acidosis) na maua i le osofaʻi o manua o pulusala o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le faʻalauteleina o le gaʻo o le tino na fausia.

O le toe faʻafouina o le maʻisuka na faʻagesegeseina e le gata i le le lava o le inisalini, acidosis ma le faʻamaʻi, ae faʻapea foi i le matua o maʻi (sili atu ma le 50 tausaga, e tusa ma le 50% o maʻi), faʻapea foʻi ma a latou meaʻai. O le mea lea, i le 23 (21.3%) o le 108 tagata gasegase ina ua maeʻa le taotoga, o le suppuration o le manua na matauina.

I le taimi lava e tasi, i le masani poʻo le itiiti ifo o le mamafa o le tino, o lenei faʻalavelave na maitauina i le 3 (5.7%) o le 52 tagata maʻi na maua i le maʻisuka. O loʻo i ai faʻamaoniga i tusitusiga o galuega o le inisalini i le ogaoga e faʻaitiitia faʻaititia, mafua ai le leai o se aiga o lenei hormone.

O le mea lea, A.S. Efimov et al., Suesueina o faailoilo o le fuamoa ma le puipuia o le maʻisuka i tagata e maua i le maʻisuka i le taimi o le taufaasese o le faamai, na maua ai se faaitiitia o le aiga ma le numera atoa o le T-lymphocytes - i le faasologa, i le 39.4 ± 0.37 (masani 52.7 ± 6.13) ma le 759.7 ± 144.7 (masani 1052.9 ± 169.56).

I le taimi lava e tasi, na maua ai le faateleina o le numera o le B-lymphocytes ma le numera atoa o le B-lymphocytes - e oo atu i le 25.5 + 4.3 (masani 17.0 ± 1.96) ma le 535.2 ± 13.4 (masani 318.0 ± 61, i le faasologa). 47).

O le maualuga o le serum euglobulin na faateleina i le 972.7 ± 77.1 (faatasi ai ma le masani o le 224.3 ± 88.65), le fesoasoani o le serum - e oo atu i le 275.5 ± 35.5 iunite (faatasi ai ma le masani o le 179.2 ± 12.9). O suiga sili atu ona taua i le puipuiga o le puipuiga o le tino na matauina i tagata gasegase o le inisalini.

O le tulaga o gaioiga lautele e iai foi sona aafiaga taua i le faagasologa o le toe faaleleia o manua i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O lenei mea e masani ona faatatau i tagata gasegase i faʻamatalaga faʻapitoa o microangiopathy, lea, e tusa ai ma nisi o tagata suʻesuʻe, i le taimi muamua o loʻo i ai se vaitili, ona faʻasolosolo ai lea ma faʻaumatia le microvasculature, e mafua ai ona suia suiga i totonu ole tisus.

O le mea moni, faʻatasi ai ma le maʻisuka gaʻo, o loʻo i ai le faateleina o le gaioiga o le pituitary gland - cortex adrenal. E pei ona maua e le maʻisuka, o le faasiliga o le 17 - CS ma le 17 - ACS ua faʻaitiitia. Aʻo faagasolo lenei vaitaimi, faʻalelei le toe faʻafouina o manua. O isi mafuaaga (hypovitaminosis, hypoxia, ma isi) e faʻagesegese ai le faʻamaʻi manuʻa.

E le gata i lea, o taumafaiga uma a le fomaʻi i le taimi o faʻasalalauga e tatau ona taulai i le toe faʻaleleia o le faleostasis ma faʻamaonia le faʻagasologa o le toe faʻafouina o manua i se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Ona o le mea moni e faapea o le tele o le suppuration o manua o le tuputupu ae pea ma o le numera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua faateleina, o le fesili o le valoia o le ala o le manua o le mea e matua taua. Ua lauiloa o auala o loʻo i ai le mataʻituina o le faagasologa o le faʻamalologa atoa o faʻamaʻi e le o faʻamatalaga ma saʻo.

O matou o le tagata muamua e fautuaina le faʻaaogaina o se metotia mo le fuafuaina o le toto faʻafesoʻotaʻi toto mo lenei faʻamoemoe. I le taimi muamua ma le taimi na maeʻa ai, o le toto o le toto o le lavea o le larototomy na fuafuaina e le kilia o le hydrogen.

O se taunuuga o suʻesuʻega, na foliga mai o le toto totoʻa toto i tagata ola maloloina (15 tagata) i luga o le paʻu o le abdominal pito i luma (83.58 + 5.21) ml / min / 100 g o meaola.

Mo le fuafuaina o le taua tele o le toto toto, ole 5 gasegase na maua ai ni faʻamaʻi pipisi mulimuli ane na suesueina.

Aʻo le i tatalaina le tootoo, o le toto i le mea o le manua purulenti ma faataamilo ai (i le mamao o le 5-6 cm) na faaitiitia e tusa ma le 4 taimi ma e tusa ma (21.96 + 1.05) ml / min / 100 g o meaola.

Na faʻamautuina o faʻalauiloa o faʻalauiloa o le toto e faʻalagolago i le ogaoga o le taotoga faʻapitoa ma le natura o le faʻaogaina o le tino i totonu o masini mūmū o le "paʻu pito i luma" ma totoga o le tino.

O lenei vaega o le toto faʻaleagaina o le toto ua manatu mamafa, i lalo ifo o loʻo aʻafia ai ona matauina i taimi uma ia faʻafitauli o le faʻamalolo o manuʻa.

O a tatou taunuʻuga e mafai ai ona tatou le gata ina faʻamasino le ala o le faʻamaloloina o se faʻamaʻi pipisi, ae ia vavalo foi i le taunuuga o le manua pe a leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o ona faʻalavelave. O le faʻamatalaga faʻamaonia suʻesuʻega e sili atu ona faʻamalamalamaina ma itiiti ifo ai faʻalavelave.

Tuua Lau Faamatalaga