O le pancreas e suia i tatou mo a tatou mea sese

O le tino sili ona taua i le gastrointestinal tract o le pancreas. Ma afai tatou te manatu o le toilalo e amata i ana galuega, o lona uiga o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalosia o le soifua maloloina uma.

Afai e le faʻaaogaina le pancreas, o ona faailoga e matua manino lava faʻaalia:

  • ogaoga tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium,
  • fusi paʻu
  • fufulu
  • e le o taofiofia le gaioiga, e le taofi, faatasi ai ma le faateleina o le vomiting,
  • tiga matuia i se tulaga paʻu.

E mafai ona faʻavaivaia se gasegase gasegase, e vaivai vaivai, e le mafai ona faʻafefeteina le vavave, e manava le manava.

Faailoga o le toilalo Pancreatic

Faʻamataʻu mataʻituina le setete o se tagata maʻi, o le siʻitia o le vevela i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga ua fuafuaina.

O isi faʻamaoniga e mafai ai ona e fuafuaina le le manuia o le pancreas ae le faʻafememeaiina i latou i le faʻaalia o isi faʻamaʻi:

  • manava manava
  • faateleina gag reflex,
  • Tachycardia
  • faafuasei ona vevela ma vevela,
  • lanu samasama o le paʻu ma mata mata.

Le faʻamaina o le pancreatitis e fai ma foliga masani ma faʻalavelave taimi uma, aemaise lava pe a fai o se mea e fai ai le meaʻai, pe a maeʻa se taumafataga tele po o se pati fiafia i se sami o le ava malosi. O le foliga masani o le pancreatitis o loʻo faʻaalia i se lagona o le faateleina o le pancreas, ona i ai lea o se lagona o le lavea i le itu o le iʻu, o le manava e faigata.

Faʻatasi ai ma le vevela o le herpes, o le tiga e matua ogaoga lava e faigofie ai ona fenumiai ma faʻaaliga o osteochondrosis, cholecystitis, pyelonephritis, appendicitis. O le toilalo o le pancreas e le o se mea e ofo ai le fenumiai, ona o le malosi uma o le tiga, e matua eseese lava - o le tosoina, tosoina o le tino, ogaoga mamafa poʻo le oʻo i le tele o aso faaauau pea le tiga tumau o le malosi.

O le a le mea e fai pe a fai e le uma le pancreas?

I soo se tulaga, o mea muamua e fai i le faaletonu o le pancreatic o le ave lea o antispasmodics, painkillers, anti-inflammatory drugs, suiga i se fiaai meaai, vai alkaline. I le faʻamaoniga o suʻesuʻega o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka, o le insulin o loʻo faʻamatalaina i le tagata maʻi, faʻatasi ai ma vailaʻau o loʻo iai faʻamaʻi.

Mea e fiafia i ai i lenei autu!

O le pancreas e nafa ma le gaosia o enzymes maʻoti, e aofia ai le insulin. Ma le pancreatitis.

O faʻamaʻi o le pancreas e masani ona oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le manava, lea, i le isi itu, e mafua ai le atinaʻe.

O foliga vaaia o lanu mumu i luga o le tino o se tagata mai gasegase mai le pancreatitis, o gastroenterologists e felagolagomaʻi ma le malosi tele o le faʻamaʻi. E masani lava tutusa.

O ai o ia?

Na iloa e Eleni anamua le igoa o le "pancreas". O le pancreas e maua mai ai le sua o le pancreatic - o loʻo aofia uma ai le enzymes talafeagai e fesoasoani i le faʻapalaina o pulu, gaʻo ma gaʻo i totonu o le manava. Ma o lona tiute lona lua o le fatuina o homone, fai mai, inisalini e masani i tagata uma: e faʻamalosia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e poloka le taʻavale o le gland, e fai ma faʻataʻitaʻiga, gallstone, e le mafai e le enzymes ona "alu" i fafo, ma tumau i totonu o le pancreas ma faʻaumatia ona sela. O loʻo i ai le mumū - pancreatitis. E mafai ona faʻalavelave ma tumau.

Aisea e amata ai ona mumu le pancreas

Muamua lava, e taui ma sui ia i matou mo a matou mea sese. O le mea muamua i le fua o le "provocateurs" e faʻasoa e le ava malosi ma le gallstone faamaʻi: e sili atu i le 70% o mataupu. I le auala, o le pancreatite maoaʻe e mafai ona vave faʻafuaseʻi i se tagata e le o inu pe afai e "alu ese". O le mea lautele, o fai mai tagata atamamai, e sili atu i le selau mafuaaga mo le atinaʻeina o le maʻi. O le taatele:

● faʻamaʻi o le duodenum (duodenitis, maʻi o le peptic),

● ave ni vailaʻau maʻoti (togafitiga, sulfonamides, ma isi),

● faʻamaʻi (vailaʻau o le hepatitis B, C),

● le gasegase o le tino,

Aisea e matautia ai lenei mea?

O le gasegase o le pancreatitis e mafai ona mafaufauina faalemafaufau e pei o ni ata o se ata tifaga. O le mea moni, o fomaʻi o loʻo faia mea uma e faʻaolaina ai le tagata maʻi, ae e tusa lava pe foliga mai o loʻo i ai le tulaga lamatia, o le a tulaʻi mai se taufaamataʻu mataʻutia. . I lefulefu o le taua talu ai nei, o se faʻamaʻi pipisi.

O le pancreatitis o le taimi e le matua faʻamalosi, ae, e le pei o le gasegase, e taʻitaʻia ai suiga e le mafai ona suia i le paʻu. O 'oti' faigaluega '' oloʻo suia i selu fesoʻotai fesoʻotaʻi e le mafai ona maua ai elemene ma fuamoa. O aʻafiaga o maʻi tiga, o le atinaʻe o le maʻisuka. O nisi taimi o le pancreatitis chronic e oʻo atu ai i le kanesa o pancreatic.

Talofa, vave?

O le tiga tiga o le manava, leisa, vulu, fiva, fatu o le fatu soo, masani - o faailoga autu ia o le pancreatitis. I se tulaga faapena

Manaomia:

● vave valaʻau se taʻavale!

● teena meaai ma vaiinu: e faʻafefe ai le paʻu ma faʻaosofia ai le gaosiga o enzymes.

E le mafai:

● ave ni meaʻai ma isi vailaʻau aʻo leʻi oʻo mai le fomai,

● Faʻaaogā se masini mumu i lou manava.

E mafai:

● Ina ia faʻaitiitia le tiga, e sili ona lelei le nofo filemu ma faʻapipiʻi le aisa i le itu tauagavale o le manava, i lalo tonu o le iʻu. E le o lena fale? Faʻaaoga se taga o meaai aisa.

Talaga mativa matitiva

I le pancreatitis masani, o foliga e eseese. E i ai se foliga o le tiga, o lona uiga autu o le tiga i le itu taumatau poʻo le agavale o le hychochorium, i tua. Latou te faʻateleina le faʻaleleia pe a uma le ava malosi, meaʻai poʻo meaʻai vevela. O le fomaʻi o le faʻamaʻi o le manava masani, o mea totoe o loʻo totoe i le feces, faʻapipiʻiina.

Ae ui i lea, o loʻo i ai se foliga o le pancreatitis o le chronic, mo se taimi umi e le iloa ai e se tagata le faʻamaʻi.

I le falemai ma i le fale

E faʻapefea ona togafitia le faʻafefeteina o le pancreas? Aano pancreatitis - na o le falemaʻi, ma se osofaʻiga "vevela" o le falemaʻi taimi masani e talafeagai.

"Ina ia lelei le togafitia o le pancreatitis, e tatau ona e malamalama lelei i le mea o loʻo tupu," o le tala lea a le gastroenterologist Lyudmila Zharkova, "o le mea lea, o se suesuega faʻafuaseʻi (x-ray, ultrasound, ma isi) e vave ona faia i le falemaʻi ma faia ai suʻesuʻega talafeagai. Faʻasalaga muamua, e tatau ona faʻamalieina le paʻu ma le tiga ma faʻaitiitia ai le gaosiga o enzymes pancreatic, faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le inu ma taofia le faʻamaʻiina - o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai le pata ma le saline, glucose. Lua po o le tolu aso - e leai se meaʻai, ae e te manaʻomia se meaʻai tele - vai faʻalanulami vai e aunoa ma le kesi. E mafai e le fomaʻi ona faatonu faʻamaʻi.

Ae e ese tulaga: mo se faʻataʻitaʻiga, o le tino pancreatitis e ono mafua ai le manava manava, hypoxia. O lea la, tatou te manaʻomia le faʻaoʻoina o le okesene e ala i le ufimata, ma o nisi taimi e faʻamalolo ai togafitiga, ma e naʻo le falemai lava e mafai ai. O se faʻalavelave ogaoga o le gasegase o le fatu, ona maʻi ai lea o maʻi. O nisi o ituaiga o pancreatitis e manaʻomia se taotoga faʻafuaseʻi.

O le togafitiga o pancreatitis masani e masani lava ona leoleoina: e faatonuina e le fomaʻi fualaau e faʻamalolo ai tiga, enzymes pe afai e maua mai e le pancreas ni nai mea. O nisi o taimi e manaʻomia ai le inisalini e faʻafoe ai le maualuga ole kulukose o le toto. Ma o le mea pito sili ona taua - o le taumafataga, o le laveaʻiina mai le toe foʻi.

E faʻapefea ona 'ai ma pancreatiti?

E mafai:

O mea e gaosi mai le susu, palatini palatini, meaʻai e maualalo le gaʻo, moa, iʻa, paluga, kuka ma tao i se mea mama (paluga, kalapu, kāloti, squash, paukini, beets, peʻa lanumeamata), fualaau aina ma suamalie - faʻamamafa vevela pe tao.

E le mafai:

Togi, musika, legumes, pusi malosi, gaʻo, meaʻai vevela ma mea inu, sooga, sausage, sausage, mea faʻasalalau, ulaula ma paluga, caviar, iʻa gaʻo, fualaʻau suamalie, vine mama ma fualaau aina, falaoa paʻu, , keke, sukalati, aisa kulimi, ava malosi, kvass, kofe, mea inu suamalie.

I le ala

E tatau i tagata maʻi ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima. O le mea sili lava o le kukaina o le vaʻa. E mafai ona faʻaopopo le pata poʻo le fualaʻau manogi i le mea na maeʻa: o gaʻo vevela-gaʻo e afaina i le paʻu.

Faʻamatalaga Faapitoa

Nutritionist Marina Uvarova:

- A maeʻa le pancreatitis, o le tagata e masani ona "taofi" i luga o se meaai. Ae o talafaasolo - sili atu ona faigata: o nisi o faʻatau meaai e tumau pea ia i latou toetoe lava mo le ola. O le a se mea e mafai ona faia e faʻaitiitia ai le pagatia o se tagata maʻi o le aiga? Aoao e kuka ma le suamalie. I le auala, o le tele o mea taumafa e mafai ona avea ma tulaga auro mo le aiga atoa - o se meaai talafeagai ma lelei lea o le a puipuia mai faʻamaʻi o le gastrointestinal tract ma le tele o isi, ma o le a faʻasaoina le lotogatasi.

E tāua tele le lē mafai e le tagata gasegase ona faʻalagolago i ona faafitauli. O le mea moni, e tasi le masina pe a maeʻa ona faʻavasega, e tatau ona mataʻituina le taumafa (i le auala, e te manaʻomia ona e nofo i luga o se meaʻai i le taimi o le fomaʻi, malulu ma isi faʻamaʻi pipisi, ma le faʻamalosia o maʻi faʻamaʻi). Ma, i totonu o le ono masina, ia faasolosolo malie ona faalauteleina. E lelei mea uma?

Sili E le mafai ona e toe foʻi i lau masani masani (e leai, e leai se fulufulu), tausi oe lava ae aua le faʻaleagaina oloa faʻaleagaina. Afai o le faʻamagaloina e tumau pea, e mafai ona e gafatia sina ipu malamalama mama i le laulau fiafia. Tau lava e le o se meaʻai meaai Olivier. Ae o se fasi mumu mumu e mafai ona gafatia. Nofoaiga Tupu e le tatau ona avea ma meaʻai: o le gland e tatau ona galue e aunoa ma se faʻafefe. Aua nei e fiaai i lou 'aina o se vaega itiiti, o se ipu vai o le a fesoasoani pe afai e te inu i le afa itula ao leʻi' aʻai. Ma aua nei galo se isi tulafono: taumafai e ai i le taimi e tasi ina ia leai se aoga o le pancreas.

Faasoa atu lenei:

I tala o tala fou, o le mafuaaga o le maliu o Vladislav Galkin (38 tausaga) na faatulagaina e pei o le "faaletonu o le loto na tulai mai e tetee i le tala o le pancreatitis," lea na togafitia e le tagata taalo i le lua masina talu ai i le Botkin Hospital.

O le pancreatitis o se mumū o le pancreas, o mana i totonu o le tino e matua tele ona o ona gasegase uma o isi tino e mafai ona oti. O lea o le upu autu i lenei tala fou o le "pancreatitis", ae le o le "faaletonu o le fatu". I le uma, o tagata uma e iu lava ina oti mai le mea moni o le a le toe afaina o latou loto, ae o tagata fomaʻi e vaavaai mo mea na mafua ai lenei taofi - pei ona latou fai mai, o le "mafuaʻaga o le oti." Pancreatic necrosis (o le ituaiga sili ona matautia o le pancreatitis: o le mumū e matua malosi tele lava e mafai ona mate ai suauu o le pancreas) - o le mafuaʻaga lea, ma o le faʻamaonia o le loto fuatiaifo o se taunuuga.

O le pancreas e tusa ma le 80 kalama ma e foliga mai o se fasi keke o le paluga o le paluga falaoa. O loʻo tu "i tua o le manava", lea e atagia i le igoa Rusia. Na maua e Eleni anamua le uʻamea, ae aisea latou te leʻi iloa ai. O manatu na tuʻuina atu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mea lea o le ufiufi mo le manava, ma vavaeeseina mai le vaʻa vevela. Mo le isi sefululima tausaga, sa faʻaauau ona vaevaeina e saienitisi le tino o le tagata o se paso o tamaiti - i ni vaega tetele: fatu, mama, ate, ma isi.

O galuega a le pancreas na amata ona malamalama i ai i le amataga o le 20 seneturi.

O lenei tino e galue ile lua itu. O le pito i luma o le faimamaga, o le tele o gland e galue i ai: e ala atu i ni paiga faapitoa, e faʻamalo le enzymes i totonu o le moli vavalalata e mafai ona vave eliina se fasi kebab poʻo le falai palu.

O le pito i totonu o le gaosia o hormones sili ona taua (inisalini ma glucagon), lea, o le ulu atu i totonu o le toto, faʻafoʻi le metabolism o le carbohydrate. I se microscope, o le iron e talitutusa ma le cheese cheese a Swiss, lea e le o ni pupu, o le atemosifia o gaosiga o hormone, ma le "cheese" lava ia o ni masini e faia ai enzymes. Afai o nisi mafuaʻaga ua faʻavaivaia le vevela o enzymes digestive mai le pancreas, o le a "faʻaogaina" lava ia i le saoasaoa o le uila. O lenei faagasologa o le pancreatic necrosis.

Mafaufau nei: o le gland e faafuasei ona lofituina i le malosi o le enzymes ma amata ai ona "eli" ia lava. O tino ua le gaoia ua oti (necrotic), ua salalau le necrosis i totoga tuaoi. O puipui o le tino i tafatafa o le gland e avea ma afi mumū, avea ma "leʻo", palasi, ma siama mai le gaogao manumalo i luga o lenei pa puipui e toetoe lava a leai se taumafaiga, e afaina ai mea uma o siomia ai i latou. O le toto oona e amata - sepsis. O le paleni o vai ma masima e faʻalavelaveina. O vailaʻau e faʻaleleia atili ai le faʻamafanafanaina ua faʻamalolo. Ae e le o se maunu i luga o le paʻu e mu, ae o okeni uma ma faiga. O fatugaʻo, mamaʻi, ate, susu e le toe galue. O le toto e tosoina i nofoaga sese, ma o le totoga e tupu i le taimi e tasi. E tele gaioiga o okeni.

O lenei fuafuaga e le pei o se mea. I totonu o le ate ma faʻafeiloaʻi - o lo latou nofoaga e tutusa lava ma le pancreas - e le tupu se faʻalavelave faʻafuaseʻi. Latou te le maua ni enzymes gasegase, o le mea lea e le tupu ai le necrosis, ma o loʻo i ai so latou fale tele e puipuia ai i latou mai le salalau atu o faiga matautia. O siama e le faigofie ona oʻo i le loto, aua i tafatafa o le mea e na o "mama" o totoga - o mama ma toto, ma mafuaʻaga o le fatu musika cardiac e fesoʻotai ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ae le o le "'ai" mai totonu. O se tagata o loʻo i ai le fatu fatu e aunoa ma togafitiga e ola pea i le 75 pasene o mataupu, faʻatasi ai ma se maʻi pipisi - e leai lava.

O le tele o tagata e maua mai le necrosis pancreatic. I le 10 pasene o mataupu, e le o iloa le mafuaʻaga o le faamai, ae tatou te iloa le mea autu e uiga i le 90% totoe. O le afa o tagata gasegase e inu lelei, pe tusa ma le aofaʻi o maa i totonu o le otaota, lea, e pei ona e iloa, tulaʻi ona o le le atoatoa o le tino, o le meaʻai ma meaʻai e le masani ai.

E iai oe i le saogalemu, pe afai o le tino o le tino e itiiti ifo i le 25, aso uma e te vave alu vave mo le 30-40 minute faʻaauau. E te 'aina le taeao,' aiga o le aoauli, le 'aiga o le afiafi ma se isi ulugalii, pe a e lagona le fiaʻai. E le sili atu i le lua tioata o uaina (po o lua ipu vodka) e le inu ai i le aso ma e leai sau masani o le inu sili atu i le fa tioata i "aso malolo". Ia soifua maloloina!

Vaega o le galueaina o le pancreas

O lenei tamai okeni e faia le tele o galuega taua i le tino: o meaʻai, fafo, ma intrasecretory. O le gland o loʻo i totonu o le eria o le retroperitoneal, o se ato omentum e vavae ese mai le manava.

E lata i le pancreas o se moa, tauagavale ma le aorta. O le okeni e vaevaeina i ni vaega: siʻusiʻu, tino ma ulu.

O le pancreatic juice e ulu atu i totonu o le manava e ala i le taʻavale. Ae ao le i ulufale atu i le vaega o meaʻai, o le a ulufale i totonu o le talo.

O le gland palanymal e aofia ai vaega e lua e ese ai le fausaga:

  1. Motu o Langerhans. I le taimi lea, o le inisalini ma le glucagon e faalilolilo.
  2. O le vaega mataga. E maua mai ai le sua o le pancreatic.

O le a le mea e teena e le pancreas? O le mafuaʻaga mafuaʻaga o faʻamaʻi o le gaʻo o meaʻai e masani ona le lelei.

A le faʻalavelaveina le gaioiga o le gland, o lona uiga e le afaina ai lona lava gaʻo. Faatasi ai ma le atinaʻe o le mumū, o le faagasologa o le faanatinatiina o le tagata lava ia e amata, ona o le faʻamaʻiina o selamela o le okeni.

O le mafuaʻaga autu o le faaleagaina o le gland o le faʻaaogaina o le ava ma se taumafa le lelei. O ia mea e mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi i le 70% o mataupu.

Mafuaaga o pancreatite ma le gaʻo:

  • genis predisposition
  • gaioiga o le okeni
  • ave ni fualaau faapitoa
  • faʻamaʻi pipisi (mycoplasmosis, siama o le hepatitis),
  • gallstone faamaʻi
  • tiga o le endocrine.

I le faaopoopo atu i mafuaaga ua taua i luga, o loʻo i ai se numera o mea patino e aʻafia ai le atinaʻeina o pateni eseese. Afai o le pancreas e le faʻaaogaina le necrosis o le pancreatic, ona mafai ai lea ona faʻailoa mea e ono avea ma cholelithiasis, cholecystitis.

O le kanesa o le palanymal organs e atiina ae ona o le ulaula tapaa, gasegase, le i ai o faamaʻi masani (maʻi suka, pancreatitis). Tagata matutua e sili atu nai lo le 60 tausaga, o le toʻatele o tamaloloa, o loʻo lamatia i le oncology.

O mafuaʻaga o le faʻaaogaina o le cyst, i le faaopoopo atu i mea o loʻo taʻua i luga, o le: osofaiga o le helminthic ma le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le toto. E le gata i lea, e mafai e le gland ona musu e galue i le maʻisuka.

O le mafuaʻaga autu o le hyperglycemia masani o loʻo i ai i uiga o le tino. O isi mea e mafua ai mea e tutupu, o le gaʻo, popolega, ma le matua.

Le ata o le gasegase o le pancreatiti

O le faailoga iloga o le mumu o le gland o le "tofo" le tiga. I le taimi muamua, o loʻo faʻatuina i latou i le itumalo sili ma i le hypochondria. Ona mafai lea ona lagona le le mautonu i tua ma le manava.

O faʻatelega masani o le pancreatiti tino e aofia ai le faʻaogaina o le vomiting, lea e oʻo atu ai i le faʻamalaina, paʻu, afaina, manava, paʻu o le mamafa faafuasei, gutu malulu. A oʻo ina leaga le tulaga o le maʻi, e aliali mai le vevela (pe a oʻo i le 40 tikeri), e tupu aʻe le mafaufau ma faʻalautele le fatu.

E masani lava o le taʻavale o le faʻamaʻi e tuʻuina atu ma le tuʻuina atu o le fefaʻasoaʻiga. Ma afai o foliga e lanu moana, ona faʻaalia ai lea o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi, lea e tupu ai le oona ogaoga ma se maʻi maʻi lautele.

O le lona tolu o tagata gasegase e maua i le pancreatitis tino e atiina ae se faailoga e pei o le jaundice. O nisi taimi e maua ai foliga i luga o papa, foliga ma le manava, e tutusa ma le petechiae poʻo le afaina. O lapisi lapotopoto e mafai foi ona tupu i tua, manava, ma le pusa.

O le foliga masani o le mumu o le pancreatic e mafua mai i le sui o suauu ola maloloina lelei ma ni mea fesootai. Le vaevaega o le faʻamaʻi ua vaevaeina i le 2 vaitaimi - mamafa ma le faʻamagaloina. O le mea lea, faʻalagolago i le vaega o le faʻamaʻi, o le malosi o faailoga e eseese.

O le tagata gasegase e mafai ona pagatia mai le tiga faifai pea poʻo le taimi faʻapitoa E masani lava ona aliali mai i le epigastric poʻo le hypochondrium 30 minute talu ona 'ai.

E tele taimi e avatu ai le tiga i le tauau o le tauau, tua, lima pito i luga ma le pusa. Afai e afaina uma le gland, o lona uiga o le faaletonu o loʻo i ai se uiga fusi. E le gata i lea, o le le mautonu tele e masani ona o mai faatasi ma le taoto ma le vomia.

Faatasi ai ma se faʻalavelave sili o le pancreatitis, o le maʻi e tutusa lava faailoga o le maʻi lesepese e pei o le tino o le maʻi. E le gata i lea, o le tagata maʻi e lagona le vaivai ma vave ona vaivai.

I tagata o loʻo mafatia i le masani ona mumusu o le gland mo le sili atu ma le 10 tausaga, ua le manuia le galue. O le mea lea, o le faaitiitia o le pulelasi o le suavai e fesoasoani i le atinaeina o le tele o faailoga:

  1. nofoa le fiafia e oʻo atu i le 3 taimi i le aso,
  2. afaina
  3. feces are shiny, gray, ei ai se falaoamata-pei o le faifai pea ma se manogi le lelei.

I le tele o gasegase, e le tusa ai ma le talaaga o se umi umi o le maʻi, o le le lava o meaʻai i le tino e tupu. O le mea lea, faʻatasi ai ma le mumu o le pancreas, o le maʻi e masani lava ona mafatia i le osteoporosis, anorexia, dysbiosis ma le anemia.

O le faʻamaonia tele o le faʻamaʻi e masani lava ona taʻitaʻi atu i le atinaʻeina o se muaʻi hypoglycemic state ma mulimuli mai ai. O ia ituaiga o gaioiga e mafai ona iloa e ala i le tele o faʻamaoniga: vaivaiga ogaoga, gatete i le tino atoa, afu malulu, faʻavaivai.

O le umi faaumiumi o le pancreatitis chronic e matua faateleina ai le avanoa o se tagata maʻi o loʻo atiina ae se faʻalavelave faʻalavelave pei o le maʻisuka lua. Ae o lenei taunuuga e mafai ona tupu e le gata i le vevela poʻo le faʻamafanafana o le gland.

E le gata i lea, o maʻi, tumutumu, ma isi faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i totonu o le okeni o le parenchymal ei ai aʻafiaga leaga i le tino.

O le mea lea, e taua le iloa poʻo a faailoga e o mai faatasi ma isi faʻamaʻi faʻalavelave matautia.

Faailoga e faʻaalia ai le faaletonu o le gland i le kanesa, gaʻo, maʻisuka, maʻa, ma le pancreatic necrosis

Faatasi ai ma tumutumu o loʻo i totonu o le pancreas, o le kapupeni e faia i totonu o le okeni o loʻo faʻapupula ai le vai. E mafai ona iai aʻoga i soo se vaega o le gland. O ona faailoga e masani ona tupu pe a tupu tele le paʻu ma vaʻavaʻai totoga lata ane.

Faʻatasi ai ma se uila, e ono maua e le tagata maʻi le tiga i le pito i luga. E le o se mea e masani ai mo le tagata ona faʻaitiitia le mamafa o le mamafa ma mafatia mai maʻi faʻaogaina.

O loʻo iai se faʻalavelave maualuga i le taimi o le paʻu. O le tumutumu o tumutumu i autafa o okeni, lea e faʻalavelave ai le tafe o le talo. O le mea lea, e mafai e le tagata maʻi ona suia le lanu o feces ma urine.

I le i ai o se uila i le pancreas, e lagona e le tagata le vaivai i taimi uma. Afai e pipisi le siama, ona faʻaalia lea o faailo e pei o le tiga o le muso, fiva, migraines ma le maligi.

Faailoga o le faaletonu o le pancreatic ma le fausiaina o maa i totonu o le okeni:

  • Paʻu o le paroxysmal e tupu i le tumutumu pito i luga ma oʻo atu i tua,
  • pe a feaveaʻi maa i totonu o le talo, e aliali mai faʻaaliga o le gaogao faʻalavelave
  • O nisi taimi e maua ai le ita.

I le pancreatic necrosis, pe a mate le fusi o se okeni, e i ai ni lagona tiga faʻafuaseʻi i le pito i tua poʻo tua o le sternum, e masani ona susulu i le pito i lalo, lalo i tua poʻo tua. O le tiga e mafai ona matua malosi lava o le a leiloloa ai se tagata.

O isi faailoga o le pancreatic necrosis e aofia ai le matagogo, tachycardia, le manava o le manava, faamaʻi, o le vomiting ma le nausea, flatulence. O le tagata gasegase e mafatia i le le lava o le vaivai. O se faailoga iloga o le togafitiga o le faʻaalia lea i luga o le paʻu o vaʻaia o le cyanosis ma le hypremia o le paʻu o foliga.

O le kanesa o le Pancreatic o se mea e seasea tupu, ae sili ona matautia, o le mea lea e masani ai ona le lelei le togafitiga o le toe maua mai. E vave ona tupu le paʻu, e aʻafia ai vevela maualuga, o laʻau ma vaʻa e latalata ane.

Talu ai ona o le kanesa e aʻafia ai le tui o le nerve, o le maʻi e oʻo i tiga ogaoga. I le i ai o se paʻu, o le mamafa vave o le mamafa, o le galala ma le vailaina e matauina, mafua mai i le mamafa o le faʻavaeina i luga o le mea o loʻo gaosia.

E le gata i lea, o gasegase e faitio i le manava, o se lagona o le mamafa i le vaalele saʻo ma le vevela o le nofoa (faʻasao vai ma se manogi le lelei). I nisi o tagata gasegase, o le mucous membranes ma le paʻu ua liu samasama, ona o le leaga o le paʻu o le talo.

Afai o le aofaʻi o le glucagon ua maua mai i se paʻu oona, o le tagata maʻi o le a faʻalavelaveina e le dermatitis, ma o le kulukose o le a faateleina i lona toto. O le kanesa o le okeni o le parenchymal e matautia tele ona o le vave gasegase i le tino, ate, lymph nodes, ma isi mea. O le mea lea, e taua le faʻamaonia le faʻamaʻi i se taimi tatau ma faia togafitiga lelei e laveaʻiina ai le soifua o le tagata maʻi.

O le i ai o le maʻisuka e mafai ona fuafuaina i se numera o uiga taua:

  1. faʻaauau faifaipea
  2. paʻu faafuasei paʻu e aunoa ma le suia o le meaai,
  3. fiaai le mautonu
  4. numera o vae
  5. tiga o le tino
  6. faʻaititia le faʻaaliga
  7. taoto ma vili
  8. mago ma vevela paʻu
  9. fiainu
  10. telegese faʻamalolo o manuʻa.

Togafitiga ma le puipuiga

O togafitiga o le tino pancreatitis ma pancreatosis o loʻo faia i totonu o se falemaʻi. I totonu o le falemaʻi, ua faʻataʻitaʻiina togafitiga mo le maʻi, faʻamalo le gaogao ma le faʻaitiitia o toxins. Afai e talafeagai, faʻaaogaina faʻamalosi, vomiting, antimicrobial ma immunostimulating agents.

I le popofou o togafitiga, e tatau i tagata gasegase ona teena meaai. Ma i vaiaso ma masina o loʻo mulimuli mai, e tatau i le tagata gasegase ona mulimuli i se meaai faapitoa.

Ona o le le atoatoa poo le le talafeagai o togafitiga masani, ua faia ai taotoga, faatasi ai ma le faaputuputuina o le tulei i totonu o le peritoneum - peritoneal washingge. O mea e le o le totoga o le okeni e aveesea, faatasi ai ma se uila, o se gasegase ua maeʻa, ma le kanesa, chemotherapy poo le togafitiga.

Faʻailoga pancreatitis i le taimi o le faʻamaʻaloga e togafitia i meaai taumafa. Ma o le pancreas e le toilalo, suamalie, meaʻai vevela, gaʻo ma gaʻo e le aofia ai meaai. O le ava e tatau ona lafoai atoa.

I le avea ai o se mea e puipuia ai, e aoga le sui o le lauti ma le kofe malolosi faatasi ai ma le teuteuina o le laumei, upega, laulaʻau laʻau po o le uila. Afai o nisi o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo aliali mai i le taimi e tasi, e tatau loa ona e talanoa i se gastroenterologist poʻo le endocrinologist.

O faʻamatalaga e uiga i faailoga o le maʻi pancreatic o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Pancreatic function

O le matafaioi a le pancreas e matua tele lava

E pei ona taua i luga, o le pancreas e tele ni galuega taua, faafetai i le tino o loʻo galue e pei ona tatau ai. O galuega autu a le uʻamea e aofia ai:

  1. O le gaosia o enzymes, o lona uiga, o le auai tuusaʻo i le faʻaogaina o le tino. Afai a itiiti ifo ma le tasi le enzyme e maua i ni mea laʻititi pe sili atu, e mafai ona taʻitaʻia i se faiga e le mafai ona faʻasalalau, ona o le a oʻo i ai le tino o le tino
  2. Faatonutonuina i le faagasologa o le metabolism, e taua o le gaosia o le inisalini

I le tulaga e tulai mai se faafitauli e tusa lava pe o le faia o se tasi o galuega tauave o loʻo i luga, e faʻalavelaveina le faʻapalaina ma le metabolism, ma e matua faigata lava ona toe faʻafoʻiina mo le mafuaʻaga e le mafai ona vave vaʻaia ia soliga. O le tele o taimi, latou te maua pe a leai se mea e mafai ona faia.

Ina ia faʻamautinoa le faʻavaveina o le faʻatinoga masani o ana galuega, e tatau ona e 'ai saʻo. E lelei ma lelei meaai e afaina ai le gaosia o enzymes talafeagai.

Faailoga ma faailo o maʻi o le pancreatic

E masani lava, e le amanaʻia e tagata soʻo se faʻaaliga o le tiga i le pito i luga, ma mafaufau o le a alu ese na o ia. Ae, o le mea e leaga, o soʻo se tiga, e oʻo lava i se piriota, e le o se masani, e taʻu mai ai o loʻo i ai nisi o faʻafitauli i le pancreas. O se tasi o faailo autu o loʻo faʻalauteleina se faʻamaʻi o le a avea ma paʻu mamafa, ma, pe a 'ai e le tagata masani ma e le mulimuli i soʻo se meaʻai.

Faatasi ai ma faailoga autu o faamaʻi, leai ni osofaiga a le nausea, ma o nisi taimi e fefete ai, e manino foi le manino. Mo se tagata tino maloloina, o le a matua faateia lava ma o le a faʻalogo oe ia te oe lava. O le faʻaalia o le nausea o loʻo faʻamaonia ai le faʻalavelaveina o faagasologa o otaota, ma faʻaleagaina ai le gaoi. E tele faʻamaʻi pancreatic e iai a latou lava faailoga faapitoa. O faʻapogai autu o faʻaaliga e aofia ai:

  1. Paʻu e foliga mai e sili atu le malosi ma e faʻapitoa i le itu o le pito i lalo, ma mai tua
  2. Paʻu na fusi, e pei ona i ai. E le gafatiaina minute uma, ma e le mafai e se tagata ona gaoioi
  3. O le tupuga o le vomiting reflex, lea e masani lava ona aliali mai i le taimi tonu e lagona ai le pito i luga o le tiga. I le taimi lea, e mafai e le tagata ona vili ma sili atu ma le tasi, ma o le puao o le ai ai se manogi manogi, lea e taʻu mai ai le soliina o le eleele alkaline i totonu o le manava
  4. Le fiaai. E mafai e se tagata ona tuʻuina a latou meaai e sili ona fiafia i ai ma faʻaititia le aofaʻi o taumafataga i lea aso ma lea aso, ona e na te le fia taumafa
  5. Le maualuga o le vevela o le tino, lea e tupu i le afaina tele o le pancreas
  6. O le tiga e alu pea pe afai e taulaʻi i luma le tagata. O le tiga e mafai ona maeʻa atoa pe alu ese seia oʻo i le taimi e ave ai e le tagata lona tulaga muamua

I nisi o tulaga, o le a vave ona tuputupu ae faailoga e le mafai e se tagata ona malamalama lelei i le mea na tupu. I se tulaga faapena, e tatau ona e vave valaau i se falemaʻi, e pei o le tele o tulaga e manaʻomia le falemai vave ile maʻi.

Mafuaʻaga o faʻamaʻi

Mea aoga? Faasoa le sootaga

O le mea autu, o le mafuaʻaga autu o faafitauli o le pancreatic o se olaga le talafeagai, o lona uiga o le ava malosi poʻo le ulaula tele. E le gata i lea, o le taumafataga e taua tele. I le tulaga o se tagata e sili ona taumafaina na o mea manogi ma meaʻai vevela, ona maua ai lea e ia se avanoa tele e atiina ae ai faafitauli i le gland. O mafuaʻaga autu o faʻafitauli eseese ma faʻamaʻi faʻatasi ma le pancreas e mafai ona mafua i:

  1. Faʻafitauli i le duodenum. I totonu o le tino o le tagata, e fesoʻotaʻi vavalalata mea uma. Ma afai o se toilalo e tupu i se nofoaga e tasi, ona aafia ai lea o se isi okeni
  2. Taʻaloga i luga o le manava po o se isi okeni o le gastrointestinal tract
  3. Faʻaleaga manuʻa
  4. Aveina o fualaau e mafai ona avea ma mafuaʻaga autu o le taofiofia o galuega o pancreatic, ma o se taunuuga, o le atiina ae o faamaʻi
  5. Faʻaolaina o faʻamaʻi pipisi i le tino. O le tele lava o taimi, e le mafai e le tagata matua ona gauai atu i se malaise laitiiti, e ui lava o le a faʻaalia ai o se siama ua ulu atu i le tino. Ma, i le avea ai o se tulafono, o ia faʻamaʻi pipisi o mafuaʻaga ia o le faʻasoesa o le pancreatic
  6. Faʻaleagaina o le tino i le gasegase. E masani ona aofia ai pe sili atu le vavalalata o le pulelele, pe, i se isi itu, o lona faʻalauteleina
  7. Faʻafitauli tau gasegase e oʻo atu ai i le atinaʻeina o isi faʻamaʻi, ona e le o maua e gaʻo ia mea e tatau ai, pe, i se isi itu, e maua i latou i ni faʻatelega nai lo le manaʻomia
  8. Faʻalavelave faʻafuaseʻi. E mafai ona tupu lenei mea ona o le atuatuvale, faapea foi ona o le atinae o isi faamaʻi.
  9. Faʻafitauli faʻapitoa. O faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻaitiitia o le toto i nisi o okeni, ma faʻaitiitia ai le tele o meaʻai ma mea taua e manaʻomia e ulu ai
  10. Aiga. I le avea ai o se tulafono, o tamaiti ia o loʻo mafatia o latou matua i faʻamaʻi pipisi e ono avea ma tagata e ona nei maʻi.

O mafuaaga mo le atinaʻeina o faʻamaʻi o lenei okeni e tele, ma o le mea moni, e matua faigata lava ona pulea mea uma. O le mafuaʻaga lea, afai e tupu se osofaiga o le tiga, e tusa lava pe talafeagai ma e le ogaoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fautuaga, talu ai naʻo ia e mafai ona faia se suʻesuʻega saʻo ma saili le faafitauli.

Pancreatitis

Paʻu o se tasi o faʻamaoniga sili o le maʻi o le pancreatic

O se tasi o maʻi taatele o lenei totoga o le pancreatitis. O le pancreatitis o se faʻalavelave matuia tele o mea uma e fai i le pancreatic tissues. E lua ituaiga pancreatitis - gasegase ma tumau. O faailoga nei ma faʻamaoniga o uiga ia o le tino o le pancreatitis:

  1. Paʻu tiga tiga
  2. Taua tele i le vevela o le tino
  3. Faʻaaogaina o le kesi
  4. Faʻafitauli i le nofoa, e taʻua o le manava, lea e ono 10 i le 15 taimi i le aso
  5. Tele le galala. O le galala e afua ona o le manava manava, lea e aveesea toetoe lava o le vai atoa mai le tino.
  6. Nausea, ma o nisi taimi o le vomiting, lea e leai se lagona o le toomaga
  7. Loto o le fatu
  8. Gutu gutu
  9. Umi le manava
  10. Jaundice O lenei faailoga e seasea lava ona tupu, ae peitai e mafua mai i faailoga autu o le pancreatitis.

O nisi o mafuaʻaga autū o le pancreatitis o le:

  • Biliary tract mala
  • Faʻavaeina o maʻa
  • Na maua le faʻanoanoa, ma o se taunuuga, faʻalavelave faʻapitoa
  • Faʻafitauli i vaʻa e mafua ai le le lava o le totoina o okeni ma le okesene
  • Iniseti e ulufale i le duodenum
  • Soʻo se faʻafitauli le lelei e tupu i so o se totoga o le tino o le manava
  • Faʻasalaga e le faʻaalia
  • Faʻaauau i toxins

Afai tatou te talanoa e uiga i le foliga masani o pancreatitis, ona o uiga nei o uiga ia:

  1. Faʻasalaga tiga e faʻapogai ai sina faʻafitauli
  2. Se lagona o le vaivai i le itu tauagavale o le hypochondrium
  3. Faʻafitauli i le ogaumu, lea e mafai ona faʻaalia e pei o le malosi, ma, i se isi itu, manava
  4. O se nofoa faʻatasi ai ma meaʻai e leʻi faʻaaogaina. E mafua ona o le lava o enzymes mo le faʻalaumauina masani o meaai.
  5. Pau le mamafa, lea e tupu ona o le mea moni o le tele o meaʻai e le o aʻafia i le tino.

O mafuaʻaga autu o le pancreatitis masani e aofia ai:

  • Le mautonu togafitiga o le tino pancreatiti
  • Faʻafitauli faʻapitoa
  • Taumafa le lelei, e taua o le taumafaina tele o mea manogi ma meaʻai vevela e le lelei ona maua e le tino
  • O lou maʻi maʻi
  • Faʻatonuina ole talo

O le tele o taimi, o le pancreatitis chronic e faʻaleaga i le tautotogo poʻo le pa'ū. E le gata i lea, aʻo leʻi faia le Aso Tausaga Fou, o tagata e iai se maʻi e fautuaina e amata ona inu elemene o ausilali ina ia mafai ona faʻafeiloaia feʻai e faigofie ma faigofie pe a mafai ai.

O le maʻi suka

Paʻu o se mea taua

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi sili ona taatele e fesootaʻi ma le leai o se gaosiga o le inisalini. I le tele o tulaga, o le maʻisuka e amataina lemu, ma o nisi taimi e faʻamamafa uma ai faailoga ma faʻatagaina le tagata e faʻaaogaina ia i latou. Ma o lenei mea sili ona matautia. O faailoga taua e maua ai e le tagata le maʻisuka e mafai ona mafua i:

  • Gutu gutu. E le gata i lea, o le a tumau le lagona, ma e tusa lava pe inu ava malosi, e le pasi
  • Faʻateleina le faʻaaogaina o le urine
  • O se faʻateleina faʻateleina, ma i nisi tulaga o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa o tagata
  • Paʻu paʻu
  • Le faʻavaeina o pustules i luga o le paʻu
  • Malosiaga vaivai vaivai
  • Laititi, e oʻo lava i manua laiti, faʻamalolo mo se taimi umi lava

Afai o le faʻamaʻi ua pasi i se tulaga sili atu ona ogaoga, ona oʻo ai lea i le vaʻaia o le tagata, atonu o le a amata ona foliga mai, o le tiga o le ulu o le ulu, o le mafaufau le lelei, ma o loo i ai pea le manogi o le acetone mai le paʻu o le tagata. O mafuaʻaga autu o le maʻisuka e aofia ai:

  1. Aiga. I le lamatiaga o i latou o matua po o matua matutua na maua lenei faʻamaʻi
  2. Totogi mamafa
  3. Manatua
  4. Tausaga. Ua faamaonia e saienitisi o le tagata matua, o le tele foi lea o le a avea o ia ma pule o le maʻisuka

Ona o le mea moni o le inisalini ua le toe faia i totonu o le tino, e tatau ona toe faʻaleleia. O le tele lava o taimi, o siama o loʻo faʻataʻitaʻiina injections inisalini. Afai o le tulaga o le maʻisuka e agamalu, ona mafai lea ona e faia i le ave o fualaau poo le mulimuli i se meaai malosi.

Mafuaaga o le faaletonu o le oti

O le gase o le pancreatitis - o le maʻi matua o le pancreas, e ogaoga ma faʻalavelave. O le faʻavaveina o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi e faigata ona vaʻai: ole tagata maʻi e ono maliu i totonu o ni nai itula poʻo le vaiaso muamua pe'ā uma le amataga o uluaʻi faailoga. O mafuaʻaga autu e mafua ai le amataina o le faʻamaʻi ma ona taunuuga:

  • ava malosi (25-30%) - mafua ai le leaga tele o le paʻu i tane,
  • gasegase o le gallstone (40-70%) - e oʻo atu ai i le oti o le pancreas i fafine.

I le faaopoopo atu ia i latou, o suiga loloto i le pancreatic tissues e mafua mai i:

  • faʻaleagaga i le eria o le faʻavasegaina o le okeni, e aofia ai le taotoga i luga o le gland poo le totoga vaʻaia,
  • ulugalii pepise faigata o le manava poʻo le duodenum ma le ulu i le ulu o le pancreas,
  • atherosclerotic vascular lions e oʻo atu ai i le atinaʻe o le ischemia - o le solia o le toto i le gland ma suiga i le necrotic i totonu o ona masini,
  • virsungolithiasis - maa i le mea autu, solia o lona tulaga ma le tufatufa o le vai inu,
  • ogaoga taumafa meaai,
  • viral infections
  • hypoparathyroidism.

I tulaga lamatia o tagata:

  • faʻatauvaʻa gaʻo, falai ma meaʻai vevela,
  • ma se faʻasologa o mea na tupu
  • ma le oona (o le lamatiaga o le ogaoga o le pancreatitis e faʻatupulaʻia le 3 taimi, olaga faitino - 2).

I le aotelega, o tusitusiga o loʻo faamatalaina ai le sili atu ma le 40 mafuaʻaga e amataina ai le atinaʻeina o se faʻalavelave faʻaleagaina i totonu o le paʻu. O le tele numera o mataupu o loʻo tusia i le vaitau o le taumalulu, i le taumafanafana e faʻaititia le numera (aemaise lava le faʻatafunaina) ona o se suiga i le natura o meaʻai. I le tau mafanafana, o le taumafaina o fualaau 'aina mata, fualaau aina, greens e maualuga, ao gaʻo ma aano o manu - faʻaititia.

Faailoga ma faʻailoga o le faaletonu o le pancreatic

O faʻamaoniga autu o le faaletonu o le pancreatic e aofia ai:

O le mea e tupu ai le tiga i totonu o le manava e eseese, ae i le 95% o loʻo faʻatuina i totonu o le meaʻai, e mafai ona avea ma herpes zoster. I le 50%, o le tiga o le uiga o le maualuga, faatasi ai ma le paʻu. O le toto i le amataga o le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma paresis (paralysis) o le pito i tua.

Faatasi ai ma se suʻesuʻega faʻamaonia, e le gata i se tagata matua ma i se tamaititi, o le tulaga lautele pe a maeʻa le gasegase o le pancreas e ogaoga. Maua:

  • paʻu o le paʻu,
  • cyanosis
  • puupuu le manava
  • Tachycardia
  • pa'ū i le toto maualuga seia oʻo ina pa'ū.

O le faʻamalamalamaina o le manava e faʻaalia ai le tiga i le hypochondria ma le epigastrium, o nisi taimi e le mautonu ai. Faʻatasi ai ma le gasegase o le pancreatic necrosis, e lagona ai le faʻavaivaia i le vaega pito i lalo. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻatasi ai ma se faiga e le masani ai i le pancreas, o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga o le tele o siama o le tino ma e aʻafia ai le solia:

  • respiratory
  • cardiovascular
  • faʻataʻaloga o le hepatic-kid.

O faʻalavelave faifaipea o le pancreatitis e masani ona oʻo atu ai i le faʻalavelave o le pancreas. Faʻasolosolo taʻitasi, faʻateleina faailoga, e amata ona gau le mamafa, manava manaia o se uiga lelei (gutu ma le vevela ma le leai o ni meaʻai) e tumau, faʻalauteleina le tiga ma faʻateleina, manaʻo le manava, o le gland e amata vave ona oti ma e le o toe mamao e taofi le galue. Afai e le o ave togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i se taimi tatau, e ono lamatia ai le maliu o le maʻi.

O taunuuga o le faaletonu o le pancreatic

O le pancreas e i ai se tapulaa faatapulaʻa o le saogalemu. O taunuuga o pancreatitis e mafai ona matua ogaoga ma lamatia ai le ola. Faʻatasi ai ma le faʻafesoʻotaʻi poʻo le faʻafefiloi o le pancreatic necrosis, o le a ono tulai mai se mea leaga e tupu. I le tele o tulaga ma le pancreatitis, e tatau ona faia se taotoga faʻafuaseʻi, ae tusa lava pe a maeʻa e le lelei i taimi uma.

E mafai ona toe faʻafoʻi le pancreas pe a maeʻa?

I le tulaga o se manuia manuia o se maʻi maʻi faʻapitoa pe a maeʻa le taotoga poʻo togafitiga faafomaʻi, e tatau i le tagata gasegase ona faia le tele o taumafaiga e toe faʻafoʻi le okeni. Ua le toe faʻafouina sela o le pancreatic, o le mea lea, mo se olaga e sili ona maualuga, o se meaʻai umi umi ma fualaau faʻasoifua fualaau e faʻamautuina. Faʻatasi ma le faʻamaoni ma le faʻamalamalamaina tonu o faʻatinoga uma o fautuaga e mafai ona aloese mai le toe faʻafoʻiina o se faʻataʻitaʻiga le lelei. Togafitiga, faapea foi ma le oti, ua faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi o ia na te tauaveina le faasaʻoina o meaʻai, faapea foi ma fualaau faasaina ma a latou tui.

O se taumafa malosi e faʻaauau i le gasologa o le tausaga. I le tele o tulaga, e tatau ona e pipii i meaʻai i lou olaga atoa. O le faavae o le laulau Numera 5p e tusa ai ma le Pevzner. O mea manogi, falai, mea vevela, ulaula, ma le masima e tapulaa. E le gata i lea, e tatau ona e mulimuli i le taumafataga - e tatau ona faʻaititia ma faʻaauau. I nai vaega laiti, e tatau ona 'ai se tele o meaai mo le 6-8 taimi. I le taimi lava e tasi, o meaai e tatau ona i ai i se vevela mafanafana - e le taliaina le taumafaina o vevela vevela poʻo le malulu, e mafai ona afaina tele ai le faʻaleleia o fualaʻau. Meaʻai e tatau ona faʻamalosi i se mea e masani ai i taimi o kuka. E le mafai ona e 'ai i ni fasipepa tele - o le mea lea e tau atu ai i le popolega o le pancreas: mo le faʻapalapalaina, o le uʻamea e maua ai le tele o le fua o le suamalie oona ma se maualuga maualuga o enzymes talafeagai, lea e mafai ona faʻateleina ai le faagasologa. Pe a kuka, o le a gaosia oloa e ala i le kuka, uila, salu, tao i totonu o le ogaumu.

Afai e tupu le maʻisuka pe a maeʻa le pancreatitis, o le taumafataga Nu 9 o loʻo faʻatulagaina ma se faʻaititia po o le faʻaaogaina o gaʻo mai le taumafa ma togafitiga talafeagai. I soʻo se tulaga, o le faʻatagaina atoa o le ava malosi (tusa lava pe inu ava malosi), e tatau ona ulaula tapaa.

Fautuaina le fesuiaiga o ituaiga olaga i le tulaga o:

  • faʻaauau le faʻaosoina o le afi (aemaise lava i le gaʻo, o se mea taua tele),
  • faaitiitia tulaga faigata
  • faʻatulagaina o le galuega ma le malologa i le lava lelei o le moe i le tele o aofaiga.

O togafitiga faʻasoifua maloloina e faʻamaonia foi:

  • i le maʻisuka malosi - fualaʻau talafeagai e maualalo le suka,
  • pe a uma le pancreatitis ma le solia o le faʻaleaina o meaʻai - faʻaaoga umi o enzymes.

O vailaʻau taʻitasi e faʻatatau taʻitasi: o le vailaʻau, o le umi o le vailaau faʻasaina ma le vailaʻau maʻoti ua filifilia e faʻavae i luga o le mamafa o le tulaga, o suʻesuʻega falesuesue ma gaioiga galue o le tino pe a maeʻa le gaioiga gaosi. E tatau ona manatua e vave ona mate le pancreas, o lea e le taliaina ai le fualaau o le tagata lava ia. E le mafai ona e faatuai i maʻi o le pancreatic - faatasi ai ma uluai faailoga e te manaʻomia e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata poto faapitoa. O lenei mea o le a maua ai se avanoa e faatumauina le soifua maloloina mo le tele o tausaga.

Pancreatic cancer

Faʻafitauli pe a uma ona 'ai e pei o se faʻailo

O le isi faʻamaʻi faʻamaʻi sili e taʻitaʻia ai le kanesa. O faailoga autu o le kanesa e aofia ai:

  1. Yellow skin skin
  2. Paʻa e masani lava ona alu i tua
  3. Paʻu mamafa mamafa, le atoatoa o le fiaʻai
  4. Lavea vavae

O nisi o mafuaʻaga autu o le kanesa o le pancreatic o:

  • Meaʻai le lelei, e aofia ai le tele o aano o aano ma aano o manu
  • Fuʻa
  • E sui suiga o le tino i le taimi o le matua
  • O le maʻi suka
  • Pancreatitis, e taʻua o lona foliga masani

E tatau ona maitauina o le kanesa o le pancreatic e lagona ai lona lava lagona i vaega mulimuli, pe a oʻo i le taimi ua uma ona salalau atu i le isi gaʻo. O le mafuaaga lena ua manatu ai le kanesa o lenei okeni o se tasi o mea e sili ona matautia ma le le mautonu, talu ai o se tagata e "susunuina" i luma o ona mata.

O maʻi pancreatic e matua faigata lava ona togafitia, talu ai i le tele o tulaga e iloa ai i latou e tusa lava pe itiiti se mea e mafai ona suia. Ona o lenei mea, o le fesili o faailoga autu o faʻamaʻi o lenei okeni e faʻafouina, aua afai e te iloa e uiga ia i latou, e mafai ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se suʻega. E tele fomaʻi e fautuaina se suʻega ia le itiiti ifo i le tasi i le lua tausaga e faʻamaonia ai mea e le talafeagai.

E uiga i nisi o faailoga o togafitiga o le pancreas o le a taʻuina atu le vitio:

O le pancreas e faʻaaogaina galuega sili ona taua i totonu o le tino o le tagata: inisiua, isi failautusi faalilolilo po o le meaʻai. O le mea lea, i le solia o le gaioiga o lenei totoga, ua mafatia le tino atoa! E faʻapefea ona faʻaalia maʻi o le pancreatic ma faʻapefea ona puipuia mai?

O le matafaioi a le pancreas ma lona gaioiga

E ui i lona laitiiti, o le pancreas o se okeni taua tele!

O le pancreas e faʻaaogaina galuega sili ona taua i totonu o le tino o le tagata: inisiua, isi failautusi faalilolilo po o fualaau. O loʻo tu i tua, ma o le ato e vavae ese le manava mai le gland. E latalata i le uʻamea o le tino tauagavale, vena cava, ma le aorta. O le tulaga masani, o le pancreas ua vaevaeina i matagaluega:

O le pancreatic juice e ulufale atu i totonu o le manava e ala i le taʻavale o le vao poʻo, e pei ona taua i se isi itu, pancreatic. Aʻo leʻi ulufale atu i totonu o le inumaga, e faʻapipiʻi ma le talo.
O le pancreas e aofia ai vaega e lua, eseese i le fausaga:

  1. tamaʻitaʻi o Langerhans (faʻaaogaina o le glucagon ma le inisalini),
  2. glandular vaega (synthesizes suacreatic gland juice).

O le mafuaʻaga o le amataina o se faʻamaʻi poʻo le faʻasalaga ua avea ma mea sese. O faʻafitauli o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le pancreas e talitutusa lava, o faʻamaʻi pipisi ma le tiga. O le faagasologa o faʻamaʻi pipisi e faʻapipiʻi mai ma faʻalavelave tuga. O le mafuaʻaga lea o le tausisia o tulafono o mea taumafa o se vaega taua o le faagasologa o le toe faʻaleleia.

Faʻatasi ai ma le soifua maloloina o le gland, e le aʻafia ai e le enzymes a latou lava gaʻo. I le faagasologa o le le fiafia, o le faagasologa o le faanumeraina o le tino o le tino o le tino, amataina, o laumei gland e mauoa i enzymes ua faaleagaina. E oʻo mai le Enzymes ma e iai se aafiaga faʻaleagaina i masini e le togafitia, ma faʻamaʻo ai le liʻo.

Faʻailoga pancreatite: faʻamaoniga

O le pancreatitis o se maʻi faifai pea. O se taunuuga o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o le tino pancreatic tissue e sui i se mea e fesoʻotaʻi ai. O le mafuaaga taatele o le pancreatitis chronic o le faʻaleagaina o le ava malosi. O le nofoaga lona lua i totonu o mafuaʻaga o pancreatitis o le togafiti o le biliary tract.

O isi mea e mafua ai le pancreatitis e aofia ai: gaioiga ma manuaga i luga o le paʻu, gaʻo biliary, ate, vailaʻau o le hepatitis B ma le C, faʻamaonia le gaʻo gaʻo. O se taumafa leaga o se mea amata mo le atinaʻeina o le maʻi. O le taimi o le pancreatitis e masani ona faʻatusalia i vaitau e lua: o le taimi vavalalata ma le faʻamagaloga.

Faailoga o le vevela tele o le faʻamaʻi: tiga faʻalaitau pe tumau, lea e ese lona malosi, e masani ona tupu ile afa itula pe a uma le taumafataga mulimuli i le vaega pito i lalo, i le vaega o le subcostal. Paʻu e faʻavela i le lima, tua, sternum ma le tauau o le tauau. Afai e afaina uma le pancreas, ona paʻu lea o le tiga. I le taimi lava e tasi, o le siu ma le vomiting e faʻapipiʻiina i le fusi o le fusi, lea e le aumaia ai le tagata maʻi e tusa lava pe itiiti ifo le toomaga.

O faailoga o le lomiina o meaai ua latou lagona ai foi: o le le fiafia i le tino, le afaina, le vevela o le tino, tulai mai vaivaiga lautele o le tino, ma le vaivai.

Afai e maʻi le maʻi mai le pancreatitis masani mo le silia ma le sefulu tausaga, e oʻo lava i tiga o le tiga, ae o le le atoatoa o le gland e oʻo mai i luma. O le faaitiitia o le gaosiga o le suamalie ei ai lona lava tulaga faapitoa: tulaga o le ogaumu (paolo-pei o le faifai pea, e le sili atu i le 3 taimi i le aso, lanu, susulu, manogi le lelei, o meaʻai e le o loli), afaina.

Faʻaauauina o meaʻai - utaina i luga o le pancreas!

O le solia o le gasegase i le taimi o le maʻi e mafua ai le leai o fualaʻau, le lava o gaʻo, proteins, carbohydrates, micro micro macro elements. I se isi faaupuga, o loʻo i ai faafitauli ogaoga ma le faʻaaogaina o vaega aoga o mea taumafa.

O le tagata gasegase e paʻu mamafa lona mamafa, o le atinaʻe o le anemia, dysbiosis, osteoporosis. O lenei vaega o togafitiga e maeʻa ai mea taumafa, e mulimuli i se taumafataga lelei, lea e fesoasoani e puipuia ai mea aoga i le tino.

O le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻe i le amataga o tulaga o le hypoglycemic, e pei o le gatete i le tino, afu malulu, vaivaiga o le tino. Faʻatasi ai ma le umi o le faʻamaʻi, o le a sili atu le ogaoga o faʻamaʻi faʻafuaseʻi i le taimi - o le maʻisuka maualuga (secondary).O le togafitiga e amata i le falemaʻi ma le faʻamalosi malosi, lea e mulimuli ane avea ma se meaʻai lelei: mea mafanafana, kuka ma fuʻu, e mafai ona faʻaaoga soupiti māmā.

Faailoga o le maʻi

I le amataga lava, o le maʻi e tupu mai ma le le manino, o le tagata gasegase e le maua i taimi uma faitioga faʻalesoifua maloloina, e oʻo lava i le itu o le gaʻoina. O le mafuaʻaga o le atuatuvale o tiga, lea e faʻatuina i totonu o le manava, pito iʻu. O nisi taimi e afaina ai le tiga, e mafai ona tuʻuina i tua. O le tiga e sili atu le malosi i le amataga o le po. I le lumanaʻi, o loʻo logoina e le tagata maʻi le gau o le mamafa, ona o le leai o se mafuaaga, faʻapea foi ma vaivaiga, vaivai ma le vaivai i totonu o le vaega tele.

Faatasi ai ma le atinaʻe o le kanesa o le pancreatic, o le oti e le o le mea autu, e sili atu ona taua le amata togafitiga.

I le taimi tonu e oʻo ai le maualuga o le paʻu, o le isi faʻailoga e faʻaopoopoina - jaundice. E televave ona tupu, e maua e le paʻu se lanu enaena-enaena. E mafua ona o le faʻamalosi o le pulelele e le tumo. E le gata i lea, o le sasaina o le paʻu e faʻaopoopoina i faʻamaoniga, ma o feces e faʻafefeteina.

O le tagata gasegase e leiloa lona tuinanau masani, popole i le nausea, faʻaalia le fusu. E i ai le mumusu e 'ai le aano o manufasi, faapea foi ma meaʻai gaʻo. O le leai o se vai i totonu o le tino ua faateleina, o le leiloa o le mamafa o le a sili atu ona taua. O le tausisia o le taumafa ua avea ma mea e manaʻomia mo le vave ona toe faaleleia.

Faailoga o le kanesa o le siʻu ma le tino

O faʻamaoniga e faʻalagolago i le nofoaga o le maʻi pancreatic.

O lenei ituaiga faʻamaʻi e sili atu ona seasea maua. O le mafuaʻaga mo lenei nofoaga o le tumo, lea e na o le telē tele e oʻo i le pulelele. E vave ona tupu aʻe le paʻu i le maualuga o gaʻo ma veins. I le tasi o mataupu e lima, o le atinaʻeina o le maʻisuka (secene) e maitauina ona o le maliu o na suauʻu e nafa ma le gaosia o le inisalini.

Mai le siʻusiʻu, o nisi taimi e tupu aʻe ai le paʻu i totonu o vaʻa o le vao ma le vete. O nei mea uma e mafua ai le faateleina o le telē o le tau. O loʻo i ai se nofoaga e faʻapitoa ona faʻaalia ai le tiga, talu ai ona tupu aʻe le paʻu i totonu o sosoʻo vavalalata lata ane.

Mo le tele o tumema, naʻo togafitiga togafitiga e taliaina. I le amataga, o maʻi o le tino e faʻamalosi faʻatasi ma siama patino e maua. O le mumū o lenei ituaiga e faʻaalia i le faʻavaveina o le tuputupu aʻe, ae e le taofia ai se aafiaga taua i le setete o hormones i le tino.

O faʻaʻailoga o le a faalagolago tonu i le ituaiga o loʻo tupu ai le faʻamaʻi.

I le tulaga o le tele o glucagon e maua i le taimi o le maʻi, o le a fefe le tagata i le dermatitis, ma o le maualuga o le kulukose o le toto o le a faateleina. O faʻamaʻi o le pancreas, aemaise lava o le kanesa, e lamatia ma mafai vave ona maua le metastasisi i totonu o le ate, ponaivi, lymphodes, lungs, etc. O le faʻafitauli uma lea o le faʻamaʻi. Ina ia iloa le saʻo saʻoga o togafitiga, e tatau ona faʻamaonia le tino ma se vailaʻau. O le taotoga e taua tele i le mauaina o se paʻu i le paʻu.

Pancreaic puipuia o maʻi, meaʻai

E taua tele le taumafa i le togafitiga ma le puipuia o faamaʻi pipisi. O le lisi o oloa o loʻo fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata e maua ai faʻamaʻi pipisi. E taua tele le faaopoopo o falaoa i meaai i aso taitasi (paʻepaʻe, uliuli, naʻo pe a fai e taofi ananafi). O le lisi mo se tagata maʻi i faʻamaʻi o le gland e tatau ona aofia ai ipu muamua: susu ma fualaau suamalie, kuka kuka, borscht.

O le meaʻai o le faavae lea o le soifua maloloina o pancreatic!

I le avea ai o se vasega lona lua, e mafai ona e 'ai ni paluga, iʻa faʻanoʻa poʻo ni foliga o cutlets e vaʻaia. E mafai ona faʻaaoga le lapisi o lapiti, moa ma le moa vao. Fualaau faisua i ituaiga uma lava, vagana ai falai, e le faasaina foi. Cereals, oloa susu ma ipu mai ia i latou, cereals ma pasta o se vaega foi o le taumafataga mo togafitiga ma le puipuia o faamaʻi pipisi.

O susu e tatau ona faʻamutaina mai le meaai, e mafai ona e faʻaaogaina le pata, ae i ni mea laiti, e pei o le suauu manogi. E mafai ona faʻatagaina le 'aina se fuamoa e fufuluina i le aso. Mai mea inu, e tatau ona e filifilia le tilotilo, vaivai lauti, compote po o jelini. E le tatau ona aofia ai meaai:

  • mea malulu ma vevela
  • aano o manufasi, faapea foi ma fagu iʻa,
  • ituaiga o iʻa ma iʻa,
  • sukalati
  • mea manogi
  • aisa kulimi
  • apu moli
  • ava malosi
  • musika.

O se mea taua, e tatau ona kuka kuka ipu masini pe uʻu, faaopoopo mea manogi ia i latou e faasaina. I le avea ai o se faʻamaʻi faʻamaʻi, e aoga, muamua, mulimuli i se meaʻai faapitoa ma lafoai ai amioga le lelei: ulaula tapaa, meaʻai, inu tele, ma se mea taumafa lelei i taumafa gaʻo.

O mea uma o loʻo i luga e tatau ona alofia. E sili ona aoga o se faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻamalo ai oe lava i togalaau vao mai le upega, laumei, fugalaʻau, sosolo o le rose ma le laumei. Afai e te lagona faafitauli o loʻo lata mai, ia vave tausia lau soifua maloloina: tuʻuina atu meaʻai vevela, meaʻai gaʻo tele, aloese mai meaʻai faʻalavelave ma inu pia.

Ina ia aloese mai faʻamaʻi, ia mautinoa e faʻavasega lau mea taumafa i meaʻai maloloina. E sili ona aoga le 'ai e le itiiti ifo i le 4-5 taimi i le aso ma tutusa vavao i le va o taumafataga. Ma e le ova, e aʻafia ai foʻi le gastrointestinal tract, e mafua ai le tele o faʻamaʻi eseese.
O le pancreas e faʻaalia i aʻafiaga i fafo ... O a faʻamaʻi e mafai ona? Matamata i le vitio:

O le pancreatitis o le pancreas o se maʻi ogaoga tele lea ua faaleagaina ai le gland, ma i le lumanaʻi e oʻo atu ai i suiga faʻatulagaina. O aso nei tatou te mafaufau i mafuaaga o lenei maʻi, auala e taulimaina ai, oa metotia e faʻaaoga.

O mafuaʻaga o le faʻamaʻi

O le faʻamaoniga o pancreatic pancreatitis io tatou taimi o se mea e masani ona taatele. Ae aiseā ua faateleina ai le mafatia o tagata? O le ae malamalama i mea uma pe ae iloa mafuaaga e faʻaosofia ai le faʻaalia o lenei maʻi.

  1. Suauu i meainu malosi.
  2. Meaʻai le lelei, e masani ona masani ona faʻaaogaina mea suamalie, meaʻai vevela ma gaʻo.
  3. Totogi mamafa.
  4. O faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o: cholecystitis, hepatitis, cholelithiasis, ulia, gastritis, fula.
  5. Pangreatic tipiga poʻo se manuʻa i ai.
  6. Fuʻa
  7. Taumafa meaʻai.
  8. Aiga.
  9. Aveina o vailaʻau, pe a uma ona faʻaalia le maʻi (tetracycline, cytostatics, sulfonamides).

Faailoga o le tino pancreatite

Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, ua le toe i ai le suavai saoloto o le vai oona, ua faamutaina ona faaleagaina e ona lava enzymes. Mo se faʻamaoniga o le pancreatic pancreatitis, o mea nei e taua:

  1. Paʻu tiga. E tupu i le itu tauagavale o le manava, ma a mavae sina taimi e salalau atu i le manava atoa.
  2. Naua ma vailaina.
  3. O le toto toto e le o faatulagaina.
  4. O le malamalama i mea moni ua solia.
  5. E ono tulaʻi mai se tulaga teteʻi.

O nei faʻaʻailoga e matua ogaoga le togafitiga o le faʻamaʻi i le fale. O le mea lea, i totonu o le pancreatitis, e tatau ona faʻaigoaina vave se falemaʻi. O se fomaʻi tipitipi poto e tatau ona suʻesuʻe le tagata maʻi ma, e aunoa ma se faʻafitauli, ia iloa o ia i le falemaʻi mo nisi togafitiga ma le mataʻituina. E le ono mafai ona aloese mai le taotoga o le pancreatic i le tino o le maʻi.

Pancreatic Damage Period

O iinei o faailoga nei:

  1. O tiga e le manino e pei o le mataupu muamua.
  2. I lenei tulaga, o le maʻi pipisi e mafua ai le: nutimomoia, paʻu, leisa, poloka.
  3. O loʻo i ai se maʻi maʻi. O le taimi lea e iai se soliga o le faʻapalaina o meaai i na vaega o le a gauai.
  4. E iai se maʻi maʻi malabsorption. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o le masini i totonu o le inumaga laiti ua faʻalavelaveina.

Mo le malupuipuia ma le malabsorption, o uiga nei e taua:

  • fetid, sto sto sto,
  • paleni mamafa
  • faaitiitia le faaaliga i le afiafi,
  • afaina toto
  • conjunctivitis, stomatitis, ma le suamalie o le paʻu e mafai ona tupu
  • ania e atiina ae
  • ona o le mea moni o loʻo i ai se soliga o le gaogao o le calcium, o loʻo i ai ni gaogao ma tiga o le ponaivi,
  • neuropsychic arousal,
  • le foliga mai o le afu malulu
  • gatete i le tino
  • vevela paʻu
  • o loo i ai se lagona o le fia inu pea.

E taua le togafitia o le pancreatitis e le masani ai ina ia aloese mai taotoga o le tino. O togafitiga e tatau ona lava ma talafeagai. Seiloga e uma ona suʻe uma suʻega talafeagai, faʻapea foi ma le feutagai ma se fomaʻi, e mafai ona faʻataʻitaʻiina togafitiga. O le taimi nei o le a tatou iloiloina po o le a le mea e tatau ona fai i le faʻamaʻiina o le tagata maʻi ina ia manino le ata o le maʻi.

Faailoaina o faʻamaʻi

O ituaiga o faʻataʻitaʻiga nei o le a maua ai se ata atoa o le maʻi:

  1. Suʻega faʻasalalau O le pancreatic ultrasound mo pancreatitis o se faʻatalanoaga o le auiliiliga. O lenei ituaiga o siakiina o loʻo faʻaalia ai le tele o le faateleina i le telē, o loʻo faʻaalia ai le uiga o le fausaga, o le mafai ona i ai o taula ma le faʻalauteleina o vaʻa. O le saʻo o ia suʻesuʻega e 80-85%. E le o se taunuuga sili ona maualuga, o lea e tatau ai foi ona suʻe suʻega falesuesue.
  2. Faatusatusaga ma le magnetic resonance imaging. O ituaiga ituaiga o diagnostics, e pei ona i ai i le mataupu muamua, faʻaali pe faʻapefea ona faateleina le pancreas. E le gata i lea, faatasi ai ma le fesoasoani o ia ituaiga suʻesuʻega, faʻamalosi tino, pseudocysts, ma leona o totoga vavalalata e mafai ona iloa.
  3. Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy. O le faiga sili lea ona saʻo, lea e tusa ma le 100% le taunuʻuga. Ma le isi, o lenei ituaiga o suʻesuʻega o le taugofie lea o le pito i luga. E moni, o loʻo i ai se mea itiiti: o lenei metotia e le o se mea e sili ona manaia, ma i nisi tulaga e tiga.

O a ni suʻega e tatau ona faia e fai ai se siama?

I le faaopoopo atu i metotia ua taua i luga mo le iloaina o se faamai, ua tuuina mai e le fomai faatonuga mo le pasiaina o ia suesuega:

  1. Suʻega o le toto. O ana faʻamatalaga e faʻaalia ai faailoga o le mumū ma mafai ai ona maua le anemia.
  2. Toto toto e fuafua ai le suka o le toto. Ole suʻesuʻega tatau lea e tatau ona iloa pe maua le maʻisuka i le tagata maʻi.
  3. Urinalysis Faaali atu faʻamaʻi fatuga fatu.
  4. O le electrocardiogram ma le echocardiography e le aofia ai faʻamaʻi fatu.

A uma ona pasia suega i luga, o le ata o le a manino ona iloa, ma o le a maua ai le siakiina o pancreatic pancreatite pe leai foi.

O le matafaioi a tagata tomai faapitoa i togafitiga o le faamai

Pancreatitis o le pancreas e manaʻomia togafitiga talafeagai. O le mea lea, e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi e le tasi fomaʻi, ae o nisi, ina ia faʻatautaia se ata lautele o lona tulaga, ma na faatonuina o ia e fomai i le saʻo togafitiga.

O le tagata maʻi e tatau ona faia se feutagaiga ma ni tagata faapitoa:

  1. Gastroenterologist. Na te faatonuina togafitiga.
  2. I le fomai tipitipi. E manaʻomia le fesoasoani a lenei fomaʻi pe afai e le muta le tiga pe iai foi ni faʻafitauli.
  3. Endocrinologist. E tatau pe a fai o maʻi le maʻisuka.
  4. I le cardiologist. O faʻatalanoaga ma lenei tagata poto faapitoa e tatau ona faʻalavelave ai faʻamaʻi pipisi o le fatu cardiovascular system.

O le taunuuga o togafitiga o le a faʻalagolago i agavaa o fomaʻi. O le mea lea, e tatau ona e filifilia le sili ona lelei i totonu o latou fanua. E mafai ona e fesili e uiga i le poto masani a fomaʻi, pe fia ni gaioiga latou te faia, pe i ai ni fuainumera. O lou soifua maloloina o loo i ou lima. Ma ona o le atamai o le tagata tomai faapitoa, o le saoasaoa ma le aoga o au togafitiga ma le vave toe faʻaleleia o le a faalagolago i le 80%.

O mataupu faavae o taumafa talafeagai mo pancreatitis. Meaʻai

Faatasi ai ma lenei faamai, e taua le mulimuli i tulafono patino e faatatau i meaʻai. Talu ai o le soifua manuia o le tagata maʻi o le a faʻalagolago i le tulaga lelei ma le tele o meaʻai na ave. O mataupu nei e tatau ona e iloa:

  1. E tatau ona e 'ai meaai pe a ma le 5-6 taimi i le aso. E tatau ona e 'aina se mea itiiti, i ni vaega laiti.
  2. E sili ona lelei le 'aina o meaʻai. O le mea moni o le i ai o se meaʻai o le ipu, o le mucous membrane o le manava o le a le afaina.
  3. Pulu (150 kalama i le aso) e tatau ona i ai i le taumafataga. Ole aofaiga ole gaʻo e le tatau ona silia ma le 80 kalama i le aso. E tatau foi ona faʻaeteete ia kulimi gaʻo.
  4. Taboo e vevela vevela pe, i se isi itu, ipu malulu.
  5. I le vaitaimi o le faʻavavevaveina o le tulaga, e fautuaina e lafoai uma ni mea taumafa mo le itiiti ifo ma le tasi le aso.

Ia mafaufau nei i mea taumafa ei ai le aoga aoga i le setete o le pancreas.

Lisi o Mea e Faʻaalia

O le tulaga autu mo se faʻamaʻi pei o pancreatic pancreatitis o se meaʻai. O le mataupu autu lenei o togafitiga. O le a le ute o se meaai? Faʻaaogaina na o meaai ma ipu e le afaina ai le mucous membrane o le pancreas. O oloa nei e mafai ma e tatau ona faʻaumatia e tagata o loʻo mafatia i lenei ituaiga o mumu.

  1. Ananafi o le falaoa o le saito.
  2. Toa moa po o le paluga o soupuni.
  3. Meat: moa, vela, pipi. Metotia o sauniuniga: faʻafefete, tao i totonu o le ogaumu. E le tatau ona i ai se meaʻai i aano o manu.
  4. Laʻau mumu, tunu pe tao i totonu o le ogaumu.
  5. Meaʻai gaosi susu i mea maualalo maualalo.
  6. Fualaau aina suamalie. Afai e te manaʻo i le gaʻo, ona na o le fugalaau.
  7. Ituaiga eseese o pasta.
  8. Faʻailoa (buckwheat, araisa, oatmeal).
  9. Lulu fua (apu ma pears i le mafaufau).
  10. Laeli.
  11. Fualaau suamalie, suamalie, vaivai lauti.

Lisi o meaʻai o loʻo faʻasaina i pancreatitis

  1. Meaʻai a le Peraimeri po o faga iʻa. O lona uiga, gaʻo, maualuga-kalori.
  2. E le tatau ona 'aina le millet mai fatu.
  3. Meaʻai mama, iʻa, moa.
  4. Mai fualaau faisua, tapuni mo le radis, radisa, kapisi, sorrel ma le sipuni.
  5. Fuga falaoa po o se meaʻai.
  6. O ituaiga eseese o siusa, meaai kuka.
  7. Mea inu ava malosi.
  8. Ice cream.
  9. Lauti malosi, kofe.

O le faʻaaogaina o oloa o loʻo taʻua i luga o le a mafua ai se taunuuga le lelei, lea e taua o le "mumu o le pancreas" (pancreatitis, faʻapipiʻi). Ina ia aua le taʻavale solo i lou soifua maloloina, manatua meaʻai ua faʻasaina ona 'ai ma lenei faʻamaʻi. I le uma, o le oti ua 60% le lelei o le taunuuga o le maʻi.

Togafitiga o le pancreatitis masani

O togafitiga o lenei faʻamaʻi e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le aofaʻi o talo. Pancreatitis o le pancreas, o le togafitiga e faʻaititia i le na o le faʻaaogaina o fualaau faapitoa, o le a maua ai se taunuuga le tumau. Ma afai, i le faaopoopo atu i lenei mea, o le a 'ai le tagata maʻi, mulimuli i se meaʻai, ona oʻo lea o le 100% le mautinoa o se toe manuia manuia.

A o le taimi nei ia tatou ola i fualaau e fesoasoani e tau ai lenei faʻamaʻi.

O lea la, o vailaʻau e fesoasoani e aveesea ai le maso spasm:

  1. O nei fualaau oona. O le pancreatitis e togafitia i antispasmodics nei: No-Shpa, Spazmoverin, Spazmol.
  2. O le vailaau mo le sauniuniga o fuataga e fai ma "Papaverine".

O fualaau oona nei e faʻaititia ai le pulelasi o le suka gaosia:

  1. Capsules Omeprazole.
  2. Pusa "Ranitidine", "Famotidine".

O vailaʻau nei e faʻamaonia ai le faʻaogaina o fualaau faʻasaina ma faʻafoioina galuega faʻapitoa. "Allohol", "Pancreatin", "Phenipentol" - o nei fualaau mai le pancreas. Pancreatitis e le o se faasalaga.

E le gata i lea, o vailaʻau e taofia ai le gaosia o le palacreatic enzymes ua faʻamaonia mo togafitiga o pancreatitis. Faatasi ai ma nei vailaʻau, o le Aprotinin solution e masani ona faʻaaogaina.

Afai ei ai se tiga ogaoga pe leai foi se mamafa, o le falemaʻi ma isi togafitiga e mafai ona faia i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa.O togafitiga faʻapitoa e faʻamaonia pe a fai e le o toe faʻaaoga le pancreas i togafitiga. Togafitiga, o meaai ma se toʻilalo tele o le a le fesoasoani. Na o le aveeseina o se tasi o vaega o le a faasaoina mai le faʻaumatiaga.

E le o le faapea atu pe a maeʻa togafitiga faafomaʻi, e toe faʻafoʻi atoatoa. O se mea e faanoanoa ai le fai atu, ae e le mafai ona faʻamalolo atoatoa le pancreatitis. Ae ina ia mafai ai e le pancreas ona le toe faʻaleagaina, e taua le togafitiga, faʻapea foi ma le mulimulitaia o se taumafa malosi, lea na faʻamatalaina i luga.

Togafitiga o le tino pancreatiti

O lenei ituaiga faʻamaʻi e manaʻomia ai le falemai. I totonu o se falemaʻi, o loʻo faʻatulagaina le maʻi i togafitiga nei:

  1. O se afaina ogaoga o fualaau oona lea o le a fesoasoani e faamama le toto o toxins ma enzymes pancreatic.
  2. Faʻauʻau faʻamaʻi.
  3. Pills o le a faʻaumatia ai enzymes o le gland. Mo se faʻataʻitaʻiga, pepa Cordox.
  4. Vailaau e togafitia ai vomiting.
  5. Antibiotics.
  6. Antispasmodics.

E le gata i lea, o togafitiga e aofia ai:

  1. Faʻasalaga uma o meaʻai e ala i le gutu mo le oʻo atu i le 6 aso. E tatau lea mea ina ia taofia ai le gaioiga o le pancreas mo sina taimi.
  2. Meaʻai le lelei.
  3. Faʻaaogāina faʻamalosi o le urination ina ia mafai ai e le mea oona ona alu ese mai le tino ma le urine.
  4. Fufulu taʻalo.

Pancreatitis Prevention

Ina ia aua nei toe faʻafoʻi, ma o le a le toe faʻaumatia oe e le faʻamaʻi, e taua le matauina o tulafono nei:

  1. Taumafa i le taumatau. O le tausisia o mea taumafa o le tulaga sili lea ona taua mo le tausia o le soifua maloloina o le pancreatic.
  2. Le faʻatagaina o le faʻaaogaina o ituaiga uma o ava malosi.
  3. Taofi le ulaula.
  4. Faaitiitia le gaioiga faaletino. O le tamoe, osooso, asiasi i le taele ma le saunas, e leaga mo le pancreas. O le filifiliga lelei o le manava ma le massage.

Mai le tusiga na e iloa ai mea e maua i se maʻi e taʻua o pancreatic pancreatitis. Sa latou filifili pe oa metotia e togafitia ai lenei maʻi, faʻapea foi ma le auala e iloa ai le maʻi. Na matou iloa o le taumafa malosi o le ki lea i le vave faʻafouina o le maʻi.

O le aveeseina o le pancreatic o se vaifofo malosi. I lalo o le a le faʻatulagaga o se taʻavale e faʻamaonia ai le faʻamaonia?

E mafai e se tagata ona ola e aunoa ma se paʻu? E faʻafefea ona aafia le lelei o le olaga i le taotoga? O le a le mea e fai pe a uma ona aveese? O tali i nei fesili ma isi fesili o loʻo tuʻuina atu i le tusiga.

Faailoga ma le fautuaina o le aveeseina o pancreatic

O le pancreas o se okeni o le fualaau otaota o loʻo i tua o le manava, i le va o le tootoo laiti ma le vaʻa.

O lenei mataʻu tele i le faʻaogaina o meaʻai e aofia ai:

O le pancreas o se vaega o le system endocrine. O le gland e nafa ma le gaosia o le inisalini, glucagon, polypeptide.

O faʻaletonu i le pancreas e mafua ai le maʻisuka, o le atinaʻeina o pancreatitis ma le gaʻo.

Faatasi ai ma nei faamai o le pancreas, latou te ola mo le tele o tausaga pe afai latou te pipii i se meaai ma mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi.

O le pancreas e maua ai mea e aʻafia ai le malepe o gaʻo, proteins, carbohydrates, faʻafaigofie le faʻamalosia o vaega aoga o meaʻai.

O le galuega autu a le pancreas o le talepeina lea o meaai i ni vaega laiti. I totonu o se tagata ua leiloa le pancreas, o le a le toe i ai le sootaga o meaʻai e tatau ai, lea e nafa ma le afaina o meaʻai i totonu o le tino.

I le faʻaopoopoga, o le pancreas e maua ai le inisalini, lea e nafa ma le faʻamamaina o le kulukose ma fesoasoani ai meaʻai e tatau ona faʻapala i le toto.

O le galuega o le gland e faʻalavelaveina e ala eseese:

  • ava malosi
  • le lelei
  • ulaula
  • uiga faʻamaoni
  • malformation faaletonu
  • gasegase o le tino (metabolism).

O le taotoga pancreatic e lamatia pea. E faigata ona vaʻai pe faapefea ona alu le taotoga ma tuʻuina atu se faʻamatalaga lelei i le taimi muamua.

E oʻo lava i mataupu e faʻatinoina ai le gaioiga i luga o totoga i autafa o le gland, e mafai ona atiaʻe se pancreatitis.

Aʻo leʻi toe faia se togafitiga faʻapitoa, e faia togafitiga faasao.

E naʻo le faʻamaonia o le faʻamaʻi o le tino ua oti poʻo le faʻaalia o se maʻi pipisi, o loʻo faʻatulagaina le taotoga.

Muamua lava, latou te iloa mafuaaga o le vevela ma le ituaiga o paʻu. E masani lava o le gallstone faamaʻi e mafua ai le mumū, o le mea lea e aveese ai maa, pe afai e le fesoasoani, ona avea ai lea o le gall vladder.

A maeʻa le mumu o le gland, e mafai ona aliali mai se uila leaga (tulu). O le afaina tele i le pancreas e ono mafua ai le atinaʻeina o se maʻi vevela. O lea ituaiga o suauʻu i totonu o le tino e faʻaalia ma le faʻamalosi.

O ia o ona tino e vave ona tuputupu ae. O faʻamaoniga o le faʻamaoniga o le maʻi e faʻalagolago i le nofoaga o le taulaiga.

Faʻasolosolo i luga o le ulu, e faʻapipiʻi ai le paʻu o le paʻu, pe a fai o le paʻu i totonu o le tino poʻo le siʻu o le pancreas, ona i ai lea o tiga i le manava o le manava po o le tiga.

O le mea lea, e ui lava i le lavelave o le taotoga, ei ai taimi e le mafai ona aloese ai:

  • maʻi leaga
  • faʻavavevave o pancreatitis,
  • pancreatic necrosis,
  • gaioiga o le okeni
  • totoga.

I le taimi o le pancreatectomy, e aveese e le fomai tipitipi le totoga atoa, pe na o sina vaega o le pancreas.

I lalo o nisi tulaga, o meaola e latalata i le gland e aveeseina foi: o le gall slades, splinen, vaega o le manava po o le manava, ma le toto.

I le taimi o le taotoga, e mafai ona iai ni faʻafitauli: gaioiga poʻo le faʻamaʻi.

O le mea lea, e taua le faʻaitiitia o mafuaʻaga e fesoasoani i le tupu mai o faʻafitauli:

Pe a tofia se taʻaloga, o le tulaga lautele o le soifua maloloina o le maʻi ma lona matua e amanaia.

Taʻaloga faʻasalalau

O le faʻaauau ma le maeʻa atoa o le tino e faʻamaonia. Faʻataʻatia tele le okeni, o se paʻu tele, pe afai e le fesoasoani le aveesea, aveese le gland atoa.

E lua ituaiga o mea e faʻaaogaina. Afai o le tumo o loʻo i luga o le ulu, ona ave lea o le ulu ma se vaega o le tootoo laitiiti.

E masani lava e tatau ona aveese se vaega o le manava i le gall vladder and lymphodes. Afai o le mea o loʻo i ai i le siʻusiʻu, ona ave lea o le siʻusiʻu, o le tino o le gland, le selu i vaʻa toto.

E faigata tele ona vavalo mamao pe faapefea ona alu le taotoga.

O faʻafitauli faʻapitoa mulimuli ane:

E tusa lava pe leai ni faʻafitauli, e tatau ona umi le toe faʻaleleia. Ina ia mafai e le tino ona toe faʻaleleia, e umi se taimi ma tausia lelei faʻasologa o le fomaʻi. A maeʻa le aveeseina o le okeni, e le lava le gaosia o le gaosiga.

I le faaopoopo atu i le tulaga faaletino, e taua tele se uiga mafaufau. E faigata ona faʻamaualuga le manaʻomia o le ola mama, aua o le taotoga o le popolega mo le tino.

Aveesea o le pancreas e taʻitaʻia ai i le maʻisuka, ma faʻafitauli o le tino. O le tulaga faʻaonapo nei o vailaau faʻasaʻo e mafai ai e se tagata ona ola e aunoa ma se totoga taua.

I lenei tulaga, e tatau ona mataʻituina le taumafa aupito sili ona lelei, pulea le setete o le soifua maloloina, suʻesuʻega faifai pea, togafitiga faafomaʻi o le olaga atoa (sauniuniga o le enzyme - inisalini poʻo glucagon), ma le faʻalatalata ile moe.

O le fomai e fuafua po o afea e tulaʻi ai ma le tele e nofo ai. O nei mea uma e taua ina ia le mafai ai e fusi toto ona fausia.

Afai o le aveeseina o le pancreas sa na o se vaega, ona o le vaega totoe o le okeni na faia mo le galuega na leiloloa.

Atonu o le inisalini ma hormones e le manaʻomia, ma o le a mafai ona faʻatapulaaina i tatou lava i se meaʻai, o se soifua maloloina, ma le puleaina o le suka toto.

Meaʻai pe a uma le taotoga

E ui i le mea moni e faigata ona vavalo le auala o le a gaoioi ai le tino pe a mavae le aveeseina o le totoga, e tele mea e faalagolago ile maʻi ma lona tausiga. O le mumusu o le ulaula ma le ava malosi e manaʻomia.

O le taumafa lelei e tatau ona avea ma mea e manaʻomia mo le olaga:

  • ni nai aso pe a uma le taotoga, fafaga faʻamalosi. O le a na o le faatagaina lava e inu vai i latou lava,
  • pe a mavae le 3 aso, faʻafeiloaʻi le lauti ma se tamaʻi falaoa falaoa i totonu o le taumafataga,
  • pe a faʻafetaui le tino, o le a faʻalautele le meaʻai i le mama ma le fuamoa,
  • ona faʻafefiloi ai lea o le pata, fualaau faisua, iʻa o le iʻa,
  • i le aso lona sefulu, latou te faʻalauiloa mai ai mea fou, matauina le tali a le tino,
  • falai, mea manogi ma ulaula o le a galo e faavavau.

A o le i faailoa atu se oloa fou, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi. Faatapulaa i le falaoamata, salu, mea manogi, susu susu, suamalie.

E taua le i ai o le meaai i aʻafiaga, faʻaitiitia o gaʻo, gaʻo ma suga. Meaʻai e fai i ni vaega laiti i le 2 itula, e tatau ona e inuina le itiiti ifo i le lita o le vai i le aso.

O le 'ai i le po e faʻatapulaʻaina - na o se ipu tioata vaivai e faatagaina. E masani lava, o vailaʻau ma mineral complexes e faʻateleina ona faʻatulagaina.

A maeʻa ona aveese le pancreas, e faʻaititia meaʻai i mataupu faavae nei:

  • lapisi ua fafagaina iʻa laiti-gaʻo ma aano o manufasi,
  • o oloa gaosi e leai ni gaʻo e ese mai le susu atoa e taliaina,
  • suauʻu, masini vavalaʻau, sua e le o faʻasusuina ma masini fufulu ipu e faatagaina.

O le aveeseina o le pancreas e le o se filifiliga faigofie, o le faamoemoega o le puipui lea o se ola.

E tusa lava pe lelei le togafitiga, o lona uiga o le isi olaga e manaʻomia le vaavaaiga faafomai ma ave vailaau mo aso uma o lou olaga. Ae mo le tele o tagata, o lenei taotoga na ou maua ai le avanoa e ola ai.

Tuua Lau Faamatalaga