Le maualuga o le vevela o le tino i le maʻisuka ituaiga 2 nai lo le aumaia o se maʻi maʻi suka

O le manuia manuia o faamaʻi e faalagolago i le tele o mea. O se meaʻai lenei, pulea le maualuga o le kulukose o le toto, togafitiga puipui. Ae, e leʻo taimi uma e mafai ai ona totogi atoa le faʻamaʻi. O le tino o le maʻisuka ua faʻavaivaia, aemaise lava i se talafaasolopito umi o le maʻi, ma e sili atu ona aʻafia i aʻafiaga leaga.

O se siitaga laʻititi, i totonu o le 36.90 ° C, e le o taimi uma e faʻaalia ai se mafuaaga mo popolega, talu ai e mafai ona avea ma se vaega o le tino. Afai e tuputupu ae faailoga, ma sili atu i le 37-390, o se mafuaaga lelei lea mo se suesuega faanatinati. O le maualuga o le vevela i le maʻisuka e faʻamaonia ai le i ai o le mumū ma manaʻomia ai loa le faʻatinoga ma faʻasaʻo le punavai o le mumū.

E lua vaega o mea e aʻafia ai le suiga i faʻamaoniga o le vevela:

  1. Manua fafo - vailaau faʻamaʻi pipisi poʻo le siama, faʻaalia i le vevela maualuga,
  2. Faʻafitauli i le lotoifale - faʻamaʻi pe faʻasolosolo faʻamaʻi o totoga, vaivaiga insulin.

E tatau ona malamalama o le maualuga o le vevela e ono mafai ona avea ma mafuaʻaga o le faateleina o le kulukose ma se taunuuga o le hyperglycemia. Afai e le masani le tulaga glycemic, o se taimi umi o loʻo iai i le va o le 9 -15 mmol / l ma le maualuga, o le maʻi e amata ona vevela.

O le hyperglycemia i taimi uumi, lea e faʻaalia i se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e mafua ai faʻalavelave faʻalavelave ma e aʻafia ai le aʻafiaga o fatuga ma laina nerve.

Mafuaaga ma taunuuga ole fiva

E mafai ona maua le maʻisuka i le vevela ma o le a le mafuaaga mo lenei mea? O le siʻitia o le vevela o se tasi lea o faʻamaoniga o le faʻaleagaina o le tino, e le gata i tagata maloloina ma le maʻisuka.

O faʻagata o fesuiaiga o le vevela i tagata mamai e maua i le maʻisuka e tutusa ma tagata masani.

Faʻaleagaina le puipuiga ma le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e saofagā i le tuputupu ae malosi o faʻamaʻi pipisi ma fatuga.

O le vevela, ma le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona aliali mai i lalo o le malosi o mafuaʻaga nei:

  • Suauu toto maualuga mo se taimi umi.
  • Fomaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le Infection, Tonsillitis, pneumonia. O le tino o le maʻisuka e faigofie lava ona faʻaogaina i siama i siama faʻamaʻi - o mea e mafua ai le malulu.
  • Fungal infections (candidiasis, histoplasmosis). O le mafuaaga lea o le vevesi o le sili atu lea o uiga lelei o tamaitai.
  • Pyelonephritis, cystitis. O le afaina o fatuga ma le vevela e mafai ona mafua mai i siama ma le umi o le maualuga o le toto.
  • Toto Koch's bacillus, o le mafuaʻaga lea o le gasegase, e atiina ae malosi i se siosiomaga manaia, o le toto o le maʻisuka.
  • Hyperthermia. O se umi faaumiumi i totonu o se potu vevela, fale taele po o fafo, i le vevela vevela, mafua ai ona ufiufi le tino.


O le mafuaʻaga autu o le faʻateleina o le umi o le faʻalauteleina o faʻafitauli o le faʻamaʻi pipisi (o le maʻisuka faʻateleina).

Tulaga maualuga o le vevela

Pe o le vevela e matautia mo le maʻisuka, ma o a ni taunuuga e mafai ona mafua ai ona tulaʻi? O le aʻafiaga sili e aʻafia i le fiva o le hyperglycemia. I le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto, ei ai le maualuga o le maualuga o le coma hyperglycemic, lea e mafai ona afua ai se afaina.

Faʻafitauli faʻaopopo e aʻafia i fiva:

  1. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o pathologies e fesootai i le maʻisuka
  2. Faʻasalaga o Renal
  3. Ketoacidosis
  4. Faʻasalaga o le fatu paʻu ma spasms o toto toto.

Aemaise lava, i le maualuga o le vevela, e tatau ona tuuina atu i tagata matutua ma fafine maʻitaga. O nei vaega o tagata gasegase e sili atu ona lamatia mo faʻafitauli.

Ina ia aloese mai faʻalavelave, e fautuaina e fomaʻi fuataga o le vevela ma mataʻituina soʻo se suiga. Afai ei ai le faʻateleina o le faʻasao i vailaau antipyretic, e tatau ona e sailia fesoasoani faafomaʻi faʻafuaseʻi.

O fomaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi ua taunuu mai i le valaau e tatau ona logoina le igoa tonu ma le fuainumera o vailaʻau ua ave e le tagata maʻi e faʻaititia ai le fiva.

Faʻaleleia o le vevela

E maualuga le fiva ma le maʻisuka e le tatau ona fefaʻatasi ma le tasi, aua e mafua ai ona faʻateleina le faʻamaʻi.

Ina ia faʻaitiitia le vevela ma tausisia lona tulaga masani, ia faia mea nei:

  1. Antipyretic fualaau faasaina. Faʻaaoga na o le faʻamaualuga, mai le 380C. O fualaau nei e le faʻaaogaina e fai ma vailaau autu, ae mo togafitiga faʻamaʻi.
  2. Faʻaleleia togafitiga o le inisalini. Afai o le fiva e mafua ona o le le lava o le inisalini, faʻalautele le fua o le suka-lowering drugs. I le tulaga o se ituaiga o le insulin, o le 1 i le 3 iunite o insulin pupuu e togi ma o le togafitiga e fetuunai. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e manaʻomia ai se suiga i le aso o fualaau o le suka.
  3. Togafitiga o se faamai lea na mafua ai foliga o le vevela.
  4. Faʻaaloalo i le taumafa fautuaina, faʻatasi ma le faʻatusatusaina o le XE.
  5. Faʻafoe masani ma le faʻafefe o le vevela.

O le lavelave o togafitiga togafitiga e tatau ona malilie i le fomaʻi. O le a ia faatonuina se suʻesuʻega e iloa ai se mea e faʻaosofia ai, ma tusia ai se fuafuaga mo togafitiga.

Lafoga mo le maʻisuka ituaiga 2: e mafai ona tulaʻi ma pe faʻapefea ona faʻaitiitia le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafai ona mafua ai suiga faʻapitoa i le tele o totoga o le tino ma tino o le tino. O le maualuga o le suka o le toto e maua ai se siosiomaga lelei mo siama faʻamaʻi ma fungal, lea e fesoasoani i le atinaʻega o faigamalo masani.

O se taunuuga o lenei mea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le vevela lautele o le tino e masani ona tulai, lea e iloa ai le amataga o le atinaʻeina o faafitauli. E oʻo lava i sina faʻavavega o le vevela e tatau ona faʻamaonia le tagata maʻi ma avea ma se taimi e iloa ai mafuaʻaga o lenei tulaga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

E taua le manatuaina i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, o le tino puipuia o le tino ua matua faʻavaivaia, o lea e le mafai ai ona puipuia lelei le faʻamaʻi. O le mea lea, o le tiga sili ona vaivai e mafai ona vave tupu aʻe i se maʻi ogaoga.

E le gata i lea, o le maualuga o le vevela atonu e mafua mai i se suiga tele i le maualuga o le suka i le toto o le tagata maʻi. I le taimi lava e tasi, o le vevela o le tino o le tagata e maua ai le maualuga o le kulukosesese o se mea e sili ona maualuga o le hyperglycemia. I le maualalo o le suka, o le vevela o le tino e masani ona pa'ū, lea e faʻaalia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.

Ina ia faʻamautinoa lelei le mafuaʻaga o fiva i le maʻisuka ma aloese mai faʻalavelave, e taua le iloa pe aisea ua tupu ai lenei tulaga ma pe faʻapefea ona tagofia lelei.

O le vevela i le maʻisuka e mafua ona o mafuaaga nei:

  1. Fuga Ona o le maualalo o le puipuiga, o gasegase e maua i le maʻisuka e masani lava ona masani ona malulu, lea e mafai ona tupu ma le faateleina o le vevela. Afai o le vaitaimi lenei e te le tuʻuina atu ia te ia le togafitiga talafeagai, o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu i se tulaga sili atu ona ogaoga ma aʻafia ai le niumonia,
  2. Cystitis. O togafiti o inflammatory i le vevela ma maualuga maualuga o le suka e mafai ona avea uma ma taunuuga o faamaʻi malulu ma fatugao, pe a ulu atu le siama i le okeni ma le urine, e alu ifo i totonu o le uila,
  3. O faʻamaʻi pipisi e mafua mai siama siama,
  4. Pyelonephritis - faiga faʻamalama i totonu o fatugaʻo,
  5. Sui o le Candidias poʻo se isi itu e faʻamaʻi ai le maʻisuka, lea e aʻafia uma ai tamaitai ma alii. E tatau ona faamamafaina e faapea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, e sili atu le taatele nai lo tagata soifua maloloina,
  6. O le faateleina o le kulūkose i le tino, lea e mafai ona amataina ai se faʻaopoopoga taua o le vevela.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le vevela i le maʻisuka e mafai ona faateleina i lalo ole aʻafiaga o mea taua e lua - o se siama siama poʻo le afaina ma le le lava o le inisalini. I le tulaga muamua, e manaomia e le tagata maʻi se togafitiga faʻaleaganuʻu e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma antipyretic drugs.

I tulaga ogaoga, e fautuaina le tagata maʻi e faia se togafitiga togafitiga faʻamaʻi, lea o le a fesoasoani e foia le faʻamaʻi. Ae ui i lea, e tatau ona maitauina e faapea o le maʻi suka e tatau ona sili atu ona lelei i fualaau aupito sili ona saogalemu ma se lisi aupito maualalo o aʻafiaga i itu.

Ina ia mafai ona tausia le puipuiga o le tino, e matua aoga tele le ave o le televalu complexes, aemaise lava i latou o loo i ai le maualuga o le vitamini C po o ni vaega o laau toto, e pei o dogrose poo echinacea.

O fua o togafitiga faʻaleaganuʻu, totogifuapauina, lea o le paluga o fualaau faʻamaʻi ma le toe faʻaleleia, o le a sili ona aoga.

Afai o le faateleina o le vevela o le tino e le fesootaʻi ma le faagasologa o le mumusu, ona mafua ai lea ona mafua ona o le le lava o le inisalini ma le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻi. I lenei tulaga, e taua tele le iloa o le a le mea e fai pe a maʻi le maʻisuka, o le vevela e sili atu i le masani ma maualuga le maualuga o le suka.

O se mafuaaga mo popolega i se tagata maʻi i le maʻisuka e tatau ona i ai le vevela o le 37.5 ℃ poʻo le maualuga. Afai e tupu i le suka maualuga, ae le sili atu i le 38.5 i le lima, ona tatau lea ona tui le tagata maʻi i se inisalini puupuu, pe sili atu foi, puupuu.

I lenei tulaga, e tatau ona faaopoopo le 10% o le vailaʻau i le masani masani o le inisalini. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose poʻo le sili atu foi le puipuia o lona alualu i luma. Pe a mavae sina taimi, pe tusa ma le 30 minute, o le a lagona e le tagata maʻi uluai faailoga o le faaleleia atili. Ina ia faʻamalosia le taunuʻuga ao leʻi oʻo i le taumafataga e sosoo ai, e tatau foi ona tui se inisalini puupuu.

Afai e maualuga le vevela o le tino o le maʻi i luga ae o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le a faailoa mai ai se tulaga ogaoga o le maʻi, lea e mafai ona oo atu ai i le atinaʻe o le hyperglycemia ma e oo lava i le paʻu. I lenei tulaga, o le fua masani o le inisalini e tatau ona faateleina i le 25%.

E taua le maitauina i le vevela maualuga e talafeagai le faʻaaogaina o le inisalini puupuu, talu ai o fualaau oona i lenei setete o le a le aoga ma o nisi taimi e afaina ai. O le mea moni e faapea o le hyperthermia, o insulin umi e faʻaumatia ma faʻaaoga atoa ai a latou meatotino.

O le mea lea, i le taimi o le vevela, e tatau ona ave le inisalini atoa i le aso atoa i le ituaiga inisalini puupuu, vaevaeina i ni vaega tutusa ma faʻapipiʻi atu i totonu o le tino maʻi ile 4 itula.

I se maualuga maualuga o le vevela, lea e faʻatupulaʻia, i le taimi muamua o le tuiina o le inisalini, e tatau i le tagata maʻi ona ulu atu i le 20% o le aofaʻi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O lenei mea o le a taofia ai se faʻaopoopoga o le maualuga o le acetone i le toto o le tagata maʻi, lea e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga matuia.

Afai a mavae le tolu itula e leai se faʻaleleia atili i le tulaga o le maʻi, e tatau ona toe faia le tui e tusa ma le 8 iunite o le inisalini.

A oʻo ina faʻaitiitia le faʻamaʻi o le vailaʻau i le toto o le tagata gasegase, e tatau ona ia tuiina se 10 mmol / l faaopoopo ole inisalini ma 2-3 EU, lea e tatau ona faʻamaonia le maualuga o le kulukose i le tino.

I le maualuga o le vevela ma maualuga le maualuga o le suka, e taua tele mo se tagata maʻi ona mulimuli i se mea faʻapitoa faʻamaʻi. E taua tele lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 2, lea e masani ona atiae e tetee atu i le talaaga o le le lelei o meaai.Ae ui i lea, mo tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1, o sea taumafataga o le a aoga tele foi.

I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona vavaeeseina atoatoa mai ana mea taumafa meaʻai uma ile suamalie, e manaʻomia ai le vai manino. E le gata i lea, i le maualuga o le vevela, e manaomia e le tagata maʻi meaʻai maualuga i le sodium ma le potassium.

E le gata i lea, faatasi ai ma le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le tino, o le a manuia le maʻi mai:

  • Taumafa gaʻo susu, gaʻo sili poʻo le fualaʻau,
  • Inu le tele o vai oona, pe a ma le 1.5 itula,
  • Teʻena le tiʻamea uliuli e fiafia ai i se lanu meamata lanu meamata.

E masani ona 'ai, ae i ni vaega laiti. O lenei mea o le a fesoasoani i le faatumauina o le paleni o le malosi o le tino, ae o le a le faʻaosofia ai se faʻaopoopoga fou i le kulūkose. Pe a oʻo mai le faʻafitauli o le gasegase, e mafai e le tagata maʻi ona toe foi i le masani masani.

E tatau ona faamamafaina e faapea e le mafai ona e faʻaaogaina fualaau oona e maualuga ai le suka.

E tusa ai ma fuainumera, e naʻo le 5 mai le 100 tagata maʻi suka liliu atu i se fomaʻi mo le faateleina o le vevela o le tino. O isi 95 e sili ona fiafia e taulimaina lenei faafitauli i latou lava. Ae ui i lea, i nisi o tulaga, o lenei mea e mafua mai i faigata matuia e ono lamatia ai le ola o se tagata.

O le mea lea, o se maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina pea pe i ai ni faailoga o faʻafitauli. Afai o le maʻisuka ma maualuga le fiva ei ai uiga nei, e tatau loa ona e valaau i se fomaʻi:

  1. Faʻafefe o mea inu: gaʻo, vomiting ma manava,
  2. O le i ai i le manava o le maʻi o le manogi o le acetone,
  3. O le tiga ogaoga o le pusa, puupuu le manava, le manava,
  4. Afai e tusa lava pe tolu taimi e fua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, e leʻi paʻu ifo ile 11 mmol / L.
  5. Aʻo le togafitiga e leʻi aumaia ai le manaʻoga e manaʻomia ma o le maʻi o loʻo maʻi pea le maʻi.

Afai e te le o gauai atu i nei faailoga i le taimi, e mafai e le tagata gasegase ona tupu se hyperglycemia ogaoga, lea e faamatalaina i faailoga nei:

  • Uma, manava manava
  • Lago malosi o le paʻu ma mucous membranes,
  • Loto o le fatu
  • O le manogi o le acetone mai le gutu,
  • Faʻanoanoa
  • O le fiainu lava
  • Faʻamatalaga faifaipea ma le faʻaaogaina.

O lenei tulaga e manaomia ai vave le falemaʻi. O le hyperglycemia maualuga e togafitia i se falemai i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. O le vitio i lenei tusiga o le a tilotilo atu i faailoga o le maʻisuka.

O le vevela o le maʻisuka e masani ona tulaʻi pe pa'ū ona o se suiga tele i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. O sea faʻafitauli e le gata ina faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, ae faʻamalosia ai foi se lamatiaga matautia o le lamatiaga i lona olaga. O le mafuaaga lena e matua taua ai le malamalama i le auala e mafai ai ona e puipuia oe lava mai na tulaga leaga.

O le vevela mo le maʻisuka e tatau ona i le va o le 35.8 i le 37 tikeri Celsius. O isi faʻamatalaga o se mafuaaga mo le sailia o fesoasoani mai se fomaʻi.

O mafuaaga mo le siitia o le vevela e mafai ona:

  1. Vailaau faʻamaʻi pipisi o vailaʻau faʻamaʻi, fomaʻi, afu tiga, pneumonia poʻo isi faʻamaʻi o le tino respiratory system.
  2. O faʻamaʻi o le polokalama urinary. O le vevela e tulaʻi mai i tua o le glomerulonephritis ma le pyelonephritis.
  3. Iniseti e aafia ai le paʻu. O le tele o taimi, e suʻesuʻeina e dermatologists foliga o furunculosis i tagata gasegase.
  4. Faʻafitauli o le Staphylococcal. E mafai ona i ai le faʻatinoga faʻapitoa i le tino o le maʻi.
  5. Maualuga maualuga i le maualuga o le suka.

O le lamatiaga o le faateleina o le vevela o le tino o loo taoto i le mea moni e faapea, i se tulaga faapena, o loo i ai se faaosofiaga o le pancreas, ma o se taunuuga e mafua mai ai le tele o inisalini.

Suauu toto i le vevela e faʻaauau pea ona faʻaolaina, pe afai e te le faia ni gaoioiga talafeagai e faʻaitiitia ai lona faʻasalaga.O faʻamaoniga o ituaiga o togafitiga faʻapitoa:

  • Laʻu vaivaiga lautele ma faʻaititia le faʻatinoga.
  • Le tupuga o le fia inu.
  • O foliga vaaia o le maasiasi.
  • Le faʻaalia o le tiga i le ulu.
  • Le faʻaaogaina ma le faigata ona faia soʻo se gaioiga.
  • Le foliga mai o le vevela ma le le mautonu.

O le maualuga o le suka i le maualuga o le vevela o se tulaga matautia lea e manaʻomia vave togafitiga.

O le vevela vevela o le maʻisuka e mafua mai i latou faʻamaʻi pipisi i nisi o tulaga e mafai ona faʻaititia. O le faafitauli e tulaʻi mai i na tulaga pe a pa'ū ifo le vevela i lalo o le 35.8 tikeri Celsius. O lenei tulaga e aliali ona o mea taua nei e lua e tatau ona e gauai atu i:

  • le auai o se faagasologa malosi o le atinae o se maʻi faapitoa,
  • uiga faʻapitoa faaletagata o le tino.

E masani lava, o le faʻaitiitia o le vevela o le faʻaalia o le glycogen e muta i totonu o le tino, lea e nafa ma le faatumauina o le vevela lelei o le tino. Pau lava le ala e faʻafaigofieina ai le tulaga o le fetuutuunai ole fua ole insulin ma le faasologa mo le ave.

Afai e le fesoʻotaʻi le faigamalo maualalo ma soʻo se faafitauli, ona e tulaʻi ona o uiga o le tino, e le fautuaina e faia soʻo se togafitiga togafitiga. Ina ia malamalama o le mea lea na mafua ai le pa'ū o le vevela, o laasaga faigofie nei e tatau ona faia:

  • fai se eseesega o le vai
  • faʻaaogaina se aofaiga tele o le vevela vai,
  • fai sina gaioiga faʻaletino (mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le savali),
  • faʻaofuʻu lavalava mafanafana mo sina taimi.

Vaega o togafitiga mo le maualuga pe maualalo le vevela o le tino

Afai e amata le maualuga o le vevela o le tino, e tatau ona ave i lalo, faʻaaogaina le tasi poʻo le isi vailaʻau faʻamaʻi vailaau. Aʻo le i faia lenei mea, e matua taua lava le iloa po o le a le kulukose i le toto o le tagata maʻi. Afai e maualuga atu nai lo le masani, e tatau ona faʻaaogaina le inisalini pupuu. O le isi ituaiga o fualaau faasaina o le a le mafai ona tuuina atu le aafiaga e manaomia e se tagata maʻi i se taimi faapitoa.

E pei ona latou fai mai i le PriDiabete.ru, afai ua i ai le faateleina o le vevela o le tino i se tagata maʻi ua maua i le maʻisuka, e tatau ona fai taga nei:

  1. Afai o le koluri mercury e sili atu i le 37.5 tikeri Celsius i luga o le thermometer, e tatau ona e fuafuaina le aofaʻi o le kulukose. Afai e maualuga le suka, e tatau ona faaopoopo le 10% i le aso ole inisalini. O lenei aofaiga o tupe e tatau ona tui, siaki pe a uma sina taimi puupuu uma le maualuga o le vevela ma le kulukose.
  2. Afai o le vevela mo le maʻisuka ituaiga 2, faaopoopo le 10% o le maualuga o le inisalini i le aso masani o le a leai se aoga aoga. A maeʻa lenei mea, o le a vevela e le thermomita nisi o faailoilo sili atu. I se tulaga faapena, e fautuaina e endocrinologists 25% o le fua faatatau o le inisalini i aso taitasi.
  3. Afai e maua e le tino le tele o le atuatuvale ona o le maualuga o le vevela i luga aʻe o le 39 tikeri Celsius, amata ona fausia ai le acetone i totonu. Ina ia aloese mai se ituaiga o faafitauli, e tatau ona e vave aʻafia le 20% o le mamafa o le insulin. Afai e sili atu i le tolu itula e sosoo ai, e le suia le tulaga o le tagata maʻi, e tatau ona e toe faia le faiga. A maeʻa lenei mea, e le tatau ona tulaʻi le vevela, pei o le suka toto.

O le vevela i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le 2, e mafai ona tupu, e aʻafia ai ona o nisi faʻamaʻi pipisi. Afai ei ai ni faʻamaoniga talafeagai, e tatau ona e ave se vailaau antipyretic. O vailaʻau nei e pito sili ona aoga ma saogalemu:

E sili le aua le faʻaaogaina fualaau oona ia oe lava e faʻamaonia ai le vevela o le tino, iai se talafaasolopito o le maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o vailaau taʻitasi e iloga ona o ona aʻafiaga ma faʻalavelave.O le mafuaaga lena e taua tele ai le faia e le fomaʻi agavaa se tofiga talafeagai pe a uma ona suʻe le tagata maʻi. Soo se kulupu e tatau foi ona fautuaina e se fomaʻi.

E talitonuina o le suka ma le iodine e faʻaleleia ai le vevela o se meafaigaluega lelei lea e fesoasoani i le faʻamautuina o le thermometer mo sina taimi. O le mea moni, o le tasi mataua o lenei visepisi i le sipuni o le faamamaina e ono faʻaosoina ai le faʻamautuina o le vevela o le vevela. O le mea moni, o sea tali e masani lava ona o le iodine e faʻaleagaina ai le mucous membrane, e mafua ai le afaina. O nei mea mulimuli e faʻateleina le vevela. O le i ai muamua o le maʻisuka muamua poʻo le lua, e le tatau ona e lamatia i lenei auala. Fomaʻi fautuaina ia gauai atu i mafuaaga nei e le tatau ai ona faʻaaogaina le iodine:

  • O le faateleina o le vevela ona e na o se aafiaga lē tumau.
  • E mafai ona e faʻaleagaina le mucosa gastrointestinal.

Iodine ma le suka e faʻaleleia ai le vevela i tulaga masani, pe a fai e leʻi tuʻuina muamua, na o ni nai itula. A maeʻa lena, e mafai ona toe foʻi i le 35 tikeri Celsius. Toeitiiti lava o soʻo se tali mai i le faʻaaogaina o se auala i luga o le Initaneti e leaga. O se vitio e uiga i le aoga o lenei togafitiga e mafai ona maua i luga o le tele o nofoaga ma faitotoa.

O le maʻisuka e matua mafai lava ona tali atu i le faateleina o lona tino vevela. Muamua, o nei popolega e sili atu i le 39 tikeri Celsius. I ia tulaga, e fautuaina e fomaʻi 2-3 itula uma e siaki ai le maualuga o le acetone i le urine. E faʻaaogaina foi i le suʻeina o suʻega mo le tele o le kulukose. Afai e sili atu i le 15 mmol / l, e tatau ona e tuiina le isi tui o le inisalini. O lenei mea o le a taofia ai foliga vaaia o le acetone, lea e mafai ona oo atu ai i ni aafiaga matuia e pei o:

  • taʻavale
  • gagging
  • tiga i le manava.

Afai e faʻaauau pea ona maualuga le maualuga o le acetone e aunoa ma le faʻaaogaina o le insulin, e mafai ona tupu le ketoacidosis. O lona taunuuga ogaoga o le maliu o se tagata maʻi.

E taua tele lou sailia o se fesoasoani a se fomaʻi maʻi i totonu o se fomaʻi pe afai e te aʻafia i faʻaʻailoga pei o le:

  1. Naua pe manava manava e sili atu i le 6 itula.
  2. Laʻau o le acetone mai le vaʻa tautala.
  3. Maualuga maualuga (sili atu i le 14 mmol / L) poʻo le maualalo (lalo ifo o le 3.3 mmol / L) maualuga ole inisalini e le suia pe a uma le tolu fua.
  4. Le lava le manava ma le faʻaalia o le tiga i le sternum.

O le mea lea, i le maualuga o le fiva i le maʻisuka, e tatau ona tuʻuina atu le toto i le kulūkose. E fuafua i le maualuga o le suka e fuafua i le glucometer, e tatau ona e filifili i le faʻatinoga o nisi o gaioiga.

O loʻu igoa o Andrey, ua ou maʻisuka mo le silia ma le 35 tausaga. Faafetai mo lou asiasi atu i laʻu saite. Diabei e uiga i le fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka.

Ou te tusia tala e uiga i faʻamaʻi eseese ma fautuaina oe lava i tagata i Moscow o loʻo manaʻomia le fesoasoani, aua i le sili atu o le tele o tausaga o loʻu olaga na ou vaaia ai le tele o mea mai ou lava aafiaga, na ou taumafai ai i le tele o auala ma vailaʻau. O lenei tausaga 2018, o loʻo faʻalauteleina le tekinolosi, e le iloa e tagata le tele o mea na faia i le taimi mo le olaga fiafia o le maʻisuka, o lea na ou maua ai laʻu sini ma fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka, i le mea e gata ai, ia ola faigofie ma fiafia.

Vaega o le vevela o gaʻo i le maʻisuka

Faʻatasi ma le maʻisuka o loʻo i ai se maualuga maualuga o le fiva. O lona tuputupu aʻe e fesoʻotaʻi ma le aʻafiaga o le suka o le toto maualuga i luga o okeni uma. O le tagata gasegase e tatau ona mataʻituina le vevela ma, pe afai e tatau ai, ia faia ni fuafuaga mo le vave faamautu.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, atonu o le a maualuga le fiva i le maʻi. O le agavaʻa o le faʻaalia o le vevela o le kulukose, sili atu le saʻo, lona maualuga i le toto.Ae talu ai o le maualuga maualuga o le suka e afaina mo totoga uma, siama ma tisipenesa o le tino o le tagata, o mafuaaga o fiva e tatau ona sailia, muamua lava, i faafitauli o loʻo maua e le maʻi suka. I lenei tulaga, o le vevela e mafai ona faateleina ona o se taunuuga o na mea.

  1. Fuga. Talu ai ona o le maʻisuka e afaina ai le puipuiga o le tino, o le tino e le puipuia mai le tele o meaola ninii. I le maʻisuka, o le aʻafiaga o le niumonia e faʻaateleina le faʻatupulaia, lea e mafua ai foi le faateleina o le vevela.
  2. Cystitis. O le vevela o le mumu o se taunuuga tuusaʻo o aʻafiaga o fatuga ma faʻamaʻi i lenei totoga.
  3. Faʻafitauli o le Staphylococcal.
  4. Pyelonephritis.
  5. Faʻavave i fafine ma alii, lea e masani ona masani ai i le maʻisuka.
  6. O le osooso malosi i le suka o le toto e fesoasoani foi i le faateleina o le vevela o le tino.

Faatasi ai ma lenei faamai, e mafai ona maua se mataua o le kulukose. O lenei tulaga, ua taʻua o le hypoglycemia, ua mafua ai le pa'ū o le vevela i lalo ifo o le 36 tikeri.

I le tele o gasegase e maua i le maʻisuka, o le vevela i lalo o le 36 tikeri e mafai ona umi se taimi. O lenei mea e sili ona mataʻituina i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le ituaiga o le insulin, pe a manaʻomia le puleaina o le insulin.

O le faʻaitiitia o le vevela i le maʻisuka ituaiga 2 e tupu foi aua o siama o le tino o loʻo feagai ma le matelaina. E ui e tele atu le kulukose i totonu o le toto nai lo le mea e tatau ai, o siama ma gaʻo e le mafai ona maua le malosi. Glucose e le faʻafefeteina lelei, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le vevela ma le pa'ū o le malosi. Faatasi ai ma isi mea, o le a faitio tagata i le galala, urination ma le malulu i vae.

O le maualuga o le tino (sili atu i le 37.5 tikeri) o se faailo o se faaletonu i le tino. Afai e le sili atu i le 38.5 tikeri, ona fuaina lea muamua le maualuga o le suka. Afai e foliga mai ua siitia, o le injection o le inisalini puupuu poo le faailo o loo faaaogaina. O lona metotia e tatau ona faateleina e tusa ma le 10 pasene. Aʻo leʻi 'ai, e tatau ona e tuiina ile inisalini puupuu.

Afai e sili atu le maualuga o le thermometer i le 39 tikeri, o le fua o le inisalini o aso taitasi e faateleina atili - e tusa ma le tasi le kuata. O le inisalini umi i lenei mataupu o le a leai se aogā ma e oʻo lava i le afaina, aua o le a leiloa ai ona meatotino talafeagai. O aso uma o le inisalini e tatau ona fai ma 3-4 inumaga, e tufatufa tutusa i le aso atoa.

O se isi faʻaopoopoga o le vevela o le tino e lamatia i le faaputuputuina o le acetone i totonu o le toto. O lenei tulaga e mafai ona faʻavaivaia e ala i le inisiua o insulin. O le faʻagaioiga e toe fai pe afai e le mafai ona faʻasaina le suka i totonu o le tolu itula.

O le faʻaitiitia o le vevela i le 35.8-36 tikeri e le tatau ona mafua ai le popole. E leai ni fuataga faaopoopo e faʻamaonia ai le vevela e tatau ona ave.

Afai o le vevela ua pau i lalo ifo o lenei faailoga, e tatau ona faia ni suʻesuʻega ina ia iloa ai le mafuaaga o le paʻu o le vevela. A uma mea uma, atonu o se taunuuga o faafitauli amata. Afai e leʻi maua e le fomaʻi ni faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tino, ona lava lea e mulimuli i fautuaga:

  • Faamalositino e le aunoa
  • ofu laei e faia mai ie masani ma e tusa ai ma le vaitau,
  • o nisi taimi o se eseesega o vaitaimi fesoasoani e faʻaleleia ai le vevela,
  • gasegase e tatau ona mulimuli ma le faaeteete i se meaai.

O tagata maʻi e maualalo le vevela e tatau ona aloese mai luga o le suka. E mafai ona maua lenei mea i le talepeina o taumafa i aso uma i ni nai faʻavao. Suiga o le inisalini (naʻo le tusa ai ma fautuaga a fomaʻi) o le a fesoasoani e aloese mai le faafitauli.

Afai o le tagata gasegase e maualuga le maualuga o le vevela, e tatau ona suia lau lisi. Manaomia le faʻaaogaina o meaʻai e faʻamalosia i le sodium ma le potassium. O aso uma i le lisi e tatau ona:

  • non-greasy broths
  • vai
  • lanu meamata.

O meaai e tatau foi ona avea ma se vaega. E tatau ona aloese mai fualaau faasaina Antipyretic.

O oso i totonu o le vevela o le tino i le maʻisuka, e tusa lava po o le a, e le o se faailoga o le soifua manuia ma e faʻaalia ai o le faʻamaʻi e tuʻuina atu faʻafitauli i le tino. Fesoasoani faafomaʻi mo le maʻisuka e manaʻomia i ia tulaga.

  1. Vomiting le umi, faapea foi le manava.
  2. O foliga mai i le manava manava o se manogi manogi o le acetone.
  3. Le tupuga puupuu o le manava ma le paʻu o le fata.
  4. Afai, a maeʻa le tolu-taimi, o le kulukose o mea e tutusa ma pe sili atu ma le 11 miliumita i le lita.
  5. Afai, e ui i le togafitiga, e leai se faʻaleleia atili faʻaalia.
  6. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma le faʻaitiitia o le suka i le toto suka.

Suiga i le vevela atonu e faʻaalia ai le amataina o le hypo- poʻo le hyperglycemic coma. Faailoga o hypoglycemia i le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • pallor
  • sosolo
  • fiaaai
  • le mafai ona taulai atu
  • taʻavale
  • osofaiga ma le popole
  • gatete
  • faatelegese le tali.

O le hyperglycemia i luga o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o loʻo faʻaalia i uiga nei:

  • manava manava
  • vevela paʻu ma pupuʻu tautala,
  • arrhythmia,
  • le manogi o le acetone mai le gutu,
  • leai se mafaufau
  • matua galala i le vave vave ma le faʻamalosi urination.

O le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga, e manaʻomia le mataʻituina pea, meaʻai ma togafitiga talafeagai.

O maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e manaʻomia ina ia mataʻituina le vevela o le tino ma le soifua maloloina lautele. O le vevela i le maʻisuka e mafua ona o le malosi tele o le kulukose toto. O le mea muamua lava e manaomia e le maʻisuka o le faia lea o manipulations e faatonutonuina ai le maualuga o le kulukose. E naʻo le maeʻa lenei mea, e tatau ona e gauai atu i isi mea na mafua ai ona siitia le vevela.

O fua masani o le vevela mo le maʻisuka e maua mai le 35.8 i le 37.0 ° C. O le maualuga o le vevela e tupu mo le tele o mafuaʻaga:

  • SARS poʻo le amataga o le faʻamaʻi, pneumonia, tonsillitis, ma isi.
  • gasegase fatu ma le vevela (pyelonephritis, cystitis),
  • faʻamaʻi pipisi e aafia ai le paʻu (furunculosis),
  • siama siama,
  • vavalo toto toto.

O le maualuga o le vevela ona o le faateleina o le kulukose e mafai ona mafua ona o le le talafeagai o le faaaogaina o fualaau oona e maualalo ai le toto toto ma le taumafaina o se aofaiga tele o meaʻai gaʻo. O le faateleina o le vevela e faaosofia ai le pancreas e maua ai le inisalini, lea o le a faʻaleagaina ai le tulaga pe a fai e iai le maʻisuka ituaiga 1, aua e leai se insulin i totonu o le tino.

O se suiga i faailoilo o le vevela e tuʻuina mai ma faʻamaoniga:

I le maʻisuka, e mafai foi ona faʻaitiitia le faʻafefe o le vevela. Afai o le faʻavelaina o le vevela e faʻaititia i le 35.8, e le mafai ona e popole. Ae afai e faʻaitiitia le vevela o le tino i le itiiti ifo o le 35.7, e tatau ona e gauai atu i lenei mea, aua o lenei tulaga e mafai ona fesootaʻi ma mea nei:

  • le atinaʻeina o se faʻamaʻi
  • meatotino patino a le tino.

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le maualuga o le vevela o le tino.

E mafai ona paʻu le lauulu ona o punaoa glycogen, e nafa ma le faʻavelaina o le vevela, o loʻo taʻavale. I lenei tulaga, e tatau ona fetuunai le fualaau o le inisalini e ave. O le faʻaititia o le vevela e fesoʻotaʻi ma mea patino o le tino e le manaʻomia ai ni fua faʻatatau. E mafai ona fuafua o le faʻaitiitia o faʻamaoniga o le vevela ona o uiga o le physiological i totonu o se tagata e mafai pe afai e toe foʻi le vevela i le tino pe a maeʻa ia gaioiga:

  • faatusatusa le vai
  • inu vai vevela
  • mea laiti faaletino - savali,
  • faʻaofuofu ofu mafanafana.

Afai e leai se aoga mai le manipulation o loʻo i luga, e tatau ona lipotia se faʻaitiitia o faʻamaoniga o le vevela i le fomaʻi, ona o sea faailoga e faailoa ai se faʻamaʻi, amata ile malulu. O maʻi e faʻaitiitia le faʻafefe o le vevela ona o uiga o le physiological e tatau ona 'ai tele i le tele o taimi i le aso e aloese ai mai le hyperglycemia.

Faʻatasi ai ma le sao o togafitiga ua faʻamatala mai e se fomaʻi, o le faitauina o le vevela e masani lava i totonu o taʻaloga masani.

Afai ei ai le maʻisuka a le aiga, o loʻo i ai se avanoa e maua ai le maʻisuka i totonu o se tamaititi. O ia tamaiti ua lamatia i se fiva poo se matāua o le vevela. O le mafuaaga atonu o le fesuiaiga o le suka i le maualuga pe itiiti foi le itu. O le siitia atu o le vevela e mafai ona faateleina i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. I lenei tulaga, e sili atu le faigata ona pulea le maʻisuka i tamaiti.

Togafitiga mo maualuga ma maualalo le vevela i le maʻisuka

Ina ia faʻaitiitia le vevela i le maʻisuka, e manaʻomia lona faʻavaeina o le kulukose i le plasma toto. Afai o le maualuga o le suka ua uma ona faʻateleina, ulufale ile inisalini puupuu lava, talu ai ole umi (faʻaloloa) e le maua ai le manaʻoga ile maualuga ole vevela. O fua nei o loʻo faia:

  • E silia i le 37.5 - fuafua le aofaʻi o le kulukose. Afai o iai le hyperglycemia, faaopoopo le 10% i le aso ole inisalini.
  • I le maʻisuka ituaiga 2, o le faaopoopoina o le 10% inisalini e le mafai ona galue ma o le a oʻo mai le vevela. I lenei tulaga, e 25% o le inisalini i aso taitasi e faaopoopoina.
  • I le tulaga o faailoilo i le vevela> 39 ° C, o le faʻaaoga vave o le 20% o le masani ole inisalini e manaʻomia, aua o lona uiga o le fausia o le acetone. Afai i totonu o le 3 itula e leʻi toe foʻi le kulūkose i le mea masani ma e leʻi faʻaitiitia le vevela - toe fai le taualumaga o loʻo i luga.

Afai o se faʻamaʻi faʻamaʻi ua avea ma mafuaʻaga o le faʻapupulaina poʻo le faʻaitiitia o le faʻavelaina o le vevela, o nei meaola o loʻo fesoasoani i le faʻaitiitia o faʻamaoniga:

I le maualuga o le vevela, ole suka ma le urine e tatau ona siaki mo acetone ile 2-3 itula. I le tulaga o le faateleina o le kulukose> 15 mmol / l, e tatau ona faaopoopo i ai le dose o le inisalini i lalo o le suka ma aloese mai le tupu o le acetone, aua o le vai e faʻaalia ai mea nei:

Afai e maualuga le acetone, o le ketoacidosis e atiina ae, o taunuuga e ono avea o se tulaga vaivai ma e oo lava i le oti. Le lava o le kulukose o le mafuaʻaga foi lea o le acetone i le urine. Ketoacidosis e le atiaʻe. Ina ia taofia le fausia o le acetone, e mafai ona e 'ai pe ave se fasi suka. E le tatau ona iai se fualaau o le inisalini.

E manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi i se fomaʻi e iai faʻaʻailoga:

  • taoto ma le manava manaia mo le 6 itula,
  • sosogi o le acetone mai le ooto,
  • glucose indicator maualuga (14 mmol) pe maualalo (3.3 mmol) i le maea ai o fuataga 3,
  • puupuu le manava ma le tiga o le fatafata.

Toe foʻi i le laulau o mea

Ma o le vevela i le maʻisuka e le aʻafia ai aʻa, e tatau i tagata maʻi ona gauai i taimi uma i meaʻai ma gaoioiga faaletino. E tusa ai ma mea taumafa, o le a fesoasoani le maualalo o le taumafataga o meaʻai i le pulea o le glycemia, ma aloese ai mai suiga o le vevela. Ona o le gaioiga faaletino, e fautuaina tagata maʻi e savavali i aso uma mo le 30-40 minute poʻo le auai i taimi uma e aunoa ma ni faʻalavelave faigata.

Tele poʻo le maualalo o le vevela i le maʻisuka. O le a le mafuaaga?

O le maualuga o le vevela i le maʻisuka o se mea mataʻutia lea. E mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻafitauli i le tino, faʻamaʻi viral ma lupe faʻamaʻi, lea e matua faigata lava mo se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka malosi (DM). I lenei itu, e taua le iloa o mafuaʻaga o lenei faailoga, faʻapea foʻi metotia o togafitiga o lenei mea uiga ese.

O se osooso malosi i le suka o le toto e masani lava ona o faatasi ma le faatelevaveina o le vevela o le tino i se maʻisuka. O le tele o taimi, o lenei tulaga e matauina pe a solia le taumafataga na fautuaina e le fomaʻi poʻo le le tausisia o tulafono mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina lea e faʻatonutonu ai le kulukose toto.

Ina ia mafai ona lava le insulin e mafai ona gaosia le glucose, e amataina e le tino le masini o tulafono faatonutonu.

I le tele o tulaga, pe a fua le maualuga o suka, e toe faʻaleleia le vevela o le tino ma toe foʻi i tulaga masani i lona lava.

Afai e le mafua tuusaʻo le hyperthermia e le maʻisuka ia lava, ona tatau loa lea ona e faia se taimi atofaina ma se tagata tomai faapitoa o le a ia iloa mafuaaga mo le vevela o le vevela ma faatonuina le togafitiga talafeagai mo le togafitiga o maʻi mama.

Isi mafuaaga o fiva i le maʻisuka

I nisi tulaga, o le vevela o le tino o le maʻisuka e foliga mai e le na o se faʻavavega o le vave faʻapupulaina o le kulukose toto, ae ona o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka, ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi.

O lea la, o tagata sili ona taatele o le hyperthermia i le maʻisuka o:

  • ARVI, pneumonia. O le maʻisuka o se faʻamaʻi e matua "pagatia" le faʻaoga o le tino, ma faʻaitiitia ai le puipuiga o galuega a le tino. O le iʻuga, o le tino e faʻavaivai i ituaiga uma o le malulu, ma le maua ai le malosi e tetee atoatoa ai i le faitau miliona o maʻi. O le maʻisuka e tele ina pagatia i le niumonia, bronchitis ma le tracheitis. O le mea mulimuli e masani ona tupu i se tulaga o le faateleina o le vevela o le tino.
  • Cystitis ma pyelonephritis. O le iʻuga o faʻamaʻi pipisi, o faʻafitauli e tupu i luga o fatugaʻo, sosoo ai ma le fesiitaiga o le faʻamaʻi pipisi i lenei totoga. Soo se faiga le lelei i totonu ole tino o le polokalama urinary e faʻaalia ai le tala o faafitauli i le urination, ogaoga tiga ma le hyperthermia.
  • Faʻafitauli maʻi. E tulai mai ona o le faaleagaina o le tino e Staphylococcus aureus. E mafai ona tupu uma i totonu o se mamanu ma i le foliga o se faʻafitauli matuia i le tino, faatasi ai ma le maualuga o le vevela o le tino.

Laititi maualalo i le maʻisuka: aisea ma aisea?

E i ai tulaga e maua ai le maʻisuka le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le tulaʻi, ae faʻafefe malie. O lenei tulaga e valaʻau hypoglycemia. O le mea mulimuli e mafai ona mafua ai se faʻaitiitia o le vevela o le tino i lalo o le masani 36.6. O nisi taimi o le vevela e mafai ona paʻu i lalo ifo o le 36 tikeri ma tumau i lenei faailoga mo se taimi umi.

Ae maise lava, o le vevela o le tino o loʻo matauina i le maʻisuka e faalagolago i le insulin-(ma le maʻisuka ituaiga 1) i na vaitaimi pe a manaʻomia le puleaina o le insulin.

O le faaititia o le vevela e tupu i le fesootaʻi ma le "matelaina" o sela o tino. O se tagata e masani ona malolo, fia inu malosi, faanatinati masani e gaogao le vevela, se lagona o le malulu i vae ma lima.

O le maualuga o le vevela o le tino ua manatu e sili atu i le 37.5 tikeri. O lea faʻatupulaia e mafai ona avea o se ituaiga o "faʻalogo", talanoa e uiga i faʻaletonu i le tino.

Afai e maualuga le vevela i le va o le 37.5-38.5 tikeri, o le mea muamua e fai o le fuaina lea o lou suka toto. Pe o le pito i luga o le masani? Ole tuiina ole inisalini, lea e tatau ona tuʻuina aʻo leʻi 'aʻai, o le a sau e laveai.

Afai e sili atu le vevela o le tino i le faailoga o le 39 tikeri, e tatau ona faateleina le inisalini i aso taitasi e tusa ma le ¼. I lenei tulaga, o aso uma e tatau ona avea ma 3-4 doses, lea e tatau ona faasoasoa tutusa i le aso atoa.

O le faateleina o le vevela i luga atu o le 38.5-39 tikeri e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le acetone i totonu o le toto. I lenei tulaga, ua fautuaina le inisalini puupuu.

Afai o le fesuiaiga o le vevela o le tino e le mafua mai i le faateleina o le suka o le toto, o metotia nei o togafitiga faasao e faaaoga:

  1. Ave faʻamalosi. E mafai ona faʻaaogā faʻamatalaga o mea vaivai ma malosi. O le mea mulimuli e mafai ona faʻaaogaina e le maʻisuka pe a maeʻa feutagaiga ma le endocrinologist.
  2. Aveina o fualaau antipyretic. I le maʻisuka, e tatau ona taofi le filifiliga i luga o tupe e faʻaitiitia ai le vevela ma faʻafefe faʻapena ai le tino.
  3. Le faʻaaogaina o sooupu faailoga. Faʻaaogaina i le i ai o faʻamaʻi pipisi.Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maualuga poʻo le maualuga o le toto.

E fautuaina e fomaʻi le latalata atu i le faʻasalalauga o togafitiga faʻamalamalamaina, faʻaaogaina e le gata o vailaʻau, ae faʻapea foi togafitiga faa-tagata. O le mea muamua, o loʻo tatou talanoa e uiga i nei "fesoasoani" i le maualuga o le vevela, e pei o le:

  • lauti ma lemoni
  • vitamini tinctures,
  • ituaiga uma o togalaau,
  • togafitiga a le fale e faʻavae i luga o le meli (mo se faʻataʻitaʻiga, lauti ma se sipuni o le meli, se ipu susu ma le faʻaopoopoga o se vaega itiiti o lau mea e sili ona e fiafia i ai).

E mafai ona e faʻaaoga soʻo se vailaʻau ma togafitiga faʻaleaganuʻu mo le maʻisuka pe a maeʻa feiloaiga muamua ma lau fomaʻi.

Fiva maualuga mo le sili atu ma le tolu aso - o le a le mea e fai? (vitio)

O a ni mea e mafai ona fai pe afai o le vevela e sili atu i le tolu aso? O le a le mea e fai i sea tulaga? Saili tali e ala i le matamata i le vitio:

I le tele o tulaga, o le faaitiitia o le vevela o le tino i le 36-35.8 tikeri e le o se tulaga lamatia ma e le manaomia ai togafitiga faapitoa. I ia tulaga, o se tagata e mafatia i le maʻisuka e le tatau ona faʻafefe, ia faia soʻo se fua ma ni gaioiga gaioiga e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le vevela.

I le tulaga o le faʻaitiitia o le vevela, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega auiliili e fuafua ai mafuaʻaga o lenei mea matautia. I nisi tulaga, o le faʻaitiitia o le paʻu o le vevela o le tino e mafai ona faʻaalia ai le amataina o le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le suʻesuʻega na faʻaalia ai le i ai o faʻafitauli o le soifua maloloina - o le a faatonuina e le fomaʻi togafitiga talafeagai e tusa ai ma le faʻamaʻi faʻamaʻi, ma mafaufau i le soifua maloloina lautele o le maʻi.

Afai o le suʻesuʻega o soʻo se faʻamaʻi, pathologies ma mea faʻaesea e le o iloa, e tatau ona e usitaia fautuaga faigofie e fesoasoani e faʻamaonia le vevela o le tino:

  • faamalositino e le aunoa
  • mataʻituina lelei le taumafataga, mataʻituina ma le totoʻa le meaai fautuaina e le maʻisuka,
  • ofu mea e faia mai mea masani,
  • i le tulaga o le faʻaitiitia o le soifua mālōlōina e faʻaaogaina nisi auala e faʻamautinoa ai le vevela o le tino.

O le eseesega o le vai vevela ei ai sona aafiaga lelei i le faʻaogaina o le faʻamalosia o le maʻisuka.

Faʻatatau meaʻai mo le maʻisuka i le maualuga / maualalo o le vevela

I le tulai mai o le maualuga o le vevela o le tino i le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona fetuutuunai lana meaai. O le lisi e tatau ona aofia ai isi meaʻai e maua i le potassium ma le sodium. O iinei, muamua lava, o loʻo matou talanoa e uiga i gaʻo o le aano o le aano o meaʻai, suavai alumini alkaline, tea lanu meamata. O fautuaga autu mo meaai i luga o le vevela maualuga e taua foi.

E taua tele le faia o mea uma e mafai ona fai e aunoa ma le faaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi, ma faʻaaoga le mea mulimuli i totonu o le mataupu sili ona ogaoga.

Afai e pa'ū le vevela, e taua le totogi lelei o le tausiga i le faʻamautuina o le maualuga o le suka. Soʻo se taumafaiga e tatau ona faia e puipuia ai le vave faʻavave i le kulūkose. E mafai ona faia lenei mea e ala i le faʻatulagaina o ni vaega faʻapitoa ma faʻafefe i taimi uma o le aso.

Suiga i le vevela o le tino i le itu o le faateleina poʻo le faʻaitiitia o le maʻisuka o se faailoga o faʻafitauli i le tino. I le tele o mataupu, o nei eseesega e taʻu mai ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese e mafua mai i le maʻisuka.

Aua e te mafaufau ia te oe lava ma faatuai se asiasiga i le fomaʻi i mataupu nei:

  • umi o le nofoa nofoa, vomiting, faailoga o le soona inu lautele,
  • manogi o le acetone i luga o le faʻamalolo,
  • tiga i tua o le sternum, o foliga vaaia o le manava manava, o isi faailoga e iloagofie ai faʻamaʻi fatu cardiovascular,
  • i le tulaga o suiga masani i le suka o le toto ma lona siitia mulimuli ane i luga o le 11 miliumita i le lita,
  • togafitiga faʻapitoa i totonu o le 2-3 aso e le faʻaleleia,
  • i le tulaga o le paʻu tele i le kulukose o le toto.

E iai taimi e masani ai pe a oʻo i se faʻateleina poʻo le faʻaitiitia o le vevela o loʻo taʻu mai ai le amataga o le atinaʻeina o se tulaga matautia o le maʻisuka pei hypo- poo hyperglycemic coma. E mafai ona atiaʻe i le maʻisuka ituaiga lua ma le lua. O faʻamaoniga autu e mafai ona iloa ai lenei maʻi:

  • pallo o le paʻu,
  • faʻateleina le sosolo
  • taʻavale
  • gatete i le tino atoa po o ona vaega taitasi,
  • tuai ona fai, le mafai ona taulai atu i soo se mea,
  • leai se popolega le mautonu ma faateleina le osofaiga.

I le tulaga o le faateleina o le maualuga o le suka o le toto, o mea nei e mafai ona tupu e tatau ona maua ai le maʻisuka i le vave e mafai ai:

  • matagogo
  • leai se mafaufau
  • faateleina le galala
  • faʻaoga faifaipea,
  • manava manava
  • fatu faʻalavelave,
  • manogi o le acetone mai le gutu.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, e tatau ona e siaki ma le faaeteete lou soifua maloloina, mulimuli i se meaʻai, mataʻituina e le gata o suiga i le kulukose o le toto, ae faapena foi le vevela o le tino. I le masalosaloga o se faʻaititia poʻo le faʻaitiitia o le vevela ona o le atinaʻeina o faʻafitauli, e taua le vaʻai i se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

O le puipuia o le maʻisuka e sili ona taua. E faʻatagaina ai e le gata ina faatumauina le maualuga o le kulukose i totonu o tapulaa masani, ae ia taofia ai foi le atinaʻeina o faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le faʻaititia poʻo le faʻaitiitia o le vevela o le tino.

Fautuaga mo puipuiga faʻapitoa:

  • Gaioioiga masani. Le mea lelei, e savali i aso uma mo le 30-40 minute. I le maʻisuka, o le sini autu o le taʻalo i taaloga e le o se faʻavae musika, ae o le puipuia o le le atoatoa o le tino.
  • Faʻasaʻoina o vitamini faapitoa.
  • Taofiofia le usitai i meaai. O le faamamafa autu i mea taumafa e tatau ona tuu i luga o fualaau faisua ma fualaʻau, faapea foi ma oloa e sili ona aoga mo se siama e pei o le maʻisuka.

Fai vave le tali i se faʻaititia poʻo le faateleina o le vevela o le tino i le maʻisuka. O fuafaatatau talafeagai ma taimi talafeagai o le a fesoasoani e le gata ina aloese mai le tele o faafitauli, ae ia faʻafoʻi foi i faʻafitauli le lelei i se taimi vave e mafai ai.


  1. Gryaznova I. M., Vtorova V. G. O le maʻisuka ma le maitaga, Fomaʻi -, 1985. - 208 itu.

  2. Dedov I.I. ma isi. Auala e ola ai i le maʻisuka. Fautuaga mo tupulaga talavou e maua i le maʻisuka, faʻapea foʻi ma matua o tamaiti mamaʻi. Pepa tusi Moscow, 1995, 25 itulau, e aunoa ma le faʻamaoniaina o le tagata lomitusi ma le lautele, lolomiina ma le fesoasoani a le kamupani "Novo Nord suit."

  3. Dobrov, A. O le maʻi suka e le o se faafitauli. Faiga faavae o togafitiga ole togafitiga / A. Dobrov. - M .: Phoenix, 2014 .-- 280 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

E mafai e le maʻisuka ona aafia ai le vevela o le tino ma aisea?

O se tasi o fautuaga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka o le mataituina ma le totoʻa o le vevela o le tino, ona o lenei faailoga e mafai ona fesuiaʻi, ma i nisi tulaga e faaitiitia i lalo o le 35.8 ° C.

O le vevela o le tino i le maʻisuka, e faʻaalia e le hyperthermia, atonu o se taunuuga o tulaga nei:

  1. I ia ituaiga o gasegase, o le tino puipuia o le tino ua matua vaivai, o le mea lea, e le mafai ona maua ai le malosi tatau i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E oʻo lava i se laʻititi laʻititi e mafai ona oʻo atu i se tulaga ogaoga ma le maualuga o le vevela o le tino - sili atu i le 39 tikeri.
  2. O le vevela o le vevela o le tino e avea ma faailoga o suiga i le toto sugar concentrations: i le maualuga o le vevela latou te tautala e uiga i le oso malosi i le kulūkose, ma o latou maualalo e faailoa mai le hypoglycemia.

E faapefea ona fesootaʻi le vevela i le suka?

O le mea moni, o loʻo i ai se mafutaga i le va o nei faailoilo, ma e tutusa lelei lava, e pei ona faamatalaina i luga.

E tatau ona e iloa! Faʻasaga i tua o le oso malosi i le kulūkose, o le faateleina o le vevela e masani ona tupu.

O foliga vaaia o le fiva i le maʻisuka e lauiloa i taimi o le olaga pe a ia le amanaiaina le taumafa poʻo le tagofia o vailaʻau faʻapitoa e faʻafoʻi ai le suka o le toto. O taunuuga o ia tuusaunoaga o se masani masani o le maualuga o le kulukose, mo le faagasologa lea e leai se inisalini o le tino. Lenei, ua faʻaaogaina le masini puipuia o tatou tino - tulafono faatonutonu faʻavave, lea e fesoasoani e taulimaina ai le maualuga o suka.

Ae ui i lea, o le hyperthermia e mafai ona mafua ai e le gata o se faʻaopoopoga saʻo i le kulukose. O mafuaaga o le vevela i le maʻisuka e mafai ona:

  • Nati, inflammatory mala, pneumonia. Talu ai ona o le malosi o le tino e tetee atu i le tele o siama i ia ituaiga o gasegase ua faaitiitia, e tele lava ina afaina i le niumonia, bronchitis, tonsillitis, o le malulu masani, lea e masani ona sau faatasi ma fiva,
  • Paʻu ma le fatu fatu. O le maʻisuka e masani ona tuʻuina atu faʻafitauli i le faiga o genitourinary ma le atinaʻe o cystitis, pyelonephritis, lea e aʻafia ai le vevela,
  • Le faʻatoʻilaloina o siama Staphylococcus aureus. O le maʻi o le maʻi e mafai ona ogaoga ma aʻafiaga iloga, ma faʻagasolo malie i faailoga laiti,
  • Paʻu o le paʻu o le paʻu e ala i le ituaiga o fulafula.

Mafuaʻaga o le Fefe i Tisuka

O le tulaga ese o lenei faʻamaʻi o lona uiga, o isi faʻamaʻi e mafai ona amata ona atiaʻe ma maualuga maualuga i le tagata matua ma le tamaitiiti. I le i ai o se gaioiga malosi o le atinaʻeina o se faʻamaʻi faʻamaʻi, o le vevela o le vevela o se tagata maʻi atonu o le a faʻavaivaia, e oʻo lava ile faʻaitiitia o le vevela i le 35.7 tikeri poʻo lalo. O lenei tulaga e tupu i mataupu o le faʻaitiitia o le glycogen i totonu o le tino - o le tamaoaiga faʻaagaga faʻafouina e faʻapipiʻiina mai gaʻo.

Taua! Ina ia faʻamaonia ai lou tulaga, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi lau supavaisa e fetuunai le fua o le insulin ma le faasologa mo le ave.

O nisi taimi e fesoʻotaʻi le faigamalo o le vevela ma uiga o le tino, e le manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa poʻo faʻamalositino.

Ina ia malamalama pe na avea le tulaga patino o le tino ma mafuaaga o lenei tulaga, e tatau ona e faia mea nei:

  1. Fai se taʻele ma se vai mafanafana ma le malulu,
  2. Inu 1-2 ipu tioata o se mea vevela vevela poʻo le susu,
  3. Fai taga pe alu mo se savaliga i se laasaga vave,
  4. Fai le mafanafana.

Afai o mea ua uma ona fai e le aoga ma e le amata ona tupu le vevela o le tino, e sili atu le talanoa i se endocrinologist e saili ai le mafuaaga moni o le maalili a le maalili.

Faʻaopoopoga popolega faaopoopo

O le maualuga o le vevela i le maʻisuka - e sili atu ma le 39 tikeri - e mafai ona avea ma mea e lamatia ai le ola, aua e le o le talaaga o le faateleina o le toto ma le vevela, o le maʻi e amata ona gaosia le acetone. I mataupu, i le maualuga o le vevela, o le toto toto e oʻo atu i le 15 mmol / L, o se tulaga sili ona matautia e ono tupu - ketoacidosis, lea e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o le maʻi.

E tatau ona e iloa! Faʻatasi ai ma nei kulūkose, e manaʻomia lou tuiina o se inisalini e puipuia ai le atinaʻeina o aʻafiaga ogaoga.

Faʻateleina le faʻasoasoaina o le acetone e mafai ona faʻatulagaina pe a oʻo mai faʻamatalaga nei:

  • Nausea, tuinanau tumau mo le 6 itula pe sili atu foi,
  • Manava malosi
  • Faʻailoga ogaoga
  • Le manava leaga, toe faamanatu o le acetone.

I ia tulaga, e fautuaina le valaau i se falemaʻi, aua e le gata i le maʻisuka, e le gata o le ketoacidosis e mafai ona atiaʻe, ae o faʻamaʻi tigaina e pei o le stroke, arrhythmia, maʻi fatu fatu ma isi tulaga lamatia o le ola.

Le mea e fai

O le vevela i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le 2 e mafai ona iai ni auala se lua o mea tutupu, i le fuafuaina po o fea le auala e faʻamaonia ai le tulaga ua filifilia:

  1. Afai o le hypo- poo le hyperthermia e mafua mai i le le lava o le inisalini, e manaʻomia le faʻaleleia o le inisalini,
  2. Afai o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se togafitiga tuʻufaʻatasia, lea e aofia ai antipyretic ma anti-inflammatory drugs. O nisi o maʻi e manaʻomia ai togafitiga faʻamaʻi, ona filifilia ai lea e se fomaʻi fualaau sili ona faʻamalolo mo le maʻisuka ma le itiiti ifo o aʻafiaga i itu.

Faasao ua Faasaoina Mo Tisuka

I le amataina, e aoga le iloa pe o le a le mafuaaga na mafua ai le hyperthermia: afai o le hyperglycemia o loʻo i ai i le tulaga o le vevela i luga aʻe o le 37.5 tikeri, e tatau ona e faʻasaʻoina le toto toto, pe a fai masani le kulukose, e tatau ona e faʻaitiitia le vevela i le masani masani,

Afai o le faateleina o le vevela o pulega e fesootaʻi ma fesuiaiga i le kulūkose i totonu o le toto, latou te galulue e tusa ai ma se tasi o fuafuaga talafeagai mo le tagata maʻi:

  1. Teu o le tino> 37.5 ° C: faʻapipiʻiina le inisalini i le 10% maualuga nai lo le masani masani,
  2. I le tutusa o numera i luga o le vai vevela mo le maʻisuka ituaiga 2, e taua le faʻaleleia o le injection dose e 20%,
  3. Afai o le vevela e maualuga atu i luga aʻe o le 39 ° C, e tatau ona i ai se fualaau oona vave, 25% le maualuga nai lo le fua ole aso. O le faʻaleagaina i lenei tulaga e lamatia ai se maʻi o le maʻisuka.

E faʻapefea ona faatumauina le vevela o le tino i lalo o le puleaina ma le fesoasoani a vailaau masani?

Ina ia maua mai le suka i le masani, e fautuaina e faʻaoga faʻaoga ma teuteuga o fualaau o togafitiga nei:

  • O le cinquefoil e paʻepaʻe. Ua saunia se taoto mai le 100 g o le suka cinquefoil ma le 1 lita o vodka. Le lagolagoina le 1 masina. Faʻaalu 3 taimi i le aso mo le 30 mataʻu, sili atu ile 15 minute. ao le i ai
  • Maggot (poʻo le manulele mauga). 100 ml o le vai inu i totonu o se atigipusa e 1 tbsp. se sipuni o vao vao. Faʻaosooso 15 minute. Inu 1 tbsp. sipuni 3 taimi i le aso
  • Feteenaʻiga (poʻo le faʻasalaga). E faia i le tulaga o se faʻaopoopoga o le tincture faʻafefe i le vevela vevela. O le vailaʻau e faʻamoemoeina e le fomaʻi taʻitasi, ona o le tele o le faʻaaogaina e mafai ona oʻo ai iʻuga ogaoga mo le soifua o le tagata maʻi.

Faʻalogo lelei! Ae e te leʻi amataina togafitiga faʻale-aganuʻu, e tatau ona e maua se taimi atofaina ma se endocrinologist ma le phytotherapist, o le a filifilia le laau sili ona lelei mo togafitiga ma le fua o le tagofia o le fofo. Mo se maʻi suka, e taua tele le filifilia o se laau e leai sona aʻafiaga.

Meaʻai ma meaʻai talafeagai

O tagata maʻi e iai le fesuiaiga o le vevela e tatau ona 'ai faʻatasi ma inu vai inu uma i le 1.5 itula. O ia ituaiga gasegase e faasaina le inuina o meaʻai inu.

E fautuaina le faateleina o le tele o meaʻai e maua i le sodium ma le potassium i le taumafataga: alalaʻau o le saito, almonds, pasisa, lauti palu, pateni Brussels, kohlrabi, avocados.

O maʻi suka e tutusa ma faailoga faʻapitoa e tatau ona aofia ai le lanu lanumeamata e leai ni suka, vai o le mineral ma broths (non-greasy) i luga o le lisi i aso uma.

O afea ou te manaʻomia ai se fomaʻi?

O se feiloaʻiga ma se tagata poto faapitoa e faʻamaonia mo tagata mamaʻi na muai faʻatonuina togafitiga, ae e leʻi fesoasoani, poʻo le tulaga na amata ona faʻatetele. E taua le vaʻaia o se fomaʻi i mataupu na masalomia le ketoacidosis, o faʻamaoniga na faʻamatalaina i luga.

O le falemaʻi vave faʻapitoa e faʻamalosia ma faʻamaoniga o le hyperglycemia, lea e faʻaalia i faʻamaʻi nei:

  • Arrhythmia o le loto,
  • Le manava po o le pisapisao, e mafai ona tupu,
  • Tele fia feinu pe fiaai
  • Pallor o le paʻu ma le afu,
  • O osofaiga o le leai o se malamalama
  • Ava manava,
  • O osofaiga o osofaiga po o popolega e mafai,
  • Uiga masani.

E le mafai ona faʻasalalau le tulaga o le maʻi i faʻamatalaga faʻaalia i le fale!

Puipuiga

Ina ia aloese mai fesuiaiga mataga i le vevela, e tatau i le maʻisuka ona gauai tele atu i gaoioiga faaletino ma a latou meaai. O le mea lea, i aso uma e manaʻomia ona e alu mo le afa itula le savali pe fai mea e mafai ona e faia. O se meaʻai maualalo-kapeti e mafai ona faʻatagaina oe e pulea le kulukose i totonu o le toto, ona o le tulaga o le vevela e masani lava ona i ai i totonu o taʻaloga masani.

O mafuaaga autu mo le siitia o le vevela

O le vevela mo le maʻisuka e tatau ona i le va o le 35.8 i le 37 tikeri Celsius.O isi faʻamatalaga o se mafuaaga mo le sailia o fesoasoani mai se fomaʻi.

O mafuaaga mo le siitia o le vevela e mafai ona:

  1. Vailaau faʻamaʻi pipisi o vailaʻau faʻamaʻi, fomaʻi, afu tiga, pneumonia poʻo isi faʻamaʻi o le tino respiratory system.
  2. O faʻamaʻi o le polokalama urinary. O le vevela e tulaʻi mai i tua o le glomerulonephritis ma le pyelonephritis.
  3. Iniseti e aafia ai le paʻu. O le tele o taimi, e suʻesuʻeina e dermatologists foliga o furunculosis i tagata gasegase.
  4. Faʻafitauli o le Staphylococcal. E mafai ona i ai le faʻatinoga faʻapitoa i le tino o le maʻi.
  5. Maualuga maualuga i le maualuga o le suka.

O le lamatiaga o le faateleina o le vevela o le tino o loo taoto i le mea moni e faapea, i se tulaga faapena, o loo i ai se faaosofiaga o le pancreas, ma o se taunuuga e mafua mai ai le tele o inisalini.

Faʻailoga faʻapitoa

Suauu toto i le vevela e faʻaauau pea ona faʻaolaina, pe afai e te le faia ni gaoioiga talafeagai e faʻaitiitia ai lona faʻasalaga. O faʻamaoniga o ituaiga o togafitiga faʻapitoa:

  • Laʻu vaivaiga lautele ma faʻaititia le faʻatinoga.
  • Le tupuga o le fia inu.
  • O foliga vaaia o le maasiasi.
  • Le faʻaalia o le tiga i le ulu.
  • Le faʻaaogaina ma le faigata ona faia soʻo se gaioiga.
  • Le foliga mai o le vevela ma le le mautonu.

O le maualuga o le suka i le maualuga o le vevela o se tulaga matautia lea e manaʻomia vave togafitiga.

Faʻaitiitia o le vevela o le tino i le maʻisuka

O le vevela vevela o le maʻisuka e mafua mai i latou faʻamaʻi pipisi i nisi o tulaga e mafai ona faʻaititia. O le faafitauli e tulaʻi mai i na tulaga pe a pa'ū ifo le vevela i lalo o le 35.8 tikeri Celsius. O lenei tulaga e aliali ona o mea taua nei e lua e tatau ona e gauai atu i:

  • le auai o se faagasologa malosi o le atinae o se maʻi faapitoa,
  • uiga faʻapitoa faaletagata o le tino.

E masani lava, o le faʻaitiitia o le vevela o le faʻaalia o le glycogen e muta i totonu o le tino, lea e nafa ma le faatumauina o le vevela lelei o le tino. Pau lava le ala e faʻafaigofieina ai le tulaga o le fetuutuunai ole fua ole insulin ma le faasologa mo le ave.

Afai e le fesoʻotaʻi le faigamalo maualalo ma soʻo se faafitauli, ona e tulaʻi ona o uiga o le tino, e le fautuaina e faia soʻo se togafitiga togafitiga. Ina ia malamalama o le mea lea na mafua ai le pa'ū o le vevela, o laasaga faigofie nei e tatau ona faia:

  • fai se eseesega o le vai
  • faʻaaogaina se aofaiga tele o le vevela vai,
  • fai sina gaioiga faʻaletino (mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le savali),
  • faʻaofuʻu lavalava mafanafana mo sina taimi.

Teteeina o se tagata maʻi

O le maʻisuka e matua mafai lava ona tali atu i le faateleina o lona tino vevela. Muamua, o nei popolega e sili atu i le 39 tikeri Celsius. I ia tulaga, e fautuaina e fomaʻi 2-3 itula uma e siaki ai le maualuga o le acetone i le urine. E faʻaaogaina foi i le suʻeina o suʻega mo le tele o le kulukose. Afai e sili atu i le 15 mmol / l, e tatau ona e tuiina le isi tui o le inisalini. O lenei mea o le a taofia ai foliga vaaia o le acetone, lea e mafai ona oo atu ai i ni aafiaga matuia e pei o:

  • taʻavale
  • gagging
  • tiga i le manava.

Afai e faʻaauau pea ona maualuga le maualuga o le acetone e aunoa ma le faʻaaogaina o le insulin, e mafai ona tupu le ketoacidosis. O lona taunuuga ogaoga o le maliu o se tagata maʻi.

E taua tele lou sailia o se fesoasoani a se fomaʻi maʻi i totonu o se fomaʻi pe afai e te aʻafia i faʻaʻailoga pei o le:

  1. Naua pe manava manava e sili atu i le 6 itula.
  2. Laʻau o le acetone mai le vaʻa tautala.
  3. Maualuga maualuga (sili atu i le 14 mmol / L) poʻo le maualalo (lalo ifo o le 3.3 mmol / L) maualuga ole inisalini e le suia pe a uma le tolu fua.
  4. Le lava le manava ma le faʻaalia o le tiga i le sternum.

O le mea lea, i le maualuga o le fiva i le maʻisuka, e tatau ona tuʻuina atu le toto i le kulūkose. E fuafua i le maualuga o le suka e fuafua i le glucometer, e tatau ona e filifili i le faʻatinoga o nisi o gaioiga.

O loʻu igoa o Andrey, ua ou maʻisuka mo le silia ma le 35 tausaga. Faafetai mo lou asiasi atu i laʻu saite. Diabei e uiga i le fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka.

Ou te tusia tala e uiga i faʻamaʻi eseese ma fautuaina oe lava i tagata i Moscow o loʻo manaʻomia le fesoasoani, aua i le sili atu o le tele o tausaga o loʻu olaga na ou vaaia ai le tele o mea mai ou lava aafiaga, na ou taumafai ai i le tele o auala ma vailaʻau. O lenei tausaga 2019, o loʻo faʻalauteleina le tekinolosi, e le iloa e tagata le tele o mea na faia i le taimi mo se olaga fiafia mo le maʻisuka, o lea sa ou maua ai laʻu sini ma fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka, i le tele e mafai ai, ia sili atu le faigofie ma fiafia.

Laveʻa maualuga o le tino mo le maʻisuka

O le vevela o le tino e tulai mai i le tele o faamai. Afai e te matauina le faateleina o le vevela o le tino, vave ona fuafuaina le maualuga o le suka i le toto. I le vevela maualuga, o le toto toto e vave ona tulaʻi, atonu e foliga mai foi le acetone. Afai e te maua oe i se fiva, ona tatau loa lea ona e tuiina se inisalini puupuu, o le 10% o le aofaʻi ole fua ole aso.

Vaʻai pe a e 12 PIECES o le insulin umi ma 8 PIECES o le pupuu i le taeao, 6 PIECES o le inisalini puupuu i le aoauli, 4 PIECES o le inisalini puupuu aʻo leʻi faia le taumafataga ma le 10 PIECES o le umi o le inisalini aʻo leʻi moe. O le mea lea, i le aso tatou te maua ai: 12 + 8 + 6 + 4 + 10 = 40 PIECES (tatou te mafaufau i inisalini umi ma puupuu).

10% o le a 4 iunite o inisalini. Afai e te misia le vevela o le fiva ma o lou toto toto ua tele naua na maua mai ai le acetone i lau urine, ona tatau ai lea ona e mulimuli i le tulafono muamua - o le tulafono mo le suia o le fualaau i le acetone, talu ai o lenei tulafono e "sili ona taua". I lenei tulaga, e le toe manaʻomia le faia o le inisalini i le maualuga o le vevela, e tatau ona e faʻaaogaina le acetone.

Lafana, fiva ma fiva: o le a le mea e fai pe afai e faʻafuaseʻi ona maʻi

O le tigaina, le lelei o le soifua maloloina ma le malaise e mafua ai le tele o le le fiafia i tagata, e tusa lava po o le a le taimi o le tausaga e maua ai lenei faaletonu, ae le o tagata uma, ae maise lava o le maʻisuka, ua iloa le auala e foia ai lenei tulaga. Matou te manatu i le taimi o le malulu malulu o lenei autu o le a sili atu nai lo le talafeagai ma o le a fesoasoani i le toatele o oe e teu faʻatasi ma malamalama uma talafeagai.

Faʻaavanoaina o se maʻi - oa mea e fai

E tusa lava pe e le mafai ona e puipuia oe lava mai le malulu masani poʻo le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le manava o le tino, ma faasaga i tua o le maʻi o loʻo e maua i le fiva i le maʻisuka, aua le taofia le inuina o le insulin. Afai e te lagona le fefe tele e le mafai ona e 'ai meaai uma, ona e manaʻomia lea ona faʻaitiitia le fualaau ole vailaʻau ma, ioe, valaau lau fomaʻi.

Ia iloa o soʻo se faʻamaʻi faʻatasi ma le fiva ma le fiva e mafai ona aʻafia ai le suka ma vave (i totonu o nai itula) e taʻitaʻi atu ai i le ketoacidosis, ma e tatau ona togafitia lenei tulaga i le taimi lava lea, e ui lava i le maʻi faʻamaʻi.

Aua nei galo e siaki pea le vevela, maualuga o suka ma tino o le ketone, ia faia ni fua talafeagai i le lua po o le tolu itula, i se faaopoopoga, taumafai e faaaoga se aofaiga o vai mafanafana: teas, meainu suamalie, Uzvars, ma isi.

Afai o lou glucose o lou toto e sili atu ma le 15 mmol / l i le vevela, ona puipuia lea o le fausia o ketones, e faaopoopo i le masani masani o le fualaau faasaina, e tatau ona faaopoopo i ai isi 2-3 vaega o le inisalini puupuu.

Afai o tino o le ketone ua i ai i le urine poʻo le toto ma maualuga le maualuga o le suka, ona tatau lea ona e faʻaauau pea i le tolu itula seia oʻo ina latalata nei faailoga i mea masani. E faʻatagaina foi e inu mea inu suamalie (mo se faʻataʻitaʻiga, sua) i ni mea laiti ma i taimi masani.

Laititi ma le maʻisuka e taua le iloa.

Afai o le tagata maʻi e amata ona vili ona o gasegase ma le maualuga o le suka, ona taua lea na ia 'ai pe inu se mea suamalie, atonu o caramel, glucose poo sua suamalie suamalie.

E mafai i le taimi o le gasegase ma le fiva o le a maua ai e le maʻisuka le fetuunaiga o tui o le inisalini ua masani i lenei mea pe ave se ituaiga fualaau faasaina lautele, aua i lenei tulaga atonu e manaʻomia e le tino le tele o mea nai lo le mea masani, ma o le fomaʻi e masani ona fesoasoani ia te oe i le filifilia o le fualaau.

E leai se manaʻoga e taumafai e faʻamalosi le suka i tulaga masani, faʻatasi ai ma se faʻamaʻi e maualalo le siʻitia o lona maualuga, ae e taua le aua nei faatagaina le sili atu i le 10 mmol / l., Aemaise lava pe afai o le maʻisuka na matua totogiina lelei muamua.

I le faaiuga, tatou te faaopoopo

E leai se mea e tatau ona e fefe ai e valaʻau i se falemaʻi i le fale pe toe faʻalavelaveina lau fomaʻi, aemaise lava pe ae nofo i totonu o le fale. Ia mautinoa e valaʻau i le falemaʻi pe afai, e le o le tala o le maualuga o le vevela, e te lagona le leiloa o le mafaufau, vomiting matuia, tiga o le manava, ma manatua e oʻo lava i se malulu ma le maʻisuka e sili atu ona ogaoga nai lo tagata ola maloloina, .

Faʻasusu i le maʻisuka. E fa nuances taua

E oʻo lava i se nofoaga masani i le maʻisuka e mafai ona faʻaosoosoina ai ni faʻafitauli eseese ma ni aʻafiaga le lelei e le talafeagai mo le maʻisuka. Ae maise lava i aso malolo ma taimi malolo, pe a fua mai fualaau aina ma fualaau faisua, ma ua oo i le taimi e saunia ai le tino mo le taumalulu taumalulu taumalulu, faʻamalosia le faʻaoga o le tino.

E pei ona e iloa, i le malulu, o le tino o le tagata ua amata amata ona fua mai fuamone ua mamanuina e tetee ai faʻamaʻi. I le isi itu, e lelei lenei mea, aua e tatau ona i ai, i le isi itu, i le maʻisuka o le inisalini o le absorption e le lelei, e iloa ai e le hyperglycemia ia lava.

Puleaina o le suka toto mo le malulu

E tatau ona tuʻuina atu i le mea muamua. O itula uma e fa, ma pe a manaʻomia, faʻaitiitia taimi mo le siakiina o le glycemia i le tolu itula. Afai e te vaʻaia ni mea sese, e tatau ona fai ni mea e puipuia ai - toe faʻamatalaina le fua o le suka-lowering drugs, iloilo le meaʻai.

I le tulaga o suiga ogaoga i le suka o le toto i le taimi o le malulu, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi e aunoa ma le faʻatali mo ni aʻafiaga ogaoga.

Maʻisuka suka

O le tele o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi e maua mai i le fiva. E mafua mai i le mea moni o le tino o loʻo tauivi ma faʻamaʻi. O le mea moni, o le fiva o se mea masani, saʻo le tali atu i le faʻamaʻi. Ae i le taimi lava e tasi, o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia se maualuga o le maualuga o le glycemia - o le inisalini e le lelei le gauai.

Afai e tupu lenei mea, e tatau ona e tuiina le inisalini. E sili le filifilia o se vaega i le pito i lalo mo lenei faiga. O le insulin e tatau ona fai gaioiga pupuu ma puupuu. O le taotoga e faʻatinoina i se vaitau tolu i le fa itula.

O le fua masani masani i lenei mataupu e 25% o le tulaga, faʻatasi ai ma se faʻasalalauga i luga o faailoga taʻitasi o le glycemia ma le vevela.

Meaʻai o le maʻisuka mo malulu, faʻamaʻi, ma fiva

Faatasi ai ma le faateleina o le vevela o le tino, o le meaai o le maʻisuka e tatau ona faia nisi suiga i le taimi o le gasegase o le maʻi. O oloa e aofia ai le potassium ma le sodium e tatau ona faaopoopo i le taumafa. Fainu le tele o le vai - e tusa ma le 250-300 grams i itula uma - o le a fesoasoani e aloese mai le faʻamamaina, pe a tatau ai.

Fafaga meaai, pei o le tuiina o le inisalini, mo le 3-4-itula. Aʻo faʻapitoa le tulaga o le maʻi, e mafai ona faasolosolo malie ona e alu i le masani masani, toe faʻafoʻi meaai masani i le taumafataga.

O fea mataupu e tatau ona faʻatalanoaina e le maʻisuka se fomaʻi mo le malulu?

O le filifiliga pito sili pe afai e te faia i le taimi lava lena! O le fautuaga a se tagata tomai faapitoa e sili atu lona aoga nai lo le ola o le tagata lava ia ma le saogalemu.

I le tulaga o togafitiga na faia tutoʻatasi, lea e te amata i ou lava faʻalavelave ma faʻalavelave, e tatau ona e ilia le faailo pe afai o iai au nei:

    E le taofia le talatalaina po o le vomiting mo le silia ma le 6 itula, e ui i taumafaiga uma. Oe, poʻo i latou e lata ane ia te oe, manogi le acetone. I le faagasologa o le tolu fuataga o le maualuga o le suka o le toto, o se tulaga maualalo - 3.3 mmol, poo maualuga maualuga - 14 mmol, maualuga le glycemia maualuga. E i ai pea le tiga i le sternum, o le puupuu o le mānava na sau. I totonu o le 2-3 aso mai le amataga o le maʻi, e leai ni suiga lelei e tupu.

Maʻi ma le maʻisuka: O le a le mea taua e iloa

Faatasi ai ma le amataga o le tau malulu, o le numera o malulu foi e faateleina. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona vaʻavaʻai atu ia i latou lava i le vaitau lenei, ona o le malulu e mafai ona faʻaleagaina ai le ala o latou gasegase autu.

Ma pe afai i totonu o tagata soifua maloloina o hormones "popole" e maua i le malulu e fesoasoani latou te feagai ai ma lenei maʻi, sosoo ai ma tagata e maua i le maʻisuka latou te mafai ona oo atu ai i se tulaga o le hyperglycemia, o lona uiga toto maualuga toto.

E foliga mai, e mafai ona tatou fai mai o le maualuga o le suka i le toto "e sili atu ona mamafa" i le tatou tino puipuia ma e taofi ai fomaʻi tau. O nei mea uma e mafua mai i le atinaʻeina o faʻafitauli o le malulu: mai le otitis ma le sinusitis i le atinaʻeina o le niumonia.

Le manava o le isu po o le gase mamafa

Afai na tupu na e maʻi, ia manatua o se malulu poʻo se pulu e mafai ona faʻaleleia lou kulukose toto. O le mea lea, e tatau ona e talatalanoa ma lou fomaʻi pe o le a le mea e fai i lenei tulaga.

O nisi nei o fautuaga autu:

  1. Mataʻituina ma le faʻaeteete le maualuga o le kulukose o le toto i le vaitau lenei - 4-5 taimi i le aso. E aoga foi lenei mea ia i latou oe na seasea fuaina le fua o le suka toto. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona mataʻituina ia suiga i le suka o le toto ma ave ai ni fua talafeagai.
  2. A maeʻa le 2 - 3 aso mai le amataga o se malulu, faia se suʻega mo le acetone i le urine. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe i se taimi talafeagai e aoao ai e uiga i le faaletonu o le tino. E mafai ona maua i le faanatinati o gasegase e le gata i le maʻisuka ituaiga 1, ae faapena foi i le maʻisuka ituaiga 2. Faʻafesoʻotai muamua lau fomaʻi mea e tatau ona e faia pe'ā e iloa le acetone i lau urine.
  3. I faʻamaʻi viral vailaau faʻamaʻi ma le fomaʻi, o le faʻateleina o le insulin manaoga. O le masani masani ole masani e le lava e faatumauina ai le maualuga ole kulukose toto. Ona faʻamalosi ai lea o tagata maʻi mo se taimi le tumau, mo le vaitaimi o le faʻamaʻi, faʻapupula le fualaau o le insulin.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e ave fualaau e faʻaitiitia ai lo latou suka toto e mafai ona faʻamalosi ai o latou inisalini i le taimi lea e oo lava i fafo atu o le kulukose o le toto. O le a le fuataga o se faaiuga a le tagata lava ia. E masani lava, o le vaega autu o le inisalini i aso taitasi e fuafuaina ma o le isi 20% o le tau faavae e faaopoopo i ai.

E tatau ona ausia le lelei o le kulukose i le tulaga e 3.9 - 7.8 mmol / L, lea o le a mafai ai e lou tino ona sili atu le tau malulu. Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e maualuga tele, o le aʻafia o le maʻisuka (masani mo le maʻisuka ituaiga 1) poʻo le hyperglycemic (mo le maʻisuka ituaiga 2) coma e faʻalautele.

  • Afai e te maualuga le vevela - aua nei galo e inu vai, sili atu le mafanafana, e aunoa ma le kesi. O le a fesoasoani lenei mea ia te oe e aloese ai mai le lamatiaga o le faʻalalauina, lea e tulaʻi mai ona o le gau o le tino i le maualuga, lea e mafai ona faʻateleina ai le hyperglycemia. Ma i se tulaga lautele, o le tele o le vai e te inu i le malulu, o le lelei mo oe, aua o lenei auala e maua ai foi se aafiaga o le faamamaina - o le toxins ua faʻateleina i le urine.
  • Aua nei galo e uiga i meaai.E manino lava e te le manaʻo e ai i le vevela maualuga, ae e le tatau ona e tuua oe fiaaai, ona o le tele o le malosi o le malosi e tupu i lenei vaitau.

    O le American Association of Diabetologists e fautuaina le taumafaina o le 1XE o meaai i le itula, ae o le a matou fautuaina oe e aua nei suia lau masani masani, aua a le o lea e mafai ona oo atu ai i le glycemia le pulea, lea o le a faafaigata ai le galuega o le faatumauina o le toto toto i totonu o tapulaa masani.

    Faʻaleleia ma le totoʻa lou kulukose toto. Afai e siitia maualuga le maualuga o le suka toto, e sili atu le inu o le la ma le togafiti poo le vai minerale e aunoa ma le kesi, faatasi ai ma se faaitiitia o le maualuga o le toto - o le afa afa o le sua o le apu.

    Ma manatua! Fuga i tamaiti e maua i le maʻisuka e sili atu ona ogaoga nai lo tagata matutua. O le laʻititi o le tino, o le sili atu lea o le lamatiaga o le fatuina o le hyperglycemia ma le ketoacidosis. O le mea lea, afai e matua faigata le faagasologa o le faʻamaʻi o le tamaititi, faʻaleagaina i le galala, faoa faamalosi ma le atinaʻe o le ketoacidosis, e tatau loa ona e alu i le falemaʻi.

    O le a le mea e sili ona taua le gauai i ai?

    Afai e te lagona ua i ai se mea ua sese, e sili atu le toe faafesootai o se fomaʻi. O le a sili atu nai lo le nofo i le fale.

    E tatau ona iai se popolega pe afai:

      o le vevela o le vevela, e le mafai ona faʻaitiitia, i le taimi lava e tasi o le vevela vevela, ua faigata ona manava, o oe poo lau tama ua amata ona fai sina suavai, ua i ai ni vaega o le faoa faamalosi po o le leiloa o le mafaufau, vomiting or diarrhea mo le sili atu ma le 6 itula, e le o ese atu faailoga o le faamaʻi naʻo le faʻateleina, o maualuga o le kulukose e sili atu i le 17 mmol / l, ketoacidosis, faʻaitiitia le mamafa o le tino, ua maʻi i se isi atunuu.

    I na tulaga, lea o loʻo lisiina i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi!

    O fea vailaʻau e tatau ona e ave mo se malulu?

    I le faʻamuamua, o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi tiga, tale, fiva, gutu o le isu) e togafitia i le ala tutusa e pei o tagata masani. Faʻamataʻu laʻitiiti - taumafai e aloese mai vailaʻau o loʻo iai le suka. O nei mea e aʻafia ai le tele o le koko ma le faʻamaʻi o le faʻaʻai.

    O le mea lea, aʻo leʻi faʻatau, faitau ma le faʻaeteete faatonuga mo vailaʻau, ae faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poʻo se fomaʻi. I se isi itu, fualaau faʻatau fualaau (mo se faʻataʻitaʻiga, ivy, linden, ginger). O le a latou fesoasoani e aveese faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma faigofie lona ala.

    Aua nei galo e uiga i vitamini, aemaise lava vitamini C. E faʻaleleia ai le malosi o le tino i faʻamaʻi ma faʻamalosia ai le tino puipuia. E mafai ona avea o se vaega o se faʻalavelave o vitamini (Centrum, Theravit) poʻo lona lava (ascorbic acid), poʻo se vaega o fua. Mo faʻamatalaga sili ona atoatoa e uiga i togafitiga o malulu, vaʻai i le vaega faapitoa i luga o la matou upega tafaʻilagi.

    Faʻafefea ona aloese mai se malulu?

    Lelei e nofo ai mai tagata mamaʻi.

    O fautuaga nei o le a fesoasoani ia te oe i lenei:

      Fufulu ou lima i taimi uma. O vailaau i soo se mea-i luga o lima faigaluega, pupuni o faitotoa, ATM kī. O le mea lea, taumafai e aua nei paʻu mata ma isu i lima palapala, 'ai. A e sau i le fale, fufulu ou lima i le fasimoli ma le vai. Taumafai e aloese mai laufofoga tuusao o le siama pe a momoe pe tale le isi tagata. Sili mamao atu i se mamao mai ia i latou. Aloese mai le toatele o tagata, a leai o le a faateleina ai ou avanoa e maua ai se malulu. A iai se galu o le SARS poʻo le Influenza, pe a mafai, aloese mai le tele o tagata - mo se faʻataʻitaʻiga, i faleoloa, pasi pasi poʻo le nofoaafi, pasi, i luga o le auala i le tele o itula. Maua fulu mata, aemaise lava mo tagata e maua i le maʻisuka. Mo i latou, e sili atu le faia i lea tausaga i le tausaga ia Novema ao leʻi oʻo i le galu o le faʻamaʻi. Ae o masina taumalulu e lelei foi.

    Maʻisuka ma malulu

    I le maʻisuka, o le tino e sili atu ona faigofie i le malulu, maʻi, paumonia ma isi faʻamaʻi pipisi, ona o le faʻamaʻiina o tagata mamai e maua i le maʻisuka ua faʻaitiitia. Faʻasaga i tua o le maʻisuka, e sili atu ona faigata le fofoina o se malulu, e masani ona tupu i ni faʻafitauli.

    I nisi tulaga e maua ai le maʻisuka ituaiga 2, afai e le mafai ona faʻavasegaina le maualuga o le toto toto i le fesoasoani o fualaau e maualalo ai le suka, o le inisalini e mafai ona faʻatulagaina mo sina taimi.

    Faʻafefea ona puipuia se malulu?

    O le tupuga o le malulu ma le atinaʻeina o faʻafitauli e tatau ona puipuia i le tele e mafai ai. Mo lenei o tulafono nei e ao ona matauina:

      Taumamafa i meaʻai maloloina ma lelei e tusa ai ma lau fuafuaga o meaʻai. E tatau ona ausia le taui lelei o le maʻisuka. O le kulūkose e le tatau ona sili atu i le manava leʻo - 6.1 mmol / L, 2 itula pe a uma le taumafataga - 7.8 mmol / L. Aua nei galo e fufulu ou lima i taimi uma, o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi e pei o le malulu ma le fulu. Laei mo tulaga o le tau. Maua lau tui ole tausaga i le taimi.

    Afai oe maua pea se malulu ...

    E leai se mea e tatau ona e taofia le inuina o le insulin ma / poʻo pepa e faʻaitiitia ai lou kulukose toto! O le mea moni, o le taimi o le malulu, o le tino e faalilolilo le tele o hormones e taofia ai le gaioiga o le inisalini (cortisol, adrenaline, ma isi). O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi mai, ma o le mea lea e tatau ai ona faateleina le manaʻomia o le inisalini.

    I le taimi o malulu, atonu e tatau ona sui le fua o le insulin o loʻo faʻamanuia muamua i se tulaga maloloina. Ina ia faatumauina le tele o le insulin i totonu o le tino ao faagasolo le faʻamaʻi, e tatau i le endocrinologist ona atiae se fuafuaga mo le suia o le inumaga o le insulin i se taimi malulu.

    E faʻapefea ona 'ai ma se malulu?

      I le taimi o le malulu, taumafai e tausisia lau masani masani i le mea e gata ai ina ia le suia ai le maualuga o le kulukose toto. Taumafai e faʻaaogaina fualaau faisua ma fualaau suamalie, e aofia ai vitamini o le a fesoasoani i le tino e faʻafetaui vave le faʻamaʻi. Inu le tele o vai, ae i ni vaega laiti. Afai ei ai sau fiva, fulufulu, poʻo le manava, ia mautinoa oe inu i itula uma e aloese mai le faʻamalolo. Afai e maualuga tele le maualuga o le suka i le suka, e tatau ona e inu se vai e le o aofia ai gaʻo (tiula e aunoa ma le suka, vai oona), pe afai e te manaʻomia e teu ai - inu vai inu.

    O afea e tatau ona ou valaau ai i se fomaʻi?

      Faʻailoga mataʻutia (taʻaloga o le isu, tale, tiga o le gutu, tiga o le muso, maʻi tiga) e le faʻaitiitia, ae faʻateleina. O le malulu e umi atu nai lo le vaiaso. Tele le vevela o le tino. O se maualuga poʻo le tele o le tino o tino o le ketone (acetone) i le toto poʻo le mimi. E faigata mo oe ona 'ai masani mo le silia ma le 24 itula. E iai lau vomiting pe fia manava mo se taimi umi (umi atu nai lo le 6 itula). E i ai sau gau vave. Ole kulukose o lou toto e sili atu i le 17.0 mmol / L ma e le mafai ona e tuʻu i lalo. E le mafai ona e mafaufau manino, o loʻo e moe pea. O le manava e faigata.

    Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e maualuga tele, e te maua le manava, vomiting ma le acetone i lau urine poʻo le toto, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist, pe valaʻau se tausiga faʻafuaseʻi!

    Maʻisuka ma le malulu masani

    Aisea e mafua ai ona faateleina le suka o le toto i tagata e maua i le maʻisuka i le malulu?

    A e maua se malulu, o loʻo i ai se avanoa e tulaʻi mai ai lou suka toto. E tupu lenei mea pe a faia ni hormones i le tino e tau ai se faʻamaʻi viral. E ui o lemoni e fesoasoani i le tino e tau ma le malulu, latou te faʻalavelaveina foi le malosi o le tino e gauai saʻo ai inisalini.

    E faʻafia ona ou fuaina le suka pe a malulu?

    Fua lau maualuga o le suka i le itiiti ifo i le 3-4 itula pe'ā e malulu. O lau fomaʻi o le a fautua mai e te faʻaaogaina le maualuga o tui o le inisalini pe afai o lou toto suka maualuga tele.O le iloa o le maualuga o le suka o lou toto o le a mafai ai e oe ona fetuutuunai le fua o vailaau o le suka poʻo le inisalini pe afai e le ausia e le glycemia ia tau faʻatatau.

    O le a se mea e tatau ona ou 'ai pe afai ou maua le maʻisuka ma malulu?

    Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, atonu e te le fia 'ai i le faailoga muamua o se maʻi, ae e taua tele le' ai i se mea. E tatau ona e filifili meaai mai lau masani masani. E fautuaina le 'ai o meaʻai e tusa ma le 15 g o carbohydrates (1 XE) i itula uma.

    E mafai ona e inuina se ipu vai, po o le afa o le ipu yogurt, po o le afa afa ipu o le oatmeal porridge. Afai o iai sau fiva, inu, manava manava, aua nei galo e inu 1 ipu vai i itula uma. E tatau ona inu le vai i taimi uma ina ia aloese mai le faʻamalaina.

    Afai e maualuga tele lou suka i le suka, inu vai e leʻi faʻasalalauina, pe afai e manaʻomia lou totoina o lou suka toto, inu sina afa ipu vai o le apu.

    O a vailaʻau e mafai ona ou ave?

    O tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona suʻeina le tele o vailaau malulu. Ae o meaai e maualuga i le suka e tatau ona aloese. O le tele o sipuni ua faatonuina mo le malulu ei ai le suka. Faitau ma le faaeteete le tuufaatasiga o fualaau faasaina. Afai e le masalosalo, talanoa i lau fomaʻi.

    Afai ei ai lou toto maualuga, aloese mai fualaau oona o loʻo i ai meaʻai (a-adrenergic agonists). E mafai ona latou faʻateleina le mamafa. E maua i latou i le tele o pulumu vaʻalele, faʻapea foʻi ma sauniuniga tuʻufaʻatasia.

    E i ai le malosi o le vasoconstrictor, faʻaitiitia le fulafula ma le gaogao. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo iai i totonu o se fualaau faʻapitoa pei o Coldrex (Phenylephrine). Faaaoga fualaau faasaina e pei o le Fervex. Faitau le tuufaatasiga o tupe tuufaatasi.

    Le mea e fai i le vevela maualuga

    O le tulaga sili ona saogalemu ma le saogalemu o le vevela o se tagata ua maua i le maʻisuka ua tuʻuina atu i le va o le 35.8 - 37.0 ° C. Faʻateleina le vevela i le 38 po o le 39 tikeri, e tupu ai se faʻalavelave faʻaleagaina. O le mafuaʻaga mo ia faailoilo atonu e ono aʻafia ai ma faʻamaʻi pipisi poʻo le le lava o le inisalini i totonu o le tino.

    E tusa lava pe o le a le maualuga o le vevela i le ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le toe faʻaleleia o le faagasologa e tatau ona tuʻuina mai ma vailaau oona o le ai ai nai itu aʻafiaga. E tusa ai ma le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le maualuga o le vevela i lenei tulaga e sili atu ona matautia, talu ai ua le o iai le inisalini i le tino, ma o le vevela e faʻaleleia ai lona gaosiga.

    O le mea matautia matautia e lamatia ai le maʻisuka i le maualuga o le vevela o le hyperglycemia, lea o le a mafua ai ona osofaʻia ma, i le tulaga sili ona leaga, maliu. E le gata i lea, o se fiva e mafai ona taʻitaʻia ai mea nei:

    • Faʻasalaga o Renal.
    • Ketoacidosis.
    • Loto o le fatu o le fatu, spasms o toto toto.

    E le gata i lea, e tatau ona totogi totoʻa ile fafine maʻitaga ma tagata matutua, talu ai i se vevela maualuga o latou tino e sili ona lamatia. Ma i le tulaga o le maitaga, e mafai ona oʻo atu le taufaʻamataʻu i le tamaititi.

    Ina ia aloese mai faʻalavelave, e tatau ona faʻaauau le siakiina ma fua le vevela, pe afai o vavaeese mai le masani masani, ia vave ona faia fua.

    Auala e faʻaitiitia ai le vevela

    E mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le vevela i le maʻisuka faatasi ai ma le fesoasoani a fualaau antipyretic (naʻo le taimi e siitia ai i le 38 tikeri). Afai o le vevela e mafua ona o le le lava o le inisalini, o le a tuʻuina mai se fuataga faaopoopo o se vailaʻau antipyretic:

    • Faʻatasi ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, 1-3 E puʻeina iunite. inisalini
    • I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e tatau ona mataitu le fualaau i aso uma.

    I le tulaga pe afai e amata le maualuga o le vevela i le 39 tikeri, e tatau ona faateleina le inumaga o le inisalini e 25%. I le vevela o le vevela, e afaina ai le inisalini, ona o isi e mafai ona afaina.E tatau ona faʻauluina le insulin i le taimi o le vevela vevela ile 4 itula, vaevaeina ole tino i vaega tutusa.

    I le maualuga o le vevela, lea e faʻalautele atili, e tatau ona e ulufale i le 20% o le masani i aso uma i le taimi muamua o le tui e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faateleina o le acetone i le toto.

    E le gata i lea, o le tausia o se taumafataga faapitoa i le vevela, lea e mafua ai le le aofia o meainu suamalie, o le faaopoopoina o oloa gaosi ma le sodium i le taumafa (i se aofaiga faateleina) e taua tele. E taua foi le gauai atu i le tausia o itu taua:

    • Taumafa naʻo gaʻo susu gaʻo.
    • Inu vai inu minerale i le 1.5 itula.
    • Inu naʻo le taimi lanumeamata.

    O meaai e tatau ona sili atu ona tele ina ia mafai ai ona tausia le tino i se foliga lelei ma ia tuuina atu i le malosi e faateleina ai le kulukose.

    E taua le manatua o le maualuga o le suka i le tino, e faʻasaina ona faʻaaoga vailaau antipyretic.

    A iai le tele o le vevela o le tino e le mafai ona tuʻituʻi i lalo i papa maʻa mai le vevela mo le maʻisuka, e tatau ona valaʻau se taʻavale. A oʻo mai le fomaʻi, e tatau ona e taʻu saʻo igoa o vailaʻau na faia e faʻaitiitia ai le vevela.

    Ituaiga o fualaau antipyretic

    Faatasi ai ma le fesoasoani a fualaau antipyretic, e matua faigofie lava ona faʻavevesi le togafitiga faʻaleaga. E taua le manatuaina i le vevela o le 37 tikeri, e le o manaʻomia ni fualaau e faʻaitiitia ai le vevela. Mo tagata matutua, e tele ituaiga o fualaau antipyretic:

    • NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) - e tusa ma le 15 vaega o vailaʻau.
    • Analgesics (opioid).

    O NSAID o loʻo tuʻuina i foliga o Paracetamol, Aspirin, Ibuprofen, Citramon, Indomethacin. Latou te fesoʻotai atu i fualaau faʻamuamua e iai aʻafiaga i le itu o:

    • bronchospasm,
    • gaioiga o le fatu fatu,
    • fofo faafitauli
    • gasegase gastrointestinal.

    Ae mo le lua-tupulaga NSAIDs, ua faia i luga o le faavae o le meloxicam, nimesulide, coxib. E le pei o isi, o nei vailaʻau e leai ni mea e faʻaaogaina ma ua manatu e sili atu le saogalemu. E naʻo le itu itu e mafai ona aliali i le galuega o le cardiovascular system.

    E mafai ona e faʻatau se antioretic agent i ituaiga eseese: vaifofo, sipuni, faʻamalologa, pepa, capsules, suppositories rectal. Suauu ma suppositories e sili atu le aoga o aafiaga i le soifua maloloina o tamaiti. Ua fautuaina tagata matutua e ave fualaau oona pe faʻaaoga foʻi inisiua. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i le filifiliga a se antipyretic e aloese ai mai se faʻaleagaina o le tulaga.

    O fualaau faʻatele e sili ona taatele na maua mai ni iloiloga lelei mai tagata gasegase:

    • Paracetamol (anesthetizes ma le maualalo o le vevela).
    • Ibuklin (e aofia ai le Ibuprofer ma le paracetamol, e fautuaina e ave le laulau e tolu i le aso).
    • Toto (aveese le tiga, aveese le fiva. E tatau ona e ave se tasi laulau i le aso).
    • Panadol (i le pepa laulau e fetaui lelei mo tagata matutua, i le tulaga o le sipuni ma le faʻasaʻoina mea mo tamaiti).
    • Indomethacin (faʻatau atu i pepa faʻapitoa ma suppositories, e leai ni aʻafiaga).

    Coldact (fesoasoani e faʻamalo faʻamaʻi o vailaau faʻamaʻi pipisi o vailaʻau, togafitiga o le fomaʻi, vevela ma faʻaitiitia le vevela).

    E tatau ona faamaumauina uma fualaau faasaina ua ave na o oe lava i le vevela maualuga ina ia mafai ai ona taʻu atu i le fomaʻi pe a tatau ai.

    Laititi maualalo i le maʻisuka

    Iloiloga o le lamatia o 35.8 - 36 tikeri e masani mo tagata. Afai latou te paʻu lemu pe faasolosolo malie le faʻaitiitia, e tatau ona vave faia vave loa. I tagata e maua i le maʻisuka, e mafai ona tupu lenei gaioiga ona o se faʻaitiitia o le aofaʻi o glycogen, lea e maua ai le vevela. I lenei tulaga, ua fautuaina e suia le inumaga o le inisalini e faʻamaonia ai le tulaga. E tatau ona faʻafesoʻotai se fomaʻi ina ia faia ai se suʻega, ma faʻamatalaina ni tui fou.

    I le maualalo o le vevela, o le kulūkose ua pa'ū.I le maʻisuka ma le ituaiga faʻamaʻi lona lua, o se faafitauli e mafai ona tupu ona o le matelaina o sela e le maua ai le malosi. I nisi tulaga, e mafai e tagata gasegase ona leai se malosi, faitio i le fia inu ma lagona le malulu i totonu o vae.

    O tagata e maualalo le vevela e fautuaina e mulimuli i vaega nei:

    • Taʻitaʻi le ola malosi, auai i aʻoaʻoga faʻale-tino.
    • Ofu e tusa ai ma le vaitau, filifili ni laʻei e faia mai fausaga masani.
    • Faia se vaitaimi eseese e faʻaleleia ai le vevela.
    • Mulimuli i se meaai faapitoa.

    Faatasi ai ma se paʻu mataʻutia i le vevela, e tatau ona e 'aina se suamalie pe inu se vaiinu suamalie. O lenei metotia e fesoasoani e faʻamaonia le tulaga, faʻamautinoa le vevela.

    Ina ia aloese mai le faateleina o le toto toto, lea e i ai se tulaga e maualalo ai le vevela, e fautuaina e ai i le tele o taimi i le aso, faatasi ai ma ni vaega laiti.

    Le taimi e vaʻai ai i se fomaʻi

    O faʻalavelave e mafua mai i fiva e matua lamatia tele mo le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e siakiina le i ai o le acetone i le urine ile 2-3 itula. Afai e tulaʻi le kulūkose, e faʻaopopoina le tui insulin. Ae peitai, afai o le maualuga o le acetone e sili atu i le masani, ona mafai lea e se tagata ona i ai se tulaga vaivai, ketoacidosis.

    O le fesoasoani a se fomaʻi atonu e manaʻomia i faʻamaʻi nei:

    • Nausea lea na matauina i le 6 itula talu ai.
    • Le foliga mai o le manogi o le acetone mai le gutu.
    • A maeʻa fua e tolu, o le glukose e sili atu i le 14 mmol poʻo lalo ole 3.3 mol.
    • Le manava manaia, o maʻi paga e aliali mai.

    O tagata tomai faapitoa o le a vave ona faatonuina le fua saʻo o le inisalini, fautua i galuega toe faaleleia. Afai e te manaʻo e ave le tagata maʻi i se falemaʻi, ona latou vave faia lea.

    I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

    Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, na amataina osofaʻiga faʻapitoa, na toe foi moni mai aʻu e le falemaʻi mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

    Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 ou tausaga.

    O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

  • Tuua Lau Faamatalaga