Pancreatic stones: mafuaaga ma auala e togafitia ai

O pancreatic stones (pancreas) o ni faʻavae e maua mai i suauʻu carbonate ma phosphate o le calcium. I le galuega faafomaʻi, o foliga vaaia o ia ituaiga mea e taʻua o pancreolithiasis. I le tele o tulaga, fuafua le fomu i parenchyma ma pancreatic ducts, ae i se mea e seasea tupu, e mafai foi ona iloa i latou i le talo. O lenei tulaga faʻaleagaina e afaina ai le galuega failautusi i totonu ma fafo o le okeni.

Aisea e aliali ai maa i totonu o le pancreas ma le matautia

O le foliga mai o maʻa i le pancreas e seasea lava. O latou faʻatulagaina e manaʻomia ai se tuufaatasiga tutusa o le tele o mea. O le afaina o le pancreas e fuafua i foliga vaaia, ma faaopoopo i ai, o tulaga eo faatasi ma le malo o le sua o le pani. O nei faʻafitauli e aofia ai:

E masani lava, o na faʻavae i totonu o le tino o le pancreas e faia i tagata e tele lava ina latou aafia i le tino o pancreatitis.

E le gata i lea, o le faʻavaeina o faʻamatalaga e masani ona fesoʻotaʻi ma suiga i le toto e faʻasaga i tua o le lukimia ma le mania meli. I lenei tulaga, e masani ona fausia ni maa faapitoa o le cholesterol. O loʻo i ai se numera o mea faʻapitoa mo le faʻaalia mai o le aofaʻi o vailaʻau eseese faʻasolosolo i totonu o masini o le pancreas. E aofia ai:

  • maʻisuka malosi
  • matua
  • fafine
  • afaina
  • 'ai mea taumafa e maua i meaʻai manu,
  • amio le taua
  • ava malosi ma ulaula.

O mafuaʻaga o maʻa i papa pancreatic atonu o le faʻaaogaina lea o meaai mama. E tele taimi e tupu ai togafitiga faʻapitoa i fafine e mulimuli i se taumafataga e maualalo i meaʻai po o le matua le mafai ona 'ai. I lenei tulaga, pancreolithiasis e fesoʻotaʻi ma le anorexia poʻo le masima.

O faʻaoga laiti e le mafua ai soʻo se faʻaaliga o togafitiga. O faailoga muamua o maa i totonu o le pancreas e mataituina pe a uma ona oʻo atu i ni lapoa tetele. E tele taimi e faʻaalia ai le tele o le fuafuaina e ala i faailoga o pancreatitis.

O tagata gasegase e masani ona faitio i le ogaoga o tiga. O lagona le lelei e matauina i le pito i luga. E masani ona latou tuʻuina atu i le laufanua lumbar.

A oʻo mai se maa i totonu o le talo, o le a faʻapupula le jaundice. I lenei tulaga, o le sclera o mata ma paʻu e aofia ai se lanu samasama masani. O maa i le pancreas e mafua ai le faʻaitiitia o le manava ma le vaivai o le tino.

Faʻailoga

Aumai e faapea o le faʻavaeina o maa i totonu o le pancreas e le o faʻatasi ma faʻamaoniga faapitoa, e le lava le aoina mai o meme ma le suʻesuʻega i fafo e iloa ai. Ina ia faʻamaonia le faʻavaeina o faʻamalamalamaga i le pancreas, e tatau ona faʻaaoga metotia faʻapitoa.

Aʻo faia se suʻega X-ray, o ia faʻatulagaga i le ata e foliga mai o ata laiti lapotopoto. E mafai ona nofofua pe toʻatasi. Ina ia faʻamalamalama le faʻamaoniga, e tele ata e faia i ni eseesega eseese. E mafai ona manaʻomia se faʻataʻitaʻiga ultrasound e faʻamaonia ai faʻagasologa o gaioiga e mafai ona faʻaalia ai faʻamaumauga i totonu o le tino o le pancreatic tissue.

Faʻamaonia lelei le auai o ia ituaiga faʻasalalauga e mafai ai MRI. O se tulaga maualuga tele, ae taugata, o lea e faʻaaogaina ai i le siakiina o ia ituaiga i totonu o le pancreas, pe a oʻo mai i le tagata maʻi i se foliga laititi. E le gata i lea, faatasi ai ma lenei tulaga faʻaleaga, ultrasonography ma retrograde cholangiopancreatography e masani ona faia.

I le faʻaopoopoga, e masani ona faʻaaogaina se faʻamatalaga e faʻamaonia ai faʻamatalaga, lea e le gata ina suʻesuʻeina ai le fausaga o le okeni, ae ia maua ai foi le biomaterial mai ona nofoaga mo le toe suʻesuʻeina o suʻesuʻega.

Faʻamatalaga faʻasologa lautele

O se okeni maloloina lelei o se gland ma se mea laugatasi, o le vai e pasia ai, ona ulufale atu ai lea i le togafiti laitiiti. Pancreatitis e faʻaleleia le foliga o le pule, ma i nisi o nofoaga na te vaʻaia ona o le mumū. Mulimuli ane, e le o mea uma e maua mai le sua ma e iai se mea e tupu mai i le faʻaogaina o faʻamatalaga i totonu o le pancreas - o maʻa na faia. E mafai ona ese la latou lapoa - mai oneone laiti i maʻa e tele mm.

Faamolemole ia matau o le pancreas, ua poloka i maʻa, ei ai lona igoa faafomaʻi - pancreolithiasis!

O le tele lava o taimi, o le faʻalavelave e tupu i le lapoa lapoa ma le ulu o le okeni ma e le tele lava i le tino ma le siʻu o le gland.

E leai ni tagata e mafatia i le pancreolithiasis, o le maʻi e tupu i lalo ifo o le 1% o le faitau aofaʻi. E tusa ma le 50% o ē na afaina na i ai se aiga na mafua mai i lenei faʻalavelave.

I le faʻaopopo atu i le faʻavaeina o faʻamatalaga i le pancreas, o loʻo i ai foi le avanoa e maua mai ai ni maa i totonu o le gallbladder. Latou te aʻafia le pulelele, lea e faʻatasi ma le pancreas. Pe a tapunia e le gallstone le gaʻo, o le a amata ona galue i lalo o le gland ma ua i ai se aafiaga faataumaoi. O lenei ituaiga fuga e mafai ona afaina ai tagata. O le tele o taimi, o lagona tiga na uma ona tuʻuina atu le maʻi i le fomaʻi mo le suʻega.

Afai e le faʻamalolo le lino i le taimi, o le tagata maʻi o le a mulimuli ane faia i le biliary pancreatitis (o se maʻi faʻamaʻi pipisi).

Mafuaaga o maʻa i totonu o le pancreas

Aiseā ua aʻafia ai e le neoplasms le pancreas, o vailaʻau e lei maeʻa suʻesuʻeina. Ae o le lisi o mea e ono aʻafia ai le atinaʻeina o togafitiga ua uma ona faia:

  • O le tele o meaʻai,
  • O amioga le lelei ma se foliga masani (ava malosi ma ulaula),
  • O le faʻavaeina o kiona poʻo le ogatotonu (faʻaleagaina ma lelei), e mafua ai le vavalalata o le ala,
  • O gasegase gasegase (e pei o cholecystitis, duodenitis ma pancreatitis),
  • Faʻaleagaina o le metabolic process,
  • Tausaga mafuaʻaga (I le mavae ai o le 40 tausaga, e sili atu ona faigofie tagata i lenei faʻamaʻi)
  • O aʻafiaga o le le atoatoa o le tino,
  • Maʻisuka:
  • Vaʻaia i faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo,
  • O le maʻitaga (aemaise lava le tele) ma faʻalavelave faʻaleagaga i fafine,
  • Faʻateleina meaai masani ma le anapogi,
  • O le aveina o se fuainumera tele o vailaʻau, e aofia ai faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • Itū faʻatasi.

O le fausaga o le pancreas

Metotia mo le togafitia o le maʻi

I tausaga talu ai nei, o vailaau faʻaonapo nei e mafai ona iloa ai tulaga o le faʻaogaina o maa i le pancreas i se amataga vave o le atinaʻe ma faʻatonuina togafitiga talafeagai. E mafua mai lenei i le atinaʻeina o tekonolosi faʻaonapo nei i le falemaʻi. O le pancreas e mafai ona faigofie ona maua ma, i le faaopoopo atu i suega masani (urine ma le toto), e mafai e le fomai ona faatonu:

  • O le suʻesuʻeina o faʻamatalaga (ultrasound e mafai ai ona matua iloatino le fausaga o le okeni ma o iai maʻa),
  • MRI ma le CT - o le gafatia e fuafua ai le setete o le okeni ma le faʻatinoina o maʻa,
  • X-ray mataʻituina o le tino atoa o le manava ma le avanoa e suʻe ai i vaʻa eseese,
  • Ina ia iloa le valaʻau o le okeni, ua faʻataunuʻuina se faʻataʻitaʻiga o le retrograde cholangiopancreatory procedure.

Ua faʻalauteleina nei tekonolosi faʻaonapo nei i le aso nei e faigofie ona suʻesuʻeina le pancreas ma o le i ai o faʻamatalaga ma le viliina o vailaʻau i totonu o tisipese ma galu e taua o le oneone.

Faʻaalia ai faʻamaoniga

O le mea autu e mafua ai le alu o se tagata i le falemaʻi e ogaoga ma tiga i le pito i luga o le abdomina poʻo i le itu taumatau. E mafai ona tuʻuina le tiga i le pito i tua poʻo le itu o le tauau. Le fiafia le fiafia e mafai ona umi se taimi ma e masani ona tupu pe a uma ona 'ai pe inu ava malosi.

I le faaopoopo atu i le tiga, e mafai ona e vaʻaia se numera o faʻamaoniga sili e faʻaalia ai maʻa i le paʻu:

  • Maualuga maualuga mo se taimi umi,
  • Vaʻaia o le samasama o le paʻu,
  • Faateleina le vevela,
  • O le faʻaauau poʻo le faʻagasolo ona lagona o le gaioiga, o le vomiting,
  • Laʻu enaena enaena po o le faʻavasegaina o le gaʻo o le gaʻo,
  • O le totoina i le manava o le manava ma le tiga i le palpation,
  • Faʻamatalaga o le tino pancreatitis faʻatasi ma se faʻaogaina o le faʻaoga,
  • Vaivaʻa faʻatasi ma le faʻateleina o le sulu.

Faatasi ai ma se umi umi e aunoa ma le togafitiga talafeagai, o le pancreas faatasi ai ma le i ai o togafitiga o le a mafai ona aafia i se faafitauli tutusa e pei o le maʻisuka. O faailoga autu o le maʻisuka e aofia ai:

  • Faanatinatiina le fia inu i le gutu malulu
  • Faʻavaeina o le amonia i le gutu,
  • Faʻalogo i le faateleina o le urination (polyuria),
  • Faʻaopoopoga manaʻoga mo laʻau suamalie
  • Se suiga tele i le mamafa o le tino.

Taua! Afai e te iloa faailoga e taʻu mai ai le i ai o maʻa i totonu o le pancreas, aemaise lava i la latou faʻalavelave tuʻufaʻatasiga, e faanatinati le faia o se suʻega lautele ma le suʻesuʻeina o le urine (sili atu i le faʻatasi ma le biochemistry) ma alu i le fomaʻi ma aʻafiaga.

Metotia mo le togafitia o maʻa i le pancreas

Afai e maua se maʻi, e le mafai e le tagata gasegase ona aveese faʻatasi ia faailoga ma togafiti - e mafai ona oʻo atu i le faʻalavelave ma le le faʻatusalia taunuuga.

O togafitiga nei e mafai ona iloga:

  1. Faʻamālōlō togafitiga
  2. Faʻaaloalo i meaʻai faʻatatau,
  3. Faʻasologa faʻapitoa,
  4. Togafitiga e ala i taotoga o le tino.

O se togafitiga faasao o togafitiga e mafai ai e oe ona faʻaumatia maa i le pancreas e aunoa ma se taotoga. Pusa ma isi vailaʻau e filifilia e se fomaʻi e faʻatatau i le aofaʻi o faʻamatalaga, o latou tele ma le tulaga lautele o le maʻi. O nisi taimi e mafai ona filifili fualaau oona e fesoasoani e faʻasalaina ma aveese faʻavae. Ae o fualaau faasaina e mafai ona fesoasoani i ni maa laiti. Mo se faʻataʻitaʻiga, e fesoasoani le Ursodiol poʻo le Henodiol i le suamalie, pei o le tuʻimomomoina, faʻaumatia ma le aveeseina o maʻa mai le pancreas.

Puni sikuea

Faatasi ai ma soʻo se metotia o togafitiga, i se faaopoopoga, ua faatonuina e le fomai le taumafa tatau:

  • O meaai e tatau ona faʻaititia - ia le itiiti ifo i le 5 taumafa laiti,
  • O le tuusaunoaga o le faʻaaogaina o sua oona (Coca-Cola ma isi) lauti, kofe, suti,
  • Faʻaliliu mai le falai, gaʻo, meaʻai vevela ma meaʻai vevela,
  • Faʻaliliu mai mea inu ava malosi ma le nicotine,
  • Fainu malosi le vai mo le tino (vai mama),
  • E tatau ona faʻavela uma mea kuka tunu pe galo e aunoa ma le faʻaaogaina o suauu.

O le mativa ma le le paleni o meaai o le ai ai se aafiaga le lelei i le vasega ma le faʻaleagaina o faʻamaʻi pipisi, lea o le a mulimuli ane taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o taotoga.

Faatasi ai ma togafitiga masani, e mafai e se tasi ona nofofua i le faʻaaogaina o laʻau e faʻaumatia ai pele ma totogifuapauina e fesoasoani i le oloina ma le aveeseina o maʻa laiti. O togafitiga o fualaau o togafitiga nei e lelei tele:

  • Brewed barberry poʻo le paʻu aspen,
  • Mint tuufaatasia ma le aʻa,
  • Chamomile ma le tino ola pea,
  • Faʻasusu le aʻa o le pakiaka mo le 3 aso,
  • Tea mai St. John's wort, chamomile, violets, linden ma le mint (soo se tuufaatasiga e mafai) - faʻaosofia le tino.

Aʻo le i faia togafitiga faʻaleaganuʻu masani i le fale, e taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i le manaʻomia ona faʻaogaina lenei metotia mo se ituaiga o faʻamaʻi pipisi. E manaʻomia le faʻatalanoaga, ona o togafitiga faʻapitoa e mafai ona tuʻuina atu ai uma gaioiga ma fuluina i maʻa o le talo. O le a le umi o le togafitiga e tatau ona faʻamautuina e le fomaʻi e fuafua ile maʻi ole maʻi.

Faatasi ai ma le faʻavaeina o maa i totonu o le lapisi lapoa, e le mafai ona aloese le taotoga. I lenei tulaga, o faʻamatalaga nei e maua mo le taotoga mo le aveeseina o maa:

  • O tiga e faifai pea
  • Le manuia le togafitiga ma se metotia faasao,
  • O le gasegase,
  • Le atoatoa gasegase,
  • Faʻailoga pancreatitis,
  • Faʻaauau le faʻalauteleina o le mu.

O le auala sili ona faʻaletonu o le ESL. I le taimi o le suʻega, o le tagata maʻi e tuʻuina le manava i le masini e faʻafefe ai galu. O nei galu o loʻo i ai le malosi e gaui ma faʻamalo pepa. E le gata i lea, o le eletise ua faʻavaveina faʻafuasei pe faʻaaogaina se faʻamatalaga. O nisi taimi e mafai ona e lagona le tiga e oʻo i le faʻaalia o tuʻimomomo.

O le auala ERCP e mafai ai ona e aveese ni maʻa laʻititi ma se endoscope (e faia ai se pupuʻu laiti), aʻo tetele maa e tuleia i totonu o le inumaga, lea e mafai ona taʻitaʻia i latou.

Afai e le talafeagai le togafitiga o le pancreas, o le a faʻaalia le atinaʻeina o le faʻapipiʻiina o le okeni. I lenei tulaga, o le aofaʻiga o faʻatinoga e faia e aveese ai maʻa i totonu o le pancreas, atoa pe o se vaega, e fuafua i le tele o le nofoaga ua afaina.

Mafuaaga o le faamai

Pancreatic stones e mafai ona fausia mo ni mafuaaga.

  1. Le faʻaogaina o le mimita lea e tupu i totonu o le vaega o meaʻai. O le tele lava o taimi, e mafua mai i le faʻamalosi i le gallbladder, faʻapea foi ma le mumū o le parenchyma o le pancreas lava ia. Pancreatitis e mafua ai le fausia o maa i le tusa ma le 65% o mataupu.
  2. Faʻagasologa o le gaioiga i le gaʻo o le gland, lea e masani lava ona faʻaalia e neoplasms o le fale ma se uila. O nisi taimi o manuʻa e mafua ai le faʻamaʻi, lea e matauina ai le osofaʻiga ogaoga o le tino.

O le faʻavaeina o aʻafiaga leaga e tupu i nisi o vaega.

  1. I le taimi muamua, o loʻo i ai se faʻalavelave taua o le vai inu i totonu o tisipenisione o le okeni. O le iʻuga, o le a sili ona faʻapitoa ma e maua ai le foliga o se polotini e le mafai ona faʻaaogaina.
  2. I le laasaga lona lua, o le phosphorus ma le calcium o loʻo faʻatupulaia ma le malosi i masini protein, lea o le a avea ma vaega autu o maʻa.
  3. I le vaega lona tolu, faʻamaeʻaina le tuʻuina atu o faʻamaumauga ma le faʻapipiʻiina o faʻamaoniga uma ona o le mumū e mafua ona o le faʻamaʻi o loʻo matauina.

O mea taumafa lelei o se elemene taua i le togafitia o maʻa o le pancreatic

Faailoga ma faʻafitauli faigata

E le gata i lea, o le maʻi e faitio i le tiga i le manava i le taimi o le faʻalavelave. E faasolosolo lava, o sea soliga e taʻitaʻia ai le oti o le tino o pancreatic cell, lea e avea ma mafuaʻaga o le maʻisuka ma le manaʻoga mo togafitiga ma le inisalini.

Afai o le fuainumera tuʻufaʻatasia e faʻapipiʻi atoa le pule, o le gallbladder e mafai ona matua vevela lava, talu ai o le alu ese o le talo mai le a maeʻa. O lenei tulaga e manaʻomia ai le faʻaosoosoina vave o taotoga.

Afai o se maʻa mai le pancreas e ulufale atu i le ala masani o le talo, o le tagata gasegase e samasama samasama o le paʻu.

Faʻasalaga ese o le solo

Taumafa mo maa i totonu o le pancreas

Faatasi ai ma le faʻavaeina o maa i totonu o le pancreas ma a maeʻa togafitiga o le maʻi, o se fuainumera o meaai e manaʻomia mo le maʻi, e faʻaalia ai mea e mafai ona ia 'ai. O le tagata maʻi e tatau ona vavaeeseina atoatoa meainu oona mai ana meaʻai, e tusa lava po o le a le maualuga o le ava oi totonu ia i latou. E le taliaina le taumafaina o mea manogi, meaai gaʻo ma falai, suamalie, tea malosi, kofe. Tele fuainumera o fuamoa ma ipu ma a latou mea. E tatau foi ona e lafoai ipu ma mashuko ma sukalati.

Fualaʻau fuālaʻau, aano o manufasi e aoga.Fautuaina le filifilia o meaʻai o manufasi e ese mai i meaʻai eseese. Lapeti aoga, moa, tolotolo, vela. E faʻatagaina le puaa, ae naʻo le ola e aunoa ma le itiiti o le gaʻo. O suauʻu susu ma ipu mai ia i latou e aoga mo le pancreas. Faʻafiafia mai le falalati, oatmeal, laisa enaena. E mafai foi ona i ai le pasta i le taumafataga, ae naʻo pe afai e faia mai le saito o le senum.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

I le tele o tulaga, o togafitiga e aofia ai le taotoga. O lona faʻalavelave faʻalagolago i le tele o maa ma le mea o loʻo i ai. O le mea masani, o tagata gasegase e maua le faʻamavaeina o vaega ninii e ala i nai mea laiti. A maeʻa se faʻafitauli, e le manaʻomia le toe faʻaleleia o le auala, e seasea ona i ai ni faʻafitauli. Ae o togafitiga mulimuli e mafai ona mafai pe a fai e laʻititi maa maʻa ma tuʻu i totonu o le ala.

Afai o lapopoʻa lapopoa pe o loʻo i ai i le siʻusiʻu o le pancreas, o le taʻaloga taʻavale e faia. I le taimi, o le okeni e tatalaina atoatoa ma faʻalauteleina uma le palasio ma fulu.

A maeʻa osofaʻiga malosi, e tele lava faʻafitauli, aua e mafai e le fomai tipitipi ona paʻi atu i le manava, gaʻo ma isi totoga o le vevela. Talu ai ona o le tele o le mea na tupu, o le mumusu ma le suppuration o le suture e tele lava ina mafai.

Mo le tausia o le tino, togafitiga ma vailaau o le enzyme ua faatonuina. Ona o le faʻalavelave o le maʻi o le maʻi, ua fautuaina o ia e ave fualaau faasaina e pei o Pancreatin, Mezim, Festal, Creon ma isi mai lenei vaega. Faʻasaga i le faʻafesoʻotaʻi o le tino pe mo lona puipuiga pe a uma le taotoga, e faia se vaega o vailaau faʻamaʻi. E masani ona tuiina ma le le fiafia. O vailaʻau e sili ona masani ona faʻamalosia e avea ma ampicillins poʻo cefolosporins.

Ina ia faʻamalieina le tiga, e mafai ona faʻatautaia ai antispasmodics poʻo analgesics. E masani ona faʻaaoga:

O faʻamaʻi pipisi pe a maeʻa taotoga e faia faʻatasi ma le le mautonu. Ina ia faatelevaveina le toe faʻaleleia o le vaega o meaʻai, e fautuaina e inuina vailaʻau e faʻafaigofie le microflora aoga: Linex, Bifiform, Lactobex.

O le fuafuaina o le pancreatic o se maʻi e seasea ae matautia e manaʻomia ai le taimi e iloa ai. Afai e te le sāʻili se fesoasoani i le taimi, e mafai e le tagata maʻi ona atiaʻe le faʻavasegaga o tino uma o le tino, lea o le a manaʻomia ai lona aveese.

Faatasi ai ma le togafitiga saʻo ma le tausisia ma le tausisia o le taumafataga, o le a le gata ina mafai ona toe faʻafoʻisia le paʻu, ae ia puipuia foi mai le toe toʻi i le lumanaʻi.

Urolithiasis ma gallstones e iloa e tagata uma, ae o le toatele e masalosalo pe oi ai i latou i le pancreas, mo le a le mafuaaga latou te faia ai iina? O vailaʻau faʻasaienisi e le tuʻufua na o le pau le mafuaʻaga mo lenei maʻi faifaipea umi.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamalamalamaga i le pancreas e mafua ona o le faʻafitauli o le tino, faʻapitoa, ona o le faʻaleagaina o le tino i le mea o loʻo i totonu o suauu calcium i le pancreatic juice.

Isi mafuaaga o pancreatitis:

  • chronic pancreatitis, cholecystitis,
  • kume, tumutumu o faagasologa o le tino i totonu o le pancreas,
  • ava malosi, ulaula uumi,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni (faʻasologa o le parathyroid glands).

O le iai o faʻamatalaga i le pancreas e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli faigata:

  • le faʻamalosi faʻamalosi ona o le fesuiaiga o le papisa Villa,
  • maʻisuka malosi
  • sosolo ninii o le gland,
  • pancreatic necrosis.

Le atinaʻeina o faʻamaʻi ma faailoga

O le taimi muamua o le faamai o loʻo faʻaalia i le faʻaalia o sina oneone oneone i le parenchyma o le gland. I lenei laasaga, ua toesea le mumusu pe ua i ai foi le maualalo o le mamafa, o le mea lea, e le faitio le tagata maʻi. O le taimi faʻalilolilo o le faʻamaʻi e umi ma e masani lava e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa.

I le laasaga lona lua, pe a mavae ni nai tausaga, o le faʻavaeina o le fua faatatau o loʻo faia. Latou te pipiʻi i le lumen ma faʻapipiʻi le palanyma o le okeni, ma mafua ai le faʻaleagaina.

I le leai o togafitiga, o le faateleina o le calcification o le pancreatic, o masima masima e sili atu ona mausali, e liliu atu i ni maa e pei o maa e tu i totonu o le gland tissue, poo le ogatotonu, e poloka ai.

Talu ai ona o le faʻaauau pea o le sua o le pancreatic, o le pancreatite o se mea faʻapitoa e amata ona alualu i luma, e faigata le tafe o le lymphatic physiological seia maeʻa ona taofia. O faailoga iloga o le afaina tele ma le poloka o le ala e aliali mai.

O tagata gasegase e amata ona latou iloa osofaʻiga o le tiga ma le tiga o le tiga na mafua ona o le faateleina o le mamafa i aʻafiaga o le namu e ala i le faateleina o enzymes pancreatic. I lo latou malosi, o mea tiga e malosi ma faʻalauteleina i meaai.

E le gata i lea, o le tiga e mafai ona tuʻuina i:

  • vae
  • i totonu o le vaega
  • tua
  • tauagavale o le hypochondrium,
  • le pusa.

Faʻaopoopoga faʻaopopo o le pancreatitis faʻalologo masani:

  • faateleina le faʻamalolo
  • taotoga, afaina,
  • o le maʻi o le intestinal - o le foliga mai i totonu o le nofoa o laumei o le gaʻo e leʻi faʻaaogaina,
  • fiva
  • vomena fefiloi ma le talo (lagona e pei o le oona i le gutu ma se paʻi o le uʻamea faʻamala).

I le aluga o taimi, o le maʻi e vave lava ona leiloa le mamafa, o le paʻu na maua se lanu enaena. O le gasegase e gaosia ai gaʻo mai meaʻai e faʻavaivaia (o le stool e avea ma "gaʻo"), o le malaise lautele, o le faateleina o le faʻavevesi, o le tagata e alu ese ma e musu e 'ai.

O ai o loʻo lamatia

E le masani i le faʻavaeina o le calcula i totonu o le vavao, parenchyma ma au o le pancreas o tagata e mafatia mai:

  • afaina o le endocrine o eseese etiologies,
  • maʻisuka
  • gaioiga o le inflammatory i gaʻo o le gastrointestinal tract (cholecystitis, ulutala peptic, gastroduodenitis),
  • o le ava malosi i taimi uma, ma mafua ai le faateleina o le puleaina o le pancreas.

O le aʻafiaga o togafitiga e faʻapupulaina ai foi i latou o loʻo faʻamautuina le gaogao, taʻitaʻia se olaga le lelei, ma le sauaina o mea suamalie, meaai mama ma le falai.

Aʻo leʻi togafitia pancreolithiasis, e tatau ona faia se suʻega auiliili i se fomaʻi. E faʻapefea ona faatea ese maʻa? Togafitiga e tatau ona i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi maʻi.

E masani lava, e le taofia e le fomaʻi togafitiga i soʻo se togafitiga togafitiga ma faʻaaogaina i le tuufaatasiga, faʻatasi ai ma auala e faaosofia ai ma lagolagoina le tulaga o le maʻi.

O ia maʻi ua fautuaina:

  • malosi, ola soifua maloloina "
  • faamalositino ma faagaioiga o le physiotherapy,
  • vailaʻau faʻamaʻi ma mea maʻalaʻau.

Fomaʻi togafitiga

I le amataga o le faamai, o auala faasao ua faailoaina, fuafua e taofi le mumū ma taofia ai le toe fausia o maa.

Ua faatonuina e le fomai le vasega:

  • painkillers, antispasmodics,
  • vailaʻau
  • visecretory drugs
  • fualaau faasaina

O le togafitiga masani e aunoa ma le taotoga e tuʻuina atu ma le faʻaaogaina o vailaau e fesoasoani e faʻaumatia ai le tele o le mamafa i le talo, e oʻo i le faʻaumatia oneone ma maʻa.

O metotia o togafitiga masani tau fualaau faasaina e faaopoopo i le togafitiga o tamai maa na aliali mai ma isi metotia.

Metotia faavevesi

Afai o le tagata maʻi e iai ni maa i totonu o le pancreas, pe tasi foi, ae tele tele, togafitiga o fualaau faasaina e mafai, ae faʻapuʻupuʻu faʻalelei le tulaga o le maʻi. I lenei tulaga, o se taotoga e fuafua i le aveeseina o le taofiofia o le auala e faailoa mai.

Faatasi ai ma se faagasologa faifaipea o le maʻa, faʻalavelave faifai pea (o le numera o faoa faamalosi e sili atu i le fa i le aso), o le maualuga o le malosi o le tiga o le tiga, o togafitiga foi e oʻo mai i le taotoga.

O le taotoga e mafai ona faia i le tele o ituaiga:

O le tau o le taotoga e faʻalagolago i itu nei:

  • togafitiga o togafitiga
  • tulaga lelei o mea taumafa
  • le iai o faʻafitauli o le maʻi,
  • falemaʻi tulaga
  • fomai tipitipi agavaa,
  • itulagi o le fale.

Talu ai o le tau maualuga o tautua e le o taimi uma o se faailoga o le maualuga o le faʻaogaina, e aoga le faamasani ia oe i iloiloga e uiga i le falemaʻi ma ona tomai i le taimi muamua.

Isi auala o togafitiga

I le leai o ni aʻafiaga ogaoga mai le fomaʻi, e masani ona faʻalogo le tasi i fautuaga i le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi ina ia mafai ai ona aveese faʻamalosi maa mai le tino.

O togafitiga faʻapitoa e aofia ai se "anti-pancreatic" seti o otaota:

O teuteuga o nei laau toto e faʻamaonia ai le gataifale ma faʻaleleia le pulelasi o le vai inu.

O le suʻeina o maʻa i totonu o le pancreas o le a manaʻomia ai se toe iloiloga o le masani masani. Faʻaseseʻese mea taumafa i le ituaiga o taumafa o proteins ma gaʻo. O tagata maʻi e fautuaina mai fualaʻau, fualaʻau ma fua.

Aveese mai le malosiaga:

  • ava malosi o soʻo se faʻamasinoga
  • sukalati, kofe ma koko koko,
  • gaʻo gaʻo
  • Fuga meaai fou
  • suamalie suamalie
  • paluga o aano o manu,
  • leki (pi, pi),
  • mea manogi, ia i ai mea manogi ma vaitau,
  • ulaula meaʻai.

Ole fesuiaiga ile vaega ole taumafa paleni, oloa filifilia lelei ma nisi metotia ole latou sauniuniga e mafai ona taofia le tuputupu ae o maa, tausia le fausaga o le pancreas, lagolagoina lana galuega ma taofia ai se osofaiga o pancreatitis.

O le faʻamoemoega o le taumafataga o le tuʻuina atu lea o le popolega mai le okeni aʻafia e ala i le faʻaititia o le kalori. O se vaega o meaai maualuga-kalori e mafua ai le faasaolotoina o le tele o le vai o le pancreatic, lea e mafai ona aveese le maa mai lona nofoaga, mafua ai le fesuiaiga o le pule ma faʻaosoosoina le atinaʻe o le necrosis pancreatic.

O le meaai e faʻavae i mataupu faavae nei:

  • meaʻai laiti 5-6 taimi i le aso,
  • gaosiga o oloa e ala i le kukaina, uu, tao ma gaosi,
  • le lava o nisi meaai i le taumafataga.

O le faavae o le meaai e tatau ona avea ma meaʻai protein ma ipu faʻamalosia i le potassium.

O meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai:

  • lapisi kuka pe kuka mai meaai ma meaʻai mai ai,
  • ituaiga iʻa e maualalo le gaʻo,
  • masusu susu i luga o fualaau faisua po o le suamalie vaivai o le suka i le oat, karite ma araisa,
  • palu tao
  • kukaina pe tao tao zucini, kāloti, paukini, palufela ma pateta,
  • toli
  • susu susu susu
  • tofu, feta, ricotta, Adyghe ma isi ituaiga o leisi susu.

E faʻasaina tagata maʻi, e pei o le le mamafa o le tino ma e le mafua ai le toe foʻi mai.

O a maʻa i le pancreas

O le tuufaatasiga o faʻavae e aofia ai vailaau kemini: suauu calcium - orthophosphate ma le carbonate calcium, eleelea o le aluminium ma le magnesium. O loʻo aofia ai vailaau faʻasaina-cholesterol, elemene eletise, vaega o epithelial membranes ma sela paʻepaʻe. O pancreatic calcifications e paepae pe samasama i lanu.

O maʻa i le pito o le pancreas e faʻaalia ai le tele o lapopoa ma ituaiga eseese, e nofofua ma tele. O maa tetele e tasi e masani lava ona i ai i le ulu o le pancreas, o nai maʻa laʻititi o loʻo i totonu o le siʻusiʻu ma nai laʻau laiti. O le parenchyma pancreatic foi ua fuafuaina.

O faʻamaʻi pancreatic e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma pathologies i le biliary system ma gall vess. O le tuufaatasiga o gallstones, o le masini o le faʻavae e ese mai le faʻamaonia o le pancreatic. O maʻa tetele e mafua ona o le faʻalavelave o le ate ma le gall vess, sili atu cholesterol i le tino ma le leai o ni suka.

O le tuufaatasiga o maa i totonu o le gallbladder, o le fausaga o faatulagaga e faalagolago i mafuaaga o foliga vaaia, tulaga tuputupu ae ma atinae.

Aiseā ua faʻatulagaina ai faʻamatalaga?

O maa i le pancreas e masani lava ona fai ma pancreatitis. E tele mafuaʻaga mo le faʻavaeina o faʻamatalaga:

  • maʻega o le vai inu (e masani lava i le uila ma tumutumu o fomaʻi),
  • gallstone faamaʻi, cholecystitis,
  • gaioiga o le inflammatory i le itu manava,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • leaga masani
  • le lelei.

O nei mea e taʻitaʻia ai le sua o le pancreatic, o masini calcium o loʻo faia i totonu. O tagata e iai faʻafitauli faʻalesoifua maloloina e tatau ona nofouta i lenei tulaga lamatia.

O faʻaaliga faʻalagolago lava i le tele o faʻavae ma o latou nofoaga. I nisi tulaga, o le tiga e aliali mai i lalo ifo o le aʻafiaga o le atuatuvale poʻo le le paleni. O le natura o le tiga atonu e:

O le tiga, e pei o se tulafono, e le faaitiitia pe a faia e se tagata se tulaga pepelo, e mafai ona tuuina atu i le itulagi o lumbar ma le vaega o auga. I le taimi o se osofaiga o le tiga, o le maʻi ua amata ona fetogi, e tele lava ina latou muta i le vomiting. Afai o maa e poloka ai le uila, e mafai ona i ai ni eleelea i le vomit. E masani lava, o se taunuuga o lenei mea, o le tagata maʻi o loʻo faʻalavelaveina le gaogao. Faʻatasi ai ma togafitiga le lelei, o faʻamalamalamaga e mafua ai le maʻisuka. Naʻo suʻesuʻega ma togafitiga talafeagai e faʻamatalaina e se fomaʻi poto faapitoa e mafai ona mautinoa ai le toe faʻafoʻisia atoatoa. O faʻamaoniga nei e mafai ona faʻamaonia ai le i ai o maʻa i totonu o le pancreas:

  • faateleina faʻamalolo,
  • faʻamalamalamaina o feces, le i ai o mucous aofia i totonu,
  • hyperhidrosis.

O le mea moni, o nei faʻaaliga e ono faʻaalia ai le i ai o isi faʻamaʻi, e tatau ona suʻeina se suʻesuʻega e faʻatuina ai se siama.

Fautuaina meaai

O le lisi o le tagata maʻi e tatau ona tuufaatasia e se tagata e masani ile meaʻai e masani lelei i foliga o le faʻafitauli o le maʻi. O meaai lelei e taofia ai le tuputupu ae o maʻa ma fesoasoani e faʻaitiitia le tiga i le taimi o le faoa faamalosi. O tagata maʻi ei ai se faafitauli talitutusa e fautuaina e feinu i le tele o le vai e mafai ai, o vai faʻamamaina e talafeagai mo lenei mea.. Ua fautuaina le au fai meaʻai e faaopoopo i le 1 tbsp. vai 1 tsp suamalie o le tipolo e vave faʻavave ai le mucous membrane o le pancreas. O le lisi maʻi atonu e aofia ai:

  1. Sou i luga o le suka gaosi (e mafai ona e faʻaopopo i ai le kulimi suamalie).
  2. Buckwheat ma le oatmeal.
  3. Gaʻo ma mea taumafa.
  4. Faʻasagaga ma le vaivai lauti.

O meaai e tatau ona tamaoaiga i ni mea e faigofie ona maua. E manaʻomia e tagata maʻi ona lafoaia le faʻaaogaina o gaʻo, meaʻai vevela ma ulaula.

O maa i le pancreas e mafai ona aumai ai se tagata i le tele o taimi le fiafia e faʻafefe ai lona olaga. Mo togafitiga atoatoa, e manaʻomia le vave suʻesuʻeina. E taua le manatuaina o le tagofia e le tagata lava ia e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaoniga ma faalēaogāina le avanoa o togafitiga faʻasao.

PE E FAIA E LE TULAFONO E TE ILOA O LE TALAFAASOLOPITO O LE AIGA E FIAFIA AI?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i faʻamaʻi o le gastrointestinal tract e leʻo i ou tafatafa.

Ma ua e mafaufau e uiga i taotoga? E manino, ona o le manava o se okeni taua tele, ma o lona aoga lelei o le ki i le soifua maloloina ma le soifua manuia. Paʻu o le manava masani, fatu o le fatu, afaina, fusipaʻu, taʻavale, faʻalavelave faʻavela. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau le tala ia Galina S., pe na faapefea ona ia faʻamalolo le manava. Faitau le tusiga »

Pancreatic stones

Pancreatic stones - faʻamatalaga na faia i le va ma le parenchyma o le pancreas, e oʻo atu ai i se faʻafitauli i totonu o le inisinia ma le exocrine galuega a le okeni. O le mea masani lava, o maʻa o le pancreatic e faia i tua o pancreatitis, o le mea lea o nei faʻamaʻi e lua o loʻo faʻaalia ai faʻaalia tutusa: tiga tiga i le manava, steatorrhea, ma le maʻisuka maualuga lua. E le faigata le faʻamaonia, mo le faʻamaoniga, o se televise, faʻataʻitaʻiga poʻo le CT faʻataʻitaʻiga o le tino o le tino, o loʻo faia le RCP.Tausiga togafitiga, ae tatau ona o mai faatasi ma fua faʻasaga e faʻaitiitia ai le mumū ma le fulafula, toe faʻafoʻisia le galuega o le gland.

Forecast and Prevention

Afai i le taimi sese ma le le saʻo ona togafitia togafitiga o le pancreas, o faʻafitauli e mafai ona tupu:

  • O le mea e sili ona taatele o le maua o le maʻisuka,
  • O le gasegase o le gland o se natura i totonu,
  • Mulimuli ane, o le taofiofia o le tupu o le pancreatic necrosis poʻo le pancreatitis ogaoga,
  • Faʻalavelave faʻaleagaina ona o le maualalo o le gaosiga o le enzyme,
  • O se taunuuga ogaoga o necrosis pancreatic e mafai ona oo atu ai i le oti.

Faʻataʻitaʻiga faʻaonapōnei ma falemaʻi faʻapitoa faʻatekinolosi e fesoasoani i le faʻamaloloina o tagata gasegase pe a uma le taotoga i le 85-90% o mataupu. E tusa ai ma fuainumera, o le maliu ona o faʻamaʻi e le sili atu i le 2%.

O auala tulaga ese mo le puipuia ma le faʻamaʻiina o le maʻi e le o iai. O fua autu mo le soifua maloloina o le vaega o meaʻai e aofia ai:

  1. Faamalositino e le aunoa
  2. Taumamafa i mea maloloina, lelei lelei
  3. Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o ava malosi e aofia ai pia ma nicotine,
  4. Vaitaimi i taimi taʻitasi e suʻeina togafitiga faafomaʻi.
  • O loʻu igoa o Andrey, ua ou maʻisuka mo le silia ma le 35 tausaga. Faafetai mo lou asiasi atu i laʻu saite. Diabei e uiga i le fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka.

    Ou te tusia tala e uiga i faʻamaʻi eseese ma fautuaina oe lava i tagata i Moscow o loʻo manaʻomia le fesoasoani, aua i le sili atu o le tele o tausaga o loʻu olaga na ou vaaia ai le tele o mea mai ou lava aafiaga, na ou taumafai ai i le tele o auala ma vailaʻau. O lenei tausaga 2019, o loʻo faʻalauteleina le tekinolosi, e le iloa e tagata le tele o mea na faia i le taimi mo se olaga fiafia mo le maʻisuka, o lea sa ou maua ai laʻu sini ma fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka, i le tele e mafai ai, ia sili atu le faigofie ma fiafia.

    Faʻatonuga o le faʻavaeina o maʻa papa

    Ina ia amataina le faagasologa o le fausia o maʻa, e tatau ona faʻaalia le tele o mea e mafua ai. Soo se tulaga e mafua ai le vai o le pancreatic juice o le a taʻitaʻia ai i pancreolithiasis: o le tino, choledoch calcula, cycreatic cysts. Talu ai ona o le malologa, o le faʻaaogaina o le pancreas e faʻamaunuʻu, o vaega ninii o le porotini e vaʻaia. O le faʻasalaga o mea faʻamalosi (tele o le calcium-phosphorus) ma le metabolism o le hormonal e fesootaʻi ma le fausiaina o maʻa o le pancreatic e mafua ai se suiga i le vailaʻau kemikolo o le vai inu. O suauu o le calcium e amata ona aafia ai le polotini masini i totonu o le apa o le pancreas, ma mafua ai lo latou fuafuaina. Faiga o inflammatory i le duodenum, pilia ma le tuusao i totonu o le pancreas e faʻapupula vave ai le faiga o le calcination.

    O le faʻamaoniaga e tupu e le gata i le au o le pancreas, ae faʻapea foi i lona parenchyma. A maeʻa ona fausia ni maʻa, e faʻamaualuga le sua o le pancreatic, o le a faʻalauteleina ma faʻalautele le pipii, ma o le a tupu aʻe le mamafa. Talu ai ona o lenei mea, o loʻo faʻaalia ai le tino o le tino o le tino, lea e mafai ona fuafua i le lumanaʻi. E le gata na faaleagaina faʻamalo o exocrine, ae o motu foi o Langerhans. O le aofaʻi o faʻamaʻi faʻamalolo e tuʻuina atu ua faʻaitiitia, ma o le gaosiga o le inisalini e amata ona pagatia. O maʻa faʻasolosolo umi e mafai ona fesoasoani i le fausiaina o le maʻisuka maualuga.

    Faʻailoga o maʻa papa

    I uluaʻi laʻasaga o le faʻavaega, o maʻa o le pancreatic e faʻaalia e ala i faailoga o pancreatitis, lea e masani ona amata ma o gatasi ma le calcination process. O tagata maʻi latou te faitioina le afaina o le fusi paʻu i totonu o le manava (faʻaauau pe paroxysmal, pei o le colic), faʻasaga i le pito i tua poʻo lalo o le tauau o le tauau. O osofaiga e masani ona faateteleina i le nausea, vomiting o bile. O le tiga o le resdominina eo faatasi ma le episodic steatorrhea (o le tele o gaʻo i le feces). I le amataga o le faʻamaʻi, o le faʻaalia o le tiga e mafua ai mea sese ole meaʻai, taumafa ava malosi.

    A o faasolosolo le faagasologa, o le tele o vaega tetele o le pancreas e tupu, o le enzymatic ma le intracecretory galuega e matua aʻafia lava. I lenei laasaga, e mafai ona maua le tagata maʻi i le maʻisuka e faʻalagolago i le glucosuria, o le faʻaitiitia o le faʻapalepale o le kulukose. E le gata i lea, o le fausiaina o maa o le pancreatic e mafai ona faʻaalia e le tiga i le faʻaauau i le taimi o le paʻu o le manava, faʻateleina le faʻamalolo. Faatasi ai ma le femalagaaʻi o le papa paneta i totonu o le auala masani, o le a faʻalavelaveina ai le faʻataʻi faalavelave.

    O le faʻavaeina o maʻa faʻapitoa e mafai ona o mai faatasi ma faʻalavelave e pei o le pancreatitis, o le fulafula o mea ola, abscesses and cycreatic cysts, pine o le maʻa, ma le toto i totonu o le lumen o le pancreatic conduct.

    Togafitiga o maʻa papa

    O se feutagaiga ma se tagata gastroenterologist e manaʻomia mo tagata uma e maua i maʻa papa. O togafitiga e amata i taimi uma i fuataga faasao: e tatau ona taulaʻi i le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le lemu, faʻamaonia le metabolism o le calcium ma le fuluʻi, ma faʻaitiitia ai le fulafula o le tino o meaʻai ma ona ala. O le togafitiga o le Enzymatic e tatau ona faʻataʻitaʻiina, o se meaʻai malosi e manaʻomia. Faʻasaga i tua o togafitiga faʻasao, o le tulaga o tagata gasegase e mafai ona faʻaleleia atili lelei, o maʻa laiti e mafai ona alu ese atu i le manava.

    I le i ai o maʻa tetele, e masani lava ona le mafai e togafitiga ona faʻaogaina le togafitiga; I le taimi nei, o faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi na matua faʻaleleia atili, mo se faʻataʻitaʻiga, o le aveeseina o le calcula o le tino pacreatic conduct. O le taotoga mulimuli e sili atu ona faʻasaina e tagata gasegase, e le manaʻomia ai le toe faʻaleleia o le taimi umi, ae le mafai ona aveesea uma maʻa maʻa. I le i ai o le tele o fuataga tetele, aemaise lava i le vaega o le tino ma le siʻusiʻu o le pancreas, laparotomy ma le faʻaaogaina o maʻa o pancreatic e le pancreatotomy atonu e manaʻomia. O sea taotoga e sili atu le faigata, e masani lava ona tulai mai faʻafitauli pe a maeʻa, o le mea lea ua naʻo le i ai o faʻamaoniga manino. Afai i le taimi o le taotoga, faʻasalalau le faʻatulagaina o le tino o le tino, o le aofaiga atoa o le pancreatectomy o loʻo faia. I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona maua le togafitiga o le enzyme, togafitiga insulin i le olaga.

    E tatau ona manatuaina o le umi o le i ai o maa faʻalavelave e masani ona oʻo atu i le alualu i luma o le faʻamaʻi, faʻaitiitia o le pancreas, ma o nisi taimi i le faʻaleagaina o le epithelium o le pancreatic ducts. O le mafuaʻaga lea ua faʻataʻitaʻiina ai togafitiga faʻasolosolo i tulaga uma o le siakiina o maa pancreatic, e oʻo lava i le asymptomatic, e le mafua ai le osofaʻiga o le tiga. Afai e le faʻaleleia le togafitiga faʻamalositino, e le tatau ona tuai le taotoga.

    Faʻasalaga ma le puipuia o maʻa papacreatic

    O le fomaʻi mo le i ai o maʻa pancreatic e sili ona lelei, ae i se tulaga lautele e faalagolago i le i ai o faʻafitauli ma faʻamaʻi faʻamaʻi. O togafitiga faʻapitoa e maua ai le faʻamalieina o le 85% o mataupu, ma o le soifua faʻasolosolo o le tino e itiiti ifo i le 2%. O le vave ona faia o le taotoga, o le lelei foi lea o le faʻamaʻiina o le maʻi.

    O metotia faavevesi mo le puipuia o pancreolithiasis e le i atiaeina. E mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona faʻaaogaina maʻa maʻa o loʻo faia i le i ai o se vaʻaia o le aiga e ala i le mulimuli i se meaʻai faapitoa, faʻamutaina o le ava ma le ulaula, ma le siakiina o le setete o le calcium-phosphorus metabolism. O le togafitiga masani ole faagasologa masani o le mumusu i le duodenum, o le biliary tract, o le pancreas o le a fesoasoani e taofia ai le fausia o maʻa papa.

    E faʻapefea ona fausia maa i totonu o le papacreatic ducts

    O le iʻuga o le faʻamaʻiina, o se faagasologa o le faʻamaualuga o le manava o le pancreatic, e suia ai le vailaʻau faʻasolosolo, ma liliu atu i se masini protein e le mafai ona faʻaaogaina lea na faʻafoʻi i totonu o le va. Siki calcium e faasolosolo malie lava ona faʻaaogaina le vaʻaia, liliu atu i le fuafuaina.

    Faʻamatalaga inflammatory e tupu i totonu o le vavao, gala ma le gaʻo, i le pancreas, faʻateleina le faʻavaeina o maʻa. O le mamafa i le pancreatic ducts e faʻapupulaina ona o le poloka o pupuʻu ma faʻamatalaga, o le a amata ona matela ai siama o le pancreas, ma avea ai ma siaki. O tamaʻitaʻi o Langerhans e nafa ma le gaosia o hormones ua faʻaleagaina. O le pancreas e tele lava ina leiloa galuega faalilolilo ma le enzymatic.

    Faʻapefea ona fesoʻotaʻi pancreolithiasis ma faʻamaʻi o le polokalama o le biliary

    O se vavalalata vavalalata ua faʻatautaia i le va o le faʻamalositino o le faʻafitauli i le gasegase ma le gallstone. I lalo o nisi tulaga, gallstones e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le pancreatitis.

    O le pancreatic ma le bile o loʻo tafe atu i totonu o le duodenum i le vaega o le tamatamaʻi o Vater. Afai o se maa e maua mai le gallbladder e pipii i le nofoaga ua faailoaina, o le a le mafai ona galo le gaʻo o le vai inu ma le talo i totonu o le manava. O le mamafa i luga o le vaitafe e faateleina, o le faagasologa o le mumusu e amata, o le enzymes pancreatic e atiina ae ai le gaioiga e le o le gut, ae i totonu o le gland. Mai le faʻateleina o le mamafa, o le vaeluaina o le gaʻo, o mea e aofia ai mea e aofia ai le tino o le tino, faʻapupulaina le atinaʻeina o le pancreatitis poʻo le necrosis pancreatic, o le gland e oʻo i suiga leaga. O le pancreatitis e avea ma mafuaʻaga mo le fausiaina o maʻa i le pancreas.

    Mafuaaga ma tulaga lamatia mo le fuafuaina

    O maa i le pancreas ua faia i lalo o le faatosinaga o le tele o mea, o le faagasologa o le mumusu o le faavae lea o le mea ofoofogia.

    O mafuaaga o foliga mai o maa o:

    • Pancreatic maʻi - pancreatitis.
    • O le maʻi inflammatory bowel - duodenitis.
    • Gallbladder inflammation - cholecystitis.
    • O le faamaʻi.
    • Faamai o le gastrointestinal tract.
    • O le i ai o le tino, tumutumu, edema ma le mumū i tino o le tino.
    • Faʻaleagaga o le Hormonal - o se faʻafitauli o le parathyroid glands.
    • Faʻaleagaina o le molika-calcium metabolism i le tino.
    • Faamai pipisi.
    • Taumafa le lelei.
    • Uiga leaga - ulaula tapaa, ava malosi.

    E tusa ai ma fuainumera, o tamaloloa e sili atu nai lo tamaitai e mafai ona aafia i le faʻamaʻi. I le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻalauiloa ai maʻi i le 30 - 50 tausaga.

    Faailoga o le maʻi

    Faailoga o maʻa i le pancreas e eseese, faʻalagolago i le maʻi faʻamaʻi ma le ogaoga o le mumū, le nofoaga o faʻamatalaga, ma o latou aofaiga. E masani lava, o faailoga o pancreatitis e tutusa ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi o totoga i totonu, o se faʻamatalaga maʻoti e mafai ona faia pe a uma le faʻamautinoaga.

    • Muamua lava, o le tagata maʻi e faitio i le tiga, lea e mafai ona maamaʻa pe faʻanoanoa, faʻaititia i lea taimi ma lea taimi ma toe foi atu ma le malosi faafouina. Paʻa e tupu i le tumutumu pito i luga, o loʻo tuʻuina atu i le tua pe i le vaega i lalo o le scapula, e mafai ona avea ma se shingles nature.
    • O le inu ma le fulufulu ma le mama o le talo ma le tiga, lea e talitutusa ma pilia biliary colic.
    • A oʻo se maʻa i totonu o le taatele, o nisi taimi o faailoga o le gaogao faʻalavelave e foliga mai - o le samasama o le vailaʻau o le sclera ma le paʻu.
    • O le iʻuga o le solia o le galuega o le endocrin o le pancreas, o le faateleina o le kulukose o le toto e matauina.

    O le tele o faʻamatalaga ua faʻamatalaina o uiga ia o faʻamaʻi lona tolu o gaʻo o le gastrointestinal tract ma le biliary system. Aʻo le i faia se faʻamaʻiga mulimuli, ua faia se suʻesuʻega ma se eseesega o siama.

    Faʻamālōlō togafitiga

    O le sini o le taofi lea o le faʻaogaina o le faʻaogaina, le faʻaaogaina o le mafuaaga na mafua ai le faagasologa, aveesea le fula o le tino paʻu. O togafitiga faasao e aofia ai:

    1. O mea faʻapitoa e faʻamalolo ai spasms - "No-shpa", "Papaverine", "Buscopan", faʻataʻitaʻi - "Baralgin", "Acetamifen". Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le vai o le vai.
    2. Faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi ma fualaau oona lea e faʻamalolo ai le mumū i totonu o le gaʻo ma gasegase o le pancreatic, toe faʻaleleia faiga faʻavae.
    3. Faʻafouina togafitiga. O vailaau pancreatic enzymes ua faatonuina: Pancreatin, Creon, lea e faafaigofieina ai le gaogao o palatini, gaʻo ma gaʻo.
    4. I uluaʻi laʻasaga, ua aveese maa e ala i fualaau lauiloa: Ursosan, Henodiol, Ursodiol. O togafitiga e umi se taimi, ae o le faʻaaogaina o tupe e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol toto. O fualaau faasaina e mafua ai le faataapeina o le fuafuaina. Ae ui i lea, e le mafai ona faʻaaogaina e aveese ai ni mea tetele i le tulaga o le fuafuaina o gallstones ia e le mafai ona faʻaaogaina e fualaau.
    5. Le faʻamoemoe o le taumafa. Meaʻai i faʻamaʻi o le pancreas e taua tele. E fesoasoani le taumafataga e faʻamalosia le aʻafiaga o togafitiga, ma avea ma puipuiga o osofaiga fou. O tulafono autu o ni meaʻai paleni, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le falai, o le faamamafa i luga o masini fuālaʻau suamalie ma paluga pateta ma paluga - pata ma le oatmeal. Ua fautuaina e le fomai e inu le tele o vai i le aso. E aoga le acidify le vai i le sua o le tipolo.
    6. Togafitiga ma vailaau faaleaganuu e faaaoga ai togafitiga faafomai. O faʻamalologa faʻamalosi o linden, chamomile, paʻu mimiti, o le St. John's wort e faʻaitiiti lava ona aveese le oneone, fesoasoani e faʻamalo le afaina o le pancreatic ducts ma le pancreas.
    7. Faʻaliliuina le ava ma le ulaula, o se olaga ola malosi.

    O auala togafitiga faasao e faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi, ae le o maʻa uma i le pancreas e mafai ona solo i lalo ole aʻafiaga o fualaau. Ona tatau lea ona ave faʻamalamalamaina e ala i le faʻaaogaina poʻo se isi metotia.

    O togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina ai tekinolosi fou

    Faʻaalia togafiti e leai ni taotoga faʻaonaponei mo le aveesea o laʻititi laʻititi:

    • siakiina o le faʻaaogaina o maʻa - aveeseina o faʻavae e faʻaaoga ai se vailaʻau fiber optic,
    • faʻafefe o le galu o le galulolo - faʻasalaina maa e faʻaaoga ai le ultrasound, o vaega totoe o loʻo aveesea mai le tino.

    O nei metotia e faigofie atu i tagata gasegase ona faʻafefe nai lo taotoga faaleaganuu, ae ui i lea, e le mafai ona aveʻesea i luga o le ulu poʻo le tino o le pancreas i auala tutusa.

    Togafitiga

    Faʻaogaina togafitiga faʻaaogaina i le tulaga o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi, faʻatasi ma:

    • malosi malosi e le mafai ona aveʻesea faʻamaʻi,
    • osofaiga masani ma faaumiumi
    • mamafa o le mamafa ma le le atoatoa,
    • le televave o le tuputupu aʻe o togafitiga faʻaleagaina i le pancreas.

    O le taotoga e fesoasoani e puipuia ai le maʻi mai le tele o faʻavae, e maua ai le avanoa e maua ai le saolotoga o le manava faʻanatura.

    Pancreatotomy - faʻaaogaina e suʻe ai maa e ala i le faʻaaogaina o le taʻavale. Afai o le maʻa naʻo ia, e faʻasese le tino o le tino i luga ae o le maʻa, e faʻateʻa e le fomai tipitipi le fausaga. Afai e tele maa, e tatalaina le laʻau i luga o le umi o le tino o le gland, ma faasolosolo malie le aveesea o le fuafuaina.Mo le puipuia o toe foʻi mulimuli ane ma faʻalavelave, o le puʻeina lelei ma le faʻamamaina o sinuses ma faanoanoaga mai sina pito sili ona itiiti ma oneone.

    O le taotoga e aveese maa e faigata, i nisi tulaga e le mafai ona fai e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga. A maua maʻa i totonu o le pancreas, faʻagasolo i luma le faʻaogaina o siama, suia suiga i le okeni, e oʻo atu i atrophy.

    Puipuiga o Pancreatolithiasis

    O maa i le pancreas i le tele o tulaga, o se taunuuga o le faʻaleagaina o le gaioiga e mafua mai i isi faʻamaʻi. O le pancreatitis e masani ona togafitigaina ma le faʻaumatiaina o le mafuaaga o le maʻi.

    Puipuia o faʻamaʻi o le biliary system, o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e puipuia ai faʻamaʻi matautia faʻaleagaina i le pancreas, e aofia ai le pancreatitis. O fualaau mo togafitiga gasegase e avea o se auala e aveesea ai le leaga o le gaioiga o le biliary, o se mea e puipuia ai le puipuia o faamai matautia o totoga i totonu.

    I le mulimuli ai i se taumafataga, o le'alofia o le ava malosi ma le ulaula o le a fesoasoani e toe faʻafoʻi le soifua maloloina, e avea o se mea puipuia mo le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi, aemaise lava le pancreas.

    O se olaga ola malosi o se tulaga taua mo le soifua maloloina ma le ola umi. O le manava malosi tele mo le puipuia o le toe foʻi mai o le pancreatitis. O le savali o se uiga taua o se olaga ola maloloina. O se mea manaia lea o le gaioiga faaletino, e sui ai taʻaloga i le falemaʻi. O se taua taua o le savaliga sopo o le aafiaga faʻamalolo o le feʻaveaʻi, vaalele fou ma le faʻalagona lagona. E faigofie ma aoga i le tuʻufaʻatasia o le savavali ma le manava.

    Faasaoina le tusiga e faitau mulimuli ane, pe fefaʻasoaaʻi ma uo:

  • Tuua Lau Faamatalaga