Aisea e afaina ai oʻu mata i le maʻisuka?

I le i ai o le maʻisuka, o se suʻesuʻega masani e se fomaʻi maʻi e manaʻomia. O le maualuga o le suka e afaina ai le mea vaaia, ona o le mataʻituina o mata ua amata ona faasolo ina leaga. O le faʻaleagaina o le tino i le maʻisuka o se mea e masani ai, o se faʻalavelave talitutusa e matauina i tagata e 20 i le 75 tausaga.

Ona o le faateleina o le toto toto i se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le tioata e afaina, lea e oʻo atu ai i le solia o le mafai ona iloa. Ina ia faasaʻo le faʻaaliga, muamua lava, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faia mea uma ina ia toe foʻi atu ai le fuainumera i le tulaga maualuga. Faatasi ai ma le mataituina e le aunoa, o le a faaleleia atili le vaai i totonu o le tolu masina.

Afai o le maʻisuka ua faanenefu le vaʻaia, o lenei tulaga e mafai ona taʻu mai ai le i ai o ni mataʻaiga mataʻutia mata. I le avea ai o se tulafono, o le tagata maʻi e mafai ona i ai faʻafitauli i le maʻisuka, e pei o le glaucoma, faʻasaʻo, retinopathy.

Atinaʻega Cataract

O faʻataʻitaʻiga o se mea e faʻapogisaina ai poʻo mata o mata o le mata, lea e maua i totonu o se tagata soifua maloloina se tino manino. Faafetai i tioata, o se tagata o loʻo i ai le tomai e taulaʻi atu i nisi ata e pei o se mea pueata.

O le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga e mafai ona tupu i totonu o soʻo se tagata, ae o le maʻisuka e iai se faʻafitauli faapena e tupu i le matua, ma o le maʻi e amata vave ona alualu i luma. E le mafai e mata ona taulai atoa i punavai malamalama ma o le maʻisuka ei ai se faaletonu vaaia. O faʻamaoniga e faʻaalia e pei o se faʻaaliga po o le leai foi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e lua ituaiga o faʻataʻitaʻiga ua iloa:

  • O le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻasolosolo pe faʻasaina i le maʻisuka o loʻo tupu i totonu o laupepa subcapsular o le tioata. O se faʻafitauli faapena e tupu i tagata e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.
  • O le atinaʻeina o senile poʻo faʻasalaga faʻapitoa e tupu i le matua ma mafai ona matauina i tagata soifua maloloina. ae faʻatasi ai ma le maʻisuka, e vave tele le vevela, o lona uiga o le taotoga masani e manaʻomia.

O le togafitiga e faia e ala i le aveeseina o le tioata, nai lo le tuʻuina o se mea toto.

I le lumanaʻi, faʻasaʻo le vaʻai, tioata poʻo tioata faʻafesoʻotaʻi mo le maʻisuka e faʻaaogaina.

Glaucoma atinae

A faʻafefea faʻaleleia alavai o le vai i totonu o mata, e faʻapupulaina. Ona o lenei mea, ua i ai le faateleina o le mamafa, o se faaitiitia o le vaai i le maʻisuka ma le atiina ae o se faamai e pei o le glaucoma. Faatasi ai ma le faateleina o le aʻafiaga, ua afaina ai neura ma vaʻa toto o mata, o lea ua faʻaitiitia ai le vaʻai.

O le tele o taimi, o le uluaʻi laʻasaga o le glaucoma e le o faʻatasi ma faʻamaoniga manino, ma e iloa e se tagata e uiga i se faʻamaʻi pe a oʻo ina ogaoga le maʻi ma amata ona faʻaitiitia le mataʻutia. I se tulaga e le masani ai, o faailoga e faʻaalia e le ulu o le ulu, tiga i mata, vaʻavaʻai mata, mata malulu, glaucomatous halos i tafatafa o le moli, ma o loʻo i ai foi se faaletonu vaaia i le maʻisuka.

E tatau ona togafitia se faʻamaʻi ma le fesoasoani o le mata mata mata, vailaʻau, ma le togafitiga faʻapipiʻi ma le faʻasalaga o le vaaiga i le laser.

Ina ia aloese mai faafitauli matuia, e taua le asiasi soo i tagata fomaʻi ma faia suʻesuʻega i tausaga taʻitasi, o isi taimi e ono manaomia ai ni mea e manaʻo ai mo le maʻisuka.

Le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e afaina ai le vaaiga. O le faʻalavelave masani o le faʻamaʻi o le maʻisuka retinopathy poʻo le microangiopathy. Ona o le faateleina o le suka i totonu o le toto, ua faaleagaina ai tamai vaa, lea e mafua ai ona faaleagaina le mata. E faatatau foi i microangiopathy o le solia lea o neura, fatu fatu fatu, maʻi fatu.

Talu ai o le vaʻai ma le maʻisuka e fesoʻotai fesoʻotaʻi, e taua le iloa o le retinopathy i se taimi muamua o le maʻi, a faʻapea e mafai e se tagata ona maua le tauaso pe afai e le togafitia. Faʻatasi ai ma le umi o le soifua o le maʻisuka ma i le vaitau o le alualu i luma o le faʻamaʻi, o le aʻafiaga o faʻafitauli e faʻatupulaʻia tele.

E tele ituaiga o retinopathy o le maʻisuka:

  1. O le retinopathy pito i tua o se mea matautia lea na faaleagaina ai le toto toto, ae o le vaaiga mamao e tumau pea. Mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻafitauli, e taua le pulea o le suka toto, siaki le toto ma le cholesterol.
  2. Maculopathy e maua pe afai o se vaega taua o le macula ua faaleagaina i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le vaaiga mamao ua faaitiitia.
  3. O le atinaʻeina o le retinopathy faʻateleina e tupu i le tupu aʻe o toto toto fou. O le faateleina o le le lava o le okesene e afaina ai vaʻa o mata, o le mafuaʻaga lea e amata ai ona vevela, faʻafeiloaʻi, ma toe faʻaleleia ipu.

O le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka e masani lava ona matauina i le lima i le sefulu tausaga talu ona faʻamaonia le maʻisuka i tagata. I tamaiti, o se soliga tulafono e seasea ma e na o le taimi o le talavou e lagona ai.

I le ituaiga 1 faʻamaʻi, o le mataupu o le retinopathy o le vave ma le saoasaoa vave, ituaiga 2 faʻamaʻi faʻatasi ma se soliga i le ogatotonu o le retina.

Togafitiga mo le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai togafitiga laser ma taotoga. O vaʻa mama e faʻaogaina, ona o lenei galuega vaaia o loʻo puipuia.

Ina ia taofia le atiina ae o le faamai, e tatau ona e tuua le ulaula, i tausaga uma e faia se suʻega suʻesuʻe. O fafine maʻitaga o loʻo i ai se faʻamaʻi o le maʻisuka e tatau ona faia se suʻega atoa e le fomaʻi i le uluaʻi masina.

O le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai masini komepiuta faʻaonapo nei. Ina ia iloilo le setete o le retina, e iloiloina ia ata vaaia. O le gafatia o nerve namu o le toeina ma le faʻaoga o neura ua faʻamoemoeina e faʻaaoga ai suʻesuʻega o le electrophysiological. O le totonugalemu o le mata e suʻesuʻeina foi e le ultrasound.

E le gata i lea, o le mamafa o le intraocular e fuaina ma o le suʻesuʻega o loʻo suʻesuʻeina.

Faʻafefea ona aloese mai le mai suka ile Vaaiga Taulaʻi

Ua atiaʻe e fomaʻi se taʻiala faapitoa mo tagata ua maua i le maʻi suka, lea o loʻo aofia ai ni faʻamatalaga patino mo le tausiga o le mata, lea e fesoasoani e puipuia le gau o le vaai i le maʻisuka:

  • I le maʻisuka ituaiga 1, e tatau i le tagata gasegase ona suʻeina mata ma tamaiti vavalalata i totonu o le tolu i le lima tausaga talu ona faʻamautu e le fomaʻi le siama.
  • I le maʻisuka ituaiga 2, o se suʻesuʻega lava e tasi e faia e le fomaʻi poʻo le fomaʻi o loʻo faia i se aso na muamua atu.
  • Mo soʻo se ituaiga faʻamaʻi, ole suʻega a se fomaʻi e tatau ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga, afai ei ai ni ou faafitauli, e tatau ona e asiasi i le fomaʻi i taimi uma.
  • Afai o se fafine ua maua i le maʻisuka o le fuafua lea o se maʻitaga, e tatau ona suʻesuʻeina le ata vaaia i luma ma ao faagasolo le gaioiga. I le maʻisuka faʻamama, e le manaʻomia se suʻesuʻega faapena.

Ina ia taofia le atinaʻeina o faʻafitauli ona o le maualuga o le suka, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma fua le toto toto. Afai ei ai ni faʻalavelave masalomia, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. E taua le popole pe afai e faʻafefeteina le vaʻaia, "pu", togitogi uliuli po o moli malamalama o loʻo matauina i le matamataga.

O le fomaʻi i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i faʻamaʻi mata.

Mafuaaga o Maʻi Mata

O le toto maualuga o le suka o le mafuaʻaga lea o le tauaso i tagata e 15 i le 80 tausaga. O mafuaʻaga autu o le leaga o mata i le maʻisuka:

  • Suiga i le ogatotonu o mata. E masani lava, e le o vaaia le faafitauli, o le mea lea e lamatia ai le tino. E naʻo le fomaʻi e mafai ona iloa.
  • Faʻaleagaina o mata i le maʻisuka e oʻo atu ai i le mumū o lenei vaega ma le atinaʻeina o "karite" i luga o laumata.
  • O faʻataʻitaʻiga o se faʻafefe o le tamaititi lea e faʻaalia ai le faʻaleagaina ma le tauaso.
  • Mata o le nevapathy - faʻalavelaveina le gaioiga o neura i totonu o vavaega ona o se mata le mautonu.
  • Glaucoma o se faateleina o le mamafa i mata.
  • O le retinopathy o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e faʻaleagaina ai le vaʻai ma foliga mai i luma o mata.

O suiga i le atigi mata o le mata e mafai ona tupu ma le le mautonu. Ae peitai, o latou ia e taʻitaʻi atu ai i faʻalavelave poo le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga.

O le afaina o mata o le faafitauli autu lea e feagai ma se tagata maʻi na maua i le maʻisuka. Faʻaleagaina o mata i le maʻisuka po o le mumū e mafai ona ese mai: mai le vevela o le karite i le susulu o le pito o le laumata, lea e tau atu i le aau o le laumata ma faaputuputu le tulei i luga o le atigi mata. I tulaga uma e lua, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi e faatonu togafitiga ma faʻafefe. Afai e te amata togafitiga, ona i ai lea o se siama o mata, ma sosoo ai ma le toto i le tino.

O faʻataʻitaʻiga o se matagi mata tioata. E atiina ae ai le maʻisuka, e le gata i matua ma talavou. O le faʻamaʻi e salalau mai i pito o le tamaititi, ma, pe a le toaga, o le a aafia le vaega aafia i le mata atoa. I le laasaga muamua, o le a aliali mai ni paʻu uliuli i luma o mata.

O se tasi o manua ogaoga o le maʻisuka e oʻo atu i le tino. O lea faʻamaʻi o le neuropathy mata. Faʻatasi ma le neuropathy, o le gaioiga o le mata e faʻavaivaia poʻo faigata i le gaioiga o le lafoaʻi o le la, lea e mafua ai ona tapunia le mata. E faatonuina e le fomaʻi se taumafataga e lua pe tolu masina, lea e vavaeese atoa ai le masima ma le polotini mai le meaai. Faatasi ai ma le faamai, ua fautuaina e lafoaia amioga leaga: ulaula ma inu ava. Afai e te lafoaʻi le fautuaga a se fomaʻi, o le ae manaomia le faʻaogaina o se kosi lona lua o togafitiga pe o le ai ai se faʻafitauli le mafai ona faʻaaogaina.

Faʻatasi ma le glaucoma, atonu e le o ni faʻamaoniga seʻia oʻo ina oʻo le faʻasalaga mulimuli ma sili ona ogaoga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi. I se tulaga e le masani ai, o le faailoga e iloa ai lava ia i le masani o le ulu o le ulu ma le susu mai mata o mata, lea e mafua ai lagona le lelei. O togafitiga e tatau ona amata vave, ona o le faʻamaʻi e iloa i le amataga. E toetoe a le mafai ona toe faʻafoʻi le faʻaaliga i se tulaga maualuga o le maʻi. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina se numera o mataʻu ma vitamini, faʻapea foi ma se meaai faapitoa.

O le retinopathy o le maʻisuka o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le tino vascular system. O le retinopathy o se tasi o faamaʻi matautia o le retina. E masani lava ona atiae i tagata ua fefefe i le maʻisuka mo le silia ma le tausaga. Afai e le o iloa le faamaʻi i le amataga, ma o le tagata maʻi e le toaga, ona i ai lea o se maualuga maualuga o le leiloa o le vaʻai. I vailaau faʻasoifua maloloina, ua iloa ai ituaiga ituaiga o naona, e aofia ai:

  1. Le faʻamaina - o se ituaiga o loʻo i ai le faʻaleagaina o toto, ae leai se mea e taofia ai le vaʻai. Ae ui i lea, e tatau ona e siaki lou toto suka ma mulimuli i faatonuga a le fomaʻi. E faigofie le alualu i luma i se tulaga sili atu ona ogaoga.
  2. Muamua faʻamalosi - o se ituaiga e tupu ai le afaina tele. Faia i le taimi o le faateleina o le mamafa i totonu o vaa. E ono oʻo mai i luma o mata ma se faʻaopoopoga tele o togitogi uliuli. Mai lenei mea, o le vaaiga mamao ua matua le lelei lava.
  3. Proliferative - i lenei tulaga, faatasi ai ma le osooso malosi i le mamafa, na gase ai vaa. O le toto e sao atu i le tamaititi, lea o loʻo iai se toto toto e faʻafefe ai le vaʻai. E masani ona taʻitaʻi atu i le glaucoma.

Faatasi ai ma le rheniopathy, e tatau ona e faʻalogo lelei i lau fomaʻi. Pe a togafitia se maʻi faapena, o meaola manu e matua vavae ese mai le meaai. I le tele o tulaga, ua suia i latou i meaʻai.

Togafitiga mo le maʻisuka

O maʻi suka e tatau ona sili atu ona mataala i lo latou soifua maloloina ma siakiina e le aunoa a latou maualuga o le suka toto, talu ai o soo se gaoioiga sese e mafai ona afua ai le atinaʻeina o ni faafitauli ogaoga, e aofia ai le retinopathy.

O lenei tulaga e faʻaalia i le leai o se faʻaaliga, faʻafefeteina o le ata vaaia poʻo le faʻaalia o se veli i luma o mata. Ae peitai, faatasi ai ma le fesili pe o le a le mea e fai pe afai e afaina le maʻisuka, o le tele o le maʻisuka e le o faanatinati e faafesootai se fomaʻi ma taumafai e foia o latou lava faafitauli.

Ae o le faia o lena mea e le mafai, talu ai o faafiafiaga a le amateur i lenei mataupu e mafai ona oo atu ai i se vaaiga sili atu ona faaletonu.

Faʻaiʻuga o le gau o le vaʻai

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi lea e toetoe lava o taimi uma i luga o le maualuga o le maualuga o le toto.

O lenei mea leaga e afaina ai le vascular system - o puipui o toto toto ma capillaries e avea ma mea vevela, o le a le toe aoga ma e masani ona faaleagaina.

Faʻasaga i lenei talaaga, faʻalavelave le toto, ona o meaʻai e ulu atu ai i siama ma tisipesa o le tino.

O le iʻuga o faʻafitauli faʻapitoa, o faafitauli e tulaʻi mai ma totoga o faʻaaliga, talu ai latou te fafagaina le toto. E le gata i lea, i le fausiaina o mata (retina, body vitreous, nerves optics, fundus, ma isi mea) o gaioiga e tutupu, e mafua ai le faaitiitia o le faʻaaliga. E taʻua lenei mea o le retinopathy o le maʻisuka.

Faatasi ai ma isi mafuaʻaga e ono i ai se faʻaititia o le faʻaaliga i le maʻisuka, o maʻi nei e mafai ona iloga:

O nei siama maʻi e masani lava ona maua i le maʻisuka, ma o latou foi o se taunuuga o le le atoatoa o le taʻavale.

Ae e tatau ona maitauina o le itiiti ifo o le paʻu o le vaʻai e mafai ona matauina i le maʻi i taimi taʻitasi ma i le taimi tonu lava e tupu tele ai le suka o le toto.

I lenei tulaga, ina ia mafai ai ona faʻamautuina o latou tulaga, e tatau ona faia ni gaioiga e faʻaitiitia ai le kulūkose i totonu o le toto.

O le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o totoga o le tino i le maʻisuka, ua tupu lemu, o le mea lea, i le amataga o le atinaʻega o nei faiga, o le tagata maʻi lava ia e le o maitauina suiga taua i lana ata vaaia. Mo le tele o tausaga, e mafai ona lelei le vaʻai, tiga ma isi faʻailoga o soʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai foi ona leʻo atoa.

E taua le gauai atu i faailoga muamua o le faaletonu vaaia i se taimi talafeagai, talu ai ona pau lea o le ala e taofia ai lona faʻaitiitia

Ma pe a oʻo ina oʻo atu le faʻaleagaina o gaioiga i se vaega patino o la latou atinaʻe, e mafai e le tagata maʻi ona aʻafia i faʻamaoniga nei:

  • veli i luma o mata
  • pogisa po o "goosebumps" i luma o mata,
  • faitauga faigata e le i matauina muamua.

O faʻamatalaga muamua ia e iloa ai ua amata ona faʻagasolo lelei le togafitiga ma o le taimi lea e taulimaina ai. Ae masani lava, o le tele o le maʻisuka latou te le taua le taua i nei suiga i le ata vaaia ma aua neʻi faia ni fua.

Ae peitai, e atili ai ona leaga ma leaga. Vaʻaia le faasolosolo malie o le vaʻaia, mai luga o le maso mata, ulu o le ulu, o loʻo i ai le tiga i mata ma se lagona o le matutu. Ma i le taimi tonu lenei, e masani lava ona o atu tagata gasegase i le fomaʻi ma faia se suʻega, lea e mafai ai ona iloa le atinaʻe o le retinopathy.

Taua! Ina ia aloese mai na taunuuga i le maʻi suka, pe a uma se faʻamautinoaga, e fautuaina e asiasi i se fomaʻi mo togafitiga 1-2 taimi i le tausaga!

O togafitiga faʻataʻitaʻiina e faʻamaonia ai le faʻaleagaina o gaioiga i mata atonu e aofia ai:

  • siakiina o mea faitino ma faailoagofie ona tuaoi,
  • suʻesuʻega faʻapitoa mo le faʻaaogaina o meafaigaluega faʻapitoa,
  • fuaina o le mamafa o le toto,
  • Fundus ultrasound.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona ia filifilia le mafuaaga tonu o le leiloa o le vaai ma lona sootaga ma le atinaʻe o le maʻisuka

E tatau ona maitauina o le tele o faʻafitauli o faʻaaliga e tutupu i totonu o tagata na gasegase i le maʻisuka mo le tele o tausaga (20 tausaga pe sili atu). Ae o togafitiga faafomaʻi, e masani lava ona i ai mataupu pe afai o le suʻesuʻega o le maʻisuka ua leva ona oʻo mai i le talaaga o le le lelei o le faʻaaliga.

Taua! Afai e te vaʻai i se fomaʻi i se taimi talafeagai ma togafitia ou mata i le maʻisuka, e le gata ina mafai ona e taofia se matāua o le vaʻaiga, ae faʻapena foi ona faaleleia lelei.

O le toe vaʻai o le mata o se faʻalavelave atoa o sela faapitoa e faia ai se galuega sili ona taua. O i latou e liliu le malamalama e pasi atu i le tioata i totonu o se ata. O le isi, o le nerve opani e fesoʻotaʻi atu i le galuega, lea e faʻafeiloaʻi ai ata vaaia i le faiʻai.

Pe a faʻalavelaveina le toto totoʻa o le tino, ona amata ai lea ona maua ni meaʻai laiti, e mafua ai ona mataituina se faʻaitiitia maliega o galuega a le retina ma le nerve opic, o se taunuuga o le toe amataina o le retinopathy o le maʻisuka.

Faʻagasologa i totoga o le faʻaaliga i le retinopathy o le maʻisuka

I lenei tulaga, o le faaitiitia o le tino vaaia e tupu mai ona o le faateleina o le mamafa o le toto, faaleagaina o capillaries ma gataga.

O lenei tulaga i vailaau e taua o le microangiopathy, lea e tupu foi i maʻi fatugao.

I le tulaga pe a aafia le faʻamaʻi i vaʻa tetele, ona tatou talanoa lea e uiga i le macroangiopathy, lea e aofia ai foi tulaga faʻaleagaina e pei o le infarction myocardial and stroke.

Ma o le tele o suʻesuʻega ua faʻamaonia ai pea le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le atinaʻeina o microangiopathy, o le mea lea e tasi le vaifofo i togafitiga o lenei maʻi, o le faʻasaʻoina lea o le maualuga o le suka. Afai e le faia lenei mea, o le a naʻo le alualu i luma o le retinopathy.

I le tautalagia o foliga o lenei faʻamaʻi, e tatau ona maitau:

Tuai maʻi ma ona faʻaʻailoga

  • faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le retinopathy e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina tele o neura optics ma le le atoatoa o le vaʻai,
  • o le umi le umi o le maʻisuka, o le maualuga o le lamatiaga o faʻafitauli o le vaʻai,
  • afai e te le gauai atu i le atinaʻeina o le retinopathy i se taimi talafeagai ma aua nei faia ni togafitiga faafomaʻi, ona toetoe lava a le mafai ona aloese mai le leai o se vaaiga,
  • o le tele o taimi, o le retinopathy e tupu i tagata matutua, i tamaiti laiti ma tagata e 20-45 tausaga le matua e seasea ona tupu.

O le tele o tagata gasegase e masani ona fesiligia i latou lava: pe faapefea ona puipuia o latou mata i le maʻisuka? Ma o le faia o lenei mea e faigofie lava. E lava le asiasi soo atu i se tagata fomaʻi ma mulimuli i ana fautuaga uma, faʻapea foʻi ma le faia o gaoioiga e mataʻituina ai le maualuga o le suka.

O suʻesuʻega faʻasolosolo ua faʻateleina ona faʻamaonia pe afai o se tagata gasegase e taʻitaʻia se olaga saʻo, leai ni amio leaga, e masani ona inu vailaau ma asiasi i se tagata fomai maʻi, ona mafai ai lea ona faaitiitia le maʻi suka i le 70%.

I le aotelega, e 4 laasaga o le retinopathy e iloga:

  • talaaga o le retinopathy
  • maculopathy
  • faʻateleina o le retinopathy,
  • cataract.

Tulaga o le atiina ae o le retinopathy o le maʻisuka

Suʻega faʻasolosolo

O lenei tulaga ua mafua ona o le le lava o le okesene i totonu o vaa e maua mai ai totoga o le toto, o se taunuuga o nei vaa fou ua amata ona fausia i luga o le pito i luga o le tupe e mafua ai ona faaleagaina.

O se taunuuga o mea uma o loʻo i luga, o loʻo amata ona amataina se faʻataʻaloga, lea e faʻaalia i le faʻapogisaina o le tioata, pe a oʻo i se tulaga masani e iai sona foliga manino. Pe a faʻapouliuligia ia tioata, o le mafai ona taulaʻi le ata ma iloa le eseesega o mea faitino e faʻaititia, o se taunuuga o le mea na toetoe lava a leiloloa uma ai lana vaai.

E tatau ona maitauina e faapea i le maʻisuka, e sili atu le tele o taimi e iloa ai faʻataʻitaʻiga nai lo tagata soifua maloloina, ma e faʻaalia ai lava ia ma faʻamaoniga e pei o ata felelei ma vaaiga leai.

Le togafitiga faafomaʻi o togafitiga e le o faʻatinoina, talu ai ona e le maua ai ni faaiʻuga. Mo le toe faʻaleleia o le faʻaaliga, e manaʻomia le taotoga, o le taimi lea e suia ai tioata leaga i se mea na totoina.

Ae tusa lava pe a uma lenei mea, o le tagata maʻi e tatau ona ofuina i taimi uma ia tioata pe faʻafesoʻotaʻi tioata.

O se faʻataʻitaʻiga lelei o le faʻapefea ona foliga mataʻituina mata o le mata E masani lava ona i ai se ala faigata o le retinopathy i le maʻisuka, o le siakiina o le afaina o le tino.

O le potu pito i luma o le mata ua tumu i le toto, lea e aofia ai le faateleina o le avega i luga o le tino o le tino ma le toso malosi o le vaaiga i ni nai aso.

Afai e ogaoga le afaina o le gasegase ma o le potu atoa o le mata ua faatumulia i le toto, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi, aua o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le leiloa atoatoa o le vaʻai.

Faatasi ai ma le atinaʻe o le retinopathy i le maʻisuka, o togafitiga uma lava e amata i le fetuunaiga o meaʻai ma le faateleina o le gataifale. Mo le mafuaʻaga lenei, e mafai ona faʻataʻitaʻiina sauniuniga faapitoa e tatau ona matua faʻamautinoa e tusa ai ma le polokalame na faatonuina e le fomaʻi.

E le gata i lea, e manaʻomia e tagata gasegase le mataʻituina o latou suka i le toto, ave fua o le suka, ma faʻaaogaina inisua.

Ae tatau ona maitauina o nei mea uma e aoga i na o le amataga o le retinopathy.

Afai o le tagata maʻi ua iai se faʻafitauli faʻapitoa mataga, o le a le faʻaaogaina metotia faasao, talu ai latou te le tuʻuina mai soʻo se iuga.

I lenei tulaga, o le faʻamaʻiina o le laser o le retina, lea o loʻo faʻatinoina e faʻaaogaina ai mea faʻalelalolagi, e maua ai se taunuʻuga manuia. O lenei faiga e matua leai lava se aoga mo le maʻi ma e le sili atu i le 5 minute. Faʻalagolago i le maualuga o le faʻamalolo ma le faʻaleagaina o lapisi, o le manaʻomia mo le faʻamalosia o le laser e mafai ona tupu soo.

I le tulaga na maua ai le maʻi i le glaucoma o le maʻisuka, ona faia lea o togafitiga e pei ona taʻua i lalo:

  • vailaʻau - faʻapitoa vailaʻau faʻamalositino ma mata o mata e faʻaaoga e fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa o mata ma faʻalautele le masini vascular,
  • taotoga - i lenei tulaga, togafitiga laser poo vitrectomy e masani ona faʻaaogaina.

O le taotoga o le togafitiga pito sili lea ona lelei mo mataʻi mata e maua i le maʻisuka

O le Vitrectomy o se ituaiga o togafitiga faʻapitoa lea e faia i le taimi o le vevela i totonu o le tioata vitio, vavaeeseina o le retina poʻo pe a faʻaleagaina le suʻega ata.

E le gata i lea, o le vitctomy e masani ona faʻaaogaina i tulaga e le mafai ai ona toe faʻafoʻisia le gaioiga o totoga o le faʻaaliga e faʻaaoga ai isi metotia o togafitiga.

O lenei faʻataʻitaʻiga e naʻo le faʻaaogaina o le faʻamaʻi lautele.

E tatau ona malamalama e faʻapea afai o le maʻi o le maʻisuka e faʻaalia i le leaga o le tino, ona e le manaʻomia lea ona toso se taimi. Naʻo ia lava, o lenei tulaga o le a le pasi, i le lumanaʻi, o le a na o le faʻalauteleina o le faʻaaliga.

O le mea lea, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai ma suʻesuʻeina le tupe.

Pau le filifiliga tonu i lenei tulaga o le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi, tausia se soifua maloloina lelei ma le mataʻituina faifaipea o le atinaʻe o le maʻisuka.

Faamai o le mata i le maʻisuka ma metotia mo togafitiga

O le maʻi suka o se maʻi o le endocrin, faʻaalia i le faateleina o le kulukose toto. O le faʻamaʻi e faʻaalia i se umi umi ma le atinaʻeina o faʻalavelave matuiā.

E le mafai ona suia suiga i le tagata suʻesuʻe: e toetoe lava o foliga uma o mata e aafia - o le vitreous, retina, lens, nerve opic.

O le retinopathy o le maʻisuka o se gasegase vascular e mafua mai i le maʻisuka malosi. I totonu o le fatu o lenei maʻi mata ua faaleagaina i vaʻa laiti.

I le atinaʻeina o siama mata i le maʻisuka, e tele tulaga e iloga ai:

  • Faʻateleina le faʻaaogaina o le toto totoʻa.
  • La latou gaʻo.
  • Totoina o le toto i le retina.
  • Hypoxia i totonu o vavae o mata.
  • Tuputupu ae i le mata o vaʻa fou "vaʻaia".
  • Lafoaʻi o le tino.
  • Puckinging and retinal contraction.
  • Faʻaaogaina o le tino.
  • Vaʻaia le vaʻai i le maʻisuka.

O faʻamaʻi o le tino e masani lava e le afaina ma e matua leai lava se leaga. Faailoga o le retinopathy o le maʻisuka e faapenei:

  • I se amataga vave - o se veli i luma o mata, faigata i le galue ma le faitau e oʻo lava i le vaʻavaʻalata, vaʻa felelei ma "goosebumps" i luma o mata, mafaufau le lelei i le maʻisuka.
  • I se taimi tuai - o se toso malosi i le faʻaaliga.

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te faʻaalia faailoga o le faʻafitauli o le tino i le taimi o le siama.

Ituaiga o Maʻi Mata

O ituaiga autu o le mata i le maʻisuka:

O le retinopathy pito i tua e iloa ai le tele o le faaleagaina o toto toto o le retina ma le faʻasaoina o le faʻaaliga.

Maculopathy e faʻaalia e ala i le faaleagaina o se vaega taua - o le numera. O lenei ituaiga o retinopathy e faʻaalia i le faʻaitiitia o le vaʻai i le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma le retinopathy, o toto fou toto i le retina e tupu. O le mafuaʻaga o lenei mea o le le lava o le okesene i totonu o vaʻa afaina o mata, lea e sili atu ona vevela ma paʻu i le taimi. O le tino, o lenei ituaiga o le maʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaaliga.

Faʻailoga

O faʻamalositino o launi mata i le maʻisuka e faia faʻatasi e tagata fomaʻi ma fomaʻi.

O auala autu o suʻesuʻega:

  • Suesuega Faaputugatupe e se tagata poto faapitoa i le mafaufau.
  • Ophthalmoscopy
  • Biomicroscopy
  • Visometry
  • Perimetry.
  • Fiaorescence angiography.

Naʻo suʻesuʻega muamua o le a fesoasoani e taofi le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tino i le maʻisuka ma tausia le vaʻai.

Faʻatau togafitiga

Togafitiga o maʻi o le maʻisuka e amata i le faʻamautuina o mea taumafa ma le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le maʻisuka. E tatau i tagata mamaʻi ona mataʻituina pea le toto toto, ave suālaʻau maualalo ma faʻaaogaina le metabolism carbohydrate.

O le togafitiga o le mata mo le maʻisuka ua manatu nei e le aoga, aemaise lava pe a oo i ni faafitauli ogaoga.

Faiga faʻavae

O le coagulation laser retinal o se togafiti faʻaonapo nei mo le retinopathy o le maʻisuka. O le taotoga e faʻatino i luga o se mea i fafo atu i lalo o le faʻamaʻi faʻaleagaina mo le 5 minute. O le taotoga e faia i le 1 poʻo le 2 vaega, lea e fuafuaina e le tikeri o le faʻaleagaina o le tupe. O lenei taotoga e tele sona sao i le toe faʻaleleia o le faʻaaliga.

Faʻalavelave matuia o le mata i le maʻisuka - o le gasegase o le mafaufau, o le taʻavale o le retinal detachment, le glaucoma lua e togafitia e le taotoga.

O loʻo i ai auala faʻaonaponei mo lenei: lansectomy faʻapitoa poʻo le ultrasound phacoemulsification. I le faʻaogaina o nei metotia, ua aveeseina ai faʻataʻitaʻiga o soʻo se tikeri o le matua, o loʻo faʻapipiʻi mata tioata e ala i nai mea laiti.

LASIK le laser correction correction mo le maʻisuka ua solia i le tele o gasegase ma e mafai ona faia pe afai e faamaonia e lau tausi soifua maloloina.

Fofoina o faamaʻi mata

O togafitiga e puipuia ai le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka pe taofia foi lona alualu i luma e aofia ai le faʻaaoga o vitamini e faʻafefe mo mata. O loʻo faʻataʻitaʻiina i le amataga o faʻataʻaloga, pe a leai se faʻamatalaga mo togafitiga faʻapipiʻi ma faʻaauau pea le vaaia o le tino.

Vitamini ma isi vaega aoga o lamala o le a lagolagoina ai meaʻai o le tioata ma puipuia le ufitia. E faʻaaogaina faapitoa mo faamoemoega puipuia.

O mata sili ona lauiloa mo le maʻisuka o: Taufon, Senkatalin, Quinax, Catalin, Oftan-Katahrom, Vitafakol. E tofu i latou ma se seti o meaʻai, vitamini, elemene, elemene amino e faʻaleleia ai foliga uma o le mata.

O sauniuniga mo togafitiga mo le maʻisuka e tatau ona aofia ai vitamini C, A, E, B1, B2, B6, zinc, chromium, lutein, zeaxanthin, anthocyanini ma isi antioxidants. E le tatau ona aofia ai le suka i vailaʻau. Faitau atili e uiga i vitamini mo le maʻisuka i lenei tusiga.

  • Faʻamaufaʻailogaina O le maʻi suka o se vailaʻau faʻamaʻi mo le maʻisuka o loʻo aofia ai vailaau faʻasaina, vitamini, minerale, succinic ma lipoic acid. E manaʻomia e puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli. O le fualaau o le fualaau faasaina ua filifilia e le endocrinologist ia amanaia le toto ma le tulaga lautele o le maʻi.
  • "Doppelherz Aseta mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka" o se sauniuniga o le vaitamini-minerale lea e toe faʻaleleia ai lo latou le atoatoa i le tino ma faʻasaʻo faiga faʻavae. O lona faʻaaoga taimi uumi e faʻaleleia le tulaga masani o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le Ophthalmo-DiabetoVit complex o le kamupani lava e tasi e talafeagai foi.
  • "Alphabet Opticum" o loʻo i ai se seti o mea aoga mo le tino atoa, ma mo le masani o le vaai i le mata - le faʻamalama, lycopene, lutein, beta-carotene. O lenei vailaʻau e aofia ai le tele o fualaau o vitamini E ma B2, lea e taua tele i le puipuia ma le toe faʻaleleia o le vaʻai.

E mafai ona faʻagesegese le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka ma faʻamautinoa le vaʻai i le maʻisuka ituaiga 2 e ala i le matauina o se meaʻai, faʻatulagaina kulūkose i totonu o le toto ma ave fualaau faasaina.

Maʻisuka ma le faʻaaliga: o faʻafitauli o le faʻaleagaina ma le leiloa

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi soo atu i se tagata fomaʻi e aloese mai faafitauli o faʻaaliga. O le maualuga maualuga o le kulukosese (suka) i le toto e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe mata mamai e mafua mai i le maʻisuka. O le mea moni, o lenei faʻamaʻi o le mafuaʻaga autu lea e mafua ai le leai o se vaaiga mamao i le matutua o le matutua e 20 i le 75 tausaga.

I le i ai o le maʻisuka ma le faʻafuaseʻi faʻafitauli i mata (foggy visibility), e le tatau ona e alu vave i le au faʻatau ma faʻatau tioata. O le tulaga atonu e le tumau, ma e mafua ai le faateleina o le kulūkose toto.

O le suka maualuga i le suka i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le laumei lemu, lea e aʻafia ai le gafatia e vaʻai lelei. Ina ia toe faʻafoʻi le faʻaaliga i lona tulaga muamua, e tatau i le tagata maʻi ona faʻavasega le maualuga o le kulukose i le toto, lea e tatau ona 90-130 mg / dl aʻo leʻi 'ai, ma 1-2 itula pe a uma le taumafataga, e tatau ona itiiti ifo i le 180 mg / dl (5-7.2 mmol / l ma le 10 mmol / l, i le faasologa).

O le taimi lava e iloa ai e le tagata maʻi le pulea o le maualuga o le toto, o le a amata lemu le toe manuia. Atonu e tusa ma le tolu masina e toe malosi atoatoa ai.

Vaʻai matala i le maʻisuka e mafai ona avea ma se faʻataʻitaʻiga o se isi faafitauli mata - o se mea sili atu ona ogaoga. E tolu ituaiga o faʻamaʻi pipisi e tupu i tagata e maua i le maʻisuka:

  1. Matelaina o le maʻisuka.
  2. Glaucoma
  3. Cataract

Matelaina o le maʻisuka

O se vaega o moli faapitoa e liua le malamalama lea e pasi atu i le tioata i totonu o se ata e taua o le retina. O le namele opene poʻo le faʻataʻitaʻiga e tuʻuina atu faʻamatalaga ata i le faiʻai.

O le retinopathy o le maʻisuka e faatatau lea i faʻalavelave faʻafuaseʻi (e fesoʻotaʻi ma le le lelei o gaioiga o toto) e tupu i le maʻisuka.

O lenei laumei e tupu ona o le faaleagaina o tamai vaa ma ua taʻua o le microangiopathy. Microangiopathies e aofia ai faʻamaʻi o le maʻisuka ma faʻamaʻi fatu.

Afai e faaleagaina le tele o le toto, o le maʻi e taʻua o le macroangiopathy ma e aofia ai faʻamaʻi ogaoga e pei o le taʻavale ma le faʻaleagaina o le myocardial.

O le tele o suʻesuʻega suʻesuʻega ua faʻamaonia ai le mafutaga o le toto maualuga ma le microangiopathy. O le mea lea, e mafai ona foia lenei faafitauli e ala i le faʻamaonia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le maʻi o le retinopathy o le mafuaaga autu lea o le tauaso e le mafai ona faʻafitia. O le umi o le maʻisuka o le mea sili lea ona lamatia ai le retinopathy. O le umi o le maʻi o se tagata, o le sili atu foi lea o le a ia atinaʻe ni faafitauli ogaoga o le vaʻai.

Afai e le iloa le retinopathy i se taimi talafeagai ma togafitiga e le amataina i le taimi, e mafai ona iu i le atoa o le tauaso.

O le retinopathy i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e seasea lava. O le tele o taimi, o le faʻamaʻi e aliali mai i le taimi lava pe a maeʻa.

I le lima tausaga muamua o le maʻisuka, e seasea lava ona atiae le retinopathy i tagata matutua. E na o le alualu i luma o le maʻisuka e tupu ai le lamatiaga o le toe faʻaleagaina.

Taua! O le siaki i aso uma o le maualuga o le kulukose o le toto o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le retinopathy.

O le tele o suʻesuʻega i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ua faʻaalia ai o tagata gasegase na maua le taofiofia o le toto suka i le faʻaaogaina o le insulin ma le inisalini tui na faʻaitiitia ai le gasegase o le nephropathy, o le nerve damage, ma le retinopathy e 50-75%.

O nei maʻi uma e fesoʻotai ma microangiapathy. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani lava ona i ai ni faafitauli mata pe a faʻamaonia. Ina ia mafai ona faʻagesegeseina le atinaʻe o le retinopathy ma puipuia isi pathoces o le tino, e tatau ona e siakiina e le aunoa:

  • toto suka
  • cholesterol level
  • toto maualuga

Faʻalogo i tua

I nisi tulaga, pe a faaleagaina le toto toto, e leai ni faʻafitauli eletise. O lenei tulaga e taʻua o le retinopathy. O maualuga o le suka i lenei laasaga e tatau ona mataʻitu lelei. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o tala o le retinopathy ma isi faʻamaʻi mata.

O faʻataʻitaʻiga o se puaoa po o le faʻapogisaina o tioata e manino atoatoa pe'ā lelei. Faatasi ai ma le fesoasoani a le tioata, o se tagata e vaai ma taulaʻi le ata. E ui lava i le mea moni e mafai e se faʻataʻitaʻetaʻe ona atinaʻe i se tagata soifua maloloina, i le maʻisuka, o faʻafitauli talitutusa e tupu muamua muamua, e oʻo lava i le talavou.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le maʻisuka, e le mafai ona taulaʻi le mata o le tagata maʻi ma ua le lelei le vaʻai. Faailoga o le cataract i le maʻi suka o:

  • vaaiga e leai se avanoa
  • faanenefu vaaiga.

I le tele o tulaga, o le togafitiga o tusi tusi e manaʻomia ai le sui o le tioata i se mea faʻapipiʻi. I le lumanaʻi, mo le faasaʻoina o le vaʻaiga o loʻo i ai se manaʻoga mo tioata faʻafeiloaʻi poʻo tioata.

Glaucoma mo le maʻisuka

I le maʻisuka, o loʻo faʻaaogaina le faʻaleleia o vai faʻavaivai. O le mea lea, e faʻapupulaina ma faʻapupulaina ai le mamafa i totonu o mata.

O lenei maʻi e taʻua o le glaucoma. O le maualuga o le malosi e afaina ai toto toto ma mata o le mata, ma mafua ai le faaletonu vaaia.

O loʻo i ai le foliga taatele o le glaucoma, lea e oʻo lava i se taimi faapitoa e le mautonu.

E tupu lenei mea seia oʻo ina ogaoga le faʻamaʻi. Ma ua i ai nei se mea taua o le leai o se vaaiga mamao.

E sili atu le tele o le glaucoma e faʻatasi ma:

  • tiga i mata
  • ulu matua
  • lapataiga
  • faanenefu vaaiga
  • sosolo faʻasaga i punavai malamalama,
  • leai se vaaiga mamao.

O le togafitiga o le glaucoma o le maʻisuka e mafai ona aofia ai i latou nei:

  1. ave fualaau
  2. o le faʻaaogaina o mata e faʻafefe,
  3. faiga o laser
  4. taotoga, vitrigomy o le mata.

O faafitauli matuia o le mata i le maʻisuka e mafai ona aloese mai le suʻeina o tausaga ma se fomaʻi maʻi mo lenei maʻi.

Faamai o le mata ma le maʻisuka ma a latou togafitiga

O maʻi e maua i le maʻisuka e masani lava ona liliu atu i se fomaʻi maʻi ona o faafitauli i la latou vaai. Ina ia matauina soʻo se faʻafitauli i le taimi, e tatau ona e faia i taimi uma suʻega i le fomaʻi o le tagata.

O le taua o le glycemia, lea o loo i ai se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua avea o se tulaga lamatia mo le atiina ae o faamai o le gasegase.

O le maʻi suka o se tasi o mafuaʻaga autū o le tauaso i tagata mamai e 20-74 tausaga.

O tagata uma e maua i le toto maualuga e tatau ona iloa pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le vaaia o le vaaia o le tino, e aofia ai le faʻaitiitia o le vaaia o foliga vaaia, foliga vaaia o le matafefe, e tatau ona vaai i se fomaʻi.

O suiga i mata o loʻo maua i le maʻisuka e fesootaʻi ma le edema o le tioata, lea e tupu i se talaaga o le maualuga o le glycemia.

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻamaʻi o gasegase, o tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona taumafai e faʻavasega le maualuga ole kulukose (90-130 mg / dl (5-7.2 mmol / l) aʻo le i ai taumafa, e le silia le 180 mg / dl (10 mmol / l) pe a uma meaai pe a uma le 1-2 itula).

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e pulea lelei le glycemia. Faatasi ai ma le togafitiga o le maʻisuka, o le setete o le ata vaaia e mafai ona toe faaleleia atoatoa, ae o le a itiiti ifo nai lo le tolu masina.

Vaaiga matala i tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona avea o se faailoga o se maʻi mata matala, ma o le retinopathy, cataract ma le glaucoma e sili ona maualuga.

Cataract ma le maʻisuka

O le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga e fesoʻotai ma se faʻaitiitia i le manino o se mata taua o le mata - le tioata. E masani lava, e matua manino lava i ave malamalama ma e nafa ma le felafolafoaʻiina o le malamalama ma taulai i le vaalele o le retina.

O le mea moni, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona atiaʻe i le toetoe lava o tagata uma, ae o tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le soliga o le manino o le tioata e matauina i se tausaga muamua.

O le maʻi lava ia e alualu i luma vave.

I le maʻisuka, e faigata i tagata gasegase ona taulai atu o latou mata i luga o le ata, i le faaopoopoga, o le ata lava ia e le manino. O faʻapogai iloga o faʻasalalauga o se vaaiga le mafaamatalaina ma faʻapouliuli mata.

O togafitiga togafitiga e faʻaaogaina e togafitia ai faʻataʻitaʻiga, lea e aveesea ai e le fomai lana lava fetuunaiga suia ma suia i se tioata e le faʻaogaina, lea e le oi ai uiga uma o se tioata masani. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o tioata faʻafeiloaʻi poʻo tioata e masani lava ona manaʻomia e faʻasaʻo le vaʻai pe'ā uma le taotoga.

Glaucoma ma le maʻisuka

Afai e muta le felafolafoai masani o le vai i le masani, ona tupu ai lea o lona faaputuputu i soo se potu o le mata. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto, o lona uiga, glaucoma e maua i le maʻisuka. Faʻateleina le mamafa o le tino, faʻaleagaina ai le tino o le tino ma toto toto.

O le tele lava o taimi, e le o iai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga seia oʻo ina oʻo atu le glaucoma i se tulaga ogaoga. I lenei tulaga, o le leai o se vaaiga o le a vave ona taua.

O le taua tele o le taimi muamua i le amataga o le faamai o faailoga ia o le glaucoma, latou te aofia ai le tiga i mata, ulu tiga, faateleina le lapataiga, le mautonu le vaai mamao, leai se malamalamaaga, o ni glaucomatous halos e tutupu i luga o punaoa malamalama.

Mo le togafitiga o le glaucoma i le maʻisuka, e tatau ona faʻaaogaina faʻalaʻau faʻapitoa, o nisi taimi e faʻaalia ai le laser ma fesoasoani fesoasoani faʻapitoa. Ina ia feagai ma faafitauli matuia e uiga i le talaaga o le maualuga o le kulukose o le toto, e tatau ona e suʻeina e le aunoa se suʻega suʻega ma se tagata fomaʻi.

Maʻisuka Retinopathy

O le retina e aofia ai elemene feaveaʻi faʻapitoa e tuʻuina atu faʻamaumauga faʻamalama mai le siosiomaga mai fafo i le ogatotonu o le tino. O se taunuuga o lenei mea, o pulupese o faʻamatalaga vaaia e maua mai i filo o le nerve filifilia i totonu o le cerebral cortex.

Faʻatasi ai ma le retinopathy o le maʻisuka, e afaina ai vaa o loʻo i totonu o le retina. O lenei faʻamaʻi o le masani masani lea o le maualuga o le glycemia.

I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai ni vaʻa laiti i le togafitiga faʻaleaga, o lona uiga, o le microangiopathy e atiaʻe. O le masini lava e tasi e aafia ai le tino o le tino ma gaʻo i tagata mamai.

Afai e afaina le tele o vaa, o lona uiga, o le macroangiopathy e atiina ae, ona faasaga i tua o le maʻisuka, o gasegase ua i ai le fatu fatu poʻo le afaina.

E tele suʻesuʻega na faʻataʻitaʻiina ai se fesoʻotaʻiga i le va o le microangiopathy ma le maualuga o le glycemia. Afai e te faʻaititia le maualuga o le kulūkose i le plasma toto, ona faʻaleleia atili lea o le faʻasologa mo le vaʻai.

I le taimi nei, o le retinopathy o le maʻisuka e masani ona mafua ai le tauaso o le gasegase o le gasegase (e tusa ai ma fuainumera o atunuu atiaʻe). I le taimi lava lea, o le lamatiaga o le atinaʻe o le retinopathy i le maʻisuka e faalagolago i le umi o le maʻi maualalo, o lona uiga, i le umi o le maʻisuka, o le tulaga lamatia o le leiloa o le vaaiga ona o le retinopathy e sili atu le maualuga.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le retinopathy e seasea ona tupu i le lima tausaga muamua o le faamai (pe seia oʻo i le taimi o le matua). Aʻo agai i luma le maʻisuka, o le aʻafiaga o faʻataʻi faʻataʻoto le faʻaleagaina ua faʻapupula.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le retinopathy, e tatau ona e pulea lelei le glycemia. I se suesuega tele lea na auai ai tagata mamaʻi i le maʻisuka, na faaalia ai o le malosi o le puleaina o le insulin pump (tele injections insulin) na faʻaitiitia ai le lamatiaga o le retinopathy e le 50-75%. E tutusa foi le moni mo le nephropathy ma le polyneuropathy.

I le maʻisuka ituaiga 2, o faafitauli o le vaʻai e masani ona taatele. E masani lava, o soʻo se suiga i le faaputugatupe e mafai ona iloa i le taimi ole suʻesuʻega.

I lenei tulaga, e taua foi le pulea o le glycemia, aua o le a faaitiitia ai le alualu i luma o maʻi.

Ina ia aloese mai isi faʻafitauli o le fofo, e tatau foi ona mataitu le toto ma le cholesterol.

Ituaiga o le retinopathy i le maʻisuka

I maʻi o le maʻisuka, o ituaiga nei o le faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona aofia ai:

  • Maculopathy e matautia aua e afaina ai se vaega tutotonu taua o le retina, ua taʻua o le fuainumera. Ona o le mea moni o lenei sone e nafa ma se vaʻaia manino ma saʻo, o le a mafai ona faʻaititia.
  • O le retinopathy pito i tua e tupu pe a faaleagaina le toto toto. O le galuega o le vaaiga mamao e le mafatia. I lenei laasaga, e taua tele le pulea o le glycemia, aua o le a fesoasoani lea e puipuia ai le alualu i luma o le faamai ma faʻaitiitia ai le gaioiga vaaia.
  • O le retinopathy faʻasolosolo e fesoʻotai ma le faʻaopoopoga o vaʻa fou faʻapitoa i luga o puipui o le mata. O lenei gaioiga e fesoʻotai ma le suʻesuʻeina ma le leai o se okesene i lenei vaega. O faʻalavelave faʻaleagaina e masani lava ona manifinifi, e faigofie ona faʻaoga ma toe faʻaleleia.

O le a le retinopathy o le maʻisuka?

O le maʻi suka - o se faʻamaʻi e matua faʻaleagaina ai le tulaga o le tino.

O okeni o le vaʻaia e faigofie tele i faʻalavelave e tutupu i le tino ma le maʻisuka.

Mafuaaga o le Tisiomia o le Maʻisuka e taoto i le faatoilaloina ma le oti o toto toto e fafagaina le retina.

O le glucose maualuga i totonu o le toto e faaleagaina ai toto toto, lea e mafai ai ona tuʻuina atu le okesene ma meaʻai i le atigi totonu. Sei o tatou malamalama i nisi auiliiliga o le a le uiga o le retinopathy?

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi, o le retinopathy e i ai se tulafono (e tusa ai ma le ICD 10) E10-E14.

O ai e aʻafia?

I le avea ai o se tulafono, o le faʻamatalaga faʻamatalaina e faʻaalia ai lava ia i tagata ogatotonu ma matutua atu e aunoa ma se faʻasino i le itupa. O aʻafiaga e aʻafia ai totoga vaaia o i latou e maua i le maʻisuka mo le silia ma le 20 tausaga. I maʻi ituaiga 2 maʻisuka i le matua, o le retinopathy e tupu i le afa o mataupu.

Tulaga o le kosi o le faamai

  1. Taʻaloga e le faʻaogaina: amataga o le atinaʻeina o togafitiga. Le amataga o faiga o le faaleagaina o capillaries e fafaga ai mata o mata o mata uma e lua. O vaʻa laiti e faʻaumatia muamua. Ona o gaioiga o le degenerative, o puipui o capillaries ua sili atu ona pala, ona o le mea na amata ona faia e le epine retinal.

Laasaga muamua: i le tulaga o le le faʻafefe, o lenei laasaga e mafai ona avea ma se faʻalavelave mo fesuiaiga e le mafai ona suia i le mea faitino vaaia. E tele foci o le afaina o toto ma e oʻo lava i vaega atoa o le ocular circulate, o le vai e amata ona faaputuputu i mata.

O loʻo i le laasaga o le lumanaʻi muamua o le leai o se okesene mo mata e amata. Taimi faʻatupulaia: I lenei laasaga o le atinaʻeina o togafitiga, o le tuputupu ae tele o le fesoʻotaiga o vaʻa toto fou, o lea e taumafai ai le tino e suitulaga i ala leaga o le okesene ma le faʻaogaina o meaʻai.

O vaʻa fou ua faʻavaivaia, e le mafai foi ona faʻafefeina a latou galuega, na o le fausiaina o se fofo fou o le gasegase. Ona o le toto e ulufale atu i le retina, o le nerve fila o le mea mulimuli e faateleina le voluma, ma o le ogatotonu o le ogatotonu o le mata e galo.

Faʻasalagalea e faʻaalia ai taualumaga e le mafai ona suia. I le tulaga ua faamatalaina, e mafai ona maua mai i totonu o tioata. Hemorrhages e fausia ai le tele o paʻu o le toto, lea e faʻapipiʻiina ai le retina, faʻaleagaina ma amataina le faagasologa o le teenaina o le retinal.

E le o faʻamalosia le faʻasolosolo i lenei laasaga, talu ai o le tioata i le taimi e le maua ai le malosi e faʻalauiloa ai le malamalama i luga o le masini ma o le maʻi gasegase le maua se mea faitino seia oʻo ina tauaso.

E i ai foi se faʻavasegaga o le retinopathy e tusa ai ma le maualuga o le faaleagaina i le retina:

  • Faigofie: O lenei ituaiga o loʻo faʻamatalaina e le mimiti ile toto toto. Ophthalmoscopy o loʻo faʻamatalaina o ni togitogi mumu lanu mumu, o lona auai e le fuafuaina e aunoa ma se meafaigaluega,
  • Tusa: ua faateleina le numera o microdamages, ua faateleina le vevela o vein, ua aliali mai faailoga o le retinal hypoxia,
  • Tetee: vailaʻau faʻamalosi e faʻaogaina i luga o le vaega atoa o le retina. O se vaega taua o capillaries mata e le toe aoga. O le vavalalata faʻatalatalanoaga ma se tagata e faʻaleleia togafitiga e manaʻomia.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le faʻalavelave ua faʻamaonia e se tagata fomaʻi maʻi ma e aofia ai taualumaga nei:

  • Asiasiga o laumata ma mata mata,
  • Fua o le mamafa o le mamafa,
  • Biomicroscopy o le mata o le tua
  • Iloiloina o le fuainumera ma le nerve opic,
  • Iloiloina ata o Fundus,
  • Ophthalmoscopy - tuusao ma toe fesuiaʻi,
  • Asiasiga o le tino vitio.

Laveaʻi togafitiga

Togafitiga e ono aofia ai se seti o togafitiga faʻapitoa e pei ole:

  • Faʻailoga mata
  • Lafoaʻi laser: cauterisation o le retina ma se laser. E le faatagaina e le faʻasalalauga ona faʻaaogaina vaʻa fou i totonu o mata. O lenei metotia e puipuia ai le vaʻavaʻai mo i latou o loʻo maua le retinopathy mo le silia ma le 10 tausaga,
  • Vitrectomy e aʻafia ai le aveesea o le vitreous. Ona o lenei mea, ua toe faʻaleleia le amio saʻo o le atigi totonu.

O le matautia o lenei faʻalavelave e puupuu ma faigofie ona faamatalaina i la tatou vitio:

Faaiuga

Retinopathy - sili ona matautia maʻisuka faigata. Ole suiga ole suiga i le totoga o le faʻaaliga ma le leai o se faʻalavelave e mafai ona faʻafitia.

O le mea lea, aua le faʻagaloina le fautuaga a se tagata fomaʻi mata, mataʻituina mata ma le mate mo le maʻisuka.

Faʻapefea ona toe faʻafoʻi le faʻaaliga i le maʻisuka?

O le maʻisuka ua sili ona taatele, o le masani lea o le tele o faʻafitauli e mafai ona faʻatasi.

O se tasi o ia tulaga o le maʻisuka ma le faʻaaliga - e pei ona e iloa, o faʻamaʻi na mafai ona atiaʻe i le maʻisuka.

O le mafuaaga lea e tatau ai ona vave iloa mea uma e uiga ile auala e aafia ai galuega vaaia, oa faailoga muamua o se tulaga ma mafuaʻaga mo lona atinaeina.

E faʻapefea ona aafia le vaʻaia i le maʻisuka?

I le maʻisuka malosi, ua maua ai se suiga faʻapitoa i le toto toto o le retina. O se taunuuga, o lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni o le tuʻuina atu o fausaga vascular ma le okesene ua faʻalavelaveina. O lenei matelaina e afaina tele ai le vaʻaia, e mafai ona faʻaitiitia ai le mamafa ma isi faʻafitauli le tumau pe umi.

O le tulaga tuʻuina atu o le ata vaaia e avea ma se taunuuga e mafua ai le tupuga o le maʻisuka retinopathy, ae faʻapea foʻi isi tulaga faʻaleaga. I soo se tulaga, o le faateleina o galuega vaaia e amata malie lava, ma o lea la e oo lava i tulaga faaalia o le atinaeina o togafitiga atonu e foliga mai e vaivai tele mo se maʻi o loo maua i le maʻisuka mo le tele o tausaga.

Uluai faailoga o le leiloa o le vaʻai

O le faʻaleagaina o le maʻisuka e faasolo malie ma tumau mo le tele o tausaga. O le mafuaʻaga lena e faʻalavelave ai le maʻi suka i le tasi ma le isi, ae o loʻo faʻaaogaina lava i lona tulaga oi ai nei. Ae ui i lea, o le ata o le falemaʻi e iloiloina e tagata fomai o le tino e sili atu nai lo le taʻuina:

  • solia le eseesega o galuega vaaia, mo se faataitaiga, pe afai o le vaaiga i le afiafi e sili atu nai lo le aoauli,
  • lago po o nuanua o liʻo i luma o ou mata,
  • suia o tuaoi o le vaaiga e aunoa ma se mafuaaga,
  • faaitiitia i galuega vaaia e tasi le komipiuta i le tausaga (o le mea lea ua taua o le "tolopoina"),
  • malogo, leai se gaioiga o loimata.

Togafitiga o le gasegase o le diaper i le maʻisuka

I taimi mulimuli ane pe i le tulaga o le alualu i luma vave o le tulaga, o le maʻisuka atonu e feagai ma ni mea tiga i le mata, lea e oʻo mai i le gasea po o le vomia foi. O se lagona mumu, oneone i mata, se lagona o se mea ese mai fafo - o nei mea uma e taʻu mai ai o le faʻaaliga e pa'ū i luma o mata, ma o lea e tatau ai ona amata togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Mafuaaga o togafitiga

O le gau o se vaaiga mamao i le maʻisuka e afaina ma le faaleagaina o vaa toefa, e taʻua o toto toto o le retina. O lenei mea e mafai ona faʻateleina le mafai ona gafatia, faʻaaogaina o capillaries, o foliga mai o vaʻa fou na gaosia ma le faʻaalia o le siʻusiʻu.

Afai o le umi o le maʻi faʻamaʻi e oʻo atu i le lua tausaga, ona iloa ai lea o le patho i le 15% o tagata mamaʻi, e oʻo atu i le lima tausaga - i le 28%, e oo atu i le 10-15 tausaga - i le 44-50%.

Afai ei ai se maʻi o le maʻisuka pe a ma le 20-30 tausaga, ona tatou talanoa lea e tusa ma le 90-100% o le faʻafitauli matuia.

O le mafuaʻaga sili ona lamatia mo ituaiga maʻi o le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • le umi o le maʻi,
  • maualuga o le hyperglycemia,
  • ogaoga maualuga
  • foliga masani o le le atoatoa,
  • dyslipidemia (solia o le fua o le lipids i totonu o le toto).

Aua neʻi galo e uiga i le maʻi faʻasolosolo ma le gaʻo. O le fausiaina ma le alualu i luma o le retinopathy atonu e saofaga i le tamaʻitaʻi, o le mea moni o le i ai o se maʻitaga, o le genis predisposition ma le vaisu o le nicotine.

E faʻapefea ona toe faʻafoʻi galuega vaaia i le maʻisuka?

O le faavae mo le togafitiga o le vaʻai i le maʻisuka o le taimi muamua lava lea o togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻamautuina o le fua o le kulukose.

DIABETES - E LE MAFAUFAUINA!

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻisuka o le a mou atu e faavavau i le 10 aso pe ae inu i le taeao ... "faitau atili >>>

I le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻisuka, o le a mafai ona ausia le faʻamautuina o galuega vaaia. Ae ui i lea, o le lavelave o le falemai o le ai ai se aafiaga tuusaʻo i le filifilia o se togafitiga faapitoa mo le maʻisuka.

Aisea e le maua ai le mamafa i le maʻisuka, o le a le mea e fai i le paʻu mamafa?

Ina ia faʻaleleia atili le vaaiga i le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi muamua, e fautuaina e faʻaaoga vailaau ma togafitiga faʻataʻitaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sili ona lauiloa o le mulimuli o le mummy. I mataupu sili atu ona ogaoga, o le toe faʻaleleia o galuega vaaia e mafai ona mafai ona mafua ona o taotoga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glaucoma e muaʻi togafitia i le soona faʻamalolo. Ae peitai, o le togafitiga autu o taotoga, lea e fautuaina i le vave e mafai ai. I lenei tulaga, o le a toe faʻafoʻi le faʻaaliga i se lapoa tele, o faʻalavelave ma o le a le aofia ai taunuuga ogaoga.

O le toe faʻaleleia o Cataract e naʻo le taotoga. O le maualuga o le faaleagaina i le retina o le a aafia ai le lelei o le taunuuga. Faʻatasi ai ma le retinopathy, o le faʻaaogaina o le laser-retinal laser coagulation e faia. Ae ui i lea, o se maʻi alualu i luma o le maʻisuka, ua fautuaina le vitctomy.

E mafai e le maʻisuka ona faia faʻasalaga laser?

O le faʻasalaga laser o le faʻaaliga ma le retina ua taʻua o se tasi o metotia faʻaonapo nei o togafitiga o le retinopathy. O le gaioiga tuʻufaʻatasia e faʻamaonia mo le maʻisuka i na o se tupe totogi. Ophthalmologists e gauai atu i le mea moni e faapea:

  • faʻasalaga laser o loʻo faia i totonu o se nofoaga i fafo i lalo o le faʻamaʻi,
  • o le umi o le taualumaga e masani lava e le silia le lima minute,
  • E masani lava ona vaevaeina le togafitiga i ni laasaga se lua. Ae peitai, o lenei mea e faalagolago i le afaina o le tupe ma o le a le ituaiga o vailaau o le toto ua maua.

O le faʻatinoina o taualumaga e sili ona sao i le toe faʻaleleia o galuega vaaia ile maʻisuka. A maeʻa faʻasalaga laser mo le vaiaso poʻo le sili atu, o laʻau faapitoa e fautuaina. O le faʻaaogaina o tioata tioata ma e oʻo lava i le oti atonu e manaʻomia.

Vaʻaia o le vaʻaia

Muamua o le puipuia o le toto toto ma le toto. O se suʻesuʻega faʻapitoa ma suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe e se endocrinologist e manaʻomia, e taua le mataʻituina uma o foliga o togafitiga o le maʻisuka. O lo o matou talanoa e uiga i togafitiga fualaau faasaina, maliu ma le tausia o se olaga ola maloloina ola maloloina.

O le isi itu i le puipuiga o se suʻega masani lea e se tagata fomaʻi. E fautuaina ina ia faalua i le tausaga, ma le faʻaalia o faʻamaoniga o le faʻaletonu o le vaai e sili atu ona tele.

E taua lenei mea mo le vave mafai ona iloa le suiga o le pathological, o le vave amataga o le toe faʻaleleia.

O le a le mea e fai pe a afaina vae i le maʻisuka?

Mo faamoemoega puipuia, o le faʻaaogaina o vailaʻau o loʻo fautuaina. O le mea masani lava, e tumau pea le faʻamalosia e endocrinologists i le amataga o le faʻamaʻi, pe a lava le vaʻaia o le maʻisuka, ma e leai ni faʻamatalaga mo taotoga.

O se tasi o nei mea o le Doppelherz Aset, o se vailaʻau ma vailaau faʻasaina. E faʻatagaina ai oe e puipuia galuega vaaia, faʻapena mo le le lava o vaega taua.

E ausia lenei mea e ala i le suʻeina o laumei, lutein ma le beta-carotene.

Tuua Lau Faamatalaga