Atherosclerosis: faʻamaoniga ma togafitiga i tagata matutua

O le atherosclerosis o se maʻi gasegase faʻasolosolo faʻasolosolo, lea eo mai faatasi ma le faʻapipiʻi o lipid io latou atigi atigi, o le atinaʻeina o faigamalo masani, ma o le a oʻo atu ai i faʻafitauli pipisi e mafua ona o le faʻaitiitia o le vascular lumen poʻo le faʻaoʻoina o le toto.

O le atherosclerosis e sili atu ona lauiloa i le faitau aofaʻi o nei tagata, ma faʻatasi ai ma togafitiga sese e mafai ona oʻo atu ai i ni mea faanoanoa.

O ana uluai faaaliga e masani lava ona solo, ma e seasea ona gauai atu tagata ia i latou, o le o mai i fomaʻi pe a uma ona tulai mai ni faafitauli. O le mafuaaga lena e taua ai le autu o le atherosclerosis.

Aisea e tupu ai le arteriosclerosis?

E pei ona faʻamatalaina i le faʻamatalaga o le atherosclerosis lava ia, o lenei faʻamaʻi e iai le tele o mafuaaga.

O le mea moni, e taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi vascular. Ae ui i lea, o le faʻateleina masani o tolu poʻo le sili atu mafuaʻaga e tuʻufaʻatasia ai i se faʻaopoopoga o le faʻaleagaina.

O lea, e tolu vaega o aʻafiaga lamatia mo le atherosclerosis. O le vaega muamua e aofia ai mea e le mafai ona suia.

O le matua ma le matua - o tagata e sili atu i le 40-50 tausaga e sili atu ona vaivai, talu ai o a latou vaa e le o toe malosi ma mafai ona malosi e pei o lo latou talavou, ma e masani ona faalavelave ma faaleagaina le gaosiga o masini.

Faʻasologa o mea na tupu - o se tasi lea o nofoaga muamua i le lisi o mafuaʻaga o le atherosclerosis. O aiga e tele taimi e mafatia ai i le atherosclerosis e talitutusa lava i faʻamaoniga, ma e oʻo lava i le vaʻaia o ituaiga o le lipid metabolism disorders, o se tulaga tuusaʻo tonu mo le atinaʻeina o le maʻi.

Alii - latou te amata matauina faailoga muamua o le atherosclerosis i le 10 tausaga muamua atu ma fa taimi sili atu nai lo tamaitai.

O le ulaula - ei ai aʻafiaga le lelei i luga o le tino ma le tino. Ona o le faʻaauau ona faʻaalia i le nicotine, o le faʻalauteleina o le bronchitis masani. I luga o le auala, o le nicotine e faʻaitiitia ai mea faʻaaogaina o le puipui vascular, faʻapupulaina ai lona faʻamalosia ma faʻaumatia vaega. O se tulaga sili lea ona lelei mo le ulufale mai o le atomero o le cholesterol atherogenic i totonu o le membrane o arteries, ma sosoo ai ma le televave o le fausia o ni atherosclerotic plate.

O le maualuga o le maualuga o le toto - faatasi ai ma lenei maʻi, o le toto maualuga ua toetoe lava o taimi uma e faateleina ai, ma o vaʻa o loʻo i totonu o se tulaga faʻapitoa. O se vavalalata umi o laʻau na mafua ai le faaleagaina o latou feagaiga i le musika, o le faaleagaina o se vaega o filo o le choroid, lea e toe faafaigofieina ai le gaosiga o le cholesterol sili atu ma lona teuina i totonu o le membrane o arteries.

O le vaega lona lua o aʻafiaga o aʻafiaga o ni mea e ono aʻafia ai pe o ni vaega e mafai ona fetuunai. E mafai e se tagata ona aʻafia i latou. O mea ia e pei ole:

  • O le Hyperlipidemia, hypercholesterolemia ma le hypertriglyceridemia o se faʻaopoopoga o le lipids (gaʻo), o le cholesterol ma triglycerides. O le mafuaʻaga ona o le lipid metabolism ua le mautonu ai, o le uluai togafitiga faʻapitoa o le faʻapipiʻi papala, e faʻapitoa, ma le faateleina o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma lipoproteins maualalo.
  • Ole maualuga o le kulukose o le toto (hyperglycemia) ma le maʻisuka - e toetoe lava o tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka e faʻapupulaina le tele o faʻafitauli i le taimi, e aofia ai microangiopathy ma macroangiopathy (faʻaleagaina i vaʻa laiti ma tetele), e atiae ona o le maualuga gaioiga o suka. Pe a oʻo mai, o le a faʻaumatia moni ia vaa mai totonu, ma e leai lava se faʻalavelave i le ulu atu o le cholesterol i totonu ia i latou.
  • O le maualalo o le maualuga o le lipoproteins maualuga-cholesterol e fesootaʻi ma lenei ituaiga lipoproteins e taua o le "lelei", ma o le tele o lona aofaiga e le taitai atu ai i le fausiaina o plaques. I le taimi o togafitiga, o loʻo taumafai fomai e ausia le faateleina o le lipoproteins maualuluga ma le faaitiitia o puipuiga maualalo (atherogenic).
  • O le gasegase metabolic o se tuufaatasiga o faailoga, lea e aofia ai le aveeseina o le tele o gaʻo i totonu o le manava (po o le mamafa o le avefeʻau, ituaiga o le tino), le tumau o le kulukose (lona tulaga le mausali, ae le o maua i le maʻisuka), faateleina le maualuga o le triglycerides ma le maualuga,
  • O le le mautonu o le Hormonal - o tamaitai i le vaitau o le climacteric, faapea foi ma se tagata e maua i le endocrin pathologies (hyperthyroidism, Theenko-Cushing) ua matua afaina lava i le faamai.

Ma le mea mulimuli, o le vaega mulimuli o tulaga lamatia - ua taua o "isi." E aofia ai mea nei:

  1. O le leai o se faamalositino, poo se olaga sili ona taua, o tagata latou te faaalu le tele oo latou taimi i le ofisa, i le komepiuta po o le fale, maua le mamafa vave, aveesea le malosi ma le malosi faaletino, avea ma laupega faalelagona, o latou vaa e aveesea le malosi ma le elasticity, ma avea ai ma mea leaga. O nei mea uma o se faitotoa tatala mo le cholesterol.
  2. Faʻalavelave faʻafuaseʻi - tulaga faigata e aʻafia ai le aʻafiaga o faʻaʻau uma. Latou te faʻagaoioia le faʻalavelave popole popole, lea e oʻo atu ai i le faʻasaʻolotoina o le tele o adrenaline. Adrenaline, i le isi itu, faʻamalosi faʻamalosi toto toto. O le faifai soo o ia ituaiga o vaevaega e le o atagia i totonu o maso malie o arteries, ma e tau atu ai i taunuuga i luga.

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o le ava e aofia ai i lenei vaega - o le ava malosi o lona natura o se toxin kemikolo. Faatasi ai ma se faʻaauau faifai pea o le tino, e faasolosolo malie lava ona faaleagaina mea uma, faʻalavelaveina ai le metabolism i totonu ia i latou, e aofia ai le metabolism lipid.

E le gata i lea, o le cholesterol e mafai ona teuina saoloto i ni pepa.

Tuua Lau Faamatalaga