Buckwheat Glycemic Index

O se tasi o faailoilo e tatau ona amanaia pe a aveesea le mamafa o le insulin (Index) ole oloa. O lenei faasinomaga e taua tele mo i latou o loʻo punouai i taaloga, saili e aveesea le mamafa. Ae sili ona taua mo i latou oe mamai maʻisuka. A uma, mai le auala e maua ai i totonu o le tino inisalinituusaʻo tuusaʻo i le tulaga o le tino o ia tagata.

O faʻamatalaga e uiga i lenei faailo muamua na faʻaalia i le 1997. Talu mai lena taimi, o lenei manatu ua faʻaaogaina lelei i vailaau faʻaonapo nei ma meaʻai. O faʻamatalaga patino e uiga i AI o loʻo avanoa mo tagata uma, lea e faʻaaogaina ai se laulau faapitoa o le insulin index of food products. O le a le faasinomaga o le inisalini ma pe aisea ua e manaomia ai le malamalama e uiga ia i latou oe mananao e aveesea le mamafa, ua talanoaina i lenei tusiga.

Carbohydrate metabolism: faʻapefea ona tupu?

Mo se malamalamaʻaga manino i le mea o loʻo i ai ile inisalini o le insulin, e tatau ona e malamalama i faiga o loʻo faia ile tino. O le mea lea, i le taimi o le carbohydrate metabolism e maua e se tagata le tele o le malosi e manaʻomia e ia mo le ola. O lenei faiga ua faʻaaoga i lenei auala:

  • A uma ona ulufale atu i totonu o le tino, o le a faʻapalapalaina i ni faʻatalanoaga faigofie (glucose, fructose). E ala atu i puipui o le gaʻo, latou te ulu atu i le toto.
  • O le faateleina o le kulukose o le toto e tupu, o le faailoga lea mo le gaosiga o le inisalini. O le inisalini o se mea o le hormonal lea e faʻafeiloaʻi ai le suka i siama ma siama, ma faʻaititia ai i totonu o le toto. E tusa ai, pe afai o lea hormone e le lava, ona faʻalavelaveina ai lea o lea faiga.
  • I totonu o le tino monosaccharidese faʻaaogaina e avea o se "mea gaosia" mo le gaosiga o le malosi, o le isi vaega o loʻo teuina i totonu o masini, e pei glycogen- faʻaagaaga. E taua tele Glycogen mo le tino, aua e fuafuaina le tulaga masani o le suka i le va o taumafataga. E le gata i lea, i lona tau, o le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto ua toe faʻaleleia pe afai, o se taunuuga o le gaioiga faaletino, o lona tele o otaota na tupu.

O le mea la lea, o loʻo i ai se faaletonu i le gaosia o le insulin ituaiga 1 maʻisuka, o lona uiga, o le insulin-e faalagolago. Afai o le gaosiga o le inisalini ua lava, ae o sē na te leiloa lo latou lagona, ona tatou talanoa leaituaiga 2 maʻisuka.

Afai o togafitiga o loʻo iai nei maʻi e faʻafoeina ma le faʻaeteete a latou mea taumafa, aʻo mafaufau i faʻamatalaga glycemic ma inisalini, ona latou puleaina lea e masani ona faʻamauaina a latou suka. O le mafuaʻaga lea mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le inisiua o le inisalini o se faailoga sili ona taua.

Faʻamatalaga Glycemic ma insulin: o le a le eseesega?

Inisalini faasino igoa- fuafua le tele o le hormonone e maua mai i le pancreas pe a ulu atu i totonu o le tino pe a faʻataunuʻu. E taua le malamalama o AI e le o taimi uma e faʻatusatusa i le glycemic index.

O le faʻasologa o le inisalini i le tino e mafai ona faʻaosofia ai naʻo faʻataʻi, ae o gaʻo foi, faʻapea foʻi ma aʻafiaga tele. E tusa lava pe le manaʻomia le faʻaitiitia o le maualuga o le glycemia, o lenei faagasologa e tupu. O le mea lea, o le faʻamalolo sili ona taua o le hormone e faʻateleina ai le taumafaina o le falaoa, e ui lava o lona faasinomaga faʻamaualuga e le maualuga tele.

E le mafai ona fuafua tonu le faasinoupu o le inisalini, aua o lenei mea e tupu i tulaga o falemai ma suesuega suʻesuʻe. O le mea lea, e fuafua ai, o se laulau faapitoa o mea taumafa ma le faʻamaoniga o AI o loʻo faʻaaogaina.

Glycemic index - O se faailoga lenei e faʻaalia ai le vave vave ona maualuga le maualuga o le suka i le toto pe'ā maeʻa ona faʻaaogaina se oloa poʻo se ipu. O lenei faʻamaoniga e fuafua ai se numera o mea moni, e aofia ai:

  • tekinolosi meaʻai,
  • gaioiga o le enzymatic reactions i le inumaga,
  • faaaogaina o togafitiga vevela,
  • tulaga e teu ai oloa
  • tuufaatasiga ma isi oloa.

I le gasologa o suʻesuʻega, na taʻua e saienitisi e le fetaui le tau o le glycemic ma le inisalini i le oloa lava e tasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le GI lactose e sili atu nai lo le AI, ae o le yogurt a AI e sili atu le maualuga nai lo le GI - 115 ma le 35, i le faasologa. O le GI o se faailoga o tagata e mafatia i le taimi o taumafataga e taʻitaʻia feʻai.

E faʻapefea ona faʻaaoga nei faailo i le faʻatinoga?

Tagata e mamaʻi maʻisuka, e tatau ona faʻaeteete i taimi uma e fai ai le lisi. I lenei tulaga, e taua muamua le mafaufau i le numera o le glycemic index, ona filifili lea o oloa o loʻo faʻatatau i AI. O le iloiloga o lenei faailoilo i le fausiaina o le lisi ma mo i latou o loʻo i ai le faʻatupulaʻia o lenei faʻamaʻi e talafeagai.

Ae ui i lea, mo tagata soifua maloloina, o lenei faʻaaliga e taua foi le mafaufau pe a tusia le lisi. O le faʻaaogaina o se tele o mea taumafa ma maualuga AI e mafua ai le faʻaitiitia o le pancreas ma le faʻaputuina o lipids. I lenei tulaga, e le faʻaaogaina e le tino le faʻaagaga faʻapitoa, lea e tau atu i se seti mamafa mamafa ma le manuia o le soifua manuia.

E taua le mafaufau ile AI mo le fausiaina o se soifua maloloina lelei, ma mo le leiloa o le mamafa. O le mea moni, o le tagata e tupu lona gaʻo mai mea na te 'ai, ae faʻalagolago i le malosi o le hormone o le pancreas i le tino. O se faʻataʻitaʻiga manaia i lenei mataupu atonu o le siʻi kulimi: e toʻatele e ai, talu ai o se meaʻai maloloina lelei ma se maualuga o meaʻai o le calcium. O le siʻosiʻomaga e leai sona tino, e toʻatele tagata e aunoa ma se masalosalo o le mafaufau e 'ai i le afiafi, ma le le iloa o lalo ifo o lona aʻafiaga o le maualuga o le insulin e sili atu nai lo le sukalati.

E taua le manatuaina o nisi faʻamatalaga taua:

  • maualuga AI o loʻo lauiloa i le susu, cheese cheese, bread, potatoes, yoghurts, pastries,
  • averesi AI i iʻa, lafumanu,
  • maualalo maualalo AI i falala, fuamoa, oatmeal,
  • fualaau 'aina ma le sukalati lanu ei ai foi maualalo AI.

E mafai ona e aoao atili e uiga i lenei faailo mai se laulau faapitoa.

Laulau o le lisi o insulin

O lenei laulau o loʻo aotele ai le faʻatinoga o le AI i nisi o oloa.

Gaosiga AI
Caramel160
Sukalati keke ma nougat120
Suauu kuka120
Peni120
Yogurt115
Fualaau aina110
Pia108
Paʻu paepae100
Sour-milk products98
Falaoa Brown96
Miliki90
Ice cream paʻepaʻe89
Fafaga, vine82
Faʻi81
White rice79
Fuga vao75
French fries74
Brown rice62
Maea61
Oranges60
Aʻa, apu59
Paʻu falaoa56
Lafumanu51
Muesli46
Leisi45
Oatmeal, pasta40
Fuamoa31
Barley, cherry, sukalati malulu, fualaau aina22
Apikoti, Peanesi20
Tomato, greens, eggplant, aniani, garlic, mushrooms, kapisi, broccoli10
Laʻau e leʻi faʻasaina8

I le faatusatusaina o tulaga faatauaina ua tuuina atu i lenei laulau faatasi ai ma le faasino igoa o oloa, e mafai ona tatou faapea atu i nisi ituaiga o meaai latou te le fetaui lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pasta ei ai le GI maualuga, ae latou faʻaititia le gaosiga o le inisalini. E tutusa lava uiga e tasi mo le sisi, araisa, fuamoa, ma isi. O le mea lea, pe a fatuina se lisi mo tagata maʻisuka ma i latou oe saili e aveesea le mamafa, e tatau ona mafaufau i le tele o tulafono o le a fesoasoani e faatulaga saʻo le lisi.

E faapefea ona faʻapipiʻi oloa i luga o le inisalini o le faasinoupu?

  • Meaʻai protein (aano o manufasi, iʻa, susu, masimoo) e le tatau ona faʻapipiʻiina ma le maso (pateta, falala, falaoa) ma gaʻo gaʻo vave. E lelei lelei faʻamalosi ma fualaau faisua ma gaʻo - fualaʻau ma le pata.
  • O meaʻai faʻamalosi e le o faʻatasi ma vailaʻau gaʻo (sweets) vave. E lelei tele i gaʻo.
  • E mafai foi ona faʻafefiloi ma le gaʻo meaʻai gaʻo.
  • E le tatau ona tuʻuina atu fualaau faisua ma vailaʻau faʻamalosi vave.

O loʻo i ai foi le tele o faʻasigaga faʻatasi e tatau i le maʻisuka ona mafaufau:

  • O le tuʻufaʻatasiga sili ona lelei i le uiga o le AI mo le maʻisuka o iʻa ma fualaʻau.
  • E le mafai ona faʻafefiloi faʻasalaga faigofie ma masima: mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona fufuluina ipu o aano o manufasi i mea inu suamalie.
  • E taua le faʻapulaʻaina o le tuufaatasiga o meaʻai gaʻo ma faʻamalosi: 'ai le aano o manufasi ma fagota ipu e aunoa ma se falaoa o le itu, aua le faʻaopoopo le meli i le paʻu, ma isi.
  • Soo se taimi lava e mafai ai, e tatau ona faʻaititia sina mea taumafa i le mafanafana.
  • Mo le taumafataga o le taeao, ua fautuaina le maʻisuka e 'ai meaʻai fuatini.
  • Mo le taumafataga o le afiafi, e tatau ona e sili atu i gaʻo vailaau faʻamalosi, aʻo latou faʻaosoina le gaosia o le hormone pancreatic mo se taimi umi, ae i ni mea laiti.
  • O na oloa o loʻo i luga o afifi e pei o meaʻai, e le tatau ona filifilia, talu ai e masani lava ona sui fusi i gaʻo i totonu.
  • O le kusi falala e maualuga AI, ma a maeʻa ona 'ai i le tino o loʻo i ai se gaosiga gaosiga o le inisalini.

AI-faavae taumafa taumafa

Pe a faʻavaeina meaai lelei mo le leiloloa o le mamafa ma tagata afeleti, e aoga le mafaufau i fautuaga nei:

  • O le lisi e tatau ona taatele i meaʻai palatini, faʻapea foʻi ma le tele o le gaʻo gaʻo.
  • Faʻamaumauga o faʻamaumauga e tatau ona amanaʻia, ae e tatau foi ona faia le lisi e tusa ai ma mea e fiafia iai.
  • O le tufatufaina atu e tatau ona avea ma se mea e pei o lenei: protein breakfast, le aoauli o meaʻai gaʻo ma mea taumafa, meaai o polotini ma gaʻo vailaau.
  • AI e mafai ona faʻaititia e ala i le faʻaitiitia o le fuainumera o fua o le lisi. Nai lo o le 'ai, e masani ona e' ai i kāloti, o le AI e laʻititi. E tatau foi ona faʻaitiitia meaʻai falai, paluga ma faʻaitiitia le aofaʻi o le yogurt ua faʻaumatia.
  • Tea ma le kofe e aunoa ma le suka ma le susu o se masani maloloina e faʻaitiitia ai le AI o nei meainu.
  • E mafai ona faaitiitia le taoina o le Baking e ala i le faaopoopo o fualaau aina nai lo le suka.
  • O fualaau sili ona aoga i lenei tulaga o ni keke koko kulimi. Ioe, e le tatau ona faʻaleagaina.
  • Aua nei faaopoopo le pata poo le susu i le pusa. E sili le faʻafetaui ma le suauu manogi i lalo ifo o le ipu AI.
  • E sili le lelei le 'ai o meaʻai ma fualaau faisua e aunoa ma se falaoa o le itu, e pei o le itu o ipu, faʻataʻitaʻiga, buckwheat, faʻateleina le faateleina o ipu AI. Ae peitai, afai o le falaoʻo e ainaeseese mai aano o manufasi, o le a le tupu lenei mea.
  • E taua le faʻaaogaina o taumafa maualuga AI mai meaʻai e maualuga AI. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te faaopoopo le susu po o le meli i le oatmeal, o lenei ipu o le a taʻitaʻia ai se tui ile insulin.

O le faʻasinomaga o le inisalini o se manatu e taua le faʻamatala saʻo mo i latou o loʻo i ai le faʻamoemoe e aveesea le mamafa poʻo le faʻaleleia atili o latou soifua maloloina. O lenei tulaga taua o le oloa pe faapefea ona aʻafia le taumafa i le gaosiga o le inisalini. Ma tuʻuina atu lenei tau aogā, e mafai ona tatou faʻataunuʻu e mafai ona toe faʻaleleia e tusa lava pe o na meaʻai e manatu i ai o taumafa. Ina ua faailoa mai e saienitisi lenei faailoga, na manino mai e le gata o suamalie ma meaʻai e mafai ona mafua ai le foliga mai o le faaopoopo atu ilos. A maeʻa, o le hormone pancreaty e faʻamalosi faʻalilolilo pe a uma le taumafa o le siʻi kulimi poo yogurt, lea e manatu le toʻatele e "le afaina" i fua o taumafa.

O le mea lea, e aoga le mafaufau i lenei faʻaʻailoga ma pe a faʻatulagaina se meaʻai, ia gauai atu e le gata i le glycemic, ae faʻapea foi ile faasinoupu o le inisalini. Ma o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona latou iloa uiga autu o AI ina ia mafai ai ona latou faia se lisi sili ona maloloina ma talafeagai mo i latou lava.

E faʻapefea ona 'ai i le maʻisuka?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Buckwheat o se tasi o fualaau sili ona aoga. E tatau ona faʻamalosia i le taumafa o le tagata soifua maloloina, ae o le maʻisuka foi. E faʻatagaina e faʻaaoga i le maʻisuka le tumau, faʻapea foʻi ma le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o lenei faʻamaʻi. I luga o le laulau e mafai ona e auauna atu e le gata o le falaoamata, ae o isi foi mea maloloina mai le pata, o ona fua o loo tuuina atu i lalo.

  • O faʻamanuiaga o le teu i le maʻisuka
  • O le a le meaʻai e filifili?
  • Buckwheat recipes mo maʻi suka
  • Buckwheat meainu

O faʻamanuiaga o le teu i le maʻisuka

Ole Buckwheat e le gata o se mea aoga, ae o se vailaau masani, faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 2, lea e faʻailoaina ile maʻi ole gasegase. E mafua lenei mea i le mea moni e mafai ona mitamita i isi fatuga o loʻo i ai le tele o porotini e lata i meaola o manu, faapea foi ma mea o loʻo iai i ia elemene:

  • Lizina. O maualuga maualuga o suka i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e aʻafia ai le tulaga o mata o le mata, faʻaleagaina ai ma faʻaosoina ai le atinaʻeina o tusitusiga. Lysine faʻatasi ma le chromium ma le zinc e faʻaitiitia ai lenei faagasologa. E le maua i totonu o le tino o le tagata, ae na o meaai e sau.
  • Nicotinic acid (Vitamin PP). E talafeagai mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, aua e taofia ai le faʻafanoga o sela o le pancreatic, faʻamaonia ana galuega ma faʻaleleia ai le gaosiga o le inisalini, ma fesoasoani ai foi e toe faʻafoʻi le faapalepale o mea.
  • Selena. O se vailaau mamana malosi lea e lagolagoina le faʻatinoina o le tino puipuia. O le le lava o lenei elemene e afaina ai le pancreas. O lenei totoga i totonu e matua afaina lava i lenei minerale. Faʻatasi ai ma lona le atoatoa, e vaʻaia ai, suiga e le mafai ona suia i lona fausaga, e oʻo lava i le oti.
  • Zinc O se vaega o le mole mole insulin lea e fesoasoani e faʻaleleia le faʻasologa o lenei hormone. Faateleina le galuega puipui o le paʻu.
  • Manganese. E manaʻomia mo le faʻasiga o le inisalini. O le le lava o lenei elemene e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.
  • Chrome. Faʻatonu le suka o le toto ma fesoasoani ai e tau le mamafa o le mamafa, ona e faʻaitiitia ai le naunau mo le suamalie.
  • Amino acids. E aofia ai i le gaosia o enzymes. Mo le maʻisuka, arginine, lea e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini, e taua tele. O gaʻo eletise eletise e faʻaitiitia ai le maualuga o le "leaga" cholesterol ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

O Buckwheat foi ei ai ona lava gaʻo fualaʻau maualuga, o se vaega atoa o vitamini A, E, vaega B - riboflavin, pantothenic acid, biotin, ma le choline poʻo le vitamini B4 o loʻo aofia ai i totonu. Mai elemene aoga aoga e taua ai le uʻamea, magnesium, iodine, phosphorus, copper ma le calcium.

Pe a iloiloina le faatosinaga o le oloa mo le maʻisuka, e taua le gauai atu i ni uiga se lua:

  1. O le faʻamatalaga faʻapitoa o le buckwheat e 50, o lona uiga, o se oloa saogalemu e mafai ai ona e alu saogalemu i le taumafataga i aso uma (vaai pe o le a le ituaiga cereal e mafai ona e maua i le maʻisuka).
  2. Calorie buckwheat (i le 100 g) e 345 kcal. E mauʻoa i le malo, lea e malepe i le kulukose ma faateleina lona maualuga i le toto, ae i le isi itu, o loʻo i ai foi le tele o le fib. O nei filo vaivai e puipuia ai le vave faʻaaogāina o meaʻai, o lona uiga e le mafai ona e fefe i le osooso malosi i le suka.

O le a le meaʻai e filifili?

Green buckwheat e sili ona aoga mo le maʻisuka o soo se ituaiga. E moni, i se tau e sili atu le taugata nai lo le mea masani.

O le lanu masani o fatu o le cereal e lanumeamata. I luga o fata o le faleoloa o le masani lea o le paluga faʻamaʻi i fatu lanu enaena. Latou maua lenei lanu pe a maeʻa togafitiga vevela. O le mea moni, i lenei tulaga, o le tele o meatotino aoga ua leiloloa. O lea, afai e te feiloaʻi i le lanu meamata, ia fai se filifiliga i lona fiafia.

O ona eseesega autu mai faʻamaʻi masani e enaena:

  • e mafai ona totogo
  • e vave faʻavaveina e le tino,
  • o se faatusatusaga atoatoa o meaola o manu,
  • o meatotino aoga uma o loʻo teuina i totonu,
  • kuka e le manaʻomia se togafitiga vevela.

Ae ui i lea, e le tatau ona aveʻesea - faʻatasi ai ma le le lelei o le teuina po o le sauniuni, faʻasolosolo fomaʻi, mafua ai le ita o le ita. E faʻapea foʻi ona faʻasalaina i tamaiti ma tagata e faʻateleina le tui o le toto, faʻamaʻi pipisi, gastritis.

Buckwheat ma lefir

E le talafeagai le toe maua mai se faʻamaʻi aʻo nofo i luga o se cereal ma se vai inu lactic, ae o le faʻaaoga masani o le buckwheat o le a fesoasoani i le maualalo o le suka, aveese le "leaga" cholesterol ma faia ai mo le le lava o le popo ma meaʻai.

  1. Toto sina vaega o le cereal.
  2. E tasi le sipuni sipuni o teu o le eleele e sasaa mai i le tasi pasene lefir poʻo yogurt (200 ml).
  3. Alu mo le 10 itula, o lea e sili ai le kuka o lenei ipu mo le po.

Latou te 'ai i le kuka falai suamalie 2 taimi - i le taeao ma le afiafi. O le afiafi e tatau ona faia 4 itula aʻo lei moe.

E le mafai ona e faʻaleagaina sea ituaiga ipu, o le maualuga o le vasega e 14 aso. O le anapogi e mafai ona amataina ai se faʻavevesi o le mumu o le pancreas ma le ate.

  1. 30 g o le fala oona ua sasaaina i le vai malulu (300 ml).
  2. Tuʻu mo 3-4 itula, ona tuʻu lea o le fagu i totonu o se ulo e faʻafefe ai vai ma aumai mea o loʻo i totonu o se faʻala.
  3. Fufulu i totonu o se vai vai taele mo le 2 itula.
  4. Ma le isi, faamama le cereal, aua le sasaa atu le vai. E faʻamamaina ma faʻaalu 50-100 ml 3 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga.
  5. Lefir poʻo le yogurt masani e maualalo le gaʻo o loʻo iai i le cereal ua maeʻa, 'ai e aunoa ma le masima ma le suka.

O le maʻisuka e matua faasaina ona faʻaaoga soʻo se meaʻai mo le paʻu o le mamafa, e tatau ona faapaleni meaai a le tagata.

Green buckwheat porridge

I se taimi, e fautuaina e 'ai e le sili atu i le 8 sipuni tele o le falaoʻo tao. E tatau ona saunia i lenei auala:

  1. Ua fufulu vao, ua tumu i le vai malulu ina ia ufitia atoa i le vai.
  2. Tuʻu mo le 2 itula.
  3. E faʻamaligi le vai ma faʻamaluluina le uʻamea mo le 10 itula. Aʻo leʻi faʻaaogaina, ua fufulu.

Buckwheat ma pulo

O se ipu sili ona lelei ma falala ma pulou ua saunia e pei ona taua i lalo:

  1. O lapisi, puʻu o le keleni ma se fasi selelala ua maeʻaeʻa, 'otiʻoti puʻupuʻu i ni fasi keke poʻo ni kopa. O puʻu fasi kuka e ave le afa ipu, o fualaau o loʻo totoe o loʻo faaopoopo i le tofo.
  2. Tuu mea uma i totonu o le apa, faʻaopopo se tamaʻi fualaʻau manogi ma faʻapipiʻi ile vevela vevela mo le 10 minute.
  3. Liligi le 250 ml o le vai vevela, faʻaopopo le masima, aumai i se vevela ma sasaa 150 g o le tao.
  4. Faʻateleina le vevela ma toe aumaia i se faʻala, toe faʻaitiitia le afi ma tape mo le 20 minute.
  5. E tolu laulau punumu o le nutimomoia o soo se fatu e falai ma fufuluina i le pusa.

Buckwheat ma puʻamuʻu o se apa sili ona lelei mo le maʻisuka. Faʻafefea ona saunia, o le ae vaʻai i le vitio o loʻo mulimuli mai:

Buckwheat Sprouted

Mo le sauniuni, faʻaaoga fualaʻau lanu meamata, e le mafai ona totoina fatula enaena, aʻo latou falaiina:

  1. O vaomatua e lelei ona fufuluina i le vai tafe, tuʻu i totonu o se pusa tioata tasi le centimeta mafiafia.
  2. Liligi vai ina ia mafai ai e le vai ona ufiufi le saito.
  3. E totoe uma mo le 6 itula, ona faʻamaligi ai lea o le vai, ua fufulu ma faʻamaligiina le pata i le vai mafanafana.
  4. O le fagu e ufiufi i se tapuni poʻo se gaʻo ma tausia mo le 24 itula, faʻapipiʻi fatu i luga o le 6 itula. Teuina fatuga totogo i totonu o le pusaaisa.
  5. I se aso ua latou saunia mo le faʻaaogaina. ao le i faaaogaina, e tatau ona fufulu lelei.

O se meaʻai lelei lea mo iʻaʻai po o aano o manufasi, e mafai foi ona e faaopoopo mea manogi i ai.

Faʻailoga Buckwheat

O tamaiti o Iapani e masani ona masani i le soba noodles. E i ai se lanu uliuli, talu ai o le fala falala e faʻaaoga mo le kuka. E mafai ona faʻatauina ni meaʻai i le faleoloa pe kuka foi oe i le fale:

  1. Kipi le paluga mai le falaoamata tao (0.5 kg). Afai e le maua le falaoamata ua maeʻa, ona mafai loa lea ona faʻasaina ma taofi le falaketi i totonu o se sieve ma ni pu laiti. Ona tatau lea ona fefiloi ma le falaoamata o le saito (200 g), sasaa le afa afa o le vai vevela i luga o le fola ma tao le paluga. O le isi, faaopoopo i ai le isi afa afa o le vai vevela ma mulimuli ane tapunia. O le mea sili ona faigata i le kukaina o ni noodles o le tosoina, pei o le paluga e maualuga ma le pala.
  2. A uma loa ona tapunuina le paluga, ia eli i totonu o se polo ma vaevaeina i ni vaega.
  3. Koloboks e faia mai i le tasi ma tuʻu ai e "malolo" mo le 30 minute.
  4. O polo taitasi e matua manifinifi lava i luga o se fola ma sausau i le falaoamata.
  5. Otioti i ni fasipepa ma auina atu i latou e kuka i le vai inu seia suamalie.

O meaʻai Buckwheat ma moa ma fualaau faisua o se ipu soʻo faʻasalalau e vave ona kuka, e pei ona mafai ona e iloa mai le vitio:

Mo le taumafataga o le afiafi, o le a aoga ai cutlets:

  1. Buckwheat flakes (100 g) ua sasaa i le vai inu ma kuka mo le 5 minute seia maua se pusa mata.
  2. O fualaʻau lapopoa e totoina ma patipati uma.
  3. E mafai ona faʻamautu le suavai, ma o loʻo i le pito i lalo le asini malolo. Ona faʻafefe lelei lea o le vai.
  4. Palu falaoamata paluga, paluga pateta, fuālaʻau matala 1 'oʻelu o le keleka ma le 1 sipisi o loʻo faʻafefiloi ma le eleele malolo.
  5. O aano o manu e suamalie, e afaina ai piko, e le falai i totonu o se fagu, ae uʻu.

O taʻavale e laankewheat cutlets e aunoa ma ni fuamoa, o le fua lea e te vaʻaia mai le vitio:

Ma mo le 'aiga o le afiafi, o le a talafeagai le pilaf:

  1. I totonu o se fagu i lalo o le tapuni e aunoa ma le faʻaaogaina o le suauu, faaopoopo i ai na o sina vaega itiiti o le vai, salu ni puʻupuʻu fou, kāloti, aniani ma le garlic mo le 10 minute.
  2. Ona faʻaopopo lea i ai le 1 le ipu vai, masima ma faʻaopopo le 150 g o le susu.
  3. Cook i le vevela vevela mo le 20 minute.

O le mea ua maeʻa e faʻafefeteina i le mea fou e fufulu meaʻai.

Mo le taumafataga poʻo le taumafataga o le taeao, e mafai ona e togafitia oe lava i keke pancakes:

  1. E lua tioata tioata tioata vevela o loʻo nutimomoia i se tuʻufaʻatasiga, suauu po o le pusa.
  2. E tusa ma le 2 moa moa, afa afa o le susu ma meaʻai maualalo, meli masani (1 sipunipuni) ma le 1 le falaoamata, lea na faʻapipiʻi muamua le paʻu (1 teaspoon), ua saunia le paluga.
  3. Tasi le apu, tipi i totonu o ni tamai pipi, ua faaopoopo i le tao tao, 3 lepu o le suauu manogi ua palu ma ua faaopoopo le paluga i le paluga.
  4. Toe faʻafefiloi ma tao falakakes i se mea e malogo ai.

E mafai ona e kuka panikeke i strawberries ma sisi e faʻaaoga ai fualaau mai le vitio:

Buckwheat meainu

I le faaopoopo atu i taumafa maualuga, e mafai e le maʻisuka ona faʻaaoga le falala e fai ma faavae o mea inu maloloina:

  • Faʻatau. E lua laulau puneteni o le anufe masani e liligiina i le vai ma kuka mo le 1 itula i totonu o le vai vai taele. E tatau ona kuka lelei le kopa. Ona vaivai lea o le paluga. O le susu e faʻamalolo ma faʻapala i le 0.5 ipu 2 taimi i le aso.
  • Kissel. O le Buckwheat o loʻo feliuliuaʻi e faʻaaoga ai se mea faʻapitoa pe faʻapipiʻi. E tolu laulau punetini o le falaoamata na maua mai e faʻafefeteina i le vai malulu (300 ml) ma faʻapipiʻi i le faʻaosoosoina mo le tele o minute. Latou te tausisi pea i le kissel mo le 3 itula ma feinu 2 taimi i le aso 1 le itula ae leʻi 'ai.

Buckwheat o se faleteuoloa o meaola miti ma elemene, vitamini, meaʻai. O lona faʻaaofiaina i aso uma i le taumafataga e mafai ai e se tagata o loʻo maua i le maʻisuka ona faʻaitiitia le kulūkose e aunoa ma se taumafa vaivai. E le gata i lea, o le buckwheat ei ai sona aoga aoga i le faagaoioia o le endocrine ma le puipuiga o le tino. Pau lava lou manaʻo ia iloa pe faapefea ona faʻaaoga lelei mo lenei faʻamaʻi ma aua nei galo e uiga ile talanoa i se fomaʻi.

Le faʻamatalaga matala o le teu ma lona faʻaaoga i le maʻisuka

  • O faʻamanuiaga o le teu
  • Buckwheat mo le maʻisuka
  • Green buckwheat
  • Buckwheat recipes mo maʻi suka
    • Faʻailoga Buckwheat
    • Fritters
    • Monastery porridge

Buckwheat o se tasi o mea masani masani o loʻo faia i le taumafa a le toʻatele o tagata. E suamalie, maloloina ma faʻavela vave. E ui lava i lea, o le fesili e tumau pea pe mafai ona faʻaaogaina mo le maʻisuka, ma o le a le numera o le faʻatautaia o le teu?

O faʻamanuiaga o le teu

Muamua lava, talanoa e uiga i faamanuiaga o le teu, latou te gauai atu i le i ai o fiva ma gaʻo paluga digestible i totonu. O loʻo taʻu mai ai e mafua mai i le 'ai o cereals, o le a le mafai e le maʻisuka ona oso i le suka toto, ma o le mea lea o le lamatiaga o le hyperglycemia e mafai ona saogalemu i zero. E le gata i lea, o le buckwheat mo le maʻisuka e mafai ona faʻapalaina i aso uma, lea o le a le afaina ai le tino o le tagata.

O lona faasino igoa o le 55 iunite, lea e faʻatusatusa e fai ma faʻataʻitaʻiga i lalo ifo o le maualuga o le maualuga, o lona uiga, e matua talafeagai lava mo le faʻaaogaina.

I le tautala e uiga i le aoga o meaʻai na kuka i totonu o le vai poʻo le susu, ia faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • e fesoasoani e faamalosia ai vaʻa toto, lea e faʻaitiitia ai le atinaʻe o retinopathy,
  • o le faʻaauau o le meaʻai i le meaai e faʻaleleia ai le tulaga o le puipuia,
  • o le ate e puipuia mai aʻafiaga leaga o le gaʻo. E tupu lenei mea ona o le i ai i le cereal o mea e fesoʻotaʻi ma le lipotropic type,
  • e mafai ona tatou talanoa e uiga i le faʻaleleia atili o metotia uma e fesootaʻi ma le toto.

O le cereal o loʻo tuʻuina atu e aoga ona o le malosi e aveesea ai le cholesterol sili atu mai le toto o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. O le faʻapitoa faapitoa e tatau ai ona faʻasolosolo, lea e aofia ai vailaau e manaʻomia mo le masani ai o le tino. O loʻo matou talanoa e uiga i vitamini A, E, PP ma le Vaega B, faʻapea foʻi masani. E le gata i lea, ua matauina e le diabetologists o le buckwheat e faaitiitia ai le suka o le toto ona o le i ai o nisi o elemene i totonu. Mo se faʻataʻitaʻiga, iodine, uʻamea, potassium ma isi, e aofia ai le zinc, chromium, manganese. E faʻapitoa le taulai atu i gaʻo ua taʻua o le gaʻo polyunsaturated ma amino o loʻo manaʻomia, lea e sili atu ona aoga.

Buckwheat mo le maʻisuka

Ina ia mafai ai ona e inu i le maʻisuka ina ia 100% aoga, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i le auala e mafai ma e tatau ona faʻaaoga. Muamua lava, o lona faʻaaogaina faʻatasi ma le kefir ua amanaia, lea e le manaʻomia ai le faʻamalosia o le vevela o mea na faʻaaogaina. Ole ituaiga o maʻisuka e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le a aoga pe afai e sasaa i le vai malulu, ona tuu ai lea e tuu i lalo (e le silia le 12 itula).

E taua tele le faʻaaogaina o le cereal i le kefir, lea e maua ai sina vaega itiiti o le gaʻo. O le faʻafefe poʻo le faʻaaogaina o isi mea manogi e malosi le faʻavaivai. I le faʻaitiitia lelei o le toto toto, e fautuaina e faʻaaogaina lea ituaiga pusa i totonu o le 24 itula ma e leai. E leai ni tapulaa faʻamaonia i luga o le numera o tautua. Ae ui i lea, e taua tele le kefir ma le tao tao e le silia ma le tasi kilokalama o ituaiga taitasi.

Talanoa pe mafai ona 'ai le meaʻai mo le maʻisuka, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • mo le gau o le mamafa, o le a aoga tele mo le maʻisuka e faʻapipiʻi vaiaso anapogi, lea e naʻo le faʻailo ma isi mea taumafa maualalo-kalori o le a faʻaaogaina,
  • I le faaopoopo atu i le faʻailoga mataʻutia, e fautuaina e faʻaaoga lona ituaiga lanu meamata, e pei foi, mo se faataitaiga, falaoamata o le igoa tutusa,
  • tusa lava pe mafai ona fai le meaʻai ma le maʻisuka ituaiga 2 pe leai foi e filifili e se fomaʻi fualaau poʻo se diabetologist. E ui i le mea moni e aoga mo le toetoe lava o tagata uma, o lona faʻaaoga e mafai ona faatapulaa i le matua, tulaga faʻaleagaina (faʻaogaina o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga).

Green buckwheat

O se tasi o aganuu sili ona manaia i aso nei o le lanumeamata lanumeamata. E mafai ona avea ma se meafaigaluega sili ona lelei e faʻafefe ai le maʻisuka ituaiga 2. O lona uiga iloga o lona mafai ona tupu. O lenei mea e mafai ai ona tuputupu aʻe tutoatasi i le fale le togafitiga o vailaau faʻasaina, lea e aofia ai, e aofia ai le i ai o polotini ma mea amino.

Buckwheat ma le ituaiga 2 maʻisuka faʻapipiʻi lelei, ona e vave ona gauai i le tino, e mafai ona sui fesuiaiga o meaola manu. O le isi mea tāua tele, o le toesea lea o soʻo se vaega e ono afaina ma lē manaomia, pesticides, GMOs ma isi. I le tautala e uiga i foliga o le talosaga, latou te gauai atu i le mea moni e mafai ona faʻaaoga saʻo pe a maeʻa le 60 minute mai le taimi o le 'ai. O le oloa pito sili ona aoga o le a na o le maea lava o le germination. O lenei mea o le a faʻamalūina ai le tino o le maʻisuka faatasi ai ma vitamini uma ma minerale talafeagai.

Buckwheat glycemic ma le insulin index: o ipu mo le maʻisuka

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau i le tagata maʻi ona tausisia se meaai malosi, lea e filifilia e tusa ai ma le glycemic index (GI) o oloa. E le gata i lea, aua le faʻamaloloina tulafono masani o meaʻai.

O meaai o le suka suka tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau faisua, meaola manu, ma cereals. O le filifiliga a le vaega mulimuli e tatau ona matua taua. O le mea moni, o le toʻatele oi latou e maualuga le fiafia i iunite falaoa, lea e manaʻomia ona e iloa i le maʻisuka ituaiga 1 ina ia mafai ai ona fetuunai le tuiina o le inisalini.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O fualaau mo le maʻisuka e taua tele i taumafa i aso uma. I lalo o le a tatou mafaufau ai i na meaʻai e pei o le pata - o ona faamanuiaga i le maʻisuka, o le numera o iunite falaoa ma le GI, o isi mea kuka kuka.

Buckwheat Glycemic Index

O le manatu o oloa GI o se faailoga o le faatosinaga o se ituaiga ituaiga o meaai pe'ā uma ona faʻaumatia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le pito i lalo, o le itiiti ifo o le falaoa (XE) e maua i meaai. O le faailo mulimuli e taua mo le maʻisuka o le ituaiga muamua, talu ai ona o lona faavae o loʻo fuafua ai e le tagata maʻi se isi faʻaopoopoga o le inisalini puupuu.

O le faasinomaga faʻamaonia o le teketi o le 50 iunite, lea e aofia ai i le vaega o mea taumafa saogalemu mo le maʻisuka. Buckwheat e mafai ona i ai i le taumafataga o le maʻisuka i aso uma, o se falaoa o le itu, auala autu ma pastries. O le tulafono autu o le falai e kukaina e aunoa ma le suka.

GI groats ma isi oloa ua vaevaeina i ni vaega se tolu - maualalo, maualuga ma maualuga. O le vaega muamua o le vaega autu o le taumafa mo le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1. O meaai faʻatasi ma le fua faʻatau e mafai ona i ai i nisi taimi i le lisi, ae o se maualuga maualuga i lalo o le faasaina sili. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le aʻafiaga o le faatupuina o le hyperglycemia e faateleina.

Ua vaevaeina GAL i:

  • e oo atu i le 50 PIECES - maualalo,
  • 50 - 70 - auala
  • mai le 70 ma luga - maualuga.

Low GI Porridge:

  1. buckwheat
  2. penina penina
  3. karite karite
  4. lanu enaena (enaena).

I le filifilia o tui mo le taumafa o le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina e fomaʻi, aua e faaopoopo i le GI saogalemu, e tele vitamini ma minerale.

Fualaau aoga

I le maʻisuka, soo se meaʻai, e aofia ai le teu, e sili atu le kuka i totonu o le vai, e aunoa ma le faaopoopo ole pata. Afai e filifili e kuka le falaoa i le susu, ona sili atu lea ona lelei le pipii i le mea e tasi i le tasi, o lona uiga, fefiloi susu ma le vai i mea tutusa.

E mafai foi ona e faia ni ipu e le mautonu mai le pata, mo se faataitaiga, tuu i fafo ma pulou, fualaau faisua, aano o manufasi poo le tuulafoa (ate, lafumanu).

O le Buckwheat e faʻaaogaina e le gata o se falaoa o le itu, ae ia faia foi ni falaoamata falaoamata. Mai le falaoamata taoki, o le tao tao e manaia ma e le masani ai ile tofo. Pancakes foi e faia mai ai.

Mai le teu o oe e mafai ona kukaina ia ipu:

  1. vevela i le vai po o le susu,
  2. falala ma pulou,
  3. fuckwheat ma fualaau faisua
  4. se ituaiga keke tao tao.

Buckwheat pancake o le fua o le falacake e faigofie tele i ana sauniuniga. O mea nei o le a manaʻomia:

  • tasi fuamoa
  • alalafaga laisaia - 100 kalama,
  • taofi paʻu - 0.5 tīpuni,
  • stevia - 2 sachets,
  • vai inu - 300 ml,
  • moa fualaʻau - 1.5 sipuni,
  • masima - luga o le pito o se naifi,
  • falaoamata buckwheat - 200 kalama.

I le amataga, e tatau ona e faatumuina le faamama - pepa o le stevia i le vai inu ma tumau 15 - 20 minute, faʻamafanafana le vai ma faʻaaoga e sauni ai le ipu. Tuʻu eseese le stevia, cheese cheese and egg. Salu le falaoamata i totonu o se sieve ma faʻafefiloi ma le masima ma tao le paʻu, sasaa i totonu o le falaoa, faaopoopo le suauʻu manogi. Fuga e aunoa ma le faaopoopoina o le suauu, sili atu i se pusa tioata.

E mafai ona e kuka falakakes pastawheat ma faʻapipiʻi. O le fua lona lua e tutusa ma le muamua, na o le vaega mulimuli o le tosoina o le paluga e te manaʻomia e faaopoopo ai vine. I le maʻisuka, e mafai ona faatagaina mea nei:

  1. uliuli ma mumu currants,
  2. lanu.

Leai se mea e sili atu ona le fiafia i ai mo le maʻisuka ituaiga 2 o keke kuki. E mafai ona faʻaaoga mo le 'aiga o le taeao, poʻo le faaopoopo i le aoauli. Faʻasaga lava pe fia le XE o loʻo iai i na kuki. O lenei falaoa e iai le vaega 100 g o le 0.5 XE.

  • mea suamalie e tofo ai,
  • falaoamata buckwheat - 250 grams,
  • fuamoa - 1 pc.,
  • fatal fat-margarine - 150 kalama,
  • afamona ia tofo
  • masima i le pito o se naifi.

Faʻafefiloi le margarine mama ma le fuamoa, masima ma le suauu, faʻafefiloi uma mea uma. Faaopopo le falaoamata i vaega, tapuni se paluga faigata. Lili le paluga ma fai kuki. Pipi i totonu o se umu i luma o le oven i le 180 ° C mo le 25 minute.

O ia ituaiga kuka e talafeagai mo soʻo se ituaiga o maʻisuka ma e le afaina ai le toto toto.

Mea faigata faigata

O meaai Buckwheat, o fualaau faisua po o aano o manu ua faaopoopoina, e mafai ona avea o se taeao atoa po o se taumafataga o le afiafi.

E masani ona faʻafefiloi se aano o aano o manufasi ma le falaoa ma maeʻa i totonu o se fagu i luga o le vai, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o se laʻititi o le suāuʻu fualaʻau.

Musika e maualalo GI, e oʻo atu i le 50 iunite, e lelei lelei ma le tao tao. Mo le maʻisuka, faʻafeiloaʻi ma anufe anufe e faatagaina.

O le laulau palu lapoʻa o se tasi lea o oloa e mafai ona e kukaina ai ipu mafolafola mo le maʻi suka taeao poʻo le 'aiga o le afiafi.

Meaʻai buckwheat faʻalavelave o le a avea ma se taumafataga muamua o le taeao po o le taumafataga mo se maʻisuka.

Fautuaga lautele

O meaai uma mo le maʻisuka e tatau ona filifilia e faavae ile GI. O meaai i aso taʻitasi e aofia ai fualaau faisua, fualaau aina, masima ma manu. O le aofaʻi o le faʻaaogaina o le suauʻu manogi e tatau ona faʻaititia i se mea maualalo.

O le faʻaaogaina o le vai mo le maʻisuka e le itiiti ifo i le 2 lita i le aso. E mafai foi ona fuafua se fualaau patino e fuafua i luga o calories e 'aina. E tasi le mililita o le vai e faʻaaogaina i le kalori.

E i ai foi auala faatagaina o le vevela o togafitiga o oloa. O le mea pito sili ona lelei - o le vevela poʻo le gaʻa. O lenei mea o le a faʻasaoina ai i totonu o vitamini ma minerale sili atu ona aoga.

E mafai ona tatou iloa mataupu faavae o le maʻisuka meaai:

  1. meaʻai maualalo maua
  2. meaai maualalo-kalori
  3. meaʻai paleni
  4. inu le itiiti ifo i le lua lita o le vai i le aso,
  5. lima i le ono taumafataga
  6. aloese le ava mai le taumafataga,
  7. Aua e te matelaina pe fia inu.

O le taumafataga mulimuli e tatau ona le itiiti ifo ma le lua itula aʻo lei momoe. O le taumafataga lona lua sili ona lelei o le a avea ma se ipu susu o susu (kefir, susu susu, yogurt) ma le apu e tasi.

O le tausisia o tulafono uma o loʻo i luga e faʻamaonia ai le tagata maʻi i se tulaga mautu o le suka toto ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hyperglycemia.

E le gata i lea, o le maʻisuka e tatau ona gauai atu i le faʻatinoina o mea masani i aso uma. O le mea lea, o togafitiga o le tino e maua ai le maʻisuka e fesoasoani i le vave tele o le inu o le kulukose i totonu o le toto. O vasega nei e faatagaina:

I le faʻamanuiaina o fautuaga uma, o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e puipuia ai o ia mai le fesuiaiga o le maʻi i se ituaiga o le insulin.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i le aoga o le pusa falala mo le maʻisuka.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le a lenei mea

O le faʻamatalaga o le faʻaaogaina o le faasino igoa na faʻalauiloaina e faʻasaʻo le taumafa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Aʻo faʻamaunuʻu taumafa GI maualuga, o le tele o inisalini e maua mai ona o le malosi oso i le suka. O le mea lea, e puipuia e le tino ia lava. Galuega Fai Inisalini:

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

  • faʻaitiitia le kulukose toto matautia,
  • tufatufa atu i totonu o le tino,
  • liliu mai faasiliga o suka i le gaʻo gaʻo,
  • e le mafai ona susunuina gaʻo susu.

O le tino e faʻasaoina le malosi pe afai e fiaaai - o le ola lea e ola ai i le evolusione. Ina ia saʻo le faʻaogaina o faʻaagaga, e tatau ona faʻatautaia le GI ma kalori matāʻupu o oloa pe a filifilia se meaʻai.

GI ma kalori e tasi ma tutusa?

Calorie - le tele o le malosi na maua e le tino i le malepe o mea na maua i meaai. Ole fua ole malosi ole fuaina ole calories. Taloti masani mo le vaeluaina o meaai:

  • 1 le kalama o le carbohydrate - 4 kcal,
  • 1 g porotini - 4 kcal,
  • 1 g lipid - 9 kcal.

O le malamalama i le tuufaatasiga o le oloa ua mafai ai ona fetuunai le taumafa mo le maʻisuka. Ua faʻaalia mai i le kalori le eseesega o le faʻaaogaina o le malosi o oloa eseese. E le o taimi uma e maua ai le maualalo o calorie meaai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fatu o le sunflower e maualuga i calories, ae o la latou GI e 8 iunite. Ua faʻatalalapalaina mo se taimi umi, puipuia mai lagona o le fiaai ma saunia se faʻagasolo malie o le kulukose.

O le a le mea e faalagolago i ai GI?

Faailoilo e aʻafia ai le faʻasologa o igoa o oloa:

  • Le auala o togafitiga vevela.
  • Le fua faatatau o palatini ma gaʻo e fesoʻotaʻi ma gaʻo. O le itiiti ifo o latou, o le maualuga o le fua faatatau.
  • Le tele o fib. O loʻo faʻagesegese lemu, o le mea lea, o fiva o le faavae o le taumafa o le maʻisuka.
  • Lautele Auaunaga O le ipu e tatau ona fetaui i se ipu masani.
  • O le i ai o le "faʻagesegese" poʻo le "vave" gaʻo.
Toe foʻi i le laulau o mea

Aisea e maua ai e le maʻisuka se faasinomaga mataʻitusi?

O le GI score o meaai mo tagata ei ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e taua. O se oso malosi ma le malosi i le kulukose e mafai ona tupu ai ni faʻafitauli, faʻata, pe oʻo lava i le oti, e tusa lava po o le a le ituaiga maʻisuka. O le numera numera 9 e mafai ona fofoina le maʻisuka. O lenei ituaiga meaai e fesoasoani e aveesea ai le mamafa ma aloese mai le atherosclerosis, stroke ma le fatu fatu.

Faʻamatalaga lautele o faʻamaumauga

I totonu o le toto, e ala i le faiga o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia, o loʻo iai pea se faʻamautinoaga o le kulukose, lea e talafeagai mo le gaioiga masani o le tino. A maeʻa ona faʻaaogaina meaʻai gaʻo, e maualuga le maualuga o le toto. O le glycemic index (GI) o loʻo faʻaalia ai foi le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto i le afa itula pe a uma se taumafataga.

I le malosi, ua faavaeina le GI o oloa uma, ma o le fua faatatau o le gau o le kulukose sa avea ma le saʻo 100%. E faavae i luga o faʻamatalaga na mauaina, e tolu vaega o oloa gaosi oloa e maua mai i luga, maulalo ma le maualalo le faʻasologa o igoa. E taua le matauina o le vave ona maua o vailaau oona o se vaega o le oloa, e sili atu ona maualuga, o le maualuga o lona GI.

O le faʻaaogaina o oloa ma se faʻamaumauga maualuga e fesoasoani i le faʻavaveina o le malosi ma le faʻateleina o le malosi, ae o loʻo i ai foi a latou faʻailoga:

  • saofagā i le faʻavaeina o gaʻo gaʻo,
  • faaosofia ai le fiaai,
  • faʻasaina mo le maʻisuka.

Ae ui i lea, o le GI e tumau pea lona taua i le fatuina o se lisi sili ona lelei mo le maʻisuka. O le mea lea, o le taua o le manaʻoga e fuafua le faasinomaga ao le i faia se meaai mo le maʻisuka e le mafai ona faʻamagaloina.
Aua nei galo o le siitia o le avega glycemic e mafai ona aveesea ai le aafiaga o se mea atoa o fualaau faasaina.

Laʻu Faʻamaumauga Faʻamatalaga Meaʻai

O oloa e maualalo le faʻaogaina o fuainumera, o le laulau lea o loʻo faʻaalia i lalo, e lelei mo le gau o le mamafa ma mo le fatuina o se maʻisuka menu, ona o lo latou mafai ona faʻagesegese ma tuʻuina atu le tino i le malosi. O le mea lea, o fua e tele e le gata i le GI, ae aofia ai foi le L-carnitine, lea e maua ai le gaʻo faaopoopo.

E mafai ona e vaʻai i lena aano o manufasi, iʻa, moa ma meaʻai susu e toetoe lava a le tuʻuina atu i le laulau. E mafua lenei mea ona o le maualalo o meaʻai o gaʻo i totonu ia i latou, lea e liliu ai i latou i oloa e toetoe lava leai le GI. O le mea lea, e lelei, faʻafesoʻotaʻi faʻamalosi ma oloa e maualalo GI. O se isi lava auala e faʻaaoga i le tele o meaʻai ma ua leva ona faʻaalia e lelei ma saogalemu.

Meaʻai maualalo o le faasinomaga:

GaosigaGIGaosigaGI
Fou / Fugalaau Cranberries47Peʻa lanumeamata45
Laisi faʻamaina45Fua suamalie suamalie suamalie45
Buckwheat40Prunes40
Pamekaisa35Orange, apples, plums35
Apricots ua vela35Amaranth35
Peaches, nectarines35Quince fig35
Falafel (mai chickpeas), falaoamata chickpea35Tele ituaiga o pi35
Yever, e aofia ai pia35Tomato suamalie po o sau sau, tomato māgo35
Fuga fatu, fatu sesame, fatu poppy, fatu o le sunflower35Saito saito35
Toga35Tuʻuina falaoa35
Quinoa, rice araisa35Sugar-Free Almond Paste35
Palu pasila kulimi35Soya poo le susu yogurt35
Apricots30Laʻau vevela ma kāloti30
Ata30Pīni lanumeamata30
Pasifi fua30Soo Soy, Almond poo le Oat Milk30
Lentils30Tangerines, fualaau suamalie30
Laʻau lapoa, tamato30Pear30
Chickpeas30Soy Vermicelli30
Goji vine, cherries, blueberries25Raspberries, Strawberries, Red Currants, Gooseberries, Fugalaau25
Beans flazole, mungo25Soya falaoamata25
Barley25Lentils lanumeamata, Paʻu Paʻu25
Hummus (chickpea)25Peanut, almond, paʻu tilo (free free)25
Eggplant, artichokes20Lemon ma vai mai ai20
Soya oloa (aano o manu) ma soya sauce20Agave Syrup15
Asparagus, sola, selesele15Broccoli, Cauliflower ma Brussels Sprouts15
Peanuts, Almonds, Pistachios15Tafi masani ma tipi15
Zucchini, kukama, gherkins15Tina, Endive, Fennel, Ginger15
Fatu ma fualaau o fatu15Pale, laka ma masani15
Blackcurrant, physalis, lupine15Walnuts, Pine, Hazelnuts, Cashew15
Chicory, ata lanu, radisa15Rhubarb, salati lanu meamata15
Paranesi15Soya, tofu, tempeh15
Musika14Avaka10
Pipi, uila, lobsters5Vineva, mea manogi, meaʻai5

Ae aua nei aloese mai oloa e maua ai le GI, aemaise lava:

  • oatmeal ma le moli moli (65),
  • kuka ma fufulu beets (64),
  • peletini pateta (64),
  • rye ma falaoa atoa o le falaoa (63),
  • fualaʻau kuka (63),
  • vaitaisa araisa (60),
  • meloni ma faʻi (60),
  • spaghetti (55),
  • persimimo ma kiwi (50).

Tuua Lau Faamatalaga