E mafai ona ou 'ai le pata i le maualuga o le cholesterol?

E tusa ai ma le au fai meaʻai, o loʻo i ai le tele o le cholesterol i le pata, o le mea lea e manaʻomia ai ona togafitia. O le aoga o le 50 g o le oloa e maua ai le 1/3 o le aso manaomia o le tino mo se tuufaatasiga o le tino. Ae ui i lea, e le mafai ona e vavae ese le pata mai le lisi, aua e mauʻoa i gaʻo ma vitamini. O le maualuga o le voluma i le leai o ni faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e tatau ona 10-20 g o mea mama i aso taitasi. Ae ui i lea, ao le i suia le taumafataga, afai o le maualuga o le cholesterol i le toto ua matua faateleina, ua fautuaina e feutagai ma se fomaʻi.

Faʻavae ma aoga aoga

O le maualuga o le gaʻo o le gaosiga o le oloa e maua mai le 77 i le 83%, ae o le maualuga maualuga o le lipids i ghee e latalata i le 100%.

E maua mai le gaʻo susu gaʻo mai le susu o le povi po o le kulimi, ma o le mea lea o loʻo mauoa i lipids o manu. Talu ai ona o lona maualuga o le paleni o meaʻai, o le suauu e vave faamalieina ai le fiaai. 100 g o oloa e aofia ai le 51 g o le gaʻo tumu ma le 24 g o le eleele. E le gata i lea, o le suauʻu e mauʻoa i le retinol, tocopherol, carotene, cholecalciferol, acid ascorbic ma vitamini B gaosi vai.

Faʻafetai i le uila, e faʻamamāina le tino mai triaciglycerides ma faʻavave vave ai le metabolizes. Alpha-linolenic ma Omega-6 aoga, o se maualuga maualuga lea e maua i le ghee, e faaosofia ai le faʻamamaina o le cholesterol leaga. O se kulimi kulimi e fautuaina mo le paʻu o le mamafa, faʻapea foi i le taimi o le gaioiga ma le lactation. O le faʻaaogaina o se mea e masani ai e leʻi faʻaalia i le vevela i le taimi o kuka e faʻaleleia ai le soifua manuia lautele ma maua ai togafitiga faʻapitoa i le tino:

Afai ei ai sau faʻatauga lelei, e mafai ona e faʻamalosiina au faʻalavelave.

  • faamalolosia o fao pepa ma lauulu,
  • faaleleia le tulaga o le paʻu,
  • ufitia le membrane mucous o le manava,
  • faaleleia atili puipuiga puipuia,
  • saoasaoa o le fausia o musika ma ponaivi mea,
  • toe faʻafouina o vaʻa ma maʻi o le tino ile gastrointestinal tract,
  • faaleleia atili o tomai vaaia,
  • o se faaitiitia i le ono tulai mai o se neoplasm leaga,
  • faʻasologa o faʻasologa o metabolic,
  • faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.
Toe foʻi i le laulau o mea

E faapefea e le oloa ona aafia ai le maualuga o le cholesterol?

Talu ai ona o le cholesterol e taua tele mo le soifua maloloina o tagata, e oo lava i tagata gasegase e manaʻomia ona faʻaaogaina sina vaega o lenei oloa.

E aoga le faʻaaogaina o le oloa. E tusa ai ma le au suʻesuʻe mai le Iunivesite o Copenhagen mai Tenimaka, o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e faateleina le 75% e aunoa ma le cholesterol. O le faʻafitauli o le maʻi cardiovascular ua faʻateleina foi. O le mea lea, e tusa ai ma saienitisi Europa, e oo lava i le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e 'ai i le 10-20 g o se mea masani ile aso. ISA Na faʻatautaia e le University o Tufts le faʻataʻitaʻiga ma manu a le fale ina ua tuʻuina i ai i luga o le aso le maualuga o doses o le pata. Na faasolosolo ona latou atinaʻe le manuʻa, ae o le maualuga o le tuufaatasiga o le tuufaatasiga o le toto i le toto e le suia, o lona uiga, o le cholesterol e le sili atu i le masani.

Contraindications ma aʻafiaga leaga

E ui lava i le lelei, o le pata o loʻo i ai le tele o le cholesterol, ma o le mea lea o le faʻaogaina o meaʻai o le a mafua ai le fausia o paʻu mai le gaʻo i luga o puipui o toto toto. E sili atu le lamatia le 'ai o se gaʻo pe'ā maua le atherosclerosis. O le ono mafai ona solia le toto toto i le fatu poʻo le faiʻai, ona faʻateleina ai lea o le maliu o le tino. Talu ai ona o le suauu e maualuga i kalolo ma e aafia ai le mamafa, e tatau ona le aofia ai mai le lisi o meaʻai mo le gaʻo. E mafai ona aofia ai le oloa i le taumafataga mo le gallbladder dyskinesia pe a uma ona feutagai ma se gastroenterologist. Mo faafitauli i le paʻu ona o le tele gaosiga o gaʻo gaʻo, e tatau ona faaitiitia le suauu.

A faʻamafanafanaina, o le oloa e leiloa ona faʻamalolo, ae o le saofaga i le saturation o le tino faʻatasi ai ma vailaau oona.

I le isi itu, afai e maualuga le maualuga o le cholesterol, e lelei tele le faʻaaogaina o suauu o fualaau toto, lea e faʻaititia ai le maualuga o lenei tino i totonu o le toto, mo se faataitaiga, olive poo le sesame. Faaaoga le margarine e fai ma sui e le tatau ona. E le o fautuaina foi e 'ai ma faʻatau sau fale e faʻavae i luga o se oloa gaosi susu i le gaʻo, talu ai o le faʻasalaga o vitamini i totonu e itiiti.

Le tuufaatasiga ma meatotino o le kulimi oloa

E fia cholesterol i le pata? O se fesili taua tele, aua o lona faavae o faʻamatalaga uma e uiga i le faasaina o le oloa mo le atherosclerosis o toto toto e faavae.

100 g o le pata o le natura ma le gaʻo gaʻo o le 82.5% e aofia ai le 215 mg o le cholesterol.

Ae peitai, faatasi ai ma lenei oloa e tamaoaiga i le tele o mea aoga aoga e iai se aafiaga lelei i ituaiga uma o metabolic processes i le tino o le tagata. O nei mea e sili atu ma le 150 gaʻo gaʻo, e tusa ma le 20 e le mafai ona toe faʻaaogaina. Latou te tuʻuina atu le malosi o le calcium, lea e fesoasoani i le maualalo o triglycerides ma lipoproteins maualalo maualalo. E le gata i lea, e iai:

  • phosphatides
  • vitamini
  • squirrels
  • gaʻo
  • vaega o minerale ma isi mea aoga.

O le pata ma le maualuga o le cholesterol e mafai foi ona i ai se lelei lelei. E mafua mai i le mea moni o loʻo i ai i le 40% le maualuga o le oleic acid. O lenei vailaʻau e fesoasoani i le faʻasaʻoina o paleni lipid. O le i ai o le lecithin e faʻamautinoaina ai le metabolism o gaʻo i totonu o le tino o le tagata ma faʻamalosia ai le gaioiga o siama namu.

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, e leai se tulaga e tatau ona e lafoaia uma ai oloa o lo o aofia ai. I le uma, o le mea e faʻaleleia ai le gaosiga o elemene o meaola ma hormones, o lona uiga o se vaega itiiti o lea mea e tatau ona masani ona ulufale atu i le tino o le tagata.

Ghee o loʻo faʻamatalaina e se mea mauoa ma aoga ona o le i ai o vitamini o le suauu A, D, E ma antioxidants e puipuia ai siama mai aafiaga le lelei o radical free, toxins, allergens ma isi mea leaga.

E faʻafefea ona 'ai le suauu?

E mafai ona 'ai le pata ma le atherosclerosis? E ui i le mea moni e faapea, pe a oʻo i le faʻafitauli o le galala o le lipid e fautuaina ai e tausisia se taumafataga malosi, faʻaaogaina le faʻaaogaina o oloa e maua ai le cholesterol:

  1. Mo faʻamaʻi o le cardiovascular system, e tatau ona e 'ai na o na o sina mea itiiti. O lenei mea o le a taofia ai le tele o le faʻaaogaina o le cholesterol i le tino o le tagata ma i le taimi lava e tasi e faʻamamafa ai mea uma e taua mo le masani ai.
  2. E leai se mea e tatau ona e kukaina ai meaai i luga o se kulimi suamalie po o le melim. I lalo o le aafiaga o togafitiga vevela, o le a sili atu ona matautia le taumafa mo se tagata maʻi i le atherosclerosis.
  3. O le oloa faʻatagaina i aso taitasi e tusa ma le 20-30 g. Faatasi ai ma se faʻalavelave faʻafefete i le lipid metabolism, e mafai ona faʻaititia.

Suauu ma le cholesterol e vavalalata vavalalata. Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, e le mafai ona e lafoaia atoa le oloa, talu ai e aumai ai le aoga tele i le tino o le tagata. O le mea autu o le faia lea ma le poto ma e le tatau ona faʻaleagaina.

Faʻavaega, faʻamanuiaga ma mea leaga o le pata

E toatele tagata soifua maloloina o loo mafaufau., pe oi ai le cholesterol i le pata ma pe faapefea ona aafia ai le setete o le tino. O le Cholesterol e maua moni lava i gaʻo manu:

O le kulimi, lea e maualuga i le kalori, e fesoasoani i le faaputuputuina o le maualuga o lipids i totonu o le toto. Ae maise lava i le tele o taumafa. I le fesili o, pe fia le cholesterol i le pata, USDA (US Department of Agriculture) tagata tomai faapitoa maua le tali o loʻo i lalo - 215 mg i le 100 g. Aso o aso uma e le sili atu i le 10-30 g.

I le faaopoopo atu i lipids, o loʻo aofia ai foi mea aoga e faʻaleleia ai le metabolism ma faʻamautu ai le gastrointestinal tract. O loʻo i ai se talitonuga e faʻapea, o mea uma faalenatura ma meaʻai e maua ai le gaʻo mea faʻapitoa - mea e fai ai se microflora o le intestinal maloloina.

Soifua Maloloina ona o le i ai i totonu o le tuufaatasiga o gaʻo gaʻo, vaega o meaʻai, proteins ma gaʻo. O nisi o mea gaʻo fesoasoani e fesoasoani i le toto maualalo o le cholesterol, aʻo isi meaola, i le isi itu, faʻapupulaina lona tele.

Itu cholesterol

Ona o le mea moni o le oloa e aofia ai lipids, o se fesili saʻo e tulaʻi mai: e mafai ona 'ai pata ma le maualuga o le cholesterol? E mafai ma e tatau lava! O le pata masani lea e tele atu Vitamin K2 lea e toaitiiti tagata e iloa e uiga i ai. O lenei elemene o se mea tatau mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi. E maua mai ai le calcium mai masini mūmū (mata, sooga, toto toto) ma faʻatau atu i le ponaivi. Ona o lenei mea, ua sili atu ona olaola ia vaa, lea ua mafua ai le lelei o le tafe toto ma puipuia ai le fausia o paʻu.

O le i ai o le cholesterol i le tuufaatasiga e mafai ai e le toʻatele o tagata ona faʻatapulaaina lona taumafa. Ae leai se aoga. O le 'ai e tatau ai, ae e sili atu le le faʻaaogaina o vaega tetele. Aemaise lava i le i ai o itu nei:

  • mamafa tele
  • maualuga o le cholesterol maualuga,
  • sosolo totoga,
  • chimiuma atherosclerosis,
  • isi faamai o le cardiovascular system.

O nisi tagata fai meaʻai e fautuaina le taui ma le isi oloa - margarine. Le faʻaaogaina o le margarine e mafua ai foi le ita o tagata tomai faapitoa ona o le i ai i lona tuufaatasiga tagata faʻatau. E tusa ai ma lea, e mafai ona tatou faʻapea o le laʻititi o le laʻitiiti o le pata e sili atu ona aoga nai lo le margarine.

Atherosclerosis Oil Consumption

Atherosclerosis o se faʻamaʻi masani o le maʻi cardiovascular, lea o loʻo tuʻuina atu ma le faʻaputuina o paʻu i totonu o vaa. Pe a togafitia veins ma toto toto, e fautuaina e fomaʻi le faʻaitiitia poʻo le faʻapulaʻaina o le faaaogaina o meaʻai nei - ate, fuamoa, fatugaʻo, palu, ma puaa.

O le feeseeseaiga ma talanoaga e mafua mai i le aafiaga o le pata i le cholesterol toto. Saienitisi Scientists e leʻi oʻo mai i se manatu tutusa e uiga i lenei lomiga. O nisi tagata atamamai e mautinoa o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le lipids, ma o le taunuuga lea e mafai ai e le tagata maʻi ona faia ni pa i totonu o veins ma atiaʻe le atherosclerosis.

E ui i le mea moni e maua le cholesterol i le pata, e mafai lava ona 'aina e tagata gasegase i le atherosclerosis. Ua tuʻuina mai e saienitisi ni faʻataʻitaʻiga o tagata na faʻaumatia manu vaefa i se aso e le faʻatapulaaina ma ola i se tausaga matua e aunoa ma ni maʻi o le cardiovascular system.

O le mea lea, afai o le suʻega o le toto e faʻamaonia ai le siama o le atherosclerosis, o le tagata maʻi e le gata e tatau ona i ai se togafitiga faafomaʻi, ae mulimuli foi i le taumafa ma meaʻai. Faatasi ai ma tulafono o taumafa fesoasoani mo le atherosclerosis e aofia ai:

  • taumafa itiiti, ae tele taimi (meaʻai paleni),
  • sui o mea faʻavela ma ulaula faʻasusu ma fufulu ma kuka,
  • itiiti ifo meaʻai gaʻo (gaʻo, pusa, pasta) ma masima,
  • le aofia ai gaʻo fusi (meaʻai, meaʻai, meaʻai vave),
  • le faaaogaina o vitamini D, A, B, C, P.

Faʻafefea ma po o le a le aofaʻi ou te faʻaaogaina ai le pata

O le faʻaaogaina atoatoa o le oloa mai le taumafataga e mafai ona mafua ai le faaleagaina tele o le soifua maloloina. Afai e te le 'aina sina sandwiches i le suauu i aso uma, o le mea e ono tupu i le toto cholesterol o le a itiiti.

E tusa ai ma fautuaga a tagata fai meaʻai, o le aofaiga ole aso ole cholesterol e le sili atu i le 10 kalama. O lona aofaiga e faalagolago i le pasene o le gaʻo gaʻo o le oloa. Ina ia filifili lelei suauu, e tatau ona e gauai atu i ituaiga eseese e tusa ai ma le pasene o mea e maua ai le gaʻo:

  1. 82,5% - ei ai le pasene pito i maualuga o le gaʻo gaʻo, i se pepa 100-kalama e aofia ai le 240 mg o le lipids.
  2. 72,5% - le aoga, ae le afaina ai le tino, 180 mg o le lipids mo le 100 g o oloa.
  3. 50% - o se faʻasalalauga masani e leai ni aoga aoga mo le tino.

I le faʻaopoopoga i le faʻaitiitia o le fua o le aso, e tatau i tagata ona manatua o soʻo se togafitiga vevela o le oloa e mafua ai ona sili atu le matautia o le oloa, o lea e le fautuaina ai e fomaʻi le faʻamafanafanaina poʻo le fufuluina o falaʻau, aano po o iʻa. Saienitisi e saienitisi lenei mea i faailoga nei - 100 g ghee o loo i ai faamaumauga 280 mg o lipids.

I le faʻapipiʻiina o mea uma o loʻo i luga, e mafai ona tatou faʻamaonia, e mafai ona e faʻaaogaina le pata (pei o le cholesterol) mo tagata uma lava. O le mea autu o le iloa lea o le fua. O maʻi e maua i le atherosclerosis e tatau ona faʻatapulaʻaina a latou mea i aso taitasi ile 20 g.

O le teenaina o le oloa e mafai ona afaina ai le tino o le tagata, lea e manaomia ai meaʻai, mea gaʻo, gaʻo ma pulu.

Faamanuiaga, faʻaleagaina, aʻafiaga i le tino

O se suauʻu e faia e aunoa ma ni mea faʻapipiʻi faʻamalosi e maua ai le tino i le malosi, faʻamalosia ai malosiaga puipui, ma faʻaleleia le faʻatinoga. E aofia ai le 150 meaʻai, e 30% e le gaosia ei latou lava, ae e manaʻomia mo le faʻatinoga atoa o le tino, okeni.

Faʻatinoina o vailaau ma faʻamalosi i le tino:

  • Butyric, linoleic, mea laura. E i ai le aʻafiaga-atherogenic aʻafiaga ma faʻaitiitia ai le ono lamatia o le tino. Latou te faʻateleina le faʻamaʻi, o le tino e tetee atu i siama, faʻamaʻi pipisi.
  • O le Oleic acid e faʻasaʻo ai le lipid metabolism, e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol matautia, le lamatiaga o le atherosclerosis. Faʻaleleia toto toto: toe faʻaleleia le leo, faʻaitiitia le mafai ona maua.
  • Lecithin o se tagata e faʻaleleia le natura e faʻavae i phospholipids. A o faagasolo taimi o vailaau faʻasolosolo e fai ai le faʻasologaina, maualuga gaʻo gaʻo: palmumic, stearic, arachidonic. Lecithin faʻaleleia le gaioiga o le fatu, ate, ma toe faʻafoʻi toto toto.
  • Vitamin A e lagolagoina ai le puipuiga, gaioiga vaaia, toe faʻafouina mucous membranes.
  • Vitamin D e taua mo le faʻaaogaina o le calcium. E gafa ma le malosi o ponaivi, sooga, nifo nifo.
  • O le vitamini E o se vaifofo masani. Faʻatonuina le faʻamalosi toto, ate. Faateleina puipuiga, puipuia le kanesa.

O le kulimi pata o le maualuga-kalori, e aofia ai le 748 kcal / 100 g, e faigofie ona ufiufi e le tino.

Ituaiga o Suauu Faanatura

E lua vaega o oloa ua iloga, eseese i le tuufaatasiga, tekonolosi gaosiga, ma le fafaga.

O le masani o vailaʻau masani o le suauu (le aofaiga o le cholesterol mo le 100 g):

  • Vologda 82.5% (220 mg). Mo le gaosia o le kulimi fou e faʻaaoga, lea e pasteurized i le 98 0 C. O lenei tekinolosi e maua ai se meaʻai lelei. E na o le leai lava o se mea e gaosia.
  • Moli kulimi 82.5% (250 mg). O le suauu fou e pasteurized i le vevela o le 85-90 0 C. Faʻamalolo pe leai foi.
  • Oxygen 82.5% (240 mg). O le kulimi fou e pasteurized, ona faaopoopoina ai lea o aganuu o le lactic acid. O lenei mea e maua ai se mea manaia faapitoa.

Cholesterol i le pata masani e aofia ai. Ae ui i lea, o lona taua o mea taumafa e maualuga atu, o le tuufaatasiga ua faapaleniina, lea e maua ai le tino ma minerale, vitamini suamalie.

Le faʻasolosolo o vailaʻau kemikolo o le suauu (aofaiga o le cholesterol mo le 100 g):

  • Amateur, tagata nuʻu 72.5-78% (150-170 mg). Faʻamama, leai se faʻamalo. E maua ai le maualuga o mea e maua mai i mea faʻapitoa, faʻamalosi tino. E faʻatagaina e faʻaopopo meaʻai lanu.
  • Ghee 98% (220 mg). O le gaʻo susu e gaosia i le faʻafefeteina i le vevela o le 80 0 i le la. E leai ni mea e faʻaaogā faʻasolosolo.
  • Suauu e iai le 40-61% (110-150 mg). E faia mai i le kulimi fou, faaopoopo le meli, koko, moli, fualaau aina po o le suʻe sua mo le tofo ma manogi.

Ghee e leai sona aoga taua. Faʻatulagaina mo faamoemoega o meaʻai. E le fautuaina mo le soifua maloloina o tagata o loʻo mafatia i le atherosclerosis, maʻi cardiovascular, diabetes.

Auʻaunaga aoga ma leaga

Teu kulimi - o loʻo i ai meaʻai manu e taofia ai le gaosia o le suka gao, faʻavave le gaogao. Ae o le aʻafiaga le lelei e mafai ona faʻaititia e ala i oloa aoga e aofia ai fiber, gaʻo toto.

Ina ia aloese mai le hypercholesterolemia, e le fautuaina e faʻaaoga:

  • Lalu sisi masani i le taeao. O le tele o gaʻo e faʻaleleia ai le sosoʻo o le sterol e le ate, faʻagesegese le faʻalaumalie. O le masani masani e mafai ona suia i le toso o le falaoa paʻepaʻe ma le greens ma le susu susu: Tofu, Adygea, Philadelphia.
  • E le mafai ona faʻafefiloi le suauu ma meaai faasaina ma le maualuga o le cholesterol: caviar, sausage, bacon, fasi meaʻai.
  • E le fautuaina e faʻaopopo i fuamoa. O gaʻo manu e faʻagesegese ai le faʻamalositino o le gastric juice, o lea e manaʻomia ai le tele o le taimi e faʻatau ai fualaʻau. O se taunuuga, o le taeao po o le 'aiga o le aoauli ae le o le malosi e mafua ai lagona o le vaivai, vaivai.

Ina ia faʻaitiitia le faʻaleagaina o le cholesterol i le pata, e faʻaaogaina i oloa nei:

  • O fualaau faisua lanumoana e aofia ai le tele o le pectin, fiber, lea e faʻalavelave ai i le faʻaaogaina o le sterol i totonu o le tootoo laiti.
  • Oatmeal i luga o le vai. Faʻaaogaina, mauoa i fiva, faʻaleleia lelei, lagolagoina lipid metabolism.
  • O sandwiches na faia mai falaoa atoa po o falaoa falaoa o se mea lelei e suitulaga i le falaoa paʻepaʻe po o le mufui.

E mafai ona e faʻavasegaina le lisi e ala i le faaopoopoina o mea e aoga mo le dyslipidemia i le suauu ua faʻamaluluina: garlic, kāloti, pi, meli, palu tao i luga o se faʻaveve.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Tuua Lau Faamatalaga