O le a se mea o le a taʻuina atu ia te oe e lou kulukose toto? Faailoga o suka i totonu o le tino ma mafuaʻaga o mea sese mai masani

O tagata o le XXI senituri ua faʻaalia i aso taʻitasi i tulaga le lelei. O nei faʻafitauli i le galuega, ma le le lelei o le siʻosiʻomaga, ma le le lelei o meaʻai, ma masani leaga. I na tulaga faigata, e taua tele le gauai faapitoa i lou soifua maloloina. O se tasi o vaega autū o gaioiga masani a le tagata o le tulaga masani o le suka i le toto.

Glucose i totonu o le toto o le malosi lea e taua mo se tagata soifua maloloina e faʻatino uma ai auala taua. Ae faʻapefea pe a fai e ese le masani ole toto suka i lau fua faatatau? Sei o tatou mafaufau pe aisea e tupu ai lenei mea. O le mafuaaga autu o le le paleni. Talu ai nei lava, na amata ai e tagata ona faʻaaogaina le tele o meaʻai gaʻo: oloa gaosi falaoa, faʻapea foʻi suamalie ma isi suamalie. E le mafai e le pancreas ona taulimaina lenei avega, ma o le sili atu o le kulukose e le lelei le alu i le urine. I lenei tulaga, o le le lava o le gaioiga faaletino e le aofia ai le mu o le tele o kalori, lea e fesoasoani i le maua o kilokalama. Afai o le maualuga o lou suka e sili atu nai lo lou suka toto, o le mea lea e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le mamafa, ae faʻapea foi i le faateleina o le cholesterol. E i ai se faʻafitauli o le maʻi cardiovascular.

Maʻisuka: puleaina o suka

Afai e sili atu lou maualuga nai lo lou suka toto, ua e popole ma o lou matua ua sili atu ma le 40 tausaga le matua, e mafai ona mafua ai se maʻi ogaoga pei o le maʻisuka. Mo lona togafitiga, e taua le mataʻituina o le maualuga o le toto suka. O le masani i le toto capillary e manatu mai e 3.3 i le 5.5 mmol o le kulukose i le lita. I le tulaga o le toto e vevela, o le kulūkose masani e 4-6.8 mmol i le lita poʻo le 70-100 mg i le 100 ml o le toto. Faatasi ai ma le matua (mai le 60 tausaga) o le faasiliga o le suka e faateleina ma oʻo atu i le 6.38
mmol i le lita o le plasma. O se suʻega toto mo le suka e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao (10
itula e aunoa ma ni meaai). Ina ia aloese mai le le saʻo i taunuuga, ao lei faia le auiliiliga, e le tatau i le tino ona i ai i se tulaga fiafia pe le mautonu, o le mea lea,
e tolopo lau taʻaloga i le taeao po o se malaga i le fomaʻi i le isi, faʻafilemu le aso. Aua e te popole ao leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, o le a oʻo atu ai foi i le le saʻo i fua. Ina ia siaki pe faapefea ona lilo le glucose i totonu o le tino, e mafai ona toe suʻeina ile lua itula pe a uma ona 'ai. I lenei tulaga, o le masani o le suka i le toto o se tagata soifua maloloina e 7.8 mmol i le lita. Mo se togafitiga sili atu o le maʻisuka, e fautuaina le faia o se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated, lea o le a taʻu atu ai ia te oe le malosi o le suka i totonu o le tino i luga o le 3 masina.

Glucose i le toto o le tagata

O se tasi o galuega a soo se pu i totonu o le tino o le gafatia e gauai ai le kulukose - o lenei mea e lagolago ai o tatou tino ma toto i le leo, o se punavai o le malosi lea e puleaina uma ai metabolic mechanisms. O le tufatufaina lelei o le suka i totonu o le toto e faalagolago atoa lava i le galuega a le pancreas, lea e faamatuu atu ai se hormone faapitoa, insulin, i totonu o le toto. O ia o le "fuafuaina" pe o le a le tele o le kulukose o le a gauaiina e le tino o le tagata. Faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, o siaki e gaosia ai le suka, faʻaitiitia ai lona aofaʻi ma le toe maua mai o le malosi.

O le natura o meaʻai, ava malosi, faʻafitauli faaletino ma faalelagona e mafai ona aʻafia ai le toto toto. Faʻatasi ai ma mafuaʻaga faʻaleaga, o le mea autu o le atiina ae o le maʻisuka - o lenei mea ona o se faaletonu o le pancreas.

O le aofaʻi o le suka i totonu o le toto e fuaina i millimoles mo le 1 lita (mmol / l).

Toto toto e atagia ai le kulukose i totonu o le tino

I tulaga eseese, e ono manaʻomia ituaiga suʻe toto toto. Sei o tatou ola i luga o na faiga e masani ona atofaina.

Taulaga toto anapogi , o se tasi lea o ituaiga masani masani o suʻesuʻega o le kulukose i le tino. E lapataʻiina e le fomaʻi le maʻi muamua ae leai se meaai e tatau ona faʻaaogaina mo le 8-12 itula ao leʻi faia le taotoga, ma e naʻo le vai e mafai ona onā. O le mea lea, o le tele lava o ia suʻesuʻega e faʻatautaia i le vaveao. E le gata i lea, aʻo lei amataina le toto, e tatau ona e faʻagata le gaioiga faʻaletino ae le faʻaalia oe lava e te popole.

Suʻesuʻeina o suāuʻu "i le avega" aofia ai le totoina o toto e lua i le taimi e tasi. I le ofoina atu o le toto i se manava gaogao, e tatau ona e faatali 1.5-2 itula, ona e faia lea o se faiga lona lua, pe a uma ona e tusa ma le 100 g (e faalagolago i le mamafa o le tino) o le kulukose i totonu o fualaau poo le ituaiga syrup. O le iʻuga, o le a mafai e le fomaʻi ona faʻauʻu e uiga i le i ai poʻo le predisposition i le maʻisuka, faʻavaivaia le kulukosesese poʻo le suka toto.

Ina ia maua ai faʻamatalaga i luga o le suka i le tolu masina mulimuli, ia tofia suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc . O lenei faiga e le o faʻamalosia ai faʻafeiloaʻiga e fesoʻotaʻi ma meaʻai, tulaga faʻalagona poʻo gaoioiga faʻaletino. I lenei tulaga, o le taunuuga e faʻatuatuaina. Mo suʻesuʻega, faʻaaogaina toto toto, o lona uiga, o le mea e maua mai le tamatamailima. O lenei ituaiga auʻiliʻiliga ua faʻamaonia e iloagofie ai se vailaau o le maʻisuka poʻo le pulea o le ala o se faʻamaʻi ua leva ona maua.

Fuaina o le aofaiga o le fructosamine i totonu o le toto ua faia foi e pulea ai le ala o le maʻisuka. O lenei vailaau e aliali mai o se taunuuga o le tali o le kulukose ma palatini o le toto, ma o lona aofaiga i totonu o le tino ua avea o se faailoilo o se faaletonu po o le sili atu o suka. O le auiliiliga e mafai ona iloa ai le vave ona tapunia gaʻo paluga mo le 1-3 vaiaso. O lenei suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi faia le faʻatulagaga e le mafai ona e inuina le lauti poʻo le kofe - na o vai masani e faatagaina. O mea mo le auiliiliga e maua mai se vein.

Sa faia e saienitisi mai Sepania se suesuega manaia lea na fuaina ai le mafaufau o mataupu i le maeʻa ai o le kofe ma e aunoa ma le suka, faapea foi ma le tuuesea o injections o le kulukose. E foliga mai na o le paluga o caffeine ma le suka e iai sona aafiaga taua i le saoasaoa o lo tatou faiʻai.

O fomai e masani ona faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka. C sailiili pepese . O le mea moni, o le pancreas muamua e maua mai le proinsulin, lea, o le faaputuputu i ituaiga eseese, pe afai e manaʻomia, o le vaeluaina o le inisalini masani ma le C-peptide. Talu ai ona o mea uma e lua e tuʻuina atu i totonu o le toto i le aofaiga tutusa, o le faʻaogaina o le C-peptide i sela e mafai ona faʻaaoga e faʻamasino ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mea moni, o loʻo i ai sina laʻititi itiiti - o le aofaiga o le inisalini ma le C-peptide tutusa, ae o le ola ola o nei mea e eseese. O le mea lea, o la latou fua faatatau tutusa i le tino o le 5: 1. O le totoina o toto mo suesuega e faia i luga o se manava gaogao.

Glucose Level ma Fesoʻotaʻi Fesoʻotaʻiga: Uiga o le Faʻasalaga o le toto

Ina ia faʻamatalaina saʻo taunuuga o le auiliiliga mo le suka o le toto, e tatau ona e iloa po o le a le mea e manatu e masani ai.

Aua iloiloga anapogi Tulaga faatauaina sili ona lelei i le tulaga e 3.9-5 mmol / l i tagata matutua, 2.78-5.5 mmol / l i tamaiti ma le 4-5.2 mmol / l i tina maitaga.

Taunuuga o le hemoglobin glycated assay o le fua faatatau o lenei vailaau i le hemoglobin free i le toto. O se faʻamaoniga masani mo tagata matutua o se fua mai 4% i le 6%. Mo tamaiti, o le aoga aupito sili ona aoga e 5-5.5%, ma mo fafine maʻitaga, mai le 4.5% i le 6%.

Afai tatou te talanoa fructosamine suega , i alii ma tamaitai matutua, o se faailoga o togafitiga o le sili atu lea o le tuaoi o le 2.8 mmol / l, i tamaiti o lenei tuaoi e laʻititi ifo i lalo - 2.7 mmol / l. Mo fafine maitaga, o le maualuga pito i maualuga o le masani masani e faʻatupulaia i le faʻatusatusa i le taimi e faʻasolo ai.

Mo tagata matutua tulaga masani o C-peptide i le toto e 0.5-2.0 mcg / l.

Mafuaaga mo le faateleina ma le faaitiitia o le kulukose

O le suka e maua ai le toto toto. I le faʻaopopo atu ia i latou, o le mafuaʻaga o le le mautonu e mafai ona avea ma ou lagona faʻaletino - popolega poʻo lagona ogaoga vevela - latou te faʻapupula atili ai le kulūkose. Ma o gaoioiga faifai pea, galuega fale, ma savaliga fesoasoani e faʻaitiitia ai.

Ae ui i lea, o le kulūkose i totonu o le toto e mafai foi ona suia i lalo o le malosi o mea faʻaleaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le faaopoopo i le maʻisuka, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, pancreas ma le ate, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona avea ma mafuaʻaga o maualuga maualuga o suka.

E mafai ona faʻavasega tulaga maualuga o suka?

O le faʻamaʻi masani e mafua mai i le le mautonu i le kulukose toto o le maʻisuka. Ina ia aloese mai aafiaga leaga o le sili atu o le suka, e tatau i siama ona mataʻituina pea le tulaga o lenei mea, ma teuina i totonu o tulaga masani.

Mo soʻo se soliga o le toto maualuga o le suka, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma ave ni vailaʻau faapitoa. E le gata i lea, e tatau ona e iloa poʻo a mea e gaosi e mafai ona faʻamalosi ai se tasi poʻo se isi aafiaga i le kulūkose i totonu o le tino - e aofia ai le aoga mo le faʻaititia o le paʻu ma le puipuia o le maʻisuka.

I le taimi nei, o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi matautia. Ae ui i lea, na faia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi se tulaga le mautonu - e oo atu i le 2030 o lenei faamai e mafai ona avea ma nofoaga lona fitu i le faasologa o mafuaaga taatele o le maliu.

O fesoasoani eseese e fesoasoani i le maualalo o le kulukose o le toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, latou te fautuaina le faʻatulagaina oa latou meaʻai ina ia aofia ai vine ma laulaau o laumei, kukama, buckwheat, kapisi ma isi.

Ina ia faateleina le maualuga o le suka i totonu o le tino, e tatau ona e ai i le suka, meli, meaʻai, oatmeal, watermelons, melons, pateta ma isi meaʻai maualuga i le kulukose ma le maso.

O le tausisia o le maualuga o le kulukose o le toto e taua tele e le gata mo le maʻisuka, ae mo i latou e na o le popole i lo latou ola maloloina. O le puipuia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e sili atu ona faigofie nai lo le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o le tino pe a oʻo lava i uluaʻi faailoga o maʻi. O le mea lea, o le vave ona e nofouta i se togafitiga i se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa i le kulukose, o le faigofie foi ona aloese mai taunuuga le lelei.

O le ā e aʻafia ai le toto suka?

Faʻafeiloaʻi i le lesona muamua i le maʻisuka vasega.

E taua le malamalama i suiga o le tino e sau mai le suka. O se autu sili ona taua ma o le a tatou taumafai e faʻaaogaina. Afai, a maeʻa ona e faitauina lenei vaega, o loʻo i ai pea au fesili e uiga i lenei autu, matou te fautuaina oe e suʻesuʻeina oe i se tulaga tutoatasi i le faitauina o tusi i luga o lenei autu pe fesili i lau fomaʻi lau fesili.

O le a le numera o le toto toto?

O se fesili faigata lenei nai lo le foliga muamua. I tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose toto e i le lautele o le 4.4-6.4 mmol i luga o se manava gaogao.
I tagata e maua i le maʻisuka, o na faiga e tatau ona pulea a latou suka suka e le o galulue, ma o lenei mea ua avea ma faafitauli matuia tele. Afai e le maua e lou tino le inisalini e maua ai, pe o iai foi le tetee i le faʻaaogaina o le inisalini oi ai nei, i tulaga faʻapea e le mafai ona tumau i totonu o se ituaiga vavalalata o le suka o le toto.

O le a la le maualuga o le suka toto mo se tagata maua i le maʻisuka? O le tali o le a avea ma tagata taitoatasi mo tagata taitoatasi. O lau sini o le faʻamautinoa o lou toto toto e latalata i mea masani, ae le o le masani! O tagata eseese e iai a latou lava auala, e ono i ai i isi tagata nisi faʻamaʻi e faaopoopo atu i le maʻisuka, aʻo talavou e leai se tasi, o nei mea uma e aʻafia ai togafitiga togafitiga.

E tatau ona e iloa lou hemoglobin glycated (A1c).

Afai e te iloa lau A1 e mafai ona e talisapaia fua o le suka i le 3 masina mulimuli.
O le auala lea e aoga ai.
O nisi sugars e fesoʻotaʻi ma lela mumu, ma o le ola o le toto mumu e 3 masina, ina ia mafai ona tatou fuaina le tele o le suka e fesootaʻi ma vela toto ma maua ai le maualuga o le suka i le past 3 months.

Norm A1c mo tagata e leai se maʻisuka e 5.7%.O a numera e tatau ona tauivi tagata e maua i le maʻisuka? O le vavalalata e te oʻo i le tulaga masani, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o faʻafitauli umi. I le isi itu, o tagata o loʻo faʻaaogaina fualaau faʻatau e tuuitiitia a latou suka i numera masani e tele atu aʻafiaga o le hypoglycemia, e tatau ona manatua lenei mea. I le averesi, o tagata e maua i le maʻisuka ua fautuaina e taofi a latou suka i le 6.5-7%, E tatau i se tagata taʻitoʻatasi ona faʻapitoa mo matua ma tamaiti.

Afai o le A1c tagata e maualalo ifo nai lo le 6.5% ma ei ai faʻalavelave o mata, fatugaʻo, neura, i lenei laasaga o le faʻaleleia o vailaau faʻataʻitaʻiina o le iai o nei faʻalavelave o se genetic predisposition ma e le fesootai i lau suka.

O a mafuaaga taua e aafia ai le toto toto (glycemia)?

Carbohydrates i totonu o le tino e paʻu i totonu o le kulūkose, lea e tuʻuina i le toto. Aua e te mafaufau faanenefu afai e te 'ai e aunoa ma le suka, o le ae le maua ni sukacara, e tele mea e tatau ona e nofouta i ai. O loʻo i ai foi fiber gaʻo. Ua faaalia i suʻesuʻega pe afai e te 'ai meaai maualuga fiber (sili atu i le 5 kalama), e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto ma e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le suka i le taimi o taumafa. Talanoa ma lau tagata fai meaʻai e uiga i le taimi ma o le a le mea e sili ona lelei e ave ai meaʻai e sili atu le fila.

E leai se aoga o le palatini i le suka o le toto. Seiloga lava e manaomia e lou tino le kulukose e mafai ona faʻaaogaina protein mo lenei faʻamoemoe. Mo i latou o loʻo maua i luga o le taumafataga laiti, e faʻaogaina e le tino ia palatini e maua ai le tino ma le kulukose. Afai e le manaomia e lou tino nei le kulukose, o le a teu malu i totonu o lou tino e pei o le glycogen (o se punavai o le kulukose) seia e manaʻomia. Ua tatou i ai Matou te fautua atu e te suʻe lau suka muamua ma pe a maeʻa meaʻai maualuga meaʻai ma vaai pe faʻafefea ona aafia lau suka. O i latou o loʻo i ai fatu fatu faʻamaʻi e tatau ona talanoa i la latou tausi soifua maloloina pe fia le tele o le protein e mafai ona aofia ai i a latou meaʻai.

E leai se aafiaga saʻo i le kulūkose. O le mea moni, e mafai foi ona latou fesoasoani i tagata ei ai le faʻamalosia o le inisalini (ituaiga 2 maʻisuka). Talu mai gaʻo faʻagesegese le faʻaogaina o meaʻai, latou te tuʻuina atu ai lou tino sili atu le taimi e gaosia ai le suka i le insulin poo fualaau e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini. Ae peitaʻi, afai e faʻaopoopoina gaʻo ma le tele o meaʻai, o le faʻaitiitia o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni faafitauli tetele. O le a faʻaitiitia ai le gaogao o meaʻai gaʻo, ma o lenei mea o le a taʻitaʻia ai le faʻamaʻaina o la latou gaioiga ao leʻi faʻaogaina meaʻai, ma o le a oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le kulukose toto pe a uma ona 'ai ma le faateleina o le suka i ni nai itula talu ona' ai.

O meaʻai e afaina ai le tofo i le faateleina o le manaʻo. Afai e te manao e leiloa le mamafa, e tatau ona e filifilia se meaai e maualalo i le gaʻo.

Manaʻomia le aʻoaʻoina o le faʻalavelave popolega. I taimi o mafatiaga, o lou tino e maua ai hormones e aʻafia ai le gaosia o le kulukose i totonu o le toto.I le taimi o mafatiaga poʻo faamalositino, o le isi glucose e tuʻuina atu i totonu o lou toto mai tino faʻaagaga a lou tino, lea e maua ai le malosi atili e taulimaina ai le faʻalavelave poʻo le faʻamalositino. E mafai ona faia se faʻaupuga mo sina taimi puupuu (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o se faalavelave tau taavale) poʻo se taimi masani, i le i ai o tiga o loʻo i ai nei mai le faʻaleagaina o le nerve, atuatuvalega, poʻo mai ituaiga o aiga e popole i mea tautupe, ma isi.

O faigata i le puleaina o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le atuatuvale, ma o le a sili atu taumafaiga o le a manaʻomia e pulea ai le glycemia. E mafai foi ona mafua le popole ona o le fefe mo lo latou saogalemu ma lo latou ola maloloina i le taimi umi.

Gaioiga mamafa faaletino.

Faatasi ai ma le malosi tele o le tino, e mafai ona faateleina le suka toto, ma le isi itu, faatasi ai ma le faaaogaina lelei, o le a taitai atu ai i se faaitiitia o le suka o le toto. Afai i le gasologa masani o le gaioiga o le suka o le a maualuga le maualuga o lou suka, o loʻo taʻu mai ai o loʻo maʻi lou tino. Afai o le savaliga masani e le o faʻatasi ma le tiga poʻo le le lava o le manava, ma o le suka ua faateleina, atonu o se faailoga vave lea o le maʻi fatu.

O faʻamalologa masani o lou tino e mafai ona sili atu ona aʻafia oe i le inisalini ma faʻalautele lou suka toto. Atonu na e matauina o lau maualuga o le suka e ala i le taeao pe ae ala, ma i le aoauli, pe ae sauni e te moe, o le suka e maualalo.

Malamalama ma agavaʻa faaletino.

Aʻo faagasolo le gaioiga, e faʻaogaina e le tino le kulūkose, o le tele o lau gaioiga, o le tele o le suka e faʻaaogaina. Sa faia se suesuega i totonu o se vaega o tagata toto toto i le maeʻa ai o le 14 minute. gaoioiga faaletino (siva, savali) i le averesi ua faaititia e le 20%. O gaioiga faaletino, e le gata i le malamalama ma le malosi, e faʻaitiitia ai le suka i se taimi umi pe a maeʻa faamalositino, e tatau ona e mautinoa e le pa'ū le suka.

Inisalini ma fualaau oona hypoglycemic.

E tele vailaau faʻasaina ma insulin e mafai ona faʻaititia ai lou kulukose toto. E taua le iloa:

  • o le a le umi e mafai ona e faʻamalosi ai
  • o le a le umi latou te tumau ai
  • e i ai se vaitau taimi e faʻamalosia ai fualaau faʻamaʻi pe a uma ona ave
  • o a mea matautia
  • e tatau ona e iloa tonu le mea e te taliaina ma mo le a le mafuaʻaga.

Tuua Lau Faamatalaga