Pancreatic togafitiga i taimi o faigata

O le televave o le tino e masani ona faasino i pancreatitis. Ae ei ai isi maʻi e aafia ai lenei okeni. O faʻasalaga uma o ana galuega e sili atu le lelei ma faʻafefe i le olaga masani. O faʻafitauli faʻapitoa e manaʻomia le taimi e iloa ai ma togafitiga talafeagai. Tasi togafitiga o le mulimuli i se meaʻai faapitoa.

O le matafaioi a le pancreas

O le okeni e taua tele. O ia e nafa ma le gaosia o le inisalini ma mea e aʻafia ai i le gaosia o meaai.

Soʻo se faʻavavevave o le pancreas e faʻaalia ai ni mea le lelei ma e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi. Leai se okeni e mafai ona tauaveina ana galuega tauave. O lona uiga o le faagasologa o le faʻamalosiina o meaʻai i le taimi o le mumū e le o faʻataunuʻuina.

O le faʻavavevaveina o le pancreas e tuʻuina mai faatasi ma le oti o le vaʻa. E faamutaina e le siama a latou gaioiga. O le masini o le inisalini gaosiga o loʻo faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e tele lava ina maua i maʻi ma pancreatitis. E le gata i lea, i le mumū, o le avega mamafa o le gland e le mafai ona aveesea faʻamaʻi i totonu o le paʻu o le intestinal. I lalo o le faatosinaga o suamalie o meaʻai, e tupu ai le maliu. O le tino o le tino ua liua e avea ma mea fesootai, ae le mafai ona masani ona faatino ana galuega. O le foliga masani o le pancreatitis o loʻo faʻaalia i ni uiga malu. O le faʻavavevaveina o le pancreas e matua faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi.

Aisea e tulai mai ai togafitiga?

Po o le a lava le ituaiga o maʻi, o loʻo i ai mafuaʻaga masani o ona foliga. Faatasi ai ma mea e mafua ai le maʻi, e mafai ona e faaigoa:

  1. Fainu soo.
  2. Faʻailoga o se natura faatosina.
  3. Faʻamau mea faʻapitoa.
  4. Le agaleaga leaga.
  5. Agavaʻa i faʻamaʻi faʻaalia.
  6. Faʻaleagaina o mea e afaina ai (meaʻai, meaʻai, meaʻai, mea inu suamalie).

O le faʻavaveina o le pancreas ua vaevaeina i ni ituaiga. O ituaiga o togafitiga o loʻo faʻamatalaina i le isi vaega.

Eseesega

E tele ituaiga o mumu o lenei okeni. E aofia ai:

  1. Purulent type of pancreatitis.
  2. Inflammation faatasi ma edema.
  3. Hemorrhagic type of pathology.
  4. O se maʻi e faʻatasi ma le maliu o le vaʻa.

O le faʻamaʻi e faʻatasi ma le tele o faʻaaliga. O le natura ma le malosi o faailoga e fuafuaina e uiga o tagata taitoatasi. Ae o tagata tomai faapitoa e mafai ona iloa se maʻi e nisi o faailoga masani.

Faʻaaliga

O le faʻamalosia o le pancreas e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

  1. Faʻafitauli o le herpes zoster. O lagona le fiafia e maua i le pito i luga o le peritoneum, i le va o nusipepa.
  2. Faʻasalaga o le faʻaluaina o vomiting, lea eo mai faatasi ma le saoasaoa o le pa.
  3. Tuʻu masani ma vaʻavaʻai ma se manogi manogi ma le samasama i le lanu. O fasi falaoa o semi-digested e maua i feces.
  4. Tulai i le vevela.

O faʻafitauli e aliali e tusa lava po o le a le meaʻai. Ae peitaʻi, a uma ona 'ai, o le maʻi e sili atu le leaga. Ua mafatia o ia i le gasea ma le vomiting. O ia faailoga e taʻu mai ai e le mafai e le tino ona taulimaina le gaioiga o meaʻai. A maeʻa ona ave faʻamalosi, o le faʻaitiitia o le faʻavaivai na o sina taimi puupuu.

Isi faailoga

Afai e le sailia e le tagata maʻi le fesoasoani a se fomaʻi, o lona tulaga e sili atu ona ogaoga. E i ai faʻaaliga faapena:

Faatasi ai ma le faʻamalosia o le pancreas, o togafitiga e tatau ona vave. A uma, o osofaʻiga o le vomiting ma le masani ona tuʻuina atu saofaga i le faʻamalaina, lea e lamatia ai le le gata o le soifua maloloina ae o le ola foi.

Fesoasoani i le tagata gasegase e naʻo totonu o le falemai. A maeʻa tagata faigaluega faʻafuaseʻi ona faʻapolopolo le tagata maʻi i se falemaʻi, e manaʻomia ona ia maua se faʻamaʻi. O ia mea e tutupu e aofia ai:

  1. Suesuega Laboratory o meaola ola (toto, feces, urine).
  2. Iloiloga o le setete o okeni peritoneal e faʻaaoga ai le ultrasound.
  3. Faʻasalalau faʻatusatusa.
  4. FGDS.

Afai ua faʻamaonia le faʻamaonia o le tuuaiga, ua faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai. Talu ai o isi auala o le tetee atu i le faʻamaʻi e le mafai ona aʻafia ai le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o togafitiga, e le tatau ona faʻaaogaina o se auala autu. E sili atu le faʻaaogaina o vailaʻau i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. Togafitiga o le faʻaleagaina o le faʻafitauli e aofia ai:

  1. Ave faʻamaʻi.

O le faʻaogaina o togafitiga faʻaaogaina e faʻaaogaina i tulaga faigata pe a oʻo i maʻi.

Afai o le maʻi o le maʻi e mafai ona faʻamalosi e aunoa ma se taotoga, togafitiga ma se taumafataga faapitoa e fautuaina. O meaai mo le pancreatic pancreatitis ma le exacerbation e taua tele, aua e fesoasoani e fesoasoani ai i le tino o le avega ma mafai ai ona toe faaleleia.

E faʻapefea ona 'ai i le mafanafana?

Afai o loʻo maʻi le maʻi, e tatau ona ia matua teena meaʻai mo le 3 aso. Ina ia faʻaitiitia le faʻavauvau, e faʻaaogaina meaʻai ma vai malulu, lea e faʻaaoga i le vaega o le okeni ua aʻafia. I le taimi o le anapogi, e manaʻomia e se tagata ona faʻagasolo i luga o le moega. Mo aso muamua e 3, o le taumafataga mo le vevela o le pancreas e matua faʻamaoni lava ma e mafai ona aofia ai na o le vai (laititi vaivai le tipi e aunoa ma le suka, o le teuteu o le vao vao po o le avo, o se vai oona e aunoa ma le kesi). Ma, i le taumafataga, e mafai ona e faʻapipiʻi le faʻamago poʻo le kuki i ni tamai volumes, o le fala e faia mai fualaau faisua. I le aso lima poo le fitu, e faatagaina le tagata maʻi e 'ai sina tamaʻi masini kuka poʻo se pateta, o le falaoʻo e tunu i totonu o le vai (karite, pele tile po o le suka). A maeʻa le faʻaleleia lelei, e faʻalauteleina le taumafa. E aofia ai le faapipii o laʻau paʻu o le paʻu paʻepaʻe o meaʻai vela, faʻasusu mai i le siʻosiʻese gaʻo, kissel.

O le faailoaina o meaʻai fou i le taumafataga, e tatau ona suʻesuʻe le tali a le tino ia i latou. I le matuia o le tagata maʻi e pipii i le mea saʻo, o lona tulaga o le soifua maloloina e faalagolago. O le tagata gasegase e tatau ona manino lelei le faʻatagaina ma faʻasaina oloa.

Fautuaina Meaʻai

O le a se mea e mafai ona 'ou' ai ma se faʻavavega o le pancreas? O le lisi o oloa e aoga mo gasegase e aofia ai:

  1. Meaʻai suamalie ma meaʻai maualalo (mo se faʻataʻitaʻiga, sisi i totonu o le fale po o le yogurt e aunoa ma ni mea faʻaopopo ma se tofo e le oona).
  2. Puddings, casseroles, uʻu pe i totonu o ogaumu.
  3. Mashed poo fualaau faisua.
  4. Porridge mai fatu o le eleele.

O le a le mea e le tatau ona 'ai?

I le faaopoopo atu i le lisi o oloa e mafai ona i ai ma le televave o pancreatic pancreatitis, o loo i ai se lisi tele o mea faasaina. O ipu ia e fautuaina e teena:

  1. Fualaau eseese o aano (aano o puaa, kusi poʻo le pato), mea teuteu malosi o ia.
  2. Legumes.
  3. Saua, ulaula meaʻai, meaai kuka.
  4. Fuga falaoa, falaoa atoa, falala falai, tortillas.
  5. O nisi o ituaiga o cereals (karite, sana, karite tila).
  6. Meaʻai gaʻo susu gaʻo.
  7. Le gaʻo.
  8. Paʻu paʻepaʻe, vevela.
  9. Fualaau suamalie.
  10. Le gaʻo.

O le faʻailoga mo le faʻavavevaveina o le pancreas e tatau ona vaʻavaʻai i mea inu, inu vevela pe suamalie. E fesoasoani i le faʻaleagaina o le ita, faʻateleina le faʻavauvau.

Faataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga

O lenei mataupu o loʻo tuʻuina mai ai se faʻataʻitaʻiga mo aso e tasi.

O le taeao e aofia ai le pusa vaovao pati, paluga susu, falaoa o le falaoamata, fualaau aina suamalie. I se taimi mulimuli ane, e mafai ona e 'aina fualaau faisua ma lauti faatasi ma le faʻaopoopoga o vine. I le aoauli, faʻafeiloaʻi pateta ma piʻaiga o iʻa, vai vaivai ma sina suʻi suka e fautuaina. I le ogatotonu o le aoauli, faʻaputuina le suamalie o fualaau suamalie. O taumafataga o le afiafi e aofia ai le suamalie ma le kukaina o meaʻai, faila mai le falaoa.

A o lei alu i le moega, ua fautuaina le ipu inu vai inu-inu.

O le lisi mo le faʻavavega o pancreatic pancreatitis e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua lava i manaʻoga o le tagata maʻi. Ae ui i lea, e taua le na o meaʻai ma ipu e maua.

Pancreatic maʻi

O le pancreas e maua ai enzymes ia e aofia ai i le gaʻoina o otaota, faapea foi ma le insulin, lea e nafa ma le faʻamamaina o le kulukose. Soo se faamai e aafia ai lenei okeni e matua faaleagaina ai le gaioiga o le tino atoa.

I totonu o le pancreas, e masani lava ona atiaʻe e le komipiuta. O lenei maʻi ua taʻua o le pancreatitis. O le inflammation e mafai ona tele pe masani. E mafai ona faigata ile faiga ole purulenti, o le tupuga o abscesses poʻo le necrosis tissues. E le gata i lea, o le pito i totonu o puipui o le okeni e mafai ona aʻafia i le maʻi suka poʻo le faʻaleagaina. O lenei togafitiga e masani ona maua mai i taimi masani.

O nisi taimi i totonu o le paʻu o le tino e pa'ū. O suauu masani e suia i suauʻu gaʻo, lea e tau atu i le gaioiga o le okeni. Afai o aʻafiaga e maua ai le inisalini e aʻafia i lenei faagasologa, e faʻateleina e le tagata maʻi le maʻisuka. Pancreatolithiasis poo le fausiaina o maa e faatatau foi i na ituaiga o pathoces.

E le gata i lea, e mafai ona aʻafia fusi o lenei okeni e tumama. O le tele lava o taimi nei o ni kiona poʻo ni faʻalavelave faʻalavelave e le afaina pe afai latou te le aafia ai le toto toto, o neura poʻo le uaea. Ae o le kanesa o le pancreatic o se tasi lea o maʻi sili ona ogaoga o le mafaufau, lea e masani ona iu i le oti.

Faailoga ma mafuaʻaga

E toetoe lava o faʻamaʻi uma o le pancreas i le taimi o le veveve e faʻaalia uma lava faailoga. Naʻo le maʻisuka eo mai faatasi ma faʻamaoniga faapitoa. O faʻalavelave o lenei faʻamaʻi e taʻua o le hypoglycemia, pe a pa'ū le maualuga o suka, poʻo le hyperglycemia, pe a oʻo i luga masani. Ma le isi, o faʻamaoniga uma e fesootaʻi ma le tulaga masani o le tino. E mafai ona avea ma vaivaiga, faʻalavelave faʻalavelave o le fatu, vevela, pa'ū i le toto.

Mo isi faʻamaʻi, o aʻafiaga e fesootaʻi ma le paʻu ma isi meaola oona e oʻo mai muamua.

O faʻailoga sili ona taatele o le faʻasalaga e aofia ai:

  • tiga
  • faaitiitia le fiaai
  • faʻamaʻi pipisi.

O le tiga e tupu i le taimi o le vevela o soʻo se togafitiga o le pancreas. E mafai ona fesootaʻi ma se mea e le lelei ai, le necrosis, poʻo le tupu aʻe o tumutumu tumama. O tiga i lenei tulaga e tele lava ina malosi. E mafai ona maua i le isi itu poʻo le oʻo atu i le vaega atoa o le manava. O nisi taimi latou te tuuina atu foi i tua po o tauau. Paʻu i le taimi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e masani lava ona faʻaauau pea, ae e mafai ona faʻatupulaia i lea taimi ma lea taimi. E tupu lenei mea pe a uma ona 'ai, i le taimi o le vevela, poʻo le taimi o faʻamalositino.

Faʻatasi ma soʻo se faʻamaʻi o le pancreas i le taimi o le vevela tele, ua faʻaitiitia le manaʻo o le maʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o lenei tino e nafa ma le masaniina o le 'aina o meaai. Afai e afaina i le mumusu poʻo le maʻi, o le enzymes e manaʻomia mo lona faʻamaʻiina e le maua i le saʻo saʻo. O le mea lea, o tagata gasegase vave lava e aveesea le mamafa, faʻavaivaia.

I le faʻaopoopoga, o faʻamaoniga o le faʻavavega o le gasegase e masani ona matauina:

  • taoto, vili,
  • uila, fusipaʻu, mimiti,
  • faʻalauteleina le faʻamalosi, afaina, afaina,
  • solia o le nofoa - e masani lava o le manava, ae mafai ona suia i le malosi,
  • o le tulaga maʻaleʻale o fesuiaiga tumau, e avea ma mataʻutia, malamalama, fetid,
  • e masani lava o le samasama o le paʻu ma mata o le mata,
  • faatasi ai ma faʻafitauli, e ono tulaʻi mai le vevela.

Faatasi ai ma se faʻavavega o soʻo se faʻalavelave o le pancreas, o le faʻaaogaina o meaʻai e faʻavaivaia. E lagona e le tagata maʻi le le lava o vitamini ma minerale, na te talepeina le gaioiga o gaʻo vavae, o le inu o gaʻo. O le tele o taimi, o lenei mea e mafua ai le gau o le mamafa, ae faʻatasi ai ma le maʻisuka, i le isi itu, o le mamafa e mafai ona faateleina.

E ui i le mea moni o le pancreas e aʻafia i le tele o faʻafitauli, o mafuaʻaga o faʻavevesi e tutusa lava i tulaga uma. O le tele lava o taimi, e amata ona amataina le gaioiga e le afaina. Ma o le alualu i luma o le pancreatitis e masani ona avea ma mafuaʻaga o le necrosis, abscesses, le atinaʻeina o kystes ma tumutumu.

Ae o le mafuaʻaga autu o faʻasalaga o le pancreas o le solia lea o meaʻai, faʻamaʻi, mafatiaga ma le atuatuvale. Ioe, o meaʻai e sau muamua. A uma, o le gaoioiga a le pancreas e faʻatatau tonu lava i le mea e faʻaaogaina e se tagata. O le tele lava o le faʻaumatia o ana galuega o le inu ava malosi ma ulaula. O le mea lea, o faʻamaʻi o le pancreas e tele lava ina maua i latou o loʻo i ai nei masani leaga.

E le gata i lea, o le pancreatitis, le necrosis ma le kanesa e masani ona faʻateleina e latou e fiafia i meaai gaʻo, meaai falai, kofe, suti, meaʻai vave. I le tele o tulaga, o se osofaʻiga e atiaʻe pe a maeʻa se taumafataga, faʻamaʻi. Ae o se atuatuvale malosi e mafai foi ona avea ma mafuaaga. O le mea moni, i le atuatuvale o loʻo i ai se mimiti o musele mumu, lea e mafai ona mafua ai le fesuiaiga o le papa pancreatic ducts.

O se siama e mafai foi ona avea ma mafuaʻaga faifaipea o le faʻavavevaveina o faʻamaʻi o lenei totoga. A oʻo i totonu o le gland, siama amata ona faʻateleina siama, faʻaleagaina ai ona masini. O le taunuuga o lenei mea atonu o le atinaʻeina o le mumū o le mumū, le necrosis o le tino, toʻamea. Faamai o le tino poʻo le faʻalavelave pe'ā mavae faʻataʻi taotoga e taʻitaʻia ai foʻi aʻafiaga tutusa.

I le faʻaopoopoga, o isi faʻamaʻi o le fualaau oona o se mea e masani ona masani ai osofaʻiga i le pancreas. O le tulaga o le gallbladder ma ducts, faapea foi ma le duodenum, e sili ona atagia lelei i le galuega a lenei okeni. O le mea lea, o tiga ogaoga i le pancreas e masani lava ona iloa e tagata gasegase e maua i le cholecystitis, o le biliary dyskinesia, gallstone poʻo le pepatic ulcer disease. E masani lava, o nei maʻi e mafua ai le faʻafefe o le suasusu o le vai o le pani, e faʻasolo i le paʻu. O lenei mea e mafai ona mafua ai le fausia o maa, maʻi o le fatu poʻo le tumutumu, mumū poʻo le necrosis.

Togafitiga uiga

O le tele lava o taimi, o osofaʻiga faʻafuaseʻi e tupu i le pancreatitis tumau. I lenei tulaga, o le maʻi o loʻo maʻi malosi. E mafai ona faʻasalaina o ia i le tiga, leisa, ma le manava. Vaega o togafitiga e faalagolago i le mamafa o le tulaga. I tulaga maʻaleʻale ma faʻamalosia, e mafai ona togafitia i le fale. Ae tele lava ina i ai se manaʻoga e faʻatalanoa se fomaʻi. O loʻo manaʻomia le tausiga o le soifua maloloina mo le tuputupu aʻe o le vevela, faʻalavelaveina o papacreatic lects ma maʻa, necrosis, purulent inflammation poʻo le fao. Ma talu ai e faigata tele ona fuafua i lau lava mafuaʻaga na aliali mai ai le tiga i le pancreas, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo soʻo se osofaʻiga.

O isi tagata gasegase e fefefe e fai lenei mea, aua latou te talitonu o le a vave ona auina atu mo taotoga. Ae o le mea moni, o togafitiga faʻapitoa e manaʻomia na o le kuata o mataupu. E masani lava, faʻaaogaina togafitiga e faʻaaoga. Ae naʻo se fomaʻi e mafai ona fuafua pe faʻapefea ona togafitia le pancreas. O le filifiliga o metotia togafitiga e faalagolago i le ogaoga o le tulaga o le maʻi, o ona tausaga ma uiga tau le tagata lava ia, mafuaʻaga o le vevela ma faʻamaoniga.E taua tele le faʻamaonia o togafitiga saʻo i se taimi vave e mafai ai. I le uma, ma le mumu, aemaise lava ma le faʻamaʻaloga o le vai o le pancreatic, e vave lava ona tupu vave le oti i le cellcreatic, lea e le mafai ona toe faʻaleleia mulimuli ane.

O togafitiga faʻatagaina e tatau ona atoatoa. Po o le a lava le togafitiga ua faʻaleagaina, o metotia autu o togafitiga o le faʻaaogaina lea o fualaau faasaina ma se meaai faapitoa. O nei togafitiga e fesoasoani e faʻamalolo ai le tiga ma le mumu, faʻanofo le paʻu, tuʻuina atu le avanoa e toe faʻaleleia ai, toe faʻaleleia le leai o meaʻai ma faʻamaonia ai galuega failautusi. Ae, o nei sini e faia e fualaau faasaina. Ae o mea taua faapitoa e taua tele, e pei o meaai faapitoa e mafai ona oʻo atu ai i le faateleina o le mumū.

I le faaopoopo atu i nei metotia faigofie, o isi e faaaoga i nisi taimi. O le tele o taimi, o mea nei e masani ai tagata. E tele togalaau faʻamaʻi e maua ai le choleretic, aʻafiaga-inflammatory ma faʻafitiga. Faatasi ai ma le fesoasoani o isi togafitiga, e le mafai ona taofi se faʻalavelave faigata, ae o se togafitiga faʻapitoa e aoga ai. E le gata i lea, o togafitiga o le physiotherapeutic, o togafitiga faʻafesoʻotaʻi, massage e faʻaaogaina. Ae o nei metotia e mafai ona faʻaaogaina pe a oʻo i le taimi ua maeʻa ona faʻavaivaia.

Faʻamatalaga Faʻamaʻi

O le autu autu o le tupuga o suiga mumusu i le pancreatic tissues, o le faʻaaogaina lea o le enzymes pancreatic, aemaise lava o trypsin, e mafua ai le gaogao o le tino. Tissue edema e tupu, e oʻo atu ai i se tulaga lua o le solia o le toto o le okeni ma le atinaʻe o le ischemia, lea e fesoasoani i le alualu i luma o le mumū. E faasolosolo malie lava, o le faagasologa ua galo. Faʻataunuʻu, o le fibrosis e alualu i luma, ona o le faʻaititia o galuega faʻatino.

Aʻo faʻaalia ni faʻaaliga o le faʻavavega o le pancreatitis, o le tele o tagata e 2 fesili:

  1. O le a le umi o le ai ai
  2. O le a le mea e fai e toe faʻafoʻi vave ai foliga

Ina ia mafai ona tali nei fesili, e tatau ona e malamalama auiliili i mafuaʻaga, o le natura o le kosi, faʻamaoniga ma togafitiga o lenei maʻi.

Ona o le tele o lisi o galuega tauave na faia e le pancreas, o le faʻalavelaveina o ana galuega e oʻo atu ai i le ogaoga o le soifua maloloina ma le faʻaitiitia o le lelei o le olaga.

E tusa ai ma le faʻavasegaina faʻaonaponei, o mea nei e tutupu ma mafua ai mafuaʻaga o le amataina ma le alualu i luma o le pancreatitis masani e taʻua:

  1. Faaaogaina o le ava malosi, fualaau faasaina, oona ma masima o metale mamafa, o fualaau faasaina. O loʻo i ai foi suʻesuʻega e faʻamaonia ai o tagata ulaula e faʻateleina ona tupu le faʻamaʻi.
  2. O le faʻatoʻateleina na faʻaalia mai ai le tele o suiga o chromosomal e oʻo atu ai i le atinaʻe vave o le pancreatitis.
  3. Faʻalavelaveina o le palapala i le tulaga o le faʻaaogaina o masini, mala o le oncology ma le le atoatoa o le sphincter o Oddi.
  4. Metabolic pei o le cystic fibrosis, le faʻasolosolo o le le atoatoa.
  5. O le faʻamaoniga o le gaosiga o autoantibodies e maua ai sela, e faʻaalia ai o ia lava o le pancreatitis autoimmune pancreatitis, ma o se taunuuga o isi faʻamaʻi pipisi.

O mea taua uma e vaevaeina i se tulaga masani ma le le pulea. Faatasi ai ma mafuaʻaga o le fausia o le pancreatitis ma ona faʻateleina, naʻo le vaega muamua e mafai ona fetuunai. O le mea lea, o se tagata o loʻo i ai se talafaasolopito o ia ituaiga o siama, e tusa lava po o le a le tele o faʻavevesi, e tatau ona suia atoa lona ituaiga olaga, taofi le inu ava malosi ma faʻaitiitia le mamafa o le galuega i luga o le meaʻai fua.

O le pancreatitis taimi mo le tele o tausaga atonu o le a foliga mai e leai se mea, ae o le gland o le a vave ona pa'ū. O faʻafitauli faʻapitoa o le tino e foliga mai naʻo le maliu o le 90% o le tino o le okeni.

Faailoga e tupu i le taimi o le faʻavavega o pancreatitis, faʻamaonia tulaga nei:

  1. vailaau faʻatalanoaga, e faʻaalia i le leai o ni faʻamaoniga. Faʻafouina o suiga i le totoga i le okeni e le maua i le taimi o le CT ma le ultrasound.
  2. o le tulaga e faʻaalia mai i faʻalavelave faʻafuaseʻi tutupu. I ni nai tausaga mulimuli ane, o le toe faʻaleleia e faigofie atu, ae o loʻo tumau pea le faʻamagaloga.
  3. o le tiga o le manava o le tino e oʻo ai i taimi uma. E le gata o le exocrine, ae o le gaosiga o le okeni endocrin e faʻalavelaveina.
  4. o le tulaga e faʻaalia i le atrophy atoatoa o le gland ma le leiloloa o ana galuega uma.

Faatasi ai ma se faʻavavega o le pancreatitis, o le mea autu o le tiga. O le faʻamaʻi o le tiga o loʻo i totonu o le vaega pito i luma ma faʻasaga i tua. O nisi taimi o le tiga e tupu i le vevela herpes. O le malosi e mafua mai i se tiga vaivai i se taʻavale e le mafai ona faʻafitia.

O le tele o tagata gasegase e fiafia e ave se tulaga faamalosi, opoina le manava ma o latou lima ma toso o latou tulivae i le fata, aua o lenei mea e faaitiitia ai mafatiaga.

I le avea ai o se tulafono, o le tiga e sau faatasi ma le gaioiga ma se lagona oona i totonu o le gutu, leai se manaʻoga.

E toʻatele e faitio i le vavalalata o uiga feololo, ma le uiga o le vevela ma le le lelei. O lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai se gaioiga oʻoʻoʻo ma le ogaoga o le manava o le exocrine.

I nisi tulaga, o le maualuga o le vevela e matauina. E seasea lava i luga atu numera o le numera. Ae ui i lea, o faʻalavelave purulenti-septic e pei o le alosi poʻo le tamaloloa e avea ma mafuaʻaga o fiva faigata.

I le lona tolu ma le fa o vaega o le faʻamaʻi, o faʻatelega e le faʻaalia lelei i latou lava. O tagata maʻi e amata ona aveesea le mamafa, latou te atiina ae le malabsorption ma suiga i le faapalepale o le kulukose.

Faʻatasi ai ma togafitiga talafeagai i le amataga o le faʻavavevave, latou te tumau mai le 2 i le 7 aso.

Faʻailoga

E masani lava, o le siamaina o le pancreatitis masani, o ona faʻavavega e maua ai le tele o faigata, e mafua mai i le tulaga faʻaanatura o le okeni ma lona sootaga vavalalata faʻatasi ma isi totoga o le digestive system. E le gata i lea, o faʻamaʻi faʻamaʻaloga e tutupu i uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi e le eseese i le faʻamaoni ma e maua i le toilalo o le tele o totoga meaola.

Fuafuaga o enzymes pancreatic i le toto ma le faʻamalosi

O lenei metotia, ona o lona faigofie ma le gafatia, o se auala suʻesuʻe ma ua faia mo tagata uma e maua i le tiga o le tino. O le tele o mea e fiafia i ai Amylase

O se isi auala e sili atu ona osofaia ma taugofie. O lona sao atoatoa e oʻo i le 60-85%. O faailoga iloga na iloa i le taimi o le faʻavavega o le pancreatitis o le: faʻaopoopoga o le okeni, taʻavale vaivai ma suiga i le faatulagaga o le ECHO. Ae ui i lea, o le faʻamaonia o le faʻamaonia e faʻaalia i se iloiloga auiliili o faʻamatalaga faʻamatalaga ma faʻamatalaga ultrasound. Ole suiga ile pancreatic suiga i luga o le ultrasound i le leai o ni faailoga e le mafai ona avea ma mafuaaga o le siama.

Coprogram

Faʻatagaina oe e iloilo le galuega faʻafefe o le pancreas. I le taimi o le faigata o le pancreatitis tumau i fecesi, o mea nei o loʻo faʻaalia:

  • Steatorrhea - o le i ai o ni gaʻo tuʻufaʻatasi
  • Foafoa - o le i ai o fiva musika ma mea fesoʻotaʻi, e faʻaalia ai le solia o le protein digestion
  • Amilorrhea - o loʻo maua le masini extracellular e leʻi faʻaalia

Glucose toleni test

E tusa ai ma ona taunuuga, o le faʻasaoina o le galuega endocrine e iloiloina.

O tagata uma e maua i le tiga o le manava e fautuaina e feiloaʻi ma se fomai tipitipi aʻo leʻi faʻamaonia ni vailaau oona, i le leai o ni faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa, ua latou tuuto atu i togafitiga faasao.

O le tulafono auro o le fesoasoani muamua mo le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani o le "matelaina, malulu ma le filemu." I aso muamua e tolu, o faʻamaʻi ua faʻamaonia ai le fiaʻai atoatoa. O meaʻai uma e tatau ona faʻatinoina ile matua. Na ia faaalia foi le moe ma malolo i le nofoaga o tiga.

  • Anesisia
    E le faʻaaogaina faʻasalaga e leai ni nakoti e faʻafefe ai le tiga.
  • Taumafa i meaʻai.
    A uma ona taofi le vaega laititi, ona faasolosolo malie lea ona faʻalauteleina le taumafa. I aso popofou, latou te fiafia ai i mea taumafa o mea taumafa. Mulimuli ane, ua faatonuina le Diet 5P. O lenei mea maualuga o mea taumafa o le palatini e faʻamapulaʻa gaʻo ma gaʻo.
  • Faʻafouina o le fomaʻi o le Enzyme.

O loʻo faʻamatalaina i tagata uma e maua i le steatorrhea poʻo le umi ole pancreatitis mo le silia ma le 5 tausaga. E faʻapitoa foi ma le faʻaaogaina o enzymes e faʻaaogaina i le togafitiga o le pancreatitis masani i totonu o le gaioiga mamafa. O fualaau o filifiliga i le taimi nei o Creon. O le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina se fuataga e fuafua i le mamafa o le maʻi o le maʻi. O le aoga o vailaau mo togafitiga faafouina e sili atu pe afai e te aveina i le taimi pe vave pe a uma se taumafataga.

Tausiga togafitiga

E i ai faʻamatalaga faʻapulaʻa:

  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi ona o le le taofia o tiga
  • Le faʻamaoni o togafitiga faʻasao mo le sili atu ma le ono masina
  • Faʻafitauli faigata
  • Faʻailoga o le kanesa o le pancreatic

E taua le manatuaina pe a faʻapea e iai ni faʻamatalaga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani ma le manaʻoga e fetuunai togafitiga, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Togafitiga i le fale poʻo le le lava o vailaau o vailaau e mafua ai le faʻaleagaina ma le atinaʻeina o faʻafitauli faigata.

Puipuiga

O le puipuiga o le suia o le olaga. E fautuaina tagata uma e taofia le inu ava malosi ma taofi le ulaula. E tatau foi ona mulimuli i le taumafa ma mea taumafa ua faatonuina i le togafitiga o pancreatitis. Faʻaaoga togafitiga o le enzyme i le taimi, faʻamautinoa lava i atumaga ua faatonuina.

Faʻaiʻuga

Faʻatasi ai ma le leai o se toʻalua poʻo le le atoatoa o togafitiga mo faʻasalaga o le pancreatitis masani, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o le tele o faʻalavelave lamatia i le ola e maualuga:

  • Le atinaʻeina o se pseudocyst faʻatasi ai ma le faʻamalosiina o gaʻo tuaoi.
  • O le mea e faʻaleagaina ai, o le leai o togafitiga e faʻaosofia ai le atinaʻe o cirrhosis o le ate.
  • Pancreatic necrosis
  • Ductal adenocarcinoma.

O faʻafitauli uma o loʻo taʻua i luga e togafitia togafitiga, pe a maeʻa, e manaʻomia se faʻamatalaga umi o vailaau faʻamaʻi, aemaise lava i le necrosis pancreatic.

O le faʻailoga autu o le atinaʻeina o faʻafitauli o le le mafai lea ona aveese faʻamaoniga. E tusa lava po o le a le mea na aveesea ai le tiga i le taimi o le faigata, e matua le mafai lava ona taofi, e tusa lava pe faʻaaogaina faʻamatalaga o nakoti. O lenei tulaga e manaʻomia ai le faʻaleleia atili o le fomaʻi ma isi suʻega.

Fomaʻi mo le toe faʻaleleia

E taua le iloa o le faʻamalosia o ia lava e masani lava e le umi, mo le maualuga o le vaiaso, ae o le leiloloa o faʻamaoniga e le o le toe faʻaleleia. E le mafai ona maua se fofo atoatoa mo pancreatitis. Le galuega a le tagata maʻi ma le fomaʻi e ala i taumafaiga faʻatasi e puipuia le tupu mai o faʻavevesi ma le atinaʻeina o le gaioiga o le okeni. O lenei mea e manaʻomia ai le teena atoa o masaniga leaga, taumafa i le olaga atoa ma suʻesuʻega faʻapitoa e tusa ai ma le faʻatulagaga ua fuafuaina e le fomaʻi.

Pancreas - o se okeni tulaga ese

Soʻo se faʻamaʻi o le pancreas e matautia aua talu ona le afaina ona leai se isi okeni e mafai ona faia le galuega o loʻo faia e le gland.

E tusa ai ma lea, o le maliu o le tino maliu o se mea e le mafai ona faʻaaogaina mo le tino, e matua afaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O tiute tuusao o le pancreas e mafai ona vaevaeina i ni poloka tetele se lua. Muamua o le gaosiga o le inisalini, lea e talafeagai e pulea ai le toto suka. O le tele o siaki pancreatic e aofia i le gaosiga, o le maualuga atu lea o le lamatiaga o se tagata e maua ai le maʻisuka. I tagata gasegase e pei o le pancreatitis, o le maʻisuka e masani lava o lana soa.

O le vaega lona lua o galuega a le okeni o le gaosiga o enzymes mo le gaogao. E masani lava, o le pancreas e faʻamavaeina ai gaʻo, gaʻo gaʻo, ma puipuiga e maua e se tagata mai fafo ma meaai pe a latou ulu atu i le duodenum. Afai e afaina le au mo nisi mafuaaga, e le mafai ona "alu" le enzymes i totonu o le manava ma tumau ai i totonu o le gland, e le o se meaʻai, ae o sela o le okeni. E aliali mai o le pancreas e amata ona galue i se faʻaogaina faʻaleagaina o ia lava.

Pancreatic state in chronic pancreatitis

Faʻasalaga o le faʻaleagaina o le tagata lava ia, o le uʻamea ua faʻaumatia, o le tino ola ua liua i le mea faʻapipiʻi, faʻalauteleina le mumū. O le tulaga lea e taʻua e tagata o le "faʻavavevaveina o le pancreas," i le mea moni, o le tino poʻo le masani o pancreatitis ua maua. I le taimi laititi, e vave ona tupu se oso i le faʻaumatiaga - i totonu o se taimi pupuu, e mate ai se fale mea. I le gasologa masani o le maʻi, o le pancreas ua faʻaumatia vave, ae mo se taimi umi, ma o le liona e mafai ona salalau atu i le vaega o le totoga atoa.

Lapatai pancreatiti

O le tele o taimi, o le mea muamua o le faʻavavega o pancreatitis o loʻo tusia i tagata matutua, e fa i le limasefulu tausaga. O loʻo i ai se faʻafitauli i le talaaga o le faʻaleagaina o le ava malosi, meaʻai ma meaʻai vevela, ma faʻafitauli o meaai i le lautele. Fomaʻi fomai tipitipi iloagofie uiga autu e fa o le pancreatitis:

  1. Purulent form.
  2. Edematous (interstitial).
  3. Hemorrhagic form.
  4. Vaʻaia poʻo le aofaiga atoa o le necrosis (maliu o le tino).

O le faafitauli ogaoga i le mauaina o le tino pancreatitis o le multispectivity o faailoga. O lona uiga, i tagata eseese, o le faʻamaʻi lava lea e tasi e mafai ona faʻaalia i ona faailoga eseese. Ae ui i lea, o le tulaga masani o le faamai o loo i ai pea uiga taua e fesoasoani i fomai e iloa ai le faamaʻi.

Faʻailoga masani o le faʻavavevave o le pancreas

E le mafai ona matauina le tele o le pancreatitis. E iloa e se tagata le tiga, ma o lona totonugalemu o loʻo i totonu o le faʻasolosolo (i le va o nusipepa ma le pute). I le amataga o le vevela, e ono tupu le vomiting, mulimuli ane e leai se toomaga, e vave ona tupu le fatu. Afai e mafai e se tagata ona le amanaia nei faailoga, pe a maeʻa le lua pe tolu aso e alu aʻe lona vevela.

Mo maʻi ma le pancreatitis, o se ufiufi paʻu i luga o le laulaufaiva, o se tofo oona i totonu o le paʻu tautala, leaga le manava

I totonu o le pancreatitis, o le tiga e masani ona i ai, e le fetaui ma meaai poʻo vai. Ae ui i lea, o se tali i le taumafataga o loʻo faia pea - pe a uma ona 'ai, e lagona e se tagata le gaoia pe faʻaalia se tasi o le vomiting, e masani lava i elemene o meaai e leʻi faʻaaogaina. Pe a ave ni meaʻai, o le tiga e alu i lalo, ma i le faaiuga o le aʻafiaga o le vailaau oona na te fausiaina malie.

I le faaopoopo atu i faʻamaoniga masani, o ituaiga taʻitasi o pancreatitis maoaʻe ei ai ana lava faailoga faʻapitoa. Mafaufau i le uiga vaaia i le tulaga o se laulau.

Laulau 1. Faʻailoga o le mumu o le pancreatic inflammation

PancreatitisFaailoga ma lagona o tagata gasegase
PurulentO loʻo faʻaalia i le maualuga o le fiva, faʻalavelave faifai pea, ma se tulaga faʻavauvau o le maʻi.
HemorrhagicO le tiga e ulu atu i le uaea, e mafai ona tulaʻi i tua i pito tauau. E masani lava o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e fenumiai ma le angina pectoris poʻo le osofaʻi o le fatu.
EdematousTight, astringent pain ona o le faʻamalosi o faʻamaʻi gata ma fusi, faʻalauteleina o le okeni, poloka o le taʻavale.
Tusa le otiO se maʻi malosi tele ma susulu, lea e pa'ū ai se tagata i se tulaga o le teteʻi mai le fefe i le oti.

Paʻu o le pancreatic: manava ma le vomia

O se faailoga autu o le pancreatitis o le le atoatoa o le tino o le gastrointestinal tract. O le gasegase o le gasea, o le 80% e muta i le fulafulaina ma le faʻasaʻoina o meaʻai semi-digested, i le taimi lava e tasi o loʻo i ai le faʻaoga o le intestinal, pe, sili atu, manava. O le suavai suamalie e aofia ai foi fila meaai paleni.E le gata i lea, e mafai ona sui le ata - o le manava o le manava e maua ai le malosi, o le maʻi e pagatia mai le afaina, afaina, sili atu le gaosiga o le kesi. O nei mea uma o aʻafiaga o le leai o ni fuamomo masaki.

O le vomiting ma le vavalalata e mautinoa lava e taʻitaʻia ai i le faʻamalolo. O le faʻamalalaina o se tasi lea o faailoga o le tino pancreatitis. Muamua, e lagona e se tagata le le mautonu, fia inu, mago mucous, o le manava ua vave ona vave. Afai e le faʻaaoga fua e faʻafoʻi ai le paleni o le vai, o le alualu i luma o faʻamaoniga: o le paʻu ua le toe maua, o le pulupulu e alu aʻe, o le urini e faʻapogisa, ma o lona siitaga e faʻaitiitia. I le lona tolu o taimi o le faʻamalalaina, maʻi vaivai o le maʻi, faʻalavelave le fatu, ua faʻaitiitia lagona, o le mafaufau ua faʻafefeteina.

I lenei tulaga, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi, pe a faʻapea o le faʻailogaina o le fatu ma le faiai e foliga mai.

Paʻu suiga

I le faagasologa o le mumusu, o le pancreas e sosolo, ua tupu i le lapoa ma ua amata ona nutimomoia totoga tuaoi. I le faʻaopopo atu i le le faʻavauvau, o lenei faiga e taofia ai le tafe masani o le talo, o se taunuuga, o le paʻu e gaosia ma se suiga lanu.

O le lanu lautele o le paʻu e paʻu, o se lanu lanumeamata pe matagofie e mafai. O le tafatafa o le nasolabial e mafai ona avea ma cyanotic, e foliga mai i luga o lima ma vae, i le pute.

Isi faailoga

O fomaʻi e matauina le tele o isi faʻamaoniga faʻaalia e mafai ai ona iloa se maʻi pipisi i se tagata maʻi i le tulaga o le suʻega ma le palpation. O le mea lea, o fomaʻi a le falemaʻi e taʻitaʻia e faʻamaoniga o le tino:

  1. Pe a mamafa i totonu o le lua sima i luga ae o le pute, e lagona e se tagata le tiga e alu ma luga
  2. A maeʻa le manava i le manava, i le taimi o le faʻaliliuina o lima, e tali le pancreas i le tiga oona.
  3. O le talaina o le tafatolu i lalo ifo o le iʻu i le itu agavale ma le tuilala e mafua ai le tiga.

Faailoga o isi pathoces pancreatic

O le gase o le pancreatitis o le mea sili ona taatele, ae le na o le, o maʻi o le pancreas. O le tele o maʻi e faʻaalia i le tiga, ae le o le pau lea o faailoga e mafai ai e oe ona iloa se faafitauli patino.

Laulau 2. Faailoga o isi ituaiga o faʻamaʻi

Le faʻamaʻiPaʻuFaʻaleagaina o galuega a le vaega o meaʻaiFaʻapitoa
O le maʻi suka (type I)Sese pe leai.Naua, vili, fiaai pea.Tulu mucous mu, o se lagona tumau o le fia inu, masani ai o le urination, paʻu o le paʻu.
OncologyFaʻalagolago i le tulaga - mai laʻititi i le tiga.O le maualuga o le nofoa, i taimi mulimuli o le manava tumau.Lanu samasama o le paʻu, o le oso malosi i le mamafa i se itu pito i lalo, o le vailaʻau o loʻo i luga o le tala lelei o meaʻai lelei.
Cysts ma tumutumuFaʻatasi ai ma sina siʻosiʻomaga laiti e le o iai, faatasi ai ma se vaega tele o aʻoaʻoga - o se tiga tiga.Laʻau vave, laʻau lelanu, flatulence, afaina.Faʻatasi ai ma se vaega tetele o le cysticosis, e lagona ai faʻavae, ma le suppuration, e maualuga le vevela.
Faʻailoga pancreatitePaʻu na o le taimi "umi".I le taimi o le faʻataʻitaʻiga: gasegase, vomia, maʻi leʻo.O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu pe a alu ese mai le taumafataga.

Pancreatic togafitiga

O se tagata maʻi na taunuu mai ma se faʻamautinoaga o Acute Pancreatitis e muamua faʻataʻitaʻiina ma faʻamaʻi ma meaola e toe faʻafoʻi paleni eletise (glucose, Ringer). E le gata i lea, o le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina le inhibitors o fualaau faasaina e poloka ai le gaosiga o enzymes ma taofi ai le faʻaleagaina o le pancreas.

O le taua tele o le taumafa. I le taimi o le faʻalavelave, o le tagata maʻi e faʻataunuʻuina le fiaʻai atoatoa, pe a maeʻa ona faʻatuina, e tatau i le tagata ona faia se meaai faapitoa e faavae i luga o le laulau o meaai Nu. 5 P. O le fatu o le lisi o togafitiga o le vaʻavaʻai ma mea mamafa ma mamafa mo le gastrointestinal tract, , oloa susu.

O le faʻavae o le taumafa e tatau ona avea ma uʻu poʻo mea e tunu ai, e tatau i se tagata ona 'ai sina vaega itiiti ma sina mea itiiti

O se meaai lelei e lima i le ono taimi i le aso, mo le tasi meaai e te manaʻomia e 'ai ai meaʻai e sili atu nai lo le aofaʻi o le tui. E leʻi faʻatagaina le inu, ava malosi, ulaula tapaa. Ina ia faatumauina pea le pancreas, e faia e le au gasegase sauniuniga e aofia ai: "Creon", "Mezim", inu se ala o mea tau fualaau faasaina, vitamini e faatumauina le microflora ma le puipuiga.

E tatau ona malamalama o le togafitiga a le tagata lava ia i le tulaga o le faʻavavevaveina o le pancreas e mafai ona le gata ina le aoga, ae o le oti. O le togafitiga e tatau ona tusia e se fomaʻi, ae o le tagata maʻi e tatau ona sau soo ia te ia mo ni tofiga, talanoa e uiga i suiga uma.

Aotelega

Pancreatitis, pei o soʻo se faʻamaʻi o le pancreas, o se maʻi matautia lea e mafai ona faoa ai se tagata mai le fiafia o se olaga atoa. Na matou taʻua o le pancreas o se okeni tulaga ese ma sili ona taua, o le mea lea e matua talafeagai lava e puipuia ai.

O le puipuia o faamai o lenei okeni e mafai ona amata i soo se matua, ma suia ai au amioga, e masani lava o masaniga o meaai. Ua faʻamaonia e fomaʻi, ceteris paribus, i tagata e le ulaula tapaa oe taaalo i taaloga ma mulimuli i meaʻai talafeagai, o le pancreatitis e tupu i le sefulu i le sefululima tausaga mulimuli ane.

Faailoga o le mumū i tagata matutua ma tamaiti

O le ata faʻataʻitaʻiga o le faʻavavevaveina o le pancreas e faʻatasi ma le tele o faʻamaoniga lelei o se uiga mataga:

  • O foliga vaaia o se tiga ogaoga i le itu tauagavale o le hypochondrium ua faasolosolo malie ona faateleina, lea e mafai ona oʻo atu i se tulaga faateia. O lagona le fiafia e masani lava ona maua i le itu o lumbar,
  • O foliga vaaia o le gaioiga, faʻaogaina pea, lea e le aumaia le toomaga,
  • O le Vomit o loʻo i ai le eleʻele eleelea, lea e faʻaalia ai le solia o le faiga masani o le faʻapalaina o meaai,
  • O le gutu gutu, le manava, ma le paʻu ma le le fiafia,
  • O le le lava o le manava e mafua mai i le leiloa o le eletise i le taimi o le vomiting,
  • O le faateleina o le vevela i le 38-40 tikeri,
  • Faateleina le fatu fatu
  • Pallor o le paʻu,
  • O foliga vaaia o se pulu lauulu i luga o mata,
  • Faʻailoga mataʻutia
  • O foliga vaaia o le lanu i luga o le paʻu o le pute, lalo ifo, lea e taʻu mai ai le pito o le toto i lalo o le paʻu.

Faailoga o le mumusu o le tino i tamaiti ei ai faʻaaliga tutusa. I lenei tulaga, o le aliali mai o se faailoga patino i le ituaiga o sisiva faʻalavelave ua matauina. O le faʻasolosolo o meaʻai i totonu o se atigi mumū e faʻamalosi ai le talo, lea e tau atu i lenei tulaga.

O le tino o le pancreatitis e faʻatasi ma le afaina ogaoga ona o le leai o masaniga masani o le manava ma le fatu. I luga o le palpation, o le le mautonu o le manava e le o faʻaalia.

O se tasi o faailoga o le pancreatitis ua manatu o le foliga mai o le faamaʻi poʻo le manava. Fiafia o fulufulu ma le tino o meaʻai e leʻi faʻaaogaina faʻatasi ma se manogi faʻafefiloi. O le maumaututu masani o loʻo faʻaalia ai le amataina o le faʻavavevave.

Afai e iai ni masalosaloga masalomia, e manaʻomia le faanatinati vave i le falemaʻi, talu ai ona o le faʻamalosia e mafai ona mafua ai le oti ma le lautele o mea e faaleagaina ai le okeni ma le leai o se taimi talafeagai ma togafitiga lelei.

Taimi umi

O le pancreatitis taimi e umi se taimi o le faʻavavevave (pe a ma le 5-7 aso, pe'ā faʻamaonia togafitiga). E mafai ona tupu le afaina tele mo le lua vaiaso, talu ai ona ua le toe maua e le pancreas le gafatia e toe vave maua mai.

O se vaitaimi uumi o le faʻamalosia e mafua mai i le mea moni e faapea, o le toe faʻafouina o mea ua faaleagaina, o loʻo maua malie mai. Ina ia maua se umi toe foʻi, e taua le mulimuli i fautuaga fautuaina, suia atoa lau lava meaai ma faʻamalo ai mea e faʻaleagaina e mafua ai le mumū (mea inu ava, sikaleti, gaʻo ma maualuga-kalori meaai).

I le noatia ma le fai fuafua i togafitiga uma togafitiga, e mafai e le tagata maʻi ona maua se vaitaimi umi o le faʻasaologa e aunoa ma ni faʻasalaga. I le taimi lea, e fautuaina foi le tausisia o se taumafataga maloloina i se tulaga faifai pea, talu ai o le faʻaaogaina o taumafa faasaina e mafai ona mafua ai se faʻalavelave e le manaʻomia.

Fesoasoani Muamua

O le faʻalavelave ogaoga o le afaina o le pancreatic ma le i ai o tiga matuia e aofia ai le fesoasoani muamua i le maʻi aʻo leʻi oʻo mai se taʻavale. I lenei tulaga, e tatau ona fai se tulaga faʻasaga, e le aofia ai le faʻaaogaina o soʻo se meaʻai.

I luga o le 'upega tafaʻilagi o le mumū, e mafai ona e faʻapipiʻiina se paluga faʻamafanafana ma le aisa e maua ai se faʻalogiga faʻagutu. O se vai tele ma le mafanafana e fautuaina (vai, suamalie o le vao vao).

Faʻasalaga tiga, e mafai ona e faia se faʻasegasegase i se foliga o se mea faʻapitoa poʻo le antispasmodic (No-shpa, Spazmalgon). O vailaʻau e totoe e tatau ona faʻaaogaina e pei ona faatonuina e le fomaʻi.

Faʻafefea ona vave faʻaitiitia le mu

A maeʻa se faʻamaoniga o le ogatotonu ole pancreatitis, e leai se mea e manaʻomia mo taotoga. O togafitiga nei ua faatonuina:

  • Faʻalēaogaina soʻo se meaʻai i le taimi o le 2 aso muamua. Fautuaina le faʻaaogā lelei o le vai (vai inu minerale),
  • Faʻaaloalo i meaʻai paleni (cereals, soupisi fuālaʻau, palu pateta). E le tatau ona faʻaaogaina mea taumafa mo le 14 aso,
  • Faʻafeiloaʻiga o enzymes o antispasmodic, origin o le enzym, faʻatoʻaga o le pamu faʻatoʻaga o loʻo malilie i le fomaʻi. Afai o nei vailaʻau e le maua ai le lelei tatau, ona tatau ai lea o le tofiaina o isi tupe faaopoopo.

O le togafitiga o le maʻi pancreatitis e sili ona lelei i totonu o se falemaʻi i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi seia oʻo ina faʻamautuina atoatoa le tulaga lautele ma tuʻuina atu faʻamaumauga i le.

E fuafua i luga o le ata o le falemai, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina vaega o vailaʻau nei:

  • Filifili fualaau faasaina
  • Polokalame faʻapitoa (Valerian, Motherwort),
  • Faaaogaina o le kesi
  • Corticosteroids
  • Faʻasologa o metabolites,
  • Faʻapipiʻi sauniuniga.

Oti

O le masani o le pancreatitis e manaʻomia ai se taumafa faifai pea. I le tulaga o le vevela, o le laasaga togafiti Numera 5 ua fautuaina (o le autu i le taumafataga o mea e maualalo le gaʻo, e masani ona asu i le ituaiga o paluga kuka, paluga suamalie, pipi niniu pipi).

O meainu e le tatau ona mafua ai le ita o le pancreas (jelly, decoction from intestine e aunoa ma le suka, vai vai). O fua e lelei ona faʻaaogaina i se pepa tao, ma mai i meaʻai masani e le aofia ai ia oloa:

  • Teu, malosi lauti (o le gaʻo faatagaina e le sili atu i le 200 ml ma le faʻaopoopoga o susu susu i le ono masina),
  • Soo se ituaiga o meainu malosi,
  • O suauu kuka i totonu o le gaʻo gaʻo
  • Mea inu gaosi (Coca-Cola, Fanta, lemonade),
  • Egg yolks
  • O ituaiga uma o tao tao,
  • Fale faʻafiafia, aisa kulimi.

O le taumafaina e tatau ona faia i ni vaega vaega (pe a ma le 5-7 taimi i le aso i le 3-4 itula). O le sini o meaʻai tau taumafa o le toe faʻafoisia lea o le galue masani o le pancreas ma puipuia ai le faʻatupulaia.

Togafitiga

O le togafitiga o le faʻamalosia o le pancreas e tatau ona faʻataunuʻuina ile falemaʻi. Afai e faʻamautu le tulaga lautele, ona mafai lea ona faʻaleleia le toe faʻaleleia i le fale i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi.

I le laasaga muamua, ua aveesea le syndrome o le tiga e ala i le faaaogaina o isi antispasmodics (Diclofenac, Ibuprofen, Paracetamol).

Ole faʻamamaina o le mumū e faʻavae i luga o le faʻasaina o paina, proteases ile taimi faapitoa o le pala. O le fetogiina o le okeni e mafai ona aveeseina faatasi ma le tofiaina o togafitiga ma le toe faʻaleleia o le fesoʻotaʻiga capillary o le paʻu ma le fesoasoani a Heparin.

I le ogaoga o le afaina ma le ono aʻafia ai o siama, e manaʻomia ai vailaau faʻasaina i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi, e faalagolago ile tulaga o le tino. O le gaioiga o le pancreas e faʻamalosia i le faʻaaogaina o enzymes (Creon, Pangrenol).

Aveesea o le mumu i le fale

O le vave faʻaitiitia o tiga ogaoga i pancreatitis i le fale e faʻavae i luga o tulafono faigofie e tolu:

  • Taumafa fiaʻai
  • Faʻaaogaina o le malulu i le gasegase
  • Faamautinoa le malologa atoa ao leʻi asiasi atu i se fomaʻi poʻo le taunuu mai o se falemaʻi.

E sili le vavaeeseina atoatoa o meaʻai, maua le tele o meainu ma faʻaaogā faʻamafanafana mafanafana i le nofoaga o le mumū. Faʻasalaga faifaipea, e tatau ona tuʻuina lelei se aʻafiaga i luga o le laulaufaiva, talu ai o nei amioga e taofia ai le toe faʻafouina o osofaiga.

Afai e tatau ona gaogao mea o loʻo i totonu o le manava, ona mafai lea ona e inu sina sipuni tele o vai masima. A maeʻa le vomiting, o le tulaga lautele o le maʻi e faʻaleleia mo le tele o itula. O vailaʻau e tatau ona mataituina e se fomaʻi, e pei o fualaau oona e mafai ona tuʻuina atu le faʻafeagai.

Fualaau faʻamaonia lelei ma faʻasaina

O vailaau nei ua taʻua o fualaau sili ona aoga i togafitiga o pancreatiti:

  • O vailaʻau eseese (Papaverine, Baralgin, Platifillin),
  • Fomaʻi ma vailaau faʻalaʻau (Oraza, Nygeda),
  • O le tofiga o Pancreatin, Octreotide i le faagasologa masani o le faʻamaʻi e toe faʻafouina ai le faagasologa masani o le 'aina o otaota.

I le taimi o togafitiga, o le faʻaaogaina o fualaau oona ei ai le talo (Digestal, Festal, Enzistal) e faʻasaina, talu ai ua faʻasaina i latou i le faʻavavevaveina o le paʻu.

I le avea ai ma faʻasologa o faʻasalaga, e mafai ona e tagofia fualaau faasaina e pei o le Enzym forte, Omeprazole e pei ona faatonuina e lau fomaʻi.

Meaʻai talafeagai

O le faavae o se vaitaimi uumi o le faʻamagaloina i pancreatitis o se meaʻai talafeagai. O taumafataga faʻasalaga e fautuaina (pe tusa ma le 5-7 taimi i le aso) ma le faʻatagaina o le gaʻo o gaʻo, ulaula, falai ma meaʻai vevela mai meaʻai masani.

I au meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai ni ipu e pei o aano o manufasi, meaola, moa fualaʻau, pata. Fualaau faisua, o fua e sili ona lelei pe taoina e aunoa ma le faaopoopo o le suauʻu fuālaʻau.

E taua le vavaeeseina o soʻo se mea e faʻafiafiaina, ava malosi, sikaleti. Faʻasalaga tele, e faia le anapogi faʻapitoa (faʻaaogaina atoa o meaai ma le faʻaaogaina o le vai mafanafana). Aʻo e toe faʻaleleia, e mafai ona e faʻafeiloaʻi malie ona tuʻuina atu pupuni ma soups i totonu o le meaai, sosoo ai ma le taumafataga Numera 5.

Taunuuga talafeagai

O le atinaʻe faifaipea o pancreatitis o loʻo i ai ni faʻalavelave matuia mo le tino i le tino o le maʻi o le tino, fistulas, cystosis i le pancreatic tissue. Faʻasalaga tele, o le faʻaogaina o le peritonitis (mumū o le manava o le manava) e mafai.

Faʻasagaga o le alualu i luma faaumiumi, o le leai o le faalilolilo o le pulelaki e atiae, lea e mafua ai le fausia o le maʻisuka. O le afaina e mafua ai le oti o le tino ma le foliga mai o le necrosis ma fuainumera maualuga o maliu.

O le afaina o pancreatitis i le taimi o le maitaga ua manatu e sili ona lamatia, talu ai ona o sea tulaga e lamatia ai le atinaʻe masani, o le pepe i le lumanaʻi. O le fuafuaga sili ona lelei fuafuaina i se vaitaimi mautu o le faʻamagaloina ma le puipuia o mea e mulimuli ai.

Forecast and Prevention

O le faʻamalositino mo faʻavavega o le pancreas e mafai ona lelei, i le noatia ma le fai fuafua i faʻasologa uma o fomaʻi ma togafitiga puipuia. O le faʻamagaloina e umi ma e tele ni tausaga, e taua ai le taitaia o se soifua soifua maloloina, faʻamalo ese masani leaga ma 'ai saʻo.

O le puipuia o faʻasalalauga e faʻavae i fautuaga nei:

  • Faʻaaloalo i meaʻai talafeagai (i le taumafa e tatau ona puleaina e mea e leai ni gaʻo i totonu o le pepa ua kukaina e aunoa ma le gaʻo tele),
  • Le faʻasaina o le faʻaaogaina o le ava malosi, sikaleti, maualuga-kalori ma meaʻai gaʻo,
  • O le faʻaaogaina o vailaau faʻateleina ma faaumiumi e aunoa ma le faanatinati,
  • Gaioiga faʻavalea ma le leai o ni faʻalavelave matuia mo le tino,
  • O asiasiga masani i le fomaʻi ma togafitiga o faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le mumū.

Le au pele pele e, o lo outou manatu e taua tele ia i matou - o le mea lea, matou te fiafia e toe iloilo le faʻavavevave o le pancreas i faʻamatalaga, o le a aoga foi i isi tagata faʻaoga o le 'upega tafaʻilagi.

O loʻo ou maua pea le pancreatitis, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu, aemaise lava pe a ou matua popole. Faatasi ai ma le mumu, e sili ona vave alu i luga o se meaai ma inu le tele o le vai. Ae i le tulaga lautele, o le tulaga lautele na faasolosolo malie ona mautu.

Irina, Sevastopol

Faʻasalaga o le pancreas, e tatau ona vave faʻaaoga togafitiga, talu ai afai e te le amanaiaina mea uma, ona manaʻomia lea ole taotoga. O le soifua maloloina e tatau ona aofia ai meaai vela, fualaʻau kuka ma fualaau kuka. Mai meaʻai, moa, lapiti o le a lelei. E taua tele le fesuiaiga atoa i meaʻai talafeagai.

Mafuaʻaga o le faʻavavega o le pancreatitis

O le taumafa o le ava malosi ma le gaʻo (falai) meaai faʻatasi ai ma le vaivai o le pancreas e fesoasoani i se faʻalavelave sili atu o pancreatitis, o le mea lea o le faʻavae o soʻo se togafitiga o se taumafataga maloloina faʻatasi ma se lisi filifilia o meaʻai. I le faaopoopo i le inuina o le ava malosi, o mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi ua tuʻuina atu i se lisi:

  • faatapulaa taumafa o meaai o le protein,
  • atuatuvale popole, tulaga atuatuvale,
  • maʻi faʻamaʻi pipisi
  • vaega taua
  • ulaula ma isi masaniga leaga,
  • taunuuga o fualaau faasaina,
  • toe foi mai o cholecystitis, cholelithiasis, cholangitis,
  • afaina i mea oona, mea oona
  • faʻasolosolo togafitiga (taumafa tele)
  • maʻi tumau o le ate, duodenum,
  • tausaga matua
  • faʻafitauli pe a uma le taotoga,
  • afaina o le autoimmune
  • gasegase masini o le manava.

Faailoga o le vevesi o le pancreatitis

Faʻafou le amataga i se tiga ogaoga i le manava, o le faʻasalalau lea e faigata ona fuafua. I le leai o se togafitiga faʻasolosolo taimi, o se lagona le lelei o le tiga ua na o le faateleina, o le mea lava lea e tasi e tupu pe a uma ona 'ai meaai ma faʻamalosi tino. Ina ia vavalalata le vavave o le pancreatitis, e taua le iloa o faʻaaliga faʻapitoa:

  • gasegase, faaumiumi o vomiting,
  • lagona le mautonu o le tiga, tiga fatuburn,
  • lūlūlū, afaina, afaina,
  • faailoga ogaoga o le dyspepsia (vaivai o le nofoa, manava manava),
  • afaina o le endocrine,
  • fiva, fiva,
  • malogo, oona i le vavalo o le tautala,
  • leai se fia 'ai, paʻu faʻafuaseʻi mamafa,
  • faʻasalaga o le tino popole,
  • tosoina tua o le tiga o le localization taʻavale.

Togafitiga o le televave o le pancreatitis

E faigata le faʻamaʻi ma e mafai ona togafitia i fualaau mo se taimi umi, e manaʻomia ai le tuʻufaʻatasia o se faʻafitauli tau soifua maloloina. O le sini autu o togafitiga o le taofi lea o le tiga o le tiga, toe faʻafoʻisia le maualuga o le vai o le pancreatic, faʻamalolo le pancreas ma faʻalautele le umi o le taimi o le faʻagaloga. Ina ia taunuʻu le taunuʻuga o loʻo manaʻomia, e tatau ona e tausisi i na fautuaga faʻapitoa atamai:

  1. E taua le tuʻuina atu i le tagata maʻi le malologa atoa, faʻaitiitia le faʻafitauli o le tino ma le faʻalagona, aemaise lava i le isi faigata.
  2. Tausi lelei i se taumafataga o le soifua maloloina ma le faʻasaʻo faasaina o gaʻo, falai, masi, ulaula ma meaʻai vevela.
  3. O aso muamua e lua o le laasaga o le vevela e manaomia le lafoai atoa o mea taumafa, filifili le ola maloloina.
  4. E manaʻomia le faʻaaogaina o le malulu i le vaega na manatu o le liona ina ia faigofie ai le soifua maloloina o le soifua maloloina, ina ia faʻaumatia ai le tiga.
  5. E taua le pulea o le tafe o le vai i totonu o le tino, ia ave soo ia vailaau e pei o le Bourget mo le paʻu, Alemagel, Gordox, Contrikal faasaga i le mumū.
  6. O le faʻaauau o le faaaogaina o vitamini masani po o complexivities complexes i se vasega atoa e talia.

Fomaʻi togafitiga

Faatasi ai ma se osofaiga o se tiga ogaoga, e manaʻomia vave loa le gaioiga. O le faʻafofoga tautalaina o antispasmodics, analgesics, sauniuniga o le enzyme, prokinetics, analgesic non-narcotic e fautuaina e tusa ai ma fautuaga taʻitasi a le fomaʻi (e faalagolago i le ogaoga o faʻamaoniga i se falemaʻi faapitoa). O isi fualaau oona e sili ona lauiloa mo le faʻavaveina o pancreatitis, lea e tatau ona faia i se vasega atoatoa:

  • H2-histamine poloka: Ranitidine, Famotidine,
  • proton pamu pupuni: omeprazole, rabeprazole,
  • e taofia ai le puleaina o le pancreatic: somatostatin ma le octetotide,
  • tapenapenaga e puipuia ai: Faʻasologa, Gordox.
  • panicreatic enzymes: Creon, Pangrol,
  • Talosaga: Motilium, Cisapride,
  • faʻamuamua: Atropine, Metacin, Platifillin,
  • antispasmodics: drotaverin, leai-shpa, papaverine,
  • faʻataʻitaʻiga e le o ni nakoti: Metamizole sodium, Analgin, Paracetamol, Ketorolac,
  • opioid analgesics: Tramadol, Promedol, Meperidine.

O vailaau ua taʻua i luga e na o lau fomaʻi e mafai ona faʻatonu. Filifiliga e aunoa ma se faʻatagaina o togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻaosoosoina ai se isi faʻamaʻi o le faʻaogaina o le tino (faʻaopoopoga i le pancreatitis), aʻafiaga i itu, faʻataʻitaʻiga iloga o le inupia, ma le aʻafiaga o feusuaiga faʻamaʻi. I le faaopoopo atu i vaega o vailaʻau faʻapitoa, e taua le aua neʻi galo e uiga i aoga o togafitiga o fualaʻau, o le soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga