Suʻega o le toto mo le suka: tulafono o le faʻafeiloaʻiga, tulafono, ma le faʻavae

O le suʻega o le suka i le toto o se igoa taatele o le aiga lea e faʻaaoga e faʻaalia ai le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le kulūkose i le toto.

O se suʻega toto mo le suka, o le mea lea, e mafai ai ona e maua se manatu e uiga i le mea sili ona taua - metabolism o le carbohydrate i le tino. O lenei suʻesuʻega e faatatau i auala autu mo le maua o le maʻisuka. Faatasi ai ma lana fuaitau masani, o suiga o meaola o loʻo maua i le maʻisuka malosi e mafai ona iloa i ni nai tausaga aʻo leʻi amataina le suʻesuʻeina o le falemaʻi.

O le suʻi suʻe e faʻaalia i le fuafuaina o mafuaʻaga o le manua, le faʻavaivaia o le kulukose. Mo faamoemoega puipuia, o loʻo faia i totonu o fafine maʻitaga, faʻapea foʻi taimi o suʻega faʻasologa masani.

O se suʻega toto mo le suka o loʻo aofia i totonu o le fuafuaga mo faʻataʻitaʻiga uma o tamaiti aʻoga, e mafai ai ona e iloa le maʻisuka ituaiga 1 i le taimi. O le fuafuaga faaletausaga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua fautuaina i tagata uma e sili atu i le 45 tausaga le matutua ina ia mafai ai ona iloa le maʻisuka ituaiga 2.

Sauniuniga mo faʻataʻitaʻiga ma tulafono faʻapipiʻi toto

Aʻo leʻi faʻatalanoaina, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a faʻamatalaina pe faapefea ona taʻu mai le sugar i le tusitusiga o le auʻiliʻiliga, auala e saofaʻi ai le toto ina ia maua ai taunuʻuga maumaututu, ma tali fesili e tulaʻi mai e fesootaʻi ma le suʻesuʻega.

O se faʻamatalaga mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se masalosaloga o maʻi faʻapitoa:

  • ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2
  • maʻi ate
  • togafitiga o le tino o le endocrine - o le gland gland, thyroid gland or pituitary gland.

E le gata i lea, o le suʻi suʻe e faʻaalia e fuafua ai mafuaʻaga o le gaʻo, le faʻavaivaia o le kulukose. Mo faamoemoega puipuia, o loʻo faia i totonu o fafine maʻitaga, faʻapea foʻi taimi o suʻega faʻasologa masani.

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e fautuaina e taofi le inu o vailaʻau e mafai ona aʻafia ai le kulūkose toto, ae e tatau ona e siaki muamua lau fomaʻi pe'ā manaʻomia se mea. Aʻo le i maua le toto, e tatau ona alofia le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose, o le toto sampling e faia i le taeao i luga o se manava gaogao (8-12 itula ina ua uma le taumafataga mulimuli). A o leʻi foaiina atu le toto, e mafai ona e inu vai. E masani lava ona faia le sampling samples i luma o le 11:00. E mafai ona suʻe suʻega i se isi taimi, e tatau ona faʻamalamalama i totonu o se fale suʻesuʻe faapitoa. O le toto mo le auiliiliga e masani lava ona aveesea mai le tamatamailima (toto ulu), ae mafai foi ona maua mai le toto mai se vein, i nisi tulaga e sili atu lenei metotia.

O le faʻateleina o le faateleina o le suka o le toto o le maʻitaga o fafine e ono faailoa mai ai le maʻisuka faʻamaʻi, poʻo le maʻisuka ile maʻitaga.

Afai o le auiliiliga o le auʻiliʻiliga e faʻaalia ai le faateleina o le kulukose, o se suʻega o le faapaleni o le glucose toleni poʻo le kulupu o le toleniga o le kulukose e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai vailaʻau ma maʻisuka.

Glucose toleni test

O le suʻesuʻega e aofia ai le fuafuaina o fua o le toto i luma ma le maeʻa ai le utaina o kulukose. O le suʻega e mafai ona tautalagia pe ogaoga. A maeʻa ona ave le toto i luga o se manava gaogao, e gasegase le tagata maʻi, pe faʻafefeteina se vaifofo o le kulukose. Ma le isi, fua le maualuga ole kulukose i totonu o le toto ile afa itula mo le lua itula.

Mo le tolu aso ao lei oʻo i le suega o le toleniga o le glucose, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i se meaʻai ma le masani o le carbohydrate, faʻapea foʻi ma le tausisia o le tino masani ma ia mataituina le lelei o le inu o le ava. O le aso ao leʻi oʻo i le toto sampling, e le mafai ona e inuina meainu malolosi, e le tatau ona faʻataʻitaʻiina togafitiga faafomaʻi. I le aso o le suʻesuʻega, e tatau ona e taofia le ulaula ma ave vailaau nei: glucocorticoids, contraceptives, epinephrine, caffeine, psychotropic drugs and antidepressants, thiezide diuretics.

O faʻamatalaga mo le toleniga o le faapalepale kullusese o:

O le suʻega e faʻaalia i le faʻaaogaina umi o glucocorticosteroids, o gasegase o le estrog, diuretics, faʻapea foi ma se faʻasolosolo a le aiga i le gasegase o le carbohydrate metabolism.

O le suʻega ua faʻasalaina i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, pe a maeʻa togafitiga faʻapitoa, fanau mai, ma faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai ma le malabsorption, faʻapea foʻi ma le faʻapapa toto.

Aʻo faia se suʻega o le toleniga o le glucose, o le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto i le lua itula pe a uma le utaina o le kulukose e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L.

Faʻatasi ai ma faamai pipisi, hypokalemia, galuega ole ate, o le suʻega e mafai ona sese.

I le mauaina o se taunuuga e sili atu nai lo tapulaa o le maualuga o le kulukose o le toto, o se faʻataʻitaʻiga masani, o le suʻesuʻeina o mea o le hemoglobin glycosylated i le toto (e masani lava ona tusia i mataitusi Latina - HbA1C), C-peptide ma isi suʻesuʻega faaopoopo.

Toto toto o le suka

Ole fua ole kulukose o le toto e tutusa mo tamaitai ma alii. Tulaga masani masani o le faailo e fuafua i tausaga o loʻo tuʻuina atu i le laulau. Faamolemole ia maitauina i totonu o falesuesue eseese, tulaga faatauaina ma vaega o fua eseese atonu e eseese e fuafua i metotia o metotia na faaaogaina.

Polokalame o le kulukose toto

Tuua Lau Faamatalaga