E mafai ona ou fananau ma le maʻisuka ma fanauina fanau maloloina?

I le tusiga, matou te mafaufau pe mafai ona fananau i le maʻisuka.

Afai e luasefulu tausaga talu ai, na fai mai fomai e le mafai ona maʻitaga ma fananau mai i lenei faamaʻi, o le aso ua suia tele o latou manatu. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, faʻapitoa pe a mulimulitaia fautuaga uma faafomaʻi, o loʻo i ai avanoa maualuga o le maua o se pepe soifua maloloina e le afaina ai lou lava soifua maloloina.

Ae ui i lea, e tatau i se fafine ona malamalama i taimi uma e faapea o le maʻisuka, o le taimi autu o le maitaga o le a faʻaalu i le falemaʻi. E naʻo le auala lenei e mafai ai ona aloese mai faʻafitauli o nei faʻalavelave.

E mafai ona ou fanau mai i le maʻisuka? O se fesili masani lenei.

Maʻisuka ma le maʻitaga: e mafai ona fanauina se pepe ola maloloina?

E faigata ona fanauina ma fanauina se pepe maloloina i le i ai o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. E na o le limasefulu tausaga talu ai, na talitonu ai o le maʻisuka ma le maitaga o ni mea e le fetaui.

Ae ui i lea, o aso nei e tele auala eseese o le puipuiga ma le togafitia o lenei faʻamaʻi lea e mafai ai e tamaitai ona maʻitaga ma maua ai pepe ua loa ona faatalitali.

Ae ui i lea, o lenei mea e manaʻomia ai tina faʻamoemoe ia maua le malosi tele, naunautaiga ma le malamalama o le a latou faʻaaluina le tele o la latou maitaga i puipui o le falemaʻi.

Ituaiga o le maʻisuka i fafine maʻitaga

I le taimi nei, o le faafitauli o le maʻisuka i fafine maʻitaga o loʻo taulaʻi atu i le mafaufau o neonatologists, obstetricians ma endocrinologists. E mafua lenei mea i le mea moni o lenei maʻi o le mafuaʻaga lea o se fuainumera tele o faʻafitauli faigata faʻalavelave lea e afaina tele ai le soifua maloloina o le tina ma le tamaititi. Tagata faʻapitoa e iloa le maʻisuka nei e mafai ona o faatasi ma le maitaga:

  • Latent (subclinical). I lenei tulaga, e ono le oʻo mai faailoilo o le faʻamaʻi, ma o le suʻesuʻega e faia na o iuga o suʻega e faʻaalia ai le lagona faapitoa o le tino i le kulukose.
  • Taufaʻatau: O le maʻisuka maualuga lea e mafai ona atinaʻe i fafine maʻitaga o loʻo vaʻaia i lenei faʻamaʻi. O lenei vaega e aofia ai tamaitai ei ai le "leaga," le mamafa, glucosuria, faapea foi i latou oe ua fananau mai ma le mamafa o le mamafa o le sili atu i le 4.5 kilokalama. O le foliga mai o le glucosuria (glucose i le urine) i le momoe o tina, masani lava i le faʻavaivaia o le maualuga o le kulukose. E talitonu tagata popoto o le gasegane, lea e gaosia lelei i le taimi o le maitaga, e faʻapupulaina ai le mafai ona gafatia o gaʻo mo le kulukose. O le mea lea, i le maeʻa ai le suʻesuʻega, e tusa ma le 50% o fafine maʻitaga o loʻo iai le lamatiaga o le maʻisuka e mafai ona iloa glucosuria. E tusa ai ma lea, ina ia mataʻituina le tulaga ma leai se mea e lamatia ai le soifua maloloina o le tina ma le pepe, o fafine uma e maua i le maʻisuka e tatau ona fua le fua o le suka i totonu o le toto (ua faia lenei mea i luga o se manava leai). Afai o le numera e sili atu i le 6.66 mmol / L, o se suega faaopoopo mo le faapalepale o le kulukose e aoga. E le gata i lea, o le maʻisuka taufaamatau i le taimi o maitaga e manaʻomia ai le suʻega o faʻamatalaga glycosuric ma glycemic.
  • E manino lelei lenei ituaiga o maʻisuka i luga o le faavae o le glucosuria ma le hyperglycemia. Faʻatasi ma se foliga filemu o le maʻisuka, o le maualuga o le suka o le toto e itiiti ifo nai lo le 6.66 mmol / L, ma e leai ni tino o le ketone i le urine. O le faʻamaʻi o le agavaʻa faʻaalia e aofia ai le maualuga o le suka o le toto e le sili atu nai lo le 12.21 mmol / L, ma tino o le ketone i le urine (ketosis) e le o iai pe faigofie foi ona faʻaitiitia e ala i le mulimuli i se meaʻai. I le maʻisuka tele, o le toto maualuga o le suka atonu e sili atu nai lo le 12.21 mmol / L, ma e masani ona atiaʻe le kososis. E le gata i lea, e masani lava ona matauina ai ni gasegase lapopoʻa - nephropathy (faʻatoʻa fatuga), retinopathy (faʻaleagaina o le tino) ma le tele o faʻamaʻi (maʻi o gaʻo o vae, maʻi o le myocardial coronary, toto maualuga).

Gesational diabetes

E iai foi se isi ituaiga o maʻi suka e tatau ona i ai le tausiga faapitoa.

O lenei fomaʻi o le maʻi e taʻua o le gestation poʻo le le tumau ma e atiaʻe le 3-5% o mataupu i tamaitai soifua maloloina atoatoa (masani lava i le 20 vaiaso o le maitaga).

O lona uiga autū e fesoʻotai vavalalata ma le maʻitaga: a maeʻa le fanau, o faʻamaoniga uma o le maʻi e mou ese e aunoa ma se faʻasologa, ae o le toe faʻalogo e mafai ma le maitaga faifaipea.

Seia oo mai i le taimi nei, e le i faavaeina nei mafuaaga o le maʻisuka ituaiga. Na o le auala masani o le atinaʻeina o le faamai ua iloa.

O le placenta ao maitaga e maua mai ai hormones e nafa ma le atinaʻeina o le fetus. E masani lava, ae i nisi tulaga e amata ona latou puipuia le inisalini o tina.

O le iʻuga, o le tino e leai se lagona o le inisalini, e mafua ai le faateleina o le toto suka.

Trazitorny maʻisuka ua faʻailoa mai:

  1. Faʻailoga e sili atu i le fasefulu tausaga le matua (o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga e lua e maualuga atu i le 30-tausaga le matutua o fafine maʻitaga).
  2. O tina faʻamoemoe ma aiga e maua i le maʻisuka.
  3. Sui e le o le lanu paepae.

  • O fafine maʻitaga ei ai le maualuga o le tino (indexing index) (BMI) aʻo lei maʻitaga, faʻapea foi ma i latou na faʻamalosi atili maua nisi pauna i le talavou ma aʻo faʻatali mo le pepe.
  • Fuʻa fafine.
  • Tina na fananau i le tamaititi muamua na sili atu i le 4.5 kilokalama.

    poʻo le i ai o se talafaasolopito o le i ai o se tamaititi maliu ona o mafuaaga le iloa.

    O le a le aafiaga o le kulukose o le tina ile pepe?

    O loʻo maʻi tele le tamaititi mai le le lava poʻo le sili atu o le kulukose i totonu o le tina. Afai e maualuga le maualuga o le suka, ona tele lea o le kulukose e ulufale atu i le fusi. O le iʻuga, e mafai e le pepe ona i ai se faaletonu faʻaleagaina.

    Ae o se vaega itiiti o le kulukose o loʻo lamatia foi - i lenei tulaga, e ono tolopoina le atinaʻeina o intrauterine.

    E sili atu le leaga pe a pa'ū le maualuga o le suka poʻo le maualuga foi o le maualuga o le suka - ona tupu ai lea o le tele o le tele o taimi e ono tupu ai le fausiaina.

    E le gata i lea, faatasi ai ma le maʻisuka poʻo le masani ai o le maʻisuka, o le tele o le gaosiga o le kulukose e faʻapupulaina i le tino o le pepe, ma liua i le gaʻo.

    O lona uiga, o le pepe e mafai ona fananau tele, o le taimi e fanau ai e faʻateleina ai le lamatiaga ile faaleagaina o le humerus.

    E le gata i lea, i ia tamaiti, o le pancreas e maua ai le tele o insulin mo le faʻaaogaina o le kulukose mai le tina. O le mea lea, e mafai ona faʻaitiitia o latou suka toto.

    O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka

    E tusa ai ma lea tulaga, e tatau i le tina faʻamoemoe ona faia se auala sili ona talafeagai i le fuafuaina o le maitaga ma ia mataituina lelei lona soifua maloloina ao faʻatali mo le pepe. E le tatau ona togafitia togafitiga faafomaʻi pe afai e aliali mai nei faʻamaoniga:

    • matagogo
    • polyuria (sili atu le tele o le urination),
    • fia inu pea
    • paʻu o mea mamafa ma vaivaiga faʻatasi ma le faʻalauteleina o le 'ai,
    • vevela paʻu
    • furunculosis.

    O faʻamaoniga mo le faʻaauau pea ona maitaga ma le maʻisuka

    Ae paga lea, i nisi tulaga e le fautuaina e faʻaauau pea le maitaga, ona e sili atu le matautia mo le soifua o le tina pe ua afaina i le le atoatoa o le intrauterine o le fetus. Ua talitonu fomaʻi e tatau ona faamuta le maitaga pe a:

    1. Le i ai o le maʻisuka i matua uma.
    2. O le maʻisuka-faʻasaʻo le maʻisuka ma le faʻaogaina o le ketoacidosis.
    3. O le maʻisuka tagata e faigata i le angiopathy.
    4. Le tuufaatasiga o le gasegase malosi ma le maʻisuka.
    5. Le tuufaatasiga o Rhesus feteenaiga ma le maʻisuka.

    Meaʻai ma fualaau faʻatau

    Afai e manatu fomaʻi e mafai ona tausia le maitaga, o la latou sini autu o le totogi atoa lea o le maʻisuka.

    O lona uiga o le tina o loʻo faʻamoemoe e manaʻomia le alu i le taumafataga Nu.9, lea e aofia ai palatini atoatoa (pe tusa ma le 120 g i le aso) aʻo faʻatapulaʻa le aofaʻi o carbohydrates i le 300-500 g ma gaʻo i le 50-60 g. oloa, honey, jam ma le suka.

    O meaai i aso uma i totonu o lona kalori e le tatau ona sili atu i le 2500-3000 kcal. Ae peitai, o lenei taumafa e tatau ona faapaleni ma aofia ai le tele o vitamini ma minerale.

    E le gata i lea, o se taimi faʻamalamalamaina e tatau ona mataʻituina le faʻalagolago i le taumafaina o meaai ma le inisalini. O fafine uma e maʻitaga e maua i le maʻisuka e tatau ona maua ai le inisalini, e pei ona i ai i lenei tulaga, e le faʻaaogaina vailaʻau o vailaʻau faʻataʻitaʻi.

    Falemaʻi ma le faʻatinoina o le faʻatagaina

    Talu ai ona o le maʻitaga o le manaʻomia mo le inisalini, ia puipuia falemaʻi o loʻo maua i le maʻisuka a itiiti ifo ma le 3 taimi:

    1. A maeʻa le asiasiga muamua i le fomaʻi.
    2. I le 20-24 vaiaso o le maitaga, pe a manaʻomia le tele o suiga i le inisalini.
    3. I le 32-36 vaiaso, pe a iai se taufaʻamataʻu o le tuai o le toxicosis, e manaʻomia le mataʻituina ma le faʻaeteete le tulaga o le pepe. I le taimi o le falemaʻi mulimuli, ua faia se faaiuga i le taimi ma le metotia o le tuʻuina atu.

    I tua atu o le falemaʻi, o ia tina maʻitaga e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faʻapitoa o se endocrinologist ma le taulaitu.

    O le filifiliga o le taimi o le tuʻuina atu o se tasi lea o mataupu e sili ona faigata, talu ai ona o le le atoatoa o le placental o loʻo tupu ma o loʻo i ai se lamatiaga o le maliu o le fetal.

    O le tulaga e faigata i le mea moni o le pepe o loʻo maua i le maʻisuka i le tina e tele lava ina i ai sona faʻamalologa e le lelei.

    O le toʻatele o tagata tomai faʻapitoa e vave mafaufau i le faʻatagaina (o le vaitau mai le 35 i le 38 vaiaso ua manatu e sili ona lelei). O le metotia o le tuʻuina atu e filifilia i tulaga taʻitasi taʻitoʻatasi, i le amanaʻiaina o le tulaga o le tamaititi, o le tinā ma le faʻataʻi talafaasolopito. I le toeititi atoa le 50% o mataupu, o fafine e maua i le maʻisuka ua tuʻuina atu i ai se vaega.

    E tusa lava pe o le a maʻitaga le fafine maʻitaga na o ia, pe o le a ia faia se taotoga, i le taimi e momoli atu ai, e le taofia le togafitiga insulin.

    E le gata i lea, o pepe faatoa fananau mai mai ia tina, e ui lava o loʻo i ai se mamafa tele o le tino, e manatu le fomaʻi ua vave, e manaʻomia le tausiga faʻapitoa.

    O le mea lea, i itula muamua o le olaga, o le gauai atu o tagata tomai faapitoa e taulai i le faailoaina ma le tetee atu i le manava o le tino, acidosis, hypoglycemia ma le faaleagaina o le tino tutotonu.

    Fuafuaga o le maʻitaga

    O le maʻisuka ma le maitaga o mataupu ia e manaʻomia muamua aʻo leʻi tuʻufaʻatasia. O le manaʻo e fanau mai se pepe soifua maloloina, e tatau i se fafine ona nofouta ma le mataala e usitai i se tulafono faʻamaonia: mulimuli i se meaʻai, inisua inisuaiga, falemaʻi taimi.

    E tusa lava pe aʻo leʻi oʻo ile maʻitaga e mafai ona pulea le suka ma faʻaitiitia ai fualaʻau, aʻo faʻatali mo le pepe e le lava lea. E le gata i lea, e tatau ona manatuaina o fualaau faasaina e maualalo ai le suka e matua faasaina ona ave i le taimi o le maitaga, aua e mafai ona mafua ai le faaletonu o le pepe i le pepe.

    O lona uiga e iai se taimi ao lei fuafuaina, e tatau ona sui i le insulin.

    E mafai e se maʻisuka ona iai sana fanau?

    E masani ona fesili mai le maʻisuka: e mafai ona maua ni tamaiti soifua maloloina ma se maʻi ogaoga. I aso tuai, o le maʻisuka o se pa pia tele i le fanau mai o tamaiti. Sa talitonuina e le mafai e le tamaititi ona maua le faʻamaʻi, ae ia fananau mai foi i ni maʻi ogaoga o le soifua maloloina. I le aluga o taimi, o vailaau faʻaonaponei ua suia ai le auala e fanau ai tamaiti e maua i le maʻisuka.

    Pe mafai ona ou maʻitaga i le maʻisuka?

    I suʻesuʻega faʻapitoa, endocrinologists ma fomaʻi aʻoga na latou maua se maliega autasi: faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai e se fafine ona fananau pepe.

    Ae e taua le malamalama i le atoaga o le matafaioi o le filifiliga ma fuafua ma le faaeteete le maitaga. E tusa lava pe fanau mai se tamaititi maʻi poʻo le soifua maloloina e faalagolago i le suka suka.

    Afai e te le puleaina lona maualuga, aemaise lava i le taimi o le fatuga o le tamaititi, e mafai ona tupu ni faʻafitauli i le tina ma le tamaititi.

    I tagata e maua i le maʻisuka, o le sipuni o le sperm e matua leaga lava. O le maualuga atu o le malosi o togafitiga, o le itiiti ifo foi lea o le maua o se tamaititi.

    O le a le taimi e matua faigata ai ona maua fanau i le maʻisuka?

    O le maʻi suka e le lelei le faʻaogaina o faiga taua i le tino o se tagata maʻi. O fatugaʻo, ate, fatu cardiovascular ma le popolega o loo i lalo o le mamafa mamafa. O le mafuaʻaga lea e iai se tulaga lamatia o le faʻamutaina le manaʻomia o le maitaga ma le lamatiaga o le olaga i se fafine. O aʻafiaga o faʻafitauli e afaina i le matua o le uluaʻi faʻaaliga o togafitiga, le umi o le taimi.

    E ui lava i le maualuga o le soifua maloloina, e iai le tele o mea e le fautuaina e fomaʻi le fanau mai pe a:

    O le toilalo o Renal o se faʻalavelave mo le maitaga.

    • maua le maʻisuka i matua e lua (o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka i tamaiti e oʻo i le 20-30%),
    • maʻisuka faasaga i le talaaga o le feteʻenaʻiga Rhesus,
    • O le maʻisuka e tuʻufaʻatasia ma faʻamaʻi pipisi,
    • faʻalavelave toe maua
    • Maʻisuka faasaga i le gasegase gasegase.

    O le lamatiaina o le ola maloloina o tina ma fanau e lei fananau mai e le aoga. E ui lava i vailaau faʻasaina ei ai mataupu pe a maua e matua ei ai le maʻisuka ni tamaiti soifua maloloina. Ae a aunoa ma le auai o fomaʻi, e le fautuaina e foia se mataupu taua. Ina ia mafai ona fanauina se pepe maloloina ma e le afaina ai le soifua maloloina o le tina, o le maʻitaga ma le maʻisuka e tatau ona fuafuaina ma malilie faatasi ma fomai - endocrinologist, fomai, fomai o le cardiologist.

    Faiga Faʻavae

    I le avea ai o se tulafono, latou te le vave iloa e uiga i le maʻi faʻafuaseʻi, ae 5-6 vaiaso talu ona maeʻa. A o faagasolo lenei vaitau, o le fomaʻo e fai tino ma mea tetele i le tino. A aunoa ma le siakiina o le kulukose, e le mafai ona aloese mai patho, ma mafai ona fanau le pepe maʻi. O le mafuaʻaga lea e taua ai le taimi o le vave maʻitaga fuafuaina mo le maʻisuka.

    O fafine e maua i le maʻisuka, i lalo o le taʻitaʻiga a le fomaʻi, e tatau ona usitaia fautuaga nei:

    • Ausia le taui atoatoa mo togafitiga 2-3 masina aʻo lei amataina. I luga o se manava gaogao, o le suka e tatau ona 3.5-6 mmol / l, ma a maeʻa ona 'ai - e le silia le 8 mmol.
    • Faauma se suʻega auiliili.
    • Faamasani oe lava i fuafuaga a le tagata lava ia mo le sola ese mai le maualuga o le suka.
    • Faʻatulaga se meaai, faʻafetaui le meaai.
    • Auai i togafitiga faʻapitoa mo le maʻitaga fuafuaina.

    Totoina o le maʻitaga

    O se fafine maʻisuka o loʻo faʻamaʻi ile falemaʻi pe a ma le 3 taimi mo le faasaoina ile falemai:

    O le falemaʻi ile tolu tausaga e manaʻomia e saunia ai le fafine maʻitaga mo le fanau mai.

    • O le falemaʻi muamua o loʻo faʻamoemoe i le faasaʻoina o mea taumafa ma le faʻalauiloaina o togafitiga insulin. O le manaʻomia mo le inisalini i laasaga eseese o le maʻitaga e eseese, o lea e filifilia ai e le fomaʻi le metotia. O isi fualaau e mafua mai i le atinaʻeina o aʻatogenic aafiaga e le faʻaaogaina.
    • O le falemaʻi lona lua e manaʻomia pe a maeʻa le 20 vaiaso. E afua mai i le faʻaitiitia o le lelei ona o se suiga i le ogaoga o le maʻi.
    • O le falemaʻi lona tolu ua maeʻa le 32 vaiaso. E talafeagai mo sauniuniga mo le fanauina ma le pulea o le intestine o le fetus.

    Ina ia puipuia le fiaai o le gaʻo, e tatau i se fafine ona 'ai fualaau aina ma fualaau faisua i aso uma i le taimi o lona maʻitaga.

    E faigata mo se fafine e maua i le maʻisuka e aumai ai le maitaga i le taimi faʻatapulaʻa na faia e fomaʻi (40 vaiaso), o vaiaso talu ai e matua faigata lava i le ala o le maʻi. O le taimi talafeagai mo le faʻatagaina o le 36-37 vaiaso, i le amanaʻiaina o tulaga taʻitasi. I le atinaʻeina o le fetus i le vaitaimi ua faʻamaonia, ua maitauina le ola mama, o le mea lea, o le vave fanau mai e le manaʻomia.

    Tina ma le maʻisuka: e mafai ona fananau mai ma oa faigata e mafai ona tulaʻi mai?

    A mafaufau se fafine i le fuafuaina o se tamaititi, e taumafai o ia e vavaeese mea leaga e mafai ona afaina ai lona soifua maloloina.

    O le toʻatele o tinā faʻamoemoe e lafoai le ulaula ma le ava malosi, amata ona mulimuli i taumafa faʻapitoa ma faia sauniuniga mo le televitamin. O fafine e maua i le maʻisuka e le gata ina faʻamalosi e sauniuni mo le maitaga ma le faaeteete, e tatau ona latou sauniuni mo ni mea le fiafia tele.

    I nisi tulaga, e tatau ona e lafoaia atoa le manatu o le maua o se pepe. Pe o se fefe i le maitaga ua faʻamaonia i lenei maʻi, ma e mafai ona fananau i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

    Le fatu o le faʻamaʻi

    E toatele tagata e manatu o le maʻisuka o se faʻamaʻi tasi. O lona natura e taoto moni lava i se mea se tasi - o le faateleina o le toto suka.

    Ae, o le mea moni, o le maʻisuka e ese, faʻalagolago i le faʻaogaina o foliga vaaia. O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i tagata o loʻo i ai le paʻu paʻu.

    O ona sela e faʻalauteleina ai le inisalini, lea e mafai ona aveesea le kulukose mai le toto i le ate, liliu i ai i totonu o se pepa e le mafai ona folasia, tele-molemole - glycogen. O le mea lea o le igoa o le maʻi - inisalini e faalagolago i le maʻisuka.

    O le maʻisuka ituaiga 2 e le fesoʻotaʻi ma se faʻaitiitia o le inisalini faʻasolosolo, ae faʻatasi ai ma le puipuiga o lenei hormone e siama o le tino. O lona uiga, o le inisalini ua lava, ae le mafai ona faʻatinoina lona gaioiga, o le mea lea e tumau pea le kulukose i totonu o le toto. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e mafai ona tumau pea le soymptomatic ma le poto.

    O fafine maʻitaga o loʻo i ai se ituaiga maʻisuka eseese - faʻagasologa. E tupu i ni nai vaiaso ao le i fanau mai ma eo faatasi ma faigata i le faʻaaogaina o le kulukose mai le toto.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e atiaʻe ai e se tagata ni faʻafitauli eseese e faʻamalosia ai lona olaga. O le faʻaaogaina o le masima-masima metabolism e faʻalavelaveina, o se tagata o fiainu, e lagona e ia le vaivai.

    E ono faʻaitiitia le vaʻai mamao, o le malosi e ono faateleina, o foliga vaaia o le paʻu o le a faʻaitiitia, ma o lona faʻaleagaina o le a le faʻamalolo mo se taimi umi lava. E le o se lisi atoa o faigata ma mea matautia e feagai ma le maʻisuka.

    O le mea aupito sili ona matautia o se gase hyperglycemic, lea e mafai ona atiae ma se oso le pulea i le suka i nisi taimi pe a faatusatusa i le masani. O lenei tulaga e mafua ai le maliu o le tino.

    Afai ua maitauina e se fafine faailoga o le maʻisuka, e taua tele le feutagai ma se fomaʻi, e tusa lava po o le a le i ai poʻo le leai foi o fuafuaga o maitaga.

    O le maʻitaga ma le fanauina mo le maʻisuka

    Aʻo lei mauaina le inisalini, na talitonu tagata e le tatau ona fanau le maʻisuka. O lenei mafuaʻaga ona o le maualalo o le ola o pepe faatoa fananau mai, o se pasene maualuga o le oti, ma se lamatiaga i le olaga o le tina.

    E sili atu ma le afa o maitaga na faʻamaeʻa faʻafuaseʻi mo se fafine poʻo se tamaititi. Ae i le maeʻa ai o se metotia mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 (o le taatele) ma le inisalini, o nei lamatiaga na amata ona faʻaitiitia.

    O le taimi nei, i le tele o falemaʻi, o le soifua maloloina o pepe i tina e maua i le maʻisuka ua faʻaititia, i le averesi, i le 15%, ma i totonu o faʻalapotopotoga e maualuga le maualuga o togafitiga faafomaʻi - e tusa ma le 7%. O le mea lea, e mafai ona e fanau mai i le maʻisuka.

    O le faʻafitauli o faʻafitauli i fafine maʻitaga ma le maʻisuka e tumau pea. O le faagasologa o le fanauina o le fetus e sili atu ona faigata mo tamaitai ona onosaia i ia ituaiga o togafitiga, o le lamatiaga o le faaletonu po o le fananau mai o le pepe e tumau pea maualuga. O o latou tino ua faʻavaivaia i se maʻi faʻamaʻi, ma o le maitaga i taimi e tele e faʻapupulaina ai le avega i luga o totoga uma.

    Afai e maua e loʻu toʻalua le maʻisuka ituaiga, e mafai ona fanau?

    E ono mafai ona tuʻuina atu le faʻamaʻi i le tofi (2% pe a maʻi le tina o loʻo faʻamoemoe, 5% pe a maʻi le tama, ma 25% pe afai e maʻi matua uma).

    E tusa lava pe le maua e le pepe lenei maʻi, e lagona pea le leaga o aʻafiaga o le suka i totonu o le toto o le tina i le taimi o le tuputupu ae o tama.

    E mafai ona atiaʻe se tamaʻi alo, o le tele o le vai o le amniotic e masani ona faateleina le tele, e mafai ona mafatia le tamaititi i le hypoxia poʻo le faʻafitauli o le tino. O ia pepe faatoa fananau mai e fetaui lelei ma le ola i fafo atu o le tino o le tina, e masani ona mafatia i faamaʻi pipisi.

    O nisi tamaiti ona o le le mausali faifai pea i le metabolism e fanau mai ma le faaletonu o le tino.

    E le gata ina faʻaititia ai le lelei o latou olaga, ae mafai foi ona oʻo atu ai i le oti i le amataga.

    O ia pepe faatoa fananau mai ei ai foi uiga iloga o fafo - o foliga felanulanuaʻi, o le tele o le atinaʻeina o le tino o le tino, o le mamafa, o le paʻu o le paʻu ma le i ai o le toto toto.

    O le fananau mai ile maʻisuka e mafai ona matua faigata. O le gaioiga o le gaioiga e mafai ona faʻavaivaia, ona faʻalosolo ai lea o le faʻagasologa o foliga mai o le pepe.

    E mafua mai lenei i le atinaʻeina o le hypoxia i le tamaitiiti, o le solia o lona loto. O le mea lea, o le fanauina ma lenei tulaga faʻalavelave e tatau ona faʻagasolo i lalo o le puipuiga sili.

    O le mea e mataʻina ai, a o maitaga, o le tino o le fafine e maua i le maʻisuka i auala eseese. I masina muamua ma aʻo leʻi fananau mai, atonu e lagona e le fafine maʻitaga le toomaga, ua faʻaititia i le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina.

    E tupu lenei mea ona o suiga o le hormonal. O le maitaga o le taimi sili lea ona faigata pe a faʻaalia le faʻaalia o le maʻi ma tuʻu faʻatasi ma faʻafitauli. E faʻafefea ona faʻaalia le tino o se fafine i le taimi o le fanau mai ona o ona uiga patino: e le gata i le faʻaitiitia o le suka ma le osooso malosi e mafai ona tupu.

    Afai e le silasila le fomaʻi i le matuia o le faʻailogaina mo le maitaga, e tatau i le fafine ona mafaufau ma le mautinoa - o le tausia o ia lava ao tauaveina le pepe o le a puipuia o ia mai faafitauli o le soifua maloloina.

    E mafai ona ou fanau mai le maʻisuka ituaiga 1?

    E leai se tasi e mafai ona faasaina se fafine e fanauina se tamaititi, ae i le i ai o tulaga faigata, e mafai e le fomai ona fautuaina le lafoaia o le manatu o le i ai o se pepe pe ofoina atu e faamuta le maitaga pe afai ua uma ona tupu le mafaufau.E le fautuaina e fananau mai pe afai:

    1. ua vave ona alualu i luma le faamaʻi o le tina,
    2. lapisi lapisi ua matauina,
    3. o paaga uma e lua o le maʻisuka,
    4. o le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia ma le i ai o Rhesus feteʻenaʻiga poʻo le gasegase.

    Afai ua faia se faaiuga e faamutaina le maitaga, ua faia lenei mea ao le 12 vaiaso.

    I le tulaga e filifili pea se fafine e faaauau lana pepe, e tatau i fomaʻi ona lapatai atu e uiga i tulaga lamatia uma o loʻo ono faʻatali mo ia.

    Afai e fautuaina malosi e le fomai le lafoai o le manatu o le maʻitaga, e le tatau ona e taulai atu i lenei faafitauli, e tatau ona e sailia isi sini ma fiafia i le olaga.

    E faʻapefea ona tausia se maʻitaga?

    O se fesili faapena e aoga le mafaufau e tusa lava pe leʻi oʻo i le mafaufau. E le gata i lea, i lenei itu, o le faamanuiaina o le fanau a le pepe e faalagolago i le amio saʻo a matua o le tina i le lumanaʻi.

    I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka sili ona taatele o le maʻisuka e aliali mai i le laʻitiiti po o le talavou.

    Afai e matua mataʻituina e matua le tulaga o le la tama teine, pulea le suka ma ave laasaga tatau e faʻamaonia ai i se taimi tatau, o le a le faʻaititia le tino o le teine ​​i le maʻi. E manaʻomia e le gata ina tausi lau tama ia te oe lava, ae ia aʻoaʻo foi ia te ia e faia mea uma e tatau ai na o ia lava.

    Afai e siaki pea e se fafine ia faailoga o le suka, ma, pe a manaʻomia, e manaʻomia togafitiga, o le a faigofie ia te ia ona saunia mo le maitaga. Atonu e tatau ona e toe faia ni suʻega faaopoopo ma asiasi soo atu i se fomaʻi, o le a tuuina atu fautuaga i le fuafuaina o le aiga.

    I le taimi o le maitaga, e tatau ona e siakiina le maualuga o le suka i aso uma, i le tele o taimi (pe fia - o le a taʻu atu e le fomaʻi ia oe).

    E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga uma suʻesuʻega, iloiloga. I le tele o tulaga, e fautuaina le alu i le falemai i le taimi tolu i le vaitau o le fanauina o le pepe mo le mataituina ma le faaeteete o le tulaga o le fafine, le fetus ma le faasaʻoina o le inisalini togafitiga.

    I le maʻisuka, e fautuaina e faʻaauau le inisalini i taimi uma, a itiiti ifo i nai tootoo, o le lamolemole lenei e faʻaleagaina ai le aʻafiaga o le maʻi ile fetus. O le auala e fanau mai ai e tatau ona mafaufau muamua. I le tele o tulaga, o fomaʻi e manaʻo e fananau mai le natura. Afai o le maʻi o le tina e le o se mea e sili ona faamalieina, ma o le galue e laʻititi, e tatau ona faia se vaega e le o iai.

    O le faʻamatalaga o le maʻisuka o se faʻamatalaga mo nei mea e sili atu o se tala faʻasolopito, e mafai e se fafine ona fanau mai ma le manuia na o ia, pe a leai ni faʻafitauli. I le taimi o le fānauga, e mafai e fomaʻi ona faʻamalosia le faʻamaʻi oona ina ia faʻamaonia le faʻaaogaina o uterine e faʻafaigofie ai le faagasologa. I nisi tulaga, ua faia se episiotomy, lea e fesoasoani i le pepe e alu i luma o le auala fanau.

    O se meaai faapitoa e tatau ona mulimulitaia.

    I le isi itu, e tatau ona aofia ai na o oloa ia e le o saofaga i le faateleina o le suka i le toto, i le isi itu, o se talofa e manaʻomia e maeʻa, ia amanaʻia manaoga uma o le tina ma le fausua.

    E tatau i se fafine ona mataʻituina le kalori o meaʻai, ae le o lona uiga e tatau ona ia fia 'ai - o le le lava o mea taua o le a faʻaleagaina ai le aʻafia o le maʻisuka i le tino o le pepe. O le faʻaaogaina o kalori i aso taʻitasi ma faʻaaliga o mea taumafa e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi.

    I le taimi o le maʻitaga ma le maʻisuka, e tatau ona e faalagolago i luga o fautuaga a tagata tomai faapitoa; e matua lamatia lava le togafitia oe pe faalēaogā togafitiga.

    E uiga i le gaioiga o maitaga ma le fananau mai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka:

    O le mea lea, naʻo le fafine lava ia ma lana paaga feusuaiga e mafai ona filifili e maua se tamaititi e maua i le maʻisuka. Afai ua saunia le aiga e feagai ma faigata ile fanauina o se pepe poo se mea e ono mafai ai ile soifua maloloina, latou te fuafua se maʻitaga.

    O le sili atu ma le faʻaeteete o se fafine e togafitiga lona soifua maloloina e sauniuni ai mo le maitaga ma mulimuli ane, o maualuga atu le avanoa e maua ai se pepe soifua maloloina. Mo lana vaega, o le fomaʻi o loʻo i ai le tiute e taʻu atu i le tina o loʻo faʻamoemoe uma faʻaaliga ma faʻamatalaina uma tulaga lamatia i lona soifua maloloina.

    Afai o le mataʻituina o le tulaga o le fafine maʻitaga, faʻataʻitaʻiina le fanau mai ma tausia le pepe faatoa fanau mai, o le a mafai e le fafine ona maua le pepe, ma o le a fanau mai le pepe ma e itiiti le faaleagaina o le soifua maloloina.

    Fanau ma maʻitaga i le maʻisuka ituaiga I ma II

    Faʻalagolago i uiga taʻitasi o le fafine maʻitaga ma le atinaʻe o le tamaititi, o le fanauina o le maʻisuka e ese le atiae.

    O le maʻi suka o se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le le lava o le inisalini i le tino o le tagata. O le pancreas e nafa ma lenei hormone.

    Talu ai nei lava, na vavao e fomaʻi fafine o loʻo maua i le maʻisuka ina ia maʻitaga ma fanauina fanau. O le alualu i luma o vailaau e le tumau, o lea ua suia atoatoa le tulaga ma ua mafai ai ona e fanauina fanau, fafine ei ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

    I lenei tulaga, e le faʻasalalauina le maʻi i le tamaititi. O aʻafiaga e laʻititi tele pe a fai e maua e le tina le maʻisuka ituaiga 1, o le pasene o le tuʻuina atu o le faamai e le silia ma le 2%. Afai e maʻi le tamā i lenei faʻamaʻi, ona oʻo lea i le 5%.

    A maʻi matua uma, e oʻo atu i le 25%.

    Faʻailoga autu mo le maʻitaga ma le fananau

    O le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e tuʻuina ai se faʻalavelave ogaoga i totoga a se fafine. E mafai ona lamatia ai e le gata o le fafine maʻitaga, ae o le fusi foi. I aso nei, e le fautuaina e maʻitaga ma fananau mai tagata o loʻo i ai:

    • Inisalini e faʻasaina le maʻisuka, faʻapitoa i le ketoacidosis.
    • Tatalaina o le tuberculosis.
    • Feteenaʻiga Rhesus.
    • O nisi ituaiga o maʻi fatu.
    • Faʻailoga matuia tele.

    Eseese o le maʻisuka

    E tolu ituaiga o maʻisuka:

    • O le ituaiga muamua e taʻua o le insulin-faalagolago. E na o tama talavou lava e atiina ae.
    • O le ituaiga lona lua e taʻua o le le o le inisalini-faʻalagolago, e masani ona maua i tagata e sili atu i le 40 ma le mamafa o le tino.
    • O le maʻisuka faʻamalosi e tupu mai i le taimi o le maitaga.

    O faʻapogai autu o le maʻisuka aʻo maitaga

    Afai e maua mai le maʻisuka i le taimi o le maitaga, e vave lava ona le mafai ona iloa, ona e telegese ma e le mafai ona faʻaalia. O mea autu e aofia ai:

    • Vaivai.
    • Uiga faifai pea.
    • Faateleina le galala.
    • Paʻu o le mamafa o le mamafa.
    • Maualuga maualuga.

    E masani lava, e toalaiti tagata e gauai atu i nei faailoga, talu ai e fetaui lelei mo soo se fafine ua maitaga. O le taimi lava na oʻo mai ai le maʻi i le fomaʻi, ma na ia faʻaalia le maitaga, e tatau ona ia faʻatonuina se suʻega ma se suʻega toto, o taunuuga e mafai ona faʻaalia ai le i ai poʻo le leai o le maʻisuka.

    O a lamatiaga e mafai ona taʻi 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka mafua ai i fafine maʻitaga?

    E taua le iloa o le maʻisuka maʻisuka, o le 1st poʻo le 2 ituaiga mo se fafine maʻitaga e mafai ona aʻafia ai le tele o aʻafiaga e le manaʻomia, e aofia ai:

    • O foliga vaaia o le gestosis (maualuga toto maualuga, foliga mai i le urine o le polotini, le foliga o le edema.)
    • Polyhydramnios.
    • Leʻa le toto.
    • Maliu o le fetus.
    • Faʻaleagaina o le tino i se tamaititi.
    • Mutuale i se tamaitiiti.
    • Suiga i galuega fai fatuga.
    • Vaavaaiga vaaia ile fafine maʻitaga.
    • O se faʻaopoopoga taua o le mamafa o le fetal.
    • Faʻaleagaina i totonu o vaa.
    • Faʻasologa o le toxicosis.

    Faʻailoga tulaga

    E i ai taimi e matua faʻasaina ai le fanau mai o le maʻisuka, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga e le gata mo le ola o se fafine, ae mo le atinaʻe lelei o le tamaititi.

    O se suʻesuʻega soofaatasi o endocrinologists ma le taulaitu na faʻamaonia ai o le maʻisuka e le o se faʻamavaega atoatoa i le fanau mai o se tamaititi. O lona soifua maloloina e aʻafia i le maualuga o le suka, ae le o le maʻi lava ia, o le mea lea mo le masani masani o le maitaga e tatau ona e tausia se tulaga sili ona lelei o le glycemia.

    O lenei mea e faʻamalosia e auala faʻaonapo nei o le puleaina ma le puleaina o le inisalini. E i ai foʻi mea faʻapitoa mo le mataʻituina o le fomaʻi, lea e mafai ai ona e suʻeina ni faʻafitauli eseese, ina ia mafai ai ona maua se pepe ola maloloina i se tamaitai i aso nei e le maualalo ifo nai lo seisi.

    Ae ui i lea, o loʻo i ai pea nisi o faʻafitauli ma faafitauli i lenei mataupu, o le mea lea e manaʻomia ai le mataituina lelei o le soifua maloloina.

    E mafai ona fanauina fanau e maua i le maʻisuka, e toʻatele e fiafia i ai.

    Toto ma maʻitaga mo le maʻisuka ituaiga 1

    Afai o loʻo iai le maʻisuka i se fafine, e tatau ona mataʻituina e tagata tomai faapitoa i le taimi atoa. E le o le uiga o lenei tamaitai e tatau ona falemai. E naʻo lou manaʻomia e asiasi i fomaʻi i taimi uma ma mataʻituina lau kulūkose toto.

    O le maʻisuka ituaiga 1 e taatele ma e iloa i tagata ao laiti. I le taimi o le maʻitaga, o lenei maʻi e le lava lona malosi ma o loʻo i ai le faaleagaina i puipui, o le faʻafitauli o le tino ma le faʻafitauli o le tino.

    O tulafono faavae mo le puleaina o maitaga ma le maʻisuka:

    • Asiasiga tumau i tagata tomai faapitoa atofaina.
    • Vaʻaia le usitai i fautuaga uma a se fomaʻi.
    • Le siaki i aso uma le suka o le toto.
    • Vaʻaia pea o ketones i le urine.
    • Taofiofia le usitai i meaai.
    • Aveina o le inisalini i le metotia manaomia.
    • Pasia se suʻega, lea e aofia ai se falemaʻi i totonu o se falemai i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi.

    O se fafine maʻitaga ua tuʻuina i totonu o le falemaʻi i ni nai laasaga:

    1. O le falemaʻi muamua e faʻamalosia mo le 12 vaiaso, i le taimi lava e iloa ai e le fomaʻi le maʻitaga. O lenei faiga e tatau ona faʻamaonia ai aʻafiaga e ono tulaʻi mai ma mulimuli ane taufaʻamataʻu i le soifua maloloina. O loʻo faia se suʻega atoa. I luga o le faavae, o le mataupu o le faasaoina o le maitaga poo le faamutaina o le faaiuga ua tonu.
    2. O le falemaʻi lona lua e faia mo le 25 vaiaso mo le suʻega, faʻamaonia o faʻafitauli ma mafai togafitiga. Ma faʻapea foi ona fetuunai le taumafataga, faʻaaogaina o le inisalini. O le ultrasound ua faatonuina, pe a maeʻa ona faia e le fafine maʻitaga lenei suʻesuʻega i vaiaso taitasi e mataʻituina ai le tulaga o le fetus.
    3. O le falemaʻi lona tolu o loʻo faia i le 32-34 vaiaso ina ia mafai ai e fomaʻi ona faʻatulaga saʻo le aso na tuʻuina atu ai. I lenei tulaga, o loʻo nofo pea le fafine i le falemaʻi seia oʻo lava ina fanau.

    Afai e maua ni faʻafitauli i le taimi o le maʻitaga, o le taimi e fanau ai o loʻo faia i se auala e le o se mea e fai. Afai o le maitaga e toʻafilemu, e leai ni faʻanoanoa, ona tupu ai lea o le fanau mai.

    Lelei le maʻitaga ma le fanauina o pepe mo le maʻisuka ituaiga 2

    E pei ona i ai i le mataupu ua mavae, e tatau ona siakiina e le fomaʻi le fafine maʻitaga, auai uma i tofiga ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

    I le faaopoopo atu i mea uma ua taua i luga, e tatau foi ona fua le maualuga o le hemoglobin i le 4-9 vaiaso, ma ave le urine mo se auiliiliga e iloa ai le i ai o siama i le tino.

    Fuafuaina o maitaga

    Muamua lava, e tatau ona fuafuaina se maitaga tutusa.

    Mai le taimi na amata ai seia oʻo ina iloa e le tina i le lumanaʻi le uiga o le maʻitaga, e masani lava ona pasia le tele o vaiaso, ma i le taimi lea o le pepe ua toeitiiti lava atoa.

    Afai o le maualuga o le kulukose o le tina na faateleina i le vaitau lenei, na afaina ai foi le pepe. O le Hyperglycemia e mafua ai se suiga i faiga faʻavae, lea e oʻo atu ai i le faʻalavelave i le tuʻuina o totoga.

    E mafai ona fanauina se fafine faapitoa e maua i le maʻisuka, e sili atu ona e iloa muamua.

    O le a le taimi e tatau ai ona faʻamuta le maitaga?

    Endocrinologists ma gynnecologists fautuaina tamaitai e faʻavevesi le faiga o le maitaga i mataupu nei:

    • pe a mafatia uma matua e lua mai le ituaiga 1, 2 le maʻisuka,
    • pe a maitauina le maʻisuka-faʻasaʻo le maʻisuka ma se avanoa e atiaʻe ai ketoacidosis,
    • faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka talavou e faigata i le angiopathy,
    • faatasi ai ma le maʻi pipisi e faʻatasi ma le faʻamaʻi i le gaioiga galue,
    • matua ua maua i se feteʻenaʻiga o le Rh.

    O lenei fautuaga e talafeagai mo tamaitai uma e mafatia i nisi ituaiga o maʻisuka.

    E mafai ona fananau mai i le maʻisuka, matou te iloa ai.

    Ituaiga 2 maʻisuka

    Mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona fesuiai mai le fua o fuamini mimiti i auala sili atu e sailiili ai.

    I nisi tulaga, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina le suiga mai suālaʻau maualalo i le inisance o inisalini.

    E tusa lava pe leʻi amataina, e tatau ona e faʻatalanoa ma nisi o tagata tomai faapitoa, talu ai o le maitaga o se avega mamafa i le tino, ma sili atu ile maʻisuka.

    O le tele o fafine e fiafia i le fesili: o le maʻisuka, e mafai ona fananau mai, o le a maloloina le pepe?

    Afai e ave e se fafine soʻo se vailaʻau, e tatau ona siaki ma le fomaʻi pe o le a le aafiaga o le fetus. O le vaega autu o le faʻasaʻoina mo le maʻitaga ma le maʻisuka e mafai ona faʻaumatia pe a fai e te tagofia lelei.

    Faamai pipisi

    Ae faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi faʻamaʻi, maʻi le toe maua, afaina maualuga, gastroenteropathy ogaoga, tumau pea le faʻasaʻo. A faʻaalia uma faʻamatalaga o le faʻamaʻi, ua maeʻa se suʻesuʻega faafomaʻi, e mafai ona e fuafuaina se maʻitaga ma amata ona e maua.

    Ituaiga o le maʻisuka i fafine maʻitaga

    Ma, e mafai ona fananau mai tagata mamai? E faʻalagolago lava i le ituaiga o maʻi. Talu ai o le tele o faʻalavelave matuia e mafai ona afaina ai le tina ma le tamaititi e mafai ona atiae faʻatasi ai ma le faʻafitauli o le inisalini, e tatau i matua faʻapitoa ona faʻaeteete i le faiga o le maitaga i fafine e maua i le maʻisuka.

    A o faagasolo le taimi o le faʻasolo i totonu o sea fafine, o le tasi o ituaiga o le maʻi e mafai ona fuafuaina. O le suʻesuʻega i se foliga i fafo, e pei o se tulafono, e le o iai, ae peitai, e foliga mai e mafai ona iloa e uiga i le faʻamaʻi e faʻaaoga ai taunuuga o se suʻega o suʻega suʻesuʻe mo kulūkose.

    Matou te faʻaauau pea ona malamalama pe mafai ona fananau mai pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka.

    Faʻateleina mea taua

    O le isi tulaga o le taimi lea i taimi o le maitaga o foliga o le maʻisuka e tupu i tagata gasegase e iai le gasegase o le maʻisuka i lenei maʻi. E masani lava, o fafine e iai mea e sili ona leaga e masani ona aofia ai i lenei vaega:

    • leaga leaga
    • mamafa tele
    • glucosuria.

    E le gata i lea, o se ituaiga taufaʻataʻu o le maʻisuka e mafai ona tupu pe a fanau muamua se tamaititi i se tamaititi e mamafa atu i le 4.5 kilokalama.

    O nisi fafine maʻitaga e maua mai le maʻisuka maʻisuka, lea e faʻamaonia e le iʻuga o le fuamini ma suʻesuʻega o le toto. Afai o le maʻi o le maʻi e laʻititi, e le tatau ona sili atu le maualuga o le toto toto i le maualuga o le 6.64 mmol / lita, ma o le ketone bodies e le maua i le urine.

    I le malosi malosi o le faagasologa o togafitiga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e oo atu i le 12.28 mmol / lita, ma tino o le ketone o loo aofia ai i le urine i se vaega itiiti, ae atonu e le i ai. O lenei tulaga e mafai ona faʻamavae pe afai e te mulimuli i fautuaga i luga o se taumafataga maloloina.

    E mafai ona ou fanau i le maʻisuka tele?

    Tele maʻi

    O le mea sili ona lamatia o le ituaiga o maʻisuka, lea e maua i le glucose o le 12.30 mmol / lita. Faatasi ai ma lenei, o le maualuga o tino o le ketone i le urine o se maʻi maʻitaga ua vave ona tupu. I le maʻisuka manino, o faʻafitauli nei o le tulaga e mafai ona tupu:

    • toto maualuga
    • toe faʻaleagaina
    • togafiti fatugao
    • siama fatu fatu
    • afaina toto.

    Pe a tulaʻi le maualuga o le suka i le toto, o se fesili o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulūkose. I le taimi o le maʻitaga, o le hormone progesterone e gaosia ma le gaosia, lea e naʻo le faʻateleina le maualuga o le gaogao o fatugaʻo mo lenei mea. O le mea lea, toetoe o fafine uma ua maitaga e maua i le maʻisuka, ua iloa glucosuria.

    Ina ia lelei le fanauina o le maʻisuka ma faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe ni faʻalavelave matautia, e manaʻomia ona e faʻafoʻi pea i lalo o faʻataʻitaʻiga o le kulukose i aso uma, ma e faia lenei mea e ala i le anapogi o suʻega toto. O le taunuuga e tatau ona toe faia i mataupu pe a maua ai se faailoga o le sili atu ma le 6.64 mmol / lita. E le gata i lea, o se suesuega e faia i luga o le faapalepale i lenei mea.

    Faʻamataʻu faʻamataʻu o le maʻisuka, e tatau ona faʻatautaia le faia o suʻega falesuesue faifai pea mo se faʻamatalaga glycosuric ma glycemic.

    O taunuuga o le hypoglycemia

    A oʻo ina malosi le kulūkose i le maʻisuka, e ono mafatia le tamaititi, lea e mulimuli ane faʻaalia o ia lava i le tulaga o le tuai ona atinaʻe.

    O suiga iloga i le kulukose e sili ona matautia, lea i nisi tulaga e mafai ona faaosofia ai le le mautonu i se fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ma o lona uiga o le tulaga le maua mai o le le mafaufau i lenei maʻi ua faateleina i le maualuga.

    O le isi faafitauli, o le maʻisuka, o le maualuga o le suka e faʻapipiʻiina i le tino o le tamaititi, lea e liua ai le tino. Afai e mamafa le fetus, o le a toe umi le taimi o le fanau mai, ma e mafai e le tamaititi ona maua ni manuʻa se tele o le maʻa ile taimi e tuʻuina atu ile auala ole fanau.

    O le pancreas o le pepe e leʻi fanau mai e mafai ona maua ai le siʻitia o le inisalini, ina ia mafai ai ona totogi le suka sili atu i le tino o le tina. O lea pepe e mafai ona fanau mai ma le kulukose toto maualalo.

    E masani lava, o fafine e maua i le maʻisuka latou te fananau mai i tamaiti. Ae o lenei faiga e faigata tele. E tele nuances e mafaufau i ai.

    Meaʻai mo se fafine maʻitaga

    Afai ua faʻamaonia e se fomaʻi e mafai ona fanau le fafine i le maʻisuka, e tatau ona ia faia mea uma e mafaia e faʻatele ai le taui mo le faʻaleagaina o le tino i le tino. Muamua lava, ua faʻaalia o ia e mulimuli i tulafono o taumafa paleni.

    O le suka o le maʻisuka e manaʻomia ai le le sili atu i le 120 g porotini i le aso, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai i le 300-500 gm, gaʻo - e oo atu i le 60. Faʻaopopo atu, o le taumafataga e faʻaititia ai le aofaʻi o le suka i totonu o le toto.

    O oloa o loʻo taua i lalo e tatau ona tuʻuina mai le lisi o le fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka:

    • suka
    • meli masani
    • Fale faʻafiafia
    • tao tao.

    O se aso e te manaʻomia e te le sili atu i le 2800 calories. I le taimi lava e tasi, ua faʻaalia e aofia ai i mea taumafa taumafa ma le maualuga o vitamini, elemene o elemene, e aunoa ma se faʻasolosolo o le atinaʻeina o le fetus.

    E tutusa lava le taua i le taimi o le maitaga ma le maʻisuka e matau ai le taimi o taumafataga, inisua injections, i le mamao e mafai ai. Talu ai o le tele o vailaʻau e faʻasaina i le taimi o le maitaga, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻuina atu ia tui inisalini.

    A manaʻomia le falemaʻi

    Ona o le mea moni o le manaʻoga o le tino mo le inisalini e amata ona suia, e tatau i le fafine maʻitaga ona faʻamaʻi i le tele o taimi.

    O le falemaʻi muamua e manaʻomia vave pe a maeʻa le faamauina mo le maitaga, o le taimi lona lua e faʻaalia i le 20-25 vaiaso o le taimi, ma pe a ma le 32-36 vaiaso o le maitaga e faʻapupulaina le ono mafai ona tupu le toxicosis. O lenei tulaga e maua ai le vaavaaia tatau o le fetus.

    I le taimi lea, e mafai e le fomaʻi ona filifili i le aso ma le metotia o le tuʻuina atu. Afai e teena e le tagata maʻi le falemai, e manaʻomia e le suʻega suʻesuʻega masani i le fomaʻi.

    Sa matou suʻesuʻeina pe mafai ona fananau i le maʻisuka.

    E mafai ona ou fanau mai i le maʻisuka: fanau fanau

    O le tauaveina ma le fanauina o se tamaititi e maua i le maʻisuka (DM) e matua faigata, ae mafai. Na o ni nai tausaga talu ai, na talitonu ai fomai e le mafai e le maʻisuka ona maʻitaga ma maua se pepe maloloina.

    I le taimi nei, e tele auala ua atiae i le asō e avea ai ma tina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E ui i lea, e taua le malamalama o le i ai o se siama, o le a tatau ona maua e le tamaititi le onosai ma le naunautaiga, talu ai o le toatele o tina o le a faʻaalu le tele o latou taimi i le falemaʻi e aloese mai ai i faʻafitauli.

    E faapefea ona atagia le faateleina o le kulūkose i le fetus?

    Faatasi ai ma se faateleina pe faaitiitia i le suka o le toto, o se tamaitiiti e atiina ae i le manava e tiga foi. Afai e malosi le suka, e maua foi e le fetus le tele o le kulukose i le tino. Faʻatasi ai ma le leai o se kulukose, e mafai foi ona atiaʻe se togafitiga ona o le mea moni o le tupu o le intrauterine e tupu mai i se tolopo malosi.

    E sili ona lamatia mo fafine maʻitaga, pe a maualuga pe faʻaitiitia le maualuga o suka, o le a mafua ai le le mautonu. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le kulukose maualuga e faʻapupula i le tino o le pepe e leʻi fananau mai, ua liua i le tino.

    O le iʻuga, o le a tatau ona tele se taimi e fananau ai le tina ona o le pepe e telē tele. O loʻo i ai foi se faʻalavelave maualuga o le faʻaleagaina o le humerus i le pepe i le taimi o le fanau mai.

    I ia ituaiga tamaiti, o le pancreas e mafai ona maua ai le maualuga o le inisalini ina ia mafai ai ona feagai ma le glucose sili i le tina. A maeʻa le fanau mai, o le pepe e masani lava ona faʻaititia le maualuga o le suka.

    Contraindications mo le maitaga

    O le mea e leaga ai, o nisi taimi ei ai taimi e le faatagaina ai se tamaʻitaʻi e fananau mai i se tamaititi, aua e mafai ona lamatia lona ola ma lamatia ai le fomaʻi e atiaʻe le saʻo. Fomaʻi, i le avea ai o se tulafono, fautuaina le faamutaina o se maʻitaga mo le maʻisuka pe afai:

    1. E lua matua ua maua i le maʻisuka,
    2. Faailoaina le maʻisuka-faʻasaʻo le maʻisuka ma le faʻaogaina o le ketoacidosis,
    3. O le maʻisuka tagata e faigata i le angiopathy
    4. O se fafine maʻitaga o loʻo faʻapitoa ona maua i le gasegase gasegase,
    5. O le fomaʻi e fuafua atili le feteʻenaʻiga o mea e ono tutupu ile Rh i matua i le lumanaʻi.

    E faʻapefea ona 'ai le maʻitaga i le maʻisuka

    Afai ua manatu fomaʻi e mafai e se fafine ona fanau mai, e tatau ona faia e se fafine maʻitaga mea uma e tatau ai mo le maʻisuka. Muamua lava, ua faatonuina e le fomaʻi se taumafataga o le soifua maloloina Nu.9.

    I le avea ai o se vaega o se taumafataga, e mafai ona faʻamalosi e oʻo atu i le 120 kalama o le porotini i le aso ae faʻatapulaʻa le aofaʻi o carbohydrates i le 300-500 gm ma gaʻo i le 50-60 kalama. I le faʻaopoopoga, e tatau ona avea ma se meaʻai ma le suka maualuga.

    Mai le taumafataga, e tatau ona vavaeeseina atoa mai le meli, faʻamauati, suka. E le sili atu nai lo le 3000 Kcal le meaʻai ile calorie i le aso. I le taimi lava e tasi, e tatau ona aofia ai i mea taumafa taumafa e aofia ai vitamini ma minerale ia e talafeagai mo le atinaʻe atoa o le fetus.

    E aofia ai le taua o le matauina ole taimi ole taumafa o inisalini ile tino. Talu ai ua le faatagaina tamaitai e maʻitaga e ave vailaau, o fafine e maua i le maʻisuka e tatau ona tuiina le insulin i le injection.

    Falemaʻi ile maʻitaga

    Talu mai le manaʻoga mo le insulin i le taimi o le gasegase suiga, o fafine maʻitaga o loʻo iai se maʻi o le maʻisuka e faʻamaʻi ile tolu taimi.

    • O le taimi muamua e tatau ai i se fafine ona alu ile falemai pe a uma le asiasiga muamua ile fomaʻi.
    • O le taimi lona lua latou te falemai mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka i le vaiaso 20-24, pe a masani ona suia le manaʻomia mo le inisalini.
    • I le 32-36 vaiaso, ei ai se taufaʻamataʻu o le toxicosis, lea e manaʻomia ai le mataituina lelei o le tulaga o le tamaititi e leʻi fanau mai. I le taimi lea, e filifili fomaʻi le umi ma le metotia o tausiga faʻatoʻa.

    Afai e le aafia le tagata maʻi i le falemai, e tatau ona suʻesuʻeina e le tagata maʻi ma le gata i le fale.

    Fautuaga lautele i le gaioiga o maitaga ma le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e fuafua i le taimi

    1. I le uluaʻi masina, e tatau ona e siaki pea le maualuga o le suka. I lenei laasaga, o le maualuga e toetoe lava o taimi uma e faaitiitia ai, o lona uiga la o le inisalini e tatau ona itiiti ifo nai lo le mea masani.
    2. I le lona lua o masina, o le a tatau ona faʻateleina le fua ma se paleni taumafa.
    3. I le tolu tausaga, glycemia ua aliali mai, o lona uiga e tatau ona faaitiitia le fualaau o le inisalini.

    Fuafuaga puipui mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 i fafine maʻitaga

    I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka faʻateʻa e taofi i le mate. I le taimi lava e tasi, e matua fautuaina lava e le o le faʻaitiitia faʻaititia o le kalori o faʻatau oloa. O meaai i aso taitasi e tatau ona: 2500-3000 kcal. E sili ona lelei le 'aina o vaega ma masani (5-6 taimi i le aso).

    O le meaai e tatau ona aofia ai fualaau aina fou ma fualaʻau, ma e le aofia ai:

    • Sweets (sweets, buns, pies, etc.) ioe. televave digestible gaʻo. Talu ai latou te saofagā i le maualuga maualuga o le toto suka.
    • Meaʻai gaʻo (gaʻo, suauʻu, gaʻo gaʻo, kulimi).
    • Suafa faamamaina.
    • Meaʻai mama.

    Meaʻai mo le maʻisuka

    Talu ai o le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i fafine maʻitaga o le le lava o le inisalini, o le faʻaaogaina o vailaʻau masini digestible e matua le manaʻomia. O vaega autū o le taumafataga:

    • Inu i le tele o le vai E tatau ona inu i le aso i le 1.5 lita o vai mama. Aua nei faʻaaoga suamalie suamalie, mea inu gaʻolaʻau ma e aunoa ma ni vailaʻau, kvass, yogurts ma mea faʻapitoa. Soʻo se ava malosi.
    • Faʻasologa o mea taumafa: O fafine maʻitaga e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona 'aina sina mea taumafa pe a ma le 5 taimi i le aso. E tatau ona faʻaaogaina faʻatoʻaga meaʻai mai le gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e iai sau pasi ma moa mo le 'aiga o le aoauli, o lona uiga o le maʻisuka, e tatau ona e' ai muamua i pasi ma fualaau faisua i le aoauli, ma mo le aoauli o le moa ma le kukama fou.
    • E mafai ona aina fuamoa fualaʻau ma soo se taumafataga. O fua e fautuaina e 'ai ma oloa gaʻo.
    • Soup ma isi vasega muamua.
    • Lua vasega.

    I le avea ai o se vasega lona lua, moa, lafulemu gaʻo, povi po o le mamoe e talafeagai. O fualaʻau aina e mafai ona i ai i le taumafataga o soo se ituaiga.

    • Sour-milk products (cream cream, cheese cheese).
    • Snack (paʻu manogi paʻu, ham, sisi).
    • Mea inu vevela (lauti mafanafana ma susu).
    • Rye po o le areto o le maʻisuka.

    Mo le fuaina o le maualuga o le suka o le toto, o le fafine maʻitaga e tatau ona i ai se glucometer, lea e mafai ai ona ia fuaina faʻamatalaga ia lava ma fetuunai le tui o le inisalini.

    O le toto toto masani e 4 i le 5.2 mmol / lita i le manava leʻo ma e le maualuga atu nai lo le 6.7 mmol / lita i nai itula pe a uma le taumafataga.

    Afai i le taimi o le taumafa e le pa'ū le maualuga o le suka, e fautuaina e fomaʻi togafitiga insulin.

    Tala tatau! O fafine maʻitaga e le tatau ona inu vailaʻau vailaʻau e faʻaitiitia ai le suka suka. E mafai ona latou aʻafia ai le atinaʻe o le tamaititi. Mo le faʻamaʻoina saʻo o le inisalini, o le fafine maʻitaga e tatau ona tuʻu i se falemaʻi. E le mafai ona aloese mea uma o loʻo i luga pe afai o fua uma mo le maʻisuka e aoga tele.

    Faʻaiʻuga e mafua ai le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 i totonu o se fafine

    • O se fafine maʻitaga ua silia ma le 40 ona tausaga.
    • E matua afaina i le maʻisuka.
    • O se fafine maʻitaga o se taʻaloga e le o se paʻepaʻe.
    • Feʻau ao leʻi oʻo i le maitaga.
    • Fuʻa.
    • O se tamaititi na fanau muamua na i ai le mamafa o le mamafa o le sili atu i le 4.5 kilokalama.
    • O le fanau mai muamua na iu i le maliu o le pepe ona o mafuaaga e le iloa.

    Fanau mai i le maʻisuka

    I fafine maʻitaga e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le fanau mai e ese lava nai lo le masani. Muamua, ua saunia le alalaʻau fanau e ala i le tosoina o le vevela ma le inuina o hormones. E mautinoa lava, aʻo leʻi amataina le faʻagasologa, o le fafine na tuʻuina atu i ai le vailaʻau faʻasaʻi.

    I le faagasologa, e vaʻaia ma le totoʻa e fomaʻi le fatu o le pepe ma le suka o le toto o le tina. Afai o le a toesea le galuega, o le oxtocin e faia i le fafine maʻitaga. A maualuga le maualuga o le suka, o le inisalini e faia.

    Afai, pe a uma ona tatalaina le gata, ma faʻaaogaina vailaʻau, ae o le galuega ua paʻu, e mafai e fomaʻi ona faʻaaoga malosi. Afai ei ai le hypoxia i le fetus aʻo leʻi tatalaina le tasi, o le faʻatagaina o loʻo faʻatinoina e le vaseare vaega.

    Po o le a lava le auala na fanau ai, o le avanoa e maua ai se pepe soifua maloloina e maualuga tele. O le mea autu o le mataʻituina o lou soifua maloloina, asiasi i fomaʻi ma mulimuli ia latou fautuaga.

    Gaioiga Fou

    A maeʻa le fanau mai, e tuʻuina atu i le pepe ni fuataga mo le faʻaolaina, e faʻalagolago i le tulaga ma le matua o le pepe, o metotia sa faʻaaoga i le taimi o le fanau mai.

    I pepe faatoa fananau mai na fananau i fafine e maua i le maʻisuka, o faʻailoga o le manava o le maʻisuka e taatele. O ia tamaiti e manaʻomia le tausiga faapitoa ma le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa.

    O mataupu faavae o le faʻasaoina mo pepe faatoa fananau mai o loʻo taua i lalo:

    • Puipuia o le hypoglycemia.
    • Mataʻituina lelei le tulaga o le tamaititi.
    • Fomaʻi togafitiga.

    I aso popofou o le olaga, e matua faigata lava mo se tamaititi e maua i le maʻi suka e faʻafetaui. O nisi faʻafitauli e mafai ona tutupu: o le mamafa o le mamafa o le mamafa, atinaʻe o jaundice, ma isi.

    Fafagaina pepe

    A maeʻa le fanau mai o le pepe, ioe, e manaʻo tina uma e susu. O loʻo i totonu o le suāsusu tagata e aofia ai le tele o meaʻai ma meaʻai e lelei le aʻafiaga o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe o le pepe. O le mea lea, e matua taua tele le tausisia o le lactation i le tele e mafai ai.

    A o leʻi faʻaipoipoina, e tatau i se tina ona faʻatalanoa se endocrinologist. O le a ia faatonuina se vailaau maʻoti o le inisalini ma tuʻuina atu ni fautuaga i le taimi o le fafaga. E masani lava ona i ai se tulaga faapena pe a maua e fafine le pa'ū i le suka o le toto i le taimi e fafaga ai. Ina ia aloese mai lenei, e tatau ona e inu i se masi susu ae e te leʻi amata fafaga.

    Faaiuga

    O le maʻitaga ma le fanau mai i fafine e maua i le maʻisuka o se laasaga taua. O le mea lea, e taua tele le asiasi atu i tagata tomai faapitoa i taimi uma, faʻatino a latou fautuaga ma tutoatasi le mataituina o latou soifua maloloina. Taumafa tele vitamini, manava i le ea fou ma siitia atili. Ma ia aua nei galo e uiga i se paleni taumafa.

    Vaʻaia oe lava ia ma ola maloloina!

    E mafai ona ou fananau ma le maʻisuka ma fanauina fanau maloloina?

    E mafai ona ou fanau mai i le maʻisuka? Afai 20 tausaga talu ai, na fai mai ma le mautinoa e fomaʻi o le maʻisuka e le mafai ona maʻitaga ma fanau mai se tamaititi, o lea ua suia o latou manatu. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, ia maua uma fautuaga a le fomaʻi, o loʻo i ai se avanoa e fanauina ai se pepe maloloina atoatoa ma e le afaina ai lou soifua maloloina.

    Ae ui i lea, e tatau i le teine ​​ona malamalama o le maʻisuka e tatau ai ona maua le onosaʻi, talu ai o le tele o le maitaga o le a faia i totonu o se falemaʻi. E na o le pau lenei o le ala e aloese ai mai faʻafitauli faigata o le maʻisuka.

    E i ai taimi e matua faʻasaina ai se tamaʻitaʻi ona fanau mai, talu ai e iai se tulaga lamatia e le gata mo lona olaga, ae faʻapea foi mo le atinaʻe masani o le fetus.

    Gynnecologists ma endocrinologists fautuaina se fafine e faamutaina se maitaga i ia mataupu:

    1. o matua uma e iai le ituaiga 1, ituaiga 2 maʻisuka,
    2. o loʻo i ai le maʻisuka-faʻasaʻo le maʻisuka ma le naunau e atiaʻe le ketoacidosis,
    3. ua maua i le maʻisuka a le tupulaga, lea e faigata i le angiopathy,
    4. o le fafine ei ai lona vaega malosi o le gasegase,
    5. o le feteenaiga o le taua Rhesus i matua i le lumanai ua fuafuaina.

    O lenei fautuaga e talafeagai mo tamaitai uma, tusa lava po o le a le matutua o latou.

    Matelaina meaʻai mo le maʻisuka

    Aʻo faʻamoemoe le fomaʻi e mafai e se fafine ona fananau mai i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le ituaiga 1, e tatau i se fafine o loʻo faigaluega ona faia mea uma e ono mafai ona totogi mo le maʻi. Muamua lava, ua faʻaalia e mulimuli i se falemaʻi ile numera 9.

    O le maʻisuka meaai e aofia ai le le sili atu ma le 120 kalama o le protein i le aso, o le aofaiga o carbohydrates e selesele i le 300-500 g, gaʻo i le maualuga o le 60. E le gata i lea, o le meaai e tatau ona taulai tonu i le faʻaitiitia o le suka o le toto.

    Mai le lisi e tatau ona aofia ai:

    • suka
    • Fale faʻafiafia
    • meli masani
    • tao tao.

    O se aso e te manaʻomia e le sili atu i le 3,000 calories. I le taimi lava e tasi, o mea taumafa ua faʻaalia e aofia ai oloa o loʻo i ai vitamini, elemene elemene, e aunoa ma le fetaui o le a le mafai e le fetus ona atiae masani.

    E tutusa lava le taua le matauina ole taimi ole taumafa, injections inisalini, i le tele e mafai ai. Talu ai o le tele o fualaau faasaina e faasaina aʻo maitaga, e tatau i le fafine ona tuiina o ia lava i le inisalini.

    A manaʻomia le falemaʻi

    Ona o le mea moni e manaʻomia e le tino le inisalini o le hormone, e tatau ona faʻamaʻi ile lua ma le tolu taimi ile fafine maʻitaga, ae le itiiti. O le taimi muamua lava e te alu ai i le falemaʻi e manaʻomia i le maeʻa ai ona resitalaina i le falemaʻi, o le taimi lona lua o le falemaʻi e faʻaalia i le 20-24 vaiaso o le taimi.

    E oʻo i le 32-36 vaiaso o le maitaga, pe a oʻo i le taimi e tupu ai le toxicosis, o lenei tulaga e manaʻomia ai le faʻamalosia o le fetus.

    I le taimi lea, e mafai e le fomaʻi ona filifili i le aso ma le metotia o le faʻatagaina. Afai e teena e le fafine le falemai, e tatau ona masani ona faia se suʻesuʻega masani ma lana fomaʻi.

    o lenei tusiga o le a talanoa e uiga i faafitauli o maitaga i le maʻisuka.

    Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

  • Tuua Lau Faamatalaga