Pear bread unit

O se areto falaoa, lea e taua foi o le XE, poo le vaega o le carbohydrate, o se vaega masani. Na atiina ae e tagata Siamani ma e faʻaaogaina e tusa ma le aofai atoa o meaʻai i totonu o meaʻai. O lea, e tasi le XE e 10 (e le o amanaia le fiber) poo le 13 kalama (o mea e faʻaaogaina le paluga) o carbohydrates poʻo 20 (25) g falaoa.

Faitau Tulafono

O tulafono mo le fuafuaina o iunite falaoa e talafeagai mo tagata mamai e maua i le maʻisuka ina ia mafai ai ona saʻo le fuaina o le inisalini manaomia. O le mea lea, o le tele o gaʻo meaʻai e tatau ona faʻaaogaina, o le sili atu o le taua o le inisalini o le a manaʻomia e toe totogi ai le suka. O tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona faalagolago i le XE, aua oi latou e tatau ona faʻaeteete faapitoa i le fuafuaina o latou ituaiga 1 ma faʻamaʻi lona lua ma iloa tonu le tali i le fesili o le a le areto.

Aʻo talanoa e uiga i le taua o le faia o faʻatusatusaga, e tatau ona faʻalogo i le mea moni e faʻapea o le aofaiga o aso manaʻomia o le inisalini manaʻomia. O lenei mea e sili ona moni mo le iniseti o inisalini, lea e aofia ai i le pupuu poʻo le ituaiga tagata. I le tele o mataupu, e faʻaaogaina i luma o soʻo se ituaiga o mea taumafa, lea e taʻu mai ai se mea na fuafuaina muamua.

Ina ia mafai ona faʻatusatusa saʻo le XE ma fuafua le fua o le inisalini manaomia, ua atiae se laulau faapitoa o iunite falaoa mo le maʻisuka.

XE faʻasoa i le aso atoa

O na oloa uma ma igoa e taliaina mo le taumafa o loʻo faʻaalia iina. E tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea:

  1. 1 XE faateleina le fua o le suka mai le 1.5 mmol / L i le 1.9 mmol / L,
  2. O lenei fua faʻatatau e mafai ai e oe ona faʻamautuina le ala tonu e aʻafia ai le fua o le gaʻo. O le mea lea, i le itu, e mafai ai ona filifili le aofaʻi saʻo ole inisalini,
  3. tagata atamamai e faʻamalosi mai e le tatau ona e faʻaaluina lau taimi avanoa, mamafa i soʻo se meaai ma le fesoasoani o fua. O nei mea uma e mafai ona suia pe afai e te faʻaaogaina ipu eseese, sipuni, tioata e fai ma fua e fuafua saʻo ai mea uma mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le mea lea, o le fuaitau e faʻaogaina e taua mo le tausia o le soifua maloloina o maʻisuka taitasi, o le mafuaʻaga lea e le tatau ai ona le amanaiaina ma, afai ei ai ni fesili e tulaʻi mai, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Fua o meaola

I se tasi o fasi falaoa - pe paʻepaʻe pe uliuli - o le ai ai le itiiti ifo ma le XE. I lenei tulaga, o le mafiafia o le fasi pepa e tatau ona tusa ma le 1 cm. E taua le gauai atu i le mea moni e faapea, o fusi, e feteenai ma le manatu o le toatele, e le o se meaʻai fua. O le ai ai foi se numera patino o iunite falaoa, aua o mea gaʻo o loʻo totoe i le tuufaatasiga.

I se tasi ata. l falaoamata po o le malolo, lea e tatau ona faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le sauniuniga o soʻo se tao, e aofia ai foi le 1 XE. O ia faʻatulagaga e taua tele i le sauniuniga o nisi o ipu - pancakes, pies, ina ia mafai ona iloa tonu le aofai o iunite o loʻo faʻaaogaina. E tusa ai ma tagata atamamai, i le tolu tbsp. l paluga kuka kuka e lua XE. Ina ia mafai ona malamalama atili i mea uma e uiga i iunite falaoa i le maʻisuka, e fautuaina malosi e le gata ia feutagai ma se tagata tomai faapitoa, ae ia suesue foi oe i le laulau.

Porridge ma meaʻai

Lua fufulu. l falaoa kuka kuka i luga 1 XE. E tatau foi ona amanaʻia le mea moni e sili atu le vave ona faʻafefe o le faʻamalaupapa vai nai lo le paʻu.

I lenei tulaga, o tagata e maualuga maualuga le maualuga o le suka e matua fautuaina malosi e kuka e pei o ni taumafa mamafa pe a mafai.

Ona o le maualalo o le maualuga o le suka, e fautuaina e faʻaaoga le semolina porridge ma ona ituaiga uma.

Pe a faʻatusatusa le XE i loimata (o loʻo matou talanoa e uiga i pi, pi poo lentils), e fautuaina malosi e fitu Art. l O fualaau aina mai oloa na tuuina atu e 1 XE. O le mea lea, pe afai e faamoemoe e faʻaaogaina le sili atu ma le fitu kupuni. l ipu, e talafeagai le fuafuaina o le tele o le falaoa.

Mea gaosi susu

O le faitauina o iunite falaoa e maualuga foi le fautuaina pe afai o mea e masani ai susu ua faamoemoe e faʻaaogaina. I le lautele, o igoa o loʻo tuʻuina atu o se punavai faʻapitoa o le paʻu manu ma le calcium. I le faʻaopoopoga, toetoe o faʻavae uma o vailaau oona o loʻo i ai i meaʻai susu.

Pe a sauni se lisi meaai mo se tagata maua i le maʻisuka, e tatau ona tuʻuina atu i mea uma na maualalo le maualuga o le gaʻo. E matua fautuaina lava e te lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o le susu atoa, lea e tele ai le fua o le gaʻo. I le taimi muamua, o ia ituaiga o gaioiga e sili atu ona faʻamaopoopoina ma se tagata poto faapitoa.

Fua o fua

E tatau ona taulai totoa ile pateta ma le toisifo o le atiseti. O ituaiga o aʻa o loʻo totoe i le mea moni, e le manaʻomia ai faʻatusatusaga, ona e le oi ai pe o loʻo i ai nei gaʻo, ae i se vaega tele lava.

I le faagasologa o le faia o le XE fuafuaina mo pateta, e matua fautuaina lava e tatau ona amanaia se tasi o vaega taua, e taua o le tasi pateta e tasi o le pateta e 1 XE. O le mea lea, mo se faataitaiga, pateta pateta, lea na kuka i luga o le vai, vave vave ona faateleina le suka toto. E ui o le kuka atoa o pateta, i le isi itu, faʻalautele le tele o suka, tele pati falala e sili atu ona lemu. O se tulaga talitutusa faapea ma le XE e faʻaaogaina i na aʻa e pei o le atishoke o Ierusalema, lea e tatau foi ona faʻatatau saʻo.

Fua ma fua

O le tele o fua ma fua e talia mo le taumafaina ei latou e maua i le maʻisuka.

Ae ui i lea, talu ai ona o le maualuga o le carbohydrate, o lo latou numera e fautuaina malosi ina ia fetuʻunaʻi, aua a leai e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto suka.

E tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea:

  • pe afai o le meaʻai e fatuina i le ala saʻo, ona mafai ai lea e le maʻisuka ona faʻaaoga fualaau suamalie ma fualaau suamalie e fai ma meaai. O le mea lea, o le masani ai le faatauina o selu o le a suia,
  • tagata atamamai e tausisi i le 'ai o strawberries, cherries, gooseberries, faʻapea foʻi ma fualaau mumu ma le uliuli,
  • e tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea o fua laʻitiiti e faitauina e faʻaaoga ai lauti lauti e aunoa ma se paʻu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o strawberries poʻo cherries e faia se tasi o saukasi, lea e tutusa ma le 1 XE.

O fua laʻititi, e pei o le vine, vine ma le tele o isi, ua fuaina i le aofaiga o le tasi ipu o vine, e tutusa foi ma le 1 XE. O vine e aofia ai le taua tele o gaʻo. I lenei fesoʻotaʻiga, tolu pe fa vine tetele ua tutusa i le 1 XE. O fua uma na tuʻuina atu o le a sili ona saʻo le faʻaaogaina i le maualuga o le suka.

Ou te fia manaʻo foi e tosina atu i le mea moni e faʻapea, i le faagasologa o le faʻamagoina o fualaau suamalie, na o le vai e faʻaalia i le faʻaleleia. E ui lava e le suia le aofaʻi o gaʻo i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Meainu Faanatura

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka ua fautuaina malosi e taofi le inu i soo se ituaiga o meainu gaosi. O lo o matou talanoa e uiga i lemonies, o popo ua saunia, o le citro ma isi mea faapena. E mafua ona o le lisi oa latou vaega o loʻo i ai vaega e ono lamatia ai le soifua maloloina o le tagata ma se numera tele o gaʻo, ia e matua afaina ai le maʻisuka.

Mo le maʻisuka, o igoa e pei o suamalie, lauti, kofe o le a sili atu ona aoga ma saogalemu (ioe, i le autu i se aofaiga talafeagai). O tagata tomai faapitoa e tosina atu le manatu i le mea moni e faapea o le faailoga 1 XE o loo i ai i le tasi vaetolu o se ipu vai suamalie (o lenei tulaga e matua fautuaina lava e faaaoga i na o fua maualalo o le suka).

E faʻaaoga lenei i se tasi ipu tioata po o le pia.

E le gata i lea, o se aofaiga talitutusa e aofia i le afa afa o le apu o le apu, lea e tatau foi ona e iloa le auala e fuafua ai. O vai inu ma meaʻai-ituaiga suauu e leai ni meaʻai falaoa, ma, e masani lava, e leai se mea e manaʻomia.

Soo se ituaiga laʻau suamalie ma mea faʻamalosiʻai na faʻatauina i totonu o le faleoloa e matua faʻasaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ou te fia tosina atu i le mea moni e tusa lava pe i ai se tulaga e tuʻu ai e le faleoloa ia suti, lea e taʻu mai ai "Mo le maʻisuka" - e le o taimi uma lava ituaiga ituaiga faʻamatalaga e mafai ona faʻatuatuaina. Ina ia aloese mai soʻo se aʻafiaga leaga, e matua fautuaina lava e suʻesuʻe le tuufaatasiga pe faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa i lenei mataupu o le a faʻaalia igoa sili ona talafeagai.

Afai e le mafai, e fautuaina e siakiina i latou pe a maeʻa le faatauina mai o sasau ua saunia mo le maʻisuka. Mo lenei, o se vaega itiiti o ia ituaiga meaai e tatau ona faʻaumatia mo le taimi muamua ma o faailoga o le toto suka e tatau ona iloa e aunoa ma le toilalo. O le a sili atu ona sao i le lafoai atoa o le salu na maua mai ina ia mafai ona sui i le kuka i le fale. O le tulaga lea o le ai ai se faʻamaoniga e faʻaaogaina igoa maualuluga ma aoga, lea o le a mafai ai ona saʻo le fuaina o gaʻo uma.

O le ituaiga muamua ma le lona lua o le maʻisuka o le faʻamaʻi lea e manaʻomia ai meaai paleni e aunoa ma le toilalo. A le o lea, o le faateleina tele o le suka i le toto, atonu o le a le gata ina afaina ai le soifua manuia, ae faapea foi i ni faafitauli e sili ona taua.

E mafai ona faʻaaoga i aso taitasi mo ituaiga tagata eseese

FesoʻotaʻiItū falaoa (XE)
Tagata o loʻo mamafa i le tino poʻo le leai foi o le mamafa o le tino25-30 XE
Tagata e iai le tino o le mamafa o le tino e faʻaalia ai le tino faaletino galuega20-22 XE
Tagata e iai le tino o le mamafa o le tino o loʻo faia ai galuega faʻapitoa15-18 XE
Maʻisuka masani: matua atu i le 50 tausaga,
12-14 XE
Tagata e iai le meaʻai 2A tikeri (BMI = 30-34.9 kg / m2) 50 tausaga,
le malosi faaletino, BMI = 25-29.9 kg / m2
10 XE
Tagata e iai le meaʻai 2B tikeri (BMI 35 kg / m2 pe sili atu)6-8 XE

Afai o nisi mafuaaga na faʻaaogaina ai le tele o le XE nai lo le mea muamua na fuafuaina, ona e faʻatali ai lea pe a uma ona 'ai. A maeʻa lenei mea, o le a manaʻomia se faʻaititia o le inisalini, lea o le a taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o fua o le suka. O le faafitauli o le auala lea e le manaomia ai ona fai soo.

E le gata i lea, e le taliaina le pulea o sili atu i le 14 iunite o inisalini (puupuu) aʻo lei faʻaaogaina.

I le maualuga o le suka i le va o meaʻai, e matua fautuaina oe e faʻaaoga se mea i se aofaiga o le 1 XE. I lenei tulaga, o le a le manaʻomia le puleaina o le inisalini ma o se tagata o loʻo feagai ma le maʻisuka e mafai ona 100% le mautinoa i le tausia o latou lava setete o le soifua maloloina ma le faʻaitiitia o le atinaʻeina o faʻafitauli. E le gata i lea, o le a leai ni fesili pe faapefea ona faitau XE ma pe aisea e tatau ai ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

XE laulau

FUAFUAINA O FUAFUAGA
Igoa1 XE = aofaiga o oloa i le ml
1 ipuMiliki250
1 ipuKefir250
1 ipuLaʻau250
Kati le laumeie aunoa ma le suka ma le kirimi kiripulu e le manaʻomia se tusi tala
Leʻau suamalie100
1 le averesiSyrniki40-70
1 ipuVaomalo masani250
FUAFUAGA TUSI
Igoa
1 fasi pepaPaʻu paepae20
1 fasi pepaManatua le falaoa25
5 pcs.Fusi (kuki masi)15
15 pcs.Laʻau mama15
2 pcsFusi15
1 sipuniPelu falaoa15
PASTA
Igoa1 XE = aofaiga o oloa i le kalama
1-2 vaimuniVermicelli, aʻa, pu, pasta *15
* Tele. I totonu o le kulimi 1 XE = 2-4 tbsp. punetuni o le oloa (50 g) e fuafua i foliga o le oloa.
Krupy, sana, falaoamata
Igoa1 XE = aofaiga o oloa i le kalama
1 tbsp. lBuckwheat *15
1/2 taligaFuga100
3 tbsp. lFuga (kulifi.)60
2 tbsp. lFuga vao15
10 tbsp. lPopcorn15
1 tbsp. lManai *15
1 tbsp. lSapalai (soʻo)15
1 tbsp. lOatmeal *15
1 tbsp. lOatmeal *15
1 tbsp. lBarley *15
1 tbsp. lMillet *15
1 tbsp. lLisi *15
* 1 tbsp. se sipuni o sela o le suka. I totonu o le kulimi 1 XE = 2 tbsp. sipuni tele o le oloa (50 g).
POTATOES
Igoa1 XE = aofaiga o oloa i le kalama
1 lapoa lapoa moaSuauu kuka65
2 sipuni telePalu pateta75
2 sipuni teleUmu pateta35
2 sipuni telePalu pateta (kesi)25
NOFOAGA MA PEPA (MA TOTONU MA MEA)
Igoa1 XE = aofaiga o oloa i le kalama
2-3 pcs.Apricots110
1 teleQuince140
1 fasi pepa (vaega o le koluse)Pineapa140
1 fasi pepaPaloni270
1 fasi pepaOrange150
1/2 fasi, alaFaʻi70
7 sipuniLingonberry140
12 vaega, laitiVine70
15 vaegaCherries90
1 fasi pepaPamekaisa170
1/2 teleFualaʻau170
1 fasi mea itiitiPear90
1 fasi pepaMeloni100
8 sipuniBlackBerry140
1 fasi pepaFua80
1 teleKiwi110
10 vaega, alaFualaau160
6 tbsp. sipuniGooseberry120
8 tbsp. sipuniRaspberries160
1 fasi mea itiitiMango110
2-3 vaega, alaTangerines150
1 fasi pepaPeach120
3-4 vaega, laitiPlums90
7 tbsp. sipuniCurrant140
1/2 fasi, alaPersimone70
7 tbsp. sipuniBlueberries, currants curis90
1 pc., LaititiApple90
* 6-8 Art. punetini o vine, e pei o fugalaau, currants, ma isi mea, e tutusa ma le 1 ipu (1 tea ipu) o nei fua. E tusa ma le 100 ml o le sua (e aunoa ma le faaopoopo o le suka, 100% suamalie) e aofia ai le 10 g o gaʻo.
VEGETABLES, ATU, NUTS
Igoa1 XE = aofaiga o oloa i le kalama
1 tbsp. ogo magoPeni20
7 tbsp. sipuni fouPeas100
3 vaega, alaKāreti200
Nati60-90
1 vaega, alaBeetroot150
3 tbsp. kuka kukaPeni50
FUAFUAGA MACDONALDS
IgoaLe aofai o XE i le tasi oloa
Hamburger, Chisburger2,5
Big Mac3
Makchiken3
Royal Chisburger2
Royal de Luxe2,2
McNuggets, 6 pi1
Auaunaga Farani Fries3
Faʻamaumauga masani o French Fries5
Fuamoa o fualaʻau0,6
Salad salalau0,4
Aniani kulimi sukalati ma strawberries3
Caramel Ice Cream3,2
Apple paipu ma cherries1,5
Cocktail (tulaga masani)5
Sprite (tulaga masani)3
Fanta (tulaga masani)4
Oona oona (tulaga masani)3
Hot Chocolate (Standard)2
SWEETS
Igoa1 XE = aofaiga o oloa i le kalama
1 tbsp. se sipuniTuna vine12
2.5-4 vaegaSuga (faamamaina)12
Sukalati20
1 tbsp. se sipuniHoney, jam1 XE
TULAGA
Igoa1 XE = le aofaʻi o oloa i masini
1/3 ipuApple80
1/3 ipuVine80
1/2 ipuOrange100
1.5 ipuTomato300
1/2 ipuCarrot100
1 ipuKvass, pia200
3/4 ipuLemonade150

Tuʻu le TAIMI LAI! MA LE TALI LĒ TALI, E TE ILOA I LE UIGA E UIGA I DIABETES?

Taimi Taimi: 0

Faʻamatalaga (numera o galuega)

0 o le 7 galuega na maeʻa

O LE A LE AMATA? Ou te faamautinoa atu ia te oe! O le a sili ona manaia)))

Ua leva ona e pasia le suʻega muamua. E le mafai ona toe amata.

E tatau ona e saini pe resitala ina ia amata ai le suʻega.

E tatau ona e faʻatumu ia suʻega nei e amata ai:

Tali sao: 0 mai le 7

Na e sikoa 0 i luga 0 0 (0)

Faafetai mo lou taimi! O au tali nei!

O le tulaga lautele o se tagata, o le fua faatatau o le faʻaleagaina o ana toto toto, fatu, gaʻo, sooga, mata, faʻapea foʻi ma le toto ma le gaosiga talafeagai, e faalagolago i le maualuga o le suka i le toto o le maʻisuka.

Mo le puleaina i aso taitasi o le aofaʻi o meaʻai, o loʻo faʻaaogaina ai e le kulupu le mea e taʻua o le falaoa - XE. E faʻatagaina oe e faʻaititia uma ituaiga o mea gaʻo i le faiga masani o suʻesuʻega: ole sugar e ulu i le toto o le tagata pe'ā uma ona 'ai. E faʻavae i luga o le XE tulaga faatauaina mo oloa taitasi, o se lisi ole maʻisuka i aso taitasi ua tuufaatasia.

O le a le keke XE?

O le faʻaaogaina o falaoa i le faʻatatauga o oloa na faʻatūina mai e le tagata Siamani o mea tau meaʻai Karl Noorden i le amataga o le 20 seneturi.

O se falaoa po o se vaega o le gaʻolaʻo o le aofaʻi o le carbohydrate e manaʻomia ai le 2 iunite o le inisalini mo lona faʻaaogaina.I le taimi lava e tasi, 1 XE siitia le suka i le 2.8 mmol / L.

E tasi le falaoa e mafai ona aofia i le 10 i le 15 g o meaʻai gaʻo. O le taua tonu o le faailoga, 10 poo le 15 g o le suka i le 1 XE, e faalagolago i tulaga taliaina faafomaʻi i totonu o le atunuu. Mo se faʻataʻitaʻiga

  • Ua talitonu fomaʻi Rusia e 1XE o le 10-12 g o carbohydrates (10 g - le aofia ai le fiva meaai i le oloa, 12 g - e aofia ai fiber),
  • i Amerika, 1XE e tutusa ma le 15 kalama o suga.

O fasi falaoa o se fua faʻatatau. Mo se faʻataʻitaʻiga, tasi le areto e aofia ai le 10 g suka. Ma le tasi fasi falaoa e tutusa ma se fasi falaoa 1 cm le mafiafia, vavae ese mai se falaoa masani o "piliki".

E tatau ona e iloa o le fua faatatau o le 1XE mo le 2 iunite o inisalini e faʻaalia ma eseese i le taimi o le aso. Ina ia faʻafefiloi le tutusa o le areto i le taeao, e 2 iunite o inisalini e manaʻomia, i le aoauli - 1.5, ma i le afiafi - na o le 1.

E fia iunite falaoa e manaʻomia e se tagata?

O le fua faatatau o le faʻaaogaina o XE e faʻalagolago i le olaga o se tagata.

  • I le mamafa o le tino poʻo le toe faʻatumu o le tino i le dystroph, e oʻo atu i le 30 XE i le aso e tatau ai.
  • Faatasi ai ma le galue malosi ma le mamafa masani o le physiological - e oʻo atu i le 25 XE i le aso.
  • Faʻatasi ai ma galuega faʻapitoa - e oo i le 20 XE.
  • Mo maʻi e maua i le maʻisuka - e oo atu i le 15 XE (o nisi o fautuaga faafomaʻi e faatagaina ai le maʻisuka e oo i le 20 XE).
  • Faʻasalaga - e oo atu i le 10 XE i le aso.

O le tele o gaʻo popo e tatau ona 'aina i le taeao. E fautuaina mai e le maʻisuka ni vaega lima se lima i le aso. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le aofaʻi o le suka lea e faʻafefiloi i totonu o le toto pe a maeʻa taumafa taitasi (o le tele o meaʻai i le taimi e tasi o le a taʻitaʻia ai le kulūkose i totonu o le toto).

  • Breakfast - 4 HE.
  • Taʻaloga - 2 XE.
  • Taʻaloga - 4-5 XE.
  • Snack - 2 XE.
  • Taumafa - 3-4 XE.
  • A o lei alu i le moega - 1-2 XE.

E lua ituaiga o meaʻai ua atiaʻe mo le taumafa o le maʻisuka:

  1. paleni - fautuaina le faʻaaogaina o le 15-20 XE i le aso. O se paleni paleni o mea taumafa lea e fautuaina e le tele o tagata fai meaʻai ma fomaʻi o loʻo matauina le vasega ole faʻamaʻi.
  2. - faʻaalia i le maualalo o le carbohydrate, e oʻo atu i le 2 XE i le aso. I le taimi lava e tasi, o fautuaga mo se taumafataga maualalo-gaosi e matua fou lava. O le matauina o tagata mamaʻi i lenei taumafataga o loʻo taʻu mai ai taunuuga lelei ma le faʻaleleia atili, ae o lenei ituaiga o taumafa e le faʻamaoniaina e le iʻuga o togafitiga faʻapitoa.

Meaʻai mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka: eseesega

  • O le maʻisuka ituaiga 1 eo faatasi ma le faaleagaina i sela peta, latou te taofia le faia o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faʻatusatusa saʻo le XE ma le fualaau o le inisalini, lea e tatau ona tuiina aʻo lei 'ai. E leai se manaʻoga e pulea le numera o kalori ma faatapulaaina le taumafaina o meaai maualuga-kalori. E naʻo meaai maualuga e faʻatapulaʻaina (e vave ona gauai ma mafua ai le malosi o le suka - sua suamalie, siamu, suka, keke, keke).
  • O le maʻisuka ituaiga 2 e le o faʻatasi ma le oti o siama peta. Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, ei ai pene beta, ma latou te galulue ma le mamafa. O le mea lea, o meaʻai o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatapulaʻa ai le faʻaaogaina o oloa gaʻo i le gaosiga ina ia mafai ai ona tuʻuina pene beta-e faatalitali mo le malologa ma faʻaosofia ai le mamafa o le mamafa o le maʻi. I lenei tulaga, o le aofai o XE ma kalori ua fuafuaina.

Faʻaoga ile calorie mo le maʻisuka

O le tele o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele.

85% o le maʻisuka ituaiga 2 na mafua ona o le tele o gaʻo. O le faaputuputuina o le gaʻo e faaosofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka i le i ai o se mea na tupu. I le isi itu, e puipuia ai faafitauli. O le paʻu o le mamafa e taʻitaʻia ai i le faateleina o le soifua maloloina o le maʻisuka. O le mea lea, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona pulea e le gata i le XE, ae aofia ai foi le kalori mea o oloa.

O le kalori meaʻai o meaai lava ia e le afaina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mea lea, faatasi ai ma le mamafa masani e mafai ona le amanaiaina.

O le faʻaogaina o calorie i aso taitasi e faʻalagolago i le ituaiga olaga ma eseese mai le 1500 i le 3000 kcal. E faapefea ona fuafua le numera o kalori e manaʻomia?

  1. Tatou te filifilia le faailoga o le metabolism autu (OO) i le fua
    • Mo alii : OO = 66 + mamafa, kg * 13.7 + maualuga, cm * 5 - tausaga 6.8.
    • Mo tamaitai : OO = 655 + mamafa, kg * 9.6 + maualuga, cm * 1.8 - tausaga * 4.7
  2. O le tau maua mai o le coefficient OO e faʻateleina i le aofaʻi o le olaga:
    • Maualuga maualuga - OO * 1.9.
    • Galuega Maualuga - OO * 1.725.
    • Ole gaoioiga ole OO * 1.55.
    • Galuega le mautonu - OO * 1,375.
    • Gaioiga maualalo - OO * 1.2.
    • Afai e tatau ai, ave le mamafa, e faʻaititia le aofai o kalori i le 10-20% o le tau sili ona lelei.

Matou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga. Mo se tagata ofisa faigaluega e 80 kilokalama, maualuga 170 cm, 45 tausaga le matua, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ma e taitaia se olaga ola solo, o le kalori masani o le a 2045 kcal. Afai na te asiasi i le faletaalo, o lona uiga o le a faʻaogaina le calorie i aso taitasi o ana meaʻai i le 2350 kcal. Afai e talafeagai le leiloa o le mamafa, o le fua o aso taitasi e faʻaititia i le 1600-1800 kcal.

Faʻavae i lenei mea, e mafai ona e fuafua pe fia le kalo i totonu o se pusi na tuʻuina, meaai kuka, susu susu po o le sua. O le taua o calorie ma meaʻai gaʻo o loʻo faʻaalia i le 100 g o lenei oloa. Ina ia mafai ona e iloa le kalori mea uma o se falaoa poʻo se taga o kuki, e tatau ona e faitauina le mea o le carbohydrate e ala i le mamafa o le pepa.

Matou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga.
O le afifi o le kirimigi suamalie e 450 g o lo o faaalia ai le kalori o le content o le 158 kcal ma le carbohydrate content of 2.8 g per 100 g. Tatou te faitauina le aofai o kalori i le mamafa o le 450 g.
158 * 450/100 = 711 kcal
E tutusa foʻi, matou te toe taʻua le mea o loʻo iai le carbohydrate i le afifi:
2.8 * 450/100 = 12.6 g poʻo le 1XE
O lona uiga, o le oloa e maualalo-carb, ae i le taimi lava lea e maualuga-kalori.

Laulau laulau falaoa

Matou te tuʻuina atu le taua o le XE mo ituaiga taumafa sili ona faʻaaogaina ma taumafa sauni.

Suafa igoaLe aofaiga o oloa i le 1XE, gCalories, kcal mo le 100 g
Fualaau, Fua ma Fualaau Paʻu
Apricots ua vela20270
Faʻi6090
Pear10042
Pineapa11048
Apricot11040
Paloni13540
Tangerines15038
Apple15046
Raspberries17041
Fualaau19035
Lemon27028
Meli15314
Fua o Meaʻai
Paʻu paepae (fou pe malogo)25235
Se falaoa atoa o le falaoa30200
Oatmeal2090
Wheat1590
Rice15115
Buckwheat15160
Fuga15 g329
Manka15326
Paranesi5032
Palu pasi15298
Fualaau faisua
Fuga10072
Kapisi15090
Peʻa lanumeamata19070
Kukama20010
Paʻu20095
Eggplant20024
Tomato juice25020
Peni30032
Kāreti40033
Beetroot40048
Greens60018
Mea gaosi susu
Pusi vine100280
Fualaau suamalie10050
Vailaau faʻasusu130135
Leai le yogurt20040
Milu, 3.5% gaʻo20060
Ryazhenka20085
Kefir25030
Paʻu kulimi, 10%116
Feta kulimi260
Nati
Cashew40568
Cedar50654
Pistachio50580
Amene55645
Hazelnuts90600
Walnuts90630
Meaʻai ma iʻa *
Peʻa omea0180
Laʻau o Moaf0230
Laʻau o le povi, naʻo le aano o aano0220
Pue le puao0150
Taʻu le Tamai Mamoe0340
Taaloga0170
Vaʻa iʻa0165
Salmon0145
O le fuamoaitiiti ifo i le 1156

*O meaola o manu (aano o manufasi, iʻa) e le aofia ai gaʻo. O le mea lea, o le aofaiga o le XE i totonu e leai se mea. O le tuusaunoaga o ia meaʻai i aano o manu i le sauniuniga o nei mea e gaosi ai masini gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, fafagaina le falaoa poʻo le semolina e faʻapipiʻi i meaʻai.

Meainu
Oona suamalie10045
Apu Apple10046
Tea ma le suka15030
Teu ma le suka15030
Compote250100
Kissel250125
Kvass25034
Pia30030
Sweets
Marmalade20296
Miliki sukalati25550
Puipuiga malu25330
Ice cream80270

Laulau - XE i oloa gaosi ma ipu

Igoa o le oloa maeʻa Le aofaiga o oloa i le 1XE, g
Sefe paluga25
Puff pastry35
Faʻasalaina30
Pancake faʻatasi ai ma le siʻosiʻusi poʻo le aano o manufasi50
Faʻailoga ma le kusi falaoisi po o le aano o manufasi50
Tomato sauisi50
Suauu kuka70
Palu pateta75
Chita Intes85
Itu anufe100
Syrniki100
Vinaigrette110
Lisi fualaʻau fualaau120
Pea soup150
Borsch300

E pei ona e iloa, naʻo na meaʻai e aofia ai meaʻai e maualuga le maualuga o le suka. O lona uiga, afai e te 'ai i le sanuisi ma le suauʻu, pe a uma le 30-40 minute e maualuga le maualuga o le suka, ma e sau mai le falaoa, ae le mai le pata. Afai e le salalau le sanuisi lava ma le pata, ae o le meli, o lona uiga o le a maualuga le maualuga o le suka i le taimi muamua - i le 10-15 minute, ma a maeʻa le 30-40 minute o le ai ai le lona lua o le suka o le maualuga o le suka - mai le falaoa. Ae afai mai le falaoa o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o lona uiga, mai le meli (po o le suka), e pei ona latou fai mai ai, oso ai, o le mea e afaina ai le tagata maʻi i le maʻisuka. Ma o nei mea uma ona o le falaoa o le gasegase o meaʻai gaʻo, ma le meli ma le suka i le faʻaogaina vave.

O le mea lea, o se tagata e maua i le maʻisuka e ese mai i isi tagata e tatau ona ia siakiina le taumafaina o meaʻai ei ai vailaʻau faʻamalosi, ma manatua i le fatu o latou mea vave ma o le a faʻagesegese ona faʻaleleia le suka suka.

Ae pe faʻapefea ona saʻo le fuafuaina o le fua talafeagai o oloa e aofia ai gaʻo? A uma mea uma, o nei mea uma e matua eseese lava i latou lava ia latou mea aoga ma le afaina, o mea e aofia ai, ma le kalori. Ina ia fua faʻatasi ma soʻo se metotia lelei ile fale, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se sipuniti poʻo se ipu tele, o nei meaʻai sili ona taua e le mafai. I le auala lava lea e tasi, e faigata tele ona fuafua le tele o le tele o aso masani o oloa. Ina ia faafaigofieina le galuega, ua maua mai e le au fai meaʻai le ituaiga o mea masani - o se falaoa, lea e mafai ai ona e vave mafaufau i le aoga o le gaʻo o le oloa.

O faʻavae eseese e mafai ona valaʻau i ai i se eseʻesega: o se vaega faʻamalosi, se vaega o le carbohydrate, o se sui, ma isi mea faapena. E le suia le inumaga, o le mea e tasi ma le mea e tasi. O le faaupuga "keke se tasi" (faʻapuʻupuʻu XE) e sili atu ona taatele. XE ua faʻalauiloaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka maua le inisalini. O le mea moni, e sili ona taua mo i latou le tausisia o le taumafa i aso taitasi o mea inu gaʻo e tutusa ma le inisalini ua tui, a le o lea e oso i luga le maualuga o le suka (hyper- or hypoglycemia). Faʻafetai i le atinaʻeina o le XE polokalama, o tagata gasegase maua i le maʻisuka na maua le avanoa e fai saʻo ai se lisi o meaʻai, faʻatauvaʻa sui nisi o mea taumafa o loʻo i ai ni meaʻai gaʻo ma isi.

XE - e pei o se ituaiga o "fua o fua" mo le faitauina o gaʻo. Mo se tasi falaoa e tasi na ave le 10-12 g o meaʻai gaʻo. Aisea e 'ai ai falaoa? Aua o loo i ai i le 1 fasi falaoa e mamafa ile 25 g. O se mea masani lea e maua pe afai e te tipiina le ipu ile 1 cm mai le falaoa e pei o se piliki ma vaeluaina i le afa - pei o le falaoa e masani ona tipi i le fale ma le potuʻai.

O le XE system e faavaomalo, lea e mafai ai e tagata o loʻo nonofo i le maʻisuka ona faʻatautaia ma le iloiloga o le aoga o le gaʻo o oloa mai soʻo se atunuʻu i le lalolagi.

I tulaga eseese e i ai ni nai foliga eseese mo le gaosiga o le gaʻo i le 1 XE - 10-15 g. E taua le iloa e le tatau ona faʻaalia e le XE se numera matua faʻamaonia, ae faʻaaogaina mo le faigofie o le faitauina o gaʻo mea taumafa, lea e mafai ai ona e filifilia le fua o le insulin. I le faʻaaogaina o le XE, e mafai ona e lafoaia le mamafa o taumafa. XE e faʻatagaina oe e fuafua le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma le fesoasoani o se tilotilo, faatasi ai ma le fesoasoani o volumes e faigofie mo le iloa (se fasi pepa, se ipu, se mea, se sipuni, ma isi mea), ao le i oʻo i le taeao, aoauli po o le 'aiga o le afiafi. A maeʻa ona e iloa pe o le a le tele o le XE o le ae ai i le taumafataga, e ala i le fuaina o lau suālaʻau ao leʻi 'ai, e mafai ona e ulufale i le fualaau talafeagai ole inisalini puupuu ona siaki lea o lou suka suka pe a uma ona' ai. O lenei mea o le a aveesea ai se numera tele o faafitauli faʻaleaoga ma mafaufau ma faʻapolopolo lou taimi i le lumanaʻi.

E tasi le XE, e leʻo totogiina e le inisalini, e maualuga le maualuga o le maualuga o le toto toto i le 1.5-1.9 mmol / L ma e manaʻomia pe tusa o le 1-4 IU o le inisalini mo le faʻamalosi, lea e mafai ona maua mai lau tusi o oe lava e siakiina.

O le mea masani, o le malamalama lelei o le XE e talafeagai mo tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I, ae o le maʻisuka ituaiga II, o le caloric aso taitasi ma le tufatufaina sao o le gaʻo gaʻo mo taumafa uma i le aso atoa e sili atu ona taua. Ae tusa lava i lenei tulaga, mo le vave suia o nisi oloa, o le fuafuaina o le aofai o le XE o le a le matua tele.

O le mea lea, e ui lava o iunite e taʻua o le "falaoa", e mafai ona e faʻaalia i totonu e le gata o le falaoa, ae o isi foi oloa e aofia ai meaʻai gaʻo. Ae le gata i lea, e te le tau manaʻomia fua! E mafai ona e fuaina le XE ma teaspoons ma punetini, tioata, ipu, ma isi.

Flour ma le Starch

1 xE o loʻo iai i le 1 sipunipuni ole falaoamata po o le malo.

Afai e te filifili e fai pancakes po o pies i le fale, faia se faʻatatau faigofie: mo se faʻataʻitaʻiga, 5 sipuni tele o le falaoamata, 2 fuamoa, vai, se mea suamalie.Mai nei oloa, na o le falaoamata e aofia ai le XE. Faitau le aofaʻi o pancakes ua uma ona tao. E maua le lima, ona maua ai lea o le pancake i le 1 XE. Afai e te faaopoopo le suka, ae le o se mea suitulaga, i le paluga, ona faitau lea.

3 punetini o pasta kuka kuka e 2 XE. O pasese i totonu o le atunuu e tele atu le fiber nai lo le faʻaulufaleina mai, ma, e pei ona e iloa, o gaʻo sili atu le aoga e sili atu ona aoga mo le tino.

1 XE o loʻo i totonu o le 2 sipuni tele o soʻo se kuka. Mo se tagata maʻi i le ituaiga I maʻisuka, o le ituaiga o cereal e itiiti lona taua nai lo lona tele. O le mea moni, o sina laʻau o le pata o loʻo i ai ni nai mea gaʻo sili atu nai lo le tone o araisa, ae leai se tasi e 'ai le falaoa i tone. I totonu o le tasi ipu, o se eseesega e matua pagatia lava e mafai ona le amanaiaina. Buckwheat e le sili atu pe leaga nai lo isi cereal. I atunuu e le o ola ai le fala, e fautuaina le araisa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O pi, pi ma lentils e tusa ai ma le XE e mafai ona le amanaia, talu ai o le 1 xE o loʻo i ai i le 7 tbsp. sipuni o nei oloa. Afai e mafai ona 'ai e sili atu ma le 7 tbsp. sipuni o pi, ona faaopoopo lea 1 XE.

Mea gaosi susu. I lona tino, o le susu o se faʻafefiloi o gaʻo, proteins ma gaʻo i totonu o le vai. O susu e maua i le suauu, kulimi mumu ma le kulimi mamafa. O nei oloa e le oi ai le XE, talu ai e leai ni gaʻo. O squirrels o cheese cheese ia, e le maua foi le XE. Ae o le susu o le uʻamea ma le susu atoa o loʻo aofia ai gaʻo. Tasi le ipu susu = 1 XE. O le kulimi e tatau foi ona iloiloina i mataupu e faaopoopo i le paluga po o le falaoamata. E te le manaʻomia le faitauina o le pata, kulimi kulimi ma le kulimi gaʻo (ae afai e te faatauina le kulimi i totonu o se faleoloa, ia faʻalatalata i le susu).

1 sipunipuni o le sugar granulated = 1 XE. Mafaufau pe afai e te faaopoopo i ai 3-4 vaega o le suka faamamaina i pancakes, ma isi. = 1 XE (faaaoga i le tulaga o le hypoglycemia).

O le tasi vaega o asikulimi e aofia ai le 1.5-2 XE (65-100 g). Sei o tatou tago i ai e pei o se meaʻai (o lona uiga, e tatau ona e 'ai muamua i le aoauli poʻo se salatisi o kapeti, ona faʻataʻitaʻiina ai lea - mo le suamalie - suamalie). Ona faʻagesegese ai lea o le faʻaaogaina o gaʻo.

E tatau ona manatua e sili atu le kulimi kulimi kulimi nai lo o le kulimi kulimi, aua o loʻo i ai le tele o gaʻo lea e faʻagesegese ai le inu o gaʻo, ma maualuga ai le maualuga o le suka suka. Ma o siama e leai se mea e sili atu nai lo le suavai suamalie tiogo, lea e liusuavai i le maualuga televave i le manava ma e vave ona gauai, ma faateleina le maualuga o le suka toto. E le fautuaina le kulimi kulimi i le i ai o le mamafa o le mamafa o le tino, aua e maualuga tele i le kalori.

Mo i latou e maua i le maʻisuka ituaiga II, mo i latou o loʻo mamafa, ma mo i latou o nisi mafuaʻaga latou te le manaʻo e faʻaalu se taimi e faia ai ituaiga o faʻatusatusaga ma le siakiina o le tagata lava ia, ua fautuaina e vavaeese oloa o loʻo i ai vailaau faʻamaʻi vailaau faʻamaʻi mai le faʻaauau pea ma tuu ai i latou e taofi le hypoglycemic taulaʻi.

Meat ma iʻa

O nei oloa e le oi ai ni meaʻai gaʻo, o lea e le manaʻomia ai le mafaufauina e XE. Faʻasalalau e naʻo le faʻaogaina o auala faʻapitoa e kuka ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a kukaina ni gaʻo, e faʻapipiʻi le mincemeat i le falaoa ua susu i le susu. Aʻo lei faʻavelaina, o loʻo tilotila ile tipi i falaoa, ma iʻa i falaoamata poo paluga (batter). E tatau foi ona e mafaufau i vaega falaoa o mea faaopoopo faaopoopo.

Berries ma fua

1 xE aofia ai:

  • i le afa o vine, faʻi, corncob,
  • tasi apu, moli, pi, tasi pi, persimmon,
  • tolu tangerines
  • tasi fasi fasi melonini, pineapple, tilo,
  • tolu i le fa apricots poo plums.

O fua laʻititi e taʻua o lauti tiva e aunoa ma se paʻu: strawberries, cherries, cherries - one saucer = 1 XE. Laʻau laʻitiiti: fugalaau, strawberries, blueberries, blueberries, lingonberries, currants, vineberries, ma isi mea - tasi ipu ipu = 1 XE. O vine e aofia ai le tele o gaʻo, o loʻo faavae i luga o le 3-4 vine tele - o le 1 XE lenei. O nei fualaʻau e lelei tele e 'ai ma le suka maualalo (hypoglycemia).

Afai e te faʻamago fua, ona manatua lea e naʻo le vai e mafai ona faʻamalolo, ma o le tele o mea e gaosia ai le gaʻo e le suia. O le mea lea, i fualaau mamago, XE e tatau ona iloiloina.

Faailoilo 1 XE o loʻo aofia i:

  • 1/3 ipu ipu suamalie (o le mea lea, e tatau ona inu i na o le suka maualalo)
  • 1 cup kvass po o le pia
  • 1/2 ipu vai sua.

O vaiinu ma vai inu meaai e le oi ai XE. Ae o suavai manaia masani ma suamalie e tatau ona mafaufau i ai. O le 'ava malosi e le o aofia ai i le faʻavasegaina o areto falaoa. O loʻo tuʻuina atu i se isi vaega o le encyclopedia o le maʻisuka.

Isi oloa

E mafai ona e fuafua le aofaʻi o XE i soʻo se oloa faʻatau i le faleoloa. E faapefea? Vaavaai i le afifi, o lona uiga o le aofaʻi o le porotini, gaʻo ma gaʻo i le 100 g o oloa. Mo se faataitaiga, o le 100 g o le yogurt e aofia ai le 11.38 g o carbohydrates, lea e tusa ma le 1 XE (tatou te iloa e 12 g o haʻaʻapoʻa = 1 XE). I le tasi pusa o yogurt (125 g) tatou te maua 1.2-1.3 XE, i le faasologa.

O ia laulau e toetoe lava o meaʻai uma lava, o lona uiga e mafai ona e maua i taimi uma le anotusi o le XE i soʻo se oloa e le masani ai.

O se laulau faapitoa o 'aiga o falaoa ua atiaʻe (silasila i lalo), lea na faaopoopo ai oloa faapitoa e fuafua i luga o mea o loʻo iai i totonu o le eletise i le XE.

Igoa o le SuafaAofaʻiga o oloa e aofia ai 1 XE
Mea gaosi susu
Milu, kefir, kulimi o soʻo se mea oona gaʻo1 ipu (200 ml)
Kati le laumeipe afai e le faʻafefeteina i le suka, ona le manaʻomia lea o le tausitusi
Leʻau suamalie100 g
Pulu, kulimi kulimie le manaʻomia le tausitusi
Syrniki1 le averesi
Bakery ma falaoamata fua
Areto (paʻepaʻe, uliuli), falaoa (sei vagana ai pata)1 fasi pepa (25 g)
Fusi20 g
Pelu falaoa1 sipuni (15 g)
Pule1 sipunipuni faatasi ai ma se slide
Soʻo se ituaiga falaoamata1 sipunipuni faatasi ai ma se slide
Fusi3 tetele (15 g)
Faʻailoa le meaʻai35 g
Meaʻai Fefete Iva25 g
Oona pancakes1 i totonu o se tamai pani
Fritters1 le averesi
Dumplings2 pcs
Dumplings4 pc
Meat pieafa afa
Pasta ma meaʻai
Noodles, Vermicelli, Soo, Pasta1.5 punetini (15 g)
Porridge mai soʻo se cereal (pata, araisa, semolina, oatmeal, karite, millet)2 sipuni tele
Meat products mixed with bread or starch
Cutila ma le faʻaopoopoga o taʻavale1 le averesi
Sausage, kuka sipuni150-200 g
Fua ma fua
Pineapa1 fasi (90 g)
Apricot3 ala (110 g)
Paloni400 g ma se peel
Orange1 ala (170 g)
Faʻiafa (90 g)
Vine3-4 fua tetele
Cherries15 tele vine (100 g)
Pamekaisa1 tele (200 g)
Fualaʻauafa o fua (170 g)
Pear1 ala (90 g)
Meloni300 g ma se pulu
Fua80 g
Fualaau150 g
Kiwi150 g
Mango80 g
Tangerines3 laiti (170 g)
Peach1 ala (120 g)
Plums3-4 ala (80-100 g)
Persimone1 ala (80 g)
Apple1 le fua (100 g)
Berries (strawberries, lingonberries, vine, currants, blueberries, gooseberries, raspberries)1 ipu (140-160 g)
Fualaau aina mamago (apricots mago, vine, pulu)20 g
Fualaau faisua
Suauu kuka1 itiiti (65 g)
Palu falai2 sipuni tele
Palu pateta1.5 punetini
Puki pateta25 g
Legumes7 sipuni
Fugaafa o le cob (160 g)
Kāreti175 g
Beetroot1 tele
Isi fualaau faisua (kapisi, radisa, radisa, kukama, tamato, zucini, aniani, gaʻo)e le manaʻomia le tausitusi
Soya, suauu fualaʻaue le manaʻomia le tausitusi
Nati, fatu (mama mama e tusa ma le 60 g)e le manaʻomia le tausitusi
Sweets
Tuna vine1 sipuni (12 g)
Suga faamama2.5-4 vaega (12 g)
Honey, jam1 sipuni
Ice cream50-65 g
Juices
Apple1/3 ipu (80 ml)
Vine1/3 ipu (80 ml)
Orange1/2 ipu (100 ml)
Tomato1.5 ipu (300 ml)
Carrot1/2 ipu (100 ml)
Kvass, pia1 ipu (200 ml)
Lemonade3/4 ipu (150 ml)

O le XE, e pei o soʻo se eletise XE, e iai ona tosoga: o le filifilia o se meaai e tusa ai ma le XE e le faigofie i taimi uma, talu ai o mea taua uma o meaai e tatau ona faʻaaoga i le meaʻai: carbohydrates, proteins, fat, vitamins, ma microelements. E fautuaina e fomaʻi le tufatufaina o le caloric o le taumafa i aso taitasi i le mamafa o mea autu: 50-60% o gaʻo, gaʻo 25-30% gaʻo ma 15-20% o palatini.

E te le manaʻomia faʻapitoa le fuafuaina o le aofaʻi o porotini, gaʻo ma calories.Taumafai e 'ai e pei o sina suauu ma gaʻo meaʻai pe a talafeagai ma faalagolago i fualaau faisua ma fualaau aina ma ia mautinoa ia mafaufau i le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

Mai le 10 i le 30 XE i le aso e tatau ona ulu atu i le tino o le tagata, e faalagolago i le ituaiga o gaioiga faaletino, tausaga ma le mamafa o le tino (silasila i le laulau i lalo).

Ituaiga o gaoioiga faaletinoO le aofaʻiga manaʻomia ole XE i le aso
Galue malosi25-30
Galuega maʻaleʻale, mamafa le mamafa o le tino21
O le malosi faaletino, faʻapea foi ma tagata talavou i galuega faʻapitoa, e aunoa ma le oona17
Tagata le toaaga, faʻapea foʻi ma le sili atu ma le 50 tausaga, ma le mamafa masani poʻo le tele o le meaʻai 1 tikeri14
2-3 tikeri tagata gasegase tuusao10

O gaʻo uma e ulu i le tino e tatau ona faʻasoa saʻo i le aso e tusa ai ma taumafataga e tusa ai ma le fua o le insulin ma le gaioiga faaletino. I lenei tulaga, o le tele o meaʻai e gaʻo ai le carbohydrate e tatau ona i ai i le afa muamua o le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, ave se alii talavou e iai le maʻisuka o loʻu maʻisuka, o le tino o le mamafa o le tino, o loʻo galue i se komepiuta, ma savali tele i aso uma ma asiasi atu i le vaitaʻele 2 taimi i le vaiaso, o lona uiga, o le malosi faaletino. E tusa ai ma le laulau, e manaʻomia lona 17 XE i le aso, e tatau ona tufatufaina atu mo le ono taumafataga i le aso: mo le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le afiafi, pe a ma le 25-30% o le aofaʻi o le kalori (o lona uiga, 3-5 XE) o le a manaʻomia, -15% (o lona uiga, 1-2 XE). O le tufatufa atu o meaʻai e faalagolago lea i togafitiga faapitoa ole inisalini, ae i soo se tulaga lava, e le tatau ona silia le 7 XE i le 1 falaoa.

E tatau ona manatua e tatau ona faʻatusalia gaʻo meaʻai i meaʻai, o lona uiga, 14-15 areto falaoa e tatau ona sau mai le falaoa, cereal ma fualaʻau, ae le sili atu i le 2 XE mai fua. O suga faigofie e tatau ona le sili atu i le 1/3 o le aofaʻiga o meaʻai gaʻo, lea e le sili atu i le 50 kalama.

Laʻu falaoa i McDonald's

Mo i latou o loʻo 'ai pe na o sina meaʻai i McDonald's, matou te tuʻuina atu foi se laulau o XE o loʻo aofia ai i le lisi o lenei faʻalapotopotoga:

TotoXE aofaiga
Hamburger, Cheeseburger2,5
Big Mac3
Makchiken3
Royal Cheeseburger2
McNuggets (6 pcs.)1
Fries Farani (tamaititi o loʻo galue)3
Fries Farani (vaega masani)5
Fuamoa o fualaʻau0,6
Kelati poo le fufuluga ice cream3
Caramel Ice Cream3,2
Vali ma apu, cherries1,5
Pusa faʻatau (vaega masani)5
Sprite (tulaga masani)3
Fanta, Cola (tulaga masani)4
Oona oona (tulaga masani)3
Hot Chocolate (Standard)2

I le maʻisuka ituaiga 1, e taua le iloa pe o le a le fua o le inisalini e maua pe a uma ona 'ai. O le tagata gasegase e tatau ona siakiina pea le meaai, siaki pe o se oloa faapitoa e talafeagai mo meaai paleni i ni maʻi tigaina. E tatau ona faʻaeteete le tausiga pe a fuafua le faʻasologa o le "ultrashort" ma le "inosia" puupuu mo le tuiina aʻo lei faia ni taumafataga.

O le kulimi o le areto o se polokalama faafetai lea e faigofie ai ona fuafua le tele o le carbohydrate e sau mai meaai. O pusa faapitoa e aofia ai le igoa o le oloa ma le voluma poʻo le aofaiga e tutusa ma le 1 XE.

Faamatalaga lautele

E tasi le falaoa e tutusa lelei ma le 10 i le 12 g o suka o le gaʻo lea na faʻafefeteina ai le tino. I Amerika, 1 XE o le 15 g o carbohydrates. O le igoa "falaoa" vaega e le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi: o le tulaga maualuga - o le gaosiga o le carbohydrate o le 25 g falaoa - o se vaega e tusa ma le 1 cm le mafiafia, vaevaeina i ni vaega se lua.

E faʻaaogaina laulau o falaoa i le lalolagi atoa. E faigofie mo tagata maʻisuka mai atunuu eseese e fuafua le aofaʻi o meaʻai gaʻo mo se taumafataga se tasi.

O le faʻaaogaina o le system XE faavaomalo e faʻaaogaina ai le faiga faʻapitoa o le fuaina o oloa ao leʻi 'ai: o mea taitasi e iai le aofaʻiga o XE mo se mamafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 1 XE o se ipu susu, 90 g o launiu, 10 g o le suka, 1 le loloto le loloto.

O le sili atu o le aofaʻi o gaʻo (i tulaga o 'aiga o falaoa) o le a maua i le isi taumafataga le maʻisuka, o le maualuga o le fua o le insulin e "toe totogi" le tulaga o le postprandial. O le sili atu ma le faʻaeteete e mafaufau ai le tagata maʻi XE mo se oloa faapitoa,o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le maualuga o le kulukose.

Le faʻamautuina o faʻataʻitaʻiga, puipuia le faʻafitauli o le hyperglycemic, e tatau foi ona e iloa GI pe. O le faailo e manaʻomia e malamalama ai i le vave vave ona tulaʻi le toto toto pe a 'ai le ituaiga o meaai filifilia. Igoa i le "fast" carbohydrates e itiiti le soifua maloloina o le maualuga GI, faatasi ai ma "lemu" gaʻo gaʻo maualalo ma maualalo faʻasinomaga glycemic.

I atunuu eseese, 1 XE e iai ni eseesega i le igoa: "carbohydrate" poʻo le "malulu" iunite, ae o lenei mea moni e le afaina ai le aofaiga o carbohydrates mo le tulaga faatauaina.

O le a le laulau XE?

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga toto 1, o le maʻi e feagai ma le tele o faigata i le tuufaatasia o le lisi sili ona lelei. Mo le toʻatele, o le 'ai e avea ma faʻasalaga: e tatau ona e iloa meaʻai e aafia ai le maualuga, pe fia se mea e mafai ona e' ai. E manaʻomia lou faʻaeteete faʻapitoa i le aofaʻi o gaʻo.

O le faʻamatalaga o iunite falaoa mo ituaiga uma o meaʻai e mafai ai e oe ona 'ai lelei, e puipuia ai le tupu malosi o fua o le suka. Ua lava le tilotilo i luga o le laulau e vave ona fuafuaina le tele o mea e gaʻo ai le tino i le 'aiga o le aoauli po o le' aiga o le taeao. O se polokalama faapitoa XE e mafai ai e oe ona filifili meaai sili ona lelei e aunoa ma le sili atu o le taumafa i aso taitasi o mea inu gaʻo.

Manatua! Pe a fuafuaina ni iunite falaoa, o le ituaiga o vevela ma togafitiga o le kuka e tatau ona amanaia. E le o iai ni gaʻo meaʻai i le sami, o le liua i le XE e le talafeagai, ae o se fasi laupepa, paluga falaoamata ma sina pulu i totonu o le suauu manogi, e tatau ona amanaia pe a fuafua le aofaʻi o meaʻai. O le tulaga lava lea e tasi i cutlets: o le tuufaatasiga o le pipi ma le puaa, falaoamata, sina fasi falaoa e manaomia ai le tala o mea gaʻo e tusa ai ma le laulau XE, e tusa lava pe iai se auala e kuka ai le uila.

E fia iunite falaoa e te manaʻomia e maua i le aso

O le tulaga masani XE e le oi ai. Pe a filifilia le sili atu o le aofaʻi o gaʻo ma le aofai o meaʻai, e taua le mafaufau:

  • tausaga (i tagata matutua, o le gasegase o le sosolo malie)
  • soifuaga (galuega faʻapitoa poʻo gaoioiga faʻaletino),
  • maualuga o le suka (malosi),
  • o le i ai poʻo le leai o ni paʻu faaopoopo (faʻatasi ma le tele o mea, o le XE masani e faʻaitiitia).

Taimi faatapulaa i le mamafa masani:

  • ma galuega faʻatupuina - e oo atu i le 15 XE,
  • ma maualuga galuega faaletino - e oʻo atu i le 30 XE.

Faʻatapulaʻa faʻataʻitaʻiga mo le manuʻa:

  • faʻatasi ai ma le leai o se faʻagasologa o tupe, galuega faʻavae - mai le 10 i le 13 XE,
  • galuega mamafa mamafa - e oo atu i le 25 XE,
  • gaioiga faʻatinoina lelei - e oo i le 17 XE.

E tele fomaʻi e fautuaina le paleni paleni, ae maualalo le palapeti. O le faʻamaumauga autu - o le aofaʻi o iunite falaoa ma lenei auala i meaʻai e faʻaititia i le 2.5-3 XE. Faatasi ai ma lenei faiga, i le taimi e tasi, e maua mai le maʻi mai le 0.7 i le 1 le falaoa. Faatasi ai ma se vaega itiiti o mea inu oona, o le tagata gasegase e tele atu fualaau faisua, o le aano o aano o manu, iʻa e maualalo le gaʻo, fualaau 'aina, lanu lanu. O le tuufaatasiga o palatini ma vitamini ma gaʻo fualaʻau e maua ai le tino ma le malosi ma mea e manaomia. O le tele o le maʻisuka o loʻo faʻaaogaina se mea e maua ai le meaʻai i lalo ifo o le palapala, o loʻo faʻaalia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le suʻega o le vaiaso i le suʻega o le kulukose o le toto ma i le fale suʻesuʻe o se falemaʻi. E taua le i ai o se glucometer i le fale e siakiina pea le faitauina o le kulukose.

Alu i le tuatusi ma vaʻavaʻai i le laulau o meaʻai o le iodine mo le vevela.

Cereals, pasta, pateta

Suafa igoa Aofaʻiga o oloa i le 1 XE
Soo se fata (raw)1 tbsp. sipuni ma se paʻu (15 gr)
Pasta (faʻagogo)4 tbsp. punetini (15 gr)
Pasi (kuka)50 gr
Laʻu suka1 tbsp. sipuni ma se paʻu (15 gr)
Sisi laisa50 gr
Oatmeal2 tbsp. sipuni ma se paʻu (15 gr)
Paranesi50 gr
Suauu pe tao taofi70 gr
Leta lauti1 pc (75 gr)
Palu falai50 gr
Palu pateta (i luga o le vai)75 gr
Palu pateta (i le susu)75 gr
Maseta pateta (eleele vevela)1 tbsp. se sipuni
Uma pateta25 gr
Potato pancakes60 gr
Puki pateta25 gr
Breakfast cereals (cereal, muesli)4 tbsp. sipuni

Mea inu, Ju

Suafa igoa Aofaʻiga o oloa i le 1 XE
Coca-Cola, sprite, mea mataga, ma isi.100 ml (0.5 ipu)
Kvass / Kissel / Compote200-250 ml (1 le ipu)
Oona suamalie100 ml (0.5 ipu)
Vai vine70 ml (0.3 ipu)
Sua sua90 ml (0.4 ipu)
Fua o le vine140 ml (1.4 ipu)
Peina sua100 ml (0.5 ipu)
Cabbage juice500 ml (2.5 ipu)
Laʻau suamalie160 ml (0.7 ipu)
Laʻau faʻamalolo90 ml (0.4 ipu)
Gooseberry sua100 ml (0.5 ipu)
Osisi suamalie160 ml (0.7 ipu)
Karoti sua125 ml (2/3 ipu)
Kukama sua500 ml (2.5 ipu)
O le sua o le Beetroot125 ml (2/3 ipu)
Pulu fualaau70 ml (0.3 ipu)
Tomato juice300 ml (1.5 ipu)
Apu Apple100 ml (0.5 ipu)

Iloiloga ma le faʻaaogaina o XE

E manaʻomia e le tagata maʻi suka ona fua ni iunite falaoa ina ia mafai ai ona fuafua le sao ole inisalini. O le tele o gaʻo meaʻai e tatau ona e 'ai, o le maualuga atu lea o le fua o le homone. Ina ia faʻamafanafana 1 'ai le XE, 1.4 U o le inisalini puupuu e manaʻomia.

Ae o le tele o iunite falaoa ua fuafuaina e tusa ai ma laulau ua saunia, e le faigofie i taimi uma, talu ai e tatau i se tagata ona faʻaaogaina meaʻai o le protein, gaʻo, minerale, vitamini, o le mea lea, e fautuaina ai e le au atamamai le fuafuaina o calorie i aso taʻitasi e le malosi o meaʻai autu e aina: 50 - 60% - carbohydrates, 25-30% mo gaʻo, 15-20% mo faʻamalosi.

E tusa ma le 10-30 XE e tatau ona tuʻuina atu i le maʻisuka i le aso, o le aofaiga tonu e faʻatatau saʻo i le matua, mamafa, ituaiga o gaoioiga faaletino.

O le tele o meaʻai gaʻofale e tatau ona tuʻuina i le taeao; o le lisi o vaeluaga e tatau ona faʻalagolago i le togafitiga o le inisalini. I soo se tulaga, e sili atu i le 7 XE e le tatau ona sau i se tasi meaai.

E le tatau ona i ai ni meaʻai e gaʻo ai meaʻai (gaʻo, falaoa, fualaau faisua) - 15 XE, fualaau 'aina, o vine e le sili atu ma le 2 iunite. Mo vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie, e le silia le 1/3 o le aofaʻi. I le masani ai o le toto kulukose i le va o meaai autu, e mafai ona e faʻaaoga se oloa e aofia ai le 1 le iunite.

Glycemic Product Index

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le na o le i ai o le gaʻo i totonu o se oloa faapitoa e taua, ae faʻapea foi le vave ona gauai ma ulufale i le toto. O le smoother o le carbohydrate o loʻo faʻapalaina, o le faʻaitiitia o le faateleina o le kulukose toto.

GI (glycemic index) o le faʻateleina o le faʻaalia o meaʻai eseese i le toto glucose index. O oloa e maua ai se faasinomaga maualuga (sugar, sweets, sugary, preserves) e tatau ona tuuese mai lau lisi. Faʻatagaina e faʻaaoga na o le 1-2 XE sweets e taofi ai le hypoglycemia.

Itū Pale - O vaega ia o le gaʻo gaʻo mo tagata mamaʻie maua i le maʻisuka. O a ni iunite falaoa ma o a latou mea? Sei o tatou ufiufi se isi vaega paepae i lo tatou iloa e uiga i le maʻisuka i lenei tusiga. Soifua maloloina lelei i tagata uma! Sa ou filifili i le asō e talanoa e uiga i mea e le mafaamatalaina i falaoa, lea e toatele na faalogo i ai, ae le o tagata uma e iloa le mea. O le a ou le natia, i le taimi muamua e oo lava ia te au o se vaomatua tele. Ae o mea uma na amata ona faʻaaoga i le gasologa o le taimi. Ua ou toe talitonu foi o mea uma e oo mai ma le poto masani.

O le mea lea, o meaʻai falaoa e masani lava ona faʻaaoga e tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1, ae e le faapea e le mafai ona faʻaaogaina e tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2. I upu faigofie, o se areto falaoa o se faʻataʻitaʻiga mo le fuaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo. I le faapuupuuga, o lenei faailo e taua foi XE.

I le amataga, o oloa taitasi e aofia ai gaʻo, proteins, carbohydrates ma mea e faapaleni ai meaola, ia e pei o le fiber. Mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, e tasi le vaega e taua - carbohydrates, lea e faʻateleina ai le suka toto. O pulu ma gaʻo e mafai foi ona faʻalauteleina le maualuga o le suka, ona o mea ia e fai mo le faʻapipiʻi o mea inu gaʻo i totonu o le tino. Ae o lenei faagasologa e umi ma i nisi o gasegase e le afaina, aemaise i tamaiti. E ui lava e le o mafaufau uma tagata, ma o le a ou taʻuina atu ia te oe, o le mea lea

Aisea e faʻafefete ai le areto falaoa

O lenei iunite ua taua o le falaoa ona e fuaina i se vaega o falaoa. 1 XE e aofia ai le 10-12 g o carbohydrates.O le 10-12 g o vailaʻau 'oloʻo aofia ai i le afa afa fasi falaoa' otiʻoti i se lautele o le 1 cm mai se falaoa masani. Afai e te amata faʻaaogaina ni falaoa, ona ou fautuaina oe e fuafua le aofaʻi o meaʻai gaʻo: 10 po o le 12 kalama. Na ou aveina le 10 kalama i le 1 XE, e foliga mai ia te aʻu, e faigofie atu ona faitau. O le mea lea, o soʻo se oloa o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi e mafai ona fuaina i vaega o falaoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, 15 g o soʻo se cereal o le 1 XE, poo le 100 g o le apu foi e 1 XE.

E mafai faapefea ona fuafua pe fia le XE i se oloa faapitoa? E faigofie. O oloa taʻitasi e maua ai faʻamatalaga e uiga i le tuufaatasiga. E taʻu mai ai le tele o gaʻo, gaʻo ma puluvaʻa e aofia i le 100 g o lenei oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, ave se afifi i falaoa falaoa, e fai mai 100 g ei ai le 51.9 carbohydrates. Matou te faia le vaega:

100 g o oloa - 51.9 g o suauu

X koluma oloa - 10 g o suauu gaʻo (pe 1 XE)

E aliali mai (100 * 10) / 51.9 = 19.2, o lona uiga, 10.2 kalama o falaoa e aofia i le 19.2 g. carbohydrates poʻo le 1 XE. Ua uma ona ou faaaogaina e ave i le auala lenei: Ou te vaevaeina le 1000 e ala i le aofaʻi o mea inu o lenei oloa i le 100 g, ma e sili atu le tele e te manaʻomia e ave ai le oloa ina ia aofia ai le 1 XE.

Ua uma ona saunia ni laulau eseese, lea e taʻu mai ai le tele o meaai i sipuni, tioata, fasipepa, ma isi mea faapena, e aofia ai le 1 XE. Ae o nei fuainumera e le saʻo, e faʻaalia. O le mea lea, ou te fuaina le numera o iunite mo oloa taitasi. O le a ou fuafua pe fia le tele e te manaʻomia e ave ai le oloa, ona e fuaina lea i luga o se meaʻai kuka. E tatau ona ou avatu i le tamaititi le 0.5 XE apples, mo se faataitaiga, ou te fua i luga o le fua o le 50 g. E mafai ona e maua le tele o ia laulau, ae ou te fiafia i lenei mea ma ou te fautuaina oe e sii maia.

Pauna Autu Faitau le Laulau (XE)

1 NOFOAGA UNIT = 10-12 g o meaʻai gaʻo

* Tele. I totonu o le kulimi 1 XE = 2-4 tbsp. punetuni o le oloa (50 g) e fuafua i foliga o le oloa.

* 1 tbsp. se sipuni o sela o le suka. I totonu o le kulimi 1 XE = 2 tbsp. sipuni tele o le oloa (50 g).

NOFOAGA MA PEPA (MA TOTONU MA MEA)

1 XE = aofaiga o oloa i le kalama

1 tele

1 fasi pepa (vaega o le koluse)

1 fasi pepa

1/2 fasi, ala

7 sipuni

12 vaega, laiti

1 fasi pepa

1/2 tele

1 fasi mea itiiti

8 sipuni

1 tele

10 vaega, ala

1 fasi mea itiiti

2-3 vaega, ala

1 fasi pepa

3-4 vaega, laiti

1/2 fasi, ala

Blueberries, currants curis

* 6-8 Art. punetini o vine, e pei o fugalaau, currants, ma isi mea, e tutusa ma le 1 ipu (1 tea ipu) o nei fua. E tusa ma le 100 ml o le sua (e aunoa ma le faaopoopo o le suka, 100% suamalie) e aofia ai le 10 g o gaʻo.

O le a foliga mai ia te oe e faigata ma faigata. O le mea lenei i le taimi muamua, ma pe a mavae ni nai aso o toleniga faifai pea, e amata ona e manatuaina, ma e le toe tatau ona e faitauina, ae na o le mamafa o se aofaiga o meaai i luga o le fua. I le uma, o le mea masani tatou te faʻaaogaina le seti o oloa. E mafai lava ona e faia se laulau o oloa tumau oe lava.

O le a le iunite falaoa mo?

O le mea lea, e aliali mai e taʻitasi ma maua lona inumaga o le inisalini, ae e mafai ona faʻatusatusa se coefficient approximate. O le a lenei fuataga ma le auala e fuafua ai, o le a ou taʻuina atu i se isi tusitusiga, lea o le a tuuto atu i le filifilia o se fualaau o le insulin. E le gata i lea, o vaega o falaoa e mafai ai ona tatou fuafua le tele o le mea tatou te faʻamaina ai gaʻo i le tasi taumafataga ma le ao.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e le o lona uiga e tatau ona tatou faʻamalosi atoa mai mea e gaʻo ai le tino, aua tatou te manaʻomia ina ia maua e le tino le malosi mo le ola. Afai o le mea e ese mai ai, o mea e gaosia ai gaʻo, o le malamalama o le XE o le a le afaina ai i tatou. O tausaga taʻitasi o loʻo i ai lona lava tulaga masani i le gaosiga o gaʻo.

I lalo ifo, ou te tuʻuina atu se laulau e faʻaalia ai le matua e te manaʻomia e faʻaaogaina ai gaʻo i le falaoa.

O le mea lea, mo tagata matutua e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le o mauaina le inisalini, o le iloiloina o iunite falaoa e manaʻomia foi e iloa ai pe o oe o meaʻai gaʻo. Ma afai o lea, ona tatau lea ona faʻaitiitia le faʻaaogaina i le matua o le matua e faʻaaoga ai le mamafa o le tino.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka ituaiga 1, e manino mea uma.O le a le mea e fai i le maʻisuka ituaiga 2? Faʻapea ua maeʻa ona e fuafuaina le tele o lau 'ai i' aiga taʻitasi i le ao, ma o lenei fuainumera e maualuga atu nai lo le masani, ma o le suka e le lelei tele. Faʻafefea ona faʻaaoga lenei malamalama i le faʻatinoga? O iinei e mafai ona e "taamilo" faatasi ai ma le tele o mea inu, ma amata ona faʻaitiitia pe toe suia foi i latou i oloa maualalo maualalo. I le auala, ua uma ona ou tusia e uiga i le faasino igoa ma e mafai foi ona ou sau i luga le laulau i totonu o le tusiga. E mafai e oe, ioe, mafaufau i ni sipuni, tipi le falaoa ile mata, ma isi, ae o le taunuuga o le a le saʻo, e tele na vavaeeseina i le asō, ma a taeao o le a ese.

E manino lava mea uma i iina. E 25 XE i le aso, aveese le 5 XE ma vaʻai i le mea e tupu, ae le vave, ae i totonu ole aso. I lenei tulaga, aua nei suia le faiga o gaoioiga faaletino ma le tagofia o fualaau.

E foliga mai o mea uma na ou manao e fai atu e uiga i iunite falaoa. Sa ou taumafai e faamatala atu ia te oe e uiga i latou i oʻu tamatamailima, ae afai e te le malamalama i se mea, ona e fesili lea i faamatalaga. Ou te fia iloa lou manatu e uiga i le tusiga. Pe na aoga lenei malamalama ia te oe? E te faʻaaogaina i le lumanaʻi?

E pei ona e iloa, naʻo na meaʻai e aofia ai meaʻai e maualuga le maualuga o le suka. O lona uiga, afai e te 'ai i le sanuisi ma le suauʻu, pe a uma le 30-40 minute e maualuga le maualuga o le suka, ma e sau mai le falaoa, ae le mai le pata. Afai e le salalau le sanuisi lava ma le pata, ae o le meli, o lona uiga o le a maualuga le maualuga o le suka i le taimi muamua - i le 10-15 minute, ma a maeʻa le 30-40 minute o le ai ai le lona lua o le suka o le maualuga o le suka - mai le falaoa. Ae afai mai le falaoa o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o lona uiga, mai le meli (po o le suka), e pei ona latou fai mai ai, oso ai, o le mea e afaina ai le tagata maʻi i le maʻisuka. Ma o nei mea uma ona o le falaoa o le gasegase o meaʻai gaʻo, ma le meli ma le suka i le faʻaogaina vave.

O le mea lea, o se tagata e maua i le maʻisuka e ese mai i isi tagata e tatau ona ia siakiina le taumafaina o meaʻai ei ai vailaʻau faʻamalosi, ma manatua i le fatu o latou mea vave ma o le a faʻagesegese ona faʻaleleia le suka suka.

Ae pe faʻapefea ona saʻo le fuafuaina o le fua talafeagai o oloa e aofia ai gaʻo? A uma mea uma, o nei mea uma e matua eseese lava i latou lava ia latou mea aoga ma le afaina, o mea e aofia ai, ma le kalori. Ina ia fua faʻatasi ma soʻo se metotia lelei ile fale, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se sipuniti poʻo se ipu tele, o nei meaʻai sili ona taua e le mafai. I le auala lava lea e tasi, e faigata tele ona fuafua le tele o le tele o aso masani o oloa. Ina ia faafaigofieina le galuega, ua maua mai e le au fai meaʻai le ituaiga o mea masani - o se falaoa, lea e mafai ai ona e vave mafaufau i le aoga o le gaʻo o le oloa.

O faʻavae eseese e mafai ona valaʻau i ai i se eseʻesega: o se vaega faʻamalosi, se vaega o le carbohydrate, o se sui, ma isi mea faapena. E le suia le inumaga, o le mea e tasi ma le mea e tasi. O le faaupuga "keke se tasi" (faʻapuʻupuʻu XE) e sili atu ona taatele. XE ua faʻalauiloaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka maua le inisalini. O le mea moni, e sili ona taua mo i latou le tausisia o le taumafa i aso taitasi o mea inu gaʻo e tutusa ma le inisalini ua tui, a le o lea e oso i luga le maualuga o le suka (hyper- or hypoglycemia). Faʻafetai i le atinaʻeina o le XE polokalama, o tagata gasegase maua i le maʻisuka na maua le avanoa e fai saʻo ai se lisi o meaʻai, faʻatauvaʻa sui nisi o mea taumafa o loʻo i ai ni meaʻai gaʻo ma isi.

XE - e pei o se ituaiga o "fua o fua" mo le faitauina o gaʻo. Mo se tasi falaoa e tasi na ave le 10-12 g o meaʻai gaʻo. Aisea e 'ai ai falaoa? Aua o loo i ai i le 1 fasi falaoa e mamafa ile 25 g. O se mea masani lea e maua pe afai e te tipiina le ipu ile 1 cm mai le falaoa e pei o se piliki ma vaeluaina i le afa - pei o le falaoa e masani ona tipi i le fale ma le potuʻai.

O le XE system e faavaomalo, lea e mafai ai e tagata o loʻo nonofo i le maʻisuka ona faʻatautaia ma le iloiloga o le aoga o le gaʻo o oloa mai soʻo se atunuʻu i le lalolagi.

I faʻavae eseese o loʻo i ai ni ata e ese mai ai mo le gaʻo gaʻo i le 1 XE - 10-15 g.E taua le iloa o le XE e le tatau ona faʻaalia soʻo se numera faʻamaonia, ae e aoga mo le faigofie o le faitauina o meaʻai gaʻo taumafa i meaʻai, lea o le a mafai ai ona e filifilia le fualaau manaomia o le inisalini. I le faʻaaogaina o le XE, e mafai ona e lafoaia le mamafa o taumafa. XE e faʻatagaina oe e fuafua le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma le fesoasoani o se tilotilo, faatasi ai ma le fesoasoani o volumes e faigofie mo le iloa (se fasi pepa, se ipu, se mea, se sipuni, ma isi mea), ao le i oʻo i le taeao, aoauli po o le 'aiga o le afiafi. A maeʻa ona e iloa pe o le a le tele o le XE o le ae ai i le taumafataga, e ala i le fuaina o lau suālaʻau ao leʻi 'ai, e mafai ona e ulufale i le fualaau talafeagai ole inisalini puupuu ona siaki lea o lou suka suka pe a uma ona' ai. O lenei mea o le a aveesea ai se numera tele o faafitauli faʻaleaoga ma mafaufau ma faʻapolopolo lou taimi i le lumanaʻi.

E tasi le XE, e leʻo totogiina e le inisalini, e maualuga le maualuga o le maualuga o le toto toto i le 1.5-1.9 mmol / L ma e manaʻomia pe tusa o le 1-4 IU o le inisalini mo le faʻamalosi, lea e mafai ona maua mai lau tusi o oe lava e siakiina.

O le mea masani, o le malamalama lelei o le XE e talafeagai mo tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I, ae o le maʻisuka ituaiga II, o le caloric aso taitasi ma le tufatufaina sao o le gaʻo gaʻo mo taumafa uma i le aso atoa e sili atu ona taua. Ae tusa lava i lenei tulaga, mo le vave suia o nisi oloa, o le fuafuaina o le aofai o le XE o le a le matua tele.

O le mea lea, e ui lava o iunite e taʻua o le "falaoa", e mafai ona e faʻaalia i totonu e le gata o le falaoa, ae o isi foi oloa e aofia ai meaʻai gaʻo. Ae le gata i lea, e te le tau manaʻomia fua! E mafai ona e fuaina le XE ma teaspoons ma punetini, tioata, ipu, ma isi.

O le a le Atofe Paga ma o le a le mea latou te '' ai '?

Pe a faʻapipiʻi se lisi o aso taʻitasi, na o meaʻai e faʻateleina ai le toto suka e tatau ona mafaufau i ai. I se tagata soifua maloloina, o le pancreas e maua ai le tele o le insulin i le tali atu i se taumafataga. O se taunuuga, e le faateleina le maualuga o le suka i le toto. I le maʻisuka malosi, ina ia mafai ona faatumauina le maualuga o le suka o le toto, ua faamalosia i tatou e aʻafia le inisalini (po o le suka-lowering drugs) mai fafo, suia ai le fualaau e fuafua i le a ma le tele o tagata e 'ai. O le mafuaaga lena e taua ai le iloa pe faapefea ona faitauina na meaʻai e faʻateleina ai le suka toto.

E faʻapefea ona fai?

Taumafai meaai i taimi uma e le manaʻomia! Sa suesue e saienitisi ia oloa ma tuufaatasia se laulau o mea inu gaʻo po o Unite falaoa - XE i totonu mo tagata e maua i le maʻisuka.

Mo le 1 XE, o le aofaiga o oloa e aofia ai le 10 g o le suka. I se isi faaupuga, e tusa ai ma le XE, o na oloa e aofia i le vaega e faʻaopopoina le maualuga o le suka i le toto o loʻo faitauina

Palu (falaoa, falati, oats, millet, karite, rice, pasta, noodles),
fualaau suamalie ma fualaau suamalie,
susu, kefir ma isi oloa gaosi susu (sei vagana ai le gaʻo sina gaʻo),
e pei foi o nisi ituaiga o fualaau faisua - pateta, sana (pi ma pi - i ni aofaiga tele).
ae o le mea moni, o sukalati, kuki, laʻau suamalie - e faʻamapulaʻaina i meaʻai i aso taitasi, lemonade ma le suka mama - e tatau ona faʻamapulaʻaina i le taumafataga ma faʻaaogaina i le tulaga o le hypoglycemia (faʻaitiitia o le suka o le toto).

O le maualuga o le gaosiga o mea taumafa o le a afaina ai foi le toto toto. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o paluga pateta o le a faʻaleleia le maualuga o le toto nai lo le tao po o le falai. O le sua o le Apple e maua vave ai le maualuga o le suka i le toto e faatusatusa i le aano o le apu, faapea foi le laisa ua teuteuina nai lo le faaleagaina. O meaʻai ma mea malulu e faʻagesegese ai le faʻafefe o le kulukose, ma faʻavave le masima.

Mo le faʻaogaina o le tuufaatasia o le taumafataga, o loʻo i ai ni laulau faʻapitoa o Unite falaoa, lea e tuʻuina atu ai faʻamaumauga i luga o le aofaʻi o oloa eseese e gaʻo ai le gaʻo e aofia ai le 1 XE (O le a ou tuʻuina atu).

E taua tele le aʻoaʻoina pe faapefea ona fuafua le aofai o XE i meaʻai e te 'ai!

E i ai le tele o oloa e le aʻafia ai le suka o le toto:

o fualaau faisua nei - soo se ituaiga kapisi, radisa, kāloti, tamato, kukama, lanu mumu ma lanu meamata (sei vagana ai peta ma sana),

greens (sorrel, dill, pasili, letusi, ma isi mea), puʻamu,

pata ma fualaʻau manogi, mayonnaise ma le paila,

faʻapea foi iʻa, aano o manufasi, moa, fuamoa ma a latou oloa, sisi ma le siʻi kuka,

nati i se vaega itiiti (e oo i le 50 g).

O le vaivai o le suka e maua mai ai pi, pi ma pi i totonu o sina meaʻai i luga o le itu (sei oʻo i le 7 tbsp. L)

E fia ni taumafataga e tatau ona i ai ile aso?

E tatau ona i ai ni meaai se tolu, faapea foi taumafataga masani, e taʻua o meaai mama mai le 1 i le 3, o lona uiga. I le aotelega, atonu e ono 'aʻai. A faʻaaogaina le insuline (Novorapid, Humalog), e mafai ai ona faʻafefe. E mafai ona faʻatagaina pe afai e leai se hypoglycemia pe a fuʻe se meaʻai (faʻaitiitia le suka o le toto).

Ina ia mafai ona faʻasaʻo le aofaʻi o meaʻai faʻamaʻi faʻamaʻi faʻasaina ma le fua o le inisalini pisipisia o loʻo faʻatonutonuina,

o se faiga o le falaoa ua atiaʻe.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e toe foʻi atu i le autu "Rational Nutrition", fuafua i meaʻai uma o le kalori i lau aso uma, ave le 55 poo le 60% o le meaʻai, fuafua le numera o kilokalo e tatau ona maua mai i gaʻo.
Ma, vaevaeina lenei tau i le 4 (talu ai o le 1 g o carbohydrates e maua ai le 4 kcal), tatou te maua le aofaʻi o aofaʻi gaʻo i le kalama. I le iloaina e 1 XE le tutusa ma le 10 kalama o meaʻai gaʻo, vaevaeina le tau o aso taʻitasi i le 10 ma maua le ao ole aso ole XE.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o oe o se tamaloa ma galue faaletino i se fale e fausia ai, o lau 'oloa o calorie i aso uma e 1800 kcal,

60% o le 1080 kcal. I le vaeluaina o le 1080 kcal i le 4 kcal, matou te maua ai le 270 g kalama.

O le vaevaeina o le 270 kalama i le 12 kalama, tatou te maua 22.5 XE.

Mo se fafine faigaluega faaletino - 1200 - 60% = 720: 4 = 180: 12 = 15 XE

O le tulaga maualuga mo se tamaitai matua ma e le maua le mamafa o le 12 XE. Breakfast - 3XE, lunch - 3XE, 'aiga o le afiafi - 3XE ma mo snacks 1 XE

E faapefea ona tufatufa nei iunite i le aso atoa?

Talu ai ona o le iai o ni meaai se tolu (o le taeao, o le aoauli ma le taumafataga o le afiafi), e tatau ona tufatufaina atu le tele o gaʻo i le va oi latou,

i le amanaʻiaina o mataupu faavae o meaʻai lelei (sili atu - i le afa muamua o le aso, itiiti - i le afiafi)

ma, ioe, tuuina atu lou tuinanau.

E tatau ona manatua ile tasi taumafataga e le fautuaina e 'ai i le sili atu i le 7 XE, talu ai o le tele o meaʻai gaʻo e te' ai i le tasi 'aiga, o le maualuga o le maualuga o le glycemia ma le fua o le inisalini puupuu o le a faateleina.

Ma o le fua o le pupuu, "meaai", insulin, e tasi le taimi e faia, e le tatau ona silia ma le 14 iunite.

O le mea lea, o le tufatufaina o meaʻai i le va o taumafa autu e mafai ona faapenei:

  • 3 XE mo le aiga o le taeao (mo se faataitaiga, oatmeal - 4 punetini (2 XE), sanuisi ma le siisi poo aano o manu (1 XE), sisi le kuka ma le lanu meamata poo le kofe ma suamalie).
  • Taʻaloga - 3 XE: supa kuka ma kulimi kiripulu (e le o faitauina e le XE) ma le 1 le fasi falaoa (1 XE), fasi falao po o le iʻa ma salalau fualaʻau i le gaʻo vailaʻau, leai ni pateta, sana ma leki (e le o faitauina e le XE), paluga pateta - 4 sipuni (2 XE), se ipu tioata e le o faʻasalaina
  • Dineri - 3 XE: omeletisi fua o 3 fuamoa ma 2 tamato (e le faitauina e le XE) ma le 1 fasi falaoa (1 XE), le kulimi 1 ipu tioata (2 XE).

O le mea lea, i le aotelega tatou te maua le 9 XE. "Ma o fea oi ai le isi 3 XEs?" E te fesili.

O le XE totoe e mafai ona faʻaaoga mo mea e taʻua o snack i le va o meaai autu ma le po. Mo se faʻataʻitaʻiga, 2 XE i foliga o le 1 faʻi e mafai ona 'aiina i le 2.5 itula pe a uma le' aiga o le taeao, 1 XE i le ituaiga o apu - 2.5 itula i le maeʻa o le aoauli ma le 1 XE i le po, i le 22.00, pe ae tuiina le umi o le insulin .

O le malologa i le va o le taeao ma le aoauli e tatau ona 5 itula, faapea foi i le va o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi.

A maeʻa le taumafataga autu, pe a uma le 2.5 itula e tatau ona iai se meaʻai = 1 XE

O taumafataga masani ma le po e faʻamalosia mo tagata uma e tui inisalini?

E le manaʻomia mo tagata uma.O mea uma lava e taʻitasi ma e faʻalagolago i lau tulafono o togafitiga o inisalini. E masani lava ona feagai le tagata ma se tulaga faapena pe a fai e tagata le taeao po o le aoauli ma e le fia taumafa i le 3 itula uma pe a uma ona 'ai, ae, manatuaina fautuaga ina ia maua se meaai i le 11.00 ma le 16.00, latou te "toso" XE ia i latou lava ma maua le kulūkose.

O taumafataga umi e manaʻomia mo i latou o loʻo iai le tele o aʻafiaga o le hypoglycemia 3 itula talu ona 'ai. E masani lava e tupu lenei mea, pe a faaopoopo atu ile inisalini puupuu, faʻapipiʻi le inisalini i le taeao, ma maualuga le fualaau, o le hypoglycemia faʻaopoopoga i le taimi lea (o le taimi e tuʻuina ai le maualuga o le inisalini puupuu ma le amataina o le inisalini faaumiumi).

A maeʻa le 'aiga o le aoauli, pe a oʻo i le umi o le inisalini o loʻo i le pito i luga o le gaioiga ma e sili atu ona maualuga i le gaioiga o le inisalini puupuu, e faia aʻo leʻi faia le aoauli, e ono mafai foi ona maualuga le hypoglycemia ma 1-2 XE e manaʻomia mo lona puipuiga. I le po, i le 22-23.00, pe ae taitaia le inisalini faaumiumi, meaʻai i le aofaiga o le 1-2 XE (sosoʻo lemu ) mo le puipuia o le hypoglycemia e manaʻomia pe afai o le glycemia i lenei taimi e itiiti ifo i le 6.3 mmol / l.

I le glycemia i luga aʻe o le 6.5-7.0 mmol / L, o se meaʻai i le po e mafai ona oʻo atu ai i le taeao o le hyperglycemia, aua e le lava le inalini i le po.
O taumafataga umi e fuafua e taofia ai le hypoglycemia i le ao ma le po e le tatau ona sili atu nai lo le 1-2 XE, a leai o le ae mauaina le hyperglycemia nai lo le hypoglycemia.
Mo taumafataga umi e avea o se mea puipuia i se aofaiga e le sili atu i le 1-2 XE, e le faʻaopoopoina le inisalini.

E tele faʻamatalaga e tautalagia e uiga i iunite falaoa.
Ae aisea e te manaʻomia ai le mafai ona faitauina? Mafaufau i se faataitaiga.

Faapea ua iai sou mita toto kullukose ma e te fuaina le glycemia aʻo leʻi 'ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o oe, e pei o taimi uma, o le iniseti 12 inisalini na faatonuina e lau fomaʻi, 'ai se ipu falaoa ma inu i se ipu susu. O ananafi na e faʻaaogaina foi le lava fualaau e tasi ma 'ai le falaoʻo e tasi ma inu i le susu lava e tasi, ma a taeao e tatau ona e faia tutusa.

Aisea? Aua o le taimi lava e te alu ese ai mai le masani masani, e vave ona suia lau faʻamatalaga glycemia, ma e le o se mea lelei. Afai o oe o se tagata tusitusi ma iloa pe faapefea ona faitauina le XE, ona le fefe ai lea mo oe. I le iloa o le 1 XE e iai le 2 PIECES o le inisalini puupuu ma le iloa pe faapefea ona faitauina le XE, e mafai ona e fesuisuiai le tuufaatasiga o le taumafataga, ma o le mea lea, o le fua o le insulin e pei ona e manatu ai e fetaui, e aunoa ma le fetuunaʻi o taui o le maʻisuka. O lona uiga o aso nei e mafai ona e 'ai le falaoa mo le 4 XE (8 punetini), 2 fasi falaoa (2 XE) ma le sisi poʻo le aano o le taeao ma faʻaopopo le inisalini puupuu i nei 6 XE 12 ma maua ai se faʻamaliega lelei.

Le taeao a taeao, afai e te le manava, e mafai ona e faʻatapulaʻa oe i le ipu tii ma 2 sandwiches (2 XE) ma naʻo le 4 iunite ole inisalini puupuu, ma i le taimi lava e tasi e maua ai se taunuuga lelei. O lona uiga, o le tino o le falaoa e fesoasoani i le tuiina o le inisalini puupuu e pei ona tatau ai mo le faʻaaogaina o gaʻo, leai se mea (lea e mafua mai i le hypoglycemia) ma le itiiti (lea e mafua mai i le hyperglycemia), ma tausia le lelei o le maʻisuka taui.

Meaʻai e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma se faʻatapulaʻa

fualaau faisua uma sei vagana ai pateta ma sana

- kapisi (ituaiga uma)
- kukama
- letusisi lau
- greens
- tamato
- pepa
- zucchini
- eggplantal
- beets
- kāloti
- pi vine
- radisa, radisa, pine tipi (lanu laiti) (talavou)
- meaʻai, gaʻo
- pulou
- lauti, kofe e aunoa ma le suka ma le kulimi
- vai o minerale
- mea inu i mea suka

O fualaʻau aina e mafai ona 'aina faʻatoʻa, kuka, tao tao, kuka.

O le faʻaaogaina o gaʻo (suauʻu, mayonnaise, kirimi kirimoli) i le sauniuniga o ipu fuālaʻau e tatau ona laʻititi.

Meaʻai e tatau ona faʻaaogā i le faʻaogaina

- aano o manu
- iʻa maualalo-gaʻo
- susu ma meaʻai susu (gaʻo maualalo)
- sisi lalo ifo o le 30% gaʻo
- kosi falaoa e itiiti ifo i le 5% gaʻo
- pateta
- sana
- kulimi mama (pi, pi, lentils)
- gaʻo
- pasta
- falaoa ma falaoa oloa (e le o tamaoaiga)
- fua
- fuamoa

"Faʻaalia" o lona uiga o le afa o lau masani masani

Mea e tatau ona faʻamaonia pe faʻamapulaʻaina i le tele e mafai ai

- pata
- suauʻu fuāuu *
- gaʻo
- kirimi kirimoli, kulimi
- e sili atu i le 30% le gaʻo
- kosi falaoa i luga o le 5% gaʻo
- mayonnaise
- meaʻai gaʻo, ulaula meaʻai
- sooga
- iʻa fagota
- paʻu o se manulele
- meaʻai aano, iʻa ma fualaʻau i totonu o le suauu
- nati, fatu
- suka, meli
- jam, jams
- suti, sukalati
- keke, keke ma isi mea faʻafiafia
- kuki, pasi
- ice cream
- meainu suamalie (Coca-Cola, Fanta)
- ava malosi

Afai e mafai, o se auala e kuka ai e pei o le fuluina e tatau ona le aofia ai.
Taumafai e faʻaaogā ipu e mafai ai ona e kuka e aunoa ma le faaopoopoina o gaʻo.

* - o le suauu manogi o se vaega talafeagai o meaai i aso uma, ae peitai, ua lava le faaaogaina i ni mea laiti.

O a mea e gaosia ai le gaʻo

O meaola o loʻo i ai i le natura e vaevaeina i:

O nei vaega e lua ua vaevaeina i ni ituaiga se lua:

Mo le gaʻoina ma le tausisia o le suka toto masani, e taua tele gaʻo faʻamalosi tino. E aofia ai lau laʻau. O vailaʻau 'oloʻo aofia ai i totonu o loʻo iai uiga taua:

  • faamalieina le fiaai ma fatufatu se lagona o le mautonu,
  • aua le faateleina le suka
  • faʻamaonia le galuega o le manava.

E tusa ai ma le fuataga o le faʻasili, e vaevaeina gaʻo i le:

  • digestible (falaoa pata, fua suamalie, ma isi),
  • telegese-eli (e aofia ai mea taumafa ei ai le maulalo ole igoa, mo se faataitaiga, buckwheat, falaoa atoa).

Pe a faʻapipiʻi se lisi, e aoga le mafaufau e le gata o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, ae faʻapea foi le lelei. I le maʻisuka, e tatau ona e gauai atu i suauu masini e leai ni digestible (ei ai se laulau faapitoa o ia oloa). Latou faʻamamafa lelei ma e itiiti ifo le XE i le 100 g o le mamafa o oloa.

Ina ia sili atu ona faigofie le fuaina o meaʻai i le taimi o taumafataga, na o mai ai le aufailotu a Siamani ma le manatu o le "areto o le falaoa" (XE). E masani ona faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai se lisi o le maʻisuka ituaiga 2, peitai, e mafai ona faʻaaoga lelei mo le maʻisuka ituaiga 1.

O se areto falaoa ua taua ona o le fuaina o le falaoa. I le 1 XE 10-12 g o meaʻai gaʻo. O le aofaiga tutusa e aofia ai le afa afa fasi falaoa 1 cm lefiafia, vavae ese mai se falaoa masani. Peitai, faʻafetai i le XE, gaʻo gaʻo i soʻo se oloa e mafai ona fuaina i lenei auala.

Auala e fuafua ai XE

Muamua e tatau ona e sailia le tele o le carbohydrate i le 100 g o oloa. E faigofie ona fai lenei mea i le tilotilo i le afifi. Mo le faigofie o le faʻatusatusaga, tatou te avea o se faavae 1 XE = 10 g o le suka. Seʻi faapea o le 100 g o le oloa tatou te manaʻomia e aofia ai le 50 g o gaʻo.

Matou te faia se faʻataʻitaʻiga i le maualuga o le aoga: (100 x 10): 50 = 20 g

O lona uiga o le 100 g o le oloa e aofia ai le 2 XE. E totoe na o le mamafa o meaʻai kuka kuka e fuafua ai le tele o meaʻai.

I le taimi muamua, o aso uma o le XE e foliga mai e faigata, ae o le faasolosolo lava e avea ma masani. E taumafaina e se tagata le seti lava o meaai. E faʻatatau i le masani a le tagata maʻi, e mafai ona e faia se lisi o aso taʻitasi mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

E i ai oloa, o lona tuufaatasiga e le mafai ona iloa e ala i le tusitusi i luga o le afifi. I le aofai XE i le 100 g o le mamafa, o le a fesoasoani le laulau. O loʻo aofia ai meaai sili ona lauiloa ma faʻaalia le mamafa e faavae i le 1 XE.

GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
Fagu o susu, kefir, yogurt200-250 ml
Paʻu o falaoa papaʻe25 g
Paʻu o le falaoa20 g
Pasta15 g (1-2 tbsp. L.)
Soo se cereal, falaoamata15 g (1 tbsp.)
Potato
kuka65 g (1 aʻa tetele)
falai35 g
palu pateta75 g
Kāreti200 g (2 pi.)
Beetroot150 g (1 p.)
Nati70-80 g
Peni50 g (3 tbsp. L. Lauina)
Orange150 g (1 p.)
Faʻi60-70 g (afa)
Apple80-90 g (1 p.)
Suga faamama10 g (2 fasi vaega)
Sukalati20 g
Meli10-12 g

O se mea itiiti e uiga i oloa gaosi. Ina ia fuaina le tele o meaʻai e 'ai, e sili lava le faʻatau o se kuka. E mafai ona e fuaina fua i ipu, sipuni, tioata, ae o le taunuuga o le a latalata. Mo le faʻaogagofie, fomaʻi e fautuaina le amataina o se tusi o le tagata lava ia ma tusi i lalo le aofaʻiga o le XE faʻamaʻaina ma le tui o le inisalini faʻatoʻilaloina i totonu.

Carbohydrates i oloa eseese e mafai ona ese le lelei.

Afai o se fasi falaoa i le 1 XE ua faʻamago, o le aofaʻi o gaʻo inu o le a le suia. E tutusa lava le mea e mafai ona fai mo falaoa ma falaoamata.

E sili atu ona lelei le faatauina o pasta o le gaosiga o fale. E tele a latou fiva, ma faʻagesegeseina ai le faʻafefe o le kulukose.

Afai e te kuka pancakes poo pancakes, o le aofaʻiga o le XE e faʻamauina i le paʻu, e faʻavae i luga o ana oloa gaosi.

O le ituaiga o cereal pe a fuafua le XE e le afaina. Ae ui i lea, e aoga le gauai atu i ia faailoilo:

  • glycemic index
  • aofaiga o vitamini ma minerale,
  • kuka vave.

Cereals with index glycemic low level, e pei o le teu, ua sili atu le lemu. O le falaoamata vela o le a sili atu ona vave faʻavavevave nai lo sina kuka.

Mai oloa susu susu XE o le a aofia ai:

I totonu o le kusi kulupu - naʻo le paletini, i kirimoli suamalie, kulimi (gaʻo kulimi) (o kulimi kulimi atonu e aofia ai gaʻo).

E tele le XE e maua i fua suamalie, o le tele oi latou o vine (1 XE - 3-4 vine). Ae i totonu o le 1 ipu o fualaau suamalie (currants, lingonberries, fulafula) - na o le 1 XE.

I le aisa kulimi, sukalati, suamalie suamalie XE se numera tele. O nei mea taumafa e tatau ona vavae ese mai le taumafataga, poʻo le faitauina tonu o le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

XE e toesea i aano o manufasi ma iʻa, o le mea lea, o nei oloa e le o aofia ai i le fuafuaina.

Aisea tatou te manaʻomia XE?

O le manatu o le "areto o le falaoa" e manaʻomia e fuafua ai le saofaga o le inisalini. I le 1 XE, e manaʻomia ile 1 pe 2 tootoo o le hormone. E le mafai ona e fai atu mautinoa pe o le a le maualuga o le suka e mafai ona tulaʻi pe a uma le 1 XE. O le tau maualalo e 1.7 mmol / L, ae o le tagata taʻitasi e mafai ona oʻo i le 5 mmol / L. O le taua tele o le fua faatatau o le faʻaaogaina o le kulukose ma le faʻalogo i le homone. I lenei tulaga, o le a maua e tagata taitoatasi se fualaau o le inisalini.

O le malamalama i le manatu o le "areto o le falaoa" o le a le afaina ai tagata ei ai le maualuga o le suka, ae o le mafatia mai le gaʻo. O le a fesoasoani i le puleaina o le tele o le carbohydrate e faʻaaogaina i le aso ma saunia saʻo se lisi o meaai.

E fia le XE e manaʻomia?

Mo se tasi meaai autu, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona 'ai e oʻo i le 6 XE. O auala autu o le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi: e mafai ona sili atu le maualuga o kalori.

I le va o ia mea, ua faʻatagaina e faʻaaogaina le 1 XE e aunoa ma le inisalini, pe a faʻatonuina le puleaina o le suka.

O le masani o le XE i aso taʻitasi e fesuisuiai e faalagolago ile tausaga ole maʻi:

  • mai le 4 i le 6 tausaga - 12 XE,
  • mai le 7 i le 10 tausaga - 15 XE,
  • mai le 11 i le 14 tausaga - 16-20 XE (mo tama, faʻaaogaina o le XE),
  • mai le 15 i le 18 tausaga - 17-20 XE,
  • tagata matutua mai le 18 tausaga - 20-21 XE.

O le mamafa o le tino e tatau ona mafaufauina. Faʻatasi ai ma lona le lava, e fautuaina e faʻaopoopo le faʻaaogaina o gaʻo i le 24-25 XE, ma afai ole mamafa, faʻaititia i le 15-18 XE.

E taua tele le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo faʻapalaina i le taimi o le paʻu o le mamafa ina ia leai se faʻafitauli mo le tino.

O le faiga mo le fuafuaina o iunite falaoa e le tatau ona na o le tasi lea pe a fuafua le maualuga ma le tulaga lelei o meaʻai ua ave. Ua naʻo le faavae mo le puleaina o lau meaʻai gaʻo. Meaʻai e tatau ona faʻamanuiaina ai le tino, faʻatumu i vitamini ma minerale.

Mo meaai paleni e maualuga lona lelei, e tatau ona e faʻaitiitia le tele o meaʻai gaʻo, aano o manu ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaʻau, vine ma fua. Ma aua nei galo e uiga i le pulea o lou maualuga suka. E na o le auala lenei e mafai ai e se tagata maʻi i le maʻisuka ona maua le lotogatasi ma ia lava.

E faʻafefea ona faʻatusatusa iunite falaoa

Ole fuaina o vaega ole falaoa e mafai ai ona e pulea le maualuga o le glycemia i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, faʻamautuina le gaʻo ma le lipid metabolism, o le lisi lelei o lisi mo tagata maʻi e fesoasoani i le totogiina o le maʻi, ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli.

O le a le 1 le falaoa e tutusa ma, pe faʻapefea ona liua lelei gaʻo gaʻo i se tau aogā ma pe faʻapefea ona fuafua mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le a le tele o le inisalini e manaʻomia e ave ai le 1 XE? E tasi le XE e tutusa lelei ma le 10 g o gaʻo, e aunoa ma le mea o loʻo iai i le fiber dietary ma le 12 g e faʻaaogaina ai mea e faʻaaogaina ai meaʻai. O le taumafaina o le 1 iunite e mafua ai le faateleina o le glycemia e le 2.7 mmol / L; 1.5 iunite o le inisalini e manaʻomia e gauai ai lenei aofaiga ole kulukose.

I le i ai o se manatu i le tele o le ipu ei ai le XE, e mafai ona e faia lelei se meaʻai paleni i aso taitasi, fuafua le fua talafeagai o le homone e puipuia ai suauu. E mafai ona e faʻasalalau le lisi autu i le tele e mafai ai, o nisi o oloa e suia i isi e iai faʻamaufaʻailoga tutusa.

E faʻapefea ona saʻo le faitauina o iunite o meaʻai falaoa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka 2 o le maʻisuka, o le a le tele e faatagaina e faʻaumatia i le XE aso? Ole vaega e tutusa ma sina fasi falaoa e 25 g. O faailo o isi mea taumafa e mafai ona maua i le laulau o areto falaoa, lea e tatau ona i ai i taimi uma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O tagata maʻi e mafai ona 'aʻai i le 18-25 XE i le aso, e fuafua i le aofaʻi o le mamafa o le tino, le malosi o le gaioiga faaletino. O meaai e tatau ona vaevaeina, e tatau ona e 'ai e 5 taimi i le aso i ni vaega laiti. Mo le 'aiga o le taeao, e tatau ona e' ai 4 XE, ma mo le 'aiga o le aoauli, e tatau ona sili atu i le 1-2 le taumafataga o le afiafi, aua i le aso e faʻaalu e le tagata le tele o le malosi. E sili atu le 7 XE i le taumafataga e le faatagaina. Afai e faigata ona aloese mai laʻau suamalie, ona sili lea ona 'ai i le taeao po o le taimi e te taʻalo ai i taʻaloga.

Faʻamaumauga i le Initaneti

Faʻataʻitaʻiina o le falaoa i totonu o ipu faʻamamaina ma mea taumafa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faia e faʻaaoga ai le calculate i luga o le initaneti. O iinei e mafai ona e filifilia ai ipu, meainu, fualaau aina ma meaʻai suamalie, vaai i mea o lo latou kalori, o le tele o porotini, gaʻo, gaʻo, fuafua le aofaʻiga o XE mo se 'aiga se tasi.

Pe a fuafuaina le iunite falaoa mo le tuufaatasia o se lisi mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka faʻaaogaina se calculator, e tatau ona faʻaaogaina le suauʻu lea e faʻaopopo i salata poʻo le fuluina o meaai. Aua nei galo e uiga i le susu, lea e kuka ai le falaoʻo, mo se faataitaiga.

E fautuaina e faʻaopoopo le tele o fuālaʻau fou e mafai ona maua i le taumafa o le maʻisuka, aua o nei oloa e aofia ai le tele o vitamin taua, minerale, fiva fila, ma nai masini gaʻo. O fua e le faʻataʻitaʻiina e mauʻoa i le pectin, micro, macrocells. E le gata i lea, o nei oloa e maualalo le faasinomaga igoa. E tatau ona e iloa le taua i luga o le laulau o oloa XE mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, ma le maʻisuka. . O pusa, vine, vine, fig, melo o loʻo i ai le tele o meaʻai, ma e tatau i tagata gasegase ona aloese mai le faʻaaogaina.

Lisi o fasi falaoa e aofia ai fua mo le tuufaatasia o meaai mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka:

O le laulau fualaʻau sili ona lelei o 'aiga falaoa o oloa uma:

MeaCarbohydratesXE i le 100 g
Potato161,33
Eggplant40,33
Taaloga0,10
Paʻu paʻepaʻe40,33
Broccoli40,33
Toto le tipi20,17
Kāreti60,5
Tomato40,33
Beetroot80,67
Peʻe suamalie40,33
Paʻu40,33
Ierusalemaichokei121
Bow80,67
Zucchini40,33
Kukama20,17

Mo le maʻisuka, o susu susu susu oloa e leai ni suka e tatau ona faʻaumatia. Tasi le ipu susu e tutusa ma le 1 XE. E mafai ona e suʻeina le tele o iunite falaoa i totonu o le siʻisiʻi, cheeses, yogurt mai le laulau mo le fuafuaina o gaʻo, XE mo le maʻisuka.

Sour-milk products table bread table tables:

MeaCarbohydratesXE i le 100 g
Kefir40,33
Susu o susu40,33
Laʻu susu40,33
Ryazhenka40,33
Laʻau30,25
Paʻu kulimi30,25
Kati le laumei20,17
Yogurt80,67
Pulu10,08
Tanu Dutch00
Sisi kulimi231,92
Whey30,25
Tisaga fale10,08
Yogurt40,33

O le kulimi o se meaʻai aoga tele, aua e aofia ai protein, vitamini ma minerale. O nei mea e manaʻomia mo le tino e tupu ai le musika, faʻamalosi le fausaga o ponaivi o le puʻu, nifo. E manaʻomia faapitoa e tamaiti. E mafai ona faʻatagaina le gasegase e faʻaaogaina se mea gaʻo maualalo. E tatau ona maitauina o le susu susu e sili atu le suamalie nai lo le susu o povi. Ae e aoga tele mo le faʻamautuina o le motumotu o le intestinal, faʻamalosia le puipuiga.

O le isi mea aoga o le serum, lea e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le glycemia, faʻasolosolo ai gaioiga faʻasolosolo i le tino. O le tui malosi e fesoasoani e faaitiitia le mamafa o le mamafa.

O fusi, e sili ona lelei le 'ai o le tofu soy product. O vailaau faigata e tatau ona taumafaina i ni tapulaa ma ia mautinoa o le gaʻo e le sili atu i le 3%.

Faatasi ai ma le glycemia le lelei, e sili atu le lafoai atoa o le kulimi, kulimi mumu ma le pata. Ae e mafai ona 'aina le kusi falaoʻa e leai se gaʻo ma e tatau lava, ae i ni vaega laiti.

Meat ma fuamoa

E fia iunite falaoa o iai i totonu o se fuamoa? O chicken, o salu o salu e le o aofia ai gaʻo, o lea o lenei oloa e tutusa ma 0 XE. O le kulimi suauu e aofia ai le 4 g o le suka i le 100 g, o le XE o le 0.33. E ui lava i le tau maualalo, o fuamoa e maualuga tele-kalori, o loʻo aofia ai gaʻo ma pulu, e tatau ona amanaia pe a sauniuni le lisi.

O le faʻamaoniga o le XE e iai le tamaʻi mamoe, povi, lapiti o le lapiti, povi puaa ma le siva. E fautuaina le maʻisuka e kuka le gaʻo gaʻo ma iʻa. E tatau ona tuʻuina atu i le gaʻo, tao ma fualaau faisua ia e le faʻavela i le suauu. E le mafai ona tuʻufaʻatasia ia meaʻai i le aano ma pateta. O le faitauina o laulau falaoa e tatau ona taua i le suāuʻu ma mea manogi.

E tasi le sanuisi ma le puaa vela ma le paʻepaʻe e 18 g o carbohydrate ma o le fuafuaina o le XE e tutusa ma le 1.15. O sea aofaiga e mafai ona suia atoa se meaʻai poo se tasi meaai.

Ituaiga eseese o cereals

O le a le iunite o le falaoa, o le a le tele o le cereals ma cereals, o fea oi latou e mafai ona 'aina ma le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2? Buckwheat o le cereal sili ona ola maloloina, e mafai ona saunia mai le falala pe faaopoopo i le soupeti. O lona faʻaaogaina o loʻo i totonu o mea o le gaʻo gaʻo (60 g), lea e faasolosolo malie ona aʻafia e le toto ma e le mafua ai ona faʻafuaseʻi ona oʻo i le glycemia. XE = 5 iunite / 100 g

Uma aoga tele, flakes (5 XE / 100 gr). O sea oloa e kuka pe fufulu i le susu, e mafai ona e faʻaopopoina ni fasi fualaʻau, nati, sina meli. E le mafai ona tuʻu le suka, e faasaina le ula.

Pale (5.4), o le saito (5.5 XE / 100 g) o masini o loʻo i ai le tele o fiva laau, e fesoasoani e faʻafaigofieina le faʻaogaina o meaʻai, faʻaitiitia le faʻaleleia o gaʻo i totonu o le manava, ma faʻaitiitia ai le manaʻo.

O fualaau faasaina e aofia ai le araisa (XE = 6.17) ma le semolina (XE = 5.8). Grit Corn (5.9 XE / 100 g) e manatu ia e maualalo-carb ma e faigofie ona eli, e puipuia ai le maua o le mamafa o le mamafa, ae o loo i ai se tuufaatasiga aoga o vitamini ma minerale.

Ina ia mafai ona 'ai eseese ma i le taimi lava e tasi e le solia ai fautuaga a le fomaʻi, e tatau ona e nafa ma le filifilia o oloa ma auala e saunia ai ipu eseese. O le saʻo lelei o calories i aso taitasi e maua e le tino e taua tele foi.

O le manatu o le "areto o le falaoa" e tatau ona aʻoaʻoina e tagata mamaʻi uma i le maʻisuka, talu ai o lenei tulaga taua e taua mo le fuafuaina o le kalori mea o le meaai.

Mo tagata o loʻo mafatia i se ituaiga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, o oloa uma e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga se 3.

1. Meaʻai faʻatagaina (mea taumafa e mafai ona faʻaaogaina i na o faʻamalamalamaga faʻamaonia).

2. Meaʻai faʻatagaina (e mafai ona faʻaumatia e toetoe lava leai ni tapulaa).

3. Meaʻai leaga (meaʻai suamalie ma meainu e fautuaina e le fomaʻi e ave naʻo pe'ā iai se taufaʻatau poʻo le amataina o le hypoglycemia).

O se keke falaoa (XE) e faʻaaogaina e iloilo ai ma le iloa lelei mea o loʻo gaosi i le gaʻo.1 XE tutusa 12 g o le suka poʻo le 25 g falaoa o le sana.

Mafaufau i auiliiliga auiliili o oloa eseese ma ni uiga faapitoa, ma iloilo lo latou malosi.

Sweets include sugar, honey, gructose and glucose-rich rich fruits, juice, sugared drinks, jams and preserved, o meaʻai suamalie, ma isi. O isi meaai suamalie e aofia ai gaʻo, aʻo isi e aofia ai le falaoamata ma le tele o meaʻai. toppings.

O le maualuga o mea o loʻo i ai i totonu o mea suamalie i luga o le suamalie e mautinoa ai le vave faʻaaogaina: i totonu o ni nai minute talu ona uma le taumafataga, maualuga le maualuga o le kulukose o le toto o le tagata maʻi. O le mafuaʻaga lea e faʻaleagaina ai meaʻai mo tagata e maua i le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka. E fautuaina e fomaʻi mea taumafa suamalie pe afai ei ai se faʻafitauli o le hypoglycemia.

Mai i falaoamata, o falaoa e sili ona lauiloa. Mo le maʻisuka, e fautuaina e 'ai le falaoa mai le falaoamata (rye) falaoamata, falaoa o le falaoa, paʻu bun, etc. Afai e te oti se fasi keke 1 cm lefiafia mai se falaoa (o lona uiga o se koluse) ona vaeluaina lea i le afa, e mafai ona e maua se vaaiga e uiga i le "tele" o le areto falaoa. I nisi faʻamatalaga auiliili, o le faʻatulagaga o le falaoa mo iunite taʻitasi o le a tuʻuina atu i lalo.

A 'ai le falaoa o le rai ma le cereal ua tao, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e vave oʻo i le maualuga ae leʻi oʻo i le 30 minute talu ona' ai. O le taoina mai le falaoamata o le saito e vave faʻavaveina - i le 10-15 minute, lea e mafua mai i taunuuga le lelei mo se maʻi maua i le maʻisuka.

O fua masani e masani ai (buckwheat, rice, semolina, oat ma le millet) e aofia ai le tutusa o le aofaiga o meaʻai gaʻo: 2 leʻo punetala atoatoa o cereal e aofia ai le 1 XE. Buckwheat, millet ma le oatmeal e sili ona aoga. E vave ona vave faʻavave le manai ona o le toetoe lava a leai se fiva i totonu.

O le pasta e masani lava ona faia mai le falaoamata lelei, o le mea lea e vave lava ona vave gaoioi, lea e tatau ona amanaia pe a faia se meaai i aso uma.

O fua ma vine e matua ese lava mai le tasi i le isi i totonu oa latou kulukose. I le taimi lava e tasi, o le "sugar sugar" e faʻalagolago lava i le ituaiga: o apu suamalie ma manaia, pe a maeʻa i le vaega o meaʻai, faʻalautele le maualuga o le suka i le toto.

Faatasi ai ma "oloa e faasaina" o mea masani, o vine e tatau ona faia se iloiloga faapitoa. O ona fualaʻau e aofia ai le "mama" glucose, o le mafuaʻaga lea e mafai ai ona faʻaaoga e vave faʻaitiitia ai le hypoglycemia, ae o le taumafa masani e le fautuaina. Mo se mafuaaga tutusa, e le manaomia le aofia ai o mati, persimmons, vine, apricots ma mea mama i le taumafataga.

Fualaau suamalie ma fualaau, saunia ma le faaopoopo o le suka, ua faʻaaogaina e taofi ai le hypoglycemia. I le tele o vai ua saunia, o le fiber e matua leai lava, o le mea lea o loʻo i ai i totonu o ia oloa ia gaʻo vave vave ma faʻateleina le maualuga o le suka.

O fualaau faisua o se vaega sili ona taua o le maʻisuka i aso taitasi. E leai ni mea e mafai ona faigofie ona faʻaaogaina i le gaʻo ma gaʻo meaʻai, ae o le tele o cellulose, na faʻamatalaina auiliili i luga. O faʻasalaga e aafia ai na o ni fualaau faisua e aofia ai vailaʻau faʻamalosi i le tino (pateta, sana, legumes, ma isi mea). O le vaega mulimuli e tatau ona aofia ai i le faʻatusatusaina o le falaoa.

"E le mafai ona e taofiofia" e mafai ona e 'ai i le kapisi lanu mumu ma le kapisi paʻepaʻe, laʻau, radishes, radishes, tamato, kāloti, cucumama, eggplant ma zucchini, faapea ituaiga o aniani, letisi ma greens. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻatagaina e aofia ai oloa soya ma musika i le taumafataga.

O oloa gaosiga e mafai ona suamalie ma le faʻanofoina. Mea taumafa mai le vaega muamua (ice cream, sisi suamalie, yoghurts ma pata) e aofia ai i le ituaiga o suti, o lea e le tatau ai ona 'ai. Suavai suamalie suamalie suamalie (kefir, susu susu, ma isi)n.) aofia i le lisi autu, ae le galo e 1 le ipu inu susu e tutusa ma le 1 XE. O le kulimi suamalie, cheese cheese, cheeses ma le pata o loʻo iai le tele o gaʻo, ma o le mea lea e leai se sao i le faateleina o le kulukose toto.

O le mea pito sili ona faigata o le fuafuaina lea o le tele o aano o manufasi ma iʻa e fufulu. E tatau ona manatuaina o le "le faʻaleagaina" o loʻo ola i aano o manu, ham, dried male dried iʻa, aua e saoloto mai mea leaga. O oloa gaosi ua saunia (saisi, sausage, keke keke, ma isi mea) e masani ona aofia ai gaʻo (maso, falaoa ma falaoamata), ma o latou aofaiga tonu e matua faigata tele ona fuafua. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona faʻamavaeina oloa e tuʻufaʻatasia faʻatasi ma le maʻisuka. O nei meaai e sili ona saunia i le fale, tausia ma le faaeteete le tuufaatasiga o le vevela.

E matua faigata lava ona aofia ai le ava i le taumafataga - o le tele o ava malosi e aofia ai le tele o sukesi e faigofie ona maua. E le gata i lea, o le inupia e mafai ona tupu ai ni faʻafitauli o le maʻisuka (faʻailogaina o inisalini, meaʻai, ma isi).

I luga na matou iloiloina auiliili le manatu o le "areto o le areto." Po o le a lava le ituaiga o oloa o loʻo faʻaaogaina, o le 1 XE e aofia ai le 12 i le 15 g o gaʻo vailaʻau māmā faigofie. 1 XE faʻaititia le suka i le toto e ala i se faʻamautuina faʻamaonia, lea e 2.8 mmol / L ma e "vavaeeseina" e le 2 vaega o inisalini tui.

Ina ia mafai ona sili atu le faʻamaonia o lenei tau, tatou te fuaina le numera o oloa lauiloa e aofia ai i le 1 XE:

- e tusa ma le 30 g falaoa, 3-4 masi, 5-6 tamai meaʻai,

- 1 sipunipuni o falaoa ma falaoamata,

- 0.5 ipu pata (karite, falakate, millet, pela tila po o le oat),

- 0.3 ipu o le alalaʻau alalaʻau ua saunia,

- 0.5 cup pasta o le tele o laʻau,

- 1 pancake po o fasi fritters,

- 1 cheesecake o le lapopoa,

- 2 pusa vaʻavaʻai ma aano o manu,

- 4-5 faʻaogaina o fale,

- 1 le kuka poʻo le tao tao masini fasi pateta,

- 2 sipuni kuka masini pateta e aunoa ma ni mea faʻaopopo,

- 0.5 ipu o pi tao (pi, pi, lentils),

- 1 le ipu paluga o beets, kāloti, paluka, lapisi poʻo rutabaga,

- 0.5 kola o kuluga ua le kukaina,

- 3 ipu e leai ni gaʻo e leai ni popcorn,

- 1.5 ipu o le sua o fualaau faisua,

- 1 apu o le tele ole laʻau,

- 1 le uila,

- 1 sina moli po o le mandarin,

- 0.5 fualaau lapoa,

- 1 lapisi lapoa,

- 0.5 faʻi tele,

- 1 tamai pi,

- 3 tamai laumei,

- 0.5 fualaʻau lapopoa,

- 15-17 cherries poo 10 cherries,

- 0.3 kilokalama o le pulupulu tilotilo pe 0.3 kilokalama o le pulupulu o le melonini,

- 1 le faʻataunuʻuina o tioata vevela, currants, blueberries, honeysuckle, aronia, gooseberries, fugalaau, strawberries vao, strawberries, cranberries, cranberries poo le sami buckthorn,

- 2 aso po o le 1 sipunipuni o vine mamago.

E tusa ai ma fautuaga a tagata fai meaʻai, o manaoga o le tino i aso taʻitasi e le sili atu i le 24-25 XE. O le aofaiga ua faailoaina mo le sili atu o le faʻamavaeina e tatau ona vaeluaina i le 5-6 taumafataga i le aso atoa. Breakfast, lunch ma le 'aiga o le afiafi e tatau ona maualuga atu le kalori nai lo se taumafataga o le aoauli ma' taumafataga '' mamao.

Ina ia faia le lisi saʻo, e tatau ona fuafua le numera o kalori e manaʻomia, ma mafaufau i le soifuaga o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o lona matua, galuega, gaioiga faaletino ma nisi mea e faʻaaogaina. E fautuaina e suʻe fautuaga mai le endocrinologist.

A maeʻa le numera o iunite falaoa e tatau ona maua e le tino i le aso, e tatau ona fuafua le fua o le palatini, gaʻo ma gaʻo i ipu taʻitasi filifilia. I le iai o le mamafa o le mamafa, e manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le lipids i totonu o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, suia meaʻai gaʻo ma fualaau faisua, fala falala, ma isi). Le lava le mamafa o le tino, i se isi tulaga, e manaʻomia ai le tele o mea taumafa paleni. I le tautotogo, e puipuia ai le le atoatoa o le fualaʻau, e fautuaina e aofia ai fualaau aina fou ma fua i le taumafataga.

O le taumafa mo le maʻi suka e le itiiti ifo lona taua nai lo le tuufaatasiga o meaʻai na 'aina. O se filifiliga lelei o le 'ai lea i le 6 taimi i le aso (' aiga o le taeao, 'aiga o le aoauli,' aiga o le afiafi ma le 3 "taumafataga"). I le maʻisuka faʻalagolago i le insulin, e masani ona faʻaauau le inisalini i le tele o taimi i le aso, i le faasologa, o fualaau taitasi o le hormone e ulufale atu i le toto e manaomia ai le "taui" i le tulaga o se aofaiga o mea taumafa. Faʻatasi ai ma le leai o se suka, o le hypoglycemia ma isi vaivaiga o le tino e mafai ona atiaʻe.

Afai i le vaeluaga, mo se faataitaiga, i le va o le taeao ma le malologa o le aoauli, e le o fia inu le tagata maʻi, e mafai ona ia inu 1 ipu o lefirfir poʻo se isi mea susu susu, taumafa ni kuki pe 1 fualaau aina laiti.

I le maʻisuka ituaiga II, o le "vaevaega" masani e masani ona taua tele. O le masani ai o taumafa i le tino e faʻamautuina ai le maualuga o le toto toto, puipuia ai le tele o faʻafitauli.

Afai, e ui lava i fua uma na faia, o le maʻisuka e faigata i nisi faʻamaoniga, e tatau ona toe iloilo le fuafuaga o mea taumafa e tusa ai ma fautuaga a se fomaʻi.

I tulaga ketoacidotic, e tatau ona faaitiitia le aoga caloric o meaai i aso uma ona o le taua tele poʻo le le gaʻo o gaʻo.

Suauu ma isi mea faapena e tatau ona suia i gaʻo, ma sili atu i se foliga faigofie faigofie (e 'ai nisi fualaau, pateta, falaoa maualuga, ma isi).

A maeʻa le maʻi o le maʻisuka, e naʻo le tagata gasegase e mafai ona 'ai i fualaʻau manogi, fuālaʻau ma fualaau suamalie o loʻo i ai se tali alkaline. I le faʻaopoopoga, o le a aoga le vai o loʻo i lalo o le vai (e tusa ai ma fautuaga a fomaʻi). Afai o le faʻalavelave o le maʻisuka e le alualu i luma, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le faʻafeiloaʻiina o le falaoa ma le aano o manu i le lisi o aso taʻitasi.

I le hypoglycemia matautia, o le fuaina o taumafa i aso uma e faalagolago i le mamafa o le maʻi, tulaga o tagata taitoatasi ma le taimi o le atinaʻeina o lenei faʻalavelave. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o faʻafitauli o le glucose e foliga mai e 15 minute ao lei faia se taumafataga, e tatau ona e "faʻanofo" le taimi o le taumafataga, ma amata le taumafataga i meaʻai gaʻo suamalie (diges of bread, a slice of potatoes, etc.). O faailoga o le hypoglycemia ua matauina i le va o taumafataga e taofi ai foi gaʻo. Afai o le glucose e le o faʻatasi ma mea ua taʻua (precursors) (maʻi tiga, palloruli o le paʻu, diva, paʻu, poʻo le gaoia), e tatau i le tagata maʻi ona inu ipu ipu 0.5 ipu vevela manaia aʻo leʻi 'ai. Afai ei ai se faʻafitauli o le leiloa o le malamalama, e tatau ona sui le la i le suka o le siva poʻo le kulukose, i tulaga ogaoga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le kulukose oona.

Faʻatautauina o sela falaoa ma le tui o le inisalini

Faʻatulagaina o le falaoa e tatau ona i ai i aso uma e faʻamautinoa ai ua maua le aofaʻi tatau o meaʻai i le meaʻai. I le aluga o taimi, o le a fuafua e se tagata le XE ipu e aunoa ma le mamafa.

Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e taʻavale i tafatafa o le ipu malamalama, le tele o le fasi pepa poʻo le fuainumera o fualaau faisua ma fualaʻau. I le toetoe lava o falemaʻi uma e taulaʻi atu i le maʻisuka, o loʻo taʻua ai aʻoga o le maʻisuka. Latou te faʻamatalaina i le maʻisuka pe o le a le XE, pe faʻapefea ona faitauina i latou ma le auala e fai ai a latou meaai mo se taimi umi.

O kulimi o le areto o le maʻisuka o se autu taua mo uluai feutagaiga ma lau tausi soifua maloloina. E sili atu le vaeluaina i latou i ni meaai autu se tolu. E tasi pe lua iunite e mafai ona tuʻu mo meaʻai.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o le inisalini o le umi ma le vave faʻataʻitaʻiga ua faʻaalia. Ina ia aloese mai le hypoglycemia ona o le faaitiitia o le kulukose toto, e tatau ona e faʻaaoga 1 poʻo le 1.5 XE.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le aso masani o le falaoa o iunite e 10, ona sili lea ona faʻaaogaina i le aso atoa e ala ile vaevaeina i ni auala:

  • mo le taeao - 2 XE,
  • mo le malologa - 1 XE,
  • mo le malologa - 3 XE,
  • mo se meaai i le aoauli - 1 XE,
  • mo le 'aiga o le afiafi - 3 XE.

E mafai foi ona e tuua le 2 XE mo le 'aiga o le afiafi, ma faʻaaoga le falaoa mulimuli mo se taumafataga lona lua. Mo a taeao o le a sili ona lelei le 'ai o fualaʻau, o le tino o loʻo gauai le tino, ae o le suka o le a le faʻateleina le malosi.

E manaʻomia e kulupu taitasi le tele o le inisalini pe a sau i le maʻisuka ituaiga 1. 1 XE e mafai ona faateleina le kulukose toto e tusa ma le 2.77 mmol / L. Ina ia totogi mo lenei iunite, e manaʻomia lou ulufale i insulin mai le 1 i le 4 iunite.

O le fuafuaga masani mo le inuina o le inisalini i se tasi aso e iloa:

  1. i le taeao e taui mo se tasi iunite o le a e manaʻomia i se iunite o inisalini,
  2. i le 'aiga o le aoauli mo le tasi iunite faʻaaoga 1.5 IU o le inisalini,
  3. mo le 'aiga o le afiafi, e te manaʻomia le tutusa ole XE ma le insulin.

Ina ia totogi le maʻisuka ma ia tumau le kulūkose masani, e tatau ona e siakiina e le aunoa ia suiga i lou tulaga. Faʻaalia o fua o sugar i aso taitasi ma se glucometer. E tatau ona faia lenei mea ao le i 'ai meaai, ona faʻavae lea i luga o le kulutose amata ma le numera o le XE, faʻaaoga le inisalini i le fua talafeagai. Lua itula pe a uma se taumafataga, e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L. le suka.

I le maʻisuka ituaiga 2, e te le manaʻomia le suʻeina o le inisalini, e lava le faʻaaogaina o fualaau ma mulimuli i se meaai.

E tatau foi ona mafai ona faʻatulagaina le XE.

Mea ua maeʻa ma meaʻai falaoa

O tagata uma e maua i le maʻisuka o le a vave ona malamalama i le taua o le faitauina o ni falaoa. E tatau i le maʻisuka ona aoao e fuafua tutoatasi le numera o le XE i oloa gaosia ina ia mafai ai ona tuʻuina lelei a latou meaʻai.

Mo le faia o lenei mea, ua lava lea e iloa ai le tele o le oloa ma le aofaiga o carbohydrates i lona 100 kalama. Afai e vaevaeina le numera faʻamaonia o le gaʻo i le 12, ona mafai loa lea ona e iloa le taua o le XE i le 100 kalama. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le oloa maeʻa e tusa ma le 300 glama, o lona uiga o le tau maua mai o le XE e tatau ona faʻatolu faatolu.

A asiasi atu i falemaʻi, e tele lava ina faigata ile maʻisuka e faʻatautaia i le XE, talu ai o faʻataʻitaʻiga saʻo mo le sauniaina o ipu ma le lisi o mea e faʻaaogaina e le maua. O oloa maeʻa e ofoina atu i faleteuoloa poʻo faleaiga e mafai ona iai se tele o vaega, lea e matua aʻafia ai le manatu o le maʻisuka e uiga i le aofai o XE.

I le maʻisuka, o le taumafa o susu, cereals ma fualaau suamalie e tatau ona tapulaa. Ae ui i lea, o ia oloa o loʻo iai i soʻo se tulaga talafeagai mo le atoatoa o le faʻatinoina o le tino. O le mea lea, e aoga le faʻaaogaina o le laulau o iunite falaoa, lea e vave ona faailoa ai le numera o XE i se oloa faapitoa.

XE laulau mo oloa o vaega eseese

Mo tagata maʻi taitoatasi, o le endocrinologist o loʻo taʻu mai ai le maualuga o le maualuga o le gaʻo, ma le amanaʻiaina o mea o loʻo lisiina i le vaega muamua. O le tele o calories e faʻaaogaina e le maʻisuka i le aso atoa, o le maualuga o le aofaʻi o le XE, ae e le sili atu nai lo tapulaa faatapulaa mo se isi ituaiga.

O laulau o falaoa e tatau ona i ai i taimi uma. E tatau ona matau le fua o le mamafa o le oloa ma le XE: afai o le "apple apple" o loo faailoa mai, ona tele lea o le tele o iunite falaoa. Le tulaga tutusa ma soo se oloa: o le faateleina o le tele po o le voluma o se ituaiga faapitoa o meaai e faateleina XE.

Igoa Aofaʻi o mea taumafa i le 1 le falaoa
Miliki ma Mea Lafumanu
Yogurt, yogurt, kefir, susu, kulimi250 ml poo le 1 ipu
Laʻau suamalie e leai ni vine100 g
Uu i vine vine ma suka40 g
SyrnikiTasi le ogatotonu
Vailaau faʻasusu110 ml
Lazy Dumplings2 i le 4 fasi vaega
Porridge, pasta, pateta, falaoa
Palu falaoa (ituaiga uma)60 g
Muesli4 tbsp. l
Pipi pateta1 masini toto
Palu pateta i le susu ma le pata poo luga o le vai2 sipuni tele
Lavela pateta
Palu falaoamata (ituaiga uma)2 tbsp. l
French fries12 vaega
Puki pateta25 g
Faʻatau oloa
Pelu falaoa1 tbsp. l
Rye ma le falaoa papaʻe1 fasi pepa
Pisipisuka falaoa2 vaega
Vanilla rusks2 vaega
Kuki kuki ma masi15 g
Gickbread kuki40 g
Sweets
Taimi masani ma le meli o le maʻisuka1 tbsp. l
Sorbitol, fructose12 g
Sunflower halva30 g
Suga faamamaTolu vaega
Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea suamalie25 g
Teu sukalaO le vaega lona tolu o le tui
Berries
Black currant180 g
Gooseberry150 g
Blueberries90 g
Fualaʻau, fugalaau ma le red currants200 g
Vine (eseese ituaiga)70 g
Fualaau aina, fualaau suamalie, fualaau suamalie
Peeled moli130 g
Pears90 g
Paloni ma paʻu250 g
Peresia 140 gFua fua
Lua paʻu mumu110 g
Meloni ma pi130 g
Peeled faʻi60 g
Cherries ma piu cherries100 ma le 110 g
PersimoneFua fua
TangerinesLua pe tolu vaega
Tipi (ituaiga uma)Faatatau fetus
Meat products, sausages
Dumplings Fua TeleUmi laititi, 4 vaega
Fafaga meaʻai manu½ paipu
½ paipu1 fasi vaega (laʻitiiti)
Salu salu, sausa ma sausage
Fualaau faisua
Paʻu, zucchini ma kāloti200 g
Beets, Cauliflower150 g
Paʻu paʻepaʻe250 g
Nati ma fualaau mamago
Almani, Pistachios ma Cedar60 g
Vaomatua ma laufanua90 g
Cashew40 g
Peanatipe le pepe85 g
Laʻau, vine, vine, aso, apricots mago - ituaiga uma o fualaau mamago20 g

O le laulau o loʻo faʻaalia ai oloa o loʻo aofia ai gaʻo. O le tele o le maʻisuka e mafaufau pe aisea e leai ai ma iʻa. O nei ituaiga o meaai e masani lava e le oi ai ni meaʻai gaʻo, ae e tatau ona aofia i le taumafataga mo mea taumafa i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e fai ma puna o proteins, vitamini, mea aoga aoga, minerale ma elemene.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tele o tagata gasegase e fefefe e faʻaaogaina gaʻo gaʻo e puipuia ai le maualuga o le maualuga o le suka. O sea ituaiga o mea taumafa e afaina ai le tino o le tele o mea taua. O le Vaiaso XE mo le maʻisuka o le a fesoasoani e maua ai le sili ona lelei o le gaʻo meaʻai e leai se afaina i le ola maloloina. Leai se mea e tatau ona e fuaina ai oloa: faatoa maua le igoa e te manaʻomia i le laulau ma faʻaopopo le aofaʻi o mea inu masini mai ituaiga uma o meaai mo le lisi o aso taʻitasi. E taua tele le amanaia o le tapulaʻa XE mo tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga le mautonu ma ola malosi.

O le vaega sili ona taua o le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka o le meaʻai. O ana tulafono autu mo le maʻisuka o le masani lea o taumafa taumafa, faʻaitiitia le vave gaoia o gaʻo mai le meaʻai, ma le fuafuaina o le kalori o meaʻai. Ina ia foia nei faafitauli, na faia e endocrinologists le taimi o le falaoa ma atiaʻe laulau o iunite falaoa.

O tagata faapitoa i le falemaʻi e fautuaina le faia o se lisi o aso taitasi mo lenei vaega o tagata gasegase mo le 55% -65% o le gasolosolo malie o gaʻo, o le 15% -20% o protein, 20% -25% o gaʻo. E faapitoa lava mo le fuafuaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, faʻataunuʻu (XE).

O laulau o le keke o le areto e atagia mai ai le gaosiga o le gaʻo o meaʻai eseese. O le fausiaina o lenei taimi, o tagata tausi meaʻai na latou 'aiina le falaoa e fai ma faavae: o lona fasi fua e luasefululima kalama ua manatu e tasi le areto.

Mea Faasaoina mo le maʻi suka

O le faavae o taumafa i aso uma e tatau ona avea ma meaai e aofia ai sina vaega o falaoa.

O la latou vaega i le lisi o aso taʻitasi o le 60%.

E mafai ona 'ai le maʻi suka:

  1. meaʻai gaʻo maualalo ma iʻa,
  2. zucchini
  3. fuamoa
  4. radis
  5. radis
  6. salati
  7. greens
  8. nusipepa i tapulaa tapulaa,
  9. logo ata.
  10. kukama
  11. eggplant
  12. musika
  13. Tomato
  14. vai.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faateleina le tele o iʻa latou te 'ai i meaʻai e maualalo le gaʻo. E fautuaina ina ia 'ai ni ipu ma ia iʻa e oʻo atu i le tolu taimi i le vaiaso. O iʻa e aofia ai mea e leai ni gaʻo ma le polotini, o nei mea e faʻaitiitia ai le cholesterol. O le mea lea, e mafai ona e puipuia oe lava mai le atinaʻe:

  • afaina o le fatu i le maʻisuka,
  • taʻavale
  • thromboembolism.

Pe a fausiaina se meaai i aso uma, e tatau ona e mafaufau i le aofaiga o meaʻai e maualalo ai suka. E aofia ai:

O aano o manufasi e aofia ai le protein ma meaʻai taua. E leai ni meaʻai falaoa. E mafai ona faʻaumatia i le 200 g i le aso i ipu eseese. E taua le mafaufau i mea faaopoopo o nei ipu.

O meaai e maualalo le faʻaogaina o fuainumera e le afaina ai le soifua maloloina, ae i le taimi lava e tasi e fafagaina ai le tino ma meaʻai ma vitamini. Faʻasalalauga o oloa faʻatasi ma sina numera o fasi falaoa e aloese ai mai luga ole glucose ma taofia ai le faʻaalia o faʻafitauli faʻaleaga.

O a laulau o laulau falaoa?

O le sini o togafitiga mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le faʻaalia lea o le tuʻuina atu o le inisalini e ala i le filifiliina o ia ituaiga o vailaau ma ituaiga olaga ina ia mafai ai e le maualuga o le glycemia ona latalata i tulaga ua taliaina.

Faʻafomai faʻaonapo nei o loʻo ofoina atu togafitiga o inisalini mulimuli:

  • Faʻasologa
  • Tele le tui tui
  • Faʻanoanoa

Pe a fuafua le fualaau o le insulin, e tatau ona e iloa le aofaʻi o XE e faʻavae i luga o fua o gaʻo gaʻo (fualaau, susu ma meaʻai o le cereal, sweets, pateta). O fualaau faisua e faigata tele ona maua ai le mea e gaosia ai gaʻo ma e le o iai se sao taua i le faateleina o le kulūkose.

E le gata i lea, e te manaʻomia le mataʻituina pea o le toto toto (glycemia), e fuafua i le taimi o le aso, meaai paleni ma le maualuga o le gaioiga faaletino a se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

O le togafitiga malosi o le inisalini e maua ai le faʻavaeina o le inisalini (Lantus) faʻaʻumiʻumi i aso taʻitasi, e faʻasolosolo ai, o fua o faaopoopo (bolus) injections ua fuafuaina, lea e faʻatautaia ao leʻi oʻo i taumafataga saʻo pe tolu sefulu minute. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina ai insulin faʻamaunuʻu.

Mo kulupu taitasi o falaoa o loʻo iai i le lisi fuafuaina, e tatau ona e ulufale (faʻaopopo i le taimi o le aso ma le maualuga o le glycemia) 1U o le inisalini.

Le manaʻomia mo le taimi o le aso ile 1XE:

E tatau ona amanaʻia le uluaʻi fua o le suka, o le sili atu lea - o le maualuga o le fualaau o fualaau faasaina. E tasi le vaega o le gaioiga o le inisalini e mafai ona faʻaaogaina le 2 mmol / L o le kulukose.

Gaoioiga faaletino - o le taina o taaloga e faʻaitiitia ai le maualuga o le glycemia, mo 40 minute uma o le gaioiga faaletino e manaʻomia ai le 15 g o gaʻo kulū faigofie. A faʻaitiitia le maualuga o le kulukose, e faʻaititia le fua o le insulin.

Afai e fuafua e le tagata maʻi se taumafataga, o le a ia 'ai meaai i le 3 XE, ma o le glycemic level 30 minute aʻo le i ai se taumafataga e tusa ma le 7 mmol / L - e manaʻomia le 1U o le inisalini e faʻaitiitia ai le glycemia e 2 mmol / L. Ma le 3ED - mo le faʻafefeina o le 3 areto o meaʻai. E tatau ona ia ulu atu i le 4 vaega ole inisalini puupuu (Humalog).

Taumafa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oe na aʻoaʻoina e fuafua le fua o le insulin e tusa ai ma le XE, e faʻaaoga ai le laulau o meaʻai falaoa, atonu e sili atu ona saoloto.

E faʻapefea ona faʻatusatusa iunite falaoa mo le maʻisuka

Faatasi ai ma se lauiloa iloga o le oloa ma se mea e gaosi ai le carbohydrate i le 100 kalama, e mafai ona e fuafuaina le aofai o iunite falaoa.

Mo se faataitaiga: o se pusa falaoa e tusa ma le 200 gramu, 100 kalama e aofia ai le 24 kalama o gaʻo.

100 kalama o le siʻi kulimi - 24 kalama o meaʻai gaʻo

200 kalama o le siʻisiʻi kulupu - X

X = 200 x 24/100

X = 48 grams o karopika o loʻo i ai i totonu o se taga falaoa e tusa ma le 200 kalama. Afai i le 1XE 12 kalama o carbohydrates, ona i ai lea i totonu o se pusa kisi - 48/12 = 4 XE.

Faafetai i iunite falaoa, e mafai ona e tufatufa atu le aofaʻi saʻo o mea inu gaʻo i le aso, e mafai ai e oe ona:

  • Taumafa eseese
  • Aua le faʻagataina oe lava i meaʻai e ala i le filifilia o se lisi paleni,
  • Tausia lau vaʻaia o le glycemia i lalo o le puleaina.

I luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina fuainumera o meaʻai mo le maʻisuka, lea e fuafua ai meaai i aso taitasi. Ae o lenei lesona e tele se taimi e alu ai, e sili atu ona faigofie le tilotilo i laulau o iunite falaoa mo le maʻisuka ma filifili se lisi paleni. O le aofaʻiga e manaʻomia XE e faalagolago i le mamafa o le tino, gaioiga faaletino, tausaga ma le itupa o le tagata.

Ma le mamafa tele

E talitonuina o le aofaʻi o le aofaiga o oloa talafeagai i le aso e mafai ona 20-24XE. E tatau ona tufatufa lenei lapisi mo 5-6 taumafataga. O 'aʻai autu e tatau ona fai ile 4-5 XE, mo le laauli o le ao ma le aoauli - 1-2XE. I se tasi taimi, aua le fautuaina le taumafaina o sili atu i le 6-7XE meaai.

Faʻatasi ai ma le paʻu o le mamafa o le tino, ua fautuaina ina ia faateleina le aofaʻi o XE i le 30 i le aso.Tamaiti 4-6 tausaga manaʻomia 12-14XE i le aso, 7-16 tausaga le matutua fautuaina 15-16, mai le 11-14 tausaga - 18-20 iunite falaoa (mo tama) ma le 16-17 XE (mo teineiti). Tamaʻitaʻi mai le 15 i le 18 tausaga le matua manaʻomia 19-21 iunite falaoa i le aso, teine ​​e lua ifo.

O meaai e tatau ona faapaleniina, ia lava lelei i manaoga o le tino i puluʻalama, vitamini. O lona faʻailoga o le faʻaaogaina lea o mea e gaosia ai le gaʻo.

Manaoga mo le taumafataga:

  • Taumamafa taumafa e maua ai fiber dietary: falaoa o le rye, millet, oatmeal, vegetables, buckwheat.
  • O le faatulagaina i le taimi ma le tele o le tufatufa i aso taitasi o meaʻai gaʻo e lava lelei i le fua o le insulin.
  • Faʻafouina o meaʻai gaʻolaʻo māmā ma meaʻai tutusa e filifilia mai le laulau o le areto o le maʻisuka.
  • O le faaitiitia o le tele o gaʻo manu ona o le faateleina o le aofaiga o gaʻo fualaʻau.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia foi ona faʻaogaina laulau e tasi o le falaoa e puipuia ai le taumafa. Afai e matauina o oloa o loʻo i ai faʻataʻavale gaʻo leaga e sili atu ona talia tulaga masani i le taumafataga, ona tatau lea ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o latou taumafa. E mafai ona e faia lenei mea mo le 7-10 aso i le 2XE i le aso, ma aumai i le fua faatatau manaʻomia.

Laulau o falaoa 'aina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

Endocrinological center tables calculated tables o iunite falaoa i oloa lauiloa e faavae i luga o le anotusi o le 12 kalama o gaʻo i le 1 XE. O nisi oi latou e taulaʻi atu i ai.

GaosigaMl volumeXE
Fualaʻau1401
Redcurrant2403
Apple2002
Blackcurrant2502.5
Kvass2001
Pear2002
Gooseberry2001
Vine2003
Tomato2000.8
Carrot2502
Orange2002
Cherry2002.5

E mafai ona faʻaaogaina vine i fua o le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua, pe a maualuga le maualuga o le glycemia, e leai ni fesuiaiga mataga i le tasi itu poʻo le isi.

GaosigaPogisa gXE
Blueberries1701
Orange1501
BlackBerry1701
Faʻi1001.3
Cranberries600.5
Vine1001.2
Apricot2402
Pineapa901
Pamekaisa2001
Blueberries1701
Meloni1301
Kiwi1201
Lemon1 le averesi0.3
Plum1101
Cherries1101
Persimone1 le averesi1
Toa pele2002
Apple1001
Paloni5002
Black currant1801
Lingonberry1401
Laʻau mumu4002
Peach1001
Tangerine1000.7
Raspberries2001
Gooseberry3002
Saito vao1701
Fualaau1000.5
Pear1802

GaosigaPogisa gXE
Peʻe suamalie2501
Palu falai1 sipuni0.5
Tomato1500.5
Peni1002
Paʻu paʻepaʻe2501
Peni1002
Ierusalemaichokei1402
Zucchini1000.5
Palufela1501
Suauu kuka1 le averesi1
Radisa1500.5
Paʻu2201
Kāreti1000.5
Kukama3000.5
Beetroot1501
Palu pateta250.5
Peas1001

O oloa gaosiga e tatau ona 'ai i aso uma, sili i le aoauli. I lenei tulaga, e le gata o iunite falaoa, ae tatau foi ona aofia ai le pasene o mea e gaʻo ai le gaʻo. O tagata gasegase e fautuaina meaʻai gaʻo susu.

GaosigaPogisa g / Vili litaXE
Ice cream651
Miliki2501
Ryazhenka2501
Kefir2501
Syrniki401
Yogurt2501
Laʻau1250.5
Leʻau suamalie2002
Faʻailoga faʻatasi ma le siʻi kuka3 pc1
Yogurt1000.5
Cottage Cheese Casserole751

A faʻaaogaina meaʻai keke, e tatau ona e gauai atu i le mamafa o le oloa, fua i metotia faaeletonika.

XE tufatufa i le gasologa o le aso

I maʻi e maua i le maʻisuka, o le malologa i le va o taumafataga e le tatau ona umi, o lea e tatau ai ona tufatufa atu i le 5-6 aso le 17-28XE (204-336 g o gaʻo). I le faaopoopo atu i taumafa autu, o meaʻai e fautuaina. Ae peitaʻi, afai o le vavao i le va o meaʻai e faʻaloloa, ma le hypoglycemia (faʻaitiitia o le kulukose o le toto) e le tupu, e mafai ona e teena meaai. E leai se mea e manaʻomia e teu ai meaai faaopoopo e tusa lava pe faʻaaoga e le tagata le inisalini.

I totonu o le maʻisuka, o le falaoa e tasi e faitauina mo taumafataga taʻitasi, ma pe afai e tuʻuina ipu, mo mea uma. Mo oloa ma se vaega itiiti o meaʻai gaʻo (digi le 5 g mo le 100 g o le meaʻai suamalie), e le mafai ona mafaufauina le XE.

Ma o le fua o le gaosiga o le inisalini e le alu i tua atu o tuaoi saogalemu, e le sili atu ma le 7XE e tatau ona 'ai i le tasi. O le tele o gaʻo meaʻai e ulu atu i le tino, o le sili atu ona faigata o le puleaina o le suka. Mo le 'aiga o le taeao e fautuaina 3-5XE, mo le lua o taeao - 2 XE, mo le malologa - 6-7 XE, mo le laauli o le aoauli - 2 XE, mo le' aiga o le afiafi - 3-4 XE, mo le po - 1-2 XE. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le tele o meaʻai gaʻofale e tatau ona faʻaaoga i le taeao.

Afai ole sili atu le tele o meaʻai e maua mai i gaʻo, e sili atu nai lo le mea e fuafuaina, ina ia aloese mai le oso i le kulūkose i se taimi pe'ā uma ona 'ai, e tatau ona faʻaofiina se vaega faʻaopoopo ole hormone. Ae ui i lea, e tatau ona manatua e le tatau ona sili atu i le 14 iunite o le inisalini puupuu. Afai ole maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le sili atu i le masani, i le va o mea taumafa ile 1XE e mafai ona aina e aunoa ma le insulin.

Ole numera o tagata atamamai e fautuaina e faʻaaogaina na o le 2-2.5XE i le aso (o se metotia e taʻua ole taumafa maualalo). I lenei tulaga, i lo latou manatu, o le inisalini togafitiga e mafai ona lafoaia atoa.

Faʻamatalaga o Faʻamatalaga o Meaʻai

Ina ia faia se lisi lelei mo se maʻisuka (i le tuufaatasiga ma le voluma), e tatau ona e iloa le tele o iunite falaoa o loʻo i ai i oloa eseese.

Mo oloa i totonu o mea e faʻapipiʻi ai masini, o lenei malamalama e faigofie ona mauaina. E tatau i le kamupanī ona faʻaalia le aofaʻi o gaʻo i le 100 g o le oloa, ma e tatau ona vaevaeina le numera 12 (o le aofaʻi o carbohydrates i le kalama i le XE) ma faitauina e faʻavae i le aofaiga atoa o le oloa.

I isi tulaga uma, o laulau e tasi o falaoa e avea ma fesoasoani. O nei laulau o loʻo faamatalaina ai le tele o se oloa e aofia ai le 12 g o le haʻapoʻa, o le 1XE. Mo le faʻaogagofie, o oloa e vaevaeina i ni vaega e faʻatatau i le tupuaga poʻo le ituaiga (fualaau faisua, fua, susu, meainu, ma isi).

O nei tusitaulima e mafai ai ona vave faʻatusatusa le aofaʻi o gaʻo i totonu o meaai na filifilia mo le taumafa, tusia se meaai e sili ona lelei, sui lelei meaʻai ma isi, ma mulimuli ane, fuafua le fua o le insulin. Faʻamatalaga e uiga i mea e maua i le gaʻo, o le maʻisuka e mafai ona gafatia ona 'ai sina mea e masani ona faasaina.

O le fuainumera o oloa e masani ona faʻaalia e le gata i le kalama, ae faʻapea foi, mo se faataitaiga, i fasipepa, sipuni, tioata, o se taunuuga e leai se mea e tatau ona fuaina. Ae i lenei auala, e mafai ona e faia se mea sese i le tui ole inisalini.

E faʻapefea ona faʻaititia le kulukose i mea eseese?

  • oi latou e masani lava e le faʻateleina le kulukose,
  • maualuga kulūkose
  • faateleina le kulukose i se tulaga lautele.

Basis le vaega muamua O fualaau aina o fualaau faisua (kapisi, radishes, tamato, kukama, pepa mumu ma le lanu meamata, zucini, eggplant, pine pi, radish) ma greens (sorrel, meaola, dill, pasili, letus, ma isi). Talu ai ona o le maualalo o le maualuga o gaʻo, o le XE e le faitaulia mo i latou. E mafai e le maʻisuka ona faʻaaoga nei meaalofa o le natura e aunoa ma ni tapulaa, ma le mata, ma le kuka, ma tao, i taimi uma o taumafataga autu, ma taimi o taumafataga. E sili ona aoga le kapisi, lea e aʻafia ai le suka, ave ese mai le tino.

Legumes (pi, pi, lentils, pi) i se foliga saʻo e iloa e se mea e maualalo le mau o le carbohydrate. 1XE i le 100 g o oloa. Ae afai e te faʻafeiloaʻi, ona oʻo lea i le 2 taimi ma le 1XE o le saturated carbohydrate o le a iai i le 50 g o le oloa.

Ina ia aloese mai le faʻalauteleina o le faʻaogaina o meaʻai i gaʻo meaʻai ua saunia, o gaʻo (suauu, mayonnaise, kirimi kirimoli) e tatau ona faʻaopopoina ia i latou i se vaega itiiti.

Walnuts ma hazelnuts e tutusa ma laumei mata. 1XE mo le 90 g Peanutete mo le 1XE manaʻomia 85 g Afai e te faʻafefiloi fualaʻau, nati ma pi, e te maua ai le soifua maloloina ma fuamoa.

O fuainumera ua lisiina, i se faaopoopoga, o loo faamatalaina i se fuainumera maualalo maualalo, ioe. o le fesuiaiga o gaʻo i totonu o le kulukose e tuai tele.

Musika ma iʻaʻai ma aano o manufasi, e pei o le pipi, e le agavaa mo meaai faapitoa mo le maʻisuka. Ae o sausa ua uma ona aofia ai vailaʻau faʻamalosi i le tele o mea matautia, talu ai o le masini ma isi mea faaopoopo e masani lava ona tuu i totonu o le fale gaosimea. Mo le gaosia o masisi, i se faaopoopoga, e masani ona faʻaaogaina le soya. Ae ui i lea, i sausa ma kuka kuka 1XE ua fausiaina ma le mamafa o le 160 g. Sausage faʻasamaʻi mai le lisi o maʻisuka e tatau ona vavaeeseina atoa.

O le satuina o aano o manufasi ma gaʻo gaʻo e faʻaleleia ona o le faaopoopoina o le falaoa ua faʻamamaina i aano o manu, aemaise lava pe a tumu i le susu.Mo le faʻavelaina, faʻaaoga falaoa. O se taunuuga, ia maua le 1XE, 70 g o lenei oloa ua lava.

XE e toesea i le 1 sipunipuni o le suauu moli ma 1 le fuamoa.

Faʻatau oloa

GaosigaPogisa gXE
Butter buns1005
Paʻu paʻu papaʻe1005
Fritters11
Poʻu paʻu1004
Pepa201
Borodino falaoa1006.5
Gingerbread401
Fusi302
Paʻu falaoa1003
Pancakes1 tele1
Fusi1006.5
Dumplings8pcs2

GaosigaPogisa gXE
Pasta, noodles1002
Puff pastry351
Popcorn302
Oatmeal20 mata1
Palu falaoa atoa4 tbsp2
Millet50 kuka1
Barley50 kuka1
Dumplings302
Rice50 kuka1
Falaoa lelei2 tbsp2
Manai100 kuka2
Pisa pastry501
Penina karite50 kuka1
Sini falaoamata1 tbsp1
Wheat100 kuka2
Muesli8 tbsp2
Buckwheat groats50 kuka1

I le maʻisuka malosi, ua fautuaina e suitulaga meaʻai manu ma fualaau faisua. . O lenei oloa e mafai ona faʻaaogaina i le tulaga o fuālaʻau fuālaʻau - olive, sana, linseed, paukini. O le suāuʻu e tipi mai fatu, pikiakini fatu, flakeke, ma sana.

Meaʻai e faʻaleleia ai le kulūkose

I totonu vaega lona lua o oloa e aofia ai pama - saito, oati, karite, millet. Mo le 1XE, 50 g o cereal o soo se ituaiga e manaʻomia. O le taua tele o le faʻatasia o le oloa. Faatasi ai ma le aofaiga tutusa o vaega o le gaʻo, o le falaoʻo i se tulaga malulu (mo se faataitaiga, semolina) e sili atu ona vave tuʻuina atu i totonu o le tino nai lo le paʻu vevela. O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le mataupu muamua e maualuga i se saoasaoa nai lo le lona lua.

E tatau ona maitauina e tolu taimi e maualalo ai le gaʻo o le suka i le kuka i le 1XE pe a na o le 15 g o le oloa. Oatmeal i le 1XE e manaʻomia sina mea itiiti - 20 g.

O le maualuga o le carbohydrate o loʻo iai foʻi le uiga o le maso (pateta, sana, saito), falaoamata lelei ma le falaoa o le rai: 1XE - 15 g (sipunipuni ma le mauga). O le falaoamata laititi e 1XE sili atu - 20 g Mai lenei mea ua manino ai le mafuaʻaga o le tele o fua o le falaoamata ua faʻasaina mo le maʻisuka. O falaoamata ma fua mai ai, i se faaopoopoga, o loo faamatalaina i se upusii maualuga maualuga, o lona uiga, e vave ona liua gaʻo meaʻai i le kulukose.

Faailoga o faʻamatalaga eseese eseesega, falaoa, kuki masi (fuʻa). Ae sili atu le falaoa i le 1XE i le mamafa o fuataga: 20 g paʻepaʻe, gutu ma le pita, 25 g o le uliuli ma le 30 g o le paʻu. 30 g o le a fuaina se areto falaoa, pe afai e te tunu masi, fuga pancakes poʻo pancakes. Ae e tatau ona tatou manatua e tatau ona faia le faʻatulagaina o falaoa falaoa, ae le o le mea ua maeʻa.

O kuka kuka (1XE - 50 g) e aofia ai le sili atu o gaʻo. I le laina pasta, e fautuaina e filifili mea na e faia mai i le falaoa o le wholemeal iti.

O le susu ma ona mea e maua mai foi o le vaega lona lua o oloa. I le 1XE e mafai ona e inu i le ipu 250-gram o le susu, kefir, yogurt, susu susu, kulimi poo yogurt o soʻo se mea oona. Ae o le kulimi siʻosiʻomaga, pe afai o lona gaʻo gaʻo e itiiti ifo ma le 5%, e le manaʻomia ona amanaʻia uma. O le gaʻo gaʻo o falesa mama e tatau ona itiiti ifo ma le 30%.

O oloa o le vaega lona lua mo le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina i nisi faʻamaumauga - afa o le vaega masani. E faaopoopo atu i mea o loʻo i luga, e aofia ai foi ma sana ma fuamoa.

Meaʻai gaʻo gaʻo maualuga

Faatasi ai ma oloa e matua faateleina ai le kulukose (vaega lona tolu)nofoaga taʻitaʻia sipuni . E na o le 2 teaseti (10 g) o suka - ma ua uma ona 1XE. Le tulaga lava lea e tasi ma le meli ma le meli. E sili atu le sukalati ma le palamalade i le 1XE - 20 g. E le tatau ona aveʻesea oe i le sukalati suka, talu mai le 1XE e na o le 30 g o le suka (sugar fruit), lea e taʻua o le maʻisuka, e le o se panacea, aua o le 1XE e 12 g. faʻamalosia le falaoamata gaʻo ma le suka i se fasi keke poʻo se mea vave maua 3XE. O le tele o meaai sugary ei ai se faasinoala maualuga.

Ae e le o lona uiga e tatau ona vavaeeseina uma lau sisiva mai le meaai.Mo le faʻataʻitaʻiga, saogalemu, mo se faʻataʻitaʻiga, o se paʻu suamalie suamalie (e aunoa ma ni tioata ma vine, moni). Ina ia maua le 1XE, e te manaʻomia e tusa ma le 100 g.

E talia foi le 'ai o le aisakulimi, 100 g o loʻo i ai le 2XE. E tatau ona tuʻuina atu i faʻamaliega papaʻe, talu ai o gaʻo o loʻo i ai iina e vave taofia vave ai le faʻaleleia o gaʻo, ma, o le mea lea, o le maualuga o le kulukose i le toto e vave faʻaosooso. O le kulimi fualaau aina, e aofia ai vai, i le isi itu, e vave ona gauai atu i le manava, ma o le taunuuga lea ua faateleina ai le satu o le toto ma le suka. O lenei mea taumafa e aoga tele mo le hypoglycemia.

Mo le maʻisuka, e masani lava ona faia suamalie i luga o le suamalie. Ae e tatau ona e manatuaina o le suka e suitulaga ai le mamafa o le mamafa.

I le faatauina mai o meaʻai suamalie ua saunia mo le taimi muamua, e tatau ona tofotofoina - 'ai sina vaega itiiti ma fua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ina ia aloese mai ituaiga uma o faafitauli, o le sipuni e sili ona saunia i le fale, filifilia le sili atu o le tele o oloa maua.

Faʻaitiitia mai le taumafa poʻo le faʻatapulaʻaina i le tele e mafai ai foi le pata ma le fualaʻau manogi, pailani, kirimoli oona, iʻa gaʻo ma iʻa, meaʻai ma iʻa, gaʻo. A e kuka, e tatau ona e aloese mai le auala e falai ai ma fautuaina e faʻaaoga ipu e mafai ona e kuka ai e aunoa ma le gaʻo.

Mea Faʻapitoa

O fua ma vine e aafia ai le kulukose toto i auala eseese. Lingonberries, blueberries, blaberries, gooseberries, raspberries, ma currants e le afaina i le maʻisuka (1 XE - 7-8 punetini). O le kulumoni e tutusa ma le ituaiga - 1XE - 270 g Ae o le rimoni, fig, kiwi, mango, nectarine, pi, apu mo le 12 g o gaʻo e manaomia ai na o le 1 fualaau aina taitasi. O pusa, laupepa, tilo, ma le pineapple e maua ai foi le maualuga o kulukose toto. Laʻau, vine o loʻo i ai le tulaga ogatotonu i lenei laina. Ina ia ausia le 1XE e mafai ona e 'ai 10-15 pc.

E tatau ona e iloa o fualaau ma fualaau suamalie e sili atu ona lemu nai lo le suamalie, ma o le mea lea e le taitai atu ai le oso i luga o le kulukose toto.

O fuamoa fualaʻau e faʻapipiʻiina i nati paʻu ma faʻavasegaina i le yogurt e aoga mo le maʻisuka.

O fualaau aina suamalie mamago e tatau ona 'ai sina mea laitiiti. 12 g o le suka gaʻo tuʻuina atu 10 pcs. vine, 3 pcs. mamago apricots ma pulu, 1 pc. mati. O le tuusaunoaga o apu (1XE - 2 tbsp. L.).

Kāreti ma beets (1XE - 200 g) tu i fafo o aʻa laau ma se mea maulalo gaʻo. O faʻamaumauga lava e tasi o uiga ia o le pauka. O le pateta ma le atisosisiko ile atinaʻe, XE e 3 taimi sili atu. E le gata i lea, o le saturation o mea inu gaʻo e faʻatatau i le auala o sauniuniga. I le Puree 1XE e maua i le 90 g o le mamafa, i totonu uma o paluga kuka - i le 75 g, i le falai - i le 35 g, i keke meamea - na o le 25 g. O le mea mulimuli foi e aafia ai le fua o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. Afai o le kulimi pateni e suavai, ona vave lea o lenei gaioiga, e ui i le tulaga masani o soʻo se pateta e maua i le vaega o oloa ma se faʻamaufaʻailoga maualuga.

Filifilia ma le maʻoti, o le maʻisuka e tatau foi ona alu i le inu, filifili na o na mea e le oi ai ni vailaʻau maso, pe tuʻuina i ni mea laiti. O meainu suamalie e leai.

I le tele o mea, e mafai ona e inuina na o vai manino ma pe leai foi. O le suamalie suamalie e matua leai lava, aua o le 1XE ua maua mai i le afa tioata. O fualaau suamalie e taliaina, ae na o mea ia o loʻo faʻaalia e se fuainumera maualalo (gutu) e pei o le lauti (aemaise lava le lanumeamata) ma le kofe e aunoa ma le suka ma le kulimi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e faʻamalosia le faʻaaogaina o sua suamalie fou, aemaise o fualaau faisua. I le 1 XE, e mafai ona e inu 2.5 tbsp. kapisi, 1.5 tbsp. tamato, 1 tbsp. uʻamea ma le sukalati. I fua o fualaau suamalie, o le mea sili ona maualalo o le carbohydrate-o loʻo aofia ai le vine (1.4 tbsp.) 1xE). Mo le lanu moli, peleni, apu o le apu, 1XE e maua mai le afa afa, mo le sua o le vine - mai se mea itiiti ifo. Kvass foi e saogalemu tele mo le maʻisuka (1XE - 1 tbsp.).

Meainu gaosi oloa (meainu vevela, pusa ua uma ona faia, citro, ma isi)p.) o loʻo i ai se aofaiga tele o suauu gaʻo ma mea leaga, o lea e le tatau ai ona onā mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka. Ae e mafai ona e inu pia i meaʻai suka, ma manatuaina o nei mea e faʻaopopoina le mamafa.

E mafai ona e faitau atili e uiga i le mea moni e le mafai ona e 'ai ma inu i le maʻisuka.

I le faaiuga - o se laulau aoga o mea o loʻo i totonu o falaoa falaoa ma falaoamata, fualaʻau, fualaau 'aina ma fualaʻau.

O le faitauina o iunite falaoa e faigata i se taimi puupuu lava. O le tele o le maʻisuka faʻatusatusa le aofai o le XE i oloa i le masini, e aunoa ma le faʻaaogaina o tusi ma faʻamaumauga i luga o le afifi. E fesoasoani lenei mea ia i latou e fuafua lelei le fualaau ole inisalini ma tausisi i se taumafa na faatonuina e le fomai.

O le manatu o se iunite falaoa po o le faʻapuupuuina o le XE na faʻalauiloaina e faafaigofie ai le pulea o le aofai o meaʻai gaʻo. I aso nei, o loʻo i ai aʻoga faapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai aʻoaʻoga manaʻomia e saunia e le aufaigaluega faapitoa. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata e maua i le maʻisuka ua tuʻuina atu i ai ni laulau e fuafua ai le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi, e faʻatatau i uiga o tagata taitoatasi.

E fautuaina e siaki ma lau fomaʻi pe fia ni iunite falaoa e te manaʻomia patino, ae o la latou numera e faatatau i ai e mafai ona vaaia i le laulau i lalo.

Vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.O le aofaiga talafeagai ole XE i le aso.
O se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e maualuga lona gaʻo, lea e manaʻomia ai le faʻatagaina o fualaau (fualaau faasaina).6-8
O le maʻi suka o le mamafa tele.10
O le mamafa o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e faʻapitoa, ma e taʻitaʻia e ia se olaga nofofua.12-14
O se tagata gasegase maua i le maʻisuka ei ai le mamafa o le tino, ae na te taitaia se olaga le mautonu.15-18
O se tagata gasegase maua i le maʻisuka ei ai lona tino o le mamafa o le tino, ma e na te faʻaalia foi gaoioiga faaletino faʻalelei i aso uma, mo se faʻataʻitaʻiga, e fesootaʻi ma le galuega.20-22
O le mamafa o le tino o se tagata e laʻititi, ma i le taimi lava e tasi o loʻo punouai i le mamafa o galuega faaletino.25-30
  • XE - e tu mo le "keke falaoa".
  • 1 XE faateleina le maualuga o le suka i le toto e 1.7-2.2 mmol / l.
  • 1 XE - le aofaʻiga o soʻo se oloa e aofia ai le 10g o mea mama gaʻo, ae aunoa ma le amanaʻiaina o vailaau e faʻaaogaina ai meaola.
  • Ina ia faʻamaopoopo le 1 le falaoa, e manaʻomia le inisalini i se aofaiga o le 1-4 iunite.

O lenei ua e iloa le numera talafeagai o iunite falaoa e te manaʻomia i aso uma.

Ae pe a maeʻa le fesili "Faʻafefea ona faaliliu faʻamaumauga XE i le numera manaʻomia o oloa?" . E mafai ona e maua le tali i lenei fesili i le laulau faapitoa i lalo, lea e fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata e maua i le maʻisuka.

Cereals ma falaoamata oloa

Soʻo se vaʻai (ma semolina *)

1 tbsp. sipuni ma se paʻu

Faataitaiga XE Meaʻai mo le Tisuka Patisisi

Soo se oloa gaosia e aofia ai le 12-15 carbohydrates, e tutusa ma le tasi le falaoa.

E tasi le XE e faʻalautele le suka i le toto, e tusa ma le 2.8 mmol / L.

Mo lenei faailoiloga, 2 PIECES o le toina i tua o inisalini e manaʻomia.

Filifili i le aso muamua:

  1. mo le taumafataga o le taeao: 260 g o kapisi fou ma salati salati, o se ipu lauti,
  2. mo le taumafataga o le aoauli, fualaau suamalie, fualaau suamalie mama,
  3. mo le taumafataga o le afiafi: iʻa gao, 250 ml lefeta leʻo-gaʻo,

Tea, compotes ma le kofe ua ave e aunoa ma le suka.

Filifili i le aso lona lua:

  • mo le 'aiga o le taeao: 250 g o karati ma salati apu, se ipu kofe i le susu,
  • mo le 'aiga o le aoauli: faʻamalama o le borsch ma fualaau aina,
  • mo le taumafataga o le afiafi: 260 g oatmeal ma yogurt e le o faguina.

Filifili i le aso lona tolu:

  1. mo le taumafataga o le taeao: 260 g o falaoa falai, o se ipu susu o susu susu,
  2. mo le taumafataga o le aoauli: o le iʻa ma le 250 ml o le kefeta maualalo-gaʻo,
  3. mo le 'aiga o le afiafi: salati i le apu ma kapisi, kofe.

O se faʻataʻitaʻiga lenei o le XE e faʻavaeina mo le malamalama lautele.O le faʻaaogaina o lenei aofaiga o nei oloa e mafai ona faʻaitiitia lelei ai le avega i luga o le vaega o meaʻai ma le maumau le mamafa.

Mo tagata e maua i le maʻisuka i soo se ituaiga, o meaʻai a le aiga e talafeagai. E tatau ona faʻamautinoa e tuʻuina atu i le tino le aofaiga faatonuina o le porotini i aso taitasi. O le le lava o le polotini e faigofie lava ona totogi e 8 sipuni tele o le kulimi masani.

Fomaʻi lapatai mai o le matelaina e sili ona matautia mo le maʻisuka. Ole mea e le masani ai meaai paleni e mafai ona mafua ai ni aʻafiaga le lelei o le tino ona o le le lava o gaʻo. I se tulaga faapena, e faigata ona faʻasaʻo le maualuga o le suka.

O le meaai sili ona lelei mo le maʻisuka o le faaitiitia o le aofai e faʻaaogaina:

  • fualaau faisua fou ma fualaau e le i tofoina,
  • pata
  • ituaiga o aano o manu.

Ia mautinoa e mataʻituina lou mafaufau-lagona ma tulaga moe.

E pei ona e iloa, naʻo na meaʻai e aofia ai meaʻai e maualuga le maualuga o le suka. O lona uiga, afai e te 'ai i le sanuisi ma le suauʻu, pe a uma le 30-40 minute e maualuga le maualuga o le suka, ma e sau mai le falaoa, ae le mai le pata. Afai e le salalau le sanuisi lava ma le pata, ae o le meli, o lona uiga o le a maualuga le maualuga o le suka i le taimi muamua - i le 10-15 minute, ma a maeʻa le 30-40 minute o le ai ai le lona lua o le suka o le maualuga o le suka - mai le falaoa. Ae afai mai le falaoa o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o lona uiga, mai le meli (po o le suka), e pei ona latou fai mai ai, oso ai, o le mea e afaina ai le tagata maʻi i le maʻisuka. Ma o nei mea uma ona o le falaoa o le gasegase o meaʻai gaʻo, ma le meli ma le suka i le faʻaogaina vave.

O le mea lea, o se tagata e maua i le maʻisuka e ese mai i isi tagata e tatau ona ia siakiina le taumafaina o meaʻai ei ai vailaʻau faʻamalosi, ma manatua i le fatu o latou mea vave ma o le a faʻagesegese ona faʻaleleia le suka suka.

Ae pe faʻapefea ona saʻo le fuafuaina o le fua talafeagai o oloa e aofia ai gaʻo? A uma mea uma, o nei mea uma e matua eseese lava i latou lava ia latou mea aoga ma le afaina, o mea e aofia ai, ma le kalori. Ina ia fua faʻatasi ma soʻo se metotia lelei ile fale, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se sipuniti poʻo se ipu tele, o nei meaʻai sili ona taua e le mafai. I le auala lava lea e tasi, e faigata tele ona fuafua le tele o le tele o aso masani o oloa. Ina ia faafaigofieina le galuega, ua maua e tagata o le soifua maloloina ni ituaiga o mea masani - falaoa lea e mafai ai e oe ona vave mafaufau i le tau o le gaosiga o le oloa.

O faʻavae eseese e mafai ona valaʻau i ai i se eseʻesega: o se vaega faʻamalosi, se vaega o le carbohydrate, o se sui, ma isi mea faapena. E le suia le inumaga, o le mea e tasi ma le mea e tasi. O le faaupuga "keke se tasi" (faʻapuʻupuʻu XE) e sili atu ona taatele. XE ua faʻalauiloaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka maua le inisalini. O le mea moni, e sili ona taua mo i latou le tausisia o le taumafa i aso taitasi o mea inu gaʻo e tutusa ma le inisalini ua tui, a le o lea e oso i luga le maualuga o le suka (hyper- or hypoglycemia). Faafetai i le atinae XE polokalama gasegase e maua i le maʻisuka na maua le avanoa e fai saʻo ai se lisi o meaʻai, faʻatauvaʻa sui nisi o mea taumafa o loʻo aofia ai vailaʻau faʻasaina ma isi.

XE - e pei o se ituaiga o "fua o fua" mo le faitauina o gaʻo. Aua tasi le areto falaoa ave le 10-12 g o meaʻai gaʻo. Aisea e 'ai ai falaoa? Aua o loo i ai i le 1 fasi falaoa e mamafa ile 25 g. O se mea masani lea e maua pe afai e te tipiina le ipu ile 1 cm mai le falaoa e pei o se piliki ma vaeluaina i le afa - pei o le falaoa e masani ona tipi i le fale ma le potuʻai.

O le XE system e faavaomalo, lea e mafai ai e tagata o loʻo nonofo i le maʻisuka ona faʻatautaia ma le iloiloga o le aoga o le gaʻo o oloa mai soʻo se atunuʻu i le lalolagi.

I tulaga eseese e i ai ni nai foliga eseese mo le gaosiga o le gaʻo i le 1 XE - 10-15 g. E taua le iloa e le tatau ona faʻaalia e le XE se numera matua faʻamaonia, ae faʻaaogaina mo le faigofie o le faitauina o gaʻo mea taumafa, lea e mafai ai ona e filifilia le fua o le insulin. I le faʻaaogaina o le XE, e mafai ona e lafoaia le mamafa o taumafa.XE e faʻatagaina oe e fuafua le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma le fesoasoani o se tilotilo, faatasi ai ma le fesoasoani o volumes e faigofie mo le iloa (se fasi pepa, se ipu, se mea, se sipuni, ma isi mea), ao le i oʻo i le taeao, aoauli po o le 'aiga o le afiafi. A maeʻa ona e iloa pe o le a le tele o le XE o le ae ai i le taumafataga, e ala i le fuaina o lau suālaʻau ao leʻi 'ai, e mafai ona e ulufale i le fualaau talafeagai ole inisalini puupuu ona siaki lea o lou suka suka pe a uma ona' ai. O lenei mea o le a aveesea ai se numera tele o faafitauli faʻaleaoga ma mafaufau ma faʻapolopolo lou taimi i le lumanaʻi.

E tasi le XE, e leʻo totogiina e le inisalini, e maualuga le maualuga o le maualuga o le toto toto i le 1.5-1.9 mmol / L ma e manaʻomia pe tusa o le 1-4 IU o le inisalini mo le faʻamalosi, lea e mafai ona maua mai lau tusi o oe lava e siakiina.

O le mea masani, o le malamalama lelei o le XE e talafeagai mo tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I, ae o le maʻisuka ituaiga II, o le caloric aso taitasi ma le tufatufaina sao o le gaʻo gaʻo mo taumafa uma i le aso atoa e sili atu ona taua. Ae tusa lava i lenei tulaga, mo le vave suia o nisi oloa, o le fuafuaina o le aofai o le XE o le a le matua tele.

O le mea lea, e ui lava o iunite e taʻua o le "falaoa", e mafai ona e faʻaalia i totonu e le gata o le falaoa, ae o isi foi oloa e aofia ai meaʻai gaʻo. Ae le gata i lea, e te le tau manaʻomia fua! E mafai ona e fuaina le XE ma teaspoons ma punetini, tioata, ipu, ma isi.

Mafaufau i le auala e fuafua ai le aofai o le XE i oloa eseese.

Tasi fasi falaoa (uma ma le paʻepaʻe, ae le o le pata) = 1 XE. O le fasi falaoa sili ona masani lea na e tipi ese mai se falaoa. Afai o le fasi falaoa e tasi ua mamago, o le a maua pea le 1 XE, pe a na o le vai ua tafe, ma ua tumau pea mea uma.

O le mea lea ia tapuni lenei pulou ma maua le 1 tbsp. se sipuni o falaoa ma mea tutusa 1 XE.

1 XE o loʻo iai i le 1 tbsp. se sipuni o falaoamata po o le malo.

Afai e te filifili e fai pancakes po o pies i le fale, faia se faʻatatau faigofie: mo se faʻataʻitaʻiga, 5 sipuni tele o le falaoamata, 2 fuamoa, vai, se mea suamalie. Mai nei oloa, na o le falaoamata e aofia ai le XE. Faitau le aofaʻi o pancakes ua uma ona tao. E maua le lima, ona maua ai lea o le pancake i le 1 XE. Afai e te faaopoopo le suka, ae le o se mea suitulaga, i le paluga, ona faitau lea.

I le 3 tbsp. sipuni tele o pasta kuka kuka e 2 XE. O pasese i totonu o le atunuu e tele atu le fiber nai lo le faʻaulufaleina mai, ma, e pei ona e iloa, o gaʻo sili atu le aoga e sili atu ona aoga mo le tino.

1 XE o loʻo i totonu o le 2 tbsp. sipuni o soʻo se meaʻai kuka. Mo se tagata maʻi i le ituaiga I maʻisuka, o le ituaiga o cereal e itiiti lona taua nai lo lona tele. O le mea moni, o sina laʻau o le pata o loʻo i ai ni nai mea gaʻo sili atu nai lo le tone o araisa, ae leai se tasi e 'ai le falaoa i tone. I totonu o le tasi ipu, o se eseesega e matua pagatia lava e mafai ona le amanaiaina. Buckwheat e le sili atu pe leaga nai lo isi cereal. I atunuu e le o ola ai le fala, e fautuaina le araisa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O pi, pi ma lentils e tusa ai ma le XE e mafai ona le amanaia, talu ai o le 1 xE o loʻo i ai i le 7 tbsp. sipuni o nei oloa. Afai e mafai ona 'ai e sili atu ma le 7 tbsp. sipuni o pi, ona faaopoopo lea 1 XE.

Mea gaosi susu. I lona tino, o le susu o se faʻafefiloi o gaʻo, proteins ma gaʻo i totonu o le vai. O susu e maua i le suauu, kulimi mumu ma le kulimi mamafa. O nei oloa e le oi ai le XE, talu ai e leai ni gaʻo. O squirrels o cheese cheese ia, e le maua foi le XE. Ae o le susu o le uʻamea ma le susu atoa o loʻo aofia ai gaʻo. Tasi le ipu susu = 1 XE. O le kulimi e tatau foi ona iloiloina i mataupu e faaopoopo i le paluga po o le falaoamata. E te le manaʻomia le faitauina o le pata, kulimi kulimi ma le kulimi gaʻo (ae afai e te faatauina le kulimi i totonu o se faleoloa, ia faʻalatalata i le susu).

1 tbsp. se sipuni o sugar granulated = 1 XE. Mafaufau pe afai e te faaopoopo i ai 3-4 vaega o le suka faamamaina i pancakes, ma isi. = 1 XE (faaaoga i le tulaga o le hypoglycemia).

O le tasi vaega o asikulimi e aofia ai le 1.5-2 XE (65-100 g). Seʻi tatou tago e avea o se meaʻai (o lona uiga, e tatau ona e 'ai muamua i le aoauli poʻo se salati o le kāpeti, ona faʻataʻitaʻiina ai lea - mo le suamalie - suamalie).Ona faʻagesegese ai lea o le faʻaaogaina o gaʻo.

E tatau ona manatua e sili atu le kulimi kulimi kulimi nai lo o le kulimi kulimi, aua o loʻo i ai le tele o gaʻo lea e faʻagesegese ai le inu o gaʻo, ma maualuga ai le maualuga o le suka suka. Ma o siama e leai se mea e sili atu nai lo le suavai suamalie tiogo, lea e liusuavai i le maualuga televave i le manava ma e vave ona gauai, ma faateleina le maualuga o le suka toto. E le fautuaina le kulimi kulimi i le i ai o le mamafa o le mamafa o le tino, aua e maualuga tele i le kalori.

Mo i latou e maua i le maʻisuka ituaiga II, mo i latou e mamafa tele, ma mo i latou e tusa lava pe o le a le mafuaaga latou te le manaʻo ai e faʻaalu se taimi e faia ai ituaiga o faʻatusatusaga ma le siakiina o le tagata lava ia, e fautuaina le vavaeese o oloa e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻasaina mai le faʻaauau pea ma tuu ai i latou e taofi tulaga o le hypoglycemic.

O nei oloa e le oi ai ni meaʻai gaʻo, o lea e le manaʻomia ai le mafaufauina e XE. Faʻasalalau e naʻo le faʻaogaina o auala faʻapitoa e kuka ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a kukaina ni gaʻo, e faʻapipiʻi le mincemeat i le falaoa ua susu i le susu. Aʻo lei faʻavelaina, o loʻo tilotila ile tipi i falaoa, ma iʻa i falaoamata poo paluga (batter). E tatau foi ona e mafaufau i vaega falaoa o mea faaopoopo faaopoopo.

O faamaumauga XE e manaʻomia ai pateta. Tasi o le pateta = 1XE. Faʻalagolago i le auala e sauniuni ai, naʻo le fua o le faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le manava e suia. O le auala sili ona vave o le faʻalauteleina o le suka mai le paluga pateta i luga o le vai, faʻagesegese - palu falai.

Isi aʻa laau e mafai ona le amanaiaina pe afai e te faʻaaogaina i au mea taumafa i aofaiga e le sili atu i le 1 XE: tolu kāloti tetele = 1 XE, tasi le lapoa = 1 XE.

1 xE aofia ai:

  • i le afa o vine, faʻi, corncob,
  • tasi apu, moli, pi, tasi pi, persimmon,
  • tolu tangerines
  • tasi fasi fasi melonini, pineapple, tilo,
  • tolu i le fa apricots poo plums.

O fua laʻititi e taʻua o lauti tiva e aunoa ma se paʻu: strawberries, cherries, cherries - one saucer = 1 XE. Laʻau laʻitiiti: fugalaau, strawberries, blueberries, blueberries, lingonberries, currants, vineberries, ma isi mea - tasi ipu ipu = 1 XE. O vine e aofia ai le tele o gaʻo, o loʻo faavae i luga o le 3-4 vine tele - o le 1 XE lenei. O nei fualaʻau e lelei tele e 'ai ma le suka maualalo (hypoglycemia).

Afai e te faʻamago fua, ona manatua lea e naʻo le vai e mafai ona faʻamalolo, ma o le tele o mea e gaosia ai le gaʻo e le suia. O le mea lea, i fualaau mamago, XE e tatau ona iloiloina.

Faailoilo 1 XE o loʻo aofia i:

  • 1/3 ipu ipu suamalie (o le mea lea, e tatau ona inu i na o le suka maualalo)
  • 1 cup kvass po o le pia
  • 1/2 ipu vai sua.

O vaiinu ma vai inu meaai e le oi ai XE. Ae o suavai manaia masani ma suamalie e tatau ona mafaufau i ai.

O le tulaga lautele o se tagata, o le fua faatatau o le faʻaleagaina o ana toto toto, fatu, gaʻo, sooga, mata, faʻapea foʻi ma le toto ma le gaosiga talafeagai, e faalagolago i le maualuga o le suka i le toto o le maʻisuka.

Mo le puleaina i aso taitasi o le aofaʻi o meaʻai, o loʻo faʻaaogaina ai e le kulupu le mea e taʻua o le falaoa - XE. E faʻatagaina oe e faʻaititia uma ituaiga o mea gaʻo i le faiga masani o suʻesuʻega: ole sugar e ulu i le toto o le tagata pe'ā uma ona 'ai. E faʻavae i luga o le XE tulaga faatauaina mo oloa taitasi, o se lisi ole maʻisuka i aso taitasi ua tuufaatasia.

Meat dishes e iai falaoamata

Palu, tao tao

Fua ma Fualaau

Mea Faʻaaloalo 1XE
Fua Volume po o le masini Kcal
- fefete25 g135
- araisa (paʻu / mata)1 tbsp. / 2 tbsp. sipuni ma se paʻu15/45 g50-60
- kuka (falaoʻo)2 tbsp. sipuni ma se paʻu50 g50-60
1.5 tbsp. sipuni20 g55
- kuka3-4 tbsp. sipuni60 g55
Pule (pateta, saito, saito)1 tbsp. sipuni ma se paʻu15 g50
Suauu mama12 kulimi. sipuni ma se paʻu50 g135
Pancakes1 tele50 g125
Faifeau50 g55
Dumplings4 pc
Meat pieE itiiti ifo ile 1 pc
Cutila1 pc avega
Sausage, kuka sipuni2 pcs160 g

Meaʻai gaʻo faʻamalosi

Tuna vine * 1 tbsp. sipuni e aunoa ma se paʻu, 2 tsp10 g50
Jam, meli1 tbsp. sipuni, 2 tsp e aunoa ma se paʻu15 g50
Fualaau suamalie (fructose)1 tbsp. se sipuni12 g50
Sorbitol1 tbsp. se sipuni12 g50
Peas (lanu samasama ma lanu meamata, moa ma fou)4 tbsp. sipuni ma se paʻu110 g75
Peni, Peni7-8 Art. sipuni170 g75

Pini (kuka suamalie)

3 tbsp. sipuni ma se paʻu70 g75
- i luga o le paʻu0.5 lapoa190 g75
- pateta pateta * sauni e 'ai (i luga o le vai)2 tbsp. sipuni ma se paʻu80 g80
- falai, falai2-3 tbsp. sipuni (12 pcs.)35 g90
Muesli4 tbsp.sipuni ma luga15 g55
Beetroot110 g55
Soybean paʻu2 tbsp. sipuni20 g
Rutabaga, mumu ma Brussels e tupu, pulumu, pepa mumu, zucini, kāloti mata, seleri240-300 g
Koloti kuka150-200 g
Apricot (pitft / pitted)2-3 tulaga120/130 g50
Pineapa (faatasi ma le peel)1 le tele90 g50
Orange (e aunoa ma se pulu / pulu)1 le averesi130/180 g55
Paloni (faʻatasi)1/8 vaega250 g55
Faʻi (e aunoa ma se pulu / pulu)0.5 pc tele tele60/90 g50
Cherry (faatasi ma lua)12 tele110 g55
Vine * 10 pi tele tele70-80 g50
Pear1 laitiiti90 g60
Saito vao8 tbsp. sipuni170 g60
Kiwi1 pc tele tele120 g55
Fualaau10 auala160 g50
Lemon150 g
Raspberries12 kulimi. sipuni200 g50
Tangerines (e aunoa ma se pulu / pulu)2-3 pcs. tusa poʻo le 1 tele120/160 g55
Peach (pitted / pitted)1 pc avega130/140 g50
Blue plums (seedless / pitted)4 pc laiti110/120 g50
Black currant6 tbsp. sipuni120 g
Persimone1 le averesi70 g
Sweet Cherry (ma lua)10 pi100 g55
Blueberries, vineberries8 tbsp. sipuni170 g55
Apple1 le averesi100 g60
Fualaau aina20 g50

Alu faalenatura (100%), e aunoa ma se suka faaopoopo

- vine * 1/3 ipu70 g
- apu, moli1/3 ipu80 ml
- pele0.5 ipu90 g
- moli0.5 ipu110 g
- tamato1.5 ipu375 ml
- kālati, pipi1 ipu250 ml
Kvass, pia1 ipu250 ml
Coca-Cola, Pepsi Cola * 0.5 ipu100 ml

Fatu ma Fatu

- peanati ma solo45 pi.85 g375
- walnuts0.5 ato90 g630
- hazelnuts0.5 ato90 g590
- almonds0.5 ato60 g385
- nati cashew3 tbsp. sipuni40 g240
- fatu o le sunflowersili atu ma le 50 g300
- pistachios0.5 ato60 g385
  • 1 ipu tioata = 250 ml
  • 1 le lua = 250 ml
  • 1 sika = 300 ml.

* E le fautuaina mo le maʻisuka e faʻaaoga mea uma o loʻo faʻaalia mai e se ituaiga o meaola, talu ai o loʻo i ai se latou faʻamaufaʻailoga maualuga.

O faaupuga tuai "o le insulin-dependent" ma le "maʻisuka-tutoʻatasi" o le maʻisuka na fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e le toe faʻaaoga ona o eseesega i le faiga o le atinaʻeina o nei lua faʻamaʻi eseese ma a latou faʻamatalaga taʻitasi, faʻapea foʻi ma le mea moni, i se tulaga patino i le soifuaga o le tagata maʻi, o se suiga mai se foliga o le insulin i se foliga ma le faalagolago atoa i le inisalini ma le pulega atoa o injections o lenei hormone e mafai.

Vaega o le maʻisuka ituaiga II

O nisi o faaletonu o le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi ma le T2DM, faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini (e le lava le aʻafiaga o le inisalini i totonu poʻo fafo) ma faʻaleagaina le gaosiga o latou inisalini ma ni tikeri eseese i le va o latou. O le maʻi e amataina, e pei o le tulafono, lemu, ma i le 85% o mataupu e maua mai i matua. Faatasi ai ma le avega, ua silia ma le 50 tausaga le matua ua maʻi ma le T2DM ma toetoe lava leai ni tuusaunoaga.

Faʻaalia le faʻaalia o le T2DM afaina , aemaise lava le ituaiga o le manava, ma le maualuga o le visceral (totonu) gaʻo, ae le o gaʻo gaʻo.

O le mafutaga i le va o nei ituaiga ituaiga o gaʻo i totonu o le tino e mafai ona iloa e le suʻega o meaola ole tino i totonu o nofoaga faapitoa, poʻo (faʻaaogaina) fua faʻataʻetaʻetaʻe o le aiga ma le gaioiga o le faʻatusatusaina o le tele o le gaʻo visceral.

I le T2DM, o le tino o le tino, ina ia mafai ai ona foia le tui o le insulin, ua faamalosia e faatumauina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto pe a faʻatusatusa atu i le masani, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o vaega o meaola mo le inisalini. O le faʻamalosia o insulin e fesoasoani i se faʻaopoopoga o taumafa gaʻo ma le le atoatoa.

I le uluai laasaga o le atinaeina o le T2DM, o le faagasologa e mafai ona toe suia e ala i le faasaʻoina o mea taumafa ma le faailoaina o gaioiga faaletino i totonu o le faaopoopo (i le tulaga o le metabolism ma le masani o le fale ma le gaosiga) o le taumafataga o le 200-250 kcal o le malosi i le gaoioiga faamalositino, lea e tutusa ma gaoioiga faaletino:

  • savali 8 km
  • Nordic walking 6 km
  • 4 km jogging.

O le a le tele o le carbohydrate e 'ai ma le maʻisuka ituaiga II

O le mataupu faavae autu o taumafa taumafa i le T2DM o le faʻaitiitia o faʻalavelave faʻaleagaina i le masani, lea e manaʻomia ai se aʻoga patino mai le tagata maʻi ma se suiga i le olaga soifua.

Faʻatasi ai le maualuga o le kulukose o le toto i tagata mamaʻi, o ituaiga uma o le metabolism e faʻaleleia atili, aemaise lava, o masini e amata ona sili atu ona faʻapipiʻi le kulūkose, ma e oʻo lava (i nisi o gasegase) toe faʻafouina (regenerative) auala i le faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le taimi o le inisalini, o meaai e na o le pau lea o le togafitiga mo le maʻisuka, ae o lona tau e leʻi faʻaitiitia i lo tatou taimi. O le manaomia mo le faatonuina o le faʻaitiitia o fualaau oona i le ituaiga o meaʻai i le tagata maʻi e tulaʻi mai (pe na o pea) pe afai e le faʻaititia le maualuga o le kulukose pe a maeʻa se faasologa o togafitiga ma le faʻamautuina o le mamafa o le tino. Afai e le fesoasoani fualaʻau suka, o le fomaʻi e faatonuina le togafitiga insulin.

O faʻamaoniga autu ma faailo o le maʻisuka i tamaiti. Mafuaaga mo le tupu ma le puipuiga

O nisi taimi e faʻamalosia ai maʻi ina ia lafoaia uma suga faigofie, ae o suʻesuʻega a le falemaʻi e le faʻamaonia lenei valaau. Suga i le tuufaatasiga o meaai faateleina le glycemia (glucose i totonu o le toto) e le maualuga atu nai lo le tutusa o le maso i calories ma le mamafa. O le mea lea, o fautuaga mo le faʻaaogaina o laulau e le o faʻamaonia. glycemic index (GI), aemaise lava talu ai o nisi o gasegase e maua i le T2DM ua maeʻa pe ua matua leai se aoga o laʻau suamalie ua le taliaina.

Mai lea taimi i lea taimi, o le lole lole po o le keke e le mafai ai e le tagata maʻi ona lagona lo latou laʻititi (aemaise lava pe afai e le oi ai). O le sili atu ona taua nai lo oloa GI o lo latou numera atoa, o mea ia e gaosia ai le gaʻo i totonu e aunoa ma le vaevaeina i se mea faigofie ma faigata. Ae manaʻomia e le tagata gasegase ia iloa le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaumatia i le aso, ma e na o le fomaʻi e mafai ona faʻatulaga lelei lenei tulaga masani i luga o le auiliiliga o iloiloga ma mea e matauina. I le maʻisuka, e mafai ona faʻaititia le sili atu o meaʻai i le gasegase (pe tusa ma le 40% i kalori nai lo masani 55%), ae le o lalo ifo.

I le taimi nei, faatasi ai ma le atinaʻeina o talosaga mo telefoni feʻaveaʻi, lea e mafai, e ala i faiga faigofie, e iloa ai le aofaʻi o meaʻai i le mea na fuafuaina, o lenei aofaiga e mafai ona faʻatulaga saʻo i le kalama, o le a manaʻomia ai le muamua o le mamafa o le oloa poʻo le ipu, suʻesuʻe le igoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Fesoasoani i le lisi o meaʻai a se kamupanī faʻatau, poʻo le malamalama i le mamafa ma le tuufaatasiga o le taumafaina o meaai e faʻavae i luga o le poto masani.

O se ituaiga o soifuaga tutusa i le taimi nei, pe a maeʻa le suʻesuʻega, o lau masani lea, ma e tatau ona taliaina lenei mea.

Laʻu falaoa - o le a

I le tala faasolopito, ao lei oo i le taimi o iPhones, na fausia ai se auala ese mo le fuafuaina o meaʻai gaʻo - e ala i le falaoa (XE), e taua foi suauu gaʻo . O fasi keke mo le maʻisuka ituaiga 1 na faʻalauiloaina e faafaigofie ai le iloiloga o le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia mo le faʻaaogaina o gaʻo. 1 XE manaʻomia 2 vaega ole inisalini mo le faʻasili i le taeao, 1.5 i le aoauli, ma na o le 1 i le afiafi. O le faʻaaogaina o gaʻo i le aofaiga o le 1 XE e faʻapupulaina ai le glycemia e le 1.5-1.9 mmol / L.

E leai se faʻamatalaga saʻo o le XE, matou te tuʻuina atu se numera o faʻamatalaga faʻasolopito ua faʻamautuina. O se falaoa na faʻafeiloaia e fomaʻi Siamani, ma seia oʻo i le 2010 ua faʻamatalaina o le aofaiga o se oloa e aofia ai le 12 g o digestible (ma siitia ai le glycemia) gaʻo i le tino o sugars ma starches. Ae i Suisse Suiselani XE na aofia ai le 10 g o gaʻo, ma i le gagana Peretania o le 15 g. O le eseesega i faʻamatalaga na taʻitaʻia ai le mea moni talu mai le 2010 na fautuaina e le faʻaaogaina le manatu XE i Siamani.

I Rusia, e talitonuina e 1 XE e tutusa ma le 12 g o gaʻo vailaʻau masini, pe 13 g o carbohydrates, e fua i le fiber dietary o loʻo i totonu o le oloa. O le iloa o lenei fuataga e mafai ai e oe faigofie ona faaliliu (tusa lava pe i lou mafaufau, tonu i luga o le calculator ua fausia i totonu o soʻo se telefoni feaveai) XE i le kalama o carbohydrates ma vice versa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te 'ai le 190 g o le perimone ma se mea e iloa ai le carbohydrate i le 15.9%, ua e faʻaaogaina 15.9 x 190/100 = 30 g o carbohydrates, poʻo le 30/12 = 2.5 XE. E faʻapefea ona e mafaufau i le XE, i le sili vaesefulu o le vaega, poʻo le lapotopoto i le pito lata ane - oe filifili. I tulaga uma e lua, o le "averesi" i le aso o le a faʻaitiitia.

"O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻamaʻi, toetoe lava 2 miliona maliu i tausaga uma!" Faatalanoaga ma se fomai

O le aofaʻiga o le XE e fuafuaina mo le aso e tatau ona sao tufatufaina e tusa ai ma taumafataga ma aloese mai le '' '' '' mea 'aiʻaiga' '' faʻamaʻi. E fai ma faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le "masani" o le 17-18 XE (mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e fautuaina e fomaʻi i le 15-20 XE i le aso), e tatau ona tufatufa atu i lalo:

  • 'aiga o le taeao 4 XE,
  • 'aiga o le aoauli 2 XE,
  • 'aiga o le aoauli 4-5 XE,
  • aoauli aoauli 2 XE,
  • taumafataga 3-4 XE,
  • "A o lei moe" 1-2 XE.

I soo se tulaga, e le tatau ona e 'ai e sili atu nai lo le 6-7 XE i le' aiga e tasi. E oo lava i se keke keke keke e mamafa le 100 g i totonu o lenei tapulaa. Ioe, e tatau foi i se tasi ona mafaufau pe o le a sili atu le masani o le XE masani. Mo se eseesega o le XE, o fua faatatau o loʻo tuʻuina atu i le faʻataʻitaʻiga mo XE i le va o meaʻai e tatau ona matauina.

E tatau ona manatua i le mafaufau e le gata i meaʻai e maua ai gaʻo meaʻai, ae faapena foi i meaʻai susu (i le ituaiga o suka susu - lactose). E i ai ni nai gaʻo i totonu o le sisi ma le kusi (latou te liu i le uila i le faagasologa o le gaosiga) ma le XE o nei oloa e masani ona le amanaia, faapea foi ma le XE o meaʻai (pe a fai e leai ni suauu), lea e le mafai ai ona fuafua le tau ile XE .

Laulau o aofaiga e aofia ai le 1 le falaoa

O le fesoasoani taua i le faʻatulagaina o le XE e mafai ona tuʻuina atu e ala i laupepa faʻapitoa o le aofaʻiga o oloa i le 1 XE (faʻafeagai ma laulau o mea inu gaʻo i oloa). O lea la, afai o le laulau o loʻo faʻaalia ai le 1 XE o loʻo i totonu o se ipu malamalama o le kefir, o le mea tonu lava lea e tatau ona e mafaufauina mo oe lava le meaai mulimuli i le ao - o se ipu malamalama o le kefir "aʻo lei moe" (moni 1-1.5 itula ao lei alu i le moega).

Lalo o se faasologa o laulau tali tutusa mo vaega o oloa ma e oo lava i mea taumafa a le tagata lava ia ma ipu, ae faaopoopo atu i le faailoaina o le mamafa o le oloa, o lona aofaiga i fasipepa po o le maualuga o lo o faaaogaina (i tioata, punetini poo teaspoons) mo oloa tetele ma le suavai.

Meatisi oloa, falaoamata ma meaʻai gaosia

Suafa igoa1 XE i le kalama1 XE i fua
Falaoa o le sana201/2 fasi
Manatua le falaoa251/2 fasi
Paʻu falaoa301/2 fasi
Fusi15
Crispbread202 vaega
Rice, Starch, Flour152 tsp
Pasta151.5 tbsp
Faʻailoga201 tbsp

Inisalini: o le a le masani i le toto? Laulau o mea taua mo alii, tamaitai ma tamaiti

Suafa igoa1 XE i le kalama1 XE i fua
Fualaau aina15-201 tbsp
Puni601/2 fasi pepa
Vine80
Persimone901 fasi pepa
Cherries1153/4 ipu
O apu1201 fasi pepa
Plum, apricots1254-5 vaega
Potu1251 fasi pepa
Melonilonilo130-1351 fasi pepa
Raspberries, lingonberries, blueberries, currants (paʻepaʻe, uliuli, mumu)145-1651 ipu
Oranges1501 fasi pepa
Tangerines1502-3 fasi
Fualaʻau1851.5 fasi vaega
Saito vao1901 ipu
Blackberry, keke280-3201.5-2 ipu
Lemoni4004 vaega
Vine, fuamoa, suamalie70-801/3 ipu
Cherry, apu, blackcurrant, sua moli90-1101/2 ipu
Fualaau suamalie, rasipi, fualaʻau140-1702/3 ipu

Suafa igoa1 XE i le kalama1 XE i fua
Suauu kuka751 fasi pepa
Peʻa lanumeamata95
Beets, aniani1302 vaega
Kāreti1652 vaega
Peʻe suamalie2252 vaega
Paina keke, lanu mumu230-255
Tomato3153 vaega
Peni4002 ipu
Kukama5756 vaega

Ma o le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le mamafa o le masani masani e teuteuina ai aano o manufasi, cereals, meaʻai gaosiga, meainu ma mea o loʻo i le XE i le tasi vaega (fasi pepa).

Garnish, porridge, meaʻai gaosigaAuaunaga o Maea, gXE i le tautua
Taʻu ipu
Fualaau faisua1500.3
Toto Cabbage1500.5
Laʻau pi1500.5
Palu pateta2001
Palu falai1501.5
Palu falaoa1502
Buckwheat, rice1502
Porridge (buckwheat, oat, araisa, millet)2003
Fualaau aina
Cabbage pie603.5
Rice / Egg Pie604
Cheesecake754
Uila Pretzels755
Meainu
Lemonade "Tarragon"2501
Pia3301
Fualaau suamalie fualaau suamalie2001.5
Kvass5003
Coca Cola3003

Ina ia faafaigofie ai i le tagata maʻi ona maua le maʻisuka ia pulea le aofaiga o meaʻai gaʻo, ia saʻo le fuaina o le iniseti o inisua ma le kalori o meaʻai o loo i ai tulaga faapitoa o le falaoa na totoina e tagata Siamani.

Ole fuaina o vaega ole falaoa e mafai ai ona e pulea le maualuga o le glycemia i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, faʻamautuina le gaʻo ma le lipid metabolism, o le lisi lelei o lisi mo tagata maʻi e fesoasoani i le totogiina o le maʻi, ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli.

O le a le 1 le falaoa e tutusa ma, pe faʻapefea ona liua lelei gaʻo gaʻo i se tau aogā ma pe faʻapefea ona fuafua mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le a le tele o le inisalini e manaʻomia e ave ai le 1 XE? E tasi le XE e tutusa lelei ma le 10 g o gaʻo, e aunoa ma le mea o loʻo iai i le fiber dietary ma le 12 g e faʻaaogaina ai mea e faʻaaogaina ai meaʻai. O le taumafaina o le 1 iunite e mafua ai le faateleina o le glycemia e le 2.7 mmol / L; 1.5 iunite o le inisalini e manaʻomia e gauai ai lenei aofaiga ole kulukose.

I le i ai o se manatu i le tele o le ipu ei ai le XE, e mafai ona e faia lelei se meaʻai paleni i aso taitasi, fuafua le fua talafeagai o le homone e puipuia ai suauu. E mafai ona e faʻasalalau le lisi autu i le tele e mafai ai, o nisi o oloa e suia i isi e iai faʻamaufaʻailoga tutusa.

E faʻapefea ona saʻo le faitauina o iunite o meaʻai falaoa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka 2 o le maʻisuka, o le a le tele e faatagaina e faʻaumatia i le XE aso? Ole vaega e tutusa ma sina fasi falaoa e 25 g. O faailo o isi mea taumafa e mafai ona maua i le laulau o areto falaoa, lea e tatau ona i ai i taimi uma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O tagata maʻi e mafai ona 'aʻai i le 18-25 XE i le aso, e fuafua i le aofaʻi o le mamafa o le tino, le malosi o le gaioiga faaletino. O meaai e tatau ona vaevaeina, e tatau ona e 'ai e 5 taimi i le aso i ni vaega laiti. Mo le 'aiga o le taeao, e tatau ona e' ai 4 XE, ma mo le 'aiga o le aoauli, e tatau ona sili atu i le 1-2 le taumafataga o le afiafi, aua i le aso e faʻaalu e le tagata le tele o le malosi. E sili atu le 7 XE i le taumafataga e le faatagaina. Afai e faigata ona aloese mai laʻau suamalie, ona sili lea ona 'ai i le taeao po o le taimi e te taʻalo ai i taʻaloga.

Alu ava malosi

O meainu malosi ma inu ava malosi e matua faʻasaina mo le maʻisuka. O nei oloa e mafua ai le paʻu tele i le maualuga o le glycemia, lea e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu, aua o se tagata e taunuu i se tulaga o le inupia e le mafai ona maua se fesoasoani taimi.

O le malamalama ma le malosi o pia e aofia ai le 0.3 XE i le 100 g.

E taua tele mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka e pulea ai le tele o meaʻai gaʻo, ma mea e gaosia ai caloric o meaai, o lea e tatau ai ona fuafua le XE. O le solia o tulafono o meaʻai, o le le tausia o mea taumafa e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga. O faʻafitauli eseese e tupu i le vaega o le fatu, vascular, nervous and digestive systems. O le Hyperglycemia e mafai ona afaina, lea e ono mafua ai le le atoatoa o le maʻi poʻo le maliu.

O se keke falaoa (XE) o se fuataga e faʻaaogaina e fuafua ai le aofaʻi o meaʻai i gaʻo i le lisi ole maʻisuka. 1 iunite o le 10-12 gr. digestible carbohydrates, 25 gr. falaoa. O le tasi iunite e maua ai le faateleina o le glycemia pe a ma le 1.5-2 mmol / L.

O le tagata gasegase e manaʻomia le teuina o se faamaumauga o meaʻai e gaʻo ai le gaʻo gaʻo ma ia manatuaina mea e vave lava (sugar, sweets) ma gaʻo (maso, fiber) e maualuga ai le toto suka.

Suafa igoa Aofaʻiga o oloa i le 1 XE
Paʻu paʻepaʻe po o le mea manogi20 gr
Poʻu paʻu25 gr
Manatua le falaoa25 gr
Atoatoa falaoa, ma le paʻu30 gr
Buns20 gr
Fusi2 pcs
Pelu falaoa1 tbsp. se sipuni
Fusi2 pcs tetele (20 gr)
Totoina le le faʻasalaina2 pcs
Crispbread2 pcs
Pita falaoa20 gr
Faanatinati1 lapoa tele (30 gr)
Paʻukeke taogo ma aano o manu1 pc (50 gr)
Fritters1 pc medium size (30 gr)
Cheesecake50 gr
Gingerbread40 gr
Falaoa lelei1 tbsp. sipuni ma se paʻu
Palu falaoa atoa2 tbsp. sipuni ma se paʻu
Sini falaoamata1 tbsp. sipuni ma se paʻu
Palu falaoa atoa4 tbsp. sipuni ma se paʻu
Palu falaoa (lefete)25 gr
Paʻu paluga (puff)35 gr
Faʻailoga, faʻatoʻa faʻavevela50 gr
Dumplings15 gr
Pule (saito, sana, pateta)15 gr

Tuua Lau Faamatalaga