Glucose o le toto e faʻatonutonu ai le homone: o le a le mea e maualalo ai ma maua ai le suka?

Inisalini o se hormone pancreatic e faʻaitiitia ai le kulukose toto. E galue o se "tatala faitotoa" mo le kulukose i totonu o le masini. O le inisalini e taua mo le tino ma ua tuuto atu i se isi vaega "Inisalini ma lona taua mo le tino."

Glucagon, adrenaline, cortisol, hormone tuputupu aʻe - hormones e faateleina ai le kulukose toto. Sili atu e uiga ia i latou taitoatasi mulimuli ane i le tusiga.

Toto tuputupu aʻe

O le hormone tuputupu ae e maua i le pituitary gland, lea e tu i lalo o le faiʻai (Fig. 5).

O le galuega autu o le tuputupu aʻe o le homone o le faʻaleleia lea o le alualu i luma. E faʻapupulaina ai foi le kulūkose toto e ala i le faʻaitiitia o le kulukose i siama tino. O le hormone tuputupu ae e mafua ai le faateleina o le musika ma le faateleina o le malepe o gaʻo.

A o talavou, pe a tutupu vave le tupulaga talavou, latou te atiina ae se tele o hormone tuputupu aʻe, o le mea lea, e mafua ai ona faateleina le manaomia mo le inisalini.

O le uiga o "taeao o taeao" po o le "ata o le taeao"

I siamoni counter-hormonal, o le sili atu o le kesivalosi e tupu i taeao. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le faateleina o le kulukose o le toto mai le 3-4 i le 7-8 i le taeao, ma e mafai ona ala aʻe i le taeao ma le kulukose maualuga. Faitau atili e uiga i ata o taeao o le taeao.

Meaʻai e faʻalautele ai le tuputupu aʻe. Vaega 4 - Carbohydrates

Talofa Matou te faʻaauau pea ona taulimaina vaega o le taumafataga mo le tuputupu aʻe ma le gaʻo.

Atonu e te maofa i le iloa o se tasi o mea masani e masani ona faia e le toʻatele o tagata e faateleina ai lo latou alualu i luma o le aofia ai lea o le tele o meaʻai gaʻo i a latou meaʻai.

Aisea e mafai ai e lenei mea ona taofia le tuputupu ae o le tino? O a mea e gaʻo ai meaʻai oona e tatau ona faʻaumatia ina ia le faʻaleagaina, ae ia faʻaleleia le pulefaʻatasia o hormones, aemaise lava, totogo tuputupu ae? O laʻu tusiga lenei.

O gaʻo gaʻo o le punavai sili lea o le malosi mo le tino o le tagata. O la tatou tino e momotu i lalo mea inu o le suka i totonu o suga faigofie, ma maua ai le malosi mo le alualu i luma, atinaʻe ma isi. O le faagasologa o le vaeluaina o ituaiga ituaiga o gaʻo e maua i auala eseese. O taunuuga o lenei faagasologa e ese foi.

O le a ou le tosoina mo se taimi umi, o lea e oo lava i le itu. O se meaai e maualuga i le gaʻo, aemaise lava i le maualalo o le maualuga o le tino, e mafai ona mafua ai le tuputupu ae lemu o le tino.

O se fuainumera tele o oloa gaosi gaosiga gaosi i le taumafa a tagata nonofo i atunuu Asia, e tusa ai ma nisi tagata atamamai, o se tasi lea o mafuaaga autu mo le maualalo o le tuputupu ae i nei atunuu.

O oloa e masani ona faʻaaogaina i atunuu Asia (fatu ma fatu o le cereal) e matua mauoa i mea inu, ae o loʻo i ai ni nai mea aoga mo le fausiaina o le tino.

O le tulaga ua na o le faatupulaia e le mea moni faapea o nei oloa lauiloa iina e pei o le araisa o loo gaosia ma faamamaina o le atigi, lea e aofia ai le 95% o faamanuiaga o le fatu. A maeʻa le gaosiga, e tumau pea fatu ma meaʻai. E le sili atu le lelei e ese mai.

I le taimi lava e tatau ai ona e tusia ni nai upu e uiga i le glycemic index (GI) o oloa. E sili atu pe afai e te mafaufau i ai pe a tusia se meaʻai mo le tuputupu aʻe. O le GI o se faailoga o le vave vave ona 'aiina o gaʻo paluga i totonu o le toto ma faʻateleina le toto suka. O le faagasologa e mafai ona faia mai le tele o minute i ni nai itula ma e faalagolago ile ituaiga o meaai sa e 'ai.

Ole fua faʻatatau o fuainumera e fuaina i luga o se numera faapitoa. O lona tulaga talafeagai, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le aufaipisinisi o loʻo mafaufauina: e tusa ma le 60 mo meaʻai gaosi ma le 70 mo le fou. Aisea, o le a ou faamalamalama atili ai.

Carbohydrates lea e sili atu ai oloa

O le mea lea, e uiga i mea e maualalo le maualuga o le gaʻo ma gaʻo. O le taimi nei e uiga i oloa e maua ai le maualuga o le gaʻo. O gaʻo sili ona lelei o loʻo maua i fua fou, fualaau faisua, fualaau faisua, e sili atu le leaga - i masini ma cereals. O nei oloa e tatau ona avea ma faavae o a latou meaʻai gaʻo. Aisea?

Muamua, o le suka mai nei oloa e faigofie atu ona eli. Lona lua, e le sili atu le mamafa o laufanua e maua ai homoni. Tolu, o nei oloa e masani ona maualalo le GI ma e le sili atu i le faatagaina faatagaina o le 70. Lona fa, i le faaopoopo i mea maualuga o le gaʻo, o loʻo aofia ai le tele o mea e aoga mo le tuputupu ae. I se aotelega, ona.

E i ai le suka i fualaau suamalie ma faamamaina le mea lava e tasi?

E masani ona ou faalogo mai tagata (ma o aʻu foi na ou mafaufau muamua i ai) o le suka mai fualaau aina ma le suka masani e faamamaina, mo se faataitaiga, mai suti, e tasi ma tutusa. O le foliga mole mole e tutusa ma e lua uma ua liua i le kulukose e ala i le vaeluaina, ae o loʻo i ai se eseesega.

Faʻafiafiaga ma isi meaʻai leaga e aofia ai gaʻo (hello, diabetes), faʻapea foʻi ma le tele o taimi sili atu le sologa lelei i lona fatuga nai lo le tele o fua o "suka". Ina ia faamanino le tulaga, e tatau ona e faia se mea e sili ona taua ma e talanoa e uiga i le mamafa o le avega.

I le gutu o le tagata o loʻo i ai ni tagata e taliaina le tulafono faatonutonu o le insulin. A oʻo mai i totonu o le gutu ni meaʻai gaʻo, e tatau ona iloa e le atigipusa ma tuʻuina atu se faailo i le faiʻai pe o le a le tele o le inisalini e natia e talepe i lalo. O oloa faamamaina e le fetaui ma lenei faagasologa.

E le mafai ona malamalama tagata o le mafaufau i mea na 'aina, e le mafai ona faʻatusatusa le aofaʻi o le inisalini ma e faʻasaʻo tele. Afai o le tele o le inisalini o loʻo i totonu o le toto, e aveesea uma suka mai fafo, o lona uiga o se lagona o le fiaai e toe vave oʻo mai. I le taimi lava e tasi, o se vaega o le inisalini e tumau i totonu o le toto mo se taimi umi.

O le mea lea, mai i oloa faamamaina o loʻo i ai se mamafa tele o le glycemic ma le maunu o insulin.

E faigofie ona talia e le tagata suʻesuʻe le suka i le maualuga o le carbohydrate, o le aʻafiaga o le inisalini e le malosi tele, e itiiti le gaʻo ia i latou, ma o le sogasoga e ulu atu i le tino i le fiva ola, faasolosolo, itiiti ifo lemoni ma sili atu manuia. Glycemic avega e maualalo, ae e le o mea uma. E faapefea ona fesootaʻi le inisalini ma le hormone tuputupu aʻe?

Inisalini o le hormone lea e faʻafeiloaʻi le kulukose mai le toto i sela. O le mafuaʻaga o le maualuga o le inisalini o loʻo faʻalauteleina, suamalie mama mai meaʻai ma le GI i luga o le 60-70. O le hormone tuputupu aʻe ei ai isi galuega. E afaina faafitauli pe a tele le inisalini. O le tele o le inisalini, o le itiiti ifo lea o le homone.

Carbohydrate ma HGH

Sei o tatou faʻatau. Manatu autu:

  1. O vailaʻau faʻamaʻaʻaina mama e pei oi latou o loʻo gaosia ma vaʻaia e ono mafua ai le tuputupu ae lemu.
  2. GI o oloa e le tatau ona sili atu i le 60-70.
  3. O gaʻo sili ona lelei o loʻo maua i fualaau 'aina atoa.
  4. O le mamafa o le uta mai fua o laau toto e maualalo.
  5. Afai e te manaʻo e tupu, e tatau ona e mautinoa o le inisalini vave ona faʻatinoina ana galuega ma tuʻu ai le toto.

Le lava le suka e faʻalauteleina ai le pule a le GR. O tagata taʻaalo o loʻo aʻoaʻoina e iloa lelei lenei mea. O le mea lea, e sili atu le lelei ona 'aina soʻo se oloa e maua ai se faasinomaga maualuga i le taeao ma le aoauli seia oʻo i le 16 itula. I le afiafi ma le po, o le inisalini i totonu o le faigamalaga e tatau ona sili ona taua, ina ia mafai ona faia lana galuega i le taimi o le moe.

O taumafa masani a le aiga e faitau: "Carbohydrates i le taeao, protein i le afiafi." I le lautele, ioe, ae o le a ou fai atu sina eseesega: "Carbohydrates i le taeao, protein i le aoauli (po o le isi itu), ma i le afiafi o se mea e pei o fualaau faisua."

Taumamafa i le mea e gata ai pe mafai foi ona lafoai meaʻai e maualuga i suga, aemaise lava mea mama. Ae paga lea, o meaʻai e pei o le susu po o le teuina o falaoa e tele atu le suka nai lo lou manatu.

Taumafai e aloese mai le teuina o sua suamalie ma mea e sili ona faʻaogaina. Ia faaeteete i fatu ma taumafai e faaaoga atoa, ae le o le faapipii. O fualaau mamago e le tatau ona faʻaumatia i ni aofaiga tetele, aemaise i le po.

O nisi o fualaau oona (pineapple, mango), foi.

Afai o le galuega o le galue malosi lea i le fausiaina o lou tino, i le tulaga lautele o soʻo se suka e tatau ona faʻaaogaina aʻo leʻi faia galuega faaletino. O le taumafaina o le suka ma le nofo i luga o le pope o le auala sili ona puupuu i faafitauli. A maeʻa o taumafataga uma, fai 30 sikuea.

I le faaiuga, ou te lafoina se manatu manaia: o le gaioiga faaletino ao le i taumafaina e manaomia ai le itiiti ifo o le inisalini e fafaga ai meaai. O lenei, e mafai e se tasi ona fai mai, o le mealilo i le faatumauina o se maualuga maualuga o le GR mo le tele o tagata taʻalo faapolofesa. O lona uiga, o le aʻoga i luga o se manava gaogao e faʻaalia. O le mea moni, o loʻo i ai ona lava faʻaaliga, ae o le a ou taʻu atu ia te oe se isi taimi. Lafoaʻi ma aʻoaʻo mea uma muamua!

O le mea lea ou te maeʻa ai! Tonu tagata uma!

Ma le faamaoni, Vadim Dmitriev

O a meaai e faateleina ai le suka toto?

Glucose (suka) e faatatau i le tuufaatasiga o meaola. O ia o le malosiaga autu o le eletise mo sene. A maeʻa ona ulufale atu i le cell, e amata le faagasologa o le oxidation oxidation, lea e aofia ai le auai o le okesene e mafai ai ona faʻasaʻoloto le malosiaga. O oloa faaiu o le oxidation oxidation o le carbon dioxide (aveese mai le tino ma le ea) ma vai.

Faatasi ai ma se faaitiitia i le maualuga o lenei gaʻo i totonu o le toto, ua tupu ai le matelaina o le tino, lea e sili ona malamalama ai sela o le tino (neurocytes), o le mea lea, o le tino o loo i ai se tulafono faatonutonu e faamoemoe i le faatumauina o le maualuga o le kulukose.

E aofia ai hormones e faʻateleina (glucagon, glucocorticosteroids, adrenaline) ma lalo ifo (inisalini, lea e nafa ma le masani masani o le kulukose i totonu o sela) maualuga o le suka.

O le punavai autu o lenei meaʻai o le meaʻai lea, talu ai ona o tagata, e leai ni mea e faʻaaogaina ai le kulupu o le kulukose.

Aisea e tatau ai ona e iloa po o fea meaai e maua ai le suka?

O le faʻaauau pea o le tele o meaʻai gaʻo ma meaʻai e mafua ai le malosi o le malosi na maua mai i le faʻaaogaina.

O le mafuaaga lenei mo le amataina o le faʻaleleia o le malosi i le ituaiga o gaʻo, lea e faʻapipiʻiina mai le glucose maualuga, faatasi ai ma le atinaʻe mulimuli ane o le oona.

E le gata i lea, o le maualuga o le gaʻo i totonu o mea taumafa e mafua ai le maualuga o le suka, lea e mafua ai le faateleina o le inisalini synthesis.

O lenei tulaga e taʻitaʻia ai le mea moni e leai se lagona o le tagata e maua ai le inisalini, ma o le mea lea, o le auala autu mo le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, o le pulea o le faʻaaogaina o nei tino i totonu o le tino ma mea taumafa o le faavae o se taumafa maloloina ma le puipuia vave o le tele o faʻamaʻi, lea e aofia ai:

  • O le maʻisuka ma isi maʻi faʻafitauli i le tino.
  • O le tele o le eseesega o le mamafa, lea e tutusa ma le aofaiga ma le umi o le suka.
  • O le atherosclerosis o le solia lea o le carbohydrate ma le gaʻo gaʻo, e mafua mai i le faateleina o le cholesterol toto ma lona faʻasalaga mulimuli ane i puipui o arteries i foliga o atherosclerotic plate, lea e faʻaitiitia ai le lumena o toto toto.

E matua taua lava le pulea o le gaʻo i le tagata e iai faʻafitauli faʻapitoa. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le maualuga o le toto i se tau e aunoa ma le faʻaaogaina o le suka.

E le gata i lea, i le tulaga o le faʻaaogaina o lenei vaega ole vailaau poʻo le inisalini tui (faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 1, lea e faʻaalia i le solia o le faia o le inisalini i le pancreas), o le puleaina o le suka i totonu o le tino ma meaʻai o le a faʻaitiitia ai a latou metotia.

I le tulaga o le faʻaititia o le suka (e masani lava ona tupu ma le leai o se mea taumafa e maua ai meaai, o le maualuga o le suka o le suka poʻo le inisalini), o le 'aiina o meaʻai e maua ai le maualuga o le kulukose o le a vave ona faʻafoʻi lona maualuga i le toto.

O a meaai e sili atu ai le suka?

O le lisi o mea taumafa o loʻo i ai le tele o meaʻai o le gaʻo e tele lava. E aofia ai le tele o oloa o fualaau o loʻo iai, faapea foʻi ma mea e gaosia ai meaʻai ma falaoamata.

O le tele o le suka e maua i le suamalie, aʻo faigofie ona gauai ma amata ona gauai i totonu o le toto ua uma ona i totonu o le vavagana o le tautala. O le mea lea, o le siʻosiʻomaga e faʻaaogaina pe afai e tatau ona faatele vave le kulukose toto.

O suauʻu kulimi autu e aofia ai:

Vaega o oloaO ituaiga autu o gaʻo i totonu o meaʻaiSui o vaega o oloa
Mea gaosi susuE iai le lactose (susu suka), lea e avea ma kulukose i totonu o le tinoMilu, kulimi mumu, susu susu
FuaO loʻo aofia ai se aofaiga tele o ituaiga vailaʻau (fructose, glucose)Apikotisi, pi, faʻi, meloni, fua
Meaʻai i le vaovaoO vailaʻau faʻasaʻa eseese, aemaise lava o le masoMeatusi oloa, mufui, kuki kuki
O nisi fualaau faisuaO loʻo i ai le maso, lea e faʻapalaina i totonu o le manava aʻo leʻi ulu atu le kulukose i le toto.Potato, parsnip
Fale faʻafiafiaPunavai o le tele o gaʻo vailaʻau faʻataʻetaʻi faigofie i foliga o monosaccharides ma disaccharides (glucose, fructose, galactose, maltose)Selu, keke, sukalati, marshmallows, jellies, keke

O le tele o meaʻai e maua i le suka, o loʻo faʻatusalia mai i totonu mo le tele o vaega e ala i le sosolo faʻasalaga. E i ai foi oloa e masani lava e le faateleina ai le maualuga o le toto maso. E aofia ai le filo fualaʻau, leano o le aano (lapiti, moa) ma iʻa.

O a iunite falaoa?

O se taumafataga mo le soli o le suka i le tino, faatasi ai ma le faateleina o lona tulaga, e aofia ai le faʻaaogaina o falaoa. O se faʻamaumauga lea e faʻaalia ai le aofaʻi o le kulukose (12 g), o loʻo aofia i totonu o le fasi falaoa.

Mo mea taumafa taitasi, o lona lava taua o iunite falaoa i lona aofaiga e tutusa. O loʻo i ai se laulau faʻapitoa lea e tuʻuina atu ai se lisi o mea taumafa ma le numera o iunite falaoa.

Faʻafetai i lenei, o se tagata, faia o se lisi, o loʻo i ai le avanoa e faʻatautaia ai le aofaʻi o le kulukose e tuʻuina atu i meaai.

Afai ei ai le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, o auiliiliga auʻiliʻili e tuʻuina mai e le endocrinologist ma le tagata paleni mea faʻapitoa. E faʻalagolago i le matua, itupa ma le ituaiga o galuega a le tagata, faʻapea foʻi ma tau faʻatusatusa o le malosi.

Glucose toto (suka) hormones

O se tagata i nisi vaitaimi o le olaga e mafai ona faʻasalaina e se manaʻoga mataʻutia e 'ai se mea suamalie ma matua maualuga-kalori. Ua lagona e tamaitai le manaʻoga mo le tele o tui o gaʻo i le afa lona lua o le taamilosaga.

O fomaʻi o loʻo faʻamatalaina lenei mea e ala i galuega a ovaries, lea e le maua ai le malosi e maua ai hormones ma tausia a latou mea masani. O le ata ua faateteleina ao agai mai le taamilosaga.

Faʻafitauli Inisalini ma Faʻafitauli X

O le inisalini o le hormone o le autu lea e mafua mai i le metabolism masani ile tino. E le gata i lea, o le inisalini e pulea ai le tele o itu:

  • toto kulukose
  • gaʻo gaʻo.

E mafai ona maliu le tagata ona o le leai o se fuamoa, aua e talafeagai mo le faʻasalalau le gaʻo mai le toto i siama. Latou te faʻaaogaina e fai ma suauʻu mo se olaga masani ma tuʻu ese le kulukose i totonu o le gaʻo. Afai e tatau ai, o faʻamaufaʻailoga faʻamau e faʻaaogaina e avea ma malosiaga.

E le pei o aʻafiaga o le testosterone (le male male male), lea e faʻaaogaina e fausia ai le muso ma le ponaivi, o le insulin e teu ai gaʻo.

O lenei hormone o se faʻalavelave sili ona mamana mo le lipogenesis (o le liua o meaʻai i le gaʻo) ma se inhibitor malosi o le lipolysis (gaʻo gaʻo).

Faʻafetai i le gaioiga o le inisalini, o le pasene o le maso ma le gaʻo faʻapupula. Faatasi ai ma le faaosofia o le inisalini, o le numera o sela maso e faaitiitia ma o le aofaʻi o le gaʻo o le gaʻo e maualalo.

Faatasi ai ma le sili atu o le inisalini, o le a mafatia pea se fafine i le mamafa o le mamafa, lea e matua faigata lava ona faʻaumatia, aemaise i le matua.

Faailoga o Inisalini Faateleina

E i ai ni faʻamatalaga mautinoa o le tele o le faʻaogaina o le insulin:

  • faʻalavelave faifaipea (hormone vevela - faʻalautele le cortisol),
  • fai soo galuega
  • moe i le moe
  • masani ona faʻaaogaina taumafa leaga (mauoa i meaola gaogao gaogao),
  • maualalo le tino faaletino
  • e le lava le lauroid function,
  • o le estradiol (o le tino matua o le hormone),
  • maualuga maualuga testosterone (malemone).

I le avea ai o se tulafono, afai e tulaʻi le maualuga o le suka i le toto, o le aofaiga o le inisalini e manaʻomia e gaoioi ai i totonu o le toto i maso poʻo le nofoaga o le faʻaputuina e maua.

I le gasologa o taimi, ma pe a gaʻo le gaʻo, o loʻo amata ona sili atu le leaga o le faʻaleleia o le inisalini. E le mafai e molikino suāpala ona fusia lelei i latou. Afai e tupu lenei mea, ona maeʻa ai lea ona maualuga le maualuga o le kulukose. O le mafuaʻaga o le inisalini, e ui o loʻo i ai i totonu o le toto, e leai sona faʻamoemoega.

E talia e le suʻavaʻai masini le maualuga maualuga o le suka i le maualuga o le suka, ma tuʻuina atu faʻamaoniga talafeagai i le pancreas e faʻasaʻoina atili ai le inisalini e faʻamautu ai. Sulu ma le toto e tafe mai i le hormone, ma o le taimi lava e amata ai ona galue, e vave lava ona salalau le kulūkose i le tino, mafua ai le hypoglycemia.

I le maʻisuka, e le lava le lagona o le inisalini e mafai ona mataituina, lea e atili faʻaauau ai le tulaga.

Faʻafouina insulin

O le tetee (tetee) o se tulaga pe a iai se maualuga o le inisalini ma le suka o le toto. Glucose e faʻapupulaina i le ituaiga o gaʻo nai lo le faʻaaogaina o le malosi. Ona o le mea moni e faapea e le mafai e le insulin ona maua se aafiaga lelei i luga o sela maso o loʻo galue, o le aʻafiaga o le le maua o le aofaʻi saʻo o meaʻai e tulai mai.

I le taimi lava e tasi, o sē na te le maua ai le suauu talafeagai, ma o le tino e maua i taimi uma faailoga e uiga i le fiaaai. E tupu lenei mea e ui i le lava o mea e maua ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le aluga o taimi, e manaʻomia le tele o meaʻai, ma ona o le tele o le inisalini, o le gaʻo e maua i totonu o le tino, o le mamafa o le mamafa ma le tele o mea e tutupu. E oʻo lava i taumafaiga faʻamalosi e faʻaliliu le faʻagaga o le gaʻo i le malosi mo le tino musika e le maua ai le mea e manaʻomia. A o faagasolo le maʻi, o faafitauli mamafa e na o le leaga lava.

Ona o le le lava o le lagona i le inisalini, ua avea ai se tamaitai ma tagata e faʻaleleia, e oʻo lava i le tulaga o mea leaga.

E le gata i lea, o le faʻamalosia o insulin e mafua ai:

  1. o se faʻavaivaia tele o puipuiga a le tino, ma mafua ai ona faʻagasolo le faʻagavaʻa i faʻamaʻi pipisi,
  2. le gaioiga malosi o papa i puipui o toto,
  3. fatu oso
  4. faateleina le fausiaina o sela musele maso i totonu o maʻa, fesoasoani e faʻaitiitia le toto i gaʻo taua,
  5. sili atu le mafolafola o platelet ma se faʻateleina o aʻafiaga o le thrombosis (o le toto e mafai ona mafua ai le oti).

O togafitiga talitutusa talitutusa e afaina ai toto toto. O le inisalini e sili atu i se talaaga o le maualalo o le tala o le tala o le mafaufau ua manatu le fomaʻi o se tulaga maualuga o le atiaʻe o maʻi o le fatu ma osofaiga vave.

Faʻafitauli i le tino e saofagā i le atinaʻeina o le Syndrome X, o se faʻamaʻi ogaoga faʻaleagaina na mafua mai i faʻafitauli tau gasegase. I le avea ai o se tulafono, o fafine e mafatia i lenei maʻi. E faʻateleina ai le gasegase i le maʻisuka ma le oti.

Faʻatasiga ogaoga o faʻamaoniga:

  • sili atu inisalini
  • mamafa tele, aemaise i le puʻu ma le manava,
  • maualuga le toto maualuga
  • sili atu cholesterol toto,
  • faateleina triglycerides.

I luga o le Initaneti ma faʻamaumauga a le falemaʻi, e mafai ona e maua se igoa ese - W syndrome. I lalo o le mea e tatau ona malamalama i ai:

  1. mamafa tele i fafine,
  2. sulufaʻi solo i luga o 88 simita,
  3. toto maualuga
  4. popolega faifai pea ma popolega.

Afai o le estradio e pito sili ona lelei, ona faʻaitiitia ai lea o le ono mafai ona iai ni faafitauli ma le le lava o le lagona ile inisalini. E mafua lenei mea i le gafatia o le hormone fafine e faʻaleleia ai le inisalini i sela o le tino. O le leai o se mea e mafua ai le le lava o galuega a ovaries.

O le aʻafiaga o le inisalini i luga o le faʻaleleia o lenei okeni tino, o se suiga lea i enzymes o le ovarian, lea e faateleina ai le tele o androgen. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona faatumauina hormones leradiol ma le estene i se tulaga sili ona lelei.

Faʻatasi ai ma le tele o le faʻatonuga o androgens i le tino o le fafine, o le a le maua ai le tulaga le atoatoa o le hormonal ma faʻafitauli i le inisalini o le a tupu.

O le tele o galuega o le inisalini i totonu o le toto, o le sili atu ona malosi o le faaosofiaina o androgens na faia e ovaries. O lenei liʻo mataʻutia e faigata ona momotu, ma o le fafine ua tupu tele ma sili atu i tausaga uma.

O le siʻitia o le mamafa i le va o teineiti ma tamaitai talavou e matua iloga lava. O lenei faʻagasologa e faʻaopopo ai le faʻafitauli o le le atoatoa.

Afai o le inisalini o le hormone e le lava i le tele o le faʻamalosi, ona lamatia lea o le toto o le kulukose o le toto o le a pa'ū.

Hypoglycemia ma le suka

O le hypoglycemia e tatau ona malamalama o le matua maualalo o le toto maualuga o le suka. E masani lava o lenei tulaga faʻaleagaina e fesoʻotai tonu lava i faafitauli o le faʻatonutonuina o le maualuga o le kulukose i le tino. Fomaʻi ua taʻua lenei tulaga le faapalepale.

O nei mea leaga uma i le tino o uluaʻi amataga ia o le maʻisuka. E mafai ona togafitia e le fomaʻi le hypoglycemia pe a maua ai le toto toto i lalo o le 50 mg / dl. I nisi tulaga, o faailoga o le hypoglycemia e mafai foi ona maitauina i se maualuga maualuga o le kulukose, aemaise lava pe a faʻaitiitia le faʻaaogaina o mea.

Ona o le mea moni o le kulukose o se mea taua tele mo potu o le faiai, o ona lipine ua mamanuina e lapatai ai le tino o le le atoatoa o faailoga o le suka (lona vave vave pe maualalo le maualuga).

O lenei mamanu o loʻo faʻamatalaina ai le mafuaʻaga, faʻamaoniga manino o le hypoglycemia, o le suʻega suʻe e le faʻamaoniaina, faʻaalia ai le kulukose masani. E foliga mai ua televave le pa'ū i se tulaga maualuga lea e maua ai e le faiʻai se faʻailoga tusa lava pe sili atu le maualuga o le suka i luga o le masani.

O le masini lava e tasi e galue ma faʻamaoniga o le hypoglycemia i le taimi lava e uma ai. Faateleina le gaosiga o le inisalini e mafua ai le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo.

E faʻapefea ona puipuia ia soliga i totonu o le tino?

E tatau i le fafine ona usitai i le tele o faʻamaumauga o le a fesoasoani:

  1. tausia se tulaga talafeagai o le glycemia,
  2. fetuunai le faapalepale o le kulukose,
  3. pulea vaivaiga o le toto ma le maʻisuka.

E mafai ona e alu ese mai le mailei o le inisalini e faʻaaogaina ai le tuufaatasiga lelei o protein, gaʻo ma gaʻo.

E le gata i lea, e tatau ona e manatuaina nei faʻaaliga.

Meaʻai ma le Taimi

O le aso e tatau ona 'aina e le uati. Ma e le tatau ona galo ia i tatou le vaevaega.

Afai e te 'ai i taimi eseese o le aso ma i ni vaega tele, aemaise lava i le afiafi, ona avea lea o se mea muamua e manaʻomia mo le gaosiga o le inisalini ma le gaʻo o gaʻo.

E faʻasaina le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo maualuga e faʻalautele ai le maualuga o le inisalini.

Soo se gaioiga faaletino e mafai ona taʻua o le inisalini le vaaia. E fesoasoani i le tuʻuina atu o le kulūkose i maso ma faʻaititia ai lona tulaga maualuga i le toto.

O faamalositino mo le maʻisuka fesoasoani tele e fesoasoani e foia ai le mataupu o le inisalini ma le saofaga i le maualuga o le mu o le tino. O lenei mea o le a maua ai se avanoa e maua ai le malosi, fausia ai le musele ma faʻavave ai faiga faʻavavelaʻau i le tino.

Paleni Hormonal

E taua le pulea o le maualuga o le homone. O lenei auala o le a fesoasoani e pulea le tele o gaʻo i totonu o le tino ma lona nofoaga patino. E mafai ona fausia le musele ma faatelevave le metabolism, pe'ā tuʻuina atu e toe faʻafoisia:

  • hormone testosterone,
  • hormone estradiol.

O se vaega taua i lenei faagasologa ua atofaina i le masani ai o le gaioiga.

O le toto toto o le suka e maualalo ai le hormone lea e puleaina ai le kulukose toto

Malosiaga o le malosi o le malosi e faia e tusa ai ma se polokalame faigata, ae o le hormone e maualalo ai le toto toto e taʻalo ai se tasi o matafaioi tutotonu. Glucose e tuusao saʻo i ni gaioiga faʻasolosolo, aemaise lava mo le gaioiga o le faiʻai. O le puna o le kulukose o le meaʻai lea, pe a fai e ese le fua o le malosi.

Le manatu masani o le hormone

O le homone e maua ai le toto glucose e taʻua o le inisalini. E maua mai i le vailaʻau o le pancreas i le talosaga a le faiʻai, ei ai le natura o le porotini ma e vave ona tupu.

I le vave lava ona maualalo le maualuga o mea, e masani lava ona i ai i totonu o sela sina masini inisalini. O le meaola o le vailaau e aofia ai 2 filifili: filifili puupuu A o le 21 amino acids ma se filifili umi o 30 toega. O nofoa afi e fesootaʻi atu i alalaupapa vaʻapala.

O galuega a le inisalini e mafai ona faapenei:

  1. E faʻamalosia e le vailaʻau le malosi o enzymes e talepeina ai meaʻai.
  2. Inisalini, lea e faʻaitiitia ai le kulūkose, e talafeagai mo le faʻafeiloaʻi o le kulukose i totonu o le masini, o lona uiga, e avea o se masini femalagaiga. O ia, faʻapei o se polotini loka, faʻafeiloaʻi le kulukose o le kulukose ma tuʻu i totonu o le masini.
  3. O le siakiina o le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, na te tauaveina i totonu o sela gaʻo e teuina se aofaiga o suka, ma o le ate e faʻaaoga ai.
  4. O le inisalini e faʻaleleia ai le lipogenesis, o le mea lea e fiafia ai le fiafia i le suamalie: o le inisalini e ave le glucose i totonu o sima gaʻo. O le aafiaga lona lua i luga o le tino o mea ia o le faagesegese o lona malepelepe.
  5. E taofia ai le malepelepe o polotini.
  6. Faʻatupulaia le gaioiga o le pituitary gland.

I vaega eseese, o le lagona lelei i le vailaau e eseese:

  1. O le ate, musika ma gaʻo gaʻo e manaʻomia ai le i ai o le inisalini, o lona uiga, e nofouta i ai.
  2. O le faiʻai, fausaga fausaga, o le gasegase vascular vascle ma le medarren medaline e puipuia i le hormone, o lona uiga, latou te le manaomiaina e avea o se auala feʻaveaʻi mo le faʻaaogaina o le kulukose.
  3. O mea na totoe ma afifi o loʻo i ai le lagona malamalama.

Mo le faiʻai, o le leai o se manaʻoga mo le inisalini o se puipuiga puipui o le tino: pe a faʻaitiitia le kulūkose i se tulaga patino, e faʻauʻuina le faʻasalaina o le inisalini, ma a oʻo mai se punaoa o meaʻai gaʻo, e le mafai ona tuʻuina atu le malosi i le faiʻai.

O le atinaʻeina o le maʻisuka e mafua mo mafuaʻaga e lua:

  • pe o le hormone e le o lava mea e maua
  • poʻo le mafai ona fusifusia i le kulūkose ua faʻaleagaina.

O se faailoilo o mea e faateleina ai le kulūkose e le maua ai se sini o le lagona o le fiaaai, le manaʻo e 'ai se mea suamalie.

Inisalini

O nisi o hormones e aafia ai le gasegase gasegase: insulin, lea e faʻaitiitia ai le suka, ma ona taliga (adrenaline, glucagon, hormone tupu, glucocorticoids).

O le mea lenei e fai: pe a tulaʻi mai tulaga mo le gaosia o hormones contra-hormonal, o le gafatia o le faʻaitiitia o le homone e faʻaitiitia ai le suka e faʻaititia.

Adrenaline faʻapupula le maualuga o le kulukose mo le 10 minute, glucagon mo le tusa o le itula, glucocorticoids mo ni nai aso, ma glucagon mo le tele o masina.

O mea taumafa ma vailaʻau faʻamalosi o se mea lamatia tele i le tino: o loʻo aofia ai le tele o suka, lea e vave oʻo atu i le toto.

O le faʻaitiitia o le maualuga e vave le mafai, aua e manaʻomia le taimi mo le faʻasiga o le inisalini.

Afai mo sina taimi o meaai a tagata e aofia ai ia oloa, o lona uiga o le faaauau pea o le inisalini e mafua ai le maliliu o tamaʻitaʻi a Langerhans, lea e oʻo atu ai i le maʻisuka.

O le aofaʻi ma le aofaiga o inisalini na gaosia e le tino e aafia i le natura ma le tele o meaʻai, manaoga lata mai, maualuga ma le fua o le faʻaaogaina.

O le polokalame o le faagasologa atoa e faapenei:

  • A maeʻa ona 'ai, faʻamavae, vavaeina mai mea e manaʻomia mo le tino: vitamini, elemene, glucose.
  • O nei mea uma e ulu atu i le toto ma e feaveaʻi i le mea e manaʻomia ai. O se taunuuga, o nisi oi latou e tumau pea i totonu o le toto.
  • O le glucose maualuga e ave i le ate ma teuina iina e pei o le glycogen. Afai e le maua e se tagata ni meaai mo se taimi faapitoa, ona toe faʻatumu lea o le maualuga o le suka. O le faateleina o le kulukose e mafua mai ona o le vaevaeina o le faʻasoasoa mai le fale.
  • Faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga taua o le fua faatatau, o fatugaʻo e taofi le tuʻuina atu o le glucose atoa i le toto, ma e ulu atu i le toto. O lenei laasaga i se tagata matua ua seti i le 10 mmol / L.

E i ai le faʻamaonia i le va o le mamafa o le tagata ma le inisalini: afai e sili atu ona gaʻo le gaʻo i le gaʻo, ona sili atu lea o le malosi e manaʻomia e faʻamautinoaina ai lona gaioiga. O le mea lea, o le hormone e faʻaitiitia ai le suka mo se taimi puupuu ma le maualuga i le toto e itiiti. I totonu o se tagata e tele meaʻai, e oʻo lava i le taimi o le taumafataga, o le inisalini o faʻamaoniga e faʻamaonia ai le maualuga o le suka e maualuga atu i le averesi.

Faʻafouina insulin

O le faʻamalosia o insulin o se mea e tupu pe a faʻaleleia e le tino le gaosia o se mea mo le lumanaʻi. O lenei soligatualfono e fesootaʻi ma se suiga i le faʻasologa o masini o le aofaiga tonu ole manaʻomia ole inisalini.

E le mafai e le kulukose ona ulu atu i totonu o sela, lea e avea o se faailo i le manaʻomia mo le tele o vela felauaiga. O se taunuuga, o le toto e tele le kulūkose ma le inisalini, lea e oʻo atu ai i le manua.

Talu ai ona o le inisalini e mafai ona faʻaititia le fua faatatau o le lipolysis, e le maua e le tino le kulukose pe mai meaai poʻo mai le nofoaga, lea e faʻagesegese ai le metabolism.

O nisi nei o aʻafiaga o le faʻamalosia o le inisalini:

  • mea e maua ai le mamafa e tusa lava pe i ai sina meaʻai o meaai,
  • faigata le faʻaumatia o paʻu faaopoopo,
  • maʻisuka i le umi.

O le maualuga o le inisalini o le a faʻaleleia pea lava pea pe a uma ona inu susu, cheese cheese, chicken, fuamoa. O nei oso i luga e le o se mea e tupu ai le soifua maloloina o le tagata.

Ina ia malamalama i le masini e faʻapupula ma faʻaitiitia ai le mamafa, e tatau ona manatua o le faasologa o galuega o le inisalini ma le pasese ese.

A o faagasolo le vaitaimi o le teu, e teu ai tino, ma a maeʻa, faʻaleagaina, o lona uiga. pe a uma ona 'aʻai, pe a mavae sina taimi, o le a faʻaitiitia le maualuga o le inisalini, ona amata loa lea o le lipolysis. Faatasi ai ma se faaitiitia o le kalori o meaʻai, o le tino o le a aveesea le mamafa.

Tuua Lau Faamatalaga