Glycemic Sugar Index

O le afaina i le suka mo le tino, i tausaga talu ai, e le o se mea lilo i soo se tasi. O lenei mea taumafa, e tusa lava pe maualuga ona uiga taumafa, ei ai sona aafiaga matuia i le tino.

Mo le maʻisuka, o meaʻai o se auala o le olaga.

O le faʻaaogaina o suka gaosia mo le sauniaina o se lisi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e le taliaina.

O le maualuga o le gaʻo o le tino o le tino e mafua mai i le atinaʻe o faʻamaʻi e pei o:

  • e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka maʻi,
  • lapisi atherosclerosis,
  • afaina ma isi togafitiga faʻapitoa,
  • faaitiitia le puipuiga,
  • siama.

I lenei itu, o tagata o loʻo mafatia mai maʻi o loʻo taʻua i luga ma e na o le tausisia o se olaga soifua maloloina o loʻo taumafai e vavaeese le suka mai le taumafataga, ma faʻalauiloa se meaʻai suamalie i lona tulaga. E tele mea suamalie i luga o le maketi o mea taumafa faʻaonapo nei. Ae paga lea, e le o mea uma na tuʻuina atu e matua saogalemu lava mo le tino. E le gata i lea, o nisi oi latou e mafai ona mafua ai se faʻaleagaina ogaoga e le gata i le maʻi, ae faʻapea foi i se tino maloloina.

O suamalie suamalie e mafai ona faʻanatura ma faʻaogaina. O le mea sili ona lauiloa ma lautele e faʻaaogaina o le fructose. E aʻafia i le vasega o mea suamalie masani. O fualaau suamalie (o le igoa lona lua mo le fructose) o se vailaʻau faʻataʻivaʻavave, e sili ona lauiloa i meaai. O le tele o fomaʻi e fautuaina e suia le suka i le fructose. O lenei fautuaga e mafua mai i le mea moni e faapea, o le faasinomaga glycemic o le fructose e maualalo tele pe a faatusatusa i le suka masani. E leai se afaina o le kulukose o le kullukose, ma o le mea lea e le afaina ai le gaosiga o le inisalini i le tino.

O a mea e gaʻo ai le gaʻo?

Carbohydrate o se faʻalavelave faʻalavelave o fualaʻau, o le mea autu lea mo le faʻaogaina o meaʻai.

Toeitiiti lava o gaioiga uma o meaola i totonu o le tino e mafua ona o le malosi e faʻamalolo mai gaʻo.

Carbohydrate e aofia ai subunits - saccharide.

E tusa ai ma le faʻavasegaina, e iai:

  1. Monosaccharides. E aofia ai na o le 1 le vaega ole mole.
  2. Faʻailoga. E iai ni molimiti se lua.
  3. Polysaccharides e sili atu ma le 10 vaega. E le gata i lea, o lenei ituaiga ua vaevaeina i polysaccharides ma noataga malolosi ma noataga vaivai. Fiber o le muamua, ma o le maso o le lona lua.

E le gata i lea, o gaʻo o le carbohydrate ei ai le faʻavasegaina o meaola.

O le faʻavasegaga nei e fesootaʻi ma le vaitau o le vaevaeina o le oloa ile toto:

O lenei vavaeesega e fesootaʻi ma le fua o lo latou ulu atu i le toto, faapea foi ma le natura o le aʻafiaga i le toto o le kulukose. Ina ia iloilo le aʻafiaga o gaʻololo i luga o le kulukose o le toto, e faʻaaogaina se faailo faʻapitoa - o le glycemic index.

E tasi le vaega sikoa o loʻo i ai se fuainumera maualuga maualuga, lea e oʻo atu ai i se maualuga maualuga o le aʻafiaga i le glucose metabolism. O faʻataʻitaʻetaʻega o loʻo i luga o le 'eleʻele o loʻo i ai se numera laʻititi ma maualalo. E foliga mai e faigofie mea uma. O le auala ese o le faʻaaogaina o taumafa GI maualuga mai le taumafataga.

O le faigata e taʻoto i le mea moni e toetoe lava o oloa uma ua i ai se tuufaatasiga tuʻufaʻatasiga o gaʻo.

O lona uiga, i totonu o le oloa e tasi, e mafai ona faʻaopoopoina ni ituaiga o mea vave e mafai ona eliina, ae faʻapipiʻi foi le faʻaogaina o meaʻai.

Matafaioi o le fructose i le avea o se tuufaatasiga masani

O le tele o taumafa gaʻo i totonu o mea taumafa a tagata e sili ona tele. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o mea ia e gaosia ai le gaʻo ei ai le taua ma le tele o meaʻai i le vave vave ma, e taua, mo se taimi umi e tuʻuina atu ai i le tino mea uma e tatau ai mo le fausiaina ma le faʻamalolo o le malosi.

O nisi o vailaʻau oona o loʻo aofia i le faʻapipiʻi o le puipui o le cell, ma faʻaalia ai se galuega faʻavae.

Talu ai ona o lona gaioiga elemene, o loʻo i ai i le vaega o le carbohydrate se vaega i le fausiaina o elemene o meaola o le tino. Ona oa latou uiga maualuga maualuga o le toto, o meaʻai gaʻo e lagolagoina le toto toto osmotic.

O le maua o le toto, vaega o le carbohydrate e faʻatino galuega nei i le tino:

  1. Galuega puipui.
  2. Galue malosi.
  3. Galuega galue.
  4. Malosiaga malosiaga.
  5. Taumafai o le faʻamoe.
  6. Galuega faʻatino.
  7. Gaioiga o meaola.
  8. Galuega faʻatonutonu o le bioregulatory.

Faʻafetai i nei galuega gaʻo, o le tele o faʻafitauli matuia o loʻo faia. Muamua lava, o le malosiaga e faʻatinoina.

I le faagasologa o le taamilosaga a Krebs, lea o loo aofia saʻo ai monosaccharides, o le tuufaatasiga o le elemene o le "suauu" o suauʻu - ATP o loo faatinoina.

Faafetai i le ATP, e mafai ona faatumauina le ola i soo se mea ola. O le ATP e leai se mea e sili atu na i lo se suauu mo fausaga o meaola.

Glycemic uiga lelei o le fructose

O fualaau suamalie e maua mai i le vaega faʻapitoa e tasi. O le fructose o loʻo faʻaalia e le manogi suamalie, faʻatasi ai ma se tofo fiafia lelei. E faigofie ona gauai i le tino o le tagata. O fualaau suamalie o le vaega autu lea o le tele o fualaau aina, meli, fualaau faisua, legumes ma aʻa. O le fructose o loʻo i ai se faʻalapotopotoga o meaola e pei o le kulukose, ae e tofu lava ma ona lava uiga.

Faʻafeiloaʻi le kalori fructose e fetaui lelei ma le calorie sucrose. 100 kalama e tusa ma le 400 kalori. E ui i le vaega o le suga e tasi, i le fructose, o le glycemic index is very low - e tusa ma le luasefulu pasene.

GI fructose - 20, e ui lava o le vaega lea o meaʻai gaʻo.

O le faʻamatalaga faʻamaonia o le suka gaosi ma le fructose, e ui lava i le mea lava e tasi o le kalori ma mea tutusa faʻalelei, e matua ese lava. Ole tele lenei o aoga mo le maʻisuka meaai.

E le gata i lea, o se tasi o mea autu o le fructose o le faʻagesegese ona faʻaleleia e le tino. O le faaaogaina o le fructose i totonu o le toto e le faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le inisalini ma le tuputupu ae o le kulukose. O le mea lea, e maua e le tino le faamalieina o meaʻai e aunoa ma se afaina i le pancreas. O le faʻagasologa o le falufula ma lona faʻamaʻaloga o loʻo faia i nila o le ate. E alu ese mai le tino e masani lava i le talo. E le gata i lea, o le faaaogaina o le fructose e le faaosofia ai le manaʻo, lea e le noatia ai le tagata faatau i lona faʻaaogaina pea.

O le filifiliga i le va o le faʻaaogaina o sugar granuga masani ma le fructose e faigata tele. Sugar o se vailaau e taʻua o le sucrose. O se mea manaia suamalie lea e vave ona gauai i totonu o le tino. E maua e le suka i ni suiga faapitoa pe a uma ona ulu atu i le toto. I le iuga, e ala i suiga faigata, o kulūkose ma fualaau o le fructose. Glucose e tele sona aafiaga i luga o le faʻasinomaga ma le faʻamalositino o le inisalini. I lenei fesoʻotaʻiga, e faʻasaina ai tagata e leai se inisalini e faʻaaoga ai le suka i soo se ituaiga.

Ae, i le isi itu, o le kulukose o se vaega taua mo le taumafa o tino ola. O le kulukose o le mea taua tele lea mo siama o le faiʻai.

Faatonuga mo le faaaogaina o fructose

Faʻaaogaina le kulukose e mulimuli i faatonuga, iloiloga o tagata faʻatau ma fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona faatapulaaina le fua o le fructose i le 30 kalama i le aso.

I le fesoʻotaiga ma le auala faʻataʻi faʻataʻitaʻiina o le faʻamaʻalogaina o le kulukose o oloa gaosi, o le a mafai ai ona iai se aʻafiaga i luga o le okeni. O tagata e maualalo le galuega o le ate e tatau ona faʻaitiitia pe faʻaitiitia le taumafaina o lenei suamalie. E le gata i le tele o le faʻaaogaina o le fructose, e mafai ona tupu:

  • hyperuricemia - o se faʻaopoopoga o le maualuga o le uric acid i le toto, lea e mafai ma le atinaʻeina o gout,
  • toto maualuga
  • steatohepatitis
  • afaina
  • faamai o le cardiovascular system,
  • hypoglycemia,
  • o se mea e le afaina ai, talu ai ole oloa e le o le hypoallergenic.

O nei faʻafitauli e tupu na o le faʻaaogaina o le taumafa tele o fualaau faasao, aʻo le 'aiina o meaʻai ma faʻamaumauga masani o le faʻaititia o mea e maua i le leai o se mea.

Mo i latou oe mananao e pulea lo latou mamafa, pancreas ma glycemia, ua iai ni laupepa faapitoa ua fetuunai pe mafai ona e siakiina le kalori o le oloa, o le glycemic index and the ratio of elements of food.

O isi suamalie masani e aofia ai foi stevia, erythriol, sorbitol, xylitol ma isi. O le faʻaofiina o taʻitasi i totonu o le meaai e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaeteete tele.

O le a talanoa tagata popoto e uiga i le fuafasi i le vitio i lenei tusiga.

GI Sugar Indicators

Liʻu le meli i totonu o se fagu

Glycemic Sugar Index:

  • suauu paepae mama - 70 iunite,
  • salu uli - 55 iunite.

O sea meaʻai e pei o le meli o le a le itiiti ifo i ai faʻataʻitaʻiga GI. Ae ui i lea, faʻalagolago i le ituaiga o meli, GI e ono fesuisuiaʻi:

  • acacia honey - 32 iunite.,
  • honey honey - 49 iunite.
  • uʻamea buckwheat - o ona faailoga e oʻo atu i le 80 iunite.

Ole maualuga o le sukalati e faʻatatau i le maualuga o le suka ma le fiber contents o koko koko. Faailoilo e mafai ona aofia ai le 25 i le 70 iunite:

  • susu sukalati - 70 iunite.
  • keke koko koko - 65 iunite
  • koko sukalati - 25 iunite.

I le avea ai o se tulafono, e le faʻapalaina le suka, e faʻaaogaina mo le gaosia o mea inu poʻo le kuka i le taimi e saunia ai ipu.

Le aʻafiaga o le GI i le soifua maloloina o le tagata

A maeʻa ona 'ai mea taumafa ma le GI maualuga (e sili atu ma le 50 iunite), e toe maua e se tagata se lagona fiaaai. O le maualuga o le kulukose e mafua ai le inisalini e gaoioi lelei ai, liliu le tele i tupe mama.

Meaʻai e aofia ai vailaʻau 'oloʻo vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • ma maualuga GI - sili atu 70 iunite,
  • ma le GI - 40-70 iunite,
  • maualalo GI - 10-40 iunite.

O le maualuga o le aʻafiaga o faʻataʻitaʻiga GI e faalagolago ile:

  • le aofaʻi o suka i meaʻai
  • togafitiga vevela
  • siosiomaga ma taimi e teu ai,
  • fipa i le oloa
  • le aofaiga o le protein ma le gaʻo.

O oloa o loʻo i ai le faʻamaufaʻailoga sili ona maualuga:

  • suka, honey, fructose,
  • Pulu tao
  • sweets, sweets,
  • araisa, fualaau aina ma fualaau aina (pateta, vine, faʻi).

O i latou o loʻo mamafa tele e tatau ona latou 'ai meaai maualalo GI, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • aano ma manu - 10 iunite.,
  • fualaau faisua ma fua (toetoe lava o mea uma sei vagana ai vine, persimmons, bananas) i foliga masani.

O le mea moni, o meaʻai ma le GI maualuga e le faʻaleagaina e pei ona masani ona talitonuina. O le mea moni, o le mea e sili ona leaga e manatu o le tele naua o le faaaogaina o ia oloa. Afai ei ai se tagata e galue malosi, pe asiasi i le falemaʻi i taimi uma, ona maualuga ai lea o le GI i oloa e leai se aʻafiaga i le mamafa ma le soifua maloloina. Ina ia mafai ona faʻaleleia au mea taumafa, e tatau ona e filifilia se seti sili ona lelei o oloa i se fuainumera maualalo ma maualalo. O se meaʻai lelei ona fuafua lelei o se faʻamaoniga o le soifua maloloina lelei i le taimi o le leiloa o le mamafa ma tagata e maua i le maʻisuka.

O a mea e gaosia ai le gaʻo

O meaola uma lava o loʻo i ai ni mea e fai ai meaola - sikoa. Afai e sili atu le tele o le mea e aofia ai, ona taʻua lea o se vailaau o se monosaccharide, i luma o le lua iunite - o se disaccharide. O le carbohydrate e oʻo atu i le 10 saccharides e taʻua o le oligosaccharide, sili atu ma le 10 - polysaccharide. O le faavae lenei mo le faʻavasegaga masani o vailaau oona.

E i ai foi se vaevaega i le saoasaoa o le carbohydrate, e fuafua i le maualuga o le glycemic index (GI) ma le mafai ona faʻalautele le aofaʻi o suka i totonu o le toto. Monosaccharides ei ai tulaga faatauaina maualuga, o lona uiga e vave ona latou faateleina le aofaʻi o kulukose - o nei mea o vailaau gaʻo vave. O loʻo faʻaititia le maualalo o le GI ma faʻateleina le maualuga o le suka. E aofia ai isi vaega uma o gaʻo, vagana ai monosaccharides.

Galuega a Organic Faʻatasi

Carbohydrates e faʻatino nisi galuega, o le avea ma vaega o siama ma meaola o meaola:

  • puipuiga - o nisi o laau toto ei ai masini puipuia, o le mea autu o mea o mea ia o le gaʻo,
  • fausaga - o mea faʻapitoa e avea ma vaega autu o puipui o le masima, fatuga,
  • palasitika - o se vaega o molekamo o loʻo i ai se faʻalavelave mafiafia ma e aofia ai i le faʻapipiʻi o le malosi, vaega mole molepipi e faʻamautinoa ai le faasaoina ma le tuʻuina atu o faʻamatalaga faʻavae,
  • malosi - "gaosiga" o le carbohydrate e taʻitaʻia ai le fausia o le malosi ma le vai,
  • oloa - auai i le faaputuputuina o meaʻai e manaʻomia e le tino,
  • osmosis - tulafono faatonutonu o le toto toto,
  • lagona - o se vaega o se numera tele o faʻalogo, fesoasoani i le faʻatinoina o la latou galuega.

O le a le vailaau o le gaʻo?

Fructose o se monosaccharide masani. O se mea suamalie lea e faigofie ona uʻuina e le tino o le tagata. E maua le fructose i le tele o fua, meli, fualaau faisua, ma fua suamalie. E i ai foi le foliga tutusa o le kulukose (o se monosaccharide), ae o la latou fausaga e ese.

Fructose o loʻo maua ai le mea nei: 50 g o le oloa e aofia ai le 200 kcal, e sili atu le maualuga nai lo le synthetic sucrose, e sui ai le suka masani o faʻaaogaina i aso uma (193 kcal e 50 g). O le faasinomaga o le fua o le fructose e 20, e ui lava o le vaega lea o meaʻai gaʻo.

Monosaccharide ei ai sona maualuga maualuga. O lona manogi e sili atu i le suka ma le kulukose i le tele o taimi.

Fructose poʻo le kulukose - o le fea e sili?

E leai se tali tasi i lenei fesili. O le kulukose o se suka taua foi e tatau ai mo le metabolism masani ma le taua o gaioiga ma gaʻo. Sucrose o se mea tuʻufaʻatasia e maua ai le kulukose ma le fructose. O le gauai i monosaccharides e tupu i le gastrointestinal tract.

E talitonuina o le faʻaogaina o le suauu, o le ono mafai ona atinaʻe faʻamaʻi o nifo e faʻaateleina le tele o taimi. O le fructose e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le tino, ae e mafai ona faʻaputuina le mea faʻatasi ma elemene uʻamea, lea e faʻaleagaina ai lona faʻaaogaina. E le gata i lea, e sili atu ma le afa o le fructose, na maua i lona tino mamā, e tuusaʻo atu i totonu o le tino gasegase i foliga o se ituaiga o gaʻo, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o maʻi fatu.

Talosaga faʻaoga

Ole fua maualalo o le fructose e le o lona uiga e mafai ona faʻaaogaina i luga o le pa ma le suka, poʻo le sili atu foi. Afai e faʻaaogā le tagata maʻi i le tuʻuina o le lua laulau punupuni o suka i le lauti ma filifili e sui i le aofaʻi o monosaccharide, o le a maua e lona tino le sili atu o gaʻo.

O le maʻisuka o se inisalini-tutoʻatasi tutoʻatasi e tatau ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o le faʻaaogaina o le meaʻai i le 30 g i le aso, lea e faʻapipiʻiina e le gata i le taimi o kuka, ae faʻapea foi le aofaiga o loʻo faʻaaogaina e avea ma suamalie i le aso atoa.

O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e mafai ai ona e faʻaaogaina se aofaʻi tele, ae i totonu foi o tuaoi talafeagai (e tusa ma le 50 g mo se tagata matua). Afai e te faaliliuina i ni sipuni, e te maua le 5-6 lauti poo le 2 sipuni tele. E faʻaaoga lenei mea i le gaosia o le fructose. Afai tatou te talanoa e uiga i le monosaccharide masani, lea o loo i totonu o fualaau aina ma fualaau aina, o lona uiga e matua ese lava le fua faatatau. O tupe faʻaalu i aso taitasi e mafai ona faʻaaogaina:

  • 5 faʻi
  • 3 apu
  • 2 mata tioata.

Faʻaaogā faʻatele

O le auala "faʻasolosolo" o le monosaccharide ulufale i totonu o le tino e faʻateleina ai le avega i luga o le okeni ma le tino atoa. O le taunuuga atonu o se faʻaitiitia o le malosi o sela e tali atu ai i le inisalini.

O faʻafitauli faigata e ono:

  • O le Hyperuricemia o se faʻaopoopoga o le tele o le uric acid i totonu o le toto, lea e ono mafua ai le atinaʻe o le gout.
  • Maualuga maualuga ma isi faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le toto maualuga.
  • O le faʻamaʻi le gaʻo le gaʻo.
  • O le tele ma le le maua mai o le tamaititi e le o aʻafiaga o le atinaʻeina o le teteʻe o sosoʻo o le tino ile hormone e pulea ai le faʻaaogaina o lipids.
  • Le lava le pulea o le maofa - o le laasaga i le va o le fiaai ma le fiafia e suia suiga.
  • O faamai o le fatu cardiovascular e mafua mai i le tele o cholesterol ma gaʻo i le toto.
  • Le foliga mai o le maʻisuka-tutoʻatasi o le maʻisuka i totonu o se tagata soifua maloloina ona o le faʻaitiitia o le lagona o sela i le pancreatic hormone.

Faataʻitaʻiga o le faʻaaogaina o le vailaʻau

O le monosaccharide sili ona faʻaaoga i le tele o vaega:

  • Vaʻaiga - pei o mea suamalie mo le gaosia o mea faʻafiafia ma suamalie.
  • Taaloga - mo le vave faʻafouina o le tino ao faagasolo vaitau o le malosi tele o le tino ma le malosi o aʻoaʻoga.
  • Fomaʻi - ia faʻaitiitia faʻamaoniga o le alcohol alcohol alcohol. O le faʻaleagaina o le pulega e faʻaititia ai le fuaina o le faʻamaʻiina o le ava, faʻaititia ai le lamatiaga o aʻafiaga o aʻafiaga.

Laʻau paʻu pipi

Ina ia saunia le paluga e te manaʻomia:

  • se ipu malamalama o le siʻi kuka
  • moa moa
  • 1 tbsp fructose
  • se pine o le masima
  • 0.5 tsp suauu ia tineia i le vineta
  • se ipu tioata poo falaoamata karite.

Faʻasusu le kisi falaoamata, fuamoa na sasaina, fuafasi ma masima. Faʻaopopo le soda ma faʻafefiloi mea uma. Liligi le falaoamata i ni vaega laiti. O paʻu pepa e mafai ona faia i soo se ituaiga ma le tele.

Kuki oatama

  • ½ ipu vai
  • ½ cup oatmeal
  • ½ cup oatmeal poʻo falaoamata tao,
  • vanillin
  • 1 tbsp margarine
  • 1 tbsp fructose.

Sa faʻaputuina le falaoamata ma le oatmeal ma faʻamalūlūina le margarine. Faafefea sina suavai ma tapunuina le paluga o le tutusa lelei. Fructose, vanillin ua faaopoopo ma toe fefiloi. Pipi i luga o se pepa tao tao i ni foliga o ni keke seʻi oʻo i le lanu enaena. Faʻasusu i sukalati sinasina i luga o le fructose, nati poo fualaau mamago.

O le fructose o se mea suamalie lelei, ae o lona saogalemu mautinoa e taufaasese ma e manaʻomia le faʻaeteete faʻaaogaina, aemaise lava mo tagata ei ai se "maʻi mama".

E mafai ona faatagaina le fructose mo le maʻisuka? Faamanuiaga, afaina ma le taumafa

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le fructose o se oloa masani lava e mafai ona maua i luga o fata o faleoloa uma.

E suia lelei ai le suka masani, lea e itiiti sona aoga i le tino. O le mea lea, e taua tele mo tagata o loʻo matamata i le ata, faʻapea foi i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Na alu Fructose i le laulau o tagata masani ina ua mavae le tele o suʻesuʻega falesuesue.

I le faamaonia ai o le leaga e le mafai ona faafitia o le sucrose, lea e mafua ai caries ma e le mafai ona gaosia e le tino e aunoa ma le faamatuu atu o le inisalini, ua maua ai e saienitisi se suiga matagofie faalenatura, o le gaogao o le tino o le tino o se faasologa o le sili atu vave ma faigofie.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Fua o fualaau 'aina

O le taumafaiga muamua e vavae ese le fructose mai le pears ma le dahlia tubers ua le manuia. O le tau o le suamalie na mafua ai le maualuga na o se tagata mauoa e mafai ona gafatia e faʻatau.

O le fructose o aso nei e maua mai i le suka e ala i le hydrolysis, lea e faʻaitiitia ai le tau ma faafaigofie ai le faagasologa o le gaosia o se oloa suamalie i voluma gaosi oloa, ma mafai ai ona maua e tagata masani.

O le 'ai o le fructose e aoga mo tagata ei ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻafetai i le faʻaalia o lenei mea suamalie, o meaʻai suamalie na mafai ona avanoa mo tagata gasegase, lea na muamua ona latou tuʻuina atu ai se koluse fefe.

O le fructose e sili atu ona suamalie nai lo le suka masani, o lea e mafai ai ona e faʻaaogaina le afa, ma faʻaitiitia ai le kalori ma aloese mai le gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le tofo o meaʻai poʻo vaiinu e le solia.

Fructose o se monosaccharide, e ese mai le sucrose ma le kulukose, o se fausaga faigofie. O le mea lea, ina ia mafai ai ona faʻamalosi lenei mea, e le manaʻomia e le tino ona faia ni taumafaiga faʻaopoopo ma maua ai le inisalini e tatau ona faʻaumatia le polysaccharide complexite i ni mea faigofie (pei o le gaʻo).

O se taunuuga, o le tino o le a tumu ma maua le tau talafeagai o le malosi, aloese mai le faateleina o le kulukose toto. Fructose vave ma tumau tumau le lagona o le fiaai ma saofagā i le vave faʻafouina o le malosi pe a mavae le faʻafitauli faaletino poʻo le mafaufau.ads-mob-1

O le tele o le fuainumera, o le saoasaoa o le gaosia o le oloa, o le kulukose e ulu atu i le toto ma saturates le tino. Ma le isi itu: o le maualalo o le GI e faʻaalia ai le faʻagasolo lemu o le kulūkose i totonu o le toto ma se faʻagesegese le alualu i luga i le suka poʻo le leai.

Mo lenei mafuaaga, o le faasinoupu o le igoa o le hypoglycemic e sili ona taua mo le maʻisuka, o ia o le maualuga o le suka o se faailo taua. O le fructose o se vailaʻau o le GI e laʻititi (tusa ma le 20).

E tusa ai ma lea, o oloa e aofia ai lenei monosaccharide e toetoe lava a le faʻaitiitia ai le suka toto, e fesoasoani e faatumauina se maʻi tumau. I le laulau o faʻamatalaga hypoglycemic, o le fructose o loʻo iai i le koluma o "mea lelei" gaʻo.

I le maʻisuka, o le fructose e avea ma se oloa i aso taitasi. Ma talu ai ona o lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se suiga tele i tulaga pe a uma se taumafataga lē pulea, o le faʻaaogaina o lenei gaʻo e tatau ona sili atu ona sili atu ona faʻaeteete nai lo le tulaga masani o se taumafataga masani.

E ui lava i ana faʻamanuiaga manino, o le fructose, e pei lava o isi oloa, ei ai foi ni uiga le lelei e tatau ona taulai faapitoa i ai latou o loʻo mafatia mai tulaga eseese o le maʻisuka:

  1. monosaccharide absorption e tupu i totonu o le ate, pe afai o le carbohydrate ua liua i le gaʻo. E le manaomia e isi tino. O le mea lea, o le faʻaaogaina o fua o le fructose e mafai ona mafua ai le mamafa o le oloa ma e oʻo lava i le tele o meaʻai,
  2. faaitiitia GI e le o lona uiga o le oloa e maualalo le kalori. E le itiiti le fructose i le suauu i calorie - 380 kcal / 100 g. O le mea lea, e tatau ona faʻaumatia le oloa e le itiiti ifo ma le faʻaeteete nai lo le sologa manuia. O le faʻaleagaina o se mea suamalie e mafai ona mafua ai le oso i le toto suka, lea o le a faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi,
  3. o le le faʻaaogaina o le monosaccharide e soli ai le sao saʻo o le gaosiga o le hormone, lea e nafa ma le manava (leptin). O le iʻuga, o le faiʻai o loʻo mole le mafai ona iloilo le saturation signals i le taimi, lea e oʻo atu ai i se lagona faifaipea o le fiaaai.

Ona o tulaga ua lisiina i luga, e tatau ai ona faʻaaoga le gaʻo oloa e aunoa ma le solia o tulafono faʻatulagaina e fomai.ads-mob-2

O le faʻaaogaina o le fructose i le maʻisuka o le a le afaina ai le tino pe afai e mulimuli le tagata maʻi i tulafono faigofie nei:

  • i le noatia ma le fai fuafua i le faʻaaogaina o se mea manogi i le paʻu, ia maitauina le fua faatatau masani o aso taʻitasi e faatonuina e le fomai,
  • o isi oloa uma e aofia ai monosaccharide (fualaau aina, mea faʻafiafia, ma isi mea) e tatau ona vaʻaia ese mai le manogi suamalie (o loʻo matou talanoa e uiga i le faitauina o iunite falaoa).

E taua foi le mafaufau i le ituaiga o faʻamaʻi e maʻi ai le maʻi. O le sili atu ona ogaoga o le faʻamaʻi, o le malosi o le faitau.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o se suauu e mafai ona faʻatagaina e aunoa ma ni faʻasalaga mamafa. O le mea autu o le faʻatusatusa lea o le aofaʻi o meaʻai falaoa ma le fuaina o le insulin. Ole vaega lea e lagona ai e le tagata maʻi le faamalieina o le a fesoasoani e fuafua le fomaʻi aoga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e i ai ni tapulaa matuia. Mo le maʻisuka ituaiga 2, ua fautuaina e tatau ona aofia i meaai mea taumafa e maua ai le fructose fua. O nei mea e aofia ai fua e le faʻasalaina ma fualaʻau.

O isi oloa e aofia ai se mea manogi, faapea foi le monosaccharide i le paʻu, ua fautuaina ina ia le aofia ai.

Laititi le faʻaaogaina o oloa faaopoopo e faatagaina faʻatasi ma le faʻatagaga a le fomaʻi auai. O lenei faiga o le a faafaigofie ai se taumafa e ala i le faia o le maualuga o le suka i le maualuga o le toto ma pulea.

I le noatia ma le fai fuafua i le maʻisuka taui, o le togafitiga o aso taitasi e 30 g. E naʻo le tulaga lenei e manaʻomia le mataʻituina pea o le glycemia. O sea ituaiga e tatau ona ulufale i le tino ma fualaau faisua ma fua, ae le o lona tino mama. O se fua saʻo sili atu mo mataupu taʻitasi e faʻamoemoeina e le endocrinologist.ads-mob-1

I le faʻaopopo i le matauina o le vailaʻau na faʻamatalaina e le fomaʻi ina ia mafai ai ona maua se tulaga lelei o le ola maloloina, e fautuaina foi le tausisia o le maʻisuka e tausisi i tulafono nei:

  1. taumafai e aua le tagofia le fructose suauu i lona tino mama, sui i se analog o le natura masani (fualaau aina ma fualaau mata)
  2. faatapulaaina le faaaogaina o suti, lea e aofia ai se aofaiga tele o le fructose, glucose, suka poo le siva sana,
  3. aloese mai mea suamalie ma teu oloa. O nei mea o loʻo aofia ai le tele o suka.

O nei fuataga o le a fesoasoani i le faʻafaigofieina o le taumafataga, faʻapea foʻi ma le faʻavaveina o le televave o le toto o suka mai le maʻisuka.

E uiga i aoga ma faʻamaʻi o le fructose i le maʻisuka ituaiga 2:

I le maʻisuka, o le fructose e mafai ona faia se galuega lelei e suitulaga i le suka. Ae o lenei mea e manaʻomia ai le faaiuga o le endocrinologist ma le le atoatoa o le faʻasao i le faʻaaogaina o lenei oloa. I se maʻi o le maʻisuka, e taua le malamalama o le taumafaina o ituaiga uma o le gaʻo e tatau ona matua pulea e le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le afaina i le suka mo le tino, i tausaga talu ai, e le o se mea lilo i soo se tasi. O lenei mea taumafa, e tusa lava pe maualuga ona uiga taumafa, ei ai sona aafiaga matuia i le tino.

Mo le maʻisuka, o meaʻai o se auala o le olaga.

O le faʻaaogaina o suka gaosia mo le sauniaina o se lisi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e le taliaina.

O le maualuga o le gaʻo o le tino o le tino e mafua mai i le atinaʻe o faʻamaʻi e pei o:

  • e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka maʻi,
  • lapisi atherosclerosis,
  • afaina ma isi togafitiga faʻapitoa,
  • faaitiitia le puipuiga,
  • siama.

I lenei itu, o tagata o loʻo mafatia mai maʻi o loʻo taʻua i luga ma e na o le tausisia o se olaga soifua maloloina o loʻo taumafai e vavaeese le suka mai le taumafataga, ma faʻalauiloa se meaʻai suamalie i lona tulaga. E tele mea suamalie i luga o le maketi o mea taumafa faʻaonapo nei. Ae paga lea, e le o mea uma na tuʻuina atu e matua saogalemu lava mo le tino. E le gata i lea, o nisi oi latou e mafai ona mafua ai se faʻaleagaina ogaoga e le gata i le maʻi, ae faʻapea foi i se tino maloloina.

O suamalie suamalie e mafai ona faʻanatura ma faʻaogaina. O le mea sili ona lauiloa ma lautele e faʻaaogaina o le fructose. E aʻafia i le vasega o mea suamalie masani. O fualaau suamalie (o le igoa lona lua mo le fructose) o se vailaʻau faʻataʻivaʻavave, e sili ona lauiloa i meaai. O le tele o fomaʻi e fautuaina e suia le suka i le fructose. O lenei fautuaga e mafua mai i le mea moni e faapea, o le faasinomaga glycemic o le fructose e maualalo tele pe a faatusatusa i le suka masani. E leai se afaina o le kulukose o le kullukose, ma o le mea lea e le afaina ai le gaosiga o le inisalini i le tino.

Carbohydrate o se faʻalavelave faʻalavelave o fualaʻau, o le mea autu lea mo le faʻaogaina o meaʻai.

Toeitiiti lava o gaioiga uma o meaola i totonu o le tino e mafua ona o le malosi e faʻamalolo mai gaʻo.

Carbohydrate e aofia ai subunits - saccharide.

E tusa ai ma le faʻavasegaina, e iai:

  1. Monosaccharides. E aofia ai na o le 1 le vaega ole mole.
  2. Faʻailoga. E iai ni molimiti se lua.
  3. Polysaccharides e sili atu ma le 10 vaega. E le gata i lea, o lenei ituaiga ua vaevaeina i polysaccharides ma noataga malolosi ma noataga vaivai. Fiber o le muamua, ma o le maso o le lona lua.

E le gata i lea, o gaʻo o le carbohydrate ei ai le faʻavasegaina o meaola.

O le faʻavasegaga nei e fesootaʻi ma le vaitau o le vaevaeina o le oloa ile toto:

O lenei vavaeesega e fesootaʻi ma le fua o lo latou ulu atu i le toto, faapea foi ma le natura o le aʻafiaga i le toto o le kulukose. Ina ia iloilo le aʻafiaga o gaʻololo i luga o le kulukose o le toto, e faʻaaogaina se faailo faʻapitoa - o le glycemic index.

E tasi le vaega sikoa o loʻo i ai se fuainumera maualuga maualuga, lea e oʻo atu ai i se maualuga maualuga o le aʻafiaga i le glucose metabolism. O faʻataʻitaʻetaʻega o loʻo i luga o le 'eleʻele o loʻo i ai se numera laʻititi ma maualalo. E foliga mai e faigofie mea uma. O le auala ese o le faʻaaogaina o taumafa GI maualuga mai le taumafataga.

O le faigata e taʻoto i le mea moni e toetoe lava o oloa uma ua i ai se tuufaatasiga tuʻufaʻatasiga o gaʻo.

O lona uiga, i totonu o le oloa e tasi, e mafai ona faʻaopoopoina ni ituaiga o mea vave e mafai ona eliina, ae faʻapipiʻi foi le faʻaogaina o meaʻai.

O le tele o taumafa gaʻo i totonu o mea taumafa a tagata e sili ona tele. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o mea ia e gaosia ai le gaʻo ei ai le taua ma le tele o meaʻai i le vave vave ma, e taua, mo se taimi umi e tuʻuina atu ai i le tino mea uma e tatau ai mo le fausiaina ma le faʻamalolo o le malosi.

O nisi o vailaʻau oona o loʻo aofia i le faʻapipiʻi o le puipui o le cell, ma faʻaalia ai se galuega faʻavae.

Talu ai ona o lona gaioiga elemene, o loʻo i ai i le vaega o le carbohydrate se vaega i le fausiaina o elemene o meaola o le tino. Ona oa latou uiga maualuga maualuga o le toto, o meaʻai gaʻo e lagolagoina le toto toto osmotic.

O le maua o le toto, vaega o le carbohydrate e faʻatino galuega nei i le tino:

  1. Galuega puipui.
  2. Galue malosi.
  3. Galuega galue.
  4. Malosiaga malosiaga.
  5. Taumafai o le faʻamoe.
  6. Galuega faʻatino.
  7. Gaioiga o meaola.
  8. Galuega faʻatonutonu o le bioregulatory.

Faʻafetai i nei galuega gaʻo, o le tele o faʻafitauli matuia o loʻo faia. Muamua lava, o le malosiaga e faʻatinoina.

I le faagasologa o le taamilosaga a Krebs, lea o loo aofia saʻo ai monosaccharides, o le tuufaatasiga o le elemene o le "suauu" o suauʻu - ATP o loo faatinoina.

Faafetai i le ATP, e mafai ona faatumauina le ola i soo se mea ola. O le ATP e leai se mea e sili atu na i lo se suauu mo fausaga o meaola.

O fualaau suamalie e maua mai i le vaega faʻapitoa e tasi. O le fructose o loʻo faʻaalia e le manogi suamalie, faʻatasi ai ma se tofo fiafia lelei. E faigofie ona gauai i le tino o le tagata. O fualaau suamalie o le vaega autu lea o le tele o fualaau aina, meli, fualaau faisua, legumes ma aʻa. O le fructose o loʻo i ai se faʻalapotopotoga o meaola e pei o le kulukose, ae e tofu lava ma ona lava uiga.

Faʻafeiloaʻi le kalori fructose e fetaui lelei ma le calorie sucrose. 100 kalama e tusa ma le 400 kalori. E ui i le vaega o le suga e tasi, i le fructose, o le glycemic index is very low - e tusa ma le luasefulu pasene.

GI fructose - 20, e ui lava o le vaega lea o meaʻai gaʻo.

O le faʻamatalaga faʻamaonia o le suka gaosi ma le fructose, e ui lava i le mea lava e tasi o le kalori ma mea tutusa faʻalelei, e matua ese lava. Ole tele lenei o aoga mo le maʻisuka meaai.

E le gata i lea, o se tasi o mea autu o le fructose o le faʻagesegese ona faʻaleleia e le tino. O le faaaogaina o le fructose i totonu o le toto e le faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le inisalini ma le tuputupu ae o le kulukose. O le mea lea, e maua e le tino le faamalieina o meaʻai e aunoa ma se afaina i le pancreas. O le faʻagasologa o le falufula ma lona faʻamaʻaloga o loʻo faia i nila o le ate. E alu ese mai le tino e masani lava i le talo. E le gata i lea, o le faaaogaina o le fructose e le faaosofia ai le manaʻo, lea e le noatia ai le tagata faatau i lona faʻaaogaina pea.

O le filifiliga i le va o le faʻaaogaina o sugar granuga masani ma le fructose e faigata tele. Sugar o se vailaau e taʻua o le sucrose. O se mea manaia suamalie lea e vave ona gauai i totonu o le tino. E maua e le suka i ni suiga faapitoa pe a uma ona ulu atu i le toto. I le iuga, e ala i suiga faigata, o kulūkose ma fualaau o le fructose. Glucose e tele sona aafiaga i luga o le faʻasinomaga ma le faʻamalositino o le inisalini.I lenei fesoʻotaʻiga, e faʻasaina ai tagata e leai se inisalini e faʻaaoga ai le suka i soo se ituaiga.

Ae, i le isi itu, o le kulukose o se vaega taua mo le taumafa o tino ola. O le kulukose o le mea taua tele lea mo siama o le faiʻai.

Faʻaaogaina le kulukose e mulimuli i faatonuga, iloiloga o tagata faʻatau ma fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona faatapulaaina le fua o le fructose i le 30 kalama i le aso.

I le fesoʻotaiga ma le auala faʻataʻi faʻataʻitaʻiina o le faʻamaʻalogaina o le kulukose o oloa gaosi, o le a mafai ai ona iai se aʻafiaga i luga o le okeni. O tagata e maualalo le galuega o le ate e tatau ona faʻaitiitia pe faʻaitiitia le taumafaina o lenei suamalie. E le gata i le tele o le faʻaaogaina o le fructose, e mafai ona tupu:

  • hyperuricemia - o se faʻaopoopoga o le maualuga o le uric acid i le toto, lea e mafai ma le atinaʻeina o gout,
  • toto maualuga
  • steatohepatitis
  • afaina
  • faamai o le cardiovascular system,
  • hypoglycemia,
  • o se mea e le afaina ai, talu ai ole oloa e le o le hypoallergenic.

O nei faʻafitauli e tupu na o le faʻaaogaina o le taumafa tele o fualaau faasao, aʻo le 'aiina o meaʻai ma faʻamaumauga masani o le faʻaititia o mea e maua i le leai o se mea.

Mo i latou oe mananao e pulea lo latou mamafa, pancreas ma glycemia, ua iai ni laupepa faapitoa ua fetuunai pe mafai ona e siakiina le kalori o le oloa, o le glycemic index and the ratio of elements of food.

O isi suamalie masani e aofia ai foi stevia, erythriol, sorbitol, xylitol ma isi. O le faʻaofiina o taʻitasi i totonu o le meaai e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaeteete tele.

O le a talanoa tagata popoto e uiga i le fuafasi i le vitio i lenei tusiga.

Carbohydrates - saunia o tatou faiʻai, maso ma okeni i le malosi. E ui lava i le mea moni e faapea o vailaʻau 'oloʻo avea ma faavae oa tatou meaʻai, o le toʻatele oi tatou e sili atu nai lo lenei masani. O masini gaʻo sili atu e masani ona taʻitaʻia ai le mamafa o le mamafa nai lo le gaʻo tele i le taumafataga.

Na fefefe tagata i meaʻai, ma o le mea lea o le meaʻai e maua ai le lauiloa, valaʻau e faʻaitiitia le faʻaititia o meaʻai gaʻo ma faʻamapulaaina ai le taumafaina o fualaau aina fou. I le taimi lava e tasi, o nisi o meaʻai e fautuaina e le faʻapulaaina ai le faʻaaogaina o protein ma gaʻo.

O le fevaevaeaʻiga i le lelei ma le leaga, o loʻo i totonu o le natura faaletagata. O le mea lea, o le faʻamaualuga o gaʻo, na manatu muamua ai taitai o le taofia o le faʻamaʻi pipisi e tatau ona avea ma faʻaititia o le gaʻo. Ae ui i lea, ina ia mafai ona saturate meaai e aunoa ma le gaʻo, na faaopoopoina le suka ia i latou. Tou te manatua na pau le mea na tupu ai le faafitauli. Sei o tatou vaai pe aisea.

O vaega o "carbohydrates" e aofia ai le tele o mea taumafa, o nisi o mea e taua tele mo lo tatou soifua maloloina, ma e mafai ona tatou amanaia nisi.

Mo se faataitaiga, o le araisa ma le oatmeal o punavai ia o le malosi mo o tatou tino, lea, ona o le i ai o fiva i le araisa ma le oatmeal, ua faasaolotoina malie. O le fiber e faʻagesegese ai le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto.

O le fua lea e maua mai ai le kulukose mai meaʻai i le toto i le taimi o le otaotaina ua fuafuaina i le glycemic index. Cereals, e pei o le araisa po o le paluga, o le a faʻagasolo lemu le kulūkose, ma o le glycemic index (GI) o le a maualalo. Pulu falaoa po o le suamalie suamalie o le a faʻapalapala le toto i le kulukose, o lona uiga o le GI e maualuga.

E tali atu le tino i le i ai o le kulukose i totonu o le toto e ala i le tuʻuina atu o le inisalini. O lenei hormone e faʻaaogaina le kulukose, ma faʻaititia ai lona maualuga i le toto. O le a le uiga o le faaaogaina? O se vaega o le kulukose e feaveaia e le inisalini i sulu o totoga i totonu, o se vaega o le a auina atu i le ate ma maso "faaagaaga". Ma o le a le mea e le talafeagai i le ate ma musele, o le inisalini o le a "pasi" i sela gaʻo, lea o le a liua i gaʻo tumu ma faaputuputu i le tino o le tino.

O le mea lea, o le maualuga o le faasinoupu o le glycemic index, o le tele o le kulukose e ulufale i totonu o le toto, o lona uiga o le sili atu o le kulukose o le inisalini e pasi atu i gaʻo gaʻo, ma latou liua i le tino. Ae e le o mea uma: ona o le leai o se fiva, o le a vave ona e lagona le fiaai, ma o le a oʻo atu ai i le taumafa.

O le faʻasologa o fuainumera o meaai e maualalo pe afai o loʻo i ai fiber, poʻo pe a e ai i meaʻai protein po o meaʻai e aofia ai gaʻo. Mo i latou o loʻo mataʻituina le mamafa poʻo le suka toto, o mea taumafa e maualalo ile faʻaogaina o mea e sili ona taua. I le tautala manino, e taua lenei mea mo i tatou uma.

O gaʻo gaʻo e aofia ai le tele o meaʻai. O nisi atonu e afaina ai i tatou i le taimi umi, ae o isi o le a faamanuiaina ma faatumauina lo tatou ola maloloina. O le aʻoaʻoina e filifili mea saʻo i totonu o vaega taʻitasi o mea e faʻaogaina ai meaʻai o le ki lea i le soifua maloloina umi.

O meaola uma lava e aofia ai 'eseʻese' eseʻese - faʻasolosolo. O gasegase ei ai le tasi le iunite e taʻua o monosaccharides, e lua iunite e le faʻasalaga, e lua i le sefulu iunite o oligosaccharides, ma sili atu ma le sefulu o polysaccharides.

O vailaau faʻataʻavaʻavaʻa faigofie e aofia ai le monosaccharides (glucose ma le fructose) poʻo le faʻamaʻi (sugar table), latou te vave faʻaleleia le suka toto, o lea e taʻua ai i latou o vailaau gaʻo vave.

Tatou te fetaiai ma le suka i luga o le suka i aso uma, ae o le kulukose i mea faanatinati pe a faatonuina i tatou i se tagata o lola (mo se faʻataʻitaʻiga, i se mea oona tele pe leai foi le toto). Glyko (glyko) - suamalie i le gagana Eleni. O le mea lea, o le kulukose i totonu o le toto e taua foi o le suka toto. Peitai, o sea igoa e le saʻo.

O le faʻamatalaga faʻamaonia o se faailoga lea o le aʻafiaga o gaʻo i mea taumafa luga o le suiga o le kulukose toto i mamoe. O lona uiga e mo le GI glucose aveina e 100.

O le kulimi suka e aofia ai monosaccharides e lua: fructose ma glucose. Ole fuainumera o le fructose o le 20, ma le kulukose e 100. O lea, o le suka o loʻo i ai se faʻamatalaga manino i lalo ifo o le selau.

O le glycemic index (GI) o le tali a le tino i se vaega o meaʻai na 'aina, lea e faʻaalia i le faateleina o le suka e se numera o iunite.

Glucose na avea o se faasinomaga, o lona faasinomaga e tutusa ma le 100. O oloa uma e vaevaeina masani i vaega e tolu: GI maualalo, maualalo ma maualuga.

O le faavae o le taumafa o tagata mamaʻi ma le maʻisuka e tatau ona avea ma oloa mai le vaega muamua. Mai le lona lua - e mafai ona aofia i nisi taimi i le taumafataga. Ua fautuaina se faasinomaga maualuga maualuga mo le maʻisuka e aloese ai. Mo le faigofie, o faʻamaoniga uma o loʻo aoteleina i le tasi laulau.

E vaevaeina kacara i vaega e tolu: faigofie, faʻalavelave, faʻafefe. Suga o se vailaʻau faʻamalosi faigofie. E faigofie ona maua i totonu o le tino, faʻavave ona faʻapupulaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E maua i le tele o mea suamalie, mea inu suamalie, ma sukalati.

A maeʻa ona faʻafefiloi, ona faʻapalapalaina lea o le suauu i le kulukose ma le fructose. Glucose e malosi lona aʻafiaga i le gaosiga o le inisalini, o le mea lea e tatau ona le aofia ai meaai o le suka-suka mai le faasologa o le maʻisuka.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa faigata ia te au ona ou vaai atu i le mafatia, ma o le manogi manogi i totonu o le potu na mafua ai ona ou le fiafia.

I le faagasologa o togafitiga, o le tina matua na suia ai lona lagona. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Fructose o se monosaccharide lea, e le pei o le kulukose ma le suauu, o loʻo i ai se fausaga faigofie. O le mea lea, mo lona faʻasalaga, e manaʻomia e le tino ona faʻaitiitia le taumafai ma faʻalauteleina le inisalini. E taua tele lenei mea mo le maʻisuka, talu ai o le saturation e tupu e aunoa ma le oso i le kulukose i totonu o le toto.

E i ai le aoga o le fructose i le tino: e maua ai le sogasoga umi, ma i se taimi puupuu e toe faʻafoʻi le tino pe a maeʻa avega mamafa.

E maua i vine, fualaau suamalie, fua suamalie, meli ma e sili atu le susulu nai lo isi mea suamalie.

GI ma suka, ma le meli e tutusa lava. E ui o le mea mulimuli, e ono fesuisuiai e fuafua i lona ituaiga. E talitonuina o le suka ei ai lona faʻamaumauga o le 70 iunite, o le aofaiga lava lea e tasi e tofia i le meli.

Sugar, poʻo le oloa o lona gau - glucose, e matuā afaina ai i le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le pancreas e le lava ai le insulin. Ua tupu le gasegase hyperglycemia.

Kalori fructose - 400 kcal mo le 100 kalama. O lona GI e maualalo, e na o le 20 iunite. O le mea sili lava, e talisapaia le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ona o lenei uiga lelei, ua faatagaina i le taumafa o le maʻisuka ma tagata oe taumafai mo meaai lelei.

E faʻapefea ona tumau le suka i le 2019

Ae ui i lea, e le o lona uiga e mafai ona faʻaaoga soo ma i tutusa tutusa e pei o le mea masani masani. Faatasi ai ma se ituaiga insulin-tutoatasi o faamai, o le maualuga o aso taitasi o le fructose o le 30 kalama. I le ituaiga o le insulin, o le masani e laʻitiiti tele - 50 kalama. E tusa lea ma le 5 teaspoons pe lua punetuni.

E ui lava i ona lelei, o le le faʻaaogaina o le fructose e mafai ona afaina ai le ola maloloina o le maʻisuka.

O mea taua e taua le taulaʻi i:

  • O le fructose o loʻo faʻaoʻo tuusaʻo i le ate, lea ua liua ai lona sili atu i tupe mama.
  • E ui i le maualalo o le faʻasologa o igoa, e toetoe tutusa lava calories ma le suka masani: 380 kcal mo le 100 kalama. O le mea lea, o lona faʻaaogaina e tatau ona faʻalelei.
  • O le faaaogaina i le aso i le fructose e mafua ai le solia o le gaosiga o le lemoni hormone, lea e nafa ma lagona o le atoatoa. O le maʻisuka e lagona le fiaai pea ma le soona inu. O le tele o meaai masani e mafua ai le atinaʻe o le oona.
  • Faʻasaga i tua o le mamafa, pei o se tulafono, atherosclerosis, maualuga maualuga ma isi faamaʻi o le cardiovascular system development.

O aoga aoga o le fusi e faigata tele ona faʻatauvaʻa. O se mea taua lava i le taumafa o le maʻisuka, ae maise lava i latou e le mafai ona faia e aunoa ma le sisiva. Peitai, o lona saogalemu mo le soifua maloloina e tele lava ina sese. I le tele ma le le pulea le faʻaaogaina, e mafai ona afaina ai le soifua maloloina.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Alexander Myasnikov ia Tesema 2018 na tuuina mai ai se faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O gaʻo gaʻo o vailaau ia o ona elemene na faia i le carbon, oxygen and hydrogen. O se taunuuga o le metabolism, latou te liliu atu i le kulukose - o se punaoa taua mo le tino.

Glycemia- maualuga o kulukose toto (sugar)

Glucose o le mea sili ona taua "fafie" mo le tino. E pasi i le toto ma tuʻuina i le foliga o le kulukose i maso ma le ate.

Glukose o le toto (tutusa ma le suka) o le pasene o le kulukose i le toto atoa. I luga o se manava gaogao, e 1 g mo le 1 lita o le toto. Aʻo gaʻo meaʻai e gaosia ai le suka (sugar, honey, stearch, cereals, sweets, etc) i luga o se manava gaogao, suia le maualuga o le suka i le toto: muamua, e maualuga le kulukose - o le hyperglycemia (i se maualuga pe itiiti ifo foi - e fuafua i le ituaiga o carbohydrate ), pe a uma ona faʻasaʻo le inisalini i le pancreas, o le toto kulukose o le toto e pa'ū (hypoglycemia) ma toe foʻi i lona tulaga muamua, e pei ona faʻaalia i le kalafi i le itulau 36.

I le gasologa o tausaga, ua vaevaeina ia gaʻo i ni vaega se lua, e fuafua i le taimi o loʻo gauaiina ai e le tino: o le sao o le suka ma le suka o le suka.

O le manatu o le "ola vave" e aofia ai le suka faigofie ma le sugar sugar, e pei o le kulukose ma le suauu, o loo i ai i le suka mama (sugar beets and cane), honey and fruits.

O le igoa "sugar sao" o loo faamatalaina e le manatu e faapea, ona o le faigofie o le molecule o le carbohydrate, o le tino e vave ona faanatinatiina, e le o toe umi ona 'ai.

Ma o le vaega o le "sosolo lemu" na aofia ai uma gaʻo, ma o le mole maʻaleʻale na talitonuina o le a liua i le suka (kullukose) faigofie i le faagasologa o le faʻapalapala. O se faʻataʻitaʻiga o oloa faʻamaʻi, lea na faʻasaʻolotoina ai le glucose, e pei ona masani ona talitonuina, sa faigese ma faifai malie.

E oʻo mai i le taimi nei, o lenei faʻavasegaga ua matua oʻo mai lava ma ua manatu sese.

O suʻesuʻega talu ai nei ua faamaonia ai o le lavelave o le fausaga o meaola o le carbonbohydrate e le afaina ai le fua faatatau o lo latou liua i le kulukose, e le o le fua o le absorption e le tino.

Na faʻamautuina o le pito i luga o le toto suka (hyperglycemia) e tupu ile afa itula pe a uma ona ave soʻo se ituaiga o gaʻo i luga o se manava gaogao. O le mea lea, e sili atu le le talanoa e uiga i le fua o le absorption o gaʻo, ae tusa ai ma lo latou aafiaga i le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto, e pei ona faʻaalia i le kalafa o loʻo i luga:

Ua maua e le au atunuʻu paleni meaʻai e tatau ona vaevaeina ia gaʻo e tusa ai ma o latou gasegase o le hyperglycemic, o loʻo fuafuaina e le numera o le glycemic index.

O le gafatia o mea gaʻo e mafua ai le faateleina o le suka (hyperglycemia) e faʻamoemoeina e le glycemic index. O lenei faaupuga na muamua faia i le 1976.

Ole faasinomaga o le faasinomaga o le a sili atu le maualuga, o le maualuga o le hyperglycemia e mafua mai i le gau o gaʻo. E tutusa ma le vaega o le tafatolu, lea e fai i luga o le kalafi se laina o le hyperglycemia e mafua mai i le taumafaina o suka. Afai o le glycemic index of glucose ua avea o le 100, ona mafai lea ona fuafuaina le faasinoupu o isi mea gaʻo e ala i le faiga lenei:

Vaega o Triangle Carbon
Glucose Triangle Eria

O lona uiga, o le malosi o le hyperglycemia o le auiliiliga, o le maualuga o le faasino igoa glycemic.

E tatau ona maitauina o le gaosia o vailaʻau o oloa e mafai ona oʻo atu ai i se faʻaopoopoga i le faʻasologa o igoa. O le mea lea, mo se faataitaiga, o le fuainumera glycemic of flakes corn is 85, ma o le saito na faia ai i latou e 70. O le paluga vave o pateta o loo i ai se faasinomaga o le 90, ma kuka ai pateta - 70.

Matou te iloa foi o le maualuga ma le tele o fiber vaivai i totonu o se vailaʻau masolosi e faalagolago i le glycemic index. O lea la, o paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe ei ai se faʻamatalaga manino o le 95, falaoa paʻepaʻe - 70, falaoa atoa - 50, falaoa atoa - 35, sisi mama 70, e leai ni paʻu 50.

CARBOHYDRATES, GLYCEMIC INDEX

O gaʻo gaʻo o vailaau ia o ona elemene na faia i le carbon, oxygen and hydrogen. O se taunuuga o le metabolism, latou te liliu atu i le kulukose - o se punaoa taua mo le tino.

Glycemia- maualuga o kulukose toto (sugar)

Glucose o le mea sili ona taua "fafie" mo le tino. E pasi i le toto ma tuʻuina i le foliga o le kulukose i maso ma le ate.

Glukose o le toto (tutusa ma le suka) o le pasene o le kulukose i le toto atoa. I luga o se manava gaogao, e 1 g mo le 1 lita o le toto. Aʻo gaʻo meaʻai e gaosia ai le suka (sugar, honey, stearch, cereals, sweets, etc) i luga o se manava gaogao, suia le maualuga o le suka i le toto: muamua, e maualuga le kulukose - o le hyperglycemia (i se maualuga pe itiiti ifo foi - e fuafua i le ituaiga o carbohydrate ), pe a uma ona faʻasaʻo le inisalini i le pancreas, o le toto kulukose o le toto e pa'ū (hypoglycemia) ma toe foʻi i lona tulaga muamua, e pei ona faʻaalia i le kalafi i le itulau 36.

I le gasologa o tausaga, ua vaevaeina ia gaʻo i ni vaega se lua, e fuafua i le taimi o loʻo gauaiina ai e le tino: o le sao o le suka ma le suka o le suka.

O le manatu o le "ola vave" e aofia ai le suka faigofie ma le sugar sugar, e pei o le kulukose ma le suauu, o loo i ai i le suka mama (sugar beets and cane), honey and fruits.

O le igoa "sugar sao" o loo faamatalaina e le manatu e faapea, ona o le faigofie o le molecule o le carbohydrate, o le tino e vave ona faanatinatiina, e le o toe umi ona 'ai.

Ma o le vaega o le "sosolo lemu" na aofia ai uma gaʻo, ma o le mole maʻaleʻale na talitonuina o le a liua i le suka (kullukose) faigofie i le faagasologa o le faʻapalapala.O se faʻataʻitaʻiga o oloa faʻamaʻi, lea na faʻasaʻolotoina ai le glucose, e pei ona masani ona talitonuina, sa faigese ma faifai malie.

E oʻo mai i le taimi nei, o lenei faʻavasegaga ua matua oʻo mai lava ma ua manatu sese.

O suʻesuʻega talu ai nei ua faamaonia ai o le lavelave o le fausaga o meaola o le carbonbohydrate e le afaina ai le fua faatatau o lo latou liua i le kulukose, e le o le fua o le absorption e le tino.

Na faʻamautuina o le pito i luga o le toto suka (hyperglycemia) e tupu ile afa itula pe a uma ona ave soʻo se ituaiga o gaʻo i luga o se manava gaogao. O le mea lea, e sili atu le le talanoa e uiga i le fua o le absorption o gaʻo, ae tusa ai ma lo latou aafiaga i le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto, e pei ona faʻaalia i le kalafa o loʻo i luga:

Ua maua e le au atunuʻu paleni meaʻai e tatau ona vaevaeina ia gaʻo e tusa ai ma o latou gasegase o le hyperglycemic, o loʻo fuafuaina e le numera o le glycemic index.

Mataupu: Carbohydrate ma le Glycemic Index mo le Lisi Oloa

E foliga mai o le meaʻai o le tolu sefulu tausaga talu ai na matuā mautinoa lava le faʻamaonia o le meaʻai autu e maua ai le mamafa o le gaʻo o le gaʻo.

O le tino e naunau e faʻamauina, ma le tele o gaʻo i meaʻai, o le mamafa o mea e maua.

Ae ui i lea, e oʻo lava i le taimi nei e mafai lava ona e maua le tele o tusiga, e tusa lava pe tusia e fomaʻi, o lona uiga o mea leaga uma mo i tatou e le mafai ona gaʻo, ae i gaʻo mea suamalie, e sili atu le leaga o meaʻai i le mea oona mo le aveesea o le mamafa. E pei lava, o nei gaʻo pe a faʻafefeteina i le gaʻo, tuʻu i le puimanava, ona alu lea ma tuliesea i latou.

E pei foi, i le tali atu i le taumafaina o gaʻo, o le tino e maua ai le inisalini, ma o lenei hormone, e pei ona e iloa, faʻaleleia ai le fausia o le gaʻo, puipuia ai lona malepelepe ma faʻalautele ai le manaʻo, mo se faʻafetai faapitoa mo ia.

O le mea lea, afai e te manaʻo e leiloa le mamafa, e matua le aofia ai le falaoa, cereals, sweets mai meaai. E matua faasaina e gaʻo meaʻai e pei o Atkins, ma matauina pe o le a, e mafai ona e maua le mamafa, a itiiti mai o loʻo i ai mataupu.

Ae peitaʻi, pe a talanoa e uiga i gaʻo, e tatau ona manatua i le mafaufau o lenei vasega o se vasega e sili atu ona faʻavasegaina (gaʻo, maso, meaʻai), lea e aʻafia ai le metabolism i le tele o auala.

E vaevaeina faʻamalosi faʻamalosi i le faigofie ma faigata. Faigofie, o le suka. E uiga i nei mea, o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa e fausia mai piliki. O suauu e vaevaeina i monosaccharides ma faʻasese. Monosaccharides - fructose, glucose, galactose. O faʻasolosolo e aofia ai ni molimula se lua. O le mea masani, o le suka masani mai le ipu suka, suauu, e aofia ai le fructose ma glucose molepila ua tuufaatasia; o le susu lactose sugar e fausia mai le galactose ma kulukose.

O le polysaccharide carbohydrate faʻalavelave tatou te faʻaaoga mo meaai paleni. O loʻo fausia mai i kulukose o kulukose fesoʻotaʻi. I totonu o le gastrointestinal tract, o le malolo e paʻu i lalo i le faʻavaeina o le kulukose, lea e faʻaleleia ma o se vaega e alu ile malosi, e teuina i totonu ole ate ma maso i le ituaiga glycogen. Glycogen ma le masini e tutusa. Na o glycogen molemoa e laiti tele. O lea, pe a fai o le malola, e masani lava e oʻo atu i le 250 glucose, pe a oʻo i le glycogen e tusa ma le 150 oi latou.

Ma o le suka, ma le maso, ma le glycogen e i ai le aoga o le malosi e tusa ma le 4.1 kilokalo i le 1 g. O le tele naua o le malosi e faʻasaʻoloto pe a uma le 1 kalama o nei mea. E tele pe laitiiti? Manatua mai se tusi a le fisiki - 1 kalori, o le malosi lea e manaʻomia e faʻamafanafana ai le 1 mililita o le vai i le 1 tikeri Celsius. E tusa ai ma lea, o le malosi na maua e ala i le susunuina o le 1 gram o gaʻo, ua lava lea e faʻafefe ai le LITR o le vai mo le tusa ma le 4 tikeri.

E talitonuina o le lagona o le nofo po o le fiaʻai i se tagata e tele lava ina fuafua e le maualuga o le suka i totonu o le toto. Lava le suka - o loʻo i ai se lagona o le maofa, ua faʻaitiitia le suka toto - matou te fia 'ai.

E masani lava ona faʻaaogaina e se tagata pe tusa ma le 300-400 g kalama o le gaʻo i le aso, e tusa ma le afa, poʻo le ono pasene o le taumafa i aso taitasi. E mafai ona tatou fai atu o meaʻai gaʻo o lo tatou mea taua ia, ma, i le tautala ai, o meaʻai a le tagata e maualuga lava le gaʻo.

O le fiva o meaai, o le tele, o polysaccharides foi e fausia mai filifili o glucose ma fructose. Ae i le gastrointestinal tract of mammals, e leai ni enzymes e gaosia e talepe i lalo. E mafai ona matou taʻua le mea saʻo, i le vaalele malosi, o nei vailaʻau o loʻo i totonu. Ina ia aloese mai le fenumiai i tusitusiga paʻu o mea mamafa, o fua o meaʻai e taumafai e aua nei taʻua ni mea inu masini. Aua nei tatou faia ma o le a tatou le faia.

E faapena foi ona avea sao gaʻo gaʻo pe a leai? E tusa ai ma manatu faʻaonapo nei, o le aʻafiaga o gaʻo i luga o le faʻaosoina o le faʻaleleia, tausia ma le faʻaaogaina o le tele o mea mamafa ua fuafua atoa i latou. O loʻo i ai ni gaʻo e puipuia ai i tatou mai tupe maua, ma e saofaga sao i lenei faʻaopoopoga.

Sugar - latou te le mafai ona gaʻo, ae saofagā i le gaosia o meaʻai

Ma o le a le mea e tupu i le fructose, aua o lona faʻasili e le faalagolago i le inisalini? E ui lava e leai se tali mautinoa i lenei fesili, ae o loʻo i ai se mafuaʻaga lelei e fefe ai o le fua tele o le fructose i le taumafataga e fesoasoani foi i le maua o tupe mama. O le mea moni e faapea, i le fructose ma i vaega o se mole mole, o auala fesuiaiga e tutusa lelei. O le mea lea, ao faʻaumatia e le tino le fructose, e faʻaitiitia ai le gaʻo. O le tele o saienitisi latou te fai mai foi o se vaega o le fugafuga e mafai ona liua saʻo i le gaʻo, ae o le faʻamaoniga tuusaʻo o lenei mea e leʻi maua.

Faatasi ai ma mea uma o loʻo i luga, e sili atu mo i tatou le le faʻaleagaina o mea suamalie, aemaise lava meainu suamalie. E le fautuaina le faʻaleagaina ma fua suamalie. Ma ua matua leai lava se aoga o le faʻafiafiaga, siama ma isi mea i luga o le suka.

O fautuaga masani mo le taumafaina o le suka e tatau ona taumafai e aua le taumafa fualaʻau i luga o se manava gaogao, ae le o le faʻaaogaina e avea o ni meaʻai, e faia ai mea inu suamalie ma vai inu. E fautuaina foi e 'ai le selu pe a uma ona' ai. O le i ai i totonu o le gastrointestinal tract o isi meaʻai e faʻagesegeseina ai le faʻafefe o suga.

Sa galo foi ia i matou le taua o lactose - susu suka. I luga o lana tala, o le toʻatele o saienitisi e faʻalogo filemu. E talitonuina o le susu, aemaise lava le le gaʻo, e matua manaʻomia mo le aveesea o le mamafa - o se mea faamalieloto ae le maualuga tele-kalori oloa. Ae o iina, o loʻo i ai le lactose faatasi ai ma le susu o le protein, ma puluvaʻa, aemaise lava i luga o vasega maualuga, ua tatou iloa o ni mea faamalieloto. E faapefea ona amio le lactose pe a tuʻuina atu i tagata e ese mai le susu, e leai se tasi ua tofotofoina.

Pule. E le mafai ona gaʻo ma puipuia i tatou mai le mamafa

Ae e le mafai foi ona tatou faaputuputuina gaʻo i le tele o ituaiga i le ituaiga glycogen. A uma mea uma, o le gafatia o le tino o le glycogen i totonu o la tatou tino e matua laiti lava - 70-100 kene i musele ma e tutusa lava i le ate. Ma talu ai ona e le mafai ona tatou liua tagata gaʻo i le gaʻo po o le glycogen, o lona uiga e le mafai foi ona tatou 'aiina i ni aofaiga tetele: leai se mea! O le mafuaʻaga lea e iloa ai e le matou mea o meaʻai gaʻola o se mea faamalieloto meaai. Aua e te talitonu i ai, faʻatusatusa - o se pesini o araisa kuka, 200 kalama ma se sipuni sipuni o le suāuʻu fualaʻau. Calories i itu uma e tutusa - 150, ma o le satisisi o araisa e le mafaatusalia maualuga.

Ae ona talu ai o meaʻai gaʻo mai meaʻai mataga e le o o tatou muai gaʻo, ona foliga mai lea o le tele o mea tatou te 'ai ai, o le tele foi lena o lo tatou tumu ma o le a le mafai ona tatou maua le mamafa. E foliga mai o pasta, cereals, falaoa ma pateta e puipuia ai i tatou mai le maua o le mamafa!

O lenei mea moni e mafua ona o le mamafa o le mamafa poʻo i soo se tulaga mo le tausiga o le mamafa, e le mafai ona e 'ai, ma o le tele o le falaoa poʻo le pasta e foliga mai e leʻi mafaufauina e toatele e mumusu e talitonu i ai. Ae maise lava oi latou oe "faafalepuipuiina" mo le manatu o le paleni o le malosi. E faapefea, latou te finau, pe afai ou te faaaluina le 2,000 kalori i le aso, ma 'ai atili, fai mai 2500, ou te vaivai, e tusa lava po o le a le mea ou te' ai nei calories? O le a ou 'aina i latou, mo se faʻataʻitaʻiga, i le ituaiga o falaoa, ma o lena foi, e le mafai ona gaʻo?

O le mea moni, afai ua ausia tulaga uma ma o le mea moni e sili atu le malosi nai lo le faʻaaogaina, o le mamafa o le tupe maua e le maalofia. E manaʻomia lenei tulafono e le tulafono lona lua o le vevela, lea e faapea mai o le malosi e mafai ona suia mai le tasi fomu i le isi, ae le mafai ona mou. Ioe, o le na o le tausisia o nei tulaga e ono le manuia. O le mea atoa e uiga i le maualuga o le satisite o mea gaʻo ma gaʻo eletise. Afai o meaʻai e masani lava ona fausia mai ia i latou, ona faʻataunuʻuina lea o se tagata e tusa lava pe i ai sina mea e maualalo le kalori.

Ae ui lava i lea, latou te fesili pe i ai se tapulaa, e mafai ona 'ai le tele o gaʻo i le taimi e le mafai ai e le tino ona faʻaumatia uma pe faaputuputuina i foliga o glycogen, o le a amata ona gaosia le gaʻo mai gaʻo? Ioe, o loʻo i ai se foliga faapena. E talitonuina afai e te faʻaumatia pe tusa ma le 300 g o gaʻo i le taimi (tautala tautala, i totonu o le itula), ona pasi lea o le paepae, ma o le tino o le a amata ona faʻaputu le gaʻo mai le sili atu. I lalo o le ipu ua ou tuuina atu ai le tele o nisi oloa ua lauiloa ia i matou e aofia ai le 300 g o meaʻai. Faʻamasino oe lava pe tele pe laitiiti foi, e mafai ona tatou 'ai tele pe leai, ma o le a tatou lagona le lelei pe a mafai?

Se tele o meaʻai eseese e aofia ai le 300 g o meaʻai


  1. Akhmanov, M.S. Maʻisuka. Mea uma e tatau ona e iloa (+ DVD-ROM) / M.S. Akhmanov. - M.: Vector, 2010 .-- 352 itu.

  2. Nikberg I. I. Maʻio le maʻisuka, Soifua Maloloina - 1996 - 208 i.

  3. Ivashkin, V.T. Vasega eseese ole siama ole maʻi / V.T. Ivashkin, O.M. Drapkina, O.N. Korneev. - Moscow: Gostekhizdat, 2018 .-- 220 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga