Auala e taulima ai le suka o le toto: o se faʻaitiitia o le kulukose i le maʻisuka

Amylin o se hormone e ulu atu i le tino mai peta beta. O lenei hormone e taofia ai le puleaina o le kulukose i totonu o le toto, ma faʻalauteleina foi o tatou lagona o le atoatoa pe a uma ona 'ai. I ituaiga uma o le maʻisuka, e faʻaitiitia ai le tatalaina o amylin.

O le faʻafefe o se vaega o hormones e faia uma lava galuega e pei o le amylin. E maua mai i le gastrointestinal tract. Latou te taofiofia foi le pulefaasoa a le glucagon mai le pancreas.

Glucagon o se hormone e gaosia mai lipine alpha piacreatic. Na te talepeina le kulukose ma faʻaputu ai. I le taimi e le maua ai e le tino ni meaʻai, e faʻasaʻo e le glucagon glucose ina ia mafai ai ona tatou maua le malosi.

O le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo le 24 itula i le aso. O le a le mea e tupu i le po i le tino o le maʻisuka? Tatou maua saʻo.

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻamalosi i le taimi o le moe

Faatasi ai ma le "mauaina" o le ituaiga o maʻisuka lona lua, o le toto toto o le tagata e leai se pule o gaioiga o le tino.

O le ate ma maso o le tino i le taimi o le moe e maua ai se faailoilo e le maualuga le maualuga o le suka i le toto, ona e le 'ai se tagata. O lenei mea e faʻaalia ai le "tuʻuina atu" o faʻamaumauga o le kulukose. Peitai, e le mafai ona taofi le gaosiga o le kulukose, talu ai e le lava le insulin ma le amylin i le tino o le maʻisuka. E mafua ai ona solia le "manatu" i le va o metabolic processes, ma o le tino ua le lelei.

O faʻalavelave i le faʻaaogaina o gasegase e mafua mai i le maualuga o le hormonal, ae le o se taumafataga fiafia po o ni meaʻai ao lei moe.

O fua o le suālaʻau e ave i le taimi e momoe ai, e pei o le metformin, e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia le kulūkose i le taeao e ala i le faʻaitiitia o lona gaosiga i le po. Metformin e fesoasoani foi i le gau o le mamafa.

Ina ia faʻaleleia le kulukose o le taeao i totonu o le toto, e fautuaina foi e le au atamamai le aveesea o le mamafa. O lenei mea e fesoasoani e faʻapupulaina ai le lagona o sela ma masini i le inisalini, o lona uiga o le toto maualuga o le suka. E mafai ona e faʻaititia le mamafa o le mamafa: faʻaitiitia mea, suia le meaʻai e uiga ile ola maloloina, faʻatupulaia le gaioiga faaletino. O le kulūkose o le toto o le a faʻaitiitia i le faʻatusatusa i le aū o le paleni.

E fautuaina foi e fomaʻi se meaʻai lelei ao lei moe. 20 kalama o carbohydrates o le a lava. Ua mautinoa e le au tomai e fesoasoani lenei mea e faaleleia atili ai le suka toto i le taeao, ona e faʻaitiitia ai le taimi o le faʻateleina o le kulukose.

O gaoioiga faʻale-tino e faʻateleina ai le tui ile inisalini, o lea ia faʻagasolo atili ai! E le afaina po o le a le taimi o le aso e te manaʻo e faʻaaogaina, e taua le faia e le aunoa, ma o le a le umi se umi.

O le kulūkose o le toto i le taeao e mafai foi ona faʻaolaina ona o le mea e taʻua o le "taeao taeao o le taeao." Glucose e talafeagai mo se tagata i luga o le fafagu, talu ai o ia lea na te avatu ia te ia le tau talafeagai o le le lelei mo le aso atoa. Faʻatasi ma lau fomaʻi, galue i mea uma ma le fua o le kulūkose i lou toto, suʻesuʻe pe o le a le taimi o le aso e masani ona oʻo i ai lona maualuga.

Suauu toto

Aʻo leʻi faia ni laʻasaga e maua ai le maualuga o le suka, e tatau ona e malamalama lelei pe o le a le mea e manatu iai e masani ai. Ina ia iloa le maualuga o le kulukose mai le tamatamailima po o le vein, ua ave ai le toto, lea e togafitia i vailaau faapitoa. Ma, faatasi ai ma le fesoasoani a tagata e vaʻaia le photoelectric, o le lanu lanu o le vai ola ma faʻamaoniga o le glycemia ua fuafuaina.

O sea suʻesuʻega e tatau ona faia i luga o se manava gaogao, aua a uma ona 'ai, ona suia lea o le kulūkose. Ae i le asō, e mafai ona maua ai le maualuga o suka i le fale, e faʻaaoga ai se glucometer.

Ae peitai, pe a faia ni auiliiliga, e taua le manatuaina o le toto (4-6.8 mmol / l), e mafai ona sili atu le maualuga nai lo le capillary (3.3-5.5 mmol / l). E le gata i lea, i le faaopoopo atu i meaai, o isi itu e aafia ai foi taunuuga, e pei o gaoioiga faaletino, tulaga faalelagona, tausaga ma le i ai o nisi faamaʻi.

O lea la, o faailoga nei e manatu e masani:

  1. pepe laiti - 2.8-4.4 mmol / l,
  2. mai le 1 le tausaga i le 60 tausaga - 3.9-5 mmol / l,
  3. matua atu i le 60 tausaga - 4.6-6.4 mmol / l,
  4. maʻitaga - e oo atu i le 5.5 mmol / l,
  5. ma le maʻi suka - 5-7 mmol / l.

Ae faʻapefea ona taulimaina le suka maualuga? Afai e faʻateleina le faʻatonuga o le suka, ona mafai lea ona faʻatulagaina i auala eseese.

Ae o se tasi o metotia sili ona aoga o le taofia o le hyperglycemia o le togafitiga o meaʻai ma togafitiga ma togafitiga faa-tagata.

Maʻisuka Meaʻai

E tatau ona maitauina le taumafataga i soo se ituaiga faʻamaʻi, ae e taua tele le tausisia o le meaʻai saʻo mo se ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi. I le taimi lava e tasi, o tulafono autu e tatau ona vaʻavaʻavave faʻamalolo mai meaʻai mai aso taʻitasi ma faapaleni le faʻaaogaina o protein, gaʻo ma gaʻo.

E tusa ai ma meaʻai, ona o ituaiga uma o meaai, e tatau i le tasi ona tuʻuina atu le fiafia i se tasi e leai sona maualuga GI. I le taimi lava e tasi, e taua le iloa e leai se mea e maua ai le suka, ae o loʻo i ai meaʻai e le mafua ai ona oso lemu i le glycemia.

O nei mea taumafa e aofia ai iʻa oona, lea e aoga ai le faʻamalamalamaina o lobsters spiny, crabs ma lobsters, ia e maualalo le GI. E le gata i lea, o meaʻai e maua i le fiber e le faʻatupulaia ai le kulūkose - cereals, legumes (lentils) ma nuts (almonds, cashews, walnuts).

E faapena foi i lenei lisi o:

  • musika
  • faʻasolosolo ma tuʻuina atu suauu,
  • soya kulupu, aemaise lava tofu,
  • mea manogi (o lenamamoni, pepe sinapi, faʻaoʻoina),
  • fualaau faisua (broccoli, kapisi, asparagus, zucini, pepa logo, kāloti, tamato, kukama, atisitoke ile atiseti, aniani),
  • meaʻai, salati.

I le tau faasaga i le maualuga o le kulukose, o se nofoaga taua e tuʻuina atu i se taumafa e mafai ona e maua ai taui mo le maʻisuka. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le faʻafitauli 1, o lona tausiga e faʻamaonia, ma i le tulaga o se inisalini tutoatasi tutoatasi o le faʻamaʻi, mo le tele o vaega, o meaʻai e faʻatatau i le faʻasaoga o le mamafa.

I le hyperglycemia masani, e taua le iloa o manatu autu. O lea, o le tasi le areto e tutusa ma le 10 g o gaʻo. O le mea lea, o laulau faapitoa ua atiaʻe mo maʻisuka e faʻaalia ai le GI ma le XE o le tele o oloa.

Pe a fatuina se lisi mai le meaai, e tatau ona e aveese le suka, suti, meaola manu ma meaai mama. Ma o le faʻaaogaina o le semolina, araisa, pasta ma le falaoa paʻepaʻe e tatau ona teuina i se mea itiiti. E tatau ona tuʻufaʻatasiga i gaʻo vailaʻau faʻasaina ma mea taumafa o loʻo i ai filalaʻau taumafa, aʻo le tasi e le tatau ona galo e uiga i le tumau o le paleni.

O meaai e tatau ona faʻaititia. O le mea lea, o meaʻai i aso taʻitasi e vaevaeina i ni vaega se tolu ma 2-3 taumafataga. Faataʻitaʻiga o le lisi o mea mo se tagata o loʻo mafatia mai i le hyperglycemia masani:

  1. Breakfast - 1 fuamoa, pata (5 g), falaoa lanu moana (50 g), pata (40 g), susu (200 ml).
  2. O le taeao lona lua o le falaoa uliuli (25 g), fua e le o le suamalie (100 g), le kulumalu gaʻo (100 g).
  3. Taumafa - fualaau faisua (200 g), pata (10 g), fualaau mamago (20 g), pateta poo iʻa maualalo, gaʻo (100 g), falaoa lanu moana (50 g).
  4. Snack - susu poo fualaau aina (100 g), falaoa paʻu (25 g).
  5. Taumafa - iʻa mata (80 g), falaoa lanu moana (25 g), fualaau faisua, pateta poʻo fua (100 g), pata (10 g).
  6. Afiafi o le afiafi - 200 ml o le kefir le maualalo-gaʻo.

I se tulaga lautele, pe a fatuina se lisi o meaʻai mo le maʻisuka, e mafai ona e 'ave meaai Numera 9 e fai ma faavae.

E le gata i lea, e taua le usitai i le tele o tulafono. O lea la, e le tatau ona e faʻatagaina le inu, faʻaitiitia le taumafa masima ma tuu le ava malosi. E le gata i lea, o le faʻaoga o caloric o taumafa i aso taitasi e tatau ona oʻo i le 2000 kcal, ae i le i ai o le gaioiga faaletino.

O le aso o le suavai e le itiiti ifo i le lua lita. I lenei tulaga, e tatau ona ave meaai i le taimi e tasi.

O le mea lea, afai e le mafai ona faia le 'aiga o le aoauli po o le' aiga o le afiafi, e tatau ona e maua sina meaʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, 'ai i se fasi falaoa) pe inu se ipu vai.

Sugar-lowering folk remedies

I le faaopoopo atu i le togafitiga o le maʻisuka, o le gasegase o le faamaʻi e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o fua o fautuaga e fautuaina e isi vailaau. O le mea lea, i le amataga o foliga vaaia, o le lauti mai lipisi poʻo lau fugalaau e faʻaaogaina e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose. 10 g o se laau mago ua sasaa i vai inu, ma a maeʻa le 25 minute, faamama ma inu i se foliga mafanafana.

I le tautotogo, e aoga tele le 'ai o se salati o laulaau laulaau, o loʻo aofia ai inisalini masani. Ua saunia le ipu e pei ona taua i lalo: o laulaau ua susu mo le 30 minute. i le vai, ona faʻagogo ma nutimomoia. E le gata i lea, o le kulumu, o le falala ma le pasili ua kukaina e faaopoopo i le laumei ma faʻavasegaina i le kulimi kulimi e maualalo le manogi poo le fuālaʻau manogi.

Ina ia maualalo le maualuga o le suka, e masani ona e manaʻomia le 'ai o pi pi ma aniani. O le mea lea, o le pini e soona inu i le afiafi, ona lua ai lea o pi i luga o se manava gaogao, ma o aniani ua vevela, sasaa i le susu ma faapipii i luga o le afi seia uma ona faamaluluina le fualaau, ona latou aai ai lea. Togafitiga e faia i aso uma e 15.

E le gata i lea, ina ia faʻavasega le kulūkose, ia inu i se teuteuga o aʻa o le chicory. 1 tsp mea fuʻa e sasaa mai i vai inu ma tuʻu i le afi mo le 10 minute. A faʻapipiʻi le meaʻai ma faʻaleleia e ave 5 p. i le aso mo le 1 tbsp. sipuni.

I le hyperglycemia masani, e mafai foi ona faʻaaogaina vao vao, lea e saunia ai se teuteuga. 10 g o le laau mago ua sasaa i totonu o le 500 ml o le vai inu ma sa tauanau mo le tusa o le itula. A uma ona fufulu le vai ma ave 3 p. 0.5 ipu i le aso.

O se tasi o mea sili ona lelei o le hypoglycemic agents o le manulele o manulele, e taʻua o ona fua, lea ua saunia ai se teuteuga. 1 tbsp. l 250 ml o le vai ua sasaaina i totonu o mea masani, ona tuu lea o mea uma i luga o le ogaumu ma kuka mo le 3 minute.

O le vailaʻau faʻaʻauʻau mo le 2 itula, filiga ma ave 3 p. 1/3 faaputuga i le aso. ao le i ai. O le umi o le togafitiga e 1 le masina, a maeʻa ona faia lea o se malologa mo le 2-3 masina ma toe faia le togafitiga.

Ina ia vave faʻaititia le kulūkose, e tatau ona e saunia se lauti faapitoa, lea e aofia ai mea nei:

  • fusi uʻu,
  • mint
  • lanu lanu moana
  • chicory
  • laʻau laʻau.

O le faʻafefiloi o loʻo tuʻuina i totonu o se vevela, sasaa vai inu ma faʻamalosi 8 itula. O se mea e faʻasalaina e onā i luga o se manava gaogao ile afa itula ao le i faia se taumafataga. Ou te fia matauina o le laumei ma le maʻisuka e mafai ona faʻaumatia i totonu o la latou mamanu, talu ai o le pipi o loʻo i ai se tele o vitamini.

O le faʻaaogaina o fualaau oona e faʻavae i luga o faʻasalaga o le sana, laʻau mulumulu, laumei ma bean pods o loʻo i ai le faʻavaveina o le suka. O vaega uma e ave i le aofaiga tutusa e maua ai le 1 tbsp. l paluga ma sasaa 200 ml o vai.

A maeʻa ona tapena le oloa mo le 5 minute ma faʻaauau le 1 itula. O le vailaʻau e fufulu ma inu pe a uma le 'ai i le 1/3 ipu. 3 itu. i le aso.

I le hyperglycemia masani, o se faaputuga o moa, o le faila o le faila, o le birch buds (2 vaega i le tasi), ua tulai mai i luga ma le tinawort (3 vaega), centaury ma le burdock root (5 vaega taitasi) ua saunia. Lua fufulu. l salu le 0.5 lita o le vai inu ma tumau 3 itula i totonu o se vevela. O le vailaau e inu 3 r. 1/3 ipu i le aso mo le 30 minute. ao lei faia le taumafataga. O le umi o togafitiga e oʻo atu i le 3 masina.

O le asu o Aspen o se isi vaifofo lea e mafai ona faaleleia atili ai le ola maloloina o se maʻisuka. Lua fufulu. l o mea e faʻaaogaina e faʻamaligiina i le vai ma kuka mo le 20 minute. E inu le fala i sina sipuni i le aso atoa.

E le gata i lea, o le teuteuina o fatugatini mūmū mūmū ma le sami moana, o le a fesoasoani i le maualuga o le suka. Ina ia saunia, ave le 1 ipu tioata, ona faʻatumu lea i 450 ml o le vai inu ma faʻamalosi 2 itula. Inu inu o le 0.5 ipu. 3 itu. i le aso mo le 20 minute. ao lei faia le taumafataga.

Oona e vave faʻaleleia ma faʻaleleia lelei le glycemia. Le saunia o se teuteuga e faavae ile 3 ipu. ua sasaa le gaʻo i le vai inu ma tuu mo le ¼ itula i le vai taele. Ona aveese lea o le meafaigaluega ma tauanau atu mo se isi itula.

Mea inu falaoa 0.5 ipu. 3 itu. i le aso mo le 30 aso ao leʻi oʻo i taumafataga. E le gata i lea, faatasi ai ma le hyperglycemia, o le vai e maua mai i lanu lanumeamata o fesoasoani o le cereal. E ave ao leʻi 'aʻai 3 p. 0.5 kapu i le aso mo le 21 aso. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻaali atu ia te oe pe faapefea ona faʻaititia le suka i le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga