O a hormones o fua o le cholesterol?

  1. Fesoasoani taua
  2. Honemoni steroid
  3. Vitamin D
  4. O aoga o le vailaʻau
  5. O le matafaioi a le cholesterol i mea na maua i le faia o nila o le faiai

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

Ua talitonu tagata faasaienitisi e tatau ona gauai atu tagata taitoatasi i le cholesterol. Latou te faʻamalosia le puipuiga o tagata soifua ma puipuia mai aʻafiaga leaga o meaola leaga. O nei mea e taofia ai le atinaʻeina o le tele o faamaʻi matautia. O mea e maua mai i le cholesterol e aofia ai meaola ole talo.

O le mea sili ona taua o nei mea o le cholic acid. O le vaega taua lenei o le talo. O nisi o mea e maua mai le cholesterol e leʻo suesueina atoatoa: o meatotino o cholestanos ua iloa lelei. E aʻafia i le vaega o tagata vailaau. O le Cholestanos e faʻapupulaina i totonu o laufanua.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Fesoasoani taua

O le Cholesterol e maua ai le faʻamaʻiina o le tino, o loʻo faʻapipiʻi ai foi vaega o le vailaʻau. O le faʻapipiʻi o meaola suamalie e tupu i le ate. O fua o le cholesterol e aofia ai le cholic, chenodeoxycholic acid. O nisi oi latou o loʻo i totonu o le talo i le ituaiga ss. Faʻafetai i le paluga o meaʻai, lipine o meaʻai e faʻapipiʻiina.

Pe a tapunia le pulelele, o le a faʻalavelaveina le fausiaina o talo, ona o lenei hypovitaminosis e atiina ae (o loʻo i ai le le lava o vitamini i totonu o le tino). E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le talo, e faigata tele le faʻaaogaina o vitamini gaʻo.

Honemoni steroid

O a ni homoni e mafua mai i le cholesterol? E lima ituaiga o hormones o le tino. Latou te faatonutonuina faiga masani i le tino.

O le gaseterone e manaʻomia mo le iloa: faʻafetai i ai, ua totoina se fuamoa. E talafeagai mo le atinaʻeina lelei o le fetus. Glucocorticoids e taofiofi ai le faʻaleagaina o le tino i le tino.
O mineralocorticoids e faatumauina se paleni lelei o le vai masima i totonu o le tino: pe a le lava, o le toto o le toto o le tagata e paʻu malie.

O hormones steroid e faʻafaigofie le metabolism. I le taimi nei, e maua foi i latou i le gaosi. O ia ituaiga o cholesterol ia latou meatotino lelei e le itiiti ifo nai lo tagata masani.

E faasino atu foi i fua o cholesterol. O le mea e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le konisini, e talafeagai mo le fausiaina o le skeletal system, faʻapupulaina le malosi o le tino i siama.

O le vailaʻau faʻamalolo ma ona aʻafiaga e le maumau a latou meatotino i le taimi o le vevela o togafitiga o oloa o lo o aofia ai nei mea.

O aoga o le vailaʻau

E puipuia ai le tupu o le kanesa, faaleleia atili le gaioiga ole faiʻai.

Vitamin D ma ona fua e faʻaaogaina e togafitia ai le sclerosis. Faʻafetai atu ia i latou, o loʻo faʻaleleia le faʻafefe o tagata. Faatasi ai ma le le lava o nei mea, o tamaiti e atiina ae alalaupapa. I tagata matutua, ma le le lava o le vaitamini, o le lelei o le soifua maloloina, vaivai tele, faateleina le moe. O le mea lea, e tatau ona faapaleni meaʻai.

O le matafaioi a le cholesterol i mea na maua i le faia o nila o le faiai

O fomaʻi Suetena na galulue i le Carolina Institute ua faʻamaonia mai e taua tele mea e maua mai le cholesterol mo le tausia o le tele o galuega faiʻai. Latou te talitonu o sela e aofia ai le hormone dopamine e tatau ona faʻapipiʻiina.

O fua o le cholesterol e taofiofia ai le tuputupu aʻe malosi o siama sima, o le aofaʻi o neo dopamine i totonu ia i latou e faateleina. O lenei sailiga ua avea ma se suiga. O maʻi o Parkinson ua maua le faʻamoemoe o le toe faʻaleleia.

Ua talitonu tagata neurologists e le o toe mamao ona mafai lea ona faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga faʻapipiʻi faʻapipiʻi nai lo le faaleagaina o sela o le faiʻai. O le a avea lenei ma se auala fou e togafitia ai maʻi o le faiʻai.

Normal cholesterol i fafine pe a mavae le 40 tausaga

  • Eseese o le cholesterol i le toto
  • O le Cholesterol masani mo tamaitai e sili atu ma le 40
  • Faailoga ma mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i fafine pe a uma le 40
  • Togafitiga Hypercholesterolemia

O le masani o le cholesterol i fafine pe a uma le 40 o fuainumera faavae ia e mafua ai ona faʻatusatusa iʻuga uma o se suʻega toto mo soʻo se tausaga maʻi mai le fomaʻi poʻo le fomaʻi a le aiga. Talu ai ona o le matua o le fasefulu tausaga ua amataina ai le vaʻavaʻavega - o le gaosia o estrogens, lea na faʻatuina muamua ai le "tamaoaiga" tamaitai ma saofagā ai i le maualalo o le cholesterol matamata pe a faʻatusatusa i tamaloloa, faʻaitiitia le faʻaitiitia.

I le pasia o lenei tulaga o le tausaga, e le tatau ona faateʻia tamaitai pe a, faatasi ai ma se faʻamatalaga i se suʻega lautele o le toto, o le a latou maua se taimi atofaina mo suʻesuʻega o meaola o le lipid. O lenei suʻesuʻega e taʻua o le lipid profile poʻo le faʻailoga lipid (tulaga). Afai, o se taunuuga o auiliiliga, o mea taua tele mai le masani ua faaalia, aemaise i le itu o le faateleina, ona faia lea o se suʻega a le cardiologist ma le endocrinologist.

Eseese o le cholesterol i le toto

O le tino o le tagata lava ia e maua mai ai le 80% o le cholesterol e manaʻomia ai le fausiaina o masini siaki, o le metabolism masani, synthesis of hormones, acids bile and vitamins D. O le totoe 20% e tatau ona maua mai i meaai. O nei gaʻo uma, ma mea e faʻapipiʻiina i le ate ma maua mai meaʻai, e ese le fausaga ma mafai ona "lelei" poʻo "leaga".

I le mauaina o se lipine talatala i ou lima, e mafai ona e vaʻaia faailoga nei:

  • LDL (beta-lipoproteins) o lipoproteins maualalo. O i latou o se punavai mo le fausiaina o fata lapisi ma o lea na latou maua ai le upu "leaga".
  • HDL (alpha lipoproteins) - lipoproteins maualuga. E taua i latou "lelei" aua latou te fesoasoani e aveese le cholesterol sili atu mai sulu o le tino.
  • O tigetoperate o ni vailaʻau vailaʻau faʻapitoa e maua i gaʻo meaʻai po o le faʻapipiʻiina i le tino mai gaʻo. Faʻapipiʻi i suauʻu gaʻo ma faʻaaogaina i le tulaga o se manaʻoga ogaoga mo le malosi. O se faʻateleina tele e mafua ai le pancreatitis.
  • OXS o le cholesterol atoa. O le aofaiga o HDL ma LDL. E masani lava, 60-70% o le cholesterol atoa o le LDL.

I se tusi. I le taimi e maua ai le lipid status, o se mea e sili atu le leaga e le o se faʻaopoopoga, ae o se faʻaititia (!) I le HDL. I le maualuga o le taua o triglycerides, o le maualuga o le LDL i le auiliiliga e sese, ma ua suia lona tau i se faailoilo faapitoa "non-HDL" = OXC - HDL.

O le Cholesterol masani mo tamaitai e sili atu ma le 40

WHO o loʻo faʻasalalau aloaia alii ma tamaitai, amata mai i le 20 tausaga, faia se suʻega cholesterol i le taimi e tasi i le 5 tausaga. Ae ui i lea, ina ia mafai ona tali atu i le taimi ma puipuia ai le teu o le atherosclerotic i totonu o vaa ma le atinaʻeina o maʻi fatu fatu, e oo lava i tamaitai soifua maloloina pe a uma le 40 tausaga ua fautuaina e faia se suesuega o meaola o le toto vevela mo le cholesterol ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga.

Ina ia vaʻesea le siama, o suʻega o toto o meaola toto (enzymes, hormones, pro-reactive protein) ma suʻesuʻega faʻapitoa o totoga i totonu e mafai ona faʻatulagaina.

Faailoga ma mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i fafine pe a uma le 40

I fafo, o le maualuga o le cholesterol maualuga ma le maualalo e le o faʻaalia ai ni faʻailoga iloga. Ae ui i lea, o faʻamalologa faʻaalia o se maualuga maualuga o loʻo uuina mo se taimi umi atonu o le tiga i totonu o le loto ma / poʻo le mamafa i totonu o vae.

O le masani o le cholesterol toto i fafine pe a mavae le 40 tausaga e mafai ona maualuga mo mafuaʻaga nei:

  • mausali le maualuga o le toto toto maualuga i luga atu o le 140/90,
  • togafitiga o toto toto,
  • soʻo se ituaiga o maʻisuka
  • faʻaititia le galuega o lauroid,
  • togafitiga o le ate ma fatugaʻo,
  • toesea o le toto,
  • gout
  • anorexia nervosa
  • amioga le talafeagai, mamafa, taumafa le lelei, ava malosi, ulaula tapaa.

I le auala, ei ai le manatu o le ava e fesoasoani e faatumauina le taua masani o le aofaʻi o le cholesterol. O le mea moni, e oʻo lava i le faʻaaogaina o le ava malosi, o le cholesterol atoa e mafai ona tumau le masani, ae o le paleni i le va o ona vaega e suia - o le tino ua muta le gaosia o "lipids" lelei ma ua i ai se le fiafia i "leaga".

I se tusi. Faʻaaogaina le faʻataʻitaʻiga Friedewald: LDL = OXS - HDL - (0.2 x triglycerides) mg / dL, e mafai e le cardiologist ona iloilo le uiga o le atiaʻe o le atherosclerotic vascular damage e tusa lava pe tutusa le taua o le OXC.

Togafitiga Hypercholesterolemia

E mafai ona faʻamamaina puipui o toto toto mai le cholesterol pipi i se auala faʻapitoa, ma o vailaʻau e le mafai ona taofia o latou tulaga - o le faʻaaogaina o vailaau faʻaonapo nei o le a fesoasoani e faʻagesegese ai le atinaʻeina o lenei gaioiga. E le aoga ma faʻalagolago i isi auala poʻo vailaʻau faafomaʻi. E le mafai foi ona latou feagai ma lenei galuega.

Mo nei tamaitai ua maua i le maualuga o le cholesterol, muamua lava, o le a talosagaina i latou e taumafai e tuu i lalo e aunoa ma fualaau - tuu le ulaula, faʻaaogaina o le ava malosi, moe 8 itula i le aso, sili ona lelei gaioiga faaletino, faʻamaonia le mamafa ma tausisia le anti-cholesterol - I lenei tulaga, e tatau ona e iloa le fua. O le mulimulitaʻia o taumafa malosi e ono aʻafia ai le le gata i le tino ae o le soifua maloloina o le mafaufau.

I le tulaga pe afai o le taumafaiga e tuu i lalo le cholesterol ma na o le fesoasoani o le gaioiga faaletino ma le pipii atu i le taumafataga o le suauu pailapala e le aumaia ai le taunuuga manaomia, ma afai foi o le hypercholesterolemia e mafua mai i faamai lea e maualuga le maualuga o le OXS nai lo le 6.22 mmol / l,

O le auala autu o togafitiga o fualaau faasaina mo le maualuga o le cholesterol o se pulega i le olaga atoa o fuainumera, lea e mafai ona faaopoopoina i fualaau o antihypertensive, suauu siama, mea afaina o le fibroic acids, inhibitors o le absorption o le cholesterol. O nisi taimi e mafai ona suia pe faʻateleina faʻaupuina i Niacin.

E mafai e le tulafono ona taofi le faʻaogaina o le faʻamalolo o le toto i totonu o le toto ma maua ai se faʻalavelave faʻatoʻilaloina i le gaosiga o le cholesterol e le ate, faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma osofaʻi ai le ola.

Faʻalogo! O tulafono e le mafua ai ona fai ma vaisu. A maeʻa le faalēaogāina, o le maualuga o le cholesterol o le a toe foi i lona tulaga muamua, ae o le a le faateleina i le 2 taimi. O aʻafiaga ogaoga i fuainumera e faʻaitiitia, ma o le lelei o le aveina oi latou e tele taimi e sili atu nai lo le ono lamatia le atiaeina o ia aafiaga.

O tamaitai nei mulimuli ane i le 40 tausaga o le a mautinoa lava e le faia e aunoa ma se togafiti faapitoa faʻatasi ma moega:

  • se tala faasolopito o le stroke, fatu o le fatu, angina pectoris, osofaʻiga o le faʻasolosolo i luga o le tino, faʻafitauli o le coronary syndrome, faʻafouina o le toe faʻafouina, faʻaleagaina o le gaioiga lautele,
  • maʻisuka ma LDL 70-189 mg / dl,
  • ma le faateleina o le lipoproteins maualalo> 189 mg / dl,
  • pe a fai o suʻega mo le faʻamalosi o le C-reactive, fibrinogen ma / poʻo le homocysteine ​​e le masani ai,
  • feʻai
  • tagata ulaula mamafa ma i latou e musu e sui i se olaga ola maloloina.

Ma i le faaiuga, tatou te faaopoopo atu o le popole i luma atu o le taimi e le aoga - mo tamaitai e fa sefulu fasefulu tausaga, o le siitia malie o le cholesterol e faaletino ma e le o manatu o se togafitiga. E le gata i lea, o taunuuga o le auiliiliga e mafai ona mafua mai i le sauniuniga le talafeagai a se tamaitai mo lenei suʻesuʻega, sauniuniga a le laboratory le lelei-lelei poʻo mea sese ole inisinia ole fesoasoani ile fale suesue. E tatau ona e faia le suʻesuʻega ma faia se taimi atofaina ma se cardiologist.

Fesili 21 O le matafaioi a le lua o avefeau i le faasalalauina o faailo o le hormonal

O le auala masani o le aʻafiaga o aʻafiaga o "avefeau lua" i totonu o le suauu o le faagasologa o le phosphorylation - dephosphorylation o protein ma le auai o le tele o ituaiga porotini e puipuia ai le felauaiga o le vaega faaiu mai ATP i OH o le serine itrenone, ma i nisi tulaga o tyrosine o proteins . O le faagasologa o le phosphorylation o se faʻaaogaina faʻasolosolo o vailaau faʻasolosolo ole moletini moletini lea e suia ai uma o latou fausaga ma galuega. Aemaise lava, e mafua ai se suiga i meatotino (faʻataʻotaʻiga poʻo le vavaeeseina o vaega laiti), faʻafouina poʻo le le faʻamalosia oa latou mea faʻaleagaina, i le faʻamautuina o le fua faatatau o vailaau faʻasolosolo ma le gaioiga atoa o gaioiga.

22. Amoni faʻamaʻi. Mechanism ma blah blah blah

E le pei o peptide, hormones steroid e faigofie lava ona ulu i le memblas plasma o sela ma fegalegaleai ma a latou masini maua i le cytoplasm ma / poo le tumutumu o le cellular target. O nisi o senitoni o le hormone e maua i luga o le oncoproteins (e pei o le erbA). O faʻataʻitaʻi uma o le senate o le hormone ei ai se DNA e fusifusia ai. I se isi faaupuga, o tali o le hormone steroid o mea taua ia. O le taunuuga faaiu o le fegalegaleaiga o le hormone steroid ma lona talileleia o le suia lea o le fusi o le faaliliuina o kene. O le mea lea, o le taunuuga o le gaoioiga a hormones steroid i luga o le telefoni faatautaia o le induction o le tuufaatasiga o puipuiga patino, lea e suia ai le metabolism o le cellular target and many other cell cells. O palatini e faʻapipiʻiina i lalo o le aafiaga o hormones steroid e mafai ona avea ma hormones poʻo isi meaola e taua mo le gaioiga o le suauʻu, mo se faʻataʻitaʻiga, enzymes. A maeʻa ona faʻasaʻoloto mai le celloc endocrine, e oʻo atu i le toto toto, hormones steroids, pe tusa pe tusa ma le 95% o hormones e fusifusia ai i puipuiga faapitoa o femalagaiga (transcortins, proteo-pyneine-binding proteins, various albumin and globulins). O le senate o le senate o le hormone e faʻavasegaina o se faʻapotopotoga tele o ni faʻamaʻi eletise, lea e aʻafia ai foʻi ma tagata e taliaina mo le retinoids, vitamini D3, triiodothyronine. A maeʻa ona oʻo mai i totonu o le siama siama, e mafai ona latou maua se tali pe afai ei ai ni faʻamatalaga intracellular faapitoa mo lenei hormone i totonu o le masini. O le mea lea, o le estrogen receptors e maua i totonu o sosoʻo o loʻo i luga ole tino, mammary gland ma le faiʻai. Sulu o fulufulu lauulu o le paʻu o foliga ma erectile o meaola o le penis ei ai asrogen responsors. Glucocorticoid receptors e maua i le toetoe lava o siama uma. I totonu o le telefoni feaveaʻi, o vaega taʻitasi o hormones steroid (androgens, estrogens, progesins) e aʻafia ai le atinaʻeina o se faasologa o mea na tutupu e aofia ai (I) le faʻamauina o le steroid i lona atigipusa, (I) suiga o le faʻasologa i le fausaga o le leitio, faʻafeiloaʻi le talileleia mai se faiga le galue i se tagata galue , (III) fusifusia o le mea e maua ai le steroid receptor complex i elemene faatonutonu o DNA, (IV) faaliliuga ma le tuufaatasia o mole m-RNA mole, (V) faaliliuga o le m-RNA ma le tuufaatasiga o ni polotini fou. I le taimi o le tusiga, o le RNA polymerase II e fusifusia i le tagata e faalauiloaina, o se nofoaga patino o le mole mole DNA, lea e amata ai le amataina o le polymer. RNA polymerase II e viliina se vaega o le double helix DNA, e faʻaalia ai le matrix mo le tuʻufaʻatasia o le lagolago. Pe a feagai le RNA polymerase ma se faʻamaoniga o le faʻamavaega, ona faʻauʻuina lea o le faʻasologa o polymer. O le tele o faʻamatalaga faʻakomepiuta ma le faʻaaogaina o le gaioiga o le gaioiga o gaioiga o le hormones na maua mai i luga o le faavae o suʻesuʻega o tagata faʻamaʻi vaomalo.O le aoga o hormones steroid e faalagolago i le vavalalata o le namu mo le hormone poʻo lona faʻafesoʻotaʻi faʻasolosolo, faʻapea foi le aoga o le faʻaaogaina o le hormone-receptor complex activated in the regulation of transcription.

23. O le faiga o le gaioiga o hormones ....

Le faiga o gaioiga a peptide, hormones protein ma catecholamines. Liga. O le hormone molecule e masani ona taʻua o le puluvaga muamua o le tulafono faatonutonu, poʻo le ligand. O fualaʻau o le tele o hormones e fusifusia io latou puʻupuʻu patino i luga o palasia plasma o cellular target, faia ai se faʻalavelave liua-receptor complex. Mo le peptide, hormones protein ma catecholamines, o lona fausiaina o le uluaʻi fesoʻotaʻiga lea i le faiga o le gaioiga ma e oʻo atu ai i le faʻasagaina o enzymes o le membrane ma le faʻavaeina o le aufaasālalau tulagalua o le faʻamalosiaga o le hormonal, lea e iloa ai a latou gaioiga i cytoplasm, organoids, ma le cell cellularus. Faatasi ai ma enzymes ua gaoioi e le liua-receptor complex, adenylate cyclase, guanylate cyclase, phospholipases C, D ma A2, tyrosine kinases, phosphattyrosine phosphatases, phosphoinositide-3-OH kinase, serine threonine kinase, ma le synthase o loo faamatalaina. (i) (i) (2), o le (1) o le meli, o le meli, o le meli, 5-oligoisoadenylate), 6) Ca2 + <ионизированный кальций),="" 7)="" фосфатидная="" кислота,="" 8)="" циклическая="" аденозиндифосфатрибоза,="" 9)="" n0="" (оксид="" азота).="" многие="" гормоны,="" образуя="" лиганд-рецепторные="" комплексы,="" вызывают="" активацию="" одновременно="" нескольких="" мембранных="" ферментов="" и,="" соответственно,="" вторичных="" посредников.="" значительная="" часть="" гормонов="" и="" биологически="" активных="" веществ="" взаимодействуют="" с="" семейством="" рецепторов,="" связанных="" с="" g-белками="" плазматической="" мембраны="" (андреналин,="" норадреналин,="" аденозин,="" ангиотензин,="" эндотелии="" и="">

O le gaioiga o meaola o nucleotides i le metabolism

Nucleotides - esters phosphoric o nucleosides, nucleoside phosphates. O le tele o nucleotides, aemaise le ATP, CAMP, ADP, e taua tele i le malosi ma faʻamatalaga intracellular, ma o loʻo aofia ai foi vaega o meaola o le nucleic ma le tele o coenzymes. O le gaioiga o meaola o nucleotides:

Malolosi malosiaga malosiaga (ATP ma analogues).

O i latou o ni tagata gaoioi ma ave ni monomers i totonu o le cell (UDP-glucose)

Galue e pei o le coenzymes (FAD, FMN, NAD +, NADF +)

O mononucleotides cyclic o ni mea e lua i le gaioiga o hormones ma isi faailoilo (CAMP, cGMP).

Polokalame faʻapitoa o mea e fai i le enzyme.

O i latou o ni monomers i le tuufaatasiga o meaola o le nucleic e fesoʻotaʻi ma 3'-5'-phosphodiester noataga.

Eseesega ma mea tutusa i le fausaga o DNA ma RNA

O le Deoxyribonucleic acid (DNA) o le macromolecule (o le tasi o le tolu, o le isi lua o RNA ma proteins), lea e maua ai le teuina, faʻaliliuina mai lea tupulaga i lea tupulaga ma le faʻatinoina o se polokalama faʻavae mo le atinaʻeina ma le faʻatinoga o meaola ola. DNA o loʻo i ai faʻamatalaga i luga o le fausaga o ituaiga ituaiga RNA ma protein.

Mai se vaaiga o vailaʻau, o DNA o se mole molelaʻau umi e aofia ai poloka poloka - nucleotides. O nucleotide taʻitasi e aofia ai le palapala oona, suka (deoxyribose) ma se vaega phosphate. O noataga i le va o nucleotides i le filifili ua faia ona o le deoxyribose ma le phosphate vaega (faʻamaonia faʻamaonia). I le tele o mataupu (sei vagana ai nisi o siama o loʻo i ai le DNA tasi), o DNA macromolecule e aofia ai filifili e lua o loʻo faʻalauteleina i lalo o le palapala eleʻele. O lenei sikulele e lua-paʻu o le molioo ua faʻapipiʻiina. I le lautele, o le fausaga o le DNA molecule ua taua o le "helix faalua".

E fa ituaiga o mea oona o loʻo maua i le DNA (adenine, guanine, thymine, ma le cytosine). O faavae o le eleʻele o se tasi o filifili e fesoʻotaʻi atu i tuʻugaʻau oona o le isi filifili e ala i vailaʻau o le hydrogen e tusa ai ma le mataupu o le faʻalagolago: adenine e naʻo laumine, guanine - naʻo le cytosine. O le faasologa o le nucleotide e mafai ai ona e "faʻaogaina" faʻamatalaga e uiga i ituaiga ituaiga RNA, o le sili ona taua o le faʻamatalaga poʻo le matrix (mRNA), ribosomal (rRNA) ma le felauaiga (tRNA). O nei ituaiga uma o RNA o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le DNA matrix e ala i le kopiina o le DNA i le faasologa o le RNA faʻapipiʻiina i le taimi o le tusiga ma auai i le biosynthesis protein (faʻaliliuga). I le faaopoopo atu i le fesuiaiga o fuaitau, o le DNA DNA o loʻo i ai faʻasalalauga e faʻatino ai tulafono faatonutonu ma faʻatulagaga.

Ribonucleic acid (RNA) o se tasi o le tolu macromolecules autu (o le isi lua o le DNA ma protein), o loʻo maua i totonu o siama o mea ola ola uma.

E pei lava o le DNA (deoxyribonucleic acid), o le RNA e aofia ai se filifili umi lea e taua ai le sooga o le nucleotide. O nucleotide taʻitasi e aofia ai le eleele oona, gabose sugar ma le kulukatela. O le faasologa o le nucleotide e mafai ai e le RNA ona faʻafesoʻotaʻi faʻamatalaga fatuga. E faʻaaogaina e meaola uma i lugalaʻau le RNA (mRNA) e faʻapipiʻi ai le synthesis synthesis.

RNA nucleotides e aofia ai le suka - ribose, lea o loʻo faʻapipiʻi ai le tasi o faʻavae i le tulaga 1 ': adenine, guanine, cytosine poʻo uracil. O le vaega phosphate e fesoʻotaʻi le ribose i se filifili, faia ni sootaga ma le '3 carbon atom o le tasi ribose ma i le tulaga 5' o le isi. O vaega o le phosphate i le physiological pH ua le lelei le moliaga, o lea o le RNA o se polini. O le RNA ua tusia e pei o se polymer o faavae e fa (adenine (A), guanine (G), uracil (U) ma le cytosine (C), ae o loo i ai le tele o faavae ma suga i le "matua" RNA). I le aotelega, e tusa ma le 100 ituaiga eseese o suiga i nucleotides i le RNA.

O pusa oona i le tuufaatasiga o le RNA e mafai ona fausia ai le hydrogen i le va o le cytosine ma le guanine, adenine ma le uracil, faapea foi ma le guanine ma le uracil. Ae peitai, o isi fegalegaleaiga e mafai, mo se faataitaiga, o le tele o adenines e mafai ona fausia ai se matasele, po o se faasee e aofia ai ni nucleotides e fa, o loo i ai se pea o adenine-guanine bases.

O se vaega taua o le RNA lea e iloagofie mai DNA o le i ai o se vaega hydroxyl i le 2 'tulaga o le ribose, lea e mafai ai ona i ai le mole mole RNA i le A, ae le o le B, lea e masani ona matauina i le DNA. O le A-foliga o loʻo i ai se vaʻaiga loloto ma vaapiapi tele ma se paʻu papaʻu ma lautele lautele. O le taunuuga lona lua o le i ai o se vaega o le 2 'hydroxyl, o le palanikisi faʻatalanoa, o lona uiga, e le auai i le fausiaina o le helix lua, o vaega o le mole mole RNA e mafai ona faʻafefe faʻaleagaina isi sootaga phosphate ma kilia.

O le "galue" o se mole mole RNA, e pei o puipuiga, e masani lava ona i ai sona falesa maualuga. O le faʻaaogaina o le iunivesite o loʻo faʻavae i luga o le faavae o elemene o le fausaga lua o loʻo fausia i le hydrogen i totonu o le tasi molecule. E i ai le tele o elemene o le fausaga lua - faʻavao faʻavave, faʻapipiʻi ma pseudo-nodes.

E tolu feteenaiga autu i le DNA ma le RNA:

DNA e aofia ai le suka o le deoxyribose, o le RNA e aofia ai le ribose, lea e iai le isi, faʻatusatusa i le deoxyribose, vaega hydroxyl. O lenei vaega e faʻateleina ai le ono maua mai o le toto o le molecule, o lona uiga, e faʻaitiitia ai le mautu o le mole mole RNA.

O le nucleotide e fetaui ma le adenine i le RNA e le o le umine, e pei o DNA, ae o le urala o le ituaiga o le thymine o le unmethylated.

O le DNA o loʻo iai i le ituaiga o helix e lua e aofia ai mole mole mole. O mole mole mole RNA, i le averesi, sili atu le puupuu ma sili ona tau le tasi.

O suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o molemoa o le RNA, e aofia ai le tRNA, rRNA, snRNA ma isi molelaʻau e le faʻaogaina ai eletise, na faʻaalia ai e le o aofia ai se helix umi, ae o le tele o helices puupuu e latalata i le tasi ma le isi mea e tutusa ma aoga maualuga o le polotini. O se taunuuga o lenei mea, o le RNA e mafai ona faʻamalosia ai gaioiga faʻamalosi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le peptidyl crossferase center of the ribosome aofia ai i le fatuina o le peptide bond of proteins e aofia ai atoa le RNA.

Totoga o le cholesterol - o le a

O le Cholesterol o se vaega taua o le membrane. O loʻo tuʻufaʻatasi ai le tele o vailaʻau i totonu oo tatou tino. O meaola oona, o lona gaosiga e faalagolago i le cholesterol, o loʻo lisi atu i lalo:

  • Steroids: hormones cortisol, aldosterone,
  • E faʻapea foi i le tane ma le tane i le homone: o estrogens, progesterone, testosterone,
  • Vitamin D
  • Faʻailoga o meaola suamalie.

Cholesterol e mafua mai i le mevalonic acid. O le faʻavaeina o le vavalo i luga o le vaimatua e faʻatinoina mai le acetate galue. Ona amata ai lea o le sikuea, ma o le cholesterol ua uma ona vili mai. E masani lava, afai e leai ni faaletonu o le gaʻo, o le mole DNA tagata e muaʻi faʻapipiʻiina ina ia mafai ai ona faʻatonutonuina le gaosiga o le tele o cholesterol.

O le a lenei mea ma oa ona galuega?

Cholesterol poʻo le cholesterol e mafua mai i mea e pei o le ava malosi. E maua i ni tulaga maualuga maualuga i namea tino ma gaʻo tino. Ae sili atu i le ate.

Cholesterol e tele naua galuega taua faʻapitoa:

  • Fausiaina o se ituaiga o hepatocytes. O kulimi o le Cholesterol e faʻapipiʻi lelei i puipui o le ate.
  • Totoina o otaota. I le tuufaatasiga o meaola suamalie, o le cholesterol e matua aʻafia lava i le faʻapalaina o meaʻai o manu. Faatasi ai ma le talo, e ulu atu i totonu o le manava, lea e faʻafefe ai gaʻo.
  • Tufatufaina i le toto e avea o se vaega o lipoproteins, lea ei ai se aafiaga lelei pe leai foi i luga o vaa. Afai o le cholesterol o loʻo i totonu o le lipoproteins maualalo pe maualalo, e mafai ona faʻaputuina i totonu o le toto o le toto, faatasi ma latou, e saofaga i le atherosclerotic degeneration.
  • Le biosynthesis o hormones steroid. E faavae i luga o le cholesterol, o mea -ona-gaioiolosi o loʻo faia - glucocorticosteroids, mineralocorticoids, tane ma fafine fomaʻi.
  • Biotransformation o cholecalciferol. O le vailaʻau e avea ma vaega malosi i le fausiaina o le masukalokelet system.

Fesoasoani ile pata

Cholesterol e tuusaʻo saʻo i le faʻasologa o le talo. O le gaosiga autu e faia i totonu o le ate, ona tuʻuina lea o le talo i totonu o le ate. O le faʻaaogaina o le talo i totonu o se tino maloloina e amata na o taimi o taumafataga. O galuega autu a le kulimi i totonu o le tino e aofia ai:

  • Manua o le intestinal cholesterol
  • O le faʻaaluina o le tino mai vitamini mai meaai
  • Faʻatoʻilaloina o vailaʻau o mea totino,
  • Taumafai o le motilemini.

I se isi faaupuga, o le talo e aafia i le faʻaaogaina o vai e le mafai ona faʻaaogaina vai. Pe a fegalegaleai ma enzymes pancreatic, o le pipi e tausia le masani masani i le inumaga laitiiti.

Faʻataʻitaʻiga o Cholesterol Molecules

Mai nei mea, o tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi e faʻafeiloaʻi ai le hormones, faʻavaveina o mineralocorticoids ma glucocorticosteroids e tutupu. O le Cholesterol o loʻo aofia ai foʻi i 'elemene oona' oloʻo aofia ai i le faʻapalapalaina o palatini ma gaʻo. Muamua lava, o nei mea o gaʻo gaʻo ma talo. O le Cholesterol o se vaega o le fausaga o mea e gaosia ai meaola e talafeagai mo le faasalalauina o faailoilo mai le tasi fausaga cell i le isi. Molecules o le cholesterol e ulufale i le tuufaatasiga o cholecalciferol - vitamini D.

Cholic acid

O lenei mono-carboxylic trioxy acid e faia i totonu o le ate i luga o le ate ao faagasolo le faagasologa o le oxidation cholesterol. E aʻafia i le vaega o le kulimi muamua. E oo atu i le 300 mg e gaosia i le tino o le tagata i aso taitasi. I le vevela o le gall, o loʻo ogatasi ma le tau, ma le glycine. I le ituaiga o vailaʻau faʻasolosi, o le talo e itiiti le faʻafesoʻotaʻi i le faʻavaeina o masima i totonu o le vaʻaia ma le iniseti.

Faatasi ai ma se faaletonu o lenei mea i totonu o le tino, ua fautuaina ai le faʻaaogaina o sauniuniga faʻatekinisi i capsules.

Deoxycholic, chenodeoxycholic ma le lithocholic acid

Chenodeoxycholic e faatatau foi i le mea muamua ma e mafua mai i le faʻamaʻiina o le cholesterol i totonu o le ate. E tusa ma le 30% o le aofaʻiga o le kulimi kulimi e pa'ū ile chenodeoxycholic.

I totonu o tagata, o lenei vailaʻau e aʻafia i le metabolism ma le vaevaeina o le cholesterol. O togafitiga faʻamaloilo e faʻavae i luga o lenei vailaʻau e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻi gallstone. O le aʻafiaga o le fualaau oona o le a aoga pe a fai o le maa e mafua mai i le cholesterol, e aunoa ma le fuafuaina.

Deoxycholic ma lithocholic o le eletise lona lua. O i latou o se faʻamuamua autu lea na faʻaalia i siama meaola. O nei vaega e lua e auai i le faatonutonuina o le lipid metabolism ma faaosofia ai le excretion o le cholesterol i hepatocytes.

Omoni faʻasolosolo po o vailaau

O meaola o le Hormonal e aofia ai le cholesterol, e aofia ai i feusuaʻiga ma feusuaʻiga. Faatasi ai ma:

  • Male testosterone ma androgen. Latou te nafa ma le faʻaalia o uiga feusuaʻiga lua ma le spermatogenesis - o le faʻapipiʻi o le spermatozoa e mafai ona faʻamafanafanaina se fuamoa. Testosterone ma cholesterol ei ai se vavalalata vavalalata, pe afai e te gauai atu i le paleni o le toto o le tagata.
  • Faʻaipoipo fafine. O le Cholesterol ua totoina i le estrog.
  • Mineralocorticoids o gland taula.
  • Adrenal Glucocorticosteroids.
Toe foʻi i le laulau o mea

Cholesterol Acids

Ua taʻua i latou o bile. O nei mea e maua mai le cholesterol e faʻapipiʻi tuusao i le hepatocytes. I le avea ai ma vaega o le talo, latou te fesoasoani e fesuiaʻi ai gaʻo manu i totonu o ni molemoa e sili atu ona faigofie ona gauai. O lenei gaioiga o le suavai e tupu i totonu o le lua o le tootoo laitiiti. E vaevaeina ia fesoasoani ile pia i lalo ifo o lalo:

  • Cholevaya. O le mea muamua. O lenei vailaʻau e mafai ona gaosia i lalo o le aʻafiaga o eletise hydroxylase. Ua uma mai nei mea o loʻo faʻapipiʻiina ai glychocholic ma taurocholic acids. O loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma hydrophobic steroid nuclei.
  • Deoxycholic. O lenei vailaau o se mea maualuga lona lua o le acids cholic. Fesoasoani e faʻamalosia le gaʻo.
  • Chenodeoxycholic. O le kulimi muamua bile. O le faʻavaeina o molekamo e tupu i lalo o le faatosinaga a le adinine dinucleotide phosphate i le nicotinamide.
  • Litocholeic. Faʻasologa e lua. O le faʻamasinoga e sili atu le maualalo pe a faatusatusa atu i mea ua taua i luga.
Toe foʻi i le laulau o mea

Vitamin Cholecalciferol

E taʻua foi o Vitamin D. O lenei vailaʻau e maua i le pipiiina o le cyclopentanperhydrophenanthrene ring. I le maeʻa ai o lenei mea, o le hydroxylation o meaola ninii ua fausia faatasi ai ma le auai o le okesene. O le taunuuga o nei faiga o meaola oona o le foafoaina lea o le calcitriol, lea o loʻo faʻapipiʻiina ai le fomaʻi mulimuli o le vitamin D. O lenei mea e aofia ai le tuufaatasia o le konoteko i totonu o vaega mausali o le masukalokelet system.

E le mafai ona maua mai le vitamini D e aunoa ma lenei tuufaatasiga. Toe foi i le laulau

O galuega ma faamanuiaga o fua o le cholesterol

E fesoasoani le kulimi i le tuʻuesea ma o se vaega o le talo e matua aʻafia ai i le gasegase o mea faigata o meaola. O le mea lea, latou te faaosoina ai le gaogao o aano o manu i le tootoo laitiiti. Cholesterol ma hormones ei ai foi se sootaga manino. A leai se tane poʻo se fafine faʻafeusuaiga, o tagata taʻitoʻatasi eseese e leʻi faʻaalia faailoga lona lua, lea na matuā faʻalavelaveina ai le tulaga o le fananau mai. Ma o vailaʻau faʻamalosi e maua ai se aafiaga tuusaʻo i totoga ma mamanu uma, faʻamautinoaina lo latou tuputupu aʻe ma le faʻatinoga. A aunoa ma se isi cholesterol, cholecalciferol, o ponaivi tagata o le a fetuutuunai ma pala. I tamaiti e leai ni vailaʻau o le vailaʻau D pe o le cholesterol, o loʻo faʻaleagaina ai se maʻi mama - rickets. E le gata i lea, o le leai o se mea, e tulai mai ai ni manua mimimune ma alualu i luma.

Progestins

O faʻataʻitaʻiga o hormones o feusuaʻiga, o cholesterol e maua mai i ovaries ma gland. O nei hormones e aofia ai i le tausisia o le maitaga ma le saunia o le utometometomeri mo le faʻamautuina o se fuamoa faʻaleleia. Faatasi ai ma le gaosiga masani o faʻataʻitaʻiga, ua faʻaititia le lamatiaga o neoplasms fibrous i totonu o le fatafata ma tumutumu i ovaries.

Glucocorticoids

Glucocorticosteroids o mea taua ia o le cholesterol mo le tino o loʻo gaosia i totonu o le gaʻo faʻaleagaina. O galuega autu a nei hormones faʻataʻitaʻi e aofia ai mea nei:

  • Aafiaga le mautonu ma le faʻamalosia,
  • Auai i le malosi o le metabolism, faʻateleina le faʻaogaina o le glycogen,
  • Puipuia le tupu mai o le hypoglycemia,
  • Auai i tulafono faatonutonu o puipuiga,
  • Faʻasaʻitia le faʻaaogaina o le mumusu
  • E i ai a latou aafiaga anti-allergenic.

Aemaise lava, cortisol, o se gasegase o le cholesterol, e nafa ma le metabolism o gaʻo, ma faʻamalosia ai foi punaoa tau malosiaga.

Mineralocorticoids

Mineralocorticoids e faatonutonu ai le metabolism vai-masima. Aldosterone, o se gasegase o le cholesterol, o le autu i totonu o lenei subclass ma e gaosia mai e le matala. O lenei fomaʻi e aafia i le faʻatonutonuina o le toto. I le taimi lava e tasi, e fesoasoani i tui e taofi ai le tele o le vai manaomia. O le mea lea, o loʻo faʻaauau pea le faʻafetaui ma le paʻu.

Androgens ma estrogens

Androgens, o aʻafiaga o le cholesterol, e aofia ai hormones male feusuaʻiga. Androgen e faʻaleleia ai le gaosiga o palatini, aʻo faʻasaina o latou faʻalavelave. Faʻatele le kulūkose metabolism ma puipuia le hyperglycemia. Androgens fesoasoani e faʻateleina ai le musika ma le malosi, faʻaitiitia le aofaʻi o gaʻo gaʻo. Testosterone, o se gaioiga o le cholesterol, e nafa ma le atiina ae o uiga feusuaʻiga lua i alii.

Estrogens o hormones sex feusuaʻiga ia e gaosia e le matala, i ovaries o fafine ma i suʻega o tane. Estrogen, o se mafuaʻaga o le cholesterol, e aofia ai i le faasolosolo malie ma e nafa ma le fafagaina o fafine. Fesoasoani a Estrogens e faʻaitiitia ai le '' afaina 'o lipids ma cholesterol i le toto, aʻo faʻateleina triglycerides. O lenei mea e faʻamalosia ai le faʻapipiʻi o lipid dietary, poʻo lipoproteins maualuga. Latou te fesoasoani foi i le faateleina o le tele o le uʻamea i totoga ma i le toto lautele.

Vitamin D ma cholestanos

Vitamin D, o se gasegase o le cholesterol, e gaosia e ala i le faafesootai ma le paʻu o ave o le la, lea e amataina ai le masini faʻapitoa. O lenei vaitamini e fesoasoani i le tino e faʻaaoga ai le magnesium, calcium, ma auai ai i le faagasologa o le tupu aʻe ma le atinaʻeina o ponaivi, nifo. Vitamin D e faʻapipiʻiina ai le gaosiga o le inisalini ma e aofia i le metabolism o le phosphorus.

O le choroidanos steroid, o se gasegase o le cholesterol, e leʻi iloa lava. E faʻapupulaina i totonu o le eleele. O faʻamatalaga o ona uiga o loʻo galue i lalo o suʻesuʻega.

O mea taua o le Vitamin D e aofia ai se aafiaga lelei i luga o le tino o le tino ma le puipuia o le sclerosis. O fualaau o gaosiga o le vailaʻau D e faʻaleagaina ai le ponaivi ma le atinaʻe o le osteoporosis.

Cholesterol o le vaega autū lea i le faʻasologa o vailaau sili ona taua io tatou tino. I le faʻaogaina lelei, o meaʻai o meaola e manaʻomia e faʻatumu ai le manaʻoga mo le cholesterol. E taua le faatumauina o le lipid i tulaga masani, talu ai o le hypocholesterolemia e tutusa lava le matautia e pei o le hyperlipidemia.

O a vailaau faʻamaʻi ma anabolic

O le tautala faʻamalosi, e le o fualaau oona mo fuainumera novice bodybuilders, ae o se vaega o hormones.

E aʻafia ai meaʻai, e maua mai i le vailaʻau oona, ma gasegase faʻasolosolo o loʻo faʻaaogaina e le sex glands.

O le manene sili ona taua o le testosterone. E lua ona tiute autu:

  • androgenic - o le atinaʻe ma le tausiga o uiga tau feusuaʻiga lua e aupito sili ona taua i alii (o se faatulagaga uiga ese o le gaʻo o le gaʻo, leo maualalo, tupu o lauulu i mata ma le fatafata, ma isi),
  • faʻamalosia - o le faʻavaeina ma le faʻasaoina o maso o le tino.

O le aʻoaʻoina e uiga i le taua o lenei mea i le ogatotonu o le sefululima, na taumafai ai saienitisi e faʻaaogaina pe a fatuina fualaau mo tagata ua leai se maso maso.

O le testosterone natura sa televave vave ma e le talafeagai mo le faʻaaogaina. Ona maua ai lea o mea na maua mai ma mea lelei - 17 - alpha - alkylate, 17 - beta - ether ma le 1 - methyl.

E faavae i luga o nei mea tuufaatasia, toetoe lava o fualaau uma nei ua taʻua nei o mea faʻamaʻi faʻamaʻi, poʻo le anabolic, ua faʻapipiʻiina.

Na latou faʻaaliina lelei i latou lava o ni mea e faaosofia ai le tuputupu ae o musika, ae o nisi vaega na taofia ai se isi aafiaga o le uluai hormone - androgen.

Aisea matou te manaʻomia ai faʻamaumauga o le testosterone: faʻamatalaga le manino

O le tele o taimi, o anabolic, ioe, e faʻaaogaina mo le lelei o le "pamu". I le 70-80s o le seneturi talu ai, na saofafai ai le au Olimipeka io latou luga. I le taimi lenei, na amata ona ulufale le tino i le faiga masani. O gaioiga e fiafia lava i tamalii na faaseʻeina le aʻoga faaletino i le aʻoga.

  • e le gata ina faateleina le musika, ae faapena foi le malosi,
  • fesoasoani i le sili atu i le aʻoga ma toe faʻaleleia faʻafuaseʻi (o latou vaega e faʻalauteleina ai le resynthesis o le creatin phosphate, o se mea e malosi ai le tino i le muscle).

I le puipuia o tagata taʻavale, e tatau ona faʻaopopo o loʻo faʻaaogaina pea i latou ile tulaga muamua - e avea ma vailaʻau. O loʻo faʻatulagaina mo ni faʻalavelave ogaoga o le colitis ma le enteritis, pe a mafatia se tagata i le le lava o le mamafa i le lotolotoi o le faʻaaogaina o aʻafiaga. E le gata i lea, o faʻamatalaga testosterone e faʻasinoina i alii pe a maeʻa se oriectomy (aveeseina o fuainumera, e masani lava o le manaʻomia mo se faʻamalositino e tupu i le kanesa).

Tuua Lau Faamatalaga