E mafai ona faʻaola le cholesterol

O le tele o mea e aafia ai le faateleina o le cholesterol i le tino o le tagata, ma o se tasi oi latou o le popole. Pe a maeʻa le taimi o le faʻalavelave popole, e toe foʻi le cholesterol i le masani. Ae o le masani ona oso i luga o le lipid e faʻamaopoopoina e le ate o le aʻafiaga lea o le tele o faʻamaʻi o le muso o le fatu, ma o le mea lea, e puipuia ai, e tatau ai ona faʻaitiitia le faʻalavelave mamafa mai le olaga i aso faisoo.

Faamatalaga lautele

O le Cholesterol o se mea gaʻo lea e maua mai i laula o le ate. Cholesterol i le tino o le tagata e faʻaaogaina i le fausiaina o siama, hormones sex and slanders. E le gata i lea, o le ava malosi e masani ona faʻamautuina le fausiaina o le keke lilo i le ate, faʻaleleia le metabolism o vitamini ma le faʻaaogaina o calciterol. O le Cholesterol e faʻamaonia ai filo nerve.

Ae afai o le tele o mea-gaʻo-pei o le siama i totonu o le tino e sili atu nai lo le mea e tatau ai, o le aʻafiaga o le atiaeina o tulaga faʻaleagaina e pei ole:

O le a le masani?

E mafai ona e iloa le maualuga o le cholesterol i le tino e ala i le pasia o se suʻega toto. O ona faailoga e faʻalagolago i le matua, o lea, mo tagata e sili atu i le 40 tausaga, o tuaoi o le masani o le cholesterol i le toto o loʻo faʻaalia i le laulau:

E tele mafuaʻaga e mafai ai e le cholesterol ona tulaʻi.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le tele o ituaiga o ava lipophilic ma o mea autu e pei ona taʻua i lalo:

  • LDL O lenei "leaga" cholesterol, lea e mafua ona o le maualalo o le toto ma le mafai ona faʻapipiʻi i luga o puipui o toto toto, ma faʻapipiʻi ai luga, ma ufiufi ai le lumena o le toto toto. O lona faailo i le toto toto e le tatau ona sili atu i le 100 mg / dl poo le 2.59 μmol / L. A leai, o loʻo i ai se lamatiaga matuia i le tino o le tagata.
  • HDL O le Cholesterol "lelei" e fesoasoani e faʻamamaina puipui tetele o le "leaga" ma faʻataunuʻu mea leaga i totonu o le ate, o loʻo faʻamaʻiina ai ma faʻaleleia ai. O le tulaga masani o sea ituaiga o tane ma fafine e sili atu i le 40 e tatau ona sili atu ma le 60 mg / dl (1.55 mmol / l). Low HDL cholesterol e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular.
Toe foʻi i le laulau o mea

Aisea e tulaʻi ai?

E tele mafuaʻaga e aʻafia ai le fua o le cholesterol i le toto, ma o autu autu o loʻo i lalo:

  • Meaʻai. Faʻaleleia le faʻaogaina o le lipid e fesoasoani i le le paleniina ma le faʻaleagaina o meaai e maualuga i gaʻo tumu. O nei mea e aofia ai: mea faʻafiafia, soisi, gaʻo gaʻo.
  • Mafuaaga O le mamafa o tagata e masani lava ona itiiti ifo le lelei o le cholesterol nai lo le "leaga" cholesterol. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le taua o le vailaʻau, e tatau ona faʻamaonia le mamafa.
  • Soifuaga masani. I le leai o se masini, o loʻo i ai se faʻaititia o le aoga o le ava malosi ma le faateleina o "mea leaga". O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻavaeina o tui, faʻamaʻi pipisi ma fatuga fatu.
  • Tausaga e silia ma le 50 tausaga. I tagata e sili atu i le 21 tausaga, e faasolosolo lemu le cholesterol ia lava, e tusa lava po oa meaʻai ma isi mea. I le 50 o ona tausaga, o le tane cholesterol maualuga e taofi i le afa o le faitau aofaʻi o tagata, ma o tamaitai, i le isi itu, e faʻateleina le malosi i le oʻo mai o le misa.
  • Fuʻa. E iloa e tagata uma le matautia o le tapaa ma le nicotine mo le tino. O le mea lea, o lenei masaniga leaga e atagia i le maualuga o le cholesterol, faʻaitiitia le "lelei", sikaleti e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatuina o le tele o maʻi o le fatu pe faʻaosoosoina ai se tulaga faigata o mea oi ai nei.
  • Faamai o le Endocrin O se oso i totonu o le cholesterol e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi, e pei o le maʻisuka, hypothyroidism.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatala puupuu e uiga i le faʻamaʻi

Cholesterol o se gaʻo masani lea e gaosia faapitoa e nisi o tino (ate, fatugaʻo, inumaga, ma isi mea), ma o loʻo faʻamalosia i meaʻai. E taua tele sona sao i le fausiaina o siama ma hormones, o le faʻaaogaina o vitamini, ma le faʻasologa o le talo.

O le Cholesterol ei ai se misiona taua e fausia ai le faavae o le membrane, ma ia mautinoa lona malosi. I se isi faaupuga, e manaʻomia tele e le tino. E faʻapefea ona faʻaalia, faatasi ai ma lenei, o le cholesterol i le toto e mafai ona avea ma lamatiaga ogaoga i le ola ma le soifua maloloina?

O fomaʻi vaevaeina le cholesterol i le "leaga" ma le "lelei" (LDL ma HDL, i le faasologa) e fuafua i le maualuga o le lipoproteins - faʻalavelave o mea e faʻatasi ai ma ona gaioiga i le toto. O le maualuga o le lipoprotein o le uiga o le leaga o le cholesterol, ma o se maualuga maualuga o le uiga lelei o le cholesterol lelei.

I le tulaga muamua, e faʻapipiʻi i luga o puipui o le toto ma fai ni palesterol, i le lona lua - e fesoasoani i le faʻaumatiaga, ave faʻamaʻi mea leaga i le ate mo le gaosiga. O le mea lea, e manaʻomia ona tatou tauivi i le faateleina o le cholesterol leaga, aʻo le lelei e taua mo i tatou.

O le tuʻuina atu o le LDL i luga o puipui o toto toto i le ituaiga o pusa cholesterol o loʻo i ai se aafiaga le lelei i le toto ma le soifua maloloina atoa. O se taunuuga, e mafai ona mafua ai:

  • taʻavale
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • atherosclerosis
  • siama fatu fatu
  • angina pectoris
  • maʻi fatu faʻamaʻi, fatu, gaʻo,
  • thrombosis
  • maʻi le tumau.

O nei faʻamaʻi e le gata ina faʻaleagaina ai le lelei o le olaga, ae o loʻo aʻafia ai foʻi le oti. Ina ia iloa le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto o le a fesoasoani i se lipine lipid. O le auiliiliga ua tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, o le aso ao lei tuʻuina atu e tatau ona e lafoaia le ava ma le malosi malosi faaletino.

Cholesterol Dependence on Stress

E masani ona e faʻalogo i le fuaitau "o faʻamaʻi uma e mai neura", ma e le mamao ese mai le mea moni. E mafai e le cholesterol ona tulaʻi mai ona o neura? O le faateleina o lona maualuga i le toto e mafai ona taitai atu ai i le atherosclerosis, o le toto, o le paʻu, ma le oti, o lea e matua taua ai le iloa o le a le mea e tupu ma pe o le a foi fuafuaga e tatau ona faia.

E faʻafefea lenei mea?

Sa suʻesuʻe e le au saienitisi Amerika suʻesuʻega mo se taimi umi e malamalama ai pe faapefea ona suia le tulaga maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ma siaki ai lenei mafutaga. E le gata i lea, na latou faia ni faaiuga e uiga i le ofoofogia o le toto i lalo o le atuatuvale i le tai vave.

Mo la latou sailiga, latou te filifilia se vaega o tagata na o le alii lava ia, ina ia leai se uiga faaituau, aua ua iloa e sili atu le faigata o le faletua tamaitai ona feagai ma faigata. O nei alii o ni tausitusi, ma o le vaitaimi mo le matauina na filifilia nai lo le manuia - o le taimi mo le tuʻuina atu o le lipoti faaletausaga.

E manino lava o lenei vaitau taimi e matua faigata lava mo tagata o loʻo faʻapena tutusa galuega. Ma e tusa ai ma iuga, na maua ai le maualuga o le cholesterol toto na sili atu i le kuata o mataupu.

I le amataga lava o le faataitaiga, o le atuatuvale popolega e le taua, ma le toto na totoina i le averesi i le 10-12 minute, ma ao le i oo i le lipoti, ina ua tumu lagona ma leai se taimi e totoe, e lua faaluaina vave le toto.

Ole maualuga maualuga o le coagulation e lamatia ai se tagata ua i ai ni fusi toto ma le mausali. O lenei, i le itu, e tau atu ai i le le atoatoa o le aoga o vailaau aoga, ma le cholesterol e maua mai i le ate, ma mea e maua mai i meaai, e le o totoina, tuu i puipui o toto toto.

O le faʻasaʻoina o ia soliga e le gata ina faʻalavelave ai mafaufauga, ae faʻapea foi i le tino, fai mai, i le galuega. O le aʻafiaga le lelei e faʻaleleia ai le cholesterol i le toto. Faʻanoanoa i le galuega - ua na o se vaega o na mea, e le tatau ona tatou faʻagaloina faʻafitauli tau aiga.

E manaomia e le tino ni ituaiga eseese, ae faatasi ai ma le le atoatoa o le mafaufau, e le taliaina ma avea ma tagata solitulafono o le le mautonu i le galuega a vaega uma o le tino, amata mai le popole ma faaiu i le cardiovascular.

Soo se aafiaga e tuʻuina ai se faailoga, ma ina ia mafai ona taofia ni faafitauli ogaoga, e taua le faʻaitiitia o nei mea i le taimi muamua. O le toʻafilemu o le ki i le soifua maloloina lelei ma le leai o ni faafitauli e fesootaʻi atu i ai.

O le faasinoupu o le cholesterol toto mai le atuatuvale e tulaʻi i se tulaga taua. O le teʻi o se mea na tupu i se tagata e taʻitaʻia ai le faʻamalolo o adrenaline ma norepinephrine. Faʻavave le alualu i luma maualuga e faʻaleleia ai le vaʻaia o musika, o se taunuuga, e televave ona faʻaalu ma leiloloa ana galuega tauave.

O le aʻafia ia te ia lava e le pasi e aunoa ma se siaki mo le tino o le tagata, ma o le faateleina o le cholesterol o se taunuuga o le popole e masani lava ona tau atu i taunuuga.

E faateleina le cholesterol popole ma e mafai ona faʻamalosia le faateleina o le cholesterol

O le tali i le fesili pe o le cholesterol e mafua ona o neura e le mautonu - ioe, ma tele lava. O le masani ma le umi o le atuatuvale na faʻaalia e tagata o ona po nei e faʻafaigofie ai le tausiga o se maualuga maualuga o le cholesterol i le tino. O lenei, i le itu, e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻapea foi ma le faʻamalosia o mea na muamua mafatia ai le maʻi.

O le mea moni, o le cholesterol e le na o uiga le lelei, ae a amata ona tulai, e tatau ona e gauai atu i lou soifua maloloina i se taimi vave e mafai ai.

Cholesterol: aogā ma faʻalavelave

Cholesterol o se ituaiga o gaʻo lea e tele lava ina gaosia i totonu ole ate. E faʻaaogaina i le "fausiaina" o le tino, e taʻalo ai le mata o le membrane pito i fafo. O le faʻamalieina o lana matafaioi i totonu o le tino e toetoe lava a le mafai.

Cholesterol e faʻaaoga mo:

  • siaki
  • le faavaeina o hormones o feusuaiga,
  • o le gaosiga o hormones e ala i laʻau,
  • saofaga i le masani masani o le talo,
  • faʻaleleia le faʻaaogaina o le vailaʻau D,
  • aofia ai i le vailaʻau oona,
  • faʻamaʻoʻese ai filo nerve.

E ui lava i nei uiga aoga uma, atonu e tupu e tele tele cholesterol i totonu o le tino.

Le maualuga o le cholesterol e mafua ai nei aafiaga:

  • thrombosis
  • togafitia faʻamaʻi ma matelaina o le fatu,
  • fatu ma tuʻituʻi,
  • angina pectoris.

O le mafuaaga lena e matua taua ai le gauai atu i mea mataʻutia i taimi.

Le maualuga o le cholesterol e faʻaalia e:

  1. Angina pectoris.
  2. Paʻu i vae ma lima.
  3. Pusa toto, vavaeina o toto toto.
  4. Le atinaʻeina o le fatu.
  5. Lanu samasama i luga o le paʻu.
  6. Umi le manava.

Faʻatonuga e aʻafia ai le televave o le Cholesterol

E tele mafuaʻaga e aafia ai le maualuga o le cholesterol i le toto. O nisi o ia mea e le mafai ona suia e le tagata maʻi, ae o le isi vaega e tatau ona faʻaumatia i le tele e mafai ai.

I le tautalagia pe o loʻo faʻafefeteina le cholesterol, e taua le fai atu o le mafatiaga e toetoe lava o se tasi o mea autu faʻaonaponei e mafua ai le faateleina o le cholesterol. Na o le le paleni paleni e mafai ona tauva ma ia i lenei.

Ona o le atuatuvale, o le maualuga o le cholesterol e mafai ona faateleina ona o le televave o le gaosiga o gaʻo ma le suka lea e mafua ai le tino ile mea matautia. O le faafitauli ogaoga o faafitauli faʻaonapo nei o lo latou numera telē i vaega eseese o le olaga, ona e leai se taimi e maua ai e le cholesterol le taimi e toe faʻafoʻi atu ai pe a maeʻa.

O tulaga sili ona lamatia o mea ia e mafua ai lagona atuatuvale mai aafiaga i le lotoifale i mafatiaga faaletino e fesootaʻi ma le galue malosi. I lenei tulaga, o le ono tulai mai o le fatuina o faamaʻi fatu e faapitoa lava le maualuga.

O le nofo tumau i lenei setete e faʻaalia ai suiga o le physiological i le tino. O le faʻalavelave faigata o le gaosiga o mea taua e faʻaauau pea ma e le faʻaitiitia, e tusa lava pe faʻamalosi se tagata e alu ese mai le tulaga o loʻo aʻafia ai o ia.

Isi mea

Faatasi ai ma isi mafuaʻaga e mafai ona faʻaleleia ai le cholesterol, leaga meaʻai e sau muamua.

I le tau mo se tulaga masani o le gaʻo i totonu o le tino, e tatau ona e aloese mai:

  • pata tao,
  • oloa gaosi susu,
  • fuamoa
  • aano o manu ma ipu ua saunia i lona faavae,
  • falaoa falai lautele.

E le gata i lea, e mafai foi ona faateleina le cholesterol pe afai o le tagata maʻi:

  1. Uma.
  2. E taitaia se olaga ola filemu.
  3. Ava i le ava i taimi uma.
  4. E mamafa tele.
  5. E silia ma le 50 tausaga.
  6. Faʻasalaga faʻapitoa.
  7. O loʻo i totonu o le menopause.
  8. Faʻatasi i nisi ituaiga faʻalapotopotoga.

E leai se auala faatuatuaina e puipuia ai oe lava ia ma le mea uma mai le siitia o le cholesterol. Ae peitai, pe a iloa maualuga le cholesterol maualuga, e mafai ma e tatau ona tau.

Auala e faʻaleleia ai cholesterol

O le tele o metotia o loʻo i lalo e maua ai le lelei sili ona lelei i faʻatasi ai ma vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi.

I lenei tulaga, e le tatau ona e faatonuina ni vailaʻau mo oe lava, ae manaʻomia lou faʻaaoga togafitiga faʻataʻitaʻi ma le faʻaeteete:

  1. Suia lou olaga: taofi le ulaula, faʻaitiitia le taumafa ava, ma sili atu le taofi le inu i le mea uma, amata se olaga tele, faʻaitiitia le tele o le faʻalavelave.
  2. Le faia o suiga i le taumafataga: ia vavaeese mai ia mea uma e mafua ai le faateleina o le cholesterol, faaopoopo ai oloa e saofagā i lona faʻaitiitiga: kapisi, kāloti, otaota, avo, nati, iʻa, garlic ma teas.

Faʻafeiloaʻiga suiga i le 'aiina o amio e tatau ona matua faʻaeteete. O le tele o nei oloa e aofia ai mea gaʻo e mafai ona afaina pe a faʻaaoga umi, faʻaauau pe tele taimi.

E le gata i lea, e mafai ona latou "feteenai" ma isi faamaʻi, ma atili ai ona lamatia ai i latou.

O le mea lea, o le faateleina o la latou vaega i meaai i aso uma, e taua le amanaʻia o latou foliga uma, e le gata ia i latou ae faatasi ma isi ma le tino o se tagata maʻi taitoatasi.

Nervous Cholesterol Faateleina

O gaioiga faʻamalositino e tutupu i le tino o le tagata i lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga i fafo e atagia mai i lona tulaga masani.

O lagona, popolega faalemafaufau, ma isi mea e faaosofia ai le tatalaina o le tele o hormones, lea, pe a tatala i totonu o le toto, e aafia ai isi vaega, e aofia ai vaega taua o le tino - o le gaʻo o le cholesterol.

O tulaga faigata e faigata ona fuaina, o lea e faʻamalamalamaina ai pe o le cholesterol e tulaʻi mai i le tino, pe, pe aisea e tupu ai lenei mea, e le faigofie.

E mafai ona faʻamalosia le faateleina o le cholesterol? O lenei autu na suesueina mo le tele o tausaga e saienitisi, ma, e pei ona maua mai iʻuga, o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e tulai mai pe a mafatia le tino. Ma pe a maeʻa lenei vaitaimi lē lelei, e toe foʻi atu faʻamaumauga i le masani.

O i latou oeo loo i lalo ifo o lagona tiga mo se taimi umi, o lo o feagai ma suiga malolosi e le masani ona le amanaiaina. I le aluga o taimi, o le tino e fetaui ma lagona fou, ma latou le toe aafia ai le tele o le cholesterol.

E na o le taimi lava e faʻaaoga ai e se tagata ni lagona fou, o le maualuga o le cholesterol e mafua ai le afaina i le soifua maloloina.

Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona e iloa pe faapefea ona puipuia oe lava mai le atuatuvale, pe faapefea ona taulimaina, ma pe o le a le tulaga e lamatia ai le tino atoa.

O le a le atuatuvalega faalemafaufau e mafai ona faateleina ai le faatinoga

E le mafai ona tuʻuina atu se faʻamalamalamaga saʻo o le manatu o le atuatuvale ma fuaina lona malosi. Mo nisi, o se taimi faigata lenei i le olaga ma ituaiga eseese o mea faigata. O isi e manatu i le taua ma le popole e uiga ia i latou e le itiiti ifo le ogaoga nai lo se tagata ua pagatia i ni faafitauli ogaoga.

E tofu lava ma se tasi o laasaga o le lagona ma mea e tutupu e matua ese lava le eseese.Ae o le i ai o se tulaga o le atuatuvale, o se tagata e mautinoa lava o loo tauivi, ua ia te ia se lagona o le atuatuvale, ita ma le le mafaamatalaina o osofaiga, ma ua leiloloa lona loto. Ua mamanuina le tino ina ia oʻo mai le tulaga matautia, ua faʻaaogaina galuega faʻamalosi.

E afaina ai masini musele, faʻalavelave toto, ma o le fatu e amata ona pipiʻi malosi le toto. Mo lenei mafuaaga, o le cardiovascular system e sili ona mafatia i le popolega o le mafaufau. E faʻafefea ona faʻafefea le toto, lea e aʻafia ai le toto ma faʻaalia tonu i luga o le galuega a le fatu.

Cholesterol i totonu o le toto e tele taimi e tupu ai i le taimi tonu lava.

O le aʻafiaga e tulai mai, o le atuatuvale e mafua ai le maualuga ma le faateleina o le tuufaatasiga o hormones, latou te aʻafia ai foi, le aʻafiaga o le leaga o le cholesterol ma le lelei.

Aua nei galo o le masani lava o se tagata, iloa ituaiga ituaiga o aafiaga, taumafai e puʻe moni ona faafitauli.

O le faʻaaogaina o buns, sipuni, meaʻai gaʻo ma isi mea e mautinoa e taʻitaʻia ai le faateleina o le cholesterol. O le mea lea, e mafai ona tatou fai atu saogalemu o le cholesterol e oso i luga o le palapala namu.

Soo se avega e mafai ona mafua ai se suiga o faailoilo, pe o se faʻamaʻi poʻo le maliu o se pele, faafitauli ile galuega pe naʻo se aiga.

O le ā e aʻafia ai le maualuga o faailo

O le maualuga o le Cholesterol e fesoʻotai saʻo lava i le olaga: o le a faateleina i le le lelei o meaai ma leai se gaioiga faaletino. Ae ei ai isi mafuaʻaga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o totoga a le tagata lava ia po o se gasegase. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o mea e aafia ai lona maualuga.

  1. Aiga. Afai oi ai i lou aiga tagata e maua i le maʻi fatu cardiovascular e mafua mai i maualuga maualuga o le LDL, atonu o le a aʻafia ai oe. I se tulaga faapena, e tatau ona mataituina lelei le soifua maloloina.
  2. Faʻafitauli i lauroid. O se tasi o galuega a le gland o le faʻasologa o hormones o le thyroid, lea e aʻafia i le malepe o gaʻo. Afai e tupu mai mea leaga, e le mafai ona e le iloa le lipid, ma e aafia ai le faateleina o le cholesterol. O lenei mea e mafai ona avea ma se faʻamaoniga ma se taunuuga tuusao o nisi faʻamaʻi.
  3. Faʻailoa tama. E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ona mafatia tagata i faʻamaʻi na mafua mai i le cholesterol sili atu. O tamaitai e masani ona lamatia pe a maeʻa le moa.
  4. 40-50 tausaga.
  5. O le mamafa. O le mamafa o tagata e sili atu le tele o cholesterol leaga ma leai se lelei.
  6. Taumafa le lelei. Sili atu saʻo - o le tele o gaʻo. E tusa ma le 20% o le cholesterol e maua e le tino mai meaʻai, o lea e taua ai le mataʻituina o lona maualuga ma lona lelei. E sili atu le tuʻuina atu o oloa o loʻo i ai le suauu pama, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o meaʻai faʻavela, suamalie ma meaʻai susu e maua ai le gaʻo maualuga.
  7. Fuʻa. Pe a ulaula, o le maualuga o le cholesterol lelei e faaitiitia.
  8. Inuina o le ava.
  9. Le atoatoa le malosi faaletino.

O loʻo iai se ata o se tagata o loʻo i ai i le sone e ono lamatia ai: o se tagata matua e le faʻafefe ia te ia lava le fiafia, e le lava lona mafaufau i le faatumauina o foliga, ma lona soifua maloloina. E i ai isi mea e ono aʻafia ai le cholesterol toto. Toe foʻi i le fesili muamua, tatou te mafaufau i se tasi oi latou - popole.

Aisea e afaina ai le cholesterol

E mafai ona faʻagaoioia le tele o faʻafitauli le lelei i le tino, e aofia ai le faʻatupulaia o le masani ma le faaputuputu o le cholesterol leaga. Ua faʻamaonia lenei mea e suʻesuʻega: o faʻamaumauga i luga o le cholesterol ma isi gaʻo susu i totonu o le toto na maua ma auiliiliina i ni vaega se lua o tagata.

O le vaega muamua na aofia ai tagata o loʻo feagai nei ma tulaga faigata, e pei o se taimi e gata ai poʻo se faʻalavelave faʻavaivai. I le vaega lona lua oi latou ia o latou tulaga ola i lena taimi e le afaina ai le i ai o ni faʻalavelave ogaoga, nai lo le i ai o se aso faigaluega masani ma se malologa lelei. O le suʻesuʻega na faʻaalia ai i le vaega muamua, o le maualuga o le cholesterol na sili atu le maualuga ma faʻaalia ai le faʻalagolago i lona tulaga i le atuatuvale.

O nei sailiiliga a tagata suʻesuʻe e le o se mea e ofo ai. I lalo o tulaga faigata, o le tino, lagona o ia lava i tulaga lamatia, faatelevave le gaosia o gaʻo ma gaʻo, lea e tau atu ai i lenei taunuuga.

Ae ui i lea, i le faaopoopo atu i le faalagolago tuusao, o loʻo i ai foi se mea e le tuusao. E faapefea e le tele o tagata ona feagai ma popolega? E masani lava i le ava malosi, o le tele o meaai lelei ae le lelei, sikaleti. I tulaga ogaoga, e aloese ai se tagata mai soʻo se gaioiga ma e fiafia e taoto ile moega, faʻaaogaina gaioiga faaletino. O nei mea uma, e pei ona tatou iloa, o ia lava e lamatia ai le ola maloloina, ma faatasi ai ma le atuatuvale, o le lamatiaga e tele taimi e sili atu.

O se faaiuga faigofie e mafua mai i lenei mea: soifua maloloina o tagata o galuega i aso uma, ma i luma uma. E tatau ona e mataʻituina e le gata o le lelei o meaai ma le tele o gaoioiga faʻaletino, ae o le lagona faʻalagona foi. I le tulaga o le atuatuvale, e taua le maua o le malosi e feagai ai ma se mea sili ona leaga i le tino.

O aʻafiaga o le maualuga o le cholesterol e mafua mai i le atuatuvale

O le faasinoupu o le cholesterol toto mai le atuatuvale e tulaʻi i se tulaga taua. O le teʻi o se mea na tupu i se tagata e taʻitaʻia ai le faʻamalolo o adrenaline ma norepinephrine.

Faʻavave le alualu i luma maualuga e faʻaleleia ai le vaʻaia o musika, o se taunuuga, e televave ona faʻaalu ma leiloloa ana galuega tauave.

Mulimuli ane, o totoga i totonu e taofia le mauaina atoatoa o le tafe toto ma iloa le le atoatoa o le okesene. Ae o le cholesterol ma isi gaʻo gaʻo e faʻateleina ai lo latou faʻalogo.

O le aʻafia ia te ia lava e le pasi e aunoa ma se siaki mo le tino o le tagata, ma o le faateleina o le cholesterol o se taunuuga o le popole e masani lava ona tau atu i taunuuga.

E tusa ai ma fuainumera, o tagata taʻitoʻatasi uma e tolu o loʻo maua se faʻamaʻi o le myocardia na iai muamua pe i ai foi ni faafitauli i vaʻa, e afaina i le atherosclerosis poo, e tusa ai ma iuga o suʻesuʻega, o maualuga maualuga le cholesterol i le toto.

O le teuina o le cholesterol leaga e faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le stroke o le ischemic, thromboembolism, ma faʻaumatia foi toto toto.

I se tulaga e le masani ai, o le tagata maʻi ua teu i foliga o nodules i luga o tamatamailima o pito i luga, faapea foi ma tuputupu aʻe o le tendon Achilles.

O le maualuga o le cholesterol e galue mamafa i luga o le fatu o le fatu, lea i le faaiuga o le a vave pe mulimuli ane o le a oʻo atu ai i se faʻafitauli i lona gaioiga, ona faʻagata ai lea.

Hormones, lea e faʻamaopoopoina e le tino i ni aofaiga tetele, i lalo o le aafiaga o le popolega o le mafaufau e maua ai le faaputuputuina o le mamafa, o lea la, ia faʻasao. O le tele o mea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ma le tele o isi faʻamaʻi faʻamaʻi.

I le taimi nei, pei o le taimi muamua, e leai se panacea faʻapitoa, ae o le siʻosiʻomaga, le lelei o mea taumafa, aʻafiaga o le siosiomaga, o le faʻaaogaina o mea ua fai ma vaisu e faʻavavevave le alualu i luma o le maʻi. Lua lua tausaga ua mavae, o se tagata e maualuga le cholesterol e mafai ona nofo filemu mo le silia ma le 10 - 15 tausaga.

O le taimi nei ua le mautonu le fuainumera: e sili atu ma le tolu o tagata maʻi ua maliu i le 5 i le 7 tausaga talu ona faʻamaonia. Togafitiga i auala eseese e fesoasoani i lalo ifo o faailoga, ae latou te le mafai ona foia le faafitauli.

O le mea sili e mafai ona e faia o le mataʻituina o lau mea taumafa, faʻatapulaaina lou faʻaaogaina o gaʻo ma mea suamalie, lafoai amio leaga ma, ioe, puipui oe lava mai popolega ma atugaluga i soo se auala.

E mafai ona faʻatulai le cholesterol?

I le tele o tausaga ua mavae, na tuʻuina atu ai e saienitisi se faʻamatalaga masani mo faʻamaʻi uma - nalu. O le manatu e sili atu le atamai nai lo le soifua maloloina. Ae o se vaega tele o le moni i lenei fuaitau o le. I lenei tulaga, o se vaega faapitoa o faamaʻi na iloagofie - psychosomatic. I le faʻaalia o lenei kulupu o faʻamaʻi, o le mafaufau ma le lagona faalelagona o le tagata taitoatasi e taua tele.

I aso nei, e tele fomaʻi o loʻo mafaufau pe mafai ona tulai mai le cholesterol mai le atuatuvale. I le uma, o le tele o taimi, ia iloa faʻafitauli o le gasegase gaʻo i tagata e le aʻafia i le soifua maloloina atoatoa.

O le faateleina o le cholesterol o le mafuaʻaga o le atiaʻe o le atherosclerosis, thrombosis, faʻalavelave faʻafuaseʻi i le cardiovascular ma se faʻalavelave leaga. Ona o le ogaoga o le fomaʻi ma aʻafiaga o le aʻafiaga o le atherosclerosis, o tagata uma e 25 tausaga le matutua e tatau ona aafia i le suʻesuʻeina o le cardiovascular mo suʻesuʻega taimi ma togafitiga.

Cholesterol (cholesterol) o se lipid taua. O le tele o molelaʻau cholesterol e faʻapipiʻiina i le tino, ae o se vaega patino e sau ma meaai. O le matafaioi o le cholesterol i le tino e maualuga tele.

Na ia faia se vaega i le tuufaatasiga o le puipui o le cell, hormones ma gaioiga o feusuaiga, o le faʻaaogaina o vitamini gaʻo gaʻo i suauu, ma le faʻasologa o meaola suamalie. O lenei lipid e taua tele, ma ona o lona toesea, o le faʻaleagaina o le galuega o le faʻaaogaina o le tino e mafai ona atiaʻe.

Ae afai e sili atu le tapulaa, o le cholesterol e iai se tulaga lamatia matautia.

I totonu o le toto, o loʻo faʻafeiloaʻi faʻatasi faʻatasi ai ma molini o felaʻuaiga - albumin. O le albumin o se porotini o loʻo faʻapipiʻi i le ate.

E faʻatatau i le numera o molelaʻau o le cholesterol, lipoproteins (popo-lipid complexes) e vaevaeina i ni vaega:

  • maualuga ma tino maualuga lipoproteins, lea ua i ai le faaupuga antiatherogenic aafiaga,
  • lipoproteins maualalo maualalo ma maualalo le faʻaaogaina o le atherogenic aʻafiaga.

O vaega o le atherogenic e faʻaalia i le nofo i luga o puipui o le mimiti ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate. I le isi itu, o lipoproteins maualuga ma maualuga tele e mafai ona faʻaumatia ma faʻaaogaina le palapala cholesterol, ma puʻeina molimula lipid i nofoaga e leai se totogi.

O le tuʻuina atu o molelaʻau o le cholesterol i luga o le endothelum e taʻitaʻia ai le atiaʻe o le atherosclerosis ma matua aʻafia ai le soifua maloloina o le maʻi, mafua ai faʻamaʻi nei:

  1. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular.
  2. Maʻi gasegase.
  3. Maʻi maʻi fatu lilo, i taimi masani, angina pectoris.
  4. Vailaʻau o le tino.
  5. Faʻaleagaina o le malosi ma le le malamalama.
  6. Faʻavaeina endarteritis.
  7. Faʻailoa

O nusipepa lisiina e le gata ina faʻaitiitia ai le lelei o le olaga o le maʻi, ae faʻapuupuu foi lona umi.

O le mea lea, o suʻesuʻega faafomaʻi masani ma suʻesuʻega o le toto o le toto o meaola e puipuia ai le ogaoga o faʻafitauli o le lipid metabolism disorders.

O faʻamaoniga muamua o le maualuga o le cholesterol e mafai ona foliga mai o lanu samasama (xanthoma, xanthelasm) i luga o alofilima ma i totonu o tulimanu o mata, tiga i totonu o le loto, le mautonu le savali e pei o le faʻafefeteina.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga e aʻafia ai le Cholesterol

O le faʻamaualuga o le toto cholesterol e faalagolago i le natura o meaʻai, ituaiga ola ma le i ai o uiga leaga.

I le faʻaopoopoga, o faʻamaʻi pipisi e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

E le gata i lea, o isi mea faʻapitoa e pei o le i ai o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻafitauli ole gasegase e mafai foi ona aʻafia ai le iai o le cholesterol sili atu.

O aʻafiaga autu mo le atiaʻe o le atherosclerosis e aofia ai:

  • genis predisposition
  • mea e le afaina,
  • uiga tutusa o alii ma tamaitai: o alii e sili atu ona afaina i aafiaga,
  • o fafine e faʻailoaina i le faateleina o le cholesterol post-menopausal,
  • matua
  • maualuga le tino mass index, lea e faailoa ai le oona ma le mamafa,
  • solia o le taumafataga e sili atu nai lo le aoga tatau o calorie i aso taʻitasi,
  • ulaula
  • ava malosi
  • leai o se afi.

O se vaega faapitoa i le atinaʻe o le atherosclerosis o le atuatuvalega o le atuatuvale. E masani lava o uluaʻi faʻamaoniga o le togafitiga o le tino cardiovascular e aliali mai i le vaitaimi pe a maeʻa se faʻafitauli.

Soifuaga soifua mo le maualuga o le cholesterol

Le faʻamamaina o le toto o vaega sili ona leaga lipid leaga, muamua lava, e tatau ona faʻasalalau le ituaiga olaga.

E le gata i lea, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi mo fautuaga i le faasaʻoina o soliga.

E tatau ona faʻataunuʻu le faʻamaonia o le soifua maloloina i le taimi lava e solia ai le gaʻo gaʻo.

E talafeagai le faia o gaoioiga nei e sui ma faʻaleleia ai le ituaiga olaga:

  1. Le fatuina o se siosiomaga alofa lelei-faalelagona lagona o le tagata lava ia. Muamua lava, e tatau ona fausia le ala sao o le galuega ma le malologa, ia faʻavae sootaga ma aiga, ia lava le gauai atu i lou lava mafaufau. O le maualuga o le cholesterol lamatia e mafai foi ona tulaʻi mai i le tulaga o le faifai pea o le galue, galue i tulaga faigatā o galuega. Ina ia aloese mai nei tulaga lamatia, e tatau ona suia lelei galuega faapolofesa.
  2. Auai i mataupu faavae o le lelei o mea taumafa. E tatau ona aofia ai fualaau aina ma fualaʻau lelei, meaai falaoa, meaʻai e maualalo le gaʻo, moa, iʻa iʻa, sina vaega o le meli, nati ma fuālaʻau fuālaʻau. O meaai laiti e aofia ai le le aofia ai o gaʻo susu gaʻo, masini o le sodium chloride, meaʻai gaʻo maimau ma meaʻai gaosia.
  3. O le maualuga o le masini afi o lona uiga o le faia masani o le gaioiga faaletino, lea e mafai ona faateleina ai le puipuiga a le tino ma saofagā ai i le mamafa o le leiloa e aunoa ma le fetuunaʻi o le soifua maloloina.

Pe a faasaʻoina se ituaiga olaga, e masani ona le manaʻomia e le gasegase le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa. I le toto, o le fua faatatau o vaega ninii lipoprotein maualalo, cholesterol saoloto, lipoproteins maualuluga ma triglycerides e faʻapitoa ia latou lava. I lalo o aafiaga aoga o le gaioiga faʻaletino, o le mautu o le popolega e mafai ona tulaʻi ma o le gafatia o lagona o loʻo faʻaalia.

O mafuaʻaga o le toto maualuga o le cholesterol maualuga o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Mafia le popole o Cholesterol

Cholesterol o loʻo i ai galuega eseese. Ua aofia ai i totonu o le vaega ole ava malosi. O lenei vailaau e le mafai ona fofo i vai.

  1. O le hydrocarbon o se vaega taua o siama. A aunoa ma le cholesterol, o le a amata ona faʻaoʻoina le maʻalaʻau.
  2. E faʻalagolago i le cholesterol pe o le mole mole e alu i totonu o le masini pe leai foi.
  3. Cholesterol o se vaega taua o le gaosia o hormones sex.
  4. A aunoa ma cholesterol, o le fausiaina o talo e le mafai.
  5. Cholesterol e aʻafia i le fausiaina o vitamini D.
  6. E i ai le tele o vitamini A, K, E ma le D, faiga faʻasolosolo e le mafai e aunoa ma le cholesterol.
  7. Cholesterol e talafeagai mo le tuʻuesea o fiva namu.

E mafai e le cholesterol ona tulaʻi mai ona o neura? O lenei fesili e fesiligia ei latou e masani ona latou maua i latou lava i ni tulaga faigata.

Cholesterol

O le ate e faʻaauau pea ona gaosia le cholesterol. O lona sini ia faʻamalieina atoatoa manaʻoga o le tino mo lenei mea. O gaʻo, fatugaʻo, sulu o loʻo i totonu o le tino, faʻapea foʻi ma le vaʻai o le fafine e aofia ai i se tamaʻi laʻititi laʻititi i le galuega e tasi. O lenei vailaʻau e faʻaaogaina e le tino, e le gata i le mama ma le fusifusia. E matua fesuisuiai le tuufaatasia ma palatini.

Le leaga ma le lelei cholesterol

E i ai se manatu sese i sosaiete o le cholesterol e afaina ai le tino.

I lalo o le aʻafiaga o lenei manatu sese, e amata ai e tagata ona faʻatapulaʻaina i latou lava i meaai e faʻaititia ai le aofai o le cholesterol e ulufale atu i le tino. E puipuia le palatini mo le felauaiga o lenei mea.

Latou te fusifusia i le cholesterol saoloto, ona ave lea i le tino atoa. O palatini e fegalegaleai ma le tele o ituaiga.

O nei lipoproteins maualalo. Latou te ui atu ma le filemu i le pa puipui. Faatasi ai ma i latou, o le cholesterol e ulufale atu foi i totonu o vaa. Afai o maualuga lona maualuga, ona tuʻuina lea i luga o puipui o toto toto, ma faʻaitiʻitia ai le moega lapisi.

O le tigetcerides o se isi mea e mafai ona fusifusia i le cholesterol. Pe a faʻauʻuina lenei mea, o le tele o le malosi e faʻasaʻolotoina. O lenei fesoʻotaʻiga o le faʻaagaaga faʻaagaaga faʻaagaaga.

Afai e le mafai ona faamalieina le manaoga mo le malosi mo nisi o mafuaaga i le auala masani, e faʻaaogaina e le tino lona faʻaagaga e le mafai ona faʻaaogaina. O le mea lea, o le lamatiaga i le soifua maloloina o le tagata o le mea muamua lea o le ituaiga muamua.

O le maualuga o nei mea tuufaatasia e tatau ona mataʻitu i taimi uma.

O le a se sao i le tuputupu aʻe o le cholesterol?

E tele mafuaaga e mafai ai ona faateleina le cholesterol. Muamua lava, o le olaga o le tagata maʻi e aʻafia ai lona maualuga. O le tele o le cholesterol e maua i nisi o meaai. O se lisi o latou ua leva ona lauiloa. Ae e le tatau ona latou tuuaia mo le cholesterol sili atu. O gaʻo mamago e mafua ai se faʻamatalaga tau soifua maloloina.

I le tele o mea, o loo maua i le gaʻo o aano o manu, sausage, falaoamata ma i totonu o le tele o oloa gaosia. I lenei tulaga, o tagata ei ai se olaga nofofua e sili atu le mamafa e faapitoa lava i le lamatiaga. O se amioga le lelei e pei o ulaula e afaina ai le maualuga o le cholesterol i le toto. O le tali tutusa e mafua ai le ava malosi.

Fluctuations i le cholesterol e matua lamatia ai le soifua maloloina.

Maualuga cholesterol ma ona aʻafiaga

O maualuga maualuga o le cholesterol i le toto e mafua ai ona afaina toto. O se tui toto e mafai ona vavae ese mai le puipui ma poloka atoa le toto o le toto i totonu o le vaa. O le iʻuga, o le maʻi e atiaʻe se fatu fatu. Papala e mafai ona aofia ai i totonu o le toto i foliga o ni vaega laiti, ma aua neʻi poloka le gutu o le vaa.

Ae o le tino atoa o le tino ua tetee ia i latou. Na te iloa nai tupe teu laiti o ni tino mai fafo. Faʻamatalaga inflammatory amata. E tusa ai ma le au saienitisi, o se faailoga maualuga o le cholesterol e taʻu mai ai le i ai o le fatu fatu i se maʻi.

O le mea lea, e taua tele le faia o suʻega ma faia ni suʻesuʻega puipuia.

Manatua ma ona taunuuga

Mai le atuatuvale, o le cholesterol index e oʻo i le maualuga maualuga. Pe a oʻo i se tagata faʻafuaseʻi, o le tele o adrenaline ma norepinephrine e lafoina i totonu o le toto.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona faateleina le maliliega o le loto, faateleina le toto i totoga taua, cholesterol ma isi gaʻo gaʻo.

O nisi tagata ua masani i le faoa faamalosi o le atuatuvale, ma o lenei auala ua faateleina ai le maualuga o gaʻo aoga io latou tino.

Ua lauiloa o tagata tomai faapitoa sa fiafia i lenei faafitauli. Sa latou siakiina le maualuga o le cholesterol i tagata o malolo, ma i latou sa i ai i lena taimi i se tulaga popole. O le taunuuga na faʻaalia.

I tagata ei ai aafiaga le lelei o le olaga, o le cholesterol maualuga o le tele o poloaiga o le maualuga maualuga. E tusa ai ma fuainumera, o tagata taʻitoʻatasi uma lona tolu o loʻo maua i le fatu o le fatu na i ai le maualuga o le gaʻo gaʻo i le toto.

O le aʻafiaga o le tino e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le faateleina o le cholesterol, ae faʻapea foi i le faʻaumatia o le myocardial.

E le mafai ona faʻaitiitia le tele o le cholesterol, talu ai o se mea taua. I le tele o tulaga, e le iloa e le tagata maʻi e maualuga lona tulaga o lenei mea. E seasea ona maua, o loʻo i ai tamatamailima nodular i tamatamailima ma le tendon Achilles. O ni faailoga vaaia o se maualuga maualuga o gaʻo gaʻo i le tino o le maʻi.

Manatua

O le faateleina o le ava lipophilic e masani ona matauina i luga o le palapala namu. O le coefficient o le cholesterol e tulaʻi mai le mafatiaga i tulaga aupito maualuga. I tagata o loʻo i ai i se tulaga faʻalavelave, o le tele o norepinephrine ma le adrenaline ua faʻamalolo, o se taunuuga, o le toto maualuga ua tulaʻi mai, ua faʻaitiitia le toto ma o le cholesterol e vave ona tulaʻi. E le gata i lea, o le toʻatele o tagata i taimi o le faʻaleagaina o meaai, taumafai e 'ai se uiga leaga. O se taunuuga, o le maualuga o le gaʻo aoga e mafai ona faʻaititia.

O se tulaga o le atuatuvale e mafai ona aʻafia ai e le gata o se oso i totonu ole faailo o le cholesterol, ae e oʻo atu ai foi i le faʻaumatia o le myocardial.

Ina ia faʻamaopoopoina le maualuga o le cholesterol, e fautuaina e faʻaaoga fugalaau, burdock ma viburnum. I le taimi lava e tasi, e fautuaina e fomaʻi e aofia ai le acid ascorbic i le taumafataga, o le antioxidant lea e faalavelave i le faʻamaʻiina o le cholesterol. Vitamin E o le a fesoasoani e toe faafoi le lipid alcohol i mea masani. E faʻamavaeina gaʻo, puipuia ai le thrombosis ma maua ai le faʻamalosia o le antioxidants. Tocopherol e maua i le suauu, yolks, fatu ma nati.

Auala e faʻaititia ai le fua faatatau

O se tulaga masani lava, faatasi ai ma se faailoga maualuga i le auiliiliga, ua feagai le fomaʻi ma le onosai i le galuega o le faaitiitia o le maualuga o le mea matautia i se tau talafeagai. O le auala pito sili ona faigofie o le faʻaaoga lea o laau toto.

O le toʻatele oi latou e mafai ona gaoioi i lenei mea leaga. O le vaega o ia ituaiga laau e aofia ai viburnum, burdock, fugalaau ma isi, tutusa laau toto masani.

Latou te pulea le faʻaitiitia o le cholesterol ona o:

  1. Faʻaitiitia le aofaʻi o mea inu e ulu atu i le toto e ala i le tootoo.
  2. Faʻaitiitia le faʻasolosolo o lenei mea faʻaleagaina i lona atoaga.
  3. Faʻateleina le saoasaoa o lona aveesea mai le tino.

I le faʻaopoopoga i laau, o loʻo i ai se lisi atoa o isi vailaʻau - vitamini ma minerale, o loʻo i ai se faiga e tutusa ai.

O le vailaʻau C o se vailaʻau malosi ma puipuia le vaega o le cholesterol mai le faʻamaʻi. O lenei vaitamini e aʻafia ai le liua o le cholesterol i le bile acid. Ua maitauina e faapea, afai e masani ona faia le vitamini C, ona faaitiitia lea o le numera o le cholesterol. O le mea lea, e tatau ona faʻalauiloa mai le tele o fualaʻau ma fualaau 'aina e maua ai le maualuga o le vitamini C i le taumafataga.

O le isi sui o vitamini - E. E mafai foi ona aʻafia le cholesterol oi totonu o le toto. E gaʻo le suauu ma o loʻo i ai ni mea faʻapitoa.

Vitamini E e puipuia ai le cholesterol mai le fusi o le toto. Fomaʻi fautuaina e ave lenei vaitamini ma se maualuga o le gaʻo i le toto.

O lenei vaitamini e ulu atu i le tino faatasi ai ma fatu, suauu, nati, ate, yolk, oats.

Ole vai vitamini ole s8 e mafai ona faʻaitiitia le cholesterol toto. E maua e le tino. E afaina ai le fualaau o le vitamini E ma o le sini autū o lenei vailaʻau o le aʻafia lea o le gasegase o gaʻo i totonu o le tino, e faʻaitiitia ai le cholesterol i le toto. I le tutusa, e faaitiitia ai le toto o le toto ma aveesea ai toxins mai le tino. O le punavai o lenei vaitamini o ni taloni.

O le isi mea aoga aoga o le calcium. E masani lava o loʻo faʻatulagaina o se auala e faʻamalosia ai ponaivi. Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, e tatau ona ave le kesi mo le lua masina. O le maualuga o le kesi e maua i meaʻai susu ma iʻa.

E mafai foʻi ona fesoasoani le magnesium i le maualalo o le cholesterol toto. O lenei elemene taua e talafeagai mo musele uma ma le fatu.

O lenei elemene e fesoasoani i le toe faʻaleleia o sela, e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le calcium. O le masesium o loʻo maua i le 'elekiniki fatu, salmon, pi ma isi meaʻai gaosia.

O gaʻo maualalo e maua i le tele o le olive ma le kulimi o le sana, nati, pata pipi ma avocados.

O le toʻatele o tagata, o loʻo i ai faʻamatalaga e uiga i le maualuga o le cholesterol maualuga ma le afaina ai o le tino, amata ona foia le faafitauli na oi latou lava, e aunoa ma le manatu e tofu le tagata ma a latou lava cholesterol.

Fesoasoani i lenei mataupu e mafai ona tuʻuina mai e se fomaʻi o le a ia amanaʻia uma faʻaaliga: o le tausaga o le maʻi, lona mamafa, le tulaga o le cardiovascular system, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le a ia filifilia e le gata o le togafitiga, ae ia tuuina atu foi fautuaga i le meaai.

E tulai mai le cholesterol nerve?

Cholesterol o se gaʻo faʻapitoa e maua i totonu o sela o meaola ola. E iloa le pasene o le cholesterol i totonu o le toto e mafai ona fesoʻotaʻi ma le lamatiaga o le atherosclerosis ona o le faia o paʻu i totonu o toto toto. Sa popole le au Scientists i le sailia o le mafuaʻaga e tulai ai le cholesterol.

Latou te fuaina mea o loʻo i totonu o le tino o tagata mamao ma se masani masani i aso taitasi ma le le maua o ni aafiaga leaga leaga, ona faʻatusatusa lea o fuainumera faʻatasi ai ma taunuuga o mataupu na oʻo i le toilalo po oi le aso o le aso gataʻaga.

O iʻuga na maua mai ai, i tagata o loʻo feagai ma aʻafiaga le lelei, o le maualuga o le cholesterol ua faʻatupulaia faʻatusatusa i tagata e le o feagai ma ni faʻalavelave faʻalavelave i lena taimi.

O le atuatuvale o le atuatuvale e le afaina ai uma gaioiga i le tino o le tagata, e aofia ai le metabolism cholesterol.

Ina ia taofia le faateleina o le cholesterol ona o neura, e tatau ona e alu ese mai se tulaga faigata, ma ia faaaoga fualaau faasaina e fesoasoani e aloese mai aafiaga leaga o le le atoatoa o le mafaufau.

E i ai uma mea ua filifilia e le o ni ituaiga o meaʻai faʻalaʻauʻau ma vailaau faʻamaʻi o loʻo faʻaaogaina lelei i vailaʻau masani.

E mafai foʻi ona puipuia le aʻafiaga i le fesoasoani o faʻamalositino faʻapitoa, ma e le tatau ona galo ia te oe amioga mama.

Faʻamalosi e avea o se vaega i le lipid metabolism disorders

O le aʻafiaga o le tali o le tino o le tino o le tagata i aʻafiaga o mea ogaoga e le lelei. O lenei tulaga, e pei o le tele o gaioiga le lelei i le tino, eo faatasi ma le faateleina o le maualuga o hormones. I lalo o le faatosinaga o mea taua, o hormones e pei o adrenaline, norepinephrine, ma le cortisol o loo gaosia lelei i le gasegase masani. E lafoina i latou i le tele o le toto, e mafua ai le faateleina o le toto, o faʻamalologa o le fatu. O le mea lea, o le mamafa i luga o le cardiovascular system e faʻaateleina le tele o taimi!

I lalo o le aʻafiaga o hormones o loʻo aafia i le faia o se tali i se tulaga faigata, o nisi suiga i le metabolism e tupu. O le gasegase o le lipid ua faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga i le maualuga o le kulutorola. O nisi tagata e taumafai "Faoa faamalosi", faʻaaogaina le tele o meaʻai ma gaʻo maualuga maualuga (meaai vave, keke, pusa), taumafai i lenei auala e maua lagona lelei. O le manava masani e mafua mai i le mauaina o le mamafa o le mamafa, lea o se mea muamua foi mo le faateleina o le concentrated serum cholesterol.

Faʻafitauli i le galuega poʻo totonu o le aiga, o le solia o le meaʻai e taʻitaʻia ai le sao o le cholesterol ona o aʻa. E le gata i lea, i lalo o tulaga faigata, o le moe e le mautonu, e le o malolo se tagata. O lenei mea, i le itu, e tau atu i le vaivai faifai pea, o se faateleina o le plasma cholesterol concentration. Ona o le mea moni o le tele o le cholesterol e iai sona aʻafiaga i le toto ma le soifua maloloina, e tatau i se tagata ona fesoasoani i lona tino ia tulaʻi mai tulaga faigata.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le popole ma tausia lelei lau vaʻa

O le aʻafia ma le cholesterol o manatu ia e le fesoʻotaʻi faʻatasi. Ina ia puipuia le faateleina o le plasma cholesterol, e tatau ona e iloa auala e pulea ai ou lagona loloto ma faʻafeteina ai le popole. E fautuaina e le au atamamai le faia o taga mo le tino ma le mafaufau, lea e faʻaaoga i le faʻamalosiina o le tino. O lenei mea e mafai ona faia taʻitasi, aʻo suʻesuʻe i faʻamatalaga talafeagai, ma i lalo o le taʻitaʻiga a faiaoga faʻapitoa.

Gaoioiga faaletino

Ua fai mai fomai uma, o le faifai pea o le tino, o le maualuga o le plasma cholesterol e faasolosolo malie lava ona faaitiitia, o le galuega o le cardiovascular system improves. E le gata i lea, o le taaloga e fesoasoani e taulimaina ni lagona atuatuvale, e faia o se gaioiga faʻalavelave. A o aʻoga faaletino, e tosina ese ai se tagata mai ona faafitauli, ma toe faʻafoʻi atoa lona mafaufau i le faʻatinoga saʻo o faʻatinoga, manava manaia, ona lagona loloto. O faamalositino faifai pea e fesoasoani e faateleina ai le taua o le tagata lava ia, faaleleia le soifua manuia lautele.

O se auala lelei e taulimaina ai le atuatuvale, ma o le mea lea faatasi ai ma le tele o le cholesterol, e taʻua o le yoga ma le mafaufau loloto. O lenei taʻiala e faapitoa lava le tasi ei ai lona lava filosofia. I le taimi o le faia o asanas, e tatau ona matau le sao saʻo o le manava, ia tumu lou ulu i ni mafaufauga lelei, ia faʻatoʻa ese uma mea leaga mai lou mafaufau. O le mafaufau loloto e fesoasoani i le faaputuputuina o le aofaiga tatau o le malosi, lea e fesoasoani i le fausia o se uiga lelei.

Mea sili ona fiafia i ai

E fesoasoani tele le popole e taulimaina ai le popole. I le taimi lava e tasi, o hormones o le fiafia - endorphins ma enkephalins - o loʻo faʻapipiʻiina i le faiʻai o le tagata. O nei mea e gaoioi o ni tagata tetee atoatoa o hormones tali atu. I lalo o la latou faatosinaga, ua faʻavaivaia le popole, ma o le maualuga o le serum cholesterol ua faaitiitia.

Ina ia aloese mai le atuatuvale, e tatau ona e maua se taimi i aso uma mo lau fiafiaga fiafia. E masani ona tupu o se mea e fiafia i ai o taaloga poʻo gaoioiga i fafo. I lenei tulaga, o le a le umi se aafiaga. E tatau ona manatuaina o le ki autu mo le manuia o lenei mea na tupu, o se suiga atoa i le mafaufau, le leai o mafaufauga le lelei.

Meaʻai lelei ma aso masani

E taua tele le tuʻuina atu ia te oe lava le filifiliga e le faʻafefe ai le atuatuvale, aua o le a atili ai ona faʻalavelaveina le faafitauli. O le taumafaina o meaai maloloina e fesoasoani i le tino e taulima ai aʻafiaga leaga o mea faʻalavelave ma puipuia ai le tele o le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le toto. Ina ia le toe maua ni pauna faaopoopo ma ia le faʻaleaga atili ai le tulaga, e tatau ona pulea le faʻaaogaina o oloa e pei o:

  • ituaiga o meaʻai gaʻo,
  • saisi
  • vevela matua faigata
  • sweets ma muffins,
  • meaʻai vave
  • ava malosi
  • meainu suamalie
  • mea gaʻo susu

O le mulimulitaʻia o le faʻatau saʻo o le aso o le a fesoasoani foi ia te oe e taulimaina vave le atuatuvale ma le maualuga o le cholesterol maualuga. E fautuaina e ala ma moe i le taimi e tasi, moe e le itiiti ifo ma le 8 itula. Polokalame faʻatagaina i le ea fou, aemaise lava aʻo le i momoe. O le masani o le sunbathing e fesoasoani i le tino e maua ai le vitamin D, lea e manatu o se fesoasoani lelei i le tau faasaga i le atuatuvale.

Nerve Medicines

E pei ona e iloa, o le cholesterol e mafai ona faateleina mai le atuatuvale. O le mea lea, o le faateleina o le teteʻeina o aʻafiaga, ua fautuaina e faia ni vailaʻau faʻapitoa. E na o le pau lava lenei e tatau ona faia pe'ā uma ona faʻatalanoa se fomaʻi! Ina ia faʻamalosia le tino, o fomaʻi e fautuaina le faia o le phosphatidylserine, DHEA (dehydroepiandrosterone) ma le ginseng.

Phosphatidylserine o se vailaau e talafeagai mo le lelei o le galueaina o le faiʻai ma le tino o le tino atoa. E maua i meaʻai: paluga, iʻa, pi pi. E mafai foi ona faia i le tulaga o mea faʻapitoa faʻapitoa o meaola.

Dehydroepiandrosterone (DHEA) - o se vailaau masani i hormones lea e faʻateleina ai le tetee o le tino i le atuatuvale. O le gaosiga o le gaosiga o lenei vailaʻau e tupu malosi i le tino o le tagata seia oʻo i le 30 tausaga, ona faʻaitiitia ai lea o lona ao. I le puipuia o lenei mea, e tatau ona faʻaaoga le DHEA i le tulaga o se faʻaoga faʻapitoa o meaola.O lenei mea o le a fesoasoani i le tauivi ma le faʻateleina o le serum cholesterol.

Ginseng o se laau e fesoʻotaʻi ma mea e faʻamalosi ai le tino. O le faʻamalologa o le faʻamalolo o loʻo gaosia mai ona aʻa. O lona faʻaaogaina e faʻapupulaina ai le malosi o le tino o le tino o le tagata, ma faʻaalia ai le tetee i le atuatuvale. E tatau ona ave le vailaʻau i vasega o le masina ma se lua vaiaso malolo.

O le faateleina o le cholesterol toto e fesootai tuusaʻo ma le popole. Ina ia aloese mai nei taunuuga le lelei, e tatau ona aloese mai tulaga atuatuvale, taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ma faʻamalosia lou tino faʻaoga. Ia manatua o faʻalavelave faifai pea e mafai ona mafua ai ni maʻi ogaoga o le soifua maloloina!

Vitamin C mo le cholesterol

I le taimi o le atuatuvalega, e faʻaaogaina e le grenuala le vitamini C e fatu ai se puaʻa faʻapitoa i le tino. Talu ai ona o le taumafaina o le vailaau e tele taimi, o le manaomia e le tino o le ola malosi e tele taimi. O nisi taimi e manaʻomia le tino mai le 1000 i le 2000 mg o le vailaʻau i le aso.

O le mea lea, afai e manaʻomia le faateleina o le teteʻeina o le mamafa, e fautuaina e ave mai le 1 i le 2 kalama o vaitamini i le tulaga o se faʻaopoopoga faaopoopo.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le tagata e ave 1 le kalama o le vitamini C e fai ma masani i aso uma e ono faʻaitiitia ai le faʻaalia o le mafaufau ma le tino o faʻafitauli o le atuatuvale, e le mafai ona alu aʻe le cholesterol.

Faʻu suauʻu e faʻaititia ai le cholesterol

Omega-3 fatty acids fesoasoani i le tino ia faatumauina paleni i tulaga faigata. I le taimi o le atuatuvalega, o gaioiga o le oxidative e tupu i totonu o le tino lea e mafua ai le faaleagaina o le tino, ma omega-3 aitema e puipuia ai. Omega-3s e masani lava ona maua i le suauʻu iʻa.

O sea faʻaopoopoga e le faatagaina ai le toto faʻavavevave le vave, e puipuia ai le vavalalata o vaʻa toto, ona o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. E le gata i lea, o le suauʻu iʻa e faʻaleleia ai le lelei o sela e faʻafefiloi ai toto toto, ma vave faʻaitiitia ai le atuatuvale. O le taua e faʻaititia ai le ono mafai ona faateleina le cholesterol.

I taimi faigata, e fautuaina e ave mai le 1400 i le 2800 mg o le suāuʻu iʻa.

Phosphatidylserine

Phosphatidylserine o se tasi lea o vaega autu o meaola o faiʻai. Aafiaga lelei i le mafaufau, fesoasoani i le faʻasalaga o mea fou. O le itu sili ona taua o le mafai lea e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le hormone o le atuatuvale, ma o le taunuuga o le phosphatidylserine e aveesea ai aʻafiaga e aʻafia ai le aʻafiaga.

O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le faʻaaogaina o supplements i se aofaiga mai le 100 i le 300 mg i le aso e i ai se aafiaga lelei i le mafaufau, faʻapupulaina ai le malosi o le tino i le popole. I ni vaega laiti, o le vailaau o loʻo maua i le susu atoa, fuamoa ma aano o manufasi.

O se mea tāua o le taimi e suʻeina ai aʻafiaga o vailaau faʻasaina e leʻi iloa.

Dehydroepiandrosterone o se mea taua e faʻaitiitia i le matua i le tino o le tagata, lea e aʻafia ai le cholesterol.

Dehydroepiandrosterone (DHEA)

O se mea faapitoa lenei, o le aofaʻiga o loʻo fuafuaina e le matua o le matua o le tino. E galue le DHEA o se mea masani e faʻaaoga e le tino e maua ai hormones talafeagai e tuʻuina atu ai galuega taua.

O le tele o le vailaʻau e gaosia i le 25 tausaga, ona i ai lea o le faʻaitiitia o le lalolagi, aʻo leʻi maliu, o le maualuga o le DHA e 5% o le tau manaʻomia.

I le faʻaaogaina o le 1 capsule (50 mg) o le DHA i le aso, e le mafai e se tagata ona toe faaleleia vave pe a mavae le atuatuvale, ae puipuia foi le cholesterol mai le siitia ona o neura.

O lenei togavao faamaloloina ua faʻaaogaina mo le tele o seneturi e togafitia ai maʻi e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli faʻafitauli. Fomaʻi fautuaina le rhodiola ma le popole tele ma le atuatuvale.

O le laau e faʻafefe ai le gasegase ma faʻaleleia le toto. O le iʻuga, o faʻamalologa o le atuatuvale (tiga, manava o le tino) e alu ese.

I le isi itu, faatasi ai ma le faʻaaogaina o Rhodiola Rosea, o le gaosiga o hormones fiafia e faʻaaogaina, lea e puipuia ai le atinaʻeina o se tulaga faʻavaivai.

Ginseng ma Cholesterol

Ginseng e avea o se mea e faaosofia ai. Ae ui i lea, o le laau e faʻatusatusa lelei ma mea faʻafefiloi o mea i totonu o lena mea i le iʻuga o le faʻamalosiina e le mafua ai le faʻaleagaina o le tino.

Ginseng e mafai ai e le tino ona taulimaina ma le manuia le atuatuvale, talu ai o le meaola e faateleina ai le fua faatatau o le gaosiga o enzymes, ma aveesea ai foi aafiaga o le gasegase o gaioiga o meaola. O le fua o le faʻatagaina e faʻalagolago i le ituaiga ma le malosi o le tinomi ua filifilia.

Pe a faʻaaogaina, e tatau ona ave le tausiga, talu ai o le sauaina e afaina i le vevela, gasegase ma le manava le manava.

Ginkgo biloba

O vaega e faia ai le vailaʻau e faʻaleleia ai le toto, ma aemaise ai le afaina ai o le toto i totonu o le fatu ma faiʻai.

Faʻaititia le aʻafiaga o paʻu o le toto (lea e tuusaʻo tuusaʻo ma aʻafiaga matautia o le cholesterol), faʻapupula le maualuga o le okesene saturation i totonu o masini. I lenei itu, o le gauai atu o le sili atu lea o le faʻalauteleina, vaivai ma faailoga i lalo o le atuatuvale.

Ginkgo biloba ei ai sona aafiaga lelei i le faʻatinoga ma le manuia lautele. Maua i capsules.

O vailaʻau ma otaota e tatau ona faʻaaoga pe a maeʻa ona feutagai ma lau fomaʻi muamua.

Tino ma mafaufau

E tele faʻatinoga ua fuafuaina e puipuia mai le atuatuvale. O le sini o faamalositino taitasi o le malologa, lea e tetee i le le mautonu.

O faʻamalositino faʻapitoa e faʻamalosi e lelei ona e mafai ona faia i soo se tulaga: i le fale, luga o le auala, i le galuega.

Faʻatasi ai ma faʻamalositino, faʻaaogaina o le musika malu, e fautuaina mai ai suauʻu manogi, talu ai o le faʻamalositino e faʻalavelave vavalalata ma le mafaufau.

Faʻaleleia

E saʻo le tagata, sii i luga lima. E tatau ona matua aʻafia uma musele, nofo i lenei setete mo le tusa ma le 2 minute. Ina ia faafaigofieina le galuega, e mafai e se tasi ona manatu o le tino o loo i totonu o se "malo" po o le "petrified" malo.

Ona sosoo ai lea ma le faasolosolo malie, i le isi itu, e malolo vaega eseese o maso, amata mai le pito i luga. O le mea lea, o tamatamailima i luga o lima e faatoa malolo, ona sosoo ai lea ma alofilima, o le tulilima ma isi.

E mafai foi ona faia se gaoioiga talitutusa ao taoto i lalo.

Faanatinati

Mo le malolo i taimi o le atuatuvale ma le maualalo o le cholesterol, e mafai e se tagata ona faataitai le faitauina o le manava.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa auala e pulea ai le saoasaoa o musumusuga, faʻamalo, ma taofi foi lou manava.

Muamua, e tatau lava ona e faitauina le taimi ia te oe lava, ona e taumafai lea e faia le taimi o musumusuga, faamutaina ma malolo e oo lava i fafo. O le malologa i le manava e mafai ona faia i le va o le faʻamaʻaina ma le faʻamalo, ma le isi itu.

Galuega mafaufau

I le taua faasaga i le atuatuvale, o le faatusa faafaatusa o mafaufauga mamafa ma faafitauli e aoga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e vaʻaia pe faapefea e faʻafitauli ona alu ese lou ulu, o le tino i le tulaga o le uila, o ao e salalau pe lele ese mai lalo o le malosi o le matagi.

O le vaega lona lua o le faamalositino o le a avea ma pusa faʻamalositino, o se pusa e te manaʻomia e "tuu" e faʻafefe ai faafitauli, ona e faʻamalosi e faʻasaʻo ese uma le avega mai oe lava ile lafoina o le atigipusa i le mea e manaʻo iai (i se eleele, i le avanoa, ma isi mea).

O lea la, e mafai ona e iloa e ui lava o le siitia o le cholesterol e lamatia ai le tino i tulaga faigata, e tele auala e foia ai le faafitauli. Faatasi ai ma le "popolega" cholesterol, e mafai ona e tau ma le fesoasoani o mea faapitoa e fesoasoani ai i mea taumafa pe saili le fesoasoani o laau toto.

E ono mafai ona tuʻuina atu faʻamaoniga o le atuatuvalega o le mafaufau e ala i le faia o faʻatinoga faʻatinoina ma mafaufauga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le siomia oe i se siosiomaga matagofie.

Ma, o le mea pito sili ona taua, e tatau ona e manatua e uiga i le fuafuaina tatau o lau taimi faigaluega, ina ia le popole i le galuega o loʻo faia i le taimi sese.

Le aʻafiaga o le atuatuvale i le cholesterol

E masani ona e faʻalogo i le fuaitau "o faʻamaʻi uma e mai neura", ma e le mamao ese mai le mea moni. E mafai e le cholesterol ona tulaʻi mai ona o neura? O le faateleina o lona maualuga i le toto e mafai ona taitai atu ai i le atherosclerosis, o le toto, o le paʻu, ma le oti, o lea e matua taua ai le iloa o le a le mea e tupu ma pe o le a foi fuafuaga e tatau ona faia.

Tuua Lau Faamatalaga