O le gasegase ma le hypoglycemic coma

O le faʻamanuiaina o taumafa lelei ma le inu vailaʻau, o le maʻisuka e mafai ona ola i se soifuaga atoatoa. Ae ona o nisi o mafuaʻaga, o nisi o gasegase ua tupu aʻe ni faafitauli. O se tasi o mea aupito sili ona matautia o le gasegase o le hyperglycemic.

O lenei tulaga e afua mai i le le lava o le inisalini i totonu o le toto i totonu o le faateleina o le maualuga o le kulukose. O le faʻalavelave o le lamatiaga lea o le ola.

O le pathogenesis o le hyperglycemic coma e mafua ona o le faʻaleagaina metabolic processes i le tino o le maʻisuka. I le le atoatoa o le inisalini, o le hormone protein e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le kulukose, o le metabolism ua faʻalavelaveina. Glucose e le mafai ona ulu atu i sela o le tino, ae tumau i totonu o le toto. I le aluga o taimi, ua maitauina se maualuga maualuga o le kulukose. O lenei tulaga e taua o le hyperglycemia. O tino o Ketone, ua faʻaaogaina le gluconeogenesis i le ate, acidosis e tupu, ma le CNS inu oona e tupu. E taʻitaʻia ai le maʻi suka.

E i ai se faʻavasegaga e mafai ai e oe ona fuafua le ituaiga o faʻalavelave faʻalagolago i le etiology ma le masini o le atinaʻeina.

I le 80% o mataupu na maua, ua faʻamautu ai se ketoacidotic coma. O le tele o taimi, e atiina ae i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1. E masani ona maua i tupulaga talavou i lalo o le 20 tausaga. E tusa ai ma fuainumera, e 1 mai le 3 gasegase o loʻo mafatia i se ituaiga o le faʻamaʻi na feagai ma se tulaga talitutusa. O lenei fomu e mafai ona liua i le hyperosmolar ma le isi itu.

E leʻo faʻamavaeina foi le gasegase faʻamalosi e aunoa ma le ketosis. O lenei tulaga eo faatasi ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ao le tino e le amata ona talepe i lalo gaʻo gaʻo mo le malosi. O le iʻuga, o tino o le ketone e le faʻasaʻoloto, e pei o se ketoacidotic coma.

I le averesi, 4-31% o maliu ua faamauina. E masani lava ona tupu le oti i tagata matutua ma tagata gasegase i se tino vaivai.

Faʻalagolago i le aioiology, o le hyperglycemic coma e atiina ae i totonu o ni nai itula poʻo aso. O le tino ua afaina i le ketones ua faia, o le paleni o le acid-base e faalavelaveina, ma o foliga o le vai inu ma le hypovolemia e aliali mai. O lenei tulaga e taua o le muaʻi.

  • lagona o le galala, faʻamamago mai le ooto ma le paʻu,
  • polyuria
  • faaitiitia galuega ma le tulaga lautele o faatinoga,
  • tiga o le manava, fulafula, manava manava,
  • leai se manaʻo
  • le mautonu le mafaufau, moe, le fiafia (tuputupu aʻe malie).

E mafai ona faaitiitia le leo maso. Le manogi e sau mai le gutu o le maʻi - o le manogi o le acetone poʻo le pala. O le manava e loloto ma manaia. Afai o lenei tulaga e tumau mo ni nai aso, o le faaitiitia o le mamafa o le tino e mafai ona maitauina.

I le 50% o tagata gasegase e maua i le hyperglycemic coma, o le faʻaaliga o le pseudoperitonitis e matauina: o le vevesi ma le tiga i totonu o le paʻu o le manava, o le tiga tiga, o le peristalsis of the intensity intensity. O nei faʻaaliga e foliga mai o se taunuuga o le ketone activity i totonu o le vaega o meaʻai.

O faʻamaoniga i tagata matutua ma tamaiti e toetoe lava tutusa.

Fesoasoani muamua ma togafitiga

Afai e iloa mai faailoga o le hyperglycemic coma, e tatau ona valaau se falemaʻi. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, ao le i taunuu mai fomaʻi, e tatau ona faia taga nei:

  1. faataoto le tagata maʻi i luga o lona itu,
  2. ufiufi i se palanikeke mafanafana
  3. tatala le fusi, fusiua, aveese ofu fufusi,
  4. ia pulea le pulupulu, manava ma le tulaga o le laulaufaiva ina ia le pa'ū,
  5. puleaina se vaega ole inisalini
  6. avatu ni vai
  7. fua le mamafa i sina vaitaimi, pe afai e talafeagai, tuʻuina atu fualaau.

I le tulaga o le faʻamalosi faʻafuaseʻi, e tatau ona faia le toe faʻaolaina: maso o le fatu ma le manava faʻamalosi. O se falemaʻi e tatau ona vave valaau, e tusa lava pe faʻamautu le tulaga o le maʻi.

O le tagata maʻi e faʻamaʻi ile falemai. Aʻo leʻi amataina togafitiga, o le suʻeina o le toto mo le suka ma se suʻega o le urine mo le i ai o tino ketone o loʻo faia. O le tagata maʻi e tui i le inisalini. O le fua o le hormone ua fuafua e amanaʻia le mamafa o le tulaga.

LototeleLapataiga fautuaina o le inisalini
Lalelei100 iunite
Faʻasalaga coma120-160 iunite
Telefoni faigata200 iunite

Ina ia puipuia le le atoatoa o le gasegase i luga o matua, ua fautuaina e faafoeina le silia i le 50-100 iunite o le inisalini. O le afa o le fua muamua o le injected intravenously with 20 ml of saline, o le vaega lona lua o loʻo faʻatonutonuina i se auala vavalalata. I le muamua, e manaʻomia le ½ o le fua atoa o le hormone. E le gata i lea, o le inisalini e tatau ona faʻatonu i vaitaimi o le 2 itula. O le faʻatulagaga ua faʻatulaga e faʻatatau i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ole fua o le inisalini i aso taitasi mo coma hyperglycemic e eseese mai le 400 i le 1000 iunite.

Faʻasoa le taele ma le 4% sodium bicarbonate solution. O Saline ma Ringer o loʻo fofoina ma le le faʻafefe. I taimi ole 4 itula, 5% le kulukose ua tui. O se fofo ole 4% sodium bicarbonate ua faatonuina. I le gasologa o le aso, e 5-6 l le vai o loʻo faʻamanuiaina i gasegase, ma e le silia le 2-3 l i tagata matutua. O itula uma lava, e mamafa ai le mamafa, ma pe a manaʻomia, faʻalauteleina.

A maeʻa le amataga o togafitiga, o nisi o gasegase e atiaʻe le hypolemia. O lenei tulaga e faʻaalia i le solia o le fatu o le fatu, maso muscle, paresis o peristalsis. O loʻo i ai se fesuiaiga o le vevela, lea e mafai ona faʻaosoosoina ai le pipisi o faʻamaʻi.

O le a lenei mea

Faʻavavevave le manava ma le faʻavaivaia i le taimi o le faʻasalaga oti.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

O le hypo-ma le hyperglycemic coma o se coma e tupu i le talaaga o fesuiaiga i le maualuga o suka i totonu o le tino. Faʻateleina le faateleina o le suka i le suka suka, hyperglycemia e tupu, faigata ile coma. Afai o le maualuga o le sukū e maualalo, e tupu mai se coma hypoglycemic. Tusa lava poo le a le ituaiga o togafitiga, o le maʻi o le maʻi e mafua ona o le i ai o le faʻavevesi, le mautonu, vaivaiga o le muso, tamaiti vavalalata, ma le leiloa o le mafaufau.

Faʻasologa faʻamaʻi faʻamaʻi

O le mafuaaga autu mo se tulaga faapea o le hyperglycemic coma o le le lava o le inisalini i le tino o se maʻi e maua i le maʻisuka. Faʻatasi ai ma le gasegase o le hyperglycemic, o le inisalini e le faʻamaonia le tino e matua pa'ū. O le mea na tupu, o le gasegase o le glucose o le a faʻalavelaveina, o le gluconeogenesis e oʻo i le ate, o faailo o le glucosuria, hyperglycemia, acidosis, le loloto o le atuatuvale o le fatugalemu o le tino, lea e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le kulukose i gaʻo o le faiʻai ma le faʻaogaina o meaʻai o le neurocytes.

O le gasegase poʻo le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le tele o suka i totonu o le toto, ae ui i lea, o le faʻaaogaina o lona faʻaaoga ona o le le lava o le insulin, ua vaʻaia, lea e faʻaeseese mai ai i le hypoglycemic coma.

O mafuaaga e fesoasoani i le atinaʻeina o le hyperglycemic coma e aofia ai: le i ai o faʻamalama i le tino ma faʻamaʻi faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o le tele o suamalie ma se tui masani ole inisalini, o le le lelei o galuega o meaʻai e fesoasoani i le pancreas e maua ai le inisalini, ma le siakiina o le inisalini e le o matauina.

E tele filifiliga e maua i le Hyperglycemic coma. Muamua, o se hyperponeemic acidotic coma, lea eo mai faatasi ma foliga vaaia o le acidosis. Lona lua, o le coma hyperosmola, lea e mafua ona o le solia tele o auala o le faamamaina, totoina ma le faʻavaeina o cations i totonu ole tino faiʻai i le i ai o gaʻo maualuga ma le leiloa o masima. Lona tolu, o se gasegase hyperlactacia, lea e mafua ona o ni faʻamaʻi ogaoga, le atoatoa le aoga ma le faʻasologa o le hepatic, ma pe a uma foʻi ona faʻaaoga biguanides. O nei mea uma e mafua ai le solia o le lactate system ma pyruvate, o le fausia o le glycolysis ma le fausia o le malosi gasegase malosi ma le faaleagaina o le cerebral cortex.

Mafuaʻaga o le Hyperglycemic Coma

O le tele o taimi, o le hyperglycemic coma e atiina ae i tagata gasegase e maua i le insulin-dependent type 1 le maʻisuka. E le taumate, o faʻafitauli o faʻafitauli o le ituaiga 2 e maua.

O se faʻaopoopoga taua o le kulukose o le toto e faʻaosofia e mafuaʻaga nei:

  • o le maʻisuka e leʻi faʻamaonia poʻo le faʻagasologa o le maʻi,
  • togafitiga a le tagata lava ia
  • teena o togafitiga insulin i le maʻisuka ituaiga 1,
  • le atoatoa le tui, faʻalautele le va o le va o le homone administration,
  • aveina o mea e le atoatoa e faaosofia ai le sifi o le inisalini e le pancreas,
  • meaai le lelei: tele vaega poʻo le tele o meaʻaiʻai suka i le taumafataga,
  • ave ni vaega o fualaau faasaina e faatelevave ai le excretion o le inisalini: prednisone poo togafitiga.

O mafuaʻaga faʻaalia o le hyperglycemic coma e faalagolago. Afai e te taofiofia i latou, ona mafai lea ona puipuia le faʻalavelave.

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o se faʻalavelave e masani ona tupu ona o se faaletonu o le pancreas. O se taunuuga, o le maualuga o le inisalini i le toto, e mafua ai le faaputuputuina o le kulukose.

Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi

O faʻamatalaga faʻapitoa o le hyperglycemic coma e fesoʻotaʻi ma le oona o le tino e mafua mai i le fatugalemu o le tino ma le ketones, faʻamalaina ma le fesuiaiga i le kulusini ma le paleni alkaline i le acidosis. I le avea ai o se tulafono, o faʻamaʻi faʻamaʻi ua tupu malie ma o se gaʻo hyperglycemic ua muamua atu i se tulaga muamua. O nisi taimi o faʻamalologa faʻamalolosi e faʻateleina i le aso atoa, faʻaalia i le galala tele, polyuria, faʻaititia galuega ma le mamafa o le tino, ma le anorexia ma vaivaiga. I le lumanaʻi, o faʻamatalaga o le acidosis ma le kososis i le ituaiga o le faʻavevesi, tiga o le tino, vomiting, masani ai le manava ma le le lava o le fiaʻai, ua faaopoopoina foi le iloa o suiga eseese.

I le suʻesuʻega faaletino, o faʻailoga uma o le hypovolemia ma le faʻamaʻavaina e lauiloa. O lenei mea o loʻo faʻaalia i le paʻu mago ma paʻu mucous, faʻaitiitia ai le faʻaogaina o mata ma le paʻu, faʻaogaina o le tino, ma le tachycardia. E le gata i lea, o gasegase e maua i le gasegase hyperglycemic ua faʻaitiitia ai le muscle, pe a faʻamalolo mai tagata gasegase, e mafai ona e sosogi le manogi o le acetone poʻo le manogi o le taamilosaga o apu. Faʻasagaga o le malosi o le acetic acid, o le manava o Kussmaul e faʻalogo i foliga masani, loloto ma le pisapisao.

Toeititi lava o le afa o tagata gasegase e maua i le hyperglycemic coma ei ai uma faailoga o le pseudoperitonitis: o le tiga tiga ma le tiga o le puipui, tiga o le tino, ma le faʻaitiitia o peristalsis. Aʻo faia se suʻesuʻega o le manava, o le paresis o le tino matua e maua i nisi taimi ona o se faailoga o le hypokalemia. O aʻafiaga o le ogaoga o le manava sese e faia e avea ma se taunuuga o le gaioiga o tino o le ketone i luga o le gastric ma le intestinal tracts, ma o se taunuuga foi o le faʻamalaina o le tino.

O se faailoga lea o le hyperglycemic coma, e pei ona amataina le hypokalemia pe a uma togafitiga. I le taimi lava e tasi, o le pao o le fatu ua faʻalavelaveina i gasegase, maso musele ma paresis o peristalsis e tupu. E le gata i lea, o loʻo i ai se suiga o le galu i le vevela ma se faʻaopoopoga po o se faʻaititia, lea e mafai ona mafua ai faʻamaʻi.

O aʻafiaga o mafaufauga le lelei e atiaʻe lelei foi. I le taimi muamua, o se lagomalie malo ma se mea uiga ese, o le mea lauiloa ua matauina ma ua tupu mai se hyperglycemic coma, lea e mafua mai i le faaitiitia po o le leiloa o mafaufauga uma, i le lumanaʻi e mafua ai ona pa'ū ma oligoanuria. I suʻesuʻega o le urine, o se mea taua o le suka e fuafuaina ma foliga mai o tino o le ketone.

O le hyperglycemic coma (hyperosmolar) o se tulaga lea e faateleina ai le totomo o le toto ona o le faateleina o le kulukose ma le faamalolo ma le hypovolemia. E le mafua mai i le ketoacidosis lenei siama hyperglycemic, ae o le i ai o le suppellular hyperosmolarity, lea e atiina ae ona o le galala i le maualuga o le cellular ma le hyperglycemia. I tamaiti, e masani lava e le tupu.

I le avea ai o se tulafono, o le atinaʻeina o le hyperglycemic coma (hyperosmolar) e aʻafia i le: taua tele o mea taumafa e maua i le gaʻo, vailaʻau faʻamaʻi pipisi, e pei o le coronary and cerebral, taotoga o le faiʻai, faʻamaʻi pipisi, manua, faʻamaʻi, ma isi mea faapena.

Faailoga o le hyperglycemic coma (hyperosmolar) e faʻaalia i le amataina malie ma e mafai ona mafua ai le mafuaʻaga o le hypovolemic. O tagata mamaʻi e paʻu le paʻu, faʻaitiitia le faʻatupulaia, vave le manava, maualuga le toto ma le vevela, mata o le mimiti, vevesi o le muso, gasegase o le epileptform, oliguria, hemiparesis ma le patlexi Babinsky reflex ma faailoga o le masiose o le tino. E le o fuafuaina le manogi o le acetone ma e le o matauina le faailoga o Kussmaul.

I le faʻaopoopoga, o lenei ituaiga o gaʻo hyperglycemic e faʻaalia i le maualuga o le faʻamalolo, osmolarity ma le glycemia. Faailoga o le fia inu, polyuria ma le polydipsia o uiga lelei foi o lenei ituaiga o gaʻo hyperglycemic. Ae o le oliguria ma le azotemia e atiina ae tele vave vave, e le pei o le ketoacidosis. I le lumanaʻi, o le tamaititi o le a avea ma fetu, o le moe, o le gaioiga e foliga mai. I le taimi o le falemai, o nisi o gasegase e maua i le fiva ma le teʻi.

I le faʻaopoopoga, o faʻamaoniga o le loloto o le neuropsychiatric disorders e foliga mai o vave lava, lea e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli sese. O nei faailoga uma o le neurological i le tulaga o le faoa faamalosi, masingism, mafaufauga faʻaleagaina e mafai ona sui vave i le vaeluaga o le tele o itula.

O le gasegase oona (lactic acidmia) o le uiga lea o tagata matutua matutua o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi o le mama, fatugaʻo, ate, fatu, ma le ava malosi.

E i ai ituaiga ituaiga o gase hyperglycemic (lactic acidmia), e taʻua o le ituaiga muamua e atiae ona o le hypoxia o mea. O le lona lua o loʻo faʻaalia e ala i togafitiga o totoga ma tino. O le ituaiga lona tolu e aafia i fualaau faasaina ma toxin. I le fausiaina o le ituaiga lona fa o le hyperglycemic coma, o le faaletonu i le gataifale e aofia ai.

O faailoga o le hyperglycemic coma e fesootaʻi ma foliga vaaia i totonu o le tino o se tagata maʻi i le lactic acid. I le avea ai ma tulafono, o faailoga o S.S.N.

Vaega o lamatiaga

O nisi tagata gasegase e faigofie lava i faʻafitauli. Faatasi ai ma mafuaʻaga mo lenei mea o fafo poʻo le lotoifale e tutoatasi mai le maʻisuka.

Faʻasagaga o tagata gasegase o loʻo mafatia mai faʻamaʻi pipisi o le bronchi ma le mama. O nei faʻamaʻi e afaina ai le metabolism ma le tele o galuega a le tino o le maʻisuka. O se faʻafitauli faʻapitoa o le physiological ua maitauina i tagata e leʻi leva ona pagatia i ni manuʻa poʻo togafitiga.

O le ono mafai ona atiaʻe se maʻi o le maʻisuka e maualuga i fafine maʻitaga i le taimi o le gaioiga ma aʻo fanau. E tupu tele lenei mea pe afai o loʻo maʻi se fafine mai le maʻisuka masani.

O le aʻafiaga o se maʻi o le maʻisuka e faʻalauteleina i tagata ulaula, tagata gasegase e inu ava malosi ma solia le taumafataga. E masani lava, o le coma e tupu i tamaiti ei ai le glucose o le 13 mmol / L. E masani lava, e fafaga faalilolilo e tamaiti fualaʻau ma isi mea leaga mai o latou matua.

O lenei faʻalavelave e mafai ona tupu i tagata mamaʻi ua leva ona mauaina i le maʻisuka. O nisi taimi latou te solia ma le le iloa le meaʻai poʻo le faʻafefe o le inu vailaʻau.

Puipuiga

Le puipuia o le gaʻo hyperglycemic:

  • ia maitauina le fuaina o le inisalini ma tausia le va i le va o lana pulega,
  • aua nei faʻaaogaina se fualaau faʻamalolo,
  • pipii i se meaʻai: 'ai naʻo meaʻai e faʻatagaina i le faʻalelei,
  • aloese mai le atuatuvale
  • tuu le ulaula ma le ava malosi,
  • siaki siaki le toto o lou insulin ma kulukose.

O se tagata gasegase ua i ai se coma hyperglycemic e tatau ona faia se faʻaleleia o le vasega. O lenei mea e manaʻomia ai se taumafataga lelei, o se olaga masani ma soifua maloloina. O maʻi suka e tatau ona faia mo le le lava o vitamini ma minerale ia na te lei maua, i le i ai i se coma.

Mafuaʻaga autū

Ina ia fesoasoani lelei, e tatau ona e faʻamaonia lelei le ituaiga o misa. O le auala o togafitiga e faalagolago i lenei. I le tulaga o se mea sese, o le maʻi o le maʻi e matua leaga lava, ma o le a faateleina le tulaga lamatia. O mafuaʻaga autu o le hypoglycemic coma:

  • leai se malamalama i le maʻisuka e uiga i auala e puipuia ai le mama,
  • inu ava malosi
  • o le faʻavaeina ole inumaga ole inisalini ile sese poo le valea, leai se meaʻai pe a uma le tui,
  • sili atu le faʻaogaina o laulau papaa e faʻaosofia ai le faʻasologa o inisalini.
O le taimi poʻo le faimalaga o le puleaina o le inisalini e mafai ona faʻaosofia ai se hyperglycemic coma.

O le gasegase oona e tupu mo mafuaʻaga nei:

  • leai se taimi e iloa ai le maʻisuka,
  • inisalini leai se tui poo le faaseʻe
  • sese i le fuafuaina o le fua o le insulin,
  • suiga i le ituaiga sauniuniga o inisalini,
  • le amanaiaina o meaʻai i le maʻisuka
  • faʻamaʻi faʻamaʻi, taotoga i tua o le maʻisuka,
  • popole
Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o pathoces

O le lamatiaga o le maʻisuka e mafua mai i le toilalo o le faiʻai ma le maualuga maualuga o le oti. O le tasi togafitiga mai le isi e ese mai le gata i mafuaʻaga, ae faʻapea foi i faʻamatalaga iloga, e ui lava i tulaga ogaoga, e tusa lava poo le a le ituaiga o misa, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le manava ma le palpitations. O faʻafitauli o le hypoglycemia e le faigata ona iloa mai faailoga o le maualuga o le suka. O le eseesega i faailoilo o nei setete ua manino ona faʻaalia i le faʻatusatusaga o le laulau:

Afai ei ai le maʻisuka o le aiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma saili uma uiga o fesoasoani muamua.

Fesoasoani faʻafuaseʻi

O tausiga faʻafuaseʻi mo se coma e tatau ona tuʻuina vave i le taimi e mafai ai. Soo se gaioiga e faatoa mafai ona faia pe a maeʻa ona faia le siakiina ma ua uma ona iloa le ituaiga o siama. O le fesoasoani muamua e fesuisuiaʻi e fuafua i le maualuga o le kulukose i le tino, lea e mafua ai le gasegase hyperglycemic poo le hypoglycemic coma. O mataupu faavae o togafitiga faafomaʻi ua tuʻuina atu i le laulau:

Vaʻaia faʻafitauli

I le tulaga o le hyperglycemic and hypoglycemic coma, o faʻamaʻi pipisi e faia i le faiʻai o le faiʻai, glucosuria ma acidosis. Mo lenei mea, o loʻo taua i lalo vaega nei:

  • talafaasolopito
  • vaega totoe o le kulimi i le toto,
  • kulūkose
  • o le i ai o tulivae ma Achilles e atagia.
Toe foʻi i le laulau o mea

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

O le gasegase faʻamalosi i tamaiti

A o laʻititi, o le hyperglycemic coma e mafua mai i le faʻagesegese le faʻaleleia o le kulukose toto e tusa ma le 13 mmol / L.

O le mafuaaga o le toto i le atinaʻeina o le hyperglycemic coma e masani ona manatu i le maʻisuka, faapea foi togafitiga lē lelei ma le leva o le siama o le maʻi. E tusa ai ma nisi o tagata atamamai, i le fausiaina o lenei maʻi o loʻo i ai soliga i le tulafono faatonutonu o le natura neuro-hormonal. O isi punaoa e faapea o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le hyperglycemic coma i tamaiti e mafai ona avea ma: faʻasologa sese o le togafitiga o le inisalini, o lona uiga, o se fualaau le saʻo o le vailaʻau poʻo lona sui i se isi ituaiga, e le o iai le lagona o le tamaititi, maʻi le 'ai, ituaiga faʻalavelave faʻaleagaina, aemaise lava purulesi faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi o le SS.S, faʻasologa o taotoga, faʻavevesi o le popole, le faʻaaogaina o vailaʻau corticosteroid i fua taua. O le mea lea, o nei mea e fesoasoani i le faateleina o le manaoga o le tino mo le inisalini, ma o le mafuaaga lenei mo le atinaʻeina o se igoa faʻalauiloa pei o le le atoatoa o le tino ma le maʻi faʻasolosolo.

E tusa ai ma le atinaʻeina o le tino, o le hyperglycemic coma i tamaiti o le ketoacidotic hyperglycemic, hyperosmolar hyperglycemone e aunoa ma le ketoacidosis ma lacticacidemia.

O le gasegase o le maʻisukacidotic, o le masani ona faʻalavelaveina o le maʻisuka, e faʻaalia i le tele o le faʻafitauli o le inisalini, lea e tupu pe a le lelei le togafitiga o le inisalini ona o faʻamaʻi, manua, taotoga, faʻalavelave, etc. Toeitiiti tasi le tolu o mataupu o lenei fomu e atiae i tamaiti o se taunuuga o le maʻisuka lē iloa.

O le gasegase oona (ketoacidotic) e amata malie lemu i ni nai aso. I le le lava o le inisalini i le tino, o le a faʻalavelaveina le faʻaaogaina o le kulukose. Ma o lenei mea e mafua ai le hyperglycemia ma glucosuria, lea e fesoasoani i le fausia o le kososis.

Faailoa manino le tolu laasaga faasolosolo o le gasegase o le hyperglycemic: o le ketoacidosis, o le tulaga muamua ma le coma.

O tamaiti mamaʻi ma le ketoacidosis faʻamalosi e maua ai faʻamaoniga o vaivaiga lautele, latou te le mautonu, vave ona paʻu, ma e fia momoe i taimi uma. O nisi o faitioga o tinisitus, latou te lagona le maʻi ma le fiainu pea, ae o lo latou fiaʻai ua matua faʻaitiitia. O nisi taimi o tamaiti faapena e maua ai le tiga o le manava o le tino ma le masani ona fai. Mai ia maʻi, o le manogi o le acetone e lagona i le taimi o se talanoaga. I le faʻavave, e matauina le glucosoria ma le tino o le ketone. I totonu o le toto - hyperglycemia, ketoneemia ma le maualalo o le pH.

I le leai o se togafitiga talafeagai, o le ketoacidosis faʻasolosolo e alu atu i le muaʻi totoga. O le mea lea, o se tamaititi maʻi e amata ona lagona le maʻi i le tele o le fesuisuiai masani. E matua le popole o ia i mea uma o loo siomia ai o ia. Ona oʻo ai lea o le tiga o le manava ma le tiga i totonu o le fatu. O le tamaitiiti foi ua fia inu, e masani lava ona aumea ma tumau pea lona iloa, ae o lona uiga e le o taofia. E mafai ona tali fesili i le monosyllabic ma le paʻu. O le paʻu e mamago, vevela ma malulu i le paʻi. O taʻaloga ma gaogao e aliali i luga o laugutu, o le kesi cyanotic, ma le laulaufaiva e lanu mumu ma se palapala lanu enaena ma pulupulu i autafa o nifo. E faʻavaivaia uma foliga o le tendon, ma o le hyperglycemia e latalata i le 25 mmol / L. O lenei tulaga muamua o le muamua e mafai ona ola i ni nai itula po o ni nai aso. Ae a aunoa ma le faʻatinoina o togafitiga togafitiga, e tupu ai se laasaga o le coma.

O lenei laasaga e faʻaalia i le leiloa o le mafaufau, o le faʻaitiitia o le vevela, faʻamago ma le sosolo o le paʻu, maso o le maso, leo lemu o le tino, ma le leiloloa o mafaufauga. I lenei tulaga, e amata ona manava tele le tamaititi, vave ma le manaia. O loʻo i ai se faʻalanuga e faʻafefeteina ma faʻapuupuu le vevela ma se manogi manogi o le acetone pe faguina apu. O lenei manogi o le ai ai i le potu o se tamaititi maʻi. E le gata i lea, e masani lava ona lagona le faʻaitiitia o le toto, aemaise lava le diastolic, e masani ona fai, ma e mafai ai ona paʻu. I lenei tulaga, i le taimi o le faʻavauvau, o le manava e le mautonu, toeitiiti toe vaʻaia ma e masani lava e le auai i le manava. O suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe e maua ai le hyperglycemia o le lata i le 50 mmol / l, acetonuria ma le glucosuria. O tino o Ketone, creatin, urea e matua faateleina i totonu o le toto, ma o le sodium, i se isi itu, ua faaitiitia. Leukocytosis faʻatasi ai ma se suiga faʻapitoa e le o le faʻaaogaina.

E mafai ona fesoasoani le faʻamaʻi vaʻaia i le faʻaalia o le le lava o le gaioiga o le gaioiga, o le mea lea o le ketonuria ma le glucosuria ua faaitiitia pe taofia atoa.

O le gasegase oona (ketoacidotic) e tusa ai ma le AA. E valu ituaiga muamua o le muaʻi muamua o le Martynov e pei o le manava o le tino, fatu loto, toe ma le encephalopathic.

O le falemaʻi o le tino e faʻaalia i le puleʻaga o mea faʻafuaseʻi o le dyspeptic, tiga o le manava ma le maso o le tino i luma. O nisi taimi o loo fesuiaʻi le lanu o le kofe, o loo i ai se tui i atony, o nei mea uma e pei o le "gaʻo tiga."

O le fomaʻi o le tino e faʻaalia i uiga o le faʻaleagaina o le tino ma le fatu o le fatu i le tino o le cyanosis, tachycardia, o le dyspnea o le manava, o le gasegase o le loto.

O le tulaga muamua o le fomaʻi foliga o loʻo maua i tamaiti o loʻo iai se faʻamautinoaga o le nephropathy o le maʻisuka, lea e faʻaalia e le faʻalavelave faʻafuaseʻi. I nisi o tulaga e le masani ai, e matauina ai le malosi o le ausuria ma le le atoatoa.

O le pepa o le encephalopathic o se tasi lea o le sili ona ogaoga i le hyperglycemic coma (ketoacidotic), o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga e fesoʻotai ma faʻalavelave faʻavavelavave i le mafaufau.

Faʻaoga togafitiga faʻapitoa

I le amataga lava o le togafitiga o le hyperglycemic coma, o se tasi o mea sili ona taua o le togafitiga ma le faʻaaogaina o tui tele o insulin ma faigofie ma le faʻaofiina o le tau talafeagai o le NaCl solution ma le 2.5% sodium bicarbonate solution.

Muamua lava, o se tagata maʻi i se setete o le muaʻi maʻi poʻo le hyperglycemic coma e manaomia vave ona tuʻuina atu i le matagaluega IT (tausiga mamafa).

O mataupu faavae o togafitiga e faavae i luga o ia ituaiga amioga e pei o le taitaia o le faagasologa o le toe totoina o le cell ma isi avanoa, faia o togafitiga faafesootai ma le amataina o le inisalini faigofie, faasaʻoina o faailoga autu o le malo-base state and electrolyte levels, ma le puipuia o le hypoglycemia. Ma i le i ai o faʻamaʻi o vailaau faʻaleagaina ma vailaʻau, e tatau ona faia togafitiga talafeagai, faailoa ma togafitia isi maʻi faʻapitoa lea na fesoasoani i le atinaʻe o le hyperglycemic coma ona faʻasolo ai lea o togafitiga faʻamaʻi.

O metotia tafaʻi o le togafitia o le hyperglycemic coma e mafai ona vaeluaina i ni vaega se lua. Muamua, o le togafitiga o le inisalini, ma le lona lua, o le faʻasolosolo togafitiga. I le avea ai o se tulafono, e tolu ituaiga o togafitiga o inisalini e faʻaaogaina e togafitia ai le hyperglycemic coma. O le uluaʻi faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i le faʻaauau pea o le puleaina i ni nai inumaga o le inisalini. O le auala lona lua o loʻo faʻaalia i se auala e faʻaaogaina masani ai le inisalini i ni vaega laiti. Ma o le lona tolu o tulafono o se metotia lea e faʻaaogaina ai togafitiga taua o lenei vailaʻau faʻataʻitaʻiina e ala i le faʻaaogaina o vaevaega.

I le tulaga muamua, faʻaaogaina masini tuila e faʻaaogaina mo gasegase inisalini. I le taimi nei, o lenei metotia ua aloaia i le lalolagi atoa ma o lona natura e pei ona taua i lalo: faatasi ai ma se aofaiga o le glucose e oo atu i le 33.3 mmol / l, o le togafitiga e amata i le faaauau pea o le puleaina o insulin, lea o lona saoasaoa e 6-10 iunite i le itula, ma i tulaga maualuga mai lenei faailoga - 12-16 iunite i le itula.

Togafitiga o le hyperglycemic coma ua vaevaeina i ni vaega se tolu. I le tulaga muamua, e tatau ona faʻaitiitia le kulūkose i le sefuluono milumole i le lita. Ona latou amata lea ona faʻaleleia le tulaga o le maʻi ma le gafatia e ave a latou lava meaai. Ma o le vaega lona tolu o togafitiga o le hyperglycemic coma o le fesuiaiga o le tagata maʻi i lona ala masani o le olaga.

O le togafitiga o insulin e faia ma le siakiina faifaipea o le tele o le kulukose o le toto i le amataga o togafitiga i itula uma, ona sosoo ai lea ma le lua itula, e faaaoga ai togafitiga talafeagai. Ae afai e le pa'ū ifo le kulūkose i le tolusefulu pasene i totonu o le tolu i le fa itula, ona latou taumafai lea e faʻaleleia le fualaau o loʻo galue muamua, toetoe faalua. I le mauaina o se kulūkose o le sefuluono miliumini i le lita, o le inisalini o le faʻaititia i le lua i le fa iunite i le itula. Ma faatasi ai ma le glycemia o le sefulutasi ma le sefulutolu miliumoni i le lita, o le vailaau oona e faia faʻapitoa mo le fa i le ono iunite i le lua i le fa itula. Mulimuli ane, faatasi ai ma le maualuga o kullukose e sefulu i le sefulu lua miliumita i le lita, e le fautuaina le faaauau o le puleaina o le inisalini ina ia aloese mai le tulai mai o se tulaga o le hypoglycemic.

O togafitiga o le faʻasolosolo faʻasolosolo o coma hyperglycemic ua vaevaeina foi i ni vaega se tolu. I le taimi muamua o togafitiga, maʻi. rr I le itula muamua o le togafitiga, o le tuiina o le jet o le tasi le lita o lenei vailaau faʻataʻitaʻi ua faia, ona tuʻuina atu lea i le afa afa. I le lumanaʻi, pe a faʻaitiitia le faʻaitiitia o faʻamaʻi faʻamaloloina, faaletino. o le fofo o le a folasia atili lemu seia oʻo i le maualuga o le kulukose e oʻo i le ono sefulu miliona miliumita i le lita.

Ma i le i ai o le hypokalemia, latou te amata faasaʻoina e le muamua i le lua itula mai le amataga o togafitiga ma le faʻaogaina o fofo. Mo lenei mea, o le vaifofo o le paluka chloride e faʻatautaia ma le totogia. Ma ia faʻamaonia le faavae o le palapala, o le puleaina o le vaifofo o le elemene i le ituaiga o le NaHC o loʻo faʻatulagaina i le i ai o le acidosis ma le pH i lalo o le fitu. O togafitiga uma e afaina ai e taofiofia e le vevela vevela ma gaioiga i le itula.

I le laasaga lona lua o le togafitiga o le hyperglycemic coma, pe a toe maua e le tagata maʻi le malamalama ina ia taofia ai se mataua mataua i le suka, latou te amataina le puleaina o le 5% glucose solution 200 ml i le itula faatasi ai ma le faaopoopoina o le inisalini (4 iunite). A maeʻa lenei mea, e mafai e le tagata maʻi ona inu le lauti suamalie pe 'ai se fasi suka.

O le vaega mulimuli o lenei togafitiga ua uma ona faia i totonu o se matagaluega faapitoa. I lenei tulaga, o le iniseti o le insulin e tuʻuina atu pe a uma le fa itula poʻo le ono, faatasi ai ma le faʻatulafonoina o le kulukose. A maeʻa tui taitasi o inisalini, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai meaai e aofia ai le 50 g o suka. Ona faalēaogāina lea o le folasia o vaifofo, ma o le tagata maʻi e amata ona 'ai ma le faʻaalia. O le taumafataga Numera 9 ua faatonuina, lea e le aofia ai le faaaogaina o meaʻai gaʻo mo le vaitaimi o le acetonuria o loʻo i ai ma pe a maeʻa ona leiloloa, mo le isi sefulu aso. E le gata i lea, ina ia mafai ona puipuia ni mea pe a uma ona aveese mai le hyperglycemic coma, o le maʻi ua faatonuina se moega e malolo ai aso e fitu.

I nisi tulaga, pe a le o iai ni tui vevela, latou te amataina se metotia e pei o le puleaina o le inisalini i nai tofo. O vailaau galue uma o fualaau faasaina e talitutusa lava ma le auala muamua o le togafitiga, ae na o le pulea o le jet i totonu o itula uma e faaaoga iinei.

Ae o le auala lona tolu o le togafitia o le hyperglycemic coma o loʻo faʻamatalaina e ala i le faʻaofiina o le inisalini i ni mea taua, ae peitai, o aso nei e le masani ona faʻaaogaina. O lona uiga o le faʻaofiina lea o se tasi o le inisalini 40-60 iunite e aunoa ma le taulai atu i le fofo o togafitiga, o lea na masani ona avea ma mafuaʻaga o le lactic acidosis, cerebral edema, o le faʻaitiitia o le glucose, lea na mafua ai ona oti.

O togafiti togafitiga mo le togafitiga o faʻamaʻi eseese o se mea e aʻafia ai ma aʻafia ai le natura e aofia ai le faʻaaogaina o le tele o vailaau faʻamaʻi. Afai o le togafitiga o loʻo i ai se togafitiga o taotoga, mo se faʻataʻitaʻiga, vaevaega o vae, ona faʻatulagaina lea ole taotoga faʻafuaseʻi. Ae ao le i faia le taotoga, e tatau ona aveese le maʻi mai le setete o le taufaasese. Na faʻamaonia uma isi faʻamaʻi na mafua ai le gasegase hyperglycemic e aʻafia i togafitiga faʻapitoa.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻapitoa

O le gasegase oona e faʻaalia i le faʻavaveina o le atinaʻe i luga o le tele o aso. I le taimi lava e tasi, o le faateleina o le kulukose i le toto o le tagata maʻi ua avea ma mafuaaga o le faaputuputuina o mea matautia oona i totonu o le tino, lea e mafua mai le gaosia o gaʻo. I le avea ai o se tulafono, o se tagata gasegase e iai se faʻamaoniga o, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka ua iloa se tulaga e pei o le hyperglycemic coma ma e toetoe lava o taimi uma e pulea ai le tulaga e ala i le faateleina o faʻamaoniga. O le faia o lenei mea, na te vavaeeseina ai meaʻai gaʻofale mai meaʻai, faʻamaonia le faʻaaogaina o le laulau po o le inisalini tui, ma amata ona inuina se tele o le vai.

Ae i nisi tulaga, o le hyperglycemic coma e mafai foi ona mafua mai i isi mafuaaga, mo se faataitaiga, ina ua maua se manuʻa, ona o se maʻi pipisi, inu ava malosi, i le taimi o le maʻitaga pe a maeʻa foi se tulaga faigata. I lenei tulaga, e manaʻomia e le tagata manua se tausiga faʻafuaseʻi ao le i taunuu fomaʻi.

Muamua e tatau ona e mautinoa o lenei tulaga o se tulaga o le hyperglycemic coma, ae le o ni faailoga o se isi togafitiga. Muamua, e tatau ona e iloa i le amataga o le osofaʻiga, pe a maʻi le tagata gasegase, na te faatupuina vaivaiga, lagona o le fiamoe, mafatia o ia i le fiainu, ua le mafai ona 'ai, leai se manaʻoga, faitioga masani o tiga ma tiga i le ulu, ma manava malosi foi. I lenei tulaga, e tatau ona suʻe mai le maʻi pe o loʻo ia inisalini ma, afai o lea, ia fesoasoani i le tagata maʻi ia faʻatonu le fualaau tatau o le fualaau faasaina, ma afai e mafai, tuu atu i le tagata inu e inu se aofaiga tele o le vai. Faʻamau i luga ma le faʻamautinoa le tuʻuina atu o le ea fou, ona valaʻau lea mo se fesoasoani faafomai talafeagai.

I le tulaga o le leiloa o le paʻu, o le faʻaitiitia o le lagona o le paʻu, o le faʻaalia o faailoga muamua o le faoa faamalosi e pei o le liliuina o vae, o le pa'ū o le toto ma se manogi malosi o le acetone mai le maʻi, e faanatinatiina le pulea o le 50-100 iunite o le inisalini ma le tele naua. Afai ua le toe manava le tagata ua afaina pe leai foi le fatu, e amata mai i le tino o le fatu maso o le fatu ma le manava i luga o le fatu ae lei taunuu mai fomai. E taua foi le pulea o le pulupulu ina ia mafai ai ona taofia le maliu o le tagata maʻi.

I mataupu pe a maua le tagata manua i se tulaga le iloa, e masani lava ona i ai ni faigata i le faia o se siakiina ma le tausiga o tausiga faafuasei. I lenei tulaga, muamua lava, e tatau ona suʻe le tagata maʻi ma suʻe mafuaʻaga o le leiloa o le mafaufau. E iai ni faʻamaʻaloga ona o se pa, manuʻa, uiga o le injections, o iai le manogi o le acetone, ua faʻamaonia le palpation pe afai o loʻo i ai ni mata i totonu o se tulaga, ma isi mea. Afai ei ai ni faʻailoga iloga e faʻaalia ai se gaʻo hyperglycemic, e taua le tuʻuina atu o le fesoasoani muamua. I lenei tulaga, e manaʻomia le tuʻuina atu i le tagata maʻi se tulaga faʻataʻitaʻu ma le ulu o le ulu, e puipuia ai le laulaufaiva mai le goto, ma ia maua ai foi avanoa i le ea mo le manava e aunoa ma se totogi.

O isi togafitiga faʻafuaseʻi mo le hyperglycemic coma o le a tuʻuina atu i le falemaʻi. I lenei tulaga, mo le toe totoina, 0.9% NaCl solution e oo atu i le tasi lita, o le vaifofo a Ringer e oo atu i le lita i vitamini B, C ua paʻu le pala, Cocarboxylase, glycosides cardiac e faia foi ma o le okesene togafitiga e faia. Ina ia faʻaitiitia le acidosis, o le 4% o le fofo o le Na bicarbonate o loʻo faʻalauiloaina i le 300 ml i le itula, faʻapea foʻi ma le le faʻaogaina - 20 ml o Panangin poʻo le 10% KCl solution.

Tuua Lau Faamatalaga