Iloiloina le maualuga o le hemoglobin glyc i fafine: o se laulau o masaniga masani ma mafuaʻaga o mea sese

O le hemoglobin glycated, poʻo le HbA1c, o se vaega taua o le toto e pei o masani.

A maeʻa le faʻasalaga, o le kulukose e ulu i le toto e gaoioi ma le hemoglobin masani, e mafua ai le fausia o se tino e le mavavaeeseina - HbA1c.

O lenei mea e ola ai pei o se toto toto. O le mea lea, o le taunuuga o le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le maualuga o mea i le toto i le past 3 months.

O le mataituina pea o lenei faailoga e mafai ai e oe ona fuafua pe o le tagata maʻi ua i ai se soliga i le gaosiga o le gaʻo pe o le maʻisuka, pe o le maʻi e taulimaina le taofiofia o le maʻi, ma pe aoga le togafitiga filifilia.

O le hemoglobin glycated: o se laulau o faʻasologa masani i fafine i tausaga taʻitasi

O le fua o le hemoglobin glycated o se faailoga o le soifua maloloina. O le mea lea, o lona faʻatonuga e matua taua tele mo na gasegase oe na sili atu i le tasi taimi io latou olaga na siitia maualuga ai HbA1c ua iloa.

Ina ia iloa pe o le tagata maʻi o loʻo sesē i le gaioiga o le gaosiga o le gaʻo ma pe faʻafefea ona faigata, e masani ona faʻatuina faʻamaumauga masani e fesoasoani i tagata tomai faapitoa.

Talu ai ona o eseesega o suiga o le hormonal o loʻo tutupu i le tino ma le fafine faʻatasi ma le matua, o fua faatatau o le HbA1c masani mo sui o itupa eseese eseese. Mo faʻamatalaga e uiga i auiliiliga maʻoti e mafai ona mafaufauina e masani ai mo le sili atu ona vaivai i se vaitau, vaai le laulau i lalo.

Le masani o mea o loʻo iai i le HbA1c i le toto o fafine o vaitausaga eseese:

Tina fafineFua faʻatatau
30 tausaga4.9%
40 tausaga5.8%
50 tausaga6.7%
60 tausaga7,6%
70 tausaga8,6%
80 tausaga9,5%
E silia ma le 80 tausaga10,4%

I tulaga e maʻi ai le maʻi mai le maʻisuka mo se taimi umi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatuina se faailoga o le tulafono masani mo ia taʻitoʻatasi, e fuafua i uiga o le tino ma le malosi o le faʻafitauli o le maʻi.

E masani ona maua le hemoglobin glycated i fafine maʻitaga

O le tino o tina faʻamoemoe i le taimi o le maitaga e iai ni suiga ogaoga. O le mea lea, i le taimi lea, o nisi o faailoilo e ono solia, e aofia ai le maualuga o le HbA1c. Afai ua na o le tasi le taimi ua faailoaina ai le solitulafono, aua e te popole. E ono mafai ona faia suiga i lalo o le malosi o mea moni mai fafo, ma i ni nai aso o le a tumau le tulaga.

I se tulaga soifua maloloina i fafine maʻitaga, o le toto HbA1c e le tatau ona sili atu i le 6.5% e tusa ai ma le numera hemoglobin atoa.

Afai o le tina maʻi o loʻo faʻamoemoe e oʻo lava i le taimi o le maitaga, o loʻo taʻu mai ai e tatau ona ia mataituina le mautu o le glycemic index and HbA1c.

O a faailoga e manatu e masani ai mo le maʻisuka?

O numera nei o le a avea ma faailoga o le soifua maloloina mo le maʻisuka. Afai o le tagata maʻi na maua i le maʻisuka mo le taimi muamua, ona avea lea o se taʻiala o le a faʻaaoga e le fomaʻi le laulau o tulafono mo tamaitai i le matua.

E tusa ai ma lea, o le a iloiloina le fuainumera o fuainumera ua faʻatuina mo tagata soifua maloloina.

I lenei tulaga, o le a manaʻomia e le tagata gasegase le mataʻituina o le maualuga o le glycemia ma le maualuga o le HbA1c i le toto ma taumafai e tausia i se tulaga vavalalata tele i numera "soifua maloloina".

Mafuaaga ma tulaga lamatia o le vavaeeseina o taunuuga mai le masani

O le hemoglobin glycated e le o totonu o le tulaga masani. E oo lava i tagata soifua maloloina, o le vavalalata i le tasi itu poʻo le isi e mafai.

Afai na maua le solitulafono i le taimi e tasi, aua e te popole.

E ono mafai ona suia ia faailoilo i lalo o le faatosinaga a se itu mai fafo ma o loʻo faʻatulagaina i se taimi lata mai. Ae o mea faʻavavevave - e masani lava ona iloa le maualalo o fuainumera e mafai ona le itiiti ifo le lamatia nai lo le maualuga o numera.

I lenei tulaga, o le mataʻituina ma le faʻaeteete o le tulaga e manaʻomia, faapea foi ma le faʻaogaina o suʻega faaopoopo.

Tulaga maualuga

O le faateleina i le HbA1c e le o taimi uma e faailoa ai le i ai o le maʻisuka i le maʻi. O le maʻi suka e naʻo le taimi e sili atu ai le 6.5%. Faʻailoga mai i le 6.0% i le 6.5%, latou te talanoa ai i se setete prediabetes.

O tau e itiiti ifo i le 6.5% e mafai ona tupu i le talaaga o:

O nei tulaga e manaʻomia ai le mataʻituina pea e se tagata tomai faapitoa, faʻapitoa foi i le pulea o le tagata lava ia i le fale ma meaʻai.

I le tele o tulaga, o na faiga e lava lea e faʻaleleia ai faʻamaoniga ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Tulaga maualalo

O se faʻaititia o le maualuga, e ui i faʻamanuiaga ua faʻamauina, e matautia foʻi mo le maʻi.

O le faaitiitia i le maualuga o le HbA1c o loo faailoa mai ai le hypoglycemia, o le mafuaʻaga e ono:

O se tulaga maualalo maualalo o le hemoglobin glycini e mafai ona oo atu ai i se lagona faifaipea o vaivaiga, le lava o se lagona o le atoatoa, le mautonu, ma le faalavelaveina o le mafaufau.

HbA1c Suga Suʻega o le Suiga o le toto

O le mauaina o faʻamatalaga faaopoopo e mafai ai e le fomaʻi ona faia se faʻamoemoega faʻamoemoe e uiga i le soifua mālōlōina o le maʻi ma faia ai ni filifiliga saʻo mo lona tino.

I le faia o se faaiuga mulimuli i se tamaitai, e faalagolago le fomai i le taunuuga o se suega lautele o le toto, faapea foi le maualuga o le HbA1c i le toto.

O taunuuga o suʻega e lua, o uiga o se tino maloloina, e mafai ona maua i le laulau i lalo:

TausagaHba1cSuga
30 tausaga4,9%5.2 mmol / l
40 tausaga5,8%6.7 mmol / l
50 tausaga6,7%8.1 mmol / l
60 tausaga7,6%9.6 mmol / l
70 tausaga8,6%11.0 mmol / L
80 tausaga9,5%12.5 mmol / L
90 tausaga ma sili atu10,4%13.9 mmol / L

I le avea ai o se tulafono, o le suʻeina o le toto mo le suka o le amataga muamua lava lea o le faʻataʻitaʻiga. Maua atili faʻamatalaga e uiga i le natura ma uiga o mea faʻafeeseeseaiga e mafai ai se suʻega toto mo le hemoglobin glyc.

Talu ai i lenei tulaga e maua ai se faailo e mafai ona maua ai faʻamatalaga atoatoa e uiga i le maualuga o le glucose concentric in the blood over the past 3 months, o se faaiuga atoatoa e mafai ona faia i le na o le faatusatusaina o taunuuga.

Vitio faʻatalanoa

E tusa ai ma masani o le hemoglobin glyc i fafine i le vitio:

Afai o le tagata maʻi na maua i le maʻisuka, o lona uiga o suʻesuʻega masani mo le hemoglobin glycated e matua taua lava. O le taunuuga e mafai ai ona tatou malamalama pe pulea e se fafine le puipuia o le maʻi, ma pe o le togafitiga na filifilia e le fomai sa aoga.

O le mea lea, 'aua nei e faʻagaloina le auala o lenei ituaiga suʻesuʻega. I mataupu na maua ai le maualuga o le suka i le tasi taimi, o se suʻesuʻega o le HbA1c e tatau ona faia ina ia faʻamaonia ai poʻo le faafitia le iai o le maʻisuka poʻo le faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga