Tetoacidosis o le maʻisuka

I lenei tusiga o le ae aʻoaʻo ai:

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi faʻasolosolo faʻaleagaina lea e mafua mai le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate ma le atiaʻe o le hyperglycemia (toto maualuga), ona o le inisalini (le maitauina o sela i le hormone - inisalini). O le faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka o le ketoacidosis ma, o se taunuuga, ketoacidotic coma.

Ketoacidosis o se faʻalavelave faʻalavelave lea e faʻaalia ai o ia o le hyperglycemia, ketoneemia (o le i ai o vailaʻau ketone i le toto) ma le acidosis metabolic (o le faʻavaeina o gaioiga o gaioiga i le taimi o le metabolism). I le maʻisuka ituaiga 2, e seasea.

O se tasi o mafuaʻaga autū o le ketoacidosis o le maʻisuka o se tulaga le atoatoa o le inisalini, lea e ono mafua mai i tulaga nei:

  • Maʻi faʻamaʻi (pyelonephritis, muaal sinusitis, sinusitis, sinusitis, maningitis, pneumonia).
  • Maʻi gasegase (fasipolo, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, infarction myocardial, pancreatitis, maʻi oona i le gasologa o le tino, le toe faʻalavelaveina, faʻalavelave o le intestinal).
  • O le pancreas e le maua ai le aofaiga tonu o le inisalini, ae galo le gasegase e tui inisalini.
  • O le fua ole inisalini (faʻamalositino, meaʻai) ua faʻalauteleina, ma o le tagata gasegase e le ulufale i totonu i le aofaiga talafeagai.
  • Le faʻamaloloina o le inisalini ile tagata maʻi suka.
  • I tagata gasegase e maua ai le inisalini, faatasi ai ma le atinaʻeina o le vavalalata poʻo le suia o le kusiva lea e maua ai le inisalini, e mafai foi ona tupu le ketoacidosis o le maʻisuka.
  • Le atoatoa (le saʻo) le siakiina o le toto toto.
  • Manuaga, gaioiga.
  • Toto
  • Iatrogenic mafua ai (sese a le fomaʻi aoga pe a faatonuina ia tui ole inisalini).

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le faʻaalia o le ketoacidosis o le maʻisuka:

  • matua
  • tamaʻitaʻi fafine (o le lamatiaga o le faʻaaliga e maualuga atu nai lo alii),
  • faʻamaʻi pipisi
  • muamua na maua le maʻisuka malosi.

Ketoacidosis i le maʻisuka ituaiga 2 e le ese mai le ketoacidosis i le maʻisuka ituaiga 1, aua o se taunuuga o ituaiga uma o le maʻisuka. O le faʻaaliga o le ketoacidosis o le maʻisuka, faʻalagolago i le mafuaʻaga, e mafai ona ave se taimi mai le tasi aso i le tele o vaiaso.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi ketoacidosis o le maʻisuka e aofia ai:

  • polyuria (faʻaopoopoga o gaioiga),
  • polydipsia (fiainu),
  • toesea mamafa
  • pseudoperitonitis - e le o iai le tiga i totonu o le manava, e foliga tutusa ma peritonitis, ae e tulaʻi mai i le faaputuputuina o fualaau oona,
  • faʻamaʻi
  • vaivaiga
  • faʻaleagaina
  • ulu matua
  • moe
  • vili
  • manava manava
  • manogi manogi o le acetone mai le gutu,
  • musele maso
  • le maaleale o le mafaufau - o se tulaga maualuga o le ketoacidosis o le maʻisuka.

I le i ai o faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

I luga ole suʻega, e mafai e le fomaʻi ona faʻaalia faailoga nei:

  • faaitiitia le paʻu o le paʻu ma le tele o mata,
  • faʻalauteleina le fatu ma le faʻalavelave o le fatu,
  • manatu faʻapitoa
  • mafaufau le lelei.

Faailoga o le ketocidosis e ono mafai foi ona: o le le lava o le mafaufau ma le le mautonu o le tino (e tusa ai ma le ituaiga Kussmaul).

O le vaega autu o le ketoacidosis o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 1. E faʻavae i luga o le le lava o le insulin pe a faʻapipiʻiina ma le faʻateleina faasee o hormones contra-hormonal (cortisol, glucagon, catecholamines). O le iʻuga, o loʻo i ai le faʻaopoopoga o le kulūkose i le ate, o lona niniʻi i le toto ma le leai o le inisalini mo lona faʻaaogaina. O lenei mea uma e taʻitaʻia ai le hyperglycemia, glucosuria (glucose i le urine) ma le ketoneemia.

O meaai maualalo ole gaʻo gaosi e aofia ai:

  • Faatapulaa le faʻaaogaina o gaʻo i le 10-12 XE (iunite falaoa) i le aso. 1 XE e tutusa ma le 10-12 g o suka.
  • Vagana ai meaʻai gaʻo (gaʻo, suamalie, sukalati, fua).
  • A maua le inisalini ona o le togafitiga o le ketoacidosis, o le fuaina ma le faasaʻoina o le taumafa o meaʻai gaʻo ina ia le tupu le tulaga faʻafeagai pe a oʻo ina maualalo le kulukose (hypoglycemia).
  • I le faaopoopo atu i meaʻai paleni, e taua tele le faʻaititia o le gaʻo. E tatau ona faʻaaoga se aofaiga tele o le vai.

Togafitiga o le ketoacidosis i le maʻisuka e aofia ai mea nei:

  1. Rehydration.
  2. Faʻasaʻoina o le hyperglycemia.
  3. Inisalini togafitiga.
  4. Faʻasaʻoina o maʻi eletise.
  5. Togafitiga o faʻamaʻi na mafua ai le ketoacidosis (faʻamaʻi, manua).
  6. Mataituina o le kulukose o le toto ma se taimi e tasi le 1 minute 1.5-2 itula ma, pe a tatau ai, o lona faasaʻoga.
  7. Puleaina o le diuresis (ia aloese mai le taofia o le urinary), pe afai e tatau ai, faʻatalanoaga.
  8. Mataʻituina le ECG i le taimi atoa o le nofo i le falemaʻi.
  9. Fua o le toto maualuga ma le fatu o le itiiti ifo i le 2 taimi i le aso.

O le toe faʻamaʻiina o loʻo faia ile falemaʻi, ma e aofia ai le faʻaofiina o se fofo o le isotonic pe a ma le 15-20 ml i le itula e aunoa ma le mafaufau. I le tutusa ma le toe faʻaleleia, o loʻo faʻapipiʻiina le inisalini. I le taimi nei, o le manatu o le puleaina o le gasegase o inumaga laiti o le inisalini e faia i le ultra-puupuu ma le puupuu.

Afai o faamai pipisi o le mafuaʻaga tonu lea o le faamaʻi o le maʻisuka, ua faatonuina le antibiotic. E masani lava, o le tagata maʻi e maua i le fiva e le iloa le amataga (vevela o le tino 37 ma luga aʻe o tikeri), i lenei tulaga, e tusa ai ma tulafono fou mo le togafitiga o le ketoacidosis, o vailaau faʻasaina ua faʻamaonia foi, talu ai e le mafai ona vave faʻatūina le taulaʻi i lenei tulaga ona o le maʻi maʻi i taimi suʻesuʻe ma suʻesuʻega o le mafuaʻaga.

O nei fuataga uma ua fuafuaina ina ia faʻamalolo vave ai le ketoacidosis, o loʻo faia i lalo o le taʻitaʻiga a endocrinologists, diabetologists poʻo togafitiga, o le mea lea e taua ai le faʻafesoʻotaʻi tagata tomai pe a iai muamua faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka.

Puipuiga

Ketoacidosis i le maʻisuka malosi o se tulaga lamatia, lamatia mo le ola o tagata. Ina ia aloese mai lenei tulaga, o loʻo i ai se filifiliga tutoatasi o le maualuga o le suka i le toto e ala i le sili atu ona taugofie ma faigofie: o le toto o le kulukose o le tagata lava ia i le fale poo se suʻega o le toto i mea tau suʻesuʻe.

I le maualuga o fuainumera o le glycemia e le faʻaitiitia i le masani masani o inisalini, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave le fomaʻi i le vave e mafai ai. I le fale, ina ia faʻaitiitia vave le tuputupu aʻe o le ketoacidosis ma le toe faʻaleleia, e tatau ona e faʻatupulaia le tele o le suavai e faʻaaoga i le 4.5-5 lita i le aso.

O le a le eseesega i le va o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le acetone i le urine

I atunuu e tautatala i le gagana Rusia, e masani ona faʻaaoga tagata i le mafaufau o le acetone i le urine e matautia, aemaise lava mo tamaiti. O le mea moni, o le acetone o se mea eleelea e faʻaaoga e faʻafefe ai le eletise i mamago mamago. E leai se tasi i lo latou mafaufau sao e manao e ave i totonu. Ae peitai, o le acetone o se tasi o ituaiga o tino o le ketone e mafai ona maua i le tino o le tagata. O lo latou gauai i le toto ma le urine e faateleina pe afai o faleoloa o gaʻo (glycogen) ua paʻu ma ua fesuiaʻi le tino i meaʻai ma ona gaʻo. E masani lava ona tupu i tamaiti laiti-tino e malolosi faaletino, faapea foi ma tagata maʻisuka oe mulimuli i se taumafataga maualalo o le gaʻo.

O le acetone i le urine e le afaina sei vagana ua leai se vai. Afai o ni suʻega mo ketones o loʻo faʻaalia ai le i ai o le acetone i le urine, e le o se faʻamatalaga mo le faalēaogāina o se meaʻai maualalo-carbohydrate i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka. O se tagata matua poʻo se maʻisuka tamaititi e tatau ona faaauau pea ona mulimuli i se meaʻai ma ia faʻaeteete e inu le tele o vai. Aua e te natia le inisalini ma suauu mamao. O le faʻafeiloaʻi i se meaʻai maualalo-carbohydrate e mafai ai e le toatele o le maʻisuka ona puleaina a latou maʻi e aunoa ma le inisalini. E sefulu, peitaʻi, e leai ni faʻamaoniga e mafai ona tuʻuina atu e uiga i lenei mea. Masalo, i le aluga o taimi, e tatau lava ona e tosina le inisalini i ni atopaʻu laiti. O le acetone i le urini e le afaina ai fatugaʻo po o isi gaʻo i totonu, pe afai e masani ona maua le suka toto ma o le maʻisuka e leai se vaivaiga vaivai. Ae afai e te misia le oso aʻe o le suka ma e le lofituina i inisiua o le inisalini, e mafai ona taʻitaʻia ai le ketoacidosis, lea e sili ona matautia. O fesili nei ma tali e uiga i le acetone i le urine.

O le acetone i le urine o se mea masani e tupu mai ma se tino maualalo-carbohydrate. E le afaina lenei mea pe afai o le suka toto e masani lava. Ua fia sefulu afe afe o le maʻisuka i le lalolagi atoa e puleaina o latou maʻi ma se taumafataga maualalo o le gaʻo. O vailaau faʻapitoa e tuʻu ai i le uili, e le o le manaʻo e leiloa le au faipisinisi ma tupe maua. E leʻi i ai lava ni lipoti e mafai ona afaina ai soʻo se tagata i le gaioiga. Afai na tupu faafuaseʻi lenei mea, ona vave amata lea ona feʻei mai o tatou fili i itu uma.

O le ketoacidosis o le maʻisuka e tatau ona togafitia ma togafitiga pe afai o le tagata maʻi ei ai le suka toto mai le 13 mmol / L poʻo le maualuga. E ui o le suka e masani ma soifua maloloina, e te le manaʻomia se mea faapitoa. Faʻaauau pea i se fualaʻau maumaututu-maulalo pe afai e te manaʻo e aloese mai faʻafitauli o le maʻisuka.

Aua e te suʻeina le toto pe faʻanofo i soo se mea i fasi pepa faʻataʻitaʻi mo ketones (acetone). Aua e te tausia nei suʻega i le fale - o le ae nofo filemu. Nai lo lena, fua tele le suka i le toto i le mita o le kulukose toto - i le taeao i luga o se manava gaogao, ma 1-2 itula pe a uma se taumafataga. Fai taga vave pe a oʻo i luga le suka. Suga 6.5-7 i le maeʻa ai o le taumafa ua leaga. O suiga i meaʻai po o inisalini e manaʻomia, e tusa lava pe fai mai lau endocrinologist o ni faʻamatalaga sili ia. E le gata i lea, e tatau ona e gaoioi pe afai o le suka i le maʻisuka pe'ā uma ona 'ai e sili atu nai lo le 7.

O togafitiga masani mo le maʻisuka i tamaiti e mafua mai ai le toto toto, tolopo atinae, ma mataupu o le hypoglycemia e mafai foi. O faʻalavelave faʻalavelave masani e foliga mai mulimuli ane - i le 15-30 tausaga. O le tagata gasegase ma ona matua o le a feagai ma nei faafitauli, ae le o le endocrinologist o loʻo faʻatuina se mea leaga e sili atu ona mamafa i luga o vailaʻau. E mafai ona e malilie i le fomaʻi mo ituaiga, faʻaauau ona fafagaina le tamaititi i meaʻai maualalo-carbohydrate. Aua nei faatagaina le maʻisuka e alu i le falemaʻi, pe a le o le meaai e le talafeagai mo ia. Afai e mafai, ia togafitia e se endocrinologist o ia na te talia se taumafataga maualalo-carbohydrate.

E lelei mo le maʻisuka, e pei o isi tagata uma, e atiina ae le masani o le inu tele o vai. Inu suavai ma teasal teas i le 30 ml i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso. E mafai ona e alu e moe pe a uma ona e inu i le masani masani. E masani ona e alu i le faletaele, atonu i le po. Ae o fatugaʻo o le a faʻapitoa i latou uma o latou olaga. Faʻamanatu e tamaitai o le faateleina o le faʻaaogaina o le suavai i totonu o le masina e faʻaleleia ai foliga vaaia o le paʻu. Faitau le auala e togafitia ai le malulu, vulu, ma le manava i tagata e maua i le maʻisuka. O faamai pipisi e le o ni tulaga masani e manaomia ai ni gaoioiga faapitoa e puipuia ai le ketoacidosis i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le a le matautia o le ketoacidosis o le maʻisuka

Afai o le maualuga o le toto e tulai mai i sina mea itiiti, ona amata loa lea ona iloa e le tagata vaivaiga ma e mafai ona paʻu i totonu o se paʻu. O le mea lenei e tupu i le ketoacidosis o le maʻisuka. O lenei tulaga e manaʻomia ai togafitiga faanatinati vave, aua e masani ona oʻo atu ai i le oti.

Afai ua maua se tagata i le ketoacidosis o le maʻisuka, o lona uiga o lona uiga:

  • toto maualuga o le kulukose (> 13.9 mmol / l),
  • o le faʻatupulaia o tino o le ketone i le toto ua faʻalauteleina (> 5 mmol / l),
  • o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le i ai o ketones i le urine,
  • acidosis na tupu i totonu o le tino, o lona uiga o le paleni o le acid-base ua suia agai i le faateleina o le eletise (pH o le toto maualalo.) Afai o le maʻisuka ua lelei ona aoaoina, ona leai lea o le tulaga o le ketoacidosis i le leai o se mea.

Mafuaʻaga o Ketoacidosis

O le Ketoacidosis i le maʻisuka e amataina i le le lava o le insulin i le tino. O lenei faaletonu e mafai ona "atoatoa" i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le "aiga" i le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻatupulaia le tulaga lamatia o le atiaʻe o le ketoacidosis o le maʻisuka:

  • faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka, aemaise lava gaioiga ogaoga ma faʻamaʻi pipisi,
  • Togafitiga
  • manuʻa
  • o le faʻaaogaina o fualaau oona e faʻasaga i le insulin (glucocorticoids, diuretics, hormones sex),
  • o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le lagona o gaʻo i le gaioiga o le inisalini (antipsychotics ma isi vaega o vailaʻau),
  • maʻitaga (maʻitaga maʻitaga)
  • le faʻaaogaina o le insulin i le umi o le maʻisuka ituaiga 2,
  • pancreatectomy (taotoga i le pancreas) i tagata e leʻi maua muamua le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o le ketoacidosis o le amioga le talafeagai o le maʻi maʻi suka:

  • lafoaʻi inisalini injections po o latou le faʻatagaina le aveeseina (o le tagata maʻi o loʻo "aveʻesea" foi e ala i isi auala o togafitiga o maʻisuka),
  • toesea o le siakiina o le suka o le toto i se glucometer,
  • o le tagata maʻi e le iloa pe iloa, ae le mulimuli i tulafono mo le faatonutonuina o le tui o le inisalini, e faalagolago i le kulūkose i lona toto,
  • sa i ai le faateleina o le manaoga mo le inisalini ona o se faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻaopopoina o le tele o meaʻai gaʻo, ae e leʻi totogiina
  • injected expired insulin or which was stored in incorrect,
  • faiga e le talafeagai ai le inisalini,
  • o le tui tui o le inisalini e le atoatoa, ae o le tagata gasegase e le pulea,
  • O le tui o le inisalini e le atoatoa.

O se vaega faapitoa o tagata gasegase e masani ona maua i le ketoacidosis o le maʻisuka oi latou ia e misia le inisalini o le insulin aua o loʻo latou taumafai e pule i le ola. O le tele o taimi nei o tamaitai talavou e iai le maʻisuka ituaiga 1. E i ai o latou faʻafitauli ogaoga o le mafaufau pe faaletonu foi mafaufau.

O le mafuaaga o le ketoacidosis o le maʻisuka e masani lava o faʻasologa faafomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka ituaiga 1 e leʻi maua i le maʻisuka e leʻi maua i le taimi. Pe o le inisalini na tuai ona tuai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, e ui lava o loʻo i ai faailoilo faʻamaonia mo togafitiga insulin.

Faailoga o le ketoacidosis i le maʻisuka

O le maʻetuka ketoacidosis e atiina ae, e masani lava i totonu o nai aso. O nisi taimi - i lalo ifo o le 1 le aso. Muamua, o faailoga o le maualuga o le suka i le toto ona o le le lava o le inisalini:

  • matuai galala
  • faʻaoga faifaipea,
  • paʻu mago ma mucous membranes,
  • leiloa le mamafa o le mamafa
  • vaivaiga.

Ona tuʻufaʻatasia ai lea oi latou ma faʻamaoniga o le kososis (galue malosi o tino o le ketone) ma le acidosis:

  • taʻavale
  • vili
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • ese le manava manava - e manaia ma loloto (e manava Kussmaul).

Faailoga o le atuatuvale o le tino tutotonu o le tino:

  • tiga o le ulu
  • faʻaleagaina
  • tolopoina
  • faʻafefe
  • moe
  • muamua ma le ketoacidotic coma.

O tino o le ketone e faʻaleagaina ai le gastrointestinal tract. E le gata i lea, o ona sela e faʻamalolo, ma ona o le maʻisuka malosi, o le maualuga o le pāma i le tino ua faʻaitiitia. O nei mea uma e mafua ai nisi faʻamaoniga o le ketoacidosis o le maʻisuka, lea e foliga mai o faʻafitauli tau taotoga ma le gastrointestinal tract. O le lisi lenei o latou:

  • tiga o le manava
  • o le paʻu o le manava e faʻalavelave ma tiga pe a paʻu,
  • ua faʻaitiitia le peristalsis.

E manino lava, o faailoga na matou lisiina o ni faʻamatalaga mo falemaʻi faʻafuaseʻi. Ae afai latou te galo e fua le suka o le toto o le tagata maʻi ma siaki le urine mo tino o le ketone e faʻaaoga ai se siaki, ona ono sese ai lea i falemai i totonu o le falemaʻi poʻo le taotoga. E masani ona tupu lenei mea.

Faʻamatalaga o le ketoacidosis o le maʻisuka

I le laasaga muamua poʻo le faʻatagaina o le matagaluega, o suʻega vave toto mo le suka ma le urine mo tino o le ketone e faia. Afai e le ulu atu le urine o le maʻi i le vevela, e mafai ona faʻaaoga le kulimi toto e fuafua ai le kososis. I lenei tulaga, o se mataua o le siama o loʻo tuʻuina i luga o se fasi siaki e fuafua ai ketones i le urine.

E manaʻomia le faʻatulagaina o le tikeri o le ketoacidosis i se tagata maʻi ma saili pe o le a le faʻalavelave o le maʻisuka o le ketoacidosis poʻo le maʻi o le hyperosmolar? Le laulau e fesoasoani ai.

Tulaga faʻamaonia mo le ketoacidosis o le maʻisuka ma le maʻi o le hyperosmolar

FaailogaTetoacidosis o le maʻisukaO le maʻi o le Hyperosmolar
mamatalafeagaimamafa
Glucose i le plasma toto, mmol / l> 13> 13> 1330-55
pate7,25-7,307,0-7,247,3
Serum Bicarbonate, meq / L15-1810-1515
Urinary ketone body++++++E le mafai ona iloa pe itiiti
Vailaʻau o le kiona++++++Tulaga masani pe maualuga maualuga
Eseesega faʻavaomalo **> 10> 12> 12e manaʻomia e le tagata gasegase vave ona faʻaaogaina se vailaʻau 0.9% o le masini NaCl i le fua faatatau e tusa ma le 1 lita i le itula, ma faʻaaogaina i le intramuscularly 20 IU o le inisalini puupuu.

Afai o le tagata maʻi e iai se laasaga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o le mafaufau e teuina, e leai se faʻalavelave matuia, ona mafai lea ona faia i le finocrinological or therapeutic department. Ioe, pe a iloa e le aufaigaluega a nei matagaluega mea e manaʻomia ona faia.

O le maʻisukacidosis inisalini togafitiga

O le Ketoacidosis sui o le insulin togafitiga e na o le pau lava lea o le togafitiga e mafai ona faalavelaveina ai le tino o gaioiga e mafua ai le atinaʻeina o lenei faigata o le maʻisuka. O le sini o le inisalini togafitiga o le siitia lea o le maualuga o le insulin i le 50-100 mcU / ml.

Mo lenei, faʻaauauina pea le inisalini "puupuu" 4-10 iunite i le itula, e tusa ma le 6 iunite i le itula. O nei suʻega mo le togafitiga o le inisalini e taua o le "fua maualalo". Latou te taofia lelei le malepe o gaʻo ma le gaosia o tino o le ketone, faʻalavelaveina le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto i le ate, ma fai saofaga i le faʻasologa o le glycogen.

O lea la, o fesoʻotaʻiga autu o le faʻaauau o le atinaʻeina o le ketoacidosis o le maʻisuka ua faʻaumatia. I le taimi lava e tasi, o le inisalini o togafitiga i le "low-dose" o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o faʻafitauli ma e mafai ai ona sili atu le pulea o le suka i le toto nai lo le tulafono "maualuga-dose".

I totonu o se falemaʻi, o se tagata gasegase o le maʻetukacidosis o le maʻisuka e maua le inisalini i le tulaga o le faʻaauau pea o le afaina. Muamua, o le inisalini pupuu e faia i le vavave bolus (lemu) i se fua faatatau "loading" o le 0.15 PIECES / kg, i le averesi o le 10-12 PIECES. A maeʻa lenei mea, e fesoʻotaʻi le tagata gasegase i se suʻega ina ia maua ai le inisalini e ala i le faʻaauau ona afaina i se fua faatatau o le 5-8 iunite i le itula, poʻo le 0.1 iunite / itula / kg.

I luga o le palasitisi, e mafai ona maua ai le initaneti o le inisalini. Ina ia puipuia, e fautuaina e faaopoopo le albumin serum tagata i le fofo. Faatonuga mo le sauniaina o le faʻafefiloi o le faʻafefiloi: faaopoopo le 50 ml o le 20% albumin poʻo le 1 ml o le toto o le tagata maʻi i le 50 iunite o le "inisiua" insulin, ona aumai lea o le aofaiga i le 50ml e faʻaaoga ai le 0.9% saline NaCl.

Faʻalavelave inisalini faʻamalosi i totonu o le falemaʻi i le leai o se faʻailoga

I le taimi nei ua matou faamatalaina se isi filifiliga mo togafitiga o le insulin, i le tulaga e leai se faʻailoga. O le inisalini pupuu e mafai ona faʻatinoina i le itula e faʻamalosi e bolus, faʻagesegese, ma se tui, i totonu o le pulu o le faʻaogaina o le tino.

E tatau ona faatumuina se tui talafeagai ole inisalini (mo se faʻataʻitaʻiga, 6 iunite) i totonu o le tui 2 ml, ona faʻaopopo lea i le 2 ml i le 0.9% Naʻo le masima. Ona o lenei mea, o le maualuga o le paluga i le suauu ua faateleina, ma ua mafai ona tui malosi le inisalini, i totonu o le 2-3 minute. O le gaioiga o le inisalini "puupuu" e faʻaitiitia ai le toto suka e oʻo ile 1 itula. o le mea lea, o le taimi o le pulega o le 1 taimi i le itula e mafai ona manatu lelei.

O nisi tusitala e fautuaina ae le o se auala e faaaoga ai le inisalini "puupuu" i le intramuscularly i le 6 iunite i le itula. Peitai e leai se faʻamaoniga e faʻapea o se taumafaiga lelei e le sili atu le leaga nai lo le pule faʻafefe. O le ketoacidosis o le maʻisuka e masani lava ona o mai faatasi ma le taofiofia o le toto, lea e faʻalavelaveina ai le inisalini, faʻatautaia i le intramuscularly, ma sili atu foi i se mea faʻaletonu.

O se tootoo pupuu e faʻapipiʻiina i le tui o le insulin. E tele lava ina le mafai ona tuʻuina atu ia te ia se tui tui. E le o le taʻua o le mea moni o loʻo tele atu faʻafitauli mo le tagata maʻi ma le fomaʻi. O le mea lea, mo togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o le puleaina o le inisalini e fautuaina.

O le insulin e tatau ona faʻatonuina i se auala faʻapitoa pe na o le faʻaogaina o le maʻi ketoacidosis, pe afai o le tagata maʻi e le oi se tulaga ogaoga ma e le manaʻomia ona nofo i le potu maʻi tigaina ma le maʻi tigaina.

Faʻafouina o le inisalini

O le fua o le inisalini "puupuu" e fetuunai e fuafua i le taua o le toto toto, lea e tatau ona fua i itula uma. Afai i le 2-3 itula muamua o le maualuga o le kulukose i le toto e le faʻaitiitia ma o le fua o le saturation o le tino i le vai e lava, ona mafai lea ona faaluaina le inumaga o le inisalini.

I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka i le toto e le mafai ona faaitiitia vave nai lo le 5.5 mmol / l i le itula. A leai, e mafai e le tagata maʻi ona aʻafia i le cerebral edema. Mo lenei mafuaʻaga, afai o le fua o le faʻaitiitia o le suka toto ua oʻo mai i lalo ifo i le 5 mmol / l i le itula, ona vaeluaina ai lea o le inumaga o le inisalini. Ma afai e sili atu i le 5 mmol / l i le itula, o le isi inisalini e tuiina e masani ona faʻalo, aʻo faaauau pea ona pulea le suka.

Afai, i lalo o le aafiaga o le togafitiga o le inisalini, o le toto toto e faaitiitia lemu atu nai lo le 3-4 mmol / l i le itula, e mafai ona taʻu mai ai o loʻo maʻi pea le maʻi ma ua faʻavaivaia le gaioiga. I lenei tulaga, e tatau ona toe iloilo le voluma o le felafolafoaʻi toto ma faia se auiliiliga o le maualuga o le creatinine i totonu o le toto.

I le aso muamua i le falemai, e fautuaina le faʻaitiitia o le toto toto i le sili atu ma le 13 mmol / L. A ausia lenei tulaga, e 5-10% glucose ua faʻaaogaina. Mo 20 g uma o le kulukose, e 3-4 inisiua inisalini pupuʻu e tui malosi i totonu o le pulu. 200 ml o le 10% poʻo le 400 ml o le 5% fofo e aofia ai le 20 kalama o le kulukose.

Glucose e na o le pau lava le mea e mafai ai e le tagata gasegase ona le mafai ona ia 'ai na o ia, ma o le inisalini pau ua toetoe lava a faʻaumatia. Glucose administration e le o se togafitiga mo le ketoacidosis o le maʻisuka mo le tasi. Ua faia e puipuia ai le hypoglycemia, faapea foi ma le tausia o le osmolarity (o le masani masani o vai i le tino).

Maʻetuka ketoacidosis - o le a lea?

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave matautia o le maʻisuka, lea e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi suka poʻo le oti foi. E tupu pe a le mafai e le tino ona faʻaaoga le suka (glucose) e avea o se punaoa malosi, aua o le tino e le maua pe ua le lava le insulin. Nai lo le kulukose, e amata ona faʻaaoga le gaʻo e le tino e avea o se punavai o le toe faʻafouina o le malosi.

A gaʻo le gaʻo, o le otaota e taʻua o le ketone e amata ona faʻaputuina i totonu o le tino ma faʻapona ai. Ketones i ni aofaiga tele e afaina i le tino.

Le tele o togafitiga faafomaʻi ma togafitiga mo le maʻi ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia.

O faʻamaoniga o le ketoacidosis o le maʻisuka na faʻamatala muamua i le 1886. A o le i faia le inisalini i le 20s. o le seneturi mulimuli, o le ketoacidosis toetoe lava o le lalolagi atoa na taʻitaʻia ai i le oti. I le taimi nei, o le olaga faaletino e itiiti ifo i le 1% ona o le tofiaina o le togafitiga talafeagai ma talafeagai.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e matua aʻafia lava i lenei faʻamaʻi, aemaise lava tamaiti ma tamaiti talavou e le lelei le totogi o le maʻisuka. O le Ketoacidosis e seasea maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O tamaiti e maua i le maʻisuka e faʻapitoa lava i le ketoacidosis.

Togafitiga o le ketoacidosis masani ona tupu i se falemai, i se falemai. Ae e mafai ona e aloese mai le falemaʻi pe afai e te iloa ona lapataiga, ma siaki lau urine ma le toto mo ketones i se taimi masani.

Afai e le faʻamalolo le ketoacidosis i le taimi, o le ketoacidotic coma e mafai ona tupu.

Mafuaʻaga o le ketoacidosis

O mafuaaga nei o le fatuina o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona iloagofie:

1) Faatasi ai ma le uluai siakiina o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o le ketoacidosis e ono tupu ona o le mea moni e le mafai ona maua mai le inisalini o le peta pancreatic beta, ma faateleina ai le toto toto ma le fatuina o le inisalini i le tino.

2) Afai e faʻasolo mai le inisalini o le inisalini, e mafai ona tupu mai le ketoacidosis ona o le togafitiga ole inisalini le talafeagai (faʻapitoa ona fai ile inisalini) poʻo le solia o le togafitiga (pe a oso le injections, faʻaaoga le insulin).

Ae masani lava, o le mafuaʻaga o le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻateleina tele o le manaʻomia mo le inisalini i tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka:

  • faʻamaʻi pipisi poʻo vailaʻau faʻamaʻi (faʻamaʻi, tonsillitis, vailaau faʻamaʻi pipisi o le tino, vailaʻau, pneumonia, ma isi),
  • isi maʻi o le endocrin i le tino (thyrotoxicosis syndrome, syndrome o Theenko-Cushing, acromegaly, etc.),
  • faʻaleagaina o le myocardial, paʻu,
  • maʻitaga
  • tulaga faigata, aemaise lava i talavou.

E faʻafefea ona fesuiaiga i pulega faʻapitoa o le inisalini

E le tatau ona tolopoina le togafitiga o le insulin. A faʻaleleia le tulaga o le maʻi, faʻamamaina le toto, totoina le suka i le maualuga e le sili atu i le 11-12 mmol / L ma le pH> 7.3 - e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi ile pulega ole inisalini. Amata i se fuataga o le 10-14 iunite i le 4 itula. E fetuunai e tusa ai ma taunuuga o le puleaina o le suka i le toto.

O le puleaina o le inisalini "puupuu" e faʻaauau pea mo le isi 1-2 itula i le maea ai o le inisiua muamua, ina ia leai se faʻalavelave i le gaioiga o le inisalini. Ua i ai i luga o le aso muamua o tui tui, e mafai ona faʻaaogaina le inisalini e faʻalautele le taimi e tasi. O lona fua muamua o le 10-12 iunite 2 taimi i le aso. O le auala e faasaʻoina ai o loʻo faʻamatalaina i le tusiga "Faʻasologa o Faʻatauga ma Faʻatauga mo le Initaneti Pulega".

Rehydration i le ketoacidosis o le maʻisuka - faʻamaina o le faʻamalolo

E tatau ona taumafai e faia se sili atu i le afa o le vai vaivai i le tino o le tagata maʻi ua leva ona i ai i le aso muamua o togafitiga. O lenei mea o le a fesoasoani i le maualalo o le toto toto, aua o le toto toe toto o le a toe faʻaleleia, ma o le tino o le a mafai ona aveesea le glucose sili i le urine.

Afai ole masani ile sodium i le toto ole masani (= 150 meq / l), ona faʻaaoga lea o se vaifofo faʻatasi ma le concentration NaCl 0.45%. O le fua faatatau o lona pulega e 1 le lita i le 1 itula, 500 ml taʻitasi i le 2 ma le 3 itula, i le 250-500 ml / itula.

E masani ona faʻaaogaina le fua o le suavai faʻaofuofu: 2 lita i le 4 itula muamua, o le isi 2 lita i le 8 itula e sosoo ai, ona 1 lita mo le 8 itula uma. O lenei filifiliga e vave faʻafoisia ai le maualuga o le bicarbonate ma faʻaitiitia le eseesega faʻavae. Ole maualuga o le sodium ma le chlorine i le plasma toto e faʻaitiitia.

I soʻo se tulaga, o le fua faatatau o le iniseti ole inisiua e faʻafetaui e fuafua i le vevela vevela (CVP). Afai e itiiti ifo i le 4 mm aq. Art. - 1 lita i le itula, pe afai o le HPP e mai le 5 i le 12 mm aq. Art. - 0.5 lita i le itula, e sili atu i le 12 mm aq. Art. - 0.25-0.3 lita i le itula. Afai o loʻo maʻi le maʻi, o le taimi e mafai ai ona e faʻauluina le suavai i se voluma e le sili atu i le 500-1000 ml sili atu i le voluma o le urine ua faʻasaʻo.

Auala e taofia ai le tele o le mamafa

O le aofaiga atoa o le vai na tui i le 12 itula muamua o le ketoacidosis togafitiga e tatau ona fetaui ma le sili atu i le 10% o le mamafa o le tino o le tagata maʻi. O le tele o le suavai e faateleina ai le lamatiaga o le edema pulmonary, o le mea lea e tatau ona mataituina le CVP. Afai e faʻaaogaina se vaifofo mo le faʻasaoga ona o le faateleina o le masini soda i totonu o le toto, ona faia lea ile laʻititi laʻititi - pe tusa o le 4-14 ml / kg i le itula.

Afai e maua e le tagata maʻi le atuatuvale o le hypovolemic (ona o le faaititia o le maualuga o le tafe toto, o le toto maualuga o le toto maualuga e tumau i lalo o le 80 mm Hg po o le CVP e itiiti ifo i le 4 mm Hg), ona fautuaina lea o le colloids (dextran, gelatin). Ona i lenei tulaga, o le faʻaofiina o se 0.9% NaCl solution atonu e le lava e faʻasaʻo ai le toto ma toe faʻafoʻi le toto i masini.

I tamaiti ma tamaiti matutua, o loʻo aʻafia le cerebral edema i le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka. Ua fautuaina i latou e tui le vai e faʻaitiitia ai le faʻamalolo i le fua o le 10-20 ml / kg i le 1 itula. I le taimi muamua o le 4 itula o togafitiga, o le aofaiga atoa o le suavai e pulea e le tatau ona silia le 50ml / kilokalama.

Faʻasaʻoina o faʻalavelave eletise

E tusa ma le 4-10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisukacidosis o le maʻisuka e iai le hypokalamia i luga o le taliaina, o lona uiga, o le le atoatoa o le potassium i le tino. Latou te amata togafitiga faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le potassium, ma tolopoina le togafitiga o le inisalini seia oʻo i le maualuga o le plasma o le toto pe a ma le 3.3 meq / l. Afai o le auiliiliga na faʻaalia ai le hypokalemia, o le mea lea o se faʻaaliga mo le faʻaeteeteina o le puleaina o le potassium, e tusa lava pe vaivai pe leai foi le gaioiga o le mamai (oliguria poʻo le anuria).

E tusa lava pe o le muamua laasaga o le paluka i totonu o le toto e i totonu o mea e masani ai, e mafai e le tasi ona faʻamoemoe o le faʻaitiitia o lona faʻailoga i le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka. E masani ona mataituina 3-4 itula pe a uma le amataina o le pH. Talu ai ona o le faʻaofiina o le inisalini, faʻamamaina o le faʻamalolo ma le faʻaitiitia i le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le potassium o le a tuʻuina atu i ni aofaiga tele faatasi ai ma le kulukose i sē, faʻapea foʻi ma le faʻavaveina i le urine.

E tusa lava pe o le muamua o le maʻi o le palukala e masani, o le faʻaauau pea le puleaina o le paselaka e faia mai le amataga o togafitiga insulin. I le taimi lava e tasi, latou te faʻamoemoe e faʻatūina fua faʻatatau o le plasma potassium mai le 4 i le 5 meq / l. Ae e le mafai ona e ulu atu i le 15-20 g o le potassium i le aso. Afai e te le ulu atu i le potassium, ona mafai lea e le uiga o le hypokalemia ona faateleina le malosi o le inisalini ma taofia ai le faatulagaina o le suka toto.

Afai e le o iloa le maualuga o le paluka i totonu o le plasma toto, ona amata loa lea o le faʻaofiina o le paseka amata i le sili atu i le 2 itula pe a uma le amataga o le togafitiga o le inisalini, pe faʻatasi foʻi ma se lita 2 lita. I lenei tulaga, o le ECG ma le fua faatatau o gaioioiga (diuresis) e mataitu.

Le fua faatatau o le puleaina o le potassium i le ketoacidosis o le maʻisuka *

K + plasma toto, meq / lLe fua faatatau o le faʻatagaina o KCl (g / h) **
i le pH 7.1pH e le aofia ai, lapotopoto
6Aua le faʻaaogaina le potassium

* O le laulau e faavae ile tusi "maʻi suka. Faʻafitauli ogaoga ma le tumau "ed. I.I.Dedova, M.V. Shestakova, M., 2011
** i le 100 ml o le 4% KCl solution e aofia ai le 1 g o le potassium chloride

I le ketoacidze o le maʻisuka, o le pulega phosphate e le aoga ona e le faʻaleleia taunuuga tau togafitiga. E i ai se lisi faatapulaʻa o faʻamatalaga o loʻo faʻamatalaina ai le potassium phosphate i se aofaiga o le 20-30 meq / l infusion. E aofia ai:

  • na taʻua le hypophosphatemia,
  • anaemia
  • ogaoga o le fatu.

Afai e faia le phosphates, ona tatau ai lea ona pulea le maualuga o le calcium i totonu o le toto, aua o loʻo i ai se tulaga lamatia o lona pa'ū tele. I le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o le maualuga o le magnesium e masani ona le faasaʻoina.

Faʻaleagaina o le Acidosis

O le faʻamautuina o se suiga i le paleni o le acid-base i le faateleina o le eletise. E atiina ae pe afai, ona o le le lava o le insulin, o tino o le konetone e ulufale i totonu o le toto. Faatasi ai ma le fesoasoani o le togafitiga o le insulin, o le gaosia o tino o le ketone ua taofia. O le faʻamamaina o le faʻamalaina o meaʻai e fesoasoani foi i le faʻamautuina o le pH, aua e faʻafaigofie ai le tafe toto, e aofia ai fatugaʻo, lea e sili atu le konesone.

E tusa lava pe maua e le maʻi maʻi le acidosis, o le faʻasalaga o le bicarbonate latalata i pH masani e tumau mo se taimi umi i le ogatotonu. I totonu foi o le vavalaʻau (vavalaʻau), o le maualuga o tino o le ketone e sili atu ona maualalo nai lo le plasma toto.

O le faʻaofiina o le alkalis e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga leaga:

  • faateleina le le atoatoa o le potassium,
  • faʻapupula i le acidosis intracellular, e tusa lava pe tulaʻi le pH o le toto,
  • hypocalcemia - le maualalo le calcium,
  • faaitiitia le taofiofi o le ketosis (gaosia o tino o le ketone),
  • solia o le vavaeeseina o le oxyhemoglobin ma le isi hypoxia (le lava o le okesene),
  • faʻailoga faʻamaonia,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi faʻamaʻi, e mafai ona fesoasoani i le cerebral edema.

Ua faamaonia e faapea o le tofiga o le sodium bicarbonate e le faaitiitia ai le soifua maloloina o tagata mamaʻi i le ketoacidosis o le maʻisuka. O le mea lea, o faʻamatalaga mo lona faʻaofiina e matua vavalalata. O le faʻaaogaina masani o le soda e matua faʻavaivaia. E na o le toto pH e mafai ona faʻaaogaina e itiiti ifo nai lo le 7.0 poʻo se faʻasologa o le bicarbonate o le itiiti ifo i le 5 mmol / L. Ae maise lava pe afai o le malepelepe lapopoʻa poʻo le sili atu o le pasela e mataituina i le taimi e tasi, o le lamatiaga lea o le ola.

I le pH o le 6.9-7.0, 4 g o le sodium bicarbonate ua folasia mai (200 ml o le 2% fofo faʻaosooso lemu ile 1 itula). Afai o le pH e maualalo, 8 g o le sodium bicarbonate ua faʻalauiloaina (400 ml o le tali tutusa 2% ile 2 itula). O le maualuga o le pH ma le potassium i le toto ua fuafuaina i le 2 itula. Afai o le pH e itiiti ifo i le 7.0, ona tatau lea ona toe faia le pulega. Afai ole laʻititi o le eletise e sili atu i le 5.5 meq / l, e tatau ona faaopoopo se faaopoopo 0.75-1 g o le konatela chloride mo 4 g o le sodium bicarbonate.

Afai e le mafai ona fuafua ni faailoga o le malo-base state, ona avea lea o le lamatiaga mai le faʻaofiina o soʻo se alkali "tauaso" e sili atu le maualuga nai lo le manuia aoga. E le fautuaina le faatonuina o se vaifofo o le inuina o vaiinu i tagata gasegase, pe mo le inu po o le saʻo (e ala i le solo). E leai foi se mea e tatau ona inu ai le vai. Afai o le tagata gasegase e mafai ona inu na o ia, pe leai ni lauti poo vai manino.

Gaoioiga Faʻamatalaga Lelei

E tatau ona tuʻuina atu lelei le malosi o le tino. I le pO2 i lalo o le 11 kPa (80 mmHg), ua faʻamautuina ai le okesene. Afai e manaʻomia, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se kesi vavalaʻau tutotonu. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau - faʻavae se paʻu gastric mo le faʻaauau pea o le suʻe (pamuina) o mea o loʻo i totonu o le manava. E faʻapipiʻi foi se pusa i totonu o le vevela e tuʻuina atu ai se suʻesuʻega saʻo i le taimi o le paleni o le vai.

E mafai ona faʻaaogaina pupuʻu o le heparin e puipuia ai le thrombosis. Faʻaaliga mo lenei mea:

  • seneturi tausaga o le maʻi,
  • loloto loloto
  • Faʻailoaina o le hyperosmolarity (toto e matua mafiafia) - sili atu i le 380 mosmol / l,
  • o le tagata gasegase e maua fualaau faʻamaʻi, vailaʻau.

E tatau ona faʻamaonia togafitiga faʻamaʻi faʻamalosi tino, e tusa lava pe le o maua le faʻamatalaga o faʻamaʻi, ae o le vevela o le tino e maualuga. Ona o le hyperthermia (fiva) i le ketoacidosis o le maʻisuka o lona uiga o le faʻamaʻi.

O le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti

O le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti e masani ona tupu mo le taimi muamua pe afai latou te le mafai ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 i le taimi. Ma o le taimi ole ketoacidosis e faʻalagolago i le faʻaeteete o le togafitiga o le maʻisuka i se tamaititi maʻi o le a faia.

E ui lava o le ketoacidosis i tamaiti ua masani ona iloa o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1, e mafai foi ona atiae i nisi talavou ma le maʻisuka ituaiga 2. O lenei tulaga masani e taatele i tamaiti Sipaniolo o loʻo maua i le maʻisuka, aemaise lava i le va o Aferika Amerika.

O se suʻesuʻega na faia i tupulaga Aferika-Amerika ma le maʻisuka ituaiga 2. Na i ai i le taimi o le uluai suʻesuʻega, o le 25% oi latou na maua le ketoacidosis. Mulimuli ane, sa i ai le latou fale masani o le falemaʻi o le maʻisuka ituaiga 2. E le o iloa e saienitisi le mafuaʻaga o lenei tulaga matautia.

O faʻamaoniga ma togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti e masani lava tutusa ma tagata matutua. Afai e mataʻituina lelei e matua a latou tama, o le a latou maua se taimi e fai ai se mea aʻo lei pa'ū o ia i se maʻi suka. Pe a faatonuina ia tui o le inisalini, saline ma isi vailaʻau, o le a faia e le fomaʻi ni suiga mo le mamafa o le tino o le tamaititi.

Faiga Faʻavae

O taiala mo le fofoina (togafitiga manuia) o le ketoacidosis o le maʻisuka e aofia ai le maualuga o le suka o le toto i le 11 mmol / L pe maualalo, faapea foi ma le faasaʻoina a itiiti mai o le lua o faailoga e tolu o le tulaga o le acid-base. O le lisi lenei o nei faailo:

  • serum bicarbonate> = 18 meq / l,
  • toto toto pH> = 7.3,
  • eseesega faʻasesega Autu: Faʻamatalaga Faʻafitauli o le maʻisuka

Faailoga ma faailo o le ketoacidosis i tamaiti ma tagata matutua

Faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka e masani ona tupu i totonu o le 24 itula.

O faailoga muamua (faailoga) o le ketoacidosis o le maʻisuka e faapenei:

  • galala po o le malulu mago
  • faʻaauau faifaipea
  • toto maualuga
  • le i ai o le tele o ketones i le urine.

Mulimuli ane, o faʻamatalaga nei e ono aliali mai:

  • lagona le lava o le vaivai
  • malogo po o le mumu o le paʻu,
  • o le vomiting, vomiting, poʻo le tiga o le manava (faʻaleagaina e mafai ona mafua mai i le tele o faʻamaʻi, e le naʻo le ketoacidosis. Afai e sili atu le lua fomaʻi, valaau se fomaʻi),
  • galue ma faʻaauau ona manava
  • fualaau suamalie (po o le manogi o le acetone),
  • faigata faigata, faʻalavelave le malamalama.

Le faʻataʻitaʻiga o le ketoacidosis o le maʻisuka:

Suauu toto

13.8-16 mmol / L ma maualuga atu

Glycosuria (presence of sugar in the urine)

Ketoneemia (o le i ai o ketones i le urine)

0.5-0.7 mmol / L pe sili atu

O le i ai o le ketonuria (acetonuria) o le igoa lea o loʻo i ai i le urine o tino o le ketone, e pei o le acetone.

Faʻalogo! Ketoacidosis o se tulaga lamatia i le maʻisuka e manaomia le togafitiga vave. E na o ia, e le pasi. Afai o soʻo se tasi o faʻamaoniga o loʻo taua i luga, faʻafesoʻotai se fomaʻi pe valaau se taʻavale.

Fesoasoani Muamua mo le ketoacidosis

O le faateleina o le maualuga o ketones i totonu o le toto e sili ona matautia mo le tagata maʻi e maua i le maʻisuka. E tatau ona e valaʻau i se fomaʻi pe afai:

  • o au suʻesuʻega o le urine e faʻaalia ai se maualuga o ketones,
  • e le gata o iai lau konesoni i lau urine, ae maualuga lou suka toto,
  • o lau suʻesuʻega o le urine e faʻaalia ai se maualuga maualuga o ketones ma e amata ona e lagona le maʻi - vomited more than twice in four hours.

Aua e te mafaufau pe a iai ni ketones i le urine, o loʻo maualuga le maualuga ole maualuga o le suka i le toto, i lenei tulaga o togafitiga e tatau ona avea o se vaega ole fomaʻi.

O le maualuga maualuga o le ketone ma le maualuga o le kulukose maualuga o lona uiga o lou maʻisuka ua le mafai ona pulea ma e te manaʻomia le taui vave.

Togafitiga o le kososis ma le ketoacidosis o le maʻisuka

O le Ketosis o se taotoga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o lea e manaʻomia ai togafitiga. Oona e gata i le taumafataga. E fautuaina e inu le tele o le alkaline (vai vai alkaline poʻo se vaifofo o le vai ma le suamalie).

O vailaʻau, methionine, essential, enterosorbents, enterodesis o loʻo faʻaalia (5 g ua faʻamaʻapeʻa i le 100 ml o le vai mafanafana ma inu i 1-2 inumaga).

I le togafitiga o le ketoacidosis, faʻaaogaina le solution ole sodium chloride.

Afai e tumau pea le kososis, e mafai ona faʻaititia le fuainumera o insulin (i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi).

I le kososis, o se vaiaso faalevaiaso o injection intramuscular o cocarboxylase ma splenin ua faatonuina.

O le Ketosis e masani lava ona togafitia i le fale i lalo o le vaavaaiga a se fomai pe afai e leai se taimi e tupu ai i le ketoacidosis o le maʻisuka.

Faʻasalaga mamafa ma faʻamatalaga manino o le maʻisuka faʻateleina, o loʻo manaʻomia le falemaʻi ile maʻi.

Faʻatasi ai ma togafitiga o loʻo i luga, o le tagata maʻi e oʻo i le faʻaleleia o le inisalini, amata ona faʻatonu 4-6 injections o insulin faigofie i le aso.

I le ketoacidosis o le maʻisuka, e tatau ona faʻatulagaina togafitiga (droppers) - o le solution isotonic sodium chloride solution (solution saline) e faʻafofoina ile pala, e faʻatatau i tausaga ma maʻi o le maʻi.

Lazareva T.S., endocrinologist o le vaega maualuga

Tuua Lau Faamatalaga