Mo tagata uma o loʻo i ai se auala e faʻafetauia, onosaia ma faatoilaloina. Faʻatalanoaga ma le fomaʻi maʻi Vasily Golubev e uiga i le DiaChallenge project

I le aso 14 o Setema, o le mea muamua o se galuega tulaga ese na faia i luga o le YouTube - o le mea muamua na faaalia e aumaia ai tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O lana sini o le talepeina lea o faʻataʻitaʻiga e uiga i lenei faʻamaʻi ma taʻu pe o le a le auala e mafai ona suia ai le lelei o le olaga o se tagata e maua i le maʻisuka mo le lelei. Mo le tele o vaiaso, sa galulue le au atamamai ma tagata auai - o se endocrinologist, o se faiaoga aʻoaʻoga malosi, ma, ioe, o se fomaʻi mafaufau. Na matou talosagaina Vasily Golubev, o se polofesa suesue o le mafaufau, o se tasi o le sui o le Lotoifuafesa Psychotherapeutic League o le Russian Federation ma se fomai faamaonia o le European Association of Psychotherapy, e taʻu mai ia i matou le polokalama DiaChallenge ma tuuina atu fautuaga aoga ia matou au faitau.

Vasily, faamolemole taʻu mai pe o le a lau galuega autu i le DiaChallenge project?

O le autu o le poloketi o loʻo faʻaalia i lona igoa - Lui, lea i le faaliliuga mai le Igilisi o lona uiga "luitau". Ina ia mafai ona faia se mea faigata, ia "talia le luʻi", o nisi punaoa, o loʻo manaʻomia ai le lotoifale. Sa manaʻomia aʻu e fesoasoani i tagata o loʻo auai ia maua nei 'au i totonu ia i latou lava poʻo le faailoaina o latou punaoa talafeagai ma aʻoaʻo pe faʻapefea ona faʻaaogaina.

O laʻu galuega autu i lenei poloketi o le aʻoaʻoina lea o tagata auai taitasi i le tulaga sili ona maualuga o le faʻatinoina o le tagata lava ia ma le puleaina e le tagata lava ia, talu ai o le mea sili lea e fesoasoani i le tele o mea uma ia iloa le fuafuaga i soʻo se tulaga o le olaga. Mo lenei mea, e tatau ona ou fatuina ni tulaga eseese mo tagata uma e auai i le faasologa ina ia mafai ai ona faateleina le faaaogaina oa latou lava punaoa ma gafatia.

Pe na i ai ni tulaga na ofo ai oe na auai, pe o se mea na sese e pei ona fuafuaina?

Ou te lei taufaiofo tele. Ona o laʻu galuega, e masani lava ona ou suesue i tulaga eseese o le olaga ma uiga o uiga o tagata, ona faasolosolo malie lea ona sailia se fuafuaga mo le foiaina oo latou faafitauli.

O le toʻatele o sui auai o le poloketi na faʻaalia le tumau ma le naunau e toe tulaʻi i luga ma agai atu i la latou sini.

O le a sou manatu, Vasily, o le a le aoga autu o le a maua e tagata o loʻo auai mai le polokalame DiaChallenge?

O le mea moni, o le poto masani lea o na ausia ma manumalo (laiti ma lautele, tagata taitoatasi ma vaega) ua uma ona avea ma se vaega oo latou olaga ma, ou te faamoemoe moni lava, o le a avea ma faavae mo mea fou ua ausia.

O a aʻafiaga faʻapitoa o mafaufauga e feagai ma tagata o loʻo nonofo i maʻi mamaʻi, pei o le maʻisuka?

E tusa ai ma le WHO, ua na o le 50% o tagata gasegase o loʻo mafatia i faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai le maʻisuka, o le tausisia o fautuaga faʻapitoa, i atunuu atinaʻe, e itiiti lava. O i latou e maua i le HIV ma i latou e gasegase e mulimulitaʻi i le fomaʻi, o le mea e sili ona leaga o tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka ma le lelava.

Mo le tele o gasegase, o le manaomia mo se taimi umi e faia ai fautuaga faafomaʻi, o lona uiga, ina ia amio pulea ma pulea lelei, o le "maualuga" e le mafai ona latou faia ei latou lava. E iloa e ono masina talu ona e faia se laʻasaga i le puleaina o ou maʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, i le School of Diabetes - o le mea lea ua taʻua o le "togafitiga faafomaʻi"), o le faʻamalosia o tagata auai e faʻaititia, lea e aʻafia ai le afaina i taunuuga o togafitiga.

O lona uiga e taua le tausia o se tulaga talafeagai o le faʻamalosi mo tagata faapena mo le olaga. Ma i le faagasologa o toleniga togafitiga, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona latou aoao e le gata i le auala e pulea ai a latou suka, fetuunai a latou meaʻai ma inu vailaʻau. E tatau ona latou faia ni uiga fou ma mafaufauga, suia amioga ma amioga. O tagata e iai faʻamaʻi pipisi e tatau ona avea ma tagata auai atoatoa i le togafiti togafitiga faʻatasi ai ma se endocrinologist, fomaʻi, fomaʻi mafaufau, optometrist, neurologist ma isi tagata tomai faapitoa. E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ai ona latou tauva ma mo se taimi umi (i le gasologa o le olaga) auai i le puleaina o latou faʻamaʻi.

Faamolemole fautua mai pe faapefea ona taulima le faateia i se tasi na muamua faalogo i le siama o le maʻisuka.

O tali i le siama e matua eseese ma faalagolago i tulaga i fafo atu ma uiga o le tagata maʻi. O le sailia o se auala lautele e tutusa lelei mo soʻo se tagata o le a ono le manuia. Ae ui i lea, e taua le malamalama o ona ala (s) taitasi e feagai ai, tumau ma faatoilaloina e mautinoa lava iina. O le mea autu o le sailia, saili le fesoasoani ma ia tumau.

E le o tagata uma ma e le maua i taimi uma le avanoa e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. O le a se mea e mafai ona fautuaina i tagata i taimi latou te lagona ai le leai o se malosi aʻo lei oʻo i le maʻi ma le faʻavaivai?

I lo matou atunuu, mo le taimi muamua, na o le 1975, na tatalaina ai le uluai 200 psychotherapy rooms (100 i Moscow, 50 i Leningrad, ma le 50 i le isi itu o le atunuu). Ma naʻo le 1985, na muamua aofia ai le psychotherapy i le lisi o mea faʻapitoa. Mo le taimi muamua na faʻaalia i le falemaʻi i falemaʻi ma falemaʻi. Ma o le talafaasolopito o aafiaga o le leai o se malosi, e aofia ai ao le i gasegase, le mautonu e faatasi ma tagata mo seneturi ma seneturi. Ma na o le faafetai i le felagolagomaʻi ma le tausiga, o fesoʻotaʻiga felagolagomaʻi e mafai ona tatou foʻia o tatou vaivaiga ma isi tagata. Faʻafesoʻotaʻi isi mo le lagolago ma le fesoasoani!

E faʻapefea ona le avea oe ma tagata faʻatoʻilaloina i ou lava gasegase ae le o le tuʻuina atu o le ola i le atoatoa?

E iloa e se tagata (mafaufau pe mafaufau o ia) poo le a le soifua maloloina, ma faʻamaonia lona tulaga ma lenei manatu. O lenei mataupu o le soifua maloloina e taua o le "ata i totonu o le soifua maloloina." O se tagata e faatalitonuina o ia lava o lona tulaga lea ma o se tulaga o le soifua maloloina, e lagona faapena.

O maʻi uma lava o tagata e faʻaalia ai i fafo lava: i foliga o faʻamaoniga, faʻamoemoe ma le gaioiga, o lona uiga, o nisi suiga i le tino o le tagata, i ana amioga, i le tautala. Ae o soʻo se faʻamaʻi e iai foi faʻaalia i totonu, mafaufau o se faʻalavelave o lagona ma faʻalogona o se tagata maʻi, o ona uiga i le moni o le maʻi, ia te ia lava o se maʻi.

O le taimi lava e faamuta ai le tulaga o se tagata i lona ata i totonu o le soifua maloloina, e amata ona manatu se tagata ia te ia o maʻi. Ma ua uma ona ia faia le "ata i totonu o le faamaʻi." O le "ata i totonu o le soifua mālōlōina" ma le "ata i totonu o le maʻi" o, peiseai, o itu e lua o le tupe lava e tasi.

E tusa ai ma le maualuga o uiga faaalia i le faamaʻi ma lona ogaoga, e fa ituaiga o "ata i totonu o le maʻi" e iloga:

  • anosognosic - leai se malamalamaʻaga, faʻafitia atoatoa le maʻi o se tagata,
  • hyponosognosic - le lava le malamalama, le atoatoa le amanaiaina o le mea moni o le faamaʻi ia te ia lava,
  • hypernosognosic - o le faʻaopoopoga o le malosi o le maʻi, faʻaalia o se faʻamaʻi ia te oe lava, popolega tele i le fesootaʻi atu i le faʻamaʻi,
  • pragmatic - o se iloiloga moni o lau faʻamaʻi, lava lagona e fesoʻotaʻi i ai.

Ina ia mafai ai ona maua le maualuga aupito sili ona maualuga o le olaga, o lona uiga, ia faigofie, ia fiafia i le olaga i le i ai o se faamaʻi masani, e taua le fausia o se ituaiga o "ata i totonu o le maʻi". Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le auala e pulea ai lou lava lagona faalemafaufau, suia lau amio ma amioga, fatuina se lagona gafatia, o lona uiga, taulai atu au taumafaiga i le maualuga ma le faaleleia o le soifua maloloina faaletino ma le mafaufau.

Faʻamolemole tuʻuina atu fautuaga ia i latou o loʻo popole i se tagata maua i le maʻisuka - pe faʻafefea ona lagolago se tasi e pele i taimi faigata ma pe faʻapefea ona le sola le mafaufau mai le atuatuvale?

O le mea moni, e mananao tagata uma e faʻalogo i le fautuaga sili ona faigofie ma aoga. Ae afai e pele ia i tatou ma tatou feagai ma le maʻisuka, o le tele o mea io tatou olaga ma ia i tatou lava e manaomia ai ni suiga ogaoga, atinaʻega faʻaleleia. Ina ia lelei le tausiga o se tasi ma avatu ia te ia ma se uiga lelei o le olaga, e tatau ona e saunia e malamalama ma talia lelei tulaga fou, amata se sailiga tumau ma sailiili mo fofo, saili ni ituaiga o lagolago mo se pele ma atiina ae oe i tulaga fou.

Faafetai lava tele!

TALI ATILI E UIGA I LE TULAFONO

O le DiaChallenge poloketi o se faʻasalalauga o ni faʻatulagaga se lua - o se faʻamatalaga ma se faʻamatalaga moni. E 9 tagata sa maua i le maʻisuka ituaiga 1: oi latou uma lava ei ai a latou lava sini: o se tasi na manaʻo e aʻoaʻo le auala e totogi ai le maʻisuka, e manaʻo se isi e fetaui, o isi e manaʻomia e foia faafitauli faʻalagona.

I le gasologa o le tolu masina, e tolu tagata tomai faapitoa na galulue faatasi ma tagata o le polokalama: tagata suʻesuʻe o le mafaufau Vasily Golubev, endocrinologist Anastasia Pleshcheva ma le faiaoga Alexei Shkuratov. Na na o le tasi i le vaiaso na feiloai ai i latou uma, ma i le taimi puupuu lenei, na fesoasoani ai tagata tomai faapitoa i le auai e saili se galuega mo i latou lava ma taliina fesili na tulaʻi mai ia i latou. Na manumalo tagata na auai ia i latou ma aʻoaʻoina e pulea a latou maʻisuka ae le o ni tulaga faʻapitoa o avanoa vavalalata, ae i le olaga masani.

"O la tatou kamupani e na o le pau lea o Rusia na gaosia le mita o le kulukose toto ma o lenei tausaga e faailogaina lona 25 tausaga. O le DiaChallenge poloketi na fanau mai ona sa matou mananao e saofagā i le atiina ae o tulaga taua o tagata lautele. Matou te mananao i le soifua maloloina i totonu ia i latou e muamua sau, ma o le mea lenei o le DiaChallenge poloketi ua lata mai. O le mea lea, o le a aoga le matamata ai e le gata mo tagata e maua i le maʻisuka ma o latou aiga, ae mo tagata foi e le fesootai i le faamaʻi, "o le tala lea a Ekaterina.

E le gata i le auai atu i le endocrinologist, psychologist ma le faiaoga mo le 3 masina, ae maua e le aufaasesega le atoatoaga o mea e mataʻituina e le Satellite Express mo le ono masina ma se suʻesuʻega faafomai atoatoa i le amataga o le poloketi ma ina maeʻa. E tusa ai ma taunuʻuga o laʻasaga taʻitasi, o le tagata e sili ona malosi ma mataalia o le a faʻatuina atu i ai se tinoitupe o le 100,000 rubles.


Na amataina le poloketi i le aso 14 Setema: sainia mo DiaChallenge sela i lenei sootagaina ia le misia se mea na tupu. O le ata tifaga e aofia ai vaevaega e 14 o le a faʻapipiʻi i luga o le fesootaiga i vaiaso taitasi.

DiaChallenge puʻu taavale

Faʻailoga

O le Migraine e faasino i tuusaunoaga, o lona uiga, sei vagana ua aveesea nisi mafuaaga ole cephalgia, e mafai ona faia se siakiina. O auala taua e suʻesuʻe ai suʻesuʻega o:

  • aoina o faitioga
  • faamaninoga o le talafaasolopito o le faamaʻi ma faaosofia ai mea moni,
  • suesuega loloto o le neurology,
  • X-ray o le ulupoo
  • CT poʻo le MRI o le faiʻai e faʻafefeteina vai,
  • elemenephalogram,
  • lumber puncture
  • ata o foliga o le ua,
  • angiography of vessels cerebral.

Vaʻaia faʻafitauli o le tulaga.

O le osofaʻiga a le Senial e faatatau i le siakiina o le faʻaaogaina ma e mafai ona faia i le leai o ni faʻasologa masani o totoga eseese ma tino. E tatau ona eseese le faʻamaʻi ma tulaga e pei o:

  • manic-depressive psychosis,
  • Alzheimer maʻi
  • Bonnet hallucinosis,
  • gaioiga o le mafaufau,
  • non-rheumatic carditis,
  • thyrotoxicosis,
  • hypovitaminosis,
  • gasegase gastrointestinal ma isi maʻi faʻasolosolo ma le mafaufau.

O le a le mea e fai pe a faʻaalia se togafitiga?

O le mea la e fai. E mafai ona vaevaeina togafitiga i ni vaega se lua: vailaau ma togafitiga, lea e le mafai ona faʻaaogaina e pei o le monotherapy. O maʻi ma o latou aiga e tatau ona faʻamatalaina e leai se fofo lautele mo togafitiga o senile psychosis, e le mafai ona faʻamalolo le maʻi. I le faasaʻoina o le tulaga, o le fomaʻi e faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi ma le fua o le alualu i luma.

Aua le faʻamalōlōina le maʻi i le taimi lava e fai ai se siakiina i luga o se falemai, ona o se suiga i le siosiomaga e mafai ona faʻamalosia ai le tulaga o le maʻi. E sili atu ona faigofie le taofia o le alualu i luma o le tino o le maʻi. E tatau i le aiga ona fausia ni tulaga mafanafana mo le tagata maʻi e nofo ai i totonu o le fale / fale, fesoasoani ia i latou e faatulaga le faigamalo o le aso ma le taulaʻi i le faʻaaluina o taimi avanoa i le ea fou, aua le taofia fesoʻotaʻiga vavalalata ma sosaiete, e uiga i le avanoa e maua ai ni mea fou po o ni gaoioiga mo e pele.

O togafitiga faʻafomaʻi e faʻaalia ai e faʻatatau i luga o le faʻaaogaina o nisi o faʻamaoniga poʻo le faʻasolosolo. O fualaau autu o filifiliga e mafai ona:

  • sepapax
  • teralen
  • faʻataʻitaʻi
  • amitriptyline,
  • homezepam
  • halopaleidol ma isi.

O togafitiga ma togafitiga e fuafuaina e le fomaʻi taitoatasi. E le gata i lea, o le faʻasaʻoina o togafitiga faʻasolosolo e pei o se mea e leologia e talafeagai.

O togafitiga faʻapitoa e tatau ona aofia ai sini ma sini nei:

  • auina atu i le tagata maʻi le valea o mataupu faavae o lana amio ma mafaufauga, ma o se taunuuga o lenei mea, o le aveesea o sosaiete mai se tagata,
  • manatua pea o taimi matagofie o le soifua o le tagata maʻi, lea e faʻaitiitia pe faʻaititia ai le popole ma le popole o le tagata maʻi,
  • fesoasoani i se tasi o le aiga e taʻavale saoloto i avanoa, taimi ma sosaiete,
  • faʻaleleia atili tomai faʻapitoa (manatua, tautala, atamai, gnosis ma praxis) faʻatasi ai ma le fesoasoani a taaloga faʻaleaoga a le komiti, e aofia ai taʻaloga a tamaiti, fofo o paso, sikolasipi. mea fou
  • musika togafitiga, togafitiga faʻataʻitaʻiga, togafitiga faʻasolosolo, togafitiga o peti, e iai foi se aafiaga aoga i luga o tagata matutua tagata vaega a tamaiti, o se naunau mo le totoina o laau.

Afai o le tagata gasegase na tuʻuina atu i se fomai suʻesuʻe i le amataga o le togafitiga, ma le lava togafitiga na faʻamaonia i le taimi, e faigofie ona pulea le ala o le faʻasauā. O tagata maʻi e iai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e tali vave atu i le togafitiga lelei. I le masaniga masani o le senile psychosis, ua toetoe lava a le mafai ona ausia se toe faaleleia atoatoa, ae peitai, e mafai ona ausia se toega umi ma le mausalī ma se faʻaitiitia o faʻamaoniga faʻapitoa ma isi faʻasalaga mulimuli ane. O le mafai gafatia o le tino i le tulaga e lelei tele, o tagata e faʻaaogaina i latou faʻamaʻi.

O a faʻamaʻi e tatau ona faʻaaogaina mo suʻesuʻega faʻaeseese o migraine?

E oʻo lava i faʻamatalaga iloga o osofaiga o migraine, e mafai ona e faia se mea sese i le siama ma e misia le faaleagaina o le faiai o le faiʻai. E tatau i fomaʻi ona faʻaeteete i na uiga o le kosi e pei o:

  • ese le tasi itu tiga i le taimi atoa o le faamai,
  • faatupulaia le tiga
  • tiga o le tiga e aunoa ma se osofaiga ma e mafua ona o le atuatuvale, mafatiaga faaletino ma le mafaufau, tale, feusuaiga,
  • faamaʻi muamua pe a mavae le 50 tausaga.

E tatau ona faʻatinoina siaki faʻamalositino ma:

  • afaina o le ulu
  • Horton maʻi
  • taʻavale
  • ogaoga maualuga,
  • VVD
  • cerebrovascular malformations,
  • Tolosa-Hunt syndrome,
  • faʻaleagaina o manoa o le faiʻai,
  • afaina tele
  • faigamalo.

Togafitiga.

O tagata mamaʻi e maua i le filogia o le migios etiology e matauina ma maua togafitiga mai se neurologist.

I le taimi amata, e tatau ile falemaʻi ile falemaʻi. O potu e tatau ona faʻasaga i matu e aloese mai le maualuga o le vevela o potu ma le faʻamalolo. E taua foʻi le faʻaitiitia o le leo ma le faʻavaivai.

O togafitiga faʻamaʻi e amata i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi-anti-inflammatory (aspirin, metamizole, ketoprofen, diclofenac, codeine). E tatau ona fai togafitiga faʻasolosolo, pe afai e manaʻomia, ia faʻaaoga le maualuga e mafai ona faʻaaogaina.

Faʻatasi ma le faʻaogaina ole vomiting, faʻaaoga:

  • siaki (5-20 mg inisi),
  • pipolfen (25-20 mg),
  • Motiliumonu poʻo Domperidone (5-15 mg).

Mo fafine e masani ona osofaʻi mai i migraine, o vailaʻau e le o le corticoid o vailaʻau e faʻatulagaina i le 3 aso ao lei oʻo i le taimi na faʻamoemoeina, talu mai le tupuga o migraine o loʻo i ai foi se predisposition hormonal.

O vailaau faʻasaina e fesoasoani foi i se saoasaoa vave ma sili atu le atoatoa o fualaau faʻamalosi. O le vasodilator aupito sili ona lelei mo le migraine o le dihydroergotamine pe a faʻafoeina i totonu. O le maualuga o le tetee i migraine o loʻo i ai i le vavaega (zomig, imigran). O lenei kulupu o vailaʻau o loʻo i ai se lisi tele o faʻasolega mai le fatu fatu ma e le ogatusa ma nisi vaega o fualaau oona e faaaoga e togafitia ai migraines.

I se tulaga e le masani ai, o le migraine e osofaʻi ma le aura, e faʻaaogaina ai le faʻamalosi e taofia le tulaga. O faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamatalaina o le monotherapy muamua. O nei vailaʻau e faʻasaʻo ai le faʻaleagaina mai le neurons i le mafaufau. O le aoga o lenei togafitiga e faatoa iloiloina pe a maea le 2-masina o togafitiga.

Faʻatau togafitiga

E i ai togafitiga faʻamalolo. O le a lenei mea O lenei ituaiga o togafitiga o se faʻasalaga fesoasoani i se tulaga i fafo atu o se osofaiga a migraine ma faʻaleleia ai le lelei o le olaga o tagata gasegase. Togafitiga e aofia ai le faʻaumatiaina o mea e faʻaosofia ai:

  • se taumafataga filifilia lelei sei vagana ai o le tyraine (keke sukalati, fulufulu malolo, mea mumu, meainu malosi ma isi),
  • tulaga masani o le moe-wakefulness,
  • faatapulaa le faaaogaina o caffeine,
  • o tamaitai e mumusu e faia ni tui faʻamataʻu,
  • mamafa i luga o le cardiac (a itiiti ifo ma le 10,000 laasaga i le aso).

O togafitiga fesoasoani a fualaau oona e aofia ai le aveina o le beta-adrenoblockers e le o filifiliina i se fua maualalo, faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina, poʻo mea faʻasao.

O isi vailaau faʻasoifua maloloina e i ai sona aafiaga lelei. O lenei ituaiga togafitiga e mafai ona faʻatusalia e togafitiga o vai, acupuncture, togafitiga faʻasolosolo mo musele o le pusi ma le tauʻau, le faʻaaogaina o le pusi nifo mo le faʻamalolo o le avega mamafa i luga o le maxillary-temporal joint, o le tele o taimi faʻafefe i luga o le pusa.

Faʻaaliga ma mafai ona galue.

O le migraine e le o se tulaga e lamatia ai le ola, ae sili atu ona leaga le lelei o le ola o tagata gasegase. Afai o le faamaʻi e faʻamaonia i le amataga o le aʻoga, ona sili atu lea i le tele o tausaga, o le faʻaitiitia o le faoa faamalosi e faʻaitiitia pe matua le toe faʻaaoga. Mo nei tagata gasegase, o tulaga faigaluega i falefaigaluega e taua tele, lea e le aofia ai mea faʻaosofia. E naʻo faʻamatalaga o le faʻaleagaina ma le ogaoga o femalagaaiga e manaʻomia le faʻamalologa le tumau mai galuega faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga