O le mea e fai ai le pancreatic pe o le a le mea

O iLive uma e iloiloina e fomaʻi poto faapitoa e faʻamautinoaina le sili atu ona maualuga le saʻo ma talafeagai ma mea moni.

E iai a matou tulafono faʻavae mo le filifiliina o faʻamatalaga o faʻamatalaga ma e na o matou e faasino i nofoaga iloga, atinaʻe suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga ma, pe a mafai, faʻamaonia suʻesuʻega faafomaʻi. Faamolemole ia matau o numera i puipui (,, etc.) o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi ia i ia suʻesuʻega.

Afai e te manatu o se tasi oa tatou mea e le saʻo, ua le toe faʻaaogaina pe ua le mafai ona fesiligia, filifili ma lolomi Ctrl + Enter.

O le pancreas (pancreas) o loʻo i ai se foliga lautele, o le lanu uliuli-lanu moana, o loʻo toe faʻatulagaina i tua. O le pancreas o se laufanua lapisi tele o se mea faʻafefiloi. O loʻo i ai i le taimi lava lea se vaega o le exocrine faʻatasi ai ma matagaluega faalilolilo masani, o se mea gaosi ma se vaega endocrine. Faʻaauau exocrine gland e maua mai i le aso i le 500-700 ml o le sua o le suamalie e ulu atu i le lumen o le duodenum. O le pancreatic juice e aofia ai enzymes proteolytic, trypsin, chymotrypsin ma amylolytic enzymes (lipase, ma isi). Endocrine vaega fugalaau i foliga o fusi ninii (pulou pancreatic) e maua ai hormones (inisalini, glucagon, ma isi) lea e faʻatonutonuina ai le carbohydrate ma le gaʻo gaʻo.

O le umi o le pancreas i se tagata matua o le 14-18 cm, lautele - 6-9 cm, mafiafia - 2-3 cm, o lona mamafa o le 85-95 g. O le gland e ufiufi i se paʻu felanulanuaʻi. O le gland o loʻo i luga o le va o le I-II lumbar vertebrae. O le siʻu o le gland e laʻititi maualuga atu nai lo lona ulu.

I tua atu o le pancreas o le tui, o le aorta, o le vega vavalalata ma tuu ai veins. O le manava o loʻo i luma o le gland. I le pancreas, o le ulu, tino ma le siʻusiʻu e faalilolilo.

O le ulu o le pancreas (caput pancreatis) e ufiufi e le duodenum mai le pito i luga ma lalo. O le ulu e laʻititi faʻalelei i le pito i lalo o le itu. I le tuaoi i le va o le pito i lalo o le ulu ma le tino o loʻo i ai se pito loloto o le incisura pancreatis), lea e pasi atu ai le uaua mesenteric maualuga ma vein. O le pito pito i luga o le ulu o le tino e latalata i le taumatau saʻo, ma vavalalata i le vaeluagalemu o le vaalele - i le vaega muamua o le telefoni feaveaʻi. O le pito i tua o le gland o le itu taumatau lea o le pito i tua.

O le tino o le pancreas (corpus pancreatis) e i ai lona tino foliga, o lona pito i luma, tua ma pito i lalo e iloga. O le pito i luma (facies pito i luma) e ufiufi i se perenis perital. I le tuaoi o le tino o le gland ma lona ulu o loo i ai se pupuu muamua - le mea e taʻua o le masini omentale (tuber omentale). O le pito pito i luga (pito i tua) e latalata i le vavae, toto tetele (va o le vena vavalo ma le aorta), ma celiac plexus. O le pito i lalo ifo (pito i lalo) e vaapiapi, o loʻo ufitia e le peritone, ma vavae ese mai le pito i luma e le pito i luma o le gland. O le suauu ma le vein e felafoaʻi e latalata i le pito i luga o le gland.

O le siʻusiʻu o le pancreatis (direct caucreatis) e faʻatatau i le itu tauagavale, pe a faʻafesoʻotaʻi ma le visceral surface o le taula, i lalo ifo o ona faitotoa. I tua o le siʻu o le gland o le itu tauagavale agavale, o le pito i luga o le gafa tauagavale.

O le parenchyma gland e vaevaeina i totonu o lologa e ala i le fesoʻotaʻiga o vavalaʻau faʻapelu (trabeculae) e faʻalautele atu i uta mai le kapuseni okeni. O lobes o loʻo aofia ai vaega faalilolilo e foliga tutusa ma ipu moa o 100-500 microns i le telē. O matagaluega faalilolilo - pancreatic acinus (acinus pancreaticus) e aofia ai le 8-14 vavao - exocrine pancreatocytes (acinocytes), o loʻo i ai foliga o le pyramid. Failautusi (tino) o loo i luga o le paʻu o lalo. Faʻatinoina o faʻasalaga (diictuli intercalatus), faʻapipiʻiina ma se epithelium faʻasalalau e tasi, e amata mai le vaega o le matagaluega faalilolilo. O le faʻaofiina o togi e mafua ai le faʻaaogaina o masini o le gland. O le tuʻuina atu o togalaau e pasi atu i totonu o le laʻau (ductuli intralobulares), na faia e se epithelium kupita e tasi, ona sosoo ai lea ma ni vaeluagaluga (ductuli interlobulares), ma pasi ai i le vaeluaga o le vavalaʻau faʻapipiʻi. O puipui o le va o le interlobular o loʻo faia e se maualuga o le epithhelium ma lona lava paʻu o loʻo faʻafesoʻotaʻi. O le tele o lelaʻau e tafe atu i totonu o le gaʻo o le pancreas.

O le mea e sili ona lelei (main) o le pancreas (ductus pancreaticus), poʻo le taʻavale, e tamoe i le mafiafia o le gland, latalata i lona pito i luga. E amata le taʻavale i le itu o le siʻusiʻu o le gland, e pasi i le tino ma le ulu, ma ave faʻataʻitaʻiga laiti faʻapitoa faʻapitoa. O le vaega autu o le pancreas e alu i totonu o le lumenene o le vaega o le duodenum, ma tatala i luga o le papilla tele, pe a uma ona fesootai atu i le pule masani. O le puipui o le pito iʻu o le vaega o le pancreatic duct pancreatic duct sphincter (sphincter ductus pancriaticae), o le faʻamafanafanaina lea o fusi faʻamau o muso lamolemole. O le tele o taimi, o le pancreatic duct ma le mulilua masani o loʻo tafe atu i le duodenum i luga o le papilla lapopoa o le duodenum. O isi fesuiaiga o le faʻaogaina o laina uma e lua e mafai.

I le vaega o le ulu o le pancreatic, o se tino tutoatasi o le pancreatis duct (ductus pancreatis accesorius), poo le santorine duct, ua faia. O lenei gaioiga e tatalaina i le lumen o le duodenum i luga o lana papilla laitiiti. O nisi taimi e lua uma (taʻavale ma faʻaopoopoga) faʻafefete i le va o latou lava.

O puipui o le autafa ma otootoga faaopoopo o loo ufiufiina i se epitheliumalisa paʻu. I totonu o le epithelium o le gactal apparatus o le pancreas, o loʻo i ai ni laupepa palatini e maua ai ni siaki, faʻapea foʻi ma endocrinocytes. Laʻau Endocrin o le pipisi faʻafesoʻotaʻi le pancreosimin ma le cholecystokinin. I totonu lava o le peleni o le mucous membrane o paipu faʻafefeʻau, o mea faʻapitoa ma autafa o loʻo i ai le telefoni mucous.

, , , , , ,

Faʻavaeina o le pancreas, o le a le mea e fai pe a faʻaumatia?

O le pancreas i le faagasologa o lana gaioiga e faalilolilo ai enzymes patino lea e saofagā ai i le le gaoia o meaai. E ui i lea, o loʻo i ai faʻamaʻi faʻapitoa, ma o le taunuuga lea o le faʻasaʻolotoina o enzymes i le duodenum, lea e nafa ma le gasegase, taofi, ma talu ai e le muta le latou gaioiga mo se minute, o le gaioiga o le autolysis - o le faʻavae o le pancreas e amata. O mafuaʻaga mo lenei faagasologa e mafai ona avea ma numera o mea, e aofia ai faʻamaʻi pipisi, ava malosi, maʻi faʻasolosolo ma isi.

O se mafuaaga e masani ai ona faʻaleagaina le uʻamea o le fausiaina o maʻa. talu ai latou te aʻafia le va o gland, ma o se taunuuga o le a le mafai ai ona sasaa mai le enzymes. O se faʻamaʻi faapena e le o se mea e le talafeagai, o le mea lea, i le tulaga o le avanoa vave i le fesoasoani faafomaʻi, o le faagasologa o le faʻaleagaina o le pancreas e mafai ona taofi aʻo leʻi mafai ona faʻafitia.

O le pancreatitis faʻapitoa foi e fesoasoani i le autolysis o le pancreas. E le gata i lea, e ese mai i le talaaga o le faʻamaʻi, o le faʻaleagaina o le faagasologa e masani ona faifai malie ma maualalo, lea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. I le tele o tulaga, e tupu lenei mea i le tala o le pancreatitis, faigata i isi faʻamaʻi o le digestive tract, o lea i lenei tulaga, o le pancreatitis ma le pancreatic decomposition e le o se mafuaaga, ae o se taunuuga o le maʻi.

O se taunuuga o le autolysis, o loʻo i ai faʻamaʻi o le gland, lea e faʻaalia i le tele o suiga - mai se tamai edema i le necrosis, mai le folaʻi lautele. Ae ui i lea, i le 90% o mataupu, o le pancreatitis o loʻo faʻatasi pea ma na o sina faʻaletonu o le tino, o ona faailoga e fulafula ma faʻaitiitia le tiga i le tagata maʻi. I isi tulaga, o siama ogaoga o le gasegase gaʻo po o le hemorrhagic ua maitauina, faatasi ai ma maʻi le gasegase, faʻaputuina o le vai i totonu o le tino ma nisi faʻamaʻi, e oo atu i se taunuuga leaga. I le avea ai o se tulafono, i le taimi ma faʻatautaia lelei le pancreatitis e le afaina ai ni taunuuga le lelei ma o galuega a le pancreas ua toe faʻafoisia. Ae ui i lea, i le i ai o le pancreatitis e masani ai, o aʻafiaga o totoe e mafai ona tumau, o se taunuuga o nisi o galuega a le gland o le a faʻavaivaia, i se faaopoopoga, e mafai ona tutupu i taimi taʻitasi.

Pe e foliga mai ia te oe o le togafitia o le pancreatitis e faigata?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le taua faasaga i le pancreatitis e le oi ai i lou itu.

Ma ua e mafaufau e uiga i taotoga? O le mea e malamalama ai, ona o le pancreas o se okeni taua tele, ma o lona aoga lelei o le ki lea i le ola maloloina ma le soifua manuia. Paʻu faifaipea o le manava, vaivaiga, vevela, afaina, taʻavale, faʻavevesi. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau le tala ia Irina Kravtsova. pe faapefea ona ia aveesea le pancreatitis e faavavau.

Pancreatic necrosis o le pancreas

Pancreatic necrosis o se maʻi ogaoga o le tino o le tino. E masani lava o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e mafai ona mumu le pancreas. O le mea masani, i totonu o le pancreatitis, o mea uma e puipui ai e faasolosolo ina leaga, e mafua ai le necrosis cell. E le mafai ona toe faʻafouina le tino o le pacreatic tissue.

I le avea ai o se tulafono, o maʻa na fausia i le ala poʻo lala o le gland e mafua ai le faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le faateleina o le pulepulega o le pancreatic, e mafua ai le lautele o puipui o le okeni. Faʻafeivaʻi aʻafia le toxins, lea e tau atu ai i le sooga o le gland ma totoga vavalalata. Afai e te le o gauai atu i faailo o le tino, e iai ni taunuuga e le mafai ona faʻafanoina i totonu o le tino, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Ituaiga o le pancreatic necrosis

O loʻo i ai se faʻavasegaga o lenei faʻamaʻi e tusa ai ma le ituaiga o gaioiga, faʻavasegaina ma le natura o le umi:

  • Ecotous abcative pancreatic necrosis i le gaioiga laititi.
    Le ituaiga sili ona lelei o le faʻamaʻi mo le maʻi, lea o loʻo i ai le fulafula o le parenchyma ma le faateleina o le mamafa i pancreatocytes. O lenei ituaiga o loʻo faʻamaonia e le hypremia, le faʻaogaina o le microcirculation, o le interstitial edema. I lenei taimi, e mafai ona togafitiga fualaau.
  • Hemorrhagic necrosis.
    I lenei tulaga ma isi vaega mulimuli ane, o le atinaʻeina o faʻafitauli e ono mafai ona faia e fesootaʻi ma le faʻavaeina o le purulent exudate i totonu o le manava o le manava, lea e lamatia ai le tagata maʻi i le gasegase oona. I lenei tulaga, o le togafitiga faʻapitoa e faʻaalia. Afai e le faia le taʻavale i le taimi, e mafai e le tagata maʻi ona maliu mai sepsis.
  • Faʻaleaga mea totino o le tino.
  • Alualu i luma po o le faʻanofo.
  • Purulent mea faʻamaʻi, faʻatinoina ma sili ona maualuga.

    Mafuaaga o le faamai

    E pei o faʻamaʻi uma o le pancreas, o le pancreatic necrosis e atiina ae ona o se faʻafitauli o le faʻaogaina o le tino. O le mea moni, o le faʻamaʻi e ono mafai ona faʻaalia e le tele o mea moni:

  • inu ava malosi
  • taumafa masani
  • faʻamaʻi o le gallbladder ma le biliary tract (cholecystitis, biliary dyskinesia, ma isi),
  • aʻafiaga o aʻafiaga o fualaau
  • gasegase faʻaleagaina ma faʻaleagaina,
  • lagona atuatuvale na mafua ona o le atuatuvale.

    Faailoga ma le suʻesuʻega o le maʻi o le pancreatic necrosis

    Pancreatic necrosis diagnosis O faailoga autu o le maʻi o tiga ogaoga i le itu tauagavale o le vevela o le manava, susulu i le pito i lalo ma le lima tauagavale, afu, vomiting, fiva i subfebrile indicators, indigestion, flatulence. O le tiga e le mafai ona faʻamalosia i le natura, masani mai tua ma i le taumatau o le manava. I luga o le palpation o le puipui pito i luma o le peritoneum ma le itu o loʻo i luga, faʻapea foi ma le sao o le hypochondrium, o le tiga o le uiga e laʻititi. O le faailoga o le Gray-Turner e pito sili ona taua mo lenei faamai, pe a oo mai foliga vaaia o le mea e matala i le itu o le puipui o le abdomina tua. Afai e maua ni lanu moana i pusi, ona taʻua ai lea o le syndrome Grunwold, ma pe a oʻo mai ni manua i luga o papa ma lalo ifo o le iʻu i tua, ua maua ai le maʻi o Davis.

    E tele taimi e ulufale atu ai le tagata maʻi i le falemai ua i ai ni faailoga o le toxemia, lea eo mai faatasi ma le samasama o le paʻu, le manava manava, le puipuia o reactions, tachycardia. O lenei tulaga e manaomia ai se suʻega maeʻaeʻa e faia ai se faʻamautinoaga saʻo. Afai e faʻavaivaia le faʻanofoina, e faia le taotoga. E masani lava pe'ā uma le taotoga, o le maʻi e faʻaititia le talafaasolopito o le numera o enzymes. E faʻamaeʻaina foʻi le faʻamaʻi, o lona uiga o le aveeseina o cytoxins.

    Faatasi ai ma togafitiga lē lelei, o faʻafitauli e mafai ona tupu i le tulaga o le inupia o le tino, o le fatuga o cysts, i nisi tulaga, e tatalaina ai le toto toto i totonu. Afai e tulai mai se maʻi o le purulenti, o le tagata maʻi e atiina ae le vevela tele, vevesi, ma le fiva.

    O le faʻamaʻi e mafai ona o mai faatasi ma le faʻaogaina o le taʻavale, o nisi taimi e tupu ai le le atoatoa. Pancreatic necrosis e mafai ona mafua ai le solia o le tino. I lenei tulaga, o le maʻi ua leai se aoga, ua ia faateleina le le fiafia, amio le talafeagai. I togafitiga faafomaʻi, ei ai tulaga pe a, faatasi ai ma se faʻalauteleina o le faʻamaʻi, o le maʻi e pa'ū i se paʻu.

    O nisi taimi i totonu o le vai o loʻo i ai i totonu o le manava o le manava, o mea leaga o le toto o loʻo maua. I lenei tulaga, o le maʻi o loʻo faʻamaonia le faʻamalosi e faʻaaoga ai le laparoscopy.

    Pancreatonecrosis Treatment

    Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e fautuaina le tagata maʻi ina ia aloese mai le 'aina o aso muamua. Faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau faasaina, ua faaitiitia ai le puleaina o le vai gastric, ma o le manava lava ia ua faamamaina e ala i se suʻega. O nei aso, e popole le tagata gasegase i tiga ogaoga, o lea e le mafai ai ona e faia e aunoa ma ni mea e faʻaaogaina ai tui ma pulu. Ina ia le aofia ai faʻamaʻi pipisi, o loʻo faʻamaonia mai ai meaola. Ina ia mafai ona aloese mai le toesea, o le tagata maʻi o loʻo faʻamaonia le togafitiga o le antibacterial ma le immunomodulating. I le le atoatoa o togafitiga fualaau, o le tagata maʻi e faʻaalia le taotoga o le taʻavale, lea e faʻamoemoe e faʻailoa ai ni mea e le mafai ona faʻaogaina i le tino ma le faia o se okeni mai siama maloloina.

    Pangreatic pancreatic necrosis taotoga Faatasi ai ma togafitiga faʻapitoa, e mafai ona taofi le maʻi ile vave taimi. E ui lava, i le avea o se tulafono, o se taunuuga lelei o le faamaʻi e itiiti ifo ma le 50% o mataupu uma. O i latou oe ua manuia i le aveesea o taunuuga o le faamaʻi e tatau ona tausisi i tulafono patino ia latou mea taumafa i le olaga atoa. Mea lelei uma, falai, ulaula, salima, mea vevela, suamalie e matua tapunia. E faʻasaina foi o ava malosi, sukalati, susu, meaai faʻanoanoa, fualaau aina fou ma fualaʻau, falaoa fou, soda, malosi lauti ma kofe. E mafai ona e taumafa i aano o aano o manufasi, fuālaʻau poʻo fuālaʻau 'aina i totonu o le vai, o soupeti e faʻavae i luga o moli malamalama, pata i luga o le vai, oloa susu susu, falaoa mago. O meaai uma lava e tatau ona i ai i le vevela vevela, le gaʻo-gaʻo, faʻaoga tutusa.

    Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e taua tele le manatuaina o le fuaina o le tagata lava ia e mafai ona taugata ai le ola o se tagata maʻi, o le mea lea, faatasi ai ma uluai faʻaaliga o le necrosis pancreatic, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

    Lacate pancreatic necrosis (pancreatic necrosis)

    Faatasi ai ma se faiga e le masani ai, o le maliu o le tagata maʻi e mafua foi ona o le le mafai ona faia atili le gaosiga o nisi o hormones ma enzymes digestive. Pancreatic tissue, lea na i ai le faʻavae mo le tasi mafuaaga poʻo le isi, e le mafai ona toe faʻafoʻosaʻoina. O faʻalavelave masani o le le atoatoa o le enzyme, maʻi o le maʻisuka 2 ma le 3 tikeri, pancreatitis.

    O a ituaiga o necrosis pancreatic oi ai iina?

    Pancreatic necrosis e mafai ona faʻavasegaina e le ituaiga o gaioiga, lona tulaga, le natura o le vasega ma le taimi. Faʻasolo:

    • ituaiga o le papacousis necrosis,
    • afu o le panicreatic necrosis ma ona fatty forms,
    • ituaiga masani ma masani,
    • faʻanoanoa pe alualu i luma,
    • ituaiga sili ona maualuga, galue ma purulenti o mea faʻaleagaina o necrosis pancreatic.

    I le suʻesuʻega, e taua le faʻamaonia lelei o le faʻaleaogaina o le gaioiga, le tikeri o le faaleagaina o le gland tissue ma le umi o suiga leaga. Faʻalagolago i lenei mea, o le a faia se faaiuga i le taotoga poʻo le faʻaogaina o fomaʻi togafitiga.

    O le suʻesuʻega aupito sili ona lelei mo le ola ma le soifua maloloina o le palacreatic necrosis. I lenei faʻatinoga, o suiga faʻaleaganuʻu uma e mafua mai i le edema o le parenchyma ma le faateleina o le maualuga o le mamafa i pancreatocytes. E tuʻuina atu lenei mea faʻatasi ma le vaʻaia, le faʻaogaina o le microcirculation, o le interstitial edema.

    Faʻasaga i tua o lenei meaola, o le a mafai ona atiaʻe se sosoʻo faifaipea o le necrosis. E tupu lenei mea i le toesea o le togafitia o le togafitia o le mafuaaga autu o le maʻi. O Edema e taʻitaʻia ai le mea moni o le a le mafai e le enzymes o le vaega o meaʻai ona tuʻu saoloto le mea o le pancreas. O le faagasologa o le gaosia o totonu oo latou lava tino amata. E mafai foi togafitiga faasao i lenei taimi.

    O laasaga nei e ogatasi ma le atinaʻeina o faʻalavelave faʻapitoa e mafua mai i le faʻaogaina o le purulent exudate i totonu o le avanoa o le retroperitoneal. E tele mea e aofia ai mea e ulufale i totonu o le lua. O le gaosiga o le peritonitis e atiina ae. I lenei laasaga, o le taotoga faʻafuaseʻi ua faʻaalia. A aunoa ma le taotoga, ma le pancreatic necrosis, e maʻi le maʻi i totonu o ni nai itula mai purulent sepsis.

    O le tele o taimi i togafitiga faafomaʻi ei ai ni mea faʻafefiloi o le necrosis pancreatic.

    Mafuaaga o le gasegase o le pancreatic necrosis

    O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le pancreatic necrosis e fesoʻotaʻi ma faʻalavelave i totonu o le vaega o meaʻai. Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu, o le pancreatic necrosis e mafua ai mafuaaga nei:

    1. le faʻaaogaina o le malosi malosi o le ava malosi i ni aofaiga tetele,
    2. masani ona tele le taumafaina o meaai seia oo i se lagona o le matuia o le taofia o le manava,
    3. o le solia o le saolotoga o le vevesi o le enzymatic mai le pancreatic cavity faatasi ai ma cholangitis, cholecystitis, o le biliary dyskinesia.

    E le gata i lea, o le necrosis pancreatic e mafai ona tupu mai ona o le le talafeagai o le faaaogaina o fualaau faʻasaina, faʻasalalauina le faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave faʻalavelave ma le popole tele.

    I soo se tulaga lava, e tupu ai le necrosis e faatatau i le microparticle o lenei okeni. O se tasi sela e taʻua o le acinus. Faatasi ai ma lona toilalo, o le galuega masani a le pancreas ua faʻalavelaveina ma e taʻitaʻia ai i le atinaʻega o se isi faʻafitauli faʻaleaga.

    O le togafitiga sili ona taua mo le atinaʻeina o le maʻi. H e faʻavae i itu e lua:

    • faateleina le mamafa i luga o le gland,
    • leai se tuusaunoa o masini elemene na gaosia i luga atu o le masani.

    O se taunuuga o lenei mea, o enzymes faʻamalosi faʻamalosi e pei o le phospholipase ma trypsin, elastazin ma le chymotrypsin sui e ulu atu i le tino o le tino. O i latou uma i le faagasologa o lo latou atinaʻe ua le toaga. O lo latou faʻatoagaina o loʻo faia i lalo o le malosi o trypsinogen ma kallikrein i le talo. O peptide digestive o loʻo i ai iina, lea e mafai ona lafoaʻi soʻo se meaola i totonu o meaola, e aofia ai le paʻu lava ia.

    Afai e le afaina le vevela o le enzymes, ua faʻagaoioia i le nofoaga o le pancreatocytes ma ua amata le gaioiga o le le atoatoa (necrosis). O se taunuuga o lenei mea, o le serotonin ma mast cells e tuusaʻo mai i sela ola i fuainumera tele, lea e faʻaleaga atili ai le edema ma le spasm o toto toto. O le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga na faʻalauiloaina, lea e mafai ona taofia e le afaina o fualaau oona faapitoa.

    Faailoga o le pancreatic necrosis ma le ata o le maʻi

    I le tele o tulaga, e vave ona atiaʻe le necrosis pancreatic. O le tagata maʻi e amata faʻafuaseʻi ona faʻalavelaveina i le taimi muamua e se lagona o le vaivai i le manava ma le nausea, ona oʻo ai lea i le toe faʻaluaina. E i ai le tiga ogaoga i le itu tauagavale o le hypochondrium. E masani lava o le tiga e fusi-faapei-pe a tiga le afa atoa o le tino i lalo ifo o le ivi. Faʻatasi ai ma le faʻataʻotoga lata mai o le necrosis, o aʻafiaga e ono foliga tutusa ma faailoilo o se fatu oso. Se faʻamaʻi pipisi - o le tiga e mafai ona susulu i le tauagavale tauagavale ma lalo o le tauau o le tauau.

    Ina ia maua se faʻavaivaia o le faʻamaʻi o le tiga, o le tagata gasegase e naʻo le tulaga nofoa e mafai ona manuia ai ona o vae e punou i tulivae e tosina atu i le manava. E mafai ona tuʻuina atu nei mea uma i:

    • se faʻalauteleina o le vevela o le tino i numera faifaʻatasi,
    • toe faʻaleagaina, mulimuli ane e le lagona e le tagata maʻi se toomaga,
    • mūmūina o le paʻu poʻo o latou pallor i le tulaga o le atinaʻeina o faʻavae lapopoʻa,
    • o le faateleina o le maualuga o le amylase o le pancreatic i le taimi o suesuega o le toto ma le urine,
    • o le faʻaalia o vaega paʻu o le faʻalauteleina o le lagona o le tiga (hyperesthesia).

    Faʻasaga i tua o le pancreatic necrosis, o le plegmon abdominal, ascites, e mafai ona atiaʻe. I tulaga ogaoga, o loʻo faʻamauina le faʻaleleia o le suavai i paʻu o le paʻu, lea e matuā aʻafia ai le gaioioiga o le cardiovascular system. Faatasi ai ma le atinaʻeina o faailo o le pancreatic necrosis, o le faʻafefeteina o le vevela i totonu o le valavala o loʻo tumu.

    I le faaleagaina o le tino o masini teine, o le maualuga o le suka o le toto e faateleina, lea e ono mafua ai le atiaʻe o le hyperglycemic coma. O se uiga o le pancreatic necrosis o le foliga mai o lanu uliuli lanumoana i luga o le pito i luga o le puipui o le abdomina tua. O lenei faailoga e taua o Gray-Turner. Faʻatasi ai ma le maʻi o Grunwold, e mafai ona maua i tafatafa o le umbilical le gaʻo o le tino, cyanotic ma le ulaula, ma afai e afaina i luga o le papa ma lalo ifo o le iʻu i tua, ona faʻatuina lea o le syndrome Davis.

    O le faʻamautinoaga ua faʻamautuina i le i ai o le faananaina pea o le talo i luga o le tala o le ogaoga o tiga o le vevela o le herpes. E mafai ona tuʻuina atu lenei mea i le fulafula ma le faʻamalosi. I le taimi lava e tasi, o le palpation o le paʻu o le abdomina pito i luma i le pito i tua ma le sao ole hypochondrium e le maua ai se tiga tiga, lea e faitio ai le maʻi. O le tiga e masani ona tele, e le mafai ona afaina. E maua e tagata maʻi se lagona mu mai tua ma sina mea i le taumatau o le manava.

    Pancreatic uiga

    O le pancreas o le pito sili ona telē i totonu o le tino o le tagata. E lua galuega taua e faʻatinoina i le taimi e tasi - e maua mai ai elemene oona e tatau ai mo le faʻapalapalaina o palatini, gaʻo ma gaʻo, ma faʻamalo ai hormones e faʻaleleia ai le glucose ma faʻafoʻi le suka o le toto.

    O pancreatic juices e gaosia i totonu o le gland ma sasaa i luga o le auala autu i totonu o le duodenum, lea latou te auai ai i le faagasologa o le eliina o meaai. O nei enzymes e matua malosi lava ma e mafai ona faʻamavaeina soʻo se gaʻo ma puipuiga o mea totino ma meaola, faʻapea foʻi ma vailaʻau faʻamalosi ma faigofie.

    O ia mea o le pancreas o loʻo faʻamatalaina e se numera tele o enzymes na faalilolilo e ona sela. O le mea lea, o fomaʻi e taʻu mai o le paʻu i totoga taua, e aunoa ma se mea e le mafai ai ona galue le tino o le tino.

    Faʻavaeina ma meatotino o le sua o le pani:

    1. Amylase - e talafeagai mo le gasegase o meaʻai gaʻo, aemaise lava le masini ma le glucose glycogenado,
    2. Lipase - faʻamavaeina ituaiga uma o gaʻo, polyunsaturated ma suauu gaʻo mama, faʻapea foʻi ma vitamini gaʻo gaʻo A, D, E, K,
    3. Pancreatic elastase ua na o le pau lea o le enzyme lea e mafai ona talepeina ai le elastin ma filolagen i totonu o mea fesootai,
    4. Nuclease - e aofia ai le numera o enzymes (exonuclease, endonuclease, ribonuclease, deoxyribonuclease, faʻasaina, ma isi mea) e manaʻomia mo vai hydrolysanucleic, e aofia ai DNA ma RNA,
    5. Carboxypeptidase, trypsin ma chymotrypsin - kilia ituaiga uma o puipuiga i le amino acids saoloto.

    Ole vavalalata ile vavalalata o enzymes pancreatic e aʻafia ile atnervation o le pancreas. O le fomaʻi o le mafaufau, o le faʻaalofa ma le faʻafefe o le mafaufau e pei o nerve vavave, o le nerve matua tele, o le celiac nerve plexus ma le ganglia i totonu.

    O vaega ia o le autonomous system, o lona uiga, o loʻo galue e aunoa ma le iloa lelei mai vaega maualuga o le mafaufau.

    O lona uiga e ui lava o le 'aiina o meaai, o se faʻamalosolo faʻanatinati o enzymes pancreatic e tupu, e aunoa ma se taumafaiga faalemafaufau i le vaega a le tagata.

    Faʻailoga

    O le suʻesuʻeina o le necrosis o le pancreatic e tatau ona faʻatino i le vave e mafai ai, talu ai o lenei faʻamaʻi o minute uma e taugata. I le faaopoopo atu i le gastroenterologist, o le fomai tipitipi ma le resuscitator e auai foi i le suʻega a le tagata maʻi, o ia lea na te iloiloina le malosi o le tulaga o le maʻi ma faia uma gaioiga talafeagai e faasaoina ai lona ola.

    O le mea pito sili ona taua o metotia uma o suʻesuʻega mo lenei faʻamaʻi o le fuafuaina lea o le maualuga o enzymes pancreatic i le toto ma le urine, aemaise lava, se suega a le amylase. Afai o se maualuga maualuga o lenei enzyme e maua i totonu o le toto o se tagata, o le mea saʻo lea e faailoa ai le atinaʻeina o le pancreatic necrosis.

    O le isi metotia faʻapitoa o suʻesuʻega o le suʻeina lea o le toto mo le paʻu o le toto paʻepaʻe ma le erythrocyte sedimentation rate. Afai o nei faailoilo e maualuga le maualuga, ona faʻaalia lea o le ala o se faʻafitauli matuia i le tino o le maʻi.

    E le gata i lea, afai e masalomia le maʻi o le pancreatic necrosis, o le tagata maʻi e vave ona auina atu mo le ultrasound scan (ultrasound), lea e mafai ai e oe ona iloilo le tikeri o le mumu o le pancreatic, ma vaʻavaʻai ai i vailaau oona ma le tino o le tino o le necrosis.

    I le faʻaaogaina o le faʻatalanoaga (CT) ma le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnet (MRI), e mafai ona e mauaina se ata manino atu o le maʻi mama nai lo le ultrasound. O le mea lea, o nei metotia faʻamalosi e masani ona faʻaaogaina e fuafua ai le mea tonu o le necrosis, e aofia ai le taulaʻi laʻititi, faʻapea foi le iloa o le salalau o le faʻamaʻi i vavalalata ma totoga lata ane.

    O le angiography o se metotia o suesuega e mafai ai ona e iloa le solia o le toto i vaega o le pancreas e aʻafia e le necrosis, ma ia fuafua ai foi le aveeseina o toto sili ona taua, aemaise lava o le hepatic ma gastro-duodenal arteries.

    O le mea muamua lava e fai i le pancreatic necrosis o le saunia lea o le pancreas ma le malologa atoa. Mo lenei mea, o le tagata maʻi e matua faʻasaina le faia o soʻo se gaioiga faaletino, faʻaaogaina soʻo se meaʻai ma inu. O mea taumafa a le tagata maʻi e faia i le na o se mea e le masani ai.

    Faatasi ai ma lenei faamai, e masani lava ona fufuluina le manava i le vai malulu e le tagata maʻi ina ia mafai ai ona faʻamaʻaʻaʻa atoatoa meaʻai. O lenei mea e mafai ai e oe ona taofi le faiga o meaʻai ma faʻaitiitia le gaosiga o enzymes pancreatic.

    O se tasi o tulaga e sili ona taua mo le togafitiga o le faʻasolosolo o le tino o le aveesea lea o se tiga matuia. Mo lenei mafuaʻaga, o ituaiga ituaiga o vailaʻau oona e faʻaaogaina, e pei o le talafatu, faʻasalalau ma le amidopyrine, lea e faʻatonuina i le tagata maʻi e ala ile iniseti toto.

    E le gata i lea, mo le faʻamoemoe o le faʻamaʻi, o le pata mai se kullukose-o le paluga novocaine i le aofaiga 1-2 1-2 o loʻo faʻaaoga. i le aso. Faʻasalaga e le mafai ona faʻalavelave, o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se novocaine blockade, lea e faʻamaeʻaina ai faʻamaʻi tigaina tigaina ma mafai ai e oe ona maua se faʻafitauli vave.

    Ina ia faʻamalieina le tiga e mafua mai i le pipisi o le okeni na aʻafia, antispasmodics, mo se faʻataʻitaʻiga, papaverine, nopa, platifillin, o loʻo faʻatonuina i se tagata. E le gata i lea, o le maʻi o loʻo faʻamatalaina le faʻasologa o togafitiga, e pei o le lasix ma le furosemide, lea e fesoasoani i le malologa atoa o le pusa pancreatic capsule.

    O le taua tele mo togafitiga o lenei gasegase sili ona ogaoga o le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi, lea e lelei le tauʻaveina o le faʻaogaina o le inflammatory ma faʻaleagaina ai siama pyogenic e faʻaleleia ai le faaleagaina o le okeni. E le gata i lea, o le tagata gasegase e iai le necrosis o loʻo faʻamalosia e inu vailaau antihistamini lea e vave ona laveaʻi le edema edema.

    Togafitiga o le necrosis pancreatic e masani lava ona aofia ai le taotoga, lea e na o le aso lona lima e faia, pe a maeʻa le falemai o le maʻi. I le taimi lea, o fomaʻi e puleaina le taofi o le faʻaogaina o le maʻi, puipuia le salalau atu o le faʻamaʻi i sela maloloina ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

    I le taimi o le taotoga i luga o le pancreas, o le tagata maʻi ua aveeseina le oti, vaega mamago o le tino, leai se toto, ma toe faʻafoʻi mai le faʻaoga masani o enzymes pancreatic. I tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, e manaʻomia e le maʻi maʻi ni togafitiga faʻapitoa.

    E le gata i lea, ao faagasolo le togafitiga o le necrosis, e tele togafitiga faafomai e faia e tatau ona faaosofia ai le tino o le manava ma puipuia le tagata maʻi mai le tele o le okeni. O le auala masani o togafitiga i se falemaʻi atonu e tele ni masina.

    O se tagata atamai i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le pancreatic necrosis.

    O le fausaga o le talafaasolopito o le pancreas

    O le pancreas e maua ai le 1.5 lita o le vai inu i le aso. I le faaopoopo atu ia te ia, o le lapoa, faigata, ma le vavae ese mai isi gao o le tino lea e maua mai ai se tele o le pulefaaleale e aofia ai le mammary, lacrimal, tele salivary.

    O le anatomy o le gland e mafua ona o le lua galuega lea e faʻatino ai: endocrine ma meaʻai. E mafai lenei mea ona o le fausaga o le tala o le palanyma o le okeni. E aofia ai:

    • mai lobili (acini), vavaeʻesea e ala i le vaʻavaʻa faʻapipiʻi, lea e faʻafefe ai vaa, namu, paʻu paʻu laiti,
    • teine ​​o Langerhans o loʻo i le va o le acini. O loʻo faʻatuina i le gasologa o le gland tissue ma eseesega eseese, ae o le maualuga maualuga e pa'ū i luga o le siʻu o le okeni.

    Acinus ma taʻavale laiti e faʻataʻitaʻia faʻatasi e avea ma faavae o le exocrine vaega o le pancreas. E aofia ai:

    • pancreatocytes mai i le 8-12 sela o se foliga faʻasolosolo, o loʻo i ai o latou avanoa i le ogatotonu,
    • faʻataʻitaʻiga faila epithelial: pe a faʻafefiloi, ua faʻapipiʻiina se faiga faʻafiafia.

    • otaota o le acini,
    • interacinar
    • tala faʻapitoa,
    • fesoʻotaʻiga
    • laʻau masani o le pancreas.

    O le fausaga o puipui o le au e faalagolago i le tele o le pule lava ia. I totonu o le atunuu, e pasia le umi atoa o le gland, o loʻo i ai ni vaʻaiga i luga o le puipui e faʻasaʻo ai vaega o vai inu ma auai i le tulafono faatonutonu o le endocrine i le lotoifale.

    O tamaʻitaʻi o Langerhans e fai ma sui o se mea e sili atu ona laʻititi, ae leai se mea e sili atu ona taua.

    Faʻasolopito puupuu o le teine: e aofia ai 5 ituaiga autu o siama e faʻamalo ai hormones.O ituaiga taitasi o le masini o se eseesega mai le vaega o le teine ​​ma maua mai ai se maʻoti faapitoa:

    • alpha (25%) - glucagon,
    • beta (60%) - inisalini,
    • Delta (10%) - somatostatin,
    • PP (5%) - o le polypeptide o le intestinal vasoactive (VIP) ma le polypeptide pancreatic (PP),
    • siama epsilon (itiiti ifo i le 1%) - mumrelin.

    O peta Beta o loʻo i totonu o le ogatotonu, o isi o loʻo siʻomia i latou i tafatafa o le itu.

    E faaopoopo atu i nei ituaiga o meaola, o sene 'autauletoa ei ai galuega moa fefiloi ma exocrine o loʻo i luga o le itu.

    Tuʻu toto toto

    O le pancreas e leai ni a latou vaa. O le faagasologa o le toto e maua mai le aorta (lona vaega o le manava). Ole lala o le celiac e paʻu ese mai ai, vavaeina i totonu o vaʻa e maua ai le toto toto i le pancreas. Latou te fausia se 'upega tafaʻilagi o laʻau laiti-caliber ma arterioles. Aofaiga o loʻo aʻafia i le toto:

    • pito i luga ma pito i luga o le pancreas,
    • lalo ifo o le fao pancreatoduodenal ma lala pito i luma ma pito i luma,
    • pito i lalo maualalo,
    • faʻasolosolo
    • afu o le siʻusiʻu.

    O nei ipu uma e paʻu i ni laupepa o se mea laʻititi laʻitiiti e oʻo atu i nai pito sili ona taua ma capillaries e aofia i le toto totoʻa i paʻu taʻitasi o le pancreas.

    Ole suavai fou o le Lymphatic e maua mai i vavave o loʻo tafe i luga o toto toto: o le lymph e tafe atu i le pusa o le toto pancreatopodal and pancreas, ona oʻo lea i le celiac ma le splenic.

    Toto

    Mai lobili ma teineiti, o le toto vevela ua faʻamalosia i le carbon dioxide e ulufale atu i totonu o se fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻiga o venules ma veins e ulufale i le tino o vena cava ma veal vein. Muamua, o le toto e pasia:

    • e ala i le mesenteric (luga ma lalo),
    • vailaʻau vevela
    • agavale agavale
    • faitotoa

    O le toto toto pe a mavae le pasi i le ate e ala i le vena vaovao itiiti e ulufale atu i le loto saʻo, faʻauma se liʻo tele o le toto toto.

    Pancreatic circulatory disorders

    E faigata ona faʻataʻitaʻiina le faʻafitauli o le faʻamaʻi totoʻa ma le innervation o le pancreas. O ia togafitiga e le tutoʻatasi, ae e atiina ae o se taunuuga o faʻamaʻi ogaoga o le cardiovascular system. I ia tulaga, o faailoga o le faʻavae autu e oʻo mai i luma.

    O le suʻesuʻega ua faia i le amanaʻiaina o faʻamaʻi o loʻo i ai nei ma faʻaititia ai le toto toto. Latou te mafua ai suiga i le parenchyma ma le oti faifaipea o suauu pancreatic masani ma suia i latou i mea fesoʻotaʻi - fibrosis e atiina ae, o galuega uma a le okeni e faʻaleagaina. O le pancreas o se okeni lea e nofouta ile pito i fafo ma aʻafiaga i totonu. Soʻo se suiga i le toto poʻo meaʻai e taʻitaʻi atu ai i se gasegase tuga.

    Mafuaaga ma faailoga o faʻafitauli

    Suiga i totonu ole tino o le pancreas e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli pipisi e tupu ai:

    • ma le atherosclerosis,
    • ma le loto vaivai,
    • ma le maualuga o le toto maualuga ona o le atherosclerosis.

    O le mafuaʻaga atonu o se maʻi gasegase o le maʻisuka e maualalo ma umi le taimi, poʻo se pancreatitis tele e faʻafuaseʻi ona tulai mai ona o le leai o se mafuaaga. O se vaega faʻaosofia o le faʻaleagaina o le myocardial.

    Promreatic vascular thrombosis e matautia. O le thrombosis e faʻapipiʻiina ai le maualuga o le toto maualuga, thrombophlebitis, infarction myocardial. O faʻalavelave faʻalauiloa e tupu i le atherosclerosis, pe a suia pa puipui toto o vali eseese.

    Faatasi ai ma le faaletonu o le fatu i le taimi nei, o le solia o le vevela vevela o le toto e tupu, lea e tau atu ai i le pancreatic edema, o se faateleina taua o lona tele, ma le faaletonu. O se mea e le lelei ai le faʻaogaina i le parenchyma, lea e faʻamaonia e le faateleina o le toto i le toto ma urine diastases.

    O le mea sili ona leaga e mafua ai le solia o le toto o le ava. E mafua ai le vavalalata pea o vaʻa laiti, ona o le a le toe maua e sela o le tino ia meaʻai talafeagai ma le okesene. O lenei mea e oʻo atu ai i latou i le oti ma mafai ona mafua ai le necrosis atoa.

    Totoga togafitiga

    E leai se togafitiga faʻapitoa mo le tafe toto ma faʻavae suiga i le pancreas. O togafitiga autu e togafitia. Faʻatasi ai ma togafitiga oʻooʻo, pe a oʻo mai suiga fomaʻi poʻo le faʻaleagaina i le pancreas parenchyma, faʻamaonia e suʻesuʻega ma suʻesuʻega falesuesue, ua faʻamatalaina se togafitiga faʻapitoa o pancreatitis. E aofia ai:

    • taumafa faamalosia - laulau numera 5,
    • fomaʻi faafouina o le enzyme
    • pe afai e tatau ai - antispasmodics, painkillers ma fualaau oona lea e poloka ai le gaosiga o le elekene hydrochloric.

    Afai ole togafitiga e le faʻataunuʻuina, faʻapea foi i le tulaga o faʻamaʻi pipisi, o le maʻisuka e faʻaleleia le taimi. O lenei mea e mafua ona o le maliliu o tamaʻitaʻi o Langerhans ma le faʻagataina o le faʻasologa o le hormone autu - inisalini.

    O taunuʻuga o le faʻaleagaina o le innervation o le pancreas

    O le pancreas parenchyma ua faʻapipiʻiina ma se lautele o fesoʻotaiga o ni faʻamau maua. O le pancreas, e pei o totoga uma, o loʻo pulea e le faʻaoga o le nervous sophisticated - o lālā o le saʻo nerve vagus (n. Vagus dexter). Latou te faatonutonuina le galuega o le exocrine - o le gaosiga ma le faasekenelosi o enzymes. O aʻafiaga o le nerve e mafua mai i ona aʻa namea e faʻaolaina ai le gaosiga o enzymes.

    E fesoʻotaʻi ma le matagaluega agaalofa i luga o fila laiti e maua mai i plexuses:

    • faʻavalea
    • faʻasolosolo
    • celiac
    • pito i luga luga.

    O le vaega alofa o le tino popolega e tau atu i le isi itu: o le ita o le fatu celiac e mafua ai le faamutaina o le manava o le suacreatic juice. Ae o le umi o le taimi e faʻaalia ai i siama o loʻo faʻatasi ma le faʻateleina o le pulelasi o enzymes.

    O toto toto e tuʻuina atu le toto i le pancreas e fesoʻotai ma faʻamaʻi alofa: latou te pulea le leo o paʻu vevela.

    Lobules, e aofia ai mea e gaogao e maua mai ai le manava faʻamalosi ma le enzymes, e vavaeʻese i vaega, lea o loʻo tuʻuina ai i totonu o tino o Fater-Pacini.

    O tamaʻitaʻi o Langerhans, o ona sela e faʻapipiʻi ai hormones taua e 11, e vavae ese ese mai le acini e le ganglion sela o le autonomous nervous system.

    Faʻaleagaina o neura i soo se tulaga e oʻo atu ai i le atinaʻe o hemodynamic ma le neurovegetative disorders i le pancreas. O lenei mea e mafua ai suiga tetele e le gata i le gland lava ia, ae faapena foi i le anatomically and functional other organs associated with it. Togafitiga i ia tulaga e faigata ma faaumiumi mo se taimi umi.

  • Tuua Lau Faamatalaga