Initaneti Sensitivity: Auala e Faateleina ai le Liliuese

H faʻalogo i le inisalini o lona uiga o le malosi o le tino o le tino e tali atu i le inisalini, o le hormone lea e faʻateleina ai le faʻaaogaina o meaʻai ma, sili atu i mea uma, glucose. O le maualuga o le inisalini o le mafaufau e taua i le soifua maloloina faapea foi le faaumiumi o le ola. O le tala lelei e mafai ona faʻalautele le lagona o le inisalini.

Aisea e tatau ai ona ou faateleina le lagona o le insulin?

O le malamalama i le taua o le taumafaiga, pei o isi pisinisi, e taua mo le faaosofia. Ma i lenei tulaga, o le saienisi e sau i le laveai.

A e 'ai i meaʻai (e ese mai le gaʻo mama), faʻalavelave faʻamalosi e faʻasaina le inisalini. O le hormone lea e nafa ma le faʻamautinoaina o meaʻai mai le toto e sosoʻo i totonu o masini, ma e mafai ona faʻaaogaina e fai ma puna o le malosi, mo le tuputupu ae ma le toe faʻaleleia o le tino.

Afai e manaʻomia e le tino na o sina vaega ole inisalini e fai ai lenei galuega, e lelei le lagona ile inisalini.

O le faʻafeagai o le faʻamalosia o le inisalini. O se tulaga lea e manaʻomia ai e le tino le inisalini e sili atu le mamafa o le kulukose. O le faʻamalosia o insulin e fesoʻotaʻi vavalalata ma le oona, e ui lava e maua i le tele o tagata e mamafa le mamafa. Ina ia taui mo le faʻamalosia o le inisalini, o le pancreas e maua ai le tele o inisalini, lea e oʻo atu ai i le hyperinsulinemia.

O le mafuaʻaga e taua ai le faʻaleleia o le faʻaleleia o le inisalini ona o lenei tulaga e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi, aemaise le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foi ma le maʻi cardiovascular ma le kanesa.

A oʻo ina maualuga le maualuga o le inisalini, e le mafai e le tino ona lava le inisalini e totogi ai le kulukose toto. O se tagata e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2.

O le faʻamalosia o insulin, e le o le cholesterol, o se tasi lea o mafuaʻaga autu o maʻi fatu. O maualuga o le inisalini i totonu o le toto, poʻo le hyperinsulinemia, masalo e tele sona sao i le atinaʻeina o le kanesa.

I meaola falesuesue, e tusa lava pe laiti (

25%) o le faʻaitiitia o le inisalini e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga taua o le faʻamoemoe o le olaga.

Aisea e faʻaitiitia ai le lagona o le insulin?

A e 'aina meaʻai, o le a faʻapalaina e le tino i totonu o le kulukose, lea e mafai ona faʻaaoga e avea ma suauʻu.

Afai e sili atu mea e maua ai le gaʻo nai lo le tino e faigofie ona ufiufi, o le glucose e liua i le glycogen, o le fomu lea e teuina ai le kulukose i le ate ma le musele skeletal. Glycogen i le ate e faʻaaoga e tumau ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma o maso e maua ai le glycogen mo le faʻaaogaina i le faʻatinoga maualuga.

Afai e te le masani ona faʻaaogaina glycogen ma / poʻo le tele o mea taumafa e maua i luga o le suka, o le ate ma maso ua lilofia i le glycogen, ma ua avea kela ma glucose.

E i ai le malosi o le inisalini. O le mea moni, o le faʻamalosia o le inisalini o le auala lea e taʻuina mai ai ia i tatou: "E leai se glucose, faamolemole!"

I le faʻamalosia o le inisalini, o le maualuga o le inisalini i le toto e tulaʻi mai e totogi ai le faʻaititia o le malosi o le maua o le kulukose. O le mea mulimuli e mafai ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka.

E faʻapefea ona faʻaopopo le lagona o le insulin?

E lua ala sili e faʻaleleia ai le lagona o le inisalini - o le taumafa lea ma faamalositino.

Meaʻai

I le tulaga o se taumafataga, o le tali i se faʻafitauli i le lagona lelei ile inisalini e faigofie: faʻamaʻapeʻae "tipi" gaʻo.

O se taumafataga e maualalo le kapiti ma se mea e gaosi ai le gaʻo i le 21 kalama i le aso (o se mea e sili ona maualalo e mafua ai le ketosis), e aunoa ma le faatapulaaina o le calorie, na mafua ai le 75% o le gasegase o le insulin i totonu o le 14 aso i tagata gasegase maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2. O lenei mea na mafua ai le leiloa o le 1.65 kilokalama o le mamafa i luga o le vaitaimi tutusa. I le taimi lava e tasi, o le kalori e faʻaititia i taimi uma e sili atu i le 1000 kalori i le aso.

I le taimi lava e tasi, o se taumafa lea e 35% o calorie na maua mai i gaʻo gaʻo e leʻi faʻaleleia ai le lagona o le inisalini. Sa i ai pea le tele naua o gaʻo i totonu, o lea e le o se mea e ofo ai na le aoga.

O le mafuaʻaga e mafua ai le faʻaititia o le inisalini i le maualalo o le gaosiga o le gasegase: e te taofi le inu o lou tino i le glucose. I le iʻuga, o le aofaʻi o glycogen e faʻaitiitia, ma o le gasegase o le insulin e faateleina. E te le toe taumafai e tuʻu le glucose i totonu o se fagu tumutumu.

Le faʻaleleia o le inisalini e ala i mea taumafa, faʻamapulaʻa poʻo le faʻamaʻaʻaʻese faʻamalosi gaʻo (faʻamaʻo muamua falaoamata), suka, ma nisi o suauʻu fuālaʻau. Omega-6 fualaau gaʻo mai fuālaʻau manogi e pei o le suauu suauu amataina pe faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini, ae o Omega-3 gaʻo gaʻo mai iʻa ma iʻa e faʻafefe ai le faʻalavelave.

O le anapogi ma / poʻo le maualalo o le kalori meaai e le gata ina faʻateleina le lagona o le insulin, ae togafitia foi le maʻisuka ituaiga 2.

Faatinoga faaletino

Gaoioiga faaletino - o faʻamalo (tamoe) ma le anaerobic (avega mamafa) faʻapupulaina le atinaʻe o insulin.

I le taimi o le faamalositino, o le tino e mu uma gaʻo ma gaʻo (glycogen). I le mamafa o le avega, mo se faʻataʻitaʻiga, o le savali, le susunuina o gaʻo e sili ona taua. I le maualuga tele, e faʻaaoga e le tino le tele o glycogen.

E fetaui lelei le manatu o na gaioiga ma le maualuga o le a mumu atili glycogen ma faʻaleleia ai le lagona o le insulin. E moni ea lenei mea?

O le mea moni, i se suʻesuʻega se tasi, na o le lua vaiaso o aʻoaʻoga vavalalata maualuga (HIIT) na faʻatupulaia le lagona o le insulin i le 35%. O le aofaʻi o faʻamatalaga GLUT4 o loʻo tauaveina le kulukose i totonu o maso ua faateleina foi. O le isi suʻesuʻega na maua ai le lua vaiaso o aʻoaʻoga matuia - 15 minute o faʻamalositino i le silia ma le lua vaiaso - na faʻaleleia atili ai le lagona o le insulin.

O le faateleina o le malosi o le insulin e ala i le faamalositino e faalagolago i le malosi ma le maualuga. Afai e te faʻamalositino i se tulaga maualalo, e tatau ona e faʻaaogaina le umi e faʻaoga atili ai le glycogen. I le mamafa tele o le avega, e mafai ona e faia se mea itiiti e ausia ai le tali tutusa.

Faitau i luga o le Twitter, Facebook, Vkontakte poʻo Telegram. Fautuaga aoga ma mea taua e uiga i le soifua maloloina i aso uma.

Aisea e maualalo ai le aʻafia?

Laititi le malamalama i le inisalini, i se isi faaupuga, o teteega e mafua ai le le mafai ona avatu se aofaiga saʻo o le kulukose i le masini. O le mea lea, o le faʻateleina o le inisalini i le plasma e faʻalautele. O le gaioiga o le hormone e mafua ai le soliina o le gaʻo, ae o le polotini ma gaʻo gaʻo.

O le faʻaitiitia o le ono gasegase o tagata e maua ai le toto i le hormone e mafua mai i le genetic predisposition ma se olaga le lelei. O se taunuuga, o le solia o le gasegase i le kulukose ma le inisalini e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma ona faʻafitauli.

Mataupu 15. Fualaau faʻasaina e faʻapupulaina ai le lagona i le inisalini, inisalini pei o vailaʻau ma isi vailaʻau.

Afai e le lava meaai ma faamalositino e ave ai le suka i lalo o le pule, o le isi laasaga i le taua o le faʻaaogaina lea o vai inu (SPPs).

E tolu vaega o nei vailaʻau: o mea ia e faʻateleina ai le lagona o le inisalini, oi latou o aʻafiaga e tali tutusa ma le inisalini, ma o mea e faaosofia ai le gasegase e maua atili ai le inisalini o le sulfonylureas.

O le ituaiga lona lua o fualaau faasaina e pei o le inisalini, ae le taitai atu ai i le gaʻo. Ou te fautuaina ia ituaiga muamua o vailaau e lua, o mafuaaga mo lenei mea o le a ou faamalamalamaina i sina taimi mulimuli ane (o nisi kamupani e tuufaatasia le muamua ma le tolu ituaiga o fualaau oona i totonu o le oloa e tasi, ua ou matua tetee atu i lenei gaioiga) .69

Mo i latou oe na puipuia le gaosia o latou lava inisalini, o fualaau e faateleina ai le lagona o le inisalini e mafai ona aoga. O se tuufaatasiga o fualaau faasaina o le ituaiga muamua ma le lona lua e mafai ona fesoasoani i nisi o tagata gasegase o latou tino e le maua mai ai o latou inisalini pe maua foi ni mea itiiti.

E tolu ituaiga o fualaau oona i luga o le maketi, i le taimi o le tusitusi, o loʻo ou faatonuina uma le tolu: metformin (Glucofage), rosiglitazone (Avandia) ma pioglitazone (Aktos). Rosiglitazone ma le pioglitazone e tutusa lava le aafiaga i le suka o le toto, o lea e leai se aoga e faʻaaoga uma fualaau faʻasaina i le taimi e tasi.

Manatua: aua i atunuu eseese, o fualaau faasaina e mafai ona i ai se igoa ese, mulimuli ane i lenei mataupu o le a ou faaaogaina naʻo le igoa lautele o fualaau faasaina. I loʻu poto masani, e le o ituaiga uma o metformin e aoga tele e pei o le Glucophage.

O fualaau faʻamalosi e faʻamalosi ai e mafai ona mafua ai le hypoglycemia pe a faʻaaogaina le le talafeagai pe ai ai foi meaai. E le gata i lea, o le faʻamalosia o se paʻu ua uma ona mamafa, e mulimuli ane oʻo atu ai i le susunuina mai o peta peta.

O ia oloa e mafua ai le faʻamaogaina o peta peta ona o le faateleina i le maualuga o se mea oona e taʻua o le amyloid. Ma le mea mulimuli, e pei ona faʻataʻitaʻiina i taimi uma i suʻega, ma o aʻu lava na ou matauina lenei mea i aʻu tagata maʻi - o le puleaina o le maʻisuka ma le fesoasoani o le faʻasaina o le suka suka e fesoasoani e toe faʻafoʻi ma faʻaumatia ai peta peta.

E matua leai lava se uiga i le faatonuina o fualaau faasaina lea na o le faateleina o le faaleagaina o sela beta. Faaiuga: fualaau oona e faaosofia ai le gasegase e le afaina ma e leai se nofoaga i togafitiga o le maʻisuka.

Ona ou lafoaia lea o sauniuniga (e oo lava ia i latou e mafai ona fausia i le lumanaʻi), ma o le a ou talanoaina na o na o insulin-pei o fualaau faasaina ma fualaau faasaina lea e faateleina ai le lagona o le inisalini. E le gata i lea, i le faaiuga o le mataupu, o le a ou tuuina atu se aotelega o togafitiga fou i ni mataupu faapitoa se tolu.

Fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le inisalini.

O le aoga tele o nei fualaau oona latou te fesoasoani i le maualalo o le suka e ala i le faʻaogaina o le tino o le tino e sili atu ona faigofie ile inisalini, faʻaleagaina pe faʻaumatia. O se manuia lea e le mafai ona faʻaitiitia lona taua.

E le gata i le lelei mo i latou o loʻo taumafai e taofi a latou suka i lalo o le puleaina, e lelei foi mo i latou o loʻo gaogao ma i le taimi e tasi e taumafai e faʻaitiitia lo latou mamafa. O le fesoasoani i le faʻaitiitia o le inisalini i totonu o le toto i soo se taimi lava, o na vailaʻau e mafai foi ona fesoasoani e faʻaititia ai le gaʻo o meatotino o le inisalini. E leai ni ou maʻisuka na o mai ia te aʻu mo se fesoasoani i le togafitia o meaʻai.

O se suiga taua o nei fualaau oona latou te gaoioi lemu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le a le mafai ona latou puipuia le faateleina o le suka i le toto pe a maeʻa se taumafataga pe afai e ave le itula ao lei faia se taumafataga, e le pei o fualaau oona e faaosofia ai sela beta pancreatic. E pei ona e aʻoaʻoina i se taimi mulimuli ane, o lenei faafitauli e mafai ona maua.

O nisi tagata gasegase na o mai ia te au ma le mea moni e faapea ua faamalosia i latou e faia ni tui tele o insulin, aua o le tele o le mamafa latou te faʻamalosia ai le malosi o le inisalini. Ole tele o tui o le inisalini e mafua ai le fausia o gaʻo, lea e mafua ai le faigata o le mamafa.

O le tagofia o fualaau faasaina e faateleina ai le lagona lelei i inulin e fesoasoani e foia ai lenei faafitauli. E tasi loʻu maʻi na tui i le 27 iunite o le inisalini i le po, e ui lava sa ia faʻaaogaina a matou meaʻai laiti-kapeti.

Ua faaalia foi o le faaaogaina o fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le inisalini e faaleleia ai le tele o mea e afaina ai le lamatia o le fatu fatu, e aofia ai le toto totoina, lipid profile, lipoprotein (a), fibrinogen toto, toto toto, maualuga le palatini C-reactive, ma e oo lava i le mafiafia o le muso o le fatu.

E le gata i lea, ua faamaonia ai e faapea o le metformin e taofia ai le faʻaleagaina o le kulukose i paletini o le tino, tusa lava po o le a lona aafiaga i le suka o le toto. Na faaalia foi faapea o le metformin e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kulukose mai meaʻai, faʻaleleia le toto, faʻaitiitia le faʻalavelave o le oxidative, e faʻaitiitia ai le leiloa o vaʻa toto i mata ma fatugaʻo, ma faʻaitiitia ai le fausia o vaʻa fou i le mata.

E le gata i lea, na faaalia ai o le faʻaaogaina o le oloa e faʻalauteleina ai lagona o le nofo fiafia i fafine latalata ile moa. O thiazolidinediones e pei o le rosiglitazone ma le pioglitazone e mafai ona faʻagesegese ai le alualu i luma o faʻamaʻi fatu o le maʻisuka, e tusa lava po oa latou aafiaga i le suka o le toto.

I le faaopoopo atu i fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le inisalini, o fualaau faasaina e faatauina atu i le Iunaite Setete e fesoasoani foi i le puleaina o le toto, ae galue ai i se mataupu ese. E tele suʻesuʻega i Siamani ua faʻaalia ai le aoga o le R-alpha lipoic acid (ALA).

O se suʻesuʻega i le 2001 na faʻaalia ai i totonu o maso ma i totonu o sima gaʻo, faʻamalosia ma faʻamalosia ai le 'au pusa o le kulukose, i se isi faaupuga, e pei o le inisalini, o lona uiga. o se inisalini pei o fualaau faasaina.

E le gata i lea, o suʻesuʻega a Siamani ua faʻaalia ai le lelei o lenei vailaau faʻasaina e sili atu ona faʻaleleia pe afai e faʻaaoga faatasi ma se aofaiga faapitoa o le suauu muamua. O lenei vailaau faasaina e mafai ona faaititia le aofaiga o le biotin70 i le tino, o lea e tatau ona faia faatasi ma fualaau oona e maua ai le biotin (e masani lava e masani ona masani le acid alpha-lipoic, o le R-alpha lipoic acids e sili atu le aoga).

Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o le ALA ma le afiafi muamua o le suauu e le o se mea e suitulaga mo le inisalini o le tui, ae ui i lea o le latou tuufaatasiga e taua tele. E le gata i lea, o le ALA atonu o le antioxidant sili ona aoga o loʻo avanoa nei i luga o le maketi ma ei ai lona aoga aoga i luga o le polokalame cardiovascular e tutusa ma le suauʻu iʻa.

O le tele o cardiologists oe na fautuaina talu ai le aveina o le vitamini E ona o ana meatotino faʻatoʻateleina ua fautuaina le ALA i tausaga talu ai. O aʻu foi na ou aveina mo le toeitiiti 8 tausaga. O le taimi lava na amata ai ona ou faaaogaina, na ou iloa ai e tatau ona ou faaitiitia le tui o le insulin e tusa o le tolu.

O le suauʻu muamua o le ALA ma le afiafi e foliga mai e le faʻaaogaina se tasi o meatotino o le inisalini - latou te le saofagā i le fatuina o sela gaʻo. O vailaʻau uma o loʻo avanoa i luga o le faʻatau i falemaʻi ma faleoloa faʻatau71.

Atonu o nei vailaʻau e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemia i le maʻisuka pe afai latou te le faaitiitia le togi o le insulin o loʻo faʻatonuina, ae ou te le o iloa se mataupu o le hypoglycemia pe afai e faʻaaogaina e aunoa ma le pule insulin.

O isi suʻesuʻega Siamani ua faʻaalia ai le tele o faʻaleleia o le neuropathy o le maʻisuka (faʻaogaina o le namu) faʻatasi ai ma le faʻavaeina o le ALA maualuga i le tele o vaiaso. Talu ai ona o ana antioxidants ma sili ona lelei le tetee-inflammatory properties, e le o se mea e ofo ai. Ae e pauu i le vaega o le "Aua le toe taumafai e toe fai i le fale."

Alpha lipoic acid, e pei o maualuga mea o le vitamini E (i se pepa e taʻua o gamma-tocopherol) ma le metformin, e mafai ona faʻalavelave i le glycation ma le glycosylation o protein, lea e mafua ai le tele o faʻafitauli o le maʻisuka ma le toto maualuga.

E masani lava ona fautuaina se 2 x 100 mg papa i le taʻi 8 itula pe sili atu foi, faaopoopo i le 1 x 500 mg le muamua o le suauu suauu muamua i le taimi lava e tasi. Afai o loʻo iai se inisalini e faʻasaina ile inisalini, ou te faatonuina le afa afa e amata ai ma mataʻituina le talaaga o le suka, faʻaititia le fua o le inisalini ma faʻalauteleina le fua ole ALA o le muamua muamua o le suāuʻu. O le ala lenei o le faʻataʻitaʻiga ma le mea sese, e tatau ona e vaʻavaʻai taitoatasi i tulaga taʻitasi.

O ai le sui filifilia mo le faʻaaogaina o inisalini pei o vailaʻau poʻo vailaʻau e faʻalautele ai le lagona o le inisalini?

I le masani ai, o nei fualaau oona o le filifiliga le lelei lea mo le maʻisuka II e le mafai ona aveesea le mamafa pe toe faafoiina le suka i le tino e ui lava i se taumafa maualalo. O le faateleina o le suka e mafai ona tupu i na o sina taimi i le taimi, mo se faataitaiga, i le po, pe mafai foi ona tupu sina mea itiiti i le aso atoa.

Ou te tuʻuina atu aʻu fautuaga i luga o le suauu suka o se tagata maʻi faapitoa. Afai, tusa lava pe mulimuli ia matou mea taumafa, o le toto suka i se taimi i le taimi e sili atu i le 16 mmol / L, ou te vave fautuaina le inisalini ma e le taumafai foi e faʻaaoga nei vailaʻau, sei vagana ai taumafaiga e faʻaitiitia le fua o le insulin.

Afai ei ai se maualuga maualuga o suka pe ae ala mai nai lo le taimi e momoe ai, o le a ou faatonuina se vailaau faafomai i le tulaga o le faʻagasolo lemu o le metformin i le po. Afai e ola lau suka pe a maeʻa se taumafataga faapitoa, ou te faatonu atu ia te oe se fualaau faifaimalie lea e faʻateleina ai le lagona o le inisalini ("Rosiglitazone") 2 itula ao lei faia lenei taumafataga. Talu ai

meaʻai e faʻaleleia ai le faʻaleleia o faʻasalaga, e tatau ona 'ave faʻatasi ma meaai. Afai e maualuga le maualuga o le toto toto i le aso atoa, o le a ou fautuaina e ave le suauu alpha lipoic acid ma le afiafi muamua i le fafagu, pe a uma le aoauli, ma pe a uma le 'aiga o le afiafi.

Mataupu 17. Faamatalaga taua e uiga i ituaiga ituaiga insulin.

Afai e amata ona e faʻaaogaina le inisalini, e tatau ona e iloa le auala e pulea ai ona aafiaga. O le tele o faʻamatalaga o loʻo i totonu o lenei mataupu e sau mai i loʻu lava poto masani, faʻapea foʻi ma le poto masani o aʻu tagata maʻi. E pei o le tele o isi faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai i totonu o lenei tusi, e pei ona e matauina, o le faʻamatalaga o loʻo i totonu o lenei mataupu e ese mai manatu faaleaganuu i luga o le faafitauli.

Aloese mai le insulin e aofia ai le protamine.

O le maketi o loʻo i ai le tele o inisalini, ma e tele isi o loʻo i luga o le ala. E mafai ona fenumiai lenei mea. E mafai ona faʻavasegaina e le umi o le latou aafiaga i le suka o le toto. E i ai faʻasologa (po o ultrashort), puupuu, laʻititi, ma le umi o inisalini.

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na maua ai insulini puupuu i le tulaga o se fofo manino, ma o le vaega o totoe i le ituaiga o mea faʻafefiloi. Na maua le paluga ona o le faaopoopoina o vailaʻau faapitoa, lea e faʻatasi ma le inisalini na tuʻuina malie ai siama i lalo o le paʻu.

O lenei ituaiga inisalini, ua taʻua o le NPH (o loʻo taʻua muamua i lenei tusi), ua faia e faʻaaogaina ai se isi meaola o meaola e taʻua o le protamine. Prosamine insuline e mafai ona faʻaosofia ai le tino puipuia o le tino e maua mai ai faʻamalosi i le inisalini.

O ia ituaiga o siama e mafai ona pipii i le inisalini, ma mafua ai ona tape. Ma, i le auala sili ona le mafaamatalaina, e mafai ona latou faamatuu atu le inisalini, lea e le mafai ai ona valoia lona aafiaga i le suka o le toto.

E mafai e le Protamine ona tupu se isi, sili atu le ogaoga o faafitauli ma faʻamatalaga o le matelaina o siama e siaki ai le tala o loʻo fafaga ai le fatu. A o lei faia le suʻesuʻega, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i le heparin se mea e puipuia ai le toto.

A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, ona tui lea o le protamine i totonu o vaa e "tape" le heparin. I nisi tulaga (e seasea lava maua), e mafai ona mafua ai le tele o gasegase o le allergic ma e oʻo lava i le maliu i tagata gasegase sa masani ona faaaoga inisalini e aofia ai le protamine.

E pei ona e malamalama, ou te vaʻavaʻai i le faʻaaogaina o insulin e aofia ai pusa. I Amerika, e naʻo le tasi le inisalini - NPH (o le isi igoa o le "Isofan"). E sili atu le aloese mai le faʻaaogaina o ia inisalini ma mea faʻafefiloi ma ona mea.

O tagata maʻi e manaʻomia ni togi maualalo o le inisalini, e pei o tamaiti, sili atu ona lelei le faʻaaogaina o le insulin. O le mea e leaga ai, e leai se vai faʻamalolo mo le vailaʻau, o se tasi o le lua o totoe tumau talafeagai.

80 O le mea lea, i nisi o tulaga e le masani ai ma faatasi ai ma le mumusu ou te faatonuina le faaaogaina o le NPH ua mama. O le tele lava o taimi, ou te faʻaaogaina le inisalini umi ma le saline. O le lisi o insulini ou te manatu lelei e tuʻuina atu i le laulau 17-1.

Le malosi o le inisalini.

O le gaioioiga o le inisalini e fuaina i vaega. I nai togi, 2 vaega ole inisalini e tatau ona faʻaitiitia ai le toto suka ile lua taimi sili atu i le tasi le iunite. O le tui tui o le inisalini ua faauu i iunite, ma ei ai i latou e i ai le laasaga o le afa afa.

O faailoga o loʻo i luga o le fuataga e vavalalata lava ina ia mafai ai e se kuata o le iunite ona faʻamoemoe i mata. O na tui o loʻo fautuaina ou te faʻamaonia mo le inisalini o le 100 iunite i le cm3. E i ai foʻi pepa faʻamalolo e faia i le 30 iunite.

O le inisalini o lona uiga o U-100, o lona uiga. 100 iunite i le 1 cm3. I totonu o le Iunaite Setete ma Kanata, ua naʻo le pau lea o le ituaiga o inisalini na faʻatau atu, o lea e le manaʻomia ai le filifilia o le inisalini pe a faʻatauina. I isi atunuu, o insulin ma le gaoioiga o le U-40 ma le U-80 ua faʻatau atu, ma o loʻo faʻapipiʻiina foi tui e tusa ai. I totonu o Amerika, o se U-500 tuʻuina atu le avanoa e avanoa mo fomaʻi e faʻatonu.

Afai e tatau ona e femalagaaʻi i isi atunuu o loʻo faʻaaogaina ai U-40 poʻo le U-80, ma ua galo ia te oe pe ua leiloloa foi oe, o le mea sili e mafai ona e faia o le faʻatau uma o se tui ma le inisalini, faʻapipiʻiina e tusa ai, ia toe taʻua au masani i iunite, ma aoina mai le inisalini fou i ni tui fou.

Inisalini Tausi

Afai oe teuina insulin i totonu o le pusaaisa, o le a tumau seia oʻo i le aso e muta ai ua faʻaalia i le pepa. E itiiti le gau o le aoga pe afai e teuina ile potu vevela mo le 30-60 aso.

O lenei mea e faapitoa le moni mo Glargin (Lantus), lea e le tele se vaega o lona aoga pe a uma ona teuina i le vevela o le potu mo le 60 aso. E sili ona lelei le teu i totonu o le pusaaisa.

Faʻaaoga le insulin i totonu o le pusaaisa seivagana ua e filifili e amata faʻaaoga. O vaʻai na uma ona amataina e mafai ona teu i le vevela o le potu, ae o Lantus (ma atonu o Detemir ma Glyulizin) o loʻo sili ona lelei i le pusaaisa.

Aua lava nei faʻavaivai le inisalini. A maeʻa le tala, o le a leiloloa nisi o ana meatotino, pe a faʻafuaseʻi ona faʻamaʻi le inisalini - aua le toe faʻaaoga.

Afai o le vevela i totonu o le fale e silia ma le 29 tikeri, aveese uma inisalini i totonu o le pusaaisa. Afai o le inisalini ua faʻaalia i le vevela i luga atu o le 37 tikeri mo le silia ma le tasi le aso, ia suia.

Aua nei toe faʻaaogaina tui tui.

Aua le faʻaalia le inisalini e faʻasaʻo ai le la pe tuʻu i totonu o le totigilima po o le ogalaau o le masini. E oo lava i le taumalulu i ia nofoaga e mafai ona vevela.

Afai e faʻafuaseʻi ona e tuua le inisalini poʻo le suʻeina o fasipepa i totonu o le taavale i le vevela - sui ia.

Aua e te tauaveina i taimi uma le insulin i tafatafa o lou tino, e pei o se taga ofutino.

Afai e te le teuina le vailaau o inisalini i totonu o le pusaaisa, ona e maka lea i le aso na ave muamua ai le vilia mai le pusaaisa. Taofi le faaaogaina o Glargin, Glulizin ma le Atagofie 30-60 aso talu le aso ua faailogaina.

A e liliuina le fagu e faʻatumu ai le suauu ma le inisalini, ia mautinoa o le maualuga o le inisalini e maualuga atu nai lo le faailoga i luga o le laʻititi maualuga le taliaina, pe afai o le maualuga o le insulin o loʻo i lalo ifo o lenei vaega, sui le fagu.

Afai e te fuafua e te alu i nofoaga vevela e le mafai ai ona e teuina insulin i totonu o le pusaaisa, faʻaaoga vailaau maʻamaʻa faapitoa, e pei o Frio, lea ou te talanoa ai i le Vaega 3, The Diabetic Kit.

O se seti o granules o loʻo teuina i totonu o se ato. E oʻo mai i ni laasaga se lima. A tuu i totonu o le vai mo le 15 minute, ona liu ai lea o maʻalaʻau i totonu o le gel. Suavai mai le gel e faʻafefe malie ai, ma tumau ai le vevela o le inisalini i le tulaga saʻo mo le 48 itula e aunoa ma le "toe faʻaleleia" i le vevela o le vevela o le 38 tikeri.

E faʻafefea ona aʻafia le toto toto i le taimi o le inisalini.

E taua tele le iloa pe a amata ona aʻafia le suka i le insulin ma pe a maeʻa lana gaioiga. O lenei faʻamatalaga e masani lava ona lolomiina i se insulin insert. Ae ui i lea, o faamatalaga lolomiina e ono le saʻo i la tatou tulaga (pe a faʻaaoga la tatou togafitiga).

E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo tatou faʻaaogaina laʻititi tootoo o le inisalini, ae o loʻo lomia faʻamaumauga faʻasalalau mo le tele o tui. I le avea ai o se tulafono, o tui tele o le inisalini e amata ai a latou taga muamua ma faʻamaeʻa mulimuli ane nai lo tamaiti laiti.

Ma le isi, o le umi ole gaioiga o le inisalini o le a faʻalagolago i le tagata ma le maualuga o le fualaau. I soo se tulaga, o le Laulau 17-1 o le a avea ma taiala sili ona lelei mo le fuafuaina o le taimi o le amataga ma le faaiuga o le gaioiga o le inisalini i totonu o siama ou te fautuaina.

O le insulin o le a amata ona galue muamua pe afai e te aoaoina lena vaega o le tino lea ua tuiina ai le inisalini. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le o se mea atamai le tuiina o le inisalini umi i totonu o le lima i lena aso pe ae sii le mamafa po o totonu o le manava pe a e togi le abs.

E tusa ai ma le faʻafefiloi o iniseti eseese.

I se aotelega, leai.

E le mafai ona e faʻafefiloi insulin vaʻavaʻa sei vagana ai se tasi tulaga, e ui lava o loʻo faʻalauiloaina le ADAP ma le mea moni e faʻatau atu iniseti vaʻaia e kamupani vailaʻau.

Laulau 17-1. Le umi o le gaioiga o gaioiga o le tele o insulin.

Tuua Lau Faamatalaga