Faʻaleleia o pisreatic mo le maʻisuka

O le pancreas o se okeni faʻalavelave lea e faʻatinoina ni galuega se lua i le taimi e tasi - endocrine ma meaʻai. O le pancreatic juice and hormones it produces e aofia ai i le metabolism. O le mea lea, soʻo se soliga i totonu o le galuega a lenei tino e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi tuga, e pei o se faʻataʻitaʻiga, maʻisuka poʻo pancreatiti. E faʻafefea ona togafitia le pancreas ma le maʻisuka ma e mafai ona toe faʻafoisia le atoatoa o galuega?

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

E faapefea ona atiaʻe le maʻi?

E 2 faʻamaʻi, oo latou foliga vaaia e le lelei le lolomiina i luga o le gaoioiga a le pancreas - maʻi suka ma le pancreatitis. O le maʻisuka ma le pancreas o loʻo i ai se mafutaga ma isi. Ina ia pulea le lelei, e tatau ona e malamalama i le auala e togafitia ai gland ma suiga i lana gaioiga.

E masani lava, o le amataina o le maʻisuka ua matauina pe a iai ni faʻalavelave o le galuega o le endocrine o le pancreas. O se okeni o le fausaga faigata. O tamaʻitaʻi o Langerhans e aofia ai le 2% o le tele o le okeni, e nafa ma le faʻatinoga o hormones e manaʻomia mo le faʻalavelave faʻaleaganuʻu.

Pe a oʻo i le pala o le peta i luga o teineiti, o le le lava o le inisalini, glucose ua gaosia, e atiaʻe. O le maualuga o le hormone na gaosia e mafua ai le fausia o se tulaga o le hypoglycemic, ma le le lava o le faateleina o le inisalini i totonu o le tino.

O faʻafitauli eseese e mafua mai i mea leaga o peta sosolo, ae o le faʻaumatia o tamaʻi motu o Langerhans e faʻaosoosoina i le pancreatitis.

Ona o le foliga mai o le mumū, ua matauina ai le taofia o le faamatuu atu o enzymes pancreatic i le duodenum. Latou te faʻaauau i le tino o le gland ma amata ona latou iloa ei latou lava.

O mafuaaga o le afaina e aofia ai:

Ae ui i lea, o se faafitauli taatele o le pancreatitis o loʻo maua i tagata taʻitasi e faʻaleagaina le ava malosi. Ma le maʻi foi e tupu pe a maea togafitiga o le pancreas.

O le lamatiaga o pancreatitis o le faʻamaʻi faʻalavelaveina lea o le faʻamaʻi faʻamaʻi. O le osofaʻiga e mou atu, e le faʻaoga le tagata maʻi mo le togafitiga, ona maʻi ai lea o le maʻi. O le faʻaogaina o le tino e faasolosolosolo lava ona i ai se aafiaga faʻaleagaina i peta beta, e oʻo atu ai i le glucose pito maualalo.

O le solia o le setete o le pancreas e faʻasalalau e ala i faʻailoga:

  • tiga i le manava
  • le faʻafuaseʻi o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le nofoa.

O le faʻavaeina muamua o le mea faʻaleagaina o le tino e faʻaalia i le tiga o se tiga o se vasega ese, lea e mafai ona faʻaalia i vaega eseese.

O le umi o le faʻaaliga muamua o le maʻi pancreatic e tusa ma le 10 tausaga.

  1. O le faʻavauvau o le tiga e faʻalavelave i lalo ifo o le taumatau ma le epigastrium, pe a sili atu le aafia o le ulu o le pancreas pe ua pasi i le tino.
  2. O le aʻoga i le itumalo sili ma le itu tauagavale o le riʻu o loʻo faʻaalia ai le faaleagaina i le tino ma le ono aʻafia ai o le siʻusiʻu.
  3. O le tiga i lalo ifo o le ivi ma le toe foi i le itu o le lumbar, lima, auvae, tutusa ma le tiga e pei o le angina pectoris, o foliga vaaia e aliali mai i le taimi atoa o le faaleagaina i vaega uma o le pancreas ma le aafia ai o le vaega o le manava.

A mamafa le tiga, latou te:

A oʻo i le isi laasaga o loʻo atiaʻe, o le tagata ua afaina e atiina ae i luga o le vomiting, fatu o le fatu, afaina, taoto ma le manava. Afai e le amanaia le togafitiga, o faigata i togafitiga e tupu, ona ua maitauina le faaleagaina o le cell ma o se masani o le suka ua faia.

E maualuga le kulukose o le toto pe'ā uma ona 'ai, i isi tulaga, o le inisalini o le faʻamalosia e masani lava.

I le i ai o le maʻisuka 2, e masani lava ona iloa se foliga masani o pancreatitis. O le maʻi e mafua mai ona o se suiga i le gaioiga o le tino ona o le faʻaleagaina ma pe a faʻapupula le kulukose. E lagona e le tagata maʻi se tiga matuia i le manava, o loʻo i ai se suiga i le faiga o meaʻai.

Pancreatitis ma le 2 maʻisuka ituaiga o loʻo faamatalaina e faapea:

  • o le tagata maʻi i nisi o taimi e faigata tele, o le togafitiga e oʻo atu i le faʻamagaloina,
  • suiga o mea faʻapitoa tau gataifale e maua,
  • o le fomai e faaalia le atinaʻeina o le 2 tikeri o le maʻisuka.

Symptomatology

O le atinaʻeina o le tiga i le pancreas ma le faʻamaʻi o le maʻisuka i le taimi muamua e le tupu. O le okeni e tiga i sina taimi mulimuli ane, pe a faʻaalia le pancreatite ia lava. I le taimi muamua na tupu ai, e moni lava le tuʻuina atu o fesoasoani i lē ua afaina pe a fai o le suʻesuʻega e vave ona faia ma togafitiga faʻasolosolo. O nisi taimi, pe a fai o se faʻalavelave ogaoga o le pancreatitis e avea ma mea taua i le maʻisuka, e amata ona afaina le gland i le taimi o osofaiga o le pancreatic ma le faateleina o le kulukose.

I le faaopoopo atu i le tiga i le maʻisuka, o le tiga le tumau-tiga e tupu mai o se tali atu i oloa na faia, poʻo le faʻaalia o se maʻi ese. Faatasi ai ma le ese o le malosi o le tiga o le tiga, e tusa lava pe le o faamatalaina, alu i le fomaʻi ina ia suesueina, aua i le tulaga o le maʻisuka o loo i ai se faaitiitia i le tulaga o le tiga - o tiga e lagonaina e tusa lava pe laiti pe taua tele e manaomia vave togafitiga faafomai.

Afai e te le amata togafitiga i le taimi, o le tulaga o le a oʻo atu ai i le atinaʻeina o le tiga.

Ona o le afaina tele, o le maʻi o le tagata maʻi ua leaga. O le maʻi e mafai ona:

  • faʻaititia ma faʻaitiitia le faʻamalosia o le mamafa,
  • ua faateleina le siʻitia o le vevela
  • o le paʻu ua paʻu
  • maʻi maʻi
  • pauu i le gutu
  • o vomits na afaina ai e le mama i talo.

Afai e maua se faʻamaʻi, e tatau i le maʻi ona pipii i le laulauʻai mo ni nai aso, ona togafitia lea o le gland mo le maʻisuka.

E le gata i lea, o le tagata maʻi e ono i ai ni faʻailoga:

  • manava manava
  • malosi
  • puupuu le manava e tupu
  • vevela, masani lava pe a uma le vomiting,
  • fulafula ona o le le masani ai o masaniga masani o le inumaga ma le manava.

I le gasegase o gland ua afaina, o se paolo cyanotic o le paʻu o le lumbar poʻo le pute e tuʻuina atu.

I le tulaga o suiga laiti i le pancreas, o faailoilo o le le lelei o le soifua maloloina e mafua mai i faʻalavelave o pancreatiti. O mafuaʻaga e mafua ai le tiga i le maʻisuka e aofia ai:

  • manava o le manava
  • ketoacidosis
  • maʻi ate
  • tali i le Metformin faʻaaogaina ona o le le paleni o meaai poʻo le maʻisuka e faʻateleina ai le ava malosi.

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le pancreas i le maʻisuka? I lenei laasaga, o togafitiga faafomaʻi mo le toe amataina o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e le o iai pe a maua e le tagata maʻi le maʻisuka. Ae ui i lea, e mafai ona toe faʻafouina tino ola. E aofia ai le totoina o gaʻo i le ponaivi po o le faʻaogaina ma le taufaamataʻu.

Maʻisuka ma auala e togafitia ai

Togafitiga o se okeni ei ai maʻi o le maʻisuka o loo i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. E naʻo se fomaʻi e mafai ona ia filifilia le fuafuaga saʻo togafitiga o le a faʻaaogaina ai tulaga uma.

A oʻo mai se maʻi faʻalavelave i le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona mafai ona aloese mai le faatonuina o le kulukose. O le gaosia o le hormone i le aofaʻiga manaʻomia e faʻamautinoa e ala i aʻoaʻoga faʻapitoa ma le faʻaaogaina o oloa. I le fatu o le laulau e maualalo ai meaʻai.

Afai e 1 le tagata ua afaina, ona ese lea o le tulaga. O le galuega autū o le suʻeina lea o metotia mo le faʻafouina o suauu beta i le numera manaʻomia ina ia saʻo le gaʻo.

O le tagata maʻi e manaʻomia ai togafitiga faigata, lea e aofia ai:

  • mai le laulauʻai
  • le faʻaaogaina o vailaʻau
  • massage
  • faatinoga
  • i tulaga ogaoga, taotoga.

E mafai foi e se endocrinologist ona fautuaina isi fualaau pe afai e maualalo le glycemia, faatasi ai ma le faaaogaina o fualaau o togalaau e aafia ai le faasino igoa o le inisalini.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga faʻamalosi ma vailaʻau faʻamaʻi mo le maʻisuka faʻamaʻi o le togafitiga o le auala autu o le toe faʻaleleia. O le tagata gasegase o loʻo togafitia e se gastroenterologist ma le endocrinologist, e tatau ona ia faʻaaogaina fualaau o le suka, vitamini, nootropics ona o le faaleagaina o le vascular and nerves structures. O le tele o togafitiga o le a fuafuaina e le glycemia ma le afaina o le maʻisuka.

E faʻafefea ona togafitia le pancreas i le maʻisuka:

  1. Afai e lagona le tiga i totonu o le manava, e tatau ona ave ni antispasmodics ma fualaau faasaina e aveesea ai le tiga - Papaverine, No-shpa.
  2. Ina ia lagolagoina le gaioiga o le gland, e manaʻomia le inuina o vailaʻau - Mezim, Pancreatin, Digestal.
  3. O togafitiga faʻasamaʻi e manaʻomia e puipuia ai faʻamaʻi pipisi. Ua faatonuina e le fomai ni mea tau vailaau oona.
  4. Afai ei ai le tulaga 2, Metformin 500 o le a taua tele. I le faaopoopo atu i le vailaau faʻasaina mo le maʻisuka, ave le Dibicor. E aʻafia ai le okeni ua faʻaleagaina ma faʻamaopoopoina faiga faʻava-o-tino.
  5. Vailaʻau faʻapitoa o vailaau faʻasaina o loʻo i ai le eseesega o gaioiga o gaioiga - fualaau faʻasaina e taofia ai le kulimi hydrochloric o le mucosa, H-2 histamine receptor blockers, fesoasoani.

Faʻatonuga faʻapitoa

O le totoina o le pisreatic i maʻi o le maʻisuka o se galuega faigata ma le le saogalemu, ae peitai, o sea gaioiga e mafai ai ona faafouina ia vevela beta.

I suʻesuʻega a le falemaʻi, na maua ai e tagata na afaina le faʻavasegaina o potu mai motu o Langerhans mai se foaʻi. O lenei mea na mafai ai ona toe faʻafoʻisia le gafatia o le tino e faʻasaʻo ai le igoa o le carbohydrate. I le piriota ina ua uma le taotoga, ua faia le togafitiga o le immunosuppressive.

E le faia le gaioiga pe afai:

  • i ai ni faafitauli i le sailia o le tino sao
  • maualuga le maaleale o le gland ona o le leai o se okesene,
  • tuberculosis
  • AIDS
  • o loʻo i ai se tumutumu faʻamaʻi
  • mafaufauga faaletonu o le mafaufau
  • faaaogaina o fualaau faasaina, ava malosi, ulaula tapaa,
  • faigata i le ate ma le mama.

O le isi auala o le xenotransplantation, lea e aofia ai le totoina o se okeni puaa. O ana vaega na faʻaaoga e togafitia ai le maʻisuka aʻo leʻi mauaina le inisalini.

Pomreatic massage mo le maʻisuka

E tele taimi e faʻamatalaina ai masini lautele. O le togafitiga e faia i se malosi malosi, o metotia uma e mafai ona faʻaaogaina.
Faafetai i le togafitia, o le tulaga e faaleleia:

  1. E i ai le saoasaoa o le metabolism.
  2. Faateleina le faatinoga.
  3. O le faʻaititia o le insulin e faʻaitiitia.

O le vasega e 30 togafiti.

Faamalositino

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o faasinomaga i le suauu toto e masani ona osooso. O le faamalositino e manaʻomia e faateleina ai le kulūkose. O gaoioiga e filifilia ma le faaeteete. O le filifilia o le polokalame e faia e le fomaʻi.

O le faamalositino i le tulaga o le maʻisuka 2 o se vaifofo moni lava. O faamalositino fesoasoani e faateleina ai le vaivai o suauu i le suka, e faaosofia ai le gaosia o hormones.

E faʻafefea ona toe faʻafoʻi meaʻai

E masani lava, o tagata ua afaina e naunau pe mafai ona toe amata le galuega a se tino mamai, pe faapefea ona togafitia le pancreas ma le maʻisuka, pe faapefea ona faaitiitia le fua o le kulukose.

Le toe faʻaleleia, ave vailaʻau ma 'ai meaʻai maloloina e fesoasoani i le pancreas toe faʻafouina.
O le taimi e toe faʻaleleia ai le faʻamaʻi, o le mea lea e tatau ai ona pipii i tulafono o meaʻai mo pancreatitis ina ia faʻaleleia ai le gaioiga o le tino, ia tausisia le tele o le taumafaina o gaʻo, proteins ma gaʻo.

  1. E faʻatagaina e faʻaaogaina le gaʻo i le 300 gr., Faʻasaina 100 gr. ma gaʻo 60 kalama.
  2. E tatau ona e taumafa masani i le 5-6 taimi i le ao atoa, faʻaaoga vaega laiti.
  3. O tagata gasegase e faʻaaogaina meaʻai, fuā meaai.
  4. Faʻamāeʻa uma mea taumafa.
  5. Lave, tao, atonu i le faʻamagalo.
  6. E faʻasaina le faʻatauina i na mea manogi lea e taʻitaʻi atu ai i le aʻafiaga o le mucosa o le intestinal.
  7. Afai ei ai se faʻavavega o le togafitiga ma ao faagasolo togafitiga e le taliaina le 'ai o meaʻai, meaʻai vevela, mea ulaula, buns.

A o lei faia le togafitiga o le maʻi, e aoga le talanoa i se fomaʻi, talu ai e mafai ona maua ni faʻafitauli o le maʻi.

Faʻatinoina o masini

O le fausaga o lenei okeni e aofia ai se faʻalavelave faʻalavelave o sela lea e faʻataʻapeʻapeina e teineiti (motu o Langerhans) i luga o le pito i totonu. O le paleni o le hormone peptide (insulin) ma le kulukose e lagolagoina e sela o vaega eseese:

  • alpha - maua mai le glucanon,
  • beta - tuʻuina atu le inisinia,
  • gamma - galue o se pule faʻatonutonu o le faʻatinoina o mea e lua muamua.

Faatasi ai ma le faaaogaina o gaʻo e aofia ai le suka, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻateleina ma e tutusa lelei ma lenei, o le faʻamalositino o le inisalini e faʻalauteleina ai siama. I le isi itu, ua aofia ai nilalala i totonu o le galuega, lea e faʻamaonia ai le kulukoneone ma faʻaitiitia le aofaʻi o le hormone peptide.

Mafuaʻaga o le Faʻafitauli o Inisalini

E tusa ai ma le tala o le faʻamaʻi, maʻisuka ma le pancreas e leʻo fesoʻotai saʻo. E mafai ona afaina i le inisalini o le tui o le masini, i se isi faaupuga, o latou lagona le maualalo i le hormone na faia e sene peta. O le maʻisuka ituaiga 2 le masani ai, o le isi igoa e le o le insulin e faalagolago. Faatasi ai ma lenei fomaʻi, o le suʻega toto mo le kulukose e mafai ona taʻu mai ai le masani. I le faatusatusa atu i le maʻisuka lona lua 1, i se isi itu, e fesootai tuusaʻo ma le gaioiga i le pule faʻanatura o le ituaiga o hormone. O le suʻesuʻega o lenei ituaiga o faʻamaʻi e telefaeteted ma mafai ona mafua mai i:

  • mafuaʻaga faʻapitoa, togafitiga faʻapitoa o vete beta,
  • faiga e le faʻaogaina ai le faʻaleagaina o mea faʻanatura,
  • faʻasolosolo lapopoʻa lapisi,
  • faafitauli faakomepiuta eletise,
  • faʻavaivaia le puipuiga o le faʻamaʻi o se taunuuga o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi,
  • tulaga atuatuvale ma le faatulagaina lelei o mea, lea e solia ai le paleni o le tuufaatasiga o le toto,
  • sili atu poʻo le le lava o gaoioiga faʻaletino lea e aʻafia ai le aafia i le metabolism,
  • malulu poʻo le faʻaleagaina o neoplasms i luga o le pancreas.

O togafitiga taatele o le maʻisuka i le maʻisuka o le pancreatitis, lea e o faatasi ma le fesuiaiga o siama maloloina e fesootai pe gaʻo. O lenei ituaiga o le maʻi e taʻua o le maʻisuka maʻi.

Faailoga uiga

O le faʻasalaina o le lapopoa i le maʻisuka e mafai ona faʻaalia ai i latou lava ma faʻamaoniga patino e iloagofie ai le faʻaleagaina o le gaʻo, faatasi ai ma faʻamaoniga e iloa ai le maʻisuka. O le lisi e mafai ona aofia ai faʻamatalaga nei:

  • ogaoga ogaoga i le localization i le itu taumatau poʻo le itu tauagavale,
  • vevela maualuga, toto le toto,
  • pallo o le paʻu,
  • e masani ona tauivi ma le gutu malulu
  • o le i ai o le talo i totonu o le vulu,
  • afaina o le gastrointestinal in the form of bloating, diarrhea poo, i se isi itu, o le tui,
  • faigata le manava (puupuu le manava) ma le vevela tele,
  • fulafula o le lanumoana i le itu lumbar ma latalata i le pute.

Ina ia faʻapipiʻiina se ata faʻataʻitaʻiga atoa, o le lisi e masani ona le lava. Faʻataunuʻu tonu le mafuaʻaga o lo latou amataga na mafai ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga.

Maʻisuka ma pancreas: togafitiga togafitiga

Aʻo leʻi togafitia le pancreas ma le maʻisuka i le fesoasoani o papa, e tatau i le tagata maʻi ona tausisia se tausinioga maloloina.O togafitiga faʻapea e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le inisalini ma faʻaleleia le gaioiga o le afaina totonu.

E toʻatele e naunau i auala e toe faʻafoʻi ai le pancreas ma pe mafai ona fofoina atoa le faʻamaʻi. Talu ai o le togafitiga e matua faigata, e leai se auala e fai ai e aunoa ma fualaau.

O le tagata gasegase e maua fualaau faʻamaʻi ma enzymes. E taua foi le 'ai saʻo, faʻaaoga uma mea leaga mai le taumafataga ma mulimuli i fautuaga uma faafomaʻi.

  1. Mo tiga i totonu o le manava, faʻamaʻi ma antispasmodic drugs Papaverine, No-Shpa ua faatonuina.
  2. A e manaʻomia le lagolagoina o le galuega a le pancreas, ave fualaau faasaina Mezim, Pancreatin, Digestal.
  3. Mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, faʻamalositisi faʻamalositino e faʻaaogaina, o vailaau faʻamaʻi e pei ona faatonuina e le fomaʻi.
  4. O le fualaau faasaina Metformin 500 ma le pancreas ua fuafuaina mo le tasi ma le isi i luma o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. E le gata i lea, o le maʻisuka e ave le Dibicor, lea e aʻafia ai le okeni e aʻafia ma faʻamaopoopoina faiga faʻavaomalo.

E mafai e se fomaʻi ona fautuaina pe faʻapefea ona fufulu lau paʻu i le fale ma maua ai le suka maualalo. E tele ituaiga auala e faia ai lenei mea, ma o ia togafitiga e fesoasoani tele.

  • O aʻa o Chicory e tipi, lua teaspoons o le faʻafefiloi ma se ipu vai inu e faʻapipiʻi i le fagu. O le vailaʻau e kukaina mo le lima minute, faʻaliliu, faʻamamaina. Ave se meafaigaluega e faʻaleleia ai le gaioiga o gaioiga i totonu o le tele o sipili i le aso. O le umi o togafitiga o se masina, a maeʻa ona faia lea o le vaiaso, ma toe faia le togafitiga.
  • Faʻaitiitia le suka e mafai ona maua e ala i le faʻafeiloaʻi i luga o laʻau o buckthorn. O mea laititi i le aofaiga o le lua teaspoons e sasaa mai i le vai vevela, faʻafesoʻotaʻi mo le 50 minute, faʻamamaina. O le vailaʻau e faʻaaogaina le afa ipu ile tolu taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. O lenei meafaigaluega e talisapaia e ala i le faatumauina o le pancreas e ala i le faʻamamaina ma le faʻaitiitia o talo.

Pancreatic maʻi

O faʻamaʻi autu e aʻafia ai le pancreas:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • pancreatitis
  • cystic fibrosis,
  • gasegase
  • neoplasms i luga o motu o sela,
  • okeni faalautele.

O le maʻisuka ma le pancreatitis o le taatele lea o pathologies lisiina o le pancreas. O a latou togafitiga o le a talanoaina.

O le a le faigata?

O le vaega o le okeni e nafa ma le puipuiga o le endocrine e aofia ai le tele o fusi puʻu - o motu o Langerhans. O nei tamaʻitaʻi, i le isi itu, e aofia ai ituaiga sela e fa:

  • suauu o le pulu mo le gaosia o le glucanon ma le faateleina o le suka o le toto,
  • pene o le peta e aofia ai le faʻaitiitia o le kulūkose (faʻamalositino ile insulin). O le ituaiga sili lea ona taua o le cell. O le le lava o numera o ia mea e tau atu i le atinaʻe o le maʻisuka,
  • gamma gaʻo e nafa ma le gaosia o le somatostatin ma le tulafono faatonutonu o le muamua ma le lua ituaiga o siama,
  • O suauu PP e tali atu i le polypeptide pancreatic.

O le mea lautele, o le tausia ma le faʻaleleia o le paleni i le galuega a se okeni faʻalavelave e le o se galuega faigofie, ona o le faʻalavelave i se vaega e tasi e atagia mai i aʻafiaga mamafa i le maualuga o le kulukose o le toto, lea e le taliaina i le maʻisuka malosi ma faʻamalosia le togafitiga.

I le faʻaopopo i le suia o le fuainumera o meaʻai, o le fomaʻi o loʻo faʻataʻitaʻiina le faʻatinoga masani o se seti faapitoa o faʻamalositino.

I le tulaga e le lelei le taumafataga ma faamalositino, o le tagata poto faapitoa e faatonuina ai fualaau. Atonu o se meafaigaluega lea e faaosofia ai le gaosia o lemoni poʻo le fualaau oona lea e faʻaleleia ai le malosi o le tino e faʻaaoga ai lona lava inisalini.

Toe faʻafoʻiina o le pancreas i le tulaga o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le pancreatitis o se galuega sili ona faigata.

Togafitiga e amata i le tuʻuina o le maʻi ile falemaʻi. O le galuega muamua o le aveesea lea o le mumū. I le tulaga o le pancreatitis, o lenei faagasologa e naʻo lalo lava o le vaavaaiga a se fomaʻi. O faʻamaʻi-mumusu ma faʻamaʻi fualaau e taofia ai le gaioiga o le enzymes o le pancreatic o loʻo faʻatinoina i le tagata maʻi e ala i le pala. I mataupu sili ona ogaoga, o le tagata gasegase ua faʻamaonia mai ai fualaau faʻamaʻi.

I aso muamua e lua, o le tagata maʻi ua faʻamatalaina le anapogi mo faamoemoega tau togafitiga. O lenei mea e faʻavaveina ai le aveeseina o le mumu tele, ma faʻaititia ai foi le aofaʻi o enzymes na gaosia e le gland.

O le isi laasaga o se taumafataga o le lua vaiaso o le soifua maloloina ma le faʻaofiina o vailaʻau i le tagata gasegase e faia mo le leai o a latou enzymes. Ava malosi, o meaʻai uma lava, gaʻo, ulaula, gaosia, e le aofia ai mai le lisi o oloa mo le taumafaina.

Pancreatitis e mafua ai ona paʻu i le numera o suauu beta e le mafai ona toe faʻaleleia i togafitiga fualaau. O le gasegase o vaʻalele o Langerhans e na o sina taimi lē tumau, mulimuli ane ona amata toe oti lea o sela. O lenei tulaga e masani lava ona tupu i le maʻisuka ituaiga 1. Na o le pau lava le ala o le inisalini togafitiga.

Malosiaga Mana

O mea taumafa i lenei tulaga e manaʻomia na o le pulea o le mamafa ma puipuia le popo o le hormon. O le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, gaʻo ma gaʻo. E le gata i lea, e tatau ona e faʻagalo e uiga i gaʻo mauoa.

O se mea sese masani a le tagata gasegase o le suia lea i le protein, ona o le tele o le taumafaina o polotini, aemaise lava o se meaola, e afaina ai le gaioiga o le pancreas ma mafai ai ona afaina ai fatugaʻo.

Ae o carbohydrates, iinei e le tatau foi ona e alu i ni tulaga soona fai. Faʻasaʻoina le taumafa o le suka, e leai se tala, ae o le faʻaaogaina atoatoa o mea inu gaʻo e le taliaina, talu ai ona o le tele o hormones ua togiina ma amata ona teuina "faʻaagaga" ma atonu e tasi le aso e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini. E oʻo lava i se tagata soifua maloloina ma le mumusu o mea inu gaʻo e lagona le malepelepe, ma mo se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e mafai foi ona liua i se coma hypoglycemic. O le filifiliga tonu o le 'ai lea i gaʻo vailaʻau faʻamalosi.

Ina ia aloese mai ia tulaga, e sili atu le tuʻuina atu o le tuufaatasiga o le lisi i le dietitian ma faia se meaʻai e avea o se vaega o le olaga.

O le taumafaina e tatau i sina vaega laiti mai le 4 i le 6 taimi i le aso.

Mo le kukaina, o le mea aupito sili ona lelei o se kamupeni faalua. I le taimi o le faamagaloga, e mafai ona e faʻaaogaina le kuka, taʻavale ma faʻafefiloi i totonu o le umu, ae e sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai ipu masini.

O oloa palecreatic saogalemu mo le maʻisuka o:

  • meaʻai (lago) aano
  • iʻa
  • pata o fualaʻau ma soupusu susu ma fatuga atoa,
  • palu pasi o le saito,
  • cereals (e aunoa ma le faaopoopoina o le pata ma le suka),
  • falaoa o le maʻisuka
  • susu (e le silia le 100 mililita i le aso),
  • oloa susu,
  • fuamoa fuʻa
  • fualaau faisua, fualaau faisua ma vine (fou ma tao),
  • lauti (vaivai i le susu), fualaau fou ma fualaau aina suamalie (e le oona),
  • honey po o jam - naʻo le vaitaimi o le faʻamagaloga.

E pei ona taʻua i luga, o togafitiga faʻapitoa e le faʻamautinoa ai le toe faʻaleleia O le mea lea, o le tali i fesili e uiga i auala e togafitia ai le pancreas ma le maʻisuka ma puipuia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi o le a avea o se ituaiga soifuaga faʻapitoa, e aofia ai meaʻai maloloina, gaioiga faifaipea ma, pe a manaʻomia, togafitiga fualaau faʻasaina.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le filifiliga o auala talafeagai e mafai ai e oe ona fuafua le auala e togafitia ai le pancreas, e aunoa ma le toe faʻaleleia e masani ona le mafai ona togafitia le maʻisuka. I le isi itu, o le vave iloaina o le pathogenesis o le mulimuli, faafaigofieina ma faatelevaveina le togafitiga o le pancreas. Mo nei faʻamoemoe, o auala faʻapitoa e faʻaaogaina:

  • suega masani o le suʻega toto mo le glucose concentration,
  • suesuega o le ultrasound mo pancreatitis ma le scanning echogenic mo le tikeri o le faaletonu,
  • leo o le manava ma le talatala lata ane ma se pusi, lea e mafai ai ona iloa suiga i le vailaʻau vailaʻau o mea o loʻo aofia ai,
  • X-ray e fuafua ai vaega o le tino i totonu o le vaega o meaʻai.

O le fesoasoani tele i le fomaʻi i le faʻapipiʻiina o le falemaʻi o le faʻamaʻi o le a maua e ala i le lelei o le siakiina o le tulaga lautele o le tino, le lanu o le urine ma feces, o latou fausaga. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona sili atu le saʻo le fuafuaina pe faapefea ona togafitia le maʻi ma maua ai le maualuga o le toe faaleleia o le pancreas.

Togafitiga metotia

E tusa ai ma taunuʻuga tau faʻamaʻi, o le fomaʻi e filifili pe faʻapefea ona toe faʻafoʻi le pancreas e aunoa ma ni aʻafiaga e le manaʻomia. O le togafitiga e fuafua i le ituaiga o togafitiga ma le tikeri o lona atinaʻe. Faʻalagolago i le ata o le falemaʻi, atonu e aofia ai:

  • meaai
  • faamalositino faamalolosia faaletino,
  • vailaʻau
  • togafitiga faʻapitoa.

O le filifiliga a le fomaʻi aoga e uiga i le gaioiga, isi filifiliga mo le togafitiga o taotoga, ua faia i se tulaga ogaoga, pe a le aumaia e isi metotia o le togafitiga le taunuuga manaomia.

Tulafono o taumafa

O meaai i aso taʻitasi e tatau ona maua ai se meaai e faʻaitiitia ai meaʻai e maua ai le gaʻo o mea taumafa, sili atu le suamalie, poʻo meaai sugary. Meaʻai lelei e aofia ai:

  • paleni paleni o vaega e pei o pulu, gaʻo ma gaʻo (350, 100, 60 g, faasolosolo),
  • fa, sili atu ono taumafataga se tasi i vaega laiti,
  • o le faʻaaogaina o ni mea e kuka ai otaota poʻo ni meaʻai kuka i totonu o se fafie faʻamaʻavale, e le taliaina, falai ma tao i le taimi o le faʻamagaloina,
  • aloese mai le taumafa o mea manogi lea e afaina ai le mucosa gastrointestinal,
  • lafoaia o gaʻo, suamalie, meaʻai vevela, mea ulaula, i le taimi o le toe faʻaleleia poʻo le faʻavavevaveina o togafitiga.

O le vaega patino o le lisi autu, o le tuufaatasiga o oloa e fuafuaina e faavae i luga o uiga patino o le tagata maʻi, o mea patino o lona olaga. Pe a togafitia tamaitai, o le tulaga o maitaga ma le vaitaimi o lactation e tatau ona amanaia.

Faatinoga faaletino

O gasegase tino tigaina, faatasi ai ma le vaivai tele, o nei faamaʻi e le faatagaina. Ae o faʻamalositino faapitoa i se aga malu ma luga o le fautuaga a se fomaʻi o le a aoga. Latou te aʻafia lelei le tulaga masani, tuʻuina atu massage le faʻaogaina o le pancreas, faʻamalosi ai lana gaioiga. O le tuufaatasiga o ia faatinoga e masani ona aofia ai:

  • manava manava
  • eseese filifiliga mo le savali i se tulaga lemu,
  • uu lima aʻo tu ma taoto i lalo.

O vasega e tatau ona masani, ae e tatau i le fomaʻi ona fuafua ia mea patino, toe fai fua, le umi o taʻaloga taitoatasi, ma vasega i le lautele.

Fomaʻi togafitiga

O lenei togafitiga e manaʻomia ai le tofiaina o se faʻalavelave o fualaau. O le fesili i le auala e togafitia ai le pancreas i se setete o pancreatitis ma le maʻisuka ua fofoina e tusa ai ma mea patino o le falemai. I le tele o tulaga, o fualaau oona nei ma fualaau oona. Latou te faʻatagaina oe e faʻamalo nisi o faʻamaoniga, faʻaosofia pe totogi mo galuega e le faʻamaonia, e aloese ai mai faʻamaʻi pipisi:

  • E maua mai le aafiaga faʻamalosi e ala i le faʻaaogaina o No-shpa, Papaverine, ma isi vailaau faʻasaina o se gaioiga faapena.
  • O le faaletonu o le Enzyme na faia mo le tofia o Digestal, Mezim, Pancreatin.
  • O vailaau faʻamaʻi faʻamalosi faʻatasi ma faʻamaʻi faʻamalosia e faʻamalosia le puipuia o le antibacterial.

I le tausisia ma le mausali o fautuaga a le fomaʻi, o le lisi o loʻo tuʻufaʻatasia ma taumafa ma faʻamalosiaga o le a maua ai le togafitiga talafeagai.

Togafitiga

Ole togafitiga faʻapitoa e faia i mataupu pe a le mafai ona faʻaogaina isi togafitiga o togafitiga poʻo i le taimi masani o togafitiga. O le taotoga e mafai ona faia i le tulaga o:

  • le gafa o tamaʻitaʻi o Langerhans, lea o le a faʻamautinoa ai le toe faʻafouina o peta peta,
  • afifi puaa puaʻa (xenograft)
  • le faʻaofiina o se tui, toe faʻaaogaina le gaioiga o le gaioiga o le insulin.

O le sili atu ona popole mo le tino o le taotoga lea e faʻaleleia ai peta beta. Afai ole toleniina ole tino ole tino, o le taotoga e maua ai le avanoa e manuia ai, o le siakiina ole inisalini ma se paleni paleni o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona toe faʻaleleia. I lenei tulaga, o le faʻamaʻi e mafai ona puipuia i se tulaga faigata.

Pancreas galue i le maʻisuka

O le pancreas o se okeni taua lea e faʻamaonia le lelei o le faʻatinoga o le digestive ma endocrin system. A aunoa ma le sua pancreatic ma nisi o hormones e gaosia e le gland, ua faʻalavelaveina le metabolism. Afai e le faia e le pancreas ana galuega tauave, pe a mavae se taimi e lagona e se tagata se malaise matuia.

O le maʻi suka e foliga mai e mafua mai i le gaʻo o le organoc endocrine. O le pancreas o loʻo i ai se fausaga faigata tele. O motu o Langerhans e naʻo le 2% o le eria o le okeni, ma o le mea moni, latou te nafa ma le gaosia o hormones talafeagai mo le faʻamautuina o le metabolism.

Afai o faʻamaʻi peta o loʻo i luga o tamaʻi motu ua faʻaumatia, e leai se inisalini - o le hormone e gaosia ai le kulukose. O lona sili atu e mafua ai le tulaga o le hypoglycemic, ma o le faaletonu o le faateleina lea o le suka o le toto.

Vailaʻau Beta e mafua mai i faʻamaʻi eseese. Ae o le tele o taimi, o le faʻaumatia o tamaʻi motu o Langerhans e mafua mai i se malaise lauiloa pei o le pancreatitis. Talu ai ona o le atinaʻega o le faʻaogaina o le mea leaga, o le pancreas e taofi le lafoina o enzymes i le duodenum. Latou te tumau pea i totonu o le tino o le okeni ma amata ai ona faalilolilo i latou lava.

O le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino o le mea oona, o le stroke, fungal poʻo le gallstone disease. Ae masani lava, o le pancreatitis e maua i tagata e faʻaleagaina le ava malosi.

Pancreatitis e matautia aua e faigofie ona fenumiai ma le masani masani. Ua alu ese le osofaiga, e leai se tasi e sailia togafitiga. O le faʻamaʻi e tafe atu i totonu o se taimi umi. O le faʻamafanafana e faʻaleagaina ai sela o le beta, e mafua ai le le atoatoa o le inisalini.

E masani ona fesiligia tagata maʻi pe o tiga le pancreas i le maʻisuka. Talu ai ona o le maʻisuka ma le pancreatiti "alu", i le taimi o le osofaʻiga o se faʻamaʻi masani, o le tiga e mafai ona tupu i le pito i luga tauagavale.

E faʻapefea ona togafitia le pancreas ma le maʻisuka?

O le tali e tasi - i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi. E naʻo se fomaʻi agavaa e mafai ona filifili le faiga saʻo togafitiga e aoga i se mataupu faapitoa. Ina ia mautinoa e lelei le maʻi, e tatau i le fomaʻi ona mautinoa le faʻaaogaina o le inisalini. O le tagata maʻi lava ia na te faia le vailaau faatonuina ma mulimuli i se meaai.

I le maʻisuka ituaiga 2, i le tele o tulaga, e mafai ona aloese mai vailaʻau ma le inisalini. O le gaosia o le hormone i le aofaʻi saʻo e maua mai i le faʻaaogaina o le tino faaletino ma se taumafataga faapitoa.

O le faavae o le meaai e tatau ona fai ma meaʻai laiti.

Afai ei ai se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga e laitiiti lava. O loʻo suʻesuʻe ma le malosi e saienitisi togafitiga fou. O le galuega autu o le sailia lea o auala e toe faʻafouina ai sela beta i se aofaiga e lava mo le lelei o le faʻatinoina o le pancreas.

O suʻesuʻega o loʻo faia i vaega nei:

  1. Immunomodulation
  2. Faʻasaʻoina o masini peta,
  3. Laʻau faʻasolosolo. Taʻaloga pancreatic mo le maʻisuka

Pangreatic transplantation i le maʻisuka ua manatu o se taotoga faigata ma matautia. Ae o lenei auala e mafai ai ona toe faʻatulaga le fausaga o peta peta.

I taimi aʻoga faʻataʻitaʻiga, na tuʻuina atu i luga o le siakiina o tamaʻitaʻi o Langerhans i tagata mamaʻi, lea na fesoasoani e toe faʻafoʻi le malosi o le tino e faʻatonutonu ai le maualuga o le carbohydrate. Mo le taimi o le faʻasalalauga, o le togafitiga o le immunosuppressive ua faatonuina e le fomai.

O le isi auala faʻalelei o le xenotransplantation. I lenei tulaga, o le tagata gasegase ua totoina ma se pacreas porcine. Aʻo leʻi maua le inisalini, na faʻaaogaina ana vaega e togafitia ai le maʻisuka.

Pancreatic Medicines for Diabetes

Pancreatic tablets mo le maʻisuka o se vaega taua o togafitiga togafitiga. E tatau i se fomaʻi ona faatonu fualaau e faʻavae i luga o le auʻiliʻiliga ma le soifua manuia o le maʻi. Faʻafoʻi ia te oe lava, ave vailaʻau e fautuaina e uo poʻo tagata masani oe na feagai ma se faafitauli talitutusa, e matua faasaina.

O tagata taʻitasi taʻitasi e tali atu i se auala filifilia o togafitiga. Afai o se mea e fetaui ma lau uo teine, uso o lou tina, tuagane o lou tina poʻo se isi lava aiga, e le o lona uiga o le a fetaui ma oe.

O le faʻamalositino e mafai ona oʻo atu ai i se faʻatonuga ogaoga i le soifua maloloina lelei ma le faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Faʻafefea ona fesoasoani i le pancreas ma le maʻisuka

O le pancreas mo le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia se tausiga. E le o lona uiga e tatau ona e lafoaia se olaga lelei. Ae o nisi masaniga e tatau ona faasaʻoina.

I le faʻaaogaina o nei mea, o le a maua ai se taunuʻuga taua. O le mea lea, muamua lava, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina se taumafataga faapitoa, o le faavae o nei mea e maualalo-ipu kapiti. Ina ia faʻaleleia le aafiaga o le taumafataga, e faʻamalosia foʻi le tagata maʻi e faʻaauau ona faʻaʻalositino. E mafai ona e amata i le masani masani o le taeao, pe a faʻaitiitia le mamafa, faʻaopoopo i ai i malaga i le falemaʻi, malosi poʻo vailaʻau, yoga poʻo Pilates.

O meaʻai lelei ma se soifua maloloina lelei o le a fesoasoani mo se taimi umi e toe faʻafoʻi ai faafitauli i le paʻu. Afai o ipu na fautua mai e lau fomaʻi e foliga mai e le manaia oe, o le ae mauaina le tele o fua i luga ole Initaneti mo oloa o le maʻisuka e le na o le soifua maloloina, ae e manaia foi.

E le gata i lea, e tatau ona taofi le ulaula ma inu ava.. O nei masaniga e afaina mo se tino ola maloloina, ma mo le maʻisuka ua matua oti lava.

Pancreatic Exercises for Diabetes

E iloa o tagata e masani ona taaalo i taaloga ma foliga lelei nai lo isi. O le faʻaopoopoina o aʻoaʻoga faaletino i lou olaga, i ni nai vaiaso o le a e lagona ai le lelei o lau soifua manuia, o lou paʻu ua faʻamalosi, o loʻo maua e lou tino se fesoasoani.

Ae ina ia mafai ona e faia taʻaloga i aso uma, e manaʻomia lou faʻaalu sina taimi ma maua ai le agalelei o le a maua ai le fiafia ma lagona lelei.

I le taimi nei, e tele naua mea eseese, lea e ofoina atu ai le tele o polokalame mo tofo uma. Faʻamālōlōina ma faʻavaeina, mea faʻapitoa poʻo le Pilates, yoga, calanetics - e le faigata le suʻeina o mea manaia. Afai e te le manaʻo e tuuto oe lava i faamalositino, alu i totonu mo siva.

O le maʻisuka 1 o le maʻisuka e faigofie lava i aʻa i le suka o le toto, gasegase tumau, ma le atuatuvale. I lenei setete, ou te le manao e taaalo i taaloga, ae o le maualalo o le gaioiga e na o le faateleina ai o le soifua maloloina. I le maʻisuka ituaiga 1, o aʻoaʻoga faʻale-tino e mafai ona faʻaleleia ai le suka toto, ae mo lenei mea e tatau ona e filifilia ma le faaeteete ia gaioiga.

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o taaloga e mafai ona avea ma se mea moni. Latou te fesoasoani i le faateleina o le lagona o sela i le inisalini, e faaosofia ai le gaosia o le hormone e le pancreas.

Faʻaititia le faʻamalosia o insulin ona o le tuputupu aʻe o musika. Ae ui i lea, e mafai ona e taunuʻu i lenei taunuʻuga faʻatasi ma taʻaloga masani a cardio. Ua faʻamaonia o faʻavalea faaletino faigofie e 10 taimi e sili atu le aoga nai lo fualaau uma e faʻalauteleina ai le lagona o le insulin i sela.


E pei lava o soʻo se faʻamaʻi, o le aoga o togafitiga o le maʻisuka ma le pancreas e faalagolago ile maʻi. O le galuega a le fomaʻi o le filifilia lea o se polokalame e aofia ai vailaau, meaʻai ma faamalositino.

Tuua Lau Faamatalaga