Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le ketoacidotic coma ona o le maʻisuka

Tetoacidosis o le maʻisuka

O le vailaʻau vailaʻau o le tolu ketone body: acetone, acetoacetic, ma le beta-hydroxybutyric acid.
ICD-10E 10.1 10.1, E 11.1 11.1, E 12.1 12.1, E 13.1 13.1, E 14.1 14.1
ICD-9250.1 250.1
Faamai29670
eMedicineMed / 102

Tetoacidosis o le maʻisuka (ketoacidosis) O se fesuiaiga o le acidosis metabolic e fesootaʻi ma le solia o le gaosiga o le carbohydrate e mafua mai i le le lava o le insulin: o le maualuga o le glucose ma tino o le ketone i le toto (sili atu le maualuga o le maualuga o le gaioio) na mafua mai ona o le faaleagaina o le gaʻo (lipolysis) ma le faʻamaina o amino acids. Afai o le solia o le gaosiga o le gaʻo i luga o le gaʻo e le faʻagata i se taimi tatau, o loʻo maua ai se ketoacidotic coma.

O le ketoacidosis e le o le maʻisuka (gasegase o le acetonemic i tamaiti, gasegase o le vomiting cyclic acetonemic, vomiting) - o se seti o faʻamaoniga e mafua mai i le faateleina o le faʻaogaina o tino o le ketone i le plasma toto - o se tulaga faʻaleagaina lea e tupu mai i le taimi o le tamaitiiti, e faʻaalia e ala i le faʻataʻitaʻiina o faʻasolosolo taimi o le vomiting, o isi taimi o le manuia atoatoa. E atiina ae o se taunuuga o mea sese i le taumafa (umi o le fia aai pe tele le taumafaina o gaʻo), faapea foi ma le talaaga o maʻi o le somatic, infectious, endocrine ma le faaleagaina o le fatugalemu o le tino. Peraimeri (idiopathic) faʻaalia - e tupu i le 4 ... 6% o tamaiti mai le 1 i le 12 ... 13 tausaga ma le lua (ona o faʻamaʻi) faʻamaʻi o le acetonemic syndrome.

E masani lava, i totonu o le tino o le tagata, o se taunuuga o le metabolism autu, o tino o le ketone e masani ona fausia ma faʻaaogaina e fusi (maso, fatuga):

O se taunuuga o le maualalo o le paleni, o lo latou gauai i le plasma o le toto e masani ona pagatia.

Etiology

O le ketoacidosis o le maʻisuka muamua e muamua i ai i faʻalavelave matuia o faʻamaʻi pipisi, o le olaga faaletino e oʻo i le 6 ... 10%. I tamaiti e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le mafuaaga masani lea o le oti. O mataupu uma o lenei tulaga e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • diabetic ketosis - o se tulaga e mafua mai i le faateleina o le maualuga o tino o le ketone i totonu o le toto ma tisipenisi e aunoa ma se faʻamatalaga faʻasaina ma le faʻavaveina o le tino,
  • o le ketoacidosis o le maʻisuka - i mataupu e le totogiina i le taimi e le puleaina o le inisalini ma le mafuaʻaga e mafua ai le lipolysis maualuga ma le ketogenesis, o le faʻaleagaina o le faagasologa o le alualu i luma ma oʻo atu ai i le atinaʻeina o le ketoacidosis.

O le mea lea, o eseesega o le pathophysiological o nei tulaga ua faʻaititia i le mamafa o le faʻafitauli o le tino.

Faʻaaoga aʻoaʻoga |

Ketoacidotic coma mo le maʻisuka

O le faʻalavelave masani o le maʻisuka o le ketoacidotic coma. E tusa ai ma fuainumera eseese, 1-6% o tagata maʻisuka feagai ma lenei maʻi. O le uluai laasaga, ketoacidosis, o loʻo faʻaalia i suiga o meaola o le tino. Afai o lenei tulaga e le taofia i le taimi, o le a tupu se coma: o se suiga taua i faiga o gasegase e tupu, leai se malamalamaaga, o galuega a le tino, e aofia ai le totonugalemu, ua faaleagaina. E manaʻomia e le tagata maʻi manaʻoga faʻafuaseʻi ma vave tuʻuina atu i se falemaʻi. O le togafitiga o le maʻi e faalagolago lea i le tulaga o le coma, o le taimi e le o iloa, ma le malosi o le totogiina o le tino.

E tusa ai ma fuainumera, e mafai ona faʻaolaina 80-90% o tagata gasegase e talia i le falemaʻi i se setete o ketoacidotic coma.

Ketoacidotic coma - o le a lea?

O lenei ituaiga foma e faatatau i faʻafitauli maualuga o le maʻisuka. O faʻafitauli nei e amata ona o le hyperglycemia - maualuga toto suka. O lenei ituaiga foma o le vave faʻaleaogaina o le gasegase i ituaiga uma o le metabolism, o se suiga i le paleni o le vai ma eletise i totonu o le tino, ma le solia o le paleni-faavae faavae o le toto. O le eseesega tele i le va o le ketoacidotic ma isi ituaiga o siama o le i ai o tino o le ketone i le toto ma le urine.

Tele faʻalavelave ona o le le lava o le insulin:

  • faʻamaoni, pe a le faʻamaopoopoina le hormone a le tagata maʻi, ma e le o faʻatulagaina le togafitiga,
  • le aiga pe a iai le inisalini, ae ona o le inisalini e le mafai ona iloa e suauu.

E masani lava coma e vave ona tuputupu aei nai aso. E masani lava, o ia lea o le faailoga muamua o le maʻisuka ituaiga 1. Faatasi ai ma se ituaiga o le inisalini-tutoatasi o le faamai, o faaletonu e mafai ona faaputuputu lemu, mo masina. E masani ona tupu lenei mea pe a le gauai le tagata gasegase i togafitiga ma faʻaaoga le fuaina o le glycemia.

Faʻafitauli ma mafuaʻaga

O le tino o le coma e faʻavae i luga o se tulaga faʻafefete - o le tino o le tino e matelaina le malosi, aʻo iai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, le punavai autu o le malosi.

Ona o le maualuga o le suka, ua faateleina ai le toto o le toto, o le numera atoa lea o vaega uma ua soloia i totonu. A oʻo i lona maualuga e sili atu i le 400 masi / kilokalama, o fatugaʻo e amata ona faʻaumatia le sili atu o le kulukose, faamamaina ma aveesea mai le tino. O le tele o le urine e faʻapupulaina tele, o le tele o le intracellular ma le extracellular fluid ua faʻaititia ona o lona alu i totonu o vaʻa. E amata le susu. O lo tatou tino e tali atu i le auala tonu lava: e taofi le excretion o le urine ina ia mafai ai ona faʻasaoina le vai o totoe. O le tele o le toto ua faaitiitia, o lona viscosity ua faateleina, ma ua amata toso toto.

I le isi itu, o matelaina matelaina e sili atu ona maualuga le tulaga. Ina ia taui mo le leai o se malosi, o le ate e togi ai le glycogen i totonu o le toto sili ona suamalie. A maeʻa le faʻaaogaina o ana faʻaagaga, e amata le faʻaitiitia o meaʻai. E tupu i le fausiaina o ketones: acetoacetate, acetone ma le beta-hydroxybutyrate. E masani lava, o ketones e faʻaaogaina i maso ma faʻafefea i le urine, ae afai e tele naua, e le lava le insulin, ma e muta le mimilo ona o le faʻamalaina, e amata ona faʻaputu i le tino.

Faʻaleagaina o le faʻatupulaia o le maualuga o tino o le ketone (ketoacidosis):

  1. Ketones ei ai sona aafiaga matautia, o lea o le maʻi e amata ona fesuiaʻi, tiga o le manava, faailoga o se aʻafiaga i le fatugalemu o le tino: muamua, fiafia, ma le popole i le mafaufau.
  2. O i latou o vai vaivai, o le mea lea, o le faaputuputuina o ketones i le toto e tau atu ai i le sili atu o ionic hydrogen i totonu ma le leai o le sodium bicarbonate. O se taunuuga, o le pH o le toto ua paʻu mai le 7.4 i le 7-7.2. E amata le faʻamaʻi, faʻafefeteina ma le faʻamaina o le fatu, popole ma faʻaogaina fua.

O le mea lea, o le le lava o le inisalini i le maʻisuka e oʻo atu ai i le hyperosmolarity, o se fesuiaiga i le paleni o le acid-base, faʻamaʻi, ma le oona o le tino. O le lavelave o nei faaletonu e mafua ai le atinaʻe o coma.

Mafuaʻaga mafuaʻaga o le coma:

  • na misia le amataga o le maʻisuka ituaiga 1,
  • seʻe le masani ona pulea le suka i soo se ituaiga o le maʻisuka,
  • togafitiga le talafeagai ole inisalini: mea sese i le fuaina o fualaau oona, faʻafefe o injections, penisini gaogao le lelei poʻo le maeʻa, faʻasesēina, le faʻasaʻo le insulin.
  • o se malosi sili atu o masini gaʻo ma maualuga maualuga le GI - suʻesuʻeina laulau.
  • Laititi o le inisalini ona o le faateleina o le faʻasalalauga o hormones faʻataʻamilo, lea e mafai ona iai ni manuʻa tuga, maʻi mama, mafatiaga, faʻamaʻi o le endocrine,
  • togafitiga uumi mo steroids poʻo antipsychotics.

Faailoga o se ketoacidotic coma

O le Ketoacidosis e amata i le taufaasese o le maʻisuka - o le siitia o le toto suka. O faʻamaoniga muamua e fesootaʻi ma le hyperglycemia: galala ma le maualuga o le urine volume.

O le nausea ma le lethargy e faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le ketone concentration. Ketoacidosis e mafai ona aloaia i le taimi nei e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga. A o tulaʻi le maualuga o le acetone, e amata le tiga o le manava, e masani lava ona i ai se faailoga o le Shchetkin-Blumberg: o le lagona e faateleina pe a tataʻi e le fomaʻi le manava ma faʻafuaseʻi ona aveese lona lima. Afai e leai se faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka i le tagata maʻi, ma le maualuga o ketones ma kullukose e leʻi fuaina, o le tiga e mafai ona sese ona o mea faʻapipiʻi, peritonitis, ma isi faiga faʻapipiʻi i totonu o le tino.

O le isi faailoga o le ketoacidosis o le ita o le falemaʻi o le manava ma, o se taunuuga, o foliga mai o le manava o Kussmaul. Muamua, o le tagata maʻi e masani ona 'alofia le ea ma le manaia, ona manava ai lea o le manava, ma le manogi o le acetone. A o le i faia le mea fou o sauniuniga o inisalini, o le faailoga lea na faailoa mai ai o le ketoacidotic coma e amata ma latalata i le oti.

Faailoga o le faʻamalaloina o le paʻu paʻu ma le mucous membranes, le leai o se pisa ma loimata. E faʻaititia foʻi le tau o le paʻu, pe afai e te tuiina i totonu o se faʻavavega, o le a toe faʻafoʻi lemu nai lo le masani. Ona o le leai o se vai i le tele o kilokalama, o le paʻu o le maʻisuka o loʻo faʻaitiitia.

Ona o le faʻaitiitia o le toto, o le faʻaitiitia o le pa'ū e mafai ona matauina: o le maʻi e faʻavaivaia le mamafa i le taimi o se suiga tele i le tulaga o le tino, o lea e faʻapogisaina ai mata, vavao. A faʻafetaui le tino i se tulaga fou, o le mamafa e faʻasalalau.

Faailoilo suʻesuʻega o se coma e amata:

SainiTulaga taua
Hyperglycemia, mmol / L> 18, masani pe a ma le 30
Faʻaitiitia o le toto pH6,8-7,3
Faʻaitiitia le toto bicarbonate, meq / l300, 3

Faailoga o se Coma - faʻavaveina o le vevela, faʻafefe o maso, faʻasalaga o mafaufauga, le fiafia, moe. O le maʻisuka ua le iloa, i le taimi muamua e mafai ona toe faʻaleleia mo sina taimi, ae a oʻo ina loloto le coma, e le toe tali atu i soʻo se mea e le fiafia ai.

Faʻamatalaga o faʻafitauli

Ina ia mafai ona iloa le ketoacidosis ma le lata mai i le taimi, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e manaomia le fuaina o le kulukose toto i soo se tulaga masalosalo:

  • ma le gaioiga
  • ma le tiga o le manava o soʻo se agavaʻa ma le faʻatasiga,
  • ma le manogi o le acetone mai le paʻu, pe a manava,
  • afai o le fiainu ma vaivaiga o loʻo matauina i le taimi lava e tasi,
  • afai ei ai se manava manava,
  • ma faʻamaʻi pipisi ma le faʻavavevave o taimi masani.

Afai e maua le hyperglycemia i luga atu o le 13, o tagata gasegase i le inisalini e tatau ona faia se faʻamalosiga o le vailaau faʻasaina, ma le maʻisuka ituaiga 2, e aofia ai gaʻo meaʻai ma ave vailaau oona. I tulaga uma e lua, e tatau ona e siakiina le kulukose o le toto i le itula, ma faatasi ai ma lona alualu i luma, ia vave ona sailia se fesoasoani faafomai.

O suʻesuʻega i totonu o puipui o se falemaʻi e masani lava e le faigata pe afai e iloa e le fomaʻi o loʻo maua e le tagata maʻi le maʻisuka. Mo le faia o se siama o le "ketoacidotic coma", ua lava lea e maua ai le suesuega o le toto ma le faʻataʻitaʻiga. O tulaga autu autu o le gasegase, sugar ma ketones i le urine.

Afai o le coma e afua mai i le amataina o le maʻisuka, o le suega ketoacidosis e faʻamaonia pe a fai e maʻi le faʻamaʻi, faʻamaʻi uiga, paʻu mamafa.

O le kesi Ketoacidotic ua vaevaeina i ni laasaga e tusa ai ma uiga nei:

FaailogaComa tulaga
ketoacidosismuamuacoma
Le tulaga o le mucous membranesAvaMumu, enaenaUu, i le paluga, pala i laugutu
MalamalamaLeai se suigaTauvalea po o le faʻalavelaveSopor
UrineMaualuga maualuga maninoLaititi pe leai
VomitingLeai, o loʻo i ai le taoto.O taimi masani, fatu lanu enaena
MapuLeai se suigaLeotele, leotele, tiga atonu o iai
Toto toto, mmol / lglucose13-2021-40
ketones1,7-5,25,3-17
bicarbonates22-1615-10≤ 9
pH≥ 7,37,2-7,1E na o le 147 rubles!

Ina ia toe faʻafoʻi le paleni o le vai, o le tagata maʻi e fuaina ma o meaʻai e tuʻuina i le sodium chloride: 10 ml i le kilokalama o le mamafa, ma le faʻamaʻaloga matuia - 20 ml, faʻatasi ai ma le faateʻa o le hypovolemic - 30 ml. Afai a maeʻa ona vaivai le manava, o le togafitiga e toe fai. Pe a aliali mai le urine, e faʻaitiitia le fua. O le maʻi maʻi suka e mafai ona faʻaaogaina i le aso e tasi. e le silia le 8 l o le vai.

Inisalini togafitiga

O le maualuga o le insulin gasegase (> 30) e amata i le taimi e tasi e pei o togafitiga faʻamalolo. Afai e le sili atu le taua o le vai, ma e le silia le 25 suka, o le inisalini e amata ona taitaia i le taimi e taofia ai le hypoglycemia ona o le faamamafa tutusa o le toto ma le fesiitaiga o le kulukose i totonu o sela.

O le insulin e faʻaaogaina na o sina pupuu. Mo lona faʻatomuaga, ua faʻaaogaina ai se mea e faʻaaoga - o se masini e maua ai se saʻo saʻo, faifai pea o le vailaʻau i se vein. O le galuega i le aso muamua o togafitiga o le faʻaitiitia o le suka i le 13 mmol / l, ae e le sili atu le vave i le 5 mmol / l i le itula. O le fualaau e filifilia taʻitasi e faalagolago i le maualuga o le suka i le tagata gasegase ma le iai o le insulin resistance, masani e tusa ma le 6 iunite i le itula.

Afai e le toe malamalama le tagata maʻi mo se taimi umi, e tui le inisalini i le kulukose e faʻaleleia ai le le atoatoa o le malosi. O le taimi lava e amata ona 'ai ai le maʻisuka ia te ia lava, e faʻamaofiofia le tuʻuina atu o le hormone ma tuʻuina atu i le inisiua. Afai e tupu se maʻi ketoacidotic i le maʻisuka e le o le inisalini, pe a uma le toe faaleleia o le tagata maʻi e le tatau ona sui i le inisalini, o le a tuua o ia i togafitiga muamua - o se taumafa faapitoa ma le fua o le suka.

QC Puipuiga

Na o le maʻi maʻi suka lava e mafai ona taofia le pala. O le tulaga autu o le masani masani lea o le faʻamaʻi. O le latalata i le maualuga o le suka i le tulimanu, o le itiiti ifo foi lea o faafitauli ogaoga. Afai o le kulukose e sili atu i le 10, poʻo le 15 mmol / l foi, soo se vavaeesega mai le masani masani o le olaga e mafai ona oʻo atu ai i se paga: o maʻi, o le soifua maloloina o meaʻai, o le fiafia tele.

Aua e te taumafai e taulima se coma e amata naʻo oe pe afai e te lagona le moe pe vaivai. Malamalama i lenei setete e mafai ona mou atu i se mataupu o minute. Afai e te maualuga le suka ma e te lagona le le lelei, valaʻau i se falemaʻi, valaau i ou tuaoi, tatala le faitotoa pito i luma ina ia vave ona ulu atu fomai i le fale pe afai e le mafai ona e alu ese mai le moega.

Faamasani oe lava i ituaiga uma o le maʻisuka, ma tuu atu i ou aiga e faitau e uiga ia i latou. Lolomi tulafono o fesoasoani muamua, tuu i se nofoaga iloga. I totonu o lau tusifolau, atotupe poʻo lau telefoni, tuʻuina faʻamatalaga e uiga i lau ituaiga o maʻisuka, togafitiga faʻasolo ma isi faʻamaʻi. Faʻamatala i au uo ma au uo o loʻo maua oe i le maʻisuka, taʻu mai ia te aʻu mea e te manaʻomia e valaʻau ai se taʻavale. O le faʻataʻitaʻiga e tele lava ina faalagolago i le saʻo o gaioiga a isi ma fomaʻi faʻafuaseʻi.

Malosiaga talafeagai

O le faʻalavelave sili ona faigata o se ketoacidotic coma o le cerebral edema. E amata i le 6-48 itula. Afai e le iloa e le tagata maʻi i lenei taimi, e matua faigata lava ona iloa le fulafula. E mafai ona masalomia i le leai o ni uiga lelei, faʻamaonia e le ultrasound poʻo le CT o le faiʻai. E masani ona amata masani Edema pe a togafitia se togavao loloto ketoacidotic ma solia: o le suka e faʻaitiitia le vave nai lo le toe faʻaleleia o le vai, ma ua faʻaumatia ketones. Afai o le ketoacidosis ogaoga ma le kulukose o le itiiti ifo ma le 8 mmol / l le faʻaauau, o le aʻafia o le cerebral edema e maualuga tele.

O aʻafiaga o le edema e faalua ona faateleina i le lamatiaga o le oti mai le coma, faafitauli ogaoga o le neurological, e oo atu i ma e aofia ai le faaletonu o le tino. Masalo mafai ona gasegase, gau le tautala, maʻi mafaufau.

O faʻalavelave faʻapitoa o le coma e aʻafia ai foʻi le thrombosis, le loto momomo ma le le atoatoa, le edema pulmonary, asphyxiation pe a le iloa.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Fesoasoani faʻafuaseʻi

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e tatau ona iloa e tagata uma o aiga ma tagata o le maʻi.

Afai e tatau ai, e tatau ona latou malamalama i mea e manaomia mai ia i latou.

O le algorithm mo le amataga o le ketoacidotic coma e faapenei:

  1. Pe a oʻo mai faailoga muamua o se faʻafitauli o maʻi o le maʻi e foliga mai: le lava le iloa, sela manava, e tatau ona valaʻau i se falemaʻi,
  2. Aʻo lei oʻo mai le fomaʻi, e tatau ona siaki le maualuga o le toto maualuga ma le fatu i 5 minute uma,
  3. Taumafai e fai atu fesili ole maʻi ina ia tumau pea lona mafaufau,
  4. Sulu ona mata ma suʻi taligalu mo le faamoemoega lava e tasi.

A oʻo mai le falemaʻi, e tatau i fomai ona faia galuega nei:

  • Faʻasolosolo i se vaega itiiti o le inisalini,
  • Faailoa le saline e faʻafefe ai le faʻamalolo.


A maeʻa lenei mea, o le tagata gasegase e vave ona faʻataʻi ile falemai ma avatu i le falemaʻi. E masani lava, o nei tagata gasegase e auina atu i le potu maʻi tigaina. O togafitiga talafeagai uma e tatau ona faia iina.

Togafitiga uiga

Togafitiga o tagata gasegase o loʻo iai faʻamaoniga o se ketoacidotic coma poʻo lona faʻataʻitaʻi tele e manaʻomia vave ile falemaʻi. O ia tagata ua auina atu i le potu maʻi tigaina, i lalo o le vaavaaiga faifaipea a le fomai tipitipi. A maeʻa lena, o loʻo faʻaalia le siakiina o le eseesega. Ina ia iloa se tupuaga mai le coma, e 10-20 kupita o le inisalini e faia i le tagata gasegase. O isi togafitiga faʻapitoa e faʻamaonia pe a maeʻa ona faʻamautuina se faʻamaonia saʻo.

Togafitiga mo le maʻi suka e manaʻomia le toe faʻaleleia vave o le inisalini. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o le suka i le toto, lea e mafua ai le faʻaleleia lautele o le soifua manuia. A maeʻa, ona tuʻuina atu lea i le tagata gasegase se fofo o le sodium e fesoasoani e faʻateʻaina ai le faʻamalolo.

A maeʻa ona faʻamaonia e le fomaʻi le ketoacidotic coma, na te faatonuina insulin injections i le maʻi. Ua tuiina i totonu o le jet poo le intramuscularly i se fua faatatau o le 10-20 iunite i le itula.

A maeʻa lenei mea, e siaki e le fomaʻi le maualuga o le kulukose o le toto i itula uma, a maeʻa ona ia faia lea o le taimi talafeagai.

Faatasi ai ma se faʻaleleia atili i le tulaga, o le fua o le insulin e faʻaitiitia ai le faʻaitiitia.

Ina ia faʻaumatia faʻamaoniga o le faʻamalaloina lautele o le tino, faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tele o vai e tui i le vein i totonu o le vein. I le taimi muamua, o le fofo o le sodium chloride e faʻaaoga mo lenei faʻamoemoe. E tatau ona manatuaina, e faalagolago i le umi o le togafitiga, o le fua faatatau o le pulega o fualaau faasaina e eseese. Afai e toe foʻi mai le mafaufau o le tagata maʻi i le masani, e taofi le togafitiga faʻasolosolo.

Togafitiga o togafitiga

Togafitiga o se ketoacidotic coma e manaʻomia ai le maualuga o le agavaa mai le fomaʻi. O se tulaga faapea ma le le filifilia lelei o togafitiga e mafai ona taʻitaʻia ai e le gata i ni taunuuga matuia, ae e oo lava i le oti. Ua faaalia i suʻesuʻega o mea nei e sili ona masani ona feagai i togafitiga:

  1. Le atoatoa le togafitiga o le inisalini, lea e masani ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le suka o le toto,
  2. O le le lava o le maualuga o le toe faʻaleleiaina e mafai ona oʻo atu ai i le faateia o le hypovolemic,
  3. Le lava le pulea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ona e le maua e le tino le togafitiga saʻo,
  4. O le fua o le faʻaitiitia o le suka o le toto lea e mafua ai ona televave faʻamaʻi o le faiʻai.
  5. Televave le toe faʻaleleia o le palasia, e mafua ai ona mafatia le cardiovascular system.

Suʻega o maʻi

Aʻo maʻi le tagata maʻi i se ketoacidotic coma, e siakiina pea lava pea. E manaʻomia e le fomaʻi ona iloa pe faapefea ona galue lona tino ina ia saʻo le saʻo o le togafitiga togafitiga. O le faʻatonutonuga o loʻo faʻatinoina i lalo:

  1. O itula uma - pulse, toto totoga, fua o le manava, toto toto, tulaga o le malamalama, paleni o le suavai, faʻasaʻoina o le kesi i toto maualalo,
  2. Soʻo se 2-4 itula - o le faʻaogaina o ketones ma vaega o minerale i le ogaumu,
  3. I le 8 itula - o le maualuga o le vevela ma le mamafa o le tino,
  4. A maeʻa taʻitasi, o le maualuga ole glucose ma ketones i le urine.


Ole faʻataʻitaʻiga ogaoga i luga o le tagata maʻi e faʻamatalaina e le mea moni o le tagata maʻi atonu ei ai faʻafitauli i soo se taimi. O taunuuga aupito sili ona le talafeagai o se ketoacidotic coma e faʻamalosia ai ona togafitiga e mafai ona taʻua:

  • Hyperglycemia poʻo le hypoglycemia,
  • Hyperchloremia,
  • O le gase o le thromboembolic,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Ovageny matelaina, ona o le a mate ai le tino,
  • Faʻafitauli pipisi.

O faʻafitauli faigata

O le Ketoacidotic coma o se taunuuga matuia o le maʻisuka. I le tulaga o togafitiga le saʻo pe le lelei foi, e mafai e le tagata gasegase ona feagai ma ni faafitauli matuia. O le mea aupito sili ona matautia o le edema o le cerebral. O se mea ofoofogia i le tele o mataupu ua maeʻa i le oti. E mafai ona iloa le foliga vaaia o le faʻafefeteina i totonu o le faiʻai ona o le leai o ni suiga lelei i le tagata maʻi, e ui lava o togafitiga uma o loʻo faʻataunuʻuina. I lenei tulaga, ua iloa ai e le fomai se faʻaleleia atili i le metabolism o gaʻo ma gaʻo.

O le edema Cerebral e mafai ona iloa e ala i le faʻaititia o le tali a tamaiti aoga i le malamalama pe oʻo lava i lona toesea, edema o le nerve optic poʻo le tagata e fai togafiti.

Ina ia faʻamaonia lenei suʻesuʻega, e tuʻuina atu e le fomaʻi le tagata gasegase mo le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga ma faʻasologa o talafaamaumau ultrasound.

EEC ma le REC o loʻo faʻatinoina foi e iloilo ai faiga e tutupu i totonu o le faiʻai. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e vave iloa soʻo se faʻafitauli ma faʻatonu togafitiga talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga