O le sukalati lanumoana e afaina ai le toto suka

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "sukalati mo le maʻisuka" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

DIY sukalati mo le maʻisuka

E mafai ona e faia le sukalati suka ile suka maualalo i lou lava aiga. O le fua mo se ituaiga suamalie e matua faigofie lava, e mafai ona faigofie ona e mauaina mea uma i totonu o soo se faleoloa.

Pau lava le eseesega i le va o le fale ma le faatauina o sukalati o le sui lea o le kulukose ma soʻo se mea manogi poo le fructose e sili ona e fiafia i ai. Taumafai e faʻaaoga e pei o se mea suamalie ma sili atu le koko pe a mafai ai ina ia sili atu le taua o lau meaʻai.

Ia manatua o le 150 kalama o koko e te manaʻomia e faʻaopoopo pe tusa ma le 50 kalama o le suauu. Ae ui i lea, i le lumanaʻi e mafai ona e suia lenei fua faatatau e fuafua i mea e fiafia i ai.

Ina ia saunia, ave le 200 grams o koko, faaopoopo le 20 ml o le vai ma tuu i totonu o se vai taʻele. A maeʻa lena, faaopoopo le 10 kalama o le suauu, o lenamon e faʻaleleia le tofo. Ina ia togiina lau sukalati, faʻaopopo e tusa ma le 20 kalama o le suauu manogi. A maeʻa lena, sasaa le kuka i le lumanai i ni mea faʻapitoa ma tuʻu i totonu o le pusaaisa. A maeʻa le 2-3 itula e mafai ona e faʻataʻitaʻi lau foafoaga.

O le sukalati e le gata o se suamalie, ae o se vailaau. O lona tuufaatasiga e aofia ai vaega tulaga ese e afaina ai le tulaga o le tino. O le taua faapitoa o polyphenols, lea e faʻafaigofieina le galuega o le cardiovascular system, faʻaitiitia le mamafa i luga ma puipuia mai aʻafiaga faʻapitoa.

Ua fautuaina le maʻisuka e faʻaaoga sukalati malulu, lea e aofia ai le maualalo o le suka. O loʻo i ai vitamini e iai se aoga aoga i luga o le tulaga o le tino atoa.

O le aoga o sukalati pouliuli o le leai lea o se suka. Ae ui i lea, e mauoa i aoga amino aoga e faʻasaʻo le metabolism ma toe faʻafoisia tulafono faatonutonu toto. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o se vaega itiiti o lenei mea taumafa o le a fesoasoani e puipuia le tino mai aʻafiaga faʻaleaga.

O le tuufaatasiga o sukalati pouliuli e aofia ai:

  • Vitamin P, po o le siakiina, o se vailaʻau e toe faʻafoisia ai le vaivai o vaʻa toto ma faʻaitiitia ai lo latou mafai,
  • Vitamin E - puipuia malu mai i aʻafiaga le lelei o aʻafiaga saoloto,
  • Vitamin C - fesoasoani e faʻatuina le gaioiga o le fesoʻotaʻi ma le ponaivi,
  • Tannins - ei ai aʻafiaga e le faʻamalosia ai ma aʻafia,
  • Potassium - faʻafoʻisia le polokalame cardiovascular, fesoasoani e faʻamaonia le tafe toto,
  • Zinc - faʻafaigofie le faiga o le endocrine, lea e maua ai hormones thyroid,
  • Vailaʻau e maualalo ai le cholesterol toto.

O suʻesuʻega talu ai nei na faʻaalia ai o sukalati lanu, pe a faʻaaoga tatau, e le mafai ona afaina ai se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le maualuga o le pi o pi e iai sona aafiaga lelei i le gaioiga o le tino ma e le afaina ai le maualuga o le kulukose.

E mafai ona 'ai le sukalati uliuli i le maʻisuka ituaiga 2?

O tulafono o le togafitiga o le maʻisuka e aʻafia ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo "taofi" - tao, masi, suamalie, kuki ma isi mea.

O sukalati e leai se suka e mafai ona avea ma se mea sili ona lelei i fualaau leaga uma, aua e tele elemene e manaʻomia mo le maʻisuka. O le mea lea, e popole le maʻisuka pe faapefea ona maua le maʻisuka ma le sukalati?

E tele nifo nifo e fiafia pe mafai ona 'ai le sukalati i le maʻisuka? O le tali o le ioe, ae o loʻo i ai se faʻagata. Tasi le pa e sili ona e fiafia i ai 100 kalama o le susu sukalati e aofia ai le 10 teaspoons o suka. O le faasinomaga o le faasinomaga o lenei oloa e maualuga ma e tutusa ma le 70 iunite.

E le pei o le susu, o sukalati pouliuli e aofia ai le afa o le suka. O lona faasino igoa e na o le 25 iunite. E mafua mai i le mea moni e le itiiti ifo ma le 70% o koko, lea e aofia ai le fiva taumafa, e faaopoopo i le sukalati.

Afai o le maʻisuka ituaiga 2 e pulea e tagata gasegase e ala i meaai tatau ma faamalositino, ua faatagaina i latou e talia uma susu ma sukalati sinasina, ae i ni mea laiti. I le maʻisuka e faalagolago i le insulin, e sili atu le lafoaia atoa o lenei oloa, ona o le tino lava ia ua le mafai ona maua le inisalini, ma ua maualuga le maualuga o le glycemia i le toto.

O le tele o endocrinologists na oʻo mai i le faaiuga e faapea e sili atu i le 30 kalama le maualuga o le suka o le sukalatiuli mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le sukalati lanumoana e aofia ai le flavonoids - o mea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le tetee o le fausaga o le tino i le hormone na gaosia. O le mea lea, e fautuaina e fomaʻi, mai lea taimi i lea taimi e 'ai se mea maloloina lelei. Flavonoids aofia ai i le sukalati pouliuli:

  • faateleina le tali atu o le tino i le gaosia o le inisalini,
  • o le pulea lelei o se maʻisaga o le maʻisuka ituaiga 2,
  • faaitiitia le avega i luga o le galuega o le cardiovascular system,
  • totoga faatosina o toto,
  • puipuia o faʻafitauli i le alualu i luma o le faʻamaʻi.

O le sukalati lauliuli ma le maʻisuka e sili ona aoga ona o le i ai o vitio o le p-group - o le vevela ma le ola maloloina, lea e faʻaitiitia ai le mafai ona gafatia ma le palasi o toto toto. O loʻo i ai vaega e fesoasoani i le fausia o lipoproteins maualuga i le tino e aveesea ai le cholesterol.

E le tatau ona tatou faagaloina o le sukalati oona o se puna o le endorphin - o le hormone o le fiafia. O le mea lea, i le faʻamautuina, o le oloa o loʻo faʻaaogaina o le a fesoasoani e faʻaleleia le tulaga o lagona o le tagata maʻi, faʻaitiitia le lamatiaga o le paʻu poʻo le fatu fatu, faʻamautuina le toto ma faʻamalosia le puipui puipui.

E le o tagata mamaʻi uma e mafatia i se "gasegase manaia" e filifili e suʻe sukalati. O le tagofia o se meaʻai susu e taʻitaʻi atu ai i le faateleina o le glycemia.

E taua vave ona faʻamalamalamaina e faʻapea ole maʻi ole maʻisuka e faalagolago i le insulin poo le insulin, na o le sukalati e leai se kulukose e mafai ona faatagaina. O se oloa lea e tatau ona faʻaumatia i le faʻamalosia o le inisalini.

I le avea ai o se tulafono, o le tuufaatasiga o sukalati e aofia ai pi pi, ua mafai ona toe gaosia. E eseese mea manogi e faaopoopo i ai - aspartame, stevia, saccharin, fructose, xylitol, sorbitol ma isi. E tatau ona e iloa sina mea itiiti e uiga i nei mea.

Afai o sukalati mo le maʻisuka e aofia ai le xylitol poʻo le sorbitol, o le a maualuga tele-kalori. O le mea lea, e le fautuaina e fomaʻi le taumafaina o le suamalie i tagata maʻisuka oeo loʻo gaogao. Pe a ave se aofaiga tele o sea oloa, manava manava ma le tele o le gaosiga o le kesi. E fesoasoani le Sorbitol e aveese le tele o le vai mai le tino, lea e taua pe a tupu le edema.

Saccharin ma isi suka sukalati suka o loʻo faʻaaoga i ni vaega laiti. O le sukalati sili ona aoga mo le maʻisuka ituaiga 2, lea e aofia ai le stevia. O lenei suamalie ei ai lona suamalie manaia, ma pe a faʻaumatia e leai ni oso i le kulukose. E faʻaaogaina Stevia e le gata i le gaosia o sukalati, ae faʻapea foi i isi laʻau suamalie.

O gaosiga e maua mai ai le tele o sukalati, lea ei ai se vaega o inulin, e leai ni calories. Pe a pa'ū lenei mea, e faia le fructose, e le mafua ai ona maualuga le maualuga o le suka.

O le sukalati suka o loʻo i ai le tele o vaega aoga, e aofia ai polyphenols, lea e faʻateleina ai le gafatia o fausaga o le tino i le inisalini. O lona faasinomaga igoa e maualalo tele, o lea o le faʻaaogaina o le oloa e le mafua ai ona taʻe i le suka o le toto.

O le mea lea, o sukalati ma le maʻisuka e lua faʻasatauga. Afai e te 'ai le oloa i le faʻaogaina lelei, o le ai ai se aoga aoga i le tino o le maʻisuka vaivai.

E mafai ona i ai sukalati ma le maʻisuka, ua uma ona e iloa. Ae e mafai ona faʻaaogaina sukalati, suti ma isi mea lelei?

I aso nei, o faleoloa supamaketi o loʻo pupuʻu i ituaiga uma o oloa mo le maʻisuka, o loʻo i ai se tulaga e le masani ai.

O loʻo i ai le tele o filifiliga o le sisi o le maʻisuka. E le pei o sitaili masani, latou te aofia ai mea suamalie (xylitol, fructose, saccharin, ma isi). E mafai e le maʻisuka ona 'ai le lole i le tele faʻatapulaʻa? E i ai ni tapulaa mausali. Endocrinologists e faʻamalosi mai o le taumafa o sukalati e gata i le tolu suti i le aso. E fautuaina e inu suamalie i le lauti uliuli e aunoa ma le suka i le taimi o taumafataga.

O ituaiga uma o faʻamau faʻatasi ma le tele o faʻavae e tatau ona lafoai. I le uma, e masani lava ona i ai se latou faasinomaga maualuga. Faatasi ai ma le hyperglycemia i le maʻisuka, e mafai ona e 'ai i le maʻisuka, lea e aofia ai vaega o meaʻai.

Talanoaga e faʻaauau pea le kulimi sukalati kulimi. Fai mai nisi saienitisi e aoga tele lenei oloa mo le maʻisuka. E afua ona o le malulu i luga o gaʻo i totonu o le ipu, lea i totonu o le faʻalavelave e mafua ai le faʻaitiitia o le inu o le kulukose i totonu o le toto. O le faʻasalalau faʻamalamalama o le fructose ice cream e tusa ma le 35 iunite. Ae ui i lea, e le tatau ona faʻateleina faʻapala, aemaise lava mo i latou o loʻo fia maua.

E tatau ona manatuaina o le tagata maʻi e faʻateleina meaʻai faasaina e vave lava ona atiina ae ni faʻafitauli o le maʻisuka.

O le mea lea, e tatau ona 'ai le sukalati ma le suka o le maʻisuka i ni tapulaa faʻapulaʻa.

I le avea ai o se oloa aoga tele, o loʻo i ai ni uiga le lelei. Muamua, o le togafitiga e aveese le vai mai le tino, lea i nisi tulaga e mafua ai le mautinoa. Lona lua, o loʻo i ai se vaega o tagata o loʻo i ai faʻamaʻi faʻafefe i vaega o loʻo faia ai sukalati.

E manaʻomia ona iloa e tagata maʻi po o fea ituaiga o lenei togafiti e solia i le maʻisuka. Muamua lava, e tatau ona e faʻagalo e uiga i sukalati sinasina. O le tasi ituaiga o meaʻai e aofia ai le tele o suka. Teu sukalati e tatau ona ave i lalo o le tausisia o se fausaga faapitoa ma talanoa muamua i lau fomaʻi.

E le mafai ona e faatauina ni sukalati ma isi oloa, e aofia ai ni fatu, vine ma isi mea. O le aveina o nei meaai o le a faateleina ai le maualuga o le suka, ma o le hyperglycemia faaumiumi o le a taitai atu ai i ni taunuuga e le manaomia. I le faaopoopo atu i le mamafa, o gasegase e maua i le gasegase, nephropathy, maʻi fatu cardiovascular, ma isi mea.

E taua tele le filifilia o le mea sili ona aoga mo oe lava ia. O le mea lea, pe ae faʻatau, e tatau ona e gauai atu:

  1. I luga o le pepa, lea e faʻamaonia ai o - maʻisuka sukalati.
  2. Le toe faʻafouina o le maualuga o le suka i luga o le suauu.
  3. Mo le i ai o isi suauu i totonu o le oloa.
  4. I luga o lona kalori o mea lelei, lea e le tatau ona sili atu i le 500 kcal.
  5. O le mea o le carbohydrate.

A e faʻatau se meaai, e tatau ona e tilotilo i le tele o le falaoa (XE) o loʻo i ai. O lenei faailo e faʻaaogaina e pulea ai le faʻaaogaina o le gaʻo i aso taitasi, ma o lona uiga o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e manaʻomia mo le faʻaaogaina o vaega e lua ole inisalini.

O le mea lea, mo sukalati suamalie, e 4.5 iunite falaoa ua manatu o se tau talafeagai. E tatau ona e faʻaeteete i kulimi-kulimi kulimi-lilo, ona e aofia ai le sili atu i le 6 iunite falaoa.

O le sukalati ei ai faʻamanuiaga ma faʻaleagaina. O le faia o se oloa i ou lava lima e sili atu ona aoga nai lo le faatauina o se oloa ua maeʻa i se faleoloa. O le mea lea, o le a faaauau pea ona matou talanoa e uiga i le faia o sukalati i le fale.

E matua fiafia i le fale o le sukalati koko.

O lenei oloa e sili atu ona lelei mea taumafa ma e aoga tele mo le tino.

O lenei oloa taumafa e matua faigofie lava ona saunia, ma o soʻo se taeao e mafai ona faʻaopopoina i se amataga o le aso.

Ina ia saunia lelei, e tatau ona e saunia mea nei:

  • 200 kalama o suauu popo
  • 6 laulau punumu o koko paʻu
  • o sukalati pouliuli
  • 6 sipuni tele ole falaoamata
  • Mea suamalie - fuafasi, saccharin, ma isi.

Mo le faia o se keke koko sukalati, e tatau ona e faʻafefiloi mea taumafa uma (koko koko, falaoamata ma le suauu). Muamua, o le susu o loʻo kuka, ona sosolo malie lea i totonu o le faʻafefiloi mago, faʻaosooso pea. Ona maua lea ole masini e maua ai le vevela ile vevela vevela seia oʻo ina faʻafefiloi se paluga mafiafia. O se paʻu o sukalati pouliuli e tatau ona vaevaeina i ni vaega. A uma ona aveese le paluga mai le afi, ona faaopoopoina lea o ni fasi pepa i le afi ma fefiloi. Ona faaopoopo lea o le suāuʻu popo i le ipu ma sasaina i se paluga seʻia oʻo ina malulu. E tatau ona teuina le keke sukalati i totonu o le pusaaisa.

O le keke kokolala e mafai ona faia mai le maʻisuka togafitiga e le toe i ai le suka i lona fatuga. I sea ituaiga oloa, o le faailoga o iunite falaoa o le a sili atu ona maualalo.

Afai e leai se talitonuga i le faatauina o sukalati, ona tatau ai lea ona e faia:

  1. 100 kalama o koko koko.
  2. 3 sipuni tele o le niu poo le pata pata.
  3. Talia.

Muamua e tatau ona e faʻafefeteina le suauʻu, ona faʻaopopo lea o mea o loʻo totoe ma faʻafefiloi lelei. O le mea e afaina ai e aunoa ma le suka e sasaa i totonu o se meaola ma tuu ai i se nofoaga malulu seia maeʻa ona malosi.

E tofu tagata maʻitaga e filifili pe o le a le sukalati e mafai ona ave - faʻanofo pe faʻatau i se faleoloa. Faatasi ai ma lana lava gaosiga, o le a ia mautinoa e leai ni vaega leaga o le oloa.

O le mea lea, faatasi ai ma le fesili pe o le sukalati e mafai ona maua i le maʻisuka, ua uma ona latou iloa. O le ituaiga lona lua o le faamai e manaomia ai se meaai faapitoa, aua e oo lava i meaai lelei e mafai ona faatonutonu ai le kulūkose. E mafai ona maua i le maʻisuka e 'ai ai isi sukalati, o se fesili e sili ona fiafia i ai le maʻisuka. O le mea pito sili ona taua o le tuʻuina atu o le fiafia i oloa o le maʻisuka, lea e aofia ai mea suamalie.

O le maʻisuka aogā o sukalati o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Fuafasi mo le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E suamalie le suamalie i mea suamalie e saunia ai mea suamalie mo le maʻisuka. O le faavae lenei mo le pisinisi faapitoa o taumafa. O a mea e masani ai ma gaosia ai gaʻo? O le a le tele e mafai ona faʻamaunuʻu le suka i le maʻisuka ituaiga 2 ina ia le afaina ai le tino? O le a, muamua lava, e tatau ona gauai i ai pe a filifilia ni maʻisuka?

Fructose i se faasologa o suamalie

O suʻega mo gaʻo gaʻo e taʻua o le suka gaʻo, o loʻo i ai se tofo suamalie. O le suʻega masani e liua i le tino e enzymes i le kulukose ma le fructose. O ona analogues e le liua i ni mea inu gaʻo poʻo e tupu ia i latou, ae sili atu lemu. O mea suamalie uma e lelei tele. E faʻaaogaina e fai ai meainu ma compotes mo le maʻisuka.

I le aofaiga atoa o meaʻai suka, e tolu vaega e mafai ona iloga:

  • alcool (sorbitol, xylitol),
  • suamalie (cyclamate, aspartame),
  • fructose.

O le carbohydrate mulimuli ei ai lona kalori o le 4 kcal / g. Sui o le vaega muamua e toetoe lava i le tutusa o caloric - 3.4-3.7 kcal / g. O latou faʻasologa faʻamalosi e oo atu i le 30 g e le afaina ai le toto toto o le tino. E fautuaina le faʻaaogaina o le gaʻo faatagaina i lua pe tolu inumaga.

O le pala o le fructose e puupuu atu nai lo lona tulaga i le kulupu - glucose. E faʻaleleia le maualuga o le maualuga ile 2-3 taimi lemu nai lo le suka. I le avea ai o se monosaccharide, o loʻo i ai galuega nei:

  • malosi
  • fausaga
  • teuga
  • puipuia.

O gaʻo gaʻo o le punavai autu lea o le malosi. Latou te ulu i le faʻavaeina o meaola uma, auai i gaioiga faʻasolosolo o le tino. O vailaʻau faʻasaina e iai le gafatia e faaputuputu i le ituaiga glycogen i le ate e oo atu i le 10%. E faʻaumatia pe a manaʻomia.

I le taimi o le anapogi, o le glycogen e mafai ona faaitiitia i le 0.2%. Carbohydrates ma a latou mea e maua mai o se vaega o le gaogao (mealilo faalilolilo o ituaiga laufanua), lea e puipuia ai totonu totonu o okeni. Faafetai i le mucous membrane, o le esophagus, o le manava, bronchi po o le togafiti ua puipuia mai le faaleagaina o masini ma faaleagaina ai siama matautia, siama.

O oloa e tatau ona i ai se fua mo la latou gaosiga i luga o la latou afifiina. Afai e leai, o le mea lea ua manatu i ai o se soliga matuia o tulaga faafomaʻi. O le faaigoaina e tatau ona faʻaalia ai le faʻamatalaga e tatau ona faʻamaonia e le kamupanī le faʻatau. O le mea lea, i le faaopoopo atu i vaega autu, o le sipuni vavalo atonu o iai i le tuufaatasiga o le yogurt mo se maʻisuka.

Xylitol po o le sorbitol e lelei i meaai nai lo le suka masani. O faʻamaʻi faʻamaʻi (keke, keke, keke, jams, sweets) i luga o suauu suamalie e mafai ona faʻatau mai i matagaluega faʻapitoa poʻo faʻatauina i latou i le fale.

E faʻapefea ona faʻatusatusa le aso o lau sima?

Faʻatasi ai ma se faʻamaumauga faʻapitoa (GI) o le kulukose e tutusa ma le 100, e faʻaaogaina i le tulaga o le tulaga masani. O le fructose e 20, pei o tamato, nati, kefir, kokolati malulu (silia ma le 60% koko), cherries, vine. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faʻaaogaina e le aunoa ia meaʻai.

Mo masini o le ituaiga lona lua, e le masalomia le aoga o nati maualuga-calorie poo le sukalati. O le GI o le fructose e maualalo lona tau e faʻatusatusa i isi gaʻo: lactose - 45, suauu - 65.

O le suamalie e leai se calorie, ma latou te le faateleina le kulukose toto. I le kuka, e masani ona faʻaaogaina i le sauniuniga o compotes. E tatau ona manatuaina o le aspartame ua faʻaumatia e le vevela tele. E i ai tapulaa i le faʻaaogaina o suamalie - e le sili atu i le 5-6 ipu i le aso o le aspartame, 3 - saccharin.

O le itu itu e manatu o se aafiaga le lelei i le ate ma fatuga. Faʻamataʻu 1 tsp. o le sukari masani e fetaui ma le tasi papa maa suamalie. O le tau maualalo e vaʻaia ai latou mai le suka. O kamupani foi e maua ai le tuufaatasiga o sauniuniga, mo se faataitaiga, saccharin ma cyclamate. E taʻua i latou o sos, milford, pulu. E mafai e le maʻisuka ona 'ai mea suamalie?

Masalo o le maualuga o le carbohydrate e foliga mai e laʻititi. Ae o lenei mea ua na o le tepa muamua lava. Afai e te faaliliuina i totonu o le numera o mea suamalie (paʻu, sweets, kuki), ona lava lea o le vaega. O le gaosi oloa i luga o le afifi o loʻo faʻaalia le sili atu o le suamalie i le tuufaatasiga o le 100 g o le oloa. E masani lava o lenei tau e mai le 20-60 g.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o igoa o kalati o loʻo faʻaalia ai o le fructose o lo oi ai le 50 g. E tusa ai ma lea, e mafai ona 'aina i le 80 g po o le 20 g o suka i le 100 g kuki, ona oʻo lea i le 200 g o lenei falaoamata meaʻai.

O meaola gaʻo faʻaleaganuʻu e sili ona lelei!

I se vaega lautele i totonu o le matagaluega e maua ai le maʻisuka, o loʻo tuʻuina atu i luga ole suamalie, kuki, solo, keke, yogurts, jam. E faitau fiaselau mea e aliaʻe mai le soya soga ma le pasta i le kulimi kulimi ma le sukalati ua lilo ai fatu.

O le natura, fugafula o le natura, aoga ma talafeagai mo le maʻisuka, vine ma fualaau aina e mauʻoa. O le a oʻo ina aoga i lona atoaga, ae le o totonu o le sua. I lenei tulaga, fiber, vitamini, vailaʻau oona, minerale e ulu atu i le tino ma le gaʻo.

O fua e aina i vaega o le afa muamua ma le lua o le aso mo le 1 le falaoa (XE) poʻo le 80-100 g, ae le o le po. Fructose i le maʻisuka o le a maua ai le malosi o le maualuga o le suka i le toto, ona oʻo ai loa lea i lona alu vave. E faigata mo se tagata maʻi i se miti ona faʻafeiloaʻia se osofaʻiga o le hypoglycemia ua faʻaauupegaina atoatoa.

Fructose mai apples, oranges, pears, cherries, blueberries, currants, fualaau aina e masani ona faaaoga i le taumafataga mo le maʻisuka. O vine ma faʻi e maualuga i le kulukose. Tast tastes (pomegranate, quince, persimmon) poʻo le mumu (lemoni, kelu) e mafai ona mafua ai le ita o le gastrointestinal.

Fructose i le maʻisuka e faatagaina i le ituaiga o meli meli, o le afa e aofia ai ma le kulukose. O le faʻatulagaga o le tuʻufaʻatasiga o loʻo totoe e tutusa lava. O le fautuaina fautuaina o le 50-80 g o le meli i aso taitasi mo tagata gasegase e le afaina ai.

O le aʻafiaga o le gaʻofale i totonu o le tino mai fualaau aina, meli po o se gaosiga faʻapitoa e iloilo i fua masani o le glucometer. 2 itula i le maeʻa ai o le oloa, o le maualuga e tatau ona 8.0-10.0 mmol / L. O le mea faʻapitoa, o le maʻisuka maʻi e faʻafetaui lana gastronomic.

E mafai ona kuka sukalati mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka?

Sweets o se mea e le mafai e tagata e tele ona teena e tusa lava pe o le a le ogaoga o tapulaa. O nisi taimi o le naunau mo i latou e matua malosi lava e leai ni taunuuga e le taufaamatau.

E masani lava ona talitonuina o le sukalati o se tapulaa mo tagata e maualuga maualuga le kulukose o le toto. O nei meaʻai e faateleina ai le maualuga o le suka, ma faʻalavelave ai foʻi i le faʻaogaina masani. Ae ui i lea, o suʻesuʻega faʻaneionapo ua faʻaalia ai o le sukalati o se faleteuoloa o elemene aoga.

Soʻo se sukalati e iai ni pi koko. O latou o le faavae o lenei oloa. O pi e aofia ai le tele o polyphenols. O nei tulaga tulaga ese e faʻaitiitia ai le avega i luga o le fatu o le fatu, ma puipui ai mai aʻafiaga leaga.

Ina ia faʻamalieina o latou manaʻo mo laʻau suamalie, e mafai e le maʻisuka ona inu 1-2 ipu koko i le aso. O lenei vaiinu e manaia le tofo e foliga mai o sukalati. Ae ui i lea, o le faʻataunuʻu o caloric o sea oloa o le a sili atu ona maualalo, faapea foi ma le suka. O lea e le mafai ona e faʻaleagaina lou soifua maloloina, ae ia lava se aofaʻiga o elemene taua.

I lalo o le faʻasaina faasaina mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, kulimi papaʻe ma le susu sukalati. Latou te maualuga le kalori, e faavae i luga o le tele o suka, o le mafuaʻaga lea e ulufale atu ai gaʻo i totonu o le tino. E leai se aoga i le paʻepaʻe po o le susu sukalati, a maeʻa ona e 'aina se tasi o' olo, o le ae manao e 'ai atili ma sili atu.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o sukalati

Soo se sukalati e aofia ai le tele o suka. E ui i lea, e le o ituaiga uma e afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E leai se mea a le fomaʻi pe afai e te 'aina 1 le paʻuuliuli po o le sukalati.

E le gata i lea, o loʻo i ai ni mea gaioiga e faʻaleleia ai le faʻaleleia ma le soifua manuia o se tagata.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina lelei i sukalati uaua, o le a mafai ona e faʻafaigofieina le cholesterol ma le uʻamea.

Ae o le suka ma le susu sukalati e le mafai ona mitamita i meatotino aoga. Latou te maualuga le tau paleni ma le itiiti ifo o meaʻai. A e faʻaaogaina le tupe sili ona laitiiti o lenei meaʻai, o le manaʻoga o se tagata e faʻalautele, e le lelei tele mo le maʻisuka. E tatau ona faasaina le sukalati ma le suālaʻau mo i latou.

O le a le sukalati mo le maʻisuka na faia?

O suka sukalati o se meaʻai e le ese mai le sukalati masani. Na pau lo latou eseesega o le tuufaatasiga. E le tele naua le suka, gaʻo gaʻo ma calories.

O le kulimi masani i le tuufaatasiga ua suia i soʻo se vaega nei:

Ae e te leʻi 'aina le sukalati mo le maʻisuka e aunoa ma ni tapulaa, ia mautinoa e siaki le pa. E taua tele le iloiloga o le aafiaga o se vaega i le tino. O i latou uma e ese i le fua o aso taitasi.

Fai mai fomaʻi e faʻapea, o le sukalati tele mo le maʻisuka e mafai ona mafua ai le hypoglycemia, toto maualuga, poʻo le suka o le toto.

O le lelei o le sukalati o le maʻisuka, o meaola uma o manu o loʻo i ai e suia i vaega o vailaʻau. Ona o lenei mea, o le faasinomaga o le faasinomaga o sea oloa o le a maualalo tele. E sili ona lelei le faʻaaogaina na o sukalati mo le maʻisuka.

O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis poʻo faʻamaʻi o le cardiovascular system. Ia mautinoa o le sukalati e le aofia ai gaʻo fela, gaʻo, po o meaʻai. E le gata i lea, e le tatau ona i ai le suāuʻu pama, lea e aʻafia ai le afaina o le gaʻo.

E faʻapefea ona maua le sukalati sao mo le maʻisuka?

I aso nei, o loʻo i ai le tele o kalola eseese mo le maʻisuka. Ona o lenei mea, e faigata tele ona fuafua po o fea o oloa e filifilia.

Matou te fautuaina malosi oe ia faamasani oe lava i foliga o le filifilia o se oloa ina ia mafai ai ona e faatauina se suamalie, suamalie, sukalati maloloina.

Ina ia faia lenei mea, taumafai e tausisi i tulafono nei:

  1. Ia mautinoa o loʻo taʻuina mai e le afifi poʻo le a le maualuga o le sucrose o loʻo i totonu o lenei meaai,
  2. Siaki e leai ni suauu e ese mai le koko,
  3. O le koko o le koko i le sukalati suka o le maʻisuka e le tatau ona itiiti ifo ma le 70%. Afai o le oloa ua na o se tuufaatasiga, o lona uiga o loʻo i ai ni meatotino faʻaleaga,
  4. E le tatau ona i ai ni mea lelei i le sukalati,
  5. Ia mautinoa e siaki le aso e muta ai, ona o le umi o le teuina, o le sukalati e amata ona maua se taimi le lelei,
  6. O le kalori mea o le sukalati suka o le maʻisuka e le tatau ona sili atu i le 400 calories.

Faatagaina I Aso Taitasi

Ae e te leʻi taumafa e inu le sukalati poʻo le sukalati suka, e lelei tele le feutagai ma lau tausi soifua maloloina. Aemaise lava, o tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona mulimuli i lenei fautuaga.

E tatau foi ona e amanaʻia lou lava soifua lelei. E leai se mea e tatau ona e faia, aua e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga le lelei. O le aso sili ona lelei i aso taitasi mo le maʻisuka e 15-25 kalama o sukalati. E tusa ma lenei mea tutusa le tolu o le tui.

Afai e tausisia tulafono uma, e le o toe umi ae faʻaaogaina le koko sukalati i lenei fua. Faʻatasi ai ma le auala tonu, e le o se oloa faʻasaina atoa mo se maʻisuka. Aua neʻi galo e faia e le aunoa se suʻega toto mo le kulukose e mataʻituina ai le malosi o suiga i lenei faailoga.

Teu sukala

O le sukalati e le gata o se suamalie, ae o se vailaau. O lona tuufaatasiga e aofia ai vaega tulaga ese e afaina ai le tulaga o le tino. O le taua faapitoa o polyphenols, lea e faʻafaigofieina le galuega o le cardiovascular system, faʻaitiitia le mamafa i luga ma puipuia mai aʻafiaga faʻapitoa.

Ua fautuaina le maʻisuka e faʻaaoga sukalati malulu, lea e aofia ai le maualalo o le suka. O loʻo i ai vitamini e iai se aoga aoga i luga o le tulaga o le tino atoa.

O le aoga o sukalati pouliuli o le leai lea o se suka. Ae ui i lea, e mauoa i aoga amino aoga e faʻasaʻo le metabolism ma toe faʻafoisia tulafono faatonutonu toto. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o se vaega itiiti o lenei mea taumafa o le a fesoasoani e puipuia le tino mai aʻafiaga faʻaleaga.

O le tuufaatasiga o sukalati pouliuli e aofia ai:

  • Vitamin P, po o le siakiina, o se vailaʻau e toe faʻafoisia ai le vaivai o vaʻa toto ma faʻaitiitia ai lo latou mafai,
  • Vitamin E - puipuia malu mai i aʻafiaga le lelei o aʻafiaga saoloto,
  • Vitamin C - fesoasoani e faʻatuina le gaioiga o le fesoʻotaʻi ma le ponaivi,
  • Tannins - ei ai aʻafiaga e le faʻamalosia ai ma aʻafia,
  • Potassium - faʻafoʻisia le polokalame cardiovascular, fesoasoani e faʻamaonia le tafe toto,
  • Zinc - faʻafaigofie le faiga o le endocrine, lea e maua ai hormones thyroid,
  • Vailaʻau e maualalo ai le cholesterol toto.

O suʻesuʻega talu ai nei na faʻaalia ai o sukalati lanu, pe a faʻaaoga tatau, e le mafai ona afaina ai se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le maualuga o le pi o pi e iai sona aafiaga lelei i le gaioiga o le tino ma e le afaina ai le maualuga o le kulukose.

E mafai ona kuka sukalati mo le maʻisuka?

O se mea taua, o se mea manaia, o le faatumuina vave o sela ma le kulukose sa faia ai sukalati o se tasi o mea sili ona sailia i le lalolagi. E toatele tagata e faaaoga le sukalati, pe o le susu, paʻepaʻe pe oona. Ae le o sukalati uma e aoga ia i latou ei ai le maualuga maualuga o le suka, ae na o le maualuga o koko koko ma se suamalie nai lo le suka.

  • E mafai susu / sukalati paepae i le maʻisuka
  • E mafai ona inu sukalati i le maʻisuka, o aogā ma mea leaga
  • Sukalati mo le maʻisuka, fatuga
  • Auala e filifilia ai sukalati suka
  • E faʻapefea ona fai le sukalati suka i le fale
  • Tatelati fale e aunoa ma le suka (vitio)
  • E mafai faapefea ona e 'ai

E mafai susu / sukalati paepae i le maʻisuka

O sukalati ei ai le tele o suka, lea e le saogalemu mo le maʻisuka. O le mea lea, e tatau i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, 2 ona aveese le kulimi papaʻe, susu sukalati mai le meaai. O le maualuga o le suka i totonu ia i latou e mafai ona matua faʻateteleina ai le tulaga, e amata i le mamafa o le mamafa, le atiaʻe o le atherosclerosis, o le cardiovascular problems ma faaiʻu i se coma.

E mafai ona inu sukalati i le maʻisuka, o aogā ma mea leaga

O le sukalati ma le maualuga o meaʻai o koko koko (70% ma luga) e le gata o se mea taua, ae o se mea aoga foi mo tagata uma. O le sukalati lanumoana e itiiti ifo le maliega o le tele o togafitiga, eleelea, maualalo% sugar ma le glycemic index (23 i le atoa).

Mea aoga o le sukalati pouliuli:

  • koko koko e aofia ai polyphenols ei ai aafiaga aoga i luga o le fatu, toto toto ma faateleina le tafe toto,
  • ei ai se mea e maualalo le kalori,
  • e aofia ai le flavonoids (faʻasolosolo), lea e faʻaititia ai le palasi, le mafai ona faʻasolosolo ma faʻamalosia i latou,
  • faia ni lipoproteins maualuga e maualuga ai le faʻamalosia o le cholesterol,
  • masani ona fai i ni vaega laiti fesoasoani e maua ai le toto maualuga,
  • faia mo le leai o se mea
  • faʻaleleia lagona o le inisalini, puipuia o le tino mai le alualu i luma o le maʻi,
  • saturates sosoʻo o le faiʻai i le okesene,
  • anapogi vave ona o mea o le palatini,
  • faateleina le gafatia o le galue, tetee atu i le popole,
  • ei ai le aʻafiaga o aʻafiaga ona o le i ai o le kate,
  • o le faʻaaoga masani o sukalati maloloina e mafai ai ona toe iloilo le togafitiga o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2.

  • aveese le vai mai le tino,
  • faʻalauteleina le faʻamalosi,
  • pe a oʻo atu le 'ai i le seti o masini,
  • atiae se vaisu
  • o se tali atu i le sukalati e mafai.

E fautuaina le faʻaaogaina o sukalati uliuli i vaiaso taitasi mo tagata e maua i le maʻi suka.

Matou te fautuaina foi le faitauina o le tusiga: suamalie mo le maʻisuka. O a mea e mafai ona 'aina ma o le a le tele?

Auala e filifilia ai sukalati suka

O le faatauina mai o sukalati maloloina mo le maʻisuka e tatau ona ausia manaoga nei:

  1. Faʻamaumauga o le faʻatagaina i luga o le oloa o loʻo taʻu mai ai o loʻo faamoemoe moni lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka.
  2. O le igoa e tatau ona aofia ai se faailoga o le fua o le suka (toe taʻua mo le sucrose).
  3. Le auai o lapataiga eseese e uiga i le tuufaatasiga o sukalati.
  4. O le i ai o pini masani ole koko e manaʻomia, nai lo analogues e leai ni totogi. I le faaopoopo atu i ai, suia mea faʻavevesi i le vaega o meaʻai, o le tali atu i le suka ma le koko e mafai ona faʻafefiloi.
  5. O le malosi o le malosi i totonu o le maualuga e faatagaina mo le maʻisuka e le sili atu nai lo le 400 Kcal mo le 100 g o oloa.
  6. Faailoga e faailoa ai le numera o iunite falaoa. O lenei faailoga e eseese i totonu o le 4.5.
  7. Le lava o mea faʻaopopo e pei o kulumu, vine ma isi. Latou te faʻaleleia mea o le kalori, lea e aʻafia ai tagata e maualuga le suka.
  8. Vaʻaia, faʻalogo i le suamalie - o le suka e suitulaga i:
  • Sorbitol, xylitol. O nei mea e inu ai le ava malosi ma se faʻataunuuga maualuga o kalori.Faʻaleagaina e taʻitaʻia ai le fausiaina o isi pauna ma se mea e le fiafia i ai meaʻai.
  • Stevia. O lenei mea totino e le faateleina ai le suka, e leai se afaina.

E faʻapefea ona fai le sukalati suka i le fale

I le leai o se avanoa e faʻatau ai le sukalati suka i luga ole fale teu oloa poʻo le le talitonu i le kamupanī, e mafai ona e faia saʻo se togafitiga maloloina. O le fua mo sukalati mo le maʻisuka e faigofie lava.

O le a e manaʻomia le lisi o mea nei:

  • 100 g koko paʻu
  • 3 tbsp. l popo niu
  • suka suia.

  1. Tuu i totonu o le fagu vaega uma o le sukalati i le lumanaʻi.
  2. Faʻafefiloi maeʻaeʻa, ausia o le tutusa lelei.
  3. Faatumu le meaʻai i le paluga.
  4. Auina atu i se nofoaga malulu.

E mafai faapefea ona e 'ai

Aʻo leʻi 'ai le koko sukalati, ua fautuaina le maʻisuka e asiasi i se fomaʻi. Naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻataga pe faʻatagaina se meaʻai. Faʻamalie lelei, o le tagata gasegase e le tatau ona sili atu nai lo le tolu o piliki i le aso. A leai, o taunuuga e mafai ona ogaoga.

E le faasaina le sukalati mo le maʻisuka (vaai foi i mea faasaina mo le maʻisuka) pe afai e faamalieina ai nisi o meaʻai. E tatau ona i ai se pasene maualuga o pi koko i lona tuufaatasiga, o le maualalo o le suka ma le tusitusi talafeagai. E mafai ai e oe ona inu sukalati e aunoa ma le fefe mo le soifua maloloina, ae i totonu o alauni faatagaina i aso taitasi.

Tuua Lau Faamatalaga