O meaai lelei mo le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E taua tele mo le maʻisuka ia mataʻituina a latou meaʻai, faʻapea foʻi ma le tele ma le maualuga o kalori e faʻaaogāina. Afai e te lagona o loʻo e fiaaai, pe oe galue malosi i le sili atu i le 30 minute, e tatau ona e maua se meaʻai, lea, i le isi itu, o le a fesoasoani e faamalie ai lou fiaai, i le isi itu, o le a le mafua ai ona oso i le toto suka. Matou te tuʻuina atu 8 meaai mama ma saʻo mai lenei vaaiga.

I le aotelega, o le luʻu o fatu (pe a ma le 40 g) o se meaʻai maloloina ma sina vaega tele o mea inu. O alimoni, hani, launi, macadamia, cashews, pistachios poʻo peanesi uma e mauʻoa i fiva ma gaʻo maloloina. Ia mautinoa e te filifili e le maluelue pe laitiiti.

Eseesega e maualalo le gaʻo, pei o ricotta ma mozzarella, e maualuga i le protein ma fesoasoani e pulea le suka suka. E fetaui lelei mo le taumafa ma le kuka. Faʻaaoga pe tusa ma le 50 g keke falaoa, faʻaopopo nisi o fua ma faʻaopopo le falaoa atoa-falaoa ma le ricotta.

Ioe, o loʻo i ai ni meaʻai gaʻo, ae o loʻo faifai malie le le mafai ona eli. O lona uiga e le faʻavaveina e lou tino ia latou vave pei o isi, ma o le suka o le a ulufale malie atu i le toto, e aunoa ma le oso faafuaseʻi. O chickete i totonu o le mea malie e aofia ai le tele o fiber ma le protein, lea o le a maua ai se lagona lelei le maelega. Faʻaaogāina e pei o se saulaʻau fualaʻau poʻo le salalau i luga o suauu atoa.

O le omeletini o le meaʻai matagofie o le palatini. E mafai foi ona e kukaina ni nai fuamoa ua vevela ma teuina mo se vave vave.

'Otiʻoti fualaau fou i yogurt maualalo-calori ma maua se suamalie suamalie e aunoa ma ni gaʻo sili atu poʻo se meaʻai lelei aʻo leʻi aʻoga. Afai e te fiafia tele i le masima, faʻaopopo meaʻai ma mea manogi e te fiafia i ai, ma togi fasi fualaau faisua po o ni faʻataʻitaʻiga e maualalo le masima i totonu o le yogurt.

O le lima lima o popcorn i totonu o se sanuisi apo 0 le soifua maloloina maloloina i le alu. E mafai ona e faʻaopopo se pine o le masima e paʻu ai ma sili atu le fiafia.

O le avocado o se fua lea e tofo lelei i lona lava, ae e mafai ona e faia se meaai e sili atu ona manaia mai ai. Mash 3 avocados, faaopoopo le salsa, sina laititi cilantro ma le kulimi suamalie, ma voila - e te maua guacamole. O se vaega o le 50 g e aofia ai na o le 20 g o suauu.

70-100 g tuna tuna faatasi ai ma ni meaʻai e fa e leʻi faʻaaogaina o se meaʻai lelei lea o le a le aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o lou toto.

Taʻi maʻi suka, faʻatagaina ma faʻasaina meaai

O le maʻisuka o le masani lea o togafitiga o le endocrin system. O le solia o le gaosia o le insulin e mafua ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. O se maualuga maualuga o lenei vailaau ei ai sona aafiaga matautia i le tino. Afai e te le mulimuli i se meaʻai ma e te le totogia lelei lau soifua maloloina, faʻaleagaina gaʻo, ate ma le fatu e tupu, vaʻaia le vaʻai, faʻalavelave le tino o le tino. Afai e faʻamautu le maʻisuka, o se meaʻai e tatau ona avea ma tasi o mea e togafitiga ai mo tamaiti ma tagata matutua.

Faatasi ai ma se aofaiga tele o le kulukose, o se coma e mafai, o se tulaga e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi. I le tulaga o le faʻaleagaina o totoga faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, fatugaʻo, e tatau ona e mataʻituina au mea taumafa. O meaai mo le maʻisuka nephropathy e tatau ona maualalo-kalori, paleni.

Togafitiga mo le maʻisuka tuusao e faalagolago ile ituaiga o maʻi. I le tulaga o le ituaiga 1, o le togafitiga e aofia ai le puleaina o le inisalini, i le i ai o le ituaiga 2 pathology (insulin-resistant form), na o papapu sauniuniga e mafai ona faʻaaogaina. Ae faʻatasi ai ma soʻo se ituaiga faʻamaʻi, faʻaaogaina meaai ma togafitiga.

O se faamoemoega faapena mo le maʻisuka e mafua mai i le mea moni e faapea o meaai e maua e se tagata mea e suia i le kulukose i le faagasologa o le faʻamalosi. O le mea lea, o le mea saʻo lava lea mo le maʻisuka ma le tele o mea taumafa e faʻaaogaina lea e faalagolago i ai le maualuga o le suka i totonu o le vai. Afai e le o mulimulitaia le taumafa i le maʻisuka insipidus, o le a le mafai e le tagata gasegase ona ausia tulaga taua o le kulukose i totonu ole vai ola.

Tulaga lautele o meaʻai

I le maualuga o le kulukose o le toto, o meaʻai ma togafitiga e taua tele. O le taumafa mo le maʻisuka i tagata matutua, e pei o tamaiti, o se tasi lea o manatu taua i togafitiga. I le tulaga o faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga, o le maʻisuka meaai e tatau ona faaopoopoina i le faʻaaogaina o vailaʻau o inisalini.

O le meaai mo le maʻisuka, o tagata matutua uma, o tagata matutua, ma tamaiti e faʻavae i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o elemene e pei o gaʻo ma gaʻo. I le faaopoopo atu i tapulaa i oloa, o loʻo i ai ni mataupu faʻavae e tatau ona mulimulitaia i le tulaga o le maʻisuka. O meaai paleni paleni mo le maʻisuka ei ai ona lava uiga ma tapulaʻa e tatau ona amanaia e tagata maʻisuka o soo se tausaga.

  1. O se taumafataga mo le toilalo o le fatu ma le maʻisuka o lona uiga e tatau ona e 'ai i le taimi e tasi, ia le itiiti ifo ma le fa taimi i le aso i ni vaega laiti.
  2. Tusa lava poʻo fea o mea taumafa e fautuaina mo le maʻisuka, e tatau ona aofia ai le tele o fiber.
  3. O le meaai e tatau ona eseese.
  4. E fautuaina e le aofia ai oloa gaosiga o loʻo i ai ni vailaʻau faʻamalosi faigofie.
  5. Tusa lava po o le a le ituaiga o meaai mo le maʻisuka ma le nephropathy, o le ava ma le tele o masima e le faatagaina.
  6. Meaʻai mo le fatuina o fatugaʻo, maʻi o le ate ma le maʻisuka faʻasaina le faʻaaogaina o meaʻai falai ma ulaula i le taumafataga.
  7. O le taumafa, anapogi poʻo le faaseʻeina o meaai manaʻomia e le faatagaina.

O le taumafa o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka o loʻo taulai atu i le faʻamautuina o le kulukose i totonu o le toto. Afai e te mulimuli i se meaʻai mo le faʻamaʻi, e mafai ona e lagona le lelei, o le a mou atu uiga o le maʻi.

O le a le uiga o le 'aiga falaoa?

O meaai i le taimi muamua o le maʻisuka e manaʻomia ai le puleaina o meaʻai. Ina ia fuaina, o le mea e taʻua o le "areto falaoa" (XE) na faʻalauiloaina. 1 XE = 12-15 kalama o meaʻai gaʻo. E tasi le "falaoa o le falaoa" e faateleina le maualuga o le suka i le toto e ≈ 1, 5 - 1, 8 mol / l. O lea e mafai e le tino ona faʻaaogaina, e tatau ona galue i le 2 iunite. inisalini O le lisi mo le maʻisuka e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 7 XE i le taimi.

  • 1 fasi falaoa
  • 1 sipuni falaoamata
  • 1, 5 sipuni tele o pasta,
  • 2 sipuni tele o le pusa
  • 250 kalama o susu susu,
  • 1 pateta alalaʻau
  • 3 kāloti,
  • 1 tamai mumu mumu
  • afa fualaau suamalie
  • afa afa
  • 1 pear
  • 1 pi
  • 1 moli
  • 3 tangerines,
  • 200 kalama o cherries, cherries, strawberries, currants, fugalaau,
  • 250 grams o kvass ma le pia.

Faʻavae i luga o se faʻataʻitaʻiga o le XE i meaai, o le maʻisuka e tatau ona mulimuli i se taumafataga mo le nephropathy fatufiti, lea e fetaui ma le aofaiga faatagaina o le gaʻo. O le taumafataga mo le maʻisuka e tatau ona aofia ai naʻo le natura ma ia fou e pei o taumafa e mafai ona maua i le tele o meaʻai ma masini. Aʻo filifili pe o le a le meaai e tatau ona fai, e tatau ona e le gata i luga o mea e te manaʻo i ai, ae faʻapea foʻi le numera o XE.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai?

O se taumafataga i le taimi muamua o le maʻisuka fautuaina e 'ai le tele o meaʻai ma fila. O sea taumafataga mo le maʻisuka i tamaiti, e pei o tagata matutua, e le gata ina le faateleina le taua o le kulukose, ae faaleleia foi le toto. E le gata i lea, o le maʻisuka taumafa e mafai ona aofia ai fua (e le sili atu ma le 200 kalama i le aso) ma fualaʻau. E faalua - faatolu i le vaiaso, e mafai ona e kukaina vela vela, moa po o le faʻamalosi. E aoga le 'ai i le sami ma meaʻai susu, o se lisi o loʻo tuʻuina atu i lalo.

  • lala, falaoa falaoa,
  • lanu mumu, iʻa,
  • fualaau suamalie
  • susu susu
  • ae le o gaʻo susu,
  • fualaau faisua
  • yogurts, kefirisi maualalo-kalori, falaoa laititi-calorie,
  • falaoamata
  • fugalaau, suamalie fou, suamalie lanu ma sui suka.

O meaai e faasaina ona 'ai, o le mea muamua, o le mea moni, o le suka. O le mea lea, o le taumafataga mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e le faatagaina ai fualaʻau, lea e aofia ai. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona mataituina le tapulaa i le faʻaaogaina o meaʻai gaosima, lea o se punavai o mea e faigofie ona gaosia i le gaʻo (gaʻo falaoamata). O meaai mo le leiloa o le mamafa e aofia ai meaai ma meaʻai vave ma saunia ma se tele o gaʻo manu (aemaise lava falai).

  • e le fautuaina le pata susu ma le margarine,
  • ituaiga uma o kirimi oona, mayonnaise,
  • o meaai o le maʻisuka e faasaina ai le gaʻo, puaa ma isi gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • taumafa mo le maʻisuka e le faatagaina ai le faʻaaogaina o siusa,
  • fulufulu
  • Faʻafiafia meaʻai
  • mea inu malolosi e le faatagaina.

E tatau ona togafitia lelei le kuka ma le maʻisuka ma le oona tele. O meaai o le maʻisuka o le a mafai ai ona e le maua le mamafa, o lona uiga o le faʻaleleia o lou soifua lelei, e pulea ai le ala o le maʻi. O meaʻai ole maʻisuka e manaʻomia e mafai ona maua mai lau tausi soifua maloloina.

O le Numera 9 e tatau ona matauina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e aunoa ma se faʻafitauli. O meaai mo masalomia o le maʻisuka e lagolagoina i lenei auala e aofia ai le faʻaaogaina o fualaʻau, fualaau faisua, iʻa o le sami, pata ma falaoa atoa. Ae o meaai ma le maʻisuka e mafai ona "suamalie." Xylitol poʻo le sorbitol e faʻaaogaina e avea ma mea suamalie mo meaʻai ma meainu. O le taumafa mo le maʻisuka e na o sina vaega itiiti o le masima e mafai ai ona fufulu, kuka ma taoina.

  • falaoa e faatagaina (rye, bran),
  • soup (fualaau aina, iʻa, mushroom),
  • na o le totoʻa o manu e faatagaina,
  • faʻaiʻu iʻa
  • faataga meaai susu (susu, kefir, yogurt e le suamalie, kisi),
  • 'ai o meaʻai e mafai
  • toetoe lava o fualaau faisua uma e faʻatagaina, pateta e faʻamapulaʻa,
  • fualaau aina e faatagaina
  • meainu (tea, compotes).

Faʻaaogāina o mea e gaosia, o se meaai e iai masalomia o le maʻisuka ma le nephropathy o le fatuga e mafai ai ona e faaaogaina le tusa ma le 2300 kcal i le aso. O meaai paleni mo le maʻisuka e tatau ona faia soo. O le vaega o mea taumafa e tatau ona 5-6 taimi. O meaai mo le cirrhosis ma le maʻisuka fautuaina le inu vai i le itiiti ifo ma le 1.5 lita i le aso.

Meaʻai mo tamaiti ma tagata matutua i le maʻisuka

O le taumafa mo le maʻisuka i tamaiti e tele sona sao i le faatumauina o le soifua manuia lelei o se tagata laititi. I tamaiti, o le maʻisuka e sili atu ona faigata nai lo tagata matutua. I lenei tulaga, o se genetic predisposition o le le lava o le gaosiga o le inisalini o hormone e tele sona aafiaga. I le faaopoopo atu i le mea moni e tatau ona maua e tamaiti faapena ni injections o le inisalini, e manaʻomia ona latou faia se meaʻai faapitoa mo le maʻisuka.

O le taumafa mo le maʻisuka i tamaiti e ese i le tatau ona fafagaina le tamaititi i le sili atu i le sefululima minute talu ona tui, ma le silia i le lua itula pe a uma le tui. I le gasologa o le aso, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona eseese. O meaai paleni mo le maʻisuka ua faʻamaonia le amanaia o ia suiga. O mea faʻatagaina ma faasaina mo le maʻisuka aʻo laiti e tutusa ma tagata matutua.

  • 2 - 3 tausaga - 1200 kcal,
  • 3 - 4 tausaga - 1500 kcal,
  • 5 - 7 tausaga - 1800 kcal,
  • 7 - 9 tausaga - 2000 kcal,
  • 10 tausaga ma sili atu - 2500 kcal.

O meaai mo le maʻisuka i tamaiti laiti e aofia ai le itiiti ifo o kalori nai lo tagata matutua.

Ae o le maʻisuka i lona matua, e foliga mai muamua muamua, na o tausaga faʻaaloalogia, faʻalauteleina faʻafitauli. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, a mavae le limasefulu tausaga o loʻo i ai se paʻu malie i galuega a le tele o okeni. E le gata o le pancreas e le mafai ona gaosia le inisalini, ae e le mafai ona aʻafia le kulūkose i le tino. Faʻatasi ma le maʻisuka i tagata matutua, o ia ituaiga gaioiga e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le necrosis. E le gata i lea, o le maʻisuka i luga o tagata matutua e faʻaalia ai pathologies o okeni ma faiga. E aʻafia fatugaʻo, ate ma isi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina meaʻai e tausi ai a latou galuega masani. O le mea lea, o se meaʻai mo le ate o le ate ma le maʻisuka e le gata ina fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka, ae faʻamalosia ai foi le gaioiga o lenei okeni.

E le gata i lea, o le atherosclerosis e aliali mai i tagata tuai. E mafai ona muamua muamua i le maʻisuka, poʻo le atinaʻeina o lona talaʻaga. Faatasi ai ma le maʻisuka i tagata matutua, e tatau ona e mataʻituina le meaʻai, aua o meaai ia o le mafuaʻaga lea e tau atu ai i le mamafa o le maua ma le alualu i luma o le maʻisuka. E naʻo meaʻai ma ipu ua saunia i luga o latou faavae e tatau ona faʻaaogaina. E taua foi le matauina o le vaevaeina o meaai (5-6 taimi i le aso) ma ia kuka lelei meaʻai (kuka poʻo le kuka.)

Aso Gafua
  • mo le 1 taeao o le taeao, o le falaoamata o Herculean, o se salati o kātiti fou ua fautuaina,
  • Lona lua o le taeao: taeao-lanu moli,
  • taumafataga o le aoauli: borsch, salu uila, se fasi falaoa,
  • aoauli aoauli: green apple,
  • 1st taumafataga: kisi falala ma laau fou, pusi suamalie,
  • 2nd taumafataga o le afiafi: maualalo pasene pasi.
  • mo le 1 o le taeao e mafai ona e kuka ai iʻa, salati kuka, fasi fasi falaoa,
  • 2 le taeao o le taeao: kukaina pe taoina fualaʻau,
  • 'aiga o le aoauli: sua o fualaau faisua, vela vela,
  • aoauli o le aoauli: paluga sisi cheese,
  • 1: tamaʻi moa vavalaʻau, salamata fuamoa fou,
  • 2nd taumafataga: taumafataga o le kulimi.
  • mo le 1 taeao o le taeao e mafai ona e tuʻuina atu ai keke, moli,
  • 2 le taeao o le taeao: falaoisi ma fualaau aina fou,
  • o le maʻisuka mo le 'aiga o le aoauli atonu e aofia ai suauu fuālaʻau, meaʻai e tunu,
  • aoauli aoauli: apu
  • 1st taumafataga o le afiafi: se fasi falaoa, kapisi ma musika,
  • 2nd taumafataga o le taumafataga: ole kefiriti maualalo-kalori.
  • mo le 1 o le taeao o le a mafai ona e kuka ai le salati o le fasi kuki, alalaisa,
  • Lona lua o le taeao: soo se vine,
  • 'aiga o le aoauli: taliga, caviar mai zucchini, se fasi falaoa,
  • mo le taumafataga muamua e mafai ona e kuka ai se salati, buckwheat,
  • 2nd taumafataga: lefirfiti e leai sona gaʻo.
  • Muamua o le taeao: falaoisi, apu ma karati, se fasi falaoa,
  • 2 'aiga o le taeao: fualaau suamalie, kusi cheese,
  • 'aiga o le aoauli: kuka soupeti, se fasi falaoa, meaʻai,
  • O le lauti o le aoauli e mafai ona fesuisuiaʻi ma fuamoa o fualaau aina fou,
  • 1st taumafataga: susu susu,
  • 2nd meaai: kefir.
  • 1 'aiga o le taeao: falaoamata sipuni, salati fou,
  • mo le lua o taeao e mafai ona e 'aina se moli,
  • taumafataga o le aoauli: nati oona, falaoamata, alalaisa,
  • aoauli o le aoauli: kusi cheese ma fualaau faisua,
  • togafitiga o le maʻisuka mo le taumafataga muamua o le taumafataga o le afiafi e mafai ona aofia ai pele tileti, falaoamata tao tao,
  • 2nd meaai: kefir.
Aso Sa.
  • 1st taumafataga o le taeao: tamaʻi gaʻo leʻo gaʻo susu,
  • Lona lua o le taeao: o le apu tele,
  • 'aiga o le aoauli: pi pati, fafaʻetaʻi tao,
  • aoauli aoauli: gaosi fualaau faisua,
  • mo le taumafataga muamua, e mafai ona e kukaina se tamaʻi falaoamata ma paʻu paʻu, susu,
  • 2nd taumafataga o le taumafataga: ole kefiriti maualalo-kalori poʻo yogurt.

O meaai ma togafitiga e taua tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Meaʻai talafeagai mo le ate o le ate ma le maʻisuka e mafai ai e oe ona pulea le suka suka, fesoasoani e toe faʻaauau pea galuega masani a le tino, ma o lea e taofia ai le atinaʻeina o togafitiga ma faʻafitauli. O meaai mo le maʻisuka i tagata matutua ma tamaiti e mafai ai ona e pulea le maʻi ma puipuia ai faʻafitauli. Afai e te le iloa po o fea o meaai o le maʻisuka o le mea saʻo lea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

E uiga i le meaai lelei mo le maʻisuka ituaiga 2

O se meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 o se mea taua ao tausia le soifua maloloina lautele. O le mea moni, e toʻatele tagata e mautinoa le mea e le 'ai i le tulaga o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, ae toaitiiti e iloa le mea e mafai ona faʻaaoga. I lenei itu, e matua taua lava le fuafuaina po o le a lava le meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma lenei mea, faʻapea foʻi ma le ono mafai ona faʻaitiitia le mamafa ma sili atu mulimuli ane i le tusitusiga.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E uiga i le ute o le meaai

O le faafitauli o le maʻisuka i le tulaga o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi o le manaomia lea e le na o le taulimaina o taunuuga o le faʻamaʻi, ae le maua foi le mamafa e ala i le faaaogaina o vitamini.O le mea lea, e toʻatele tagata latou te taumafai e faʻamautinoa o meaʻai uma lava e vavaeeseina, ma amata ona 'ai ma le le talafeagai. O le mea moni, e le tatau ona faia lenei mea, a le o lea, ona o le tino o maʻisuka taitasi e matua faʻavaivaia ma manaʻomia se seti o vitamini e mafai ona maua mai i meaʻai. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina e faʻaaoga ia fautuaga sili ona lelei o loʻo maua i le laulau 9. Latou te fesoasoani:

  • fesuiaʻi galuega uma a le tino,
  • faʻafefeina uma auala faʻaoga,
  • leiloa le mamafa, o le a le toatele e mananao i le maʻisuka ituaiga 2.

Ae peitai, e tatau ona maua lenei gau o le mamafa ae le o le tau o se matelaina o le fiaai, ae faafetai i le stevia ma meaai, lea o le a fautua mai e tagata tomai faapitoa: endocrinologists, nutritionists.

O le faavae o taumafa lelei e tatau ona avea ma fualaau faisua fou (mai le 800 i le 900 kalama i le aso), faapea foi fua (300-400 glama i le aso).

E tatau ona faʻaaogaina faʻatasi ai ma susu susu (e oo atu i le afa lita i le aso), aano o manufasi ma iʻa (e oo i le 300 kalama i le aso), puloi (e oo i le 150 kalama i le aso) ma beets. O nei mea uma o le a matua faʻamalosia ai le soifua maloloina o tagata gasegase o loʻo manaʻomia se taumafataga tatau lelei.

E lava le tele, e mafai ona faʻaaogaina gaʻo, ae faia i na o ni mea laiti, o lona uiga, e le silia le 100 kalama. falaoa po o le 200 gr. pateta poo fualaau oona i aso taitasi. E seasea lava, ae mafai ona faʻaaogaina, sipuni mo meaʻai, e le faʻalavelave i le leiloa o le mamafa ma e le faʻaleagaina ai le soifua maloloina o tagata mamaʻi, e aʻafia ai le tikeri ma le faagasologa o le toe faʻaleleia. E tatau foi ona faʻaaoga meaai faapitoa ma kuka ma meaʻai.

E uiga i aʻafiaga i le tino

O se fesili talafeagai e tulaʻi mai - aisea e lelei tele ai lenei taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2? O le tali i lenei mea e faigofie lava, e mafua ona o le mea moni o le faafitauli ogaoga i le taimi nei e tatau ona manatu o le leai o se tikeri o le gasegase o loʻo faʻaalia ai le tino o le tino i le inisalini.

O ia lea e manaʻomia i le faʻagasologa o le faʻatagaina o gaʻo kulimi o ituaiga uma, lea e talafeagai mo le mamafa o le mamafa ma mo maʻi. A maua ni meaʻai i le menu i se fuainumera taua tele, o lona uiga, o le maʻisuka e tele naua e le gata o suamalie, ae faʻapea foi meaʻai e maua ai le telefoni, ona mafai ai lea ona taofia le lagonaina o le inisalini i se taimi vave, ma o se taunuuga, o le maualuga o le suka o le suka o le a faateleina le alualu i luma. E aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina o tagata mamaʻi, ma faʻafefe foi i le leiloa o le mamafa.

O le uiga o le taumafataga o le mafai lea ona toe foʻi atu i sela:

  1. o vaega uma ua leiloloa o le lagona i le hormone inisalini,
  2. mafai ona gaosi ma gaosia le suka.

E le gata i lea, o le gasegase o sela i le hormone ua faʻateleina e faʻaleleia ai le faʻatinoga o gaoioiga faaletino eseese. E aʻafia ai le gau o le mamafa, ona e na o fua saʻo e tatau ona faʻaaogaina.

Auala e alu ai i se meaai

O le mea e sili ona faigata mo le toʻatele o le auala e sui ai i le taumafataga. A uma mea uma, o lona uiga o le amata amata ona 'ese faʻatasi, kuka ma filifili meaai. I lenei tulaga, e tatau ona toe maitauina e faapea, o se apili i se endocrinologist poo soo se isi lava tagata tomai faapitoa e faamalosia. O ia o le a fesoasoani e le gata o le mamafa o le mamafa, ae faʻaaoga foi fuaitau saʻo, lea o le a matua fesoasoani tele ai i olaga o tagata gasegase.

O le mea lea, i le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina e vaevae le ipu i ni vaega tutusa se lua. E tatau ona faʻatumu le afa i fualaau faisua fou e leʻi faʻamaʻi. E sili le amataina o se taumafataga faatasi ma i latou. E manaʻomia le vaevaeina o le isi afa ile lua vaega. O oloa faʻamalosi (mo se faʻataʻitaʻiga, aano o manufasi, iʻa, kusi cheese) e tuʻuina i luga o le tasi vaega. O le vaega o loʻo totoe o le mea sili lea ona tuʻuina atu i ai masini gaʻo. O loʻo matou talanoa e uiga i le araisa, pateta, pasta ma le falaoa atoa o le falaoa, lea e aoga tele mo tagata mamaʻi ma fesoasoani e aveesea le mamafa.

O le tuʻuina atu o le faatagaga o le gaʻo gaʻo o loʻo faʻamatalaina e le mea moni afai latou te faʻaoga faatasi ma faʻamalosi poo le maualalo o le fua o le gaʻo maloloina, lea e aofia ai le suauʻu manogi po o le fatu), e le suia le toto kullukose toto, e mafai ai ona le maua le mamafa.

E taua tele le mataʻituina ma le faʻaeteete meaʻai. E faatagaina e le sili atu i le 100 pe 150 kalama i le aso. falaoa po o le 200 gr. pateta, pasta, araisa po o isi meaʻai. O se vaega o soo se meaʻai i aso taitasi e tatau ona 30 kalama, lea e le sili atu ma le lua punetini - i se faiga masani.

Nai lo o le faʻafefeteina o le vai poʻo le gaosiga o vai (faatasi ai ma le tele o suka), e sili ona lelei le faʻafefiloi o mea inu o le aiga, o fualaau e faigofie tele. Sei tatou fai atu:

  • e le sili atu nai lo le 100 ml o le moli po o le pineapple ua saunia e faʻaaogā ai se sua
  • tasi sipuni sipuni o le sua o le tipolo
  • 100 ml o le "Nisani" poʻo isi vai talitutusa, o lona tikeri e sili atu le masalosalo.

E le gata i lea, soʻo se ituaiga vai, pe o le vai manino poʻo le mineral, faʻapea foi ma le lauti, kofe poʻo susu inu susu, e fautuaina e le au atamamai e le inu pe a uma ona 'ai, ae muamua atu. E mafua lenei mea i le mea moni e aʻafia ai le galueaina o le gastrointestinal tract sili atu, i se tulaga lautele, lea e talafeagai foi mo le maʻisuka ituaiga 2.

I le faʻaaogaina o fualaʻau eseese, o le a sili atu ona saʻo le tuʻuina o vaʻa o le oatasi i se mea faʻapitoa faapitoa mo cutisi nai lo le falaoa, togi le kapisi ma se mea e gaosia. Aʻo leʻi faʻaopoopoina i le ipu, e tatau ona ufiufi laulaʻau. E mafai foi ona faʻaopopo le kāloti ma fugafulu gaosia fou i tipi.

E uiga i oloa faatagaina

O se lisi o na meaai e 100% faʻamaonia mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faʻaalia. Latou te aofia ai toetoe lava o kāpeti, o lona uiga, mai le kapisi paepae i le broccoli. E mafai foi ona e faʻaaoga aniani o ituaiga eseese, zucchini, isalaʻelu ma le tele o fualaau faisua.

Afai tatou te talanoa e uiga i fua, o loʻo i ai foi le tele oi latou: apricots, cherries ma pears, faʻapea foi rimoni, pineapples, kiwi. O le mea lautele, oi latou uma e tumu i vailaau oona, ae e le taliaina e faʻaaoga i ni aofaiga tetele. I le uma, o le ki mo togafitiga manuia i le faʻavae o le maʻisuka ituaiga 2 e taoto tonu lava i le faʻaaogaina o vaega e leʻo tele, lea, i le taimi e tasi, e tumu i vitamini.

E aofia ai foi i le lisi o oloa o le maʻisuka e:

  1. fuamoa
  2. nisi ituaiga aano o aano o manufasi, aemaise lava o moa, lafumanu, toso ma iʻa,
  3. sea ​​sea
  4. fualaau o le a sili ona aoga,
  5. laʻau tila.

O nei mea uma e tatau ona avea o se vaega taua o le taumafataga. O ia lea o le a fesoasoani i le vave toe faʻaleleia ma faatumauina le pao o le olaga, lea e matua talafeagai mo tagata uma.

E uiga i isi auiliiliga

O le mea lea, aotelega, e tatau ona maitauina nisi tulafono e tatau ona mulimulitaʻia. Taumafa e tatau mai le lima i le ono taimi i le aso, ao vaeluaina mea taumafa e faʻaaoga i vaega laiti ma tutusa. O le a sili atu ona saʻo le faia o lenei mea i le taimi tutusa o le aso i aso uma.

E sili atu ona aoga le faia o le afiafi i le lua poʻo le tolu itula aʻo leʻi alu i le moega. E taua tele lenei mea e le gata mo le paʻu o le mamafa, ae faʻapea foi mo le gastrointestinal system e galue, i se tulaga lautele, sili atu. E le fautuaina le faasee i le taeao o le taumafaina o meaai, aua o le saturates le tino ma vitamini uma ma isi mea faigata. O i latou e faʻatonuina le maʻisuka ma le malosi mo le aso e sosoo ai.

O le faʻasalalauga tuʻufaʻatasia i le faiga o meaʻai e faigofie tele mo tagata uma o maʻisuka.

O le mea moni, o iai le faʻamaoniga o le soifua maloloina e le gata o le manava lava ia, ae faʻapea foi le tino puipuia o le tino, endocrine ma isi vaʻaiga. O lenei mea e mautinoa ai le galulue faʻatasi o le tino, lea, e tusa ai ma tagata atamamai, e sili ona talafeagai mo le tau faasaga i faʻamaʻi faʻatuʻi pei o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga