O le a le maualuga masani o le suka o le toto i tagata matutua?

O faʻalavelave faʻasolosolo faʻavaomalo e masani ona tupu i totonu o le tino. Afai e solia, ona faʻapitoa lea o tulaga faʻaleaga, muamua, o le aofaʻi o le suka i le toto e tulaʻi mai.

Ina ia iloa pe o iai le maualuga o le suka i le toto, o loʻo faʻaaogaina nisi o suʻesuʻega faʻamaʻi. O suʻega o le toto ua faʻamatalaina e le gata i taimi o suʻega faʻasolosolo masani, ae faʻapea foi mo le suʻega o okeni aʻo leʻi faia taotoga, e ala i togafitiga lautele ma endocrinology.

Muamua lava, o suʻesuʻega e manaʻomia e suʻeina ai le ata o le metabolism o le gaʻo ma faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi o le maʻisuka. Afai o le faʻamaoniga e faʻaleagaina, e tatau ona vave suʻesuʻeina mo le hemoglobin glycated, faʻapea foi ma le tikeri o le gasegase i le kulukose.

Faailoga masani

Ina ia malamalama i le ono mafai ona atiaʻe ni faʻamaʻi tuga, e tatau ona e iloa poʻo le a le maualuga o le toto o le suka i totonu o tagata matutua ma tamaiti. O le aofaʻi o le suka i le tino e faʻatulafonoina e le insulin.

Afai e le lava le voluma o lenei hormone, pe o le a le lava le iloa e le fusi, ona faateleina lea o le maualuga o le suka.

O le faailoga e aʻafia i:

  1. meaola gaʻo
  2. ulaula
  3. tiga faifai pea ma le atuatuvale.

WHO o loʻo faʻamautuina faʻamaoniga o le suka o le toto, o le laugatasia masani e tusa lava pe o le a le itupa, ae eseese e fuafua ile tausaga. Ole fua o le kulukose toto i tagata matutua o loʻo faʻaalia i le mmol / l:

  • mai le lua aso i le masina le matua: 2.8-4.4,
  • mai le tasi masina i le 14 tausaga: 3.3-5.5,
  • ina ua mavae le 14 tausaga ma tua atu: 3.5-5.5.

E tatau ona malamalama o soʻo se tasi o nei filifiliga e afaina ai le tino, talu ai ona o le tele o faʻafitauli ma faʻafitauli faʻafitauli ua faʻapupula.

O le tagata matua, o le itiiti ifo o lona maaleale o lona tino o le inisalini, e pei ona maliu nisi o le faʻalogo, ma le mamafa o le mamafa o le tino.

Eseese tulaga taua e mafai ona matauina, e fuafua i le nofoaga o le toto sampling. O le masani o le toto vevela o loo i totonu o le 3.5-6.5, ma o le toto toto e tatau ona maua i le 3.5-5.5 mmol / L.

O le faailo e sili atu nai lo le taua o le 6.6 mmol / l i tagata soifua maloloina e le tupu. Afai o le mita o loʻo faʻaalia se mea e matua le taua tele, e tatau ona e talanoa i lau fomaʻi ma vave ona e alu i faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga.

E tatau ona toe faʻaleleia le vavave o faʻamatalaga na mauaina. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona faʻapipiʻi faʻamaumauga e maua mai ma faʻamatalaga o togafitiga. O nei gaioiga e tatau ona faia e lau fomaʻi. Na te filifili foi i luga o le tulaga o le maʻisuka po o le i ai o se setete predabetic.

Afai e sili atu le tele o le suka i luga atu, ma o le auiliiliga ole toto toto e faaalia ai se numera mai le 5.6 i le 6.1, ma mai se vein mai le 6.1 i le 7 mmol / l, o lona uiga o loo taʻua ai se setete - o se faaitiitia o le faapalepale o le kulukose.

Afai o le taunuuga e sili atu i le 7 mmol / L mai se vein, ma mai se tamatamailima e sili atu nai lo le 6.1, e tatau ona maitauina le i ai o le maʻisuka. Ina ia maua se ata faʻataʻitaʻi atoatoa, e tatau ona faʻavasegaina le hemoglobin glyc.

O le suka masani i tamaiti o loʻo faʻaalia ai foi se laulau faapitoa. Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e le oʻo i le 3.5 mmol / l, o lona uiga o loʻo i ai le hypoglycemia. O mafuaʻaga o le maualalo o le suka e mafai ona faʻaleagaina pe faʻaleagaina.

O le toto mo le suka e tatau foi ona foai atu e iloilo ai le aoga o togafitiga o le maʻisuka. Afai o le suka i luma o se taumafataga po o ni nai itula talu ona le sili atu i le 10 mmol / l, ona latou talanoa lea i le maʻisuka totogi o le ituaiga muamua.

I le maʻisuka ituaiga 2, e faʻaaogaina ai tulafono faʻavae faʻamaonia. I luga o se manava gaogao, o le kulukose e le tatau ona sili atu nai lo le 6 mmol / l, i le ao e le tatau ona sili atu le maualuga i le 8.25 mmol / l.

E manaʻomia e le maʻisuka le faʻaaoga pea o le mita e suʻesuʻe ai a latou suka. O lenei mea o le a fesoasoani i le laulau, e tutusa ma tausaga. E tatau i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina ona mataʻituina a latou meaʻai ma aloese mai meaai e maualuga i le gaʻo.

I le taimi o le menopause, e tupu faʻalavelave faʻafuaseʻi. A o faagasolo lenei vaitaimi, o suiga o le metabolism o le carbohydrate e suia foi. Mo tamaitai, o suʻega toto e tatau ona faia i le ono masina.

I le taimi o le maʻitaga, o le a sili atu le maualuga o faailoga o le suka, e mafai e le fuainumera ona oʻo i le 6.3 mmol / L. Afai o le fuainumera e oʻo atu i le 7 mmol / l, o le mafuaaga lenei mo suʻesuʻega faafomaʻi. Ole fua ole kulukose mo tagata e tusa ma le 3.3-5.6 mmol / L.

E i ai foi se laulau faapitoa o faailoga masani mo tagata pe a mavae le 60 tausaga.

Tuua Lau Faamatalaga