Suauu toto pe a uma se taumafataga

O fuafaatatau i le toto glucose (glycemia) e fesuiaʻi. O le maualuga maualuga o le suka o le toto i totonu o tagata e matauina pe a uma ona 'ai, ae a maeʻa le 2 itula i tagata matutua soifua maloloina, ona toe foʻi mai lea o tau i le masani.

O le faateleina o le glycemia e tupu pe'ā uma ona 'ai faʻatoaina ni meaai. Ae ui i lea, pe a uma ona maua le pati pateta ma le fuainumera (GI) o le 90, o le a maualuga le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai se fuamoa i le GI 48.

Faʻasologa o aso i le glycemia

Glucose o le mea e sili ona lelei le gaosiga, ma o le glycemia masani i le va o le 3.5 - 5.3 mol / L o loʻo tausia pea.

O le tulaga o le faateleina o le kulukose e mafua mai i le ave o meaai e taua o le hyperglycemia postprandial. O le faateleina o le glycemia e faamatalaina i le mea moni e faapea o se vaega o le kulukose e maua mai ai meaai:

  • e oʻo ile ate i totonu o le toto,
  • afaina i le gasegase i totonu o le manava.

A maeʻa le mafuaʻaga e mafua mai i le taumafaina o suka mai meaʻai, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le glycemia i le toto.

E faʻaititia le suāuʻu pe a uma ona 'ai ma le hypoglycemia postprandial. O lenei tulaga le masani ai e atiina ae i nisi o gasegase 2 i le 4 itula i le maeʻa o le aoauli.

I le gasologa o le aso, o suiga o le glycemia e suia. Se mamanu talafeagai o suiga i se tagata soifua maloloina ile aso:

    le vaitaimi o le po -> 3.5, 7.8 mol / L i le toto, o loʻo taʻu mai ai le vaʻaia.

Glycemia ao maitaga

O mea e tatau ona maua e tamaitai i le maualuga o le toto suka 1 i le 2 itula pe a uma ona 'ai, e fuafua foi faʻaaoga le GTT.

Mo fafine i le taimi o le maʻitaga, suka i le toto pe a maeʻa se taimi pe a maeʻa se taumafataga e masani lava:

    60 min -> 3.5, 11.1 mol / L diabetes diagnosis.

Afai, faatasi ai ma se fua tutoatasi ma se glucometer, o le tamaititi ei ai le suka> 11.1 mol / l, ona tatau lea ona suesueina le maʻisuka. E tutusa foi le faaaogaina i fuataga e aunoa ma le faaaogaina o taumafa.

O le mea moni, ona o le maualuga maualuga o le mita (e oʻo i le 20%), e le mafai ona e faʻaogaina le masini mo faʻataʻitaʻiga. Ae i le maualuga o taunuuga e toe faia i aso eseese, e tatau i matua ona asiasi muamua i se fomaʻi, ona sosoo ai lea, atonu o se endocrinologist.

Gucose na faʻaitiitia pe a uma ona 'ai

Faʻasolosolo ile mipoglycemia, 2 itula pe a maeʻa se meaʻai poʻo le 'aiga o le aoauli, e faʻaititia le suka.

O le tulaga eo faatasi ma faʻamaoniga:

  • malosi vaivai
  • popole
  • numera o vae
  • manatu faʻapitoa
  • fiaaai
  • faanoanoaga
  • se ufiufi i luma o oʻu mata
  • gatete.

O mafuaʻaga o lenei tulaga e sili ona masani ai faʻasalaga, o lona uiga, e le o faʻamatalaina. O le hypoglycemia ua maeʻa ona totoina, lea e atiae pe a uma le 2 itula pe a uma ona 'ai, e le fesootaʻi ma faʻamaʻi o le tino o meaʻai, faʻafitauli o le gamoni.

O le hypoglycemia faʻamaʻi pe a uma ona 'ai e mafai ona mafua mai i:

  1. Laveʻaina vave o meaʻai mai le manava i tagata gasegase gasegase mo faʻamaʻi o le vaega o meaʻai,
  2. Le i ai o autoantibodies i inisalini
  3. Fructose intolepale
  4. Galactosemia

O le faʻalavelave sili ona lamatia o le vaʻaia o le hypoglycemia o le hypoglycemic coma. E mafai ona e aloese mai lenei faʻaaliga e ala i le suʻe i le siaki i aso uma o le kulukose.

O le suʻeina o le hypoglycemia faʻamalosi i le tulaga tutoatasi i le fale o le a fesoasoani i le fuaina o fua o suka pe a uma le aoauli po o se meaʻai.

Ina ia pulea le tulaga ma puipuia le hypoglycemia, e tatau ona e:

  1. Faʻesea mai le taumafataga o mea taumafa taumafa o loʻo fesoasoani i le faʻasaʻoina o le inisalini - ava malosi, suka, falaoa paʻepaʻe, ma isi.
  2. Faʻaititia le fesoasoani, e pei o le tele o meaʻai e mafua ai le tuusaʻoina o le inisalini
  3. Faʻaitiitia le caffeine, aua e faʻaleleia ai le gaosiga o le adrenaline, lea e mafua ai le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate

Uluai faailoga o le hypoglycemia faʻamalosia e aofia ai:

  • fatu fatu
  • vaivaiga
  • vavao
  • faʻanoanoa.

Hyperglycemia pe a uma ona 'ai

O le suega GTT e mafai ona iloa ai le maʻisuka i lona amataga. I lenei laasaga, o le kulukose i le taeao e masani lava, ae faʻateleina pe a uma se taumafataga.

O le faateleina o le kulukose e tupu pe a uma le 'aiga. E faʻatatau i le ituaiga o meaai, o le siʻitia e mafai ona taua pe itiiti foi le faʻailoa.

O le faateleina o le glycemia e mafai ona iloa pe a maeʻa ona 'ai meaʻai ma se faasinoala maualuga (GI).

Faʻamaumauga 100 ua tofia i le kulukose. O sina mea itiiti ia te ia:

  • fuga saito
  • popukoni
  • palu pateta.

O le papa paepae ma se GI = 136 ma se hamburger ma se GI = 103 sili atu nai lo le kulukose i le fua o le glucose ulufale i totonu o le toto.

Low GI i oloa:

Ia mautinoa ia mafaufau, e faaopoopo i le glycemic index, ma le aofaiga o meaai e 'aina. O le mea lea, o le tele o taumafa o paʻu palapala e mafai ona mafua ai le faateleina o le suka, ma, e faaopoopo atu i lenei mea, o se meaʻai meaai.

Mea aoga ma leaga mo le hyperglycemia

O tagata taʻitoʻatasi e faʻapitoa. Pe a masalomia le maʻisuka, e sili ona lelei le siaki i aso taitasi o le glycemia ma fuafua tonu po o fea meaʻai e mafua ai le oso maualuga i le glycemia ina ia mafai ai ona vavaeeseina i latou mai le taumafataga.

I le fale, siaki pe faʻapefea ona faʻaalia le faʻaaogaina o nisi o oloa i le glycemia, e mafai ona e faʻaaogaina se glucometer i se mea e tasi.

E tuʻuina atu e le masini se mea sese tele. Ina ia mafai ona faia se faaiuga e uiga i aoga o oloa o iai, e tatau ona e toe faia fua i ni nai taimi, ma na o le faia o se faaiuga.

Ua faʻatinoina galuega faʻatino:

  • i le afiafi o fua, latou te faʻaitiitia le uta o le carbohydrate,
  • fua le suka i luma o meaai,
  • faaaoga se vaega patino o le oloa, mo se faataitaiga, 50 g,
  • faʻaaoga le mita i le itula.

Fua ma faamaumauina le mamafa o le oloa ina ia mafai ai ona faʻatusatusa taunuuga. Suauu toto ao le i ai taumafa ma pe a maeʻa ona e iloa e faʻatusatusa nei faʻamaumauga faʻatasi ma tulaga masani.

Fuaina o le glycemia e aoga foi ina ia i ai se manatu pe faapefea ona maualuga le maualuga o le suka.

Afai o fua faʻatusatusa pe a uma le 'ai e faaali ai le 7.8 mol / l, ona e manaʻomia lea:

  • faaitiitia calories
  • le aofia ai meaai maualuga,
  • faaopoopo faʻamalosi tino.

O le faamalositino e le tatau ona matua maelega. Ua lava i isi aso uma, ma sili atu le savali i se saoasaoa vave i aso uma, aau pe jog.

Afai e le manuia taumafaiga, ma o le suka o loo i ai pea> 7.8 mol / l, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma le endocrinologist.

Aua le toe taumafai e taulimaina le faafitauli ia oe lava poo le mafaufau ia oe lava, talu ai o faʻamaufaʻailoga> 11.1 mol / L pe a uma se taumafataga, maua ai le maʻisuka.

Faʻafefea ona fetuunai le mana

E tatau ona suia mea taumafa i se auala e puipuia ai matagi faafuaseʻi ma oso i luga aʻe o le maualuga o le suka. O mea taua taua mai le masani o le suka pe a uma ona 'ai e afaina mo tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma mo le soifua maloloina o alii ma tamaitai.

E taua tele le vavaeeseina o soʻo se mea e mafai ai ona inu ma umi taimi i le va o taumafataga.

E le gata o le vevela, ae o le matelaina, e oo lava i le aso, e leaga. Talu ai ona o le leai o le kulukose i totonu o le toto ao anapogi, ua faʻaititia foi le gaosiga o le inisalini.

O le faaitiitia o le inisalini i le toto e mafua ai le malepelepe o le gaʻo, faaputuputu o tino o le ketone ma le atinaʻe o acidosis.

I le maʻisuka, o le a faʻamaonia e acidosis le atiina ae o le maʻi suka. O lenei mea e taʻu mai ai o tagata e maua i le maʻisuka e le tatau ona taumafai e faʻaitiitia a latou suka toto e ala i le matua faʻaitiitia o latou taumafa po o le anapogi.

Ina ia puipuia le suka, e tatau ona sili atu mea e manao ai meaai. O nei mea e aofia ai lekila, fatuga atoa, tele vine, fualaau 'aina, lau laʻau.

O fua e maua i le maʻisuka poʻo le vailaʻau e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete ma ia mulimulitai i fautuaga a se tagata fai meaʻai. E ui i ona lelei le soifua maloloina, o fualaau aina e tele naua le suka, e vave ona ulu atu i le toto ma faateleina le glycemia.

Meaʻai o le auala sili lea e pulea ai lou suka toto. Ina ia faʻaleleia le tulaga o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka, ua atiaʻe ai se meaʻai faapitoa-carbohydrate, lea e oʻo lava i le tele o le gasegase o meaʻai gaʻo e matua faʻaititia.

E talitonuina o le fesoasoani o se taumafataga maualalo e maualalo le carbohydrate, o le "taeao taeao" e faʻaumatia ai le syndrome - o le oso i le suka pe a uma le 'aiga o le taeao. Ua faamatalaina le uiga i le faʻaitiitia o le inisalini i le taeao.

E tusa ai ma se taumafataga maualalo o le gaʻo, mo le taumafataga o le maʻisuka e fautuaina e aua le kuka falaoamata i le vai poʻo le cereal, ae o le omeletis, aano o manu, sisi, moa, iʻa po o se fuamoa.

O vailaau masani e fautuaina ai le faaaogaina o le taumafataga Pevzner No. 9 e pulea ai le suka o le toto. E maua ai foi le faaitiitia o le aofaʻi o gaʻo, ae o le tele o ituaiga o falaoamata, o gaosiga, ma fualaau aina e mafai ona faatagaina.

Gaʻo anapogi

Mo le fuafuaina o tulaga taua o le glycemia, o le capillary (mai le tamailima) poo le toto vevela ua ave. I le faʻaiʻuga lona lua, o laʻasaga e ono maualuga atu (i totonu o le 12%). E le o se togafitiga. Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e:

  • Vagana le vaetamaina o le ava (mo aso e tolu).
  • Teʻena meaai ma le tumama i le taeao (i le aso e faia ai le suʻega).

O le iloiloga o taunuʻuga o loʻo faʻatinoina e ala i le faʻatusatusaina o fuainumera maua mai i tulaga faatauaina masani. E faʻatatau i le tausaga o le matua, o faʻataʻotoga o le kullusese mulimuli (i totonu o le mmol / l) o loʻo faʻavasegaina:

Tamaiti o aoga aoga ma aʻogaMai le matua i le 60 tausagaTagata matutua e oʻo i le 90 tausaga / 90+
3,3–5,64,1–5,94,6–6,4 / 4,6–6,7

Mo pepe fou faatoa fananau mai ma pepe laiti e oʻo i le 3-4 vaiaso, o tuaoi faʻavae e 2.7 - 4.4 mmol / l. I le itupa, o taunuuga o suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻega e leai se eseesega. Seʻi vagana ai vaitau o suiga i le tulaga faʻasalaga i fafine (toʻalua, fanauina o se tamaititi). O le Glycemia e taua i luga o se manava gaogao mai le 5.7 i le 6.7 mmol / l e taʻu mai ai se setete.

I le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose mo se manava gaogao e ese lava, ma fuafua le tulaga o le maʻi. O le tulaga faʻavae mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona iloiloina taʻitasi, e fuafua i le natura o le faʻafitauli o le maʻi. Aua e te faia ni faʻamaʻi. Mo le faia o se siama o le maʻisuka, o se suʻesuʻega lautele e talafeagai. O se tasi o le le fuaina o fua o le suka e le o faailoa mai ai le 100% o le faʻasologa o togafitiga.

E faapefea ona siitia le toto toto?

O le taua o le kulukose e eseese i le aso atoa: i le taimi o se taumafataga e alu i luga, ma a mavae ni nai itula e faʻaititia, toe foʻi i le masani. E mafua ona o le kulukosese, o le malosiaga o le tino, e amata ona gaosia mai gaʻo gaʻo maua mai i meaai. I totonu o le vaega o meaʻai, o meaʻai e gaʻoina i lalo e enzymes i monosaccharides (mole mole faigofie) faʻafefiloi i totonu o le toto.

I le monosaccharides, o le sili ona lofituina e aofia ai le kulukose (80%): o lona uiga, o meaʻai gaʻo e tuʻuina atu i ai meaʻai e paʻu i le glucose, lea e maua ai le malosi i gaioiga o meaola e talafeagai mo le soifuaga atoa o se tagata, paleni o gaioiga ma tino o le tino atoa, ae o le faateleina o le kulukose e matautia ona o le pancreas e le taulimaina lona gaosiga. O le faagasologa lautele o le tuufaatasiga o meaʻai e faaleagaina, lea e faʻaleagaina ai le faʻatinoina o le tino o le tino i lona atoaga.

O a mea e tatau ona i ai le suka pe a uma ona 'ai

I totonu o se tino maloloina, pe a uma le taumafa o meaai, o le faʻavaveina o le suka i totonu o le totoga vave, i totonu o le lua itula, toe foʻi i tulaga masani - e oo atu i le tapulaa o le 5.4 mmol / lita. O le meaai lava ia e aʻafia ai se mea maualuga: faʻatasi ai ma meaai e aofia ai gaʻo ma gaʻo meaʻai e 'ai i le taeao o le taeao, o le maualuga e mafai ona 6.4-6.8 mmol / l. Afai e le faʻamaonia le suka i le itula pe a maeʻa ona 'ai ma o faitauga e 7.0-8.0 iunite, e tatau ona e sailia le faʻamaoniga tonu o le maʻisuka, o lona faʻamaonia poʻo le tuʻuina atu.

I tulaga maualuga, o le suega o le kulukosesese o loʻo faʻatulagaina, o le "suka gaosi", lea e ala i le faia o se vaega o le kulukose, o le pancreas e galue e faʻaitiitia le glycemia i totonu o le lua itula i le maeʻa ai o se tali lelei.O le auiliiliga e faia i le taeao ma o taimi uma lava i luga o se manava gaogao, e faasaina i faamaʻi inflammatory ma faamai pipisi. E i ai le solia o le faapaleni o le kulukose i tulaga faatauaina o le 7.8-10.9, sili atu ma le 11 mmol / l - maʻi suka.

O le fomaʻi o le a ia toe faʻasalaina se isi auʻiliʻiliga - toto foaʻi mo le hemoglobin glycated, lea e faia pe a fusifusia le polotini i le kulukose. O le auiliiliga e atagia ai le aofaʻi o le suka i masina muamua 3-4. O lenei faailo e mausali, e le afaina i gaioiga faaletino, taumafa taumafa, faʻalagona lagona. E tusa ai ma ona taunuuga, o loʻo suʻesuʻe pea e le fomaʻi le lelei o togafitiga muamua, togafitiga, ma fetuunai le togafitiga.

I le mauaina o meaai, o le tino e amata ona maua le insulin i le pancreatic, lea e tatalaina ai se auala mo le glucose e ulufale ai i siama, ma amata ona faateleina le maualuga o le kulukose i le totoga o le tino. O mea taumafa e fua eseese i tagata uma, ae i totonu o se tino ola maloloina, o le fesuiaiga mai tulaga faatauaina e le taua. A maeʻa le 60 minute, o le tau e mafai ona tulaʻi i le 10 iunite. O le maualuga e manatu e masani pe afai o le tau o loʻo i totonu o le 8.9. Afai e maualuga le tau, o le setete o prediabetes ua maua. O le faitau> 11.0 iunite o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Ina ua mavae le 2 itula

O le fua o le suka i le toto pe a uma ona 'ai, e fuafua i tulaga maualalo ma pito i luga. E le o se mea e masani ai pe a uma le taumafataga, o le kulūkose e sili ona pa'ū, o le mafuaʻaga lea o le atinaʻe o le hypoglycemia. Faailoga o le itiiti ifo i le 2.8 mo tane ma le 2.2 iunite mo tamaitai e faailoa ai faailoilo o le insulinoma, o se maʻi e tupu pe a tupu le faateleina o le inisalini. O le tagata maʻi e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo.

O le gaʻo faatagaina e gaosi gaʻo 2 itula pe a uma le taumafataga o se tau aogā i le va o le 3.9 - 6.7. O se maualuga i luga o loʻo faailoa mai ai le hyperglycemia: o le maualuga o le suka i le taua e oʻo atu i le 11.0 mmol / L o loʻo faʻaalia ai se setete o prediabetes, ma fua o le suka i le toto pe a uma ona 'ai mai le 11.0 ma sili atu i luga o faʻamaoniga faʻamaʻi:

  • maʻisuka
  • maʻi o le pancreas
  • faamai pipisi
  • cystic fibrosis,
  • maʻi faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo,
  • afaina, fatu fatu.

O le masani o le suka pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina

E faʻavae i luga o le suʻega, o le faʻatusatusa masani, maualalo, ma maualuga le maualuga o le kulukose e faʻatatau. I tagata e lelei le soifua maloloina, o le tulaga masani e mai le 5.5-6.7 mmol / L. Mai le matua o le maʻi, o le tau e mafai ona fesuiaʻi ona o tomai eseese o le kulukose o le tino. I tamaitai, o le tulaga o le hormonal e aʻafia ai faʻamatalaga. E sili atu ona faigofie i le fatuga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E le gata i lea, i le tino o le tino, o le absorption o le cholesterol e sao lava i luga o le suka.

O le a le masani masani o le suka o le toto pe a uma le taumafa e sili ona taua mo sui o le malosi malosi pe a mavae le 45 tausaga. O lenei faailo ua suia i le tele o tausaga. O le aoga masani mo le matua ua faavaeina e pei o le 4.1-5.9, mo alii o le augatupulaga matutua, mai le 60 tausaga ma le sili atu le matutua - 4.6 - 6.4 mmol / l. Faʻatasi ma le matua, o le tulaga e ono tupu ai le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e faia i taimi uma suʻega ina ia mafai ai ona iloa vave se maʻi.

O tulaga masani o le maualuga o le glucose e tutusa lava mo tamaʻitaʻi uma e lua, ae i tamaitai e 50 tausaga le maualuga o le faailoga e faʻaopoopoina ai: o mafuaʻaga mo le siʻitia e fesoʻotaʻi ma suiga o le hormonal, le amataga o le misa. I totonu o fafine minuopausal, o le kulukose masani e tatau ona 3.8-5.9 (mo le toto ulu), 4.1-6.3 iunite (mo le vevela). O faʻalautelega e faʻatupu tausaga e mafai ona aofia ai mai le taimi o le menopause ma suiga o le endocrine. I le mavae ai o le 50 tausaga, o le maualuga o le suka e fuaina i le itiiti ifo ma le ono masina.

Toeitiiti lava o tamaiti uma e fiafia tele i meaai suamalie. E ui o le gaʻo gaʻo e vave ona liua i se malosiaga i le taimi o le tamaitiiti, e tele matua e popole i le soifua maloloina o le la tama ma e fiafia i le fesili i le masani ona tatau ona iai le glycemia i tamaiti.I le taimi nei, o le tausaga faapitoa o le tamaititi e leai sona taua: mo tamaiti ei lalo ifo o le tasi le tausaga, o faitauga o le 2.8-4.4 e masani ona mafaufauina, mo tamaiti matutua ma oʻo atu i le vaitausaga o le 14-15 tausaga, 3.3-5.6 mmol / l.

Faailoga ina ua uma ona 'ai

O le suʻesuʻeina o le toto mo le suka i le taimi lava e uma ai se taumafataga e le o faia. Ina ia maua taunuuga o le faʻamoemoega, o le meaola olaola o loʻo faʻatulagaina i le itula, lua itula ma le tolu itula le umi pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i aʻafiaga o le tino. O le gaosiga gaosiga o le inisalini e amata i le 10 minute i le maeʻaina o meaʻai ma meainu i totonu o le vaega o meaʻai (gastrointestinal tract). Glycemia e oʻo ile tapulaa maualuga ile itula e tasi talu ona 'ai.

O taunuʻuga e oʻo atu i le 8.9 mmol / L pe a uma le 1 le itula e fetaui i le gaosiga o le gaʻo i totonu o se tagata matua. I totonu o se tamaitiiti, o tulaga faatauaina e mafai ona ausia le 8 mmol / L, o le tulaga masani foi lea. Ma le isi, o le suka suka e faasolosolo malie lava i le isi itu. A toe faʻatulagaina (ina ua mavae le 2 itula e lua), i se tino maloloina, o le maualuga o le kulukose e paʻu i le 7.8 mmol / L pe maualalo. I le vaʻavaʻai i le tolu itula, e tatau ona toe foʻi le tau o le kulukose i le masani.

O le taimi autu mo le suʻesuʻeina o "prediabetes" ma le "maʻisuka" e 2 itula. O le solia o le faapaleni o le kulukose e faamaumauina i tulaga taua mai le 7.8 i le 11 mmol / L. O maualuga maualuga e faʻaalia ai le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Faailoga faʻatusatusa o le suka (i totonu o le moli / l) i tagata soifua maloloina ma le maʻisuka (tusa lava poo le a le itupa) o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Le lava faamaʻi1 ituaiga2 ituaiga
i luga o se manava leai3,3–5,67,8–97,8–9
tasi le itula pe a uma meaaie oo i le 8.9seia oʻo i le 11e oo atu i le 9
lua itula mulimuli anee oʻo atu i le 7e oo atu i le 10e oo i le 8.7
pe a mavae le 3 itulae oo i le 5.7e oo atu i le 9e oʻo atu i le 7.5

Mo le fuafuaina o le laina laina laina o prediabetes ma i le faʻavae o le faʻamautinoaina o le maʻi moni, GTT (glucose tolerance test) o loʻo faia. O suʻega e aofia ai le toto sampling (2-sampling samples) (i luga o se manava gaogao ma pe a uma le glucose "avega"). I totonu o suʻesuʻega, o le uta o se vaifofo o le glucose i le fua faatatau o le 200 ml o le vai ma le 75 ml o le kulukose.

I le maʻisuka, o le suka o le suka pe a uma le 'ai e faalagolago i le tulaga o le alualu i luma o faʻamaʻi. I se tulaga o taui, o faailoilo e latalata i tulaga tau soifua maloloina. O le faʻamaʻi o le faamai o loʻo faʻaalia mai i nisi o mea ua vavaeeseina, talu ai ona sili atu ona faigata le faʻasaʻoina o le glycemia. I le laasaga o le taupulepulega, ua toetoe lava a le mafai ona aumaia ia faailo i tulaga masani.

HbA1C - o lona uiga o le hemoglobin glycated (glycated). O le taunuuga lenei o le fegalegaleaiga o le kulukose ma le hemoglobin (o le porotini o le toto mumu). I totonu o le toto mūmū mūmū (tino mumu), e le suia le hemoglobin i le taimi o lo latou olaga, e 120 aso. O le mea lea, o le kulūkose i le taimi nei, o lona uiga, i le 4 masina ua tuanaʻi, ua fuafuaina e alaga o le hemoglobin glyc. O lenei suʻesuʻega e matua taua lava mo le maʻisuka ma le suʻesuʻega muamua o le maʻi. E tusa ai ma ona taunuuga, ua iloiloina le tulaga o le metabolism o le gaʻo i totonu o le tino.

NormTolerancesTelevave
e oʻo atu i le 40 tausaga
7.0
45+
7.5
65+
8.0

E fia taimi e mafai ona suia ai le maualuga o le glycemia i le aso e faʻatatau i meaai, gaioiga faaletino, mausali o le mafaufau-lagona faalemafaufau. O le siitaga e tupu pe a uma taʻitasi taumafataga, i le taimi o le fuafuaina lelei o aʻoaʻoga tau taaloga (poʻo le soona popole i le taimi o galuega faaletino), i le taimi o popolega popole. O le faailo itiiti o loʻo tusia i le taimi o le moe i le po.

Eseesega i le va o le hyperglycemia pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao

O le Hyperglycemia o se tulaga faʻaleagaina o le tino lea e sili atu le maualuga o le kulukose i le masani. I le tulaga pe a le toe foʻi atu le fua o le suka i le faʻatulagaga masani mo le vaeluaina o le tolu itula, e tatau ona maua se suʻesuʻega mo le maʻisuka poʻo le prediabetes. O le atinaʻe o le maʻisuka ua avea ma mafuaaga autu o le hyperglycemia. Isi mea e aʻafia ai le maualuga o le suka i luma ma pe a maeʻa taumafa e aofia ai:

  • chronic pancreatitis
  • latent oncological diseases,
  • faʻatelega sili atu o hormones thyroid (hyperthyroidism),
  • siama le saʻo
  • o le ava malosi
  • maualuga maualuga ma le atherosclerosis,
  • le atoatoa i le tino o macro- ma microelements ma vitamini,
  • faaopoopoga faaletino faaletino,
  • faʻaleagaina o monosaccharides ma faʻasalaga (faʻataʻavaʻavaʻa faigofie),
  • faʻaauauina le mafaufau-faʻalagona lagona (mafatia).

O le mafuaʻaga autu mo le faʻatupulaia mausali o le suka toto ma le atinaʻeina o le maʻisuka o le gaʻo. O aʻafiaga autu e ono masalomia ai le hyperglycemia o:

  • vaivaiga faaletino, faaitiitia le gafatia e galue ma leo, vave vave le vaivai,
  • le mautonu (maʻi le moe), popole,
  • polydipsia (lagona tumau o le fia inu),
  • pollakiuria (faʻaauau pea),
  • fulafula o le ulu, toto vaivai toto (toto maualuga),
  • polyphagy (fiaʻai tele),
  • hyperhidrosis (faʻateleina le salu).

Hypoglycemia ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa

Hypoglycemia - o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o faailoga o le kulukose i lalo ifo o le maualuga o le 3.0 mmol / L. Faʻatasi ai ma tulaga taua o le 2.8 mmol / l, o se tagata ua le iloa. O mafuaʻaga o le faʻaleagaga o le tino pe a uma ona 'ai e:

  • Talosaga le umi o meaai (anapogi).
  • Malosiaga malosi faalelagona, masani ona le lelei (popole).
  • Le i ai o se mumumone-active pancreatic tumo e synthesizes le tele o inisalini (insulinomas).
  • O gaoioiga faaletino e le tutusa ma le malosi o le tino.
  • Taʻaloga faʻasalaga o le ate faʻalaʻo ma fatugaʻo fatugaʻo.

O le maualuga o le suāuʻu e faʻaititia ona o le tele o le faʻaaogaina o le ava malosi. O le Ethanol ei ai le meatotino e taofia ai (poloka) le faagasologa o le gaosiga o mea taumafa, le fausia o le kulukose ma lona faʻaaogaina i totonu o le taamilosaga. I lenei tulaga, o se tagata i se tulaga o le inupia e le mafai ona oʻo i ni faʻafitauli iloga.

Pe a faʻamaonia i le maʻisuka, e le saʻo le togafitiga o le inisalini mo le ituaiga muamua o faʻamaʻi (le faʻatagaina le faateleina o tui inisalini poʻo le leai o se mea taumafa pe a uma le iniseti), ole sili atu ole fua ole toto ole suka (Maninil, Glimepiride, Glyrid, Diabeton) ma le ituaiga o togafitiga lona lua ua faaopoopo i mafuaaga. O se tulaga o le hypoglycemia faʻamausali e lamatia ai le ola.

Faailoga o le le lava o le suka i totonu o le toto: polyphagy, tulaga le mautonu o le mafaufau (lagona le mautonu, le atoatoa le tali atu i mea o loʻo tupu), faʻaletonu o le tino (faʻaitiitia le mafaufau, faʻatonuina o le mafaufau), faʻaleagaina le vevela (faʻavaivai tumau), faʻavave, vavaega o le muscle o vae ma lima (gatete) poʻo le fefe), faʻateleina le fua o le fatu.

Puipuia o le glycemia faʻamalosi i se tagata soifua maloloina

O le toto masani o le toto e faailoa ai le le lava o le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. I le tulaga o se suiga i le kulukose i le tasi itu poʻo le isi, e tatau ona e suʻeina se tele o fua puipui. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia (i nisi tulaga, faʻagesegese) le atinaʻeina o faiga faʻaleaga.

Polokalame puipuia e aofia ai:

  • Suiga i le 'ai o amioga. E tatau ona toe iloilo le meaai ma meaʻai. Faʻesea mai le lisi o meaʻai gaʻo, meaʻai gaʻo, meaʻai vave, vaiinu suamalie. Taumafa ia le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso ma tutusa taimi.
  • Faʻaleleia o gaioiga faaletino. O le avega e tatau ona fetaui ma mea e gafatia faaletino. E le gata i lea, e tatau ona faʻatautaia ma le fomaʻi e sili atu le talafeagai i aʻoga taʻitasi i tulaga taʻitasi (faʻamaʻi, vaitaimi, cardio, ma isi).
  • Le musu e inu pia. O le pancreas e tatau ona faʻamalolo mai le ava malosi.
  • Faʻaauau le puleaina o le mamafa o le tino (o le manua e mafua ai le maʻisuka, o le anorexia e ono mafua ai le hypoglycemia).
  • Siaki masani o le suka (i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai).
  • Faamalolosia o le tino puipuia. Faʻamaʻalosi, faʻaleleia auala i le ea fou, faʻaaogaina o vailaʻau-minerale complexes (aʻo leʻi faʻaaogaina, e manaʻomia lou mauaina o fautuaga ma le faʻatagaga a se fomaʻi).
  • Tulaga masani o le moe. O le malologa o le po e tatau ona le itiiti ifo ma le 7 itula (mo se tagata matua). E mafai ona e faʻateʻaina le dysmania ma le fesoasoani o le faʻamalosi o teuteuga ma mea laiti. Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomaʻi fualaau.

Faailoga le mautonu o le kulukose i totonu o le toto o se faailoga o le solia o le metabolism o le carbohydrate. O le suka e tusa ma le lua itula talu ona 'ai, mo se tagata matua, e le tatau ona sili atu i le 7.7 mmol / L. O le maualuga o tulaga faatauaina o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o setete predeside, maʻi o le maʻisuka, maʻi pancreatic, suiga o le maʻi i le cardiovascular system. O le faʻaaogaina o se suʻesuʻega masani o lona uiga o le lamatia o lou ola maloloina ma le ola.

I le maitaga

I le maitaga, e mafai ona tupu fesuiaiga o le kulukose: o luga o le suka e fesootaʻi ma suiga o le hormonal i le tino. I le afa muamua o le vaitaimi, o le maualuga o le a faʻaititia, faʻaititia i le lona lua o masina. O fafine maʻitaga e manaomia le i ai o le toto toto ma le toto mai se vein i luga o se manava gaogao mo suega o le faapalepale o le kulukose. E tāua tele le puleaina o le maʻisuka, lea e mafua mai i faʻalavelave matautia: o le atinaʻeina o se tamaititi laititi, faigata le fānau, amataina o le maʻisuka. I tina soifua maloloina lelei, o faʻamatalaga pe a uma meaʻai e masani lava:

  • pe a maeʻa le 60 minute - 5.33-6.77,
  • ina ua mavae le 120 minute, 4.95-6.09.

Suu pe a uma ona 'ai le maʻisuka

I le tulaga lelei, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o faailoga e tatau ona i ai i le tulaga masani masani o tagata soifua maloloina. O se tasi o aiaiga mo le totogiina o le faamaʻi o le tutoatasi tutoatasi ma fuaina i se glucometer. I le maʻisuka ituaiga lona lua, o le tau o le faailo o le a sili atu ona maualuga pe a uma ona 'ai meaai. O faitauga o glucometers e faʻalagolago i le seti o oloa na 'aina, o le aofaʻi o carbohydrates na maua ma le tikeri o taui o le maʻi:

  • 7.5-8.0 - taui lelei,
  • 8.1-9.0 - le tikeri tikeri o togafitiga,
  • > 9.0 o se ituaiga e leai se uiga o le faamai.

Le eseesega i le anapogi ma le maeʻa ona 'ai

O le faagasologa o metabolic processes e maua ai le malosi e faʻavae i luga o le auai o se hormone e faʻasalaina ai le maualuga o le plasma o le toto. O lenei hormone ua taua o le inisalini.

O le gaosiga o lenei vaega faʻapitoa e maua mai e le pancreas e avea o se tali i le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi ma faigofie. I lalo o le aafiaga o le hormone, o le gaioiga ma le asiasiga o inisalini e faalagolago i le tino o loʻo faia.

I luga o se manava gaogao i le plasma, o le maualuga o le kulukose gasesese e maua, o se mea masani i se tagata maloloina mai le 3.4 i le 5.5 mmol / L. Mo se tagata o loʻo maua i le maʻisuka, o meaʻai anapogi e sili atu ona maualuga.

O faʻamatalaga mo se tagata maʻi suka:

  • ma le ituaiga muamua o le maʻisuka - e oo atu i le 9.3 mmol / l,
  • i le i ai o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, 8.5 mmol / l.

A maeʻa ona 'ai meaʻai, faʻalauiloaina auala e faʻamautinoa ai le faʻaaogaina o le metabolism, lea na faʻamalolo ai le glucose. E masani lava, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto 2 itula pe a maeʻa se taumafataga e mafai ona tulaʻi ile 2-2.5 mmol / L. O le maualuga o le faateleina o le faʻamoemoe e faʻamoemoe i le gafatia e gauai ai le kulukose.

O le masani masani e tupu pe a uma le 2.5-3 itula le meaʻai.

O le a le toto sugar e lua itula pe a uma ona 'ai?

I le galuega faafomaʻi, e le o faia ni fuataga o le paopao i luga o se manava atoa. Mo le mauaina o faʻamaumauga sili atu pe le faʻatuatuaina, ia le itiiti ifo ma le tasi le itula e tatau ona pasia pe a uma ona 'ai meaai.

O le tele o faʻamatalaga o faʻamaumauga na maua i le taimi o le auiliiliga 1-3 itula i le maeʻa o se taumafataga.

Mo se tagata soifua maloloina, o le faateleina o le kulukose pe a uma ona 'ai pe a uma le 3 itula ile 11-11.5 mmol / l e taua tele. I le i ai o sea tulaga, o le atinaʻeina o le hyperglycemia o loʻo mataituina.

I le tulaga o sea tulaga i se tagata maʻi i le maʻisuka, o lona uiga o le soliga o tulafono o meaʻai e fautuaina ma le fautuaga a le fomaʻi e uiga i le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

O le masani mo se tamaloa, fafine ma tamaiti e sili atu i le 12 tausaga le matua:

  1. E tasi le itula pe a uma ona 'ai seia aulia le 8.6-8.9.
  2. Lua itula mulimuli ane - seia oʻo i le 7.0-7-2.
  3. Tolu itula mulimuli ane - seia oʻo i le 5.8-5.9

I le i ai o le maʻisuka o le ituaiga muamua, o faailoga e mafai ona:

  • itula e maeʻa ai le maʻi - seia oʻo i le 11,
  • i le lua itula - e oo atu i le 10-10.3,
  • tolu itula mulimuli ane - seia oʻo i le 7.5.

I le maʻisuka ituaiga lona lua, o mea o loʻo i totonu o le toto e mafai ona aʻafia ai:

  1. tasi le itula pe a uma le taumafataga - 9.0.
  2. Lua itula mulimuli ane - 8.7.
  3. A maeʻa le 3 itula - 7.5

A mavae le tolu po o le sili atu itula, o le faʻaauau pea ona faʻaitiitia le faʻaogaina ma oʻo i se tulaga masani.

Le masani i le toto o fafine ma fafine maʻitaga ina ua uma ona 'ai

O le tele lava o taimi, o le vavalalata e maua i tamaitai i le taimi o le maitaga, lea e fesoʻotaʻi ma uiga o le physiological ma suiga o le hormonal i lenei vaitau.

I le tulaga masani, o lenei faailoga o le physiological mo ituaiga uma e lua e toetoe lava a tutusa ma e mafai ona fesuisuiai i se vaega laiti.

O tau nei e masani ai mo se fafine maʻitaga:

I le taeao i luga o se manava gaogao, o le maualuga e pa'ū i lalo ole 5.1 mmol / L. A maeʻa ona 'ai, e mafai ona faʻaleleia i le itula i le 10, ma a maeʻa le lua itula e alu i le 8.1, 8.2, 8.3, 8.4 poʻo le 8.5 mmol i le lita.

I le taimi o le maʻitaga, o loʻo iai ni suiga tetele i faiga faʻa-physiological, lea e mafua ai le vavae ese o le tulaga mai le masani. O fafine maʻitaga e mafai ona atiae se ituaiga faapitoa o le maʻisuka - maʻisuka maʻitaga.

Aloaia mo se fafine maʻitaga o tulaga nei:

  • i le taeao, aʻo leʻi 'ai - 4.4 -4.9,
  • 60 minute talu ona 'ai e le fafine meaʻai - mai le 6.6-6.7 i le 6.9,
  • lua itula talu ona 'ai - 6.1-6.2 i le 6.4.

I le tulaga o le maʻisuka faʻamama, o le maualuga o se fafine maʻitaga atonu ei ai uiga nei:

  • i luga o se manava gaogao mai le 4.2 i le 5.3,
  • se itula talu ona 'ai - e leai se sili atu i le 7.7,
  • lua itula pe a uma le taumafataga - 6.3-6.9.

E tatau ona manatua o numera e ono i ai ni eseesega i luga o le auala na ave ai le biomaterial mo le auʻiliʻiliga - mai le faʻafefiloi o se tamailima pe mai se vein.

O le siʻitia o numera e faʻaalia ai le tupuga o le hyperglycemia, lea e mafua mai i le atinaʻeina o le maʻisuka aʻo leʻi oʻo ile maʻitaga. I le i ai o se faʻasologa maualuga o le faʻamaʻi i le plasma, e fautuaina e faʻaauau pea e le fafine ona faʻaogaina le biomaterial mo suʻesuʻega i le vaitau o le fanauina o se tamaititi, ma e mafai ona e faʻaaogaina se glucometer i le fale.

Ina ia mataʻituina ma maua ni faʻamaoni, o fomaʻi e fautuaina le faia o suʻesuʻega i le fale i le taimi e tasi. O lenei mea o le a mafai ai ona sili atu le mataituina o le tulaga, ae ina ia maua ai le maualuga o le lelei o le taunuuga, e tatau ona mulimuli i nisi tulafono o le taualumaga.

Faailoga i le plasma o tamaiti

O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto i tamaiti ma tamaiti e mafai ona suia e le gata i le 'ai, ae faapena foi i le aso. O lenei tau aogā e aʻafia i se numera tele o mea.

Tulaga masani masani i se tamaititi e faalagolago i tausaga. A maeʻa se taumafataga, o le aofai o le kulukose e mafai ona suia i le plasma, e fuafua i le ituaiga o meaai o loʻo ave e le tamaititi.

Mo tamaiti, o le aofaʻi o le kulukose e sili ona lelei:

  1. Mo pepe faatoa fananau mai e oʻo i le 4.2 mmol i le lita.
  2. Mo pepe mai le 2.65 i le 4.4 mmol i le lita.
  3. Mai le tausaga i le 6 tausaga - 3.3-5.1 mmol / l.
  4. E oʻo i le 12 tausaga - 3.3-5.5.
  5. Mai le 12 tausaga, i talavou - 3.3-5.6 mmol i le lita.

A maeʻa ona 'ai, o le a aofia ai mea o lenei plasma ma a maeʻa le itula e oʻo i le 7.7, ma a maeʻa le 120 minute i le tulaga masani e faʻaititia i le 6.6.

O mafuaʻaga autū o mea sese mai masani

O le tele o mea e mafai ona i ai se aafiaga taua i le taua o le gaʻo i totonu o le toto. O se tasi o mea sili ona taatele o nei mea ua manatu i ai o le taumafaina tele o mea inu gaʻo i le taumafataga.

O le isi itu e mafai ona aʻafia tele ai, o le le lava o le gaioiga faʻaletino ma se olaga le tauagafau, lea e oʻo atu ai i le foliga mai o le oona ma le foliga mai o ni toilalo i faiga faʻavave.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le ava malosi, le atuatuvale ma le atuatuvale popolega e mafai ona aʻafia tele ai lenei faʻasologa.

E le gata i lea, o le solia o le ate ona o le gasegase i le gaioiga o le glucose, faapea foi ma le togafitiga i le gaioiga o le pancreas, e mafai ona aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le tele o taimi, o le faagasologa i le faagaoioia o le endocrine polokalama e nafa ma le faateleina o le faʻamalosi.

E mafai ona maua le faateleina o le gaioiga i lalo ole aʻafiaga o nisi o vailaʻau faʻatoʻa ma vailaʻau.

O se paʻu mataʻu i le kulukose o le toto e mafai ona faafaigofieina e se vaeluaga tele i le va o taumafataga ma meaai maualalo-calori ma le malosi faaletino.

O mafuaʻaga o le vavae ese mai le masani e ono avea ma le faʻaleleia o faigamalo i totonu o masini o le pancreas, lea e mafai ona faʻagaoioia le faagasologa o le inisalini gaosiga.

O se faʻaopoopoga i le faʻaogaina o meaʻai gaʻo i le plasma e mafai ona tupu ma le atinaʻeina o se setete predatebetic

Faʻaiʻuga o le faʻaitiitia o mea o loʻo i totonu o le gaʻo i le plasma o se maʻitaga

E i ai le tele o mafuaʻaga e faʻaosofia ai le faʻalavelave i le tino o se fafine maʻitaga.

O se tasi o mea sili ona taatele e aafia ai lenei taua o le tino o se faateleina o le avega i le taimi o le gaioiga i luga o le pancreas. A o faagasolo lea vaitaimi, e le mafai e le tino ona taulimaina le gaosia o le tele o le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, o le faateleina o le mamafa o le tino i le taimi o le maʻitaga ma se gasegase o le gasegase i le atinaʻeina o le maʻisuka e saofaga i le faateleina.

Mataʻituina ao faagasolo le vaitaimi e manaʻomia e faia e le aunoa. E manaʻomia lenei mea ina ia puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻaleagaina lea e mafai ona iai se aʻafiaga i le tina ma le tamaititi e leʻi fanau mai.

Mafuaʻaga o faʻafeeseeseaiga i tamaiti

O le faʻaitiitia o le kulukose o loʻo i totonu o tamaiti i lalo ifo o le tasi tausaga le matutua. O lenei mea e mafua mai i le faʻaogaina o le gaioiga o gaioiga faʻasolosolo, lea faatoa amata ona faʻamautu, ma e le atoatoa. Laititi maualalo i tamaiti laiti e masani lava.

O le faʻaopoopoga o le tapulaa i tamaiti e sili atu ma le tasi le tausaga e fesoʻotaʻi ma le tulaʻi mai ma le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa i le tamaititi.

O ia ituaiga gaioiga e mafai ona aofia ai le oona i totonu o le gland, o le faʻalavelave i le vevela, e leʻo i le pituitary gland ma le faʻavevesi o lagona.

O se fesuiaiga lelei i le gaioiga e taliaina i na tulaga pe afai o le soifua maloloina o le tamaititi e masani ma e leai se mafuaʻaga mafuaʻaga o tulaga faʻaleagaina ua faʻaalia. O ia faailoga e mafai ona aofia ai le paʻu faafuasei o le paʻu, o le faifai pea o le galala, o le foliga mai o le fia inu pea, le faʻaleagaina ma le faʻafefe.

Le atinaʻeina o faʻafitauli faigata

Afai o se faʻaopoopoga i le faʻamamafa pe a maeʻa ona 'ai se taumafataga i totonu o se tagata mo se taimi umi, ona tupu lea i ni taunuuga ogaoga.

O le tele lava o taimi, o se tagata ua i ai se faʻafanoga o le ufiufi o le mata ma le atinaʻeina o le tauaso ua faʻatonuina i le tagata maʻi. E le gata i lea, o le faaleagaina o vaega eseese o le vascular system e mafai. O toto toto o le faʻamaʻaloga e leai se aoga, latou te faʻaitiitia le leo o puipui ma o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le fatu ma le fuluina o veins o vae.

E le gata i lea, o le tulaga o le faʻaleagaina o le tino o le tino e faʻalauteleina, lea e oʻo atu ai i le togafitia i le faʻatinoina o le galuega faʻaaogaina o le masini.

O le i ai o se faʻaopoopoga o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai ona le lelei le aʻafiaga o okeni uma ma a latou faiga, e faʻaitiitia ai le lelei o le soifuaga o le tagata ma oʻo ai i le faʻaitiitia o lona umi.

Suauu toto

O fua o le suka suka ua leva ona lauiloa.Na iloa i latou i le ogatotonu o le luasefulu seneturi e tusa ai ma taunuuga o se suʻesuʻega o le faitau afe o tagata soifua maloloina ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O fua maualuga o suka mo le maʻisuka e sili atu le maualuga nai lo le soifua maloloina. Ole soifua maloloina e le taumafai e pulea le suka i le maʻisuka, ina ia oʻo i tulaga masani. I lalo o le ae iloa ai pe aisea e tupu ai lenei mea ma pe o a isi togafitiga.

O se paleni taumafa e fai mai le fomaʻi ua lofituina i gaʻo. O lenei meaai e leaga mo tagata e maua i le maʻisuka. Talu ai ona o mea inu oona e mafua ai ona oso i luga le suka o le toto. Ona o lenei mea, o le maʻisuka latou te lagona le le mautonu ma atiae faafitauli masani. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo togafitia i togafitiga masani, o le suka e oso mai le maualuga tele i le maualalo. E maualuga le gaʻo o meaʻai e gaʻo, ma faʻaititia le tui o inisalini. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona i ai se fesili o le aumaia o le suka i le masani. O fomaʻi ma gasegase ua uma ona faʻamalieina e mafai ona latou aloese mai se maʻi o le maʻisuka.

Ae peitaʻi, afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo-carbohydrate, ona oʻo lea i le maʻisuka ituaiga 2 ma e oʻo lava i le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona e tumau lelei le suka, pei o tagata soifua maloloina. O tagata faʻamaʻi e faʻagataina le inu o le gaʻo e taofiofia lo latou maʻisuka e aunoa ma le inisalini, poʻo le pulea i lalo ifo. O le aʻafiaga o faʻafitauli i le cardiovascular system, fatuga, vae, mata - ua faʻaititia i le leai. O le 'upega tafaʻilagi a le DiabetMm.com e faʻaleleia ai se taumafa-maualalo o le maʻisuka e pulea ai le maʻisuka i tagata e tautatala i le gagana Rusia. Mo nisi faʻamatalaga, faitau le "Aisea e Tatau Ona Maua ai Carbohydrate." O loʻo taua i lalo mea o loʻo iai i le soifua maloloina o tagata i le toto toto ma le tele o latou eseese mai tulaga aloaia.

Suauu toto

FaʻailogaMo maʻi maua i le maʻisukaI tagata soifua maloloina
Suga i le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l5,0-7,23,9-5,0
Sugar ile 1 ma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / llalo ifo o le 10.0e masani lava e le maualuga atu nai lo le 5.5
O le hemoglobin glycini HbA1C,%lalo ifo o le 6.5-74,6-5,4

I tagata soifua maloloina, o le suka toto toetoe lava o taimi uma o loʻo iai i le va o le 3.9-5.3 mmol / L. O le tele o taimi, o le 4.2-4.6 mmol / l, i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Afai o se tagata e taumafa ma gaʻo paluga vave, ona mafai lea ona ola le suka mo ni nai minute i le 6.7-6.9 mmol / l. Ae ui i lea, e ono le maualuga le maualuga i le 7.0 mmol / L. Mo maʻi e maua i le maʻisuka, o le toto o le kulukose toto o le 7-8 mmol / L 1-2 itula pe a uma le taumafataga e sili ona lelei, e oʻo atu i le 10 mmol / L - taliaina. E le mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia soʻo se togafitiga, ae ia avatu i le tagata maʻi se faʻamatalaga taua - suʻe mata.

O le maualuga o le maualuga o le suka o le suka mo le maʻisuka ua uma ona mamafa. E tatau i le maʻisuka ona taumafai e taofi le suka e sili atu nai lo le 5.5-6.0 mmol / L pe a uma taumafa ma i le taeao i luga o se manava gaogao. E maua lelei lenei mea pe a fai e te liliuina i se meaʻai maualalo-carbohydrate. E mafai ona e faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka i ou mata, vae, fatugaʻo, ma le cardiovascular system.

Aisea e manaomia ai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e taumafai ai mo faʻamaʻi suka, pei o tagata maloloina? Talu ai ona o faʻalavelave tumau masani e tupu e tusa lava pe oʻo i le maualuga o le suka toto i le 6.0 mmol / L. E ui lava, e moni, latou te le atinaʻeina vave pei o maualuga maualuga. E fautuaina e tausia lau hemoglobin glycated i lalo ifo o le 5.5%. Afai e ausia lenei sini, o le lamatiaga o le oti mai mafuaʻaga uma o le laʻititi lea.

I le 2001, na lolomiina ai se tala manaia i le British Journal Medical Journal i le va o le hemoglobin glycated ma le tino. Ua taʻua o le "hemoglobin glycated, diabetes, ma le olaga faitino i alii i Norfolk o le vaega o le European Research Procedural Cancer and Food (EPIC-Norfolk)." Tusitala - Kay-Tee Khaw, Nicholas Wareham ma isi. HbA1C na fuaina i le 4662 tane e 45-79 tausaga, ona 4 tausaga na matauina. Faatasi ai ma le au suesue tagata auai, o le toatele o tagata soifua maloloina oe e leʻi mafatia i le maʻisuka.

E foliga mai o le olaga faaletino mai mafuaʻaga uma, e aofia ai le osofaʻi o le fatu ma le taʻavale, e itiiti lava i tagata e le sili atu le maualuga o le hemoglobin nai lo le 5.0%. O le 1% le maualuga i le HbA1C o lona uiga o le faateleina o le aʻafiaga o le oti e 28%. O lea, i se tagata ei ai le HbA1C o le 7%, o le lamatiaga o le maliu e 63% le maualuga nai lo se tagata maloloina. Ae o le hemoglobin glycina 7% - e talitonuina o le lelei lelei lenei o le maʻisuka.

O tulaga maualuga o le suka e sili ona mamafa ona o se "paleni" meaʻai e le mafai ai ona lelei le puleaina o le maʻisuka. Fomaʻi taumafai e faʻafaigofie a latou galuega i le tau o le faʻateteleina o taunuuga o le maʻi.E le aoga mo le setete le togafitia o le maʻisuka. Ona o le leaga o tagata e puleaina lo latou maʻisuka, o le sili atu lea o le tamaoaiga o tupe teu i luga o le totogiina o penisione ma isi penefiti. Tauave tiute mo au togafitiga. Taumafai se taumafataga maualalo-carbohydrate - ma ia mautinoa e tuʻuina mai le taunuʻuga i le 2-3 aso. O le suka toto e pau i le masani, o le inisalini e faʻaitiitia i le 2-7 taimi, e faʻaleleia le soifua maloloina.

Suesuega

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e manaʻomia le mataʻituina o le fesuiaiga i aso uma i le suka poʻo le itiiti ifo o le taʻitaʻia o se tasi fua i le aso. E tutusa foi le aoga i tamaiti ei ai le vailaau e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o le taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona avea ma taimi masani). E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto. O le puleaina o lenei metotia e matua malamalama lelei ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le faitau o le kulukose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia e mafai ona maua mai se tamaititi poʻo se matua, pe a fuaina i luga o se manava gaogao. E leai se eseesega i le auala e foaʻi ai le toto mo kulūkose faʻatasi i se manava gaogao. Ae ina ia mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili, atonu e manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka pe a uma ona 'ai ma / pe tele taimi i le aso (taeao, afiafi, pe a uma le' aiga o le afiafi). E le gata i lea, afai o le faailoga e sili ona faateleina pe a uma ona 'ai, ua manatu lenei mea o le masani.

Faʻailoaina o le iuga

O faitauga pe a fuaina i le mita o le kulukose o le toto, e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi faʻapitoa. O le faailoilo e atagia ai le maualuga o kulūkose i totonu o le faʻataʻitaʻiga. Fuataga o fuamol / lita. I le taimi lava e tasi, o le tulaga maualuga e mafai ona fesuisuiai e tusa lava po o le a le mita e faʻaaogaina. I Amerika ma Europa, e eseese vaega ole fuataga, lea e fesoʻotaʻi ma se faiga faʻaopoopo eseese. O ia meafaigaluega e masani ona faaopoopoina e se laulau e fesoasoani e faaliliu ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi i iunite Rusia.

O le anapogi e masani lava ona maualalo ifo nai lo le 'ai. I le taimi lava e tasi, o se ata mai suka mai le vein o loʻo faʻaalia i lalo ifo o le manava o le tino nai lo se faʻataʻitaʻiga anapogi mai se tamatamailima (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavaeeseina o le 0, 1 - 0, 4 mmol i le lita, ae o nisi taimi o le kulukose toto e mafai ona ese ma sili atu ona taua).

Totoga a se fomaʻi e tatau ona faʻatino pe a fai e sili atu le faigata o suʻega - mo se faataitaiga, o le suʻega ole toleniga o le glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o se "glucose avega". E le o tagata uma e iloa le mea. E fesoasoani i le siakiina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i se taimi pe a uma le aoga o le kulukose. Ina ia tauaveina, o le pa e faia aʻo lei mauaina le avega. A maeʻa lena, ona inu lea e le tagata maʻi 75 ml o le uta. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻateleina le mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto. O le taimi muamua e fuaina ai le kulūkose pe a uma le afa itula. Ona - tasi le itula pe'ā uma ona 'ai, tasi ma le afa itula ma le lua itula talu ona' ai. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻataunuʻuina pe faapefea ona toto le suka i le maeʻa ona 'ai, o le a le mea e taliaina, o le a le maualuga o kulukose ma pe o le a le umi talu ona uma le taumafataga.

Faailoga mo le maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o le maualuga e suia tele. O le faʻatagaina faatagaina i lenei tulaga e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina. O faʻamaoniga e sili ona faatagaina i luma o taumafataga, pe a uma le 'ai, mo tagata maʻi taʻitasi e faʻalagolago i lona tulaga o le soifua maloloina, le maualuga o le taui mo le maʻisuka.Mo nisi, o le maualuga maualuga o le suka i le faʻataʻitaʻiga e le tatau ona sili atu i le 6 9, ma mo isi 7 - 8 mmol i le lita - o le mea masani poʻo le lelei foi o le suka pe a uma ona 'ai pe i luga o se manava leai.

Faailoga i tagata soifua maloloina

I le taumafai e pulea lo latou tulaga i tamaitai ma alii, e masani ona le iloa e tagata gasegase le masani i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai muamua ma pe a uma ona 'ai, i le afiafi po o le taeao. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaopoopoga masani o le sugar sugar ma le malosi o lona suiga 1 itula pe a uma le taumafataga e tusa ai ma le tausaga o le maʻi. I le lautele, o le matua o le tagata, o le maualuga o le fua faatatau e taliaina. O fuainumera i le laulau o loʻo faʻaalia ai lenei faʻasalaga.

Glucose faatagaina i le faʻataʻitaʻiga e matua

Tau tausagaI luga o se manava gaogao, mmol i le lita (maualuga le masani ma le laʻititi)
TamaititiO le faʻaaogaina o se glucometer e toetoe lava a le mafai ona faʻatinoina, aua o le suka toto o le pepe e le faʻavaivai ma e leai se mea e iloa ai
3 i le 6O le suauu e tatau ona i le va o le 3.3 - 5.4
6 i le 10-11Faʻamaumauga o Faʻamaumauga 3.3 - 5.5
Talavou ei lalo o le 14 tausagaO fua masani o le suka i le va o le 3.3 - 5.6
Tagata matutua 14 - 60O le mea lelei, o se matua i le tino 4.1 - 5.9
Seniors 60 i le 90 tausagaO le mea lelei, i lenei tausaga, 4.6 - 6.4
Tuai tagata e sili atu i le 90Tulaga masani mai le 4.2 i le 6.7

I sina mea itiiti o le maualuga mai nei fuainumera i tagata matutua ma tamaiti, e tatau loa ona e faafesootaʻi se fomai o le a taʻu atu ia te oe pe faapefea ona faatulaga le suka i le taeao i luga o se manava gaogao ma faatonuina togafitiga. O isi suʻesuʻega e mafai foi ona faʻataʻitaʻiina (pe faapefea ona faʻatalanoaina se auiliiliga e maua ai se faʻasalalauga lautele o le a logoina e le aufaigaluega soifua maloloina ma tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga). I le faaopoopo atu i ai, e taua le mafaufau o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai foi le suka e manatu e masani. O le faʻamatalaga e uiga i le mea e tatau ona avea ma faʻamaoniga ma fuafua ai le fomaʻi.

E ese lava, e taua le manatuaina o le suka o le toto e 40 tausaga ma le matua, faʻapea foi ma tina maʻitaga, atonu e fesuisuiai ona o le leai o se tulaga. Ae ui i lea, a itiiti ifo ma le tolu mai le fa fua e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai.

Post-Meal Levels

Gaʻo masani pe a uma ona 'ai meaai i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina e ese. E le gata i lea, e le gata o le a le maualuga pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foʻi le malosi o suiga i mea o loʻo aofia ai, o le tulaga masani i lenei mataupu e ese foi. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga masani mo sina taimi pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e tusa ai ma WHO (data matutua). E tutusa lava le lautele, o lenei ata mo tamaitai ma alii.

E masani ona 'ai (mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka)

Laʻau mimiti i luga o se manava gaogaoInitaneti i le 0.8 - 1.1 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaE faitau le toto i le 2 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaTulaga maʻi
5.5 - 5.7 mmol i le lita (masani le sugar sugar)8,97,8E maloloina
7.8 mmol i le lita (faʻateleina tagata matutua)9,0 — 127,9 — 11Faʻaleagaina / le lava o le faapalepale i kulūkose, faʻasologa ole gasegase (e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faia se suʻega o le toleniga o le glucose, ma pasia se suʻega lautele)
7.8 mmol i le lita ma luga (o se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai ni faailoga faapena)12.1 ma sili atu11.1 ma sili atuMaʻisuka

I tamaiti, e masani lava, o le malosi o le digestibility o le carbohydrate e talitutusa, fetuutuunai mo se fua muamua maualalo. Talu mai le amataga o le faitauga na maualalo, o lona uiga o le suka e le mafai ona tulaʻi i luga e pei o se tagata matua. Afai ei ai le suka 3 i luga o se manava gaogao, ona siaki lea o le molimau 1 itula pe a maeʻa le taumafataga o le a faʻaalia le 6.0 - 6.1, ma isi.

Le masani o le suka pe a uma ona 'ai i tamaiti

I luga o se manava gaogao

(faʻaalia i se tagata soifua maloloina)Faailoga i tamaiti pe a uma ona 'aʻai (pe a uma le 1 le itula) mmol i le litaGlucose faitau 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol i le litaSoifua Maloloina 3.3 mmol i le lita6,15,1E maloloina 6,19,0 — 11,08,0 — 10,0Glucose toleniga faʻasologa, faʻasolosolo 6.2 ma sili atu11,110,1Maʻisuka

E sili ona faigata le talanoa pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e manatu e talia i tamaiti. Tulaga masani i tulaga taʻitasi, o le a valaau le fomaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu nai lo tagata matutua, o vaʻavaʻaia o loʻo matauina, o le suka e tulaʻi ma pa'ū aʻo faagasolo le aso e sili atu ona malosi. O le tulaga masani i taimi eseese pe a uma le 'aiga o le taeao pe a uma le' aina suamalie e mafai foi ona fesuisuiai e fuafua i tausaga. O faʻamatalaga i masina muamua o le olaga e matua le mautonu. I lenei tausaga, e tatau ona e fuaina le suka (e aofia ai le maeʻa ona 'aʻai pe a uma le 2 itula poʻo le suka pe a uma le 1 le itula) na o le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

Anapogi

E pei ona mafai ona iloa mai i luga o laulau o loʻo i luga, o le suka i le taimi o le aso e faʻalagolago i luga o meaʻai. E le gata i lea, o le vevesi o le muscular ma le lagona o le mafaufau i le aso (taʻalo i gaioiga gaioiolosi i le malosi, o le mea lea e le maua ai e le suka le taimi e vave tulaʻi ai, ma lagona faʻalagona e mafai ona tupu ai oso). Mo lenei mafuaʻaga, o le suka i le maeʻa ai o se taimi faapitoa pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai e le o taimi uma e faʻamoemoeina. E le talafeagai mo le siakiina pe o tausia le masani a le suka i se tagata maloloina.

A fua i le po po o le taeao, ao leʻi oʻo i le taeao, o le masani o le mea aupito sili lea. A uma ona 'ai, e alu aʻe. Mo lenei mafuaʻaga, toetoe lava o suʻega uma o lenei ituaiga ua tuʻuina atu i se manava gaogao. E le o tagata gasegase uma e iloa lelei le lelei o se tagata e tatau ona i ai le kulukose i luga o se manava gaogao ma pe faapefea ona fua saʻo.

E faʻataʻitaʻiina se suʻega vave pe'ā uma ona alu ese le tagata mai le moega. Aua le fufulu o ou nifo po o le gaogao. Ia aloese foi mai le gaioiga faaletino, aua e mafai ona mafua ai le faaitiitia o le toto i se tagata (pe aisea e tupu ai lenei mea i luga). Ave le faataitaiga i luga o se manava gaogao ma faatusatusa taunuuga i le laulau i lalo.

Fua saʻo

E oʻo lava i le iloa o le a le mea e tatau ona i ai, e mafai ona e faia se faaiuga sese e uiga i lou tulaga pe afai e sese lou fuaina o le suka i luga o le mita (vave pe a uma ona 'ai, gaioiga faaletino, i le po, ma isi). O le tele o tagata gasegase e fiafia i le tele o suka e mafai ona ave pe a uma se taumafataga? Faʻaaliga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai e masani ona tupu (pe faʻapefea ona faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina o le tagata). O le mea lea, a maeʻa le taumafaina o le suka e le o malamalama. Mo le puleaina, e sili atu ona lelei le fuaina o suka aʻo leʻi 'ai i le taeao.

Ae e moni lenei mea mo tagata soifua maloloina. O le maʻisuka e masani lava ona manaʻomia le mataituina, mo se faʻataʻitaʻiga, pe o le maualuga o le suka o le toto i fafine e tausia pe a uma ona 'ai ao inu le suka poʻo le insulin. Ona manaʻomia lea e fua fua 1 itula ma le 2 itula pe a uma le kulukose (gaʻo gaʻo).

E taua foi le iloilo pe o fea e sau ai le faataitaiga, mo se faataitaiga, o le faailo 5 9 i se mea faataitai mai se vein e mafai ona mafaufauina e sili atu nai lo le mea muamua, ae o se faataitaiga mai se tamatamailima e mafai ona manatu lenei faailoga e masani.

Gaʻo i le aoauli mo tamaitai

E tusa ai ma fuainumera, o fafine e sili atu ona faigofie i le maʻisuka. E aʻafia ai le fausaga ma le faʻatinoga o le tino fafine e ese mai le tane.

O le masani o le suka o le toto aʻo leʻi 'ai meaai i fafine e oo atu i le 5.5 mmol / l. A maeʻa ona 'ai, e mafai ona siitia i le 8.9 mmol / L, e le o se vavaeese mai le masani.

E faasolosolo lava (i itula uma), e suia ona suiga ma toe foi i lona tulaga muamua e tusa ma le 2-3 itula pe a uma ona 'ai. O le mafuaaga lea pe a uma lenei vaitaimi o le taimi tatou te toe fia ai.

O se mea manaia e faapea, o le toto glucose i fafine e sili atu ona liua vave i le malosi, i se isi faaupuga, e vave ona faʻavaveina. O le mafuaʻaga lea e tele ai le fiafia o le nifo. E tutusa lava le tala e uiga i tamaiti o le a le mafai lava ona lafoaia sukalati poo caramel.

O le a le aoga o le kulukose i totonu o se tamaititi?

O le masani o le suka toto i tamaiti e 3.5-5.5 mmol / L. A maeʻa ona 'ai, e ono tulaʻi le maualuga e oʻo atu i le 8 mmol / l (i le itula muamua pe'ā uma ona 'ai), lea e manatu o le masani.

E faanoanoa, ae moni: i le 10 tausaga ua tuanaʻi, o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i tamaiti ua faateleina i le 30%.

E afaina lenei mea i se suiga i le olaga: o tagatanuu tagatanuʻu e masani ona 'ai meaai maualuga-carb ma e taʻitaʻia ai se olaga le talafeagai, lea e aʻafia ai le agavaʻa o tamaiti.

Le masani o le suka i fafine maʻitaga

O le maʻitaga, e moni, o se vaitaimi faʻapitoa ma sili ona taua mo le tino. O ona faʻaoga uma e fetaui ma le gaioiga o le fomaʻi ma sui a latou galuega. O le maualuga o le kulukose toto e eseese i totonu 4-6 mmol / l, o le masani lea, pe'ā uma ona 'ai, e oʻo i le 8-9 mmol / L.

O le suka maualalo e iloa ai e le lava le taumafa o le tino, ma o le maualuga maualuga o le suka e mafai ona faʻaalia ai le leaga ona o le maitaga.

O le a le mea e fai i le tulaga e sili atu i le masani?

E oʻo lava i se tagata soifua maloloina e tatau ona siakiina e le aunoa o latou toto suka ma tausia masani. E taua tele le gauai atu i lenei faʻaaliga mo tagata o loʻo lamatia:

  1. feʻai
  2. leaga leaga
  3. ava malosi ma ulaula ulavale
  4. le mulimuli i meaʻai tatau.

Afai o le suka pe a uma ona 'ai e 2-3 taimi ma e te lagona le manava, fia inu poʻo le fiaʻai tele, tiga i ou vae, e tatau ona e tausia se tusi ma siaki ia faailoilo i aso uma, ina ia iai nisi faʻamaoniga, o le faʻamaumauga i luga ole fesuiaiga o le suka fesoasoani i le fomaʻi e suʻesuʻe ma fautuaina togafitiga.

O le puipuiga e sili atu ona lelei i taimi uma nai lo le feteenaʻi o se faʻamaʻi. E matua talafeagai lava le tausia o se soifua maloloina lelei ina ia i ai i le lumanaʻi e te le o feagai ma faʻamaʻi e aʻafia ai le solia o le masani o le toto kulukose. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  • Taumafa i le taumatau. E le o se mea tatau le tuʻuina atu o laufanua suamalie mo aso uma o totoe o lou olaga. Taumafa suamalie maloloina: sukalati, halva, marmalade, marshmallows. O fualaau aina suamalie ma le meli o le a avea ma sui lelei mo laʻau suamalie. Taumafai e aua le faʻaleagaina meaʻai gaʻo-maualuga: pateta, araisa, pasta, pusa, ma suti. E matua afaina ai na oloa lea e tuufaatasia ai se suamalie suamalie ma se tele o gaʻo.
  • Alu i totonu mo taʻaloga. O se olaga masani feaveai e fesoasoani i le tino e lelei ona galue. O le aʻafiaga o faʻafitauli o le absorption o le glucose o le a faʻaitiitia faʻaitiitia pe afai e te alu atu mo se taʻavale 2-3 taimi i le vaiaso pe alu i le faletaalo. Aua e te faatagaina oe e faʻaalu afiafi i le TV po o le kamupani o se komepiuta.
  • Faatasi i le tausaga ave suʻega uma ma asiasi atu i se fomaʻi. E talafeagai lenei mea, e tusa lava pe leai se mea e faʻalavelave ai oe, ma e te lagona le maloloina atoatoa. O le maʻisuka e le mafai ona faʻaalia e ia lagona manino mo le tele o tausaga.

O nei fautuaga e lautele mo soo se tagata.

Afai o le kulukose pe a uma ona 'ai e lalo ifo o le 5 mmol / l?

E tele taimi e feagai ai tagata ma le faafitauli o le maualuga maualuga o le suka, o lona maualuga pe a maeʻa ona 'ai e tele taimi ma e le pa'ū mo se taimi umi.

Ae ui i lea, o loʻo i ai se itu e latalata i lenei faafitauli - hypoglycemia.

O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le maualalo o le kulukose toto, lea e seasea oo i le 3.3 mmol / L, pe a maeʻa se taumafataga mai le 4-5.5 mmol / L.

E taʻitaʻia ai foʻi le le paleni. O le faagasologa o le atiaeina o le faamaʻi e faapea, pe a faʻaaogaina se aofaiga tele o mea -ona, o le a faateleina le gaioiga o mea e fai. Na amata ona ia faʻamalosi faʻamalosi le inisalini, lea e vave ona pasia le kulukose i totonu o siama, ma o le mea lea e seasea ona oʻo ai lona toto i le masani.

Afai a maeʻa sina taimi talu ona 'aʻai ona e manaʻo lea e toe' ai, oe fia inu ma vaivai, e tatau ona e gauai atu i gaʻo maualuga e faʻaaogaina ai le hypoglycemia.

Na o le faʻaeteete faʻaeteete i lou soifua maloloina ma lou olaga e mafai ona avea ma faʻamaoniga o le suka toto o le a masani lava!

Le masani o le suka toto i le itula pe a uma ona 'ai

O se tagata e le maʻi i le maʻisuka e mafai ona matauina se maualuga maualuga o le suka i le taimi lava e uma ai meaai. O lenei mea moni e mafua mai i le gaosia o le kulukose mai kalori mai meaai e 'ai. I le isi itu, o calorie e mafua mai i meaai e faʻaauau ai le gaosiga o le malosi mo le faʻaogaina masani o tino uma.

O le solia o le mautu o le kulukose e mafai foi ona soli ai le metabolism. I lenei tulaga, o le vavaeeseina o taunuuga mai le masani e le o se mea taua, o le vave vave ona toe foi mai i faailoga.

O le toto masani o le toto i se tagata maloloina e masani lava ona sau mai le 3.2 i le 5.5 mmol.O faailoga e tatau ona fuaina i se manava gaogao, ae e masani ona taliaina mo tagata uma, e tusa lava po o le a le matua ma le itupa.

I le itula pe a uma se taumafataga, e le tatau ona sili atu tulaga faatauaina masani i le tuaoi tuaoi o le 5.4 mmol i le lita. O le tele lava o taimi, e mafai ona e matauina le iuga o suʻega, toe faatulaga le maualuga o le suka mai le 3.8 - 5.2 mmol / l. 1-2 itula pe a uma ona 'ai e le tagata, o le kulūkose e maualuga lona maualuga: 4.3 - 4.6 mmol i le lita.

O le suiga o faailoilo o le maualuga o le suka i totonu o le toto e afaina foi i le taumafaina o se vaega vave o mea inu. O lo latou vaeluaina o sao i le faateleina o faʻamaoniga i le 6.4 -6.8 mmol i le lita. E ui lava o le kulūkose i le vaitau lenei i se tagata soifua maloloina e toetoe lua faaluaina, o faʻamaufaʻailogaina e faʻamautuina i se taimi e sili ona puupuu, o lea e leai se mafuaaga e popole ai.

Mo le vaega o tagata ua uma ona iloa e uiga i latou faʻamaʻi, o le masani o le kulukose i le tasi itula pe a uma le taumafataga e amata mai le 7.0 i le 8.0 mmol i le lita.

Afai o le suʻega e le toe foʻi i le tino pe a maeʻa ni nai itula, ma maualuga le maualuga o le kulukose o le toto, e tatau ona le aofia ai le glycemia. O le faʻaaliga o le maʻi e tupu i le fesoasoani o faʻamaoniga e pei o le mago i taimi uma i vaega uma o le mucosa ma le vavalo o le tautala, o le masani ai, o le fia inu. I le faʻaalia o se faʻalavelave sili ona matuia o le faʻamaʻi, o le a sili atu ona leaga uiga, faʻaleagaina o le vomiting, faʻalavelave. Atonu o se lagona o vaivaiga ma le valea. O le leiloa o se isi faailoga o le glycemia mataʻutia. Afai e te le amanaʻiaina faʻamaoniga uma o loʻo i luga ma e le fesoasoani i le tagata maʻi, e ono mafai ona tupu se taunuuga e mafua ona o se umi faaumiumi i se gase hyperglycemic.

I se taimi muamua, e mafai foi ona e iloa se tulaga e mafai ona muai fuafuaina e mea e manaʻomia mo le maʻi. Preditebetes o se fomai faapitoa faafomaʻi e mafai ona fuafua mai iʻuga o suʻega pe a fai o le toto maualuga o le suka i le maeʻa ai o ni nai itula talu ona 'ai ua faateleina i le 7.7-11.1 mmol / L.

Afai o le a mafai ona fuafua iʻuga o suʻesuʻega faateleina i le toto toto i le 11.1 mmol / l - ituaiga 2 maʻisuka ua maua.

O le faʻasao tele i le filifiliga o oloa poʻo le fia iloa lelei e mafai foi ona mafua ai se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le le mautonu

Suauu toto mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka - o le a le masani?

E toatele tagata latou te iloa lelei le maʻisuka ma le suka suka. I le taimi nei, toeitiiti lava tasi i le toafa e maʻi pe o iai se aiga e maua i le maʻisuka. Ae afai o loʻo e feagai ma le faʻamaʻi mo le taimi muamua, ona le tautala lea o nei upu uma e uiga i se mea.

I totonu o se tino maloloina, o le kulūkose maualuga e faʻatulagaina faʻapitoa. Faʻatasi ai ma le toto, e tafe atu i gaʻo uma, ma o le tele o mea e faʻateleina i le faʻavave. O le gasegase o le suka i totonu o le tino e mafai ona faʻaalia i ni auala se lua: e ala i le faʻateleina poʻo le faʻaitiitia o ona mea.

O le a le uiga o le fuaitau "maualuga maualuga"?

I totonu o le fomaʻi, o loʻo i ai se taimi faʻapitoa mo na faʻaletonu - hyperglycemia. Hyperglycemia - o le faateleina o le fua o le kulukose i le plasma toto atonu e le tumau. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a mafua mai suiga i le olaga.

I le maualuga o gaoioiga tau taaloga poʻo le atuatuvale, e manaʻomia e le tino le tele o le malosi, o le mea lea, sili atu le glucose e ulu atu i le mea e sili atu nai lo le masani. Faʻatasi ai ma le toe foʻi atu i le olaga masani, ua toe faʻaleleia ai le suka toto.

O le faʻaalia o le hyperglycemia ma le maualuga maualuga o le suka i se taimi umi ua taʻu mai ai o le fua o le ulu o le kulukose i totonu o le toto e sili atu le maualuga nai lo le mea e mafai e le tino ona faʻaaogaina pe faʻamalolo.

O maualuga o kulukose e mafai ona oso i soo se matua. O le mea lea, e tatau ona e iloa pe o le a lona masani i fanau ma tagata matutua.

E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

A maloloina se tagata, o le pancreas o loʻo galue masani, o le maualuga o le suka o le toto i luga o le manava gaogao o loʻo i le va o le 3.2 i le 5.5 mmol / L. O lenei tulafono e taliaina e vailaau ma faʻamaonia e le tele o suʻesuʻega.

A maeʻa ona 'ai, o le kulukose e mafai ona tulaʻi i le 7.8 mmol / h. A maeʻa ni nai itula, ona toe foʻi lea i le masani. O nei faailoilo e talafeagai mo le auiliiliga o le toto lea e aveesea mai le tamatamailima.

Afai o le toto mo le suʻesuʻega na aveesea mai se vein, ona mafai lea ona maualuga le maualuga o le suka - e oʻo atu i le 6.1 mmol / l.

I se tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le fua o le suka i totonu o le toto na foaʻiina i luga o se manava gaogao. E matua aʻafia lava i latou ia o latou oloa o loʻo aofia i taimi uma i le taumafa a le tagata maʻi. Ae tusa ai ma le aofai o le kulukose, e le mafai ona faʻamaonia lelei le ituaiga o faʻamaʻi.

O fua nei o le kulukose toto e taua tele:

  1. O le toto anapogi mai se tamatamai lima - suka i luga aʻe o le 6.1 mmol / l,
  2. O le toto anapogi mai se vein o le suka i luga atu o le 7 mmol / L.

Afai o le auiliiliga e ave i le itula pe a uma le taumafataga atoa, e mafai e le suka ona oso maualuga i le 10 mmol / L. I le aluga o taimi, o le aofaʻi o le kulukose e faʻaitiitia, mo se faʻataʻitaʻiga, lua itula pe a uma le taumafataga i le 8 mmol / L. Ma i le afiafi e oʻo atu i le masani masani taliaina o le 6 mmol / l.

Faʻataʻitaʻiina le maualuga o fua o le suka, o le maʻisuka ua maua. Afai o le suka e na o sina tupuititi lava ma o loo i ai i le lautele o le 5.5 i le 6 mmol / l, latou te talanoa e uiga i se setete tulaga - prediabetes.

Ina ia iloa po o le a le ituaiga o maʻisuka o loʻo faia, e fautuaina e fomaʻi nisi suʻega.

E faigata mo tagata masani e aunoa ma se aʻoga faafomaʻi e malamalama ai i fuaitau. Ua lava le iloa o le ituaiga muamua, e toetoe lava a le toe faʻamalo le insulin. Ma i le lona lua - o se inisalini ua lava e faʻamaonia, ae e le aoga pe a tatau.

Ona o gaioiga i le tino ma le maʻisuka, ua maua ai e le tino le le lava le malosi. O se tagata ua vave ona vaivai, e lagona pea le vaivai i taimi uma. I le taimi lava e tasi, o loʻo galulue ai fatugaʻo i se auala ogaoga, taumafai e aveese le suka maualuga, o le mea lea e tatau ai ona e alu i taimi uma i le faletaele.

Le masani o le suka o le toto - pe faapefea ona fai se auʻiliʻiliga i le fale ma se laulau o faʻataʻitaʻiga taliaina

O le gaioiga o le tele o totoga ma faiga e aʻafia i le maualuga o le kulukose: mai le gaioiga o le faiʻai i gaioiga e tutupu i totonu o sela. O lenei mea e mafua mai ai le taua o le faapaleniina o le paleni lelei mo le faatumauina o le ola maloloina lelei.

O le a le tala o le suka i totonu o le toto?

A faʻaaogaina e se tagata ia gaʻo po o mea suamalie, i le taimi o le otaota, ua liua i le kulukose, lea e faʻaaogaina e avea ma malosiaga. O le masani o le suka o le toto o se mea taua, faʻafetai i le auiliiliga talafeagai, e mafai ona maua vave le tele o faʻamaʻi eseese poʻo le puipuia foi o latou atinaʻe. O faʻamatalaga mo le auʻiliʻili o faailoga nei:

  • leai se faʻaletonu / faʻalavelave / momoe,
  • faateleina le uunaiga e lafoai le vevela,
  • afaina poʻo tiga / tingling i vae,
  • faateleina le galala
  • faanenefu vaaiga
  • faʻaitiitia galuega faʻatulagaina i tane.

O nei faʻaʻailoga e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka poʻo se tulaga o le tagata maʻi. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o lenei togafitiga matautia, e aoga le fuaina i lea taimi ma lea taimi le maualuga o le maualuga.

Mo lenei mea, e faʻaaoga ai se masini faʻapitoa - o se glucometer, lea e faigofie ona faʻaaoga e oe lava. I lenei tulaga, o le taualumaga e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, aua o le maualuga o le suka i totonu o le toto pe a uma ona taumafa e masani ona faateleina.

E le gata i lea, aʻo leʻi faia suʻesuʻega, e faʻatagaina le tagofia o fualaau ma inu vai mo le itiiti ifo ma le valu itula.

Ina ia faʻamautu se faailoga o le suka, e fautuaina e fomaʻi le faia o se auʻiliʻili faʻafia i le aso mo 2-3 aso ile laina. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona siaki ia fesuiaiga i le kulūkose.

Afai latou te le taua, e leai se mea e popole ai, ma o se eseesega tele i iuga e mafai ona taʻu mai ai le ogaoga o togafitiga faʻaleaga.

Ae ui i lea, o le vavae ese mai le masani e le o taimi uma e faailoa ai le maʻisuka, ae mafai ona taʻu mai ai isi faaletonu e na o se fomai agavaa e mafai ona iloa.

O le pancreas e tumau pea le gaʻo toto. O le okeni e maua mai e ala i le gaosia o hormoni taua e lua - glucagon ma insulin.

Muamua o se porotini taua: pe a oʻo i lalo ifo le tulaga o le glycemic, e tuʻuina atu le poloaiga i le ate ma le muscle sela e amata ai le glycogenolysis faagasologa, ma o le taunuuga lea e amata ai ona maua e fatugaʻo ma le ate a latou lava kulukose.

O le mea lea, o le glucagon e aoina ai le suka e faʻaaogaina ai punaoa eseese i totonu o le tino o le tagata ina ia mafai ai ona tumau lona aoga masani.

O le pancreas e maua ai le inisalini e fai ma tali i le faʻaaogaina o le gaʻo ma meaʻai. O lenei hormone e manaʻomia mo le tele o siama o le tino o le tagata - gaʻo, maso, ma le ate. O ia e nafa ma galuega nei i le tino:

  • fesoasoani i se ituaiga o lela e gaosia ai le gaʻo e ala i le liua o gaʻo gaʻo, glycerin,
  • logoina le ate ma musika vela o le manaomia e faaputuputu le suka ua liua i le ituaiga o kaluka,
  • amataina le faagasologa o le gaosiga o polotini i le ate ma musika siama e ala i le gaosia o amino acids,
  • taofi le gaosiga o le glucose e le ate ma fatugaʻo pe a ulu atu gaʻo i totonu o le tino.

O le mea lea, o le inisalini e fesoasoani i le faagasologa o le faʻamaʻiina o meaʻai pe a maeʻa ona 'ai e tagata se meaʻai, aʻo faʻaitiitia le maualuga o gaʻo, amino ma gaʻo. I le gasologa o le aso, o le paleni o le glucagon ma le inisalini e tumau i le tino o se tagata soifua maloloina.

A maeʻa ona 'ai, e maua e le tino amino acids, glucose ma gaʻo gaʻo, faʻavasegaina a latou aofaiga ma faʻamalosia ai sela pancreatic e aʻafia mo le gaosia o hormones.

I le taimi lava e tasi, e le gaosia le glucagon ina ia faʻaaogaina le kulukose e faʻamalosi ai le tino.

Faatasi ai ma le maualuga o le suka, o le maualuga o le inisalini e faateleina, lea e feaveaiina ai i maso ma ate o le ate e suia ai le malosi.

O lenei mea e mautinoa ai o loʻo tumau pea le kulukose toto, gaʻo susu ma amino acids, e puipuia ai soʻo se mea faaletonu.

Afai e faaseʻe se tagata i se taumafataga, e faʻaitiitia le maualuga o le glycemic ma amata ona faia e le tino le glucose faʻapitoa e faʻaaoga ai glucagon reserves, ina ia tumau ai pea faailo ma faʻaleagaina aʻafiaga i faʻamaʻi faʻamaʻi.

Toto masani toto

O se tulaga e maua ai le punavai autu o le malosi i gaʻo uma, ae le faʻasalaina e ala i le tagata mama, ua manatu o le masani o le kulukose toto. O le tino o se tagata soifua maloloina e faʻapitoa ona faʻafoeina lenei faailo.

I mataupu o le faʻafitauli o le tino, o loʻo i ai le faateleina o le suka - hyperglycemia. Afai o le faailo, i se isi itu, ua tuu i lalo, ua taʻua lenei mea o le hypoglycemia. O faʻasesega uma e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga matuia.

I talavou ma tamaiti laiti, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e taua foi le taua - e pei foi o tagata matutua, talu ai o se vaega malosi tele e mautinoa ai le sologa lelei o gaioiga ma gaʻo. O se mea taua tele, faapea foi ma le le atoatoa o lenei vailaau, e faalagolago i le pancreas, lea e nafa ma le fausia o inisalini ma glucagon, lea e fesoasoani e faatumauina paleni suka.

Afai o le tino mo soʻo se mafuaʻaga e faʻaititia ai le gaosia o hormones, e mafai ona taʻitaʻia ai foliga o le maʻisuka - o se maʻi tuga e mafua ai le le afaina o totoga ma tino o le tamaititi.

I tamaiti, o le tele o le toto suka e ese mai i tagata matutua. O le mea lea, 2.7-5.5 mmol o se faailo lelei mo se tamaititi soifua maloloina i lalo ifo o le 16 tausaga le matua, e suia i tausaga.

O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le kulūkose i totonu o se tamaititi ao tuputupu ae:

TausagaSugar Level (mmol)
Fanaufou e oʻo i le masina2,7-3,2
Pepe 1-5 masina2,8-3,8
6-9 masina2,9-4,1
Tasi tausaga le matua2,9-4,4
1-2 tausaga3-4,5
3-4 tausaga3,2-4,7
5-6 tausaga3,3-5
7-9 tausaga3,3-5,3
10-18 tausaga3,3-5,5

O le soifua mālōlōina o tina e faalagolago i le tele o mea, e aofia ai le maualuga o le tino. Mo vaitausaga taʻitasi, o nisi faʻasologa masani o uiga ia, faʻaitiitia pe faateleina lea e lamatia ai le foliga mai o faʻafitauli eseese.

E fautuaina e le au fai togafitiga le suʻeina o le toto mai lea taimi i lea taimi ina ia aua le misi ai uluaʻi faailoga o faʻamaʻi matautia e aʻafia ma le tele o le suka.

Lalo o se laulau faʻatasi ai ma faitau masani o le kulukose:

TausagaO le masani o le suka (mmol / l)
I lalo o le 14 tausaga3,4-5,5
Mai le 14 i le 60 tausaga (aofia ai le moa)4,1-6
60 i le 90 tausaga4,7-6,4
E silia ma le 90 tausaga4,3-6,7

I le faaopoopo atu i le matua o le tamaʻitaʻi, e taua foʻi le mafaufau e mafai ona siʻitia laʻititi faailoga i le taimi o le maitaga. I lenei vaitau, e 3.3-6.6 mmol o le aofaiga masani o le suka.

O se fafine maʻitaga e tatau ona siakiina e le aunoa lenei faailoilo ina ia mafai ai ona ia iloa lelei le suiga.

E taua tele lenei mea ona o loʻo i ai se maualuga maualuga o le maʻisuka ituaiga o gasegase, lea e mafai ona tupu mulimuli ane i le maʻisuka ituaiga 2 (o le numera o ketone body in the blood of a pregnant woman increases, and the level of amino acids decreases).

O le suʻega e faia i luga o se manava gaogao mai le 8 i le 11 itula, ma o le mea e maua mai le tamatamailima (mama). O le toto maualuga i tane e 3.5-5.5 mmol.

A maeʻa sina taimi talu ona 'ai, o nei fuainumera e mafai ona faateleina, o lea e taua ai le faia o se suʻega i le taeao aʻo le o iai le manava o le tagata. I lenei tulaga, aʻo leʻi suʻeina, e tatau ona e aloese mai mea taumafa mo le itiiti ifo i le 8 itula.

Afai o le toto vevela poo le plasma e ave mai capillaries, o isi o le a masani - mai le 6.1 i le 7 mmol.

O le toto masani o le toto o se tagata e tatau ona fuafuaina, ona o lona matua.

Lalo o se laulau faʻatasi ai ma suʻega o suʻega talafeagai mo tamaʻitaʻi o vaitausaga eseese, ae o le vavae ese mai nei tulaga faʻaalia o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le hyper-hypoglycemia.

I le tulaga muamua, o loʻo i ai se avega matuia i fatugaʻo, o se mea e masani ona asiasi ai se tagata i le falemaʻi ma le faʻamalalaina o le a amata ona atiaʻe. I le hypoglycemia, o le faʻaitiitia o le faatinoga, o le leo e faʻaitiitia, e vave lava ona vaivai le tagata. O faʻamaumauga faʻatonutonu:

TausagaFaailoga faatagaina (mmol / l)
14-90 tausaga4,6-6,4
E silia i le 90 tausaga4,2-6,7

Toto masani toto mo le maʻisuka

Faʻatasi ai ma meaai lelei, lea e aofia ai se taumafataga maualalo-gaosiga, o tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua poʻo le sili ona ogaoga e mafai ona faʻamautuina le maualuga o le maʻisuka.

O le tele o tagata gasegase ua faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate i le tele e mafai ai ona puipuia a latou maʻi e ala i le aloese mai le inisalini poʻo le faʻaitiitia ai foi o lona faʻaaogaina.

I lenei tulaga, o le taufaʻatau o le atiaʻe o faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le vaʻaia, o le cardiovascular system, legs ma gaʻo e toetoe lava faʻaititia i le leai. Mo tamaiti mamaʻi ma tagata matutua, e tutusa lava faailoga e masani ai.

Taimi suʻesuʻeGlycemic level (mmol)
Sutra anapogi5-7,2
2 itula talu ona 'aiE oʻo i le 10

O le a le uiga ma mea e aʻafia ai

Sugar (glucose) o se tuufaatasiga o le tino (monosaccharide), o le galuega autu o le faamautinoaina o malosiaga uma i suauu o le tino o le tagata, e aofia ai le faiʻai. O le kulupu e le lanu ma e le oona, suamalie i le tofo, solu i totonu o le vai.

O se vaega o le tele o fualaau 'aina, vine, ma maua ai foi i totonu o vailaʻau gaʻo (di- ma polysaccharides, e pei o le cellulose, maso, glycogen, lactose, succase).

E ulu i totonu o le tino ma ni meaʻai poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi.

A maeʻa ona faʻamalosi i totonu o le inumaga, ona amata loa lea o le faʻamaʻiina - glycolysis. I lenei tulaga, ua gau le kullukose e fafagu pe lactate.

O se taunuuga o gaioiga o meaola o loʻo mulimuli mai, pyruvate liliu atu i le acetyl coenzyme A, o se fesoʻotaʻiga taua i le vaʻaiga o le galala o le Krebs.

Faafetai i luga, masini faʻaleleia, le faʻatagaina o le malosi e manaʻomia mo faiga faʻavae, o le faʻasalaga o mea taua o le gaʻo, mea amino, ma isi.

O fua o kulukose e faʻatonutonuina i le tele o auala. O lona siitaga e lauiloa pe a uma ona 'ai ma faʻaititia i le faʻamalosia o le malosi ole gaʻo (gaioiga faʻaletino, tulaga faʻalavelave, hyperthermia).

I le tulaga o se vaega itiiti o le suka e ulufale mai i le tino, o le faagasologa o le kulūkose i le ate mai isi meaola (gluconeogenesis) ma lona faʻamalolo mai le glycogen na teuina i totonu o le maso (glycogenolysis). I se isi itu, faatasi ai ma le tele o taumafa o loʻo i ai le kulukose, ua liua i le glycogen.

O nei mea uma o loʻo faʻatonuina i le hormones ma e pulea e insulin, glucagon, adrenaline, glucocorticosteroids.

O le faʻamatalaga masani o le kulukose e taua tele i le sailiga o suʻesuʻega. Ole suauu toto pe a uma ona 'ai e faʻaaogaina o se faʻataʻitaʻiga faaopoopo.

Toto toto i alii, tamaitai ma tamaiti

O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto (glycemia) o se tasi lea o faʻamatalaga sili ona taua o le homeostasis. E le gata i lea, e masani lava ona suia ma faalagolago i le tele o mea. E masani lava o le glycemia faʻatulafonoina e talafeagai mo le faʻatinoga o le tele o totoga ma tino, o se mea pito i sili ona taua mo le faʻaogaina o le tino.

E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o tulaga nei o le maualuga o le toto sugar capillary ua manatu e masani:

  • i pepe faatoa fananau mai (mai le 1 i le 28 aso o le ola) - 2.8 - 4.4 mmol / l,
  • i tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga - i le tulaga - 3.3 - 5.5 mmol / l,
  • i tamaiti e sili atu i le 14 tausaga ma matutua - 3.5 - 5.6 mmol / l.

Mo le toto totoina mai se vein, o le tau o le pito i luga o le a eseese ma e 6.1 mmol / L.

Mo tamaitai ma alii, o tulaga taua ole maualuga o le suka e leai ni eseesega taua. O le tuusaunoaga o fafine maʻitaga, o loʻo i ai tulaga faatauaina masani mai le 3.5-5.1 mmol / l.

O le mauaina o se anapogi masani o le glucose e taʻu mai ai le tausiga o se maualuga o le insulin, o se lagona lelei o ate o le ate i lenei hormone.

O le fua o le suka i totonu o le toto pe a uma le 'ai e matua ese lava mai lena mea ao leʻi' ai.

Sugar saʻo pe a uma ona 'ai

Mo le fuafuaina o le suka toto pe a uma ona 'ai, e faʻaaogaina le suʻega toleni kulukose. E lua ituaiga: o le tautala ma le vevesi.

Ina ia maua fua faʻataʻitaʻiga o suʻega suʻesuʻe, e tatau i siama ona mulimulitai i le tele o fautuaga. O nei mea e aofia ai le tausisia o meaai masani ma gaoioiga faʻaletino, o le musu mai le ulaula ma le inu ava malosi a itiiti ifo i le 3 aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, aloese mai le maalili, tele galuega faaletino, o le umi o le po e tatau ona le itiiti ifo i le 10-12 itula.

O le taua o le suka i luga o se manava gaogao e taua mo le tagata ua suesueina, ona inu ai lea o le tagata maʻi 250-350 ml o le vai ma le 75 g o le kulukose ua solo i totonu ma a mavae le 0.5-1 itula ua toe fuaina. Ina ia faamaea le taimi o le faapalepale, o le isi fuataga o le fuataga pe a uma le 2 itula e fautuaina. O le amataga o le suʻega, lea e manatu ai le numera o le muamua sip.

O le suka i le taimi lava e uma ai le taumafataga o le 6.4-6.8 mmol / l, ona faasolosolo malie ai lea. A maeʻa le 2 itula, e le tatau ona sili atu le maualuga o le glucose i le 6.1 mmol / L mo le toto capillary ma le 7.8 mo le vevela.E tatau ona maitauina o le sili ona saʻo le taunuʻuga e maua ona o le suʻesuʻeina o le toto o le toto vevela, ae le o le capillary.

O fua o le suʻega e mafai ona fesuiaʻi ma faʻamaʻi o le ate, o okeni o le endocrine system, o le faʻaitiitia o le maualuga o le pāmala i totonu o le tino, faʻaʻateleina le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, glucocorticosteroids, faʻamaʻi tautala, thiazide ma thiazide-like diuretics, niacin, ma le tele o fualaau oona.

O le kulukose masani ina ua maeʻa le gaʻoina o le gaʻo, o lona uiga o se tali o le inisalini talafeagai ma le gaioiga o le gaioiga o le tino.

Suʻega o le falalaina o falaoamata - o se mea e faʻatonutonu ai le puleaina

O le suālaʻau o le suāsusu pe'ā maeʻa ona 'ai e tatau ona iloa ai foliga o le maʻisuka, faʻataunuʻu i ai, le i ai o le glycemia ma le faapaleni kulukose.

E masani lava e fesoasoani i le faʻamalamalamaina o le siakiina ma faʻamaoniga le mautinoa o le auʻiliʻiliga faʻavasegaina, ma le vaega lenei o tagata gasegase:

  • faatasi ai ma le i ai o le suka i le auiliiliga o le urine i se tulaga taua i le toto,
  • ma faʻamaoniga faʻaalia o le hyperglycemia (faʻalauteleina o le urine, galala, gutu malulu),
  • mamafa i le faʻamaoni, e aunoa ma ni faailoilo o le faateleina o le toto toto,
  • tamaiti e sili atu i le 4 kilokalama le mamafa o le fanau mai,
  • ma le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga (mata, tino le mautonu, fatugaʻo) o le genesis faʻamaonia,
  • i le taimi o le maʻitaga ma se suʻega faʻamalosi lelei mo le suka,
  • i le ogatotonu o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi,
  • ma faʻatasi ai ma lou thytotoxicosis, faʻaleagaina o le ate.

O le suka i le taimi lava e uma ai se taumafataga o loʻo taʻu mai ai se tulaga talafeagai o gaioiga faʻasolosolo i le tino o le tagata.

Faiga o le kulukose o le toto

Auala e pulea ai le kulūkose o le toto e aofia ai le suia o olaga. O gaioiga na muamua amataina o se mea e maualalo le malosi ole taumafa, gaioiga faaletino, faʻaaogaina o masaniga leaga, pulea o le mamafa o le tino, aʻoaʻoga ma aʻoaʻoga a le tagata lava ia.

O meaai lelei e aofia ai le faaaogaina lelei o fualaʻau, fualaau faisua, fatuga atoa, meaʻai e maualalo le gaʻo, sea iʻa, nati, ma suauu manogi (olive, soya).

O meainu malolosi, gaʻo gaʻo, mea faʻafiafia ma falaoamata e tatau ona faʻatapulaʻaina. E le o fautuaina se taumafataga sili ona maualalo-carb.

E mafai ona e faʻaaogaina le Metitirani faʻatasi ma se maualuga maualuga o meaola gaʻo.

O meaai i aso taʻitasi e aofia ai le 45-60% o le carbohydrates, 35% gaʻo, 10-20% protein. O gaʻo eletise polyunsaturated e le tatau ona sili atu nai lo le 10% o le aofaʻi o le malosi e faʻaaoga i le aso.

O le taumafa ua faʻamaoaigaina i vitamini ma minerale o loʻo i ai le malosi faʻasolosolo ma toe faʻafoʻi mai ai paʻu o neurons.

Ina ia mafai ona pulea le toto suka ma faamautinoa lona tulaga mautu, o le a suia le gaoioiga faaletino. O aʻoga e tatau ona masani, ona faʻaleleia lea o le inisalini, maualuga le maualuga o le lipid plasma ma toto maualuga toto. E talitonuina o le malosi ma faamalositino, faapea foi ma a latou tuufaatasiga, e sili atu ma le 150 minute i le vaiaso, e sili ona talafeagai mo nei faamoemoega.

O se nofoaga faapitoa e tuʻuina atu i le ulaula ulaula. Ina ia faia lenei mea, o metotia uma e tatau ona aofia ai: fautuaga faʻapitoa, manaʻoga o le mafaufau, le faʻaaogaina o vailaʻau (Bupropion, Varentsillin).

Mo le lelei atili, o nei metotia uma e tatau ona faʻaaogaina i le tuufaatasiga.

Afai o le suiga o le olaga e le maua ai se taunuuga manaomia, e manaomia e le tagata maʻi se suʻesuʻega a le endocrinologist ma le filifilia o fualaau o le suka mai le group biguanide (Metformin), sulfonylurea preparations (Glyclazide, Glibenclamide), thiosolidinediones, dipeptidyl peptidase-4 inhibitors, inhibitors alpha-glucose (glucose alpha), tagata poʻo analogues).

A maeʻa se taumafataga, toto maualuga o le suka ma mafuaʻaga autu mo lona faʻatupulaia

O le faateleina o le suka o le toto ua faauigaina o le hyperglycemia.E mafai ona umi (faʻasolosolo) ma puupuu.

O se oso oso i totonu o le kulukose e mafai ona avea ma amataga o se gasegase tuga pe atonu foi o se taunuuga o le le lelei o meaai (le pulea lelei o le tele o mea -ona).

Faʻamatalaga faʻafitauli:

  • matutua ma matutua atu
  • maualalo le tino faaletino
  • dyslipidemia,
  • ave ni fualaau faapitoa (β-blockers, L-asparaginase, fentamidine, inhibitors protease, glucocorticoids),
  • vitamin biotin deficiency,
  • le i ai o le faʻalavelave, e aofia ai faʻamaʻi pipisi (fatu fatuga, taʻavale, faʻamaʻi pipisi),
  • (mea maualuga (mass body index index) - sili atu i le 25 kilokalama / m2, sosoʻo vavae i tane e sili atu ma le 102 cm, i tamaitai - sili atu i le 88 cm),
  • maualuga le maualuga o le 2-3th laasaga,
  • gasegase gasegase
  • o se talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga,
  • siama fatu fatu
  • le i ai o le maʻisuka i aiga vave.

I le faaopoopo atu i mea o loʻo taʻua i luga, o le chemotherapy ma le Rituximab (MabThera) e mafai foi ona aʻafia ai le toto toto i le maeʻa o taumafataga. E i ai ni fua ma ni fesili e fuafua ai le ono-tausaga le lamatia o le atiina ae o le maʻisuka ma faia ni auala talafeagai.

Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o le maʻisuka o loʻo tumau pea le mafuaʻaga o le faʻalauteleina o le maualuga o le toto suka.

E vaevaeina i ni ituaiga:

  • Ituaiga muamua
  • 2nd ituaiga
  • maʻisuka maʻitaga
  • isi ituaiga maʻisuka (maʻisaga o talavou matutua, maʻisuka lona lua pe a uma le pancreatitis, tiga ma le taotoga i luga o le pancreas, fualaau faasaina po o le maʻisuka e mafua ona o le maʻisuka).

O le siama o le maʻisuka ua faʻamautuina i le maualuga o le kulukose o le sili atu nai lo le 7.0 mmol / L i le plasma o le toto vevela poʻo le ulu toto, ma sili atu nai lo le 6.1 mmol / L i le taimi e maua atoa ai le toto.

O nei fuainumera e faʻavae i luga o le glycemia lea e tupu mai ai faʻafitauli mai gaioiga faʻamoemoe: retinopathy, micro-ma macrovascular effects, nephropathy.

E tatau ona maitauina e tatau ona toe faia le suʻesuʻega, faia i taimi eseese o le aso ma a maeʻa taumafa.

I le tulaga o le maua mai o tulaga maualuga, e mafai ona iloa le faʻavaivaia o le faapalepale ma le maʻi glycemia (prediabetes).

Pule o suāuʻu

Puleaina o suiga i le gaosiga o le suka i le plasma toto e faia i totonu o fale suʻesuʻe ma fale. Ole mataʻituina ma le faaeteete lelei ile taʻitaʻia ole taimi ma le faʻaititia o le numera o faʻafitauli.

I le togafitiga faafomaʻi, e lua metotia o le suʻeina o le glycemia e faʻaaogaina:

  • glukose toto - fuaina i luga o se manava gaogao, saunia o le taumafataga mulimuli e 8 pe sili atu itula ua mavae,
  • suauu toto pe a maeʻa se taumafataga poʻo se kulūkose toleniga - tolu taimi na fuafuaina 1 ma le 2 itula i le maeʻa ai o le uta o le carbohydrate.

O le tagata gasegase e mafai ona ia fuaina le toto glucose e faʻaaoga ai se mea masini feaveaʻi - o se glucometer, e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi.

O le suʻeina o le toto mo le suka mo tagata taʻitoʻatasi e tuʻuina i tausaga taʻitasi i le taimi o suʻesuʻega masani, ma pe a oʻo mai ni nai faitioga po o faailo o le hyperglycemia. Mo tagata mamai i lamatiaga ma le maʻisuka, o le numera o fuataga e faalagolago i le tulaga ma le malosi o le maʻi maualalo, ma ua fuafuaina e le fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, o le mataʻituina o le kulukose i totonu o le toto e manaʻomia ai se faʻaiuga i aso taitasi o lona faʻatupulaʻia.

Suauu toto i tamaiti ma tagata matutua, i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai

I lalo ifo o le a maua ai mea uma e tatau ona e iloa e uiga i tulaga maualuga o le suka toto mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese, faapea foi mo tamaiti. O loʻo faʻamatala auʻiliʻili pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o fafine maʻitaga, e faʻapefea ona iloa ma pulea le maʻisuka faʻamaʻi. Saili pe faapefea ona eseese tulaga o le suka toto:

  • i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai,
  • i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma tagata soifua maloloina,
  • tamaiti o vaitausaga eseese-pepe faatoa fananau mai ma pepe, tamaititi aʻoga ma tamaiti matutua,
  • tagata matutua
  • i fafo ma i totonu o atunuu CIS.

O faʻamatalaga e tuʻuina atu i le tulaga o laulau faʻaaliga.

O le masani o le suka toto: o se auiliiliga auiliili

Afai e te vaʻaia ua maualuga lou kulūkose, o le a vave ona e iloa pe faʻapefea ona ave i lalo e aunoa ma le anapogi, ave fuamagata taugata ma toso tui tetele o le inisalini. E taua tele le puipuia o tamaiti mai le tuputupu ae ma le tuputupu aʻe o le mafuaʻaga ona o le maualuga o le kulukose o le toto.

Aʻo leʻi fuaina le suka i le fale, e tatau ona e siakia le mita mo le saʻo. Afai e aliali mai o loʻo taoto lau mita, sui i se faʻataʻitaʻiga lelei faʻaulufale mai.

O fua o le suka o le toto o loʻo faʻaalia i luga o laulau o loʻo i luga o lenei itulau ua naʻo le faʻaalia. O le a tuʻuina atu e le fomaʻi ni faʻamatalaga saʻo saʻo e faʻatatau i ou uiga patino. O le itulau oei luga o le a fesoasoani ia te oe e sauniuni ai mo le asiasiga a lau fomaʻi.

Mataʻituina le vitio a Dr. Bernstein e uiga i faitau masani o le kulukose toto ma le eseesega o lenei mea mai taʻiala aloaia. Saili pe aisea ua natia ai e fomaʻi mai o latou gasegase le ogaoga o a latou kulukosese faaletonu o le gasegase.

O le a le maualuga o le suka o le toto o se tagata maloloina?

O laulau o loʻo i lalo o faʻamatalaga ina ia mafai ai ona e faʻatusatusa fua o le suka toto mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka.

Suga Suga Mama Soifua Maloloina Tagata Fomaʻi Sisuka Misa
I soo se taimi, ao poʻo le po, mmol / lLalo 11.1Leai se faʻamatalagaLuga 11.1
I le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / lLalo 6.16,1-6,97.0 ma luga
2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lLalo 7.87,8-11,011.1 ma sili atu

O le maualuga o tulaga maualuga o le suka o loʻo lomia i luga. Ae ui i lea, ua matua televave lava ina ia faafaigofie ai le galuega a fomai, faaitiitia le silo i luma o ofisa o endocrinologists. O loʻo taumafai tagata ofisa e faʻamalosia le fuainumera, faʻaitiitia i luga o le pepa le pasene o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ma vailaʻau.

Ole siata o le kulukose o le toto atonu e te maua ai se lagona o le soifua lelei, lea o le a sese. O le mea moni, i tagata soifua maloloina, o le suka e tumau pea i le va o le 3.9-5.5 mmol / L ma toetoe lava a le mafai ona oʻo i luga.

Ina ia tulaʻi i le 6.5-7.0 mmol / l, e tatau ona e 'aina le tele o kalama o kulukose mama, lea e le tupu i le olaga moni.

I soo se taimi, ao poʻo le po, mmol / l3,9-5,5
I le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l3,9-5,0
2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lE le sili atu nai lo le 5.5-6.0

E taua le amata ona popole pe afai ei ai i le tagata le suka e tusa ai ma taunuuga o le auiliiliga na foliga mai e sili atu nai lo le tulaga masani. E le tatau ona e faʻatali seia oʻo i luga i faʻailoga aloaia. Faʻavave amata ona fai laasaga e faʻaitiitia ai lou kulukose toto.

O le a tele ni tausaga aʻo leʻi oʻo i le suʻesuʻeina o vailaʻau o le maʻisuka poʻo le maʻisuka e mafai ona faia i luga o le maʻa. Ae ui i lea, o nei taimi uma, o faʻafitauli o le maʻisuka o le a atiina ae e aunoa ma le faʻatali mo se suʻesuʻega aloaia.

O le toʻatele oi latou e le mafai ona faʻafitia. I le taimi nei, e leai lava se auala e toe faʻafoʻi ai le toto na faaleagaina ona o le toto maualuga.

Pe a oʻo mai na metotia, mo le tele o tausaga, o le a taugata ma e le mafai ona mafai ona maua e tagata.

I le isi itu, o le mulimuli i fautuaga faigofie o loʻo otooto atu i luga o lenei 'upega tafaʻilagi e mafai ai ona e tausia au kulūkose tumau ma tumau, pei o tagata soifua maloloina. O lenei mea e puipuia mai ai i le maʻisuka faafitauli ma e oʻo lava i "faʻafitauli masani" o le soifua maloloina e mafai ona atinaʻe ma le matua.

E eseese mo tamaitai ma alii?

O le masani o le suka toto e tutusa mo tamaitai ma alii, amata mai le talavou. E leai ni eseesega. O le lamatiaga o predabetes ma le ituaiga 2 maʻisuka mo tagata e faateleina tele i tausaga taʻitasi taʻitasi.

Mo tamaitai, o le aʻafiaga o le maualuga o le suka e tumau pea le maualalo seia oʻo i le taʻi masina. Ae o lea, o le tele o taimi o le maʻisuka i fafine e faatelevave vave, puʻeina ma feʻaveaʻi tamaʻitaʻi.

Po o le a lava le uiga o le kenera ma le matutua o se tagata matua, e tatau ona e iloa le maʻisuka i le tutusa o tulaga o le kulukose toto.

Ma mo fafine aʻo maʻitaga?

O le maʻisuka faʻamamafa o se maualuga maualuga o le suka o le toto lea na muai iloa i tamaitai ao maitaga. O lenei maʻi le gasegase e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le a fanau mai le pepe tele (sili atu i le 4.0-4.5 kilokalama) ma o le fanau mai o le a faigata.

I le lumanaʻi, e mafai e se fafine ona atiae le maʻisuka ituaiga 2 i se matua laʻitiiti.

O fomaʻi e faʻamalosi fafine maʻitaga e tuʻuina atu le toto mo le kullusese plasma glucose, faʻapea foi le suʻega o le toleniga o le glucose ina ia maua ai le maʻisuka faʻamaʻi i le taimi ma ia pulea.

I le afa muamua o le maʻitaga, o le suka e masani ona faʻaititia, ona oʻo ai lea i le fanau mai lava. Afai e oso maualuga, e ono i ai ni aʻafiaga i le fetus, faʻapea foʻi ma le tina. O le mamafa o le tino o le fetus 4.0-4.5 kilokalama pe sili atu e taua o le macrosomia.

O fomaʻi o loʻo taumafai e faʻafaigofie le faʻaogaina o le kulukose i le toto o fafine maʻitaga ina ia leai se masotoma ma e leai se mamafa o le fanau mai.

O le taimi nei ua e malamalama pe aisea ua tuʻuina atu ai i le afa lona lua o le maʻitaga le taʻiala ile toleniga o le kulukose, ae le o lona amataga.

O le a le tau o le suka mo le maʻisuka faʻamaʻi?

Sa faaaluina e saienitisi le tele o taimi ma taumafaiga e tali fesili:

  • O le a le suka o le toto e ola maloloina ai tamaitai i le taimi o le maʻitaga?
  • I le togafitiga o le maʻisuka faʻamalosi, e tatau ona maualalo le suka i le masani o tagata soifua maloloina pe mafai ona teuina maualuga?

I le masina o Iulai 2011, na lolomiina ai se tusiga i le gagana Peretania i le mekasini o le Diabetes Care, lea na avea talu ai ma punaoa faʻavae i lenei autu.

I le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l3,51-4,37
1 itula pe a uma se taumafataga, mmol / l5,33-6,77
2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / l4,95-6,09

Glucose o le plalasma mo le puleaina o le maʻisuka gestation e tumau pea le maualuga nai lo tamaitai maloloina. Ae ui i lea, seia oo i le taimi talu ai nei, sa maualuga atu. I totonu o mekasini a le aufaʻataʻitaʻi ma lauga, o le a faʻaauau pea felafolafoaiga pe tatau ona tuʻuina ifo.

Ona o le maualalo o le tau o le suka maualuga, o le tele o le inisalini e tatau ona e tui i se fafine maʻitaga. I le faaiuga, na latou filifili ai e manaʻomia pea ona latou faʻaitiitia. Talu ai o le aʻafiaga o le macrosomia ma isi faʻafitauli o le maitaga na maualuga tele.

Faʻasalalauga faʻavaomalo atunuu faʻa-Rusia
I le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / lE le sili atu nai lo le 4.43,3-5,3
1 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lLe sili atu nai lo le 6.8Le sili atu nai lo le 7.7
2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lE leai se maualuga e sili atu nai lo le 6.1Le sili atu nai lo le 6.6

I le tele o tulaga e maua ai le maʻisuka, o le suka e mafai ona tausia masani e aunoa ma ni tui inisalini. O le ae mauaina le tele o faamatalaga aoga i le Gestation Diabetes and Diagnosis Diabetes. Afai e manaʻomia pea le injections, ona avea lea o siama o le inisalini e maualalo ifo nai lo na o loʻo faʻatulagaina e fomaʻi.

O i ai se laulau o fua o le suka i tamaiti i le matua?

I le tulaga aloaia, o le suka toto i tamaiti e le faalagolago i tausaga. E tutusa lava mo pepe faatoa fananau mai, tasi le taʻi tausaga le matutua, tamaiti aʻoga muamua, ma tamaiti matutua atu. Le faʻamatalaga aloaia mai le Dr. Bernstein: i tamaiti e oo i le matua, o le sugar masani e tusa ma le 0.6 mmol / L lalo ifo nai lo tagata matutua.

Matamata i se vitio lea e talanoaina ai e Dr. Bernstein le maualuga o le kulukose ma le auala e ausia ai ma le tamā o se tamaititi e iai le maʻisuka ituaiga 1. Faatusatusa i fautuaga a lau finocrinologist, faapea foi ma le maʻisuka.

O le maualuga o le kulukose o le toto i tamaiti o le maʻisuka e tatau ona 0.6 mmol / L lalo ifo nai lo tagata matutua. E faatatau lea i le sugar sugar ma pe a uma ona 'ai. I se tagata matua, o aʻafiaga o le hypoglycemia ogaoga e mafai ona amata i le suka o le 2.8 mmol / L.

E mafai e le tamaititi ona lagona le masani ma se faailoga o le 2.2 mmol / L. Faatasi ai ma ia fuainumera i luga o le lau o le mita e leai se mea e tatau ai ona ilia le faailo, fafaga faanatinati le tamaititi i gaʻo.

Faatasi ai ma le amataga o le talavou, o le kulukose toto i le tupulaga talavou e oʻo atu i le maualuga o tagata matutua.

  • Maʻisuka i tamaiti
  • Maʻisuka i tama talavou

O le a le maualuga o le suka toto mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka?

O le fesili o lona uiga o le toto toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina, ma o le mea masani lenei. Leai, faatasi ai ma soʻo se faʻateleina o aʻafiaga o suka i le tuputupu aʻe o le maʻisuka.

O le mea moni, o le fua o le atinaʻeina o nei faʻafitauli e le tutusa mo tagata uma e maua i le maʻisuka, ae faʻalagolago i le ogaoga o le maʻi.O le maualuga o le kulukose o le toto mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le ituaiga 1, faʻamaonia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina, e maualuga tele.

O le faʻaleagaina lea o mea e fiafia i ai tagata gasegase, e faʻamalosia ai fuainumera, e faafaigofie ai le galuega a fomaʻi ma fomai.

I le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l4.4–7.2
2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lLalo 10.0
O le hemoglobin glycini HbA1c,%Lalo 7.0

O fua o suga mo tagata soifua maloloina o loʻo tuʻuina atu i luga, i le amataga o lenei itulau. Afai e te manaʻo e aloese mai faʻafitauli o le maʻisuka, e sili atu le taulai atu i ai, ae le faʻalogo i tala malie a le endocrinologist. E manaʻomia ona tuʻuina atu galuega i ana paʻaga o loʻo feagai ma faʻafitauli o le maʻisuka i fatuga, mata, ma vae.

Tuu atu i nei tagata faapitoa e faia a latou fuafuaga i le tau o isi maʻisuka, ae le o oe. E mafai ona e faʻamausali lelei lau faʻatinoga, e pei o tagata soifua maloloina, pe afai e te mulimuli i fautuaga o loʻo tuʻuina atu i lenei 'upega tafaʻilagi. Amata i le toe iloiloina o le Diet for Diabetes article. E talafeagai mo tagata mamaʻi e iai le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1.

Faamolemole ia matau e leai se manaʻoga ia fiaai, ave ni vailaʻau taugata, faʻaaoga tui inisalini.

FualaauʻaiBe honeyPorridgeCream ma fuālaʻau manogi

O le a le fua o le suka ao leʻi 'ai, i luga o se manava gaogao?

I le soifua maloloina o tamaitai ma alii matutua, o le sugar sugar ei ai i le tulaga e 3.9-5.0 mmol / L. Masalo, mo tamaiti mai le fanau mai i le talavou, o le masani masani e 3.3-4.4 mmol / L. E 0.6 mmol / L lalo ifo nai lo tagata matutua.

O le mea lea, e manaʻomia e tagata matutua ona faia se gaioiga pe a fai ei ai le kulukose plasma glucose o le 5.1 mmol / L poʻo le maualuga. Amata le togafitiga e aunoa ma le faʻatali seia oʻo i le maualuga o le tau i le 6.1 mmol / L - o le fuainumera o le fuainumera i tulaga aloaia aloaia. Faamolemole ia matau, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e manatu le fomaʻi e masani ona masani ai le sugar sugar 7.2 mmol / l.

E toetoe tasi ma le afa taimi lenei e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina! Faatasi ai ma ia maualuga maualuga, o le maʻisuka faigata e tupu vave vave.

O le a le masani masani o le suka toto pe a uma ona 'ai?

I tagata soifua maloloina, o le suka pe a uma le 1 ma le 2 itula pe a uma le 'ai e le sili atu i le 5.5 mmol / L. Latou te manaʻomia ona 'ai le tele o meaʻai' oloʻo mafai ona tulaʻi mo ni nai minute i le 6.0-6.6 mmol / l.

O le maʻisuka oe mananao e pulea lelei a latou maʻi e tatau ona taulai atu i le kulukose o le toto maloloina pe a uma ona 'ai.

E ala i le mulimuli i se taumafataga maualalo, e mafai ona ausia nei tulaga, e tusa lava pe e iai lou maʻisuka ituaiga 1 ma, e le gata i lea, o se maʻisuka ituaiga 2 ituaiga.

O le a le masani o le suka o le toto mai se tamatamailima i se glucometer?

O faʻamatalaga uma i luga o lona uiga o le suka e fuaina e faʻaaoga ai se glucometer, e aveesea le toto mai se tamatamailima. E mafai ona e oʻo atu i se glucometer e faʻaalia ai taunuuga e le o le moli / l, ae i le mg / dl. O vaega nei o kulukose toto toto. Ina ia faaliliu mg / dl i mmol / L, vaevae le iuga i le 18.1818. Mo se faataitaiga, 120 mg / dl e 6.6 mmol / L.

Ma pe a ave le toto mai se vein?

O le fua o le suka i le toto mai se vein e laʻititi maualuga atu nai lo le toto capillary, lea e aveesea mai se tamatamailima.

Afai e te foaʻiina le toto mai se vein mo le suka i totonu o se falesuesue faʻaonapo nei, ona i luga o le tulaga o le iuga o le a avea ma au numera, faʻapea foʻi ma masani masani, ina ia vave ona faʻatusatusaina.

O tulaga masani e ono fesuisuiai i le va o fale suʻesuʻe, faʻalagolago i le mea e tuʻuina atu meafaigaluega ma le auala e faʻatino ai suʻesuʻega. O le mea lea, e leai se aoga i le sailia o le Initaneti mo le fua o le suka toto mai se vein.

Suauu toto mo le maʻisuka: talatalanoaga ma tagata gasegase

O le suʻega toto mo le suka mai se vein e sili atu le saʻo nai lo le tamatamailima. O le tele o kulukose e ulu atu i le toto mai le ate. E le gata i lea, e salalau solo i totonu o le tino e ala i vaʻa tetele, ona ulu atu ai lea i nai tamai capillaries i tamatamailima.

O le mea lea, o loʻo i ai sina suka sili atu nai lo le toto capillary. I le toto suauu na aveesea mai tamatamai lima eseese, o le kulukose e mafai ona eseese. Ae ui i lea, o le fuaina o lou suka toto mai lou tamatamailima i le mita o le kulukose toto e faigofie lava ona maua i le fale. O lona faigofie e sili atu nai lo le aufaasese uma.

O le sese o le mita kullukose o le 10-20% e manatu lelei ma e le afaina ai le puleaina o le maʻisuka.

O le a le masani ai le suka mo tagata e silia i le 60?

Fai mai taʻiala aloaia e mafai e tagata maʻisuka matutua ona maua le toto maualuga maualuga nai lo le tupulaga talavou ma le vaeluaina. Ona o le matua o le tagata gasegase, o le maualalo o lona ola.

E pei lava, afai e le tele se taimi e totoe, o le a leai se taimi e tupu ai faʻafitauli o le maʻisuka. Afai o se tagata e sili atu i le 60-70 tausaga e mafua ai ona ola umi ma leai ni faʻafitauli, ona tatau lea ona ia taulaʻi atu i tulaga o le kulukose mo tagata soifua maloloina. Ua tuuina atu i luga i le pito i luga o le itulau.

O le maʻisuka e mafai ona faʻatonu lelei i soo se tausaga pe afai e te mulimuli i fautuaga faigofie o loʻo otooto atu i luga o lenei 'upega tafaʻilagi.

E masani lava ona foliga mai e le mafai ona ausia le lelei o le suka i tagata matutua ona o le leai o se uunaiga e tausisia ai le tulafono. I le avea ai ma 'alofaga, latou te faʻaaoga le leai o ni meafaitino, ae o le mea moni, o le faafitauli o le faʻaosofia.

I lenei tulaga, e sili atu mo aiga ona o mai i se maualuga maualuga o le kulukose i se tagata matua, ma tuu mea uma e alu e pei ona tatau ai. O le maʻisuka e mafai ona pa'ū i totonu o se paʻu pe afai e maualuga lona suka i le 13 mmol / l ma le maualuga. E fautuaina le tausia o faʻamaufaʻailoga i lalo ifo o lenei laasaga e ala i le ave o fualaau ma injections inisalini.

O tagata matutua e masani lava ona latou inu i se taumafaiga e faʻaitiitia le fula. O le le atoatoa o le inu o le tino e mafai foi ona mafua ai le maʻi o le maʻisuka.

Mata (retinopathy) Faʻauʻau (nephropathy) Paʻo faʻamaʻi Pain: vae, sooga, ulu

O le a le uiga pe afai e maualuga le inisalini toto ma o le suka e masani lava?

O lenei maʻi le gasegase ua taʻua o le inisalini (le maualalo le lagona i le inisalini) poʻo le maʻi gasegase. I le avea ai o se tulafono, o gasegase e maualuga ma maualuga le maualuga o le toto. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻateleina i le ulaula tapaa.

O le pancreas e maua ai le inisalini e faʻamalosi e galue ma le faʻaopoopoga o le avega. I le aluga o taimi, o le a faʻaitiitia lona punaoa ma o le a misia le inisalini. O faʻamuamua e muamua muamua (faʻavaivaia le glucose toleni), ona faʻataʻitaʻi ai lea o le maʻisuka 2. E oo lava i se taimi mulimuli ane, o le T2DM e foliga mai e alu i le maʻisuka ituaiga 1.

I lenei laasaga, e amata ona le mafai e le au gasegase ona maua le mamafa.

O le toʻatele o tagata e maua i le inisalini faʻamaʻi e mate mai i le fatu o le fatu poʻo le stroke ao leʻi tupuina le maʻisuka. O le toʻatele oi latou na totoe i le tulaga o le T2DM mai le faʻalavelave tasi o le fatu, o faʻalavelave i fatuga poʻo vae. O le faamaʻi e seasea oʻo i le maʻisuka ituaiga 1 ma le faʻamaogaina atoatoa o le pancreas.

Faʻafefea ona togafitia - faitau tusiga e uiga i meaʻai, o fesoʻotaʻiga o loʻo tuʻuina atu i lalo. Aʻo leʻi amataina le maʻi suka, o le faʻamalosia o le inisalini ma le maʻi faʻasolosolo e faigofie ona pulea. Ma e le manaʻomia ona e matelaina pe galue malosi.

Afai e le togafitia, e maualalo avanoa e ola ai seʻia oʻo i litaea, ma sili atu, ia ola ai mo se taimi umi.

Tuua Lau Faamatalaga