Aso mo le maʻisuka

O se vaega taua o le togafiti o le maʻisuka o le meaai. O se taumafataga maloloina e fetaui ma le fomai "Laulau Nu. 9", e tusa ai ma le fomaʻiina o V. Pevzner. O le tausisia o tulafono o taumafa paleni o mea taumafa, o le a pulea e tagata gasegase o le kulukose i totonu o le toto ma faagesegese ai le atinaʻeina o faigata matuia e fesootaʻi ma togafitiga o le endocrin.

Ina ia malamalama pe e mafai ona e ulu atu i totonu o soʻo se meaʻai, e tatau i le maʻisuka ona suʻe oloa e tusa ai ma ni faʻavae:

  • glycemic index (GI),
  • malosi tau
  • tuufaatasiga o meaʻai (gaʻo, proteins, gaʻo),
  • numera o iunite falaoa (XE).

O aso e maua ai le maʻisuka e leiloloa uma i fua faʻatatau. E ui i lea, ona o aoga aoga o nei fua ma e tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi lata mai, o nisi tuusaunoaga e faatagaina i le lisi o le maʻisuka.

E uiga i le tuufaatasiga ma le aoga o fua

Aso e le faʻaaoga i fualaau aina po o vine. O fualaau suamalie lenei (fanaina) o le pama - o se laau toto, o lona atumauga o le talafatai o Peresia. O fua o fua ua i ai se lanu enaena auro ma se paʻu mimiti. I totonu o supamaketi Rusia e mafai ona e maua ni ituaiga "Deglet Nur", "Majul" (poʻo le "Royal"), "Majkhol", "Ajwa." O fualaau aina e fufulu fua e masani ona taʻua o fualaau mamago.

O faʻamanuiaga le mautinoa o le soifua maloloina o tafaoga aso o la latou fatuga. Muamua, fiva, faʻafaigofieina faiga faʻafefete, i le 100 g. oloa gaosi mo le 6 kalama. filo meaai. Lona lua, o le aromato alpha amino acids L-tryptophan, o le punavai o le synthesis o le serotonin - o le hormone e mafua mai le moe lelei, lelei lelei ma se tulaga o le mafaufau.

Tolu, glutamic acid, lea e faʻaleleia ai le gaioiga o le faiʻai. Fa, o le gaʻo elemene polyunsaturated Omega-3 ma le Omega-6, lea e faʻafoʻi ai le metabolism lipid ma faʻalauteleina ai le lagona o sela i le inisalini. O fua o Paama o loʻo i ai se aofaiga tele o le retinol (vitamini A). O se vailaau mamana malosi lea e faamalosia ai ipu o totoga o faaaliga vaaia, faʻamaonia le faiga o le toe faʻafouina o paʻu, ma lagolagoina le lauulu soifua maloloina ma fao.

O le tuufaatasiga o aso e aofia ai le fitu vitamini mai le vaega B, ma faia galuega taua nei i le tino:

  • faʻamautinoaina le mautu o le fatugalemu o le tino (pūga tutotonu),
  • faatoaagaina o le toto ma le taamilosaga,
  • faʻamalositino faʻatinoga faʻalelei
  • le faʻamautuina o metabolic processes.

O pati a Paama e aofia ai: vine (B1), riboflavin (B2), niacin (B3 poʻo le PP), filifili (B4), pantothenic acid (B5), pyridoxine (B6), mea gaʻo (B9) O fua o aso palm e le itiiti ifo le tamaoaiga i micro ma macro elemene e manaʻomia mo le soifua maloloina o le tino.

Faʻasologa o elemeneMacronutrients
Aluminium (Al), Vanadium (V), Boron (B), Iodine (I), Manganese (Mn), Zinc (Zn) Iron (Fe), Lithium (Li), Cobalt (Co), Molybdenum (Mo), Copper (Cu), Selenium (Se), Fluorine (F), Rubidium (Rb), Nickel (Ni)Paluka (K), sodium (Na), Calcium (Ca), Silicon (Si), Magnesium (Mg), Chlorine (Cl), Sulfur (S), Phosphorus (Ph)

O le aoga taua o aso:

  • faateleina le maualuga o le hemoglobin,
  • faaleleia le fausiaina o otaota,
  • faateleina le puipuiga
  • faamalolosia puipui puipui, faʻaleleia o latou gaʻo, taofia le faʻavaeina o ni paʻu toto,
  • uunaia le faia o le faiʻai,
  • aveese le vaivai o le mata ma faaleleia le vaai,
  • faʻalavelaveina le gaioiga o sela o le kanesa,
  • saofaga i le faʻaumatia o le hypercholesterolemia,
  • togafiti totoga toto
  • faamautu le tulaga o le mafaufau-lagona,
  • faateleina le gafatia o le erectile i alii,
  • ua i ai i le auala e puipuia ai le oso o le fatu.

Tuuina atu mea taua uma o fualaau oona, e mafai ona latou aumaia le tele o aoga i se tino o le maʻisuka vaivai. Ae ui i lea, o meaʻai o mea taumafa o fualaau mamago e manaʻomia ai se filifiliga lelei i la latou taumafa.

Glycemic index

Pe a faʻapipiʻi se lisi o le maʻisuka, o le uiga autu o oloa o le glycemic index. O le GI o le fua o le vaevaeina o meaai e ulu i totonu o le tino, o le faʻasaʻolotoina o le kulukose mai le tino, ma lona mulimuli mai o le faʻaaogā (absorption) i le toto. O le maualuga o le oloa o le faasinoupuina o igoa, o le televave o le galu, ma o le glucose ua ulu i totonu o le taamilosaga masani, ma mafua ai le faateleina o le glycemia (maualuga o le suka).

O gasegase e faʻatagaina meaai faʻatasi ma le GI mai le 0 i le 30, o meaai e iai le numera e oʻo atu i le 70 iunite e gata i le 'ai. O le vaega o meaai faʻasaina e aofia ai i latou o loʻo i ai se faasinomaga o le sili atu i le 70. E tusa ai ma le aso oe, oi latou nei o ni toa moni. Fualaau aina fou ua faasinoupuina i le 70 iunite, fualaau mamago - mai le 103 ma le luga (faalagolago i le eseese). E tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga a le GI, o tagata e maua i le maʻisuka e le faatagaina e 'ai aso.

Meaʻai (meaʻai gaʻo, gaʻo, pulu)

E tusa ai ma tulafono o le Taʻologa Nu.9, ua fautuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻamalo meaʻai o loʻo aofia ai se tele o mea inu gaʻo faigofie, isi monosaccharides. E tatau ona suia i latou i vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave ma le gasegase o le gasegase e le tino. O pupu o aso pama e 69.6 g. monosaccharides i le 100 g., lea e 11.6 taimi le aofaʻi o filo o loʻo i ai.

O le afa o le vaega o le carbohydrate e aofia ai le suka (32.5 g.). E leai se lamatiaga o le fructose mo le maʻisuka aua e le manaomia le inisalini mo lona gaosiga. O le faagasologa o le vaeluaina e faia i lalo o le faatosinaga o enzymes, ma le faʻaitiitia o le inu i le toto. O le mea lea, o le vave ona faateleina i le suka e le tupu.

Ae ui i lea, o le inisalini e manaʻomia pea mo le faʻapipiʻiina o le kulukose e faʻamalolo mai le fusi, faʻapea foi ma monosaccharides mama (glucose ma le sucrose) o loʻo i ai i aso, i totonu o sulu. O le naunau e 'aina fualaau mama, o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona muamua faia se inisalini tui. E itiiti ni aʻafiaga aoga i fua, e na o le 2.5 g. / 100 gr. oloa. O le susu e toetoe lava a leai (0, 4 gr. / 100 gr.).

Malosiaga o le malosi

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai i le tele o tulaga faʻatasi ma le oona. E tatau i tagata maʻi ona matua tausisia tulafono masani o calorie i aso taitasi, ona o le malosi ole tau o oloa taitasi. O meaai maualuga-calorie mai le taumafa e fautuaina ina ia le aofia ai. Talu mai le aso o fuālaau o oloa gaʻo, o lo latou kalori o mea e maualuga tele.

O fualaau e leai ni fua e aofia ai le 275 kcal / 100 gr., I fatu - 283 kcal / 100 gr. I le taimi lava e tasi, na tuʻuina atu ai lena fructose i faalua e suamalie e pei o le kulukose, e 'ai le 100 kalama. aso i le taimi e le mafai ona i ai i taimi uma se nifo manogi, ma o le fua o le kalori o le fua e tasi e na o le 23-25 ​​kcal.

Itū falaoa

XE ua mamanuina patino mo le maʻisuka ituaiga 1 ina ia saʻo le fuaina o le fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina. 1 XE = 12 gr. mamago gaʻo, lea e faʻateleina le glycemia e le 2.5 mmol / l. O le aso masani o le 24 keke falaoa poo le 300 grams. carbohydrates, lea e fautuaina e faʻaalu 2-3 XE i fua. Ae mo aso, 1 gr o le 21 gr. oloa.

Mo le faʻatusatusaga, i le tasi apu po o le pi e fua le 100 kalama. le numera tutusa o iunite falaoa. O le mamafa o le tasi aso o le 8-10 kalama. O le mea lea, a maeʻa le inisalini tuiina, e mafai e se tagata maʻi maʻi ona 'ai aso, fuafua le tulaga masani e tusa ai ma le faʻatulagaga nei: 2 XE = 25 gr. carbohydrates = 42 gr. fualaau ≈ 4 pcs. ≈ 100 kcal (25 kcal / 1 pc. * 4).

E tatau ona malilie i le fomaʻi le fua o le inisalini puupuu poʻo le faʻasolosolo. O le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina e vavao le fua, aua i le tulaga o le "oso i luga o le suka" latou te le maua se tui faaopoopo, ma atonu e le saogalemu le faateleina o le fualaau o se vailaau oona hypoglycemic ia latou lava.

Faʻaaoga talafeagai

E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, e faʻamaonia ai e le endocrinologists ma tagata faʻatau meaʻai le aso mo le maʻisuka o se mea e lagolagoina ai le gaioiga o le tino, puipuiga o le puipuia o le retinopathy ma le hypercholesterolemia. Tuuina atu o meaʻai o le fua o fua, o lo latou le talafeagai e mafai ona faaosofia ai le osofaia o le hyperglycemia (faateleina le kulukose o le toto). O le mea lea, e taua tele mo tagata maʻisuka le suʻesuʻeina o tuutuuga o le faʻaaogaina o aso.

O le faʻaofiina o fuālaʻau fuālaʻau 'aina i totonu o le taumafataga e faʻatagaina faʻatasi ma le faʻatagaga a le endocrinologist togafiti. O aso e 'ai ai aso e faʻatagaina ai naʻo le taui mautu mo le maʻisuka. I le laʻasaga o le faʻamaʻi, o le oloa mai le meaai e tatau ona faʻaumatia. O le a le mafai e se masini faʻaaogaina ona faʻafetaiaʻi se avega maualuga, pei o vailaʻau.

Ina ia aua le afaina ai le tino, e tatau ona e usitaia tulafono nei:

  • 'ai fualaau suamalie suamalie e sili atu nai lo le faalua i le vaiaso ma e le sili atu i le aso o le 2 pcs. mo le maʻisuka ituaiga 2, 4 pcs. - mo maʻi ma le ituaiga muamua,
  • ao le i ai fua, tui inisalini i le 15-25 minute,
  • faʻatasi ai ma le faʻamuamuaina o fualaau mamago i le lisi o le maʻisuka, sili atu le faʻaeteete e pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  • aua nei faʻaaogaina aso i luga o se manava gaogao, o lenei mea o le a mafua ai le faateleina o faailo o le kulukose toto,
  • Aua e te ai pama palu i le po, aua a uma le faateleina o le suka toto, e faaitiitia, ma i le taimi o le moe, atonu e le lagona e le tagata maʻi se osofaiga o le hypoglycemia.

O le auala sili e "kopi" ai le faʻamatalaga matala o se mea suamalie o le 'ai lea i le faʻatasi ai ma meaʻai protein. E manaʻomia e le tino le tele o le taimi e talepe ai palatini, o aso o le a faasolosolo malie lemu, ma o le maualuga o le suka e le mafai ona oso i se faiga malosi. O aso e mafai ona faʻaopopo i le yogurt o le suka, saula i meaola moa, ma le paluga sisi cheese.

O faʻamalologa matuia i le faʻaaogaina o pama pama i aso uma e aofia ai le tele o le maʻisuka, matutua ma le tamaitiiti (e oʻo atu i le 3 tausaga), faʻafitauli o le tagata lava ia i le oloa. I le gastritis tumau, gasegase gaʻo ma le maʻi ulutala, o aso e le tatau ona 'aina i taimi o faʻamaʻi tigaina o faʻamaʻi.

Filifiliga o oloa

E mafai ona faʻatau fualaau mamago i supermarkets poʻo maketi. Pe a filifilia, e tatau ona e gauai atu i uiga nei:

  • o le lanu e tatau ona enaena, enaena, ma tufatufa atu i luga o le atoa o le fua,
  • o le sao saʻo e tutusa lelei, e masani ona faʻamalulu (e le tatau ona faʻasalaina le aso, o lona uiga, faigata),
  • sili atu le pipii o le fetus e le tatau ona i ai (o le taʻavale ma le taʻavale e faʻaalia ai le tele o le siva sipuni pe a faʻapipiʻi oloa),
  • atoa, e le o le paʻu o se faʻailoga o le vevela masani o le fualaau aina (pe a faʻagogo i totonu o le umu, paʻu le paʻu).

Matagofie lanu o fualaau mamago o se faailoga o gaʻo gaʻo.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi ogaoga e le mafai ona togafitia. O le faatumauina o le lelei o le lelei o le ola e fuafua i le usitaia o tulafono o le maʻisuka meaai. E tusa ai ma le taumafataga, o aso mo le maʻisuka e na o le lua o le vaiaso e mafai ona totogi ai, i se faʻatapulaʻa faʻapulaaina (lua mea i le aso mo le maʻisuka II, ma le fa mo tagata gasegase i le ituaiga muamua o togafitiga).

E le faatagaina ona 'ai fualaau mamago i luga o se manava gaogao ae leʻi moe. Pe a 'aina le fua o pama, e tatau ona tele le puleaina o le suka i le tele o taimi, ia saʻo le fuaina o le inisalini ma faia injections i se taimi tatau. Aʻo leʻi faʻalauiloaina se oloa i totonu o le taumafataga, e tatau ona maua le faʻamaoniga o endocrinologist.

O le a le faʻaaogaina o aso?

Ina ia tausia le soifua maloloina masani, o le meaai a le tagata maʻi e tatau ona aofia ai ipu maloloina. Afai e te faia se auala talafeagai i au mea taumafa, o aso o le maʻi maʻisuka o ituaiga muamua ma le lua o le a sili atu ona lelei punaoa o vitamini ma minerale:

Aso mo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lua e mafai ona matua aoga tele, ona e le mafai ona faʻaaogaina amino acids, faʻapea foʻi ma fiber. E leai se masalosalo e uiga i aoga o fua, aua e mafai ona latou aveesea toxins, faaitiitia le teuina o pusa o le cholesterol, ma faataapeapeina foi mea oi ai nei, i se faaupuga tautala, e mafai ona faaaoga pe afai, mo se faataitaiga, ua faateleina le cholesterol i fafine i totonu o le toto.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le aso palm o le a talisapaia mo lo latou gafatia e faʻaleleia ai galuega o le fatu, faʻapea foi ma le malosi o puipui o le myocardium, e fautuaina e 'ai ia mea uma mo tagata mamai ma tagata maloloina.

O aso e fesoasoani e taulimaina ai faʻaaliga o le anemia, faʻateleina malosiaga faʻamalosi, faamalosia ai totoga i totonu.

E fesoasoani le beta-carotene natura e puipuia ai le faateleina o maʻi mai le itu o totoga o le faaaliga, lea e taua foi mo le maʻisuka, faatasi ai ma le faamai o le ituaiga muamua ma le lona lua.

Afai ei ai aso, ona faʻaitiitia ai lea o le manaʻonaʻoina o lauusiusi. O lenei mea e mafai ai ona faʻaleleia le lagona ma faʻaumatia ai faʻaaliga o tulaga faigata mo le maʻisuka.

Itū faʻasologa o aso.

E ui i faʻamanuiaga manino, o aso e iai foʻi ni mea leaga. O le mea lea, o le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lona lua, o le a latou fafagaina le fiaai ona o le maualuga o latou kalori - 292 kalori mo 100 g o oloa.

E fautuaina malosi e fomaʻi aso o taumafataga, ae ia mautinoa ia mafaufau o le oloa o lo o aofia ai i le 20 g o meaʻai gaʻo i le 100 g mamafa.

Afai oe maua i le maʻisuka ma fuafua e taumafai se oloa fou poʻo se ipu fou, e taua tele le mataʻituina pe faʻafefea ona tali atu lou tino i ai! E fautuaina le fuaina o fua o le toto i luma ma a maeʻa taumafa. Ia faia lenei mea ma le OneTouch Select® Plus mita faʻatasi ai ma fautuaga lanu. E i ai tulaga muamua i luma ma pe a maeʻa taumafa (pe a talafeagai, e mafai ona e faʻapipiʻi taʻitasi). O le musumusuga ma le aū i luga o le lau o le a vave ona taʻu atu ia te oe pe o le taunuʻuga e masani pe leai foi le meaʻai.

I le aso e le mafai ona e gafatia nai lo ni nai aso ma i le taimi e tasi, e tatau ona e fetuunai le meaai e tusa ai ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo. Naʻo le auala e faʻamago ai fua e manuia ai le tino.

O le a le taimi sili e lelei ai le tuʻuina o aso?

O tulafono taʻitasi e iai lava ona lava tuusaunoaga faapitoa. E taua le iloa o nisi tulaga, o le faʻaaogaina o tafaoga e mafai ona faʻafitia, e fai ma faʻataʻitaʻiga, i mea nei:

  1. O le maʻisuka o le matua e le fautuaina e 'ai aso,
  2. O le tino o le maʻi na faʻavaivaia e ala i mafanafana faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi,
  3. O le gasegase o le maʻisuka e ogaoga pe faʻaititia.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻamutaina o aso mo le maʻisuka e mafai ona faʻaumatia, ae tatau ona faia ma le faaeteete lenei mea!

Mea aoga o mea mamago

Afai e te faʻaogaina meaʻai e aunoa ma le faʻanoanoa, ona avea lea o aso mo le maʻisuka e avea ma punavai o mea taua uma o mea aoga:

Aso o pama e maua ai amino amino taua, e mauoa i le fiber. Latou te aveesea toxins, faaitiitia le teuina o le cholesterol i foliga o pa i puipui o toto toto. I le maʻisuka ituaiga 2, e taua tele mo le malosi e faʻaosofia ai galuega a le loto ma faateleina ai le puipuiga, o le mafai ona puipuia le togafitia o le totoga o le faʻaaliga. E pei lava o soʻo se mea suamalie, o nei fua e faʻaleleia ai lagona ma faʻaitiitia ai aʻafiaga o tulaga faigata.

Auala e faʻaoga ai

Ae e te leʻi aofia ai aso i le taumafataga mo le maʻisuka 2, e tatau ona e aʻoaʻo e uiga i le tele o mea lelei:

  • O i latou, e moni, e suamalie, ae, i totonu o tuaoi talafeagai, e fautuaina mo le faʻaaogaina.
  • O fualaau aina ua suamalie e maua ai calorie lelei. E faigofie lenei mea aua e mafai ai e oe vave ona faamalieina lou fiaʻai e ala i le faʻaaogaina o se mea manumalo.
  • O nisi taimi e avea ai le suamalie e mafua ai le mamafa o tagata i luga o tagata. O lenei mea e mafua mai i mea o loʻo i totonu o le meaʻai o le faʻalapotopotoga e aʻafia ai le metabolism: sodium, magnesium, phosphorus, calcium ma le uʻamea.
  • O le faateleina o le anotusi o le vitamini A ma le potassium e taofia ai togafitiga o le okeni o le vaʻaia, fatu ma le toto - o soa e faavavau o le hyperglycemia.
  • O le vailaʻau sili ona lelei ma le mineral composition e faʻamautinoa ai le saturation o le tino ma mea uma e manaʻomia. Ma o le fiaai e mou ese atu pe a maeʻa se galuega laiti, aua o fua o le saito e matua lelei lava.

E mafai ona ou 'aina aso mo tagata e maua i le hyperglycemia? I le taimi muamua, o le faaaogaina o nei fualaau oona na matua faasaina. I le taimi nei, ua faatagaina e le au atamamai le aofia ai o sitaili o alalafaga i le taumafataga, ae i ni vaega laiti. O le tausisia o lenei tulafono e le o se mea taua tele i le suka o le toto.

O le a le mea e suʻe i ai

O fua o le laau aso e mafai ona faʻaumatia e le maʻisuka, ae na o le leʻi oʻo i le taimi e momoe ai. A maeʻa ona 'ai, o loʻo i ai le maualuga o le kulukose o le toto, lea e faʻafuaseʻi ona faʻaitiitia. Afai o loʻo moe se tagata, ona le mafai lea e ia ona faʻatonutonu lona tulaga. O le mea lea, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le le misi o faʻamaoniga faʻapitoa o le hypoglycemic: vaivili, vaivaiga lautele, le manava manava.

Aso kuki

Meaʻai

  • fulufulu oate -0.5 kg,
  • olive suauu - 100 ml,
  • vai i le vevela o le potu - 100ml,
  • aso palm fua - 100g,
  • almonds - 70 g
  • sua o le tipolo e tofo ai.

Contraindications

O tulafono taʻitasi e iai ona lava tuusaunoaga. O lea la, ei ai tulaga e tatau ai ona e le taumafaina aso:

  • matua maʻisuka matutua
  • o le i ai o faʻasalaga faʻaleagaina,
  • ogaoga poʻo le ogaoga o le faʻamaʻi.

I le lautele, e mafai ona e 'aina lenei fualaau oona ma le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻaaoga tatau o mea lelei e eseese ai le taumafataga ma faʻaleleia le lelei.

Tuua Lau Faamatalaga