Gastroparesis symptoms, togafitiga, meaʻai

Gastroparesis O se maʻi faʻamaʻi, lea e faʻaalia i le solia o le auala o le meaʻai e ala i le manava ona o se faʻaitiitia o galuega faʻa-konekarate o le puipui muso o le okeni. O le faamaʻi e faʻaalia i le foliga mai o ni lagona le lelei pe a uma ona 'ai, lagona o le vave faʻavevesi, gasegase, toe faʻaluaina. O le suʻesuʻega o le gastroparesis e faia i luga o le faʻavae o faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga ma faʻamaumauga mai suʻesuʻega maoti (radiography, FGDS, electrogastrography, scintigraphies, suʻega o le manava). Togafitiga e aofia ai se taumafataga lelei, o le tofiaina o mea e faʻamalosi ai, vailaʻau faʻasolosolo, vailaʻau o le mafaufau. I faʻalavelave matuia, faʻamalosia le eletise o le manava, togafiti taʻavale.

Faamatalaga lautele

Gastroparesis o se tulaga e mafua mai i le faʻaitiitia o le motile gastric. Ole vavalalata ole vavalalata ole musika o le okeni e taitai atu ai ile tuai ona gaogao ole gaʻo ole manava. E tuʻuina atu lenei mea faʻatasi ma le faʻaalia mai o faʻamaoniga o faʻamaʻi, lea e aʻafia ai le lelei o le ola o le tagata maʻi. O le aʻafiaga o tagata matua e 4%. E masani ona maua gastroparesis i tamaitai talavou. O faʻafitauli masani masani o le faʻamaʻi o le mea muamua poʻo le faʻataʻifaʻi (36%) ma le maʻisuka (29%), faʻasolosolo ma isi maʻi o le peristalsis e sili atu ona taatele (13%).

Mafuaaga o gastroparesis

O le tulai mai o le maʻi e mafai ona mafua mai i mea eseese. Ona o mafuaʻaga i le gastroenterology i nei ona po, e tolu ni vilivaega mo gastroparesis e iloga:

  1. Oti faʻamaʻi. O le faaletonu Peristalsis e tupu mo le leai o se mafuaaga. O loʻo i ai se talitonuga e faʻapea, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻamaʻi (faʻaleagaina i le cytomegalovirus, Epstein-Barr virus), ae o faʻamaoniga mautinoa e leʻi maua.
  2. Maʻisuka. Tagata mamai e maua i le maʻisuka (ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2) atiae le maualuga o le maʻisuka - o le faateleina o le kulūkose. Faʻatasi ai ma le umi o le soifuaga o le faʻamaʻi, o le maualuga o le suka e mafua ai le faaleagaina i puipui o capillaries e fafaga ai le tino o le tino. Neuropathy o fiva, maua ai le gaioioiga o le isophagus ma le manava, e taʻitaʻia ai le faʻalavelaveina o le faʻaaogaina o manaʻoga o le nasu. Le tele o le innervation o sela maso o le natura e faʻatasi ma le faʻaitiitia o lona leo.
  3. Faʻasologa fale. E mafai ona tupu le maʻi pe a uma le taotoga i luga o le manava. O nei mea e aofia ai le vavalalata, taotoga faʻataʻitaʻi, faʻatupega.

O mafuaʻaga laiti o gastroparesis e aofia ai le hypothyroidism, faʻamaʻi o Parkinson, scleroderma, le faʻasolosolo o le le atoatoa. O foliga vaaia o le gastroparesis e masani ona fesootaʻi ma le faʻaaogaina o fualaau oona lea e aʻafia tele ai le motilima gaogao. O nei mea e aofia ai sui o le opioid, agonists o le dopamine, suauu lithium, cyclosporine.

O le masani ai le gaogao gaʻo e faʻamautinoa e le galuega faʻaopoopo o musele elemene i vaega uma o le tino. O vaega amata e tumau ai le leo faifaipea, ma le mea mulimuli (antrum) - e iai se mea faʻapitoa. Ona o lenei mea, ua faia ai le mamafa o le intragastric, lea e mautinoa ai le aveeseina o meaai.

O le maualuga o le gaioiga o le musika e pulea e le tele o mea: o le tino, o hormones digestive ma peptides, o le gaioiga o sela vavalalata o Cahal. O suiga i le popole ma le tulafono faatonutonu o meaola e faʻalavelaveina ai le faʻamaopoopoina o galuega o vaega taʻitasi o musika o le puipui o le manava. O le faaitiitia o le leo ma le faaitiitia i le gaioiga o le peristalsis o le autu autu mo le tupu mai o faailoga o le gastroparesis.

Faʻavasegaga

O le ogaoga o faʻamaʻi ma gastroparesis e mafai ona fesuisuiaʻi i gasegase eseese. O le ogaoga o le faamaʻi e fuafua ai le tulaga o le maʻi, o lona uiga lelei. E tolu tikeri o le malosi o gastroparesis e iloga:

  • Lalelei. O faʻamaʻi o le faʻamaʻi e mafai ona vave faʻasaʻoina ma fualaau faasaina. Ae ui i lea, o le tagata gasegase e leai sona gau mamafa mamafa. O meaai a le tagata gasegase e fetaui lelei ma se mea e masani ai ma sina faʻatapulaʻa.
  • Tulaga maualalo. O faʻalauiloa ile falemaʻi e mafai ona taofia i se isi itu e le falemaʻi. O se vaega taua o togafitiga ma lenei fomu o le faʻaleleia o le olaga, e aofia ai le fesuiaiga i meaʻai talafeagai.
  • Tulaga maualuga. O faʻamaʻi e tumau pea e tusa lava pe faʻapitoa faʻamalosi. O le tagata gasegase e manaomia le tausiga faafomaʻi tumau, masani ona alu i le falemaʻi mo togafitiga.

I tulaga sili ona ogaoga, o le gasegase e mafai ai ona 'ai na oi latou lava e le lelei. O ia ituaiga o gasegase ua tuʻuina atu i ai faʻataʻitaʻiga faaopoopo e ala ile suʻega Afai e manaʻomia, e mafai ona manaʻomia se togafitiga faʻapitoa.

Faailoga o Gastroparesis

O le falemaʻi o le faʻamaʻi e aofia ai le tele o faʻamaoniga ona o maʻi tuʻamu. O le faailoga autu o le gastroparesis o se lagona o le vave teteʻi e tupu i meaai. O le tagata gasegase e vave ona lagona le atoatoa, e ui lava na te taumafa nai lo le mea masani. O lenei faʻaaliga e masani lava ona o faatasi ma le tupuga o le le mautonu i le tumutumu pito i luga (pito i lalo): o se lagona o le atoatoa, tiga tiga.

A maeʻa ona 'ai, e masani ona lagona le tigaina o le siʻosiʻomaga, o le vomiting e ono tupu, lea e le aumaia ai le toomaga. Faʻatasi ma se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi, e mafai ona toe faia. O le maʻi o le maʻi e matua faʻaleagaina, aʻo faʻalautele le maʻi. E tuʻuina atu faʻatasi ma faʻalavelave eletise, lea e faʻaosofia ai le faʻaalia o faʻamaʻi pipisi.

Faʻaiʻuga

O faʻamatalaga o le faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina i le umi o le nofo tumau o meaai i totonu o le manava o le manava. Talu ai ona o le mea moni e le mafai ona faʻavaveina i totonu o le iniseti le gasegase o le iniseti mo se taimi umi, atonu e faʻamalosi le masini e le faʻaaogaina. Mai i lea mea ua faia ai se paluga oona - bezoar. Aʻo alu i luga o le meaʻai, o le a faʻaogaina ai le lumenia o le faʻaogalave o le tui, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le intestinal. Faʻapitoa o meaʻai e fesoasoani i le faia o se siosiomaga lelei mo le toe gaosia o siama. O le salalau malosi o le microflora pathogenic e mafai ona taʻitaʻia ai i se gaioiga mumu i le mucosa, lea e mulimulitaʻia ai le atinaʻe o gastritis.

Faʻailoga

E mafai e le gastroenterologist ona masalomia le i ai o le gastroparesis pe afai e iloa foliga vaaia o togafitiga faafomaʻi. E faʻamaonia se suʻesuʻega muamua i le aoina o se fagu. O le i ai o le maʻisuka i le maʻi poʻo gaioiga muamua i le manava e faʻateleina ai le lamatiaga o le atinaʻe o gastroparesis. I le taimi o le suʻesuʻega, e mafai ona manaʻomia ni feutagaiga ma se fomai tipitipi, endocrinologist poʻo se neurologist. O metotia metotia nei e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le faʻamaonia:

  • Suʻega X-ray. X-ray o le manava aofia ai le suʻesuʻeina o le toomaga o le okeni e tusa ai ma ata-ray ata na maua pe a uma ona faʻatumu le manava i le faʻatusatusa o le ala (faʻamalolo lita). I le saoasaoa o le aveeseina o le barium, e mafai e se tasi ona faʻamasino pe iai suiga i faʻamaʻi o le uaua.
  • Suʻega faʻamataʻu. O le faʻataʻitaʻiga o le siakiina o faʻamaumauga ua faʻamaonia e le aofia ai faʻamaʻi pipisi e tutusa ma faʻaʻailoga. O le metotia e taua tele i le eseesega o siama o gastroparesis.
  • Igoa elekene. I le faʻaaogaina o le metotia, o le gaioiga o gasegase ole biolectric o sela maso o le manava e suʻesuʻeina. I le tulaga o le solia o le afi afi a le okeni, o suiga iloga e tutupu - o nifo laititi ma le gaogao le mafai, galu atiseti.
  • Scintigraphy. Aʻo lei oʻo i le scintigraph, o le maʻi na te faia se suʻega o le taeao o loʻo i ai i luga o leitio. O le saoasaoa o le faʻaogaina o nei mea e ala i le faʻaogaina o le tino e faʻamautu e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa. E masani lava, a maeʻa le 4 itula, e tatau ona aveese uma meaʻai mai le manava i le inumaga. A oʻo mai le gastroparesis, o le taimi lenei e faʻaleleia.
  • C-octane suega manava. O le auala e aofia ai le faʻaofiina o se isotope carbon i le tino. I le duodenum, o le vailaʻau e alu i le tino o le carbon dioxide, lea e lafo atu i fafo. O le maualuga o le carbon dioxide ua fausia e faʻatulagaina e masini faapitoa. E tusa ai ma mea o loʻo iai i totonu o le ea, e mafai e se tasi ona faʻatusatusa le fuaina o le faʻaaogaina o meaai mai le puʻu o le manava.

O faʻafitauli faʻapitoa o togafitiga faʻapitoa e faʻataunuʻuina ma isi faaletonu o le tino (dyspepsia galue, syndicating vomiting syndrome). O faʻamaʻi o le faʻamaʻi e talitutusa ma maʻi e 'ai (anorexia, bulimia). Mo nei tulaga, o le amataga o le nausea, vomiting, ma le mamafa i totonu o le manava o le uiga foi lea. E taua le vavalalata o le gastroparesis mai patho o mea masani e masani ona maua i le gastroenterology (gasegase o le tino, o le tino, gasegase o le intestinal).

Gastroparesis togafitiga

O le faʻavae o togafitiga o le faʻamautuina o le motusia o le gastrointestinal, o le tau faasaga i le faʻamaʻi pipisi, lea na avea ma mafuaaga o foliga o ni aʻafiaga leaga. I le maʻisuka, o le togafitiga e tatau ona taulai i le faasaʻoina o le hyperglycemia. Taʻiala togafitiga lautele, e tusa lava po o le a le gastroparesis, e aofia ai:

  • Faʻaaogaina o meaʻai. O le tagata gasegase e tatau ona 'ai soo i meaai, ae i ni vaega laiti (meaʻai paleni). O le meaai e tatau ona i ai faʻatoʻaga amino talafeagai, vitamini ma gaʻo faʻamalolo faʻamalolo.
  • Fomaʻi togafitiga. O lona uiga o le tofiaina o vailaau faʻasaina-o vailaʻau e faʻaosofia ai le gasegase o le gastrointestinal tract. O auala e tuʻufaʻatasia ma vailaʻau faʻamaʻi, lea e avea ma faavae o togafitiga o le faʻamaʻi. O fualaau faasaina ua faatonuina mo nisi tagata gasegase. O le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaititia ai le ogaoga o le falemaʻi o le faʻamaʻi (vomiting, naua, tiga o le tino).
  • Botulinum togafitiga. I le avea ai o se isi togafitiga togafitiga, o le faʻaofiina o le botulinum toxin A i totonu ole vaega ole aisa o le manava ua fuafuaina. O le fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le innervation o le cellular mumnsergic, e maua ai le faʻaitiitia o le malosi o le okeni mulimuli. I lalo o le malosi o le faaosofia, o meaʻai e vave ona ulu atu i totonu o le manava. Ae ui i lea, o le aoga o lenei auala e tumau pea le avanoa e fesiligia. E le i maua mai ni taunuuga le mafaamatalaina o suʻesuʻega suʻesuʻe.
  • Faʻaolaina eletise eletise. E faʻaaogaina e faasaʻo ai le gastroparesis. O le aʻafiaga o le eletise i luga o maso muscle e faʻaleleia ai le gaioiga o le peristalsis o le okeni, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa o faʻamaoniga.
  • Meaʻai paleni. I le gastroparesis ogaoga, faigata tele le taumafa o meaai. I lenei tulaga, o loʻo faʻatino le fafagaina o le suʻega. Meaʻai a matua e mafai ona faʻatulagaina mo na o sina taimi puupuu. O le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave - faʻamaʻi poʻo le thrombosis.
  • Tausiga togafitiga. I ni faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, e ono manaomia ai se togafitiga faʻapitoa. O togafitiga togafitiga e aofia ai le tuʻuina atu o se jejunostoma - o se pu faʻaoga i le jejunum. Mulimuli ane, e fafagaina le tagata maʻi. I tulaga tulaga ese, e fautuaina e faia se taotoga - o le gastrectomy.

Forecast and Prevention

O le faʻataʻitaʻiga o le maʻi i le amataga o mea lelei. Gastroparesis e mafai ona faʻamaonia togafitiga. A faʻataunuʻuina, o le a le toe faʻaleagaina faailoga. O le vave iloa o le faʻamaʻi e mafai ona faʻateteleina ai le fomaʻi mo le maʻi. O le mataupu ua le amanaiaina e manaʻomia ai ni togafitiga sili atu. A maeʻa taotoga, e mafai ona tupu ni faʻafitauli. O le taotoga e mafua ai le faʻaitiitia o le lelei o le olaga o le maʻi ona o le tuʻuina atu o le enterostomy.

O le puipuia o le faamaʻi e aofia ai le tausisia o se ola maloloina lelei, o meaʻai talafeagai. Mo tagata e maua i le maʻisuka, e taua le mataʻituina pea o latou kulūkose. O le faʻaaoga masani o vailaʻau oona e aofia ai i le puipuiga faapitoa o le gastroparesis o le maʻisuka.

Ata faʻaleleia

O le tulai mai o paresi gastric i le maʻisuka ua amata amata ona amata. E mafai ona faʻamaonia se faʻamaʻi pe afai e amata le maʻi. Faʻailoga masani o:

  • toso
  • mamafa i le faʻasologa, e oʻo lava i se vaega itiiti o meaai, i le pito i lalo,
  • faʻanoanoa
  • tulaga le mautonu, e mafai ona taʻu mai ai le aafia ile intestinal i le faagasologa,
  • le i ai o le tofo oona.

O le leai o se ituaiga faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻatuina ai gastroparesis naʻo le fesoasoani a se suʻesuʻega faapitoa - gastrography. O le auai o togafitiga e puipuia ai le tausiga o le igoa i totonu o tuaoi masani.

O faailoga taua o le atinaʻeina o le maʻi

I le gastroparesis, e faitio le maʻi i le vave vave ona 'ai o meaʻai, e ui lava o le mea moni, e itiiti lava meaʻai na' aina. I le taimi lava e tasi, ua tumu le manava, e mafai ona afaina, e pei ona tupu i le taumafa. Ae ui i lea, o le tagata o le a faasolosolo malie ona paʻu le mamafa. E mafatia o ia i le tusitusi, fulafula, ma le fesuisuiai pe a uma ona 'ai.

O lenei togafitiga e le mafai ona masalomia vave, o le mea lea e tatau ai ona suʻesuʻeina ma le totoa e se tagata gastroenterologist pe a tupu mai uluai mea faʻalavelave faʻafefe.

Togafitiga togafitiga

E oʻo mai i le taimi nei, e leai ni vailaau faʻamalosi e faʻatoʻilaloina atoa le gastroparesis. Ae o le lavelave o togafitiga fualaau faasaina faatasi ai ma meaai lelei e taitai atu ai i le faaitiitia o faaaliga tiga ma le faamautuina o le tulaga o le maʻi. O le i ai o se faʻafitauli ogaoga o le maʻi e aofia ai le taotoga, lea e aofia ai le faʻaofiina o se paipa i totonu o le fatu.

O fautuaga autu mo le taumafa:

  • aloese mai meaʻai o fiber, faʻapea foʻi ma meaʻai faʻalala ma gaʻo, aua o le filo meaai e faigata ona faʻataʻi, ma o gaʻo e faʻagesegese ai le faʻaogaina o le gaʻo,
  • pipii i se taumafataga vaega,
  • tuʻuina atu le fiafia i le faʻamautuina o le vai (masusu meaai, mo se faʻataʻitaʻiga).

E taua tele le pulea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, talu ai o le maualuga maualuga o le suka e fesoasoani i le faaitiitia vave o maso o le manava.

I togafiti togafitiga, o fualaau faasaina e masani ona faʻaaoga e faʻafaigofie ai le motauli gastric (Itomed, Ganaton), ma fualaau faʻasaina (pantoprazole, omeprazole), vailaʻau e puipuia ai osofaʻiga o le vomiting (metoclopramide, domperidone) ma faʻaitiitia ai le tiga o le spasm (celecoxib, parecoxib).

O togalaau togafiti e le faʻamalolo atoa ai ia faʻaʻailoga, ae faʻaleleia le gaosiga o meaʻai e ala i le manava. I lenei laasaga, o teuteuga e faʻavae i luga o le paʻu o se moli, laulaʻau lanumeamata o atisisiki ma talanefa o loʻo faia se galuega lelei i lenei mea.

O le faʻaogaina o le hawthorn Saina e taofia ai le faʻateleina o mea taumafa ma faʻaleleia le faʻaogaina o le tino.

Aʻo lei faia taumafataga taʻitasi, e fautuaina e inu le afa ipu vai inu vai suamalie. O le inu o le a taitaia le galuega o totoga meaʻai i le itu saʻo.

Gastroparesis i le maʻisuka e leʻo faʻamalolo atoatoa. O le togafiti togafitiga e tatau ona atoatoa.

O le mataituina pea o le kulukose i le tino e faʻaaogaina ai le glucometer o le tulaga sili lea ona taua mo le faʻamautuina o le tulaga o le maʻi.

E fautuaina e puleaina le inisalini pe a maeʻa taumafa, e pei o lenei mea e faʻagesegese ai le aʻafiaga o le vailaau faʻasaina ma puipuia ai luga ole manaʻoga ole glucose.

Meaʻai talafeagai

I le gastroparesis, o meaai e aofia ai fiber e tatau ona le aofia ai.O le faʻaaogaina o fatu, kapisi, oranges, fatu, ma pi e faʻaitiitia ai le gaogao o le manava ma mafua ai se lagona o le atoatoa mo se taimi umi.

O meaʻai manogi, faʻapea foʻi ma ituaiga o meaʻai e le mafaitaulia, e le tatau foi ona i ai i le taumafataga a le tagata maʻi ona o le umi o le inu, lea e matua le manaomia mo gastroparesis.

E tatau ona maitauina o le motusia o le motumotu o le intininal e mafua ai le manaomia o meaʻai paleni ma le maeʻaeʻa maeʻa o meaai, ma i tulaga ogaoga - i le faʻaaogaina o naʻo vai poo vai-vai.

I vaega mulimuli o togafitiga, o le faʻaaogaina o le suʻega poʻo le tausiga o matua matua e le faʻamavaeina mo le fafagaina o le maʻi.

O togafitiga o vailaʻau e faʻaaoga ai fualaau oona lea e faʻavaveina ai le faʻanununuina o meaai e naʻo le fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina.

O se aafiaga lelei e mafua mai i le faʻaaogaina o Motilium, Metoclopramide, Acidin-Pepsin.

E tatau ona maitauina e sili ona lelei le faʻaaogaina o vailaʻau o fualaau oona ona o le vave faʻaleleia o le tino i le tino.

O faʻamalositino faʻaletino laiti e le itiiti ifo lona aoga nai lo togafitiga faʻatau. E tatau:

  • a maeʻa ona 'ai, fai se tulaga faʻatusa mo sina taimi,
  • savali
  • pe a uma ona 'ai, toe toso le manava mo ni nai minute, ae a itiiti ifo i le 100 taimi,
  • agai i luma ma tua i tua 20 taimi.

O le taotoga o loʻo faʻaaogaina i tulaga ogaoga. O lenei togafitiga e aofia ai:

  • enterostomy - o le tuʻuina atu o se fistula i fafo i luga o le inumaga laiti e faʻasaʻo ai le manava,
  • gastroectomy - aveeseina o le manava.

I le faaopoopo atu i le le saogalemu o le sosolo i le suka, o le gastroporesis e mafai ona oo atu ai i le vevela tele, faaleagaina o le tino, ma le pa'ū o le maʻi atoa.

E le mafai ona puipuia le gastroparesis i le maʻisuka. Faʻaleleia ma le faʻaeteete le maualuga o le suka i totonu o le tino, o le tausisia o faʻamaumauga a le fomaʻi, faʻapea foʻi ma suʻesuʻega faʻapitoa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o togafitiga.

O le faʻavae o togafitiga o le faʻamautuina o le motusia o le gastrointestinal, o le tau faasaga i le faʻamaʻi pipisi, lea na avea ma mafuaaga o foliga o ni aʻafiaga leaga. I le maʻisuka, o le togafitiga e tatau ona taulai i le faasaʻoina o le hyperglycemia. Taʻiala togafitiga lautele, e tusa lava po o le a le gastroparesis, e aofia ai:

  • Faʻaaogaina o meaʻai. O le tagata gasegase e tatau ona 'ai soo i meaai, ae i ni vaega laiti (meaʻai paleni). O le meaai e tatau ona i ai faʻatoʻaga amino talafeagai, vitamini ma gaʻo faʻamalolo faʻamalolo.
  • Fomaʻi togafitiga. O lona uiga o le tofiaina o vailaau faʻasaina-o vailaʻau e faʻaosofia ai le gasegase o le gastrointestinal tract. O auala e tuʻufaʻatasia ma vailaʻau faʻamaʻi, lea e avea ma faavae o togafitiga o le faʻamaʻi. O fualaau faasaina ua faatonuina mo nisi tagata gasegase. O le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaititia ai le ogaoga o le falemaʻi o le faʻamaʻi (vomiting, naua, tiga o le tino).
  • Botulinum Therapy. I le avea ai o se isi togafitiga togafitiga, o le faʻaofiina o le botulinum toxin A i totonu ole vaega ole aisa o le manava ua fuafuaina. O le fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le innervation o le cellular mumnsergic, e maua ai le faʻaitiitia o le malosi o le okeni mulimuli. I lalo o le malosi o le faaosofia, o meaʻai e vave ona ulu atu i totonu o le manava. Ae ui i lea, o le aoga o lenei auala e tumau pea le avanoa e fesiligia. E le i maua mai ni taunuuga le mafaamatalaina o suʻesuʻega suʻesuʻe.
  • Faʻamalosia eletise o le manava. E faʻaaogaina e faasaʻo ai le gastroparesis. O le aʻafiaga o le eletise i luga o maso muscle e faʻaleleia ai le gaioiga o le peristalsis o le okeni, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa o faʻamaoniga.
  • Meaʻai paleni. I le gastroparesis ogaoga, faigata tele le taumafa o meaai. I lenei tulaga, o loʻo faʻatino le fafagaina o le suʻega. Meaʻai a matua e mafai ona faʻatulagaina mo na o sina taimi puupuu. O le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave - faʻamaʻi poʻo le thrombosis.
  • Tausiga togafitiga. I ni faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, e ono manaomia ai se togafitiga faʻapitoa. O togafitiga togafitiga e aofia ai le tuʻuina atu o se jejunostoma - o se pu faʻaoga i le jejunum. Mulimuli ane, e fafagaina le tagata maʻi. I tulaga tulaga ese, e fautuaina e faia se taotoga - o le gastrectomy.

E pei ona faʻaalia i togafitiga faafomaʻi, o vailaʻau mo gastroparesis o se fesoasoani itiiti lava e faʻaitiitia ai ona faailoga. O le galuega autu o vailaau i lenei maʻi, o le fesoasoani lea i le totoga o meaola e lafoai.

  • E tatau ona ave le motumotu i le itula e tasi ao le i ai taumafa, papa maa e lua ma se ipu vai. O le televave o le malo, o le vaega autu lea o le fualaau faasaina, e mafua ai le faaitiitia o le malosi i alii ma le solia o le tulaga faataamilo i tamaitai.
  • Metoclopramide o le ala aupito sili lea ona lelei e lafoai ai le manulele, ae na o le faʻamaʻi tigaina e faʻamaonia. Faatasi ai ma ona aʻafiaga o le moe, popole, liliu atu i le atuatuvale, ma faailoga tutusa ma le maʻi o Parkinson.
  • Betaine pepsin hydrochloride fesoasoani i le gaosia o masini o mea taumafa i le tino. E naʻo le maeʻa suʻesuʻega e le gastroenterologist ma maua ai le maualuga o le elemene i totonu o le manava.

Talu ai o le mafuaaga e le toe pasi atu meaai i totonu o le manava o le solia lea o musika lamolemole o le totoga o meaʻai, o tino faʻapitoa e faʻamoemoe e faaosofia ai i latou.

  • O le mea muamua lava ma le faigofie, o se savaliga pe a maeʻa taumafataga taʻitasi mo le itula i se avevaita po o se saoasaoa vave. E mafai ona suia e ala i le tauvaga, ae naʻo le malamalama.
  • O taimi uma pe a uma ona 'ai, e tatau ona toso le manava ia te ia lava i le tele e mafai ai, ina ia mafai ona tuʻuina atu le lagona e paʻi i le manoa, ona faʻamalo ai lea. I le faia o lenei mea masani ma i le umi e mafai ai (amata mai le 4 minute i le 15), pe a mavae ni nai masina ua ausia le aafiaga o maso "aoaoina" o puipui o le manava. Na amata ona ia faia meaʻai i lona lava i totonu o le manava.

O le mea e ofo ai, o le faʻaaogaina o le kulumu kesi e leai se mea e sili ona lelei mo gastroparesis. E fautuaina e fomai e tatu ai mo le itiiti ifo ma le itula pe a uma ona 'ai.

Afai o le siama e faamaonia ai le gastroparesis, o togafitiga e tatau ona amata i se toe iloiloga o le olaga ma le pulea lelei o suka i totonu o le tino. O le nerve vagoa ua manatu o le mafuaaga autu o le atinaʻeina o togafitiga. I le faagasologa o togafitiga, e manaʻomia le toe faʻaleleia o lana galuega. O se taunuuga, o le manava e galue masani, o le setete o le fatu ma toto toto e faʻamautuina. E tele auala e togafitia ai le gastroparesis o le maʻisuka:

  • Le faʻaaogaina o vailaʻau.
  • Taʻaloga ua maeʻaeʻa faʻatulaga taumafa.
  • Iloiloina o le taumafataga.
  • Faʻapipiʻiina o se lisi o meaʻai, faʻafeiloaʻi i le suavai poʻo le vaiinu vai.

A faʻamaonia e le fomaʻi le gastroparesis o le maʻi, o togafitiga e faʻatatau e faʻatonu i le maʻi o le maʻi.

E masani lava, o nei:

  • Toe iloiloga o le taumafataga, le faamoemoega o le taumafa. O le lisi e aofia ai meaai e aofia ai sina vaega tele o fiva ma gaʻo.
  • O le aso i aso uma e vaevaeina i ni vaega i vaega laiti.
  • O vailaʻau e faʻaaogaina e faʻavave ai le gaogao o le manava e ala i le faʻatupulaia o galuega faakonekarate. E mafai ona avea ma vailaʻau erythromycin, domperidone poʻo metoclopramide. I le taimi lava e tasi, o le erythromycin e aʻafia i le vaega o vailaau faʻamaʻi, ae o ana meatotino e fesoasoani e faʻavaveina ai le felauaiga o meaai i totonu o le manava.
  • Vaʻaiaʻiga faʻasolosolo lea e tuʻuina ai se pusa falaoa i totonu o le tamai iniseti. O le auala e faʻaaogaina mo faʻamaʻi faʻapitoa ogaoga.

E mafai ona togafitia gastroparesis ma isi metotia? O le mea moni e faʻapea e oʻo mai i le taimi nei, e leʻi faʻavaeina se metotia e mafai ai ona faʻamalolo le maʻi o faʻamaoniga i le atoatoa ma faʻamausali ai le gaioiga o le toto. Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o fualaau e fesoasoani i le faʻaleleia o meaʻai.

Taunuʻuga ma Faʻafitauli

E taua le malamalama o le gastroparesis masani e ese mai le maʻisuka ona o le mafuaʻaga o le musele ua le atoatoa. I taimi o paresis o le manava ma le maʻisuka, o loʻo matou talanoa e uiga i vaivaiga maso. I le fatu o togafitiga o le faʻaitiitia o le malosi o le vagoa - o le vafe nerve ona o le faateleina o le maualuga o le suka.

O le tulaga ese o le nerve vavau e mafua ona o lona aafiaga i le tino o le tagata. Na te puleaina:

  • faiga faʻafefete
  • fatu fatu
  • feusuaiga.

Le faʻasologa o pathophyysiological gastroparesis.

  1. O le lemu le gaogao o le manava e tau atu ai i le taimi o le isi taumafataga e sosoo ai, o loʻo tumau pea meaai i totonu.
  2. O lenei mea e mafua ai le lagona le mautonu pe a 'aina ni vaega laiti.
  3. O le manava e amata ona faʻalauteleina, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaoniga e pei o le fulafula, fulafula, vili, leisa, gaogao, ma le gasegase e tele lava ina i ai le manava o le manava.

I taimi mulimuli ane, e mafai ona tupu ai le maʻi o le tino, lea o le a mafua mai i le maʻi mai Helicobacter pylori, lea ei ai se siosiomaga lelei mo le ola i tulaga o se totoga lautele. O le gasegase gasegase o le maʻisuka e mafai ona togafitia sili atu le leaga nai lo lenei maʻi. O lona uiga taua o le leai o se tiga.

O le faʻaleagaina o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e saofagā i le faʻalauteleina o siama faʻamaʻi e aafia ai le gaioiga o le gastrointestinal tract. I le faaopoopo atu i nei mea uma, o mea e teu ai meaai e paʻu ma poloka le auala autu i totonu o le manava. O le tulaga ua faʻaleagaina i taimi uma.

O le isi aʻafiaga ogaoga o le gastroparesis i le maʻisuka o le hypoglycemia. O se gaioiga e le o aʻafia i le tino e aʻafia i le talaaga o meaai e leʻi puipuia, lea e manaʻomia e le tino. Faʻavae i luga o nei mea uma, e mafai ona faʻatusatusa le fuaina o le fua o le insulin i le hormone ma le aofaʻi o meaʻai.

O aʻafiaga e maua mai i le gastroparesis o le maʻisuka e mafai foi ona tupu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, sei vagana ai le itiiti ifo o le mamafa o le maʻi. I lenei tulaga, o le pancreas o loo mafai pea ona maua sana lava hormone. O le mea lea, o le taufaʻamataʻu o le glycemia pe a mulimuli i se taumafataga maualalo-gasegase ma le faʻapitoa o pulega o inisalini e taua tele.

O faʻamatalaga o le faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina i le umi o le nofo tumau o meaai i totonu o le manava o le manava. Talu ai ona o le mea moni e le mafai ona faʻavaveina i totonu o le iniseti le gasegase o le iniseti mo se taimi umi, atonu e faʻamalosi le masini e le faʻaaogaina. Mai i lea mea ua faia ai se paluga oona - bezoar. Aʻo alu i luga o le meaʻai, o le a faʻaogaina ai le lumenia o le faʻaogalave o le tui, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le intestinal.

Taofiaga

E toetoe lava a le mafai ona taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi, aua o le maʻi e mafua ona o le alualu i luma o le neuropathy i le i ai o le maʻisuka malosi.

O maʻi e maua i lenei maʻi e tatau lava ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o faʻamaoniga ogaoga e aʻafia ai le motilusini gase.

E pei ona faaalia e le fomaʻi, o le atinaʻeina o ituaiga faʻamaʻi o le faʻamaʻi e mafai ona puipuia e le gaioiga faaletino ma se taumafataga maualalo-gaosi, o le mea autu iinei e le faʻavalevalea. O le togafitiga o le maʻi e faatatau lea i se numera oi latou o latou faamalologa ua naʻo lima o le maʻi.

O le faʻataʻitaʻiga o le maʻi i le amataga o mea lelei. Gastroparesis e mafai ona faʻamaonia togafitiga. A faʻataunuʻuina, o le a le toe faʻaleagaina faailoga. O le vave iloa o le faʻamaʻi e mafai ona faʻateteleina ai le fomaʻi mo le maʻi. O le mataupu ua le amanaiaina e manaʻomia ai ni togafitiga sili atu. A maeʻa taotoga, e mafai ona tupu ni faʻafitauli. O le taotoga e mafua ai le faʻaitiitia o le lelei o le olaga o le maʻi ona o le tuʻuina atu o le enterostomy.

O le puipuia o le faamaʻi e aofia ai le tausisia o se ola maloloina lelei, o meaʻai talafeagai. Mo tagata e maua i le maʻisuka, e taua le mataʻituina pea o latou kulūkose. O le faʻaaoga masani o vailaʻau oona e aofia ai i le puipuiga faapitoa o le gastroparesis o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga